OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U PACIENTA V CHRONICKÉM DIALYZAČNÍM PROGRAMU. M. Bazinková, D. Procházková, M. Zbořilová III. Interní klinika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U PACIENTA V CHRONICKÉM DIALYZAČNÍM PROGRAMU. M. Bazinková, D. Procházková, M. Zbořilová III. Interní klinika"

Transkript

1 OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE U PACIENTA V CHRONICKÉM DIALYZAČNÍM PROGRAMU M. Bazinková, D. Procházková, M. Zbořilová III. Interní klinika

2 Hemodialyzační středisko ve FNOL je čtvrtým nejstarším pracovištěm svého druhu v České republice. První hemodialýza zde byla provedena v říjnu Pracovalo se tehdy za složitých podmínek na tzv. ruské umělé ledvině. Z dnešního pohledu šlo o nedokonalý dialyzační systém využívající k očišťování krve celofánové fólie napínané mezi desky plexiskla. Pacient byl napojen na přístroj 8 až 12 hodin a samotná příprava dialyzační procedury trvala až 20 hodin. Očišťování krve přinášelo četné komplikace nejen pacientům,ale i personálu v podobě rizika přenosu virových hepatitid.

3 Vroce 1968 se začal u nás ve FN používat modernější hradecký systém, který měl kapacitu dvou lůžek a umožňoval provádět až několik set výkonů ročně, zejména u nemocných schronickým selháním ledvin. V tomto období se již začalo hovořit o pravidelném dialyzačním programu.

4 Vroce 1979 zakoupila FN dialyzační přístroje GAMBRO AK se dialýza přestěhovala do nových prostor. Díky zvyšujícímu technickému pokroku se stále zvyšovala úroveň péče o dialyzované pacienty.

5 Vzáří 1995 si vyžádala situace další rozšíření HDS o nový sál. V současnosti má naše pracoviště 18 dialyzačních lůžek, na nichž se pravidelně třikrát týdně střídá 104 chronických pacientů. Léčeni jsou zde rovněž nemocní z dalších dialýz Olomouckého kraje a přilehlých moravských regionů vprůběhu jejich hospitalizace na různých pracovištích ve FN. Podle aktuální potřeby jsou eliminační metody prováděny nemocným s poruchou funkce ledvin po složitých chirurgických výkonech, při intoxikacích, nebo jako doplněk léčby některých hematologických či neurologických stavů.

6 Naše hemodialyzační středisko pracuje v nepřetržitém provozu. Pacient v chronickém dialyzačním programu dochází na středisko v pravidelných intervalech 2x týdně,většinou však 3x týdně. Dialýzy probíhají v ranních, odpoledních a nočních směnách od pondělí do neděle večer. Léčba hemodialýzou trvá 4 až 4,5 hod. Pacient zná dny a čas svépravidelnédialýzy, může si tedy doma uzpůsobit své rodinné záležitosti a jiné věci. Vpřípadě potřeby pacient ví, že je možné eventuálně dialýzu vyměnit za jiný den i hodinu.

7

8 Na dialyzačním středisku máme u chronicky dialyzovaného pacienta zavedenu primární ošetřovatelskou péči. Tento systém nám umožňuje zajistit kontinuální péči o chronicky dialyzovaného pacienta zajistit individuální péči o chronicky dialyzovaného pacienta navazovat profesionálně přátelský vztah zvyšovat kvalitu péče pomoc vtisknout životu na dialýze plnou hodnotu vede klepšímu uspokojení z práce sester přispívá k doplnění odborných znalostí a krozvoji osobního růstu sester Pro dialýzu a jiné očišťovací metody je nezbytný kvalitní cévní přístup, který zajistí dostatečný přívod krve od pacienta do dialyzátoru a zpět do pacientova oběhu. Obvyklý požadavek je ml/min.

9 Cévní přístup tvoří (1) AV shunt (arteriovenózní zkrat) pro chronickou dialýzu principem je napojení žíly na tepnu, čímž dojde ke zvýšení průtoku krve žílou, důsledkem toho dojde ke zbytnění žilní stěny a jejímu zpevnění, což umožňuje opětovné zavádění dialyzačních jehel a dostatečnou očistu krve na hemodialyzačním přístroji.

10 Cévní přístup tvoří (2) Dialyzační katetr (subklaviální, jugulární, femorální) pro použití při akutní dialýze, nebo i u chronických pacientů v případě zániku spojky jako přechodné řešení. U pacientů vpdl u kterých byly zcela vyčerpány možnosti periferního cévního přístupu se zavádí permanentnížilníkatetr.

11 Je velmi důležitá pravidelná péče o AV shunt zdůvodu jediného přístupu napojení pacienta na dialýzu a proto má v ošetřovatelské péči svá specifika: neměřit TK nezaškrcovat neprovádět odběry neaplikovat injekce,infuze chránit končetinu před námahou,útlakem nenosit těsné rukávy,hodinky chránit před poraněním dodržovat zásady osobní hygieny obvaz nebo náplast po HD odstranit do 6 hod kůži kolem AV shuntu ošetřovat doporučenou mastí Doma si pacient musí denně kontrolovat průchodnost fistule: hmatný pulz a slyšitelný šelest vpřípadě pochybností vymizení šelestu nebo nemožnosti vyhmatat pulz musí okamžitě telefonicky hlásit personálu dialyzačního střediska

12 Kvalitní cévní přístup je zárukou efektivní dialýzy a jeho životnost záleží ze strany personálu na dobré punkční taktice

13 1. Arteriální jehla nesmí dosahovat anastomózy, minimální vzdálenost od ní je 2 3 cm, venózní jehla má být umístěna co nejdále od jehly arteriální, abychom snížili recirkulaci 2. Při rozvinuté (kvalitní) fistuli střídáme místa vpichu žebříčkovým postupem při následující HD je jehla zavedena o 1 cm jinam, než byla při dialýze předcházející 3. Pokud vprůběhu AVF vznikne hematom, musí být venózní jehla umístěna nad ním 4. Pokud budeme opakovaně zavádět jehly do stejné lokalizace, vytvoříse na AVF rozšíření s následným zúžením tzv. buřtíky pseudoaneuryzmata i o průměru několika cm snástěnnými tromby. Životnost fistule je ohrožena, často musí být řešena chirurgicky. 5. Setra musí informovat lékaře o nejrůznějších problémech vznikajících při zavádění jehel, které je obtížné, často se punktuje více než dvakrát anebo je při HD malý průtok či vysoký venózní tlak, nebo když se vyskytne protrahované krvácení z vpichu po vytažení jehel.

14 Pro dočasný cévní přístup používáme zavedení dialyzačního katetru dnes užíváme double lumen katetr, kdy v jednom katetru jsou dvě cesty potřebné kefektivníhd. Všechny kanylace mají stejné komplikace krvácení, trombózu nebo infekci. Prevence těchto komplikací spočívá v bezchybné technice, sterilním provedení a pečlivém ošetřování vždy před výkonem a těsne po něm. Rozhodnutí o lokalizaci katetru náleží jen lékaři. V posledních letech se kanylace subklaviální žíly užívá zcele výjimečně, protože riziko pro její stenózu je vysoké. katetry pro HD mají být použity pouze khd a nikoli kodběrům a infuzní terapii mimo HD,zvláště při hospitalizaci sterilní technika musí být použita jak na začátku,tak i po skončení HD a musí jí provádět dvě sestry místo vstupu kanyly do podkoží mezi dialýzami ponechat sterilně přelepené

15 Dietní opatření nemocných vpravidelném dialyzačním léčení jsou stejně důležitá jako dialýza. Dietní režim je přizpůsoben aktivnímu životu a nemocný musí přijímat potravu nejen v mezidialyzačním období, ale i během samotné dialýzy. Důležitost diety pacienti podceňují. Dieta by měla splňovat dva základní požadavky: 1. Zajistit dostatek energie a látek potřebných pro organismus bílkoviny, vápník, železo, vitamíny atd. 2. Omezit některé látky, které při hromadění v organismu působí škodlivě fosfor, kalium, voda.

16 Tekutiny: příjem tekutin by měli pacienti omezit tak, aby mezi jednotlivými dialýzami nebyl větší přírůstek než 2,5 kg. Doporučený příjem tekutin vypočítáme podle množství moče za 24h ml navíc. Pacientům doporučujeme: vynechat polévky, ovoce a zeleninu, které obsahují velké množství vody vyplachovat si ústa studenou vodou,ale nepolykat používat žvýkačku nebo plátek citrónu ke zvlhčování dutiny ústní vyrobit si doma ledové kostky při žízni nechat rozpustit v ústech Vpřípadě potřeby u edukace pacienta o dietním a pitném opatření sestra spolupracuje s nutričním terapeutem.

17 V dnešní době se stále zvyšuje věková hranice pacientů a stím se také mění jejich sociální potřeby. Na naše středisko dochází pravidelně erudovaný psycholog, který zajišťuje pacientům potřebnou péči. Ošetřovatelská péče vnefrologii se vyznačuje specializací, která podtrhuje originalitu tohoto oboru. Přitom vysoce technizované prostředí je v ostrém kontrastu spéčía podporou, která musí mít i silný lidský rozměr a to ve vztahu k pacientům s chronickými chorobami. Péče o pacienty schorobami ledvin vyžaduje ze strany sestry velmi rozsáhlé znalosti zoblasti medicínské i oblasti ošetřovatelské péče, ale rovněžznačné znalosti o používaných zdravotnických prostředcích, přístrojové technice i speciálním spotřebním materiálu.

18 ZÁVĚR Cílem hemodialyzačního programu současnosti je poskytnout léčbu všem, kteříji potřebují, vybrat pro ně optimální modifikaci ze všech nabízených, zabránit akutním i chronickým komplikacím, nebo je alespoň minimalizovat a zajistit nejen pouhé přežívání, ale co nejpřijatelnější kvalitu dalšího života.

19 DĚKUJI ZA POZORNOST

HEMODIALÝZA. MUDr. Anna Klíčová

HEMODIALÝZA. MUDr. Anna Klíčová HEMODIALÝZA MUDr. Anna Klíčová Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0313 Hemodialýza Jedna z metod

Více

Dialyzační léčba u seniorů. Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha

Dialyzační léčba u seniorů. Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha Dialyzační léčba u seniorů Jana Landerová Klinika nefrologie, VFN, Praha 16. 4. 2019 Možnosti léčby při selhání ledvin Dialýza Hemodialýza Náhrada funkce ledvin Peritoneální dialýza Transplantace Preemptivní

Více

Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí.

Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí. Umělá ledvina v Blansku slaví 20. výročí. Letos v červenci uplynulo 20 let od zahájení činnosti dialyzačního střediska v Nemocnici Blansko. Jeho hlavním úkolem je provádět pravidelné očišťování krve tzv.

Více

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Hemodialýza. Stručný úvod. Vítejte na našem dialyzačním středisku Hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním středisku Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně

Více

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním

hemodialýza Stručný úvod Vítejte na našem dialyzačním hemodialýza Stručný úvod Vítejte Ledviny a jejich funkce Zdravý člověk má dvě ledviny, které jsou uloženy v bederní oblasti. Každá má rozměr asi 12 x 6 x 3 cm a váží přibližně 150 g. Mezi jejich hlavní

Více

Národní standardy pro nefrologickou ošetřovatelskou praxi

Národní standardy pro nefrologickou ošetřovatelskou praxi Národní standardy pro nefrologickou ošetřovatelskou praxi HEMODIALÝZA Hemodialyzační léčba nezvratného stadia selhání ledvin poskytuje pacientům co nejvyšší možnou kvalitu života, ale i nejlepší snášenlivost

Více

Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace. Purkyňovo náměstí 2, Třebíč

Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace. Purkyňovo náměstí 2, Třebíč Záznam o písemném souhlasu pacienta nebo jeho zákonného zástupce s poskytnutím zdravotního výkonu dle vyhl. č. 385/2006 Sb. ve znění vyhl. č. 64/2007 Sb. Identifikační údaje: Identifikační číslo pacienta:

Více

SKRYTÝ ZÁNĚT KOMPLIKUJÍCÍ ZALOŽENÍ CÉVNÍHO PŘÍSTUPU K DIALÝZE - KAZUISTIKA

SKRYTÝ ZÁNĚT KOMPLIKUJÍCÍ ZALOŽENÍ CÉVNÍHO PŘÍSTUPU K DIALÝZE - KAZUISTIKA SKRYTÝ ZÁNĚT KOMPLIKUJÍCÍ ZALOŽENÍ CÉVNÍHO PŘÍSTUPU K DIALÝZE - KAZUISTIKA Milana Indráčková Alena Rešková Dana Novotná Dialyzační a nefrologické oddělení, Interní hepatogastroenterologické kliniky FNB

Více

Knoflíčková metoda. Agenda. Katarína Tomanová, Veronika Richtrová B. Braun Avitum Nusle. Praha, 3 December 2009

Knoflíčková metoda. Agenda. Katarína Tomanová, Veronika Richtrová B. Braun Avitum Nusle. Praha, 3 December 2009 Knoflíčková metoda Katarína Tomanová, Veronika Richtrová B. Braun Avitum Nusle Praha, 3 December 2009 Agenda Definice Historie Proč knoflíčková metoda? Praxe na našem DS Indikace Kontraindikace Popis metody

Více

Dietní režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Dietní režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč potřebuji dodržovat speciální dietu? I když se pomocí dialýzy z těla odstraní mnoho odpadních látek, musíte být při stravování stále opatrní, abyste

Více

Ošetřování portů a permanentních katétrů. O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha

Ošetřování portů a permanentních katétrů. O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha Ošetřování portů a permanentních katétrů O. Ulrych KARIM VFN a 1 LF UK Praha Kompetence při ošetřování Písemně pověřená Proškolená Odpovědná Pracovní postup Mechanická očista Dezinfekce Vpich ( port )

Více

dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

dietní režim Vítejte na našem dialyzačním středisku dietní režim Vítejte Proč potřebuji dodržovat speciální dietu? I když se pomocí dialýzy z těla odstraní mnoho odpadních látek, musíte být při stravování stále opatrní, abyste se vyhnuli zhoršení Vašeho

Více

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH MOŽNOSTI ÚPRAVY DIETNÍHO REŽIMU HEMODIALYZOVANÝCH PACIENTŮ PŘI HOSPITALIZACI Mengerová O. 1, Duchková M. 1, Hanzlíková P. 1, Teplan V. 2 ÚOP 1, KN TC 2 ; IKEM Praha DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH Musí

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PŘÍSTUP PRO DIALÝZU ARTERIOVENÓZNÍ SPOJKA EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PŘÍSTUP PRO DIALÝZU ARTERIOVENÓZNÍ SPOJKA EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC PŘÍSTUP PRO DIALÝZU ARTERIOVENÓZNÍ SPOJKA EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY PŘÍSTUP PRO DIALÝZU ARTERIOVENÓZNÍ SPOJKA Arteriovenózní spojka (AVS) je spojení mezi tepnou a žilou,

Více

princip hemodialýzy Vítejte na našem dialyzačním středisku

princip hemodialýzy Vítejte na našem dialyzačním středisku princip hemodialýzy Vítejte na našem dialyzačním středisku Jaký je princip hemodialýzy? Během dialýzy je krev odváděna z těla do dialyzátoru (filtru), kde se očistí, a pak je vracena zpět. V dialyzátoru

Více

Péče o intravaskulární katétry založená na důkazech. Zdeňka Knechtová

Péče o intravaskulární katétry založená na důkazech. Zdeňka Knechtová Péče o intravaskulární katétry založená na důkazech Zdeňka Knechtová 16. 5. 2017 Co bude obsahem sdělení? Jaké typy intravaskulárních katétrů jsou používány v České republice? Na základě čeho jsou intravaskulární

Více

Princip hemodialýzy. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Princip hemodialýzy. Vítejte na našem dialyzačním středisku Princip hemodialýzy Vítejte na našem dialyzačním středisku Jaký je princip hemodialýzy? Během dialýzy je krev odváděna z těla do dialyzátoru (filtru), kde se očistí, a pak je vracena zpět. V dialyzátoru

Více

Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce Activity of hemodialysis centres in the CR in the year 2011

Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce Activity of hemodialysis centres in the CR in the year 2011 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 3. 1. 212 48 Souhrn Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce 211 Activity of hemodialysis centres

Více

Centrální žilní katetrizace

Centrální žilní katetrizace Centrální žilní katetrizace Autor: Jana Kašparová, Školitel: MUDr. Vladislav Kutěj Využití centrální žilní katetrizace Katetrizace centrální žíly je v podmínkách intenzivní či resuscitační péče často používanou

Více

Metodika II. Rozdělení respondentů dle oddělení a počtu let odpracovaných let ve zdravotnictví

Metodika II. Rozdělení respondentů dle oddělení a počtu let odpracovaných let ve zdravotnictví Bezpečnost práce zdravotnických pracovníků nelékařských profesí se zaměřením na bodná poranění Škochová D., I. chirurgická klinika VFN v Praze Brno 25.9.2013 20. mezinárodní konference SNEH Nemocniční

Více

CHRONICKY DIALYZOVANÝ PACIENT V INTENZIVNÍ PÉČI

CHRONICKY DIALYZOVANÝ PACIENT V INTENZIVNÍ PÉČI CHRONICKY DIALYZOVANÝ PACIENT V INTENZIVNÍ PÉČI MUDr. Ivo Valkovský, Ph.D. Interní klinika, Fakultní nemocnice Ostrava a Lékařská fakulta Ostravské univerzity Úvod Vzhledem k narůstající prevalenci chronicky

Více

cévní přístupy Vítejte na našem dialyzačním středisku

cévní přístupy Vítejte na našem dialyzačním středisku cévní přístupy Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč potřebuji cévní přístup? Pro kvalitní dialýzu je nutné zvolit způsob, jak odčerpávat krev z těla, nechat ji přejít přes dialyzátor, kde se očistí,

Více

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové

Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Eva Karausová Plicní klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové Jednotka intenzivní péče Plicní kliniky Aplikují se: Streptokináza Talek Autologní krev Hospitalizovaný + informovaný pacient se zavedeným

Více

PRÁZDNINOVÁ DIALÝZA V MORAVSKÉM KRASU

PRÁZDNINOVÁ DIALÝZA V MORAVSKÉM KRASU PRÁZDNINOVÁ DIALÝZA V MORAVSKÉM KRASU Prázdninová dialýza v Moravském krasu je určena pro pacienty s onemocněním ledvin léčených v pravidelném dialyzačním programu, kteří chtějí strávit dovolenou se svými

Více

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA

Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Problematika dialyzovaných pacientů s MRSA Mgr. Irena Stašková Petra Lacinová Dialyzační středisko Praha Homolka B. Braun Avitum s.r.o. MRSA Methicilin rezistentní S. aureus Představuje významnou zdravotní

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Vstupy do žilního systému. Věra Šeděnková KARIM FNO

Vstupy do žilního systému. Věra Šeděnková KARIM FNO Vstupy do žilního systému Věra Šeděnková KARIM FNO Témata přednášky Indikace a možnosti přístupů Přístupy do periferního žilního systému Přístupy do centrálního žilního systému Intraoseální přístup Základní

Více

Cévní přístupy. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Cévní přístupy. Vítejte na našem dialyzačním středisku Cévní přístupy Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč potřebuji cévní přístup? Pro kvalitní dialýzu je nutné zvolit způsob, jak odčerpávat krev z těla, nechat ji přejít přes dialyzátor, kde se očistí,

Více

Ošetřovatelské postupy I V. Podklady pro přípravu ke zkoušce. Tématické okruhy:

Ošetřovatelské postupy I V. Podklady pro přípravu ke zkoušce. Tématické okruhy: Ošetřovatelské postupy I V. Podklady pro přípravu ke zkoušce Tématické okruhy: 1) Infekce spojené se zdravotní péčí (nozokomiální infekce) Infekce spojené se zdravotní péčí základní terminologie Prevence

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012

Tisková konference k realizaci projektu. vybavení komplexního. Olomouc, 9. listopadu 2012 Tisková konference k realizaci projektu Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního k centra FN Olomouc Olomouc, 9. listopadu 2012 Fakultní nemocnice Olomouc je součástí

Více

Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I.,

Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I., Hrudní drenáž z pohledu chirurga Hanke I., Chirurgická klinika FN Brno a LF MU Brno Hrudní drenáž Při drenáži hrudníku zavádíme drén do pohrudniční dutiny k dlouhodobému odsávání vzduchu nebo tekutiny.

Více

Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce Activity of hemodialysis centres in the CR in the year 2012

Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce Activity of hemodialysis centres in the CR in the year 2012 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 16. 1. 213 48 Souhrn Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce 212 Activity of hemodialysis centres

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE

LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE PERITONEÁLN LNÍ PROGRAM VE FN BRNO BOHUNICE A.Reškov ková,, M. Indráčkov ková, M. Zapletalová,, H. Prchalová Dialyzační a nefrologické oddělení Interní hepatogastroenterologické kliniky FNB a Lékařské

Více

Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 4 7 8 1 3 7 5 0 IČZ smluvního ZZ 9 0 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 T 9 0 N 0 0 1 Název IČO Slezská nemocnice v Opavě, příspěv.org. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

MSM Vzdělávací kurz pro periferní kanylaci Martina Lamprechtová Martina Miroslava Miroslava Vraspírová

MSM Vzdělávací kurz pro periferní kanylaci Martina Lamprechtová Martina Miroslava Miroslava Vraspírová Vzdělávací kurz pro periferní kanylaci Martina Lamprechtová Miroslava Vraspírová 1 2 Přehled i.v. kanyl Periferní i.v. kanyly různých velikostí. 3 Místa žilní punkce Volba místa vpichu se řídí anatomickými

Více

Náhrada funkce ledvin u kriticky nemocných: co často opomíjíme aneb jaké si může vzít intenzivista poučení od nefrologa

Náhrada funkce ledvin u kriticky nemocných: co často opomíjíme aneb jaké si může vzít intenzivista poučení od nefrologa Náhrada funkce ledvin u kriticky nemocných: co často opomíjíme aneb jaké si může vzít intenzivista poučení od nefrologa Doc. MUDr. Aleš Kroužecký, Ph.D. JIP I. interní klinika LFUK a FN Plzeň krouzecky@fnplzen.cz

Více

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO JE LYMFEDÉM EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY LYMFATICKÝ SYSTÉM LYMFATICKÉ KAPILÁRY ODVÁDĚJÍ BUNĚČNÉ ODPADNÍ LÁTKY TOXINY, MINERÁLY, PATOGENNÍ ORGANISMY, PŘEBYTEČNOU VODU Z MEZIBUNĚČNÉHO

Více

NABÍDKA KURZŮ 2. pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2. pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2. pol. 2019 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

NABÍDKA KURZŮ 1.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 1.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2018 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

Vývoj kompetencí sester. Mgr. Jana Sehnalová Krajská nemocnice Liberec a.s., ARO Technická univerzita v Liberci, FZS

Vývoj kompetencí sester. Mgr. Jana Sehnalová Krajská nemocnice Liberec a.s., ARO Technická univerzita v Liberci, FZS Mgr. Jana Sehnalová Krajská nemocnice Liberec a.s., ARO Technická univerzita v Liberci, FZS Co to jsou kompetence? pravomoc rozsah působnosti souhrn vědomostí a dovedností umožňující vykonávat určitou

Více

Vizualizace recirkulace a interakce proudu se stěnou při hemodialýze

Vizualizace recirkulace a interakce proudu se stěnou při hemodialýze Vizualizace recirkulace a interakce proudu se stěnou při hemodialýze Bc. Miloš Kašpárek Vedoucí práce: Ing. Ludmila Nováková Ph.D. Abstrakt Tato práce prezentuje výsledky experimentálních prací zabývajících

Více

Léky užívané při dialýze. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Léky užívané při dialýze. Vítejte na našem dialyzačním středisku Léky užívané při dialýze Vítejte na našem dialyzačním středisku Budu při dialýze užívat nějaké léky? Dialýza sice nahradí některé funkce, které vykonávaly Vaše ledviny, zároveň je ale nutné užívat jako

Více

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM

Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění. Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Ambulantní program koronárních katetrizací a následná péče o pacienta po propuštění Bronislav Janek Klinika kardiologie IKEM Co je to ambulantní katetrizace? Jednodenní vyšetření a ošetření bez hospitalizace

Více

NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2014 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2014 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2014 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM

ZÁZNAM POHOVORU S LÉKAŘEM Strana 1 / 5 Vážená pacientko, vážený paciente, vážení rodiče, vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu (zdravotnímu stavu Vašeho dítěte) je Vám doporučeno provedení výše uvedeného zákroku (výkonu). Před vlastním

Více

Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce Activity of hemodialysis centres in the CR in the year 2009

Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce Activity of hemodialysis centres in the CR in the year 2009 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 13. 5. 21 14 Činnost hemodialyzačních středisek v České republice v roce 29 Activity of hemodialysis centres in the

Více

FN Hradec Králové JIP GMK. Vypracovala: Monika Uhlířová Dis.

FN Hradec Králové JIP GMK. Vypracovala: Monika Uhlířová Dis. Nozokomiální nákazy FN Hradec Králové JIP GMK Vypracovala: Monika Uhlířová Dis. Definice: Vznikají v souvislosti s hospitalizací. Máme-li infekci označit za nozokomiální, musí být zřejmé, že nebyla přítomna

Více

NABÍDKA KURZŮ 2.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup - ve spolupráci s firmou MSM všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým

Více

4. sympozium České společnosti pro cévní přístup

4. sympozium České společnosti pro cévní přístup Pozvánka a předběžný program 4. sympozium České společnosti pro cévní přístup Pořádá Česká společnost pro cévní přístup ve spolupráci s Aesculap Akademií 2. října 2014 Úvodní slovo Program Vážení a milí

Více

J. Kracíková¹, M. Dušek², P. Exner, L. Stráník, L. Svoboda, Nefrologická sekce ČAS¹, Nemocnice Na Homolce, Praha²

J. Kracíková¹, M. Dušek², P. Exner, L. Stráník, L. Svoboda, Nefrologická sekce ČAS¹, Nemocnice Na Homolce, Praha² J. Kracíková¹, M. Dušek², P. Exner, L. Stráník, L. Svoboda, Nefrologická sekce ČAS¹, Nemocnice Na Homolce, Praha² XIV. Multidisciplinární nefrologický kongres Brno 20. 21. 11. 2014 DŮVODY ZAJIŠTĚNÍ DOMÁCÍ

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ

ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ ZOBRAZOVACÍ VYŠETŘOVACÍ METODY RENTGENOLOGICKÉ Markéta Vojtová RTG Nativní Kontrastní baryové jodové Nativní RTG Bez přípravy, bez použití kontrastní látky 1) RTG srdce a plic 2) RTG břicha Na tzv. hladinky

Více

BIONOVA OMNIFLOW II. Instrukce pro péči a vpichování

BIONOVA OMNIFLOW II. Instrukce pro péči a vpichování BIONOVA OMNIFLOW II cévní protéza Instrukce pro péči a vpichování DAHLHAUSEN CZ, spol. s r.o. Knínická 1577, 664 34 Kuřim, tel. : 541 422 070, fax : 541 422 071 info@dahl.cz, objednavky@dahl.cz, www.dahlhausen.cz

Více

EVROPSKÉ VZDĚLÁVACÍ PROJEKTY PRO NEFROLOGICKÉ SESTRY Jitka Pancířová

EVROPSKÉ VZDĚLÁVACÍ PROJEKTY PRO NEFROLOGICKÉ SESTRY Jitka Pancířová EVROPSKÉ VZDĚLÁVACÍ PROJEKTY PRO NEFROLOGICKÉ SESTRY Jitka Pancířová VZDĚLÁVACÍ PROJEKTY A PUBLIKACE OD MINULOSTI PO SOUČASNOST CORE CURRICULUM pro nefrologické sestry Publikace byla vydaná v roce 1995

Více

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE

INTERNÍ ODDĚLENÍ SPEKTRUM POSKYTOVANÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE Zdravotnická péče, diagnostika a léčba je na interním oddělení poskytována ve třech úrovních, tzv. diferencovaná péče: na lůžkách jednotky intenzívní péče pro interní a neurologické pacienty na lůžkách

Více

NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

Obor Intenzívní péče

Obor Intenzívní péče Obor Intenzívní péče Intenzívní medicína Je specializací Je ve většině zdravotnických zařízení nemocnic Poskytuje péči pacientům ohroženým selháním ZŽF Poskytuje péči pacientům v kritickém stavu, vyžadujícím

Více

Problematika PICC katétru zkušenosti ve FN Brno. L.Brázdilová, H.Šebelová, J.Špačková Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno

Problematika PICC katétru zkušenosti ve FN Brno. L.Brázdilová, H.Šebelová, J.Špačková Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno Problematika PICC katétru zkušenosti ve FN Brno L.Brázdilová, H.Šebelová, J.Špačková Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno 24.10.2018 PICC Peripherally Inserted Central Catheter střednědobý

Více

Periferní žilní kanylace

Periferní žilní kanylace Periferní žilní kanylace Mgr. Renata Vytejčková Charakteristika nabodnutí periferní žíly za účelem předpokládané dlouhodobé i.v. aplikace - aplikace speciálního katétru určeného pro i.v. aplikace Indikace

Více

Současné výsledky transplantací ledvin

Současné výsledky transplantací ledvin Současné výsledky transplantací ledvin MUDr. Tomáš Reischig transplantační nefrolog, I. interní klinika Úvod Není pochyb o tom, že transplantace ledviny je nejlepší léčebnou možností pro pacienty s chronickým

Více

ARO. Nemocnice Havlíčkův Brod

ARO. Nemocnice Havlíčkův Brod ARO Nemocnice Havlíčkův Brod Dělení žilních vstupů Podle předpokládané doby zavedení: Krátkodobé periferní žilní kanyla - 72-96 hodin centrální žilní katetr - 1-3 týdny Střednědobé midline - 1-3 měsíce

Více

DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci

DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci DOPORUČENÝ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP Příprava a asistence při pravostranné srdeční katetrizaci Značka: PSKSSP/OP/2011/09 TYP STANDARDU: procesuální KDO HO VYDÁVÁ, SCHVALUJE Odborný garant: Pracovní skupina

Více

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP

Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP Iktové centrum Nemocnice Znojmo - naše zkušenosti s mezioborovou spoluprácí v péči o pacienty s CMP MUDr. Zdeněk Monhart, Ph.D. zástupce ředitele pro LPP, Nemocnice Znojmo MUDr. Vladislav Kopecký, MUDr.

Více

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech

Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Ošetřovatelská péče o nemocné v interních oborech Napsal uživatel

Více

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice vladimira.vavrova@npr.agel.cz tel: 581 271 266 Kvalita v nemocnici Nemocnice se systémem kvality zabývá již dlouhodobě, v roce 25 získala nemocnice nejprve

Více

Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií. Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno

Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií. Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno Pokyny pro nemocné léčené brachyradioterapií Klinika radiační onkologie Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Masarykův onkologický ústav, Brno 1 Brachyradioterapie - brachyterapie (BRT), někdy nazývaná

Více

Doporučené postupy. Indikace Zavádění Ošetřování. Na podkladě WoCoVA a GAVeCeLT

Doporučené postupy. Indikace Zavádění Ošetřování. Na podkladě WoCoVA a GAVeCeLT SPPK SPPK Založena v roce 2007 Původní záměr: zajištění dostupnosti dlouhodobých cévních vstupů pro indikované nemocné Současný cíl (od roku 2014): zajištění optimálního cévního vstupů pro každého nemocného

Více

STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE

STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů STUDIJNÍ TEXTY PRO SANITÁŘE 2. díl Lenka ŠOLCOVÁ a kolektiv autorů Obsah I. SPECIFIKA JEDNOTLIVÝCH PRACOVIŠŤ (Mgr. Lenka Šolcová)...

Více

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním Diabetes mellitus

Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním Diabetes mellitus Ošetřovatelská péče u klienta s onemocněním Diabetes mellitus Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Duben 2010 Mgr. Helena Škrabová OŠETŘOVATELSKÁ

Více

PICC katétr naše zkušenosti. H. Šebelová, J. Špačková, L. Brázdilová FN Brno

PICC katétr naše zkušenosti. H. Šebelová, J. Špačková, L. Brázdilová FN Brno PICC katétr naše zkušenosti H. Šebelová, J. Špačková, L. Brázdilová FN Brno Naše začátky s PICC katétrem Schválení interního grantu FN Brno Zkušenosti z jiných pracovišť (konference, semináře, odborná

Více

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha DIETNÍ VÝŽIVA 2016 Nutriční ambulance 4.interní kliniky VFN Spolupráce s nutričním

Více

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje

Informace ze zdravotnictví Libereckého kraje Informace ze zdravotnictví kého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 4 23.8.2006 Hemodialýza - činnost oboru v kém kraji v roce 2005 Haemodialysis - Activity in Branch in

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 1 30.5.2006 Haemodialysis - Activity in Branch in the Jihomoravsky Region in 2005 Souhrn

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Určeno: Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup - ve spolupráci s firmou MSM všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám,

Více

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP.

ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. ŽIVOT OHROŽUJÍCÍ KRVÁCENÍ V PNP. Sviták R., Bosman R., Vrbová M., Tupá M. Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje Krvácení Úrazové Neúrazové GIT, aneurysmata velkých tepen, komplikace těhotenství

Více

Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 6 IČZ smluvního ZZ 0 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy A 0 M 0 0 Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PŘÍLOHA č. Vstupní formulář / V-0 / 7.07.07 / 4_0 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2013 Dana Hrubá FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Ošetřovatelství B5341 Dana Hrubá Studijní obor: Všeobecná sestra

Více

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči MUDr. Eva Míčková Intenzivní péče a infekce spojené se zdravotní péčí Jednotka intenzivní péče (JIP), anglicky intensive care unit (ICU),

Více

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace

Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Odběr krvetvorných buněk z periferní krve: příprava, průběh a komplikace Helena Švábová, Andrea Žmijáková Interní hematologická a onkologická klinika FN Brno Separační středisko je součástí Interní hematologické

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 4 2. 8. 2007 Souhrn Hemodialýza - činnost oboru v Hlavním městě Praze v roce

Více

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Transplantace ledvin. Vítejte na našem dialyzačním středisku Transplantace ledvin Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč se provádí transplantace ledvin? Úspěšná transplantace je jediným řešením, jak se po selhání ledvin zbavit potřeby dialýzy. Po transplantaci

Více

5. Sympozium České společnosti pro cévní přístup

5. Sympozium České společnosti pro cévní přístup 5. Sympozium České společnosti pro cévní přístup Pořádá Česká společnost pro cévní přístup ve spolupráci s Aesculap Akademií 12. listopadu 2015 Hotel Barceló, Praha Informace Informace Termín: Hlavní odborná

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

Rozhovor s nutriční terapeutkou

Rozhovor s nutriční terapeutkou Rozhovor s nutriční terapeutkou 2. 10. 2017 Rozhovor s nutriční terapeutkou Danou Sasakovou o nízkobílkovinné dietě, stravování a léčbě při chronickém onemocnění ledvin. Nízkobílkovinná dieta, co to vlastně

Více

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje

Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Informace ze zdravotnictví Olomouckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Olomouc 11 12.9.2006 Hemodialýza - činnost oboru v Olomouckém kraji v roce 2005 Haemodialysis -

Více

léky užívané při dialýze Vítejte na našem dialyzačním středisku

léky užívané při dialýze Vítejte na našem dialyzačním středisku léky užívané při dialýze Vítejte na našem dialyzačním středisku Budu při dialýze užívat nějaké léky? Dialýza sice nahradí některé funkce, které vykonávaly Vaše ledviny, zároveň je ale nutné užívat jako

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 4 4.7.2006 Hemodialýza - činnost oboru v Hlavním městě Praze v roce 2005

Více

Výroční zpráva za rok 2011. Společnost dialyzovaných a transplantovaných nemocných, jejich rodinných příslušníků a přátel dialýzy

Výroční zpráva za rok 2011. Společnost dialyzovaných a transplantovaných nemocných, jejich rodinných příslušníků a přátel dialýzy Výroční zpráva za rok 2011 Společnost dialyzovaných a transplantovaných nemocných, jejich rodinných příslušníků a přátel dialýzy Název organizace: Společnost dialyzovaných a transplantovaných nemocných,

Více

CÉVKOVÁNÍ. Zavedení permanentního močového katétru

CÉVKOVÁNÍ. Zavedení permanentního močového katétru CÉVKOVÁNÍ Zavedení permanentního močového katétru Pomůcky permanentní Folleyův katétr fyziologický roztok F 1/1 injekční stříkačka dle velikosti balonku 10-20 ml sběrný močový sáček sterilní tampony dezinfekční

Více

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Bc. Markéta Zemanová,DiS. OLV FNKV Praha Dietní výživa 2017 Úvod Součástí zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Více

*Indikace a možnosti přístupů *Přístupy do periferního žilního systému *Přístupy do centrálního žilního systému *Intraoseální přístup

*Indikace a možnosti přístupů *Přístupy do periferního žilního systému *Přístupy do centrálního žilního systému *Intraoseální přístup Indikace a možnosti přístupů Přístupy do periferního žilního systému Přístupy do centrálního žilního systému Intraoseální přístup Intratracheální přístup Základní indikace aplikace léků aplikace tekutin

Více

Základem je neublížit

Základem je neublížit ÚSKALÍ DIETNÍ INTERVENCE U NEMOCNÝCH S RENÁLNÍ INSUFICIENCÍ O. Mengerová, T. Starnovská 1 Úsek ošetřovatelské péče, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha 4 Krč 1 Oddělení klinické výživy a

Více

CO BY VÁS MĚLO ZAJÍMAT PO OPERACI PRSU

CO BY VÁS MĚLO ZAJÍMAT PO OPERACI PRSU FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC CO BY VÁS MĚLO ZAJÍMAT PO OPERACI PRSU EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY CO BY VÁS MĚLO ZAJÍMAT PO OPERACI PRSU Nádorové ložisko Mlékotvorné lalůčky Mlékovody VÁŽENÁ PANÍ, tato

Více

Paliativnípéče na ICU - rozhodovánía komunikace. Kateřina Rusinová KARIM VFN a 1.LF UK

Paliativnípéče na ICU - rozhodovánía komunikace. Kateřina Rusinová KARIM VFN a 1.LF UK Paliativnípéče na ICU - rozhodovánía komunikace Kateřina Rusinová KARIM VFN a 1.LF UK Rozhodovánív intenzivnípéči... Subjektivní Paliativnípéče na ICU roste věk pacientů, roste potřeba ICU jen ½ ICU

Více