Sebeprosazení. Po druhé scénce účastníci popisují, jak Hanka vybírala. Podle čeho se rozhodovala. A pro co se rozhodla.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Sebeprosazení. Po druhé scénce účastníci popisují, jak Hanka vybírala. Podle čeho se rozhodovala. A pro co se rozhodla."

Transkript

1 75 Sebeprosazení Sebeprosazení 81 Jak vypadá rozhodování Cíl Vím, co je to rozhodování Vím, jak to vypadá, když se člověk rozhoduje Zahraji teď Evu a vy mi pak řeknete, co dělala. Lektor nebo pomocník zahraje scénku. Situace 1: Eva se rozhoduje, jestli jít s kamarádkou do kavárny nebo raději zůstat doma a koukat na seriál. Eva sedí na židli, má podepřenou bradu a přemýšlí nahlas: Mám dnes volný večer. Že bych šla ke kamarádce na návštěvu? Nebo se budu koukat na seriál? Kamarádku už jsem dlouho neviděla. Venku prší, tak by možná bylo lepší zůstat doma... Ne, dlouho jsem ji neviděla, půjdu jí zavolat a když bude mít čas, vezmu si deštník a půjdu ji navštívit. Po ukončení scénky účastníci popisují, co viděli. Pro většinu je srozumitelnější slovo vybírání a rozmýšlení, než rozhodování. Při popisování se pojmenuje jednoduchý proces, kdy si při rozhodování nejdříve vybíráme a pak si vybereme rozhodneme se. Situace 2: Hana se rozmýšlí, co si dnes vezme na sebe. Přemýšlí nahlas: Tak co si dnes vezmu na sebe? Sukni nebo kalhoty? Bude pršet? Nebude mi zima? Dnes jdu s kamarádkou do kina, tak chci, aby mi to slušelo... Vezmu si sukni. Po druhé scénce účastníci popisují, jak Hanka vybírala. Podle čeho se rozhodovala. A pro co se rozhodla. 82 Kde a o čem se rozhoduji Cíl Vím, kde všude se musím rozhodovat Vím, jaké věci si mohu rozhodovat Co jste si již dnes rozhodli? V kolik vstanu? (tak abych to stihl do práce, nebo si přispím?) Co si dám k snídani? (kávu nebo čaj?) Co si vezmu na sebe? (tričko, které už nosím tři dny nebo čisté?) Pomocník nápady zapisuje na flipchart. Kde všude se musíte rozhodovat? V práci, v bydlení, v oblékání, ve volném čase, jak se budu chovat ke kamarádům, ke spolubydlícím, Pomůcky: flipchart, papíry, fixy

2 76 Sebeprosazení 83 Rozhodnu se sám, někdo mi poradí, někdo za mne rozhodne Cíl Vím, v jakých situacích se rozhoduji sám a kdy za mne rozhoduje někdo jiný Umím se rozhodnout Pomocník rozdá jednotlivým účastníkům kartičky s napsanými situacemi: např. Potřebuji nové kalhoty? Co udělám? Chci si najít práci? Co udělám? Ve skupině se lektor doptává, jakou situaci má účastník na kartičce a jak ji bude řešit, ostatní se k tomu také vyjadřují. Projdou se i další možnosti řešení: Potřebuji nové kalhoty: Máma mi je koupí. Jdu si je koupit, ale poprosím sestru, aby šla se mnou. Koupím a vyberu si je sám. Chci si najít práci: Dojdu si na úřad práce. Jdu za asistentem, ať mi poradí, kde mohu najít práci. Řeknu tátovi, ať mi práci najde. Lektor na flipchart shrne, jaké má člověk při rozhodování možnosti. Rozhodnu se sám Rozhodne za mne někdo jiný Někdo mi poradí Pomůcky: předtištěné kartičky se situacemi, flipchart, fixy Lze navázat cvičením Jak požádat o radu, když se neumím rozhodnout sám Cíl Umím požádat o radu Vím, jak mám postupovat, když si s něčím nevím rady Lektor s pomocníkem předvedou scénku žádosti o radu. Jedu na víkend na hory, poradil bys mi, co si mám sbalit do batohu? Já už si něco připravil, ale nevím, jestli mám všechno. A nemůžu se rozhodnout, jestli budu potřebovat pláštěnku. Poté účastníci říkají, o co ve scénce šlo. Člověk se může rozhodnout sám, co si vezme s sebou, ale může se poradit, aby si nezapomněl něco důležitého. Při tomto úkolu je dobré dát důraz spíš na formulaci: Poradíš mi?, než Co si mám vybrat? Rozhodni to za mě. Poté žádost o radu zkoušejí účastníci ve dvojicích. Lektor rozdělí skupinu na dvě malé. Jedna jde na chodbu, kde dostane zadání: Představte si, že Vás pozve kamarád na narozeniny, ale ten samý den chodíte do kurzu. A Vy se nemůžete rozhodnout, jestli jít ke kamarádovi na narozeniny nebo jít do kurzu, kde se učíte něco nového. Abyste se mohli rozhodnout, co vyberete, můžete se poradit. Jděte do učebny, tam najděte jiného účastníka a poproste ho o radu. Zde doporučujeme doptat se, jak účastníci zadání porozuměli. Co je teď vaším úkolem? Následně se ve velké skupině lektor ptá: Jak se vám dařilo požádat o radu? Co jste dostali za radu? Jak byste se rozhodli?

3 77 Sebeprosazení 85 Kdo mi s rozhodnutím může pomoci Cíl Vím, na koho se mohu obrátit Lektor vyzve všechny účastníky, aby říkali, na koho všeho se mohu obrátit. Na spolubydlícího, kamaráda, rodiče, sourozence, opatrovníka, asistenta... Otázky pro zamyšlení: Radím se s vedoucím v práci, co mám dělat, když si můj spolubydlící pouští večer nahlas rádio? Je třeba se s asistentem radit, zda si mohu dojít na toaletu? Každý dostane papír a tužku a napíše, komu konkrétně on důvěřuje a obracel by se na něj s prosbou o radu, když se nemůže rozhodnout. Možné dát za domácí úkol. Tento list je jen pro něj, nemusí ostatním říkat jména. Pomůcky: papír a tužka pro každého 86 Já vím, co chci, tak mi do toho nemluvte. Rozhodnu se vždy dobře? Cíl Vím, jaké mohou mít moje rozhodnutí důsledky Chápu, že je důležité se před rozhodnutím zamyslet nad důsledky Lektor představí pana Pavla (fotografie), který během dne činí různá rozhodnutí. Lektor dá příklady, řekne je účastníkům a ti se nahlas zamyslí, jak tato rozhodnutí mohou dopadnout. Vyprávějte, jak tato jeho rozhodnutí mohou dopadnout. Nechce se mi vstávat. V noci se mi špatně spalo. Dnes tedy do práce nepůjdu... Rozhodl jsem se, že se dnes nebudu sprchovat. Je to moje právo... Moc rád chodím v teplácích, jsou tak pohodlné. Jdeme s kamarády do restaurace a já si tepláky nechám na sobě... Dnes je sobota a mám jet s kamarády na výlet, ale koukám, že prší budu raději doma... Na příkladech se ukáže, že důsledky mohou být dobré i špatné. Např.: V teplácích mi je pohodlně, ale dělám v restauraci kamarádům ostudu. Mám právo se rozhodnout, jak chci, a můžu si dělat, co chci? Moje rozhodnutí pro mne mohou být špatná. Moje rozhodnutí mohou být špatná pro ostatní. Mám sice práva, ale neměl bych se rozhodovat tak, aby to škodilo mně nebo někomu jinému. Pomůcky: fotografie člověka 87 Kdy se rozhoduji sám a kdy za mne rozhodují druzí Cíl Umím rozlišovat, ve kterých situacích se mohu rozhodovat sám a kdy je důležité se s někým poradit Lektor připraví na lístečky jednotlivé situace, kdy se člověk rozhoduje: vybírám si oblečení do práce, vybírám si byt, kde budu bydlet, rozhoduji se, co si koupím k snídani, nefunguje mi kohoutek v koupelně, potřebuji být ve 14 hodin na adrese, přemýšlím, že bych užíval léky na hubnutí, vybírám si dovolenou apod. Účastníci si postupně tahají lístečky a dávají je na dvě hromádky: rozhodnu se sám/ poradím se. Diskutují, proč.

4 78 Sebeprosazení Nakonec shrnou na tabuli zásady, kdy je důležité se poradit: Když něčemu nerozumím, když jde o zdraví, když jde o velké peníze, když mám něco podepisovat, když jde o budoucnost. Pomůcky: tabule, fixy, lístečky s připravenými situacemi 88 Říkám si o informace, nenechám se odbýt Cíl Umím si říct o informace Vím, jak vhodně reagovat v situacích, kdy něco nevím nebo něčemu nerozumím Lektor si připraví pro účastníky scénky např. hraje nepříjemného prodavače jízdenek, vstupného do bazénu, úřednici na poště. Účastníci hrají zákazníky a mají za úkol zjišťovat informace, prosadit si žádost o srozumitelnost, vysvětlení, o informace, tak, aby nevznikla hádka. Možné reakce, které mohou někteří účastníci vymyslet: Můžete mi to, prosím, zopakovat? Můžete, prosím, mluvit trochu pomaleji? Promiňte, ale já tomu nerozumím. Potřebuji tyhle informace, prosím. Takhle na mě nemluvte! Nekřičte na mě prosím! Lektor hlídá pasivitu a agresivitu reakcí. Právě odhad vhodné a adekvátní reakce činí účastníkům často potíže. Ihned po scénce je proto důležité reakce účastníků ohodnotit, potvrdit správné reakce. Po cvičení je vhodná návštěva v terénu (pošta), kde si účastníci budou moci vyzkoušet prosbu o informace naostro. 89 Prosazuji svůj názor při domlouvání ve skupině Cíl Umím prosadit svůj názor nebo zájem při domlouvání ve skupině Nebojím se říct, že se mi nějaký návrh nelíbí S účastníky je vhodné vyzkoušet i neřízené domlouvání. Lektor zasahuje minimálně nebo vůbec a nehlídá, aby všichni projevili svůj názor a domluva proběhla na férovku, jako ve cvičení na domlouvání. Toto domlouvání je bližší realitě. Je postaveno na schopnosti každého prosadit svůj názor, přesvědčit ostatní. Lektor zadá účastníkům úkol, aby se na něčem domluvili (např. co budou dělat na společné aktivitě v parku). Před natočením lze instruovat pomocníka lektora, aby zkusil prosadit něco nepopulárního např. rozcvičku, dlouhou túru nebo třeba něco drahého, co si nemohou všichni dovolit. Lektor do domluvy nezasahuje, natočí ji na video. Na videu je vidět, že při rozhodování byli ve výhodě ti, kteří se přihlásili dříve, aktivněji, hlasitěji, nenechali se odbýt, uměli říct výhody svého názoru. Na základě diskuse nad videem lektor shrne, co lidem pomáhá prosadit se. Účastníci domlouvání zopakují a mají při tom za úkol snažit se prosadit svůj názor. Pomůcky: kamera, počítač, dataprojektor 90 Co je asertivní komunikace Cíl Vím, jak se domluvit bez hádky Doporučujeme pouštět video v pořadí: pasivní reakce, agresivní a asertivní.

5 79 Sebeprosazení Výstupy Když něco potřebujeme, nepomůže mlčení, nepomůže dělat všechno za ostatní, nepomůže neobtěžovat a nechat si všechno líbit. Naše pasivita může lidi štvát. Naše přílišná aktivita dělat něco za ostatní může vést také k tomu, že nás ostatní začnou využívat. To na videu není, ale je to častá zkušenost, se kterou mohou účastníci přijít a v diskusi ji otevřít. Je potřeba se ozvat, říct, co bychom potřebovali. Když se ozveme, nefunguje vyčítání. Lidé se obrátí proti nám, je to nepříjemné, kazíme si vztahy. Je důležité trvat na domluveném pravidle svoji žádost třeba několikrát zopakovat. Je důležité vyžadovat pravidlo hezky je důležitý tón hlasu, nevyčítat, usmát se. Někdy je důležité vysvětlit dotyčnému, proč potřebujeme, aby plnil své povinnosti. Můžeme mluvit o tom, jak se cítíme. Když se problém opakuje, znovu se na pravidle domluvíme. Zase po dobrém. Na cvičení je důležité navázat nácvikem situací. Pomůcky: předtočené výukové video Sebeprosazení submisivní chování, Sebeprosazení agresivní chování, Sebeprosazení asertivní chování 91 Domlouvám se po dobrém Cíl Umím se asertivně bránit Účastníci hrají scénky s pomocníkem podle zadání. Mají za úkol asertivně reagovat na porušování svých práv a domluvit si pravidla do budoucna. Domluva se může týkat spolubydlících, ale i asistentů, rodičů, kolegů, které hraje pomocník. V domově je snídaně od 8 do 9 hodin. Asistentka mě budí, abych snídani stihla, ale já chci spát a chci si snídani schovat na později. Asistentka mě přemlouvá, abych vstala. Sprchuji se a spolubydlící vešel do mé koupelny, chce si jen něco vzít. Vadí mi to. Máma chodí kontrolovat do mé kabelky, jestli tam mám doklady a kolik mám peněz. Nelíbí se mi to. Opakují se zásady ze cvičení Co je komandování a jak se proti němu bránit Cíl Umím rozpoznat, co je komandování Umím se asertivně bránit Doporučujeme pouštět video v pořadí: Komandování, Komandování s obranou. Výstupy Když mi někdo nadává, vyčítá mi, honí mě, je to nepříjemné, nemá na to právo. Není v pořádku, když v domácnosti jeden dělá všechno a druhý nic. Spravedlivé je, když se podílejí na domácnosti oba. Doporučujeme připomenout, jak to je u žen že platí totéž. V tomto videu je ukázána silná obrana, která může účastníky motivovat k rozhodným reakcím a může být důležitá zvláště pro účastníky, kteří nejsou moc odvážní. Některé věty však nejsou ukázkou asertivní domluvy, spíše agresivní odvety (věta Já jsem vařil, ty umeješ nádobí je také komandování). Bude tedy důležité správnou scénku doplnit komentářem. Na cvičení je důležité navázat nácvikem situací. Pomůcky: předtočené výukové video Komandování, Komandování s obranou.

6 80 Sebeprosazení 93 Co to je neuctivé jednání a jak se proti němu můžu bránit Cíl Rozpoznám neuctivé chování Vím, co mohu dělat, když se ke mně někdo chová neuctivě Vím, co mohu dělat, aby se mi nikdo nesmál Výstupy Když o mně někdo mluví s druhými, jako bych tam nebyl, nebo když někdo o mně mluví nehezky, je to neuctivé jednání. Není to v pořádku, nemá na to právo, protože mi to ubližuje. Když se mi to stane, je důležité se bránit, říct, že je mi to nepříjemné. Když nad tím ten člověk mávne rukou, bude se to opakovat. Je důležité se domluvit, aby to ten člověk už nedělal. Když mi někdo chce říct, že mu něco vadí, měl by mi to říct o samotě. Když mě někdo ponižuje, zkusím zjistit proč a něco s tím udělat. Video je dobré vztáhnout na situaci účastníků. Zažili jste někdy něco podobného? Jaké to bylo? Jak to chodí u vás doma? A co asistenti? Co můžete dělat ve vaší situaci? Samozřejmě můžete narazit na citlivé téma, které v kurzu nevyřešíte. Můžete nasměrovat účastníky na vyhledání podpory při řešení své situace. Pomůcky: předtočené výukové video Neuctivé jednání

7 81 94 Moje planeta vztahů Cíl Vím, kdo je to můj blízký člověk Účastníci dostanou papíry, na kterých je nakreslená jednoduchá postava a kolem ní soustředné kružnice (jako terč). Je možné pro názornost rozlišit muže a ženu, případně různé postavy dle věku. Na další papírky účastníci napíšou jednotlivé osoby, které jsou v jejich životě nějak důležité. Je dobré předem uvést příklad. Nad postavu na papírech napíše každý své jméno nebo nalepí svou fotografii. Kolem ní pak nalepí papírky s osobami nejblíže své nejbližší, nejdůležitější lidi. Dále lidi, kteří jsou pro ně důležití méně. Účastníci si navzájem papíry ukážou nebo si mohou udělat výstavu a popsat svoji planetu vztahů. Říkají, proč nalepili některé osoby nejblíže a jiné dále. Lektor se dále může ptát, kde by v planetě bylo místo pro další lidi, ptá se i na lidi cizí. Např. prodavače, souseda apod. Pomůcky: nastříhané papírky, fixy, flipchartové papíry s postavou, lepidlo 95 Rozlišuji různé druhy vztahů Cíl Vím, jaké vztahy existují, co je pro ně typické a čím se liší Pomocník rozloží na stůl obrázky různých lidí v různých vztazích. Účastníci si postupně vybírají každý nějaký obrázek a říkají, jaký je mezi lidmi na obrázku vztah. Popisují, podle čeho to poznali. Účastníci dále říkají, podle čeho jde vztahy poznat. Lektor může pomoci. Dívají se ti lidé na sebe? Jak se tváří? Myslíte, že jsou si blízcí? Jak to poznáte? Jak to máte vy? Děláte s někým podobné věci (např. drželi jste se kolem ramen)? S kým? Lektor shrne na tabuli poznávací znaky vztahů. Upozorňujeme, že toto bývá dost těžké cvičení, odpovědi účastníků mohou zaskočit. Jednodušeji: Pro některou skupinu může být tohle cvičení složité, je tedy možné na tabuli napsat předem různé druhy vztahů a účastníci pak magnety přidělávají obrázky ke správnému druhu. V některých skupinách může pomoci začít rozdělením obrázků na dvě hromádky: lidé, kteří se znají, a lidé, kteří se neznají a vysvětlit si, co to znamená. Jak se k sobě chovají rodiče a děti/ kamarádi/ partneři/lidé, kteří se neznají atd.? Jak je to u vás? Jak vy se chováte k řidiči autobusu apod.? Pomůcky: výstřižky z časopisů, obrázky z internetu nebo fotky různých vztahů: partnerské, rodinné, rodičovské, kamarádské, vztahy mezi kolegy, vztahy s cizími lidmi na veřejnosti. Tabule, fix, magnety

8 82 96 Jaké mám vztahy s rodiči Cíl Vím, v čem spočívá vztah rodič dítě Vím, jaký je rozdíl ve vztahu rodičů s malým dítětem a dospělým synem/dcerou Poznám, když se ke mně rodič chová jako k malému dítěti K čemu jsou rodiče? Co dělají? V čem vám pomáhají? Co od nich potřebujete? Jaký k nim máte vztah? Pomocník zapisuje na flipchart. Co potřebuje od rodičů malé dítě? Opět se zapisuje na flipchart. Pak se srovnávají rozdíly co potřebuje malé dítě a co dospělá dcera, dospělý syn. Můžou se vyskytnout potřeby, které jsou typické spíše u lidí s postižením a nejsou typické pro lidi bez postižení (rodiče jim vaří, nakupují, mají jejich peníze, vše za ně vyřizují, starají se o to, co si oblečou, zajišťují jim bydlení apod.). Důvodem často nemusí být postižení, ale pomalejší proces osamostatňování. Zde vzniká prostor pro uvědomění si rozdílu. Myslíte, že všichni lidé vašeho věku to mají stejně? Co třeba vaši sourozenci? Co vaši sousedi? Lektor může přidat i svoji zkušenost. Pozor, není prostor pro řešení individuálních problémů. Lektor by neměl hodnotit stav, ve kterém se účastníci nachází. Jen popsat rozdíl. Zážitek, že v jiných rodinách můžou vztahy fungovat jinak, je sám o sobě silný. Pomůcky: flipchart, fixy 97 Jsem dítě nebo dospělý? Cíl Vím, co to obnáší být dospělý Umím rozlišit dětské a dospělé chování Vím, kdy se chovám jako dítě a kdy jako dospělý Jak se pozná dospělý člověk? Účastníci jmenují fyzické rozdíly mezi dítětem a dospělým. Lektor může využít pro srovnání fotky dětí a dospělých. Dále zjišťuje rozdíly v chování, v samostatnosti a kompetencích: Jaký je rozdíl mezi životem dítěte a životem dospělého? Co třeba dělají jenom dospělí? Co spíše jen děti? Jaké mají povinnosti v domácnosti dospělí a děti? Odpovědi se sepisují na tabuli do dvou sloupců. Jednodušeji: Lektor má připravené lístečky s příklady aktivit. Např. peru si sám, rodiče mě vodí na kurz, chystám si své oblečení Účastníci řadí odpovědi do dvou sloupců, podle toho, které jsou typické pro dítě a které pro dospělého. Následně se lektor ptá: Cítíte se jako dítě nebo jako dospělý? Které věci děláte jako dospělý? odkaz na sloupec dospělého chování. Které věci děláte jako dítě? odkaz na sloupec dětského chování. Lektor může citlivě otevřít debatu, zda by šlo některé dětské chování, které u sebe účastníci popsali, změnit na dospělé. Vybírá příklady, u kterých by to teoreticky šlo změnit.

9 83 Co by se muselo stát, abyste si připravoval samostatně svoje oblečení jako dospělý? S čím opravdu potřebujete pomoci a co z toho byste mohl zvládnout sám? Na tohle cvičení lze navázat plánováním změny, je dobré při tom spolupracovat s rodinou, asistenty. Pomůcky: flipchart, fixy, lístečky s příklady, obrázky, fotky dětí, dospělých dětí a rodičů (viz obrázky 40 46) 98 Jak se mám osamostatnit od rodičů v rozhodování Cíl Umím rozlišovat, kdy se rozhoduji samostatně a kdy za mě rozhoduje někdo jiný Vím, o čem si chci sám rozhodovat Co to je rozhodování? O čem rozhodují rodiče? Pomáhají vám se rozhodnout, nebo rozhodují za vás? V čem? Do kdy mohou rozhodovat za vás? Je něco, o čem si rozhodujete sami? Lektor s pomocníkem hrají scénky: Scénka 1. Rozhodují za mě rodiče Přijde nabídka na kurz angličtiny, maminka (tatínek) na něj svou dceru (syna) přihlásí, i když ona nechce, chce na kurz. Dcera se brání, ale maminka je neústupná. Co se dělo? Kdo rozhodnul, že se dcera přihlásí do angličtiny? Souhlasí s tím dcera? Jak by to mohlo vypadat lépe? Scénka 2. Rodiče mi pomáhají se rozhodnout, ale nakonec se rozhoduji sám za sebe. Přijde nabídka na kurz angličtiny, synovi (dceři) se moc nechce, raději by na kurz. Zkouší mámě (tátovi) říct svůj názor a zároveň si nechá poradit (např. jestli bude kurz stíhat, co bude muset zařídit, aby tam mohl chodit, např. doprovod). Scénku lze podle potřeby více zaměřit na umění prosadit si názor nebo říct si o radu. Co syn udělal? Co pomohlo? Ostatní si zkouší podobné scénky s lektorem nebo pomocníkem, kteří hrají rodiče. Vybírají si ze situací připravených lektorem. Na cvičení lze navázat domácím úkolem: Zkuste vymyslet, v čem byste se doma chtěli zkusit rozhodovat více samostatně. Účastníci spíše jmenují situace ze svého života, vyměňují si nápady. Příště si řekneme, v čem se vám podařilo rozhodnout se samostatně, v čem za vás dříve rozhodovali rodiče. Na další hodině každý řekne, co se mu povedlo prosadit si u rodičů. Je možné také vytvořit plán některých změn (může být krátkodobý cíl). Zde je důležitá spolupráce s rodiči. Pomůcky: letáček ke kurzu angličtiny a vztahů 99 Jak zmírnit obavy rodičů Cíl Vím, jak se dá řešit situace, kdy o mne mají rodiče strach Umím najít způsob, jak se s rodiči dohodnout Chci jít sám večer do kina. Rodiče se o mě bojí, nechtějí mi to dovolit. Co udělám?

10 84 Zjistím, proč mi to nechtějí dovolit, jaké mají obavy. Jaké mohou mít obavy? Co s tím? Účastníci vymýšlejí možnosti. Např. Naučím se trasu do kina. Požádám asistenta o doprovod. Půjdu s kamarádem až k metru a tam na mě rodiče počkají. Účastníci zkouší scénky pomocník hraje rodiče, účastník dceru nebo syna, který přesvědčuje rodiče, že např. zvládne zůstat odpoledne a večer sám doma, nají se, nakoupí si. Pokud to neumí, požádá rodiče, aby jej to naučili. 100 Co je to kamarádství Cíl Vím, co to znamená a obnáší, když je někdo můj kamarád Vím, co všechno mohu dělat se svým kamarádem Vím, kdo jsou moji kamarádi a přátelé Zkuste vysvětlit, co znamená: přátelství, známý, parta, spolužák, kámoš, kolegové. Jaký je to vztah? Co je pro něj typické? Lektor může použít flipchartový papír z cvičení Moje planeta vztahů nebo čistý papír, kde doprostřed nakreslí člověka. Pojmy napíše na lístečky. Účastníci je dávají blíž nebo dál k člověku ve středu. Tyto pojmy mohou dělat účastkům potíže. Je dobré ptát se na konkrétní příklady ze života. Kamarádství může být mezi dvěma lidmi nebo mezi více lidmi parta. Dlouholeté, pevné a silné kamarádství nazýváme přátelství. Jak se pozná, že jsou lidi spolu kamarádi? Lektor má připraveny lístečky s aktivitami nebo pocity, které jsou typické pro různé vztahy. Účastníci si berou a říkají, zda to je nebo není kamarádství. Pokud bude potřeba, vysvětlí se, vyvrátí se mýty. Co může být na lístečcích: Rozumíme si (= máme stejné názory, společné koníčky), chodíme spolu do kina, pomáháme si, telefonujeme si, můžeme se na sebe spolehnout, sedíme v hospůdce nebo kavárně a povídáme si, děláme si ze sebe legraci, zajímáme se jeden o druhého, líbáme se, navštěvujeme se, půjčujeme si věci, věříme si, občas se hádáme, ve všem spolu souhlasíme, říkáme si, když se nám na tom druhém něco nelíbí, občas se potkáme na ulici a prohodíme spolu pár slov, vidíme se jen ve škole, nedostávám odpovědi na mé zprávy Máte někdo opravdového kamaráda? Co byste nám o něm řekli? Účastníci mohou vyprávět o svých kamarádech i v menších skupinkách. Ostatní mohou zároveň trénovat naslouchání, např. zkusit zopakovat, co si zapamatovali. Pomůcky: tabule, fix, lístečky s pojmy 101 Jak poznám dobrého kamaráda Cíl Umím rozlišit dobrého a špatného kamaráda Můžeme dále navázat tématy o vlastnostech z kapitoly Sebeprezentace. Co se nám na našem kamarádovi líbí? Co se nám nelíbí? Pokračovat lze dalšími cvičeními z kapitoly Sebeprezentace a vztáhnout je na téma vztahů. Cvičení pro zopakování dobrých a špatných kamarádských vztahů: 1) Matěj se ptá Pavla, kde byl včera večer, když se měli sejít na volejbale. Pavel říká, že byl doma.

11 85 Není to pravda, Matěj u něj zvonil a nikdo nebyl doma. Je to v pořádku? 2) Jitka je domluvená s kamarádkou Ivetou, že půjdou zítra na výstavu fotek. Spolužák Petr ji navrhne, ať jdou dneska. Co by podle vás měla Jitka udělat? 102 S kým se chci kamarádit Cíl Vím, kde bych si mohl najít kamarády. Vím, se kterými lidmi mám chuť a šanci se seznámit. Uvědomuji si, čím já mohu být sympatický pro druhé. Zkuste každý jmenovat nějakého svého kamaráda. Odkud se znáte? Kde jste se potkali? Kde ještě můžeme potkat kamarády? Brainstorming. Pomocník může zapsat na tabuli. Proč jste se skamarádili zrovna vy dva? Jak se stane, že ze známosti vznikne kamarádství? Co je pro to důležité? Lektor shrnuje, pomocník píše na tabuli: Jsme si sympatičtí, baví nás stejné věci, jsme podobně staří, máme si o čem povídat, bydlíme blízko, hlavně máme chuť se seznámit, poznat nové kamarády. Co to znamená, že je nám někdo sympatický? Co nás dělá sympatickými? Pomocník rozloží na stůl různé obličeje z časopisů, novin. Účastníci vybírají ty, které jsou jim sympatické a nesympatické. Je lepší, když se podaří najít obrázky neznámých lidí, ne herců, zpěváků. Jde o to, jaký na nás člověk dělá dojem a jaký děláme my na něj. Důležité je naše chování, ale i vzhled. Lze navázat cvičeními o hygieně, sebeprezentaci, zaměřit se také na vlastnosti. Pomůcky: tabule, fix, obličeje z novin či časopisů 103 Jak vzniká kamarádství Cíl Vím, jak vzniká kamarádství Vím, co mohu udělat proto, abych se skamarádil Nemůžeme se rozhodnout, že hned budeme s někým kamarádit. Můžeme si to přát, snažit se o to, ale nemůžeme to někomu nařídit. Nejdříve se jen seznámíme a pak se uvidí, jestli se z nás kamarádi stanou nebo ne. Kamarádství vzniká postupně. Utváří se. Jak probíhá seznámení, když jsme někde mezi novými lidmi? Co je na začátku? I. Někdo nás představí nebo se sám představím. Navazují cvičení k představování. Pak se začneme bavit o čem? II. Zeptám se na něco, co se hodí. Co se hodí? Co se hodí: Kam chodíš do školy? Jsi z Prahy? Kde pracuješ? Jezdíš ráda na kole? Jsi tady poprvé? Jak se ti tu líbí? Je tady hezky, že? Co se nehodí: Kde jsi koupila to tričko? Máš kluka/holku? Jak jste starý? A vy máte manželku? Co mám dělat, abych se nehádal s tátou? Kolik si tu vyděláš? Účastníci si ve dvojicích zkouší začít rozhovor. Lektor zadá situaci, ve které se nacházejí, např. přišli do nového kurzu angličtiny, do tanečních, přijeli na pobyt, dovolenou.

12 86 Které otázky se vám líbily? Co vás nejvíc bavilo? Bylo vám povídání příjemné? Chtěli byste si s tím člověkem zase příště povídat? III. Zjistíme, zda si chceme spolu více povídat, třeba se i více vídat. Když si povídáme, mohu zjistit, zda se mi s tím člověkem dobře povídá, jestli si chce povídat, jestli jsou sympatie vzájemné: Jak to poznám? když mi odpovídá a ptá se mě taky, usmívá se, pak má zájem se mnou bavit. Můžu pokračovat. Pobavit se zase příště. když mi odpoví, ale dál se už bavit nechce, nemá zájem, nechám toho. Tím, že si popovídáme, ještě nejsme kamarádi. Kamarády se stanou lidé, až když se déle a často scházejí, tráví spolu čas, píšou si, volají si, myslí na sebe, mají se rádi Co můžete udělat pro to, abyste se se sympatickým člověkem zase někdy potkali, viděli? Navrhnout nějaké setkání. Lze zařadit cvičení z komunikace (viz kapitoly Základy komunikace, Poslouchám a reaguji, Sebeprosazení), cvičení na oslovení a rozhovor (viz kapitola Oslovení, rozhovor). 104 Zkouším se seznámit s novými lidmi Cíl Vím, co mám dělat, když se chci s někým seznámit Umím se představit Účastníci si domluví společnou schůzku (viz kapitola Domlouváme se). Na schůzku někteří z nich přivedou svého kamaráda, kterého ostatní neznají. Vyzkouší si vzájemné představení a povídání. 105 Můj plán hledání si kamaráda Cíl Vím, jaké mám kamarádské vztahy a zda je chci rozšiřovat Umím vymyslet, jak si najít reálně nové kamarády Lektor připraví dotazník Můj plán jak si najít nového kamaráda. Každý účastník se zamyslí nad tím, co může ve svém životě udělat, aby tohoto cíle dosáhl. Mohou mu v tom pomoci ostatní účastníci a lektor s pomocníkem. Je to cvičení vyžadující alespoň dvě lekce, individuální práci a mnohdy i spolupráci s rodinou nebo asistenty účastníků. Plán by měl obsahovat konkrétní a opravdu reálné kroky vedoucí k možnému nalezení kamaráda; účastník by je měl v dohledné době mít chuť a možnost uskutečnit. Pomůcky: dotazník Můj plán jak si najít nového kamaráda 106 Co je partnerství Cíl Vím, co je partnerský vztah Vím, v čem se liší partnerství od kamarádství V úvodu se lektor zeptá účastníků na jejich zkušenosti s partnerskými vztahy. Je dobré je upozornit, že se teď budeme bavit o intimních/osobních věcech, které nemusí mít chuť sdělovat ostatním. Pokud by tedy o něčem nechtěli mluvit, stačí to říct a ostatní to budou respektovat.

13 87 Máte partnera/ku? Chodíte s někým? Jste zamilovaní? Jak jste spolu dlouho? Nebo jste to někdy zažili v minulosti? Lektor rozloží na stůl lístečky s různými osobami a účastníci mají za úkol vybrat ty osoby, se kterými jde o partnerský vztah. Např.: holka manželka soused spolužák sestřenice přítel. Vysvětlí se pojmy. Lektor opět rozloží lístečky s popisy chování a různými charakteristikami vztahu dvou lidí a účastníci si vytahují a sami i společně přemýšlejí, zda to existuje v kamarádství i partnerství nebo zda se jedná výhradně o partnerství. Rozumíme si, chodíme spolu do kina, líbáme se, pomáháme si, děláme si ze sebe legraci, občas se hádáme, žijeme spolu (bydlíme, spíme v jedné posteli, vaříme, nakupujeme, chodíme spolu do sprchy), objímáme se a hladíme, chceme být spolu pořád, máme spolu děti, půjčujeme si věci, věříme si atd. Vzniknou tak dva sloupce, z nichž by mělo být poznat, že partnerský vztah se liší od kamarádství především v mnohem větší míře intimnosti, ať už fyzické nebo psychické. Pomůcky: lístečky s pojmy 107 Sbližování v partnerství Cíl Vím, co se děje, když lidé spolu chodí, jak se postupně sbližují. Pomocník rozdá účastníkům lístečky s obrázky (viz obrázky 47 55) a nápisy: rande, telefonování nebo zamilovaná SMS, držení se za ruce, polibek, objetí-mazlení, milování, návštěva doma a představení partnera rodičům, společné bydlení, společný výlet, případně svatba. Pojmy se vysvětlí. U rande je dobré vysvětlit rozdíl mezi rande a schůzkou v čem se liší? Účastníci pak obrázky seřazují podle toho, které aktivity se v partnerství objevují dříve a které později a dávají na magnetickou tabuli. Diskutují, proč tomu tak je. Pro zopakování může lektor přidat hru. Všichni se otočí, aby na tabuli neviděli a pomocník dva lístečky přehodí. Účastníci pak hledají, co bylo vyměněno. Na tato cvičení mohou následovat další lekce týkající se plánování společné budoucnosti, sexuality a rodičovství. Tato cvičení se nám do metodiky již nevešla. Přikládáme pouze využitelné obrázky: těhotenství, rodičovství. Pomůcky: magnetická tabule s magnety, obrázky s nápisy Doteky a komunikace v partnerství Cíl Vím, jak se k sobě fyzicky chovají zamilovaní lidé a co si říkají Umím rozlišit, co je vhodné v partnerském vztahu a není vhodné ve vztahu s kamarády Výstupy Na začátku rozlišení, o jaký vztah jde, zda o kamarádský nebo přátelský, vztah s asistentem. (Pozor, může dělat potíže.) Doteky v partnerství rozlišení, co je vhodné s partnerem a ne s kamarádem. Např. držení se za ruce ano u partnerství, většinou ne u kamarádství apod. Jak poznám, že ten druhý souhlasí, abych se ho takto dotýkal. Např. usmívá se, přiblíží se, odpoví také dotykem. Jak dám naopak najevo, že je mi něco nepříjemné, např. dotyk. Odsunu tomu člověku ruku, řeknu do očí ne, odejdu, o potížích řeknu někomu blízkému. O čem si zamilovaní lidé povídají. Pomůcky: předtočené výukové video Partnerské vztahy případně Nepřiměřený kontakt nebo Obtěžování asistentem

14 Nošení dárků Cíl Umím rozpoznat situace, kdy je a kdy není vhodné dávat dárky Chápu, že nadměrné nošení dárků může být lidem nepříjemné Cvičení má smysl především u účastníků, kteří mají potíže odhadnout vhodné dávání dárků, často v pracovním prostředí, ale i v sociálních službách. Na začátku lekce pomocník přinese a vnutí některému z účastníků neatraktivní dárek, např. noviny bez obrázků nebo nakreslený obrázek, ne moc hezký. Když se účastník bude divit a ptát, proč mu ho dává, řekne jen tak. Lektor nechá působit moment překvapení. Potěšil Vás dárek, který jste dostal? Proč Vám přijde divné, že jste dostal dárek? Dostáváte někdy dárky? Dáváte dárky? Kdy? Od koho dostáváme dárky? Dárky si dáváme s blízkými lidmi (rodina, kamarádi). V práci někdy si dávají kolegové dárky při příležitosti narozenin a nadřízený někdy dává pozornost na Vánoce. Pokud je pro účastníky těžké odhadnout situaci, kdy je vhodné dávat dárky, je možné se domluvit na pravidle: Dárky dáváme a dostáváme, když je k tomu důvod: narozeniny, Vánoce, svátek. Poděkování, gratulace. Bezdůvodně se dárky moc nedávají. Jenom blízkým. Nebo maličkosti (kolega přinese do práce buchtu nebo nabídne čokoládu). Pokud si nejsme jisti, zda je vhodné dát dárek nebo jak by měl být drahý, s někým se můžeme poradit. Pomocník nebo nějaký účastník může přinést svoji zkušenost z práce. Pomůcky: dárek pomocník nemusí darovat, může si vzít zpět 110 Placení za někoho Cíl Umím rozpoznat situace, kdy je a kdy není vhodné platit za někoho Lektor předem probere téma: Stalo se vám někdy, že za vás někdo platil? Kdo? Proč? Někdy zveme své přátele a blízké, protože jim chceme udělat radost. Jak víme, co jim udělá radost? Nevíme. Můžeme se jich zeptat. Když se nezeptáme, může se stát, že lidem objednáme něco, co nechtějí. Následuje aktivita v terénu, např. když jde skupina do kavárny. Účastníci se navzájem zvou. Mají za úkol se zeptat: Můžu Tě pozvat na nějaké pití? Co by sis dal?

Metodika podpory sociálních dovedností

Metodika podpory sociálních dovedností 1 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Metodika podpory sociálních dovedností Aneb jak připravit a vést kurzy sociálních dovedností pro lidi s mentálním postižením

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě.

Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Mít motivované účastníky. Mluvit srozumitelně dle zásad ETR. Ověřovat, zda účastníci všemu rozumí. Používat materiály ve srozumitelné podobě. Vše, co je řečené, je dobré mít i v písemné podobě (nebo promítnuté

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost?

Právní jednání Svobodná vůle Co to znamená, když má člověk omezenou svéprávnost? SVÉPRÁVNOST Tady můžete najít důležité informace, které se týkají svéprávnosti. Pokud některým slovům nerozumíte, požádejte někoho, komu věříte, aby Vám při čtení pomohl. Co je to svéprávnost? Svéprávnost

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy)

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy) SPOLU Olomouc SPOLU Olomouc, z. s. I Středisko podpory integrace Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc Tel: 585 237 194, e-mail: arp@spoluolomouc.cz, web: www.spoluolomouc.cz PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních

Více

Lekce 1: Co je to tým?

Lekce 1: Co je to tým? Lekce 1: Co je to tým? Teoretický úvod: Ať už chceme nebo ne, často se stáváme členem týmu. Schopnost týmové spolupráce je žádanou dovedností, kterou vyhledávají personalisté a na níž stojí úspěch a konkurenceschopnost

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY

Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel GRAFY Výstupy dotazníkového šetření Pohoda ředitel 1. stupeň GRAFY Termín dotazníkového šetření: listopad/prosinec 2012 Škola: Základní škola a Mateřská škola Lašťany 373, 78316 Bělkovice - Lašťany počet žáků

Více

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma:

Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice. Dotazník k bakalářské práci na téma: PŘÍLOHY Dotazník pro 5. ročník Základní školy Havlíčkova, Litoměřice Dotazník k bakalářské práci na téma: Programy primární prevence a jejich vliv na žáky základních škol. Ve městě Litoměřice Milí žáci,

Více

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM

Zkouška z českého jazyka pro cizince. Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Zkouška z českého jazyka pro cizince Úroveň B1 POSLECH S POROZUMĚNÍM Tato část zkoušky má 4 úlohy. Maximální počet bodů je 25. Řešení napište do ZÁZNAMOVÉHO ARCHU. Budete psát obyčejnou tužkou. Můžete

Více

Kurz Sociální a komunikační dovednosti

Kurz Sociální a komunikační dovednosti Kurz Sociální a komunikační dovednosti Lektorka, autorka materiálů: Mgr. Kateřina Obsah kurzu: 1. Pravidla a cíle kurzu 2. Seznamovací rozhovory teorie a nácvik, témata vhodná k vedení rozhovoru seznamovacího,

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti

Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. asistenti Chráněné bydlení Chráněné bydlení je pobytová sociální služba Společnosti DUHA. Služba nabízí bydlení v bytech po Praze. Služba mne může podpořit v zodpovědnosti za moji domácnost a za můj život. Ve službě

Více

Kde mohou pracovat lidé s postižením?

Kde mohou pracovat lidé s postižením? Kde mohou pracovat lidé s postižením? 30 Chráněné dílny Lidé s postižením pracují v chráněných dílnách. Většina lidí, kteří pracují v chráněných dílnách jsou lidé s postižením. V chráněné dílně ale také

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;)

Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Cesta za Vaším pokladem tedy ebookem ;) Krásný den, V momentě, kdy jste se rozhodli napsat svůj ebook, ocitli jste se najednou na cestě. Tato cesta může být jednoduchá, bezproblémová a úžasná a možná dokonce

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Práce jen pro OZP Úřad práce

Práce jen pro OZP Úřad práce CESTA ZA PRACÍ Tady můžete najít důležité informace, která se týkají pracovní smlouvy. Pokud některým slovům nerozumíte, požádejte někoho, komu věříte, aby Vám při čtení pomohl. Když hledáte práci, měli

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE

MINIMUM. náhradní rodinné péci PORADCE PORADCE 1) Od rodičů nebo jiných blízkých osob můžeš být oddělen/a jen na základě rozhodnutí soudu a jsou-li k tomu zákonné důvody. Chci se probudit...... aha...... chci se probudit doma...... takže se

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Tento dokument napsali: Jan Strnad Milena Johnová a Radka Čebišová z organizace Quip, z. ú.

Tento dokument napsali: Jan Strnad Milena Johnová a Radka Čebišová z organizace Quip, z. ú. 1 Tento dokument napsali: Jan Strnad Milena Johnová a Radka Čebišová z organizace Quip, z. ú. www.kvalitavpraxi.cz Nadační fond České spořitelny nám dal část peněz, abychom mohli dokument napsat. Co máte

Více

VODNÍ VÝZVA. Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE

VODNÍ VÝZVA. Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE VODNÍ VÝZVA Identifikace a řešení problému životního prostředí v okolí školy v oblasti HYDROLOGIE Program GLOBE - Téma roku 2013/14 GLOBE Téma roku 2013/2014 V průběhu nadcházejícího školního roku se v

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE

SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE SEMAFOR BEZPEČNĚ NA YOUTUBE Cílová skupina Cíl Časová dotace Pomůcky 4. 5. třída Osvojení pravidel chování na YouTube 40 minut papír A2, psací potřeby, barevné papíry, sada karet s příklady chování POSTUP:

Více

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU

20 proseb dětí. Příloha č. 1 MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU Příloha č. 1 20 proseb dětí MILÁ MAMINKO A MILÝ TATÍNKU 1) Nikdy nezapomeňte: jsem dítětem vás obou. Mám teď sice jen jednoho rodiče, u kterého převážně bydlím, a který se o mě většinu času stará. Ale

Více

O pracovní rehabilitaci

O pracovní rehabilitaci ÚŘAD PRÁCE O pracovní rehabilitaci Těžké slovo: pracovní rehabilitace Když je člověk osobou se zdravotním postižením, mám právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitace je služba úřadu práce. Pomůže

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ

PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ PRAVIDLA SOUŽITÍ V DOMOVĚ PRAMEN V MNICHOVĚ POSLÁNÍ DOMOVA PRAMEN Domov pro osoby se zdravotním postižením Pramen je dům, ve kterém můžete: bydlet jíst pracovat a dělat další věci, které Vás zajímají.

Více

Přiměřené sebeprosazování Metodický list

Přiměřené sebeprosazování Metodický list Přiměřené sebeprosazování Metodický list skupinová práce - scénky, pochvala a kritika práce s interaktivní tabulí a do sešitů - vhodné věty chvály a kritiky diskuse - umění říct ne, Obecné informace k

Více

Moje známka v pololetí 2011/2012 (letošní školní rok) na vysvědčení: (napiš číslo 1 až 5)

Moje známka v pololetí 2011/2012 (letošní školní rok) na vysvědčení: (napiš číslo 1 až 5) Přílohy Příloha č.1 - Dotazník Ahoj kluci a holky, prosím o vyplnění následujícího dotazníku. Dotazník má šest stránek. U otázek zaškrtni vždy jen jednu variantu, pokud není uvedeno jinak. Dotazník je

Více

Smlouva. o poskytování služby Podpora samostatného bydlení. 1. Pan/paní (jméno a příjmení): Datum narození: Adresa trvalého bydliště: Ulice: Město:

Smlouva. o poskytování služby Podpora samostatného bydlení. 1. Pan/paní (jméno a příjmení): Datum narození: Adresa trvalého bydliště: Ulice: Město: Smlouva o poskytování služby Podpora samostatného bydlení 1. Pan/paní (jméno a příjmení): Datum narození: Adresa trvalého bydliště: Ulice: Město: a 2. Rytmus od klienta k občanovi o.p.s. Adresa: Londýnská

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE. Aktivizačních a rozvojových programů - dále jen AR programy

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE. Aktivizačních a rozvojových programů - dále jen AR programy PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů - dále jen AR programy 1. Když nemůžu přijít, musím se omluvit Jak to mám udělat: Nejpozději 1 den dopředu zavolám, pošlu SMS nebo napíšu email,

Více

Instrukce pro administrátora

Instrukce pro administrátora nomi Instrukce pro administrátora POTŘEBNÝ PODNĚTOVÝ MATERIÁL: 4 hrací kostky 1 tužka obyčejná volný papír k testu vytvořené sady obrázků I. Počty A) Auta s koly Popis úkolu: V podnětovém materiálu má

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou)

Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) Rozhovor pro mladší děti 1. a 2. třída (+ může být pro ty, které nepíšou a nečtou) 1. Rozhovor porozumění / poslech, mluvení, gramatika (čtení, orientace v abecedě) Typ otázky Srozumitelné Gramaticky správně

Více

TRANZITNÍ PROGRAM. Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s.

TRANZITNÍ PROGRAM. Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s. TRANZITNÍ PROGRAM Bc. Jindra Valentová Rytmus o.s. CO NÁS DNES ČEKÁ Představení Tranzitního programu Jak Tranzitní program probíhá Video o Tranzitním programu Práce ve skupinách a následná prezentace CO

Více

Kuratela pro děti a mládež

Kuratela pro děti a mládež Kuratela pro děti a mládež JSEM PODEZŘELÝ Z PROTIPRÁVNÍHO ČINU JAKÁ JSOU MOJE PRÁVA? CO BUDE DÁL? Policie ČR bude okolnosti trestného činu dále vyšetřovat když Policie dojde k závěru, že jsem se trestného

Více

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005

ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ OD PODZIMU 2005 Žáci - první stupeň Zaškrtni všechno, čeho se bojíš: starších spolužáků + Zaškrtni nejvíce 3 předměty, které patří mezi tvé oblíbené: český jazyk + vlastivěda - přírodověda - hudební výchova + pracovní

Více

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA

ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA ZKOUŠKA Z ČESKÉHO JAZYKA NA ÚROVNI A1 PODLE SERR PRO TRVALÝ POBYT V ČR (MODELOVÁ VERZE) 1 ČÁST I: Čtení s porozuměním Úloha 1: Čtěte a pracujte s texty. Řešte úlohy 1-7. Je to pravda (ano), nebo není to

Více

1. Jsem: a) slabozraká/ slabozraký b) těžce slabozraká nebo prakticky nevidomá/ těžce slabozraký nebo prakticky nevidomý c) nevidomá/ nevidomý

1. Jsem: a) slabozraká/ slabozraký b) těžce slabozraká nebo prakticky nevidomá/ těžce slabozraký nebo prakticky nevidomý c) nevidomá/ nevidomý Příloha č. 1 : dotazník k diplomové práci Vážená studentko, vážený studente, tento dotazník je anonymní a je určen studentům s postižením zraku, kteří studují na vysokých školách. Cílem dotazníku je analyzovat

Více

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A

Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. A 5 JZYKŮ LÁSKY Vyberte u každé otázky jednu možnost a zapište si písmenko za vybranou možností. 1. Rád/a slyším pochvalné poznámky. Jsem rád/a, když mě někdo obejme. 2. Rád/a trávím čas o samotě s člověkem,

Více

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR

Úvod KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy III : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

Ukázková práce s dětskou literaturou

Ukázková práce s dětskou literaturou Ukázková práce s dětskou literaturou 1 SEDMILHÁŘ JOSÍFEK Daniela Krolupperová Titul z edice Druhé čtení nakladatelství Albatros Vhodné pro: společnou mimočítankovou četbu Věková skupina: konec 2. ročníku,

Více

Jak mluvit s roboty. Dokážeš naprogramovat robota tak, aby postavil kelímky ve správnou stavbu?

Jak mluvit s roboty. Dokážeš naprogramovat robota tak, aby postavil kelímky ve správnou stavbu? Jak mluvit s roboty Dokážeš naprogramovat robota tak, aby postavil kelímky ve správnou stavbu? Témata: Algoritmy, Debuggování (opravy chyb) Během této hodiny se žáci naučí, jak předávat pokyny robotovi

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro rodiče KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro rodiče Page 1 of 7 Datum: Měsíc Rok Milí rodiče, Jak se daří vašemu dítěti? Jak se cítí? To je to, co bychom se od vás rádi dověděli. Prosíme

Více

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h.

Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Téma Každý jsme jiný Třída/y 2. Počet žáků 17 Časový rozsah 2 h. Cíle aktivity 1. Žák zformuluje, podle čeho pozná svoji jedinečnost. 2. Žák pojmenovává, v čem se lidé liší. Čím může být tato odlišnost

Více

Obchodní jednání DOPORUČENÍ SEZNAM

Obchodní jednání DOPORUČENÍ SEZNAM Obchodní Schůzka Obchodní schůzka Technologický postup zajišťující 100% výsledky Je třeba naučit se všechny kroky, každý je důležitý. Žádný bod nelze vynechat nebo prohodit Jde o celkovou psychologii obchodního

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Téma. Cíle aktivity. Pomůcky Pastelky, psací potřeby, nůžky, výkresy, balicí papír, lepidlo. 1) Podpisovka Popis aktivit

Téma. Cíle aktivity. Pomůcky Pastelky, psací potřeby, nůžky, výkresy, balicí papír, lepidlo. 1) Podpisovka Popis aktivit Téma Komplexní prosociálnost, mezilidské vztahy a komunikace, spolupráce, pozitivní hodnocení druhých Aplikovaná etická výchova - ochrana přírody a životního prostředí Třída 8. Počet žáků 26 Časový rozsah

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více

Jak koupit nemovitost

Jak koupit nemovitost Jak koupit nemovitost Bezpečně? Co nejlépe? Bez starostí a stresu? Část 1. www.alisen.cz Proč vznikla tato kniha? Koupě nemovitosti bývá pro většinu z nás životní investicí. Vydáváme velké, často půjčené

Více

Naslouchej mi! Tento pracovní sešit patří

Naslouchej mi! Tento pracovní sešit patří Naslouchej mi! Tento pracovní sešit patří USARC/PACE, 1996 Revise 2000 1 Upozornění pro plánovače Používáte-li tuto příručku, abyste pomohli jiným v plánování, dbejte na to: 1) abyste sami nejdříve dokončili

Více

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků

7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7 osvědčených tipů jak vybudovat základnu věrných zákazníků 7. lekce Jak se stát doporučitelným Chcete si udělat z doporučení seriózní nástroj, díky kterému budete stabilně získávat nové zakázky a obchodní

Více

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU

NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 1 Jiří Glet NEHNOJTE ZAHRÁDKY KYSELINOU 2 COPYRIGHT Autor: Jiří Glet Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-340-4 (epub) 978-80-7512-341-1 (mobipocket) 978-80-7512-342-8 (pdf) 3 1.

Více

Kuratela pro děti a mládež

Kuratela pro děti a mládež Kuratela pro děti a mládež JSEM PODEZŘELÝ Z PROTIPRÁVNÍHO ČINU JAKÁ JSOU MOJE PRÁVA? CO BUDE DÁL? Pokud mi není 15 let, nejsem trestně odpovědný To ale neznamená, že nemůžu být potrestán, pokud se dopustím

Více

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let

KIDSCREEN-52. Dotazník o zdraví pro děti a mládež. Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let KIDSCREEN-52 Dotazník o zdraví pro děti a mládež Verze pro děti a dospívající od 8 do 18 let Page 1 of 7 Dobrý den, Datum: Měsíc Rok Jak se ti daří? Jak se cítíš? Rádi bychom se to od tebe dozvěděli. Přečti

Více

Pozornost OBSAH. PhDr. Kamila Balharová, ZŠ Táborská, Praha Ilustrace: Michaela Suchoňová, ZŠ Třinec. Metodika 1. Úvod 2

Pozornost OBSAH. PhDr. Kamila Balharová, ZŠ Táborská, Praha Ilustrace: Michaela Suchoňová, ZŠ Třinec. Metodika 1. Úvod 2 NÁPRAVNÁ CVIČNÍ PhDr. Kamila Balharová, ZŠ Táborská, Praha Ilustrace: Michaela Suchoňová, ZŠ Třinec OBSAH Metodika 1. Úvod 2 2. Metodický komentář 2 2.1 Hledej rozdíly 2. Závěr 4. Zdroje Materiál Pracovní

Více

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list

Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list Šikana = konflikt, kterému se lze vyhnout Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem, dramatizace - asertivní dovednosti práce s interaktivní tabulí a sešitem - konflikt, šikana, prevence šikany

Více

Komunikujeme v digitálním světě i mimo něj

Komunikujeme v digitálním světě i mimo něj Komunikujeme v digitálním světě i mimo něj Co se naučíte V různých situacích budete volit různé způsoby komunikace. Zjistíte při tom, kdy je vhodné komunikovat prostřednictvím digitálních prostředků a

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0%

DIOT1. ZMĚNA V NÁZORECH RESPONDENTŮ žáci 1. stupně 0% 0% škola žáci. stupně V tabulce jsou zahrnuty pouze ty položky, u nichž došlo k více než 5 procentní změně v názorech respondentů v daném roce proti současnému (206) šetření. Pohledem do grafů Zaškrtni všechno,

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející. 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné JÁ MOJE ŠKOLA vyhodnocení TŘÍDA 1.(odpovídalo 13 žáků) ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Zakroužkujte odpověď: 1 ano/výborné 2 většinou ano/dobré 3 občas/ucházející VZTAH KE ŠKOLE 4 většinou ne /nezáživné 5 vůbec ne/nepříjemné

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I.

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I. 1. Jméno 1 Václav Procházka jméno příjmení 1. VYBERTE JENOM JMÉNA. mapa Antonín moře Jan sprcha Jaroslav stůl Vladimír vana Blanka 1 2. JAK SE JMENUJE AUTOR TOHOTO TEXTU. Dobrý den, jmenuji se Robert Kouba,

Více

Příprava na výuku rodinné výchovy

Příprava na výuku rodinné výchovy Irena Hrachová, Bi/Rv UČO 105347 Příprava na výuku rodinné výchovy Téma: Rodina Datum: 19.9.07 Název školy: ZŠ T.G.Masaryka Náchod Ročník: 6.C Kompetence: k učení, k řešení problémů, ke komunikaci a spolupráci,

Více

Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči)

Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči) Systém CPA (Care Programme Approach, Programový přístup k péči) care plan Co je systém CPA? Systém CPA Plan Programovému přístupu k péči se jinak říká také systém CPA. Systém CPA se stará o to, abyste

Více

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od

Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Nebojte, děti, nezapomněl jsem. Na začátku jsme se přeci domluvili, že se pořádně zamyslíte a napíšete, v čem se vaše Česká republika liší od Ekvádoru? K tomu, co vymyslíte, můžete namalovat i obrázek.

Více

Kdo doma co dělá Pomáhá doma u stolu 1 10-15 min - pastelky (lepidlo, nůžky) - 1 - - -

Kdo doma co dělá Pomáhá doma u stolu 1 10-15 min - pastelky (lepidlo, nůžky) - 1 - - - Domácí práce Kompetence Kdo jsem - umí ukončit oblíbenou činnost a jít dělat povinnosti Můj kamarád - pomáhá doma rodičům Doprovodný text... Návrhy činností Název činnosti Kompetence Prostředí Počet Délka

Více

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech

Jazyková výchova. Psaní velkých písmen. Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Šablona č. II, sada č. 2 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Český jazyk a literatura Jazyková výchova Psaní velkých písmen Psaní velkých písmen ve vlastních jménech Ročník 2. Anotace

Více

PŘÍLOHY Seznam příloh:

PŘÍLOHY Seznam příloh: PŘÍLOHY Seznam příloh: 1. Scénář fokusových skupin s žáky 2. Pokyny k transkripci fokusových skupin 3. Přepisy fokusových skupin 4. Dotazník pro žáky 1. a 2. ročníků základních škol 5. Dotazník pro rodiče

Více

Škola: CEKPV Datum:

Škola: CEKPV Datum: Mapa školy Vyhodnocení projektu Mapa ScioŠkoly Souhrnný přehled - Škola: CEKPV Datum: 13. 11. 2018 Následuje výčet hodnot, které mohou, ale také musí být cílem školy. Ohodnoťte, prosím, jednotlivé položky

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj Péče bez překážek, z. s. Praha 2019 JIHOMORAVSKÝ KRAJ 3483 2 příjemců příspěvku

Více

1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM

1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM 1. LEKCE MÉ JÁ, SEBEPOZNÁNÍ, SEBEPOJETÍ, VĚDOMÍ O SOBĚ SAMÉM Úvod Vycházejme z definice sebepoznání jako sociálního konstruktu osobnosti, ve němž je protagonista jak aktivní, tak pasivní. V procesu tvorby

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

SQ2 - Ochrana práv a chráněných zájmů

SQ2 - Ochrana práv a chráněných zájmů SQ2 - Ochrana práv a chráněných zájmů Program pracuje v oblasti ochrany práv a chráněných zájmů se zdroji práv uvedených v Listině práv a svobod zejména čl. 3 a pak z Úmluvy o právech dítěte, které jsou

Více

Když klient říká: NE! Klient s námi pouze pokračuje v dialogu, dokonce nám nahrává. Jak se tomu postavit?

Když klient říká: NE! Klient s námi pouze pokračuje v dialogu, dokonce nám nahrává. Jak se tomu postavit? Jak jsou námitky klienta vnímány? Bohužel jako negativní signály. Postoj obchodníka: Strach, obavy, negativní představy, klient MNE odmítá. Když klient říká: Nemám čas. Nemám peníze. Nemám zájem. My už

Více

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI

TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI TEST ÚROVNĚ NEZÁVISLOSTI Využitelný pro měření kompetence: vedení lidí, flexibilita Forma: papír - tužka Čas na administraci: max. 10 min. Časový limit: ne Vyhodnocení: ručně cca 10 minut jeden testovaný

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE. Jednodenních a Pobytových AR aktivit, dále jen AR programy

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE. Jednodenních a Pobytových AR aktivit, dále jen AR programy PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Jednodenních a Pobytových AR aktivit, dále jen AR programy 1. Když nemůžu přijít, musím se omluvit Jak to mám udělat: Nejpozději 1 den dopředu zavolám, pošlu SMS nebo napíšu email,

Více

Cesta do školy. PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha

Cesta do školy. PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha Obor RVP ZV: Ročník: Časový rámec: (tematický okruh: závislosti, vztahy a práce s daty) 4. 7. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií 45 60 minut METODIKA MATERIÁL

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Jak najít kamaráda Časový rozsah lekce 2x 45 min. Věková skupina (ročník) 5. (lekce vhodná

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Pomoc druhým Časový rozsah lekce Dvě ihned navazující hodiny Věková skupina (ročník) 1.třída

Více

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech

Byznys trip. V obchodě nosí mnoho lidí obleky a kravaty. Je to prostě jistota. Obzvlášť, když jdou k zákazníkovi, se málokdo odváží jít v kraťasech Šaty dělají člověka Paní učitelka o sebe musí dbát, protože se na ni dívají žáci či již vyspělí puberťáci a ti nenechají na super ulítlém ohozu ani nit suchou. Pan majitel malé firmy chodí, jak se mu chce,

Více

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U

R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U R O Z H O V O R Y S U K R A J I N S K Ý M I D Ě T M I Z M U K A Č E V S K É H O I N T E R N Á T U Pro časopis ZÁMEČEK foto, text: František Miker, Lukáš Pěkný, Aleš Dvořák Mukačevo Ukrajina, dne 2. 7.

Více

Zavedení kvadratické funkce

Zavedení kvadratické funkce Předmět: Matematika Doporučený ročník: 2 Vazba na ŠVP: Funkce Cíle Odvození grafu - paraboly Uvědomění, kde se s kvadratickou funkcí setkáváme ve světě kolem nás Stručná anotace Celohodinová aktivita,

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více