Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vážené kolegyně, vážení kolegové,"

Transkript

1

2 Vážené kolegyně, vážení kolegové, pro školní rok 2013/2014 vám Knihovna města Plzně předkládá opět nový katalog kulturních a vzdělávacích pořadů a doufá, že si z pestré nabídky vyberete. Nabídka je pro lepší orientaci rozdělena do jednotlivých skupin. Vybírejte uvážlivě. Vaše objednávka je závazná a jste za ni finančně spoluodpovědni. Smlouvy uzavřené na základě vašich objednávek nelze rušit bez předchozí vzájemné dohody! V rámci našich možností se snažíme vyhovět vašim požadavkům na časové zařazení pořadu tak, jak to vyhovuje vašemu vyučovacímu plánu, dohodnout i případné změny. Programy uvádíme v Polanově síni Knihovny města Plzně (B. Smetany 13, II. patro, kapacita do 60 míst), v M-klubu (Macháčkova 28, I. patro, kapacita cca 120 míst) a v L-klubu (Kralovická 22, přízemí, kapacita do 60 míst), všechny prostory mají bezbariérový přístup. U každého programu je uvedena cena vstupného na jednoho žáka. Není-li uvedeno jinak, jsou nabízené programy v rozsahu minut. V objednávce na přiloženém tiskopise uveďte: Číslo programu název pořadu počet objednaných míst žáků v jednotlivých třídách či skupinách (př ) zvolený symbol místa konání (P Polanova síň nebo M M-klub, Skvrňany nebo L L-klub, Lochotín) preferovaný termín nebo omezení (př. mimo Po a Pá, nebo leden únor, nebo po 9.00 apod.), konkrétní termín lze zaručit jen výjimečně! Vyplňte požadované údaje: adresu, na kterou budou zasílány pozvánky, jméno kontaktního pracovníka a číslo telefonu či mobilu (popř. ) pro potřeby naléhavé komunikace a podpis objednavatele. Objednávky (s originálem podpisu) zasílejte do 20. září 2013 na adresu: Knihovna města Plzně B. Smetany Plzeň nebo em (se všemi příslušnými údaji) na následující kontaktní místa. Kontakt na nás a další informace: Mgr. Jana Horáková, tel , horakovaj@plzen.eu (Polanova síň) Bc. Jan Albrecht, tel , skvrnany@plzen.eu (M-klub) Bc. Dana Brychová, tel , lochotin@plzen.eu (L-klub) Děkujeme za váš zájem i spolupráci a těšíme se s vámi a vašimi žáky na shledanou v Knihovně města Plzně!

3 POŘADY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY A1. SVĚT KOLEM NÁS PĚT PRSTŮ 40,- Kč Zábavnou, hravou formou a také písničkami přibližují pražští herci Studia Poetik, Dana Matějková a Jan Hájek, dětem základní estetické a mravní hodnoty vztah k přírodě a společnosti. Tak jako tvoří ruku pět prstů, tak život kolem nás vytváří mozaiku pohledu na svět. A2. PROJDEME SE PO ZOO 35,- Kč Hudebně komponovaný pořad o zvířátkách a dobrodružství z výletní lodi. Pražský písničkář Jiří Bílý zatahuje děti do pořadu zpěvem, tancem i hádankami, nejenom s přiměřenou dávkou humoru, ale hra je i nenápadně vypointovaná v poučení či příměr. Průvodcem mu je živý papoušek Bubák. A3. LETEM SVĚTEM 35,- Kč Pořad volně navazuje na příhody a písničky papouška Bubáka. Děti s autorem Jiřím Bílým procestují různé kouty světa, potkají kamarády z cizích zemí (zaměření na multikulturní výchovu), po celou dobu se aktivně zapojují, třeba se na chvíli stanou eskymákem či indiánem. Písničky Jiřího Bílého mají nezaměnitelnou melodiku, inteligentní humor, zasněnou poezii i nenápadnou pointu. A4. O KOHOUTKOVI A SLEPIČCE 35,- Kč O pilné a starostlivé slepičce a sobeckém kohoutkovi a o tom, jaká poučení pro život z pohádky plynou. Hrají Přemysl Kubišta a Jitka Kubištová. A5. MŮJ MEDVĚD FLÓRA 40,- Kč Dramatické ztvárnění knížky Daisy Mrázkové o tom, co je v životě nejdůležitější. Hrají Luděk Richter a Věra Čížkovská divadlo Kejklíř, Praha. A6. VESELÉ PÍSNIČKY PRO PEJSKY A KOČIČKY 30,- Kč V písničkách Milana B. Karpíška a Jitky Kubištové, které i děti zpívají a kde hafají i mňoukají, ožívají zvířátka z obrázků: kocouři Mates a Bonifác, basetice Bettyna, kočička Kate, kokršpaněl Dino a jiní chlupatí kamarádi. Vůbec neuškodí vědět, jak se k zvířátkům chovat. A7. O CHYTRÉ LIŠCE 40,- Kč Veselá pohádka o mazané lišce a dvou pejscích, kteří se po škádlení a trápení nakonec skamarádí. Hrají Pavla Zeman Bečková, Romana Neumannová a Přemysl Kubišta. A8. JAK ČOCHTÁNEK A LESNĚNKA CHRÁNILI PŘÍRODU 30,- Kč Interaktivní ekologická pohádka s písničkami o tom, jak vodník a lesní víla se starají o les i rybníček. Hrají a zpívají Romana Neumannová a Přemysl Kubišta.

4 A9. O HANDULÉNCE 35,- Kč Bez práce nejsou koláče. A tak pilná a laskavá Handulénka, která přiloží ruku k dílu, získá užitek i radost a ospalý, líný Handulák nedostane nic. Hrají: Jitka Kubištová, Přemysl Kubišta a Romana Neumannová. A10. O FABIÁNOVI A MEDULÍNĚ POHÁDKY Z BRDSKÝCH LESŮ 30,-Kč Jako Krkonoše mají svého Krakonoše, mají Brdy zase svého Fabiána strážce a dobrého ducha. O něm, o jeho milé Medulíně, o uhlíři Matějovi a dalších bytostech z brdských lesů vám budou vyprávět, hrát a zpívat Milan B. Karpíšek a Jitka Kubištová. A11. POHÁDKA O VÁNOCÍCH 40,- Kč Začíná tím, jak se pejsek a kočička těšili na Vánoce a jak se jim o nich zdálo. A pak se odvíjí ten nejkouzelnější vánoční příběh narození Ježíška, ve kterém děti účinkují v kostýmech Josefa, Marie, králů, pastýřů a koledníků vytvoří veliký živý betlém. Spolu s nimi účinkují Romana Neumannová, Přemysl Kubišta a Pavla Zeman Bečková. A12. PAN POZDRAVENÍČKO 40,- Kč Veselá veršovaná pohádka o slušném vychování. Během představení učí děti drzou a nevychovanou slečnu Lízu všechna kouzelná slovíčka. Hrají a zpívají: Jitka a Přemysl Kubištovi a Romana Neumannová. A13. ZLOBIVÁ POHÁDKA 30,- Kč Veselá pohádka o dětských zlozvycích, ve které navštívíte s Romanou Neumannovou a Přemyslem Kubištou vesničky: Šťouronosy, Špindírov, Zlobinec či Prolhanou Lhotu. A14. MUZIKANTSKÁ CESTA KOLEM SVĚTA 20,- Kč Malý Míša má globus. A vydává se na cestu kolem světa, aby poznal, kde na jaké hudební nástroje hrají. Navštíví Ameriku, Indii, Havaj, Mexiko, Čínu... a během své cesty pozná (stejně jako děti) desítky exotických hudebních nástrojů. Svou cestu zakončí spolu s Milanem B. Karpíškem na Chodsku. A15. ČERTOVSKÉ POHÁDKY 35,- Kč Jak čert Honzovi rozum nadělil a jak pyšnou princeznu potrestal dvě poučné pohádky s písničkami také o tom, že s čerty nejsou žerty. Ale legrace bude! Hrají: Romana Neumannová a Přemysl a Jitka Kubištovi. A16. ANGLIČTINA PRO NEJMENŠÍ 35,- Kč Barvy, zvířátka, veselé písničky ty nejzákladnější pojmy v angličtině přiblíží dětem zábavnou formou Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek se svými hudebními nástroji a obrázky. Nechybí ani společné zpívání a soutěže.

5 POŘADY PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL B1. JAK SE JMENUJE ČAS 1. třídy 40,- Kč Další mozaikový pořad Studia Poetik, kde jeden celek tvoří rok, měsíce, dny, týdny, hodiny, minuty a vteřiny vše na téma času podle obrázkového kalendáře Josefa Lady, s písničkami, hádankami, říkánkami, maňáskem a především s humorem v podání Jana Hájka a Dany Matějkové. B2. HEJ, HEJ, KOLEDA 1. třídy. 40,- Kč Vánoční pořad Dany Matějkové a Jana Hájka pro nejmenší povídání o tom, jak k nám vánoční svátky přišly, jak vznikly a jak se slavily v různých dobách, jaké zvyky je provázely, jaké se zpívaly koledy a jaké vánoční písničky zpíváme i dnes. B3. O PEJSKOVI A KOČIČCE 1. třídy 35,- Kč Pohádkový příběh na motivy knížky Josefa Čapka s vyprávěním Jak psali dopis, O kničavé holčičce, O panence, která tence plakala a s písničkami v podání Jitky a Přemysla Kubištových a Romany Neumannové. B4. MÍČEK POUTNÍČEK 1. třídy 35,- Kč Pozor na draka! Naučná pohádka (s prvky dopravní výchovy) o tom, že mají děti poslouchat a dodržovat sliby, nebát se odpovědnosti a dávat pozor na cestě. Účinkují: Romana Neumannová, Přemysl Kubišta a Jitka Kubištová. B5. ČERVENÁ KARKULKA 1. třídy 35,- Kč Jak polepšit vlka? Veselá pohádka s dobrým koncem. Příběh přináší ponaučení, že děti si musí dávat pozor na cizí lidi, ale i poznání, jak dobrá a zdravá je zelenina a ovoce. Hrají: Přemysl Kubišta a Jitka Kubištová. B6. POHÁDKA O ZTRACENÝCH HOUSLIČKÁCH 1. třídy 20,- Kč Muzikantskou pohádku o ztracených houslích, o malém Vašíkovi a jeho dědovi Pohodovi, o čertovi, hodných zvířátkách i o mluvícím stromu hraje, vypráví i zpívá Milan B. Karpíšek a spolu s ním i děti! B7. POJĎTE S NÁMI DO ZOO 1. třídy 30,- Kč Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek vás veselými písničkami pozvou do Hudební ZOO, kde každé zvířátko má svoji písničku. Opice, klokani, žirafy, medvědi... všichni ožijí ve snadno zapamatovatelných refrénech. Děti si zazpívají nové hitovky a báječně se pobaví. B8. JAK HONZA KE ŠTĚSTÍ PŘIŠEL 1. třídy 35,- Kč Veselé příběhy na motivy klasických pohádek s písničkami. Hrají a zpívají Romana Neumannová, Přemysl Kubišta a Pavla Zeman Bečková. B9. U PANA JOSEFA LADY 1. třídy 40,- Kč Na návštěvě v Hrusicích se povídá o dětství Josefa Lady a zvycích na venkově od

6 jara až do zimy, ale také se hraje a zpívá. A což teprve ty hádanky a pohádky! Hrají: Antonín Kaška, Josef Nechutný a Martina Samková, s klavírním doprovodem Ivo Pavelky. B10. POJĎTE S NÁMI DO CIRKUSU 1. třídy 30,- Kč Víte, proč mají sloni dlouhé choboty? Umíte krotit šelmy? Chcete si společně zazpívat nové písničky o slonech, o šelmách, o koních s vnukem nefalšovaného cirkusáckého muzikanta Milanem B. Karpíškem a také s Jitkou Kubištovou. Tak přijďte do našeho šapitó! B11. VESELÉ PÍSNIČKY PRO DOMÁCÍ MAZLÍČKY 1. třídy 30,- Kč Morče, králíček, rybičky, andulka, had, leguán a další domácí mazlíčci zpodobnění ve veselých písničkách se těší na vaši návštěvu! Stejně tak i Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek s mnohými mazlíčky mají i osobní zkušenosti. B12. CESTOVATEL KOMPÁSEK 1. třídy 20,- Kč Veselá pohádka o cestovateli, který se na své pouti po zajímavých místech Země dostal až k lidojedům. Jeho cestu provázejí nové písničky a zapojí se i děti. Pořad přispívá ke sbližování s jinými etniky a k multikulturní výchově. Na odvážné spolucestovatele se těší Milan B. Karpíšek. B13. ŘEMESLNICKÉ PÍSNIČKY 2. třídy 30,- Kč Kovář, tesař, bednář, krejčí, švec..., to jsou řemesla našich pradědů, kteří ctili fortel a uměli vzít za práci, jejíž výsledky mnohdy užíváme dosud (na rozdíl od produktů současné velkovýroby). A právě o těchto málem zapomenutých řemeslech a zlatých českých ručičkách se naučíte zcela nové písničky! Průvodci vám budou Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. B14. PÍSNIČKY ZE VŠECH KOUTŮ SVĚTA 2. třídy 20,- Kč Tentokrát se kamarád Kompásek vydává do Mexika, do Indie a na Havaj a své zážitky samozřejmě jako vždy přetaví do veselých písniček. Děti poznají cizí končiny a společně si s Milanem B. Karpíškem zahrají i zazpívají. B15. K JEŽÍŠKOVI DO BETLÉMA PŮJDEME 2. třídy 30,- Kč Proč máme na Vánoce doma stromeček? Odkdy jíme kapra? Co je advent? Co dělají Lucky? A proč se zpívaly koledy? společné zpívání, hraní na historické nástroje i drobné vánoční perličky nabízejí Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. B16. POJĎME ZPÁTKY ZA ZVÍŘÁTKY 2. třídy 30,- Kč Pořad navazuje na oblíbený cyklus Pojďte s námi do ZOO a Veselé písničky pro pejsky a kočičky i na úspěšné CD. Navštivte náš hudební útulek, kde se sešla vskutku veselá společnost plameňák, tři chlupaté šeltie, rozpustilý kocour Honzík, půlbaset Ben i mlsný pavián Pepa. S úplně novými songy i obrázky se na vás těší Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. S nimi si děti jako vždy s chutí také zazpívají!

7 B17. HARMONIKA SVĚTEM VLÁDNE 2. třídy 30,- Kč Od foukací harmoniky přes heligónku až k akordeonu, od jednoduchých lidových písniček až po ukázku z hájemství klasiky. Takový výlet do hudební říše vám slibují Renata Pospíšilová a Milan B. Karpíšek. Děti se mnohému naučí a uvidí i úplně nejmenší harmoniku. B18. NOVÝ VÝLET DO ZOO 2. třídy 35,- Kč Na výletu do hudební ZOO se setkáme s nosorožcem indickým, sovou a sovicí, partou veselých lemurů, s medvědem Medomilem, možná přikluše i jelínek pudu S novými písničkami i obrázky se na děti těší Jitka Kubištová a Milan Karpíšek. B19. JÁ, PÍŠŤALKA 2. třídy 30,- Kč Tenorová, altová, sopránová, sopraninová i diskantová zobcová flétna, příčná flétna i pikola to vše v rukou flétnistky Petry Brabcové s hudebním doprovodem Milana B. Karpíška. Děti nahlédnou do historie dechových nástrojů, B20. TLUČE BUBENÍČEK 2. třídy 20,- Kč Šamani, bubeníci, kouzelníci... Tolik bicích nástrojů děti ještě neviděly ani o nich neslyšely! Natož aby si na ně mohly bubnovat! Darbuka, tabla, bodhrán, šamanské bubny, vojenský buben, djembé, maracasy... Milan B. Karpíšek vše předvede, o všech toho totiž hodně ví a zná. B21. PLZEŇSKÁ STRAŠIDLA 2. třídy 35,- Kč Bezhlavý rytíř z plzeňského náměstí, hastrman z Roudné, hejkal z Jíkalky i další tajemné bytosti se těší na malé posluchače dychtící po dobrodružných výpravách do dávných staletí. Zavedou je tam Jitka Kubištová a Milan Karpíšek svým vyprávěním a písničkami. B22. ČTYŘI ROČNÍ DOBY 2. třídy 40,- Kč Pořad seznámí děti s dávnými zvyky a tradicemi českého venkova od jara do zimy. A také s tím, co je třeba udělat na poli, jak pečovat o zvířátka, proč se slaví různé svátky. Ale je hlavně se zpěvem, který léta lidi provázel a pomáhal jim v životě. To vše s pražským Studiem Poetik Danou Matějkovou a Janem Hájkem. B23.POHÁDKY A POVĚSTI ŠUMAVSKÝCH HVOZDŮ 3. třídy 30,- Kč Velhartický čert i bílá paní na Kašperku už netrpělivě čekají na své diváky! Průvodci tajuplnými šumavskými končinami a pověstmi budou Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek se svými hudebními nástroji, obrázky i dobrou náladou. B 24. VÝLET DO INDIE 3. třídy 30,- Kč Do exotických končin se přesuneme s Jitkou Kubištovou a Milanem B. Karpíškem za poznáním vzdálené země i za jejími pohádkami plnými mystiky. Pojďte se s námi vydat na cestu, poodhalit oponu do světa odlišných kultur, slyšet písničky hrané na pravé indické nástroje, zatančit si indické tance a naučit se třeba, jak naši indičtí kamarádi říkají ahoj a děkuji.

8 B25. VESELÁ ČEŠTINA 3. třídy 35,- Kč Za lepší poznání bohatosti českého jazyka! Děti uslyší pohádku v chodském nářečí, zazní brněnský hantec, pohrají si s čísly a vyzkoušejí různé jazykolamy. A nakonec je čeká pohádka o špatně napsaných písmenkách. Vyučují a hrají: Jitka a Přemysl Kubištovi a Romana Neumannová. B26. POMLÁZKA SE ČEPEJŘÍ 3. třídy 40,- Kč To vykřikuje vrabec Čimčarára. A tak je jemu i dětem vysvětleno, kolik významů mají velikonoční svátky a zvyky od pohanského svěcení jara přes starozákonní příběh Ježíše Krista až po hravé vítání jara a parodii současného koledování v podání Dany Matějkové a Jana Hájka. B27. POVĚSTI A BÁJE Z PLZEŇSKÉHO KRAJE 3. třídy 30,- Kč O plzeňské madoně a O pokladu na Věžce jsou dvě nejkrásnější pověsti z Plzeňska. K dětem se dostanou v netradičním hudebním zpracování spolu s potulnými muzikanty si je zpívají i děti. A nechybí ani oblíbená soutěž a obrázky Milana B. Karpíška, se kterým účinkuje i Jitka Kubištová. B28. ZVĚSTI A POVĚSTI O MĚSTĚ PLZNI 3. třídy 35,- Kč Nový pořad z historických skutečností i legend o naší západočeské metropoli o plzeňském znaku, o knihtisku, o vaření piva i o Účinkují Romana Neumannová a Jitka a Přemysl Kubištovi. B29. MUSIC FAMILY 3. třídy 35,- Kč Pestrý hudební pořad Milana B. Karpíška a jeho synů Tomáše a Michala. Na pódiu se objeví nejen housle, kytara, dudy, flétna, violoncello, kontrabas a různé bicí nástroje, ale také elektrofonická kytara, baskytara a elektrické housle. Zazní ukázky z pestré palety hudebních stylů od špetky klasiky až po jazz, ve finále pak zaduní pořádný rock!!! Pořad je velice inspirativní pro mladé adepty hudební múzy. B 30. KEJKLÍŘ 3. třídy 35,- Kč Jen zčásti veselá pohádka ze života o tom, že žebříček hodnot nemá na vrcholu peníze, ale hezké vztahy a lásku. Vše v desítkách postav rozehrává jediný herec: Luděk Richter (Divadlo Kejklíř, Praha). B31. JIŘÍ TRNKA ZAHRADA 3. třídy 40,- Kč Rozpomínání na pana malíře a loutkáře Jiřího Trnku a na jeho dětství v Plzni, povídání o jeho přátelství s Františkem Hrubínem a Janem Werichem a vyprávění o tajemné zahradě, kam malí kluci podnikali výpravy. Účinkují: Josef Nechutný, Miloslav Krejsa a Antonín Kaška, klavírní doprovod Ivo Pavelka. B32. IF YOU ARE HAPPY třídy 20,- Kč Několik jednoduchých a veselých anglických písniček pro malé adepty výuky angličtiny. Spojeno se spoustou pohybových aktivit a legrace. Starším kamarádem bude dětem muzikant Milan B. Karpíšek.

9 B33. POHÁDKA O RADOUŠOVI 3. třídy 35,- Kč Pohádkový minimuzikál o založení hradu Radyně a o životě nešťastného Radouše krutého pána hradu. V kulisách obrazů Vladimíra Havlice, v dobových kostýmech a s historickými nástroji účinkují Jitka a Přemysl Kubištovi a Milan B. Karpíšek. B34. VO PLZEŇSKEJCH ČERTECH 3. třídy 30,- Kč Znáte pověsti o plzeňských čertech, o Ostrém kameni nebo o Čertově mlýně? Jestliže ne, pak přijměte pozvání k vyprávění pověstí, ve kterých dobro bojuje se zlem a sedlák Blahoš s pekelnými mocnostmi. Ale jak je dobrým zvykem, naučí se obecenstvo zase novou (a pěkně chytlavou) písničku. Účinkují Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. B35. JEDNOU V ROCE NA VÁNOCE třídy 40,- Kč... strejda housle popadne... Myslíte, že je to jen zúžená poetika Vánoc. Kdepak! K Vánocům se pojí mnohé zvyky, ba i pověry. A také písničky, koledy. Jak k nám oslavy Vánoc přišly a jak se slavily Vánoce v různých dobách? To vše se lze dozvědět v pořadu Dany Matějkové a Jana Hájka z pražského Studia Poetik. B36. VESELÉ VELIKONOCE VINŠUJEME 4. třídy 30,- Kč Víte, kdo byl Bakus? Proč se říká Popeleční středa či Kýchavná neděle? Proč je vajíčko symbolem Velikonoc a co je to družbanec? Odpověď poskytne pořad, ve kterém Milan B. Karpíšek a Jitka Kubištová procházejí časem masopustním až po Velikonoce a povídají o dobových tradicích a zvycích. A hlavně hrají a zpívají. B37. AŤ ŽIJÍ ŽIVLY 4. třídy 40,- Kč aneb Z čeho se skládá svět. Síla nesmrtelných živlů a radosti i trápení lidí, kteří už se cítili být jejich pány. Hrané scénky o vynálezu ohně, humor a písničky nesou v sobě i vážná poselství o vztahu člověka a přírody. Scénář napsala Dana Matějková ze skupiny Poetik. Tentokrát ke spolupráci přizvala režiséra ČRo Praha, hudebníka Tomáše Pergla. B38. JAN KOMENSKÝ ZVANÝ AMOS 4. třídy 40,- Kč Aby poučení bylo dětem zábavou a nikoli trápení jejich... Pořad není ani přednáškou ani oslavou Jana Amose Komenského, děti se ukázce ze středočeské školy zasmějí, ale vzápětí se s nadšením účastní výuky cizích jazyků podle Komenského Brány jazyků otevřené. Dozví se méně známé podrobnosti z jeho života, účastní se úryvku hry Schola ludus i ukázky z Labyrintu světa a naučí se dosud nepublikovanou píseň z Komenského tvorby, a to spolu s Danou Matějkovou a Janem Hájkem. B39. PÍSNĚ HRADŮ I PODHRADÍ 4. třídy 30,- Kč Niněra, fidula, psalterium, trumšajt na to vše se hrávalo ve středověku. V rukou Jitky Kubištové a Milana B. Karpíška ožívají i další nástroje přicházejí v dobových kostýmech s repertoárem potulných pěvců trubadúrů, minesengrů a vagantů. Děti se octnou v hradní síni, na královské svatbě i v krčmě U sedmi loupežníků, nástroje si mohou vyzkoušet a naučit se i středověký taneček.

10 B40. KAREL IV. A JEHO MOST 4. třídy 30,- Kč Šest a půl století uplynulo od doby, kdy císař Karel IV. poklepal na základní kámen nového kamenného mostu, dnes národní památky, která v sobě skrývá nejen pověstná vajíčka, ale i mnohá tajemství. Odkrývají je a hity gotických hitparád hrají a zpívají Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. Zvou vás na společnou cestu i na soutěž. B41. ČESKÝ ROK V TRADICÍCH 4. třídy 30,- Kč Osvěžení českých tradic od Tří králů až po Vánoce a oslavu Nového roku vše za doprovodu českých lidových písní a s použitím obrázků Josefa Lady. Účinkují Jitka a Přemysl Kubištovi. B42. STARÉ POVĚSTI ČESKÉ 4. třídy 30,- Kč Česká klasika, ovšem podaná novým, neotřelým způsobem Jitkou Kubištovou a Milanem B. Karpíškem. Nové písničky, legrace, soutěž to jsou hlavní klady představení, které si dává za cíl přiblížit naše nejstarší dějiny dětem, zvyklým na styl jedenadvacátého století. B43. VO PLZEŇSKEJ VĚŽI 4. třídy 30,- Kč Nabízíme důvěrné seznámení se všemi plzeňskými zvony a povídání a zpívání o tom, že plzeňská věž vskutku převyšuje kopce. Jak je dobrým zvykem, děti se naučí nové písničky to vše spolu s potulnými muzikanty Jitkou Kubištovou a Milanem B. Karpíškem. B44. ONE, TWO, THREE SING WITH ME! 4. třídy 20,- Kč Old McDonald, Bingo, Happy Birtday a další jednoduché písničky a popěvky, při kterých si děti spolu s Milanem B. Karpíškem nejen zazpívají, ale i rozšíří své anglické vědomosti. B45. DVA JANOVÉ HUS A ŽIŽKA 4. třídy 30,- Kč Dva pilíře českých dějin a s nimi související bouřlivé události slovem i hudbou přiblíží Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. Nejen slavný chorál Ktož sú boží bojovníci, ale i další dobové písně přenesou posluchače o bezmála šest století nazpět. Upalovat se ale nebude, zato soutěžit ano! B46. JEDEME DO AFRIKY 4.třídy 35,- Kč Po úspěchu pořadu Cesta do Indie se spolu s Milanem B. Karpíškem vydáme do Afriky. Děti se dozví spoustu zajímavostí o světadílu mnoha tváří, uvidí a uslyší podivuhodné hudební nástroje a na některé z nich si mohou i zahrát. B47. GOLEM, RUDOLF II. A JEHO ALCHYMISTÉ 4. třídy 30,- Kč Setkejte se s Jeho císařskou Milostí Rudolfem II. v tajuplné Praze i u nás v Plzni. A možná poznáte i Golema. Samozřejmostí jsou i dobové kostýmy, hudební nástroje, renesanční písně i soutěž o Golemův šém. Účinkují Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek.

11 B48. HUDBA A MÓDA STALETÍ 5. třídy 30,- Kč Procházka slohy románským, gotickým, renesančním a barokním. Ukázka toho, jak se měnila nejen architektura, ale i hudba a dokonce móda. Vydejte se na ni spolu s Přemyslem a Jitkou Kubištovými. B49. PÁNŮ DVOŘÁKA A SMETANY SE NEMUSÍTE BÁT 5. třídy 30,- Kč Vyprávění o dětských potížích a o životě našich slavných hudebních skladatelů Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany. Jitka Kubištová a Romana Neumannová v dobových kostýmech zpívají a na klavír a příčnou flétnu hrají drobné ukázky z jejich tvorby. B50. VELIKONOCE VE SVĚTĚ 5. třídy 30,- Kč Znáte anglické velikonoční klobouky či německého zajíčka, co přináší dětem vajíčka? Víte, kde se o Velikonocích koulí vejci z kopce, kde se jimi přehazuje dům, kde se rozbíjejí o hlavu? Chcete si zkusit nefalšovaný anglický palačinkový závod? Pak přijměte pozvání na velikonoční výlet do cizích končin spolu s Jitkou Kubištovou a Milanem B. Karpíškem. B51. LONDÝN VYSTUPOVAT! 5. třídy 20,- Kč Pojeďte s námi na malý výlet do Londýna v pořadu plném zajímavostí a písniček o tomto městě. Navštívíte London Bridge i Tower, uslyšíte Big Ben, sveze vás London Bus, naučíte se píseň o hořícím Londýně a další songy. Pořad je určený nejen milovníkům Anglie, ale hlavně těm, kteří se potýkají s prvními úskalími angličtiny. Vaším průvodcem po Londýně i učitelem písniček bude Milan B. Karpíšek. B52. HALLOWEEN SAMHAIN DUŠIČKY 5. třídy 30,- Kč O původu a podstatě těchto svátků, o zvycích, písních i hrách děti si v praxi vyzkouší skutečné haloweenské zábavy svých anglických a amerických kamarádů, zazpívají si jejich písničky, s Milanem B. Karpíškem a Jitkou Kubištovou si zařádí i zasoutěží. B53. ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ 5. třídy 30,- Kč Vyprávění o počátcích našeho národního uvědomění o Josefu Jungmannovi, o českém vlasteneckém divadle i o Josefu Kajetánu Tylovi, o Boženě Němcové, Karlu Jaromíru Erbenovi i o mnohých dalších. Zazní dobové vlastenecké písně i prazvláštní slůvka z doby obrozenecké. Hrají Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. B54. MOUDRÝ EZOP A TI DRUZÍ 5. třídy 40,- Kč Bajka je, když zvířata jednají jako lidi, poněvadž když lidi jednají jako zvířata, tak o tom neradi píšou. (Jan Werich) Vyprávění o bajce a jejích autorech, pověst o Ezopovi, ukázky z díla nejznámějších bajkářů Krylova, La Fontaina až k proměnám bajky současné, ba i zpívané v interpretaci Dany Matějkové a Jana Hájka (Studio Poetik, Praha). B55. HRADY A ZÁMKY V PLZEŇSKÉM KRAJI 5. třídy 30,- Kč Hrad Radyně a zámek Kozel historické putování po dominantách i šlechtických

12 sídlech našeho kraje. Stručnou historií i pověstmi vás provedou postavy bájné i skutečné Jitka a Přemysl Kubištovi. B56. VÁNOCE V ANGLICKY MLUVÍCÍCH ZEMÍCH 5. třídy 30,- Kč Kančí hlava na stole, pravý anglický puding, práskací bonbony, polibek pod snítkou jmelí... Dozvíte se také, proč Santa Claus leze komínem, kde vzal svůj kožich, jak je tomu s jeho soby. Uslyšíte koledy z Anglie, USA i z Austrálie a možná přijdou i klokani. Určitě ale přijdou Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek s povídáním i muzikou. POŘADY PRO II.STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL C1. JAK TO BYLO S ODYSSEEM 6. třídy 40,- Kč Příběhy o Odysseovi, o Paridově soudu i o Trojské válce, o hrdinech antických bájí, o bozích, s jejichž jmény se setkáváme dodnes, vzbuzují zájem o antiku, její literaturu i umění. Pořad Studia Poetik (Dany Matějkové a Jana Hájka) vyzdvihuje etické vlastnosti antických hrdinů statečnost, spravedlnost, touhu po vítězství... C2. STAROČESKÉ VÁNOCE 6. třídy 30,- Kč Od svaté Kateřiny přes svátek sv. Ondřeje, Barborky, Mikuláše, Lucie až ke staročeským adventním a vánočním zvykům. Historické nástroje, dobové kostýmy a krásná předvánoční pohoda, kterou přinášejí Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. C3. SEDM DIVŮ SVĚTA 6. třídy 40,- Kč Patří k nejstarším dílům lidského umu a talentu. První líčení se připisuje Féničanu Antiparchovi ze Sidonu, jehož kniha byla od 2. stol. př. n. l. jakýmsi starověkým bedekrem. Co je to div světa? A proč je jich sedm? Má každá doba svých sedm divů? Jak je tomu v současnosti? Odpovědi a řadu dalších příběhů přináší slovem i písní pořad Dany Matějkové a Jana Hájka. C4. ČEŠTINA MŮJ RODNÝ JAZYK 6. třídy 35,- Kč Česky hezky ukázky češtiny staro-dávné, staro-pražské, ale i současné a jiné, např. brněnského hantecu. A také toho, jak nám pochopení komplikují synonyma a homonyma, nač jsou jazykolamy... Zábavný pořad, který také prostřednictvím ukázek krásného písemnictví Vančurovy Josefíny a Werichova Čochtana podporuje vztah k naší rodné mluvě. Účinkují: Jitka a Přemysl Kubištovi a Romana Neumannová. C5. KULTURNÍ MÍSTOPIS PLZEŇSKÝ KRAJ 7. třídy 35,- Kč Plzeň, Přeštice, Domažlice, Nepomuk... putování po městech plzeňského kraje. Slavné osobnosti literatury, hudby, divadla i malířství, které jsou svázány s působením v Plzeňském kraji jako např. J. J. Ryba, J. Š. Baar, B. Němcová, B. Smetana, A. Němejc, J. Trnka, J. Skupa, K. Klostermann, J. Kožíšek, J. K. Tyl defilují před vámi v interpretaci Jitky Kubištové a Milan B. Karpíška.

13 C6. VÁNOCE VE SVĚTĚ 7. třídy 30,- Kč Čarodějnice Befana, kozel Ukko, bílý klokan, baculatý Santa Claus... A co marinované býčí srdce nebo pečený ocas leguána? Roztodivné jsou vánoční zvyky a obyčeje různých národů. Ale Ježíšek to vyhraje na celé čáře. A k tomu koledy a vánoční písně od Evropy až po Latinskou Ameriku. Účinkují Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek. C7. GOLEM POZOR, VŠUDE KOLEM! 7. třídy 40,- Kč Stará pověst o Golemovi má popularitu hlavně zásluhou filmů s Janem Werichem. Málokdo už přemýšlí o původu pověsti ze Starého zákona a o věčně zničující touze člověka ovládat svět pomocí sluhů, natož o golemech novodobých. S obrazy, slovem i písní provázejí Dana Matějková a Jan Hájek (Studio Poetik, Praha). C8. UMÍME SE CHOVAT? 7. třídy 30,- Kč Zábavný pořad o společenském chování a etiketě. Jak se chovat ve společnosti, v restauraci, v divadle, či jak se vzájemně chovat sami k sobě. Účinkují: Romana Neumannová a Přemysl Kubišta. C9. KDE SE VZALO DIVADLO 7. třídy 30,- Kč Přehled vývoje divadla od antiky přes divadlo v dobách Shakespearových, v časech českého národního obrození, a také divadla současného ukázky činohry, pantomimy, baletu, opery a operety a přiblížení těchto žánrů mladým divákům v podání Jitky a Přemysla Kubištových. C10. HUDEBNÍ CESTA ZA ATLANTIK 7. třídy 25,- Kč Výlet do Severní i Jižní Ameriky, ke kořenům country, za prvními osadníky Nového světa, jejich songy a baladami. Putování s houslemi, banjem, autoharfou, dulcimerem a mandolínou po zapadlých končinách Divokého Západu. Podíváme se na Havaj, kde hrají na ukulele, ale i do Mexika, Kolumbie, Peru a Bolívie, kde se setkáme s neobyčejnými bicími nástroji to vše s aktivním zapojením publika! Nejen etnické hudební nástroje, ale i povídání kořeněné zážitky z cest po celém světě pro vás nachystal M. B. Karpíšek. C11. VE STOPÁCH KELTŮ 7. třídy 30,- Kč O Keltech, jejich žití, válčení i vynálezech, o jejich mystických zvycích a svátcích, o přínosu Keltů evropské kultuře a vzdělanosti pořad plný hudebních ukázek na historické nástroje zavede posluchače do světa dávných obyvatel Bretaně, Irska a Walesu, ale i do země Bójů (Boiohaemum), tedy do Čech. Průvodci jsou Milan B. Karpíšek a Petra Brabcová. C12. ZAJÍMAVOSTI ZE STARÉ PLZNĚ 7. třídy 35,- Kč Proč se třeba Peklu říká Peklo? A bylo v Plzni i Nebe? V čem kdy Plzeň byla první? Pořadem plným kuriozit, stavebních i jiných zajímavostí i nezvyklých lidských osudů v historii našeho města provázejí Romana Neumannová a Přemysl Kubišta.

14 C13. O RADOUŠOVĚ ŽITÍ 7. třídy 35,- Kč...a přežalostném konci. Folkový minimuzikál o pohanském knížeti Radoušovi, vládci hradu Radyně, kterého osud obdařil oslíma ušima, kančími tesáky a kozí bradou. Pohádkový příběh lidské krutosti i křehké lásky s nečekaným rozuzlením. S obrazy Vladimíra Havlice uvádějí Milan B. Karpíšek a Jitka a Přemysl Kubištovi. C14. STOLETÍ VYNÁLEZŮ 8. třídy 30,- Kč Století páry, pradědeček automobil, báječní muži na létajících strojích, vynálezci: Thomas Alva Edison, František Křižík netradiční pohled na technický pokrok 19. století v pořadu dýchajícím kouzelnou atmosférou zašlých časů s využitím dobových kostýmů, písní i soutěže nabízejí Milan B. Karpíšek a Jitka Kubištová. C15. SVÁTKY V ANGLII A USA 8. třídy 20,- Kč Den díkůvzdání, St. Patrick s Day, Den nezávislosti, Mother s Day, Father s Day, anglické Velikonoce, Guy Fawkes Night... svátky, které v našich končinách moc neznáme, ale naši kamarádi v anglicky mluvícím světě je slaví velice rádi. Blíže vám o tom poví i zazpívá Milan B. Karpíšek. C16. NÁRODNÍ OBROZENÍ A MY 8. třídy 30,- Kč V. M. Kramerius, J. Jungmann, F. Palacký, J. K. Tyl, B. Němcová, K. J. Erben, B. Smetana, ale též Národní divadlo a vlastenecké písně plné lásky k rodné zemi i prazvláštní slůvka z doby obrozenecké to vše defiluje před vámi v pestrém sledu scének a písniček... a možná přijde i chvilka tělocviku s Miroslavem Tyršem! Účinkují Jitka Kubištová a M. B. Karpíšek. C17. NÁŘEČÍ A SLANG 8. třídy 30,- Kč Je to ještě vůbec česky? Pořad o různých podobách našeho mateřského jazyka. Procházka mapou českých a moravských nářečí v mnoha praktických ukázkách. A nejen to Jitka a Přemysl Kubištovi přidají i příklady slangu a argotu. C18. NEZDAŘENÁ PŘEDNÁŠKA 8. třídy 35,- Kč Když se do přednášky literárního vědce (Jan Hájek) připlete Anna Haralíková (Dana Matějková), hospodyně Jana Nerudy, pak jsou podávány nejen základní informace, ale i neběžné zajímavosti z Nerudova života. Pořad je doplněn fejetony s aktuální tématikou i Nerudovou poezií, některé básně jsou dokonce zhudebněny. C19. CESTA STALETÍMI A SLOHY 8. třídy 30,- Kč Sloh románský, gotický, renesance, baroko v názorných ukázkách typických znaků architektury. Součástí je i módní přehlídka dobových kostýmů a přehled vývoje hudby. Uvádějí Jitka a Přemysl Kubištovi. C20. MAGDALENA DOBRÁ, MILÁ? 8. třídy 35,- Kč Výchova dívek po česku fiktivní návštěva české buditelky, známé kuchařky a spisovatelky Magdaleny Dobromily Rettigové v české škole 21. století dává nahléd-

15 nout do výchovy dívek na počátku 19. století, do začátku emancipace žen a doby biedermaieru. Hrají: Jitka Kubištová, Romana Neumannová a Pavla Zeman Bečková. C21. BÁSNÍKŮV HLAS 8. třídy 35,- Kč Pořad o Karlu Havlíčkovi Borovském zachycuje jeho životní osud i dílo na pozadí cesty do Brixenu v dialogu s policejním komisařem Dederou. Do děje jsou vkomponovány i Havlíčkovy články, korespondence, epigramy a úryvky básnických skladeb. Účinkují Antonín Kaška, Josef Nechutný a Martina Samková. C22. OSOBNOSTI PLZNĚ 19. STOLETÍ 8. třídy 30,- Kč Téměř osobní setkání s významnými osobnostmi spjatými s naším městem Bedřichem Smetanou, Emilem Škodou, Františkem Křižíkem a Josefem Kajetánem Tylem. Hrají Přemysl Kubišta a Romana Neumannová. C23. VÁLKA ZVANÁ SVĚTOVÁ 9. třídy 30,- Kč Jako mávnutím kouzelného proutku se ocitáme na prahu 20. století, stáváme se svědky sarajevského atentátu, rukujeme do války, zpíváme si spolu s vojáky v zákopech, až je konečně mír a dočkáváme se samostatného Československa. To vše spolu s Jitkou Kubištovou a Milanem B. Karpíškem. C24. HALELUJA! ALE PROČ? 9. třídy 40,- Kč Odpovědi na tajemná proč týkající se Vánoc minulých i současných nabízí pořad Dany Matějkové a Jana Hájka, který doprovázejí starými koledami i moderními písničkami. C25. CESTA STALETÍMI, SLOHY, STYLY 9. třídy 30,- Kč Rokoko, klasicismus, romantismus, secese... až po paneláky. Móda, hudba i architektura to vše v názorných ukázkách a s módní přehlídkou dobových kostýmů v uvedení Jitky a Přemysla Kubištových. C26. KONEC VÁLKY NA ČESKÉM ZÁPADĚ 9. třídy 30,- Kč Poslední dny druhé světové války v západních Čechách! Američané se blíží! Generál Patton v Plzni! Demarkační čára ani o krok dál! Ať žije boogie-woogie! Do radostných okamžiků osvobození západního konce naší země se přeneseme s Jitkou Kubištovou a Milanem B. Karpíškem. C27. KAREL ČAPEK 9. třídy 35,- Kč aneb Jak se co dělá. Zábavné vyprávění o životě a díle Karla Čapka, divadelní ukázka ze hry Ze života hmyzu a dramatizace Čapkova textu Jak vzniká divadelní hra. Hrají: Romana Neumannová a Jitka a Přemysl Kubištovi. C28. OSOBNOSTI PLZNĚ 20. STOLETÍ 9. třídy 30,- Kč Nejen v hudebních hádankách seznamují Přemysl Kubišta a Romana Neumannova posluchače s osobnostmi Josefa Skupy, Jiřího Trnky, Miroslava Horníčka a Jiřího Suchého.

16 C29. JAK SE SKÁČE ZA TOTÁČE 9. třídy 30,- Kč Od Vítězného února k Sametové revoluci malý průvodce obdobím totality, aby mládež nezapomínala, jak se žilo dříve a jaké pro ně neuvěřitelné paradoxy a situace tehdy nastávaly. Kořeněno dobovými budovatelskými písněmi a vtipy O zlatou mříž. Průvodci nedávnou minulostí budou Milan B. Karpíšek a soudružka na baterky Jitka Kubištová. C30. LYŽE Z JASANU 9. třídy 30,- Kč Příběh valašského kluka, který na svých lyžích doletěl na olympijských hrách v Grenoblu v roce 1968 až pro zlato volně podle novely Oty Pavla Pohádka o Raškovi. Za klavírního doprovodu Ivo Pavelky účinkuje Josef Nechutný. C31. SEDM BIBLICKÝCH PŘÍBĚHŮ 9. třídy 40,- Kč Sedm starozákonních příběhů: Stvoření světa, Adam a Eva, Kain a Ábel, Potopa světa, Babylónská věž, Mojžíš, David a Goliáš. Literární předlohou pořadu Dany Matějkové a Jana Hájka je Bible kralická, jednotlivé příběhy vycházejí z Olbrachtova zpracování. Všechny tvoří nadčasové mravní principy, které jsou základem naší kultury. C32. JAK JSEM POTKAL RYBY 9. třídy 30,- Kč Divadlo jednoho herce je formou zpracování známého díla Oty Pavla. Přináší divákovi také uvědomění, co pro svobodu člověka znamenají vzpomínky a trpělivost. Za klavírního doprovodu Ivo Pavelky účinkuje Josef Nechutný. POŘADY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY D1. A SVĚTLO BUDE VELIKÉ 35,- Kč Jako se naši předkové scházeli při přástkách a dračkách, sejdeme se i my při vánočním povídání o České mši vánoční i o nelehkém osudu jejího autora, rožmitálského kantora Jakuba Jana Ryby. Účinkují: Antonín Kaška, Josef Nechutný a Ivo Pavelka. D2. PUTOVÁNÍ STAROVĚKEM ŘECKO 40,- Kč Návrat do starých řeckých příběhů a bájí, do krajiny bohů a antické kultury umožňují Dana Matějková a Jan Hájek, Studio Poetik Praha. D3. PUTOVÁNÍ SE STŘEDOVĚKÝMI STUDENTY 30,-Kč Kdo byli vaganti a proč putovali Evropou za vzděláním? A byli dobrými studenty? V dobových kostýmech a za doprovodu historických hudebních nástrojů hrají a zpívají Jitka Kubištová a Milan B. Karpíšek, zazní ukázky středověké studentské poezie a samozřejmě i trocha latiny. A hlavně s vaganty je vždy veselo! D4. SVOU VINOU KLETBU NESU 30,- Kč Nejdůležitější mezníky života Karla Hynka Máchy podle deníkových záznamů,

17 osobní korespondence a Máchových skladeb. Vedle Máje zazní i ukázky z básní Svatý Ivan a Noc. Protagonisty pořadu jsou Antonín Kaška a Miloslav Krejsa. D5. MILOSTNÉ DĚJINY JANA NERUDY 40,- Kč Soukromý život básníků nemusí být vždy vyzpíván v jejich díle, ale lze jej rekonstruovat i z korespondence a vyprávění blízkých osob. O vztahu starého mládence Jana Nerudy k ženám v jeho životě (a především k Anně Holinové) vypráví pořad, ve kterém účinkují: Martina Samková, Miloslav Krejsa, Antonín Kaška a Ivo Pavelka (klavír). D6. MILOSTNÝ LISTÁŘ B. N. 40,- Kč Retrospektiva osobního života Boženy Němcové a vztahů k mužům, kteří se v jejím životě vyskytovali k manželovi Josefu Němcovi, ale i k Hanuši Jurenkovi, Janu Helceletovi, Dušanu Lamblovi a Václavu Bolemíru Nebeskému. Mozaiku života dramaticky vytváří jejich dopisy v interpretaci Martiny Samkové, Josefa Nechutného, Antonína Kašky a za hudebního doprovodu Ivo Pavelky. D7. UCTIVÁ POKLONA, PANE HAŠKU! 35,- Kč Ústřední postavou je Josef Švejk a jeho prostřednictvím se posluchači dozví mnohá fakta o Jaroslavu Haškovi a zároveň uslyší písničky, pořekadla a parodie z doby Františka Josefa I. a z první světové války. Účinkují: Jitka a Přemysl Kubištovi a Milan B. Karpíšek. D8. JAN WERICH HALÓ, KLAUN! 30,- Kč Setkání s velkým umělcem (v podání Přemysla Kubišty), který vypráví, jak se seznámili s Jiřím Voskovcem, jak napsali svoji první hru, proč začali s politickou satirou, jak těžké to bylo v emigraci za 2. světové války a jak to s nimi bylo po válce. Nejen v ukázce Čochtana spoluúčinkuje Jitka Kubištová. D9. MĚSTEČKO, KDE SE ZASTAVIL ČAS 30,- Kč Dramatické zpracování povídkové knihy Bohumila Hrabala vyzdvihuje strhující a nepatetické lidství strýc Pepin ožívá ve vyprávění a ve scénách Josefa Nechutného, za klavírního doprovodu Ivo Pavelky. D10. AŽ OPADÁ LISTÍ Z DUBU 30,- Kč Fimfárum. Setkání s moudrými pohádkami Jana Wericha, jejichž naučení platí stále i v našem nepohádkovém světě. Za klavírního doprovodu Ivo Pavelky účinkuje Josef Nechutný. D11. TEN SVĚT JE K ZEŠÍLENÍ KRÁSNEJ 30,- Kč Tři povídky Bohumila Hrabala (Měsíčná noc, Na zahrádce, Jumbo) v dramatickém zpracování a interpretaci Josefa Nechutného a Ivo Pavelky. D12. ROZMARNÉ LÉTO 30,- Kč Zpracování slavné novely Vladislava Vančury jako divadlo jednoho herce. Za kolegiální výpomoci Ivo Pavelky nabízí Josef Nechutný potěšení z krásného jazy-

18 ka pasáže, které filmový střih v dialozích vypouští i vyjádření prostého lidského člověčenství, ke kterému stejně jako Vančura tíhne. D12. PUMPRDENTLICH 30,- Kč Josef Nechutný s klavírním doprovodem Ivo Pavelky v dramatickém ztvárnění povídek Oty Pavla. D14. CO DALI ČEŠI SVĚTU 30,- Kč Pořad o tom, jaké vynálezy, které dnes používá celý svět, vymyslely české hlavynapř. kontaktní čočky, lodní šroub, revolver, mikrovlnou troubu aj. Účinkují Romana Neumannová a Přemysl Kubišta POŘADY PRO ŠKOLNÍ DRUŽINY, ŠKOLSKÁ ZAŘÍZENÍ A ZÁJMOVÉ KLUBY Programy je možno uvádět pouze v odpoledních hodinách (od hodin)! E1. O PALEČKOVI 20,- Kč Když kuchařky Jitule a Dadule nemají z čeho vařit oběd, tak se pěkně nudí. Jenomže ony zaženou nudu vařením pohádky. Vůbec jim nevadí, že nemají loutky, vystačí si s nádobím: Byl jednou jeden domeček a nebyl to obyčejný domeček. Vypadal jako hrnec. On to vlastně byl hrnec Hrají Jitka Matějková a Dana Škabradová. (30 min.) E2. O ČERVENÉ KARKULCE 20,- Kč Také vám někdy ujel vlak jako Jituli a Daduli. Teď musí čekat v čekárně a nudí se. Ale opět si poradí a svůj čas zkrátí pohádkovým příběhem o Červené karkulce, která ale už povyrostla je jí dvanáct let a odmlouvá mamince. V cestě za babičkou přes les potká spousty zvířátek. A co vlk? Hrají Jitka Matějková a Dana Škabradová. (30 min.) E3. O PERNÍKOVÉ CHALOUPCE 20,- Kč Když si děti v lese nehlídají tatínka a cestu domů, tak je určitě potká nějaké dobrodružství. Ale taková legrace to asi nebude, protože zlá ježibaba prý už přikládá v peci. Pohádka v podání Jitky Matějkové a Dany Škabradové alias Jitule a Dadule. (30 min.) E4. O SMOLÍČKOVI 25,- Kč Jitule a Dadule najdou v kufru zlaté parohy a přemýšlí, jakou pohádku si spolu zahrají. Nemusí se dlouho rozhodovat, přeruší je totiž pláč malého chlapečka, který se ztratil. Jaké mu asi vymyslí jméno? Další z Pohádek z kufru Jitky Matějkové a Dany Škabradové.

19 E5. O POLEPŠENÉM ČERTOVI 30,- Kč Veselá hudební pohádka o čertovi, který byl špindíra, nechtěl se mýt ani poslouchat Mikuláše. Ten si ovšem s nezbedníkem snadno poradí, zvláště když mu pomohou děti. Nové nebeské a pekelnické písničky, které si děti spolu s Milanem B. Karpíškem zazpívají možno spojit i s mikulášskou nadílkou. E6. DUDY MEČÍ VŠUDY 30,- Kč Dudy, pukl, kozlík... magický nástroj, který svým nezaměnitelným zvukem provází lidstvo už několik tisíciletí. Poutavé povídání, v němž nechybí ani legrace, společné zpívání i oblíbenou soutěž uvádí spolu s Milanem B. Karpíškem jeho syn Michal. E7. O STĚDOVĚKÝCH NÁSTROJÍCH 30,- Kč Niněra, trumšajt, kvinterna, šaltholt, psaltérium, fidula to jsou hudební nástroje vonící dávnými staletími. Když ožijí v rukách Jitky Kubištové a Milana B. Karpíška a zazní středověké písně, budete mít pocit, že jste se právě stali svědky cestování v čase. E8. VZNIK A VÝVOJ NÁSTROJŮ STRUNNÝCH 20,- Kč Od luku až k elektrické kytaře, od prastarého japonského kemanghe přes psaltérium, pravou karlštejnskou kvinternu, loutnu, fidulu, mandolínu, unikátní tamburašský brač z Balkánu, balalajku, banjo, ukulele, housle a violu až k hudebnímu symbolu naší doby. A nechybí ani elektrické housle. To vše představí Milan B. Karpíšek. E9. VZNIK A VÝVOJ NÁSTROJŮ BICÍCH 20,- Kč Darbuka, tabla, bodhrán, šamanské bubny, středověký vojenský buben, djembé, conga, claves, guiro, senegalský kultovní buben serouba, všeliké maracasy, guacharaca, kaja vallenato rozličné bicí nástroje, které si posluchači mohou sami vyzkoušet a muzikantsky se vyřádit. Účinkuje Milan B. Karpíšek. E10. NEBOJTE SE KLASIKŮ 30,- Kč Zábavně naučný pořad, v němž Petra Brabcová (flétna, pikola) a Milan B. Karpíšek (mandolína) humornou formou přiblíží svět hudby nazývané poněkud nešťastně vážná. Přes známé melodie z mobilních telefonů se dopracujeme až k Bachovi, Mozartovi, Smetanovi či Dvořákovi a nechybí ani Offenbachův kankán doslova perličky Mistrů v kostce!

20 Knihovna města Plzně, p. o. nabízí zdarma: Lekce knihovnické a informační výchovy Základní nabídka je určena dětem a mládeži od mateřských až po střední školy. Lekce jsou přizpůsobeny znalostem i zájmu posluchačů a jejich témata se dají podle potřeby upravovat: n Do knihovny za pohádkou n ABC začínajícího čtenáře n V knihovně jsme jako doma n Hledám knížku nejen na neděli n Knihovna brána k informacím Vhodnou formou se účastníci seznámí s fungováním knihovny, procesem vzniku knihy, s knížkami, jejich autory, s literárními žánry, naučí se orientovat v knihovním fondu, vyhledávat informace z knih i z dalších zdrojů a pracovat s nimi. Nabízí knihovny ve všech částech města. n (Ne)bezpečný internet n Kyberšikana n Od hlíny k LCD Přednášky určené pro žáky 1. stupně ZŠ poutavou formou je seznamují s nástrahami internetu a dávají návod, jak se jich vyvarovat. Nabízí Hudební a internetová knihovna. n Netradiční knihy aneb Knihy, které jste ještě neviděli Lze vidět např. knihu voděodolnou, nehořlavou, knihy pro nevidomé a slabozraké či knihy výjimečné svým formátem, grafickým a prostorovým zpracováním, propojením textu a obrazu apod. Pořad pro žáky základních a středních škol je vždy přizpůsoben věku. Nabízí Ústřední knihovna pro děti a mládež. Zvláštní nabídka: Obvodní knihovna Doubravka viz

21 Návštěvy v knihovnách je možno objednávat po celý školní rok telefonicky, osobně, písemně nebo em: Ústřední knihovna pro děti a mládež B. Smetany 13, tel.: , ukdm@plzen.eu, Mgr. Pekárková Obvodní knihovna Lochotín Kralovická 22, tel.: , lochotin@plzen.eu, Mgr. Khasová Obvodní knihovna Slovany Táborská 24, tel.: , slovany@plzen.eu, pí Zahradníková Obvodní knihovna Bory Klatovská 109 (SPŠ strojnická), tel.: , bory@plzen.eu, pí Karpíšková Obvodní knihovna Doubravka Masarykova 75, tel.: , doubravka@plzen.eu, Mgr. Kotroušová Obvodní knihovna Skvrňany Macháčkova 28, tel.: , skvrnany@plzen.eu, Mgr. Sobotová Knihovna Bolevec Západní 18, tel.: , bolevec@plzen.eu, Mgr. Procházková Knihovna Vinice Hodonínská 55, tel.: , vinice@plzen.eu, pí Benešová Knihovna Lobzy Rodinná 39, tel.: , lobzy@plzen.eu, pí Mišterová Hudební a internetová knihovna Táborská 22, tel.: , hudebni@plzen.eu, Bc. Topinka

22 Vydala Knihovna města Plzně, p. o. Plzeň 2013 Obálka, ilustrace a grafická úprava: Vhrsti Tisk: Dragon Print s.r.o. Náklad: 180 ks Pro potřeby škol a školských zařízení NEPRODEJNÉ

Objednávky (pouze poštou originál dokladu s podpisem) zasílejte na adresu: Knihovna města Plzně B. Smetany 13 305 94 Plzeň

Objednávky (pouze poštou originál dokladu s podpisem) zasílejte na adresu: Knihovna města Plzně B. Smetany 13 305 94 Plzeň Vážení kolegové, vážené kolegyně, pro školní rok 2012/2013 vám Knihovna města Plzně předkládá opět nový katalog kulturních a vzdělávacích pořadů a doufá, že si z pestré nabídky vyberete. Vybírejte uvážlivě

Více

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce

POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce POBOČKA JUNGMANNOVA 2017/18 Knihovnické lekce Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence 1. stupeň ZŠ 6. 9. třída + střední školy Kašpárek zve do knihovny Poprvé v knihovně Poznávací exkurze

Více

I. Pořady pro MŠ a I.stupeň ZŠ :

I. Pořady pro MŠ a I.stupeň ZŠ : Váţení přátelé dobré hudby a dobré pohody!!! Umělecká a vzdělávací agentura BEST BOHEMIA AGENCY Vám nabízí následující pořady veselo-naučné v podání kočovného muzikantského divadélka DINO, jeţ rozdává

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2016/2017 upozornění Pořady objednávejte e-mailem, případně telefonicky každý všední den od 7:00 do 8:30 hodin.

Více

Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201

Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201 MĚSTSKÁ KNIHOVNA ORLOVÁ Oddělení pro děti a mládež Masarykova 1324, Orlová Lutyně Nabídka knihovnických lekcí a besed na školní rok 2011/201 2012 Své návštěvy ohlaste, prosím, předem osobně nebo telefonicky

Více

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová

Základní školy 1. stupeň. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Základní školy 1. stupeň Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Pavla Řehová Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2016/2017 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné pro

Více

POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce

POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce POBOČKA JUNGMANNOVA 2018/19 Knihovnické lekce Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence 1. stupeň ZŠ 6. 9. třída + střední školy 60 min Kašpárek zve do knihovny Poprvé v knihovně Poznávací

Více

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová

Mateřské školy a základní školy. Vlasta Mračková. Ivana Weissová Mateřské školy a základní školy Vlasta Mračková Ivana Weissová Knihovnické lekce POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1. třídy ZŠ (délka trvání 45 minut) Hravou formou seznámíme děti s knihovnou

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která podává

Více

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Vážené kolegyně, vážení kolegové, Vážené kolegyně, vážení kolegové, pro školní rok 2014/2015 vám Knihovna města Plzně předkládá opět nový katalog kulturních a vzdělávacích pořadů a doufá, že si z pestré nabídky vyberete. Nabídka je pro

Více

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň

Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková Základní školy 1.stupeň Bc. Jarmila Kuchařová Mgr. Jana Pavlíková 599 522 140 Základní školy 1.stupeň Vážená paní učitelko, pane učiteli, pro letošní školní rok 2018/2019 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY a LEKCE INFORMAČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková

Základní škola třída. Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Základní škola 1. - 2. třída Růžena Hulenová Mgr. Tereza Roháčková Lekce informačního vzdělávání JÁ, KNÍŽKA A KNIHOVNA Seznámení s knihovnou; pojmy knihovna, knihkupectví, autor, ilustrátor; prohlídka

Více

Vážení kolegové, vážené kolegyně,

Vážení kolegové, vážené kolegyně, Vážení kolegové, vážené kolegyně, Pro školní rok 2011/2012 vám Knihovna města Plzně předkládá nový katalog kulturních a vzdělávacích pořadů a doufá, že si z bohaté nabídky vyberete. Vybírejte uvážlivě

Více

I. Pořady pro MŠ a I.stupeň ZŠ :

I. Pořady pro MŠ a I.stupeň ZŠ : Umělecká a vzdělávací agentura BEST BOHEMIA AGENCY Vám nabízí následující pořady v podání HUDEBNÍHO DIVADÉLKA DINO, jež rozdává písničky, radost a pohodu svým divákům již 20 let: I. Pořady pro MŠ a I.stupeň

Více

Vážení kolegové, vážené kolegyně,

Vážení kolegové, vážené kolegyně, Vážení kolegové, vážené kolegyně, Pro školní rok 2009/2010 vám Knihovna města Plzně předkládá nový katalog kulturních a vzdělávacích pořadů a doufá, že si z bohaté nabídky vyberete. Vybírejte uvážlivě

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 1. POPRVÉ V KNIHOVNĚ: Individuální informační lekce, která

Více

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

Vážené kolegyně, vážení kolegové, Vážené kolegyně, vážení kolegové, pro školní rok 2015/2016 vám Knihovna města Plzně předkládá opět nový katalog kulturních a vzdělávacích pořadů a doufá, že si z pestré nabídky vyberete. Nabídka je pro

Více

Základní školy Literární besedy Věková kategorie Svět obrů a čarodějů Roalda Dahla (literární beseda s prvky informační výchovy)

Základní školy Literární besedy Věková kategorie Svět obrů a čarodějů Roalda Dahla (literární beseda s prvky informační výchovy) Tisková zpráva č. 12/2011 Nabídka vzdělávacích akcí pro školy Oddělení pro děti a mládež a hudební oddělení v Ústřední knihovně a obvodní knihovny Krajské knihovny Františka Bartoše připravily na školní

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2018/2019 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, KONCERT PRO ŽÁKY 5. TŘÍD ZŠ Ten vánoční čas, aneb Jak Anděl málem propadl dovolujeme si Vám nabídnout výchovné koncerty, které základní umělecká škola Bedřicha

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2017/2018 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková

1. stupeň ZŠ. Kontaktní osoby. Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková 1. stupeň ZŠ Kontaktní osoby Mgr. Jana Pavlíková Mgr. Tereza Roháčková VÁŽENÁ PANÍ UČITELKO, PANE UČITELI, pro letošní školní rok 2015/2016 Vám nabízíme LITERÁRNÍ BESEDY A LEKCE INFORMAČNÍ VÝCHOVY, vhodné

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2017/2018 DĚTSKÉ ODDĚLĚNÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Městská knihovna Kyjov, příspěvková organizace města Kyjova NABÍDKA TEMATICKÝCH BESED PRO MATEŘSKÉ A ZÁKLADNÍ ŠKOLY VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 1. VELKÝ PŘÍBĚH VEČERNÍČKŮ: Známé televizní večerníčky, které

Více

Vážení kolegové, vážené kolegyně,

Vážení kolegové, vážené kolegyně, Vážení kolegové, vážené kolegyně, Pro školní rok 2010/2011 vám Knihovna města Plzně předkládá nový katalog kulturních a vzdělávacích pořadů a doufá, že si z bohaté nabídky vyberete. Vybírejte uvážlivě

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ. KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY Havlíčkův Brod 2014/2015 kontakt dětské oddělení Monika Dolejší, Lenka Živná 569 400 484 detske@kkvysociny.cz m centrum 569

Více

NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ

NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ NABÍDKA KULTURNĚ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ PRO ZŠ 1. - 5. třída M Ě S T S K Á K N I H O V N A B Ř E C L A V - P O B O Č K Y P O Š T O R N Á, S T A R Á B Ř E C L A V A C H A R V Á T S K Á N O V Á V E S Podle možností

Více

Žánry - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_02-16_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace

Žánry - opakování DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_ST_02-16_CJ-7. autor Jaroslava Staňková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Žánry

Více

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Září Těšíme se do školy seznamování se s pravidly vzájemného soužití v družině (tvoříme pravidla) seznamovací hry (umím se představit) seznámení se s družinou

Více

Číslo hodiny. Označení materiálu

Číslo hodiny. Označení materiálu 1. Egypt 2. Řecko 3. T. G. Masaryk 4. Pracovní list -Rozvoj průmyslu v českých zemích v 19. století 5. Dějepisné domino I 6. Dějepisný test I 7. Křížovka opakování českých dějin - renesance 8. Dějepisné

Více

Základní školy. 1. stupeň. Mateřské školy. Kontaktní osoby: Marcela Kališová Bronislava Vaculová Eva Tallová

Základní školy. 1. stupeň. Mateřské školy. Kontaktní osoby: Marcela Kališová Bronislava Vaculová Eva Tallová Základní školy 1. stupeň Mateřské školy Kontaktní osoby: Marcela Kališová Bronislava Vaculová Eva Tallová KNIHOVNICKÉ LEKCE Cílem lekcí informačního vzdělávání je zvýšit informační a čtenářskou gramotnost

Více

Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12

Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12 Základní škola Ostrava-Zábřeh, Chrjukinova 12 Vlasta Mračková Ivana Weissová 599 522 321 Vlasta Mračková Ivana Weissová Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1.

Více

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia

Mgr. Drahomíra Juřicová Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Mgr. Drahomíra Juřicová 599 522 303 Základní školy, střední školy, víceletá gymnázia Lekce informačního vzdělávání pro 1. stupeň LETEM SVĚTEM S VEČERNÍČKEM Určeno pro: 1. třídy ZŠ Děti se seznámí s nejznámějšími

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2019/2020 knihovna PROGRAMY OBJEDNÁVEJTE: DĚTSKÉ ODDĚLENÍ TELEFON: 569 400 484 E-MAIL: DETSKE@KKVYSOCINY.CZ M-CENTRUM POHODA NA EMKU TELEFON: 569 400

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2018/2019 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře

KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře KATALOG PŘEDSTAVENÍ PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY PODZIM / ZIMA 2014 Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128, 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.cz POŘAD PRO II. STUPEŇ ZŠ a STŘEDNÍ

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

www.zlinskedumy.cz EPICKÉ ŽÁNRY

www.zlinskedumy.cz EPICKÉ ŽÁNRY www.zlinskedumy.cz EPICKÉ ŽÁNRY 1. Epos slovo řeckého původu veršovaná skladba bohatý děj mnoho postav děj pomalý epizody epiteta básnické figury 2. Legenda původně z latiny doslova to, co má být čteno

Více

Základní školy Víceletá gymnázia. Bronislava Vaculová Marcela Kališová Ing. Eva Tallová

Základní školy Víceletá gymnázia. Bronislava Vaculová Marcela Kališová Ing. Eva Tallová Základní školy Víceletá gymnázia Bronislava Vaculová Marcela Kališová Ing. Eva Tallová KNIHOVNICKÉ LEKCE Cílem lekcí informačního vzdělávání je zvýšit informační a čtenářskou gramotnost dětí. Nenásilnou

Více

Pozn.: témata i trvání besed se mohou aktuálně měnit po dohodě jednotlivých pedagogů s vedoucí pobočky.

Pozn.: témata i trvání besed se mohou aktuálně měnit po dohodě jednotlivých pedagogů s vedoucí pobočky. NABÍDKA POŘADŮ pro školní rok 2019/2020 Knihovna Jiřího Mahena v Brně, příspěvková organizace pobočka Starý Lískovec, Kurská 1 547 355 630, e-mail: kurska@kjm.cz vedoucí pobočky: Veronika Bednářová Besedy

Více

Základní školy a víceletá gymnázia. Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311

Základní školy a víceletá gymnázia. Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311 Základní školy a víceletá gymnázia Oddělení pro děti a mládež hrabuvka.detske@kmo.cz tel.: 599 522 311 Oddělení pro dospělé hrabuvka@kmo.cz tel.: 599 522 300 Dr. Martínka 4 700 30 Ostrava-Hrabůvka ODDĚLENÍ

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna

NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019. knihovna NABÍDKA TEMATICKÝCH VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ PRO MŠ A ZŠ 2018/2019 knihovna DĚTSKÉ ODDĚLENÍ Nabídka tematických vzdělávacích programů je uspořádána do bloků připravených vždy na konkrétní měsíce. Rozděleny

Více

POŘADY PRO ŠKOLY I. POLOLETÍ 2015 / 2016. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.

POŘADY PRO ŠKOLY I. POLOLETÍ 2015 / 2016. Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora. POŘADY PRO ŠKOLY I. POLOLETÍ 2015 / 2016 Městské Tylovo divadlo v Kutné Hoře Masarykova 128 284 01 Kutná Hora www.divadlo-kutnahora.cz Pátek 9. října v 10.00 hodin STVOŘENÍ SVĚTA / Divadlo Minaret, Praha

Více

Eva Kordová Kultura a vzdělávání

Eva Kordová Kultura a vzdělávání Projekt je realizován za finanční podpory města Turnova a ve spolupráci se ZSST Turnov. Probíhá v rámci aktivit Zdravé město Turnov a Místní agenda 21. PŘEHLED AKCÍ ROKU 2016 LEDEN SETKÁNÍ S PŘÍBĚHEM A

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ Zámecké saxofonové kvarteto 3. 7. 2012 / 17.00 kostel sv. Anny (Anenské náměstí) Zámecké saxofonové kvarteto vzniklo spojením zkušených hudebníků pohybujících se již mnoho let po známých českých orchestrech.

Více

ZŠ 1. stupeň. Kontaktní osoba Renata Sommerová

ZŠ 1. stupeň. Kontaktní osoba Renata Sommerová ZŠ 1. stupeň Kontaktní osoba Renata Sommerová Už se vyznám v knihovně Určeno pro: ZŠ 2. třída Termín realizace: říjen 2015 Seznámení s fondem knihovny, praktické ukázky dětské beletrie a naučné literatury,

Více

Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v hodin

Doba trvání: 50 minut Termín: 24. března 2011 v hodin Jistě znáte ( či byste znát měli ) pověsti o Čechovi, o Kazi, Tetě, Libuši a jejích proroctvích, o Bivojovi, Přemyslovi, Horymírovi a jeho věrném koni Šemíkovi, jak je napsal Alois Jirásek. Jak tyto pověsti

Více

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI

ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Neděle, 08 Únor 2009 20:12 Aktualizováno Sobota, 14 Říjen 2017 18:51 ŠKOLNÍ ROK 2017/2018 ŠVP BÝT SÁM SEBOU I S VÁMI Mateřská škola Pionýrská se od nového školního roku 2017/2018 snaží do svých vzdělávacích

Více

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad

Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Projekt: Příjemce: Moravou Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá

Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Předvánoční čas v Mateřské škole Ostrá Prosinec - měsíc, kdy se děti asi nejvíce těší na Ježíška, přinesl do naší mateřské školy nejen povídání o předvánočních a vánočních zvycích, poslouchání a zpívání

Více

Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 9. listopadu 2010 v 10.30 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek

Vhodné pro: 6. ročník ZŠ Doba trvání: 50 minut Termín: 9. listopadu 2010 v 10.30 hodin Vstupné: 50,- Kč Účinkuje: Poetik-Dana Matějková a Jan Hájek Bajka je, když zvířata jednají jako lidé, protože když lidé jednají jako zvířata, tak o tom radši nepíšeme, říkával Jan Werich. Jaký je osud bajky? Jak se vyvíjela do dnešních dnů? Co nám může říci? A

Více

Nabídka besed a lekcí čtenářské gramotnosti na školní rok 2017/2018

Nabídka besed a lekcí čtenářské gramotnosti na školní rok 2017/2018 MĚSTSKÁ KNIHOVNA ORLOVÁ Oddělení pro děti a mládež Masarykova 1324, Orlová-Lutyně Nabídka besed a lekcí čtenářské gramotnosti na školní rok 2017/2018 Své návštěvy ohlaste, prosím, měsíc předem. Telefon:

Více

Základní škola a mateřská škola

Základní škola a mateřská škola Základní škola a mateřská škola Vlasta Mračková Ivana Weissová 599 522 321 Vlasta Mračková Ivana Weissová Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ Určeno pro: mateřské školky a 1. třídy ZŠ (délka

Více

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník

Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Celoroční plán družinové práce pro školní rok 2012/2013 Plán činnosti ve školní družině 1. 2. a 5. Ročník Září Cestička do školy Odpočinková činnost- volné rozhovory s dětmi o nových zážitcích,poslech

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Identifikátor materiálu: EU - 4-51, poezie-próza, spisovatel-ilustátor, divadlo Tématická oblast: český jazyk - literatura 1. ročníku Materiál obsahuje dva pracovní listy. Ţáci rozlišují poezii, prózu

Více

Projekty školní družiny na školní rok 2011/2012. ZŠ V Zahrádkách 48. Praha 3

Projekty školní družiny na školní rok 2011/2012. ZŠ V Zahrádkách 48. Praha 3 Projekty školní družiny na školní rok 2011/2012 ZŠ V Zahrádkách 48 Praha 3 19. 9. 30. 9. pí. Toufarová 3. 10. 11. 11. pí. Kamenská 14. 11. 22. 12. pí. Maskaluková 3. 1. 18. 2. 2012 pí. Lišková 22. 2. 30.

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Tematický plán školní družiny 2019/2020 II. oddělení Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Děti bude každý měsíc provázet jiná pohádka, z které si vždy vytvoří obrázek. V červnu bude

Více

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů

V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů Přednáška s besedou V Ý V O J H U D E B N Í C H N Á S T R O J Ů od pravěku, přes starověk, středověk a renesanci do současnosti Přednáška seznamuje s historií vývoje hudebních nástrojů, sleduje jejich

Více

Divadlo Neklid nabízí všem zájemcům z řad pověřených pedagogických pracovníků repertoárovou skladbu stálé profesionální scény, která sídlí v Divadle v Emauzích (divadelní sál), Vyšehradská 49/320, Praha

Více

Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh?

Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh? LEDEN: CESTA DO VESMÍRU 1. týden: Vítáme nový rok Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh? 2. týden: Výcvikové středisko kosmonautů Naše planeta má problémy, vysychají

Více

NABÍDKA BESED PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A NIŽŠÍ ROČNÍKY GYMNÁZIA

NABÍDKA BESED PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A NIŽŠÍ ROČNÍKY GYMNÁZIA Vážení přátelé, NABÍDKA BESED PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A NIŽŠÍ ROČNÍKY GYMNÁZIA Školní rok 2018/2019 posíláme Vám nabídkový list lekcí informatické výchovy a besed, které pořádá Městská knihovna v Českém Krumlově.

Více

Informativní lekce pro základní školy

Informativní lekce pro základní školy informativní lekce Přehled informativních lekcí ve škol. roce 2016/2017 Vážení přátelé, připravili jsme pro vás na školní rok 2016/2017 nabídku informativních lekcí pro předškolní děti z MŠ, žáky 1. až

Více

Literární druhy a žánry hrou

Literární druhy a žánry hrou Literární druhy a žánry hrou MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_14 Tématický celek:

Více

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur

EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur EU_12_sada2_03_ČJ_Literatura2_Dur Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Durajová Helena Anotace Vzdělávací oblast Pracovní list je zaměřen na upevnění znalostí

Více

Marie Kosková /308. Základní školy

Marie Kosková /308. Základní školy Marie Kosková 599 522 306/308 Základní školy Lekce informačního vzdělávání POPRVÉ V KNIHOVNĚ ANEB VÝLET DO ŘÍŠE POHÁDEK Určeno pro: 1. třídy ZŠ Termín realizace: 26. 2. - 8. 3. 2018 Seznámení s knihovnou,

Více

VY_32_INOVACE_D5_20_06. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT KULTURA A UMĚNÍ

VY_32_INOVACE_D5_20_06. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT KULTURA A UMĚNÍ VY_32_INOVACE_D5_20_06 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT KULTURA A UMĚNÍ NÁRODNÍHO OBROZENÍ VY_32_INOVACE_D5_20_06 Anotace: materiál obsahuje 3 úvodní listy, 9 listů prezentace

Více

Český jazyk : 6.C. Školní rok: 2016/2017. Vyučující: Mgr. Pavlína Jiránková. Mluvnice: 2 hodiny týdně. Plán učiva: Opakování učiva z 5.

Český jazyk : 6.C. Školní rok: 2016/2017. Vyučující: Mgr. Pavlína Jiránková. Mluvnice: 2 hodiny týdně. Plán učiva: Opakování učiva z 5. Český jazyk : 6.C Školní rok: 2016/2017 Vyučující: Mgr. Pavlína Jiránková Mluvnice: 2 hodiny týdně Plán učiva: Opakování učiva z 5. ročníku Podstatná jména konkrétní, abstraktní, pomnožná, hromadná, látková,

Více

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st.

NÁRODNÍ OBROZENÍ. SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. NÁRODNÍ OBROZENÍ = české národní hnutí 18. a 19. století snaha o obnovení potlačené české kultury / jazyka, literatury, divadelního umění / SITUACE V ČESKÉM KRÁLOVSTVÍ v 18.st. součástí Rakouska / habsburská

Více

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku

Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Tematický plán školní družiny 2016/2017 II. oddělení Z POHÁDKY DO POHÁDKY vytváříme si svou pohádkovou knížku Děti bude kaţdý měsíc provázet jiná pohádka, z které si vţdy vytvoří obrázek. V červnu bude

Více

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_17_4_Poznávání literárních žánrů

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_17_4_Poznávání literárních žánrů Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702)17, příspěvková organizace Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_17_4_Poznávání

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

Výroční zpráva. Městské knihovny v Kutné Hoře za rok 2005

Výroční zpráva. Městské knihovny v Kutné Hoře za rok 2005 Výroční zpráva Městské knihovny v Kutné Hoře za rok 2005 z přípravy na březnovou Noc s Andersenem 2005 Akce roku 2005 leden : 1. zahájen cyklus literárních přednášek POČÁTKY NAŠÍ LITERATURY DO 14. STOLETÍ

Více

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky)

Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) Český jazyk a literatura - 6. ročník Dokáže pracovat se základními obecné poučení o jazyce (jazykové příručky) jazykovými příručkami Odliší spisovný a nespisovný jazykový projev Rozpozná nejdůležitější

Více

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě

Připravované akce ROK 2014. Prosinec 2014. Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Připravované akce ROK 2014 Prosinec 2014 Zdravověda žádná věda přednášky studentů Lékařské fakulty v Ostravě Mikulášská zastavení a dobrá hudba navíc Perníčkové odpoledne na Vážce Dámský klub - rumové

Více

Hravé seznámení s mašinkou Tomášem a jeho kamarády. Auto, vlak, kolo, autobus nejsou jedinými dopravními

Hravé seznámení s mašinkou Tomášem a jeho kamarády. Auto, vlak, kolo, autobus nejsou jedinými dopravními NABÍDKA POŘADŮ pro školní rok 2018/2019 Knihovna Jiřího Mahena v Brně, příspěvková organizace pobočka Královo Pole, Palackého 164 tel: 549 259 234, email: palackeho@kjm.cz vedoucí pobočky: Martina Bartáková,

Více

Plán školní rok

Plán školní rok Plán školní rok 2016 2017 ZÁŘÍ (Podzim) cesta za kamarády 1. 9. Čtvrtek Zahájení školního roku, 27.9. Úterý Plyšáčkův den jednu plyšovou hračku 29. 9. Čtvrtek Maňáskové divadlo Šternberk - 45,--Kč, 8:45

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠK

Celoroční plán výchovné činnosti ŠK Celoroční plán výchovné činnosti ŠK září říjen a. Pč - Výzdoba ŠK podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba uhlem a křídou c. Hv - Country a folkové písně 2. Literární - Četba

Více

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte:

Zásady, formy a metody práce Výchovná zaměstnání: Pravidla vedoucí k rozvoji dítěte: OBJEVUJEME SVĚT KOLEM NÁS Plán výchovy a péče DS. Záměrem tohoto plánu výchovy a péče je rozvoj psychické, fyzické a sociální samostatnosti dětí. Rozvíjet poznávání prostředí kolem nich, naučit je dovednostem

Více

Divadlo Neklid nabízí všem zájemcům z řad pověřených pedagogických pracovníků repertoárovou skladbu stálé profesionální scény, která sídlí v Divadle v Emauzích (divadelní sál), Vyšehradská 49/320, Praha

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM Vavrečkova 7040, 760 01 Zlín KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE ŠKOLÁM Oddělení pro děti a oddělení pro dospělé čtenáře Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně připravilo na školní rok 2014/2015 plán

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Vyučovací předmět Hudební výchova, 1. - 3. ročník, strana 1 - zazpívat jednoduché písně - rozlišit sílu zvuku - soustředit se na poslech a krátké skladby - správně a hospodárně dýchat - zazpívat krátkou

Více

Předplatné skupiny: P/1 Klatovy, divadelní klub. Cena předplatného 8 titulů - Kč 800,-- * * *

Předplatné skupiny: P/1 Klatovy, divadelní klub. Cena předplatného 8 titulů - Kč 800,-- * * * Stálá divadelní scéna Klatovy Předplatné skupiny: P/1 Klatovy, divadelní klub Cena předplatného 8 titulů - Kč 800,-- *** Výhody předplatného: * předplatné vás zbavuje starostí s obstaráváním vstupenek,

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ

NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ NABÍDKA PROGRAMŮ PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2018 2019 Vážení pedagogové, dostává se Vám do rukou nabídka vzdělávacích programů v knihovně. Nabídka je rozdělena do dvou částí na lekce informačního vzdělávání

Více

1. Uspořádání dne v mateřské škole. Děti jsou na vzdělávací činnosti rozděleny na 2 skupiny Včelky a Motýlci viz denní režim.

1. Uspořádání dne v mateřské škole. Děti jsou na vzdělávací činnosti rozděleny na 2 skupiny Včelky a Motýlci viz denní režim. Obsah 1. Uspořádání dne v mateřské škole Děti jsou na vzdělávací činnosti rozděleny na 2 skupiny Včelky a Motýlci viz denní režim. 2. Třídní vzdělávací program Charakteristika hlavního tématu LETEM SVĚTEM

Více

Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence třída SŠ 60 min

Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence třída SŠ 60 min ODDĚLENÍ PRO DOSPĚLÉ Tematické besedy Určení Název Anotace Vzdělávací oblasti Klíčové kompetence Memento neznamená zapomnění aneb téma drog v literatuře Společně se podíváme na historii drog a seznámíme

Více

VY_32_INOVACE_02_ Písně národního obrození_37

VY_32_INOVACE_02_ Písně národního obrození_37 VY_32_INOVACE_02_ Písně národního obrození_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií 2015 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

PROGRAM PRO DĚTI. Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti.

PROGRAM PRO DĚTI. Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti. PROGRAM PRO DĚTI ČTVRTEK, 3. května Divadlo J. K. Tyla 9:00 10:00 Animo TV Oblíbené večerníčky 1 (české znění) Výběr těch nejpopulárnějších večerníčků, které byly odvysílány od roku 1965 až do současnosti.

Více

SADA VY_32_INOVACE_CJ3

SADA VY_32_INOVACE_CJ3 SADA VY_32_INOVACE_CJ3 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Mgr. Bronislavou Zezulovou a Mgr. Šárkou Adamcovou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: zezulova@szesro.cz a adamcova@szesro.cz

Více

Nabídka besed pro mateřské školy, základní školy, střední školy a školní družiny

Nabídka besed pro mateřské školy, základní školy, střední školy a školní družiny Nabídka besed pro mateřské školy, základní školy, střední školy a školní družiny Městská knihovna Rakovník zasílá v rámci spolupráce se školami nabídku tematických besed, informačních a vzdělávacích lekcí.

Více

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY NABÍDKA LEKCÍ PRO I. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2015 2016 Vážení pedagogové, dostává se vám do rukou nabídka vzdělávacích programů v knihovně. Nabídka je rozdělena do dvou částí, na lekce informačního

Více

Datum Třída Téma hodiny Ověřený materiál - název Téma, charakteristika Autor Ověřil

Datum Třída Téma hodiny Ověřený materiál - název Téma, charakteristika Autor Ověřil Označení šablony: EU-OPVK-ČIG-2ST Číslo materiálu Datum Třída Téma hodiny Ověřený materiál - název Téma, charakteristika Autor Ověřil 01 14. 03. VI. A Pověst Orfeus Pověst ze Starých řeckých bájí a pověsti,

Více

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek.

Maximální variabilitu a přizpůsobivost ohledně hracího prostoru. Možnost domluvy ohledně finančních podmínek. Kdo jsme a co nabízíme: Občanské sdružení Do Houslí je divadelní zájezdová společnost, která vznikla 2. října 2007. Našimi členy jsou výhradně profesionální herci, čemuž také odpovídá kvalita uváděných

Více