Metodický postup měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE. Návrh: verze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický postup měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE. Návrh: verze 2013 03 28"

Transkript

1 Metodicý ostu měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE Návrh: verze

2 Metodicý ostu měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE 1 Účel doumentu Tento doument dále uřesňuje ostu měření rchlosti řenosu dat secifiovaný v bodu 5 doumentu Úřadu: Příloha 3 Vhlášení výběrového řízení za účelem udělení ráv vužívání rádiových mitočtů zajištění veřejné omuniační sítě v ásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz [1]. Pro účel této metodi se rozumí 2 Vmezení ojmů a měřicím čtvercem normalizovaný čtverec 100x100 m s řesně definovanou GPS olohou a orientací dle Úřadem vracovaného ortí území ČR. Index udávající relativní olohu vůči osám, teré nemají roojení s maami ČR. aždý čtverec je oatřen jednoznačným identifiátorem označeným ID, terý je složen z čísla řádu a slouce výchozí čtvercové sítě. Atributem aždého čtverce je jeho říslušnost obci a oresu, očet obvatel ve čtverci a informace, zda je součástí dálnic, rchlostních omuniací nebo železničních oridorů, b měřicím vzorem ořadí sojitý časový interval dél 1 seund, během něhož se měří objem řenesených testovacích dat w( v bajtech, de je celé ladné číslo udávající ořadí vzoru v čase, c vzorem ořadí rchlosti řenosu dat v d (, rchlost řenosu dat říslušející měřicímu čtverci, de je celé ladné číslo udávající ořadí vzoru v čase. Hodnota rchlosti řenosu dat v bitech za seundu se zísá z objemu dat w( v bajtech řenesených v -tém seundovém intervalu tato: v (,, = 8 w(, d x d růměrnou rchlostí řenosu dat v d( x, rchlost řenosu dat zísaná ze všech N změřených vzorů rchlosti řenosu dat v d ( x,, v daném měřicím čtverci tato: N 1 v ( = d x v (,,, d N = 1 e ožadovanou minimální hodnotou rchlosti řenosu dat v d min hodnota rchlost 2 Mbit/s ( bit/s ro sestuný směr do 7 let od nabtí rávní moci zísání řídělu. Poté se minimální hodnota rchlosti řenosu dat zvýší na 5 Mbit/s ( bit/s ro sestuný směr. Tato rchlost se vztahuje na jedno mobilní zařízení a jednu SIM, f relativní četností úsěšného ortí R( bezrozměrné číslo od 0 do 1 (nebo v rocentech 0 až 100 % udávající stueň úsěšnosti ortí daného stacionárního místa nebo měřicího

3 čtverce ro stanovenou mez v d min vočítané tato: N ( O R ( =, de N O je očet měřicích vzorů v daném měřicím čtverci, ro teré N( je slněna odmína vd(, vd min a N je celový očet měřicích vzorů rchlosti řenosu dat v daném měřicím čtverci. Tento arametr je stanoven ta, že musí latit R( 0,5, g dobou měření T m sojitý časový interval v seundách, v jehož růběhu jsou řenášena testovací data a je měřena rchlost řenosu dat, h odstuem mezi měřeními T sojitý časový interval v seundách, v jehož růběhu nejsou řenášena žádná testovací data a není měřena rchlost řenosu dat, i měřicí eriodou T = T m +T časový interval v seundách sládající se ze dvou na sebe bezrostředně v čase navazujících intervalů dob měření a odstuu měření, j sérií měření oslounost onečného očtu M o sobě jdoucích měřicích eriod T, de M je celé ladné číslo, očtem oaování série měření v očtu L, de L je celé nezáorné číslo. 3 Výchozí odmín měření rchlosti řenosu dat (1 Pro měření rchlosti řenosu dat se oužije měřicí terminál nebo evivalentní zařízení (modem a očítač se softwarem umožňujícím zaznamenat časový růběh rchlosti řenosu dat o intervalech 1 s a následné statisticé výočt nad změřenými dat za těchto odmíne: a Měření bude rováděno měřicím zařízením rostřednictvím sítě ontrolovaného oerátora oroti serveru s garantovanou onetivitou do Internetu alesoň 1 Gbit/s a výočetním výonem taovým, ab neblo měření negativně ovlivněno. b Měření se rovádí v racovních dnech v době mezi 7. a 19. hodinou, oud charater měření nevžaduje jinou dobu měření. c měření se oužijí SIM art s ativovanou službou mobilního řístuu Internetu ro veřejnost (osobní s nejvšším dostuným datovým limitem, říadně bez limitu. d Měření robíhá na vrstvě IP omocí rotoolu TCP ve směru sestuném od serveru do měřicího terminálu. e Alternativně měření LTE bude o řechodnou dobu 5 let rováděno v souladu s [1] měření UMTS ta, že měřicí terminál (modem bude nastaven rimárně do režimu LTE, v říadě nedostunosti LTE se automatic řene na UMTS. f Atuální ozice měřicího terminálu bude monitorována omocí GPS řijímače s chbou určení oloh ±5 m s ravděodobností chb určení oloh maximálně 5 %. g Měřicí anténa musí být umístěná ta, ab bl minimalizován negativní vliv doravního rostředu (měřicího vozu na rováděná měření. (2 Všechna měření robíhají ři současném otevření tří TCP sojení za těchto odmíne: a Zůsob měření a vhodnocování naměřených výsledů je uřesněn doumentem IETF RFC 6349 [2], oud není uvedeno jina. b TCP to jsou generován neřetržitě o celou dobu měření.

4 c Vzhledem ředoládané řenosové rchlosti a hodnotě zoždění ři řenosu datového tou bude hodnota veliosti řijímacího ona u TCP rotoolu nastavena na hodnotu minimálně 64 B ro aždou otevřenou relaci. d Veliost aetů musí být nastavena ta, ab nedocházelo jejich fragmentaci v celé testované síti. 4 Měření rchlosti řenosu dat (1 Měření rchlosti řenosu dat se rovádí v jednom bodě bez ohbu měřicího terminálu (stacionární měření, nebo za jízd. Výočet ortí a rchlosti řenosu dat je odrobně uveden v 5. (2 Stacionární měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích bude rováděno [1]: a Při namátovém měření ro ontrolu dodržení odmíne stanovených ve výběrovém řízení se rovede měření během čtř o sobě následujících hodin vžd minimálně čtřirát v aždé hodině s odstuem měření minimálně 10 min. (viz 5, odst. (1 b V říadě šetření stížností na rušení rovozu sítě nebo na nedodržení smluvně garantované datové rchlosti mezi lientem a rovozovatelem služb se měření rovede o dobu 1 hodin. (viz 5, odst. (2. (3 Dosažení ožadované rchlosti je slněno ři stacionárním měření (měření v jednom bodě bez ohbu měřicího terminálu v říadě, že: a Přenosová rchlost dosáhne ožadované hodnot (2 Mbit/s res. 5 Mbit/s nejméně v 50 % měřicích vzorů. b Průměrná rchlost ze všech měření dosáhne nejméně 75 % ožadované hodnot (1,5 Mbit/s res. 3,75 Mbit/s. c Poud nebudou uvedené odmín rchlosti slněn, bude ro ověření rovedeno jedno oaované měření. (4 ontinuální měření ortí obdleného území měřením za jízd se rovede ro účel ontrol ortí obdleného území [1] ři rchlostí jízd 40 m/hod. (oud to nedovolují odmín v době měření, oužije se rchlost nižší o hlavních omuniacích měřené loalit. Dosažení ožadované rchlosti řenosu dat je slněno za těchto odmíne: a Přenosová rchlost dosáhne v daném čtverci 100x100 m ožadované hodnot (2 Mbit/s res. 5 Mbit/s minimálně v 50 % měřicích vzorů. b Průměrná rchlost měření dosáhne nejméně 75 % ožadované hodnot (1,5 Mbit/s res. 3,75 Mbit/s. c V těch čtvercích, de nebudou uvedené odmín rchlosti slněn, bude ro ověření rovedeno jedno oaované měření. d Hlavními omuniacemi se řitom rozumí silnice a místní omuniace rotínající obce a dále návsi a náměstí. (5 Pro účel ortí dálnic a rchlostních omuniací [1] se rovede ontinuální měření za jízd rchlostí 60 m/hod. (oud to nedovolují odmín v době měření, oužije se rchlost nižší, o celé délce ontrolované omuniace. Dostunost datové omuniace musí být zajištěna minimálně v 90 % měřicích čtverců, teré omuniace rotíná. Dosažení ožadované rchlosti řenosu dat je slněno za těchto odmíne:

5 a Měření se rovede čtřirát o sobě, tj. růjezdem 2x jedním a 2x druhým směrem měřeného úseu dálnice nebo rchlostní omuniace. Měřicí vzor ze všech 4 měření se berou jao jeden cele, tj. jao soubor hodnot zísaných v daných čtvercích 100x100 m. b Přenosová rchlost dosáhne v daném čtverci 100x100 m ožadované hodnot (2 Mbit/s res. 5 Mbit/s minimálně v 50 % měřicích vzorů. c Poud je očet měřicích vzorů v daném čtverci 100x100 m nižší než 5, daný čtverec se neoužije ro výočet ortí. (6 Měření ortí tranzitních železničních oridorů bude rostřed Úřadu rováděno v blízosti tratí (souběžné omuniace, nádraží nebo řejezd, a to v říadě stížností. V říadě měření v jednom bodě se oužije ostu ro stacionární měření odle bodu (3. V říadě měření odél souběžných omuniací se oužije ontinuální měření za jízd odle bodu (4. 5 Výočet ortí a rchlosti řenosu dat (1 Stacionární měření ortí dle 4 bodu 1a se rovede sérií měřicích eriod T v očtu M = 16 s intervalem měření T m = 300 s a intervalem rodlev T = 600 s. (2 Stacionární měření ortí dle 4 bodu 1b se rovede sérií měřicích eriod T v očtu M = 4 s intervalem měření T m = 300 s a intervalem rodlev T = 600 s. (3 Pro stacionární měření se stanoví měřicí čtverec, jemuž odovídá oloha GPS zjištěná ři měření. (4 Pro stacionární měření se očet měřicích vzorů N sočítá tato: N = M.T m. (1+L, de L je očet oaování. (5 Pro měření za jízd interval měření T m a interval rodlev T nejsou stanoven. Měření robíhá ontinuálně a jeho déla je dána testovanou oblastí, tj. očtem a sladbou měřicích čtverců, v nichž je rováděno ověřování ortí. (6 Pro měření za jízd se ro aždý měřicí vzore stanoví měřicí čtverec, jemuž odovídá oloha GPS zjištěná ři měření. (7 Pro měření za jízd se očet měřicích vzorů N ( x rchlosti řenosu dat v daném měřicím, čtverci stanoví na záladě bodu (6 sečtením všech vzorů atřících do daného čtverce. (8 Dosažení ožadované rchlosti řenosu dat v daném měřicím čtverci, nebo stacionárním bodě, terý je součástí daného měřicího čtverce, je slněno za současného slnění obou těchto odmíne: a Rchlost řenosu dat v (, dosáhne hodnot v d d min alesoň v 50 % všech měřicích vzorů v daném měřicím čtverci. Relativní četnost úsěšnosti ortí ted musí být N ( O R ( = 0,5 de N O ( je očet měřicích vzorů, ro teré je slněna N( odmína v d (, v a N( d min je celový očet měřicích vzorů rchlostí řenosu dat v daném měřicím čtverci. b Průměrná rchlost řenosu dat v d( x, ze všech N( měřicích vzorů v daném měřicím čtverci musí dosáhnout nejméně 75 % v d min, ted musí latit v ( d 1 N ( x, = (, 0, 75 x, v d x, N ( x, = 1 v d min.

6 (9 V říadě oaování měření v očtu L se výočet rovádí tato a Relativní četnost ortí se sočítá na záladě sumarizace očtu vzorů záladního měření s indexem 0 a oaovaných měření v daném měřicím čtverci. V bodě (8 se ted oužije hodnota N = L O ( NO ( a i N( = L N(. i i = 0 i = 0 b Výsledná růměrná rchlost řenosu dat v d( x, ze záladního měření s indexem 0 a oaovaných měření v daném měřicím čtverci se sočítá tato: L 1 v d (, = x v d( i 0, 75 v. d min (1+ L i = 0 (10 Počet oaování L nabývá těchto hodnot: a Pro měření bez oaování je L = 0. b Pro měření s oaováním dle 4 bodu 3c a 4c je L = 1. c Pro měření odél dálnic a rchlostních omuniací růjezdem 2x jedním a 2x druhým směrem dle 4 bodu 5 je L = 3. (11 Slnění odmíne výběrového řízení z hledisa dosažení datové rchlosti odle bodu 5 doumentu [3] je dosaženo v říadě, že očet obvatel ve čtvercích, vhovujících odmínám bodu (8 tohoto metodicého ostuu je minimálně 95 % z celového očtu obvatel obce nebo oresu. (12 Slnění odmíne výběrového řízení ro měření odél dálnic a rchlostních omuniací je dosaženo v říadě, že očet čtverců J O vhovujících odmínám bodu (8 tvoří minimálně 90 % celového očtu čtverců, teré obsahují minimálně 5 měřicích vzorů, ted J O 0, 9. Z hodnocení J jsou ředem vloučen taové čtverce teré sice měřená omuniace rotíná, ale obsahují méně než 5 měřicích vzorů. Literatura a zdroje: [1] ČTÚ: Příloha 1 Metodicému ostuu měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE, dle bodu 5 Příloh 3 Vhlášení výběrového řízení za účelem udělení ráv vužívání rádiových mitočtů zajištění veřejné omuniační sítě v ásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz [2] IETF: rfc6349 Framewor for TCP Throughut Testing [3] ČTÚ: Příloha 3 Vhlášení výběrového řízení za účelem udělení ráv vužívání rádiových mitočtů zajištění veřejné omuniační sítě v ásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz

7 Příloha 1 Metodicému ostuu měření rchlosti řenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE dle bodu 5 Příloh 3 Vhlášení výběrového řízení za účelem udělení ráv vužívání rádiových mitočtů zajištění veřejné omuniační sítě v ásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz. 1

8 Obsah 1. Použité ojm a zrat Měření rchlosti řenosu dat Stacionární měření Měření za jízd Detailní ois metod měření Detailní ois nastavení rotoolu TCP Výočet rchlosti řenosu dat

9 1. Použité ojm a zrat Odstu měření OM Je sojitý časový interval v seundách, v jehož růběhu nejsou řenášena žádná testovací data roustnosti sítě. OM je -tý odstu měření v rámci uvažované série měření, viz dále. Měřicí vzore MV Je sojitý časový interval v seundách, během něhož se měří objem řenesených testovacích dat v bajtech. MV je -tý měřicí vzore v rámci uvažované série měření. Na začátu měřicího vzoru MV se v čase t z odebere oamžitá hodnota objemu řenesených dat w 1(t z a na onci w 2(t (viz obr.1. Z těchto údajů se otom vočítá vzore řenosové rchlosti v (MV ro měřicí vzore MV. začáte čtřhodinové série onec čtřhodinové série čtřhodinová série hodinová série #1 hodinová série #2 hodinová série #3 hodinová série #4 MV 5 0,5.PHPR PHPR MV, MV 4 0,5 3.. PHPR... MV1 2 MV MV 3 MV MV 2 vzore měření nevhovuje MVN čas řijatá data W(t [B] w 2 w 1 t z v (, MV T vz /2 T vz /2 MV T vz t vzore měření odstu měření měřicí erioda čas [s] čas [s] v ( R( čtřhodinová série = 4 x hodinová série hodinová série = 4 x měřicí erioda měřicí erioda = vzore_měření + odstu_měření v ( 1 N N w2 (, MV 8 t ( v (, MV w ( 1, MV t (, MV 0,75. PHPR, de N z 1 MV { MV }: latí, že MV 0,5 N Obr. 1 - Princi stacionárního měření. v (, MV, MV, MV PHPR 4 nebo12 Měřicí čtverec x, Je ČTÚ vracované ortí území ČR normalizovanými čtverci 100 x 100 m s řesně definovanou GSP olohou a orientací. Index jsou zde jen informační, udávající omslnou olohu vůči osám, teré nemají žádné roojení s maami ČR. aždý čtverec je oatřen jednoznačným identifiátorem označeným ID, terý je složen z čísla řádu a slouce výchozí čtvercové sítě [2]. 3

10 Vzore řenosové rchlosti v (, MV Je vzore řenosové rchlosti ve čtverci x, říslušející měřicímu vzoru v čase MV. Počáteční objem dat w 1( x,, MV Je řijatý objem dat v bajtech registrovaný na začátu tz (, MV vzoru měření MV ve čtverci x,. oncový objem dat w 2( x,, MV Je řijatý objem dat v bajtech registrovaný na onci t (, MV měřicích vzorů MV ve čtverci x,. Měřicí erioda MP Je časový interval v seundách sládající se ze dvou na sebe sojitě bezrostředně v čase navazujících intervalů vzoru měření (MV a odstuu měření (OM; Platí, že tá měřicí erioda v rámci uvažované série měření. MP MV OM, de MP je - Série měření SM Je obecně oslounost onečného očtu N za sebou jdoucích měřicích eriod MP, = 1..N. Podle tu měření se definuje hodinová série měření (HSM a čtřhodinová série měření (ČSM, viz dále. Pro HSM je N=4 a ro ČSM N=16, oud není stanoveno jina. Časové období měření ČOM Je obecně nesojité období definované výčtem dní a časových intervalů, v nichž může robíhat jaáoliv série měření (HSM, ČSM. Pro účel této směrnice, oud není secific stanoveno jina, se definuje ČOM jao množina všech racovních dnů v roce s užším vmezením časového intervalu v rozmezí od 7.00 h do h ro aždý taový den. Hodinová série měření HSM Je časový interval v seundách definovaný jao sojité zřetězení na sebe bezrostředně navazujících čtř měřicích eriod; HSM = MP1 MP MP MP Začáte HSM může nastat doliv v definovaném časovém období měření ČOM, oud není stanoveno jina. V říadě, že měření vužívá více HSM sérií, viz dále, jsou jednotlivé HSM odlišen dolním indexem, tj. HSM, = 1..N, de N je očet HSM v dané série. Čtřhodinová série měření ČSM Je časový interval v seundách definovaný jao sojité zřetězení na sebe bezrostředně navazujících čtř hodinových měřicích eriod HSM; ČSM = HSM1 HSM2 HSM3 HSM4. Začáte ČSM může 4

11 zaočíst doliv v definovaném časovém období měření ČOM, oud není stanoveno jina. V říadě, že měření vužívá více ČSM sérií, viz dále, jsou jednotlivé ČSM odlišen dolním indexem, tj. ČSM, = 1..N, de N je očet oaovaně rovedených ČSM. Stacionární čtřhodinová/hodinová série měření StM Je měření, teré se rovádí o celou dobu libovolné série měření (ČSM nebo HSM s měřicím mobilním terminálem v neměnné ozici S určené omocí lně snchronizovaného GPS řijímače. líčovou charateristiou StM měření je lidová oloha terminálu daná GPS souřadnici s maximální ravděodobností chb určení oloh a rchlosti 5%. aždý bod měření S je součástí jednoho z definovaných čtverců, tj. x, : S x, Pro účel této směrnice se stanoví tto arametr ro stacionární čtřhodinovou sérii měření: OM =600 s, MV =300 s, = 1..16, tj. ČSM = s. Pro účel této směrnice se stanoví tto arametr ro stacionární hodinovou sérii měření: OM =600 s, MV =300 s, = 1..4, tj. HSM = s. ontinuální měření za jízd MzaJ Je měření rováděné za ohbu omocí mobilního datového terminálu. Měřicí anténa musí být umístěná ta, ab bl minimalizován negativní vliv doravního rostředu na rováděná měření. Tic odraz signálu od střech měřicího vozu, EMC rušení v oolí anténní soustav, vibrace zůsobené jízdou automobilu aod. Pro účel této směrnice se stanoví tto arametr série měření ro ontinuální měření za jízd: MV = 1 s, OM = 0 s, = 1. (Počet seundových vzorů tras. Požadovaná hodnota řenosové rchlosti PHPR Do 7 let od nabtí rávní moci zísání řídělu je stanovena na nejméně 2 Mbit/s (PHPR = 2 Mbit/s ro sestuný směr, oté se zvšuje minimálně na 5 Mbit/s (PHPR = 5 Mbit/s ro sestuný směr. Tato rchlost se vztahuje na jedno mobilní zařízení a jednu SIM. Měřicí trasa TR Je trasa měření rojížděná mobilním měřicím rostředem (autem. Měřicí trasa má svůj výchozí bod a oncový bod. Směr jízd je označen jao XY, de X je identifiátor výchozího bodu a Y oncového bodu (tic GPS souřadnice. Měřicí trasa je dána množinou bodů měření TR 1 = {a 1,.. a l} ro rvní růjezd, TR 2 = {b 1,.. b m} ro druhý růjezd, TR 3 = {c 1,.. c n} ro třetí růjezd a TR 4 = {d 1,.. d o} ro čtvrtý růjezd. V něterých říadech této směrnice se oužívají jen něteré množin bodů tras, nař. jen TR 1, nebo TR 1 a TR 2. Vzhledem tomu, že růjezd tras má vžd jiný rofil rchlosti, latí obecně, že. l m n o 5

12 Bod měření a w Je bod měření určený GPS souřadnicemi sadající do čtverce x,,terý atří množině bodů měřicí tras ři jejím rvním růjezdu (směr AB. Bod měření b w Je bod měření určený GPS souřadnicemi sadající do čtverce x,,terý atří množině bodů měřicí tras ři jejím druhém růjezdu (směru BA. Bod měření c w Je bod měření určený GPS souřadnicemi sadající do čtverce x,,terý atří množině bodů měřicí tras ři jejím třetím růjezdu (směr AB. Bod měření d w Je bod měření určený GPS souřadnicemi sadající do čtverce x,,terý atří množině bodů měřicí tras ři jejím čtvrtém růjezdu (směru BA. Průměrná rchlost (, v x Je růměrná rchlost ze všech stacionárně změřených vzorů řenosových rchlostí v (, MV ro všechn MV v daném čtverci { v( aa, v( bb, v( cc, v( dd : aa, bb, cc, dd }, nebo všech vzorů řenosových rchlostí x Relativní četnost neúsěšného ortí R( x, Je bezrozměrné číslo od 0 do 1 (nebo v rocentech 0 až 100 % udávající stueň neúsěchu ortí daného místa v čase ři stacionárním měření ve čtverci x, ro stanovenou mez PHPR nebo neúsěšnost ortí čtverce x, ři jeho růjezdu ro stanovenou mez PHPR. Tento arametr je stanoven ta, že musí latit R(, 0,5 x. Indiátor mobilní datové technologie MDM a ( Je textový řetězec nabývající hodnot LTE ro technologii LTE a UMTS ro technologie UMTS v měřicím bodě tras a. Pro jiné datové mód může nabývat i jiných hodnot, ale tato směrnice není ro jiné mód určena. 6

13 2. Měření rchlosti řenosu dat 2.1. Stacionární měření V souladu s bodem 5 Příloh 3 bude měření řenosu dat v mobilních sítích rováděno tato: a. V říadě řešení rozoru, že výslede výočtu ortí rovedený ČTÚ bude nižší, než 90 % obvatel oresu se rovede řeočítání dle difračního modelu ITU a následně čtřhodinové stacionární měření a jeho vhodnocení. b. V říadě měření ro otřeb ČTÚ z důvodu ověření ortí se rovede hodinové stacionární měření. Stacionární měření (StM se rovádí s cílem ověřit ožadovanou hodnotu řenosové rchlosti (PHPR ro olohově neměnné místo S datového terminálu s danými GPS souřadnicemi. Určení GPS oloh může být rovedeno s maximální chbou ±5 m s ravděodobností chb určení oloh maximálně 5 %. Stacionární místo S leží v určitém čtverci o veliosti 100 m x 100 m ( S x,. Oolní odmín měření jsou v tomto bodě secifiován bodem 4 Příloh 3. Slnění odmíne výběrového řízení ři stacionárním měření je dosaženo v říadě, že: a. Přenosová rchlost vzorů MV (ro v (, MV četnost neúsěšnosti ortí musí být dosáhne hodnot PHPR alesoň v 50 % všech měřicích v dané čtřhodinové sérii měření na daném místě S. Relativní R(, 0,5 x, výočet viz obr.1. b. Průměrná rchlost řenosu dat (, v x ze všech měření v dané čtřhodinové sérii měření v místě S musí dosáhnout nejméně 75 % PHPR, výočet viz obr.1. c. Poud nebudou uvedené odmín rchlosti slněn, bude ro ověření rovedena druhá čtřhodinová série měření ČSM 2. Přenosové rchlosti sobě si odovídajícím měřicím vzorů se v tomto říadě růměrují tato, MV =[MV,1+ MV,2]/2 (MV,1 měřicí vzore z rvní série ČSM 1, MV,2 měřicí vzore z druhé série ČSM 2, ro a následné osouzení se rovede nově odle bodů a a b. Druhá série měření se oaovaně rovede ve stejný začáte dne jao rvní série měření Podmína dodržení rchlosti PHPR latí v celém časovém intervalu daném v definici PHPR Měření za jízd V souladu s bodem 6b Příloh 3 se ro účel ortí obdleného území rovede ontinuální měření za jízd (MzJ rchlostí 40 m/hod (oud to nedovolují odmín v době měření, tj. ří. omezení rchlosti a stav rovozu, oužije se rchlost nižší o hlavních omuniacích měřené loalit. Detail viz obr. 2, 3, 4. Určení rchlosti omocí GPS řijímače může být zatíženo maximální chbou ři stanovení oloh ±5 m a ři určování rchlosti maximálně 2 m/h a to s ravděodobností chb určení oloh a rchlosti maximálně 5 %. Dosažení ožadované rchlosti je slněno za těchto odmíne: 7

14 a. Přenosová rchlost a w, ro všechna v ( a w w..( n dosáhne hodnot PHPR alesoň v 50 % všech měřicích bodů, de { a, a 1,.. an} měřicí trasou TR 1 Relativní četnost neúsěšnosti ortí ro daný čtverec být R( R(, 0,5 x, tj. MV( 1 n, de MV( x { aw : w latí,že v( aw PHPR aw { a,.. an}, čtverce ro rvní růjezd x, } musí ted Výše uvedené musí latit ro všechn čtverce latí, že TR 1 x, 0 x,, teré se rotínají s trasou TR 1, tj. ro b. Průměrná rchlost řenosu dat w..( n, de { a.. an} (, v x být ro daný čtverec větší než 75 % PHPR, tj. n v( aw w v( 0,75 1 n ze všech měřicích bodů a w, ro všechna čtverce u rvního růjezdu měřicí trasou TR 1 musí c. V těch čtvercích, de nebudou uvedené odmín rchlosti slněn, bude ro ověření rovedeno oaované měření, tj. růjezd za stejných odmíne. Jao výslede se oužije růměrná hodnota řenosové rchlosti ze všech rovedených měření. V tomto říadě lze řiustit, že trasa TR nebude rojeta celá, ale jen t části tras, teré orývají t čtverce, teré výše uvedené odmín neslňují. V tomto říadě ro růměrnou řenosovou rchlost a relativní četnost neúsěšnosti ortí latí následující vztah n lm v( aw v( br w rl v ( 0,75. PHPR 2 n m R( MV(, 0,5 2 n m x MV( x { aw, br : w, r latí,že v( aw, v( br PHPR aw, br, V tomto říadě latí, že měřicí bod a atří rvnímu měření tras TR 1 a bod b w druhému měření tras TR 2. Do výše uvedených vztahů se zaočítávají jen t bodu z obou měření, teré adnou do stejného čtverce, tj., de { a,.. a n, bl,.. bl m}. w..( n } r l..( l m d. Hlavními omuniacemi se řitom rozumí silnice 1. a 2. tříd rotínající obce a dále návsi a náměstí. r 8

15 V souladu s bodem 6d se rovede ontinuální měření za jízd rchlostí 60 m/hod (oud to nedovolují odmín v době měření, tj. ří. omezení rchlosti a stav rovozu, oužije se rchlost nižší, o celé délce dálnic a rchlostních omuniací. Dostunost datové omuniace musí být zajištěna v 90 % Úřadem definovaných čtverců 100 m x 100 m, teré omuniace rotíná. Dostunost dané řenosové technologie v určitém čtverci x, MDM( a se měří v aždém jeho měřicím bodě { a.. an} jao indiace roměnné zda v daném oamžiu síť odoruje LTE nebo UMTS technologii. Čtverec x,,terý rotíná měřenou trasu TR 1 dálnice nebo rchlostní omuniace vhovuje, oud latí odmína bod ( MDM( a " LTE" MDM( a " UMTS" { a.. an} -> TRUE ro všechn jeho měřicí. Dálnice nebo rchlostní omuniace vhoví výše uvedené odmínce, oud 90 % čtverců, teré rotíná, vhoví výše uvedené odmínce. Po ulnutí dob 7 let od zísání orávnění se výše uvedená odmína mění na MDM( a " LTE" -> TRUE. Z důvodu větší rchlosti na dálnicích lze očeávat úměrně menší očet měřicích bodu a, teré adnou do jednoho čtverce, (viz obr.4 vlevo nahoře. S cílem leší statisticé hodnověrnosti x a taé nedisriminovaného měření čtverců s menším očtem bodů vztažmo těm, de jich je více, bude měření rovedeno čtřirát, vžd růjezdem o stejné trase, jen v jiném směru a dvarát (2x jeden směr, 2x druhá směr. Vzninou ta čtři množin měřicích bodů a a, c c (směr AB a b b, d d (směr BA. Dosažení ožadované rchlosti je slněno za těchto odmíne: a. Přenosová rchlost a a b b c, ro všechna, ro všechna v dosáhne hodnot PHPR alesoň v 50 % všech měřicích bodů: a..( n b l..( l m, de, de c, ro všechna c s.. ( s h, de a d, ro všechna d r..( r, de { a.. an} { b l.. bl m} { c s.. csh} { d r.. dr } Relativní četnost neúsěšnosti ortí ro daný čtverec R( MV( 4 m n h 0,5,,,. x, ted musí být R(, 0,5 x, MV(, { a, b, c, d : a, b, c, d latí, že v( aa, v( bb, v( cc, v( dd PHPR aa, bb, cc, dd } b. Průměrná rchlost řenosu dat daný čtverec x, n (, v x větší než 75 % PHPR, tj. lm sh x a b c d ze všech měřicích bodů v bodě a musí být ro r v( aw v( bw v( cw v( dw w wl ws wr v ( 0,75. PHPR 4 n m h 9

16 3. Detailní ois metod měření Měření ortí daného území datovou službou lze charaterizovat celou řadou valitativních arametrů. Jedním z nejjednodušších arametrů je sledování objemu řenesených dat w(t jao funci času (viz obr. 4, červené řiv grafů. Jao odvozené ritérium lze ovažovat oamžitou řenosovou rchlost, teré je dána vztahem: dw( t v ( t 8 dt [bit/s, bajt, s] Přenosovou rchlost a objem řenesených dat lze sledovat ro oba směr řenosu, nicméně z charateru řenosu v LTE sítích, alesoň v očáteční fázi, lze jao zásadní uvažovat ouze rchlost ve směru sestuném, ted ze sítě mobilnímu terminálu. valita řenosu dat vša nesouvisí jen s veliostí dosažené řenosové rchlosti, ale taé: a se ztrátovostí datových jednote (IP aetů v síti, b se středním zožděním řenosu datových jednote, c s roztlem zoždění říchodu datových jednote. Ideální stav je taový, d se všechn datové jednot vslané zdrojem dostaví s minimálním zožděním a roztlem řijímači. Tento stav vša nid nelze doonale zajistit. Z toho ohledu je nutné najít taové metod měření, teré odděleně měří všechn výše uvedené arametr a složí je do jednoho arametru valit v daném směru řenosu. Výslede se vša může lišit od toho, jaým zůsobem bude cháat valitu řenosu aliace, nebo doonce i oncový uživatel. Obecně latí, že čím blíže uživateli vhodnocení rovádíme, tím jen relevantnější, ale často taé hodně subjetivní, nař. aždý uživatel může rovoz dané služb hodnotit odle jiných ritérií. Pro měření v rámci této směrnice bla regulátorem oužita metoda měření objemu řenesených dat omocí transortního rotoolu TCP z rodin rotoolů IETF TCP/IP. Bližší informace dooručeným ostuům ři testech rotoolu TCP lze nalézt v dooručení RFC 6349 [1], ve terém je osán zůsob měření a otimalizace TCP rotoolu ro různé řenosové technologie včetně návodů ro analýzu naměřených údajů. Poznáma rotoolu TCP Toto řešení má následující výhod: a TCP rotool je a bude oužíván jao rimární rogramové rozhraní mezi aliaci a sítí, taže je v tomto ontextu nejblíže aliaci (ne vša ještě uživateli. b TCP je rotool, terý je ři řenosu citlivý na všechn výše uvedené arametr, tj. ztrátovost datových jednote (v tomto říadě TCP segmentů, zoždění a hlavně roztl zoždění. Znamená to ted, že zhoršení libovolného arametru se rojeví ve snížení roustnosti TCP a tím i efetivní řenosové rchlosti. Tímto zůsobem se obejde nutnost monitorování něolia arametrů naráz a jejich vhodnocování TCP je integruje v jeden arametr, tj. transortní roustnost dat. c TCP rotool garantuje řenos, tj. data, terá TCP ředá aliaci, jsou bez chb. 10

17 d Velé množství důležitých aliací (WEB, Mail, atd. oužívá TCP rotool, taže měření učiněné na jeho záladě je ro ně signifiantní. Použití TCP má vša i své nevýhod: a TCP rotool ři nedoručení datových jednote, žádá vsílač o jejich oaované vslání, čímž se datový anál navíc zatěžuje dat, terá b ři bezchbném řenosu vsílána nebla. I dž toto v testu s výhodou slouží jao ritérium valit sítě, ro aliace, teré nejsou citlivé na výad, to vadit nemusí, taže TCP řenos v tomto říadě nerefletuje valitu dané aliace, nař. řenos audia nebo video toů. Množství oětovně řenesených dat se rovněž rojeví ve statistiách celového množství řenesených dat na fzicé vrstvě (v rámci PDP ontextu. To zůsobí rozdíl mezi roustností změřenou v rámci rotoolu TCP a celovou roustností změřenou na fzicé vrstvě. b TCP rotool je citlivý na rchlé a velé olísání zoždění v síti. V těchto říadech dochází buď e zbtečným rodlevám v řenosu, nebo naoa e zbtečnému oaování již řijatých datových jednote. Toto lze s výhodou oužít jao ritérium valit sítě, rotože se značné olísaní rojeví v degradaci roustnosti TCP. Na druhou stranu silné olísání zoždění nemusí u něterých aliací vůbec vadit. c TCP rotoolem nelze testovat vícebodová sojení, rotože TCP lze oužít jen ro řenos bod-bod. Vícebodovou omuniaci je nutné realizovat adevátním očtem jednotlivých bod-bod instancí TCP sojení. d Pro značné olísání zoždění a velou aetovou chbovost se může stát, že TCP rotool řestane fungovat, tj. buď se zcela rozojí datová omuniace, nebo neůjde oětovně navázat. Tto stav je nutné ři měření ošetřit, a oud nastanou, je nutné danou sérii měření rovést znovu. U sítí LTE b tento roblém měl mít minimální efet, nicméně němu může dojít ři handoveru nebo ři meziradiovém řenutí (nař. LTE na UMTS 3.1. Detailní ois nastavení rotoolu TCP Pro měření řenosové rchlosti v rámci TCP transortu je nezbtné mít disozici serverovou část měřicí aliace, terá musí být schoná o navázání TCP sojení generovat v sestuném směru data rchlostí větší než je PHPR. Toto je možné ověřit ředběžným měřením, d se evná monitorovací stanice (lient řiojí serveru římo a ověří se maximální to, terý je server schoen na daném TCP sojení generovat. Poud bude server oužit ro měření více aralelních TCP relací, je nutné toto ověřit ro aždou relaci zvlášť. líčovým arametrem ro dosažení maximální roustnosti jedná TCP relace (sojení je veliost řijímacího ona RCWND (Receive Window, omocí něhož může TCP řijímač dnamic v čase řídit (oud je to zaotřebí rchlost zasílaných segmentů zdrojem TCP (v našem říadě serverem. Poud toto ono bude říliš malé, nebo zoždění ři řenosu říliš velié, oř. obojí současně, nedoáže TCP sojení vužít maximální nabízené aacit sítě na třetí vrstvě (ted v našem říadě IP a měření bude zreslené. Z toho důvodu je nutné nastavit veliost ona RCWND s ohledem na dosažení maximální roustnosti. Odhad ro výočet maximální dosažitelné roustnosti TCP sojení (zde vjádřené jao řenosová rchlost ro danou veliost RCWND ona a obousměrné zoždění RTT (Round Tri Time je: 11

18 V[Mbit/s] RCWND v max 8 RTT [bits/s, bajt, s] Pro leší názornost je tato závislost vnesena v obr. 2, de jsou taé zareslené hranice řenosové rchlosti 2 a 5 Mbit/s. Modrá oblast v grafu rerezentuje řibližnou mez ro RTT v sítích ve smíšeném režimu LTE/UMTS. V samotných neřetížených sítích LTE b se zoždění RTT mohlo ohbovat do 15 ms ro téměř 90 % rováděných testů, viz nař. zdroj na obr. 3. Ab blo možné testovat i rchlosti všší než jen 2 nebo 5 Mbit/s, je vhodné volit jao otimální veliost ona RCWND hodnotu od 64 B do 128 B. Celá řada aliací dnes oužívá více současně otevřených TCP relací. Ab blo možné sledovat chování sítě v těchto ro aliace odobných odmínách, budou test robíhat současným suštěním tří TCP relací a měřením řenosové rchlosti vcházející z objemu dat w sečtených ro všechn relace dohromad. V tomto říadě ro zalnění datového análu ostačí menší ono na jednu relaci. RCWND bude ted nastaveno na hodnotu 64 B ro aždou relaci. Ta bude omezujícím fatorem jen síť a ne nastavené arametr TCP sojení. Pro eliminaci vlivu ostatních ISP (ostovatel řiojení Internetu je vhodné řiojit testovací TCP server co nejblíže výchozímu bodu sítě oerátora do Internetu. Otimálním řešením je umístit testovací server do áteřní infrastrutur, terou jsou roojení všichni líčoví ostovatelé řiojení do sítě Internet. Přiojení testovacího serveru dooručujeme rovést říojou technologie Ethernet rchlostí alesoň 1 Gbit/s. RCWND=32 B RCWND=64 B RCWND=128 B RCWND=256 B RCWND=512 B RTT [ms] Obr. 2 Závislost veliosti maximální roustnosti TCP sojení na veliost RCWND ona a zoždění řenosu. 12

19 Obr. 3 Měření RTT zoždění LTE sítě (Zdroj: htt:// %20PDF%20Version.df Výočet rchlosti řenosu dat Relevantním údajem měření je řenosová rchlost, terou je nutné vočítat odle výše uvedeného vztahu. tomuto účelu metodia zavádí ro stacionární měření ojem měřicí vzore MV, což je časový interval, na jehož začátu se změří oamžitý objem řenesených dat w 1(t z a na jeho onci tatéž, w 2(t, viz obr. 1. Z těchto údajů se oté vočítá řenosová rchlost odle vztahu: v ( w2 (, MV w1 (, MV, MV 8, ro -tý měřicí vzore v sérii na čtverec x,. t (, MV t (, MV z Výše uvedený vztah udává růměrnou řenosovou rchlost v rámci odovídajícího měřicího vzoru MV. V tomto říadě nelze určit, ro jaý časový oamži tato rchlost latí. Z důvodu řehlednosti je vša této rchlosti řiřazen časový oamži odovídací olovině MV vzoru. Stacionární měření Pro stacionární měření je časový interval MV stanoven na 5 min. Volbou této dél měření zísáme střední hodnotu řenosové rchlost v daném čtverci. V rámci omatibilit rováděných testů s mobilním měřením se v rámci výše uvedeného 5 min. intervalu měří o seundových měřicích intervalech a software očítá oamžitou řenosovou rchlost v rámci těchto 1 s intervalů. Vzore řenosové rchlosti ro MV interval se otom sočítá jao aritmeticý růměr všech 1 s měřicích intervalů. Jinými slov měřicí vzore MV se sládá z ratších 1 s měřicích intervalů MI l, ro l = 1..MV. 13

20 v (, MV MV v ( l 1 MV, MI l, de v ( w2 (, MIl 8 t (, MI w ( l, MI t l z 1 (, MI, MI l l Měření za jízd Pro měření za jízd je situace složitější, rotože se jedná o režim, d je nutné sledovat nejen čas jednotlivých měřicích vzorů, ale taé jejich maování do sstému čtverců ČTÚ. Tato situace je naznačena na obr. 4. Zde je schematic naznačena síť čtverců 100 m x 100 m v artézsém souřadném sstému. aždý čtverec má své označení indexem x a. Počáteční bod měřicí tras je označen jao A a oncový bod jao B. Červená řiva ředstavuje trajetorii měřicí tras a zároveň sojuje měřicí bod a zísané ři rvním jejím růjezdem ve směru AB. Při měření za jízd je stanoveno, že měřicí vzore je dlouhý 1 s a neustále se měření oauje, bez existence intervalu odstuu měření OM (=0 s. Vzhledem roměnné rchlosti ři jízdě autem a složitosti snchronizace očátů měřicích vzorů MV na hran čtverců se do aždého čtverce obecně vejde různý očet měřicích bodů. Tatéž bod jsou od sebe různě vzdálené odél trajetorie jízd. Záladním roblémem ři tomto měření, je zajistit, ab se v aždém čtverci nacházel oud možno stejný nebo sobě blíz očet měřicích bodů. Poud toto nebude zajištěno, bude staticý výočet nad buňami s větším očtem měřicích bodů vcházet lée, než ro t s menším očtem. Ab blo možné tento roblém eliminovat, je vhodné rovést měření vícerát z jedné a druhé stran s říadnou mírnou změnou rozložení rchlostního rofilu. Tomu na obr. 4 odovídá zelená řiva. Tím se statisti čtverce vrovnají vzhledem nemožnosti dodržet všude narosto stejnou rchlost ři jízdě autem. Na obr. 5 je nareslen rinci maování růběhu měření řenosové rchlosti (ta se vočítá odle obr. 6 vlevo dole. na onrétní čtverec, včetně uvedených vztahů, teré se oužívají výše ve směrnici. 14

21 +4 Trajetorie dráh měření A-B x+5,+4 a F B a +4 b 1 x+3,+3 +3 x+2,+3 b 5 x+4,+3 x+5,+3 +2 bod měření v místě čtverce x+1,+1 ve směru tras A-B (bod a x+1,+2 a 5 a b 9 x+2,+2 b 8 Trajetorie dráh měření B-A +1 a 3 a 4 b x+1,+1 vhodnocení bodu měření ve čtverci x+1,+1 b +1 A a 1 a 2 b M bod měření v místě čtverce x+1,+1 ve směru tras B-A (bod b x x+1 x+2 x+3 x+4 x+5 x+6 Obr. 4 Princi měření za jízd a rozložení měřicích bodů odél tras; zde ro řehlednost vreslen jen dvě měření tras. Poznáma měření za jízd Výše uvedené řešení vša neomůže ro t říad, d do tras zasahuje jen velice úzý cí rohu čtverce, d nemusí být tento cí vůbec ort měřicím bodem nebo jen jedním, viz obr. 4 nahoře vlevo, de je znázorněno ortí čtverce měřicími bod ři růjezdu jiným směrem a různou rchlostí. V těchto říadech je vhodné sledovat, zdali je tento čtverec ort signálem ze stejné BTS stanice, stejně jao čtverce sousedící a jaý je v tomto říadě jejich SINR. Poud jsou sousedící čtverce ort signálem ze stejné BTS jao uvažovaný roh čtverce a SINR sousedních čtverců je srovnatelný se SINR rohu čtverce, lze měřicí bod vočítat jao růměr mezi měřením sousedících čtverců. Poud to technicé odmín dovolí, lze malé části čtverce změřit i ta, že se sníží v této části trajetorie rchlost vozu, čímž se do daného cíu vejde více měřicích bodů. Cílem něolia růjezdů tras, oř. i změna rofilu rchlosti je, ab se celový očet měřicího bodů na aždý čtverec nelišil od růměrného očtu měřicích bodů na jeden čtverec o více ja max. 20 %. Ab blo možné sledovat SINR v časové orelaci s naměřenou roustností je nutné, ab bl časové záladn obou měření snchronizován. 15

22 v (a m 100 m v [bit/s] v (a.. v (a +n atří do čtverce měření A-B #1 v [bit/s] t měřicí vzor rchlosti odovídající bodům a - směr jízd (A-B #1 R( v (b l.. v (b l+m atří do čtverce MV { a, b, c, d }: a, b, c, d latí, že v ( a, v ( b, v ( c, v ( d PHPR{ a, b, c, d } a a b a c d c MV 0,5 4 m n h d a b c d měření B-A #1 měřicí vzor rchlosti odovídající bodům b - směr jízd (B-A #1 v [bit/s] měření A-B #2 v (c s.. v (c s+h atří do čtverce t měřicí vzor rchlosti odovídající bodům c - směr jízd (A-B #2 t v [bit/s] v (d r.. v (d r+ atří do čtverce měření B-A #2 t měřicí vzor rchlosti odovídající bodům d - směr jízd (B-A #2 n lm sh v ( aw v ( bw v ( cw v ( dw w wl ws wr v ( 0,75. PHPR 4 n m h r Obr. 5 Princi měření za jízd a řiřazení jednotlivých měřicích vzorů MV e onrétnímu čtverci x,. 100 m 100 m +1 ax +2 x+1,+1 směr jízd a m/h ax a +1 a m/h 40 m/h a W(t [bajtech] w(a +5 měření A-B #1 (bod a (ro bod b,c,d je to stejné v(t [bit/s] v (a +4 v (t [bit/s] w(a +5 a -1 měření A-B #1 (bod a (ro bod b,c,d je to stejné v (a +4 W(t [bajtech] w(a +4 v (a +1 v (a +3 v (a +2 v (a w(a +4 v (a v (a +1 v (a +3 w(a +3 w(a +2 w(a +3 w(ax +2 w(a +2 a +3 a +2 w(a +1 w(a w( a v( a 8 t( a 1 1 w( a t( a w(a +1 w(ax w(a a a +1 t(a t(a +1 t(a +5 t t(a t(a +1 t(a +2 t(a +3 t(a +5 t t(ax -čas hran čtverce 1 t(ax +2 - čas hran čtverce 2 Obr. 6 Výočet vzorů řenosové rchlosti z objemu řijatých data w(t a jejich řiřazení měřicím bodům (vlevo; maování měřicích vzorů, bodů do čtverce (vravo dole; vertiální náhled na čtverce a řiřazení měřicích bodů (vravo dole; rozrostření měřicích bodů ro různé růchod čtvercem a odlišnou rchlost ři délce MV=1 s (vlevo nahoře. Reference [1] RFC Framewor for TCP Throughut Testing. [2] Pois vetorové ma 100x100m oužívané ČTÚ. 16

Postup při měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE (Metodický postup)

Postup při měření rychlosti přenosu dat v mobilních sítích dle standardu LTE (Metodický postup) Praha 15. srpna 2013 Postup při měření rchlosti přenosu at v mobilních sítích le stanaru LTE (Metoický postup Zveřejněno v souvislosti s vhlášením výběrového řízení za účelem uělení práv k vužívání ráiových

Více

Způsobilost. Data a parametry. Menu: QCExpert Způsobilost

Způsobilost. Data a parametry. Menu: QCExpert Způsobilost Zůsobilost Menu: QExert Zůsobilost Modul očítá na základě dat a zadaných secifikačních mezí hodnoty různých indexů zůsobilosti (caability index, ) a výkonnosti (erformance index, ). Dále jsou vyočítány

Více

Závislost indexů C p,c pk na způsobu výpočtu směrodatné odchylky

Závislost indexů C p,c pk na způsobu výpočtu směrodatné odchylky Závislost indexů C,C na zůsobu výočtu směrodatné odchyly Ing. Renata Przeczová atedra ontroly a řízení jaosti, VŠB-TU Ostrava, FMMI Podni, terý chce usět v dnešní onurenci, musí neustále reagovat na měnící

Více

NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL

NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL NÁVRH A OVĚŘENÍ BETONOVÉ OPŘENÉ PILOTY ZATÍŽENÉ V HLAVĚ KOMBINACÍ SIL 1. ZADÁNÍ Navrhněte růměr a výztuž vrtané iloty délky L neosuvně ořené o skalní odloží zatížené v hlavě zadanými vnitřními silami (viz

Více

Národní informační středisko pro podporu jakosti

Národní informační středisko pro podporu jakosti Národní informační středisko ro odoru jakosti Konzultační středisko statistických metod ři NIS-PJ Analýza zůsobilosti Ing. Vratislav Horálek, DrSc. ředseda TNK 4: Alikace statistických metod Ing. Josef

Více

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU

7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7. Výrobní činnost odniku Ekonomika odniku - 2009 7. VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 7.1. Produkční funkce teoretický základ ekonomiky výroby 7.2. Výrobní kaacita Výrobní činnost je tou činností odniku, která

Více

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU

Konstrukční úlohy metodická řada pro konstrukci trojúhelníku Irena Budínová Pedagogická fakulta MU Konstruční úlohy metodicá řada ro onstruci trojúhelníu Irena udínová Pedagogicá faulta MU irena.budinova@seznam.cz Konstruční úlohy tvoří jednu z důležitých součástí geometrie, neboť obsahují mnoho rozvíjejících

Více

Systémové struktury - základní formy spojování systémů

Systémové struktury - základní formy spojování systémů Systémové struktury - základní formy sojování systémů Základní informace Při řešení ať již analytických nebo syntetických úloh se zravidla setkáváme s komlikovanými systémovými strukturami. Tato lekce

Více

a metody jejich měření

a metody jejich měření Doc. Ing. Jiří Vodrážka, Ph.D. Sítě LTE v ČR a metody jejich měření 1 Co umožní LTE? LTE (Long Term Evolution 4G mobilní sítě) Inzerované rychlosti v hodnotách 60, 75,100 Mbit/s Jaká bude realita? Cíle

Více

Statistická analýza dat - Indexní analýza

Statistická analýza dat - Indexní analýza Statistiká analýza dat Indexní analýza Statistiká analýza dat - Indexní analýza Index mohou být:. Stejnorodýh ukazatelů. Nestejnorodýh ukazatelů Index se skládají ze dvou složek:... intenzita (úroveň znaku)...

Více

Anodové obvody elektronkových zesilovačů pro VKV a UKV

Anodové obvody elektronkových zesilovačů pro VKV a UKV Anodové obvody eletronových zesilovačů ro VKV a UKV Ing.Tomáš Kavalír, OK1GTH avalir.t@seznam.cz, htt://o1gth.nagano.cz Cílem tohoto rátého ovídání je sumarizovat záladní oznaty z dané oblasti a říadného

Více

Předpjatý beton Přednáška 6

Předpjatý beton Přednáška 6 Předjatý beton Přednáška 6 Obsah Změny ředětí Okamžitým ružným řetvořením betonu Relaxací ředínací výztuže Přetvořením oěrného zařízení Rozdílem telot ředínací výztuže a oěrného zařízení Otlačením betonu

Více

6. Vliv způsobu provozu uzlu transformátoru na zemní poruchy

6. Vliv způsobu provozu uzlu transformátoru na zemní poruchy 6. Vliv zůsobu rovozu uzlu transformátoru na zemní oruchy Zemní oruchou se rozumí sojení jedné nebo více fází se zemí. Zemní orucha může být zůsobena řeskokem na izolátoru, růrazem evné izolace, ádem řetrženého

Více

Přednáška č. 11 Analýza rozptylu při dvojném třídění

Přednáška č. 11 Analýza rozptylu při dvojném třídění Přednáška č. Analýza roztlu ř dvojném třídění Ve většně říadů v rax výsledk exermentu, rozboru závsí na více faktorech. Př této analýze se osuzují výsledk náhodných okusů (exerment nebo soubor získané

Více

RÁDIOVÉ URČOVÁNÍ POLOHY

RÁDIOVÉ URČOVÁNÍ POLOHY Přehled témat: UP 1a ÁDIOVÉ UČOVÁNÍ POLOHY 1. Úvod. Princiy rádiového určování olohy, tyy systémů určování olohy, alikace. 2. Časoměrné a fázoměrné systémy určování olohy, rinci měření časového zoždění,

Více

Pokud světlo prochází prostředím, pak v důsledku elektromagnetické interakce s částicemi obsaženými

Pokud světlo prochází prostředím, pak v důsledku elektromagnetické interakce s částicemi obsaženými 1 Pracovní úkoly 1. Změřte závislost indexu lomu vzduchu na tlaku n(). 2. Závislost n() zracujte graficky. Vyneste také závislost závislost vlnové délky sodíkové čáry na indexu lomu vzduchu λ(n). Proveďte

Více

3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody

3.2 Metody s latentními proměnnými a klasifikační metody 3. Metody s latentními roměnnými a klasifikační metody Otázka č. Vyočtěte algoritmem IPALS. latentní roměnnou z matice A[řádek,slouec]: A[,]=, A[,]=, A[3,]=3, A[,]=, A[,]=, A[3,]=0, A[,3]=6, A[,3]=4, A[3,3]=.

Více

CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY

CVIČENÍ Z ELEKTRONIKY Střední růmyslová škola elektrotechnická Pardubice CVIČENÍ Z ELEKRONIKY Harmonická analýza Příjmení : Česák Číslo úlohy : Jméno : Petr Datum zadání :.1.97 Školní rok : 1997/98 Datum odevzdání : 11.1.97

Více

Směrová kalibrace pětiotvorové kuželové sondy

Směrová kalibrace pětiotvorové kuželové sondy Směrová kalibrace ětiotvorové kuželové sondy Matějka Milan Ing., Ústav mechaniky tekutin a energetiky, Fakulta strojní, ČVUT v Praze, Technická 4, 166 07 Praha 6, milan.matejka@fs.cvut.cz Abstrakt: The

Více

Reproduktor elektroakustický měnič převádějící elektrický signál na akustický signál, převážně zvukový

Reproduktor elektroakustický měnič převádějící elektrický signál na akustický signál, převážně zvukový Měření reroduktorů Reroduktor elektroakustický měnič řevádějící elektrický signál na akustický signál, řevážně zvukový i w u Reroduktor reroduktor jako dvoubran y( t) h( t)* x( t) Y ( ω ) H ( ω ). X X

Více

Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE

Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE Doc. Ing. Jiří Vodrážka, Ph.D. Očekávané vlastnosti a pokrytí ČR sítěmi LTE 1 Co umožní LTE? LTE (Long Term Evolution 4G mobilní sítě) Inzerované rychlosti v hodnotách 60, 75,100 Mbit/s Jaká bude realita?

Více

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305

2.3.6 Práce plynu. Předpoklady: 2305 .3.6 Práce lynu Předoklady: 305 Děje v lynech nejčastěji zobrazujeme omocí diagramů grafů závislosti tlaku na objemu. Na x-ovou osu vynášíme objem a na y-ovou osu tlak. Př. : Na obrázku je nakreslen diagram

Více

Termodynamické základy ocelářských pochodů

Termodynamické základy ocelářských pochodů 29 3. Termodynamické základy ocelářských ochodů Termodynamika ůvodně vznikla jako vědní discilína zabývající se účinností teelných (arních) strojů. Později byly termodynamické zákony oužity ři studiu chemických

Více

Dynamické programování

Dynamické programování ALG Dynamické rogramování Nejdelší rostoucí odoslounost Otimální ořadí násobení matic Nejdelší rostoucí odoslounost Z dané oslounosti vyberte co nejdelší rostoucí odoslounost. 5 4 9 5 8 6 7 Řešení: 4 5

Více

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ

Univerzita Pardubice FAKULTA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ Univerzita Pardubice FAKULA CHEMICKO ECHNOLOGICKÁ MEODY S LAENNÍMI PROMĚNNÝMI A KLASIFIKAČNÍ MEODY SEMINÁRNÍ PRÁCE LICENČNÍHO SUDIA Statistické zracování dat ři kontrole jakosti Ing. Karel Dráela, CSc.

Více

Statistické srovnávání Indexy

Statistické srovnávání Indexy Statisticé srovnávání ndexy Statisticé srovnávání Srovnávání cháeme ao roces robíhaící odle určitého algoritmu a řinášeící obetivní výslede. Nástroem srovnávání sou indexy a absolutní rozdíly. Záladní

Více

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu.

7. Měření dutých objemů pomocí komprese plynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol 1: Určete objem skleněné láhve s kohoutem kompresí plynu. 7. Měření dutých objemů omocí komrese lynu a určení Poissonovy konstanty vzduchu Úkol : Určete objem skleněné láhve s kohoutem komresí lynu. Pomůcky Měřený objem (láhev s kohoutem), seciální lynová byreta

Více

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE

Oddělení technické elektrochemie, A037. LABORATORNÍ PRÁCE č.9 CYKLICKÁ VOLTAMETRIE ÚSTV NORGNIKÉ THNOLOGI Oddělení technické elektrochemie, 037 LBORTORNÍ PRÁ č.9 YKLIKÁ VOLTMTRI yklická voltametrie yklická voltametrie atří do skuiny otenciodynamických exerimentálních metod. Ty doznaly

Více

Příloha 3. Výpočet a měření pro účely kontroly pokrytí území signály mobilních širokopásmových datových sítí

Příloha 3. Výpočet a měření pro účely kontroly pokrytí území signály mobilních širokopásmových datových sítí Příloha 3 k Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů k zajištění veřejné komunikační sítě v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz Výpočet a měření pro účely kontroly

Více

Aproximativní analytické řešení jednorozměrného proudění newtonské kapaliny

Aproximativní analytické řešení jednorozměrného proudění newtonské kapaliny U8 Ústav rocesní a zracovatelské techniky F ČVUT v Praze Aroximativní analytické řešení jednorozměrného roudění newtonské kaaliny Některé říady jednorozměrného roudění newtonské kaaliny lze řešit řibližně

Více

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty Inženýrský manuál č. 13 Aktualizace: 06/2018 Výočet svislé únosnosti osamělé iloty Program: Soubor: Pilota Demo_manual_13.gi Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit oužití rogramu GEO 5 PILOTA ro

Více

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ

ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ ZÁKLADY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ 10. týden doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Ostrava 2013 doc. Ing. Renata WAGNEROVÁ, Ph.D. Vysoká škola báňská

Více

Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ

Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ Ověřování vybraných parametrů datových sítí ve vztahu k NGA sítím - připravované metodické postupy ČTÚ Pavel Zahradník Český telekomunikační úřad Odbor kontroly a ochrany spotřebitele Brno, 10. března

Více

ze dne 2016, Nejlepší dostupné technologie v oblasti zneškodňování odpadních vod a podmínky jejich použití

ze dne 2016, Nejlepší dostupné technologie v oblasti zneškodňování odpadních vod a podmínky jejich použití I I I. N á v r h N A Ř Í Z E N Í V L Á D Y ze dne 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 401/2015 Sb., o ukazatelích a hodnotách říustného znečištění ovrchových vod a odadních vod, náležitech ovolení k

Více

7.5.13 Rovnice paraboly

7.5.13 Rovnice paraboly 7.5.1 Rovnice arabol Předoklad: 751 Př. 1: Seiš všechn rovnice ro arabol a nakresli k nim odovídající obrázk. Na každém obrázku vznač vzdálenost. = = = = Pedagogická oznámka: Sesání arabol je důležité,

Více

Hluk Nepříjemný nebo nežádoucí zvuk, nebo jiné rušení (ČSN ).

Hluk Nepříjemný nebo nežádoucí zvuk, nebo jiné rušení (ČSN ). 14SF3 00 Úvod do akustiky Zvuk Zvuk je mechanické vlnění ružného rostředí (lynného nebo kaalného), které je vnímatelné lidským sluchem. Jedná se o odélné vlnění, kdy částice rostředí kmitají v ásmu slyšitelných

Více

Obecné informace. Oběhová čerpadla. Typový identifikační klíč. Výkonové křivky GRUNDFOS ALPHA+ GRUNDFOS ALPHA+ Oběhová čerpadla.

Obecné informace. Oběhová čerpadla. Typový identifikační klíč. Výkonové křivky GRUNDFOS ALPHA+ GRUNDFOS ALPHA+ Oběhová čerpadla. Čeradla ředstavují komletní konstrukční řadu oběhových čeradel s integrovaným systémem řízení odle diferenčního tlaku, který umožňuje řizůsobení výkonu čeradla aktuálním rovozním ožadavkům dané soustavy.

Více

22. Mechanické a elektromagnetické kmity

22. Mechanické a elektromagnetické kmity . Mechanicé a eletroagneticé ity. Mechanicé ity Oscilátor tleso, teré je schoné itat, (itání zsobuje síla ružnosti, nebo tíhová síla, i itání se eriodicy ní otenciální energie oscilátoru v energii ineticou

Více

Měření indukčností cívek

Měření indukčností cívek 7..00 Ṫeorie eletromagneticého pole Měření indučností cíve.......... Petr Česá, studijní supina 05 Letní semestr 000/00 . Měření indučností cíve Měření vlastní a vzájemné indučnosti válcových cíve ZAÁNÍ

Více

Stabilita prutu, desky a válce vzpěr (osová síla)

Stabilita prutu, desky a válce vzpěr (osová síla) Stabilita rutu, deky a válce vzěr (oová íla) Průběh ro ideálně římý rut (teoretický tav) F δ F KRIT Průběh ro reálně římý rut (reálný tav) 1 - menší očáteční zakřivení - větší očáteční zakřivení F Obr.1

Více

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5.

Cvičení z termomechaniky Cvičení 5. Příklad V komresoru je kontinuálně stlačován objemový tok vzduchu *m 3.s- + o telotě 0 * C+ a tlaku 0, *MPa+ na tlak 0,7 *MPa+. Vyočtěte objemový tok vzduchu vystuujícího z komresoru, jeho telotu a říkon

Více

Rozhodovací stromy Marta Žambochová

Rozhodovací stromy Marta Žambochová Rozhodovací stromy Marta Žambochová Obsah: 1 Úvod... Algoritmy ro vytváření rozhodovacích stromů... 3.1 Algoritmus CART... 3.1.1 lasifikační stromy... 3.1. Regresní stromy... 4. Algoritmus ID3... 4.3 Algoritmus

Více

PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ

PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ PARALELNÍ PROCESY A PROGRAMOVÁNÍ 6 Analýza složitosti algoritmů - cena, ráce a efektivita Ing. Michal Bližňák, Ph.D. Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční odory Evroského sociálního fondu

Více

Analytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii

Analytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii KM/GVS Geometrické vidění světa (Design) nalytická metoda aneb Využití vektorů v geometrii Použité značky a symboly R, C, Z obor reálných, komleních, celých čísel geometrický vektor R n aritmetický vektor

Více

Experimentální identifikace tepelného výměníku. Bc. Michal Brázdil

Experimentální identifikace tepelného výměníku. Bc. Michal Brázdil Exerimentální identifikace teelného výměníku Bc Michal Brádil STOČ 9 UTB ve Zlíně, Fakulta alikované informatiky, 9 ABSTRAKT Cílem této ráce je senámení čtenáře s laboratorním aříením Armfield PCT 4 a

Více

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty

Výpočet svislé únosnosti osamělé piloty Inženýrský manuál č. 13 Aktualizace: 04/2016 Výočet svislé únosnosti osamělé iloty Program: Soubor: Pilota Demo_manual_13.gi Cílem tohoto inženýrského manuálu je vysvětlit oužití rogramu GEO 5 PILOTA ro

Více

Numerické výpočty proudění v kanále stálého průřezu při ucpání kanálu válcovou sondou

Numerické výpočty proudění v kanále stálého průřezu při ucpání kanálu válcovou sondou Konference ANSYS 2009 Numerické výočty roudění v kanále stálého růřezu ři ucání kanálu válcovou sondou L. Tajč, B. Rudas, a M. Hoznedl ŠKODA POWER a.s., Tylova 1/57, Plzeň, 301 28 michal.hoznedl@skoda.cz

Více

Téma 7: Přímý Optimalizovaný Pravděpodobnostní Výpočet POPV

Téma 7: Přímý Optimalizovaný Pravděpodobnostní Výpočet POPV Téma 7: Přímý Otimalizovaný Pravděodobnostní Výočet POPV Přednáška z ředmětu: Pravděodobnostní osuzování konstrukcí 4. ročník bakalářského studia Katedra stavební mechaniky Fakulta stavební Vysoká škola

Více

PRŮTOK PLYNU OTVOREM

PRŮTOK PLYNU OTVOREM PRŮTOK PLYNU OTVOREM P. Škrabánek, F. Dušek Univerzita Pardubice, Fakulta chemicko technologická Katedra řízení rocesů a výočetní techniky Abstrakt Článek se zabývá ověřením oužitelnosti Saint Vénantovavy

Více

MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR. Petr BERNAT VŠB - TU Ostrava, katedra elektrických strojů a přístrojů

MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSTAVĚ MĚNIČ - MOTOR. Petr BERNAT VŠB - TU Ostrava, katedra elektrických strojů a přístrojů MĚŘENÍ VÝKONU V SOUSAVĚ MĚNIČ - MOOR Petr BERNA VŠB - U Ostrava, katedra elektrických strojů a řístrojů Nástu regulovaných ohonů s asynchronními motory naájenými z měničů frekvence řináší kromě nesorných

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra elektromechaniky a výkonové elektroniky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra elektromechaniky a výkonové elektroniky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI AKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra eletromechaniy a výonové eletroniy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vývoj aliace ro výuu regulační techniy Václav Šeta 06 Vývoj aliace ro výuu regulační

Více

V následující tabulce jsou uvedeny jednotky pro objemový a hmotnostní průtok.

V následující tabulce jsou uvedeny jednotky pro objemový a hmotnostní průtok. 8. Měření růtoků V následující tabulce jsou uvedeny jednotky ro objemový a hmotnostní růtok. Základní vztahy ro stacionární růtok Q M V t S w M V QV ρ ρ S w ρ t t kde V [ m 3 ] - objem t ( s ] - čas, S

Více

SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ

SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ SHANNONOVY VĚTY A JEJICH DŮKAZ JAN ŠŤOVÍČEK Abstrakt. Důkaz Shannonových vět ro binární symetrický kanál tak, jak měl být robrán na řednášce. Číslování vět odovídá řednášce. 1. Značení a obecné ředoklady

Více

ELEKTRICKÁ TRAKCE 7. ADHEZE

ELEKTRICKÁ TRAKCE 7. ADHEZE 4..8 ER7.DOC Eletricá trace 7. Adheze Obsah Doc. Ing. Jiří Danzer CSc. ELEKRICKÁ RAKCE 7. ADHEZE Obsah Úvod...3 Adheze náravy...5. Koeficient adheze... 5. Sluzová charateristia... 8.. Poměry ve styu.....

Více

můžeme toto číslo považovat za pravděpodobnost jevu A.

můžeme toto číslo považovat za pravděpodobnost jevu A. RAVDĚODOBNOST - matematická discilína, která se zabývá studiem zákonitostí, jimiž se řídí hromadné náhodné jevy - vytváří ravděodobnostní modely, omocí nichž se snaží ostihnout náhodné rocesy. Náhodné

Více

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č. 2

BH059 Tepelná technika budov Konzultace č. 2 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav ozemního stavitelství BH059 Teelná technika budov Konzultace č. 2 Zadání P6 zadáno na 2 konzultaci, P7 bude zadáno Průběh telot v konstrukci Kondenzace

Více

Příklady z přednášek Statistické srovnávání

Příklady z přednášek Statistické srovnávání říklad z řednášek Statstcké srovnávání Jednoduché ndvduální ndex říklad V následující tabulce jsou uveden údaje o očtu závažných závad v areálu určté frm zjštěných a oravených v letech 9-998. Závažná závada

Více

DOPLŇKOVÉ TEXTY BB01 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ TUHÉ TĚLESO

DOPLŇKOVÉ TEXTY BB01 PAVEL SCHAUER INTERNÍ MATERIÁL FAST VUT V BRNĚ TUHÉ TĚLESO DOPLŇKOÉ TXTY BB0 PAL SCHAUR INTRNÍ MATRIÁL FAST UT BRNĚ TUHÉ TĚLSO Tuhé těleso je těleso, o teé latí, že libovolná síla ůsobící na těleso nezůsobí jeho defoaci, ale ůže ít ouze ohybový účine. Libovolná

Více

STATISTICKÉ METODY A DEMOGRAFIE

STATISTICKÉ METODY A DEMOGRAFIE STATISTICKÉ METODY A DEMOGRAFIE (kombinovaná forma, 8.4., 2.5., 7.6. 22) Matěj Bulant, Ph.D., VŠEM Řekli o statistice Věřím ouze těm statistikám, které jsem sám zfalšoval. Tři stuně lži - lež, hnusná lež,

Více

6 5 = 0, = 0, = 0, = 0, 0032

6 5 = 0, = 0, = 0, = 0, 0032 III. Opaované pousy, Bernoulliho nerovnost. Házíme pětrát hrací ostou a sledujeme výsyt šesty. Spočtěte pravděpodobnosti možných výsledů a určete, terý má největší pravděpodobnost. Řešení: Jedná se o serii

Více

o. elektronickou KOpli aoaatku č. 18, který obsahuje speciální ujednání pro období roku 2016.

o. elektronickou KOpli aoaatku č. 18, který obsahuje speciální ujednání pro období roku 2016. Vážený anena základě žádosti Vaší městské části ze dne 15.04.2016 o oskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném řístuu k informacím, ve znění ozdějších ředisů (dále jen "lnfz"), Vám sdělujeme,

Více

Větrání hromadných garáží

Větrání hromadných garáží ětrání hromadných garáží Domácí ředis: ČSN 73 6058 Hromadné garáže, základní ustanovení, latná od r. 1987 Zahraniční ředisy: ÖNORM H 6003 Lüftungstechnische Anlagen für Garagen. Grundlagen, Planung, Dimensionierung,

Více

Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného plynu - statistické zpracování dat

Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného plynu - statistické zpracování dat Úloha č.1: Stanovení Jouleova-Thomsonova koeficientu reálného lynu - statistické zracování dat Teorie Tam, kde se racuje se stlačenými lyny, je možné ozorovat zajímavý jev. Jestliže se do nádoby, kde je

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evroský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší udoucnosti Ekonomika odniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd akulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Vztahy

Více

zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, napájen do kotvy, indukčnost zanedbáme.

zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, napájen do kotvy, indukčnost zanedbáme. Teorie řízení 004 str. / 30 PŘÍKLAD zadání: Je dán stejnosměrný motor s konstantním magnetickým tokem, naájen do kotvy, indukčnost zanedbáme. E ce ω a) Odvoďte řenosovou funkci F(): F( ) ω( )/ u( ) b)

Více

PRINCIPY ZPRACOVÁNÍ HLASU V KLASICKÉ A IP TELEFONII

PRINCIPY ZPRACOVÁNÍ HLASU V KLASICKÉ A IP TELEFONII PRINCIPY ZPRACOVÁNÍ HLASU V KLASICKÉ A IP TELEFONII Doc. Ing. Boris ŠIMÁK, CSc. racoviště: ČVUT FEL, Katedra telekomunikační techniky; mail: simak@feld.cvut.cz Abstrakt: Tento řísěvek si klade za cíl seznámit

Více

GEOMETRICKÉ PROJEKCE. Petra Surynková, Yulianna Tolkunova

GEOMETRICKÉ PROJEKCE. Petra Surynková, Yulianna Tolkunova GEOMETRICKÉ PROJEKCE S VYUŽITÍM 3D POČÍTAČOVÉHO MODELOVÁNÍ Petra Surynková, Yulianna Tolkunova Článek ojednává o realizovaných metodách inovace výuky deskritivní geometrie na Matematicko-fyzikální fakultě

Více

(iv) D - vybíráme 2 koule a ty mají různou barvu.

(iv) D - vybíráme 2 koule a ty mají různou barvu. 2 cvičení - pravděpodobnost 2102018 18cv2tex Definice pojmů a záladní vzorce Vlastnosti pravděpodobnosti Pravděpodobnost P splňuje pro libovolné jevy A a B následující vlastnosti: 1 0, 1 2 P (0) = 0, P

Více

STATISTICKÉ METODY. (kombinovaná forma, 8.4., 20.5. 2012) Matěj Bulant, Ph.D., VŠEM

STATISTICKÉ METODY. (kombinovaná forma, 8.4., 20.5. 2012) Matěj Bulant, Ph.D., VŠEM STATISTICKÉ METODY A DEMOGRAFIE (kombinovaná forma, 8.4., 2.5. 22) Matěj Bulant, Ph.D., VŠEM Řekli o statistice Věřím ouze těm statistikám, které jsem sám zfalšoval. Tři stuně lži - lež, hnusná lež, statistika.

Více

Předpjatý beton Přednáška 12

Předpjatý beton Přednáška 12 Předjatý beton Přednáška 12 Obsah Mezní stavy oužitelnosti - omezení řetvoření Deformace ředjatých konstrukcí Předoklady, analýza, Stanovení řetvoření. Všeobecně - u ředjatých konstrukcí nejen růhyb od

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Energetický ústav Odbor fluidního inženýrství Victora Kaplana

Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Energetický ústav Odbor fluidního inženýrství Victora Kaplana Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Energetický ústav Odbor fluidního inženýrství Victora Kalana Měření růtokové, účinnostní a říkonové charakteristiky onorného čeradla Vyracovali:

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Česé vsoé učení technicé v Pre ult iomedicínsého inženýrství Úloh K0/č. 6: Určování oloh těžiště stilometricou lošinou Ing. Ptri Kutíle Ph.D. Ing. dm Žiž (utile@fmi.cvut.c i@fmi.cvut.c) Poděování: Tto

Více

Analýza parametrů měřených křivek akomodace a vergence oka v programu MATLAB

Analýza parametrů měřených křivek akomodace a vergence oka v programu MATLAB Analýza arametrů měřených řive aomoace a vergence oa v rogramu MATLAB Václav Baxa*, Jarolav Duše*, Mirolav Dotále** *Katera raioeletroniy, FEL ČVUT Praha **Oční oělení, Nemocnice, Litomyšl Abtrat Práce

Více

Model tenisového utkání

Model tenisového utkání Model tenisového utkání Jan Šustek Semestrální rojekt do ředmětu Náhodné rocesy 2005 V této ráci se budu zabývat modelem tenisového utkání. Vstuními hodnotami budou úsěšnosti odání jednotlivých hráčů,

Více

Hodnocení přesnosti výsledků z metody FMECA

Hodnocení přesnosti výsledků z metody FMECA Hodnocení přesnosti výsledů z metody FMECA Josef Chudoba 1. Úvod Metoda FMECA je semivantitativní metoda, pomocí teré se identifiují poruchy s významnými důsledy ovlivňující funci systému. Závažnost následů

Více

Spojitá náhodná veličina

Spojitá náhodná veličina Lekce 3 Sojitá náhodná veličina Příad sojité náhodné veličiny je komlikovanější, než je tomu u veličiny diskrétní Je to dáno ředevším tím, že jednotková ravděodobnost jistého jevu se rozkládá mezi nekonečně

Více

Technická data STEAMTHERM ST Měření tepla v pá ře pří mou a ná hradní metodou Es K

Technická data STEAMTHERM ST Měření tepla v pá ře pří mou a ná hradní metodou Es K STEAMTHERM ST 4000 Měření tela v á ře ří mou a ná hradní metodou 27.3.2001 Es 90 047 K Obsah: 1. Použ ití 2. Technicýois 2.1. Metoda měření tela 2.1.1. Přímá metoda 2.1.2. Ná hradní metoda 2.2. Přiojení

Více

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE

ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE LABORATOŘ OBORU I ÚSTAV ORGANICKÉ TECHNOLOGIE (111) B Měření secifického ovrchu sorbentů Vedoucí ráce: Doc. Ing. Bohumír Dvořák, CSc. Umístění ráce: S31 1 MĚŘENÍ SPECIFICKÉHO POVRCHU SORBENTŮ 1. CÍL PRÁCE

Více

Lineární pohon s kuličkovým šroubem

Lineární pohon s kuličkovým šroubem Veličiny Veličiny Všeobecně Název Typ Znača Jednota Poznáma ineární pohon s uličovým šroubem OSP-E..SB Upevnění viz výresy Rozsah teplot ϑ min C -20 ϑ max C +80 ineární pohon s uličovým šroubem Série OSP-E..SB

Více

Datová centra a úložiště. Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com

Datová centra a úložiště. Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com Datová centra a úložiště Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com České národní datové úložiště Součást rojektu CESNET Rozšíření národní informační infrastruktury ro VaV v regionech (eiger) Náklady

Více

V p-v diagramu je tento proces znázorněn hyperbolou spojující body obou stavů plynu, je to tzv. izoterma :

V p-v diagramu je tento proces znázorněn hyperbolou spojující body obou stavů plynu, je to tzv. izoterma : Jednoduché vratné děje ideálního lynu ) Děj izoter mický ( = ) Za ředokladu konstantní teloty se stavová rovnice ro zadané množství lynu změní na známý zákon Boylův-Mariottův, která říká, že součin tlaku

Více

Cyklické kódy. Alena Gollová, TIK Cyklické kódy 1/23

Cyklické kódy. Alena Gollová, TIK Cyklické kódy 1/23 Cyklické kódy 5. řednáška z algebraického kódování Alena Gollová, TIK Cyklické kódy 1/23 Obsah 1 Cyklické kódy Generující olynom - kódování Kontrolní olynom - objevování chyb Alena Gollová, TIK Cyklické

Více

Zahraniční platební styk CZA 3.2 CZ. 1. Popis/Instalace... 3

Zahraniční platební styk CZA 3.2 CZ. 1. Popis/Instalace... 3 Zahraniční latební styk CZA 3.2 CZ Obsah CZA 3.2 CZ: 1. Pois/Instalace... 3 1.1 Modul CZA... 3 1.2 Instalace... 3 1.3 Suštění rogramu... 3 1.4 Uživatelské rostředí... 3 1.4.1 Lišta menu... 4 1.4.2 Lišta

Více

Markovovy řetězce se spojitým časem CTMC (Continuous time Markov Chain)

Markovovy řetězce se spojitým časem CTMC (Continuous time Markov Chain) Markovovy řetězce se soitým časem CTMC (Continuous time Markov Chain) 3 5 1 4 Markovovy rocesy X Diskrétní stavový rostor Soitý obor arametru t { } S e1, e,, en t R t 0 0 t 1 t t 3 t Proces e Markovův

Více

VLIV ELEKTROMAGNETICKÉ KOMPATIBILITY NA BEZPEČNOST LETOVÉHO PROVOZU INFLUENCE OF THE ELECTROMAGNETIC COMPATIBILITY ON THE AIR TRAFFIC SAFETY

VLIV ELEKTROMAGNETICKÉ KOMPATIBILITY NA BEZPEČNOST LETOVÉHO PROVOZU INFLUENCE OF THE ELECTROMAGNETIC COMPATIBILITY ON THE AIR TRAFFIC SAFETY 348 roceedings o the Conerence "Modern Saety Technologies in Transortation - MOSATT 005" VLIV ELETROMAGNETICÉ OMATIBILITY NA BEZEČNOST LETOVÉHO ROVOZU INFLUENCE OF THE ELECTROMAGNETIC COMATIBILITY ON THE

Více

Propojení regulátorů RDG a Synco 700 do systému

Propojení regulátorů RDG a Synco 700 do systému Regulátory řady Synco Proojení regulátorů RDG a Synco 700 do systému Autor: René Kaemfer - ichal Bassy Verze: 0., 04-0-00 Dokument číslo: 53_VVS_RDG_HQ_CZ Coyright Siemens, s.r.o. 00 . Příklad: Regulace

Více

MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ VEKTOROVÁ OPTIMALIZACE

MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ VEKTOROVÁ OPTIMALIZACE OPTIMALIZACE A ROZHODOVÁNÍ V DOPRAVĚ část druhá Přednáša 5 PŘEDNÁŠKA 5 MULTIKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ VEKTOROVÁ OPTIMALIZACE OPTIMALIZACE A ROZHODOVÁNÍ V DOPRAVĚ část druhá Přednáša 5 Multiriteriální rozhodování

Více

Reciprokou funkci znáte ze základní školy pod označením nepřímá úměra.

Reciprokou funkci znáte ze základní školy pod označením nepřímá úměra. @091 7. Reciproá funce Reciproou funci znáte ze záladní šoly pod označením nepřímá úměra. Definice: Reciproá funce je dána předpisem ( 0 je reálné číslo) f : y R \ {0} A) Definiční obor funce: Je třeba

Více

2. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnic

2. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnic Zadání. Sestavte soustavu normálních rovnc ro funkce b b a) b + + b) b b +. Najděte funkce, které vedou s těmto soustavám normálních rovnc nb a) nb. Z dat v tabulce 99 4 4 b) určete a) rovnc regresní funkce

Více

ρ hustotu měřeného plynu za normálních podmínek ( 273 K, (1) ve které značí

ρ hustotu měřeného plynu za normálních podmínek ( 273 K, (1) ve které značí Měření růtou lynu rotametrem a alibrace ailárního růtooměru Úvod: Průtoy lynů se měří lynoměry, rotametry nebo se vyočítávají ze změřené tlaové diference v místech zúžení růřezu otrubí nař.clonou, Venturiho

Více

Kruhový děj s plynem

Kruhový děj s plynem .. Kruhový děj s lynem Předoklady: 0 Chceme využít skutečnost, že lyn koná ři rozínání ráci, na konstrukci motoru. Nejjednodušší možnost: Pustíme nafouknutý balónek. Balónek se vyfukuje, vytlačuje vzduch

Více

definovat pojmy: PI člen, vnější a vnitřní omezení, přenos PI členu popsat činnost PI regulátoru samostatně změřit zadanou úlohu

definovat pojmy: PI člen, vnější a vnitřní omezení, přenos PI členu popsat činnost PI regulátoru samostatně změřit zadanou úlohu . PI regulátor Čas ke studu: 5 mnut Cíl Po rostudování tohoto odstavce budete umět defnovat ojmy: PI člen, vnější a vntřní omezení, řenos PI členu osat čnnost PI regulátoru samostatně změřt zadanou úlohu

Více

Způsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu tepelné energie

Způsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu tepelné energie Příloha č. 2 k vyhlášce č. 439/2005 Sb. Zůsob určení množství elektřiny z kombinované výroby vázané na výrobu teelné energie Maximální množství elektřiny z kombinované výroby se stanoví zůsobem odle následujícího

Více

ší ší šířen ší ší ení Modelování Klasifikace modelů podle formy podobnosti Sestavení fyzikálního modelu

ší ší šířen ší ší ení Modelování Klasifikace modelů podle formy podobnosti Sestavení fyzikálního modelu Modelování Modelování, klasifikace a odvozování modelů» áhrada studovaného ojektu modelem na základě odonosti» Smsl» studium originálu rostřednictvím modelu» idealizovaný» jednodušší» dostunější All models

Více

7. TRANSFORMÁTORY. 7.1 Štítkové údaje. 7.2 Měření odporů vinutí. 7.3 Měření naprázdno

7. TRANSFORMÁTORY. 7.1 Štítkové údaje. 7.2 Měření odporů vinutí. 7.3 Měření naprázdno 7. TRANSFORMÁTORY Pro zjednodušení budeme měření provádět na jednofázovém transformátoru. Na trojfázovém transformátoru provedeme pouze ontrolu jeho zapojení měřením hodinových úhlů. 7.1 Štítové údaje

Více

Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. dohnal@nipax.cz

Pravděpodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. dohnal@nipax.cz Pravděodobnost a matematická statistika Doc. RNDr. Gejza Dohnal, CSc. dohnal@niax.cz Pravděodobnost a matematická statistika 2010 1.týden (20.09.-24.09. ) Data, tyy dat, variabilita, frekvenční analýza

Více

Řetězy Vysokovýkonné IWIS DIN 8187

Řetězy Vysokovýkonné IWIS DIN 8187 Vysokovýkonné válečkové řetězy IWIS Přednosti a výhody Všechny komonenty jsou vyrobeny z vysokojakostních ušlechtilých ocelí s maximální řesností. V souladu s ředokládaným namáháním komonentu jsou teelně

Více

1. Vysvětlete pojmy systém a orientované informační vazby (uveďte příklady a protipříklady). 2. Uveďte formy vnějšího a vnitřního popisu systémů.

1. Vysvětlete pojmy systém a orientované informační vazby (uveďte příklady a protipříklady). 2. Uveďte formy vnějšího a vnitřního popisu systémů. Soubor říkladů k individuálnímu rocvičení roblemaiky robírané v ředměech KKY/TŘ a KKY/AŘ Uozornění: Následující říklady však neokrývají veškerou roblemaiku robíranou v uvedených ředměech. Doazy, náměy,

Více

Příklady: - počet členů dané domácnosti - počet zákazníků ve frontě - počet pokusů do padnutí čísla šest - životnost televizoru - věk člověka

Příklady: - počet členů dané domácnosti - počet zákazníků ve frontě - počet pokusů do padnutí čísla šest - životnost televizoru - věk člověka Náhodná veličina Náhodnou veličinou nazýváme veličinu, terá s určitými p-stmi nabývá reálných hodnot jednoznačně přiřazených výsledům příslušných náhodných pousů Náhodné veličiny obvyle dělíme na dva záladní

Více

7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímky

7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímky 7.3.9 Směrnicový tvar rovnice přímy Předpolady: 7306 Pedagogicá poznáma: Stává se, že v hodině nestihneme poslední část s určováním vztahu mezi směrnicemi olmých příme. Vrátíme se obecné rovnici přímy:

Více