DIECÉZNÍ CHARITA LITOMĚŘICE, Dómské nám. 10, tel./fax: tel Internet:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "DIECÉZNÍ CHARITA LITOMĚŘICE, Dómské nám. 10, tel./fax: 416 731 452 tel. 416 735 606 E-mail: dchltm@dchltm.cz, Internet: www.dchltm."

Transkript

1 DIECÉZNÍ CHARITA LITOMĚŘICE, Dómské nám. 10, tel./fax: tel Internet: zprávy CHARITY 4/2004

2 ZPRÁVY CHARITY 2 OBSAH Duchovní slovo str. 3 Informace DCH str. 4 Centrum psychologické pomoci v Beslanu str. 4 Brněnská cihla str. 5 Pomoc obětem povodní na Slovensku str. 6 Svatováclavská charitní zábava str. 7 Ozdravný pobyt dětí z Běloruska str. 8 Pozvánky DCH str. 9 Den otevřených dveří v Charitním domově v Liberci str. 9 Regionální sbírka Pozvedněte slabé str výročí založení Domova sv. Vavřince str. 10 Co se děje v charitách str.11 Fotbalový turnaj str. 11 Farní charity v květnu str Poradna pro ohroženou mládež str Pečovatelská služba pro rodiny s dětmi str. 16 Z domova pro matky s dětmi str. 17 Sportovní pobyt v přírodě str. 18 V Sovičce bylo příjemně str. 19 Sportovní pobyt str Dobrovolníci v Kojaticích str

3 ZPRÁVY CHARITY 3 DUCHOVNÍ SLOVO ODPOČINEK a rekreace MůŽE BÝT: * příležitostí k načerpání sil pro tělo i ducha * časem pro lidi blízké: děti, partnery, stárnoucí rodiče, opuštěné přátele * skvělou příležitostí, abychom zjistili, že i bez nás se svět ani nezhroutí, ani nezastaví * příležitostí k obdivování Božího díla * příležitostí k zamyšlení nad sebou samým * příležitostí k pohledu na sebe a na život pod jiným zorným úhlem * příležitostí k (pře)hodnocení zaběhaných životních cest * obdobím, kdy máme dostatek času pro Boha ODPOČINEK NEMÁ BÝT: * dobou horečného pobíhání od města k městu, od památky k památce... * časem pro horečné sbírání dojmů, kterými později ohromíme své přátele * otrockou prací * jiným výrazem pro lenost a zahálku KRITÉRIUM DOBRÉHO ODPOČINKU Po dobrém odpočinku se člověk vrací do svého běžného prostředí a do své práce posilněn, s chutí a radostí. Ne s nechutí a unaven. Z dobré rekreace se člověk nemusí rekreovat... KDO SI NEUMÍ ODPOČINOUT měl by se zamyslet nad tím: * jak vidí svůj význam, zda neočekává vše od sebe, od svých (omezených) sil a možností... * jak důvěřuje v Boha, který se o člověka stará... * jak umí spolupracovat s druhými lidmi a s Bohem... * zda mu není práce bohem, drogou, a smyslem všeho...

4 ZPRÁVY CHARITY 4 INFORMACE Tisková zpráva z pátku 10. září 2004 Charita zřizuje v Beslanu centrum psychologické pomoci pro oběti útoku na místní školu (BESLAN, SEVERNÍ OSETIE, RUSKÁ FEDERACE). Generální sekretář Sdružení Česká katolická charita Jindřich Suchánek a vedoucí charitní mise na Kavkaze Martin Zamazal včera (9. září) navštívili Beslan, kde došlo minulý týden k brutálnímu útoku na místní školu. Atmosféra ve škole je velmi pietní a dramatická. Stovky lidí procházejí mezi ohořelými trámy a rozbitými okny a zdmi, říká generální sekretář Jindřich Suchánek. Ve škole i na hřbitově bylo mnoho věnců a květin. A také plastových lahví s vodou na připomínku toho, že teroristé nedali dětem napít. Na hřbitově je spousta pietních obrázků a hraček od dětí, pozůstalí pláčí. Jedni měli na hřbitově rozloženou deku, na ní jídlo a pití a prosili nás, abychom si alespoň něco vzali a nalili trochu vody na hrob, ve kterém je jejich syn a trochu se napili, na připomínku toho, že děti se nesměly najíst ani napít. To bylo velmi silné, říká Jindřich Suchánek. Beslan navštívil Jindřich Suchánek v doprovodu náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Severní Osetie paní Džama Gazieva a vedoucího Caritas Vladikavkaz. Večer se pak pracovníci Charity sešli s místními dobrovolníky, tedy asi s šestnácti psychology, psychiatry a terapeuty, kteří začali pracovat již od 4. září. V nejbližší době bude zřízeno psychologické centrum Charity v Beslanu pod hlavičkou Caritas Vladikavkaz a Caritas Internationalis. Jeho náplní bude 1) psychologická pomoc dětem, 2) psychologická pomoc dospělým a 3) psychoterapeutické skupiny. Všechny tři skupiny se budou se střídat tak, aby mohly v těchto dnech pracovat jedenáct hodin denně, říká Jindřich Suchánek. Na základní pomůcky pro psychoterapeuty a na hračky již přispěla Česká katolická charita (která působí na severním Kavkaze v rámci Caritas Internationalis) částkou jeden tisíc amerických dolarů (asi třicet tisíc Kč). Sdružení Česká katolická charita vyhlásilo 6. září veřejnou sbírku na pomoc obětem útoku v Beslanu na účet: /0800 u České spořitelny, variabilní symbol: (Při platbě složenkou prosím uvádějte číslo konta ve tvaru: /0800, VS 1261). Další informace na adrese Jan Oulík, Dagmar Volencová, tiskové oddělení SČKCH tiskové oddělení SČKCH, mobil: , trasu absolvovaly.

5 ZPRÁVY CHARITY 5 Diecézní charita Brno OBLASTNÍ CHARITA BRNO tř. Kpt. Jaroše 9, Brno Tel.: Fax: charita@charitabrno.cz Brněnská cihla 2004 Brno - Již počtvrté se v týdnu od 20. do 26. září 2004 mohou Brňané i návštěvníci Brna zapojit do charitativní veřejné sbírky Brněnská cihla 2004, kterou pořádá Oblastní charita Brno, Chráněné bydlení sv. Michaela. Dosavadní výtěžky putovaly na vybudování chráněného bydlení pro mentálně postižené a autisty. Stejně tak tomu bude i v letošním roce. Výtěžek bude věnován na vytvoření a zlepšení podmínek pro poskytování služeb klientům chráněného bydlení. Záštitu na celé akci převzal hejtman Jihomoravského kraje Ing. Stanislav Juránek, který se do sbírky zapojí aktivně. Přes sto dobrovolníků, převážně studentů z brněnských škol bude na devíti stanovištích v centru Brna a některých supermarketech nabízet cihly za symbolickou částku sto korun za kus. Cihly si mohou dárci odnést domů, popřípadě cihlu podepsat a nechat jí na stanovišti. Z takto podepsaných cihel z minulých ročníků sbírky je již postavena zeď v chráněném bydlení ve vile na Žabovřeské ulici a v domě na Gorkého ulici. Po dobu sbírky budou probíhat doprovodné akce a účast přislíbily osobnosti veřejného a kulturního života. Na zdárném průběhu sbírky se budou podílet dárci a sponzoři Oblastní charity Brno. Hlavními mediálními partnery jsou Český rozhlas Brno a MF Dnes. Cihly na tuto akci věnovala již tradičně Cihelna Ivančice a.s. Finanční příspěvky určené na charitativní veřejnou sbírku lze zaslat na účet u Komerční banky a.s. v Brně, číslo /0100. Pomozte nám pomáhat vytvořit domov pro lidi s mentálním postižením a autismem. Veškeré informace o Oblastní charitě Brno a charitativní veřejné sbírce Brněnská cihla, která je určena na chráněné bydlení naleznete na Michaela Cyprová Oblastní charita Brno, tel.: , mob.:

6 ZPRÁVY CHARITY 6 Finanční příspěvky určené na charitativní veřejnou sbírku lze zaslat na účet u Komerční banky a.s. v Brně, číslo /0100. Sbírka je povolena Krajským úřadem Jihomoravského kraje č.j. JMK 12308/2004 OPO. Pomozte nám pomáhat vytvořit domov pro lidi s mentálním postižením a autismem. Ve městě Brně bude v době sbírky devět stanovišť: Česká 31, Obchodní galerie Orlí Orlí 3, Globus Ivanovice u Brna, Futurum Vídeňská 100, Mendlovo náměstí, Obchodní dům Vichr- Kobližná 19, Velký Špalíček Mečova 2, Shopping Park Skandinávská 2, Olympia nákupní a zábavné centrum U dálnice 777. Veškeré informace o Oblastní charitě Brno a charitativní veřejné sbírce Brněnská cihla, která je určena na chráněné bydlení naleznete na Michaela Cyprová Oblastní charita Brno, tel.: , mob.: Charita pomáhá obětem povodní na Slovensku Východní Slovensko se vzpamatovává z povodní. Místní Charity monitorují situaci, aby mohly co nejúčinněji pomoci. Na pomoc obětem záplav odjel rovněž pracovník Diecézní charity Litoměřice s nákladem vysoušečů. Slovensko: Po konzultacích s pracovníky partnerské Arcidiecézne charity Košice odjel 5.8. na východní Slovensko pracovník Diecézní charity Litoměřice Roman Striženec. Vezl s sebou 14 přenosných vysoušečů. Ty byly dlouhodobě zapůjčeny do jednotlivých domácností, které zasáhla povodeň.

7 ZPRÁVY CHARITY 7 Farní charita Lovosice ve spolupráci s Diecézní charitou LitoměřiceVás srdečně zvou na Svatováclavskou charitní zábavu 2. října 2004 od 20:00 V KULTURNÍM STŘEDISKU LOVOŠ 8.května 13, Lovosice K zábavě a tanci nám zahraje skupina AYETTO Večerem bude provázet moderátorka ČRo Sever Markéta Schwarcová Svatováclavská soutěž s perníkovými srdíčky Country tance v podání Čížků z Čížkovic Překvapení: HOST VEČERA!! vstupné : 100,-Kč vstupenky na čísle:

8 ZPRÁVY CHARITY 8 OZDRAVNÝ POBYT DĚTÍ Z BĚLORUSKA Tisková zpráva Diecézní charity České Budějovice Ve dnech od 15. do 28. července zorganizovala Diecézní charita České Budějovice ozdravný pobyt pro sedm dětí ze sociálně slabých rodin z Běloruska (z oblasti Pinsk). Tato oblast byla jednou z nejpostiženějších při Černobylské havárii. Rodiče těchto dětí jsou od této nehody různě nemocní a i některé děti mají zdravotní problémy. Pobyt byl hrazen částečně z finančních prostředků Tříkrálové sbírky určené pro humanitární pomoc a z části pomocí sponzorských darů. Děti byly ubytovány v rodinách našich dobrovolníků (u pana Petra Hrušky ze Starého Města pod Landštejnem a paní Blanky Pirnosové z Českých Budějovic). Diecézní charita pro děti pořádala ozdravné a poznávací výlety např. do Jáchymova, Karlových Varů, Prahy, Písku, Českého Krumlova, Jindřichova Hradce a Třeboně. Velké poděkování patří manželům Machátovým z o.s. Společenství pomoci Jáchymov, díky jejichž sponzorskému daru mohly děti důkladně poznat krásy přírody v západních Čechách včetně lázeňského města Karlovy Vary. Tato akce se setkala také u oslovených českobudějovických firem s kladným ohlasem, takže se nám podařilo sponzorsky získat pro děti mléčné výrobky z jihočeských mlékáren, pečivem přispěla českobudějovická pekárna Pekast, dalšími dárky přispěly supermarkety Globus, Makro, Info centrum 0Magistrátu České Budějovice Zdarma nám byla umožněna prohlídka zámku a ZOO na Hluboké nad Vltavou a vstup do Chýnovské jeskyně. Toto byl pro děti velký zážitek, protože žádné ještě nebylo v podzemí. Celý pobyt byl pro děti natolik zajímavý, že domů někteří vůbec nechtěly a jiné pouze na skok a hned zase zpátky. Závěrem chci poděkovat všem, kteří přispěli svým časem, darem, ochotou ke zdárnému průběhu celého pobytu dětí z Běloruska. Roman Tlapák, Diecézní charita České Budějovice Kanovnická 16, ČeskéBudějovice, tel

9 ZPRÁVY CHARITY 9 POZVÁNKA Přijměte naše pozvání na d e n o t e v ř e n ý c h d v e ř í v Charitním domově pro matky s dětmi v tísni v Jungmannově ul. v Liberci, v sobotu 11. září 2004 od 11 hod. Program: Dětská olympiáda od 13.3O hod (i pro Vaše děti) Přijďte se podívat a seznámit s naším projektem Domova, poznáte naše klienty, realizátory projektu a sami zhodnotíte, jak s Vašimi penězi nakládáme. Moc rádi Vás přivítáme a těšíme se na setkání s Vámi. Oblastní charita Liberec Regionální veřejná sbírka Pozvedněte slabé Domov pro matky s dětmi v tísni Liberec byl vybrán jako jedna ze tří organizací z Liberce, které se rozhodla podpořit Nadace EU- RONISA z výtěžku II. ročníku veřejné sbírky Pozvedněte slabé. Sbírka byla zahájena v červnu 2004 a potrvá až do příštího roku, kdy Nadace plánuje rozdělit výtěžek sbírky mezi vybrané organizace. Oblastní charita Liberec, která provozuje Domov pro matky s dětmi v tísni by chtěla tyto prostředky použít na projekt Poznáváme svět (terapeutické programy pro děti) a provoz charitního Domova. Jurkovová Jana, ředitelka OCH Liberec

10 ZPRÁVY CHARITY 10 Na oslavu 10. výročí založení Domova sv. Vavřince v Chrastavě domova pokojného stáří Tímto Vás co nejsrdečněji zveme k ohlédnutí se za uplynulými deseti lety života v našem domově pro seniory. Oslava s představiteli obcí, měst, kraje, charity a církve proběhne Program dne: v sobotu 18. září ,00 hod. Bohoslužba v kostele sv. Vavřince v Chrastavě (celebrovat bude biskup Josef Koukl) 12,00 hod. Přesun do parku Oblastní charity, přivítání, slovo pozvaných hostů, prezentace dárců, poděkování všem, kteří nám pomáhají 12,30 hod. Posvěcení a otevření parku pro veřejnost 13,00 hod. Občerstvení, prezentace a prohlídka domova 14,00 hod. Kulturní program v parku 15,30 hod. Volná zábava, táborák s vuřty a pivečkem VŠICHNI PŘÍZNIVCI, PŘÍBUZNÍ A PŘÁTELÉ JSOU NA TUTO OSLAVU SRDEČNĚ ZVÁNI!

11 ZPRÁVY CHARITY 11 CO SE DĚJE V CHARITÁCH FOTBALOVÝ TURNAJ Rumburk - Oblastní charita Ústí nad Labem v rámci projektu Komunitní centrum pro děti Světluška uspořádala 20. července fotbalový turnaj, kterého se zúčastnily čtyři organizace zabývající se prací s dětmi. K dispozici jim bylo univerzální hřiště Oblastní charity ÚL. Turnaje, který začal v 10 hodin slavnostním zahájením a přivítáním účastníků, se zúčastnilo Komunitní centrum Světluška, Komunitní centrum Matiční, Romano jasnica o.s. a Dětský domov Střekov. Hlavní rozhodčí turnaje připomněl hráčům základní pravidla hry, následovalo rozlosování pořadí zápasů a první zápas. Hrálo se formou každý s každým a výsledky utkání se zapisovaly do tabulky. Předposlední zápas o třetí místo sehrálo Komunitní centrum pro děti Světluška s Dětským domovem Střekov. Po ukrutném boji zvítězilo Komunitní centrum pro děti Světluška a získalo tak třetí místo. V posledním zápase o první místo bojovalo Komunitní centrum Matiční a Romano jasnica. Během utkání se vytvořila báječná atmosféra díky fandění a povzbuzování ostatních družstev. První místo si nakonec vybojovalo Romano jasnica o.s. Výsledky turnaje oznámila ředitelka Oblastní charity v Ústí n.l., která předávala účastníkům poháry i věcné ceny a zároveň jim poděkovala za účast. Celkem se zúčastnilo pětatřicet dětí. Konečné pořadí: 1. místo Romano jasnica o.s. 2. místo Komunitní centrum Matiční 3. místo Komunitní centrum Světluška 4. místo Dětský domov Střeliv

12 ZPRÁVY CHARITY 12 Farní charita v květnu Tak jsme tu opět s aktualitami. V klubovně pro mládež, která se tu pravidelně schází každý týden od úterý do pátku, probíhá každý den pravidelný program. Mimo tyto pravidelné zájmové kroužky se pracovnice farní charity snaží zpestřit každodenní stereotyp i jinými aktivitami. Mezi ně patří například návštěvy jiných zařízení, cyklo-výlety, besedy, prohlídky hradů a zámků, letní tábory a jiné. V květnu ( ) jsme přivítali fotografy z Prahy, kteří si v klubovně nafotili portréty dětí a jejich výstava by se měla uskutečnit koncem prázdnin. Děti se předvedly i na kolech, i když pro nepřízeň počasí projížděly jen Rumburkem. Týden poté ( ) jsme přijali pozvání na Den otevřených dveří. Dveře byly skutečně dokořán v Teen Challenge - dětském centru Klokan. Příjemné přivítání čekalo na všechny návštěvníky v čajovně, kde bylo připraveno bohaté občerstvení. Pracovnice Teen Challenge nás provedly pěkně zařízenými prostorami, kde se děti z naší klubovny cítily jako doma. Děti měly možnost si na přilehlé zahradě zahrát i kriket. A příjemný den jsme zakončili procházkou po městě Šluknov a posezením v parku. Poslední akcí v měsíci květnu byla beseda, která se týkala velice ožehavého tématu a to ŠIKANY.

13 ZPRÁVY CHARITY 13 Paní Svobodová ze zmíněného šluknovského centra (Teen Challenge) dětem v klubovně nejen trpělivě přednášela, ale snažila se děti uvolnit i formou nejrůznějších her. Na měsíc červen připravujeme: Šikulka 2004 dovednostní soutěž a Rómský festival v České Kamenici Projekt je financován z veřejné sbírky Pomozte dětem!, MPSV ČR, MV ČR, Úřadem práce Děčín, Městským úřadem Rumburk a Mgr. Peroutkovou. Patří jim veliký dík. Den otevřených dveří v Teen challenge ve Šluknově

14 ZPRÁVY CHARITY 14 FARNÍ CHARITA RUMBURK - LÉTO 2004 Poradna pro ohroženou mládež- Žijeme spolu Nejen v období školního roku, ale i v průběhu prázdnin, mají děti a mládež možnost využít v plné míře prostory klubovny Farní charity Rumburk a služby s tímto zařízením spojené. Největší zájem mladistvých je o hry na počítačích, taneční zkoušky a společenské hry. V průběhu dvou měsíců školních prázdnin byla pro děti připravena řada akcí a programů. Již na začátku měly děti možnost zúčastnit se letního tábora v Jílovém u Děčína, který trval týden od 3.7. do Této šance využilo celkem 12 dětí. Další akce se uskutečnila 21. července v Ústavu sociální péče v Jiříkově, kde dívčí taneční skupina Sestry v akci Farní charity Rumburk předvedla své taneční umění obyvatelům tohoto sociálního zařízení. Děvčata se dočkala příjemného ocenění, kterým byl veliký potlesk a občerstvení od hostitelů. Dne 29. července se uskutečnil výlet na kolech do Krásné Lípy, která je od Rumburku vzdálená zhruba pět kilometrů. O jízdu na kolech je veliký zájem, proto se za pěkného počasí tyto výlety pořádají až dvakrát měsíčně. Další zajímavá akce, kterou naše organizace uspořádala, se konala 12. srpna. Jednalo se o tzv. Stopovanou námi nazvanou Hledání pokladu. Děti cestou musely plnit úkoly, použít své dovednosti, např. zpěv, recitaci a měly možnost předvést a využít obecné znalosti. Na konci je čekala odměna v podobě pokladu, kterým byla hromada sladkostí. V závěru prázdnin se uskutečnily ještě dva výlety do Prahy. První byl jednodenní výlet pro mladší děti, které společně s dětmi z projektu Pečovatelská služba pro rodiny s dětmi, navštívily ZOO. Druhého se zúčastnila mládež, která měla na programu prohlídku památek města, ZOO a jízdu parníkem. Jednalo se o

15 ZPRÁVY CHARITY 15 výměnný pobyt našich dětí s dětmi z Azylového domu pro matky s dětmi na Jižním městě, které se k nám chystají na podzim. Prázdniny skončily, ale děti se nemusí obávat toho, že nebudou moci využívat naplno služeb naší organizace. Projekt je financován z veřejné sbírky Pomozte dětem!, MPSV ČR, MV ČR, Úřadem práce Děčín, Městským úřadem Rumburk a Mgr. Peroutkovou. Patří jim veliký dík. Renáta Koubková, sociální pracovnice Tábor Jílové u Děčína výlet na rozhlednu Sněžník

16 ZPRÁVY CHARITY 16 Pečovatelská služba pro rodiny s dětmi Pro děti ze sociálně slabších rodin se v letních měsících uskutečnily tři akce. Již 4. ročník Soutěže pro rodiny s dětmi proběhl dne 4. července a zúčastnilo se 10 soutěžních dvojic (rodič+ dítě). Tato soutěž je u dětí velmi oblíbená, jelikož se jim rodiče věnují celý den. Neděle patřila koloběžkám. Sešlo se 17 závodníků, kteří projížděli trasy určené pro závod koloběžek. Soutěž byla rozdělena na tři kategorie podle věku zúčastněných, který se pohyboval od 2 do 17 let. Tomu odpovídala trasa i velikost koloběžky. Tento druhý ročník byl opět, jako v loňském roce, ukončen grilováním uzenin. Koncem srpna se uskutečnil zájezd do Prahy. Autobus zaplnilo 51 účastníků, které čekala jízda parníkem a poté prohlídka ZOO. Touto akcí skončil prázdninový program věnovaný rodinám s dětmi. Za pomoc při těchto akcích patří velké poděkování dobrovolným pracovnicím Markétě Neidhardtové, Petře a Monice Marvanovým. Závody koloběžek

17 ZPRÁVY CHARITY 17 Projekt je financován: MPSV ČR, Úřad práce Děčín, Nadace Euronisa Liberec, Město Varnsdorf, Město Rumburk. Tyto akce by se nemohly uskutečnit bez pomoci těchto sponzorů: Limma Food Česká Kamenice, Rátio Rumburk, Zelená lékárna- Mgr. Matějček, Tabák Podhájí- M. Kubátová, Květiny a dárkové zboží- Fialová Alžběta, Večerka-pí. Sedláčková,Česká Kooperativa, Velveta Varnsdorf, pí. Soukupová-videozáznamy, pí. Nedvědová, Řeznictví a uzenářství pod Klášterem- Formánek, Řeznictví a uzenářství Patkolo, Autodoprava Hemelík, Farní charita Rumburk. Dana Neidhardtová Z domova pro matky s dětmi v tísni Liberec Ve čtvrtek jsme se s dětmi zúčastnily zájezdu do Litoměřic. Nejely jsme sami, jeli s námi i chrastavští důchodci. První zastávka byla na rychtě v Kravařích. Zde jsme si všichni s obdivem prohlédli zdejší rychtu a potom se vydali na zámek do Ploskovic. Navštívili jsme si i jeskyni, která se nachází pod zámkem. Pří prohlídce zámku jsme vyslechli netradiční výklad pana průvodce. Tento výklad nám moc zaujal. Po krátké zastávce jsme zamířili směr Litoměřice. První zastávka v Litoměřicích patřila Hospici. Je to hezké zařízení pro staré a dlouho nemocné lidi. Tam jsme se vyfotili a dali si dobrý oběd. Po této návštěvě naše kroky vedly do katedrály. Po zhlédnutí i této krásy jsme měli rozchod a tak jsme si prohlédli uličky města Litoměřic. Odpoledne jsme nasedli do autobusu a vraceli se domů. Zájezd se nám moc líbil, počasí se vydařilo a máme hodně nových zážitků. klientky Domova pro matky s dětmi v tísni Za spolupráci děkujeme Oblastní charitě Chrastava.

18 ZPRÁVY CHARITY 18 Sportovní pobyt v přírodě Oblastní charita Ústí nad Labem pořádala v rámci projektu Komunitní centrum pro děti Světluška Sportovní pobyt v přírodě. Uskutečnil v kempu Marvel v Ostrově u Tisé od 21. do 22. srpna Pro cestu do Tisé jsme využili dálkovou autobusovou dopravu, ale do Ostrova jsme museli dojít pěšky. Cestou dlouhou asi 4 km jsme šli lesem i kolem skal. Do kempu jsme dorazili chvíli před obědem, tak jsme čas využili sbíráním dříví a klestí v blízkém lese. Po obědě přišla na řadu 1. část sedmiboje: skákání v pytli, vědomostní hra, běh na 50 metrů (plavání jsme z důvodu nepřízně počasí vyřadili). Po skončení soutěžení jsme začali připravovat táborák a tedy i večeři. Při opékání buřtů jsme si zahráli ještě vědomostní hru a zjistili tak stav naší paměti i vědomostí před zahájením nového školního roku. Po večeři jsme si na hřišti v kempu zahráli volejbal, ping-pong i nohejbal, ke kterému se přidaly i děti z kempu. Druhý den hned po snídani jsme dokončili náš sedmiboj: hod na terč, skok do dálky, sedy lehy. Zatímco vedoucí počítali výsledky, děti si balily oblečení, uklízely v chatkách i okolo nich. Po vyhlášení výsledků v chlapecké i dívčí kategorii jsme šli na oběd, rozloučili jsme se s vedoucí kempu a vydali se na náročnou dlouhou cestu kopcovitou krajinou do Tisé na autobus, kterou jsme k údivu nás všech zvládli v rekordním čase. Pro většinu klientů Komunitního centra byl tento pobyt jediným prázdninovým výjezdem do přírody, ať z důvodu socioekonomického stavu rodiny nebo pouze nezájmem ze strany jejich rodičů. Pobytu se zúčastnilo 10 dětí a 3 dospělé osoby.

19 ZPRÁVY CHARITY 19 V Sovičce bylo příjemně Na závěr školního roku si děti z Komunitního centra Sovička, pod vedením sociálních pracovnic, připravily vystoupení pro rodiče a zvané hosty. Na programu byly písně s tanečky, básničky, říkadla a další. Děti rády ukázaly rodičům a všem přítomným, co je paní učitelky naučily. Ani rodiče nezůstali pozadu a do programu, k obveselení všech, přidali něco ze svého umění. Jeden tatínek nám zpěvem a hrou na kytaru připomněl, jak krásné a melodické jsou romské písně. Kluci a děvčátka si za doprovodu jeho vystoupení snědli připravené sladké občerstvení a poté i zatančili. Na závěr lze jen říci, že se všichni zúčastnění dobře bavili, neradi se loučili a přáli si, brzy se při nejbližší příležitosti setkat. Sportovní pobyt Ústí n.l. - Oblastní charita Ústí nad Labem pořádala v rámci projektu Komunitní centrum pro děti Světluška července v Autokempu Chabařovice 2. ročník akce Sportovní pobyt v přírodě.. Pro většinu klientů Komunitního centra byl tento pobyt jediným prázdninovým výjezdem do přírody, ať z důvodu socioekonomického stavu rodiny nebo pouze nezájmem ze strany jejich rodičů. Pobyt byl zaměřen na sportovní vyžití dětí, proto v plánu akce byly sportovní hry jednak kolektivní, tak individuální. Po ubytování v chatkách a přečkání silné bouřky, jsme se vydali za poznáváním okolí města Chabařovic pěší turistikou. Po hodině cesty jsme se rozhodli strávit čas do večeře na travnatém

20 ZPRÁVY CHARITY 20 dětském hřišti. Někteří hráli fotbal či volejbal, další líný tenis nebo házeli létajícím talířem. K večeři bylo naplánováno opékání buřtů. Po velkém úsilí s rozděláním ohně jsme mohli začít opékat. Po večeři jsme areál blízkého koupaliště využili k hraní ping-pongu i k dovádění na prolézačkách. Druhý den po snídani nás čekal orientační běh přírodou. Trasu jsme vytyčili menším lesem vedoucím k Lesoparku Fridrich. Děti absolvovaly trasu samostatně, během cesty odpovídaly na otázky, které jsme poblíž cesty ukryli a které se týkaly převážně přírody, živočichů a chování v lese a přírodě. K vyhodnocení orientačního běhu jsme přihlíželi i na čas, za který trasu absolvovaly. Po obědě, při kterém jsme si zopakovali zásady společenského chování, jsme si sbalili naše tašky, uklidili chatky a jejich okolí a zbytek slunečného prázdninového odpoledne strávili na koupališti koupáním a hrami ve vodě. Díky tomuto pobytu mohly děti strávit dva dny v přírodě, utužit i nalézt nová přátelství a získat příjemné zážitky z prázdnin. Pobytu se zúčastnilo devět dětí a tři dospělí.

21 ZPRÁVY CHARITY 21 DOBROVOLNÍCI SE O PRÁZDNINÁCH V OSADĚ KOJATICE VĚNOVALI RÓMSKÝM DĚTEM Celkem šestadvaceti rómským dětem se o letošních práznidnách ve slovenských Kojaticích znovu téměř tři týdny věnovalo pět dobrovolníků z litoměřické diecéze. Kromě obvyklých činností jako jsou malování a kreslení, výlety nebo hry s míčem, se děti věnovly i vážnějšímu tématu, a sice náboženství a angličtině.. Výuka byla dobrovolná a určená pro děti staršího školního věku. Na náboženství se přihlásilo šest dětí:. Velmi příjemně překvapily, protože daly dohromady nejen Desatero, ale i sedm apoštolů.. Umí převyprávět několik příběhů z Bible, nejlépe si pamatují příběhy o Ježíšových zázracích. Velmi dobře znají příběh o Ježíšově narození a vzpomněly si dokonce na příběh Máří Magdalény. Jak vyprávěla jedna z dobrovolnic, Tereza Prasličková, která učila právě náboženství, nastaly občas komické situace. Probírali jsme příběh O milosrdném Samaritánovi. Nejprve jsme si ho přečetli, pak jsme si ho společně převyprávěli a bavili se o tom, jaké měl milosrdný Samaritán vlastnosti. Potom jsme probírali ještě Podobenství o boháčovi a stodolách. Na základě přečteného textu měly děti za úkol vymyslet, co se nedá koupit za peníze. Vymyslely 14 věcí: láska, lidé, děti, duše, srdce, cit, obloha, Panna Maria, pobožnost, zrak, sluch čich, řeč. Děti se hádaly o to, zda se dá za peníze koupit žena. Nakonec to vyřešil Ivan, který prohlásil: Dá, ale je to hřích. Fotbalový turnaj, víno a párky Nezapomnělo se ani na fotbalový turnaj v Ruské Nové Vsi a s organizací pomáhali i dospělí Romové. Turnaje se zúčastnila pouze tři mužstva: Ruská Nová ves, Rokycany a Kojatice. S Rokycany Kojatičtí prohráli 7:1. S Ruskou Novou vsí Kojatice v prvním poločase vyhrávaly 3:1, ale nakonec prohrály 6:4. Ze tří účastníků tedy Kojatice skončily na třetím místě. Když bylo po fotbale, vzali jsme děti a podnikli výlet na

22 ZPRÁVY CHARITY 22 zříceninu Zbojnického hradu.. Rokycanští Romové koupili za část vyhraných peněz ostatním víno, párky a chleba. Vážné zranění Kolem deváté hodiny přiběhli na faru děti se zprávou, že si Darinka rozřízla nohu o střep a že to vypadá hrozně. V osadě jsme našli Darinku na posteli a kolem ní pobíhalo několik desítek lidí. Koukli jsme na její chodidlo, kde zela sedmicentimetrová rozšklebená rána. Museli jsme zavolat sanitku.. Než přijela, Darinčina sestra Alenka upadla na schodech a rozbila si koleno. To už Darinčině mamince definitivně ruply nervy a začala nadávat na celou chýši. Je třeba dodat, že v předcházejícím týdnu jí onemocněly dvě malé děti, takže z jejích šesti dětí byly tohoto večera naprosto zdravé jen dvě. V Prešově na pohotovosti Darince nohu zašili. Musela jsem od pana doktora vyslechnout přednášku o tom, že každý večer přivezou aspoň jednoho Cikána s rozříznutou nohou. Jinak byl pan doktor celkem milý a dokonce se ptal, zda nemá Romům přivézt své staré oblečení. Dobrý dojem zkazil tím, když se mně na odchodu zeptal, jestli si nechci vzít pár Cikánů s sebou do Čech. Pak mi ale vysvětlil, že jen žertoval. Z úklidu nebylo nic Další den dobrovolníci uspořádali soutěžní dopoledne. S dospělými jsme měli domluveno, že si půjčí od starosty nářadí a uklidí v osadě. Pod vlivem sobotní události sami uznali, že by se v osadě mělo více dbát na pořádek a neměly by se tam válet střepy. Když jsme úklid domlouvali, neuvědomili jsme si, že se dnes berou přídavky na děti. Když jsme přišli do osady, byli už všichni opilí, takže z úklidu nebylo nic.

23 ZPRÁVY CHARITY 23 Překvapení na koupališti Na koupališti se dětem líbilo, ale byly překvapené, když viděly tolik lidí v plavkách. V osadě se totiž většinu koupou v šatech. Cestou na chatu Darinka (13) poprvé v životě viděla vlak. Ptala se, jestli je uvnitř člověk a jestli se tam nebojí.v úterý ráno jsme se nasnídali a pak jsme opět hráli společenské hry až do oběda. Bylo skvělé, jak nám děvčata po celý pobyt pomáhala s přípravou jídla a s mytím nádobí a to naprosto dobrovolně. Po obědě jsme vyrazili na výlet. Ten jsme však museli předčasně ukončit, protože se přihnala bouřka.. Večer jsme dělali oheň a proběhla stezka odvahy. Uhranutá Ve čtvrtek ráno mi Darinka řekla, že v noci zvracela. Nikoho ale nevzbudila a než ostatní vstali, vše uklidilai. Mezi řečí se zmínila, že zvracela proto, že jí přišlo z očí. Slavo na ni před pár dny upřeně koukal a tím jí uhranul. Uvařili jsme Darince čaj a Roman jí poradil, že se má vyléčit uhlíkovou vodou, což je známý a svědčený lék proti uhranutí. Darinka sama věděla, jak se uhlíková voda připravuje. Hodila postupně tři vypálené zápalky do sklenice s vodou, umyla si s ní obličej a zbytek vylila na práh. Dárky pro všechny Večer jsme rozdělili dětské oblečení, které přivezla paní Princová z Charity.. Nechtěli jsme totiž, aby se Kojatičtí o šaty hádali, což jsme zažili při prvním pobytu v osadě. Některé děti a maminky měly z oblečení opravdovou radost, jiné s výčitkou přinášely malé děti, na které jsme zapomněli, přestože na všechny ostatní děti oblečení dostaly. Celkově jsme rozdali kolem čtyřiceti balíčků.. Potom nastalo srdceryvné loučení s dětmi a předávání dopisů a dárků. Tereza Prasličková

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A

Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A Náš třídní výlet do Jeseníků - 9.A 9.5.2016 v pondělí ráno jsme se sešli spolu s našimi učitelkami R. Svobodovou a J. Hanzlíkovou ve vestibulu Hlavního nádraží města Brna. Až jsme se všichni sešli, přesunuli

Více

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ.

INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY. ORANŽOVÝ ROK 2014 - Generální sponzor akcí je SKUPINA ČEZ. INFORMAČNÍ LIST č. 11 - OBEC HORNÍ KNĚŽEKLADY Vážení spoluobčané, přestože se na základě rozhodnutí Vlády ČR dostavba Jaderné elektrárny Temelín de-facto zastavila, Skupina ČEZ v podpoře regionu pokračuje

Více

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014

ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 ŘECKÉ OLYMPIJSKÉ HRY WALDORFSKÝCH ŠKOL PARDUBICE 2014 V letošním školním roce se naše ZŠW Pardubice s podporou Magistrátu města Pardubic stala organizátorem tradičních olympijských her pro žáky pátých

Více

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI

PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI představuje letní adaptační kurz pro žáky z Vietnamu i z Čech PŘÁTELSTVÍ A SPOLUPRÁCE NAPŘÍČ NÁRODNOSTMI 11. 8. 15. 8. 2014 Jizerské hory penzion U Kačáka Obsah: 1. Cíl projektu 2. Realizace projektu Přípravná

Více

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách

Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Den čtvrtý neděle 21. června 2015 Sloup v Čechách Ráno jsme se opět probudili do neslunečného dne. Dnešní den jsme potřebovali, aby nám počasí přálo a tak jsme poustevníkovi na hrad vzkázali, ať pošle

Více

Červenec prázdninový provoz

Červenec prázdninový provoz Červenec prázdninový provoz Začínají týdny zaslouženého odpočinku dovolená. Sluníčko vysílá hřejivé paprsky na všechny strany. Počasí vskutku odpovídá letnímu času. V SPR se vyhodnocují pololetní výsledky,

Více

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních

7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen Domov. Srdce v dlaních 7.-8. číslo Zpravodaj Červenec-Srpen 2019 Domov Srdce v dlaních V měsíci září narozeniny slaví: 2. září Tomašová Jana 13. září Špidlenová Jadwiga 15. září Soukupová Ludmila 16. září Polidová Alena 19.

Více

Letní fotbalový kemp FK Bolatice pro mládež do 12 let

Letní fotbalový kemp FK Bolatice pro mládež do 12 let Obsah projektu: 1. Obecné informace o projektu...2 1.1 Filozofie projektu:...2 1.2 Program na kempu:...2 1.3 Financování projektu:...2 2. První ročník projektu...3 2.1 Průběh prvního ročníku kempu:...3

Více

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * *

KUL TURNI KRONIKA. Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * KUL TURNI, KRONIKA Centra sociálních služeb Kojetín * * * * * * * * * * * * 2008 Centrum sociálních služeb Kojetín organizuje pro své obyvatele na domech s pecovatelskou službou a návštevníky Klubu duchodcu

Více

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017

LÉTO INFORMAČNÍ LETÁK. LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 INFORMAČNÍ LETÁK LETNÍ VYDÁNÍ r. 2017 LÉTO Cupy - hupy, pravda je to, po jaru, že máme léto. Slunko hřeje, slunko pálí, ani chvilku nezahálí, všude smíchu je a ruchu - léto přišlo! Hejsa! Chuchu! Ohlédnutí

Více

Co by měl znát pracovník Charity

Co by měl znát pracovník Charity 1 Co by měl znát pracovník Charity OBSAH: Úvod..2.s. Charita Česká republika 2.s. Struktura Charity..23.s. Diecézní charita Litoměřice 45.s. Jaký by měl být charitní pracovník?...6.s. Propagace Charity...6.s.

Více

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Ke Dni dětí jsme měli připravené indiánské odpoledne na naší nové zahradě, na které jsme se všichni velmi těšili. Děti s rodiči měli plnit různé úkoly a vyrábět si indiánskou

Více

07 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA

07 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA Blzecký občasník 07 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA V neděli 20.9.2015 na svém zasedání zastupitelstvo obce schválilo poukázání částky 14 688,- Kč Dobrovolnému svazku obcí Blanicko Otavského regionu za

Více

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA

REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Září 2009 REKONSTRUKCE JÍDELNY A ŠKOLNÍHO DVORA Během prázdnin započala v areálu naší školy rozsáhlá rekonstrukce jídelny a školního dvora. Jak dlouho potrvá nevíme. Snad do poloviny listopadu. Bohužel

Více

Převzetí Domova sv. Moniky

Převzetí Domova sv. Moniky KRONIKA 2008 Převzetí Domova sv. Moniky 1. 1. 2008 jsme převzali od Centra zdravotních a sociálních služeb města Liberce Domov pro matky s dětmi v tísni, který dostal jméno Domov sv. Moniky. Maškarní karneval

Více

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic

Ročník: 2003 Číslo: 17. Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic Ročník: 2003 Číslo: 17 Občasník obce Jakubov u Moravských Budějovic 1 Prázdninový pozdrav Není ani jediný kdo by neznal prázdniny, Němci, Maďaři, Slováci a Češi, každý z nás se na ně těší Letní slunce,

Více

ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice

ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice ZPRAVODAJ Diecézní charity České Budějovice Číslo 2/2015 diecéze českobudějovická 1.4.2015 Tříkrálová sbírka poprvé překonala pětimilionovou hranici Letos dosáhla Tříkrálová sbírka v českobudějovické diecézi

Více

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky.

První školní den. Od všech dostaly děti v 1. třídách i přípravné třídě k zahájení školního roku drobné dárečky. První školní den V pondělí 2. září 2013 nastal pro 58 prvňáčků slavnostní den. Před školou je kromě vedení školy a třídních učitelek přivítala Jana Trková, zástupkyně starosty MČ Prahy 15 a Jiří Pařízek,

Více

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013

TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2013-1 - ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro v ZŠ a MŠ Suchohrdly u Miroslavi 2013 Chtěli jsme Vás informovat,

Více

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT

EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT EVROPSKÝ TÝDEN MOBILITY A EVROPSKÝ DEN BEZ AUT 2012 Statutární město Karlovy Vary Statutární město Karlovy Vary se v letošním roce již tradičně zapojilo do kampaní Evropský týden mobility a Evropský den

Více

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku

Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska Bystrica. Mezinárodní projektové setkání na Slovensku Projekt: ERASMUS+: Fiktivní obchodování mezi českou a slovenskou školou, číslo smlouvy 2015-1-CZ01-KA219-013831_1 Datum: 20. 11. 2016 26. 11. 2016 Místo: Název akce: Obchodná akadémia, Tajovského 25, Banska

Více

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!!

Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Milí rodiče, Září uteklo jako voda, říjen už je také za námi a vy si můžete přečíst první dvojčíslo našich Kostkovaných novin!!! Během prvního týdne se děti především navzájem seznamovaly s novými kamarády.

Více

Blzecký občasník 06 / 2015

Blzecký občasník 06 / 2015 Blzecký občasník 06 / 2015 ZPRÁVY ZE ZASTUPITELSTVA V pátek 22.5.2015 na svém zasedání zastupitelstvo obce, schválilo uzavření smlouvy o poskytnutí úvěru 4 miliony Kč s Českou spořitelnou, úvěr budeme

Více

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury)

Bleskový výsadek MOA v Anglii. (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Bleskový výsadek MOA v Anglii (aneb Londýn-Cambridge-Canterbury) Rakovník jsme opouštěli ve středu 12. 9. kolem třetí hodiny odpolední. Přijel pro nás zájezdový autobus, kterým jsme po chvíli dorazili

Více

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika

Comenius meeting Dánsko Svendborg. Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Comenius meeting Dánsko Svendborg Finsko Itálie Island Dánsko Česká republika Sobota 5. září 2009 Kodaň Svendborg Neděle 6. září 2009 Ostrov Strynø Pondělí 7. září 2009 Ostrov Strynø Svendborg Úterý

Více

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016

PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 PŘEHLED AKCÍ PRO SENIORY 2016 ÚNOR 2016 11.02.2016 - MASOPUST Dne 11.2.2016 v KD Muglinově byla pro seniory z domů s pečovatelskou službou a klubů důchodců připravena akce pod názvem Masopust. Akci zahájil

Více

16:00 17:00 Dobrovolnická kalkulačka Prezentace projektu DCHB: videa, rozhovory, fotografie

16:00 17:00 Dobrovolnická kalkulačka Prezentace projektu DCHB: videa, rozhovory, fotografie Brno 13:00 20:30 16:00 19:00 od 19:00 Blansko 16.9.2011 od 20:00 13:00 16:00 Dobrovolně s námi Prezentace neziskových organizací pracujících s dobrovolníky: Diecézní charita Brno (DCHB), Bezmezí o.s.,

Více

Oblastní unie neslyšících Olomouc. INFO OUN Olomouc je podporováno Magistrátem města Olomouce

Oblastní unie neslyšících Olomouc. INFO OUN Olomouc je podporováno Magistrátem města Olomouce INFO OUN Olomouc je podporováno Magistrátem města Olomouce organizace Dobré místo pro život pořádala již 3. ročník Olomoucké koloběžkiády, která se konala na podporu Oblastní Unie neslyšících v Olomouci.

Více

05/2012 Účastníci programu Pět P

05/2012 Účastníci programu Pět P Bulletin Dobrovolnického centra České Budějovice 05/2012 Účastníci programu Pět P 2 Bulletin Dobrovolnického centra ADRA České Budějovice OBSAH Podpořili nás..........3 Pět P - nový program DC ADRA.....4

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

CHARITNÍ LISTY 1992-2012 20 LET CHARITY SVATÉ RODINY NOVÝ HROZENKOV CHARITY NOVÝ HROZENKOV. ročník 5 číslo 5 květen 2012

CHARITNÍ LISTY 1992-2012 20 LET CHARITY SVATÉ RODINY NOVÝ HROZENKOV CHARITY NOVÝ HROZENKOV. ročník 5 číslo 5 květen 2012 CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV ročník 5 číslo 5 květen 2012 1992-2012 20 LET CHARITY SVATÉ RODINY NOVÝ HROZENKOV U příležitosti 20. výročí Vás dne 19. května 2012 srdečně zveme na prohlídku našich

Více

Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ

Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ Šachový oddíl GARDE Lipovec přeshraniční spolupráce v rámci mikroprojektu EU Jsme jedna rodina - GENS UNA SUMUS- Spojují nás šachy FOND MIKROPROJEKTŮ Gens Una Sumus Vážení přátelé šachu, na těchto stránkách

Více

Časopis MŠ. Červen 2015

Časopis MŠ. Červen 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Červen 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239 http://www.zsamsbrna.cz/

Více

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014

PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PŘEHLED AKCÍ ZA ROK 2014 PRO RODIČE A DĚTI V AZYLOVÉM DOMĚ, NA LIŠČINĚ 2, OSTRAVA HRUŠOV 15. 1. 2014 SOUTĚŽNÍ ODPOLEDNE VE SPOLEČENSKÝCH HRÁCH Děti s rodiči a se zaměstnanci Azylového domu strávili příjemné

Více

Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010

Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010 Občanské sdružení Bezva prázdniny IČO: 270 55 175 www.bezvaprazdniny.cz info@bezvaprazdniny.cz Výroční zpráva Občanského sdružení Bezva prázdniny za rok 2010 1. Vznik Občanského sdružení Bezva prázdniny

Více

Činnost sdružení v roce 2002

Činnost sdružení v roce 2002 Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) vzniklo v Soběslavi v březnu 2000. Cílem sdružení je pomáhat prosazovat zájmy dětí i dospělých s postižením a

Více

28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY

28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY 28.5.2011 21/2011 SBOR CÍRKVE ADVENTISTŮ SEDMÉHO DNE PRAHA VINOHRADY Londýnská 30, 120 00 Praha 2 PROGRAM SOBOTNÍ BOHOSLUŽBY 28. května 2011 9.30 10.30 Sobotní škola - uvádí Liebl Petr Společná píseň č.

Více

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské

Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny v Kovářské Magistrát města Chomutova ve spolupráci se zapsaným spolkem RADKA připravil ve dnech 20. - 21. 5. 2017 víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

PARKINSON KLUB BRNO PLÁN ČINNOSTI 2015 PRAVIDELNÉ AKCE

PARKINSON KLUB BRNO PLÁN ČINNOSTI 2015 PRAVIDELNÉ AKCE PARKINSON KLUB BRNO PLÁN ČINNOSTI 2015 PRAVIDELNÉ AKCE 1. Rehabilitační cvičení parkinsoniků Tělocvična Každý čtvrtek 15.30-16.30 hod. (v termínech 15.1.-11.6. 2015 a 24.9.-10.12.2015) Tělocvična Sokolu

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

Událost minulého měsíce

Událost minulého měsíce Událost minulého měsíce Letní sportovní rekondiční tábor pro děti se sluchovým postižením Od 23. 7. - 31. 7. 2011 OUN Olomouc pořádal s podporou Krajského úřadu Olomouckého kraje, v rekreačním komplexu

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN 2011. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK

INFORMAČNÍ BULLETIN 2011. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK INFORMAČNÍ BULLETIN 2011 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK OBSAH : I. INFORMACE O OBČANSKÉM SDRUŽENÍ I.1 Kontaktní adresy I.2 Základní cíle a předmět činnosti II. INFORMACE O ČINNOSTI

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

V 8:00 vyrazil celý I. stupeň metrem směr Roztyly a v 8:30 se za nimi vydali žáci II. stupně.

V 8:00 vyrazil celý I. stupeň metrem směr Roztyly a v 8:30 se za nimi vydali žáci II. stupně. Červen 2007 BRANNÝ DEN Dne 1.června se konal tradiční branný den v Krčském lese. Celou akci připravily obě paní učitelky tělesné výchovy Z. Kopasová a B. Chadimová za pomoci žáků devátých tříd. V 8:00

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK

INFORMAČNÍ BULLETIN Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK INFORMAČNÍ BULLETIN 2010 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK OBSAH : I. INFORMACE O OBČANSKÉM SDRUŽENÍ I.1 Kontaktní adresy I.2 Základní cíle a předmět činnosti II. INFORMACE O ČINNOSTI

Více

Podpořené projekty z Postní almužny 2010

Podpořené projekty z Postní almužny 2010 Podpořené projekty z Postní almužny 2010 Podpořený projekt Částka Kč OCH Centrum PRO Boskovice - SAS 9 981 Blansko Domácí hospicová péče 18 907 Blansko Stacionář Emanuel 2 346 Blansko Stacionář Emanuel

Více

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením chata Juráška Olešnice v Orlických horách

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením chata Juráška Olešnice v Orlických horách Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi s postižením 11.9. 13.9. 2015 chata Juráška Olešnice v Orlických horách Tuto akci podporuje město Ústí nad Orlicí, město Pardubice a Pardubický kraj PŘIHLÁŠKA:

Více

XI. turnaj zdravotníků v malé kopané Sobota, 10. září 2005

XI. turnaj zdravotníků v malé kopané Sobota, 10. září 2005 XI. turnaj zdravotníků v malé kopané Sobota, 10. září 2005 Memoriál Jaroslava Valenty a Tomáše Poláčka Místo konání: SK Dynamo ZČE Plzeň Pořádají: Společnosti skupiny B. Braun Ú V O D N Í S L O V O Vážení

Více

pořádá AKCE NA DEN DĚTÍ DĚTSKÉ DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ

pořádá AKCE NA DEN DĚTÍ DĚTSKÉ DOPRAVNÍ HŘIŠTĚ JIHLAVSKÁ UNIE NESLYŠÍCÍCH ( založena roku 1948 ) zakládající člen Českomoravské jednoty neslyšících Polenská 4382/2c, 586 01, Jihlava IČ 66598940 mobil/sms: 721 275 691 http://www.jihlava-un.eu/ E-mail:

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019

Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 Veselé Vánoce a šťastný nový rok 2019 STONOŽKA ŠKOLNÍ ČASOPIS 2018/2019 Žáci a pedagogové ZŠ Opatov CENA: 15,- ČÍSLO: 1 CO SI PŘEČTETE Úvodní slovo Hrou proti AIDS Projektový den: Cesta kolem světa MIKULÁŠ

Více

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY

PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY PROGRAM SPORT CAMP PONDĚLÍ 14.7.2014 VŠESPORTOVNÍ PRŮPRAVA, ATLETIKA A KOLEKTIVNÍ HRY -odevzdání veškerých dokumentů a vyřízení potřebné administrativy s rodiči 8:00 8:45hod. přivítání dětí na Sport Campu

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY VÝROČNÍ ZPRÁVA ZAPSANÉHO SPOLKU ITY 2013 Cíle ITY Náš spolek tvoří tým speciálních pedagogů s dlouholetou praxí v edukaci osob s poruchou autistického spektra a mentálním postižením od předškolního věku

Více

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou

Říjen v naší mateřské škole. PROCHÁZKA LESEM S MUZIKOU aneb muzika hrou Říjen v naší mateřské škole Druhý měsíc tohoto školního roku nám přinesl mnoho nezapomenutelných zážitků. Naši předškoláci zúčastnili 3. ročníku "Vítání nových občánků", na kterém přivítali své zatím ještě

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 MANDLOVÉ OČI sdružení rodin a přátel osob s Downovým syndromem

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 MANDLOVÉ OČI sdružení rodin a přátel osob s Downovým syndromem VÝROČNÍ ZPRÁVA 2005 Aprílový rekondiční pobyt, ORBITA Rožnov pod Radhoštěm, duben 2005 Podzimní rekondiční pobyt, ORBITA Rožnov pod Radhoštěm, říjen 2005 MANDLOVÉ OČI sdružení rodin a přátel osob s Downovým

Více

Září Vítání prvňáčků

Září Vítání prvňáčků Září Vítání prvňáčků Letošní školní rok začal v pondělí 3.září. Již tradičně se všichni budoucí prvňáčci (letos jich je 48) shromáždili se svými rodiči na školním hřišti. Čekaly tam na ně paní učitelky

Více

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl

Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl PECKA Občasník žáků Speciální základní školy Litomyšl Květen 2018, ročník 9, číslo 3 Na tvorbě časopisu se podíleli: žáci II. stupně a jejich učitelé. Redakčně upravil Pavel P. 1 Líbil se mi Karlův most.

Více

ČERVEN června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN

ČERVEN června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN ČERVEN 16. - 17. června výlet WESTERNOVÉ MĚSTEČKO STONETOWN Výlet ve westernovém městečku STONETOWN u Humpolce se celkem vydařil. Chatky nebyly nic moc, ale program byl nabitý a docela se nám líbil. Byl

Více

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC

SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC SLUNCE JE VŠUDE - přeshraniční projekt ZŠ LÁZNĚ LIBVERDA a ZŠ BOLESLAWIEC Na počátku roku 2012 nás oslovili zástupci Základní školy z polského Boleslawiece a nabídli nám spolupráci na přeshraničním projektu

Více

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi chata SNĚŽENKA (rekreační areál HORALKA) Sněžné v Orlických horách

Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi chata SNĚŽENKA (rekreační areál HORALKA) Sněžné v Orlických horách Psychorelaxační pobyt pro rodiny s dětmi 19. 9. 2014 21. 9. 2014 chata SNĚŽENKA (rekreační areál HORALKA) Sněžné v Orlických horách Tuto akci podporuje město Ústí nad Orlicí, město Pardubice a Pardubický

Více

Druhý ročník se opět povedl

Druhý ročník se opět povedl Druhý ročník se opět povedl Zprávy z naší školy www.facebook.cz číslo 6 květen-červen 2015 Bylo to podruhé, a opět nezapomeneutelné! Přišlo také víc lidí než vloni. Sportovní odpoledne, na jehož konci

Více

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát

Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát Hodnocení akcí za měsíc červen 2016 Oslavy Mezinárodního dne dětí natřikrát V měsíci červnu jsme měli možnost hned 3x oslavit Den dětí. Poprvé se tomu tak stalo 1. 6. ve venkovních prostorách ZŠ Daneta.

Více

Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015

Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015 Pravidelné akce Klubu seniorů Krupka na rok 2015 Každé pondělí až čtvrtek je otevřen klub v DPS Dlouhá 636, Krupka vždy od 13,00 do 17,00 hodin. Možnost využití dvou počítačů včetně připojení na internet,

Více

Úvod: NOVOROČNÍ VYCHÁZKA

Úvod: NOVOROČNÍ VYCHÁZKA Úvod: Vzhledem k velkému množství události, které proběhly na přelomu roku a naší snaze o maximální informovanost Vás občanů, jsme se rozhodli na počátku roku vydat mimořádné číslo informačního listu,

Více

Zprávičky ze školní družiny

Zprávičky ze školní družiny 7.A POCHOĎÁK Pavel Mikliš Byl to krásný slunečný den (byla celkem zima :D ) všichni jsme spali a najednou jsme si uvědomili! My jdeme dneska na pochoďák!!! Některým se nechtělo, tak zůstali doma. Ale my

Více

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V

Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Přednášky Divadelní představení Koncerty Lampionový průvod Výstavy Setkání důchodců Soutěže Výlety Kurzy Zpívání koled U3V Procházku historií Kasejovic nám připravil Mgr. Vladimír Červenka z Muzea Josefa

Více

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Stalo se ve školním roce 2009-2010. ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko Stalo se ve školním roce 2009-2010 Zde najdete informace o akcích školních družin, které proběhly v minulém školním roce a byla o nich informace na webových stránkách školy ŠD Kočička ŠD Sluníčko ŠD Srdíčko

Více

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel

Renata, Alena, Kristýna, Hana, Daniel Naši milí čtenáři, po roce opět přinášíme zprávičky o některých akcích, které proběhly v naší družině. Můžete si je spolu s námi připomenout ve výročním vydání Družinového Blesku. Hezké prázdniny, pěkné

Více

MĚL JSEM HLAD A DALI JSTE MI NAJÍST, BYL JSEM CIZÍ A UJALI JSTE SE MĚ, MĚL JSEM ŽÍZEŇ A DALI JSTE MI NAPÍT, BYL JSEM NAHÝ A OBLÉKLI JSTE MĚ.

MĚL JSEM HLAD A DALI JSTE MI NAJÍST, BYL JSEM CIZÍ A UJALI JSTE SE MĚ, MĚL JSEM ŽÍZEŇ A DALI JSTE MI NAPÍT, BYL JSEM NAHÝ A OBLÉKLI JSTE MĚ. F A R N Í C H A R I T A J I N D Ř I C H Ů V H R A D E C V Ý R O Č N Í Z P R Á V A 2 0 1 0 Posláním Charity je služba milosrdné lásky a pomoci bližnímu v nouzi, která vychází z křesťanských zásad, a to

Více

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012

Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Zpravodaj Základní školy speciální DČCE a Střediska Světlo ve Vrchlabí Září 2012 Slavnostní zahájení 3.9. Jičín město pohádky Růžovo-oranžový den Krakonošův trojboj 13.9. Jičín - město pohádky Na tento

Více

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace

Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Sportovně-dobrodružný kemp České olympijské nadace Vranov nad Dyjí 12.-14.6.2015 Za podpory z kampaně P&G Press trip s ambasadorkou Mirkou Knapkovou Na vodě s Mirkou Aktivity na pláži Výlet do okolí DĚKUJEME!

Více

1. Den (sobota) - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ TOTEMU - SLAVNOSTNÍ VZTYČENÍ TÁBOROVÉ VLAJKY za zvuku táborové hymny - ÚVODNÍ SEZNAMOVACÍ DISKOTÉKA

1. Den (sobota) - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ TOTEMU - SLAVNOSTNÍ VZTYČENÍ TÁBOROVÉ VLAJKY za zvuku táborové hymny - ÚVODNÍ SEZNAMOVACÍ DISKOTÉKA 1. Den (sobota) PŘÍJEZD vstupní zdravotní filtr ROZDĚLENÍ DO ODDÍLŮ - ubytování dětí, vedoucích a praktikantů - kontrola počtu dětí - vybalení věcí, seznámení s režimem a s dislokací tábora, - kontrola

Více

Zápis. Odjezd: V 9:30 hodin jsme odjížděli z Mírového náměstí v Ostrově.

Zápis. Odjezd: V 9:30 hodin jsme odjížděli z Mírového náměstí v Ostrově. Zápis Občanské sdružení Místní akční skupiny Krušné hory západ v rámci národního projektu spolupráce Kraj živých vod II. (reg.č.12/015/4210a/341/000004) spolufinancovaného v rámci Programu rozvoje venkova,

Více

Adéla Davidová: K filmu Robinson Crusoe

Adéla Davidová: K filmu Robinson Crusoe Kalendář 9. 13. 5. škola v přírodě, Černý Důl 20. 5. integrační aktivita MŠ a ZŠ 1. 6. dětský den 3. 6. projektový den: Den životního prostředí 10. 6. integrační aktivita MŠ a ZŠ 10. 6. florbalový turnaj

Více

Zpráva o činnosti Farní charity Lovosice v roce 2012

Zpráva o činnosti Farní charity Lovosice v roce 2012 2012 1 Zpráva o činnosti Farní charity Lovosice v roce 2012 www.fchlovosice.cz Farní charita Lovosice Kostelní 146/1, 410 02 Lovosice 2 Základní údaje o organizaci Název organizace: Zřízovatel: Právní

Více

Rybářské slavnosti 2006

Rybářské slavnosti 2006 Rybářské slavnosti 2006 Druhý ročník Rybářských slavností Třeboň se uskutečnil ve dnech 25.-27.8.2006. Pořadatelem těchto slavností byla MAS Třeboňsko o.p.s., partnerem Rybářství Třeboň a.s. a spoluorganizátorem

Více

PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR 2017 V KLUB(OVNĚ) LUNA

PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR 2017 V KLUB(OVNĚ) LUNA PŘÍMĚSTSKÝ TÁBOR 217 V KLUB(OVNĚ) LUNA V průběhu letních prázdnin pořádala Městská knihovna Louny v prostorách Klub(ovny) Luna příměstský tábor určený pro děti školního věku. Program příměstského tábora

Více

PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014

PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 PŘÍLOHA K VÝROČNÍ ZPRÁVĚ ZA ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 Nový školní rok byl slavnostně zahájen 2. září. Do školy nastoupilo 19 prvňáčků, celkem má škola 119 žáků. Již před zahájením školního roku vystupovali

Více

Nadcházející události

Nadcházející události duben 2016 Školní zpravodaj Nadcházející události 12. května Americký den Úvodní slovo Jaro je tady a to definitivně. Zamilovaní měli možnost svoji lásku potvrdit polibkem pod rozkvetlou třešní, čarodějnice

Více

ZPRAVODAJ 2010/3. Obsah: 1. Fotbalové dovednosti 2010 2. Florbalové dovednosti 2010 3. Hry Orla 2010 4. Tábor FICEP 2010 5.

ZPRAVODAJ 2010/3. Obsah: 1. Fotbalové dovednosti 2010 2. Florbalové dovednosti 2010 3. Hry Orla 2010 4. Tábor FICEP 2010 5. Obsah: 1. Fotbalové dovednosti 2010 2. Florbalové dovednosti 2010 3. Hry Orla 2010 4. Tábor FICEP 2010 5. Orelská akademie Sestry a bratři, Toto číslo zpravodaje věnujeme pozvánkám na plánované sportovní

Více

Domácí cestovní ruch v Jihočeském kraji

Domácí cestovní ruch v Jihočeském kraji Domácí cestovní ruch v Jihočeském kraji Obsah prezentace Vývoj návštěvnosti domácími turisty Profil návštěvníků Jižních Čech Výzkumy CzechTourism 2 Vývoj návštěvnosti domácími turisty Domácí turisté v

Více

Krása v srdci o.s. Kolmá 314 330 08 Zruč Senec VÝROČNÍ ZPRÁVA

Krása v srdci o.s. Kolmá 314 330 08 Zruč Senec VÝROČNÍ ZPRÁVA VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 1 OBSAH: 1. VZNIK 2. POSLÁNÍ 3. VIZE 4. POHLED DO HISTORIE str. 3. 5. ČINNOST V ROCE 2011..str. 5. 6. EKONOMICKÉ ÚDAJE, ZÁVĚR str. 7. 2 1. VZNIK 2. POSLÁNÍ Krása v srdci o.s. o.s. Krása

Více

Zpráva o činnosti pobočky ADRA Česká Lípa za rok 2010

Zpráva o činnosti pobočky ADRA Česká Lípa za rok 2010 Zpráva o činnosti pobočky ADRA Česká Lípa za rok 2010 1. Úvod Pobočka ADRA vznikla jako 10. pobočka ADRY v ČR v roce 2009 a je součástí Občanského sdružení ADRA se sídlem v Praze. V současné době má ADRA

Více

Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF UP, Olomouc, ČR

Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF UP, Olomouc, ČR AKTIVNÍM ODPOČINKEM KE ZDRAVÍ aneb MLADÍ LIDÉ S MENTÁLNÍM POSTIŽENÍM Z ČESKÉ, SLOVENSKÉ A NĚMECKÉ REPUBLIKY NA MEZINÁRODNÍM POBYTU V RADÍKOVĚ U OLOMOUCE Zdeňka Kozáková Katedra speciální pedagogiky PdF

Více

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY

SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené, Olomouc, Kosmonautů 4 Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY 26. 10. 2018 1 Organizátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr Mgr. M.

Více

LT MH SDH Líně 2014 26.7.2014 2.8.2014

LT MH SDH Líně 2014 26.7.2014 2.8.2014 Zabezpečení: Vedoucí: hlavní vedoucí: Martin Zavřel vedoucí: Petr Keramidas David Šmůla pomocníci zdravotník: Jaroslav Vosátka Lucie Mikešková M. Vosátková Ubytování: Chatový ráj Komorník GPS: 49 8'5.114"N,

Více

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou.

ŠKOLA V PŘÍRODĚ ORLICKÉ NEKOŘ HORY 30.5. 3.6.2011. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. školami. Děti, které se nezúčastnily turnaje, si hrály s míči a kreslily si křídami před chatou. ŠKOLA V PŘÍRODĚ NEKOŘ HORY ORLICKÉ 30.5. 3.6.2011 Letos jsme již po sedmé opustili naši školu na celý týden

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

OHLEDNUTÍ ZA AKCÍ 10 DNÍ FLORBALU 2014 Zimní stadion, Č. Třebová

OHLEDNUTÍ ZA AKCÍ 10 DNÍ FLORBALU 2014 Zimní stadion, Č. Třebová OHLEDNUTÍ ZA AKCÍ 10 DNÍ FLORBALU 2014 Zimní stadion, Č. Třebová Již 7. ročníkem 10 dní florbalu v České Třebové se mohli pyšnit organizátoři z florbalového klubu FbK Orlicko Třebovsko. Během celého týdne

Více

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo.

V pondělí nás překvapilo příjemné teplo, které s sebou přineslo i velké množství kaluží a mokré všechno, co namočit šlo. Tento týden jsme strávili v Austrálii. Počasí tomu skoro odpovídalo, v pondělí a v úterý bylo ještě hodně mokro, ale od středy panovalo skoro jarní počasí. Pondělí V pondělí nás překvapilo příjemné teplo,

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Střediska rané péče EDUCO ZLÍN z. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014. Střediska rané péče EDUCO ZLÍN z. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 Střediska rané péče EDUCO ZLÍN z. s. ÚVODNÍ SLOVO Vážení přátelé, Když se ohlédnu za minulým rokem, mohu říci, že byl bohatý. Jak na práci, tak na zážitky, spokojené rodiny, velké množství

Více

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1

Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Základní škola a Mateřská škola při Fakultní Thomayerově nemocnici Vídeňská 800, 146 00 Praha 4 a Nadační fond Prague Post Štěpánská 20, Praha 1 Prázdninový provoz na oddělení dětské neurologie, psychiatrie

Více

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili.

Hned první listopadový den nás čekala oslava, Zuzka slavila narozeniny. Oslava se jako vždy povedla, dort byl výborný a děti si to náramně užili. Čas běží jako voda a vy držíte v ruce další dvojčíslo našich Kostkovaných novin! Listopad a prosinec patří tradičně mezi nejhezčí měsíce nejen ve školce :o) Hned první listopadový den nás čekala oslava,

Více

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ

ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ ZPRAVODAJ ZDRAVÉHO MĚSTA TŘEBOŇ VII/ 2012 Vážení čtenáři, Zdravá města, obce a regiony se promyšleně snaží utvářet svou lokalitu jako kvalitní a příjemné místo pro život. Také Třeboňje součástí Národní

Více

TURNAJ VÝBĚRY OFS - U 12 pásmo - západ ve dnech 19. - 20. května 2015 sportovní areál SK Motorlet Praha

TURNAJ VÝBĚRY OFS - U 12 pásmo - západ ve dnech 19. - 20. května 2015 sportovní areál SK Motorlet Praha TURNAJ VÝBĚRY OFS - U 12 pásmo - západ ve dnech 19. - 20. května 2015 sportovní areál SK Motorlet Praha Č A S O V Ý P R O G R A M Příjezd: v úterý 19. 5. 2015 nejpozději do 11:00 hod., stadion SK Motorlet

Více

Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás v této výroční zprávě, kterou právě otevíráte, v krátkosti seznámili s činností našeho sdružení a výsledky ho

Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás v této výroční zprávě, kterou právě otevíráte, v krátkosti seznámili s činností našeho sdružení a výsledky ho VÝROČ Í ZPRÁVA 2010 Občanské sdružení SMÍŠEK Vážení přátelé, dovolte nám, abychom Vás v této výroční zprávě, kterou právě otevíráte, v krátkosti seznámili s činností našeho sdružení a výsledky hospodaření

Více