Socha příběhů. a její kameny. Ivo MLUDEK (ed.)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Socha příběhů. a její kameny. Ivo MLUDEK (ed.)"

Transkript

1 Socha příběhů a její kameny Ivo MLUDEK (ed.)

2 Haik - arménský holič stříhající vlastní minulost V Gruzii první týden v březnu slaví dva svátky Den matek a Mezinárodní den žen. Pro místní muže je to příležitost vyjádřit, jak si svých žen váží. A berou svátky opravdu vážně. Tyto dny mají všichni zaměstnanci pracovní volno. Ulice Tbilisi se rázem zaplní květinami, které muži ve velkém nakupují, aby obdarovali všechny ženy, které znají. Aniž bych to čekala, i já jsem dostala krásné fialky. Přinesl je Haik, který chodí každý den do tbiliské charitní jídelny pro chudé. Všimla jsem si ho však už dříve, protože byl ve srovnání s ostatními strávníky moc mladý. Ještě jedno mě na něm zaujalo oproti ostatním byl velmi skromný a vděčný. Haik Tumasian pochází z Arménie. Narodil se 16. dubna 1983 v Jerevanu. Jeho tatínek pracoval jako obchodník. Maminka se starala o domácnost. Haik a jeho sourozenci o rok starší bratr a o rok mladší sestra prožívali spokojené dětství. Ze dne na den se ale vše změnilo. V roce 1989 postihlo Arménii ničivé zemětřesení a Jerevan skončil v troskách. Zemětřesení bohužel vzalo mnohým i to nejcennější jejich blízké. Haik a jeho sourozenci přišli o rodiče. Hned po katastrofě je evakuovali do sanatoria na Ukrajině. Po třech měsících se mohli vrátit do Jerevanu. Tam se o ně starala jejich prateta. Žili v rozpadlém domku a často měli nouzi o jídlo. Situace byla neúnosná, a proto v roce 1990 odešli do Tbilisi k babičce, která v té době ještě pracovala. Za dobrou práci dostala malý domek, ve kterém se dalo slušně žít. Haik začal chodit do arménské školy. Po jejím ukončení se rok učil holičem. Brzy si našel práci v kadeřnictví, které však pro nedostatek zákazníků po měsíci zavřeli. Haik zůstal bez práce. S bratrem, který kvůli srdeční vadě nemůže pracovat, žijí z penze své babičky. Sestra se vrátila k pratetě do Jerevanu. Babiččin důchod, který činí v přepočtu 840 korun, nepokryje ani náklady za domácnost, na jídlo jim nezbývají peníze. V roce 1997 proto začali dostávat pomoc z charitní veřejné jídelny. Přestože Haik nemá zaměstnání, povinností má mnoho. Stará se o svého nemocného bratra a babičku. Občas jede pomoci s domácností i sestře do Jerevanu. Jeho přáním je, aby se babička uzdravila a mohla se starat o bratra. Haik by si potom mohl najít práci a mohli by všichni žít lépe. Kdyby každý přijal svůj osud tak jako Haik, nebylo by na světě nespokojených. Jako kdyby svými holičskými nůžkami vše zlé v životě vždy odstřihl a nesl si jen to dobré. Jana VONDRÁČKOVÁ (duben 2008)

3 Šťastný život Pujiho z mongolského Ulánbátaru Malý Purodavaa se narodil v mongolském Ulánbátaru do dne s magickým datem Snad proto je Puji, jak se mu tady říká, dítětem štěstěny. Svého otce si Puji nepamatuje, protože ho nikdy nepoznal. Když mu byly dva roky, jeho matka se znovu zamilovala a s novým mužem otěhotněla. Na to, aby se dále starala o Pujiho, už neměla peníze. Puji tak v necelých třech letech skončil v centru Verbist Care, organizaci, starající se zhruba o osmdesát dětí a mladistvých od dvou do jednadvaceti let. Tady jsem se s ním potkala i já. Byl maličký a tichý, osamoceně si hrál v koutku. Až později jsem poznala, že ačkoli je stydlivý, je velmi otevřený a přátelský. Maminka v zařízení pro velmi chudé děti Pujiho pravidelně navštěvovala a brávala si ho domů na prázdniny. Loni ale zemřela a on zůstal úplně sám. Co z toho, že má dva nevlastní bratry, když o něj nikdo nejeví zájem? Ten starší žije v jiném centru pro mládež, mladšího zase vychovává nový muž jeho maminky. Pujimu je dnes šest let, protože je však příliš malý, stále ještě nechodí do školy. Možná se ptáte, proč by měl být Puji dítětem štěstěny, když se mu přihodilo tolik strašných věcí. V Mongolsku žije ohromné množství dětí a sirotků na ulicích, kam je vyhnala bída, útěk před rodiči-alkoholiky, neutěšené životní podmínky... Mnozí přežívají v kanálech. Jen v Ulánbátaru jich je kolem dvou tisíc. A o Pujiho, malého šestiletého sirotka, který by v tomto prostředí neměl šanci, je přece jen postaráno. Za rok nastoupí do školy, možná vystuduje, založí si rodinu... Jeho šance jsou na rozdíl od mnoha jeho ještě více nešťastných vrstevníků přece jen o poznání větší. Denisa BRAUNEROVÁ (březen 2008)

4 Mrazivý mongolský vítr obrušuje sny Tsoggeliho Zarazila mne jeho velmi dobrá angličtina, kterou jsem v neuvěřitelné bídě předměstí mongolského Ulánbátaru opravdu nečekal. Dvaadvacetiletý Tsoggerel je totiž vysokoškolák, a přestože se mu chvěje hlas, je na něm poznat touha špinavého labutího káčátka žít a pomáhat své rodině. Tu čeká v brzké době ztráta. Tsoggelimu právě umírá babička. Tsoggerelova rodina přišla do Ulánbátaru za vidinou práce a lepšího života. Na předměstí dnes žijí dohromady s ohromným množstvím lidí s podobným osudem, v němž se sen o lepším světě těžce střetl s realitou. Sehnat práci, natožpak alespoň trochu slušně placenou, je téměř nemožné. Chudoba vás bije do očí všude, kam se podíváte. Kolem jurt, tradičních obydlí, se válejí odpadky. V kontrastu s touto bídou svítí skrze překrásnou modrou oblohu ostré mongolské slunce a obrušuje vás šoró - mrazivý vítr s velejemným pískem. Polykáte prach a opakujete si v duchu, že to musí být zlý sen. Když Tsoggerelu Mandakhovi zemřel v deseti letech otec na rakovinu hrtanu, začaly pro rodinu velmi krušné časy. I se setrou a babičkou ho musela uživit maminka, která byť vystudovala univerzitu, pracuje od rána do noci jako výběrčí jízdného v minibusu. Také Tsoggerel vystudoval v roce 2007 univerzitu v Ulánbátaru, kterou ukončil jako bakalář. Musel být velmi dobrým studentem, neboť dostal stipendium, na nějž má nárok jen jeden student ze sta. To bylo štěstí, protože platit školné ve výši 350 dolarů za semestr by si dovolit nemohl. Tsoggerel dnes pracuje v mezinárodní počítačové firmě za podprůměrný plat. Ovšem náklady na živobytí jsou v Mongolsku z důvodů zvyšování cen potravin a energií ohromné. A tak Tsoggerel, vynikající žák, ve studiu pokračovat nemůže. Dobře ví, že bez jeho skromného platu by se rodina, na které mu moc záleží, propadla do absolutní bídy. Během našeho pobytu v domácnosti Tsoggereliho jeho babička zemřela. Tsoggeli se musí postarat o mnoho věcí. Nepotřebuje být bohatý, nechce mít nadbytek. Jeho snem je jen dostudovat dobrou školu a moci pečovat o svou rodinu. Život ale obrušuje Tsoggereliho sny stejně jako mongolský mrazivý šóro. Vojtěch GOTTWALD (duben 2008)

5 Mateřské znaménko Soni z Arménie Sona se upřeně dívá do šálku své přítelkyně a čte z kávového lógru, jak je v Arménii zvykem. Ví, že vítr osudu může přivanout všelicos... Když minulost byla často tak těžká. Sona Manucharyan, menší, vtipná, energická a moudrá dáma se narodila roku 1937 v arménské vesnici Tatev. Měla devět bratrů, ale jen tři z nich se dožili dospělosti. S lékařskou péčí to bylo v čase Sonina dětství všelijaké. Její maminka si však stále přála dceru. Sonou se její sen vyplnil. Ale doba byla zlá. Maminka Soni zemřela, když jí byly dva roky. Sonina tatínka pak za časů stalinských procesů zatkli a jako statisíce jiných poslali na Sibiř. Nejdříve se o Sonu staral starší bratr, když však musel narukovat do války, odvezl ji ke strýci a tetě do Baku. Bratr se z války už nevrátil a teta po smrti svého manžela odvedla Sonu do sirotčince, kde vyrůstala až do svých šestnácti let. Sona pak pracovala v továrně na oleje, a protože byla velmi společenská, brzy získala pozici baviče - pořádala koncerty, na kterých zpívala i krásně tančila. Velmi dobře také hrála šachy, díky čemuž se podívala do Německa a Československa. V životě Soni však měl brzy nastat překvapivý zvrat. Celou tu dobu byla přesvědčena, že je sirotek, že z její rodiny už nikdo nezůstal naživu. V sirotčinci v Arménii ale přežili její dva bratři. Ti po ní usilovně pátrali. Starší bratr ji odjel hledat do Baku. Sona si ale pozměnila jméno, aby znělo jako ázerbájdžánské. Od známé své tety se dověděl, že tu jednu dobu vyrůstala malá holčička. Poznal v ní podle popisu znaménka na rameni svou sestru. Hledal ji tak dlouho, až ji našel. Když se potkali, bratr celou noc nespal a na svou sestru se díval, jako by si chtěl vynahradit těch dvaatřicet let, co spolu nebyli. Sona odjela s bratrem do Arménie a zůstala tu žít v jeho rodině. V textilní továrně, kde získala práci, poznala v roce 1985 i svého budoucího manžela. Rány osudu však nebyly ještě završeny. V roce 1988 postihlo Arménii kruté zemětřesení. Sona v té době pracovala pro armádu a pomáhala mírnit následky ničivé pohromy. V roce 1999 umřel její manžel a nedávno i milovaný bratr, který ji kdysi vypátral a o kterého se na sklonku jeho života zase obětavě starala ona. Dnes Sona pracuje jako šatnářka. Žije sama. I když sama... Sona říká, že se tak necítí. Její sousedé ji milují, hlavně malé děti. Stále kypí energií, vtipkuje, rozdává radost... Možná pravě to je klíčem jejiho života, o němž může říct: byl těžký, ale jsem za něj vděčná. Kateřina HUBÁLKOVÁ (březen 2008)

6 Strašná nejistota mladičké Isabelle z Dánska Chodila jsem po místech své praxe v dánském městě Holbæku a stále přemýšlela, který z mnoha pestrých životních osudů, se kterými se zde setkávám, mám sepsat. Po čase jsem zjistila, že jeden z nich mám vlastně celou dobu přímo před očima. Rodina, u které bydlím, má kromě své vlastní dcery v pěstounské péči ještě jednu duši třináctiletou Isabellu. Je tichá a plachá dívenka, která ve vás ihned vzbudí touhu obejmout ji kolem ramen. Snad pro její velká, důvěřivá kukadla, která v sobě skrývají nezodpovězenou otázku. Snad proto, že za každým úsměvem ihned sklopí oči. A především proto, že se na ní přece jen podepsalo její těžké dětství. Chová se zkrátka jinak, než byste očekávali od třináctileté puberťačky. Isabelle má dva mladší bratry, ale ani o ně se jejich matka, alkoholička a notorická lhářka, nedokáže postarat. Všichni tři žijí v různých pěstounských rodinách a jako rodina se mohou potkávat pouze o víkendech. Tedy - mohli se donedávna potkávat. Jelikož jejich matka v opilosti způsobila scénu, pěstouni a sociální pracovníci schůzky s ní zakázali. Nemohou už si tudíž dovolit ani tyto občasné společné chvilky. Nevím, co Isabelle prožívá, nemluvíme o tom. Stačí ji však vidět uplakanou či vyděšenou a nemáte daleko k tomu, abyste její matku odsoudili i vy. Ve své nové rodině se Isabelle cítí dobře. Má skvělou výchovu a dobré zázemí, které jí snad pomůže překonat trpké zkušenosti. Nad vším tímto klidem se přesto vznáší stálá nejistota. Kdo Isabelle zaručí, že to tak bude stále? Kdo jí slíbí, že i po řadě let, prožitých v klidu a pohodě nové rodiny, se její biologická matka nerozhodne přestěhovat a vzít děti s sebou? Nikdo na světě, včetně úřadů, s tím nic nenadělá. A Isabelle bude muset přetrhat všechny velmi těžce navázané vztahy a vrátit se do světa nejistoty, nesplněných slibů a alkoholu. Ani já nemůžu nic víc, než jí přát, ať dobré zkušenosti jejího současného života převáží. A také doufat, že nic ze zlé minulosti už nebude moci ovlivnit její budoucnost. Michaela VOLKOVÁ (duben 2008)

7 Sergej ruský tanečník breaku se svatými obrázky Už od rána čeká, až se otevře brána centra pro děti, které žijí na ulici gruzínského hlavního města Tbilisi. Je asi metr a půl vysoký, jeho tmavé oči lemují kudrnaté černé vlasy. Sergej Tatevosian pochází z Ruska, narodil se 12. července 1992 v Moskvě. Otce nikdy nepoznal. Matka se Sergejem i jeho dvěma mladšími sourozenci stále pendlovala mezi Moskvou a Tbilisi. Když se tu nakonec usadila natrvalo, byli už jí přednější její noví přátelé. Sergeje odložila do dětského domova. Své sourozence ani matku už pak neviděl. Právě v dětském domově v Tbilisi se Sergej naučil hrál na piano a hlavně v sobě objevil talent k modernímu tanci break dance. Stejně odsud ale po čase utekl. Potuloval se po městě a přespával na nádražích. Po třech letech života na ulici se dostal do dalšího dětském domova, avšak ten také brzy opustil. Patnáctiletý Sergej přespává v internetové kavárně. Na nocleh musí vydělat denně částku, rovnající se našim padesáti korunám. Od jednoho známého prodejce dostává obrázky svatých a kalendáře, které pak prodává kolemjdoucím u kostela. Polovinu výdělku si může nechat. Tak si zajistí jednu noc v suchu a teple. Ráno vyráží do ulic znova. Asi před měsícem prodal jeden ze svých kalendářů dobrovolníkovi centra pro děti ulice. Na oplátku se dověděl o tom, že v Tbilisi existuje místo, kde by mohl najít pomoc. A Sergej po čase skutečně přišel a rychle se tu adaptoval. Rád si s pracovníky centra povídá, oblíbila si ho i místní mládež. Dochází sem každý den, aby se mohl najíst, umýt se a vyprat si věci. Našel zde útočiště, pochopení a lásku, kterou nikdy nepoznal. Když jsem si se Sergejem povídala, viděla jsem, jak je pro něj důležitý tanec. S kamarádem se učí novým tanečním kreacím a stále na sobě pracuje. Pro tanec má cit, tanec mu dává sílu jít dál. Jeho velkým přáním je naučit se tančit tak dobře, aby si mohl vydělávat peníze, koupit velký dům a najít do něj ženu. Kdybych tak mohla otočit kouzelným prstenem a jeho sen mu splnit... Vlasta BADINOVÁ (duben 2008)

8 Aarti a její uzdravená krev kmene Kathkaris Toho dne nemilosrdně pražilo slunce a já zdvihl kámen z prašné cesty, jako bych tušil, že na jejím konci, ve vesnici Berwai, poznám příběh holčičky bez úsměvu. Vlastně jsem nic netušil, jen netečně kráčel omráčený sluncem vstříc další vesnici v distriktu Raigád indického státu Maháráštra. Další vesnici kmene Kathkaris, jejichž chýše jsou z roští a kravského trusu, další vesnici, kde pobíhají volně kozy a slepice a kde se právě chystá setkání místní ženské svépomocné skupiny, jež se s pomocí sociálních pracovníků snaží zlepšovat své životní podmínky. Aarti jsou teprve čtyři roky a společně s dalšími dětmi z vesnice ji každého rána všedního dne vyzvedne školní autobus. Navštěvuje předškolní výuku, kterou bezplatně poskytuje kongregace Bethánských sester. Učí se hlavně angličtinu pomocí jednoduchých říkanek a písniček, jež pak s radostí recituje s nezaměnitelnou rytmizací. Batr-fláj, batr-fláj, vejt for a vájl, nou nou nou, aj mast gou fár fár ouej. V červenobílé uniformě je téměř k nerozeznání od ostatních maličkých kluků a holek, pečlivě seřazených v tureckém sedu na koberci. A jako ostatní s červenou kravatou a černou kulatou hlavičkou připomíná Sekorovy mravence. Přece je však s Aarti něco špatně. Když jsem ji poznal, byla plašší než všechna stvoření, která jsem kdy viděl. Byla bledá, malátná a bez života. Nesmála se. Útočiště před svým trápením, které sama neuměla vysvětlit, nacházela zavinutá v sárí své matky. Chudí Kathkaris jedí prakticky jen rýži s chilli, proto negramotné rodiče k posílání dětí do školy přesvědčil hlavně fakt, že tam dostanou plnohodnotný oběd. Zjistilo se však, že Aarti jedení pouze předstírá. Sestře Brigitě zakuňkala, že drží půst. Aarti, ty ale musíš jíst, jsi ještě malá holčička. Nejedla už třetí den, nemohla. Odvezli jsme ji i s matkou do nemocnice, kde stačilo fonendoskopem poslechnout její srdíčko. Vyčerpání jí obléklo svět do nepřátelských barev a ty zase stupňovaly hrůzu z bezmocnosti. Strašně plakala, když jí odebírali krev, povídání o včeličkách ji nemohlo uklidnit. Ukázalo se, že Aarti má anémii, podíl hemoglobinu v její krvi je o dvě třetiny nižší než u zdravých dětí. Ihned jí dali infuzi a sdělili sestře, jaké důsledky mohl mít pozdější příjezd. Takhle se ale dá anémie snadno léčit pomocí nutričních diet či léků, protože oboje poskytují státní nemocnice lidem se statusem PTG (primitive tribal group) zdarma. Následující týden jsem už zase Aarti potkal v její vesnici. Byl zrovna Holi, svátek barev, kdy se všichni rozpustile potírají barevným prachem a střílejí po sobě obarvenou vodu z pistolí. Plachost Aarti zůstala, ale culila se a usmívala zpoza své skrýše. Barva se vrátila i jí. Zdá se, že s dobrou životosprávou bude zase úplně zdravá. Život v její vesnici je těžký. Její dvaadvacetiletá matka Deepali sotva dokončila pátou třídu, když ji rodiče provdali za patnáctiletého Babana. Revathi, starší sestru Aarti, porodila ve svých třinácti letech. Deepali ztratila při porodu hodně krve, proto teď nemůže pracovat jako ostatní, říkají Katkharijští. Přesto tato krásná žena sbírá v lesích dříví na topení, co jí síly dovolí. Snop dříví, které nasbírá, prodá za patnáct rupií. Společně s výdělkem manžela, který nakládá na korby náklaďáků kameny, nepřesáhne jejich roční příjem osm tisíc rupií. Mají však na rozdíl od ostatních docela štěstí. Otec rodiny má práci, nepije a jejich manželství se nese v harmonickém duchu. Pro vyjádření lásky však jazyku kmene Kathkaris chybí výrazy. Navzdory předsudkům většinové společnosti, která je považuje často za neandrtálce, nevyhovující státním školám, se lidu kmene Kathkaris dostává u Bethánských sester kvalitního a efektivního vzdělání. Tím se zvyšuje pravděpodobnost, že s dalšími a dalšími generacemi budou v komunitě minimalizovány chudoba, nezaměstnanost, alkoholismus, brzké mateřství, podvýživa, dětská práce a špatné zdravotní a hygienické podmínky. Příběh ustrašené holčičky Aarti má prozatím šťastný konec a nese poselství naděje pro děti v podobných podmínkách. Že se systém pomoci pomalu zdokonaluje, že jednou nebudou muset umírat zapomenuté a vyhladovělé na banální nemoci. Nese také naději, že nepřizpůsobiví Kathkaris budou v příštím dějství své historie režírovat vlastní osudy osvobozeni od vrozené bezmocnosti a nespravedlivého chodu věcí. Ostatně kdo ví, jaký to řád vskrytu tepe za vším tím lidským hemžením a osudy spředenými v sebe jako síť napříč světem. Jiří KLIMEŠ (březen 2008)

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR,

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 2. dopis 24. 10. 2009 Mnoho tváří JAR. Sanbonani z JAR, Sanbonani z JAR, měsíc se s měsícem sešel a já už jsem skoro 2 měsíce v JAR. Zatímco k vám přišel podzim, k nám dorazilo jaro a s ním mnoho změn. S prvním jarním dnem k nám přišly 30 ti stupňové teploty,

Více

Příběhy pěstounů. Články publikované na portálu pocházejí ze zpovědí pěstounů.

Příběhy pěstounů. Články publikované na portálu  pocházejí ze zpovědí pěstounů. Příběhy pěstounů Články publikované na portálu www.dobrárodina.cz pocházejí ze zpovědí pěstounů. Impulz přišel v dětství To, jak je pro děti důležité vyrůstat v rodině, jsem věděla už v dětství, kdy si

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép)

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) 16 16 Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) Čečensko chtělo být nezávislé na Rusku. To se nepodařilo smírnou cestou, a tak v r.1994 začala první čečenská válka. 17 60 000 ruských vojáků vtáhlo do Čečenska.

Více

SÓLO RODIČE A KOMBINACE

SÓLO RODIČE A KOMBINACE SÓLO RODIČE A KOMBINACE PRACOVNÍHO A RODINNÉHO ŽIVOTA Radka Dudová, Ph.D. Gender a sociologie Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. PODÍL JEDNORODIČOVSKÝCH RODIN NA VŠECH RODINÁCH SE ZÁVISLÝMI DĚTMI Zdroj:

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

Malá knížka o Amálce

Malá knížka o Amálce Malá knížka o Amálce Ahoj, jmenuji se Amalthea, ale říkají mi Amálka. Jsem bájná koza, první pěstounka, která se starala o malého Dia, když se o něj nemohla postarat jeho vlastní maminka. Proto podle mne

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Rizikové skupiny. Casuistika. Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236

Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická. Rizikové skupiny. Casuistika. Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236 Jabok Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická Rizikové skupiny - Casuistika Rudolf Hemelík 2. ročník učo 5236 OBSAH : I. osobní údaje II. rodinná anamnéza III. osobní anamnéza IV. lékařská

Více

Střeštěnov a jeho obyvatelé

Střeštěnov a jeho obyvatelé Střeštěnov a jeho obyvatelé Město Střěštěnov Střeštěnov je malé městečko ležící na severu Čech. Město je to plnohodnotné. Vše co potřebujete k žití a bytí tu naleznete. Uprostřed města je náměstí s historickou

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt

Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Základní škola německo-českého porozumění a Gymnázium Thomase Manna Praha 8 www.gtmskola.cz Babičko, vyprávěj! Reminiscenční projekt Reminiscence technika práce se starými lidmi s využitím vzpomínek účelem

Více

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37

A l b A t r o s zlom_vnitrni_ce_v2.indd :37 A l b a t r o s Alena Čálková Borůvky na prodej Alena Čálková i l u s t r o v a l a a n n a m a s t n í k o v á Borůvky na prodej A l b a t r o s Alena Čálková, 2015 Illustrations Anna Mastníková, 2015

Více

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE

Případová studie. Komplexní program na podporu zahájení podnikání AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE AKTIVNĚ PRO ROVNÉ ŠANCE Případová studie Komplexní program na podporu zahájení podnikání Studie je financována z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního

Více

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas!

Kateřina Gutwirthová Ennerdale. 4. dopis Letní prázdniny jsou tady!!! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! Přeji pěkný vánoční mrazivý čas! U nás se poslední měsíc nesl v duchu končícího školního roku a blížících se Vánoc. Výletovali jsme, uklízeli, učili se na závěrečné zkoušky, psali závěrečné zkoušky, loučili

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 34 Jméno autora Mgr. Jana Levíčková Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 11.6. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 6. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Jazyk a

Více

Životní příběh paní Jitky Liškové

Životní příběh paní Jitky Liškové Životní příběh paní Jitky Liškové Zpracovali: Ampapa David, Krebsová Monika, Lišková Barbora, Smazalová Pavlína, Vaculová Kateřina, žáci 7. třídy ZŠ E.Rošického 2, Jihlava, pod vedením paní učitelky Jiřiny

Více

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger

Příběhy našich sousedů. Božena Klusáková. Scénář k hlasové reportáži. Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Příběhy našich sousedů Božena Klusáková Scénář k hlasové reportáži Zpracovali: žáci z 9. A Tereza Záhrobská, Marie Součková, Daniel Bromberger Pedagogické vedení: Mgr. Radka Hodačová Škola: ZŠ Jana Ámose

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj

VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM. Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj VÝZNAM A DOSTUPNOST ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB POHLEDEM PEČUJÍCÍCH O DĚTI S POSTIŽENÍM Vybraná data z výzkumu pro Jihomoravský kraj Péče bez překážek, z. s. Praha 2019 JIHOMORAVSKÝ KRAJ 3483 2 příjemců příspěvku

Více

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ ČLOVĚKA,

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ ČLOVĚKA, FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ ČLOVĚKA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ VÝVOJ ČLOVĚKA 1. Uveďte,

Více

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ

PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ JINDŘICH MALŠÍNSKÝ verše ALOIS KOLÁŘ PRINCEZNY TO MAJÍ TĚŽKÉ aneb POHÁDKY PRO ANIČKU 2015 Veškerá práva vyhrazena. Žádná část tohoto díla nesmí být přenášena

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy

Návštěva. 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy Návštěva 2 vyučovací hodiny 4.ročník 4letého gymnázia vstup do tématu kooperativní vyučování metody dramatické výchovy 1. Co si s sebou vezmete na dalekou cestu? Psaní seznamů Max.5min 2. Kam jedeme? báseň

Více

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe

Petra Braunová. O chlapci, který spadl z nebe Albatros Petra Braunová O chlapci, který spadl z nebe Petra Braunová Ilustrovala Magda Veverková O chlapci, který spadl z nebe Albatros 5 Petra Braunová, 2012 Illustrations Magda Veverková Hrnčířová,

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké

řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké řed mnoha a mnoha lety, v osmdesátých letech osmnáctého století, žil na Vasiljevském ostrově, v ulici nazývané První linie, majitel chlapecké internátní školy. Jistě bychom i dnes našli o něm někde záznam

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

Pověst o praotci Čechovi

Pověst o praotci Čechovi Z nejstarší minulosti českého národa se nedochovaly žádné písemné památky.je to proto, že dříve lidé neuměli psát a vše si mohli jen vyprávět. Proto si někdy do vyprávění něco přidali nebo je pozměnili.

Více

podporováno Swiss Life Select 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj

podporováno Swiss Life Select 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj 2. čtvrtletí 2014 Zpravodaj Invalidní vozík pro Michalku Michalčin příchod na svět nebyl příliš veselý. Ihned po porodu prodělala krvácení do mozku, které bohužel zapříčinilo celoživotní následky. Lékaři

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ

Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ Příběhy našich sousedů Ing. EVA DOBŠÍKOVÁ Scénář k audioreportáži Tým: Zdena Kopřivová, Ester Balážová, Tereza Micová Vyučující: Bc. Bíziková Kamila Škola: ZŠ a MŠ Brno, nám. 28. října 22 7. dubna 2014

Více

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí?

Scénář. Otázka: Jak jste prožil své mládí? Scénář Otázka: Jak jste prožil své mládí? Pan Hylena: Bylo to takový zajímavý, teda, opravdu a jde o to, že nás bylo 8 dětí doma. Já jsem prostřední. Narodil jsem se v Křivsoudově, 45. A potom jsme se

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech

Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech Část 1 NAROZENÍ DÍTĚTE LÁSKY Jak se narodí dítě lásky? Naším prvním úkolem a samozřejmě i všech účastníků tréninku je přijít vědomě do pozemského života v podobě dítěte lásky. Kdo je dítě lásky? Obvykle

Více

Jakub Šlajs Česká asociace streetwork, o.s.

Jakub Šlajs Česká asociace streetwork, o.s. Jakub Šlajs Česká asociace streetwork, o.s. Sociální práce a streetwork - Co je to sociální práce? To, co ostatní, tj. lékaři, učitelé, policie, hasiči, školy apod. nedělají? - Cílem sociální práce je:

Více

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH VÁNOČNÍ PŘÍBĚH Návštěva anděla Kdysi dávno žila v Nazaretu dívka. Byla jemná a skromná a jmenovala se Marie. Zasnoubila se s tesařem jménem Josef. Jednou, když si vyšla na procházku, přihodilo se jí něco

Více

Příběh MUDr. Anny Pánkové

Příběh MUDr. Anny Pánkové Příběh MUDr. Anny Pánkové Zpracovali: Marek Krátký, Matyáš Levy, Nikolaj Weig Vyučující: Mgr. Lenka Syslová ZŠ Emy Destinnové, Praha 6 Poděkování paní Anně Pánkové za setkání a vyprávění příběhu, poskytnutí

Více

Máme únor, a tak. Orgie.

Máme únor, a tak. Orgie. 50 FOTOVIDEO ÚNOR 2015 PRAXE / Máme únor, a tak Orgie. PETR JAN JURAČKA www.juracka.eu juracka@natur.cuni.cz www.facebook.com/petrjanjuracka Ne, nebudu se na ty fotky koukat. Zaplatit si zájezd do Afriky,

Více

JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU

JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU Marie Slivová (od 28.8.2010 Michaličková) Kouč osobního rozvoje JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU 1 JAK BÝT ÚSPĚŠNÝ V SÍŤOVÉM MARKETINGU Někteří vedoucí struktur

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) Slovenská Členy

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

Výborně! Těším se na setkání

Výborně! Těším se na setkání Výborně! Těším se na setkání zítra! Ahoj, jmenuji se Sema! Přišla jsem do Maďarska před několika měsíci, před nedávnem jsem začala řídit křesťanské společenství, které jsme založili s mými krajany. 143

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni.

To se opravdu muselo? No, tak chodili všichni až na jednu spolužačku, jejíž rodina měla hospodářství, jinak všichni. 1 Pro svůj projekt jsem si vybrala svoji maminku. Je jí 37 let, pochází z Podkrkonoší z malé vesničky Havlovice, kde od šesti do dvanácti let navštěvovala tamní mateřkou a základní školu. Ve dvanácti letech

Více

Šumava aneb Zpátky ke kořenům Pondělí, 18 Červen :16 - Aktualizováno Úterý, 19 Červen :21

Šumava aneb Zpátky ke kořenům Pondělí, 18 Červen :16 - Aktualizováno Úterý, 19 Červen :21 Říká se, že si naše duše samy vybírají, komu se narodíme. Nejsem si tak docela jista, co je na tom pravdy, ze své zkušenosti jsem ovšem přesvědčena, že si zcela jistě vybíráme místo a čas. A já si vybrat

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Nakládání s penězi VY_62_INOVACE_FG0105.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Nakládání s penězi VY_62_INOVACE_FG0105. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky

Mgr. et Bc. Michael Novotný. Veršované pohádky Mgr. et Bc. Michael Novotný Veršované pohádky Copyright Autor: Michael Novotný Ilustrace: Barbora Lišková Vydal: Martin Koláček - E-knihy jedou 2015 ISBN: 978-80-7512-337-4 (epub) 978-80-7512-338-1 (mobipocket)

Více

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion

Maledivy. Thajsko Itálie. Francie. Rakousko Slovensko Francie. Mauricius. Thajsko Francie Česká rep. Réunion Maledivy Francie Thajsko Itálie Mauricius Rakousko Slovensko Francie Thajsko Francie Česká rep. Réunion 2012 Vážení a milí přátelé!. Je tu zase konec roku a já pravidelně, na poslední chvíli, jak jinak,

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

www.milionoveimperium.cz

www.milionoveimperium.cz www.milionoveimperium.cz David Kirš, autor Miliónového impéria a EmailAcademy uvádí ebook WEB MILIONÁŘE A KRUH BOHATSTVÍ Tento ebook (dokument) můžete šířit a přeposílat dále, ale pouze jako celek. Není

Více

Laura a její tygři - cesta

Laura a její tygři - cesta Laura a její tygři - cesta Tereza Pokorná Michaela Spálenková CDZ pro Prahu 9 Každý máme tygra?! Tygrem může být: naše silná stránka; naše slabá stránka; naše nemoc, ze které uděláme moc; nemoc, se kterou

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci,

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, DÍVEJTE SE KOLEM SEBE... DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, chudobě či přírodní katastrofě

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor?

Proč jste si vybral za místo svého zahraničního studia zrovna Turecko? Co pro vás byl rozhodující faktor? Dnešní rozhovor nás zavede to země Tisíce a jedné noci do Turecka. Student FMMI Bc. Jiří Strejc absolvoval na zahraniční univerzitě jeden semestr. Čtěte s námi, jak ho prožil. Proč jste si vybral za místo

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

Narodila se se v Černovicích u Tábora. Tatínek byl zahradník, maminka tesala do kamene, později se také vyučila zahradnicí.

Narodila se se v Černovicích u Tábora. Tatínek byl zahradník, maminka tesala do kamene, později se také vyučila zahradnicí. Rok 2015 Narodila se se 12.7.1940 v Černovicích u Tábora. Tatínek byl zahradník, maminka tesala do kamene, později se také vyučila zahradnicí. Vzpomínka na válku. Sestra Lída ji posadila na sovětský vůz,

Více

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018

Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Autoři sborníku: Děti ZŠ Prostějov, Dr. Horáka 24 a klienti Centra sociálních služeb v Prostějově, Lidická 86 Školní rok: 2017/2018 Zpracovala: Naděžda Kalábová Žil byl jeden skřítek a jmenoval se Jurda.

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Čeština je i můj jazyk

Čeština je i můj jazyk Publicistická a literární soutěž Čeština je i můj jazyk Naše spolužačka Mende Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Lucie Smejkalová, Pavla Pelikánová, Andrea Matějková, Adéla Šimková, Enkhmend

Více

DOTAZNÍK ŽIVOTNÍ HISTORIE

DOTAZNÍK ŽIVOTNÍ HISTORIE DOTAZNÍK ŽIVOTNÍ HISTORIE Vyplňte, prosím, pečlivě následující položky. Pro případná doplnění použijte zadní stranu dotazníku. Pokud se Vám některá položka nebude zdát zcela jasná, raději ji vynechejte

Více

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce

Bible pro děti. představuje. První Velikonoce Bible pro děti představuje První Velikonoce Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Více

Dotazník pro uživatele občanského sdružení FOKUS-Písek o.s., Pobočka STRAKONICE

Dotazník pro uživatele občanského sdružení FOKUS-Písek o.s., Pobočka STRAKONICE Vyhodnocení dotazníku Dotazník pro uživatele občanského sdružení FOKUS-Písek o.s., Pobočka STRAKONICE Projekt: Komunitní plán sociálních služeb ORP Strakonice Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.1.03/45.00079

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen Hans Christian Andersen MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_ 04_18 Tématický celek: Evropa

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno

Asistenční služba sv. Rafaela Diecézní charita Brno Co to je osobní asistence? Diecézní charita Brno Příručka pro zájemce o službu osobní asistence OSOBNÍ ASISTENCE je služba, která pomáhá, když někdo potřebuje pomoc. Pomáhá každý den, pomáhá u člověka

Více

Náš Domov 21/2016. Leden 2016

Náš Domov 21/2016. Leden 2016 Náš Domov 21/2016 Leden 2016 1 Leden narozeniny budou slavit Tarantová Věra 03.01.1924 92 let Jarolímková Anežka 12.01.1929 87 let Ekr Jiří 16.01.1931 85 let Nosek Miloslav 19.01.1933 83 let Vojtěchová

Více

Mamka zatím peče všechno zboží sama, ale příští týden k ní má nastoupit učeň. Jmenuje se

Mamka zatím peče všechno zboží sama, ale příští týden k ní má nastoupit učeň. Jmenuje se Znáte to rčení Jdi za svým snem? Patří mezi má oblíbená. O něčem snít je hezká věc, ale uskutečnit svůj sen je daleko lepší. Moje mamka snívala o tom, že si jednou otevře vlastní pekařství, a teď ho má.

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

E-book Jak otěhotnět?

E-book Jak otěhotnět? E-book Jak otěhotnět? kolektiv autorek webu Chceme miminko 2019 Speciální poděkování patří Lence a Ivě. Za stovky hodin práce, motivaci, upřímnost a podporu. Za jakoukoliv škodu vzniklou užíváním této

Více

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly.

Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Jak tak bloudila lesem, objevila se před ní najednou babička. Byla celá shrbená, na zádech nesla dříví a samotnou ji nohy sotva nesly. Neměla bys něco k jídlu, holčičko? zeptala se Sněhurky unaveně. Celý

Více

Registrační číslocz.1.07/1.4.00/

Registrační číslocz.1.07/1.4.00/ Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 Registrační číslocz.1.07/1.4.00/21.1257 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

POPELKA. Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42. Autor: Mgr. Marta Kvasničková

POPELKA. Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42. Autor: Mgr. Marta Kvasničková POPELKA Mateřská škola, základní škola a Dětský domov Ivančice, Široká 42 Autor: Mgr. Marta Kvasničková Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět:

Více

Názory rodičů na stravování školáků a předškoláků

Názory rodičů na stravování školáků a předškoláků www.survio.com 06. 01. 2015 09:49:07 Základní údaje Název výzkumu Názory rodičů na stravování školáků a předškoláků Autor Jazyk dotazníku Čeština Veřejná adresa dotazníku http://www.survio.com/survey/d/k0e1p4h2b4y8s1g9m

Více

Josífek byl už opravdový školák,

Josífek byl už opravdový školák, 1 Josífek byl už opravdový školák, prvňáček. Ale hlavně byl zvědavý malý kluk. Stále si něco vymýšlel, občas nerad poslouchal a taky často lhal. Nic nepomohlo, že začal chodit do školy. Nepomohlo, ani

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

podporováno Swiss Life Select 1. pololetí 2015 Zpravodaj Nemůžeme vrátit to, co se stalo. Můžeme ale některým příběhům dopsat šťastné konce.

podporováno Swiss Life Select 1. pololetí 2015 Zpravodaj Nemůžeme vrátit to, co se stalo. Můžeme ale některým příběhům dopsat šťastné konce. 1. pololetí 2015 Zpravodaj Nemůžeme vrátit to, co se stalo. Můžeme ale některým příběhům dopsat šťastné konce. Resuscitační přístroje pro novorozence Nadační fond Děti na dlani pomáhá zlepšit zdravotní

Více

Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí.

Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí. Vydra z Vydry Dobrodružnou záchrannou akci zažili koncem listopadu provozovatelé Turnerovy chaty, která stojí na břehu řeky Vydry.Takhle o tom vyprávějí. Kolemjdoucí turista, který si po ránu vyšel z Antýglu

Více

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach

Zpracovala Nová Milena - příběhy Čeháková Ludmila korektura Ing. Vlach Celý měsíc se budeme seznamovat s pojmem láska. Musíme poznat co to slovo znamená. Před každým křesťanským kruhem si budeme vyprávět jeden mini příběh a vy samy děti určíte, zda je to láska a pohoda nebo

Více

Smlouva o poskytnutí sociální služby

Smlouva o poskytnutí sociální služby DOMOV POD HRADEM ŽAMPACH, IČ: 00854271 Informace pro uživatele Smlouva o poskytnutí sociální služby 28.3.2009 Výtah obsahu smlouvy o poskytnutí sociální služby srozumitelný uživateli služby; zpracoval:

Více

Kapitola 2 O JEDEN DEN DŘÍVE 6. PROSINCE 1941 PEARL CITY, HAVAJ

Kapitola 2 O JEDEN DEN DŘÍVE 6. PROSINCE 1941 PEARL CITY, HAVAJ Kapitola 2 O JEDEN DEN DŘÍVE 6. PROSINCE 1941 PEARL CITY, HAVAJ Danny stál se svou matkou u okna v kuchyni jejich maličkého domu. Maminka Dannyho objala jednou rukou. Jen se podívej na ten výhled, řekla.

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více