EVS V URUGUAYI od nápadu k cestě

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "EVS V URUGUAYI od nápadu k cestě"

Transkript

1 EVS V URUGUAYI od nápadu k cestě

2

3 Na začátku byla myšlenka. Naučit se španělsky, pracovat s dětmi a mládeží v zahraničí. Třeba jako dobrovolník. Pak se objevil sen. Poznat a procestovat Jižní Ameriku. Když se blížil konec studií, byla zde možnost zařadit se do pracovního procesu. Nebo si začít plnit své sny. Vždycky mě bavilo chodit nevyšlapanými cestami... Edita, dobrovolnice EVS v Uruguayi (4/ /2012)

4 Tato brožura je shrnutím mých zkušeností, postřehů a praktických informací o EVS mimo Evropu, které se ovšem dají využít i Evropě. Najdete zde příklady toho, jak hledat organizace, v kterých EVS ještě neproběhla, na jaké kulturní rozdíly můžete narazit při své práci, jak se vypořádat s tím, že zpočátku vaše EVS vypadá jinak než na papíře, jak se vyrovnat s ponávratovým šokem. Naleznete tu také ukázku aktivit, které se dají dělat ve venkovských oblastech a základní informace o Uruguayi. Budu ráda, když brožura poslouží mladým lidem a budoucím dobrovolníkům, koordinátorům EVS, vysílajícím organizacím, lidem, kteří se zajímají o Uruguay.

5 Jmenuji se Edita a pocházím ze Štěpánovic, malé vesničky v Jižních Čechách u Českých Budějovic. Po dokončení gymplu v Třeboni jsem se dostala studium psychologie a sociální práce v Brně. Během studia na vysoké škole jsem začala cestovat a poznávat jiné země a lidi z odlišných kultur. Zúčastnila jsem se a organizovala několik projektů Mládeže v akci, pracovala jsem ve Španělsku, studovala ve Finsku. Po dokončení školy jsem se rozhodla splnit si svůj další sen - vydat se do světa na zkušenou. A tak mě cesty přes Skandinávii dovedly do Latinské Ameriky. Byla jsem 9 měsíců dobrovolníkem EVS v Uruguaji. Poté jsem strávila půl roku na cestě po Jižní Americe. V Uruquayi jsem žila v městečku Colonia del Sacramento, které je vzdálené 45 kilometrů (přes řeku Río de la Plata) od Buenos Aires. Pracovala jsem v komunitních centrech ve venkovských oblastech s dětmi, mládeží i dospělými. S dětmi a dospělými jsme hráli divadlo, které jsme zakončili společným divadelním vystoupením dvou škol. Seskupinou žen jsme plánovaly volnočasové aktivity pro místní komunitu. V Colonii jsem ve škole učila češtinu, dělala kulturní okénka o České republice a naučila mnoho lidí tančit mazurku.

6 O Uruguayi Uruguay je zemí, která se nachází na pobřeží Atlantského oceánu a jejími nejblížšími sousedy jsou Brazílie a Argentina. V porovnání s nimi patří k nejmenším zemím Jižní Ameriky, ale pořád je svou rozlohou více jak dvakrát větší než Česká republika. Na tak velkém prostoru žijí 3 miliony lidí. Dnešní Uruguayci jsou převážně potomci Evropanů. Domorodé indiánské obyvatelstvo bylo pobito při kolonizování Jižní Ameriky. Říká se, že bohatsvím Uruguaye je oro verde (zelené zlato), pastviny. Uruguay je charakteristická svým zemědělským a venkovským životem. Krávy je možné potkat i na písečné pláži. Jednou z tradičních postav uruguayské kultury je guacho. Gauchové (cowboyové) byli silní mužové, kteří jezdili na koni, dokázali si poradit s rozdivočeným dobytkem, žili polonomádským autonomním životem, popíjeli mate a bojovali za svobodu. Dnes se gauchové usadili, žijí ve zděných domovech se svými rodinami a mají svá stáda dobytka. Přesto když sedí na koni a projíždějí kolem svých stád, z jejich očí číší nespoutanost a divokost. Život na venkově se dříve soustřeďoval kolem estancií. Estancie byly velké statky, s mnoha obytnými, zemědělskými a technickámi budovami, kolem nichž se rozkládaly tisícové hektary polností. Estancie se dají chápat jako obdoby našich hradů a zámků. V estanciích žili bohatí vlastníci s početnou rodinou a zaměstnávali mnoho lidí, kteří se starali o chod domácnosti, polnosti, dobytek a stroje. Dnešní venkov je typický malými farmami, kde rodiny chovají převážně krávy. Ve venkovských oblastech se nachází malé venkovské školy, kam dochází děti z různě vzdálených farem i několik kilometrů pěšky, na kole, na koni.

7 Oblíbeným a dnes i národním nápojem Uruquajců je mate. Po ulicích se procházejí lidé s termoskami v podpaždí a usrkávají horké a hořké mate. Vidět Uruguayce bez termosky je téměř nemožné. Uruguayci totiž pijí horké mate i v létě na pláži u oceánu. Mate však není pouze nápojem, je také důležitým komunikačním prostředkem. Lidé se potkávají a kolují mezi s sebou mate, které usrkávají za pomocí bombilly ( brčko ). Vzniká mezi nimi zvláštní pouto, známost. Pití mate může připomínat indiánskou dýmku míru. Nabídnout mate neznámémé člověku je jasnou zprávou už nejsi cizí. Dáme si mate by se dalo připodobnit českému jdeme na jedno.

8 Uruguay je především zemí farmářů, ale existuje zde silný vztah k hudbě. Typickými rytmy jsou tango, milonga a candombe, jež všechny vycházejí z afrických rytmů. Candombe je afro-uruguajský hudební styl, který je téměř každý den slyšet v ulicích Montevidea. Původně se objevil s otroky z Afriky, kteří se o volných nedělích družili, tančili a bubnovali na tambory. Dnes existuje mnoho skupin, které se každý týden schází, trénují candombe a přípravují se na karnevalový průvod a llamadas. Uruguay se pyšní nejdelé trvajícím karnevalem na světě 40 dní. Dá se připodobnit k hudebním a divadelním festivalům pod širým nebem. Nedílnou součástí karnevalu jsou také murgy. Murga je jak hudební žánr, tak i název pro skupinu, která murgu zpívá. Murga je vokálním uskupením přibližně deseti členů, jež hudebně doprovází bubny a kytara. Pro murgu je charakteristická teatrálnost a sociálně-politická kritika současné doby, jež chce pobavit i upozornit na problémy Uruguaye. Pro zdůraznění teatrálnosti jsou zpěváci silně nalíčení a oblečeni v barevných kostýmech. Uruguayci popisují svou zemi jako suavemente ondulada (mírně zvlněná). Nejvyšší hora měří 514m. Velkým lákadlem a jejich pýchou jsou však písečně pláže Atlantského oceánu. V dříve zapomenutých přímořškých vesničkách žili rybáři ve svých dřevěných chajdách, kochali se romantickými západy slunce nad oceánem, spravovali sítě a užívali svůj klid. Dnes tento odpočinek přichází až po letní sezóně, kdy po 3 měsících prázdnin, měsíčních dovolených, 40denním karnevalu, 40 vedru, se pláže vylidní, vše se vrátí do svých kolejí a lov ryb může zase pokračovat.

9

10 EVS (European Voluntary Service) Evropská dobrovolná služba EVS je program Evropské komise pro mladé lidi (17 30 let). Umožňuje mladým lidem pracovat jako dobrovolník v jiné zemi (převážně v Evropě) až po dobu 12 měsíců, přičemž náklady na cestu, ubytování, stravování a pojištění jsou hrazeny z grantu, vč. měsíčního kapesného. Dobrovolník si může vybrat zemi a organizaci, v které by chtěl pracovat. Nejčastěji dobrovolníci nacházejí své uplatnění v oblasti sociální, kulturní, volnočasové, ekologické aj. Pro mě byla EVS splněním snu. Chtěla jsem žít v Jižní Americe a poznat ji. V Uruguayi jsem poznávala uruguayskou a argentinskou povahu, kulturu, historii, krajinu. Díky projektu jsem pochopila, jak může na vypadat práce na rozvoji venkova a zkusila jsem si, jak se pracuje s venkovskou komunitou. Nezbytným nástrojem pro práci s lidmi byla španělština, kterou jsem si výrazně zlepšila. EVS mi přinesla také více poznání sama sebe a větší sebedůvěru do mých dalších životních projektů. Specifika EVS mimo Evropu Kam podat a jak dlouho to trvá? Projekt spadá pod Výkonnou agenturu EACEA v Bruselu. Výkonná agentura má delší dobu na schválení/zamítnutí projektu. Od podání projektu k jeho schválení jsou tři čtyři měsíce, samotný projekt může začít nejdříve 6 měsíců od podání žádosti. Proto je třeba plánovat s předstihem. V mém případě jsme podávali žádost k , před Vánocemi jsem se dozvěděla o jeho schválení, projekt začal a EVS Jak najít organizaci? Já jsem ji našla díky maďarské organizaci, která dlouhodobě spolupracovala s naší mládežnickou iniciativou. Od nich jsem získala kontakt na uruguayskou organizaci, která mi pomohla sehnat mojí hostitelskou organizaci v Uruguayi.

11 Pro organizace mimo Evropu neexistuje jednotná databáze, protože tyto organizace neprochází akreditačním řízením jako organizace v Evropě. Ale např. na stránkách EACEA můžete najít podpořené projekty z Bruselu, kde je možné dohledat organizace, které mají s EVS zkušenosti. Dále je vhodné poptat se lidí (i ze zahraničí), kteří mají zkušenosti s projekty Mládež v akci (nově Erasmus+), zda-li spolupracovali na nějakém projektu s organizacemi z Latinské Ameriky. Případně zda-li mají nějaký kontakt na partnerskou organizaci/člověka mimo Evropu. Zkoušela jsem také kontaktovat organizace, které jsem si našla pomocí Google. Ale odpověď jsem většinou nestala, když ano, tak po 2-3 měsících. Další problém je v tom, že o tomto dobrovolnickém programu se v Jižní Americe v podstatě neví, tudíž vysvětlit vše přes internet je poněkud náročné. Většina organizací v Jižní Americe, které mají dobrovolníky, je zvyklá, že dobrovolnictví je placené samotným dobrovolníkem. Např. přijede-li dobrovolník pracovat s dětmi, tak si každý týden platí jídlo a ubytování. Já osobně bych doporučila první dvě strategie. Využít organizace, které s projekty mají zkušenosti nebo využít osobních kontaktů. Co je důležité? Při hledání organizace je důležité být trpělivý a zkoušet to. Já jsem začala shánět organizaci rok předtím, než jsme projekt podali na Výkonnou agenturu. Rytmus práce je jiný než v ČR. Je dobré mít na paměti, že vyřídit některé dokumenty může trvat o několik dní déle. Pokud je třeba získat podepsané dokumenty ve fyzické podobě, doručovací doba pošty je 2-3 týdny.

12 Když se při EVS zdá, že pro dobrovolníka není žádná práce nebo projekt je jiný, než vypadal na papíře, je třeba si hledat svoji cestu. Je pravděpodobné, že málo organizací mimo Evropu má zkušenosti s dobrovolníky. Proto je dobré být aktivní a navrhovat vlastní aktivity. Jihoameričané se rádi dozvídají o Evropě. Školení Školení v Jižní Americe neprobíhají tak jako v Evropě (on-arrival, midterm). Záleží na hostující organizaci, zda pro vás nějaký trénink připraví. Určitě je dobré se na začátek domluvit, že vám během prvního týdne představí organizaci, aktivity, charakteristiky země aj. Já jsem byla ve své organizaci i městě jediným dobrovolníkem. Finance Vysílající organizace podává projekt na Výkonnou agenturu a zároveň je i příjemcem grantu. Vysílající organizace tak může peníze posílat hostující organizaci nebo přímo dobrovolníkovi. My jsme se předem dohodli s hostující organizací, že peníze budu dostávat přímo od vysílající organizace. Je to také i jisté bezpečnostní opatření v případě, že jste prvním dobrovolníkem v organizaci. Před mým projektem jsem poznala dívku, která byla na EVS ve Střední Americe. Jednoho dne se nepohodla se svou hostující organizací, která ji ze dne na den vyhodila z práce a přestala jí dávat peníze na živobytí. Otevření bankovního účtu v Jižní Americe je velmi složité (je k tomu potřeba spousta potvrzení a vyšší finanční obnos). Já jsem si vybírala z bankomatu, maximální částka na jeden výběr byla okolo Kč. Vyplatí se předem si u své banky zjistit možnosti a podmínky výběru z bankomatu v zahraničí.

13 Očkování O očkování jsem se šla poradit do očkovacího centra. Doporučené očkování do Uruguaye byla žlutá zimnice, virová hepatitida A+B, tetanus, meningokoková meningitida a vzteklina. Já jsem přišla měsíc před odjezdem, takže jsem vybrali očkování proti virové hepatitidě A+B a žluté zimnici. Vzteklina se doporučuje, protože v Jižní Americe se potuluje hodně pouličních psů. Moje zkušenosti jsou takové, že v Uruguayi byli psi přátelští. Třetí očkovací vakcínu proti virové hepatitidě A+B jsem dostala v Uruguayi. Bylo to komplikované kvůli lékařským stávkám, lékařskému předpisu, sehnání kombinované vakcíny, ale po třech měsících se to podařilo. Víza ČR má s Uruguayí bezvízovou povinnost na tři měsíce. Při vstupu do země dostanete na hranicích razítko se vstupem na 90 dní. Pokud chcete v zemi zůstat déle, můžete si na cizinecké policii vízum koupit nebo se vydáte na výlet do jiné země. Při návratu do Uruguaye dostane na hranicích automaticky razítko s bezvízovým vstupem na další tři měsíce. Já jsem se co tři měsíce vydala na výlet do Argentiny, a tak jsem měla automaticky prodloužený bezvízový pobyt na další tři měsíce. Překročíte-li tříměsíční pobyt, ze země vás nevyhostí, ale budete si muset zaplatit vízum, a to i když ze země už budete odjíždět.

14 Práce ve venkovských oblastech Uruguaye Dát o sobě vědět Myslím si, že dobrovolník by o sobě komunitě měl dát vědět. Pokud v samotné organizaci není mnoho práce, navazováním kontaktů s lidmi okolo se otevírají dveře k další spolupráci a rozvíjení projektů. Takto to fungovalo v mém případě. Jednak jsem se do venkovských škol dostávala se svými kolegyněmi, které naplánovaly setkání a do komunity mě uvedly. Vedle toho jsem se sama domlouvala přímo s učiteli. Například při návštěvě jedné školy za jiným účelem jsem se s učitelkou domluvila na workshopu o ČR. Jedna paní ředitelka mě kontaktovala poté, co mě potkala na společné schůzce komunitních center a žádala mě o divadelní workshop. Se svou kolegyní jsme šly za ředitelem lycea, kterému jsem představila svou myšlenku udělat workshop o České republice. On byl nadšený a hned mě dovedl k pedagogickým asistentům, abych jim představila svůj nápad a domluvila se na termínech. Dál mě představil učitelům filozofie, se kterými jsme realizovali workshopy o českém jazyce. Děti z lycea mě poprosily o výuku češtiny, kterou jsem připravila ve spolupráci s pedagogickými asistenty. Lidé Uruguayci jsou živější než Češi. Ptají se, skáčou do řeči, jejich pozornost je více roztěkaná, zajímají se o rodinné vztahy, nemají ostych věci zkoušet, chtějí participovat. Je dobré to vzít v potaz při plánování aktivit. Já jsem záměrně připravovala aktivity kratší, interaktivní a hry, při kterých se mohli hýbat. Uruguayci si zakládají na neformálních vztazích a na tom, že znají své příbuzné do pátého kolena. Proto se vyplatí být více osobní a kromě obecných fotek ČR ukázat i fotky rodiny, kamarádů, vesnice. Obecně se Uruguayci snadno nadchnou a na závěr zhodnotí aktivitu pozitivně. Ale v praxi to může vypadat tak, že na druhé setkání z deseti dorazí dva. Přestože vám minule řekli, že je to baví a chtějí se zúčastnit.

15 Ale pak je bolí zub, je zima,... Je dobré nenechat se odradit a připravovat aktivity flexibilně. Jednou jich přijde pět a podruhé patnáct. I když se s někým na něčem dohodnete, v praxi to může vypadat jinak. Například s paní učitelkou Esther jsme přes dva měsíce domlouvaly celodenní divadelní workshop pro děti z několika venkovských škol. Výsledkem byl hodinový divadelní workshop se skupinou 45 dětí ve věku 8-12 let a druhý hodinový worskhop s 55 dětmi ve věku 4-7 let. Venkov Lidé na venkově se věnují především chovu skotu a krav. Statky jsou od sebe vzdálené často i několik kilometrů. Uprostřed se postaví škola. Právě ta je často jediným místem, kde se lidé na venkově mohou scházet. V Colonii právě z těchto venkovských škol udělali komunitní centra, kde se pořádají veřejné akce. Protože tyto venkovské oblasti nejsou příliš dobře dostupné, aktivity se většinou plánují s frekvencí jedenkrát za 14 dní. Počasí Uruguayský venkov má to specifikum, že v období deště se nic neděje. Cesty, které vedou k venkovským školám a statkům jsou prašné a s výmoly, takže když prší, stávají se občas nesjízdnými. Proto se mnoho aktivit při dešti odkládá. Já jsem přes déšť realizovala jednu aktivitu ve škole, ale několik dětí nedorazilo, protože se neměly do školy jak dopravit.

16 Práce ve venkovské škole La Casuarina Ve venkovské škole La Casuarina jsem pracovala 7 měsíců. Se skupinou jsem se seznámila na prvním workshopu o České republice, který iniciovaly moje kolegyně. Po jeho skončení jsme se dohodly na otevření divadelních workshopů. Paní učitelka ze školy si vzala za úkol kontaktovat lidi z místní komunity a nabídnout jim možnost se zúčastnit. Setkání probíhala v odpoledních hodinách 1x14 dní. Skupina Divadelní skupina se tvořila postupně a byla vícegenerační. Zpočátku chodily žačky, mladé dívky okolo 15ti let a dospělí. Postupně se vykrystalizovala skupina sedmi lidí, pěti žaček a dvou dospělých žen. Výhodou bylo, že celá skupinka se dobře znala, proto před sebou neměla příliš ostych. Obecně Uruguayci studem příliš netrpí. Skupina byla dvougenerační, proto jsem se snažila vymýšlet aktivity tak, aby to bylo zábavné pro všechy. Při práci ve dvojicích jsem většinou chtěla, aby dospělé ženy byly společně. Průběh Na začátku jsme hrály hry, abychom se poznaly a zjistily, co při našich setkáních chceme dělat. Dohodly jsme na secvičení divadlení hry. Divadelní dílny postupně získaly ustálený rámec. První část dílny jsme vždy hráli nějaké hry. Nejprve něco na rozehřátí, následovaly hry na rozvoj divadelních kompetencí (např. práce s hlasem, vnímání prostoru, tělesný výraz emocí). Ve druhé části dílny jsme se věnovali nacvičování divadelní hry Doktor Vinagreta. Příklady aktivit Práce na divadelní hře: Nejprve jsme si ji společně přečetli a rozebrali jsme, jak jí rozumíme (styl, téma, o co se jedná). Dále jsme si všichni namalovali, jak si představujeme scénu. V další fázi jsme se zabývali každou osobností. Každý z nás si našel ztvárnění každé postavy (fotky, obrázky) a pak jsme hledali charakteristiky každé z postav.

17 Hra na úvod uhádni emoci Vytvoří se dvojice. Každá dvojice si vylosuje lístek, kde jsou napsány dvě protikladné emoce (např. radost a smutek). Jeden z dvojice představuje smutek, druhý radost. Ve stejný okamžik začínají vyjadřovat svou emoci, po 10 vteřinách odházejí oba za plentu, kde dojde k výměně emoce. Ten, kdo představoval smutek, teď bude představovat radost a obráceně. Znovu vycházejí před plentu a představují novou emoci. Publikum hádá, kdo co představoval. Zkušenost Myslím si, že tento postup se v Uruguayi osvědčil. Dívkám bylo mezi 8 10 lety a každá dokázala odehrát svou roli velmi přirozeně a profesionálně. Nejlepší zpětnou vazbou byly samotné ohlasy dospělých, kteří když hru viděli, byli překvapeni kvalitními hereckými výkony dívek.

18 Práce ve venkovské škole El Cuadro Spolupráce s touto školou trvala 4 měsíce. S paní učitelkou jsem se seznámila při návštěvě školy a dohodly se na první workshopu o České republice. Potom jsme se s dětmi a paní učitelkou domluvily na divadelních workshopech, které probíhaly v dopoledních hodinách jednou za čtrnáct dní. Skupina Divadla se zúčastnily všechny děti, které do školy docházely. Na počátku nás bylo 24, o tři měsíce později 32. Děti byly ve věkovém rozpětí 4-14 let. Protože to byla velká a věkově nesourodá skupina, občas mi pomáhaly paní učitelky. Výhodou bylo, že děti jsou zvyklé spolupracovat a pomáhat si navzájem, tudíž se dalo pracovat jak ve skupinách mladších a starších, tak ve skupinách věkově promíchaných. Tím že byla skupina tak velká, nepracovali jsme kontinuálně na jednom divadelním představení. Průběh Na začátku setkání pracovala celá skupina dohromady. Rozehřívaly jsme se pantomimou, jazykolamy a pod. Dále jsme v menších skupinkách pracovali na tréninku dílčích dovedností např. vyjádření určité emoce skrze tělo, beze slov nebo jsme vymýšleli příběh na základě několika předmětů. Ke konci dílny jsme si jeden z příběhů přehráli. V druhé části našich setkání jsme se zaměřili na nácvik několika příběhů, které děti odehrály v rámci divadelního setkání se školou La Casuarina a na konci školního roku. Příklady aktivit Uhodni pohádku Děti měly za úkol vybrat si nějakou známou pohádku a z ní vybrat jednu pro ni typickou scénu, secvičit ji a odehrát tak, aby ostatní uhádli o jakou pohádku se jednalo.

19 Příběhotvorba Připravila jsem větší množství předmětů na jedno místo a přikryla je šátkem. Šátek jsem odkryla a děti se mohly na předměty dívat po dobu 30ti sekund. Poté jsem předměty zakryla a děti měly zapsat/ nakreslit co nejvíce předmětů, jež viděly. V další fázi pracovaly po skupinkách a měly za úkol napsat příběh, v němž se objeví minimálně 3 předměty, které byly uschovány pod šátkem. Na psaní příběhů měly 20 minut. Příběhy se přečetly. Následuje poslední fáze hraní příběhů. Děti si k tomu mohly vzít předměty, které byly ukryty pod šátkem, případně další rekvizity. Na přípravu měly 10 minut. Zkušenost Je dobré mít na paměti, že zdánlivě notoricky známé pohádky mohou mít v každé kultuře jinou podobu. Na počátku jsem měla trochu obavy z práce s velkou skupinou s takovým věkovým rozpětím. Děti spolu ale dokázaly výborně spolupracovat, starší zapojovaly mladší a rozdělovaly si role podle toho, kdo co zvládl.

20 Workshop o České republice Cílem těchto workshopů bylo představení České republiky. Celkem jich proběhlo 23. Skupina Účastníky těchto workshopů byly různorodé skupiny. V lyceu2 jsem pracovala se třemi ročníky dětí ve věku let. V každém ročníku je 6 tříd, ve kterých je skupina žáků. Workshopy jsem nejprve navrhla panu řediteli, který souhlasil. Konkrétní časový rozvrh jsem domluvila s pedagogickými asistenty. Workshopy trvaly většinou minut. Ve venkovských oblastech jsem připravila dva workshopy pro mládež. Oba dva trvaly 1,5 hodiny a zúčastnilo se jich okolo 10 mladých lidí. Dalších workshopů se účastnily vícegenerační skupiny (děti, mládež a dospělí). V některých skupinách převažovaly děti (25 dětí, 10 dospělých), v jiných bylo více dospělých (24 dospělých, 12 dětí). Průběh Na začátku workshopu jsme hráli hru (viz. níže), která měla za cíl zaujmout, předat základní informace o ČR, prolomit ledy. Poté následovala krátká powerpointová prezentace s fotkami a údaji o ČR, které jsem se vždy snažila zasadit do kontextu, tzn. porovnávala jsem počet obyvatel UY ČR, oblíbený nápoj - mate vs. pivo). Součástí byl také kurs češtiny, kdy jsme si na jazykolamech ukazovaly specifika českéh jazyka (mnoho souhlásek, háčky a čárky), zkoušeli výslovnost a na závěr se naučili několik základních výrazů. Na závěr workshopu jsme vždy tančili mazurku.

21 Specifika skupin Protože jsem tento workshop připravovala pro různorodé skupiny a měla jsem na něj od 50 minut do 1,5 hodiny, upravovala jsem dílčí aktivity podle potřeb. Pro skupinu menších dětí jsem připravila slepou mapu ČR, kde bylo třeba spojovat čísla a vytvořit hranici ČR, vybarvit vlajku, sestavit českou bankovku z barevných dílků puzzle. Také jsme se učili písničku Měla babka čtyři jabka, kde jsme si mohli natrénovat mj. i výslovnost českých souhlásek. Informací bylo méně a přizpůsobené zájmům dětí (např. oblíbený dětský sport sáňkování na sněhu, koulování). Pro děti z lycea a mládež jsem na úvod připravila běhací hru, jejímž cílem bylo podle souhlasu či nesouhlasu s výroky o ČR měnit místa. Ke konci worskhopu jsem jim pouštěla českou hudbu a ukazovala české kapely. Snažila jsem se představit život mladých lidí v ČR volnočasové aktivity, školní systém, znalosti jazyka, cestování. Pro dospělé jsem připravila prezentaci formou kvizu (např. hlavní město ČR výběr z možností). Informace byly obecnější oblíbená jídla, typické domy, aktivity na venkově. Zkušenosti Velmi se mi osvědčilo, že workshopy byly interaktivní a hravé. Velmi příjemně mě překvapilo, že téměř vždy se ujalo tančení mazurky. Myslím si, že i to je specifikum Uruguaye, dospělí a děti jsou tam více neposední a živí, proto potřebují interagovat a ocení jakékoliv zapojení do aktivit. Velmi je také zaujala čeština a bavilo je zkusit vyslovovat různá slova. Workshopy byly také vstupenkou do venkovských oblastí. Většinou přilákali více lidí a potom jsme se dohodli na dalších aktivitách. Lyceo je škola, do které žáci docházejí po absolvování šestileté základní školy.

22 Co po návratu, popříjezdový šok Moje EVS skončila v prosinci 2012 a poté jsem strávila další půlrok cestováním po Jižní Americe. Na návrat do ČR jsem se těšila. Vracela jsem se téměř po dvou letech (před EVS jsem žila a pracovala půl roku v Norsku). Ale také jsem se bála. Byla jsem dva roky cizinka, sama za sebe a svobodná, v podstatě jsem kdykoliv mohla cokoliv. Co bude teď? O ponávratových šocích jsem slyšela hodně. Proto jsem si nemalovala růžovou budoucnost, ale připravila jsem se na to, že to může být náročné. Nejprve přijde radostné setkávání s rodinou, přáteli, známými, navštěvování oblíbených míst, jezení českých dobrot. A potom se objeví ta další část. Čekalo mě hledání práce v oboru (samozřejmě bez praxe a s dvouletým výpadkem), ubytování, přihlašování na pojišťovnách, obíhání lékařů aj. A především hledání další cesty životem. Rozhodla jsem se, že si na usazení a ustálení životního rytmu v ČR dám dva roky. Beru to jako výzvu, můj nový projekt. Člověk má po návratu tendenci všechno uspěchat, chce vše hned. Proto jsem si řekla, že začnu postupně, po malých krůčcích a že příležitosti se budou postupně objevovat. Měsíc a půl po návratu přišla moje velká krize. Opadlo ponávratové nadšení a doháněly mě existenciální otázky o smyslu života, uvědomila jsem si relativitu života a přemýšlela, k čemu to všechno je. K tomu jsem si zlomila nohu, takže jsem trávila hodně času sama se sebou. Věděla jsem, že nejsnazší by bylo sebrat se a jet někam pryč. Ale to jsem nechtěla. Můj apatický stav trval asi měsíc. Pak jsem posbírala sílu a začala hledat práci, trávit čas s kamarády, hledala jsem, čemu bych se mohla ve volném čase věnovat. Měla jsem štěstí, protože práci jsem sehnala do dvou měsíců a dokonce v oboru. Vyřešilo se ubytování. Půl roku po návratu na mě občas padne splín, otázka po smyslu všeho, přijde vzpomínka. Když váhám a utápím se v tom, jestli jsem tu správně, říkám si, že jsem si dala dva roky a že je ještě brzy hodnotit. Nevyčítám si, že se necítím dobře a že nevím. Pomáhá mi popovídat si s někým, kdo si prožil něco obdobného. Člověk pak zjistí, že jeho pocity jsou úplně normální.

23 Je těžké říct, jak a v čem se dá zkušenost z EVS využít, protože je toho spousta. Věnovala jsem se několika různorodým činnostem a beru to tak, že díky EVS se mi znovu rozšířily možnosti toho, čemu se v životě můžu věnovat. Udělala jsem si obrázek o tom, co se skrývá pod pojmem práce na rozvoji venkova, jak vypadá práce s venkovskou komunitou, vyzkoušela jsem si práci se skupinami dětí a mládeže z odlišné kultury, divadelni práci, výuku češtiny, naučila se předstoupit před skupinu cizích lidí a mluvit jejich rodným jazykem. Získala spoustu kontaktů, které mohou vést k budoucí spolupráci. Po návratu jsem si uvědomila, že se díky těmto zkušenostem cítím lépe připravená pro práci psychologa i sociálního pracovníka. Učila jsem se prošlapat si svou cestu, nenechat se odradit a vytrvat. Od Uruguayců jsem se naučila, že vše má svůj čas a někdy je dobré vyčkat. Poznala jsem latinskoamerický způsob myšlení a života. Nejvíce mě zasáhla jejich lidskost, zájem o druhé, ochota a komunikativnost. Jsou to hodnoty, které bych ráda šířila kolem sebe, tak jak to dělají oni. Zkušenost s EVS chci využít jako určitý pevný bod v mém životě. Vracet se k ní, uvědomovat si, co jsem zvládla, naučila se, hledat v ní sílu a podporu pro další životní projekty. Odkaz na Editin blog

24 napsala Edita graficky upravila Jitka Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikace odpovídá výlučně autor. Publikace nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejím obsahem.

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

WORKSHOP 7: PROJEKT HUMANITA LEKTOR: JAROSLAV ŠVEC, MONIKA POSPÍŠILOVÁ, KATEŘINA BEDLIVÁ. Cíl: PROJEKT HUMANITA O projektu

WORKSHOP 7: PROJEKT HUMANITA LEKTOR: JAROSLAV ŠVEC, MONIKA POSPÍŠILOVÁ, KATEŘINA BEDLIVÁ. Cíl: PROJEKT HUMANITA O projektu WORKSHOP 7: PROJEKT HUMANITA LEKTOR: JAROSLAV ŠVEC, MONIKA POSPÍŠILOVÁ, KATEŘINA BEDLIVÁ Cíl: Cílem workshopu bylo představení nového projektu ACSA Humanita a zapojení účastníků do přípravy tohoto projektu.

Více

training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Terezie Daňková

training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Terezie Daňková training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Terezie Daňková 1. Úvod Farma v Hoslovicích se stala součástí rodinné tradice v roce 1994, kdy se otec Terezie Daňkové rozhodl vzít

Více

O pracovní rehabilitaci

O pracovní rehabilitaci ÚŘAD PRÁCE O pracovní rehabilitaci Těžké slovo: pracovní rehabilitace Když je člověk osobou se zdravotním postižením, mám právo na pracovní rehabilitaci. Pracovní rehabilitace je služba úřadu práce. Pomůže

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

ROTARY INTERNATIONAL DISTRICT 2240. Prezentace rodinných výměn Brno Šlapanice 17.9.2011

ROTARY INTERNATIONAL DISTRICT 2240. Prezentace rodinných výměn Brno Šlapanice 17.9.2011 ROTARY INTERNATIONAL DISTRICT 2240 Prezentace rodinných výměn Brno Šlapanice 17.9.2011 DISTRICT 2240 RI, 2010 Představení Ing. Šárka Zabadalová, MBA Člen Rotary klubu Kroměříž Od 7/2010 koordinátor rodinných

Více

Letní jazyková škola 2015. Závěrečná zpráva projektu

Letní jazyková škola 2015. Závěrečná zpráva projektu Letní jazyková škola 2015 Závěrečná zpráva projektu Cíl projektu Znalosti cizích jazyků jsou důležitou investicí do budoucnosti dítěte. Hrají velkou roli nejen při výběru zaměstnání, ale i pro integraci

Více

,,Dnes jím jako Konžan

,,Dnes jím jako Konžan ,,Dnes jím jako Konžan Během celého března probíhala akce s názvem,,dnes jím jako Konžan. Smyslem bylo přiblížit žákům zábavnou formou, jak vypadá život jejich vrstevníků v Kongu, co dělají, jak tráví

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

Cíle projektu Žák vyjmenuje nejméně 6 živočichů žijících v lese a okolí, jejichž počet se mění se změnou klimatu.

Cíle projektu Žák vyjmenuje nejméně 6 živočichů žijících v lese a okolí, jejichž počet se mění se změnou klimatu. Název projektu: Les a klimatické změny Název školy: ZŠ Horymírova, Ostrava Jméno autora příkladu: Martina Doubravová, Jana Kindlmannová Anotace Projekt na téma Les a jeho mikroklima probíhal po dobu sedmi

Více

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků.

EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ. 26. září Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili. Evropský den jazyků. EVROPSKÝ DEN JAZYKŮ 26. září 2018 Ve středu 26. září jsme na naší škole oslavili Evropský den jazyků. Žáci 1. ročníku se naučili nové pozdravy v cizím jazyce, zahráli si dvojjazyčné pexeso. V prvouce si

Více

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g

zuzana skřičková a me m nt n o t ri r n i g zuzana skřičková a mentoring to jsem já, zuzana skřičková Se svoji rodinou bydlím v Česticích, v malé vesnici poblíž Rychnova nad Kněžnou. Bydlím tu odjakživa. I když v různých etapách života byste mě

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí

Zpráva o projektu. 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) - rozvoj pasivních i aktivních jazykových znalostí dětí Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 15.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání

2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání 2014-1-CZ01-KA101-000245 Projekt v rámci programu Erasmus + Klíčová akce 1 - mobility pracovníků ve školním vzdělávání KOMBINOVANÝ KURZ PRO UČITELE NĚMČINY HORIZONTE INSTITUT FÜR SPRACHE, KOMMUNIKATION

Více

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ)

Tannenlohe PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Tannenlohe 24.4.-28.4.2017 PROJEKT SCHÜLERAUSTAUSCH (VÝMĚNA ŽÁKŮ) Společný příjezd 14 českých a 10 německých žáků do ubytovacího střediska Tannenlohe u Falkenbergu v Bavorsku. 1. den Po ubytování jsme

Více

DUBEN Program a aktivity ve škole byly pestré jako samotné aprílové počasí! Přivítali jsme žáky z Německa na výměnném pobytu, sportovali jsme na školních turnajích, bubnovali jsme a projektový a oborový

Více

Stiftelsen Solgløtt, org. nr

Stiftelsen Solgløtt, org. nr Zpráva o projektu 1. Název projektu: Česká školka 2. Prostředky přidělené nadací (částka, měna): 20.000 NOK 3. Kdo projekt provádí ( kontaktní jméno, název organizace, adresa) Petra Krylová Hammerstads

Více

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč

Školní Revue. Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Školní Revue Mimořádné vydání - ZASTÁVka Telč Toto zařízení je sociální službou (řídí se dle Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách), kde pracují odborně vzdělaní pracovníci, kteří dbají na nejvyšší

Více

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková v loňském roce jsem se zúčastnila projektu "ŠANCE PRO DĚČÍNSKO", který měl zvýšit možnosti mého uplatnění na trhu práce. Po úspěšném ukončení dvou vzdělávacích modulů tohoto projektu jsem získala certifikáty

Více

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA

SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA SETKÁNÍ S MARTINOU SÁBLÍKOVOU A JEJÍM TRENÉREM 13. 2. 2017 LETIŠTĚ VÁCLAVA HAVLA Již roky jsem snila o tom, setkat se s neuvěřitelnou hvězdou českého sportu Martinou Sáblíkovou, (která se nejspíš s rychlobruslařskými

Více

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh

DRUŽINOVKY. Vypracovala: Lenka Lepíčková. Oddíl Svišti, Modrý kruh DRUŽINOVKY Vypracovala: Lenka Lepíčková Oddíl Svišti, Modrý kruh Praha, 2016 Obsah Obsah...2 Úvod...3 1 Spuštění družinovek...4 1.1 Správné místo a čas...4 1.1.1 Škola vs. klubovna...4 1.2 Dohoda s okolím...5

Více

Evropská dobrovolná služba (EDS)

Evropská dobrovolná služba (EDS) Evropská dobrovolná služba (EDS) Chceš zažít něco nového? Vyrazit do zahraničí až na rok, poznat spoustu nových lidí, naučit se cizí jazyk, získat pracovní zkušenosti? To všechno ti může splnit Evropská

Více

A PROČ JSTE NA TO VLASTNĚ CHTĚLI JÍT JINAK? Protože:

A PROČ JSTE NA TO VLASTNĚ CHTĚLI JÍT JINAK? Protože: A PROČ JSTE NA TO VLASTNĚ CHTĚLI JÍT JINAK? Protože: Tak NE!! pořád řešíme problémy dětí z dětských domovů a dětí ze standardních rodin, kdy čas od času děti z rodin nabízejí našim dětem z domovů pomoc

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13

Gymnázium Nymburk. Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK. Karolína Rejmanová 1PB 2O13 Gymnázium Nymburk Členství ve sportovním klubu TSK DYNAMIK Karolína Rejmanová 1PB 2O13 1 OBSAH 1. ÚVOD 2. JAK TO VŠECHNO ZAČALO 3. PRVNÍ ROK BYL TĚŽKÝ 4. DOSTAVILY SE VÝSLEDKY 5. ZALOŽENÍ NOVÉHO KLUBU

Více

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0

Jan Neuman, Soňa Hermochová, Portál, s. r. o., Praha 2004 Illustrations Jan Smolík, 2004 ISBN 80-7178-874-0 KATALOGIZACE V KNIZE - NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Hermochová, Soňa Hry do kapsy V : sociálně psychologické, motorické a kreativní hry / Soňa Hermochová, Jan Neuman ; ilustrace Jan Smolík. -- Vyd. 1. -- Praha

Více

HLAVNÍ VÝCHODISKA. Začlenění osob se sluchovým postižením do slyšící společnosti Nedostatek příležitostí k seberealizaci

HLAVNÍ VÝCHODISKA. Začlenění osob se sluchovým postižením do slyšící společnosti Nedostatek příležitostí k seberealizaci NEFORMÁLNÍ INKLUZIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V RÁMCI VOLNOČASOVÝCH AKTIVIT INKLUZIVNÍ PROJEKT HLEDÁNÍ SPOLEČNÉHO JAZYKA V RYTMU Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah sdělení odpovídá

Více

Přílohy. Seznam příloh: Dotazníkové šetření rodiče. Dotazníky pro rodiče a děti. Fotografie ze společných akcí

Přílohy. Seznam příloh: Dotazníkové šetření rodiče. Dotazníky pro rodiče a děti. Fotografie ze společných akcí Přílohy Seznam příloh: Dotazníkové šetření rodiče Dotazníky pro rodiče a děti Fotografie ze společných akcí Dotazníkové šetření -rodiče O Začít spolu jsem si hodně přečetla, ještě než můj syn začal chodit

Více

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy)

PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních a rozvojových programů (dále jen AR programy) SPOLU Olomouc SPOLU Olomouc, z. s. I Středisko podpory integrace Dolní náměstí 38, 779 00 Olomouc Tel: 585 237 194, e-mail: arp@spoluolomouc.cz, web: www.spoluolomouc.cz PRAVIDLA PRO UŽIVATELE Aktivizačních

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014.

ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Vážení rodiče, ve zkratce posíláme informace o akcích, které na naší škole proběhly během září a plán akcí na říjen 2014. Informace www.gtmskola.cz Dvě první třídy a Mravenečci V letošním školním roce

Více

Výborně! Těším se na setkání

Výborně! Těším se na setkání Výborně! Těším se na setkání zítra! Ahoj, jmenuji se Sema! Přišla jsem do Maďarska před několika měsíci, před nedávnem jsem začala řídit křesťanské společenství, které jsme založili s mými krajany. 143

Více

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti

Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti Komentář k článku 19: Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení do společnosti 1 2 Komentář k článku 19: Co znamená NEZÁVISLÝ ZPŮSOB ŽIVOTA a zapojení

Více

Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I

Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I Informace o šablonách pro MŠ a ZŠ I Školy z území Hradeckého venkova využily nabídky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a zapojily se do výzvy,,podpora ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ.

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr.

PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. PLÁN ROZVOJE VEŘEJNÝCH PROSTRANSTVÍ V ZADNÍ TŘEBANI Zpracovatelé: ing. Jan Bartoň DiS., RNDr. Petr Mareš Ph.D., ing. arch. Šárka Sodomková, Mgr. Jiří Stockmann Aktuálně: CO SE DĚLO NA VEŘEJNÉM SETKÁNÍ

Více

Příloha 1f Evaluace Tréning pozorování, MŠ Přibyslav,

Příloha 1f Evaluace Tréning pozorování, MŠ Přibyslav, Příloha 1f Evaluace Tréning pozorování, MŠ Přibyslav, 13. 1. 2015 Průběžný evaluační dotazník vyplnilo celkem 20 účastníků Tréningu pozorování. Na základě analýzy odevzdaných dotazníků byly zjištěny následující

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Podpora samostatného bydlení

Podpora samostatného bydlení Život s podporou Podpora samostatného bydlení Každý člověk má mít možnost žít život podle svých představ Bydlet tam kde chce a s tím, koho si vybral a je mu s ním dobře Co je služba Podpora samostatného

Více

Vendulka Burger Dílně C neutrální maskou, Učitelé hudební nauky Lektor Bc. Ondřej Tichý

Vendulka Burger Dílně C neutrální maskou, Učitelé hudební nauky Lektor Bc. Ondřej Tichý Účastníci kurzu literárně dramatického oboru (dále LDO) si vybrali vždy jednu ze tří konkrétních dílen a věnovali se po většinu času jejímu tematickému zaměření. Dílna A Komunikace pohybem, kterou vedla

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková

Předškoláci ve skautském oddíle. Eva Dvořáková Předškoláci ve skautském oddíle Eva Dvořáková 6. oddíl vodních skautů Šestka Třebíč Přístav VS,,Žlutá ponorka Třebíč Třebíč 2008 Obsah 1. Úvod... 3 2. Jak vůbec předškoláky získat aneb nábor... 4 3. Co

Více

CES - Kurz pro juniory

CES - Kurz pro juniory Jazykové kurzy CES - Kurz pro juniory Dublin - Irsko Chtějí Vaše děti zlepšit angličtinu již v útlém věku a zároveň zažít i báječné léto v prostředí Irska? Dublin je tím pravým místem! Letos máme v nabídce

Více

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020

Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Erasmus+, KA1 mobilita učitelů 2018/2020 Učíme se pro praxi Číslo projektu: 2018-1-CZ01-KA101-047440 Závěrečná zpráva Název mobility: Job Shadowing Jméno účastníka: Mgr. Lenka Aoudj Místo kurzu: Hamburk,

Více

Činnost sdružení v roce 2002

Činnost sdružení v roce 2002 Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) vzniklo v Soběslavi v březnu 2000. Cílem sdružení je pomáhat prosazovat zájmy dětí i dospělých s postižením a

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu Zpráva k MZU za období 1. 5. 2013 30. 4. 2014 Dětský domov v Žatci navázal na aktivity realizované v rámci projektu Nový začátek. Pedagogičtí pracovníci se s dětmi pravidelně scházeli jednou měsíčně, vždy

Více

Český zpěvák Karelll: první Čech na světovém festivalu MUSEXPO! Pátek, 11 Květen :06 - Aktualizováno Sobota, 12 Květen :13

Český zpěvák Karelll: první Čech na světovém festivalu MUSEXPO! Pátek, 11 Květen :06 - Aktualizováno Sobota, 12 Květen :13 Pětadvacetiletý Karel vyrůstal v hudební rodině, a tak lásku k hudbě získával zvolna, zcela přirozeně. Nikdy si ovšem nemyslel, že se stane písničkářem. Nevím, jestli se dalo mluvit o písničkách, ale začínal

Více

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA

IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA IRSKO BRAY 2017 RICHARD ZEZULA V období letních prázdnin jsem navštívil Irsko za účelem výuky angličtiny. Irsko je ostrov s krásnou přírodou, s nepředvídatelným počasím a známým pivem značky Guiness. Po

Více

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17

ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17 ZŠ STOLIŇSKÁ DOTAZNÍKOVÉ ŠETŘENÍ 2016/17 Úvod Cílem tohoto dotazníkového šetření bylo zjistit, jak rodiče žáků ZŠ Stoliňská vnímají vybavení školy, její fungování a přístupy v různých oblastech. Díky opakování

Více

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost

Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost Právo na život v komunitě je jednou z klíčových podmínek občanství. Chceme upozornit na důležitost občanství. Mnoho lidí toto právo nemá možnost naplnit. Politici, úředníci a často ani poskytovatelé sociálních

Více

( ) ( ) Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady:

( ) ( ) Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady: 1.8.6 Rozklad mnohočlenů na součin I (vytýkání) Předpoklady: 010805 Pedagogická poznámka: Na začátku každé rozkládací hodiny jsou přidány příklady na opakování úprav mnohočlenů. Důvod je jediný, čtyři

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Kontrolní seznam před odjezdem. Supporting European Mobility for Employment

Kontrolní seznam před odjezdem. Supporting European Mobility for Employment Supporting European Mobility for Employment Kontrolní seznam před odjezdem Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně autor. Publikace

Více

Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok

Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2016-2017 Osobní údaje Jméno a příjmení studenta: E-mail: Domácí VŠ: Domácí fakulta: Obor studia: Hostitelská země: Hostitelská VŠ: Délka pobytu: Univerzita

Více

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem

Augustínek. MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Augustínek MŠ a ZŠ sv. Augustina: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Letní tábor ve Sv. Dobrotivé, 2012 Školní družina 2 Augustínek, 2012 VYCHOVÁVAT MÁ BÝT RADOST! Milí rodiče a přátelé naší školy sv.

Více

training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Martin Kostanjevac

training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Martin Kostanjevac training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Martin Kostanjevac 1. Úvod Martin převezme farmu na které nikdy nežil. Vlastníkem farmy byla jeho babička. Poté co zemřela, se rodina

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy ( LF2 > Ph.D.? A jak na něj?

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (  LF2 > Ph.D.? A jak na něj? Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy (https://www.lf2.cuni.cz) LF2 > Ph.D.? A jak na něj? Ph.D.? A jak na něj? Rozhodujete se, zda studovat Ph.D. na Druhé lékařské? Chystáte se příští rok

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název (téma) Učíme druhé slovesným způsobům Stručná anotace V této hodině se žáci metodou skládankového učení naučí

Více

Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol

Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol Autoevaluace školy v oblasti podpory strategií učení cizímu jazyku Dotazník pro učitele středních škol Inspirováno autory Andrew D. Cohenem, Rebeccou L. Oxfordovou a Julií C. Chiovou (2002) Účelem dotazníku

Více

training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Pavel Srna

training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Pavel Srna training farmers for sustainable succession processes Případová Studie Pavel Srna 1. Úvod Pavel Srna je soukromý zemědelec, který spravuje farmu společně se svou matkou. Hlavními činnosti farmy jsou rostlinná

Více

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku

Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Zpráva pro školu z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Škola Gymnázium Datum 12. 2011 22. 02. 2011 Jana 3. OA3 Němčina 22. 02. 2011 Jana 4. OA4 Němčina 22. 02. 2011 Marie 3. OA3 Němčina

Více

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE

NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE NEVŠEDNÍ VÍKEND U TOMÁŠE 25. 28. 9.2017 Ač moje léto každoročně není naplněno, až na výjimku žádným programem, srpen 2017 byl, dá se říci plný. Alespoň jeho víkendy. Známý z parku Hvězda Tomáš Š., kterého

Více

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým

Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Hlas na žáky téměř nikdy nezvyšuji. Jsou šikovní, zodpovědní a tvoří tým Naše Valašsko, 04.03.2013, JOSEF BENEŠ, str. 12, Valašsko http://www.vlp.cz V seriálu Valašský GEN vám dnes představujeme učitelku

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR

UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM. Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR UČÍME O UPRCHLÍCÍCH 6 9 LET NÁVODY K ČINNOSTEM Další materiály naleznete na unhcr.org/teaching-about-refugees 2017 UNHCR NEŽ ZAČNETE NEŽ ZAČNETE Poznámka o zapojení uprchlíků, žadatelů o azyl a migrantů

Více

PŘÍBĚH Děkujeme za podporu. PS: Do nového roku více štěstí, zdraví a lásky, bez závisti a žhářů.

PŘÍBĚH Děkujeme za podporu. PS: Do nového roku více štěstí, zdraví a lásky, bez závisti a žhářů. PŘÍBĚH 2018 Přátelé, kamarádi, hasiči. Tento příběh, který jsme společně prožili v letošním roce 2018 je v něčem výjimečný a budeme si ho ještě všichni dlouho pamatovat. Prožili jsme spoustu dobrodružství

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková

22. Základní škola Plzeň. Až já budu velká. Třída: 7. B. Datum: 8. 12. 2008. Jméno: Kamila Šilhánková 22. Základní škola Plzeň Až já budu velká Třída: 7. B Datum: 8. 12. 2008 Jméno: Kamila Šilhánková V pěti letech jsem onemocněla zánětem ledvin a ležela jsem v nemocnici u svatého Jiří. Byla tam veliká

Více

MAPA NA CESTU ROKEM 2019

MAPA NA CESTU ROKEM 2019 MAPA NA CESTU ROKEM 2019 PRACOVNÍ LISTY PRO UZAVŘENÍ ROKU 2018 A SKVĚLÝ START ROKU 2019 Než se vydám na cestu k novým obzorům, musím se nejdříve zorientovat v mapě. Kde se právě teď nacházím? Jakou cestu

Více

Vesnice ve století služeb

Vesnice ve století služeb O čem to dnes bude? Vesnice ve století služeb Ing. Zdenka Nosková 17.5.2013 Venkovský cestovní ruch u nás a v zahraničí Včelí farma Nosek Projekt Prázdniny na venkově Úspěch závisí na mnoha faktorech.

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

PŘEMYSL DUŠÁNEK PETR MATOUŠEK TOM JARMAR

PŘEMYSL DUŠÁNEK PETR MATOUŠEK TOM JARMAR ČÍSLO 17 Podzim Martin Matoušek Podzim začíná 23.9. Děti začínají chodit do školy. Někteří ptáci odlétají do teplých krajin. Začíná se hrabat listí. Začíná padat listí. Ježek se musí zahrabat do listí.

Více

Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj

Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj Zpráva - projektový den - HUDEBNÍ VÝCHOVA 10.12.2010 Zadání projektu: Návštěva hudebního oddělení knihovny v Tomkově ulici pořad: Kde domov můj Cíl: seznámení se s knihovnou, shlédnutí a poslech pořadu

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

Gateway School of English

Gateway School of English Jazykové kurzy - junioři Gateway School of English San Gwann - Malta Gateway School of English je malá, rodinná škola, a proto si můžete být jisti individuálním přístupem a dokonalou péčí v průběhu vašeho

Více

ALMA-DC: 4. Mezinárodní setkání v Bilbau, Španělsko

ALMA-DC: 4. Mezinárodní setkání v Bilbau, Španělsko Cesta k sociální integraci ALMA-DC: 4. Mezinárodní setkání v Bilbau, Španělsko Čtvrté mezinárodní setkání partnerů projektu ALMA-DC - Grundtvig Multilaterální projekt se konalo v Bilbau, ve Španělsku,

Více

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Monika Abrtová. Obsah

Základní škola Ulice Míru, Rokycany. Mgr. Monika Abrtová. Obsah Základní škola Ulice Míru, Rokycany Mgr. Monika Abrtová Obsah 1 Úvod do tématu sluneční soustavy... 2 2 Cíl projektu... 2 3 Postup při zpracování... 2 4 Zpracování... 3 5 Závěr miniprojektu... 4 6 Přílohy...

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

2011/2012. VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN. (příloha č. 9)

2011/2012. VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN. (příloha č. 9) VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI MŠ Rafinérský lesík BOHUMÍN (příloha č. 9) 2011/2012 Základní škola a Mateřská škola Bohumín tř. Dr. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace 1. Charakteristika MŠ

Více

LISTOPAD V listopadu proběhl druhý oborový a projektový den, vrátily se oblíbené sportovní turnaje, tentokrát ve florbalu! Také jsme ke konci roku oficiálně úspěšně ukončili program Bezpečné cesty do školy!

Více

Gateway School of English

Gateway School of English Jazykové kurzy - junioři Gateway School of English San Gwann - Malta Gateway School of English je malá, rodinná škola, a proto si můžete být jisti individuálním přístupem a dokonalou péčí v průběhu vašeho

Více

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla

CizinCi ve škole. Mně se tenhle projekt moc líbil. Procvičila jsem si angličtinu a taky jsem poznala skvělé lidi a také jsem se dozvěděla CizinCi ve škole Naši školu navštívila po jarních prázdninách vzácná návštěva, která za námi cestovala několik tisíc kilometrů. V rámci projektu EDISON zajišťovaný společností AIESEC u nás učili 4 zahraniční

Více

PROGRAM SOCRATES II./ERASMUS. Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2002/2003

PROGRAM SOCRATES II./ERASMUS. Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2002/2003 PROGRAM SOCRATES II./ERASMUS Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2002/2003 Vyplněnou Závěrečnou zprávu je potřeba doručit v elektronické podobě (e-mail) na zahraniční oddělení rektorátu

Více

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com Ke konci roku jsme vyrazili na dva projektové dny. Ten první se vztahoval k výuce dějepisu. Učili jsme se totiž o pravěku, tak jsme vyrazili do Prahy do Národního muzea, kde probíhala výstava právě k pravěku.

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

Aux.Magazine Bilbao, Vizcaya, Španělsko www.auxmagazine.com

Aux.Magazine Bilbao, Vizcaya, Španělsko www.auxmagazine.com Vznik podnikatelského záměru Dámy Leire Layana, Silvia Andrés, Juanma Galván a Germán Castañeda založily svou vlastní firmu AUXILIARTE FACTORIA v roce 2004. Každá z podnikatelek má vzdělání v jiném oboru

Více

DOKUMENTACE. Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A.

DOKUMENTACE. Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A. DOKUMENTACE Německá knihovna Franziska Stölzel, B.A. stolzel@svkpl.cz Krátká zpráva Dne 26. září uskutečnila Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, Německá knihovna, společně s 10 institucemi z

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 30 Obsah: Slovo ředitele školy, Jak se chováme v ohrožení svého života, výlet do Planetária v Praze a zámku v Mníšku

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Tři Věže s.r.o. Sžijte se se svými klienty a zaměstnanci! Prožijte s jejich rodinami báječný den! NETRADIČNÍ AKCE NA KLÍČ PRO RODINY S DĚTMI

Tři Věže s.r.o. Sžijte se se svými klienty a zaměstnanci! Prožijte s jejich rodinami báječný den! NETRADIČNÍ AKCE NA KLÍČ PRO RODINY S DĚTMI Tři Věže s.r.o. Sžijte se se svými klienty a zaměstnanci! Prožijte s jejich rodinami báječný den! NETRADIČNÍ AKCE NA KLÍČ PRO RODINY S DĚTMI Prezentace Tři věže s.r.o. V České republice se bohužel stále

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 číslo: 67 Obsah: Slovo ředitele školy. Dopravní hřiště, školní výlet, vyhodnocení sběru, bludiště a omalovánky. Červen 2014

Více

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří

Projektové noviny. II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč. Den otevřených dveří Projektové noviny II.ročník 2.číslo 30.11.2005 Cena 5 Kč Den otevřených dveří 30.11.2005 Základní škola Masarykova 412, Kolín 3 ÚVOD 30.listopadu 2005 se konal Den otevřených dveří. Mohli se přijít podívat

Více

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků

Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Odpoledne s rodiči Tř. Medvídků Ke Dni dětí jsme měli připravené indiánské odpoledne na naší nové zahradě, na které jsme se všichni velmi těšili. Děti s rodiči měli plnit různé úkoly a vyrábět si indiánskou

Více

PROGRAM SOCRATES II./ERASMUS. Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2002/2003

PROGRAM SOCRATES II./ERASMUS. Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2002/2003 PROGRAM SOCRATES II./ERASMUS Závěrečná zpráva ze studijního pobytu Akademický rok 2002/2003 Vyplněnou Závěrečnou zprávu je potřeba doručit v elektronické podobě (e-mail) na zahraniční oddělení rektorátu

Více