Festival růží a vůní. Staňte se fanouškem OBI! Sledujte na novinky ze světa OBI a sdílejte své nápady.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Festival růží a vůní. Staňte se fanouškem OBI! Sledujte na www.facebook.com/obi.cz novinky ze světa OBI a sdílejte své nápady."

Transkript

1 Festival růží a vůní Staňte se fanouškem OBI! Sledujte na novinky ze světa OBI a sdílejte své nápady.

2 Vypěstujte si svou první růži!

3 Rádi byste si vypěstovali první růže, ale nevíte, jak na to? Nemusíte se ničeho obávat, je to snadnější, než si myslíte! Na následujících řádcích si vše vysvětlíme. Jakou růži zvolit? Nováčkům odborníci nejčastěji doporučují růže půdokryvné či mnohokvěté. Jsou přirozeně odolné, nemusíte na ně aplikovat postřik a není nutný žádný odborně vedený sestřih. Zkusit můžete i odolné druhy popínavých růží, ty ovšem vyžadují vyvazování (samy se neumějí pnout, musí se uvazovat na předem připravenou konstrukci). Na terasy a balkon si můžete s úspěchem zasadit kromě růží půdokryvných i minirůže. Pusťte se do toho a uvidíte, že vlastní růže kvetou a voní nejkrásněji! Světlo a stanoviště Růže mají rády slunné stanoviště, ovšem bez tzv. slunečního úpalu. Vyhovuje jim zastínění během kratší části dne. Když musí snášet slunce celý den, popálí se jim nebo vyblednou květy. Naopak na vyloženě stinném místě se jim nedaří. Stanoviště růží by mělo mít volný přísun vzduchu. Je třeba se vyhnout stěnami obklopeným zákoutím. Půda Ideální je hlinitopísčitá půda s ph 6 7. Na pohled se pozná podle vzdušnosti, protože obsahuje až 80 % písku a velmi málo jemných částic. Orientační hodnotu ph půdy lze stanovit indikátorovými papírky. Příliš kyselou půdu lze upravit mletým vápencem, příliš zásaditou rašelinou. Indikátorové papírky, mletý vápenec i rašelinu získáte v OBI. Detailní rozbor zeminy pro zahrádkáře provádějí akreditované laboratoře (vám nejbližší naleznete na internetu). Hnojení Růže potřebují jarní hnojení okolo kořenů dusíkem, draslíkem, fosforem, vápníkem a železem. V létě stačí přihnojit v červenci. Na podzim se růže buď nehnojí vůbec, nebo pro lepší přežití zimy v září trochou draselného hnojiva. Zálivka Nedostatek vláhy může vést u mladých rostlin k nesprávnému vývoji kořenového systému, u starších k nedostatku květů. Na druhou stranu růže nesnáší přemokření, které navíc napomáhá vzniku chorob. Zaléváme přímo ke kořenům ráno nebo večer.

4 Nejprve se prsty přesvědčte, zda je zemina suchá. Každodenní zálivka nemá smysl, pouze podporuje choroby. Růže zaléváme vydatně nejméně 30 litrů na 1 m², což i za sucha postačí na 10 dnů. Jen za velmi suchého počasí zalévejte týdně. Od září vyžadují růže zálivku jen ve výjimečně suchých letech. Řez Nejlepším termínem pro řez růží je červen nebo červenec. K odstraňování a zkracování výhonů použijte ostré zahradnické nůžky. Mrtvé nebo odumírající (tedy suché nebo usychající) výhony odstraňte všechny. Živých starých výhonů se ponechává zhruba čtvrtina. Nápadně tenké a vytáhlé výhony je zapotřebí odstranit celé, protože se na nich netvoří nové výhony. Zbytek výhonů se zkracuje nakrátko, tj. na 3 4 očka (očko je místo, odkud roste větvička s lístky). Přezimování Na podzim kolem růžových keřů navrstvěte cm speciálního mulče pro růže. Za dlouhotrvajících mrazů navíc volně posypte růžové záhony jedlovým nebo smrkovým jehličím. Koncem zimy se doporučuje odříznout staré a slabé dřevo a dlouhé výhonky těsně u země. Choroby a škůdci Je dobré si uvědomit, že růže v dobré kondici jsou odolnější, proto o ně správně pečujte. Pokud musíte přistoupit k postřiku, říďte se návodem. Není-li uvedeno jinak, postřik opakujte několikrát po 10 dnech. Na základní choroby a škůdce se můžete podívat v tabulce. NEJČASTĚJŠÍ CHOROBY A ŠKŮDCI AMERICKÉ PADLÍ Bílý moučný povlak na listech a poupatech, zabraňuje kvalitnímu růstu rostlin. PILATKA DŘEŇOVÁ Na listech je viditelný otvor, výhony krní a odumírají. ČERNÁ SKVRNITOST LISTŮ Na listech černohnědé paprsčité skvrny, napadené listy žloutnou a opadávají. Výhony růží špatně vyzrávají a rostlina by mohla přes zimu uhynout. SVILUŠKA Na listech jsou při pohledu zblízka viditelné pavučinky, listy zasychají a plošně žloutnou. MŠICE Na mladých listech, jsou zkadeřené a opadávají.

5 JAK SÁZET RŮŽE? Důležitý je typ sazenice: Kontejnerované sazenice Mají vyvinutý kořenový systém, a proto jsou z hlediska sázení nejpraktičtější. Navíc je možné je s výjimkou mrazů sázet celoročně. Po vyjmutí z kontejneru jim opatrně narušte bal, aby kořeny mohly zdárně prorůstat do půdy a nerostly stále jako v prostorově omezeném kontejneru. Výsadbová jáma má být cca o polovinu hlubší, než je výška kořenového balu. Nekontejnerované sazenice Tzv. prostokořenné sazenice nejdříve očistěte od pilin, pokud se v nich v plastovém obalu kořenový systém nachází (obvykle ano). Výsadbová jáma by měla být hluboká zhruba 40 cm. Každopádně do ní uložte sazenici tak, aby se zesílený krček, z nějž rostou výhony (místo štěpování) nacházel 5 cm pod úrovní okolní zeminy. Sázení Sazenici na několik hodin před sázením namočte do vody. V jámě ji pak zasypejte zeminou a tu nakonec lehce udusejte podrážkou. Poté v zemině kolem sazenice udělejte nízkou hrázku, aby voda po zalití neodtékala doširoka tam, kde jí není třeba. Zálivka Sazenici dostatečně zalejte. Než dobře zakoření, udržujte zeminu dlouhodobě vlhkou (zalévejte cca 3 týdně). Nehnojte! Čerstvě vysazenou sazenici nehnojte, protože byste podpořili růst výhonů na úkor kořenového systému, jehož správný vývoj je na počátku důležitější. Ale můžete růžím přidat živiny tak, že smícháte výsadbovou zeminu s kompostem nebo substrátem pro růže. Doporučená vzdálenosti sazenic od sebe sadové růže cm popínavé růže cm půdopokryvné růže cm stromkové růže 100 cm Péče o růže přináší radost!

6 KORDES nejkrásnější růže světa Speciálně upozorňujeme na růže světoznámé šlechtitelské a producentské společnosti Kordes v naší nabídce. Firma se zaměřuje nejen na krásu květů, ale zejména na odolnost růží vůči chorobám. Většina kultivarů růží vyšlechtěných firmou Kordes nevyžaduje žádnou chemickou ochranu a nepodléhá padlí ani černé skvrnitosti!

7 V OBI si můžete vybírat ze sortimentu pnoucích růží Kordes (voňavá Golden Gate, plnokvětá Florentina), voňavých velkokvětých růží Kordes i z řady osvědčených mnohokvětých růží Kordes (Lions Rose, Gartenspass, Home and Garden, Jugendliebe, Garden of Rose). Ušlechtilých květů se dočkáte už za 6 až 8 týdnů. Nejsnadnější sázení bez rizika Patentovaný bio-obal Plant-o-fix firmy Kordes umožňuje nejsnadnější způsob sázení růží bez rizika poškození kořenového balu. Před zasázením se rostlina vyjme z plastového kontejneru a ponechá se v rašelinném bio-obalu, který se nevkládá do nádoby s vodou. Postup sázení je jako u růží ze standardního kontejneru. Bio-obal se během několik týdnů v zemi rozloží.

8 Třídění růží velkokvěté vícekvěté a mnohokvěté sadové stromkové popínavé půdokryvné Růže, ozdoba každé zahrady

9 Velkokvěté růže Jsou známé i jako čajové růže, čajohybridy nebo růže vonné pro jejich krásnou, až omamnou vůni. Vyznačují se velkými poupaty a skvostnými květy. Pěstují se jednotlivě. Stojí za to je umístit tak, abyste je měli co nejvíce na očích a mohli si zblízka vychutnávat jejich krásu! Čajovými jsou nazývány podle čínské čajové růže, která byla základem pro šlechtění této skupiny růží. Vrchol prvního kvetení velkokvětých růží bývá v červnu nebo červenci, často kvetou do pozdního podzimu. Specifika Výška: cm, průměr květů 9 14 cm, počet okvětních plátků: přes 20. Silné výhony, obvykle výrazně voní. Vhodné jako řezané do váz. Růže vícekvěté a mnohokvěté Vícekvěté (tzv. floribundy) a mnohokvěté (tzv. polyantky) růže jsou typické bohatstvím květů na každém stonku a dlouhodobým kvetením. Nejčastěji se pěstují v hustých záhonech. Jsou vhodné do smíšených a skupinových výsadeb. Jejich nejmodernější kultivary jsou velmi odolné vůči houbovým chorobám a nepřízni počasí. Specifika Výška: floribundy do 120 cm; polyantky do 60 cm. Průměr květů 6 9 cm (floribundy), 3 5 cm (polyantky). Jedny i druhé obvykle kvetou až do mrazů, ale často nevoní. Festival růží a vůní

10 Sadové růže Někdy se nazývají i parkové. Mají hustý keřovitý vzrůst. Jejich název odpovídá tomu, že původně byly vyšlechtěny pro ozdobu veřejných prostor, ale výtečně ozdobí i větší zahradu (proto se jim někdy raději říká keřové). Jsou velmi odolné a nenáročné na péči. V létě ohromí záplavou bohatých květů. Rozkvetlé keře ideálně dotvářejí odpočinkovou atmosféru vybraného místa na zahradě. Skvěle padnou i do zděných výklenků. Specifika Výška: cm, výhony jsou odolné mrazu a vytvářejí jednolitý keř. Nejčastěji kvetou opakovaně, některé druhy ovšem jen začátkem léta. Vedle květů jsou krásné i šípky. Ty mají rovněž užitnou hodnotu (lidové léčitelství, čaj, marmelády). Sadové růže prakticky nevyžadují řez. Stromkové růže U stromkových růží je kmínek naočkovaný některým z mnoha druhů jiných růží. Při očkování se do kmínku vsazuje očko (místo, odkud roste větvička s lístky) vyřízlé z ušlechtilé odrůdy. Ve výšce očkování je korunka. Pokud jde o kmínky, používají se z tzv. Pávova šípku. Amatéři mohou využít i kmínky z běžného planého šípku. Vypěstovat zdravou stromkovou růži je však poměrně složité, zatímco zasadit si připravenou v profesionální školce je sázka na jistotu. Stromkové růže se vyjímají kdekoli na zahradě, ale třeba i u vstupní branky do domu. Nejkrásnější jsou na jednobarevném pozadí. Dopřát si můžete i skutečnou zahradnickou zajímavost na kmínku naočkované dvě různé odrůdy s rozdílnými květy. Specifika Běžná výška kmínků je 110 cm, u minitypů jen 50 cm. Jsou ale i stromkové růže s kmínkem až 200 cm. Nejlépe to stromkovým růžím sluší v samostatné skupině, kde je možné využít různě vysoké kmínky nebo je doplňovat jinými druhy růží.

11 Popínavé růže Jsou keře, které tvoří velmi dlouhé výhony. Ty vyžadují vyvazování na opěrnou konstrukci. Popínavé růže se nádherně vyjímají na zdi, jako oblouk nad vstupem či na speciálním zahradním altánku nebo pergole. Zpravidla je u nich nutný každoroční sestřih, který zajišťuje bohaté kvetení. Popínavé (zvané i pnoucí) růže vyžadují velmi slunné stanoviště. Odrůdy jsou obvykle u paty holé, listy mají střídavé, různě velké u jednotlivých odrůd. Květy se nacházejí na vrcholu krátkých větviček a jsou různě velké. Šípky mají různý tvar a velikost. Specifika Výška: minimálně 200 cm. Některé kvetou jednou za rok, jiné opakovaně. Výhony mimořádně dobře odolávají mrazu. Půdokryvné růže Velmi hustý nízký porost tyto růže předurčuje k vytváření hustých kvetoucích koberců. Mohou se též kombinovat s keři či trvalkami. Jsou odolné, snášejí všechny typy půdy a téměř nevyžadují žádnou péči. Druhy s plazivými výhony jsou označovány jako poléhavé. Vytvářejí úžasné plochy a krásně působí i na záhonu. Když jimi osázíte okraje cestiček, celá zahrada dostane šmrncovnější ráz. Specifika Výška do 50 cm, výhony až 200 cm. Obvykle mají malý květ, nejčastěji bílý nebo růžový. Pro svou nenáročnost jsou vyhledávaným druhem růží i u začátečníků. Festival růží a vůní

12 Pojďte si s námi vypěstovat opravdu výstavní růže Zahrada obsypaná květy nádherných voňavých růží pro vás nemusí být jenom sen. Dejte se do toho s námi a přeměňte jej ve skutečnost. Dozvíte se, jaké růže jsou právě pro vás nejvhodnější a jaké pro ně vybrat stanoviště. Poradíme vám, jak růži správně zasadit, jak o ni pečovat a jak bojovat se škůdci. Jste úplní začátečníci? Podívejte se, jaké druhy růží jsou nejméně náročné a pro vás nejvhodnější... Pojďme na to! Odměnou vám budou zdravé, krásné a na květy bohaté růže skutečné královny květin. Staňte se fanouškem OBI! Sledujte na novinky ze světa OBI a sdílejte své nápady.

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr

Magical Four Seasons. Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek. Odrůda Magical seasons. Speciální výběr Magical Four Seasons Speciální výběr Odstíny měnící se podle ročního období Krásný dárek Odrůda Magical seasons Odrůda Hydrangea macrophylla Magical je potěšením pro oko. Je krásná v každém ročním období

Více

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období.

Trvalky. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý rok mimo zimní období. Trvalky Výsadba trvalek Záhon pečlivě připravit. Zrýt půdu do hloubky asi 25 cm, zbavit jí všech plevelů, zapracovat kompost, rozložený hnůj, nebo hnojivo. Trvalky kontejnerované lze vysazovat po celý

Více

Záchrana pěnišníků. Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková. 28. května A / 4 Gymnázium V.

Záchrana pěnišníků. Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková. 28. května A / 4 Gymnázium V. 28. května 2005 2.A / 4 Gymnázium V. Hlavatého, Louny Záchrana pěnišníků Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková Když jsme přemýšlely nad projektem, který bychom mohly uskutečnit,

Více

Plán záhonu Venkovská zahrada

Plán záhonu Venkovská zahrada Plán záhonu Venkovská zahrada Venkovská zahrada Venkovská zahrada se vyznačuje geometrickým a symetrickým uspořádáním. Ohraničení zcela klasicky tvoří živý plot ze zimostrázu. Středu zahrady vévodí jabloň

Více

Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů

Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Předpěstujte si petúnie. V létě se vám odmění záplavou květů Petúnie (Petunia)

Více

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá

Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá Weigela florida 'Red Prince' Vajgélie květnatá stanoviště: přímé slunce výška: 1,5-2 m použití: soliterní, skupinová výsadba tvar: rozložitý olistění: opadavé barva listu: světle zelená barva květu: červená

Více

Letničky a balkonové rostliny

Letničky a balkonové rostliny Letničky a balkonové rostliny V nabídce široký sortiment květin pro použití do nádob i na záhony. V prodeji od května 2013. Termín zahájení prodeje bude upřesněn. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat

Více

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle

Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle 1 Na následujících stranách budou pro rychlou orientaci použity následující ikony. Časová osa období květu udává, v jakém období tyto rostliny obvykle kvetou. Tyto rostliny ale nemusí kvést po celou vyznačenou

Více

Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum

Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum Rozchodnice růžová alias zlatý kořen:

Více

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 KATALOG 2014 DLOUHODOBÝ ÚČINEK DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 EXTRA Dlouhodobé působení Osmocote pro zahradu Pro všechny zahradní, balkónové i domovní rostliny, okrasné keře,

Více

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu

Biologicky rozložitelné suroviny Znaky kvalitního kompostu Kompost patří k nejstarším a nejpřirozenějším prostředkům pro zlepšování vlastností půdy. Pro jeho výrobu jsou zásadní organické zbytky z domácností, ze zahrady atp. Kompost výrazně přispívá k udržení

Více

Zahradní architektura

Zahradní architektura Zahradní architektura Zelená zahrada Osadní 403/8, Liberec http://www.zelena-zahrada.cz PRÁCE A DODÁVKY Jednotka Cena za jednotku ÚPRAVA ZÁHONŮ - PLETÍ, ODSTRAŃOVÁNÍ Vypletí s naložením odpadu na dopravní

Více

návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych

návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych návrh doplnění osázení protihlukového valu Slunečný vršek Radek Dastych 08-2007 Fotodokumentace současný stav 01 Lokalizace projektu 02 Navrhované rostliny 033 Parthenocissus přísavník Hedera břečťan Výsadbový

Více

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o

Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o 1 Ostřice jsou traviny, které jsou velmi dekorativní. Většinou snáší polostín, některé druhy jsou vhodné i do stínu. Co se týče botaniky, jedná se o velmi zajímavý rod z čeledi šáchorovité s mnoha zajímavými

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 1. U HŘBITOVA

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 1. U HŘBITOVA PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 1. U HŘBITOVA OBSAH: 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 3 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. SOUČASNÝ STAV... 4 2.1 FOTODOKUMENTACE SOUČASNÉHO

Více

20-25 C, v zimě rostlina vyžaduje období klidu při teplotě okolo 15 C.

20-25 C, v zimě rostlina vyžaduje období klidu při teplotě okolo 15 C. Brassia Pavoučí orchidej Epifytická sympodiální orchidej 20-25 C, v zimě rostlina vyžaduje období klidu při teplotě okolo 15 C Pro dobré kvetení rostlina vyžaduje slunné stanoviště po celou část roku.

Více

Vlastnosti kultivarů Carnelia

Vlastnosti kultivarů Carnelia POT CARNATION 2019-20 Nová globální značka pro sortiment karafiátů Dümmen Orange Vlastnosti kultivarů Carnelia Silné rostliny s jednoduchou údržbou Vhodné do záhonů s velice dobrou schopností znovunakvétání

Více

Brassia Pavoučí orchidej

Brassia Pavoučí orchidej Brassia Pavoučí orchidej Epifytická sympodiální orchidej. V období růstu je vhodná 20-25 C, po odkvětu rostlina vyžaduje období klidu při teplotě okolo 15 C. Rostlina má vyšší nároky na vlhčí a stálejší

Více

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina

Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky zdravá a nenáročná zelenina Ředkvičky (Raphanus sativus L.) pěstujeme a sklízíme jako jednu z prvních jarních zelenin, díky obsahu mnoha prospěšných obsahových látek přispívá k podpoře našeho

Více

Škodliví činitelé růží

Škodliví činitelé růží 13 Škodliví činitelé růží Zlatohlávek zlatý Rod Zlatohlávek tmavý Rod Pidikřísek růžový Rod Zelenavé housenky obaleče růžového (Archips rosana) většinou ožírají mladé listy a poupata. Vajíčka tohoto motýlka

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 04/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 17.3. Podpora z přírodyp rody Jarní přírodní výživa celé zahrady Nezapomeň Výživa pokojových kyselomilných

Více

Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena

Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena 2013 Krásný nový rok Vám přeje časopis Praktická žena www.praktickazena.cz KALENDÁŘ 2013 vydala jako speciální elektronickou publikaci Praktická moderní žena Sanoma Media Praha 2012 Leden 2013 HIPPEASTRUM

Více

Pracovní list č. 8: Pěstování ovocných a okrasných dřevin

Pracovní list č. 8: Pěstování ovocných a okrasných dřevin A) Zapěstování kmene ovocných a okrasných listnatých 1) Kmen a) Doplňovačka: doplňte slova a dokončete větu. Kmen může být tvořen: - - - - - ž -, - - l - - - - í - - ů - - -, - - - - - t - - - - - - -

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 15 Modřín Ing. Hana

Více

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K 1 2 3 Ohled na Stáří rostliny Vegetační fáze Typ podnože Druh, odrůda Agrotechnika Agrotechnika - zatravnění nebo úhor? 1 2 3 Černý

Více

Jak vybrat pergolu. E-book. 7 základních pravidel

Jak vybrat pergolu. E-book. 7 základních pravidel Jak vybrat pergolu 7 základních pravidel Pergola je velmi oblíbenou stavbou, která slouží jako místo k příjemnému posezení a pokud je osázená rostlinami, tak rovněž jako stinný kout. Přinášíme vám přehled

Více

Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.)

Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.) Rostlinolékařská praxe v okrasných rostlinách Veřejná zeleň - zakládání a údržba (parky, aleje, hřbitovy, zahrady - veřejné, historické, školní, nemocniční, soukromé aj.) Vymezení problémů ve veřejné zeleni

Více

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

Ceník zahradnických prací a materiálů

Ceník zahradnických prací a materiálů a materiálů Ceny jsou uvedeny bez DPH Údržba trávníku Činnost Jednotka Množství Naše cena Celkem TRÁVNÍK Pravidelné sečení trávníku m 2 0 1,5 Kč 0 Kč Jednorázové sečení trávníku m 2 0 2,0 Kč 0 Kč Jednorázové

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

VÝSADBA STROMŮ V MĚSTSKÉM PROSTŘEDÍ (KVALITA VÝPĚSTKŮ, VÝSADBY A NÁSLEDNÉ PÉČE) Ing. Lukáš Štefl, Ph.D. Ústav biotechniky zeleně ZF Lednice

VÝSADBA STROMŮ V MĚSTSKÉM PROSTŘEDÍ (KVALITA VÝPĚSTKŮ, VÝSADBY A NÁSLEDNÉ PÉČE) Ing. Lukáš Štefl, Ph.D. Ústav biotechniky zeleně ZF Lednice VÝSADBA STROMŮ V MĚSTSKÉM PROSTŘEDÍ (KVALITA VÝPĚSTKŮ, VÝSADBY A NÁSLEDNÉ PÉČE) Ing. Lukáš Štefl, Ph.D. Ústav biotechniky zeleně ZF Lednice Když dva dělají totéž, ne vždy to je totéž ZÁKLADNÍ OBOROVÉ OPORY

Více

Identifikační údaje: Katastrální území: Pozemky parc. č.: 3350/11 Celková současná výměra: 0,68 ha. Zámecká, Na Štěpnici

Identifikační údaje: Katastrální území: Pozemky parc. č.: 3350/11 Celková současná výměra: 0,68 ha. Zámecká, Na Štěpnici 16. Štěpnice Zámek ve Frýdku byl kdysi zeměpanským hradem, který založila těšínská knížata v polovině 14. století k ochraně zemské hranice s Moravou a obchodní cesty z Moravy vedoucí tehdy ve směru Příbor

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu

Brambory. Brambory. Význam. Potravina cca 80 kg osoba / rok. průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu. příznivě působí v osevním postupu Brambory Význam Potravina cca 80 kg osoba / rok průmyslová surovina - výrobu škrobu, výroba lihu příznivě působí v osevním postupu krmivo pro hospodářská zvířata dnes jen odpad z konzumních brambor Biologie

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 4 0 9 U k á z k a k n i h

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 05/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 24.3. Neděle 31.3. Reportáž na začátku pořadu: Poruchy ve výživě rostlin Podpora z přírodyp rody Zelené

Více

Návrh řešení zeleného retardéru před domem manželů Dvořákových

Návrh řešení zeleného retardéru před domem manželů Dvořákových Návrh řešení zeleného retardéru před domem manželů Dvořákových Černošice Ing. Radek Dastych www.skea.info skea@email.cz 03/2008 01 Návrh řešení zeleného retardéru před domem manželů Dvořákových, Černošice

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZZV19 Číslo materiálu 19

Více

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star')

Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Šácholan Soulangeův ( Magnolia x soulangeana ) Šácholan hvězdovitý (Magnolia stellata 'Royal Star') Popis: Keř je až 4 m vysoký a 2 m široký. Listy střídavé, úzce eliptické až podlouhle vejčité, až 10

Více

Úprava veřejného prostranství na parcele 1333/1 a 1346/1 v k. ú. Nové Heřminovy

Úprava veřejného prostranství na parcele 1333/1 a 1346/1 v k. ú. Nové Heřminovy Úprava veřejného prostranství na parcele 1333/1 a 1346/1 v k. ú. Nové Heřminovy ČÁST D Dokumentace objektů a technických a technologických zařízení SO 01 - krajinářské úpravy TECHNICKÁ ZPRÁVA DZS (DOKUMENTACE

Více

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE

Cena bez DPH: 9,56 Kč Cena s DPH: 10,99 Kč. Skladem: NE Objednací číslo:1000oo Jahodník měsíční Bohatě kvetoucí odrůda se silnou násadou drobných, výrazně aromatických plodů. První plody lze sklízet již na podzim. Vyžaduje osluněné pozemky s dostatkem živin

Více

Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně

Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně Technické podmínky pro údržby veřejné zeleně Obsah 1. Seč trvalého travního porostu (ttp) v rovině nebo ve svahu 1-7x ročně... 2 1.1Seč... 2 1.2 Hrabání, sběr a odvoz listí... 3 1.3 Odvoz biologického

Více

DOKUMENTACE. Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem

DOKUMENTACE. Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem DOKUMENTACE Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem Ústí nad Labem Říjen 2016 Popis a časové vymezení činností Výběrové řízení se týká činností spojených s likvidací stávající zeleně, úpravou

Více

Obnova VKP lipová alej Vrchotovy Janovice

Obnova VKP lipová alej Vrchotovy Janovice Obnova VKP lipová alej Vrchotovy Janovice OBSAH IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE 2. CHARAKTERISTIKA STAVU ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ 3. NÁVRH SADOVÝCH ÚPRAV 4. GRAFICKÁ ČÁST 4.1. SOUČASNÝ STAV S NÁVRHEM PĚSTEBNÍCH

Více

Petržel zahradní. Pažitka pobřežní. Česneková tráva" Bazalka pravá 71 STRANA STRANA STRANA STRANA 60

Petržel zahradní. Pažitka pobřežní. Česneková tráva Bazalka pravá 71 STRANA STRANA STRANA STRANA 60 2 OBSAH PŘEHLED BYLINEK V KOSTCE 71 STRANA 40 71 STRANA 48 71 STRANA 54 71 STRANA 60 (Ocimum basilicum) (Petroselinum crispum) (Allium schoenoprasum) (Tulbaghia violacea) Bazalka pravá Petržel zahradní

Více

Plán záhonu Jedlá a bylinková zahrada

Plán záhonu Jedlá a bylinková zahrada Plán záhonu Jedlá a bylinková zahrada Jedlá a bylinková zahrada Jedlá a bylinková zahrada osloví ty, kteří si chtějí něco vypěstovat a mají radost z bohaté úrody. Ovocné keře jako rybíz, angrešt, borůvka

Více

Předpisy ke správné údržbě díla po předání OŠETŘOVÁNÍ ZELENĚ V NÁDOBÁCH A NA KONSTRUKCÍCH

Předpisy ke správné údržbě díla po předání OŠETŘOVÁNÍ ZELENĚ V NÁDOBÁCH A NA KONSTRUKCÍCH Předpis ke správné údržbě díla po předání OŠETŘOVÁNÍ ZELENĚ V NÁDOBÁCH A NA KONSTRUKCÍCH Osázení nádob a konstrukcí bylo provedeno takovými rostlinami, u kterých byl předpoklad, že budou toto prostředí

Více

Rekapitulace nákladů. Základní rozpočtové náklady celkem. 0 Kč. Základní rozpočtové náklady celkem (bez DPH)

Rekapitulace nákladů. Základní rozpočtové náklady celkem. 0 Kč. Základní rozpočtové náklady celkem (bez DPH) Revitalizace zeleně v centru obce Martinice Rekapitulace nákladů 1.1 Výsadba - práce a pomocný materiál Počet m.j. M.j. Cena 1.1.1 - Výsadba vzrostlých stromů s balem 38,00 ks Dřeviny - materiál 38,00

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 10/09. Název materiálu: Pracovní listy Obnova lesa. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 10/09. Název materiálu: Pracovní listy Obnova lesa. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 10/09 Název materiálu: Pracovní listy Obnova lesa Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: PhDr. Marie Pernicová ANOTACE Škola:Základní škola Brno, Jana Babáka 1

Více

POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY

POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY V současné době platná legislativa již nerozděluje školkařské výpěstky do kategorií podle tvarů tak jak tomu bylo v minulosti (např. Výpěstky bez korunky a Výpěstky s korunkou)

Více

Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě

Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě Projekt: Využití části školní zahrady k environmentální výchově a k podpoře množství a různorodosti hmyzu a drobných živočichů na školní zahradě Zpracoval: ZŠ Kunratice, odborná spolupráce Ing. Kateřina

Více

Záznam o průběhu a výsledku zkoušky

Záznam o průběhu a výsledku zkoušky Greenkeeper (kód: 41-001-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Povolání: Zahradnický technik Doklady potvrzující úplnou profesní kv.: Osvědčení

Více

Těškovice 233, Velká Polom. Číslo projektu: 12/2016

Těškovice 233, Velká Polom. Číslo projektu: 12/2016 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Název studie: Revitalizace sakrálních staveb v obci Děhylov Sadové úpravy Zadavatel: Obec Děhylov Výstavní 17 747 94 Děhylov IČ: 00635464 Projektant: Ing. Pavla Miklová Těškovice

Více

Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice

Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice Obnova krajinných struktur Doplnění zeleně podél komunikace jižně od obce Hartmanice Objednatel: Obec Hartmanice, Hartmanice 22, 373 65 Dolní Bukovsko Zhotovitel: Spolek pro rozvoj regionu, Jiráskova 84,

Více

Každá rostlina má svůj úkol

Každá rostlina má svůj úkol 118 zahrada Suchomilné rostliny vysazené v okolí domu, kde převažuje chudá, vysychavá půda Každá rostlina má svůj úkol Rozsáhlá zahrada, kterou založila paní Beth Chatto, je většinu času otevřená veřejnosti.

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV60 Číslo materiálu 60

Více

Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ Slunce polostín stín. Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá

Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ Slunce polostín stín. Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá Dřeviny k prodeji 2019: od 25,--Kč/ks Barva květů/ plodů Období kvetení Výška /dá se snížit střiháním/ stín Opadavé keře a stromy: bříza bělokorá 25m Solitéra nebo stromořadí hortenzie stromečkovitá -

Více

SO.02 REKONSTRUKCE ALEJE V ULICI PRAŽSKÁ

SO.02 REKONSTRUKCE ALEJE V ULICI PRAŽSKÁ Irena Dundychová Npor. J. Lašky 3095, 580 01 Havlíčkův Brod, soudní znalec v oboru ochrana přírody-dendrologie e-mail: dundychova@green-art.cz, www.green-art.cz, Tel.: +420 603857955 Akce : ZELEŇ DO BRODU

Více

Váš rádce ORGANICKÉ HNOJENÍ

Váš rádce ORGANICKÉ HNOJENÍ Váš rádce ORGANICKÉ HNOJENÍ Péče o rostliny začíná vhodným nezávadným hnojením Pro normální zdravý růst a vývin potřebují rostliny základní živiny, které se nazývají biogenní, to znamená životodárné. Je

Více

Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny

Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie: Využijte přirozené zbraně a vyberte si za spojence byliny Jak vyhnat škůdce ze zahrady bez chemie:

Více

Produktový katalog profesionálních výrobků pro soukromé zahrady, parky a veřejné plochy. Najděte si výrobek pro vaši zahradu. www.dcagroprofi.

Produktový katalog profesionálních výrobků pro soukromé zahrady, parky a veřejné plochy. Najděte si výrobek pro vaši zahradu. www.dcagroprofi. Produktový katalog profesionálních výrobků pro soukromé zahrady, parky a veřejné plochy. Najděte si výrobek pro vaši zahradu. www.dcagroprofi.cz Najděte si výrobek pro vaši zahradu. Substráty Travní osiva

Více

www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ

www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ www.koupy.cz 2012 prodejny DOUBRAVICE NAD SVITAVOU BOSKOVICE BLANSKO VESELÍ NAD MORAVOU MORAVSKÁ TŘEBOVÁ 1 ZAHRADNICTVÍ Navštivte naše ZAHRADNICKÉ CENTRUM, kde si můžete vybrat květiny přímo ze skleníků.

Více

Nátěry dřevěného obložení

Nátěry dřevěného obložení Nátěry dřevěného obložení Dříve než začnete Máte k disopozici dřevo přírodní a drsné nebo již dřevo natřené či jinak ošetřené? Dřevo je živý materiál, který vyžaduje speciální péči. Přestože je dřevo

Více

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY

POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY POŽADAVKY OVOCNÝCH DRUHŮ NA KLIMATICKÉ FAKTORY JABLONĚ Svými nároky na klimatické podmínky jabloně patří mezi velmi plastické ovocné druhy. Tato plasticita je dána širokým sortimentem pěstovaných odrůd

Více

NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV

NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV 2 Novinky 2017 Vážení zákazníci, rádi bychom vám představili novinky v sortimentu, které jsme připravili pro rok 2017. Přírodní řadu Vita Natura,

Více

CalendarColors. Zimní kolekce

CalendarColors. Zimní kolekce CalendarColors Zimní kolekce CalendarColors Zimní kolekce Co vám přináší? Tato selekce vám umožní zůstat v kontaktu s vašimi zákazníky a nabídnout jim kvetoucí rostliny ve Vánočním období i v únoru a březnu.

Více

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA

BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA BRASSAVOLA BRASAVOLA DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH 50 ORCHIDEJE VHODNÉ DO DOMÁCÍCH PODMÍNEK 51 DRUHY VHODNÉ PRO PĚSTOVÁNÍ V DOMÁCÍCH PODMÍNKÁCH Druhy a kultivary

Více

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae).

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Šípkobraní Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Popis Růže šípkové Šípková růže je trnitý bohatě větvený keř, dorůstající výšky až 3 metry s každoročními prutovitými výhonky.

Více

PRIM. Villard blanc x Královna vinic

PRIM. Villard blanc x Královna vinic PRIM Villard blanc x Královna vinic Letorosty středního až bujného růstu, hrozny středně velké až velké. Bobule oválné, s pevnou a tuhou slupkou, která dosti dobře odolává hnilobě. Barva slupky je jantarově

Více

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti.

FLORINA. Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. FLORINA Původ: Francie, vyšlechtěna s rezistencí ke strupovitosti. Vlastnosti stromu: Intenzita růstu je v mladém věku velmi silná, později silná. Vytváří velké a poměrně husté koruny. Vlastnosti plodu:

Více

Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích

Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích OBJEDNATEL: AKCE: ČÁST DOKUMENTACE: Město Třinec Plán údržby zeleně pohřebišť na období 2016 2017 Standardní technologický předpis údržby zeleně a technických prvků na pohřebištích ZHOTOVITEL: SAFE TREES,

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

ZAHRADA ČASNÉ JARO. Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE. Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP.

ZAHRADA ČASNÉ JARO. Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE. Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP. ZAHRADA ČASNÉ JARO Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP červen 2009 ČASNÉ JARO : březen-duben meteorologicko fenologická pozorování Doplňte

Více

Rostliny pro všechny. Inter IKEA Systems B.V. 2017

Rostliny pro všechny. Inter IKEA Systems B.V. 2017 Rostliny pro všechny Inter IKEA Systems B.V. 2017 Rostliny popínavé, kvetoucí, s velkými nebo malými listy, atd. Ať už dáváte přednost jakémukoli typu rostlin, v obchodním domě IKEA si vybere každý. Naše

Více

VŠEOBECNÉ ZÁSADY ÚSPĚŠNÉHO PĚSTOVÁNÍ RŮŽÍ

VŠEOBECNÉ ZÁSADY ÚSPĚŠNÉHO PĚSTOVÁNÍ RŮŽÍ VŠEOBECNÉ ZÁSADY ÚSPĚŠNÉHO PĚSTOVÁNÍ RŮŽÍ Nároky na klimatické podmínky: Růžím vyhovuje stanoviště slunné, kratší část dne však uvítají zastínění, neboť sluneční úpal nemá příznivý vliv na barvu květů

Více

Výkaz výměr Park u popraviště - záhon u památníku - SVAH

Výkaz výměr Park u popraviště - záhon u památníku - SVAH ceníky ÚRS Odstranění dřevin a pařezů 111 21-2212 Odstranění nevhodných dřevin pr. kmene do 100 mm, výšky do 1m s odstranění m pařezu do 100 m2 na svahu přes 1:5 do 1:2 - část porostu za erozní rýhou m

Více

Vytvoření zahrady PRM/KHT. Jan Bobek. Rok 2009/10. Fakulta textilní Technická univerzita v Liberci Stránka 1

Vytvoření zahrady PRM/KHT. Jan Bobek. Rok 2009/10. Fakulta textilní Technická univerzita v Liberci Stránka 1 Vytvoření zahrady PRM/KHT Jan Bobek Rok 2009/10 Fakulta textilní Technická univerzita v Liberci Stránka 1 Vytvoření zahrady Kde najít ideálního (kvalitního) projektanta? Media (noviny,internet,televize)

Více

K E Ř E A S T R O M Y

K E Ř E A S T R O M Y Keře a stromy Většině zahradních dřevin stačí, když budete pravidelně odstraňovat nemocné a mrtvé větve a v intervalu dvou až tří let vyřezávat nejstarší výhony. Za pravidelné prosvětlování se keře odvděčí

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/21.1936 č. šablony: I/2 č.sady: 3 Ověřeno ve výuce: 12.9.2012 Třída: 2. Datum:28.9. 2011 1 Květiny - text umělecký a

Více

Cena bez DPH: 32,85 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč. Skladem: ANO

Cena bez DPH: 32,85 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč. Skladem: ANO Objednací číslo:2572_ccr Acrobat MZ/WG 2 x 10g Acrobat MZ WG je postřik proti plísním. Kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem na plíseň na listech rostlin. Působí na plíseň bramborovou,

Více

Obnova "Aleje filosofů"

Obnova Aleje filosofů Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli Obnova "Aleje filosofů" TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Inventarizace stromů a kvalitativní hodnocení... 3 1.1 Charakteristika území a rostoucích dřevin... 3 1.2 Metodika

Více

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. VY_52_INOVACE_104 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Jabloň lesní Jabloň lesní Malus sylvestris Mill. Strom nebo keř asi 5-10 m vysoký,

Více

Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem

Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem Příloha č.2 Specifikace podmínek plnění Založení a údržba výsadeb v centru města Ústí nad Labem Detailní rozpis položek činností (prací), které se budou provádět na pozemcích p.p.č. 4242/1, k.ú. Ústí nad

Více

ZEOTECH MINI prémiové trávníkové hnojivo

ZEOTECH MINI prémiové trávníkové hnojivo ZEOTECH MINI prémiové trávníkové hnojivo Postupný a vyrovnaný růst Excelentní barva pro Vaše greeny Vyvinuto profesionály pro profesionály Není to jednoduché vždy udržet greeny pěkné, zdravé a hratelné,

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ Duben je měsíc, kde se příroda probouzí a kdy naplno začínáme zahradnické aktivity v zahradě. Je to období jarní přípravy půdy pro pěstování a období setí. Půdu (záhony) bychom měli mít připravené z podzimu

Více

D. PROPOČET NÁKLADŮ NA REALIZACI OBNOVA PALACKÉHO SADŮ - SEMILY Vegetační úpravy

D. PROPOČET NÁKLADŮ NA REALIZACI OBNOVA PALACKÉHO SADŮ - SEMILY Vegetační úpravy D. OBNOVA PALACKÉHO SADŮ - SEMILY REKAPITULACE FINANČNÍCH NÁKLADŮ I. PARKOVÁ ČÁST PROSTOR HŘBITOVA II. STŘEDNÍ ČÁST - LESOPARK III. LESNÍ ČÁST Povinná rezerva ve výši Pamětní deska rozměry 300 x 400 mm,

Více

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD PROJEKTOVÁNÍ A REALIZACE ZAHRADNÍCH A KRAJINÁŘSKÝCH ÚPRAV NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD APROXIMATIVNÍ ROZPOČET ZPRACOVALA: Ing. Ladislava Nagyová, Ing. Kateřina Gajdošová Gard&N

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.18 Dřeviny Kapitola 30 Okrasné jehličnaté

Více

Brusinka obecná. VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7.

Brusinka obecná. VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Brusinka obecná VY_52_INOVACE_97 Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Praktika z přírodopisu Ročník: 6., 7. Brusinka obecná Vacciniu vitis-idaea L. Borůvkovité (Vacciniaceace)

Více

Ceny PRÁCE BEZ MATERIÁLU

Ceny PRÁCE BEZ MATERIÁLU Ceny Ceny prací jsou orientační, každou zakázku naceňujeme individuálně s ohledem na vzdálenost pro přesun hmot, členitost terénu. Naše nabídky jsou cenově příznivé, využíváme dotací z EU u dodavatelů

Více

Sedmikráska obecná Bellis perennis

Sedmikráska obecná Bellis perennis Na louce Louky musí být udržovány člověkem, aby nezarostly dřevinami. Většinou jsou to živinami bohaté, žírné louky a pastviny, méně často živinami chudé a suché trávníky. Roste zde mnoho využitelných

Více

Hodina Lesní školkařství

Hodina Lesní školkařství Hodina 31-33 Lesní školkařství Opakování provoz lesních školek, péče o výsevy, semenáčky a sazenice Téma: LESNÍ ŠKOLKAŘSTVÍ Sklizeň sadebního materiálu /špatná manipulace se sadebním materiálem je největší

Více

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02

Anotace: VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 VY_12_INOVACE_PRV2_2_02 Anotace: Šablona: I/2 Název: Téma: Autor: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Ročník: Materiál obsahuje prezentaci zaměřenou na poznávání listnatých

Více

I lesní stromky chodí do školky

I lesní stromky chodí do školky I lesní stromky chodí do školky ŠKOLKAŘ Autoři textu: Bc. Karolína Lívová, Ing. Lada Matoušková Prylová Nemýlíme se, opravdu nemyslíme školníka, ten pracuje ve školce plné dětí. Našeho školkaře potkáte

Více

Pelargonium Hybrid Calliope

Pelargonium Hybrid Calliope Pelargonium Hybrid Calliope Veliké poloplné květy intenzivních barev Mohutná rostlina, velmi odolná k horku Zálivka: po proschnutí substrátu, nerosit květiny a pelargonie Pelargonium Hybrid Caliente Jednoduché

Více

Straight from the breeder. A guaranteed better result! Sazečka cibule. Unique genetics The best varieties for you

Straight from the breeder. A guaranteed better result! Sazečka cibule.   Unique genetics The best varieties for you Straight from the breeder A guaranteed better result! Sazečka cibule Unique genetics The best varieties for you www.qualityinside.nl Již dlouho zaujímá šlechtitelský tým firem Bejo Zaden a De Groot en

Více

Prodej rostlin. Informace a domluva o prodeji: Ing. Tomáš Bárta, zámecký zahradník v Lysicích zahradalysice@brno.npu.cz tel.

Prodej rostlin. Informace a domluva o prodeji: Ing. Tomáš Bárta, zámecký zahradník v Lysicích zahradalysice@brno.npu.cz tel. Prodej rostlin Rostliny jsou vypěstovány v našich klimatických podmínkách, takže mají vyšší odolnost pro naše podnebí, než rostliny z dovozu. Prodáváme zdravé, ošetřené rostliny větších velikostí, vhodné

Více

BACOPA VERBENA 25,- 30,- V-X III-XI. Kč/ks. Kč/ks

BACOPA VERBENA 25,- 30,- V-X III-XI. Kč/ks. Kč/ks VERBENA BACOPA III-XI Existuje mnoho druhů verben, nejznámější a nejpopulárnější jsou převislé odrůdy, které dobře doplňují bohatou nabídku balkonovek a dobře se kombinují jak s pelargoniemi, tak s petuniemi.

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE ZELENĚ MĚSTA HAVLÍČKŮV BROD 2. KALINOVO NÁBŘEŽÍ

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE ZELENĚ MĚSTA HAVLÍČKŮV BROD 2. KALINOVO NÁBŘEŽÍ PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE ZELENĚ MĚSTA HAVLÍČKŮV BROD 2. KALINOVO NÁBŘEŽÍ OBSAH: PRŮVODNÍ ZPRÁVA... 1 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 3 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. SOUČASNÝ STAV... 4 2.1 FOTODOKUMENTACE SOUČASNÉHO

Více