Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2015"

Transkript

1 Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2015 Geograf a fotograf - Pavel Svoboda Multimediální cestopisná projekce Pavla Svobody, který se vydal na velkou sedmiměsíční cestu napříč Jižní Amerikou. Dva lidé, dva batohy, pět zemí a sedm měsíců dobrodružství. Od rovníku a sopek v Ekvádoru, přes peruánské zaledněné velehory, svéráznou Bolívií, od plnoštíhlých indiánek až na pusté Altiplano, které je jako z jiné planety. Dlouhým Chile až po nejodlehlejší kouty chladné Patagonie. Vydáme se k pramenům Amazonky i do amazonského pralesa či mezi horníky do středověkých štol. Indiánské trhy i slavnosti, Machu Picchu či bájné jezero Titicaca. Jižní Amerika je neuvěřitelně pestrá a krásná. To nejlepší z Jižní Ameriky v jedné přednášce! Vítejte v banánové republice, kde autobusy kamkoli jedou na počkání. Překročíme společně rovník a zatancujeme si s veselými indiány na festivalu v Otavalu. V tropických Andách se tyčí zaledněné sopky přímo nad vesnicemi indiánů. Podnikneme horskou túru k nejvyšší aktivní sopce světa - dokonalému kuželu Cotopaxi či fenomenálnímu Chimborazu. Pohled do neuvěřitelných kráterových jezer Cuicocha a Quilotoa vyvolává závratě. Tradiční barevné indiánské trhy i méně známé trhy s dobytkem - kolik asi stojí vypasené morče? Lovci žraloků i ochránci velryb na tropickém pobřeží Pacifiku. Na kole podél vodopádů či extrémní výlet na koni. Ekvádor je úžasný banánový koktejl cestovatelských zážitků!

2 Peru je třetí největší zemí Jižní Ameriky, kde se vydáme do nejvyšších peruánských velehor za nejhezčími scenériemi hor Jižní Ameriky - napříč pohořím Cordillera Blanca a okolo divokého masivu Huayhuash. Rozeklané horské štíty, ledovce a překrásná jezera. Čekají nás živé indiánské veselice, tradiční tance masek a pestré indiánské trhy. Dobrodružná cesta po stopách českých vědců k pramenům největší řeky světa - Amazonky. Horké termální prameny, zvířecí kolonie na poloostrově Paracas, incké památky, východ slunce nad mystickým Machu Picchu či bájné jezero Titicaca. A dá se na písečných dunách v poušti jezdit na sandboardu? Peru je a krásná, divoká a stále dobrodružná země! Bolívie je nejchudší zemí Jižní Ameriky. Přes polovinu obyvatel Bolívie tvoří původní indiáni, po tržištích pobíhají plnoštíhlé indiánky v dlouhých sukních a komických buřinkách. Náhorní plošina Altipláno je jako z jiného světa. Největší solná plán světa Salar de Uyuni, různobarevné laguny, zaledněné sopky, gejzíry, termální prameny, plameňáci! Nejvýše položené hlavní město světa La Paz, co ve skutečnosti není hlavním. Na kolech projedeme legendární silnici smrti, lodí po jezeře Titicaca, kde se na ostrově Slunce zrodil první Inka. Vypravíme se také do amazonské džungle, kde budeme chytat piraně, jíst housenky a hledat živou anakondu. Společnost nám dělají aligátoři, želvy, opice i říční delfíni. Rozeklané velehory, horníci ve středověkých štolách, rozpadající se autobusy, indiánský festival, tance a veselice. Bolívie je zemí velmi svéráznou.

3 Island - sopečný klenot v létě v obležení turistů, v zimě však pustý a drsný. Zdejší vysoká vulkanická aktivita v kombinaci s polárním klimatem se zasloužila za nekončící seznam přírodních zajímavostí. Island je skutečným přírodním fenoménem. Černé sopečné pouště, barevné hory, ledovce, vodopády, vulkány a bahenní sopky, horké prameny, gejzír, hluboké fjordy, různobarevné pláže. Severskou nehostinnou krajinu oživují největší kolonie papuchalků na světě. S tímto prostředím se Islanďané naučili žít. Nahlédneme tedy také do běžného života zdejších obyvatel, se kterým je neodlučitelně spjat pobyt v termálních pramenech či svérázná islandská kuchyně. Připomeneme si i erupci sopky Eyjafjallajökull a snad se zjeví i fascinující polární záře. Toto vše a ještě mnohem více jsem zažil během půlročního studia na islandské univerzitě v Reykjavíku. Zima v Grónsku mráz, sníh a led. Navštívíme vesnici Kulusuk na jihovýchodním pobřeží největšího ostrova světa, která si alespoň částečně zachovala svoji původní loveckou tvář. Mimo výletu se psím spřežením po zamrzlé mořské hladině nás čeká i velmi špatné počasí, které v Grónsku během zimy často panuje. Možnost nahlédnout mezi lovce tuleňů žijících v drsné a fascinující krajině, ve velké izolaci od okolního světa. Grónsko, to jsou Inuité, jejich malebné barevné domky, severští psi a nekonečné ledové pustiny.

4 Nepál je jednou z nejchudších zemí Asie. Tato země je odnepaměti sevřena mezi obry Čínu a Indii. Oba rozdílné vlivy se zde střetávají - lidnatý svět hinduistů a mírumilovní buddhisté v horách. Stejně tak se dnes v Nepálu potkává středověk s moderní dobou. V nepálském Himálaji se nachází 8 z celkových 14 osmitisícovek. Tři z nich spatříme během dlouhého treku kolem Annapurny (8091 m), který je často řazen mezi nejlepší horské túry světa. Další cesta ho hor povede do údolí Langtang u tibetských hranic. Stále usměvaví lidé, starobylé hlavní město Kátmándú, svatí mužové, nekonečné přesuny rozpadajícími se autobusy, jízda na slonovi či pozorování nosorožců v džungli. Ano, to vše je Nepál. V rámci prezentace téměř tříměsíční cesty zavítáme také do sousední Indie, kde se mimo nepředstavitelného mnohamilionového Díllí podíváme také do Darjeelingu, který je světově známý díky pěstování čaje. Vysokohorský region a bývalé království Ladakh leží na samém severu Indie v blízkosti tibetských hranic. Díky zdejší živé a zachovalé buddhistické kultuře je Ladakhu mnohdy přezdíváno Malý Tibet. Hlavní město oblasti - Leh se nachází ve výšce 3500 metrů a na přilehlé údolí řeky Indu z výšky hledí celá řada velkých buddhistických klášterů. Vyprahlé hory Transhimálaje jsou protkány historickými stezkami a my se vydáme na přechod rozeklaného pohoří Zanskar. Horské túry vedou přes pětitisícová sedla mezi oázami v podobě tradičních vesniček s prastarými kláštery s přátelskými mnichy, kteří nás nejednou pozvou na své modlitby a rádi pohostí slaným čajem. Při sklizni obilí ze skromných horských políček si člověk uvědomí, jak těžký život v těchto zapadlých horách je. Na náhorní plošině v hraničním pásmu s Tibetem leží velká a krásná jezera Tso Moriri, Pangong Tso a slané Tso Kar, toto je pravý Changthang - země kočovných pastevců. V údolí Nubra se na poušti ukryté uprostřed Himálají svezeme na dvouhrbých velbloudech. V kontrastu s mírumilovným Ladakhem na závěr navštívíme hlavní město Indie - hlučné a špinavé mnohamilionové Díllí.

5 Kyrgyzstán je zemí divokých koní a vysokých hor. Ne nadarmo je této bývalé sovětské středoasijské republice přezdíváno Švýcarsko Asie. Nádherné a vysoké hory jsou zde všude na dohled. Vydáme se společně na nejpopulárnější trek v Kyrgyzstánu, a to ke krásnému jezeru Ala Kol v centrálním Ťan- Šanu či na túru pustou krajinou k ledovci Inylček u čínských hranic. Prach z cest se naštěstí dá odmočit v kyrgyzském moři Issyk Kul, kde navštívíme některé geografické zajímavosti u tohoto jezera (skalní město Skazka či obdobu Mrtvého moře Slané ozero). Na závěr navštívíme jezero Song Kul, kde nás místní pastevci, žijící v tradičních jurtách, rádi pozvou na kumys, kurut či čerstvou smetanu. Omán představuje díky osvětové vládě sultána Kábúse překvapivě vyspělou část Arabského poloostrova. Na druhou stranu je i přes své krásy a tradiční kulturu Omán zemí turisticky neobjevenou. Na severu země se pohoří Hajar tyčí až do výšky 3000 metrů, vystoupáme na nejvyšší horu Ománu - Jabal Shams, závratě vyvolává pohled do hloubek ománského Grand kaňonu. Zelené oázy palem v údolích zvaných vádí ve společnosti starobylých vesnic a pevností jsou jako vyobrazené z pohádek 1000 a jedné noci. Společně s přátelskými Ománci v tradičních pláštích a čepičkách kumma navštívíme velbloudí závody poblíž velkých písečných dun pouště Wahiba. Rybí trhy s tuňáky a plachetníky, koupání v jeskyních, vřelá muslimská pohostinnost či obří sultánova mešita a jeho palác v hlavním městě Muscatu.

6 Nabízené přednášky jsou vhodné orientačně pro studentů. Při větším množství žáků je možné uskutečnit dvě přednášky po sobě během jednoho dne. Délku jednotlivých přednášek lze upravit dle Vašeho zájmu na 1 až 2 vyučovací hodiny (i s prostorem na dotazy, diskuzi a krátký soutěžní kvíz). K přednášce potřebuji dataprojektor nebo interaktivní tabuli, ke které je možné snadno připojit notebook, v učebně nebo sálu, kde je možné snížit zatemněním intenzitu venkovního světla. Notebook si vozím vlastní. Cena přednášky je 40 Kč na studenta, minimálně však Kč za přednášku. Uvedené pořady je možné objednat, či případné dotazy směřujte na: svoboda.pa@seznam.cz Tel:

Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2016

Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2016 Nabídka cestopisných a geografických přednášek 2016 Geograf a fotograf - Pavel Svoboda Multimediální cestopisná projekce Pavla Svobody, který se vydal na velkou sedmiměsíční cestu napříč Jižní Amerikou.

Více

Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016

Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016 Nadpo 24 KOKTEJL DUBEN 2016 zemské Altiplano Snovou krajinu fotografoval PAVEL SVOBODA DUBEN 2016 KOKTEJL 25 26 KOKTEJL DUBEN 2016 Peru Tichý oceán Ať již bylo o bolivijské náhorní plošině řečeno, napsáno

Více

Fotoreportáž TVÁŘE JIŽNÍ AMERIKY

Fotoreportáž TVÁŘE JIŽNÍ AMERIKY Plnoštíhlé indiánky s dlouhými copy, v buřinkách a nadívaných sukních se velmi nerady fotí. Avšak toho dne je v bolivijském městě Sorata vklíněném mezi vysokými horami svátek. Pije se a tancuje; oslavy

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK PRO ŠKOLY I. STUPEŇ Červen 2015 Seznam témat 1. Afrika nespoutaný kontinent (45 minut 90 minut s dotazy)... 3 2. Evropa pestrý kontinent (45 minut 90 minut s dotazy)... 3

Více

Nový Zéland zastávka u protinožců

Nový Zéland zastávka u protinožců Nový Zéland zastávka u protinožců V Jihozápadní částí Tichého oceánu se rozprostírají rozmanité ostrovy Nového Zélandu. Příroda je v těchto končinách tak pestrá a malebná, že je ideálním místem pro backpacking

Více

KRÁSA ISLANDSKÝCH KONÍ A POLÁRNÍ ZÁŘE NA ISLANDU Poznávací s turistikou

KRÁSA ISLANDSKÝCH KONÍ A POLÁRNÍ ZÁŘE NA ISLANDU Poznávací s turistikou KRÁSA ISLANDSKÝCH KONÍ A POLÁRNÍ ZÁŘE NA ISLANDU Poznávací s turistikou KOMPLETNÍ FOTOGALERIE ZÁJEZDU Využijte jedinečnou možnost navštívit Island za skvělou cenu! Na Island se dostanete pohodlně a rychle

Více

Autor: Tomáš Přikryl Třída: 9.B

Autor: Tomáš Přikryl Třída: 9.B Autor: Tomáš Přikryl Třída: 9.B Školní rok: 2009/2010 Osnova: 1) Základní informace 2) Počasí 3) Krajina a zvířata 4) Jídlo 5) Politika 6) Reykjavík 7) Zlatý okruh 8) Ostrovy Vestmennayer 9) Jezero Mýtvant

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA JIŽNÍAMERIKA -HYDROLOGIE Mgr. Iva Svobodová Hydrologické vymezení poloha: Jižní Amerika se rozkládá na západní polokouli, ze západu ji omývá Tichý oceán,

Více

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské státy, práce s internetem

ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU. Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku. Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské státy, práce s internetem OPVK Šablona klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZEMĚPIS V 6. A 7. ROČNÍKU Název sady: Využití internetu v učivu zeměpisu v 6. a 7. ročníku Číslo a název DUM: VY_32_INOVACE_20_Andské

Více

Poznávací okruh Islandem

Poznávací okruh Islandem Poznávací okruh Islandem Termín cesty: 25. 7. 2. 8. 2015 Objevte magickou energii a nikdy nekončící dny pohádkového Islandu. Navštivte společně s námi zemi, která proslula největší koncentrací činných

Více

DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací

DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací KOMPLETNÍ FOTOGALERIE ZÁJEZDU Fjordy, vodopády, písečné duny, skály na pobřeží moře To je jen malý výčet přírodních krás, které můžete na této trase spatřit. Poznávací

Více

Perly Indického oceánu 2016

Perly Indického oceánu 2016 Perly Indického oceánu 2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 1 2 3 4 5 6

Více

14. denní. Beneficial Himalayan Challenge. cesta

14. denní. Beneficial Himalayan Challenge. cesta Beneficial Himalayan Challenge 14. denní cesta do Malého Tibetu za sportem a podporou tamní školy kláštery, příroda, rafting, motorky, meditace, treking Den 1. až 3. - Hlavní město Malý Tibet leží v severní

Více

OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Hydrosféra Vodstvo na pevninách 3 Učební pomůcky: Viz zeměpisný test OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ

OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS Hydrosféra Vodstvo na pevninách 3 Učební pomůcky: Viz zeměpisný test OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Materiál pro domácí VY_03_Z6E_25 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Pátek 22.1.2016 v 16.00hod ZAHÁJENÍ FESTIVALU

Pátek 22.1.2016 v 16.00hod ZAHÁJENÍ FESTIVALU Pátek 22.1.2016 v 16.00hod ZAHÁJENÍ FESTIVALU 16.00hod STUDENTSKÝ BLOK Soutěžní příspěvky studentů Znojemského Gymnázia a SOU Přímětická. Všichni jsme zvědaví, jak se mladí cestovatelé popasují se svojí

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA AUSTRÁLIE A OCEÁNIE POVRCH, VODSTVO Mgr. Iva Svobodová Austrálie geografické vymezení pevnina na jižní polokouli obklopena vodami Indického a Tichého oceánu

Více

plavba katamarán Malajsie - Langawi

plavba katamarán Malajsie - Langawi exklusiv sailing plavba katamarán Malajsie - Langawi Naskýtá se jedinečná možnost hotelu pod plachtami a ještě k tomu v nadstandartní destinaci. Zažijte s námi nezapomenutelné zážitky na katamaránu po

Více

Cena velblouda, který vyhraje prestižní závod se může vyšplhat až na 15 milionů korun.

Cena velblouda, který vyhraje prestižní závod se může vyšplhat až na 15 milionů korun. Cena velblouda, který vyhraje prestižní závod se může vyšplhat až na 15 milionů korun. TEXT A FOTO: M D Hrbatý sprint Velbloudi, zde zvaní Ata Allah tedy dar boží, dodnes hrají v pouštích Arabského poloostrova

Více

Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu

Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu Povrch, vodstvo a podnebí Ameriky - pracovní list do zeměpisu MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_01_02

Více

SEVERNÍ EVROPA. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy severní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě.

SEVERNÍ EVROPA. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy severní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě. SEVERNÍ EVROPA Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státy severní Evropy. Učebnice: Putování po Evropě. STÁTY severní Evropa: Island, Norsko, Švédsko, Finsko,

Více

JEZERA CHILE, BOLÍVIE A PERU

JEZERA CHILE, BOLÍVIE A PERU JEZERA CHILE, BOLÍVIE A PERU 24.02.2009 NÁRODNÍ PARK SAJAMA byl založen už v roce 1939, což z něj činí nejstarší bolivijský národní park. Dnes se rozkládá na 10 023 km 2 při hranicích s Chile, kde na něj

Více

EU V/2 1/Z19. Evropa poloha a povrch

EU V/2 1/Z19. Evropa poloha a povrch EU V/2 1/Z19 Evropa poloha a povrch Výukový materiál (prezentaci PPTX) lze využít v hodinách zeměpisu v 7. ročníku ZŠ. Tématický okruh: Regionální zeměpis světadílů Evropa poloha a povrch. Prezentace slouží

Více

Kaňon Antelope, Arizona (USA) Kaňon byl vytvořen díky tekoucí vodě, která zde proplouvala miliony let.

Kaňon Antelope, Arizona (USA) Kaňon byl vytvořen díky tekoucí vodě, která zde proplouvala miliony let. Přírodní úkazy Někdy vidíte fotku a řeknete si, že není možné, aby takové místo na té naší planetě existovalo. Že to musí být Photoshop nebo jinak upravená fotka. Připravili jsme si pro vás 33 míst, u

Více

Českomoravská stavební spořitelna, a.s.

Českomoravská stavební spořitelna, a.s. Českomoravská stavební spořitelna, a.s. 2011 S Liškou na vrchol Dachstein 2995 m, Alpy, Rakousko Rakouská skoro třítisícovka, oblíbený cíl turistů a horolezců, za hezkého počasí je vidět až ze Šumavy.

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_Z678HO_13_02_17

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA PŘÍRODNÍPOMĚRY SKANDINÁVIE Mgr. Iva Švecová DÁNSKO geografickévymezení nížinatá země S Evropy na Jutském poloostrově na

Více

To nejlepší z výletů na pobřeží. DUBAJ Obdivujte Sharjah, kulturní metropoli Emirátů, proslulou svými elegantními mešitami a muzei.

To nejlepší z výletů na pobřeží. DUBAJ Obdivujte Sharjah, kulturní metropoli Emirátů, proslulou svými elegantními mešitami a muzei. To nejlepší z výletů na pobřeží BAHRAJN Navštivte Velkou mešitu, která je největší na tomto ostrově, a mezinárodní okruh F1. DUBAJ Obdivujte Sharjah, kulturní metropoli Emirátů, proslulou svými elegantními

Více

NAMIBIA Adventure / 1 5 dnů + 2 dny let

NAMIBIA Adventure / 1 5 dnů + 2 dny let NAMIBIA Adventure / 1 5 dnů + 2 dny let (červen až listopad) ostatní měsíce po domluvě Program denní itinerář cesty : 1. odlet Praha 2. přílet Windhoek (hl.m. Namibie ), odjezd do půjčovny,převzetí vozů,

Více

POLOHA: Z polokoule, prochází tudy rovník, od Severní Ameriky oddělena Panamskou šíjí. V - Atlantský oceán

POLOHA: Z polokoule, prochází tudy rovník, od Severní Ameriky oddělena Panamskou šíjí. V - Atlantský oceán ROZLOHA: 18mil. km 2 POLOHA: Z polokoule, prochází tudy rovník, od Severní Ameriky oddělena Panamskou šíjí ČLENITOST POBŘEŽÍ: malá V - Atlantský oceán Z - Tichý oceán Magalhaesuv průliv Drakův průliv Panamský

Více

Cuy BARATO! Reportáž z Ekvádoru od PAVLA SVOBODY DUBEN 2015 KOKTEJL 33

Cuy BARATO! Reportáž z Ekvádoru od PAVLA SVOBODY DUBEN 2015 KOKTEJL 33 32 KOKTEJL DUBEN 2015 Cuy BARATO! Reportáž z Ekvádoru od PAVLA SVOBODY DUBEN 2015 KOKTEJL 33 V Ekvádoru to stále žije tradicí pouličních trhů. Ve městech i na vesnicích si pod zdejšími sopkami můžete připadat

Více

TEXT A FOTO: PAVEL SVOBODA. Nebeské. perly

TEXT A FOTO: PAVEL SVOBODA. Nebeské. perly TEXT A FOTO: PAVEL SVOBODA Nebeské perly Málokde lze nasát tibetskou atmosféru více než na rozlehlých horských planinách východního Ladáku na severu Indie. Tato vysoko položená část Tibetské náhorní plošiny

Více

GUATEMALA BELIZE - MEXIKO

GUATEMALA BELIZE - MEXIKO GUATEMALA BELIZE - MEXIKO Podzim 2015 Poznávací zájezd s možností cvičení jógy s Fredym Ayisi Název státu Guatemala pochází z indiánského slova, které znamená místo obklopené lesy, nakolik téměř polovinu

Více

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN

Více

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko

Kontinent : Evropa. Oblast: Severní Evropa Norsko Kontinent : Evropa Oblast: Severní Evropa Norsko Základní informace Hlavní město: Oslo Rozloha: 385 199 km² z toho pevnina 323 802 km² z toho 6,0 % vodní plochy Počet obyvatel: 4 691 849 (2011) Nejvyšší

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Vv4/07 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Výtvarná výchova Výtvarná

Více

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S

R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S R E G I O N Á L N Í Z E M Ě P I S INTERAKTIVNÍ VÝUKOVÁ PREZENTACE REGIONŮ II EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY PYRENEJSKÉHO POLOOSTROVA Mgr. Iva Švecová ŠPANĚLSKO geografické vymezení výhodná poloha mezi Středozemním

Více

RELIÉF A MORFOLOGICKÉ POMĚRY

RELIÉF A MORFOLOGICKÉ POMĚRY RELIÉF A MORFOLOGICKÉ POMĚRY Anna Švejdarová Veronika Špačková ALPY nejvyšší pásmové pohoří v Evropě táhnou se přes Slovinsko, Rakousko, Německo, Francii, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Itálii (Monaco) Rozloha

Více

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu

7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 7 překvapivých věcí ze života v Yellowstonu 1 Život v Yellowstonu má svá specifika. Něco jsme čekali, něco vůbec. Pojďme se společně podívat na zajímavosti ze

Více

DÁNSKO. rozloha 43 000 km 2 počet obyvatel 5,4 mil. úřední jazyk dánština hlavní město Kodaň dánská koruna státní zřízení monarchie

DÁNSKO. rozloha 43 000 km 2 počet obyvatel 5,4 mil. úřední jazyk dánština hlavní město Kodaň dánská koruna státní zřízení monarchie Severní Evropa DÁNSKO rozloha 43 000 km 2 počet obyvatel 5,4 mil. úřední jazyk dánština hlavní město Kodaň měna dánská koruna státní zřízení monarchie Charakteristika poloha: leží na Jutském poloostrově

Více

P o ř a d y a P ř e d n á š k y

P o ř a d y a P ř e d n á š k y P o ř a d y a P ř e d n á š k y Pro seniory šk. rok - 2018 / 2019 H u d b a - C e s t o v á n í Mgr. Pavel Josef Macků, Ph.D. www.macku.cz Vývoj hudebních nástrojů od starověku po současnost Přednáška

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S INTERAKTIVNÍVÝUKOVÁPREZENTACE REGIONŮ SEVERNÍAMERIKA POVRCH USA A KANADY Mgr. Iva Svobodová USA a Kanada - geografické vymezení USA kontinentální část v J polovině SA kontinentu

Více

plavba katamarán Tahiti

plavba katamarán Tahiti exklusiv sailing plavba katamarán Tahiti Naskýtá se jedinečná možnost hotelu pod plachtami a ještě k tomu v nadstandartní destinaci, na palubě s milým a zkušeným kapitánem Jiřím Kučerou. Zažijte s námi

Více

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S

R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S R E G I O N ÁL N Í Z E M ĚP I S VÝUKOVÁSLEPÁMAPA JIŽNÍAMERIKA KLIMA A BIOMY Mgr. Iva Svobodová Klimatologické vymezení závislé na přírodních faktorech (zeměpisné poloze, vzdálenosti od oceánu, charakteru

Více

EU peníze školám VY_52_INOVACE_PV3B_36

EU peníze školám VY_52_INOVACE_PV3B_36 VY_52_INOVACE_PV3B_36 Předmět: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa Ročník: 7. Školní rok: 2012/2013 Anotace: Pracovní list slouží k procvičování a prověření učiva o Asii, Austrálii, Oceánii, polárních

Více

NEPÁL: DIVOKÁ ZVÍŘATA VE STÍNU HIMALÁJÍ

NEPÁL: DIVOKÁ ZVÍŘATA VE STÍNU HIMALÁJÍ NEPÁL: DIVOKÁ ZVÍŘATA VE STÍNU HIMALÁJÍ 11 - denní zájezd Poznávací zájezd se safari, 11 dní, hotely 2-3*, snídaně PRIVÁTNÍ PROGRAM s vlastním průvodcem CK - žádné velké skupiny! Cenu garantujeme již při

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 432 Autor: Silvie Lidmilová Datum: 26.3.2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Projekt: Reg. č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

NAMIBIA Off Road / 20 dnů + 2 dny let

NAMIBIA Off Road / 20 dnů + 2 dny let NAMIBIA Off Road / 20 dnů + 2 dny let ( září - listopad) ostatní měsíce po domluvě Program denní itinerář cesty : 1. přílet Windhoek (hl.m. Namibie ), odjezd do půjčovny,převzetí vozů, nákup potravin a

Více

Latinská Amerika. Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další

Latinská Amerika. Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další Latinská Amerika Rozloha: 21 mil. km² Země: 20 Hl. jazyky: španělština, portugal., francouzština a další Název Latinská Amerika se Používá pro území prostírající se od jižních hranic USA až po Ohňovou

Více

KZ KROCENÍ DIVOKÉ HORY

KZ KROCENÍ DIVOKÉ HORY 2 KZ KROCENÍ DIVOKÉ HORY Po dobytí Everestu v roce 1953 začali špičkoví horolezci svůj pohled obracet směrem ke K2, s 8 611 m n. m. druhé nejvyšší hoře světa a mnohými považované za nejnebezpečnější ze

Více

-Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní Amerika -Dnes je na zemi 200 zemí rozdělených do

-Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní Amerika -Dnes je na zemi 200 zemí rozdělených do -Dříve tvořila jeden velký světadíl zvaný Pangea, který se v průběhu let rozdělil na mnoho Země menších -Světadíly jsou Evropa, Asie (Euroasie), Afrika, Oceánie (Austrálie), Antarktida, Severní a Jižní

Více

HYDROSFÉRA. Opakování

HYDROSFÉRA. Opakování HYDROSFÉRA Opakování Co je HYDROSFÉRA? = VODNÍ obal Země Modrá planeta Proč bývá planeta Země takto označována? O čem to vypovídá? Funkce vody Vyjmenujte co nejvíce způsobů, jak člověk využíval vodu v

Více

VÝLETY. z Pucónu JI NÍ CHILE & ARGENTINA. www.capturachile.com

VÝLETY. z Pucónu JI NÍ CHILE & ARGENTINA. www.capturachile.com JI NÍ & ARGENTINA Navstivte to nejkrásnejsí z Chile a poznejte jeho rozmanitost, prírodní kontrasty, klima, geografii a kulturu. Charakter And a její kulturní dedictví jsou spojeny v Pucónu VÝLETY z Pucónu

Více

NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem

NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTA SLOVINSKA Pro železničáře vlakem Jízdenky FIP: ÖBB a SŽ, průkaz FIP (vyřizuje si každý sám) jezero Bled Postojenská jeskyně Piran Ljubljana 7.8. - 11.8.2019 5990 Kč Slovinsko. Není příliš

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA PROMÍTÁNÍ A PŘEDNÁŠEK Leden 2011 Seznam témat 1. Cesta do Somalilandu země, která oficiálně neexistuje... 3 2. Guinea Bissau putování přes hory a savany na největší Africký karneval... 3 3. Bulharsko jak ho neznáte všichni

Více

Calypso Ladyboys Cabaret

Calypso Ladyboys Cabaret Kulturní fenomén, nákupní ráj a turistické poklady. Vítejte v Bangkoku, v jednom z nejvíce kosmopolitních, kontrastních a lákavých měst Asie. Přijeďte nalézt impozantní chrámy, hotely pro každou kapsu

Více

VY_12_INOVACE_Vl.4A325 Cestujeme po Evropě 1.notebook

VY_12_INOVACE_Vl.4A325 Cestujeme po Evropě 1.notebook VY_12_INOVACE_Vl.4A325 Cestujeme po Evropě 1.notebook Naše vlast Člověk a jeho svět Forma: práce třídy : interaktivní tabule : CHALUPA, Petr, ŠTIKOVÁ, Věra. Vlastivěda 5: učebnice pro 5. ročník. Brno:

Více

NÁR-FU A JEZERO TILIČCHO

NÁR-FU A JEZERO TILIČCHO NÁR-FU A JEZERO TILIČCHO neprošlapanou cestou kolem Annapúrny Káthmándú Nár-Fu Manang Tiličcho Džomsom Pókhara Dobrodružný vysokohorský trek v Nepálu s poznáváním místní tibetské kultury. Výprava nás zavede

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PŘI DĚTSKÉ LÉČEBNĚ Ostrov u Macochy, Školní 363 INOVACE VÝUKY CZ.1.07/1.4.00/21.0647

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PŘI DĚTSKÉ LÉČEBNĚ Ostrov u Macochy, Školní 363 INOVACE VÝUKY CZ.1.07/1.4.00/21.0647 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PŘI DĚTSKÉ LÉČEBNĚ Ostrov u Macochy, Školní 363 INOVACE VÝUKY CZ.1.07/1.4.00/21.0647 Název vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ARITMETIKA+ALGEBRA07 Písemné násobení trojciferným činitelem

Více

Zeměpisná olympiáda 2012

Zeměpisná olympiáda 2012 Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie A krajské kolo Název a adresa školy: Kraj: Jméno a příjmení: Třída: Práce bez atlasu autorské řešení 40 minut 1) S využitím všech pojmů spojte správně dvojice: 1. azimut

Více

Nabídka cestopisných besed a promítání

Nabídka cestopisných besed a promítání Nabídka cestopisných besed a promítání Cestovatelé 1 Irian Jaya Papua Nová Guinea život mezi kanibaly 2 Další besedy: 1. Sulawesi Celebes 3 2. Bali ostrov Bohů 4 3. Lombok větší bratr Bali 4 4. Borneo

Více

KAILÁS PRŮKOPNICKY ÚDOLÍM LIMI

KAILÁS PRŮKOPNICKY ÚDOLÍM LIMI KAILÁS PRŮKOPNICKY ÚDOLÍM LIMI přechod Himálaje z Nepálu do Tibetu odlehlými oblastmi Káthmándú Simikot údolí Limi jezero Manosarovar Kailás Unikátní trek po staré poutnické stezce z Nepálu k posvátné

Více

JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ

JIŽNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Projekt: Už víme, co jsme se naučili

Projekt: Už víme, co jsme se naučili Projekt: Už víme, co jsme se naučili Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.36/02.0002 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Metodický list Název

Více

Zeměpisná olympiáda 2012

Zeměpisná olympiáda 2012 Zeměpisná olympiáda 2012 Kategorie B Krajské kolo Název a adresa školy: Kraj: Jméno a příjmení: Třída: Datum:... Práce bez atlasu autorské řešení Pomůcky: psací potřeby Čas: 45 minut Letem světem 1) Z

Více

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná

HYDROSFÉRA = VODSTVO. Lenka Pošepná HYDROSFÉRA = VODSTVO Lenka Pošepná Dělení vodstva 97,2% Ledovce 2,15% Povrchová a podpovrchová voda 0,635% Voda v atmosféře 0,001% Hydrologický cyklus OBĚH Pevnina výpar srážky pevnina OBĚH Oceán výpar

Více

Informace pro členy Českého klubu cestovatelů 5/2013

Informace pro členy Českého klubu cestovatelů 5/2013 Informace pro členy Českého klubu cestovatelů 5/2013 Vážení členové Českého klubu cestovatelů, s drobným zpožděním, za které se velmi omlouváme, jsme pro vás připravili další číslo pravidelného klubového

Více

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů Přednáška s besedou V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů od pravěku, přes starověk, středověk a renesanci do současnosti Přednáška seznamuje s historií vývoje hudebních nástrojů, sleduje jejich

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vaše cesty I 8 skrytých krás Islandu

Vaše cesty I 8 skrytých krás Islandu Vaše cesty I 8 skrytých krás Islandu 1. Na okraji Duhových hor, pod ledovcem Vatnasjökull, se rozprostírá oblast prastarých sopek Faxasund. Island Co skrývá island Podezřívám Islanďany, že ta nejhezčí

Více

Cesta za rumy. Případní zájemci se mohou Hlásit již nyní u předsedy této sekce Ing. Dany Johnové na telefonním čísle +420 775 963 272.

Cesta za rumy. Případní zájemci se mohou Hlásit již nyní u předsedy této sekce Ing. Dany Johnové na telefonním čísle +420 775 963 272. Pražská sekce České barmanské asociace, o.s. srdečně zve všechny barmany a jejich příznivce na patnáctidenní studijní cestu v lednu 2009 za rumy do exotických zemí Nicaragua a Costa Rica. Případní zájemci

Více

Fotogalerie slaných jezer

Fotogalerie slaných jezer Příl. 3. Fotogalerie slaných jezer Magdaléna Rylková, GÚ PřF MU Brno, 2013 Zdroj: http://urbaskovi.eu Kaspické moře Zdroj: www.nasa.gov Obr. 1. Kaspické moře z oběžné dráhy. Zdroj: www.natur.cuni.cz Obr.

Více

EU V/2 1/Z23. Severní Evropa

EU V/2 1/Z23. Severní Evropa EU V/2 1/Z23 Severní Evropa Výukový materiál (prezentace PPTX) lze vyuţít v hodinách zeměpisu v 7. ročníku ZŠ. Tématický okruh: Evropa region Severní Evropa. Prezentace slouţí jako výklad nového učiva

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_Z678HO_13_02_07

Více

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.

Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34. Vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu Vzdělávání pro život, Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách, CZ.1.07/1.5.00/34.0774 ANOTACE Číslo a název šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

PRÁCE BEZ ATLASU celkem 50 bodů

PRÁCE BEZ ATLASU celkem 50 bodů PRÁCE BEZ ATLASU celkem 50 bodů 1) Přiřaď k vyobrazeným živočichům místa na Zemi, kde je můžeš potkat. Vyber z následující nabídky: Aljaška, Andy, Amazonie, Etiopie Čím mohou být tito živočichové lidem

Více

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE

Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín ANOTACE Základní škola a Mateřská škola Starý Kolín, příspěvková organizace Kolínská 90, Starý Kolín Květen 2013 VY_52_INOVACE_Z7_25 ANOTACE Vzdělávací oblast Doporučený ročník Vypracoval Název aktivity Tematické

Více

délka v mapě č cm

délka v mapě č cm Katedra geografie Přírodovědecká fakulta Univerzita Palackého v Olomouci Skupina: Číslo uchazeče (nevyplňujte): PŘIJÍMCÍ ŘÍZENÍ PRO KDEMICKÝ ROK 2008/2009 Přijímací zkouška ze zeměpisu a všeobecného o

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

CK BUS TOUR-FOLTÝNOVÁ

CK BUS TOUR-FOLTÝNOVÁ PROVENCE 2011 Vážení rodiče, milí studenti! V letošním školním roce máte poprvé možnost volby komplexní zahraniční exkurze. Po několika rocích, kdy se nabízelo pouze Chorvatsko, tedy destinace relativně

Více

Ř E C K O. Termín : 20. -29. září 2014. Relaxačně-poznávací zájezd

Ř E C K O. Termín : 20. -29. září 2014. Relaxačně-poznávací zájezd Ř E C K O Termín : 20. -29. září 2014 Relaxačně-poznávací zájezd ŘECKO - CHALKIDIKI I v roce 2014 nabízím pobyt v jedné z nejatraktivnějších oblastí Řecka, ve východní oblasti poloostrova Chalkidiki. Čisté

Více

KRÁSY FRANCOUZSKÉ RIVIÉRY

KRÁSY FRANCOUZSKÉ RIVIÉRY LIBUŠE TRAVEL CESTOVNÍ AGENTURA www. LibuseTravel.cz KRÁSY FRANCOUZSKÉ RIVIÉRY Francouzská riviéra nabízí středomořské podnebí, zářící slunce, významná přímořská letoviska, historická městečka, ale hlavně

Více

Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Jméno autora: Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace):

Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Jméno autora: Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace): Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Evropa Téma: Evropa Severní Evropa (Finsko, Dánsko, Island) Jméno autora: Mgr. Hana Lipenská Vytvořeno

Více

DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země

DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země DUM označení: VY_32_INOVACE_D-2_ObecnyZ_16_Šířkové pásy Země Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Bělohlávková Škola: ZŠ a MŠ Josefa Kubálka Všenory Datum (období) vytvoření: únor 2014 Ročník,

Více

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( )

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( ) Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku (3-4.10.2009) Dva roky jsme již vynechali známý ústecký memoriál Hany Vocáskové - noční pochod na Milešovku a tak jsme se rozhodli, že si částečně noční

Více

Úžasná Bolívie + Peru

Úžasná Bolívie + Peru Úžasná Bolívie + Peru termín: 13. 30. 10. 2018 17 dní CENĚ ZÁJEZDU ZAHRNUTO: letenka Praha - Lima a zpět s přestupem (let může být operován přes USA v takovém případě je zapotřebí vyřídit ESTA), letenka

Více

Litosféra v pohybu. Kontinenty rozložení se mění, podívej se do učebnice str. 11 a vypiš, jak vznikly jednotlivé kontinenty.

Litosféra v pohybu. Kontinenty rozložení se mění, podívej se do učebnice str. 11 a vypiš, jak vznikly jednotlivé kontinenty. Litosféra v pohybu Vznik a vývoj kontinentů Kontinent = pevnina vyčnívající nad hladinu oceánů Světadíl = odlišný historický společenský a kulturní vývoj Kontinent Světadíl Eurasie Evropa + Asie Amerika

Více

❺ Našemu fotografovi se během cesty kolem světa pomíchaly přivezené snímky. Umísti je pomocí

❺ Našemu fotografovi se během cesty kolem světa pomíchaly přivezené snímky. Umísti je pomocí ❺ Našemu fotografovi se během cesty kolem světa pomíchaly přivezené snímky. Umísti je pomocí čísel na mapu v úkolu 1 přibližně do míst, kde mohly být pořízeny. 1. pižmoň 2. tučňák 3. žralok 4. zebra 5.

Více

Plavba: Krásy Norského pobřeží - Z Rostock IV (Baltské moře, Severní moře a Norské fjordy)

Plavba: Krásy Norského pobřeží - Z Rostock IV (Baltské moře, Severní moře a Norské fjordy) Plavba: Krásy Norského pobřeží - Z Rostock IV (Baltské moře, Severní moře a Norské fjordy) Plavba s českým delegátem! Akční plavba! společnost: Pullmantur Cruises loď: Monarch oblast: Baltské moře, Severní

Více

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali

Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali SICILIE Římané tento ostrov na jihu Itálie pojmenovali Trinacria, což znamená trojúhelníkový. Nicméně nynější jméno pochází z řečtiny. Řekové ho nazývali Sikelia, neboť původní obyvatelé se jmenovali Sikelové.

Více

Evropa jeden ze světadílů

Evropa jeden ze světadílů Evropa jeden ze světadílů Povrch a poloha Evropy 5. třída ZŠ BŘEŢANY EVROPA Povrch naší planety Země je tvořen pevninou a vodstvem. Více než dvě třetiny povrchu Země jsou pokryty vodstvem. Vodstvo obklopující

Více

GLENROY HUNTING LODGE 2010

GLENROY HUNTING LODGE 2010 GLENROY HUNTING LODGE 2010 Nový Zéland nedotčená země ve které najdete nádherná horská pásma, divoké lesy, zvlněné pastviny i dlouhé písčité pláže. Je tvořen dvěma ostrovy Severním a Jižním. Na severním

Více

Živelná. Džajma. Na kyrgyzském bazaru s PAVLEM SVOBODOU LISTOPAD 2015 KOKTEJL 33

Živelná. Džajma. Na kyrgyzském bazaru s PAVLEM SVOBODOU LISTOPAD 2015 KOKTEJL 33 32 KOKTEJL LISTOPAD 2015 Živelná Džajma Na kyrgyzském bazaru s PAVLEM SVOBODOU LISTOPAD 2015 KOKTEJL 33 Kyrgyzstán je zemí nekonečných hor, polodivokých koní a pohostinných pastevců. V zemi, která leží

Více

Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO

Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO Vypracovala: Ing. Darina Holomková ASIE REKORDY A OBYVATELSTVO ASIE největší světadíl rozloha: 44,5 mil. km² ASIE - obecně Nejvyšší hora světa: Mount Everest - 8 850 m (Nepál, Čína, Himaláje) ASIE - obecně

Více

Benefiční kurz buddhismu. 14. denní. do Malého Tibetu za výukou základů buddhismu přímo v místním klášteře. cesta

Benefiční kurz buddhismu. 14. denní. do Malého Tibetu za výukou základů buddhismu přímo v místním klášteře. cesta Benefiční kurz buddhismu 14. denní cesta do Malého Tibetu za výukou základů buddhismu přímo v místním klášteře Program cesty do Malého Tibetu Malý Tibet leží v nejsevernějším cípu Indie a je posledním

Více