Autor : Tereza Pokorná 9.A Konzultant : pí.uč.e. Pašková ZŠ Vrané

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Autor : Tereza Pokorná 9.A Konzultant : pí.uč.e. Pašková ZŠ Vrané"

Transkript

1 Autor : Tereza Pokorná 9.A Konzultant : pí.uč.e. Pašková ZŠ Vrané

2 Obsah : 1. nadpis 2. obsah 3. úvod 4. práce : I. Co je Ymca? II. zakladatel Ymcy III. hlavní myšlenka Ymcy IV. členění Ymcy V. Ymca dap, rozhovor-r.žárský VI. Tensing VII. hlavní myšlenka TS VIII. akce IX. skupiny,odkazy X. já a TS XI. co pro mě TS znamená? XII. odkazy, bibli.údaje 5. závěr Úvod : Téma YMCA jsem si pro svou ročníkovou práci vybrala, protože je mi blízká. Něco, o co se zajímám, něco, díky čemu se zúčastňuji spousty zajímavých aktivit. Tímto chci taky ostatní seznámit s YMCA, s její činností a působením. Chci ukázat, že křesťanská organizace nemusí být zkostnatělá konzervativní záležitost, ba naopak zajímavá organizace pro mládež je právě křesťanská.

3 I. Co je Ymca? Ymca je společenství, v němž jsou navzájem spojeni křesťané všech konfesí. Platí v něm zásada otevřeného členství, které je otevřeno pro lidi bez ohledu na jejich víru, věk, pohlaví, rasu a sociální původ. II. zakladatel Ymcy Ymca vznikla v roce 1844 jako prostředek křesťanské pomoci mladým lidem "ztraceným" v rychle se industrializujících a odlidšťujících městech Anglie. Její zakladatel, v té době 23letý obchodní příručí Georgie Williams, byl obyčejný mladý chudý anglický mladík žíjící na jihu Anglie. V roce 1894 měla již Ymca členů ve 34 zemích. V témže roce byl také G.Williams povýšen královnou Viktorií do stavu rytířského a Ymca se začala šířit do celého světa. YMCA U NÁS Na našem území se Ymca rozšířila kolem druhé poloviny 19.století. Fungovala prostřednictvím tzv. Křesťanských sdružení mládeže apod. Jeden z prvních největších rozkvětů u nás zažila 1921 hlavně díky přispění USA a elit národa : T.G.M, Ing.V. Havla aj. Roku 1951 byla její činnost nuceně ukončena, znovuzaložení se podařilo až v roce ustanovení Ymca ČR YMCA NYNÍ Ymca je nejstarší a největší celosvětovou organizací pro mládež na celém světě. Má 40milionů členů ze 124 zemí! Skýtá zaměstnání a zábavu, zamyšlení a podporu kreativitu, rozvoj osobnosti jak po duchovní tak fyzické stránce od r řadám a řadám generací mladých lidí. III. hlavní myšlenka Ymcy Poslání, hlavní myšlenka křesťanské organizace pro mladé Ymca je prostě a jasně shrnuto v tzv. Pařížské bázi z roku 1855 : Posláním křesťanských sdružení mladých mužů je sdružovat mladé muže, kteří považují Ježíše Krista podle Písma svatého za svého Boha a Spasitele, touží být vírou a životem jeho učedníky a usilují o rozšíření jeho království mezi mladými muži." Ymca je společenství mladých lidí pro mladé lidi. Společenství v němž se spojují křesťané všech konfesí, platí zde otevřené členství. Každý smí přijít blíž a smí se zapojit bez ohledu na jeho původ, rasovou odlišnost, víru, pohlaví, věk Po přijetí již zmíněné Pařížské bázi se spolupracovníci a celé sdružení podepsali pod jakési závazky. Ty jsou shrnuty v tzv. Kampalských principech ( byly přijaty v africké Kampale při schůzi delegátů YMCA ze celého světa r ). Kampalské principy : 1. Usilovat o rovnost příležitostí a spravedlnost pro všechny. 2. Vytvářet a upevňovat mezi lidmi prostředí lásky a porozumění. 3. V YMCA a celé společnosti podporovat a prosazovat čestnost, opravdovost a tvořivost. 4. Rozvíjet a upevňovat formy vedení a programů, které dokumentují rozmanitost a hloubku křesťanské zkušenosti.

4 5. Pracovat pro rozvoj celého člověka. Challenge 21 Jako potvrzení Pařížské báze, přijaté v roce 1855, která nadále zůstává základním vyjádřením poslání Ymky, prohlašujeme na prahu třetího milénia, že Ymka je celosvětové, křesťanské, dobrovolnické hnutí pro ženy a muže se zvláštním důrazem na opravdové zapojení mladých lidí a že si dala jako cíl sdílet křesťanský ideál budování lidského společenství, ve kterém vládne spravedlnost a láska, pokoj a smíření, aby tak celé stvoření mělo plnost života. Každý člen Ymky je proto povolán, aby se otevřel konkrétním výzvám a podle vlastní situace určil priority. Mezi tyto výzvy, které jsou rozvinutím Kampalských principů z roku 1973, patří: 1. Sdílet dobrou zprávu o Ježíši Kristu a usilovat o duchovní, intelektuální a fyzické blaho jednotlivce a celost společenství. 2. Umožňovat všem, zejména mladým lidem a ženám, aby přijali více odpovědnosti a úkol vedení na všech úrovních, a pracovali pro spravedlivější společnost. 3. Hájit a prosazovat práva žen a obhajovat práva dětí. 4. Podporovat dialog a partnerství mezi lidmi různé víry a různých ideologií a uznávat kulturní identitu lidí a podporovat kulturní obnovu. 5. Zavázat se pracovat v solidaritě s chudými, odcizenými a vykořeněnými lidmi a utiskovanými rasovými, náboženskými a etnickými menšinami. 6. Být prostředníkem a usmiřovatelem v konfliktních situacích a pracovat pro významnou spoluúčast a podporu lidí na jejich sebeurčení. 7. Bránit Boží stvoření proti všem ničivým silám a zachovat a ochránit zdroje země pro příští generace. (zdroje: oficiální webová stránka YMCA ČR přátelé, vedoucí YMCA apod. ) IV. členění Ymcy Místa s centry YMCA Akademická Ymca, Braník, Brno, ČB, DAP Krnov, Děčín, HK, Husinec, Jindřichův Hradec, Klatovy, Krnov, Letohrad, Liberec, YMCA Setkání- Krnov, Mělník, Neveklov, Olomouc, Orlová, Ostrava, Ostrava - Poruba, Polička, Praha, Strmilov, Třebechovice, YMCA T.S., Ústí nad Labem, Znojmo, Živá rodina Praha 1 V. YMCA DAP YMCA DAP se hlásí ke společenství YMCA a snaží se zároveň s ním o plnohodnotné, radostné apod. trávení času mladých lidí. Hlásí se k zásadám sdružení YMCA! Vycházejíc z Pařížské báze chce YMCA DAP především vést mladé lidi k Ježíši Kristu a plnosti života v něm. V tom spatřuje své poslání.

5 Plnění poslání YMCA DAP spočívá zejména v péči o všestranný tělesný, duševní a duchovní rozvoj mladých lidí, a to členů YMCA DAP i neorganizované mládeže a je prováděno zvláště prostřednictvím: - mravní výchovy zaměřené na nenásilnou obrodu mladého člověka, - tělesné výchovy a sportu, - výchovy k demokracii, toleranci a občanské odpovědnosti, - vzdělávacích programů ve vědě, umění, kultuře, sociálních oblastech, ekologii apod., - charitativní a humanitární pomoci potřebným lidem doma i v zahraničí, - mezinárodních styků s důrazem na vzájemné poznávání, přátelství a spolupráci mladých lidí. Aktivity YMCA DAP..? YMCA DAP pořádá, organizuje různé společenské aktivity pro mládež a děti, biblické hodiny a kurzy, tvořivou cestou vede mladé lidi k práci s Biblí a jejím naslouchání, pořádá tábory, kurzy, pobyty pro mladé, děti i celé rodiny, pestré sportovní, kulturní, turistické, ekologické aj. slavnosti, pochody, usiluje o obnovu, zlepšení a upevnění rodiny jako základu zdravé společnosti a předpokladu dobré výchovy mladých lidí, nabízí bezpečí a útočiště pro osamocené, účastní se a organizuje charitativní akce, humanitární apod., pomáhá mladým lidem při řešení sociálních, studijních, duševních, duchovních a jiných problémů. Na spoustě akcí se většinou podílejí dobrovolníci, ymca má ale i řádně placené zaměstnance. Hlavní orgány YMCA DAP a) valná schůze nejvyšší orgán b) výbor tvořený: předsedou, místopředsedou, hospodářem, sekretářem uzná-li to za vhodné c) revizní komise b) současným předsedou je R. Žárský, místopředsedou Š. Černý, hospodářem H.Vladíková c) revizní komise je tvořena S. Chlápkem a Š. Jeriovou ROZHOVOR R.ŽÁRSKÝ R.Žárský, předseda YMCA DAP, vedoucí TS Náchod, jeden z prvních propagátorů TS v ČR, evangelický farář pro mládež.. 1. Radime, jak a kdy ses poprvé setkal s Ymkou a její činností? Jaké byly tvé první dojmy z ní? S Ymkou jsem se setkával celý život. V rámci různých rozhovorů a přednášek na církevní půdě byla tato organizace zmiňována. V roce 1990 jsem absolvoval přednášku faráře Martina T. Zikmunda o této organizaci. Nabyl jsem dojmu, že takováto organizace je něčím, co na poli služby křesťanů mladým lidem chybí a je třeba to podpořit. V létě 1991 jsem vyrazil na svůj 1. tábor pořádaný Ymkou v jejím bývalém táboře u řeky Sázavy a následně se v ní angažoval jako dobrovolník, poté jako zaměstnanec a pak opět jako dobrovolník. 2. Co TenSing? Jsi "vedoucím" TS Náchod, jak vnímáš společenství TenSingu? Tak já se hlavně věnuji TenSingu od počátků mého působení v Ymce. TenSing začal v roce 1992 norskou misí, kdy skupinka mladých norských kluků a holek přijela do Prahy a do Krnova, kde bez ostychu, plní přirozeného nadšení předváděli co TenSing je či může být. TenSing, to je, když mládež zpívá. Zpívání je

6 v TenSingu důležité, ale také ten rozměr společenství, které se při tom vytváří. To je v konečném důsledku důležitější, než to zpívání. Kdyby zpívání převážilo a důraz na kvalitu projevu převážili nad mezilidskými vztahy v TenSingu, nebyl by to TenSing. Nutno ovšem podotknouti, že TenSing bez zpěvu je také těžko myslitelný...no a k tomu se ještě tančí či hraje divadlo. A dohromady je to prostě TenSing. 3. Co si myslíš, že je hlavním "posláním" TS? Hlavních poslání TenSingu je bezesporu více. Jedním z nich je dát mladým lidem k dispozici výrazové prostředky odpovídající kultuře dnešních mladých lidí (moderní hudba, zpěv, tanec, divadlo...), aby se svobodně vyjádřili. Dalším z hlavních poslání TenSingu je bezesporu poskytnout mladým prostor k dobrému trávení volného času. Někteří mladí s tím mívají zjevné opakované potíže...v neposlední řadě je TenSing fórem, v němž se otevření křesťané dnešní doby snaží ukázat ostatním mladým lidem, že myšlenka života ve vztahu s Bohem není myšlenka pro duševně choré či staré a nemohoucí lidi. Je možno žít život víry a přitom se radovat, zpívat, tančit, hrát divadlo. Být tvořiví. Naopak! Víra tomu plnému žití ještě napomáhá, neboť křesťané věří, že byli Bohem - Stvořitelem stvořeni k jeho obrazu tj. k TVOŘIVOSTI. A právě rozvoj tvořivosti, jako opaku pasivity či destrukce, je jedním z dalších hlavních poslání TenSingu. 4. Jsi předsedou YMCA DAP, jaké je vykonávání této funkce? Co to obnáší? Vykonávání funkce předsedy občanského sdružení je především službou. Naštěstí je nás služebníků více - celý výbor YMCA DAP se podílí na vedení sdružení. Je tam ještě místopředseda a hospodář a další členové. A tak na to nejsem sám. Úkolem předsedy je především tmelit sdružení, kontrolovat chod, svolávat porady výboru sdružení, reprezentovat sdružení navenek. Předseda sdružení je také statutárním zástupcem sdružení. Tzn. musí podepisovat právně závazné listiny. Nese celkovou zodpovědnost za sdružení. 5. Jsi spokojený s momentální situací,postavením Ymky, YMCA DAP, TenSingu ve světě, ČR, u mladých lidí? Anglická YMCA má heslo, které zní "YMCA vychází vstříc potřebám mladých lidí od roku 1844!" Myslím, že YMCA stále vychází vstříc potřebám mladých lidí. Zvláště v zahraničí, kde YMCA neměla přestávku přes 40 let, jako u nás (v době komunismu), se Ymce daří velmi dobře. Věřím, že i u nás se jí povede. Je však zjevné, že po velikém rozvoji Ymky v 90. letech, kdy se práce v ní účastnila veliká spousta lidí doslova "vyhladovělá" po letech totality, nastává určitý útlum. Takový útlum však prožívá většina občanských sdružení pracujících s dětmi a mládeží. Je třeba sledovat a hodnotit potřeby dnešních mladých a snažit se jim vycházet vstříc. V tom to spočívá. Pokud se to bude dařit YMCA a YMCA DAP u nás, tak to bude fungovat a já budu spokojený s takovou situací a takovým postavením YMCA. Myslím, že se to daří a já spokojen jsem! 6. Co vlastně přesně znamená zkratka DAP? Znamená to Důvěra - Alternativa - Prostor. TenSing vyjadřuje své poslání mj. také tzv. třemi K: Kreativita, Kultura, Kristus. Patří to dohromady: Důvěra v Krista, Alternativa pro Kulturu, Prostor pro Kreativitu. Tak vzniknul název sdružení, které si jako prvořadý cíl vytýčilo podporu TenSingu u nás.

7 VI.TENSING Jednou z hlavních činností YMCA DAP -TENSING TenSing z angl. Teen s singing = zpívání náctiletých - je hudebně-sociální aktivity určená a otevřená všem mladým lidem od 13let výše. TenSing ale, jak by se mohlo zdát, není pouze a jenom o zpívání, nýbrž i o potkávání lidí, poznávání sebe i jiných, umění spolupracovat a kreativně tvořit, vyjadřovat své myšlenky, pocity, názory..apod. Součástí TenSingu je tedy sbor, kapela, minichór, workshopy, tanec, divadlo, výtvarno a taky společná zamyšlení. Záleží na každém z TenSingů jestli bude mít hlavního vedoucího nebo ne. Každopádně na všech těchto programech se smí podílet kdokoliv s týmu a zároveň taky nemusí. Zkrátka nikdo se do ničeho přímo nenutí. Pokud nechcete zpívat můžete hrát v kapele, když nechcete hrát v kapele můžete dělat divadlo atd. Zároveň se ale můžete zúčastnit každé této činnosti. V TenSingu nezáleží na tom, jestli jste nejlepší zpěvák světa nebo herec s pěti Oscary, jestli máte hotovou konzervatoř nebo si prostě jen tak doma trdlujete po pokoji! Zkusit si každý může všechno, může se najít v jakékoliv činnosti jednotlivých TenSingů. VII.ZÁKLADNÍ MYŠLENKA TENSINGU ANEB 3K Hlavním motem TS jsou tzv. 3K, ta by měla být kostrou každého tohoto společenství i jeho členů. 1. Kristus 2. Kreativita 3. Kultura Velice důležitý je ale i fakt, že proces je mnohem důležitější než produkt tzn. vytváření, podíl každého a zároveň všech dohromady, legrace u vytváření je podstatnější než samotný výtvor! Dále TenSing není prostředek ke zvěstování evangelia, ale prostor, kde k tomu dochází!! Myslím, že tato 3K mluví za vše. VIII. PRAVIDELNÉ AKCE TS TenSingové skupiny mají každoročně své pravidelné akce, které jsou přibližně rozřazené do struktury roku. Každá skupiny má samostatně během roku několik svých víkendovek, kurzů, soustředění. Přitom se ale pravidelně schází přibližně jednou do týdne. TS má ale i spousty společných akcí, na kterých se mohou lidé z různých TS po celé republice sejít, seznámit, spřátelit, poslechnout si repertoár ostatních, zhlédnout divadla ostatních,tanec a při společných workshopech se toho od sebe navzájem třeba hoodně naučit. Sdělovat své zážitky a zkušenosti a společně získávat další, nové. Jednou z pravidelných akcí je např. velký tensingový festival! Koná se většinou na podzim, kolem listopadu. Festival je pro mladé z celé republiky a je vždy velkolepý. Trvá většinou od pátku večerních hodin do neděle ráno, kdy končí ranní společnou pobožností, zamyšlením. Náplní takového festivalu jsou hlavně koncerty jednotlivých tensingových skupin zároveň je ale i plný workshopů, zamyšlení. Workshopy jsou vlastně něco jako dílny, ve kterých si každý může vyzkoušet určitou činnost, práce apod. Workshopy jsou vždy jiné kdo se přihlásí, že by chtěl vést nějaký workshop, tak se přihlásí a sděluje pomocí workshopu ostatním něco, co umí apod. a protože každý umí a zná něco jiného.. Nesmí ale rozhodně chybět workshop minichóru, dramatu a tance! Každý má možnost si mezi nimi najít ten, který ho bude zajímat. WS dělání svíček, středověká bitva, salsa, hypoterapie, stručně, jak se stát TS vedoucím a spouty spouty dalších..vždy je opravdu na výběr ze široké škály. Den začíná a končí společným zamyšlením.ranní je ještě před snídaní a večerní těsně před spaním je to velice milé a spojující. Zpívají se různé chvály a to ve všech možných jazycích! ( především ale anglickém, protože oblíbeným a skoro bych řekla jedním z hlavnějších náplní repertoaru TS jsou různé spirituály, gospely či worksongy a ty jsou většinou v aj..), čte se z Bible a někdo má potom zamyšlení..k určitému problému, co ho třeba trápí nebo nad kterým stále přemýšlí nebo naopak nad něčím, za čím si stojí a chce to povědět ostatním apod.

8 Další takovou pravidelnou akcí je každoroční vánoční koncert Gospel night. Ta se koná ve dvou městech Praze a Krnově, v prosinci. Náplní jsou vystoupení TS skupin, jedno drama, zamyšlení a na závěr megasbor = spojení všech zúčastněných TenSingů do jednoho velkého sboru, který zazpívá předem nacvičené písně. Know how, Jak se stát TS vedoucím?, schůze vedoucích TS a spousty jiných, ty se konají po zbytek roku na různých místech, v různých dobách. IX. TENSINGOVÉ SKUPINY, ODKAZY V současné době je 15 fungujících, registrovaných a aktivně se zapojujících TS skupin : TS Frýdlant nad Ostravicí.. TS Krabčice..dočasně mimo provoz TS Mělník.. TS Brno.. TS Náchod.. TS Vrchlabí.. TS Želiv.. TS Ostrava Poruba.. TS Ostrava Jih.. TS Ostrava centrum.. TS Krnov.. TS Orlová.. TS Praha.. TS(Wrongsing)Trutnov.. TS Opava.. TS Letohrad.. Další odkazy: YMCA.. YMCA ČR.. YMCA DAP.. X. JÁ A TENSING TenSing pro mě moc znamená. Poprvé jsem se s ním setkala, když mi bylo asi 10let. S rodiči nebo dědou a babičkou jsem začala jezdit ( a stále jezdím!) na evangelizační kurz v Želivu ( později Bělči). Na tomto kurzu se střetávají různé generace. Mají společný program, zároveň ale každá skupina svůj. Generace se dělí tak přibližně na: seniory, dospělé, mládež, děti školního věku, děti předškolního věku. Já ještě samozřejmě patřila do dětí školního věku, respektive dětí prvního stupně.společně se sestřenkou jsme ale byly trochu nezbedné a příliš nás to s malými dětmi nebavilo, a tak jsme se občas odpoledne nenápadně vytratily nahoru po schodech bývalého starého chladného kláštera za mládežníky. Měli nás docela rádi. No a nakonec jsme my, dvě malé holky, chodily každé odpoledne s mládeží zpívat. Zpívat..jednou z hlavních náplní programu mládeže byl právě TenSing zpívání, divadlo, tanec apod. no a to nás náramně bavilo, i když jsme tam vlastně ještě neměly, co dělat. Roky plynuly. Bylo nám deset a půl, deset a třičtvrtě, jedenáct..tento rok jsem bohužel musela tábor, kurz vynechat z důvodu nepříjemné nemoci, která mě znenadání sklátila..no a utekl další rok a bylo mi dvanáct.třináct. Přišlo léto a s ním i kurz, už jsem se moc těšila. Tentokrát už se konal v Komenského táboře v Bělči. Celý týden jsem již byla zapojená v programu mládeže.bylo to skvělé. TenSing byl skvělý a náš závěrečný koncert taky. A od té doby jsem s TS pořád.

9 XI. CO PRO MĚ TENSING ZNAMENÁ? TenSing je pro mě důležitý nejen proto,že se v něm zpívá, hraje divadlo, tančí..tohle všechno dělám moc ráda, ale nejdůležitější je proto, co mi dal a dává. Díky němu jsem poznala tolik milých lidí, tolik svých velice dobrých přátel, lidí, kterým opravdu důvěřuji a oni mohou zcela důvěřovat mně. TenSing mě naučil dát najevo svůj názor,své pocity, projevit se. Společenství TenSingu je prostě báječné! Těžko se to dá jen tak slovy popsat, ale moc bych každému přála, aby si to mohl zažít a aby takové společenství směl najít. Lidi v TenSingu mají neskutečně krásnou možnost důvěry sobě navzájem. Alespoň v TenSingu do kterého patřím TS Želiv to tak rozhodně platí. Neexistují pomluvy, když se vám něco nezdá, řeknete to do očí, upřímně, a víte, že vám bude upřímně odpovězeno..není potřeba zlobení se nebo rozvracení. Taky si na působení TS uvědomuji, jak moc může lidi spojit, když na něčem společně pracují, když si něčeho společně váží, když v něco společně věří. Zamyšlení jsou, podle mě, alespoň pro náš TS, velice důležitá. Je to chvíle ztišení..ztišení po uspěchaném dni, po dni plném práce, legrace, snažení se, možná i problémů a smutku. Je to ztišení, při kterém jsme všichni spolu. Potichu i nahlas, ale hlavně spolu a s Bohem. Možná to někomu může znít trochu fantasticky, smyšleně..možná jako hraní si na něco, co je hloupost a nesmysl. Bohužel taková tvrzení neumím slovy vyvrátit. Slovy to neumím. Společenství TenSingu mi přináší radost, kreativní vyjádření, kreativní utváření sebe sama, důvěru, uklidnění, vyzpívání toho, co cítím nebo prostě jen tak, využití, najití a poznání vděčnosti za mé přednosti, zároveň nalézání a ocenění předností, předních vlastností ostatních. Tímto chci i poděkovat a vyjádřit obdiv těm, co se podílejí na přípravách tolika skvělých akcí, těm, co nás drží pod svými křídly, těm, co za nás a naše skupiny bojují těm, bez kterých by třeba TenSing, YMCA nikdy nevznikla. XII. ODKAZY, ZDROJE, VYSVĚTLIVKY Zdroje: informace o YMCA : YMCA DAP: TENSING : Vysvětlivky : TS = TenSing WS = workshop GN = Gospel night Závěr : Doufám, že tato práce bude přínosem alespoň pro několik málo lidí. Možná někomu otevře nový pohled na křesťanskou mládež a možná někoho i přiměje k návštěvě TenSingu nebo jiné aktivity Ymcy.

10 FOTKY Tak tohle je :!!!!!

11

12

13 Pan místopředseda..

STANOVY Sdružení evangelické mládeže v České republice. Hlava I Vymezení sdružení

STANOVY Sdružení evangelické mládeže v České republice. Hlava I Vymezení sdružení STANOVY Sdružení evangelické mládeže v České republice 1 Název a sídlo sdružení Hlava I Vymezení sdružení 1. Název sdružení:sem v České republice Sdružení evangelické mládeže (dále jen SEM ). 2. Sídlo

Více

Občanské sdružení YMCA

Občanské sdružení YMCA Vyšší odborná škola pedagogická a sociální, Evropská 33, Praha 6 Předmět: Pedagogika volného času Občanské sdružení YMCA (Yaoung Men s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů) 26. 3. 2006

Více

Stanovy YMCA T.S., o. s.

Stanovy YMCA T.S., o. s. Stanovy YMCA T.S., o. s. - 1 - 1 Jméno a sídlo sdružení 1. Jméno sdružení: YMCA T.S., o. s. 2. Sídlo sdružení: Na Řádku 21, 690 02 Břeclav. 3. YMCA T.S., o. s. (YMCA táboření & skauting) je občanské sdružení

Více

Stanovy. Článek I. Název a sídlo. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. Článek II. Základní ustanovení, účel spolku

Stanovy. Článek I. Název a sídlo. Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633. Článek II. Základní ustanovení, účel spolku Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při 3. ZŠ Kolín Článek I Název a sídlo Spolek rodičů a přátel školy při 3. ZŠ Kolín Základní škola Kolín IV., Prokopa Velikého 633 Článek II Základní ustanovení, účel

Více

Hlava I Základní ustanovení

Hlava I Základní ustanovení 1. Stanovy Royal Rangers v ČR, z.s. Hlava I Základní ustanovení 1 Název spolku: Royal Rangers v ČR, z.s. (dále jen RR v ČR) 2 Sídlo spolku: Oldřichovice 328, 739 61 Třinec 1 3 Územní působnost: Česká republika

Více

Stanovy YMCA Praha. 4 Členství v YMCA Praha 1. V YMCA existuje dvojí druh členství:

Stanovy YMCA Praha. 4 Členství v YMCA Praha 1. V YMCA existuje dvojí druh členství: Stanovy YMCA Praha 1 Název a sídlo 1. Název: YMCA Praha 2. Sídlo: Na Poříčí 12, 110 00 Praha 1 3. YMCA Praha je občanským sdružením dle zákona č. 83/1990 o sdružování občanů a od 1. 1. 2014 se považuje

Více

Stanovy ANIMA IUVENTUTIS, občanského sdružení zaměřeného na práci s dětmi a mládeží ostravsko opavské diecéze

Stanovy ANIMA IUVENTUTIS, občanského sdružení zaměřeného na práci s dětmi a mládeží ostravsko opavské diecéze Stanovy ANIMA IUVENTUTIS, občanského sdružení zaměřeného na práci s dětmi a mládeží ostravsko opavské diecéze Úvodní ustanovení Občanské sdružení pro práci s dětmi a mládeží Ostravsko opavské diecéze (dále

Více

Stanovy Unie rodičů při 5. ZŠ Mladá Boleslav, z. s.

Stanovy Unie rodičů při 5. ZŠ Mladá Boleslav, z. s. Stanovy Unie rodičů při 5. ZŠ Mladá Boleslav, z. s. I. Občanské sdružení Unie rodičů při 5. ZŠ založené dle zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, se s účinností zákona č. 89/2012 Sb., občanského

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ZÁŽEH - ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL A HARMONIE, O. S.

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ZÁŽEH - ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL A HARMONIE, O. S. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ZÁŽEH - ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL A HARMONIE, O. S. Čl. 1. Název a sídlo Název: ZÁŽEH - zdravý životní styl a harmonie, o. s. Sídlo: Frýdek-Místek, Pavlíkova 277, 738 01 Čl. 2. Statut

Více

Společnost dechové hudby člen AHUV, z. s. Stanovy spolku

Společnost dechové hudby člen AHUV, z. s. Stanovy spolku Společnost dechové hudby člen AHUV, z. s. Stanovy spolku Čl. I Název a sídlo Společnost dechové hudby člen AHUV, z. s. (dále jen spolek ) má své sídlo v Praze, na adrese Radlická 99, 150 00. Čl. II Účel

Více

Duchovní program ve školním roce 2017/2018

Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Škola všemi smysly, rozumem a srdcem Duchovní program ve školním roce 2017/2018 Konkrétní zaměření školního roku 2017/2018 Motto roku: Spolu je to lepší! Pouze společná práce naší školy bude mít srdce.

Více

STANOVY. YMCA ČESKÉ BUDĚJOVICE, občanské sdružení. Křesťanské sdružení mladých lidí

STANOVY. YMCA ČESKÉ BUDĚJOVICE, občanské sdružení. Křesťanské sdružení mladých lidí STANOVY YMCA ČESKÉ BUDĚJOVICE, občanské sdružení Křesťanské sdružení mladých lidí 1/6 1 Jméno a sídlo sdružení 1. Jméno sdružení: YMCA České Budějovice, občanské sdružení - Křesťanské sdružení mladých

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Kruh přátel Severáčku

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Kruh přátel Severáčku STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ 1. Název : Kruh přátel Severáčku Kruh přátel Severáčku Článek 1 Název a sídlo 2. Sídlo : Frýdlantská 1359/19, 460 01 Liberec Článek 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolnou,

Více

Mezinárodní festival. Romale

Mezinárodní festival. Romale Mezinárodní festival Romale Naši drazí přátelé a milovníci romské hudby, dovolte, abych vás všechny tímto pozvala na další ročník mezinárodního romského festivalu "ROMALE" romská oslava / Gypsy Celebration,

Více

KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s.

KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s. Čl. 1. Název a sídlo Název: Křesťanské vzdělávací centrum Ostrava, o.s. (dále jen sdružení ) Sídlo: Kostelní náměstí 1, 728 02 Ostrava

Více

S T A N O V Y spolku Laser game club Písek

S T A N O V Y spolku Laser game club Písek S T A N O V Y spolku Laser game club Písek I. Základní ustanovení 1. Spolek s názvem Laser game club Písek z.s. IČ: 024 36 469 (dále jen Spolek) je dobrovolným sdružením občanů České republiky provozujících

Více

STANOVY spolku Rodinné centrum Praha, z.s.

STANOVY spolku Rodinné centrum Praha, z.s. 1 STANOVY spolku Rodinné centrum Praha, z.s. Název, sídlo a právní forma Článek 1 1. Spolek má název Rodinné centrum Praha, z.s. 2. Spolek sídlí na adrese: Praha 4, Starochodovská 89 3. Spolek je právnickou

Více

STANOVY Japonského klubu Olomouc

STANOVY Japonského klubu Olomouc STANOVY Japonského klubu Olomouc Hlava I. Název, sídlo, působnost Článek 1. Japonský klub Olomouc, o.s. (dále jen JKO) působí na celém území České republiky, jeho sídlem je Katedra asijských studií Filozofické

Více

Dne 9. Ledna 2018 založilo 14 podnikajících křesťanů sdružení KOMPAS.

Dne 9. Ledna 2018 založilo 14 podnikajících křesťanů sdružení KOMPAS. Dne 9. Ledna 218 založilo 14 podnikajících křesťanů sdružení KOMPAS. Spolek tvoří společenství podnikajících křesťanů katolíků, kteří ve svém životě a ve své činnosti usilují o napodobování vzoru Ježíše

Více

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista

Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Jon Paulien Pavlovy listy Tesalonickým Církev ve světle druhého příchodu Ježíše Krista Obsah Osnova listů apoštola Pavla do Tesaloniky...9 První list do Tesaloniky...9 Druhý list do Tesaloniky...10 1.

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO

OBSAH PRVNÍ ČÁST ÚVOD INTEGRÁLNÍ A SOLIDÁRNÍ HUMANISMUS PRVNÍ KAPITOLA PLÁN BOŽÍ LÁSKY PRO LIDSTVO OBSAH POUŽITÉ ZKRATKY.................................. 7 ZKRATKY BIBLICKÝCH KNIH.......................... 9 DOPIS KARDINÁLA ANGELA SODANA.................... 11 PREZENTACE DOKUMENTU...........................

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN 2011. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK

INFORMAČNÍ BULLETIN 2011. Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK INFORMAČNÍ BULLETIN 2011 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK OBSAH : I. INFORMACE O OBČANSKÉM SDRUŽENÍ I.1 Kontaktní adresy I.2 Základní cíle a předmět činnosti II. INFORMACE O ČINNOSTI

Více

Stanovy YMCA DAP 1 Název a sídlo 3 Formy, jimiž je realizováno poslání YMCA DAP 2 Poslání 4 Členství v YMCA DAP 5 Práva a povinnosti členů

Stanovy YMCA DAP 1 Název a sídlo 3 Formy, jimiž je realizováno poslání YMCA DAP 2 Poslání 4 Členství v YMCA DAP 5 Práva a povinnosti členů Stanovy YMCA DAP 1 Název a sídlo 1. Název: YMCA DAP 2. Sídlo: Krnov 3. YMCA DAP je občanským sdružením dle zákona č. 83/1990 o sdružování občanů a od 1. 1. 2014 se považuje za spolek ve smyslu ustanovení

Více

Stanovy občanského sdružení

Stanovy občanského sdružení Stanovy občanského sdružení Pomoc Těšínského Slezska, o.s. I. Název, sídlo a charakteristika sdružení 1) Název sdružení zní: Pomoc Těšínského Slezska, o.s. 2) Sídlo sdružení je na adrese: Studentská 25,

Více

PŘÍLEŽITOST PRO MĚSTO A REGION. PROTEBElive super! zážitky. MEANDR OHŘE - DESIGN PARK 2025 Kdo chce něčeho dosáhnout, myslí na cíl, ne na překážky.

PŘÍLEŽITOST PRO MĚSTO A REGION. PROTEBElive super! zážitky. MEANDR OHŘE - DESIGN PARK 2025 Kdo chce něčeho dosáhnout, myslí na cíl, ne na překážky. ! PŘÍLEŽITOST PRO MĚSTO A REGION PROTEBElive super! zážitky MEANDR OHŘE - DESIGN PARK 2025 Kdo chce něčeho dosáhnout, myslí na cíl, ne na překážky. PROTEBElive PROTEBElive PROTEBElive PŘÍNOS DESIGN PARKU

Více

Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy. I. Název, sídlo a účel spolku

Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy. I. Název, sídlo a účel spolku Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy I. Název, sídlo a účel spolku Spolek s názvem Spolek přátel Obchodní akademie v Plzni, z. s. (dále jen Spolek ) se sídlem v Plzni, je samosprávnou

Více

Stanovy občanského sdružení Čtyřlístek, rodinné centrum Mariánské Lázně

Stanovy občanského sdružení Čtyřlístek, rodinné centrum Mariánské Lázně Stanovy občanského sdružení Čtyřlístek, rodinné centrum Mariánské Lázně Preambule Občanské sdružení Ćtyřlístek, rodinné centrum Mariánské Lázně motivuje ke zdravému životnímu stylu přijetím osobní odpovědnosti

Více

STANOVY. KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, z. s. SPOLKU. Čl. 1. Název a sídlo

STANOVY. KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, z. s. SPOLKU. Čl. 1. Název a sídlo STANOVY SPOLKU KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, z. s. Čl. 1. Název a sídlo Název: Křesťanské vzdělávací centrum Ostrava, z. s. (dále jen spolek ) Sídlo: Kostelní náměstí 1, 728 02 Ostrava Čl. 2 Statut

Více

S T A N O V Y. Tělovýchovná jednota Slezan Jindřichov, z.s. Základní ustanovení II. Poslání a cíle

S T A N O V Y. Tělovýchovná jednota Slezan Jindřichov, z.s. Základní ustanovení II. Poslání a cíle S T A N O V Y Tělovýchovná jednota Slezan Jindřichov, z.s. I. Základní ustanovení 1. TJ Slezan Jindřichov, z.s. (dále jen TJ) je dobrovolným sdružením fyzických osob provozující tělovýchovu, sport a osvětovou

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

Stanovy. Česká asociace rusistů, z.s. Článek I Postavení, sídlo, působnost

Stanovy. Česká asociace rusistů, z.s. Článek I Postavení, sídlo, působnost Česká asociace rusistů, z.s. Stanovy Článek I Postavení, sídlo, působnost 1. Spolek má název Česká asociace rusistů, z.s., zkratka ČAR. 2. Česká asociace rusistů je dobrovolnou, nezávislou zájmovou organizací

Více

Stanovy ČLÁNEK I. Poslání a cíle asociace

Stanovy ČLÁNEK I. Poslání a cíle asociace Stanovy Českomoravské asociace dětských country tanečních skupin (dále jen asociace), která je nevýdělečným občanským sdružením dětí a mládeže, pracujícím podle platných právních předpisů, s vlastní právní

Více

respektování jedinečnosti každého člověka a úcta a porozumění vůči jeho osobě důraz na zachování důstojnosti člověka, a to v každé situaci

respektování jedinečnosti každého člověka a úcta a porozumění vůči jeho osobě důraz na zachování důstojnosti člověka, a to v každé situaci 2013 Diakonie Českobratrské církve evangelické je jednou z nestátních organizací poskytujících sociální, zdravotní, pastorační a vzdělávací služby v České republice. V přímé péči denně pomáhá tisícům klientů

Více

Stanovy. Absolventský klub GJKT, z. s.

Stanovy. Absolventský klub GJKT, z. s. Stanovy Článek I Název a sídlo spolku (1) (dále jen spolek ) má své sídlo v Hradci Králové, na adrese Tylovo nábřeží 682, 500 02 Hradec Králové. Článek II Účel spolku (1) Účelem spolku je sdružování aktivních

Více

Tělovýchovná jednota Přelovice, z.s.

Tělovýchovná jednota Přelovice, z.s. STANOVY Tělovýchovná jednota Přelovice, z.s. I. Úvodní ustanovení 1. Tělovýchovná jednota Přelovice, z.s. (zapsaný spolek) je spolkem dle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

Více

Stanovy YMCA SKAUT 1 Název a sídlo 3 Formy, jimiž je realizováno poslání YMCA SKAUT 2 Poslání 4 Členství v YMCA SKAUT 5 Práva a povinnosti členů

Stanovy YMCA SKAUT 1 Název a sídlo 3 Formy, jimiž je realizováno poslání YMCA SKAUT 2 Poslání 4 Členství v YMCA SKAUT 5 Práva a povinnosti členů Stanovy YMCA SKAUT 1 Název a sídlo 1. Název: YMCA 2. Sídlo: Na Řádku 307/21, 690 02 Břeclav. 3. YMCA SKAUT je občanským sdružením dle zákona č. 83/1990 o sdružování občanů a od 1. 1. 2014 se považuje za

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

Představení komunikační a vizuální identity. Vojtěch Janoušek, Dalimil Toman

Představení komunikační a vizuální identity. Vojtěch Janoušek, Dalimil Toman Představení komunikační a vizuální identity Vojtěch Janoušek, Dalimil Toman únor 2017 Stručný popis organizace, poslání Hnutí Brontosaurus je česká nezisková organizace s dlouholetou tradicí (přes 40 let),

Více

STANOVY MASARYKOVA DEMOKRATICKÉHO HNUTÍ

STANOVY MASARYKOVA DEMOKRATICKÉHO HNUTÍ MASARYKOVO DEMOKRATICKÉ HNUTÍ sekretariát Na Příkopě 10 110 00 Praha 1 Tel.: 224 211 021 e-mail: masdem@seznam.cz STANOVY MASARYKOVA DEMOKRATICKÉHO HNUTÍ Věrni odkazu prezidenta Osvoboditele, zakladatele

Více

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky.

Děkanát Kyjov. Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013. On nás pobízí jít k druhým, zapaluje v nás oheň lásky, činí z nás misionáře Boží lásky. Děkanát Kyjov Tříletý plán práce s mládeží 2011 2013 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MARTIN, z.s.

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MARTIN, z.s. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MARTIN, z.s. ČI. I. Úvodní ustanovení 1. Název spolku: OBČANSKÉ SDRUŽENÍ MARTIN, z.s. 2. Sídlo spolku: Křivatcová 416, 155 21 Praha 5 - Zličín ČI. II. Právní postavení spolku

Více

Stanovy Spolku rodičů a přátel Gymnázia Čakovice, z. s.

Stanovy Spolku rodičů a přátel Gymnázia Čakovice, z. s. Stanovy Spolku rodičů a přátel Gymnázia Čakovice, z. s. Čl. I Název a sídlo 1. Název spolku: Spolek rodičů a přátel Gymnázia Čakovice, z.s., (dále jen Spolek ) 2. Sídlo Spolku: nám. 25.března 100, Praha

Více

občanské sdružení Benediktus

občanské sdružení Benediktus Stanovy občanského sdružení Benediktus Čl. I Úvodní ustanovení Název spolku: občanské sdružení Benediktus Sídlo: Klášterní 60, 583 01 Chotěboř IČO: 708 68 832 (dále jen komunita ) Čl. II Právní postavení

Více

ZÁPIS ZE 4. SEMINÁŘE K PROJEKTU NNO A NEFORMÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V JMK :00 19:00 Sál slévárny Vaňkovka, Brno

ZÁPIS ZE 4. SEMINÁŘE K PROJEKTU NNO A NEFORMÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V JMK :00 19:00 Sál slévárny Vaňkovka, Brno ZÁPIS ZE 4. SEMINÁŘE K PROJEKTU NNO A NEFORMÁLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V JMK 28. 8. 2012 16:00 19:00 Sál slévárny Vaňkovka, Brno Přítomni: viz Prezenční listina k nahlédnutí na sekretariátu ANNO JMK Zapsaly: Hana

Více

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci,

DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, DÍVEJTE SE KOLEM SEBE... DOBROVOLNICTVÍ provází člověka od nepaměti. V každé kultuře a společnosti pomáhali ti, kteří na tom byli lépe, těm méně šťastným, kteří kvůli nemoci, chudobě či přírodní katastrofě

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více

STANOVY Spolku rodičů a přátel školy při Mateřské škole Krnov, náměstí Míru 12, okres Bruntál

STANOVY Spolku rodičů a přátel školy při Mateřské škole Krnov, náměstí Míru 12, okres Bruntál STANOVY Spolku rodičů a přátel školy při Mateřské škole Krnov, náměstí Míru 12, okres Bruntál I. Název a sídlo, působnost a charakter spolku 1) Spolek rodičů a přátel školy při Mateřské škole Krnov, náměstí

Více

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi.

Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. Dítky, jen krátký čas jsem s vámi. 5. NEDĚLE VELIKONOČNÍ CYKLU C Evangelium (Jan 13,31-33a.34-35) Když (Jidáš) odešel, Ježíš řekl: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je

Více

Výroční zpráva Křesťanský sbor Praha Jižní Město

Výroční zpráva Křesťanský sbor Praha Jižní Město Výroční zpráva 2007 Křesťanský sbor Praha Jižní Město Hrabákova 1969, Praha 4, 148 00 tel.: 603 174 268 e-mail: KS.PRAHA.JM@POST.CZ www.ksjm.ecn.cz Obsah Poslání, základní orientace Cílová skupina (oblast)

Více

STANOVY. spolku SK Viktorie, z.s. čl. I. Název a sídlo, působnost a charakter spolku

STANOVY. spolku SK Viktorie, z.s. čl. I. Název a sídlo, působnost a charakter spolku STANOVY spolku SK Viktorie, z.s. čl. I Název a sídlo, působnost a charakter spolku 1) SK VIKTORIE, z.s. (dále jen zapsaný spolek ) je spolkem, který je založen jako volný spolek fyzických osob, sdružující

Více

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY při Základní škole a Mateřské škole Lichnov

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY při Základní škole a Mateřské škole Lichnov STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY při Základní škole a Mateřské škole Lichnov Čl. I Název a sídlo Název: Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole a Mateřské škole Lichnov, okres Nový Jičín, příspěvkové

Více

S T A N O V Y Česko ruské společnosti, z.s.

S T A N O V Y Česko ruské společnosti, z.s. S T A N O V Y Česko ruské společnosti, z.s. Čl. I Charakter a účel Spolku 1. Česko ruská společnost, z.s. (dále jen: Spolek) je samosprávným, dobrovolným, nezávislým, zájmovým, kulturně společenským svazkem

Více

Stanovy Klubu úplně fantastické rekreace.

Stanovy Klubu úplně fantastické rekreace. Registrace u MV ČR VSP/1 121/90 - R Stanovy Klubu úplně fantastické rekreace. 1. Základní ustanovení 1.1.Klub úplně fantastické rekreace, zkratka Kufr, /dále jen klub/, je volným a otevřeným sdružením

Více

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017

ETICKÝ KOMPAS 2016/2017 Bylo to super! Skvělá lektorka, skvělé aktivity. Doporučuji. Velmi se mi líbily obě etické dílny. Přidala bych tam ještě nějaké hry. Paní Dana byla velmi sympatická a legrační. Nejvíce mě zaujaly Předsudky.

Více

Stanovy Waldorfská iniciativa Liberec, z.s.

Stanovy Waldorfská iniciativa Liberec, z.s. Stanovy Waldorfská iniciativa Liberec, z.s. Název spolku: Waldorfská iniciativa Liberec, z.s. Sídlo: Jiříčkov 41, 463 43 Světlá pod Ještědem IČO: 02126834 Čl. I Základní ustanovení Čl. II Právní postavení

Více

Domov Žlutý Petrklíč, z.s.

Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Výroční zpráva 2015 Kontaktní a identifikační údaje Název organizace: Domov Žlutý Petrklíč, z.s. Právní forma: zapsaný spolek Spolek Domov Žlutý Petrklíč je veden v spolkovém

Více

Děkanát Svitavy. Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010

Děkanát Svitavy. Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010 Děkanát Svitavy Tříletý plán práce s mládeží 2007 2010 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

Stanovy. Čl. 1 Základní ustanovení. Čl. 2 Obsah činnosti

Stanovy. Čl. 1 Základní ustanovení. Čl. 2 Obsah činnosti Stanovy Asociace středoškolských klubů České republiky, o. s. Adresa: Česká 11, Brno 602 00 Registrováno u: Ministerstva vnitra České republiky Číslo a datum registrace: VSP/1-34/90-R ze dne 3. 5. 1990

Více

Lesní mateřská škola Svatošky, z. s. Stanovy spolku

Lesní mateřská škola Svatošky, z. s. Stanovy spolku Lesní mateřská škola Svatošky, z. s. Stanovy spolku Čl. I Název a sídlo Spolek Lesní mateřská škola Svatošky, z. s. (dále jen spolek ) je právnickou osobou založenou v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb.,

Více

a to uvnitř manželství i mimo něj, neboť právě manželství je opevněnou tvrzí vašich budoucích nadějí. Znovu vám všem zde opakuji, že erós nás chce

a to uvnitř manželství i mimo něj, neboť právě manželství je opevněnou tvrzí vašich budoucích nadějí. Znovu vám všem zde opakuji, že erós nás chce 2. Rodina 17. Vytvářet rodinu Drazí mladí, mějte především velkou úctu ke svátosti manželství. Skutečné štěstí nemůže rodina nalézt, pokud si zároveň manželé nejsou věrní. Manželství je institucí přirozeného

Více

Děkanát Přerov. Tříletý plán práce s mládeží

Děkanát Přerov. Tříletý plán práce s mládeží Děkanát Přerov Tříletý plán práce s mládeží 2017 2020 Drazí mladí, Duch svatý dnes nadále v Církvi mocně působí, a jeho plody jsou hojné do té míry, do jaké jsme ochotni otevřít se jeho obnovující síle.

Více

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel

čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel čtyři duchovní zákony? Už jsi slyšel Stejně jako existují fyzikální zákony, které určují dění ve vesmíru, jsou i zákony duchovní, které určují náš vztah k Bohu. 1. Bůh tě miluje a má s tvým životem ten

Více

S T A N O V Y tělovýchovné jednoty Sokol Horní Počaply

S T A N O V Y tělovýchovné jednoty Sokol Horní Počaply S T A N O V Y tělovýchovné jednoty Sokol Horní Počaply I. Základní ustanovení 1. Tělovýchovná jednota Sokol (dále jen TJ) je dobrovolným sdružením fyzických osob provozující tělovýchovu, sport, turistiku

Více

STANOVY. Autisté jihu, spolek. Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ

STANOVY. Autisté jihu, spolek. Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ STANOVY Autisté jihu, spolek Čl. 1. ÚVODNÍ USTANOVENÍ Při vědomí potřebnosti zkvalitnění života našich dětí s poruchou autistického spektra (dále jen PAS) jsme se rozhodli založit tento spolek. Spolek

Více

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ Šeříkova 33, z.s.

Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ Šeříkova 33, z.s. Stanovy Spolku rodičů a přátel školy při ZŠ Šeříkova 33, z.s. Článek I Základní ustanovení 1. Spolek rodičů a přátel školy při ZŠ Šeříkova 33, z. s. (dále jen Spolek ) je dobrovolným spolkem rodičů, zákonných

Více

Občanské sdružení OBERIG. Stanovy občanského sdružení

Občanské sdružení OBERIG. Stanovy občanského sdružení Občanské sdružení OBERIG IČO: 266 36 280 Stanovy občanského sdružení Článek I Jméno a sídlo sdružení 1. Jméno sdružení je Občanské sdružení OBERIG (zkrácený název - o.s. OBERIG), dále jen sdružení. 2.

Více

Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme?

Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme? Úvaha nad otázkou: Když uvažujeme o misiích, nezapomínáme, že každý z nás je povolán k misijnímu dílu, a že naším primárním misijním územím je místo, kde žijeme? předmět: Kultura a křesťanské misie v rozvojových

Více

Prezentace akcí

Prezentace akcí Prezentace akcí Diecézního centra mládeže v Brně a Diecézního centra života mládeže Mamre v Osové Bítýšce 2019-2020 Kurz animátorů - Dvouletý kurz pro ty, kteří se chtějí aktivně zapojit ve farnosti -

Více

INFORMAČNÍ BULLETIN Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK

INFORMAČNÍ BULLETIN Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK INFORMAČNÍ BULLETIN 2010 Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením DOMEČEK OBSAH : I. INFORMACE O OBČANSKÉM SDRUŽENÍ I.1 Kontaktní adresy I.2 Základní cíle a předmět činnosti II. INFORMACE O ČINNOSTI

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Dobrovolnické centrum Kladno

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Dobrovolnické centrum Kladno STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Dobrovolnické centrum Kladno Čl. I. Název a sídlo sdružení Název občanského sdružení: Dobrovolnické centrum Kladno, o. s. (dále jen Sdružení ). Sídlo sdružení od 1.6.2011: ulice

Více

Spolek rodičů a přátel při Základní škole a mateřské škole Hranice, Šromotovo. Stanovy. I. Název a sídlo

Spolek rodičů a přátel při Základní škole a mateřské škole Hranice, Šromotovo. Stanovy. I. Název a sídlo Spolek rodičů a přátel při Základní škole a mateřské škole Hranice, Šromotovo Stanovy I. Název a sídlo Název: Spolek rodičů a přátel při Základní škole a mateřské škole Hranice, Šromotovo Používaná zkratka:

Více

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe

Pracovní list č. 1. Tipy do praxe Pracovní listy Pracovní list č. 1 Téma: Máme krásný úkol modlit se a milovat (sv. J.M. Vianney) V tichosti rozjímejte o jednotlivých částech modlitby Otče náš. Každý den projevte svou lásku k Bohu - modlitbou,

Více

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany

Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková Projekt Evropa pro občany Evropa pro občany Cílem programu Evropa pro občany (2007-2013) je přiblížit Evropskou unii občanům členských států a zároveň občany podpořit,

Více

Výroční zpráva ABC o.p.s. Jsme lidé, kteří když mohou, tak pomohou. Pevně věříme, že takových je víc.

Výroční zpráva ABC o.p.s. Jsme lidé, kteří když mohou, tak pomohou. Pevně věříme, že takových je víc. Výroční zpráva 2014 Jsme lidé, kteří když mohou, tak pomohou. Pevně věříme, že takových je víc. ABC o.p.s. Telefon 720 183 128 Karola Šmidkeho 1823/9 708 00 Ostrava - Poruba www.autistickedite.cz info@abc-ops.cz

Více

S T A N O V Y SPOLKU PŘÁTEL ŠKOLY CHOTOVINY

S T A N O V Y SPOLKU PŘÁTEL ŠKOLY CHOTOVINY S T A N O V Y SPOLKU PŘÁTEL ŠKOLY CHOTOVINY 1. Název spolku: Spolek přátel školy Chotoviny. I. Základní ustanovení 2. Sídlo spolku: Chotoviny, Osvobození 47, PSČ 391 37. 3. Spolek přátel školy Chotoviny

Více

P o m o c b e z h r a n i c

P o m o c b e z h r a n i c Stanovy občanského sdružení P o m o c b e z h r a n i c Článek I Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Pomoc bez hranic Sídlo sdružení: Neústupného 1839/8, Praha 5 Článek II Právní postavení sdružení

Více

S T A N O V Y sportovního klubu

S T A N O V Y sportovního klubu S T A N O V Y sportovního klubu PLAVÁNÍ České Budějovice o.s. I. Základní ustanovení 1. PLAVÁNÍ České Budějovice o.s. (dále jen SK) je dobrovolným sdružením fyzických osob provozující tělovýchovu, sport,

Více

STANOVY. Článek I. Název, územní působnost, sídlo

STANOVY. Článek I. Název, územní působnost, sídlo STANOVY Článek I. Název, územní působnost, sídlo 1. Sdružení knihoven ČR je zájmovým sdružením právnických osob. 2. Sdružení knihoven ČR je veřejně prospěšnou právnickou osobou. 3. Názvem sdružení je Sdružení

Více

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE HERRMANNOVA. I. Základní ustanovení

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE HERRMANNOVA. I. Základní ustanovení STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE HERRMANNOVA I. Základní ustanovení 1) Název spolku: Spolek rodičů a přátel školy při mateřské škole Herrmannova. 2) Identifikační číslo spolku: 065

Více

Stanovy spolku. Spolek přátel Chaberské školy, z. s.

Stanovy spolku. Spolek přátel Chaberské školy, z. s. Stanovy spolku Spolek přátel Chaberské školy, z. s. Čl. I Název a sídlo Název: Spolek přátel Chaberské školy, z. s. (dále jen spolek ) Sídlo: Praha IČ: 024 68 689 Registrovaný ve spolkovém rejstříku vedeném

Více

Stanovy spolku Škroupovka, z.s.

Stanovy spolku Škroupovka, z.s. Stanovy spolku Škroupovka, z.s. Čl. I Název a sídlo (1) Název spolku zní: Škroupovka, z.s. (2) Sídlo spolku je na adrese Škroupova 13, 301 00 Plzeň. Čl. II Účel spolku Posláním spolku je podporovat školní

Více

Výroční zpráva občanského sdružení ABC za rok 2013

Výroční zpráva občanského sdružení ABC za rok 2013 Výroční zpráva občanského sdružení ABC za rok 2013 Obsah Úvodní slovo Občanské sdružení ABC Poslání společnosti Základní údaje Personální složení občanského sdružení ABC Změna právní formy Základní údaje

Více

STANOVY. SPOLKU KLUB PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE V ŘEVNICÍCH, z.s. (úplné znění platné od 22. listopadu 2014)

STANOVY. SPOLKU KLUB PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE V ŘEVNICÍCH, z.s. (úplné znění platné od 22. listopadu 2014) STANOVY SPOLKU KLUB PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE V ŘEVNICÍCH, z.s. (úplné znění platné od 22. listopadu 2014) 1 Obsah: Článek Název Strana I. Název, právní forma, sídlo 3 II. Cíl činnosti 3 III. Orgány 4 IV. Členská

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU. Čl. I Název, sídlo a charakter spolku

Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU. Čl. I Název, sídlo a charakter spolku Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU Čl. I Název, sídlo a charakter spolku Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská (dále jen spolek ) je

Více

Výroční zpráva Rodinné centrum Klubíčko, z.s.

Výroční zpráva Rodinné centrum Klubíčko, z.s. 12. 1. 2017 Výroční zpráva 2016 Rodinné centrum Klubíčko, z.s. Úvod Výroční zpráva za rok 2016 informuje sponzory, klienty, dobrovolníky a další zúčastněné o činnosti Rodinného centra Klubíčko. Cílem Klubíčka

Více

S T A N O V Y občanského sdružení JK Bobři Sušice

S T A N O V Y občanského sdružení JK Bobři Sušice S T A N O V Y občanského sdružení JK Bobři Sušice I. Základní ustanovení 1. Oficiální název sdružení: JK Bobři Sušice 1. JK Bobři Sušice (dále jen Sdružení) je dobrovolným sdružením fyzických osob provozující

Více

Návrh na registraci občanského sdružení

Návrh na registraci občanského sdružení Věc: Návrh na registraci občanského sdružení V souladu s 6 zákona č.83/1990 Sb., o sdružování občanů, předkládá přípravný výbor ve složení: Veronika Kolářová, bytem: Bítov 2, 266 01 Beroun r.č. 776105/0660

Více

STANOVY MORAVSKO-SLEZSKÉ KŘESŤANSKÉ AKADEMIE, Z. S.

STANOVY MORAVSKO-SLEZSKÉ KŘESŤANSKÉ AKADEMIE, Z. S. STANOVY MORAVSKO-SLEZSKÉ KŘESŤANSKÉ AKADEMIE, Z. S. Úplné znění Stanov Moravsko-slezské křesťanské akademie, z. s. přijaté Valnou hromadou dne 17. 3. 2018 I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Moravsko-slezská křesťanská

Více

STANOVY. DĚTI KŘIVOKLÁTSKA, z.s. 270 23 KŘIVOKLÁT 93 IČO 70847789

STANOVY. DĚTI KŘIVOKLÁTSKA, z.s. 270 23 KŘIVOKLÁT 93 IČO 70847789 STANOVY DĚTI KŘIVOKLÁTSKA, z.s. 270 23 KŘIVOKLÁT 93 IČO 70847789 1 Stanovy Děti Křivoklátska, z.s. zapsaného spolku Článek I. Základní ustanovení 1. Děti Křivoklátska, z. s. (dále jen zapsaný spolek )

Více

Stanovy zapsaného spolku HC Lední medvědi Pelhřimov. Článek I. Základní ustanovení

Stanovy zapsaného spolku HC Lední medvědi Pelhřimov. Článek I. Základní ustanovení Stanovy zapsaného spolku HC Lední medvědi Pelhřimov Článek I. Základní ustanovení 1. HC Lední medvědi, zapsaný spolek je dobrovolným nezávislým zájmovým sdružením fyzických a právnických osob, provozujících

Více

STANOVY RADY RODIČŮ PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE, PRAHA 5 BARRANDOV, KURANDOVÉ 669, z. s. Kurandové 669/8, 152 00 Praha 5 Hlubočepy

STANOVY RADY RODIČŮ PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE, PRAHA 5 BARRANDOV, KURANDOVÉ 669, z. s. Kurandové 669/8, 152 00 Praha 5 Hlubočepy STANOVY RADY RODIČŮ PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE, PRAHA 5 BARRANDOV, KURANDOVÉ 669, z. s. Kurandové 669/8, 152 00 Praha 5 Hlubočepy I. Základní ustanovení 1. Rada rodičů při Mateřské škole, Praha 5 Barrandov, Kurandové

Více

STANOVY. Sportovního klubu hasičů Královéhradeckého kraje, z.s.

STANOVY. Sportovního klubu hasičů Královéhradeckého kraje, z.s. STANOVY Sportovního klubu hasičů Královéhradeckého kraje, z.s. OBSAH: ČLÁNEK I. NÁZEV A SÍDLO... 3 ČLÁNEK II. STATUT SPOLKU... 3 ČLÁNEK III. ÚČEL SPOLKU... 3 ČLÁNEK IV. ORGÁNY SPOLKU... 3 ČLÁNEK V. VALNÁ

Více

Výroční zpráva 2014. Šuple, z. ú.

Výroční zpráva 2014. Šuple, z. ú. Výroční zpráva 2014 Šuple, z. ú. Vážení přátelé, příznivci, všichni naši milí, dostává se Vám do rukou první výroční zpráva o naší činnosti za rok 2014. První polovinu loňského roku jsme převážně věnovali

Více

Stanovy spolku Mushing team Ostrava, z.s.

Stanovy spolku Mushing team Ostrava, z.s. Stanovy spolku Mushing team Ostrava, z.s. Čl. 1 Název a sídlo Spolek Mushing team Ostrava, z.s. (dále jen spolek MTO ) je právnickou osobou založenou v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb., občanský zákoník,

Více

Stanovy Spolku Zvoneček Pelhřimov

Stanovy Spolku Zvoneček Pelhřimov Stanovy Spolku Zvoneček Pelhřimov I. Název a sídlo Název občanského sdružení : Spolek Zvoneček Pelhřimov Sídlo sdružení : Osvobození 1691,Pelhřimov II. Právní postavení spolku Spolek Zvoneček Pelhřimov

Více