Chodník je jen náš. Okolí Lysefjordu - žula kam až oko dohlédne.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Chodník je jen náš. Okolí Lysefjordu - žula kam až oko dohlédne."

Transkript

1 Kjerag a Gausta ( ) Od Trolího jazyku jsme se vydali dále na jihozápad ke Stavangeru. Původně jsme se chtěli na zařízlý Lysefjord podívat z obou stran, ale kvůli špatnému počasí a značné turistické profláklosti Prekestolenu ( Kazatelna, 600 metrů nad Lysefjordem) jsme jednu stranu vynechali. Další turistickou atrakci Kjerag (čti šerak ) jsme si však už ujít nenechali. Kjerag je skála, která spadá kolmo z výšky 1000 metrů do Lysefjordu, ale také se zde nachází asi nejznámější norský vklíněný balvan. Balvan Kjerag. Cesta tam je poněkud zdlouhavá, ale posledních 30 km po úzké silničce vedoucí do Lysebotnu stojí za to. I naše auto si ve strmých úsecích nahoru a dolů na jedničku vyloženě libovalo. Největší lahůdku, samotný sjezd o 800 metrů k moři do Lysebotnu, kde Norové postavili elektrárnu, jsme mu však odpustili. Na Kjerag se vyráží ještě před sjezdem k fjordu a není to tedy tolik do kopce. Nahoře u vyhlídkové restaurace je placené parkoviště. My však našli místo daleko lepší, kdy jsme ušetřili pár metrů výstupu a hlavně bylo zadarmo. Silnice dolů do Lysebotnu.

2 Zaparkovali jsme kolem půl deváté večer a za krásného počasí vyběhli na Kjerag na západ slunce. Všude se uvádí, že to je výlet na 2 hodiny, tak to bychom mohli do desíti, kdy se slunce schovává za obzor stihnout. Zostra jsme vyšli a užívali si výhledy na žulovou pustinu. Chodník je jen náš. Okolí Lysefjordu - žula kam až oko dohlédne. Na druhém výšvihu jsme zahlédli skupinku base jumperů, kteří se připravovali na seskok dolů. Kjerag není oblíben jen turisty ale právě také těmito bláznivými parašutisty a horolezci. Takovou příležitost jsme si nenechali ujít a počkali jsme si na první 3 skoky. Jsou to fakt blázni, ale asi uměli. Konec Lysefjordu s kempem a basejumpery 1000 metrů nad nim.

3 Aaa hop první, druhý Padák se jim otevřel a celkem klidně doletěli až do kempu u konce fjordu, kde přistáli. Nás toto zdržení stálo asi 30 minut a tak jsme poslední kilometr doslova běželi, abychom stihli západ slunce. To se nám úplně nepodařilo, ale mohli jsme si užít samotu nahoře na hoře. Běh po žulových plotnách nad Lysefjordem, ale ještě rychleji utíkající sluníčko.

4 Kjerag. Návštěva na Kjeragu při západu slunce, pohled z balvanu dolů do fjordu a balvan sám. Vyfotili jsme se za šera na balvanu a šli jsme dolů. Po cestě dolů jsme poprvé za celý pobyt v Norsku využili čelovky. Východ měsíce Ovce na obzoru! Před půlnocí, kdy jsme se dostali dolů už byla docela tma.

5 Druhý den dopoledne jsme si vše zopakovali. Počasí však už nebylo tak krásné, bylo zataženo a foukalo. Nahoře nebyly base jumepři, ale zato spousta turistů. Předběhli jsme pár největších skupin a za hodinu a půl jsme byli u vklíněného balvanu. To že tam nejste sami má i výhodu. Na samospoušť bychom se oba nevyfotili... Balvan Kjerag ve dne:). Pak jsme si ještě prohlédli Lysefjord z kilometrové výšky a šli dolů. Vysoký posez v 1000 metrové výšce kdo se bojí, musí ležet :). Útes Kjerag a Lysefjord. Dobírák (nebo slaňák?) nad Lysefjordem.

6 Proti nám se stále trousili skupinky lidí. Začalo trochu kapat a my jsme přemýšleli, jak se některým v kraťasech a keckách půjde dolů až namoknou žulové plotny. Plotny, zatím v suchu. Keříky u auta aneb borůvkářův ráj:). Pak už následoval přejezd do Rjukanu, kde byl další výletní cíl. Cesta to byla zábavná. Ovce, které jsou všude v Norsku se tady vyskytují v hojném počtu a nějaká auta na silnici je vůbec netrápí. Jedna dokonce jevila o všechna auta velký zájem a každé musela ochutnat. Klakson nepomáhal a nakonec musela Monika vystoupit z auta zahnat je, abych mohl projet. Manekýnky Ovčí invaze. Dle praxe v kontrolování aut byla hlavní ovce v minulém životě určitě policistou. Nebo alespoň celníkem:))) Ovce ležící-spící jsou v Norsku ta lepší (a naštěstí častější) varianta. Ale hlavně to chce zachovat klid :)). I v stádu koz.

7 ( ) Posledním norským výletem byla majestátní hora Gausta nacházející se v oblasti Telemark u městečka Rjukan. Všude píšou, že Gaustatoppen je hora s nejkrásnějším rozhledem v Norsku a za dobrého počasí je možné vidět šestinu Norska. Je to tím, že vrchol v 1883 m.n.m přesahuje všechny blízké okolní hory o 400 metrů. Tento výlet není nikterak náročný, protože výchozí parkoviště je ve výšce 1200 m.n.m. Znovu musím napsat, že naše auto by nesouhlasilo. Při šplhání z Rjukanu v hluboce zařízlém údolí pod Gaustou se ale opět vyznamenalo. Na parkovišti stojící spousta aut a skupinky turistů trousících se nahoru svědčili o velké oblíbenosti této túry. Na Norské poměry přecpané parkoviště pod Gaustou. Při předbíhání jednotlivých skupin jsme si za chvíli připadali už jak v Tatrách. Vršek Gausty jako jediný kopec široko daleko v mracích. Jeden jasnější okamžik - chata a vysílač. Oblačnosti odpovídající super výhled. A v suťovišti téměř pod chatou.

8 U chaty, kam to má trvat něco málo přes dvě hodiny jsme byli za hodinku. Celokamenná chajda Gaustahytta a skupinky lidí svačící před. U Gaustahytty končí jeden z nejextrémnějších triatlonů na světě. Ne-li úplně nejextrémnější Od chaty vede na samotný vrchol ještě pěkný hřebínek, kde se přelézají šutry a je to taková místy exponovaná prolézačka. Tam už většina turistů nechodí. Hřeben na vrchol Gausty. Pro lidi se závratěmi dobrý tip - jít na výlet v mlze ;).

9 Bohužel slibované výhledy jsme si neužili, protože Gausta svou výškou přitahuje mraky a vrchol jimi byl většinu času pohlcen. V mlze jsme dali vrcholové foto a šli jsme si prohlédnout chatu. Vrcholové foto na hoře s nejhezčím výhledem :). V Norsku, hlavně více na severu, chatu takhle vysoko skoro nepotkáte. Za odměnu jsme si dali výbornou vafli s marmeládou a šli dolů. ž Po cestě dolů jsme si při míjení turistů řekli, že to bylo vlastně správně jet nejdříve na sever a pak na jih, protože jsme se postupným nárůstem lidí připravovali na to co nás čeká na výletě v Krkonoších, Alpách či Tatrách. Gausta - prý také jeden z nejkrásnějších vrcholů nám svou krásu tentokrát neukázal.

Nejen Lofotské vysokohorské výlety (průběžně celý výlet, hlavně ale )

Nejen Lofotské vysokohorské výlety (průběžně celý výlet, hlavně ale ) Nejen Lofotské vysokohorské výlety (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Z toho co zatím víme jsou Vestrály a Lofoty rájem vysokohorské turistiky. Tak nám to bylo i před odjezdem řečeno.

Více

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( )

Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku ( ) Přechod Calanques aneb Milešovka po Provensálsku (3-4.10.2009) Dva roky jsme již vynechali známý ústecký memoriál Hany Vocáskové - noční pochod na Milešovku a tak jsme se rozhodli, že si částečně noční

Více

Vápencové lezení za humny

Vápencové lezení za humny Vápencové lezení za humny Volných dní využíváme i tak, že prozkoumáváme místní lezecké terény. Zatím se nám podařilo prozkoumat čtyři oblasti, které se nacházejí nedaleko od nás. Tři jsou na břehu řeky

Více

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009)

Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) Col de la Bonette aneb cesta do nebe mezi veterány (12.9.2009) První výlet v Haute Porvence jsme naplánovali již doma. Inspirací se nám stala kniha Jak se jezdí do nebe, kterou jsme dostali k vánocům.

Více

Letní lezení ve Francii

Letní lezení ve Francii Letní lezení ve Francii Někomu se možná může zdát, že jet lézt do Francie v létě je trochu šílené. Neříkám, že ne,ale určitě se tu dají najít krásné oblasti, kde si můžete pohodově zalézt, vykoupat se,

Více

Hardangervidda a výlety v okolí Eidfjordu ( )

Hardangervidda a výlety v okolí Eidfjordu ( ) Hardangervidda a výlety v okolí Eidfjordu (29.7-1.8. 2009) (29.-31.7.09) Jeli jsme dále na jih a doufali, že předpověď nevyjde, protože pro náhorní plošinu Hardangervida, která byla další v pořadí předpovídali

Více

Salzburgsko: Pidinger

Salzburgsko: Pidinger Salzburgsko: Pidinger 9. dubna 2015 11:22 Docela náročná ferrata - na víkend: - V pátek dorazit na místo na parkoviště - Sobota celý den lezení (1.5 hodiny nástup k ferratě, následně 4 hodiny lezení a

Více

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008)

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Vítejte Vjezd na silnici nad Gorges du Verdon Vrcholem našeho cyklistického snažení tady byl dvoudenní okruh okolo jezera de Ste.

Více

Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009)

Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009) Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009) Při naší cestě Nordlandem krajem seveřanů jsme navštívili kromě Moysalenu na Vestrálech ještě 3 další národní parky. Hranice NP Rago a NP Borgefjell.

Více

Krátké výlety s deštivým koncem. (4, )

Krátké výlety s deštivým koncem. (4, ) Krátké výlety s deštivým koncem. (4, 5.11.2008) Počasí vypadalo nevábně a tak jsme si na pondělí naplánovali vynechaný výlet na Barre (hradba) u Digne les Bains. Už na začátku jsme si řekli, že celý 8

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Deštivé Rondane a Jotunheimen - země obrů (24.7-29.7. 2009) Když jsme opustili Nordland, rozjeli jsme se plnou parou na jih.

Deštivé Rondane a Jotunheimen - země obrů (24.7-29.7. 2009) Když jsme opustili Nordland, rozjeli jsme se plnou parou na jih. Deštivé Rondane a Jotunheimen - země obrů (24.7-29.7. 2009) Když jsme opustili Nordland, rozjeli jsme se plnou parou na jih. Na jih nebo na sever? Rozcestník v Jotunheimenu. (24.-26.7.09) První nám stál

Více

Po Šluknově a okolí. (vůdcovská práce) Antonín Matějka

Po Šluknově a okolí. (vůdcovská práce) Antonín Matějka Po Šluknově a okolí (vůdcovská práce) Antonín Matějka 23. února 2008 1 Úvod Dost často k nám na základnu přijíždí různé návštěvy. A proto jsem se rozhodl napsat pár návrhů na výlety po okolí Šluknova.

Více

Tradiční podzimní zájezd do Tater

Tradiční podzimní zájezd do Tater Tradiční podzimní zájezd do Tater 28.-30.9.2007 vedoucí: Jenda Schulz Jako každoročně jsme jeli na konci září do Tater, letos do Vysokých s ubytováním v penzionu Erika v Tatranské Lesné. 1. den byla plánovaná

Více

EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO

EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO EXPEDICE DOLOMITI DI SESTO Majestátní krásu Dolomit, tohoto horolezeckého ráje, nelze popsat jen několika slovy. Ten, koho zajímají hory, zná bohatství bizarních tvarů a zejména barevné změny horských

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009)

Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009) Další Skitúry (4.2. - 18.3. 2009) V tomto článku bychom chtěli popsat další lyžařské túry, které se nám podařily za dobu pobytu na Erfurterhütte. Bohužel jich není tolik jak jsem si to maloval před odjezdem

Více

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016

Výstup na Mont Blanc. 9. září 2016 Výstup na Mont Blanc 9. září 2016 Na předchozí straně je pohled na masiv Mont Blancu od jezírka dole v nížině, kde jsme se po výstupu druhý den zotavovali. Samotný vrchol Mont Blancu není vidět. To nejvyšší,

Více

Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory

Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory Hraničním hřebenem Borůvkové hory přes Bílou Vodu, Rychlebské hory 22.4.2010 Josef Franc Obec Bílá Voda, založená ve 13. století leží v nejsevernějším výběžku Rychlebských hor, při státní hranici s Polskem.

Více

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Velká Javořina Monika Reňáková, 7. A Velká Javořina ( slovensky Veľká Javorina) je hora v Bílých Karpatech na moravskoslovenském pomezí.

Více

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat Stránka č. 1 z 8 Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat 25. srpna 2010 5:00 Každým rokem se snažíme zmapovat několik nových karpatských pohoří. Letos padla konečně volba na Rodnu, hory

Více

Thajsko. 23 nejkrásnějších ostrovů

Thajsko. 23 nejkrásnějších ostrovů Thajsko 23 nejkrásnějších ostrovů Alef Pražský Praha 2017 2 Úvod Na území Thajského království se nachází stovky ostrovů na obou jeho pobřežích, v Thajském zálivu a na Andamanském pobřeží. Mnohé z těchto

Více

Nezávislost s obytným automobilem

Nezávislost s obytným automobilem Nezávislost s obytným automobilem Concorde Liner 56 056-60_concorde.indd Odd1:56 15.12.2009 17:52:09 Luxusní salon PhDr. Libor Daněk PhDr. Libor Daněk je ředitelem velkoobchodu s reklamními předměty. Svůj

Více

Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu ( )

Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu ( ) Grand Canyon du Verdon, od všeho trochu (30.9-6.10.2009) Loňská návštěva Verdonu nám opravdu učarovala a tak jsme i letos Grand Kaňon navštívili a to dokonce několikrát. Loni jsme nestihli lezení a pěší

Více

Koloběžky Český ráj Malá Skála Dolánky Kozákov Frýdštejn Kopanina Besedice Jíčín Železný Brod

Koloběžky Český ráj Malá Skála Dolánky Kozákov Frýdštejn Kopanina Besedice Jíčín Železný Brod Horské koloběžky na Šumavě Kubova Huť Boubín Na koloběžce po sjezdovce či na 14 km výlet. https://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/horske-kolobezky-na-sumave---kubova-hut---boubin.aspx Terénní

Více

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy

Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 1. Název cesty Wildental Klettersteig, Südwand klettersteig 2. Stát, pohoří, Skalní oblast Rakousko, Berchtesgadenské Alpy 3. Čas a převýšení Nástup od parkoviště 3 h, převýšení 1140 m Vlastní klettersteig

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

HO Vertical - Molltal. Napsal uživatel HonzaS Čtvrtek, 10 Září :38 - HTML clipboard

HO Vertical - Molltal. Napsal uživatel HonzaS Čtvrtek, 10 Září :38 - HTML clipboard HTML clipboard Tento ledovcový areál je tak trochu neprávem malinko stranou hlavního zájmu lyžařů směřujících do Rakouska na lyže. Asi to bude dáno jeho jižní polohou. Zatímco za ostatním lyžováním jsme

Více

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách 9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách Také v pořadí již třetí deníček v letošním roce začnu trochu netradičně. Přikládám

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz 5. - 8. července 2007 19 účastníků vedoucí: Jenda Schulz Odjezd vlakem 5.22. asi 20 minut zpoždění. Při nastupování do vlaku nastaly problémy. Vlak byl totiž úplně přecpaný a byl problém i nastoupit. Měli

Více

Rovnoměrný pohyb IV

Rovnoměrný pohyb IV 2.2.4 Rovnoměrný pohyb IV Předpoklady: 02023 Pomůcky: Př. : erka jede na kole za kamarádkou. a) Za jak dlouho ujede potřebných 6 km rychlostí 24 km/h? b) Jak daleko bude po 0 minutách? c) Jak velkou rychlostí

Více

geologické pochody Pohled z Rýchor na Vraní hory Pohled z Vraních hor na Rýchory a Krkonoše

geologické pochody Pohled z Rýchor na Vraní hory Pohled z Vraních hor na Rýchory a Krkonoše Obsah Úvod: str. 1 Cíl práce: str. 1 Krajina kolem nás: str. 1 Orientace v mapě: str. 2 Geologie žacléřska: str. 2 Terénní práce: str. 3 Závěr: str. 5 Literatura str. 5 Cíl práce Cílem naší práce na miniprojektu

Více

SEDM STATEČNÝCH V RAX ALPÁCH

SEDM STATEČNÝCH V RAX ALPÁCH SEDM STATEČNÝCH V RAX ALPÁCH Pátek 23.9. cíl: Přežít cestu a ubytovat se na chatě Wiechtalhaus (563 m n.m.) Podzim už tradičně v Horo kroužku Školního sportovního klubu GPB patří výjezdu na klettersteigy

Více

Závěrečná zpráva. Projekt Podkrkonošského sportovního centra mládeže v orientačním běhu (dále PSCM)

Závěrečná zpráva. Projekt Podkrkonošského sportovního centra mládeže v orientačním běhu (dále PSCM) Závěrečná zpráva Název projektu Projekt Podkrkonošského sportovního centra mládeže v orientačním běhu (dále PSCM) Příjemce projektu Orientační klub OK Jilemnice Masarykovo náměstí 12 514 01 Jilemnice IČO

Více

Z Benecka na rozhlednu Žalý

Z Benecka na rozhlednu Žalý Z Benecka na rozhlednu Žalý Navštivte jedinou rozhledu v Krkonoších, ze které za příznivého počasí uvidíte neopakovatelný kruhový rozhled nejen na Krkonoše, ale i do širokého okolí. Z centrálního parkoviště

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity

Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity Letní vysokohorská turistika 2014 Lienzké Dolomity 8.8. 12.8. 2014 Příjezd individuálně ve středu 6.8.2014, parkování zdarma asi 100m před chatou Dolomitenhütte. Pozor, cesta sem je ale placená (v roce

Více

Švihov otevírá novou cyklostezku. Pro turisty i pro školáky

Švihov otevírá novou cyklostezku. Pro turisty i pro školáky TISKOVÁ ZPRÁVA města Švihova Švihov otevírá novou cyklostezku. Pro turisty i pro školáky Švihov, 25. května 2014 - Po téměř desetiletém úsilí se otevřel u Švihova poslední přibližně 0,6 kilometru dlouhý

Více

18. Červenec 1999, neděle

18. Červenec 1999, neděle 18. Červenec 1999, neděle Po celkem bezproblémovém balení se vydáváme v 8.20 na cestu. Počasí je pěkné a bude asi i vedro. Průjezd přes hranice a Drážďany je bezproblémový. Za něco málo přes tři hodiny

Více

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu

Veletržní sraz Chytej cesta na ubytovnu Veletržní sraz Chytej 2017 - cesta na ubytovnu Protože předpokládám, že většina z vás přijede autem, tak nejdřív popis jak se dostat k ubytovně, aby jste si před návštěvou osvěžovny mohli svého čtyřkolového

Více

Někde je přes vodu i můstek, ale to je nuda.

Někde je přes vodu i můstek, ale to je nuda. Ahoj kamarádi, Zvu vás všechny srdečně na tradiční cyklovýlet z Prahy do Příbrami. Máme tentokrát jubileum, je to již 10. ročník a o to více se na vás těším. Letos pojedeme trasou, která bude téměř kopírovat

Více

Pěší Alpy nalehko 1.7-6.7. 2011. 4,5-5 hod. (430 km po dálnici)

Pěší Alpy nalehko 1.7-6.7. 2011. 4,5-5 hod. (430 km po dálnici) Pěší Alpy nalehko 1.7-6.7. 2011 VYBAVENÍ: stan, spacák, karimatka, oblečení i do chladu a deště, plavky, něco na vaření (v kempu je téţ hospoda), pevná obuv (trekovky nebo pohorky), doporučuji teleskopické

Více

Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12)

Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12) Dvouvila s privátním bazénem až pro 8 osob Ko Lanta (TH12) cena již od 11.060 Kč / os. / 7 nocí Cena zahrnuje: plné využití vily úklid pojištění CK proti úpadku Nabízíme Vám pronájem luxusní vily s privátním

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete V pondělí ráno jsme se rozloučili s Jitkou, dojeli na letiště a už za hodinku jsme přistávali v Cusco, výchozí bod pro cestu na Machu Picchu. Hostel jsme vybrali

Více

1 _ 2 _ 3 _ 2 4 _ 3 5 _ 4 7 _ 6 8 _

1 _ 2 _ 3 _ 2 4 _ 3 5 _ 4 7 _ 6 8 _ Obsah: 1 _ Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa... 2 4 _ Druhy pohybů... 3 5 _ Rychlost rovnoměrného pohybu... 4 7 _ Výpočet času... 6 8 _ Pracovní list: ČTENÍ Z

Více

Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009)

Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Lofotské rybaření aneb rybářem snadno a rychle (průběžně celý výlet, hlavně ale 27. 6. - 4. 7. 2009) Již při plánování výletu v Ústí jsme počítali s tím, že na Lofotech chytíme nějakou tu rybu, jako zpestření

Více

Orientace. Světové strany. Orientace pomocí buzoly

Orientace. Světové strany. Orientace pomocí buzoly Orientace Orientováni potřebujeme být obvykle v neznámém prostředí. Zvládnutí základní orientace je předpokladem k použití turistických map a plánů měst. Schopnost určit světové strany nám usnadní přesuny

Více

FERRATY NASSFELD- HERMAGOR

FERRATY NASSFELD- HERMAGOR FERRATY NASSFELD- HERMAGOR Ferraty jsou cesty zajištěné pomocí lana! Jsou bezplatně přístupné každému - za předpokladu, že má potřebné zkušenosti s pohybem v horách a odpovídající vybavení. Údaje o době

Více

Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa _ Druhy pohybů _ Rychlost rovnoměrného pohybu...

Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa _ Druhy pohybů _ Rychlost rovnoměrného pohybu... Obsah: 1 Značky a jednotky fyzikálních veličin 2 _ Převody jednotek 3 _ Pohyb tělesa... 2 4 _ Druhy pohybů... 3 5 _ Rychlost rovnoměrného pohybu... 4 6 _ Výpočet dráhy... 5 7 _ Výpočet času... 6 8 _ PL:

Více

Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí.

Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí. Vydra z Vydry Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí. Kolemjdoucí turista, který si po ránu vyšel z Antýglu

Více

Rozhledny. Číslo. Předmět. Vlastivěda

Rozhledny. Číslo. Předmět. Vlastivěda Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Rozhledny Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Bc. Helena Jurašková Číslo

Více

Šumava 2018 Matěj Cocher

Šumava 2018 Matěj Cocher Šumava 2018 Matěj Cocher Cesta na Šumavu Na Šumavu jsme z Nedomic vyrazili po nedělním dopoledni, po cestě jsme se stavili u Mac Donalds a na pár benzínových stanicích. Cesta na mapách cca trvá 3 hod.,

Více

Jedlák Vánoční věž a okolí

Jedlák Vánoční věž a okolí Jedlák Vánoční věž a okolí Jedlák nebo též Jedlová hora či německy Tannich (853 m.n.m.) je výrazným krajinotvorným prvkem střední části Krušných hor, na pomezí okresů Chomutov a Most. Jeho svahy se strmě

Více

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové,

INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU Hotel a restaurace Ještěd. Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně, milí kolegové, INSTRUKCE NA PREZIDENTSKÝ VEČER NA JEŠTĚDU 15.9. 2017 Místo konání: Hotel a restaurace Ještěd Začátek: 19.30 Slavnostní zahájení: 20.00 Konec: 24.00 Téma: Budoucnost Vážení účastníci kongresu, milé kolegyně,

Více

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Koho Bůh miluje, tomu dovolí žít v Jeseníkách. Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Jsou to jen dva týdny, kdy jsem byl naposledy v Jeseníkách. Tehdy jsem Hrubý Jeseník, druhé nejvyšší pohoří

Více

KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM

KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM KAČER DONALD VÝPRAVA ZA SKRBLÍKEM Připomeňte mi, proč se vlastně v tomhle strašném počasí ženeme do Trezoru?! $ Strejda Donald si dělá starosti! Už celé týdny jsme neslyšeli o strýčkovi Skrblíkovi! Kancelář

Více

Tréninkový kemp v Jeseníku

Tréninkový kemp v Jeseníku Tréninkový kemp v Jeseníku Příprava Jíry v Jeseníku 8.5. 12.5.2013 Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jiří Jíra Hledík Trénink v Jeseníku byl součástí plánované přípravy na MS v silničním ultramaratonu

Více

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Makarska. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny.

NABÍDKA VÝLETŮ 2015. CHORVATSKO Makarska. Upozornění: Ceny a programy výletů jsou pouze orientační a jsou z loňské sezóny. NABÍDKA VÝLETŮ 2015 CHORVATSKO Makarska Medjugorje celodenní výlet Medjugorje je malé město v Bosně a Hercegovině asi 20 km od hranic s Chorvatskem. Jedná se o nejvýznamnější poutní místo současnosti.

Více

Ahoj kamarádi, Píšu vám tedy co jsem zažil od posledního mailu.

Ahoj kamarádi, Píšu vám tedy co jsem zažil od posledního mailu. Ahoj kamarádi, Omlouvám se, ze jsem se nevrátil do Česka v listopadu jak jsem říkal. Táta má ale práci na další asi dva roky. Tak zatím budu chodit do školy dál tady. Píšu vám tedy co jsem zažil od posledního

Více

Korsická GR20: nejtěžší trek v Evropě

Korsická GR20: nejtěžší trek v Evropě KorsickáGR20: nejtěžšítrekvevropě červen2014 JančaaPavouk Mášnazádechvrstvukrup! Aha,protomijetakovázima! DeníčekzputovánípohoráchKorsikyvednech13.6. 30.6.2014 Fotonaprvnístraněobálky:MasivnejvyššíhoryKorsiky,MonteCinto(3980m)

Více

VÍCEDENNÍ ZÁJEZDY 1.vydání 2016

VÍCEDENNÍ ZÁJEZDY 1.vydání 2016 VÍCEDENNÍ ZÁJEZDY 1.vydání 2016 Vážení přátelé relaxace v termálních bazénech. Tak, jako v minulých letech i v roce 2016 jsme pro Vás připravili široký výběr relaxačních pobytů v termálních komplexech.

Více

Karel Vejchodský s Aspen4 v Brazílii

Karel Vejchodský s Aspen4 v Brazílii Karel Vejchodský si letos již druhý rok po sobě vylítal s Aspen4 v Brazílii slušný bodový náskok před ostatními XC piloty světového žebříčku (serial class). Brazílie a zejména její severní část je příhodná

Více

Parhelium. Speciál diamantový prach. Leden 2006 H.O.P.

Parhelium. Speciál diamantový prach. Leden 2006 H.O.P. Parhelium Speciál diamantový prach Leden 2006 H.O.P. 9.1.2006 Colfosco, Itálie Místo - Itálie, Colfosco. Fotoaparát - canon pw a40 Doba pozorování jevů - 50 minut Pozorované jevy Malé halo, Velké halo,

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Karta Ötztal Card. půjčovny kol: 3-denní karta: 1 x zdarma, 7-denní karta: 2 x zdarma, 10-ti denní karta: 3 x zdarma

Karta Ötztal Card. půjčovny kol: 3-denní karta: 1 x zdarma, 7-denní karta: 2 x zdarma, 10-ti denní karta: 3 x zdarma Karta Ötztal Card Při zakoupení karty Ötztal Card můžete navštívit 40 turistických zajímavostí a využít různé služby pro turisty, aniž byste museli platit další poplatky či vstupné, jako např.: lanovky,

Více

Itálie a Slovinsko 3.- 9.7.2016. Z Dolomit do Julských Alp na kole s možným výstupem na Mangart 2677 m

Itálie a Slovinsko 3.- 9.7.2016. Z Dolomit do Julských Alp na kole s možným výstupem na Mangart 2677 m Mé přání do Nového roku hodně hezkých výstupů v dobré partě. V krásné přírodě, ve které se zvěř nebojí, ptáci vás pozorují z nedaleka a kolem roste květena, která oblažuje vaše srdce. V horách má člověk

Více

Trasa Rokytnice tvrz Hanička Rokytnice

Trasa Rokytnice tvrz Hanička Rokytnice Trasa Rokytnice tvrz Hanička Rokytnice Po cestě není žádné občerstvení, proto doporučujeme zabalit si svačinu do batohu. Středně náročná běžkařská trasa. Trasa měří 9 km. Od východiště tras v Rokytnici

Více

Orlí hnízdo na skok do Berchtesgadenu

Orlí hnízdo na skok do Berchtesgadenu Orlí hnízdo na skok do Berchtesgadenu Již dávno padl při našich setkáních návrh na prohlídku Orlího hnízda v Německu. Plánoval se a dlouho vybíral termín, až jsme si dali pevný měsíc květen 2016. Po probrání

Více

PODROBNÝ PLÁN TRAS A INSTRUKCE PRO ÚČASTNÍKY ZÁVODU

PODROBNÝ PLÁN TRAS A INSTRUKCE PRO ÚČASTNÍKY ZÁVODU PODROBNÝ PLÁN TRAS A INSTRUKCE PRO ÚČASTNÍKY ZÁVODU Více na www.dokrumlova.cz Trasa 10 km BISTRO KOLIS BOROVIČKY LACRUM FLORIÁNEK MARIÁNSKÁ STUDÁNKA ROKYTNÁ BISTRO KOLIS Od bistra se vydáte směrem k sídlišti,

Více

8. Přejezd Orlických hor

8. Přejezd Orlických hor Náhradní program 8. Přejezd Orlických hor (běžky, 2 dny, 66-34 km, převýšení 1450-500 m) Situace: Dle vyjádření Horské služby, doplněno chatáři Šerlich a Červenovodské sedlo: Dá se jet na běžkách ze Šerlichu

Více

OBŘÍ KAŇON, JEZERA I STAROBYLÝ JAZYK

OBŘÍ KAŇON, JEZERA I STAROBYLÝ JAZYK GRAUBÜNDEN OBŘÍ KAŇON, JEZERA I STAROBYLÝ JAZYK Vyhlídka Il Spir 400 metrů nad švýcarským Grand Canyonem je oblíbenou zastávkou turistů v Graubündenu. FOTO: SWISS-IMAGE.CH/CHRISTOF SONDEREGGER TEXT TOMÁŠ

Více

Řecko Peloponés. Hotel Ritsa** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Peloponés / Tolo. Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.

Řecko Peloponés. Hotel Ritsa** Novinka! www.cdtravel.cz. ŘECKO Peloponés / Tolo. Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel. www.cdtravel.cz Řecko Peloponés Hotel Ritsa** Novinka! Kontakt: Renata Hořejší, tel. 725 422 540, email: horejsi@cdtravel.cz ŘECKO Peloponés / Tolo / / / / / Poloha: malé, romantické městečko Tolo leží

Více

KYPERSKÉ AQUAPARKY. Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér

KYPERSKÉ AQUAPARKY. Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér KYPERSKÉ AQUAPARKY Ing. Milan Šmíd, Bazény a wellness s.r.o., projektový ateliér Kypr se nachází v severovýchodní části Středozemního moře a je třetím největším středomořským ostrovem jeho rozloha je 9

Více

Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace

Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace Motto: I cesta může být cíl. Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace Pouze 22 odvážných účastníků se odhodlalo vystoupit na nejvyšší horu Česka v zimních podmínkách v neděli, ve sváteční

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací Stránka č. 1 z 5 Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací 10. září 2007 9:31 Jít a dívat se minimálně pět dní na lidskou civilizaci jenom shora! Tenhle nevšední zážitek si můžete dopřát,

Více

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách'

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' Stránka č. 1 z 6 Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' 15. srpna 2007 Východní část Slovenského Rudohoří, které se táhne v délce téměř 200 km od Zvolena po Košice, nese název

Více

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní

Ahoj! Dne naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní Ahoj! Dne 12. 4. 2017 naše parta, ve složení 4 dívek (Natálka, Lucka, Maruška a Vany) a jednoho (věčně spícího) Volodi, měla šanci navštívit hlavní město Holandska, Amsterdam. Rozhodli jsme se vám tady

Více

SICÍLIE. Jaroslav Solfronk, Olina Weintraub

SICÍLIE. Jaroslav Solfronk, Olina Weintraub SICÍLIE Jaroslav Solfronk, Olina Weintraub SICÍLIE SICÍLIE největší ostrov ve Středozemním moři sídlo legendární mafie jedinná činná sopka v Evropě nádherné pláže spousta památek skvělé jídlo a pití milí

Více

Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012

Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012 Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012 První máj jsem slavil dopoledním pohodovým výletem do Špindlerova Mlýna na silničním tréninkovém kole, což bylo tam i zpět 105 km a stačilo mi k tomu 3,5 hodiny.

Více

Tak AHÓÓÓÓJ v srpnu 2015!!!!! Všem 42 účastníkům děkují organizátoři: Pavel Chalupský a Láďa Plochý.

Tak AHÓÓÓÓJ v srpnu 2015!!!!! Všem 42 účastníkům děkují organizátoři: Pavel Chalupský a Láďa Plochý. Policejní rafťák Vážení IPA kamarádi a přátelé, rok se s rokem sešel a opět píšeme zprávu o našem, již závěrečném sjíždění Vltavy. Tentokrát jsme sjeli poslední úsek, a to ze Zlaté Koruny do Boršova což

Více

3* HOTEL LADINA BERGÜN RHÉTSKÁ DRÁHA - UNESCO

3* HOTEL LADINA BERGÜN RHÉTSKÁ DRÁHA - UNESCO ČESKÁ MAJITELKA 3* HOTEL LADINA BERGÜN RHÉTSKÁ DRÁHA - UNESCO Rodinný hotel je 2 minuty pěšky od nádraží Bergrün na známé a slavné Rhétské dráze. Na nádraží je výzmnamné železniční muzeum Albula. Hotel

Více

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 Již po 49. se letos konala v Bedřichově Jizerská 50. Bohužel bylo málo sněhu a musela být uzpůsobena speciální 4km trať, lépe řečeno okruh, který byl zasněžován a

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Adrenalin park Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013

Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013 Vlastní motto: Byl to krásný pohled do krajiny a nitra. Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013 Nejprve mi dovolte, abych poděkoval za všechny maily, které jsem dostal od vás po návratu ze svého putování

Více

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku!

Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! Máte rádi sport? Adrenalin zábavu? Jedinečný adrenalinový zážitek v Českosaském Švýcarsku! www.sport-jedlova.cz fb: Adrenalin park Jedlová tel.: 722 233 322, e-mail: simona@sport-jedlova.cz, bara@sport-jedlova.cz

Více

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Krajem českých malířů Mimořádně teplý podzim mě opět vylákal do přírody a už jsem vyměnil kolo za pohorky. Připravil jsem si dvoudenní výlet na malebnou a nedalekou

Více

Polské Krkonoše

Polské Krkonoše Diderot: Volný čas tvoří nejdůležitější část našeho života. Polské Krkonoše 15.11.2010 Szklarská Poroba Jakuszyce Orle Před několika týdny bylo s přispěním EU obnoveno vlakové spojení mezi Harrachovem

Více

DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací

DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací DÁNSKO A NORSKÉ FJORDY Poznávací KOMPLETNÍ FOTOGALERIE ZÁJEZDU Fjordy, vodopády, písečné duny, skály na pobřeží moře To je jen malý výčet přírodních krás, které můžete na této trase spatřit. Poznávací

Více

PŘÍJEZD K APARTMÁNŮM MATEO/ANDREA*** - Nemira

PŘÍJEZD K APARTMÁNŮM MATEO/ANDREA*** - Nemira PŘÍJEZD K APARTMÁNŮM MATEO/ANDREA*** - Nemira Sjezd do Nemiry z dálnice Jsou 2 možnosti jak se dostat do Nemiry a obě vyjdou časově asi tak nastejno: 1. sjet z dálnice na sjezdu SPLIT DUGOPOLJE kilometrovně

Více

Místo ALBULA UDOLI Kupní cena 8,372.000,-Kč. Pokoje 4 1/2 Výměra 115 m2. Výhled do dálky na jih Parcela: 729 m2

Místo ALBULA UDOLI Kupní cena 8,372.000,-Kč. Pokoje 4 1/2 Výměra 115 m2. Výhled do dálky na jih Parcela: 729 m2 Detail 7851 Místo ALBULA UDOLI Kupní cena 8,372.000,-Kč Pokoje 4 1/2 Výměra 115 m2 Výhled do dálky na jih Parcela: 729 m2 Podrob.popis Klidné, pěkné prostředí,překrásná příroda, dům 4.podlaží Vybavení:

Více

Růžová víla jde do města

Růžová víla jde do města Růžová víla jde do města V Růžovém lese žila s maminkou, tatínkem a dědečkem v malé chaloupce Růžová víla. Jednoho dne se procházela po kraji lesa a zasněně hleděla na nedaleké město. Jakpak to tam asi

Více

Rozhledny. VY_32_Inovace_13_03_informace_o_všech_rozhlednách.notebook. March 23, 2013. Škola. Bc. Helena Jurašková. Anotace.

Rozhledny. VY_32_Inovace_13_03_informace_o_všech_rozhlednách.notebook. March 23, 2013. Škola. Bc. Helena Jurašková. Anotace. Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" Rozhledny Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace Autor Bc. Helena Jurašková Číslo

Více

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX

Čukotské. Beaufortovo moře moře TEXT A FOTO: M D. RUSKO USA (Aljaška) Silver Salmon KANADA. moře Aljašský zál. Tichý oceán XXXXXX Grizzly na dosah Jsou oprávněně považováni za krále severu. Majestátní, neoblomní, ale také tolerantní, pokud je zbytečně neprovokujete. A když se poštěstí, dostanete se k nim téměř na délku paže. 2 KOKTEJL

Více

Z i m n í s p o r t y

Z i m n í s p o r t y Z i m n í s p o r t y Sjezdové lyžování: Červenohorské sedlo Kontakt: +420 583 215 118 Ceník lyžování Skipas Dospělý Děti (do 12-ti let) Bodový (25, 50, 100 b.) 160-300 - 500 Kč 110-190 - 300 Kč Bodový

Více

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016

VŠERUBÁČEK. Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 VŠERUBÁČEK Školní časopis č. 32 pro žáky, rodiče a přátele školy. Leden květen 2016 Ahoj moji kamarádi, letos naposledy se k Vám hlásím Máme tady jarní besídku, kde se s námi loučí naši páťáci. Byl to

Více