Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní. Katedra filmové a televizní kamery. Ročník I. Bakalářské studium

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní. Katedra filmové a televizní kamery. Ročník I. Bakalářské studium"

Transkript

1 Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní N á v o d y k o b o r o v ý m c v i č e n í m Ročník I. Bakalářské studium

2 2 Návod na cvičení: Seznámení klauzura Ročník: I. Seminář kameramanské tvorby Materiál: barevný negativ 16 mm 240 m 120 m na zkoušky pro celý ročník Cíl: Posluchač převede jednoduchý výjev do filmové formy. Volí typy a prostředí, ukazuje jak dovede zvládnout sérii záběrů a aranţovat výjev. Posluchač si vymyslí a napíše scénář na krátký výjev jeden obraz z hraného filmu. Musí jít o vztah dvou figur, z nichţ jedna je statická a druhá v dynamické situaci. Nutno vymyslet fabulaci jejich vzájemných vztahů chlapec se chce seznámit s dívkou či naopak. Pojetí cvičení: Posluchač dodrţí vlastní scénář. Řeší především obrazovou problematiku vyprávění jednoduchého příběhu obrazem. Konzultace: Provedení: Povinné odevzdání a konzultace scénáře. Povinné předvedení Známkuje komise. Posluchač pouţije všech moţností, která zná, základní pozornost věnuje následné skladbě a barevnému řešení. Film je opatřen titulkem SEZNÁMENÍ, jménem posluchače, rokem

3 3 F O T I, II Ročník 1 Seminář kameramanské tvorby Filmový obraz Cíl cvičení: Praktické ověření znalostí z obrazové tvorby kompozičních principů i dalších stylizačních postupů,schopnost vyjádření dramatického obsahu. Důleţitá je fotografická kvalita, výtvarné, světelné i technické řešení, výběr motivu. V druhé části ověření směrových vztahů ve film.scéně.snímky musí být pouţitelné jako filmové záběry. Realizace na barevný inverzní film. teoretická příprava seminář Z a d á n í námětů snímků: FOT I Z:1 -charakteristický obraz městského sídliště, obraz má vystihnout odcizení prostředí Z:2 -charakteristický obraz městského sídliště, obraz má mít idylickou náladu Z:3 -efektní záběr automobilu (i jedoucího) pro reklamní účely Z:4 -lidská postava v dramatickém prostředí Z:5 -portrét, PD či D, vyuţít výrazné řešení v protisvětle Z:6 -dvojportrét, zajímavé, netradiční kompoziční řešení Z:7 -.městský motiv, stín ovlivňuje kompozici obrazu F O T II Z:1 4 ve třech aţ čtyřech záběrech scény vyjádřit kontakt dvou osob stojících na opačných stranách ulice Z: 5 9 scéna v městském prostředí Z : 5 C - dvě osoby v hovoru (A a B) Z : 6 PC - bliţší pohled na obě postavy Z : 7 D - kníţka, kterou drţí v ruce osoba B Z : 8 D - osoba A drţí a hledí na kníţku Z : 9 PC - přes osoby A a B na osobu C, která k nim přichází Z scéna na nábřeţí, velikost záběrů zvolí posluchač, lze doplnit dalším vhodným záběrem -dvě rozmlouvající postavy v chůzi -další postava běţí za nimi -všechny tři postavy se zastavily, vytvořily hlouček (postavení kamery ze směru, odkud přiběhla třetí postava Provedení: realizace v prvém semestr sada snímků bude předloţena v dia rámečcích moţno vyuţít různých světelných podmínek i nočních záběrů

4 4 TCH I. - Černobílé měření A. Ročník: I. Předmětové cvičení Bez materiálu Cíl: Práce s denzitometrem, měření hustot černobílého materiálu, grafické řešení základních úloh. Posluchač má prokázat, ţe dovede prakticky aplikovat teoretické znalosti. 1/ Posluchač proměří tři klíny na negat. materiálu, vyvolané různou dobou. Vynese charakteristické křivky, určí strmosti a vynese křivku závislosti strmost čas. 2/ Posluchač proměří klín na pozitivním materiálu. Vynese křivky negativu podle bodu 1/, křivku pozitivu podle bodu 2/ a sestrojí křivky kopií daných negativů na daný pozitiv tak, aby hodnota 0,1 nad závojem u kaţdého negativu se kopírovala do hustoty 2,0 v pozitivu 3/ Posluchač zvolí negativní klín, jehoţ gamma je nejbliţší hodnotě 0,65, sestrojí jeho kopii podle bodu 2/ a kromě toho sestrojí křivky kopie, kopírované dvojnásobným a polovičním kopírovacím osvitem. Pojetí cvičení: Posluchač si prostuduje příslušné části literatury /např. Úvod do snímkové techniky vydání ČT 1970 str a str /. Měření provádí ve dvojici, zpracování naměřených hodnot samostatně. Technické provedení: Pedagog zapojí přístroj a vydá klíny, odevzdává se řádně vyplněný protokol a grafy. Termín cvičení vypisuje pedagog.

5 5 TCH I. Záznam naměřených hodnot Posluchač:.. Negativní materiál: Hodnoty měření v pořadí: doba vyvolávání, závoj, nejhustší pole /druhé od tmavého konce/: d.v z Pozitivní materiál:. z Denzitometr: Měřil: Zapisoval Dne:..

6 6 Návod ke cvičení: TCH II. Měření teploty chromatičnosti Ročník: I. Předmětové cvičení Bez materiálu Cíl: Prakticky ověřit závislost T c na ţhavení vlákna ţárovky, zvládnout techniku měření T c a výpočtu miredových hodnot konverzních filtrů. Před vlastním provedením si kaţdý posluchač prostuduje znovu celou problematiku týkající se měření a významu teploty chromatičnosti. Teoretickou přípravu zkontroluje vedoucí pedagog cvičení. 1/ U vybraného světelného zdroje stanoví posluchač závislost T ch na ţhavení vlákna ţárovky. Daný světelný zdroj se podţhaví o 30% a při postupném zvyšování se měří pomocí tří různých typů měřičů odpovídající teplota chromatičnosti. Naměřené hodnoty T c se zaznamenávají spolu s údaji o příkonu zdroje do připojené tabulky. Ze získaných hodnot se stanoví průměr a pro jednotlivé příkony ţárovky se určí maximální odchylka od střední hodnoty T c vyjádřené miredech 2/ Pomocí měřiče a sady konverzních filtrů stanoví posluchač experimentálně miredové hodnoty převodních filtrů potřebných k převodu jednotlivých teplot chromatičnosti zjištěných při různých ţhaveních světelného zdroje na teplotu chromatičnosti X /hodnotu X stanoví vedoucí pedagog vţdy individuálně pro kaţdého posluchače/. Experimentálně zjištěné miredové hodnoty filtrů se zaznamenávají do příslušného řádku tabulky. 3/ Stejně jako v bodě 2/, avšak pouze výpočtem, určí posluchač pro naměřené T c miredové hodnoty konverzních filtrů potřebných k převodu na teplotu chromatičnosti Y /hodnotu Y stanoví pedagog/. Vypočtené hodnoty se zaznamenávají do tabulky. 4/ Posluchač určí u zadaných neoznačených filtrů jejich převodní hodnoty v miredech a pomocí daného zdroje světla ověří nezávislost této hodnoty na výchozí teplotě chromatičnosti. Experimentálně zjištěné výsledky měření zaznamená do tabulky. 5/ Pomocí třípásmového měřiče teploty chromatičnosti určí posluchač v daném zářivkovém osvětlení převodní a korekční filtry potřebné pro úpravu světla na T ch =..

7 7 Technické provedení: Hodnotí se: Cvičení realizuje kaţdý posluchač samostatně v kabinetu obrazové techniky, měření provádí pomocí přístrojového vybavení kabinetu. Termín cvičení vypíše vedoucí pedagog cvičení. Odevzdá se řádně vyplněná tabulka připojená k tomuto návodu. Teoretické znalosti a prakticky získané výsledky shrnuté v tabulce.

8 8 P ř í k o n z d r o j e v y j á d ř e n ý v p r o c e n t e c h napětí V 70% 75% 80% 85% 90% 95% 100% 105% 110% proud A 1. měření T ch 2. měření T ch 3. měření T ch průměrná hodnota T ch maximální odchylky T ch od průměrné hodnoty vyjádřené v miredech miredové hodnoty filtrů pro převod na T ch K stanovené experimentálně miredové hodnoty filtrů pro převod na T ch K stanovené výpočtem miredová hodnota daného konverzního filtru určená experimentálně Náhradní T ch zářivky: LB filtr: CC filtr:

9 9 Návod ke cvičení : OSV I - Světlo při fotografickém zobrazení objektu -ČLOVĚK Ročník I. Materiál Předmětové cvičení 2 ks čb. kinofilm 20ks fotopapír 18 x ks fotopapír 30 x 40 Cíl : a) Posluchač poznává zásadní charakterové rozdílnosti umělých světelných zdrojů s hlediska jejich vyuţití k imitaci zdrojů přírodních nebo obecně uţívaných. Toto poznávání je vedeno v aspektu převáţně kameramanské praxe.tato podmínka je naplněna také metodikou exponometrického měření světla a dále ovládnutím teorie i praxe osvětlování ve smyslu terminologie dělící uţívané zdroje na světlo hlavní, doplňkové a pomocné. Základní seznámení s pojmem světelného poměru a jeho stěţejního významu pro kameramanskou tvorbu. Studium kvality světla z hlediska difuzního nebo bodového charakteru jeho zdroje. b) Aplikace uvedeného při atelierovém osvětlení lidské tváře, později části či celku lidského těla a jejich fotografického záznamu s uţitím pozitivu fotografický papír. Náplň cvičení : Kolektivní účast na práci v atelieru. Kolektivní zpracování ve fotolaboratoři katedry kamery pozitivní části. Volání negativu a náhledového listu provedeno profesionální černobílou laboratoří. Pojetí cvičení: a) Osvětlování a fotografický záznam portrétu s pozorností věnovanou základnímu charakterizování typu. Ověřování účinu různých světelných poměrů. Pozornost je věnována tonalitě pozadí. b) Osvětlování a fotografický záznam větší části lidského těla se současným začleněním světelného zdroje malé intenzity do obrazové plochy. Imitování efektu tohoto zdroje na lidské tváři i lidském těle a to zdrojem umístěným mimo obraz, coţ je princip klasické kameramanské praxe. Cílem je studium dosaţitelné pravděpodobnosti, přesvědčivosti i emocionálního účinku. Tím se současně dospívá aţ ke hranici specielní kameramanské erudice přestoţe finální výstup na fotografickém papíře je vzdálen výstupům na transparentních nosičích. Metodika nácviku má principiální význam.

10 10 Návod ke cvičení Směry Ročník: I. Materiál: Seminář kameramanské tvorby 1 ks 30 DV/ HVDV 1 ks DVD-R Cíl: Základní směrová vazba A/ Pět statických záběrů figury v chůzi /pán na romantické procházce/ B/ Pět statických záběrů rozmlouvající dvojice. Scénář: a/ profily proti sobě v polocelku b/ přes záda A na B c/ detail A z pohledu B d/ detail B z pohledu A e/ přes záda B na A, končí řeč a odchází. Na konci jednotlivých záběrů musí jednání právě akcentované figury obsahovat důvod ke střihu. C/ Sedm aţ deset statických záběrů lyrické přírodní pasáţe. Kamera nehybná, pohyb pouze v záběru. Např. podzimní listí a voda apod. D/ Pět záběrů přiměřené akce dvou figur v plošném řešení. Pojetí cvičení: Ve skladebné části věnuje posluchač pozornost volbě vhodné velikosti záběru, dodrţení jednoty prostředí. Jednotlivé sekvence musí mít zjevnou výtvarnou hodnotu. Technické provedení: Natáčí se na čb. materiál, frekvence 24. Na začátku standardní titulek. Odevzdává se: Adjustovaná cívka filmu. Konzultace: Nepovinná v přípravě, povinná při odevzdání, zápočet.

11 11 Návod ke cvičení: Postup práce Ročník: I. Seminář kameramanské tvorby Materiál: barva neg. 16 mm 120 m Cíl: Jednoduchý popis reálného děje filmovou skladbou. Posluchač vybere jednoduchý pracovní postup s dostatečně bohatou pohybovou náplní. Rozzáběruje celou akci, řeší velikost záběrů, směry, převod pohybu z jednoho záběru do druhého a zavádí časovou zkratku. Obrazově řeší také vztah mezi figurou a okolím, resp. pozadím. Smí být pouţito světla denního, nikoliv umělého. Pojetí cvičení: Provedení: Srozumitelný popis téměř istruktáţníhho charakteru. Musí být patrno, co se dělá, z čeho se to dělá, jaký je výsledek. Hodí se jednoduché pracovní postupy, které se dají popsat na záběrech. Ţádné chůze ani jízdy, pouze statické záběry nebo panorámy. Obraz musí být naprosto klidný. Doporučuje se práce na stativu. Odevzdává se: Rádně adjustovaná cívka filmu. Konzultace: Nepovinná v přípravě, povinná při odevzdání, známka.

12 12 Návod ke cvičení: Klauzura: Ročník I. Dokumentární studie Seminář kameramanské tvorby materiál : 2 ks 30 DVCAM. 1 ks DVD-R - video DVCAM / HDV Cíl cvičení: Pojetí cvičení: Vyprávění jednoduchého nearanţovaného děje obrazem. Posluchač natočí dokumentární studii jednoduchého nearanţovaného děje Posluchač si uvědomí hlavní obrazové rysy nearanţovaného děje, snaţí se postihnout podstatné dějové prvky s přihlédnutím ke směrům rámování a střihové skladbě, s akcentem na výtvarné řešení obrazu. Provedení cvičení: Jsou povoleny všechny druhy pohybu kamery, včetně natáčení z ruky. Není povoleno uţívání transfokace. Obraz musí být technicky perfektní. Doporučuje se pouţití hudby. Odevzdává se: Konzultace: Přepis na SVHS Povinné odevzdání a konzultace scénáře. Povinné předvedení denních prací. Známkuje komise.

13 13 Návod na cvičení k semináři ZÁKLADY KAMERAMANSKÉ PRAXE Ročník: I. Název: Karlův most /ţánrový obrázek/ V 1 Úkolem je emotivní zobrazení výjevů, postav a architektury na Karlově mostě a v jeho bezprostředním okolí dokumentární metodou. Inspirace realitou, selekce a emotivní transformace do kinematografického sdělení to jsou úkoly, které bude muset posluchač řešit. Příprava: Písemné vyjádření představy obrazového řešení cvičení a nástin vlastní stavby /tj. konkrétní realizace/. Realizace: Natáčení proběhne během jednoho dne. Maximální délka záznamu 20 minut Posluchač předloţí k analýze veškerý natočený materiál. Maximální délka sestřiţeného záznamu 5 minut. Poţadavky na technické zabezpečení: videokamera HDV s příslušenstvím. stativ střiţna

14 14 Návod na cvičení k semináři ZÁKLADY KAMERAMANSKÉ PRAXE Ročník: I. Název: FOT TCH Exponometrie zadaných typů scén A/ Senzitometrická zkouška a její vyhodnocení B/ Posluchači /celý ročník/ nafotografují následující záběry: 1/ Šedá tabulka VÚZORT v expozičním osvětlení 2/ Figura v PD s tabulkou v nepestrém městském exteriéru /šedivá ulice/ - bez oblohy, pod mrakem /min. kontrast/ a/ standardní osvit b/ +1 cl. c/ +2 cl. d/ -1 cl. e/ -2 cl. f/ -3 cl. 3/ Stejné jako záběr č. 2 ve slunci, boční světlo (a-f) 4/ Stejné jako záběr č. 3 v protisvětle (a-f) 5/ Figura s tabulkou proti tmavému průjezdu pod mrakem (a-f) 6/ Stejné jako záběr č. 5 ve slunci, boční světlo (a-f) 7/ Figura v PD s tabulkou v interiéru proti oknu (a-f) Nechat vykopírovat 3 kopie: a/ standardně b/ +12 bodů c/ - 12 bodů Posluchači pořídí zápis jasové struktury scény /šedá tabulka max. a min. jas, pleť, pozadí /. Rozbor a vyhodnocení bude proveden s pedagogem na semináři. Materiál: 2 ks kinofilm pro celý roč. barevný negativ /ECN/

15 15 Návod ke cvičení: J a s o v ý r o z b o r primární reality ve vztahu k filmovému materiálu Ročník: I. seminář kameramanské tvorby Materiál ECN Posluchač nafotografuje prostor kavárny Slávie směr k nábřeţí. V popředí figura sedící u stolku, na jejímţ obličeji bude měřena expozice /bude změřeno světlo hlavní i světlo vedlejší/. Expozice bude měřena jasoměrem na pleť obličeje a na kalkulátoru VÚZORT jasoměru bude nastavena na hodnotu 0,25 tento snímek bude jako prvý a podle něho bude určena filtrace a kopírovací číslo, kterým bude vše ostatní vykopírováno. Další snímky budou po 1 cloně podexponovány aţ na hodnotu 0,01 (0,25, 0,12, 0,06, 0,03, 0,01) a přeexponovány po 1 cloně aţ na hodnotu 4 (0,25, 0,5, 1, 2, 4) jde tedy o 9 snímků od silné podexpozice aţ po silnou přeexpozici. Totéţ provede posluchač opačným směrem do prostoru kavárny tak, aby nebyla vidět okna. Posluchač podrobně proměří a zapíše údaje jednotlivých jasů ploch snímaného obrazu jak oblohy za oknem, stráně Petřína, mostu, sloupů kavárny, lesků obleku figury, plochu stolku, stinné partie apod. Tyto údaje zapsat ve stupnici VÚZORT.

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU Výrobní číslo: OBOROVÉ KAMERA 1.r Vedoucí pedagog: Datum: Podpis:... FOTOGRAFICKÁ CVIČENÍ FOT I - III FOT I ověření základních kompozičních principů, schopnost realizovat předepsaná zadání záběru obsahově

Více

Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní. Katedra filmové a televizní kamery. Ročník II. Bakalářské studium

Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní. Katedra filmové a televizní kamery. Ročník II. Bakalářské studium Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní Katedra filmové a televizní kamery N á v o d y k o b o r o v ý m c v i č e n í m Ročník II. Bakalářské studium 2 Návody ke cvičením: Ročník 2. F 16

Více

Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní. Katedra filmové a televizní kamery. Ročník III. Bakalářské studium

Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní. Katedra filmové a televizní kamery. Ročník III. Bakalářské studium Akademie múzických umění Fakulta filmová a televizní Katedra filmové a televizní kamery N á v o d y k o b o r o v ý m c v i č e n í m Ročník III. Bakalářské studium Katedra filmové a televizní kamery Návod

Více

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU Výrobní číslo: OBOROVÉ DOKUMENT 1.r VE SPOLUPRÁCI S KZT Jméno studenta: Datum: Podpis:...... Vedoucí pedagog dílny: Datum: Podpis:...... Vedoucí produkce STUDIA FAMU: Datum: Podpis:....... ZVUKOVÉ CVIČENÍ

Více

Cíl cvičení Převod jasového kontrastu předmětu do tonality obrazu filmového negativu a filmové kopie

Cíl cvičení Převod jasového kontrastu předmětu do tonality obrazu filmového negativu a filmové kopie Návody na cvičení Barevná kinematografie 3.ročník bakalářského studia, zimní semestr F O T X / Pictures 1 Základní jasové relace scény Cíl cvičení Převod jasového kontrastu předmětu do tonality obrazu

Více

Praktická filmová řeč

Praktická filmová řeč OBOROVÉ - REŽIE 1.ročník Jméno studenta: Datum: Podpis:... Vedoucí pedagog dílny: Datum: Podpis:... Vedoucí produkce STUDIA FAMU: Datum: Podpis:... Praktická filmová řeč Charakteristika zadání: Série krátkých

Více

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU Výrobní číslo: OBOROVÉ DOKUMENT 1.r VE SPOLUPRÁCI S KZT Jméno studenta: Datum: Podpis:...... Vedoucí pedagog dílny: Datum: Podpis:...... Vedoucí produkce STUDIA FAMU: Datum: Podpis:....... ZVUKOVÉ CVIČENÍ

Více

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis.

Základy pro natáčení s kamerou. Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. Základy pro natáčení s kamerou Připravil: Jiří Mühlfait, Dis. 1 Kompozice Co to je kompozice? Kompozice je souhrn pravidel a doporučení pro uspořádání prvků v uměleckém díle. Základní pomůckou pro komponování

Více

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU OBOROVÉ - ANIMACE 1.r. ANIMACE KRESEB Vytvoření vlastní figury, která je dobře animovatelná. K tomu, aby student pochopil, jaké vlastnosti musí mít, může být použito daného výtvarného typu. Druhou částí

Více

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie

Kurz digitální fotografie. blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Kurz digitální fotografie blok 1 úvod/kompozice/expozice/technická fotografie Úvod Mgr. Tomáš Slavíček redaktor časopisu DIGIfoto externí učitel Digitální fotografie na FI MU e-mail: tslavicek@gmail.com

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-216

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 9) Video, část 1

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY. 9) Video, část 1 MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 9) Video, část 1 Petr Lobaz, 13. 4. 2005 POŘ ÍZENÍ plánování projektu nástin, scénář, rozpočet, obsazení, rekvizity, kostýmy, místa natáčení, logistika, snímání film,

Více

Hodnoticí standard. Fotoreportér (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Fotoreportér (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Fotoreportér (kód: 34-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Fotograf Kvalifikační

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Fotograf architektury a krajiny (kód: 34-039-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání:

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Fotograf architektury a krajiny (kód: 34-039-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání:

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A

ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A ZÁSADY FOTOGRAFOVÁNÍ A KOMPOZICE OBRAZU Lenka Bednaříková OBSAH Příprava Světlo Clona Závěrka ISO Scéna Kompozice Nejčastější chyby PŘÍPRAVA Fotografujeme jen tehdy, když máme co fotit Pokud jdeme do přírody,

Více

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA

ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA ŠABLONY INOVACE OBSAH UČIVA Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. 0185 Moderní škola 21. století Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Název vzdělávací

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Reportážní fotograf (kód: 34-047-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Fotoreportér

Více

Fyzikální praktikum FP. Laboratorní cvičení předmětu TFY1

Fyzikální praktikum FP. Laboratorní cvičení předmětu TFY1 Fyzikální praktikum FP Laboratorní cvičení předmětu TFY1 Úvod Fyzikální praktikum laboratorní výuka fyzikálních předmětů. Velmi náročné na práci během semestru. Učíme se experimentální práci. Příprava

Více

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. DODATEK č. 1 k ŠVP

Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. DODATEK č. 1 k ŠVP Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace DODATEK č. 1 k ŠVP Kód a název oboru vzdělání: Název ŠVP: 34-56-L/01 Fotograf Multimediální technik - fotograf Doplnění výsledků

Více

Kolik času tam strávím a s jakým programem

Kolik času tam strávím a s jakým programem Kdy se kam dostavím Co si připravím a vezmu Kolik času tam strávím a s jakým programem Cíl praktika, resp. rozpis programu Poznámka Kamera natáčení Ve čtvrtek v 9:00 hod. Studio FAMU Převzetí kamerové

Více

Hodnoticí standard. Fotograf základy fotografování (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Fotograf základy fotografování (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Fotograf základy fotografování (kód: 34-037-H) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání:

Více

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY

MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY MULTIMEDIÁLNÍ A HYPERMEDIÁLNÍ SYSTÉMY 5) Statický bitmapový obraz (poprvé) Petr Lobaz, 17. 3. 2004 OBRAZOVÁ DATA OBRAZ statický dynamický bitmapový vektorový popis 2D 3D 2 /33 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU pořízení

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Portrétní fotograf (kód: 34-038-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Portrétní

Více

FOTOGRAFICKÉ PROCESY Praktikum

FOTOGRAFICKÉ PROCESY Praktikum VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA CHEMICKÁ Doc. Ing. Michal Veselý, CSc. Ing. Petr Dzik Ing. Jiří Zita FOTOGRAFICKÉ PROCESY Praktikum Brno 2005 1 Vysoké učení techické v Brně, Fakulta chemická, 2005

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací předmět

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Reportážní fotograf (kód: 34-047-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Fotoreportér

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 3. 1. 2013 Autor: MgA.

Více

Počítače a grafika. Ing. Radek Poliščuk, Ph.D. Přednáška č.7. z předmětu

Počítače a grafika. Ing. Radek Poliščuk, Ph.D. Přednáška č.7. z předmětu Ústav automatizace a informatiky Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Přednáška č.7. z předmětu Počítače a grafika Ing. Radek Poliščuk, Ph.D. 1/14 Obsahy přednášek Přednáška 7 Zpracování

Více

Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají

Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají Nepřesnější a nejkvalitnější filtry na českém trhu od LEE FILTERS Díl 9 Sady filtrů LEE tématické sety 1. Díl Kromě toho, že se filtry LEE dají opatřit jako jednotlivé filtry, výrobce nabízí i sady filtrů,

Více

Základy fotografování architektury

Základy fotografování architektury Základy fotografování architektury Jak na fotografování exteriéru i interiéru Studijní materiál Liberecké školy fotografie facebook.com/lsf.liberec Tato skripta jsou ukázkový studijní materiál k fotografickému

Více

ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE

ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE ÚROVNĚ, KŘIVKY, ČERNOBÍLÁ FOTOGRAFIE U057 Zoner Photo Studio editace fotografie 2 LS 2014 Ing. Martin Seko JAK NA ČERNOBÍLOU FOTOGRAFII DESATURACE Úrovně, křivky, černobílá fotografie 3 DESATURACE Úrovně,

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_BU_08 Sada: Digitální fotografie Téma: Krajina, panorama Autor: Mgr. Miloš Bukáček Předmět: Informatika Ročník: 3. ročník osmiletého gymnázia, třída 3.A Využití: Prezentace určená pro

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A. KOMPOZICE 2A. KOMPONOVÁNÍ DESATERO KLASICKÉ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř 1. Fotografie má jeden hlavní motiv, který je světelně nejvýraznější, je ostrý a zřetelně oddělen od pozadí. 2.

Více

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21

Obsah. Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11. Kapitola 2 Obrázky a fotografie 21 Obsah Úvodem 9 Kapitola 1 Jaký počítač a jaký systém? 11 Potřebné parametry počítače pro práci s multimédii 12 Stručně pro každého 12 Podrobněji pro zájemce o techniku 12 Jak ověřit kvalitu svého počítače

Více

Vzdálené laboratoře pro IET1

Vzdálené laboratoře pro IET1 Vzdálené laboratoře pro IET1 1. Bezpečnost práce v elektrotechnice Odpovědná osoba - doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (steinbau@feec.vutbr.cz) Náplní tématu je uvést posluchače do problematiky: - rizika

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT EU-OPVK-VT-III/2-SO-215

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 2. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené moţnosti vyuţití digitální techniky ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ Ostření režimy zaostřování

Více

Svatební video ve vysokém rozlišení (HDV) na Blue-ray

Svatební video ve vysokém rozlišení (HDV) na Blue-ray W - v i d e o s t u d i o, J a r o m í r W o j t y l a, K o m e n s k é h o 3 4, L h o t a u O p a v y 7 4 7 9 2 T e l : 6 0 3 4 3 7 1 8 8, 7 2 4 0 9 2 7 5 5, e m a i l : w - v i d e o @ w - v i d e o.

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE. Autor: František Prášek

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE. Autor: František Prášek Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 14 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta modulu Mezi základní studijní materiály patří Sylabus

Více

Základy natáčení s respondentem a postprodukce

Základy natáčení s respondentem a postprodukce Základy natáčení s respondentem a postprodukce PROJEKT nejdříve je potřeba definovat cíl o o o o o médium, na které budeme životopisné vyprávění natáčet námět (rozvedené téma filmu) cizelování formy rozdělení

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

HDR obraz (High Dynamic Range)

HDR obraz (High Dynamic Range) HDR obraz (High Dynamic Range) 2010-2016 Josef Pelikán CGG MFF UK Praha pepca@cgg.mff.cuni.cz http://cgg.mff.cuni.cz/~pepca/ 1 / 24 Velká dynamika obrazu světlé partie (krátká expozice) tmavé partie (dlouhá

Více

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1.

ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ČÁST 1. Základní funkce digitálních fotoaparátů Rozšířené možnosti využití digitální techniky 4ME121 / 4ME421 2 ZÁKLADNÍ FUNKCE DIGITÁLNÍCH FOTOAPARÁTŮ ZÁKLADNÍ

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34)

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Reklamní a módní fotograf (kód: 34-032-N) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Reklamní

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta

Více

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK

DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO 4. ROČNÍK KLADY Kvalitnější snímky při extrémních světelných podmínkách (světlé a tmavé objekty na jedné scéně, mlha, šero) Levnější fotografie v papírové podobě

Více

Produktový a dokumentační fotograf

Produktový a dokumentační fotograf Produktový a dokumentační fotograf (kód: 34-031-M) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání:

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B. KOMPOZICE 2B. DALŠÍ ZÁSADY ŘEŠENÍ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř šikmé linie a diagonála efektní je esovitá křivka přes diagonálu dává pocit prostoru, hloubky a rytmu neměla by úplně opustit

Více

Speciální základní škola Rubešova 531, 539 73 Skuteč IČO: 72048905 tel: 469350116 www.spzs-skutec.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01.

Speciální základní škola Rubešova 531, 539 73 Skuteč IČO: 72048905 tel: 469350116 www.spzs-skutec.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01. TVORBA WEBU A SEZNÁMENÍ - S GOOGLE APPS Obecný cíl a přínos kurzu: Seznámit žáky s alternativními kancelářskými aplikacemi, které jsou dostupné zdarma. Poskytnout základní informace o tvorbě vlastních

Více

Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení

Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení FP 4 Měření parametrů světelných zdrojů a osvětlení Úkoly : 1. Určete a porovnejte normované prostorové vyzařovací charakteristiky určených světelných zdrojů (žárovky, LD dioda) pomocí fotogoniometru 2.

Více

Otázky k bakalářské zkoušce z techniky prof. J.Pecák, CSc.

Otázky k bakalářské zkoušce z techniky prof. J.Pecák, CSc. Otázky k bakalářské zkoušce z techniky prof. J.Pecák, CSc. 1/ Fotometrické jednotky a fotometrické zákony 2/ Měření kvality světla 3/ Fotometrické vlastnosti snímaných předmětů 4/ Proces zrakového vnímání

Více

Jak správně vybrat. Digitální kameru

Jak správně vybrat. Digitální kameru Jak správně vybrat Digitální kameru V počátcích filmu byly konstruovány kamery, které zaznamenávaly pouze černobílý obraz bez zvuku. Kvalita záznamu nebyla valná výsledky můžete i dnes posoudit na němých

Více

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově

Ing. Jakub Ulmann. Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově Zavádění inovativních metod a výukových materiálů do přírodovědných předmětů na Gymnáziu v Krnově 07_10_Zobrazování optickými soustavami 3 Ing. Jakub Ulmann Digitální fotoaparát Jak digitální fotoaparáty

Více

Hodnoticí standard. Fotolaborant (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Fotolaborant (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Fotolaborant (kód: 34-006-H) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se povolání: Fotograf Kvalifikační

Více

KINÉSIS GRAFÓ. Píšu pohyb. doc.mgr. Jiří Myslík, FAMU

KINÉSIS GRAFÓ. Píšu pohyb. doc.mgr. Jiří Myslík, FAMU KINÉSIS GRAFÓ Píšu pohyb doc.mgr. Jiří Myslík, FAMU VZNIK KINEMATOGRAFIE Stínové obrazy Jeskynní kresby Camera obscura Chemické účinky světla Stroboskop Laterna magica Kouzelný buben Vynález fotografie

Více

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1.

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Ročník: 1. - rozpozná a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty), porovnává je a třídí na základě odlišností vycházejících z jeho zkušeností, vjemů, zážitků

Více

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016

iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 iphone 7 a Canon 70D Pavel Kocur úterý 18. října 2016 K napsání tohoto příspěvku mě inspiroval článek Vyrovná se mobil kvalitou výstupu zrcadlovce? Víta Kovalčíka ze dne 10. 10. 2016. V části TŘETÍ SCÉNA

Více

Měření umělého osvětlení. Ing. Tomáš Sousedík, METROLUX

Měření umělého osvětlení. Ing. Tomáš Sousedík, METROLUX Ing. Tomáš Sousedík, METROLUX Normy a vyhlášky NV č.361/2007 Sb. Kterým se stanovují podmínky ochrany zdraví při práci (se změnami:68/2010 Sb., 93/2012 Sb., 9/2013 Sb., 32/2016 Sb.) NV č.361/2007 Sb. stanovuje

Více

Výrobní číslo: OBOROVÉ ZVUKOVÁ TVORBA 1. r.

Výrobní číslo: OBOROVÉ ZVUKOVÁ TVORBA 1. r. Pedagogické vedení: Ing. Bukovský, prof. Bláha Datum: Podpis:.. Název cvičení dle Bílé knihy: Charakteristika zadání: CVIČNÁ MIXÁŽ DANÝCH ZVUKOVÝCH ZÁZNAMŮ Na zadaném úkolu si má student uvědomit významovou

Více

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU

VÝROBNÍ LIST PRAKTICKÝCH CVIČENÍ FAMU OBOROVÉ - ANIMACE 1.r. (pro celý ročník) Jména studentů: Datum: Podpis:... ANIMACE KRESEB Vytvoření vlastní figury, která je dobře animovatelná. K tomu, aby student pochopil, jaké vlastnosti musí mít,

Více

Protokol. Vzdáleně měřený experiment charakteristiky šesti různých zdrojů světla

Protokol. Vzdáleně měřený experiment charakteristiky šesti různých zdrojů světla Protokol Vzdáleně měřený experiment charakteristiky šesti různých zdrojů světla Datum měření: Začátek měření: Vypracoval: Celková doba měření: Místo měření: Umístění měřeného experimentu: Katedra experimentální

Více

Základy portrétní fotografie

Základy portrétní fotografie Základy portrétní fotografie Nejčastější chyby a jak jim předejít Studijní materiál Liberecké školy fotografie facebook.com/lsf.liberec Tato skripta jsou určena pouze jako doplňkový studijní materiál k

Více

Korekční křivka napěťového transformátoru

Korekční křivka napěťového transformátoru 8 Měření korekční křivky napěťového transformátoru 8.1 Zadání úlohy a) pro primární napětí daná tabulkou změřte sekundární napětí na obou sekundárních vinutích a dopočítejte převody transformátoru pro

Více

Fotograf vědeckých a technických oborů (kód: N)

Fotograf vědeckých a technických oborů (kód: N) Fotograf vědeckých a technických oborů (kód: 34-040-N) Autorizující orgán: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Skupina oborů: Polygrafie, zpracování papíru, filmu a fotografie (kód: 34) Týká se

Více

Pravidla a zákonitosti při natáčení

Pravidla a zákonitosti při natáčení Pravidla a zákonitosti při natáčení Základní pravidla Hlavním, nepsaným a základním pravidlem je to, že se při natáčení snažíme vést záběr klidně a pomalu. Kameru držíme oběma rukama a mírně rozkročeni

Více

Obsah. Předmluva 1 1. Potřebné vybavení Z jakých částí se skládá kamera? 11

Obsah. Předmluva 1 1. Potřebné vybavení Z jakých částí se skládá kamera? 11 Obsah Předmluva 1 1. Potřebné vybavení 3 Videokamera 4 Počítač 4 Střihové a grafické karty 6 Software pro zpracování videa 8 Něco málo o existujících videosystémech 8 Co rozumíme pojmem videosystém? 8

Více

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2)

SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) SYLABUS Digitální fotografie, Úpravy a vylepšení digitálních fotografií 1.0 (DF2) Upozornění: Oficiální znění Sylabu Digitální fotografie 1.0 je publikováno na webových stránkách pracovní skupiny ECDL-CZ

Více

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/ 2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metodický list k didaktickému materiálu Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Autor Jazyk Téma sady didaktických materiálů Téma didaktického materiálu Vyučovací

Více

digitalizace obrazových předloh perovky

digitalizace obrazových předloh perovky Číslo projektu: Název projektu: Subjekt: Označení materiálu (přílohy): CZ.1.07/1.1.24/02.0118 Polygrafie v praxi Albrechtova střední škola, Český Těšín, p.o. Autor: Mgr. MgA. Michal Popieluch Datum vytvoření:

Více

PROTOKOL přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability intraorálních rentgenů

PROTOKOL přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability intraorálních rentgenů identifikace firmy (včetně tel., faxu popř. e-mail.adresy, IČO) PROTOKOL přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability intraorálních rentgenů oprávněný pracovník: č.povolení SÚJB: platnost: Protokol

Více

Měření v terénu. 3 základní aktivity měření A. A pořízení videozáznamu a přepis poznávacích značek do elektronické podoby

Měření v terénu. 3 základní aktivity měření A. A pořízení videozáznamu a přepis poznávacích značek do elektronické podoby Směrové dopravní průzkumy - měření v terénu Ing. Martin Langr langr@lss.fd.cvut.cz K612DOP Dopravní průzkumy Cílem měření v terénu je srovnání náročnosti, spolehlivosti a efektivnosti realizace a vyhodnocení

Více

Příloha č. 1 1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

Příloha č. 1 1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Ministerstvo školství, mládeţe a tělovýchovy Sdělení MŠMT čj.: MSMT-10054/2012-23 Příloha č. 1 1. KRITÉRIA HODNOCENÍ ZKOUŠEK A DÍLČÍCH ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ 1.1 ZPŮSOB VÝPOČTU A VYJÁDŘENÍ VÝSLEDKU

Více

Fyzika pokus 10. Zvukově izolační vlastnosti stavebních materiálů

Fyzika pokus 10. Zvukově izolační vlastnosti stavebních materiálů Fyzika pokus 10 Zvukově izolační vlastnosti stavebních materiálů Projekt TROJLÍSTEK podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a chemie žáků ve věku 11 až 15 let reg. č. CZ.1.07/1.1.00/26.0044 Pokus číslo

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Kompozice digitální fotografie v praxi kniha, která vás naučí kreativně tvořit Marie Němcová Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7

Více

Povolání Fotografování interiérů ve složitých světelných podmínkách za použití fotografických blesků. 6

Povolání Fotografování interiérů ve složitých světelných podmínkách za použití fotografických blesků. 6 Fotograf Fotograf fotografuje digitální a filmovou technikou, volí adekvátní kompozici, osvětlení, režii a celkové pojetí snímku, provádí úpravy a korekce fotografického obrazu a jeho přípravy pro zhotovení

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

Základy digitální fotografie

Základy digitální fotografie Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Tématický celek Inovace výuky ICT na BPA Název projektu Inovace a individualizace výuky Název materiálu Číslo materiálu VY_32_INOVACE_FIL15 Ročník První Název školy

Více

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59

Kapitola 5 Pokročilé techniky fotografování s bleskem 59 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Různé záblesky a jejich vlastnosti 9 Interní blesky 10 Externí systémové blesky 11 Externí makro blesky 14 Studiové záblesky 14 Vybíráme externí blesk 15 Srovnání různých záblesků

Více

CW01 - Teorie měření a regulace

CW01 - Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace ZS 2014/2015 tm-ch-spec. 1.p 2014 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a

Více

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Digitální fotografie I. Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu

Více

PŘECHODOVÝ DĚJ VE STEJNOSMĚRNÉM EL. OBVODU zapnutí a vypnutí sériového RC členu ke zdroji stejnosměrného napětí

PŘECHODOVÝ DĚJ VE STEJNOSMĚRNÉM EL. OBVODU zapnutí a vypnutí sériového RC členu ke zdroji stejnosměrného napětí Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB -TU Ostrava PŘEHODOVÝ DĚJ VE STEJNOSMĚNÉM EL. OBVODU zapnutí a vypnutí sériového členu ke zdroji stejnosměrného napětí Návod do

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství

České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství Úloha KA03/č. 2/2: Měření pohybu pomocí kamery (část 2) Ing. Patrik Kutílek, Ph.D., Ing. Adam Žižka (kutilek@fbmi.cvut.cz, zizka@fbmi.cvut.cz)

Více

Základní zásady jak natočit video. KAMERA amatér. Tomáš Kostka 1. HODINA

Základní zásady jak natočit video. KAMERA amatér. Tomáš Kostka 1. HODINA Základní zásady jak natočit video KAMERA amatér Tomáš Kostka 1. HODINA 1 1. KAMERAMAN nesmí být lenivý musí mít představu co chce - délka projektu - děj - natáčet s ohledem na editaci - formát a kvalita

Více

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích

Rozvoj tepla v betonových konstrukcích Úvod do problematiky K novinkám v požární odolnosti nosných konstrukcí Praha, 11. září 2012 Ing. Radek Štefan prof. Ing. Jaroslav Procházka, CSc. Znalost rozložení teploty v betonové konstrukci nebo její

Více

Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability. skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu.

Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability. skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu. Návrh rozsahu přejímacích zkoušek a zkoušek dlouhodobé stability skiagrafických radiodiagnostických rtg zařízení s digitalizací obrazu. 2007 Objednatel: Zhotovitel: Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Více

CENÍK Ateliérová činnost Digtální fotografie Analogová fotografie Fotokniha, diplomové práce Dárkové předměty Kalendáře, přepis videa Doplňkové služby

CENÍK Ateliérová činnost Digtální fotografie Analogová fotografie Fotokniha, diplomové práce Dárkové předměty Kalendáře, přepis videa Doplňkové služby CENÍK Ateliérová činnost Digtální fotografie Analogová fotografie Fotokniha, diplomové práce Dárkové předměty Kalendáře, přepis videa Doplňkové služby DIGITÁLNÍ FOTO Barevné a černobílé amatérské fotografie

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD VŠTE ÚČINNOST OD 30.9.2013 Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Studijní a zkušební řád ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Více

Projektově orientované studium Nový pohled na vzdělávání

Projektově orientované studium Nový pohled na vzdělávání Ukázkový příklad Projektově orientované studium Nový pohled na vzdělávání Vytvořeno v rámci projektu Youth Club II CZ.1.07/1.1.14/01.0037 Center for Innovative Learning, o.p.s. Svinětice 15 387 73 Bavorov

Více

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Práce a energie, tepelné jevy, elektrický proud, zvukové jevy Tercie 1+1 hodina týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika

Více

studijní opora k předmětu

studijní opora k předmětu doporučený ročník: 1 forma výuky: seminář, cvičení rozsah hodin výuky: 8 hod/semestr počet hodin pro samostudium: 50 způsob zakončení: zápočet vyučující: Mgr. Karel Řepa studijní opora k předmětu Co je

Více

ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT.

ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT. ČAS NEVRÁTÍŠ. ANI NEZASTAVÍŠ. ALE MŮŽEŠ HO VYFOTIT. BLOK 1. Děti v klidu Zhmotníme nehmotné BLOK 2. Děti v akci, svůdná ostrost Posvítíme si na nedostatek světla BLOK 3. Vybereme techniku pro Vaše děti

Více

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Cvičení základů techniky (cvičení 1P1) předmětu TECHNICKÉ A FYZIKÁLNÍ ZÁKLADY FOTOGRAFIE 1-2 (307FZF1, 307FZF2) Cílem tohoto předmětu je seznámit studenta jednak s fyzikálními základy oboru, tak i s praktickými

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.7/1.5./34.521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tematická sada:

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více