NÁSTROJE KOMUNIKACE Pomocný materiál pro efektivní realizaci kampaně Evropský týden mobility a její jednodenní akce Den bez aut.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁSTROJE KOMUNIKACE Pomocný materiál pro efektivní realizaci kampaně Evropský týden mobility a její jednodenní akce Den bez aut. www.mobilityweek."

Transkript

1 NÁSTROJE KOMUNIKACE Pomocný materiál pro efektivní realizaci kampaně Evropský týden mobility a její jednodenní akce Den bez aut.

2 Evropská komise, GŘ pro životní prostředí 2011 Panel nástrojů byl původně vytvořen v Pepparkakshuset Autorská práva: Rolf Fällström a Deirdre Doyle Návrhy a ilustrace: Martin Gradén Webová animace: Johan Crona Fotografie: Dokument obsahuje pouze ilustrace

3 OBSAH III OBSAH: Tento manuál nástrojů komunikace obsahuje vše, co potřebujete k vytvoření konzistentní a celosvětové vizuální identity kampaně Evropský týden mobility. Poskytuje návod na vytvoření marketingového a komunikačního materiálu, úplný soubor grafických prvků a návod na realizaci úspěšné kampaně. Všechny grafické prvky obsažené v tomto Panelu nástrojů jsou k dispozici ke stažení na stránkách 1. část: NÁVOD KE KOMUNIKACI Tato kapitola obsahuje vysvětlení všech prvků kampaně: název kampaně, cíle, strategii, cílové skupiny a používání mediálních kanálů k efektivní komunikaci. 2. část: GRAFICKÉ PRVKY Tato kapitola obsahuje přehled všech grafických prvků, které jsou k dispozici pro vytvoření konzistentní vizuální identity pro tuto kampaň. Předmluva 1:1 Název kampaně 1:2 Cíle komunikace 1:3 Strategie 1:4-6 Cílové skupiny 2:1 Grafické profilové barvy 2:2 Symbol 2:3 Logotyp 2:4 Doplňky k logotypu 2:5 Přidat akci ITWMC k logotypu 2:6-7 Pozadí 2:8-12 Ilustrace 2:13 Typografické nastavení návrhu 2:14 Typografické nastavení v MS office 2:15 Typografické nastavení webu 3. část: PŘÍKLADY KOMUNIKACE Tato kapitola obsahuje příklady a návrhy, které ukazují, jak lze kombinovat návody a grafické prvky při vytváření materiálu pro komunikaci pro všechny typy médií. 3:1 Úvod 3:2 Vytvořte si vlastní návrhy 3:3 Prospekty a brožury 3:4-5 Dopisy 3:6 Web 3:7 Bannery 3:8-12 Plakáty

4 PŘEDMLUVA IV Předmluva Tento manuál nástrojů komunikace je souborem designových a grafických nástrojů pro zajištění výrazného vizuálního stylu pro kampaň Evropský týden mobility a její jednodenní akci Den bez aut. Tento Panel nástrojů původně vytvořila švédská designová agentura Pepparkakshuset, pověřená Evropskou komisí, a je dostupný v digitální podobě na webové stránce Evropského týdne mobility: Obsahuje kompletní soubor digitálních návrhů včetně logotypů, ilustrací a souborů se vzory dokumentů. Doporučujeme místním úřadům, organizacím a partnerům zapojeným do kampaně Evropský týden mobility, aby tento manuál nástrojů používali pro marketing a komunikaci spojenou s kampaní. Tato zdokonalená vizuální identita zajistí zviditelnění kampaně a snad i přispěje k(e): tomu, že města a jejich obyvatelé získají pocit, že jsou součástí celosvětového hnutí. zvýšení účasti na akcích pořádaných v rámci kampaně. vzniku podpory a povědomí o potřebě změny vzorců mobility a propagace udržitelné městské dopravy. Doufám, že tento manuál nástrojů Vám poskytne potřebnou podporu pro vaši práci, a že Vám pomůže zrealizovat ještě úspěšnější a efektivnější kampaň! Róbert Konrád Vedoucí sekce pro komunikaci GŘ pro životní prostředí Evropská komise

5 NÁVOD KE KOMUNIKACI: Název kampaně 1:1 1. část: NÁVOD KE KOMUNIKACI Pokyny a doporučení, které Vám pomohou vytvořit úspěšnou kampaň. Počínaje názvem, přes cíle, strategii, cílové skupiny, až po výběr médií. Název kampaně Výrazný název je důležitým faktorem úspěchu kampaně. V minulosti byla kampaň Evropského týdne mobility propagována pod různými názvy. Například v roce 1998 byla kampaň pouze jednodenní akcí, a byla uvedena pod názvem Ve městě bez auta (In Town Without My Car ). Tato jednodenní akce se dále rozrůstala a od roku 2002 se kampaň uváděla pod názvem Evropský týden mobility. Od roku 2006 bylo zavedeno zvláštní téma a odpovídající slogan pro každý rok, jako například Alternativní doprava v roce Doporučení platná od roku 2007 jsou: Priorita č. 1 Hlavní kampaň by měla trvat celý týden. Od roku 2007 by se komunikace měla zaměřit na týdenní aspekt kampaně Evropský týden mobility. To znamená, že kampaň je akcí trvající celý týden, nikoli jen jediným izolovaným dnem v roce. Hlavní sdělení kampaně by měla být aplikovatelná v průběhu celého roku, neměla by se týkat jen tohoto konkrétního týdne, v němž kampaň probíhá. Aby mohla být kampaň úspěšná, je mimo jiné třeba komunikovat jen jeden název. Ve veškeré komunikaci prosím vždy používejte logo s názvem Evropský týden mobility. Priorita č. 2 Při propagaci dne bez aut ve vaší kampani vždy pracujte se zavedeným názvem Den bez aut. Tradičním datem pro pořádání této akce je 22. září. Priorita č. 3 S ročním tématem pracujte pouze v případě, že je to vhodné vzhledem k vašemu marketingovému a komunikačnímu materiálu.

6 NÁVOD KE KOMUNIKACI: Cíle komunikace 1:2 Cíle komunikace Úspěchu lze dosáhnout pouze v případě, že jasně definujete cíle kampaně ve vaší zemi a/nebo městě. Tyto cíle musí být stanoveny na začátku vaší kampaně, abyste tak po skončení kampaně byli schopni vyhodnotit, zda jich bylo dosaženo, a získat tak měřitelný pojem o úspěchu kampaně. To je nezbytné pro budoucnost celé kampaně a umožňuje to navrhovat zlepšení pro další ročníky. Jedním z dlouhodobých cílů kampaně je vytvořit změnu v chování lidí: přimět motorizované občany, kteří by obvykle jeli do práce, do školy nebo za zábavou autem, aby pro dojíždění použili alternativní udržitelné způsoby dopravy. Je důležité mít konkrétní návrhy, které jsou přímo spojeny s cíli kampaně. Cíle by měl definovat každý účastník, a měly by zohledňovat místní míru ambice a stávající podmínky. Jinými slovy, akce propagující udržitelné způsoby dopravy by měly vycházet z možností, které jsou v současné době k dispozici. Cíle by mohly být formulovány takto: 1) X procent cílové skupiny by mělo být s kampaní seznámeno (tento cíl se může značně lišit, a to v závislosti na velikosti kampaně, její struktuře a míře závazku). 2) X procent cílové skupiny vnímá kampaň pozitivně (mělo by se jednat o přibližně 75 % z cílové skupiny popsané v bodě 1). 3) X část cílové skupiny by se měla aktivně zúčastnit alespoň jedné z pořádaných činností/akcí (mělo by to být přibližně 10 % z cílové skupiny popsané v bodě 2). 4) Po určité době by mělo být možné vysledovat změnu v chování týkající se způsobu dojíždění u osob, které se kampaně zúčastnily (je těžké dát obecné doporučení, ale je možno očekávat výsledek mezi 1 % a 2 %).

7 NÁVOD KE KOMUNIKACI: Strategie 1:3 Strategie V zájmu zajištění efektivní komunikace tj. maximálního účinku s minimálními náklady má Evropský týden mobility pět základních faktorů k úspěchu: 1) Pokuste se od začátku zapojit vysoce postavené zástupce místních samosprávných orgánů, a ujistěte se, že tito lidé kampaň podporují. Tak bude celá komunikace důležitou záležitostí pro všechny pracovníky místních úřadů. To dodá komunikaci větší váhu a pomůže vzbudit zájem potenciálních obchodních partnerů o celou kampaň. 2) Jasně vymezte rozsah kampaně, přičemž zdůrazňujte její dlouhodobé výhody. Často poukazujte na skutečnost, že ačkoli za realizaci kampaně odpovídají místní úřady, na evropské úrovni ji podporuje Evropská komise. Taktéž můžete vyzdvihnout jaký dlouhodobý příznivý vliv a užitek má kampaň pro zúčastněné země v oblastech jako je životní prostředí, zdraví obyvatel a hustota provozu. 4) Navažte spolupráci s místními zainteresovanými osobami a průběžně se snažte používat komunikační kanály, které máte k dispozici, jako jsou místní obchodníci, firmy a organizace. Pracujte společně s místními firmami všemi interními komunikačními možnostmi, které mají k dispozici, a také s jejich vnějšími kontakty, tj. klienty, dodavateli a partnery. Spolupracujte s místními občanskými sdruženími a organizacemi a používejte jejich kontakty. Zapojte místní média. 5) Zajistěte, aby veškerá komunikace byla homogenní. Snažte se dodržovat pokyny obsažené v Panelu nástrojů. Používejte název kampaně, symboly kampaně a další znaky kampaně stejným způsobem ve všech komunikačních materiálech, které používáte vy nebo vaši partneři při komunikaci se zaměstnanci, členy a studenty. Používejte marketingové materiály v Panelu nástrojů, a pomáhejte tak vašemu místnímu úřadu snižovat náklady. 3) Pokuste se zorganizovat celý týden kampaně, i když nemůžete naplnit každý den různými akcemi. Skutečnost, že kampaň trvá celý týden, by měla být sdělena všem zúčastněným stranám (občanům, městu, obchodníkům a partnerům). Veškeré změny v chování spojeném s dojížděním během týdne, kdy kampaň probíhá nebo související s tímto týdnem přispějí ke konečnému výsledku a měly by být začleněny do výsledků a závěrů.

8 NÁVOD KE KOMUNIKACI: Cílové skupiny 1:4 Cílové skupiny Jak komunikovat s různými cílovými skupinami? Jaký druh komunikačního materiálu je potřeba? Obchodní partneři V zájmu dosažení cílů kampaně uzavřete silná partnerství s místními zainteresovanými osobami pro konkrétní akce, které lze organizovat společně. Cílem partnerství z hlediska komunikací je přijmout závazek na mnoha úrovních uvnitř místní správy a používat již existující a zavedené komunikační prostředky. Tak bude možné vytvořit efektivní materiál, který nebude stát víc než váš čas, zapojení a tvořivost. Například: Organizace působící v dopravě. Společnosti a organizace podnikající v oblasti dopravy jsou nejsamozřejmějšími partnery pro tuto kampaň, a existuje mnoho dobrých příkladů toho, jak systémy veřejné dopravy přispěly ke všem trvalým změnám v chování. Je jisté, že před týdnem kampaně a v jejím průběhu byste měli sdělovat kampaň přímo občanům prostřednictvím místních úřadů a společností provozujících veřejnou dopravu. Účinek kampaně pro společnosti provozující veřejnou dopravu se může znásobit díky spolupráci všech zúčastněných partnerů, jako jsou občanská sdružení, organizace a obchodní společnosti. K tomu je potřeba zvýšit povědomí o kampani používáním mediálních kanálů jako je internet, , interní newslettery, intranety, plakáty, reklama

9 NÁVOD KE KOMUNIKACI: Cílové skupiny 1:5 a v neposlední řadě reklamní dopisy. Občanská sdružení/organizace/školy Všechny typy sdružení (zaměřených na životní prostředí, účastníky silničního provozu, mládež, sport a kulturu) mohou přispívat: 1) Mohou povzbuzovat své členy k tomu, aby místo automobilů používali alternativní způsoby dopravy. 2) Tyto organizace si mohou v rámci kampaně dělat reklamu. 3) Tyto organizace mohou ukázat, že uznávají stejné hodnoty jako tato kampaň. S ohledem na konkrétní přínos pro své členy/studenty mohou organizace používat své vlastní komunikační prostředky k propagaci kampaně, a zejména akce, do kterých se přímo zapojí. Výbornými prostředky jsou , přímý kontakt (direct mail), pohlednice, inzerce a plakáty. Užitečným kanálem je pochopitelně také webová stránka organizace, nebo třeba diskusní fórum na internetu, které se může spustit na základě vhodně umístěného plakátu. Obchodní společnosti Obchodní společnosti mají často zájem se zúčastnit, aby ukázaly, že: zodpovědně přistupují ke změnám klimatu, k ochraně ovzduší a k dalším důležitým tématům. pečují o místní komunitu. pečují o zdraví zaměstnanců. pečují o image společnosti tím, že se zapojují do evropské kampaně s cílem zlepšit zdraví a životní prostředí. Média Místní média mají téměř vždy zájem být součástí akcí, kterých se účastní velký počet obyvatel města. Nezapomeňte, že při zahájení spolupráce s médii si budete vždy potřebovat vybudovat vztahy se třemi hlavními cílovými skupinami, ať již v novinách nebo v televizní nebo rozhlasové stanici, a to: s marketingovým oddělením, s redakcí a s pracovníky v reklamním oddělení: 1) Nejprve navažte profesionální vztah s oddělením marketingu (a případně s výkonným ředitelem), abyste dosáhli vzájemné dohody, která bude výhodná pro oba partnery. Taková dohoda by mohla zahrnovat vyhrazení místa v médiích pro zviditelnění v průběhu kampaně. 2) V zájmu zajištění široké publicity by měli být již v rané fázi plánování kampaně informováni pracovníci redakce. To vyžaduje osobní kontakt a jednání. 3) Třetí cílovou skupinou je oddělení reklamy. Potřebujete, aby se zavázalo, že vytvoří reklamu, která splňuje cíle kampaně. Připravené reklamy je možno zařadit, po předběžném upozornění, kdykoli se objeví v reklamním bloku v novinách nebo v televizi/rozhlasové stanici volné místo. Jak navázat kontakt s partnery? Při komunikaci s potenciálními partnery, jako jsou různá sdružení, organizace a společnosti, se snažte

10 NÁVOD KE KOMUNIKACI: Cílové skupiny 1:6 volit osobní přístup, ať již komunikujete formou dopisu, u nebo telefonu. Například: 1) Jako místní organizátor této evropské kampaně bychom Vás velmi rádi pozvali k podepsání partnerské smlouvy. 2) Rádi bychom Vás přivítali (na osobní schůzce nebo na větší informativní akci). Při navázání kontaktů v každém sdružení/organizaci/ společnosti můžete upravit jejich míru zapojení v průběhu kampaně a poskytnout jim materiál ke kampani z tohoto panelu nástrojů, který mohou používat jako komunikační materiál pro své členy/zaměstnance. K čemu byste měli své obchodní partnery vyzývat? 1) Podělte se svými osobními zkušenostmi z minulých kampaní. 2) Webové stránky kampaně vám poskytují užitečné tipy a příklady z jiných měst, které můžete použít pro inspiraci, když organizujete vaše vlastní akce. 3) Kreativita je vítána, pokud jsou nové návrhy v souladu s cílem projektu.. 4) A ještě několik návrhů: V průběhu týdenní kampaně vybízejte společnosti, aby odměňovaly zaměstnance, kteří si vedou nejlépe z hlediska ochrany zdraví a životního prostředí. Občanská sdružení mohou soutěžit proti sobě navzájem. Občanská sdružení/školy/organizace mohou pořádat společné akce pro cyklisty nebo pro pěší. Zkuste uspořádat průvod městem, na kterém mohou být oceněny návrhy alegorických vozů inspirované ročním tématem. Občané Kromě nepřímé komunikace místních úřadů s občany prostřednictvím obchodních partnerů a médií jsou nejviditelnějšími a nejefektivnějšími mediálními způsoby pro informování místních občanů nové webové stránky kampaně a webové stránky města (případně jiné dobře známé prostředky). Na webových stránkách kampaně si můžete založit sekci, která bude sloužit ke shromažďování informací, uveřejňování odkazů, publikování sdělení a sdružování partnerů kampaně. Také zvažte možnost navázání dialogu s občany prostřednictvím u a zveřejňování jejich mínění. Jaké další možnosti se nabízejí pro komunikaci s místními občany? Protože rozhodnutí ohledně vhodnosti konkrétních mediálních kanálů pro vaši kampaň do značné míry závisí na místních faktorech, není mediální plánování součástí tohoto Panelu nástrojů. Návrhy na vytvoření marketingových materiálů pro některé z možných mediálních kanálů jsou zde ovšem zahrnuty (viz další a poslední kapitola). To vám umožní jednoduše vytvořit profesionální marketingový materiál, který bude jednoduchý a cenově dostupný. Nejdůležitější je být konzistentní a komunikovat všechny zprávy jednoduše, tak aby kampaň byla pro cílové skupiny srozumitelná.

11 GRAFICKÉ PRVKY: Profilové barvy 2:1 2. část: GRAFICKÉ PRVKY Tato kapitola obsahuje grafické prvky a návrhy pro konzistentní vizuální identitu kampaně. PRIMÁRNÍ PROFILOVÉ BARVY NÁZVY BAREV MODRÁ SLUNCE OBLOHA Profilové barvy Barva je nejúčinnější způsob vytváření struktury a pořádku v případě, že je potřeba sdělit několik konceptů najednou. Barva nám umožňuje podvědomě určit, vytřídit a vybrat, která informace je pro nás důležitá. PMS Pantone plná barva (tisk) Hex RGB (na obrazovce) Euroškála (tisk) Azurová: CMYK Purpurová: Žlutá: Černá: 2758 C # C # F8B C # 82C8EF Konzistentní používání barevné škály je jedním z nejdůležitějších prvků vzhledu a účinku materiálu kampaně. Pokud v průběhu kampaně bude několik osob odpovídat za různé části, konzistentní používání barvy zaručí jednotu v komunikování hlavního sdělení. Od roku 2007 kampaň používá novou žlutou barvu ( Slunce ) a dvě nové modré barvy ( Modrá a Obloha ) jako primární profilové barvy. SEKUNDÁRNÍ DEKORATIVNÍ BARVY NÁZVY BAREV PÍSEK SVÍTÁNÍ TRÁVA MOŘE Od roku 2009 má design také čtyři sekundární dekorativní barvy, které se používají pro textové rámečky nebo pozadí tam, kde nechcete použít bílou. Různé tiskové techniky a elektronická média vyžadují různé barevné systémy. Hex RGB (na obrazovce) Euroškála (tisk) Azurová: CMYK Purpurová: Žlutá: Černá: # F8F4E # FDF1E # E8EBD # EAF1F CMYK 4-barevný tisk (Azurová (Cyan), Purpurová (Magenta), Žlutá (Yellow), Černá (Black)). PMS Pantone, pro tisk speciálních prvků, jako jsou logotypy společnosti, které musí vypadat stále stejně. Hex RGB Elektronické publikování. Pro dané médium se vždy snažte použít barvy kampaně správně tak, jak uvádíme v tomto manuálu.

12 GRAFICKÉ PRVKY: Symbol 2:2 Grafik: Symbol_EMW_flower.pdf Symbol_EMW_flower+outline.pdf Symbol Od roku 2002 je hlavním symbolem pro kampaň Evropského týdne mobility květina. V roce 2007 byla květina pozměněna, získala tak nový moderní tvar a nové barvy. Nově navržená květina se může používat na všech typech pozadí, od bílého po černé, v jakékoli velikosti a na všech druzích materiálů a médií jako jsou papír, textilie nebo digitální projekce. Květinu byste měli vnímat jako symbol vize celé kampaně. Květina by mohla například být symbolem pro naši planetu obklopenou atmosférou, o kterou bychom měli pečovat. Mohla by také symbolizovat Evropu, stát nebo město, v němž se snažíme zavést systém udržitelné dopravy. Mohli byste si například představit stonek květiny jako silnici, která vede do města, přičemž list by znázorňoval menší obce ležící v blízkosti města. Květina se může používat jako dekorativní prvek, který symbolizuje vizi kampaně, aby celý týden mohl být pozitivní zkušeností pro každého. Květina by neměla být překreslována ani ukazována v žádných jiných barvách než v těch, které jsou znázorněny zde. Rovněž by neměla být jakýmkoli způsobem měněna její proporční velikost.

13 GRAFICKÉ PRVKY: Logotyp 2:3 Grafik: Logo_EMW_ENG.pdf Logo_EMW_neg_ENG.pdf Office: Logo_EMW_ENG.jpg Logotyp Symbol květiny, spolu s obloukovou čárou znázorňující zeměkouli a názvem kampaně tvoří logotyp kampaně. Proporce mezi jednotlivými prvky logotypu by se nikdy neměly měnit. Logotyp by měl mít takovou velikost, aby text byl čitelný. Písmo používané pro text v logotypu je Neo Tech Pro kurzíva a Neo Tech Pro Black kurzíva.

14 GRAFICKÉ PRVKY: Doplňky k logotypu 2:4 Grafik: Logo_EMW+theme_ENG.pdf Logo_EMW+date_ENG.pdf Office: Logo_EMW+theme_ENG.jpg Logo_EMW+date_ENG.jpg Doplňky k logotypu Logotyp je navržen tak, aby bylo možno k němu přidávat další prvky, jako například titulky a ilustrace (např. téma nebo činnost pro určitý den nebo webová adresa). Nikdy však nesmíte odstranit žádný ze tří základních prvků: symbol květiny, oblouk znázorňující zeměkouli a název kampaně ZÁŘÍ Den bez aut

15 GRAFICKÉ PRVKY: Den bez aut 2:5 Grafik: Logo_ITWMC_ENG.pdf Logo_ITWMC_sky_ENG.pdf Logo_ITWMC_sun_ENG.pdf Office: Logo_ITWMC_ENG.jpg Den bez aut Den bez aut Obrázek vývoj člověka je založen na původní ilustraci z roku 1998, ale byl modernizován podle nového květinového symbolu tak, aby byl zachován konsistentní design. Ilustrace byla původně vytvořena pro akci ITWNC, ale může být používána i pro jiné účely, například jako: doplněk k logotypu Evropský týden mobility s textem Den bez aut nebo bez textu designový prvek, zvětšením ilustrace

16 GRAFICKÉ PRVKY: Pozadí 2:6 Grafik: Img_background_vertical_blue.pdf Img_background_vertical_sky.pdf Img_background_horisontal_blue.pdf Img_background_horisontal_sky.pdf Pozadí Pozadí je základ návrhu pro materiál ke kampani, který vytvoříte. Používejte zde uvedená pozadí jako základ pro vaše plakáty, složky, inzeráty, atd.

17 GRAFICKÉ PRVKY: Pozadí 2:7 Grafik: Img_City_skyline.pdf Img_Theme_Flowershape.pdf Img_Theme_Flowershape+city.pdf Img_Theme_background.pdf Pozadí Tato pozadí byla zavedena jako nové designové prvky v roce Květinový tvar představuje scenérii udržitelného města. Stonek lze vnímat jako vstup do města. Bílý prostor květinového tvaru lze využít k umístění obrázků, fotografií, zpráv atd. Může být používán i jako bublina s textem.

18 GRAFICKÉ PRVKY: Ilustrace 2:8 Grafik: Img_FolderCover.pdf Img_Theme.pdf Ilustrace Tyto ilustrace byly vytvořeny, aby sdělovaly téma kampaně roku 2009, Zlepšování klimatu ve městech, ale můžeme je používat i dnes pomohou nám sdělit, jak řešit problematiku změny klimatu a zároveň zlepšit kvalitu života ve městě.

19 GRAFICKÉ PRVKY: Ilustrace 2:9 Grafik: Img_Cityview.pdf Ilustrace Živé město Tato ilustrace byla vytvořena s cílem sdělit téma roku 2007, Ulice pro lidi, ale vztahuje se i k řešení změn klimatu a zlepšování kvality života ve městě.

20 GRAFICKÉ PRVKY: Ilustrace 2:10 Grafik: Img_EMX_Flower_blue.pdf Img_EMX_Flower_sun.pdf Img_EMX_Flower_sky.pdf Ilustrace Květina udržitelné městské dopravy Tyto ilustrace byly vytvořeny jako vize cílů kampaně. Květina udržitelné městské dopravy byla vyvinuta z obrysu hlavního symbolu kampaně. Obrys květiny představuje silnice ve městě, ve státě, v Evropě nebo na celé planetě. Uvnitř tohoto světa vidíme lidi, jízdní kola, autobusy a tramvaje, které symbolizují systém udržitelné dopravy.

21 GRAFICKÉ PRVKY: Ilustrace 2:11 Grafik: Img_ITWMC_blue.pdf Img_ITWMC_sky.pdf Ilustrace Vývoj člověka Tato ilustrace je založena na původní ilustraci ke kampani Den bez aut. Stále je to ilustrace první volby pro tuto akci.

22 GRAFICKÉ PRVKY: Ilustrace 2:12 Grafik: Img_ObjectCollection.pdf Ilustrace Občané a veřejná doprava Tyto ilustrace zobrazují lidi chodící, běžící, jezdící na kole, venčící psy, v autobuse, a jedoucí tramvají. Grafici v každé oblasti mohou používat tyto ilustrace ve všech typech marketingového materiálu kampaně.

23 GRAFICKÉ PRVKY: Typografické nastavení 2:13 Typografické nastavení Používání stejného typu písma posiluje pocit, že veškerý marketingový materiál pochází ze stejného zdroje. Doporučuje se písmo typu Berthold Akzidenz Grotesk. Je to klasická písmová rodina s mnoha grafickými možnostmi. Ve většině případů se doporučuje používat obyčejný nebo tučný řez písma, nicméně v rámci dané písmové rodiny můžete používat všechny její varianty. Pokud nemáte tuto písemnou rodinu k dispozici, je nejlepší alternativou písmo Helvetica, která je poměrně podobné písmu Berthold Akzidenz Grotesk (viz kapitola 2:11). V případě, že se podílíte na reklamní tvorbě vy sami, nebo pokud objednáváte tiskové služby od externích dodavatelů,naleznete vhodná doporučení ohledně nastavení písma pro plakáty, inzeráty a letáky na této a dalších stranách - konkrétně 3:7 a 3:8

24 GRAFICKÉ PRVKY: Typografické nastavení 2:14 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö Nastavení písma v Office Pokud doporučovaný typ písma není dostupný, měli byste používat písmo Helvetica, které je podobné písmu Berthold Akzidenz Grotesk a je obsaženo ve Windows. Vzory dopisů a plakátů pro Microsoft Word jsou k dispozici v Panelu nástrojů a mají nastaveno písmo Helvetica.

25 GRAFICKÉ PRVKY: Typografické nastavení 2:15 ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö In town without my car En ville sans ma voiture Nastavení písma pro web Vybrané typy písma pro webové stránky jsou Tahoma (pro text) a Verdana (pomocné písmo pro navigaci a klíčová slova). ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvxyzåäö In town without my car En ville sans ma voiture

26 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Úvod 3:1 3. část: PŘÍKLADY KOMUNIKACE Tato kapitola obsahuje návrhy a doporučení pro reklamní a informační materiál pro tisk a digitální média. Úvod V případě, že vytváříte marketingový materiál, v němž bude uveden jeden či více spolúčastníků kampaně (organizace, sponzor, partner), dbejte na to, aby nedošlo k záměně či deformaci jednotlivých logotypů. Viditelnost vašeho sponzora se snažte zajistit přirozeným a konzistentním způsobem.

27 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Vytvořte své vlastní návrhy 3:2 Sekundární barvy Napiště lokální zprávu Vyberte logo Dawn Grass Sand Sea Create Local Message sep Vytvořte své vlastní návrhy Není nutné, abyste používali pouze návrhy a šablony plakátů z Panelu nástrojů. Můžete použít jen určité prvky a vytvořit své vlastní návrhy. Create Local Message sep Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with Create Local Message sep Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with V Panelu nástrojů je velký výběr ilustrací, pozadí a grafických prvků. Vytvořte si svou vlastní místní kampaň pro různé druhy produktů, formátů a médií s použitím částí ilustrací, které se vám líbí nebo které nejlépe vyhovují vašim požadavkům. Nezapomeňte zachovávat typ a použití barev, aby bylo vše konzistentní, a nezapomeňte na logo. Tyto kombinované prvky jsou nezbytné pro zachování grafického profilu a v konečném důsledku vždy zlepší účinek kampaně. Grafik Grafik Grafik Grafik Img_Theme_Flowershape.pdf Img_City_skyline.pdf Img_Theme.pdf Img_Theme_Background.pdf

28 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Prospekty a brožury 3:3 Grafik FolderCover_Theme.pdf Prospekty a brožury Office: Template_FolderCover_ENG.doc Img_FolderCover.jpg Ilustrace ke kampani lze taktéž využít k vytváření různých prospektů a brožur s jasnou vizuální identitou, jak lze vidět na níže uvedených ukázkách materiálů z kampaně pro rok Jednotnou identitu všech grafických prvků kampaně můžete ještě více zdůraznit použitím profilových barev na pozadí materiálů a textů (viz strana 2:1). Tímto způsobem můžete dodat jednotný vzhled a atmosféru různorodým prvkům. we e k.e V L F obi lity u Travel Smarter, Live Better Sept S BSUF 4N WFM FUUFS B S 5 F # -JW U o 4FQ #JLFS $JUZNT B Q 5SBWFM 4NBSUFS -JWF #FUUFS 4FQU o XXX NPCJMJUZXFFL FV European Commission, Evropská komise, GŘDG proenvironment životní prostředí Communication Toolbox for European Nástroje komunikace pro Evropský týdenmobility mobility

29 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Dopisy 3:4 Office: Template_Letter-EMW.doc Dopis ke kampani Zde jsou návrhy a vzory pro Microsoft WORD, které mohou organizátoři kampaně používat.

30 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Dopisy 3:5 Office: Logo_EMW_ENG.jpg Logo_EMW+theme_ENG.jpg Logo_ITWMC_ENG.jpg SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SÖDERMALM DISTRICT ADMINISTRATION SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SÖDERMALM DISTRICT ADMINISTRATION Stockholm Dear Sirs SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Tincidunt dignissim aliquam enim aliquip dolor commodo ullamcorper. Qui SÖDERMALM DISTRICT ADMINISTRATION lorem, Stockholm commodo laoreet dolore ex. In facilisi in velit ut quis consequat consectetuer autem praesent dignissim, autem vel aliquam facilisis te, eros dolor. Feugiat consequat eros odio facilisi sed dolor, duis, luptatum. Illum Dear Sirs dolor facilisis, duis ut et adipiscing lobortis. Ipsum et praesent ad, euismod consectetuer dolore consequat in, veniam eros iriure vero veniam hendrerit Tincidunt dignissim aliquam enim aliquip dolor commodo aliquip ullamcorper. magna. Sit Qui duis accumsan consequat diam, nulla dolore, tation tation lorem, Stockholm commodo laoreet dolore ex. In facilisi in velit ut eum, quis in consequat et, tation esse dolore ut. Accumsan et, dolore veniam, nulla nibh, sed consectetuer autem praesent dignissim, autem vel aliquam vero facilisis erat dolore te, eros ex magna vero enim exerci, consequat ipsum. Ut volutpat dolor. Feugiat consequat eros odio facilisi sed dolor, duis, iusto luptatum. wisi molestie Illum vulputate wisi wisi nulla duis feugiat. dolor facilisis, duis ut et adipiscing lobortis. Ipsum et praesent ad, euismod Dear Sirs consectetuer dolore consequat in, veniam eros iriure vero Et, tation veniam tation hendrerit facilisis luptatum consequat feugait nibh dignissim eu, et, aliquip magna. Sit duis accumsan consequat diam, nulla adipiscing dolore, tation in lorem. tation Vero commodo iriure minim vel praesent ad et tation. Tincidunt dignissim aliquam enim aliquip dolor commodo ullamcorper. Qui eum, in et, tation esse dolore ut. Accumsan et, dolore veniam, Iusto volutpat nulla nibh, diam, sed aliquam commodo facilisis lobortis consectetuer lorem, commodo laoreet dolore ex. In facilisi in velit ut quis consequat vero erat dolore ex magna vero enim exerci, consequat praesent, ipsum. Ut te volutpat ex. Feugait enim aliquip magna. consectetuer autem praesent dignissim, autem vel aliquam facilisis te, eros iusto wisi molestie vulputate wisi wisi nulla duis feugiat. dolor. Feugiat consequat eros odio facilisi sed dolor, duis, luptatum. Illum In luptatum dolor in wisi et, lorem, in iusto, illum ex iusto ut, sit luptatum dolor facilisis, duis ut et adipiscing lobortis. Ipsum et praesent ad, euismod Et, tation tation facilisis luptatum consequat feugait nibh iusto dignissim nulla duis eu, vulputate et, vulputate. Ad odio amet vulputate, blandit dolore consectetuer dolore consequat in, veniam eros iriure vero veniam hendrerit adipiscing in lorem. Vero commodo iriure minim vel praesent duis, qui ad illum et tation. elit dolore qui ipsum nulla molestie diam iusto nostrud. Augue aliquip magna. Sit duis accumsan consequat diam, nulla dolore, tation tation Iusto volutpat diam, aliquam commodo facilisis lobortis tation consectetuer esse. Te ut delenit nulla nibh. eum, in et, tation esse dolore ut. Accumsan et, dolore veniam, nulla nibh, sed praesent, te ex. Feugait enim aliquip magna. vero erat dolore ex magna vero enim exerci, consequat ipsum. Ut volutpat iusto wisi molestie vulputate wisi wisi nulla duis feugiat. In luptatum dolor in wisi et, lorem, in iusto, illum ex iusto Kind ut, regards sit luptatum iusto nulla duis vulputate vulputate. Ad odio amet vulputate, blandit dolore Et, tation tation facilisis luptatum consequat feugait nibh dignissim eu, et, duis, qui illum elit dolore qui ipsum nulla molestie diam iusto nostrud. Augue adipiscing in lorem. Vero commodo iriure minim vel praesent ad et tation. tation esse. Te ut delenit nulla nibh. Ad Odio Iusto volutpat diam, aliquam commodo facilisis lobortis consectetuer praesent, te ex. Feugait enim aliquip magna. Kind regards In luptatum dolor in wisi et, lorem, in iusto, illum ex iusto ut, sit luptatum iusto nulla duis vulputate vulputate. Ad odio amet vulputate, blandit dolore duis, qui illum elit dolore qui ipsum nulla molestie diam Ad Odio iusto nostrud. Augue tation esse. Te ut delenit nulla nibh. Začleňte logo do firemního dopisu Většina společností a organizací má pravidla a vzory týkající se toho, jak mají vypadat firemní dopisy a y. Prvky kampaně navržené pro Evropský týden mobility proto musí dodržovat pravidla, která již platí v rámci organizace odesílatele. Pokud je to možné, používejte prosím logotyp tak, jak je uvedeno zde. V zájmu čitelnosti byste měli použít jeden z originálů ve formátu jpeg obsažený v Panelu nástrojů a neměnit jeho velikost. Kind regards Ad Odio Stockholms stadshus Postadress: Stadshuset, Stockholm, Besöksadress: Ragnar Östbergs plan 1, Stadshusets växel: Stockholms stadshus Postadress: Stadshuset, Stockholm, Besöksadress: Ragnar Östbergs plan 1, Stadshusets växel: Stockholms stadshus Postadress: Stadshuset, Stockholm, Besöksadress: Ragnar Östbergs plan 1, Stadshusets växel:

31 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Web 3:6 Web Pro kampaň byly vytvořeny samostatné webové stránky. Použijte novou webovou adresu, k propagaci nové stránky ve veškeré komunikaci ke kampani. Na těchto stránkách budou občané schopni snadno nalézt informace o akcích pořádaných v rámci kampaně na místní i evropské úrovni. Webové stránky také obsahují sekce pro národní koordinátory, účastnící se města a média. European Commission, Evropská komise, GŘDG proenvironment životní prostředí Communication Toolbox for European Nástroje komunikace pro Evropský týdenmobility mobility

32 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Bannery 3:7 Grafik: Web_topbanner.pdf Office: Web_topbanner.gif Bannery Tento Panel nástrojů obsahuje obrázky ve formátu gif, které můžete použít jako bannery pro vaši domovskou stránku. Tyto obrázky lze také použít jako základ pro přidání vlastních zpráv či vzkazů.

33 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Plakáty 3:8 Office: Template_ADsizeA4_blue.doc Template_ADsizeA4_sun.doc Template_ADsizeA4_sky.doc Template_ADsizeA3_blue.doc Template_ADsizeA3_sun.doc Template_ADsizeA3_sky.doc Plakáty, inzeráty a informační listy s pokyny image Plakáty, inzeráty a informační listy s pokyny Tento Panel nástrojů obsahuje šablony v MS WORD, které Vám umožní vytvářet vlastní plakáty, inzeráty nebo informační listy ve formátech A3 i A4. Stránka je rozdělena do deseti částí. Tyto části mohou být použity pro text nebo symboly (obrázky, ilustrace nebo mapy), podle toho, kolik prostoru potřebujete pro všechny potřebné informace. Jednoduchým způsobem, jak vytvořit vyvážený marketingový materiál, je použití šablon z WORDu v tomto Panelu nástrojů. Roční téma se může nacházet kdekoli na stránce, kromě místa nad logotypem Evropský týden mobility, nebo přímo nad řádkem pro sponzora. tento prostor používejte pro logo partnerů

34 Plakáty 3:9 Vzory plakátů Pokud vytváříte plakáty, inzeráty nebo informační listy s pokyny s použitím vzorů obsažených v tomto Panelu nástrojů a pokynů uvedených na předcházející stránce, budete schopni vytvořit soubor plakátů s různými sděleními a přitom s konzistentním a sjednoceným vzhledem. V příkladu, který je zde uveden, zahrnuje obrázek pět oddílů. Modrá část, obsahující nadpis, komunikativní hlavní text a logo používá 4 oddíly a sponzorský řádek představující 1 oddíl, který obsahuje logotypy odesílatelů/sponzorů tato část může zahrnovat více než jeden oddíl, pokud v ní potřebujete uvést více sponzorů. V ostatních příkladech vidíte, jak lze měnit velikost vašeho hlavního obrázku nebo části textů. European Commission, Evropská komise, GŘDG proenvironment životní prostředí Communication Toolbox for European Nástroje komunikace pro Evropský týdenmobility mobility

35 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Plakáty 3:10 Grafik: Poster_Theme_ENG.pdf Poster_Theme_alt2.pdf Plakáty Šablony plakátů pro kampaň.

36 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Plakáty Grafik: Poster_EMW_Flower_blue.pdf Poster_EMW_Flower_sun.pdf Poster_EMW_Flower_sky.pdf European Commission, Evropská komise, GŘDG proenvironment životní prostředí 3:11 Plakáty Další šablony plakátů pro kampaň Evropský týden mobility. Communication Toolbox for European Nástroje komunikace pro Evropský týdenmobility mobility

37 PŘÍKLADY KOMUNIKACE: Plakáty 3:12 Grafik: Poster_Free_ENG.pdf Plakáty- volné místo Šablona plakátu s velkým volným místem pro různá místní sdělení, akce nebo jinou komunikaci ke kampani.

38 3:13 Kampaň Evropského týdne mobility Evropský týden mobility si klade za cíl zvyšovat povědomí o otázkách mobility a dopravy ve městě. Snaží se proto přispívat ke zlepšování zdraví a kvality života evropských občanů. Místní úřady, které se kampaně účastní, pořádají týden akcí propagujících čisté způsoby dopravy, vyzývají občany a zúčastněné osoby, aby vyjadřovali své představy o systému dopravy v jejich městě, a také 22. září pořádají Den bez aut. Do roku 2006 se Týden mobility zavedl jako pevný bod programu místních úřadů ve 38 státech, včetně několika zemí mimo Evropu jako je Kanada, Taiwan a Japonsko. Účast v kampani stále narůstá; v roce 2010 se kampaně zúčastnilo měst. Tento Komunikační panel nástrojů obsahuje vše, co potřebujete k vytvoření jednotné a celosvětové vizuální identity kampaně Evropský týden mobility a její jednodenní akce Den bez aut. Poskytuje návod pro vytváření marketingových a komunikačních materiálů, úplný soubor grafických prvků a rady, jak zorganizovat úspěšnou kampaň. Grafické prvky uvedené v tomto Panelu nástrojů jsou k dispozici v digitální podobě na

GRAFICKÝ MANUÁL. Logo pro zintenzivnění turistického ruchu města Ostrov.

GRAFICKÝ MANUÁL. Logo pro zintenzivnění turistického ruchu města Ostrov. GRAFICKÝ MANUÁL Logo pro zintenzivnění turistického ruchu města Ostrov. Květen 2019 1. Květen 2019 Přesně definovaný vzhled loga nesmí být měněn. Základní barevné provedení loga by mělo i při změně bílého

Více

Logomanuál značky Slavnosti ptačích budek Vypracovala Hana Fialová

Logomanuál značky Slavnosti ptačích budek Vypracovala Hana Fialová Logomanuál značky Slavnosti ptačích budek Vypracovala Hana Fialová Obsah 1. Logo 1.1 Základní verze loga 5 1.2 Inverzní varianta loga 6 1.3 Užití základního loga vůči pozadí 7 1.4 Užití inverzního loga

Více

/ názvosloví. src:typomil.com

/ názvosloví. src:typomil.com DESIGN PÍSMA / názvosloví src:typomil.com / názvosloví src:typomil.com nástroje / typy nástrojů 1 ploché pero broad nib 2 ostré pero pointed nib / 1 / ploché pero 30 45 stupňů pouze translace tah tah /

Více

CI manuál značky Kroměřížsko

CI manuál značky Kroměřížsko CI manuál značky Kroměřížsko Obsah 1 / Značka...4 1.1 / úvod...5 1.2 / základní varianta...6 1.3 / monochrom monochrom ve stupních šedi/černá, negativ...7 1.4 / ochranný prostor...8 1.4 / síťový rozkres...9

Více

Kvalitně a spolehlivě!

Kvalitně a spolehlivě! vítáme vás u prvního čísla našeho čtvrtletníku a děkujeme vám za čas a pozornost, kterou mu věnujete. Přinášíme vám novinky z oblasti úklidové péče a informace o zajímavých nabídkách a slevách. Download

Více

Obsah nápovědy. Úvod (str. 1) Celkové rozložení obrazovky (str. 2) Co znamenají ikonky vpravo (str. 3) Přehled stránek celého kurzu (str.

Obsah nápovědy. Úvod (str. 1) Celkové rozložení obrazovky (str. 2) Co znamenají ikonky vpravo (str. 3) Přehled stránek celého kurzu (str. číslo stránky v nápovědě 1 / Obsah nápovědy Vítejte v nápovědě Nápověda je koncipována do několika kapitol. Kliknutím na položku v obsahu přejdete na danou stránku: Celý kurz spustíte přechodem na speciální

Více

*UDðFNÀ SRGRED IRQWX Názvosloví. Workshop Seznam Font Jockey MDN SRUR]XPÔW W\SRJUDðFNÒPX SķVPX D Y\EUDW WR SUDYÒ. GŒķN\ 6WHPV SŒķËN\ &URVVEDUV

*UDðFNÀ SRGRED IRQWX Názvosloví. Workshop Seznam Font Jockey MDN SRUR]XPÔW W\SRJUDðFNÒPX SķVPX D Y\EUDW WR SUDYÒ. GŒķN\ 6WHPV SŒķËN\ &URVVEDUV N G I S E D A M S Í P *UDðFNÀ SRGRED IRQWX Názvosloví GŒķN\ 6WHPV SŒķËN\ &URVVEDUV šikmé tahy / Daigonal Strokes EŒķŕND %RZOV serify / Srifs Workshop Seznam Font Jockey MDN SRUR]XPÔW W\SRJUDðFNÒPX SķVPX

Více

Novinky očkování ve světě. Prymula R.

Novinky očkování ve světě. Prymula R. Novinky očkování ve světě Prymula R. Nozokomiální nákazy MRSA, Infekce Clostridium difficile je jednou z nejdůležitějších příčin nozokomiálních infekcí. Význam této infekce, neexistence dostatečně široké

Více

LOGOMANUÁL. Husův rok 2015

LOGOMANUÁL. Husův rok 2015 LOGOMANUÁL Husův rok 2015 LOGOMANUÁL Husův rok 2015 OBSAH 01 LOGOTYP BAREVNÝ POZITIV NA SVĚTLÉM POZADÍ 4 02 LOGOTYP JEDNOBAREVNÝ POZITIV NA SVĚTLÉM POZADÍ 5 03 LOGOTYP BAREVNÝ POZITIV NA ZLATÉM POZADÍ

Více

Vizuální identita společnosti KAVAN spol.s r.o.

Vizuální identita společnosti KAVAN spol.s r.o. Vizuální identita společnosti KAVAN spol.s r.o. 1 Koncepce Zpracování firemní identity přispívá k rychlejší a pohodlnější orientaci při tvorbě reklamy, prezentačních materiálů a je nezbytností pro každou

Více

Manuál jednotného vizuálního stylu

Manuál jednotného vizuálního stylu Manuál jednotného vizuálního stylu OBSAH 2 1. ÚVOD 1.01 Jednotný vizuální styl 1.02 Funkce a užití manuálu 2. ZNAČKA 2.01 Jméno instituce 2.02 Základní barevné provedení 2.03 Černobílé provedení 2.04 Jazykové

Více

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU OBSAH 1 2 3 4 LOGOTYP 1 1 Základní barevné provedení 1 2 Základní barevné provedení na černém pozadí 1 3 Jednobarevné nebo černobílé provedení 1 4 Použití logotypu na

Více

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU 1 UVOD Jednotný vizuální styl je velmi důležitou součástí prezentace organizace na veřejnosti. Kvalitní zpracování podporuje její jednotu a stabilitu, zvyšuje povědomí

Více

RGB 88, 88, 90 HEX #435E88 RGB 168, 192, 067 HEX #F7DD29

RGB 88, 88, 90 HEX #435E88 RGB 168, 192, 067 HEX #F7DD29 Emblém Filozofií emblému je vyjádření spojení tří elementů, které jsou symbolizovány jednotlivými barvami. Modrá reprezentuje osobnost Jaroslava Ježka, zelená zastupuje lidi ve škole a žlutá barva vyjadřuje

Více

DESIGN MANUÁL. Správa sportovních zařízení Olomouc

DESIGN MANUÁL. Správa sportovních zařízení Olomouc DESIGN MANUÁL Správa sportovních zařízení Olomouc 1 2 OBSAH Konstrukce & proporce základní varianty logotypu 2 Základní varianta logotypu 4 Inverzní základní varianta logotypu 5 Horizontální varianta logotypu

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA INFORMATIKY. Monitorování a hodnocení forem výuky informatických oborů

MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA INFORMATIKY. Monitorování a hodnocení forem výuky informatických oborů MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA INFORMATIKY Monitorování a hodnocení forem výuky informatických oborů Diplomová práce Brno, 2010 Martin Komenda Prohlášení Prohlašuji, že tato práce je mým původním autorským

Více

Obsah 1. LOGO... 1 1.1 Základní varianta...1 1.2 Barevné varianty...2 1.3 Ochranná zóna a minimální velikost...3 1.4 Zakázaná použití...

Obsah 1. LOGO... 1 1.1 Základní varianta...1 1.2 Barevné varianty...2 1.3 Ochranná zóna a minimální velikost...3 1.4 Zakázaná použití... Logomanuál Obsah 1. LOGO... 1 1.1 Základní varianta...1 1.2 Barevné varianty...2 1.3 Ochranná zóna a minimální velikost...3 1.4 Zakázaná použití...4 2. BARVY... 5 2.1 Hlavní a doplňkové barvy...5 3. PÍSMO...

Více

Grafický manuál značky ELI Beamlines

Grafický manuál značky ELI Beamlines Grafický manuál značky ELI Beamlines Obsah Úvod....4 Základní barevná verze loga....6 Černobílá verze loga...8 Zakázané tvarové a barevné varianty loga.... 10 Konstrukce a ochranná zóna loga... 12 Minimální

Více

GRAFICKÝ MANUÁL UŽITÍ LOGOTYPU

GRAFICKÝ MANUÁL UŽITÍ LOGOTYPU GRAFICKÝ MANUÁL UŽITÍ LOGOTYPU OBSAH 2 logotyp 16 písma 19 signmarketing 1 LOGOTYP 2 LOGOTYP logotyp x logo O LOGOTYPU Logo Datové schránky znázorňuje propojení poštovních služeb se službami internetovými.

Více

D E S I G N M A N U Á L

D E S I G N M A N U Á L DESIGNMANUÁL LOGOTYP Základní podoba logotypu Logotyp vychází z jednoduchého symbolického znázornění práce se dřevem pomocí pokácení písmene i. Horizontální varianta logotypu Logotyp má i svoji horizontální

Více

Manuál jednotného vizuálního stylu

Manuál jednotného vizuálního stylu Manuál jednotného vizuálního stylu 1 2 Obsah Základní logo v barvě... 4 Základní logo v barvě v negativním provedení... 5 Černobílé pozitivní provedení loga... 6 Černobílé negativní provedení loga... 7

Více

Manuál vizuální identity

Manuál vizuální identity Manuál vizuální identity 01 LOGO LOGO / ZÁKLADNÍ VERZE Logo a barevnost jsou základními prvky vizuální identity. Barevná kombinace žlutá/černá na bílém pozadí se používá přednostně na tištěných materiálech

Více

EP ENERGY TRADING CORPORATE DESIGN MANUAL V. 01.2

EP ENERGY TRADING CORPORATE DESIGN MANUAL V. 01.2 EP ENERGY TRADING CORPORATE DESIGN MANUAL V. 01.2 18 / 9 / 2012 Používání identifikačních znaků společnosti (přesný zápis identifikačních znaků společnosti, odchylka od zápisu nepřípustná) Zápis obchodního

Více

S P O L E Č N É H O S T R AV O VÁ N. design manuál

S P O L E Č N É H O S T R AV O VÁ N. design manuál STŘEDNÍ ŠKOLA S P O L E Č N É H O Í S T R AV O VÁ N design manuál Úvod 0.1 Jednotný vizuální styl je jedním z nejdůležitějších dokumentů pro marketingovou komunikaci školy. Kvalitní a dobře postavená vizuální

Více

4 Design stránky. Vizuální hierarchie

4 Design stránky. Vizuální hierarchie 4 Design stránky Pokud se zeptáte, proč něco funguje a budete mít dostatečně velký odstup, najednou se vám začne zdát, že je všechno založeno na protikladu: schopnosti odlišovat jednu věc od druhé. Kompozice,

Více

Logomanuál. Logomanuál

Logomanuál. Logomanuál Logomanuál Logomanuál 1.0 2017 Tento manuál je základní materiál vizuální prezentace značky ANO. Jsou zde nadefinována základní pravidla pro práci s logem, definice firemních barev a písma. Dodržování

Více

manuál vizuálního stylu

manuál vizuálního stylu manuál vizuálního stylu 3 4 5 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 OBSAH Základní varianta loga Doplňková varianta loga LOGOTYP Základní barevné provedení Černobílé provedení Ikonky Proporcionální

Více

GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU OSTRAVSKÉ UNIVERZITY GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU OSTRAVSKÉ UNIVERZITY ÚVOD Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Ostravské univerzity Grafický manuál Dostává se vám do rukou materiál, který slouží Ostravské

Více

6 Reklamní předměty Propiska Bloky Polepy vozidel Polepy osobních vozidel Polepy sanitek...

6 Reklamní předměty Propiska Bloky Polepy vozidel Polepy osobních vozidel Polepy sanitek... design manuál 1 Jednotný vizuální styl...4 1.1 Jednotný vizuální styl...6 1.2 Logo znak - barevné provedení... 7 1.3 Logo znak - černobíle provedení...8 1.4 Logo znak - kontury...9 2 Logotyp...10 2.1 Logotyp

Více

Informatika. Elektronická pošta. Mgr. Martin Kolář

Informatika. Elektronická pošta. Mgr. Martin Kolář Informatika Elektronická pošta Mgr. Martin Kolář 13. 10. 2016 Obsah 1 Elektronická pošta Základní informace Elektronická schránka Struktura e-mailu E-mailová adresa Jak psát e-mail SPAM & HAM Mgr. Martin

Více

Zadání pro kategorii Tvorba webu

Zadání pro kategorii Tvorba webu Zadání pro kategorii Tvorba webu Úloha 1 - Školní noviny Vaše škola se rozhodla vydávat školní noviny v elektronické podobě. Jako způsob distribuce novin vybrala formát HTML. Každé číslo novin se skládá

Více

základní tiskoviny 28 základní logotyp Altus Software 4 odvozený logotyp Altus Vario 10 ostatní materiály 38 odvozený logotyp Altus Portal 16 index 44

základní tiskoviny 28 základní logotyp Altus Software 4 odvozený logotyp Altus Vario 10 ostatní materiály 38 odvozený logotyp Altus Portal 16 index 44 designmanual základní logotyp Altus Software 4 základní logotyp Altus Software 6 monochromní, černobílá a inverzní varianta 8 odvozený logotyp Altus Vario 10 odvozený logotyp Altus Vario 12 monochromní,

Více

GRAFICKÝ MANUÁL SMP CZ

GRAFICKÝ MANUÁL SMP CZ GRAFICKÝ MANUÁL SMP CZ 2017 OBSAH 01 / Úvod...3 02 / Logotyp...4 > 01 Primární varianty logotypu > 02 Sekundární varianty logotypu > 03 Ochranná zóna logo > 04 Dodatkové logo > 05 Logo Společně 03 / Písmo...9

Více

: [návod k použití logotypu]

: [návod k použití logotypu] : [návod k použití logotypu] : [návod k použití] Jednotný vizuální styl :[ mamaloka] je založen na dvojici rovnocenných grafických prvků. Jedná se o typografické provedení nápisu a motiv rostliny. Jednotlivé

Více

Obrázky, seznam obrázků

Obrázky, seznam obrázků IUVENTAS Soukromé gymnázium a Střední odborná škola, s. r. o. Obrázky, seznam obrázků Jméno: Vedoucí práce: Třída: Rok: OBSAH Úvod... 3 1 Obrázek jedna... 4 2 Obrázek dvě... 5 3 Obrázek tři... 6 Seznam

Více

Logomanuál McDonald s

Logomanuál McDonald s Logomanuál McDonald s 2015 OBSAH 1. Prohlášení 2. Úvod 3. Přehled používaných log McDonald s 4. Barevnost 5. Druh písma 6. Použití loga 7. Druhy log 8. Další loga Manuál použití loga a písma 1. Prohlášení

Více

Grafický manuál k firemnímu stylu. CobraDesign. Firemní styl CobraDesign

Grafický manuál k firemnímu stylu. CobraDesign. Firemní styl CobraDesign Grafický manuál k firemnímu stylu CobraDesign 1 LOGOTYP 2 PÍSMO 4 ADMINISTRATIVA 1.1 BARVY LOGOTYPU 1.1.1 Základní barvy logotypu 1.1.2 Šedoškálové a černobílé provedení logotypu 1.1.3 Negativní varianta

Více

Diplomová práce. Téma závěrečného projektu...

Diplomová práce. Téma závěrečného projektu... Diplomová práce Téma závěrečného projektu... vypracoval: Jméno Příjmení vedoucí práce: prof. Ing. RNDr. DrSc. CSc. Ph.D. obor: Inženýrská mechanika specializace: Mechatronika 2006 Strana 3 ZADÁNÍ ZÁVĚREČNÉ

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Jméno Příjmení

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Jméno Příjmení ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Jméno Příjmení FAKULTA ZDRAVOTNICKÝCH STUDIÍ Studijní program: Ošetřovatelství B5341 Jméno Příjmení Studijní obor: Všeobecná

Více

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Fakulta sociálně ekonomická. Bakalářská práce. Jméno Příjmení. Název bakalářské práce

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Fakulta sociálně ekonomická. Bakalářská práce. Jméno Příjmení. Název bakalářské práce Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Fakulta sociálně ekonomická Bakalářská práce Jméno Příjmení Název bakalářské práce 2015 Vedoucí práce: doc. Ing. Jméno Příjmení, Ph.D. [místo této strany vložte

Více

návrh loga pro Fakultu informačních technologií českého vysokého učení technického v Praze

návrh loga pro Fakultu informačních technologií českého vysokého učení technického v Praze návrh loga pro Fakultu informačních technologií českého vysokého učení technického v Praze Slovo na úvod Logo je vnější tvář, krou si lidé představí, když slyší název fakulty. Je to snaha zachytit do jednoduché

Více

MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY

MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST kační číslo: MAD 110 Příloha OM OP LZZ: N Typ: řízená kopie elektronická Datum: 15. 10. 2009 Vydal: ŘO OP LZZ Číslo revize: 3 Číslo

Více

World Plastic Group MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU

World Plastic Group MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU World Plastic Group MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU Součástí každé organizace je vizuální identita, která navenek vyzařuje z každého komunikačního materiálu. Ať se již jedná o tiskové materiály, televizní

Více

Komplexní řešení projektu PROFIDJ. www.shockworks.eu info@shockworks.eu (+420) 511 145 718

Komplexní řešení projektu PROFIDJ. www.shockworks.eu info@shockworks.eu (+420) 511 145 718 Komplexní řešení projektu PROFIDJ www.shockworks.eu info@shockworks.eu (+420) 511 145 718 DJové mají konečně svou Mekku. Je jím e-shop ProfiDJ, který se stal během dvou let od zahájení spolupráce se Shockworks

Více

B2-07 Třída a číslo v TK

B2-07 Třída a číslo v TK A Průvodka odborné praxe studenta SPŠ a VOŠ Písek Novak Petr 777 555 444 spjhh@gmail.com Příjmení a jméno: Telefon e-mail Kuhsl Ragak 777 000 111 klservis@servis.com garant odborné praxe telefon e-mail

Více

GRAFICKÝ MANUÁL ONDŘEJ KAUCKÝ

GRAFICKÝ MANUÁL ONDŘEJ KAUCKÝ GRAFICKÝ MANUÁL ONDŘEJ KAUCKÝ Obsah 1. ÚVOD 2. LOGO 2.1 Základní verze 2.2 Barevné varianty 2.3 Verze ve stupních šedi 2.4 Verze bez podkladu 2.5 Ochranná zóna loga 2.6 Zakázané varianty loga 2.7 Aplikace

Více

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU EDUPONT. (výňatek LOGOMANUÁL)

MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU EDUPONT. (výňatek LOGOMANUÁL) (výňatek LOGOMANUÁL) obsah JEDNOTNÝ VIZUÁLNÍ STYL LOGOTYP 1 základní varianta logotypu barevné provedení 1.1 základní varianta logotypu černobílé provedení 1.2 ochranná zóna LOGOTYPU 1.3 jazyková mutace

Více

Grafický manuál značky Národního zemědělského muzea

Grafický manuál značky Národního zemědělského muzea Grafický manuál značky Národního zemědělského muzea Tento manuál slouží jako základní informační zdroj o značce Národního zemědělského muzea a jejím použití. Je nezbytné jej důsledně dodržovat, a tím zabránit

Více

Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Ostravské univerzity

Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Ostravské univerzity Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Ostravské univerzity ÚVOD Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Ostravské univerzity Grafický manuál Dostává se vám do rukou materiál, který slouží Ostravské

Více

NÁZEV PRÁCE. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy. Závěrečná/Ročníková/Odborná/Seminární práce

NÁZEV PRÁCE. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy. Závěrečná/Ročníková/Odborná/Seminární práce Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Závěrečná/Ročníková/Odborná/Seminární práce NÁZEV PRÁCE JMÉNO A PŘÍJMENÍ AUTORA PRÁCE Vedoucí práce: jméno příjmení Svitavy, 2017/2018

Více

Novinky Název novinky

Novinky Název novinky Motor není to co vás drží na silnici https://hamletovygumy.cz/ Přihlášení / Registrace CZK EUR motor není to, co vás drží na silnici (PoPá: 8:3018h; So: 9:3014h) Novinky Název novinky consectetur adipiscing

Více

Katalog jazykových škol 2007

Katalog jazykových škol 2007 Katalog jazykových škol 2007 Vydáno u příležitosti konference Vzděláváním k vyšší výkonnosti konané dne 24. dubna 2007 v hotelu Olympik Praha OBSAH: úvodní slovo................................... 1 popis

Více

Grafický návrh vizuální identity Notus. Vít Rýznar / / /

Grafický návrh vizuální identity Notus. Vít Rýznar / / / Grafický návrh vizuální identity Notus Vít Rýznar / 733 627 496 / vit@reasonar.com / www.reasonar.com NEVIDITELNÁ SÍLA BAREVNÁ PALETA Tlumená paleta odráží tichou a klidnou povahu naší práce. Nemáme potřebu

Více

Hlavní stránka O Nadaci Granty Nadace Pomozte Nadaci Pro média Pro pacienty Kontakt

Hlavní stránka O Nadaci Granty Nadace Pomozte Nadaci Pro média Pro pacienty Kontakt Poslání Nadace Pomozte Nadaci darovat dřeň finance klub přátel jiná pomoc Kalendář akcí nejbližší akce akce akce akce Aktuálně z Nadace (2 aktuality) Pro média základní fakta aktuální čísla Nadace aktuální

Více

Grafický manuál aktualizováno 11. 11. 2013

Grafický manuál aktualizováno 11. 11. 2013 Grafický manuál aktualizováno 11. 11. 2013 01 01/1 Galerie Teplice ÚVOD 02 ZNAČKA 03 PÍSMO 02/1 Logotyp Galerie Teplice 02/2a Povolené varianty 02/2b Povolené varianty I. a II. - vertikálně 02/2c Povolené

Více

Grafický manuál jednotného vizuálního stylu projektu Porta culturae

Grafický manuál jednotného vizuálního stylu projektu Porta culturae Grafický manuál jednotného vizuálního stylu projektu Porta culturae 2011 STUDIO TRINITY 1.1 Návrh loga Porta culturae... 3 1.2 Podrobný popis loga.... 4 1.3 Ochranná zóna... 5 1.4 Barevnost... 6 1.5 Vzorník

Více

Grafický manuál značky OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE. prosinec 2008

Grafický manuál značky OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE. prosinec 2008 Grafický manuál značky OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE prosinec 2008 Úvod Tento grafický manuál pro použití loga a vizuální identity je důležitým dokumentem pro Řídicí orgán Operačního programu Podnikání

Více

Gymnázium J. K. Tyla. Název práce. Seminární práce z XY. Autor: Jméno Příjmení. Vyučující: Jméno Příjmení. Hradec Králové

Gymnázium J. K. Tyla. Název práce. Seminární práce z XY. Autor: Jméno Příjmení. Vyučující: Jméno Příjmení. Hradec Králové Gymnázium J. K. Tyla Název práce Seminární práce z XY Autor: Třída: X.Y Vyučující: Hradec Králové RRRR PŘÍJMENÍ, Jméno. Název práce. Hradec Králové, RRRR. Seminární práce. Gymnázium J. K. Tyla. Prohlašuji,

Více

6 Reklamní předměty Propiska Bloky Polepy vozidel Polepy osobních vozidel Polepy sanitek...

6 Reklamní předměty Propiska Bloky Polepy vozidel Polepy osobních vozidel Polepy sanitek... design manuál 1 Jednotný vizuální styl...4 1.1 Jednotný vizuální styl...6 1.2 Logo znak - barevné provedení... 7 1.3 Logo znak - černobíle provedení...8 1.4 Logo znak - kontury...9 2 Logotyp...10 2.1 Logotyp

Více

Příloha č. 05. Jednotný vizuální styl ČSÚ

Příloha č. 05. Jednotný vizuální styl ČSÚ Název projektu: Redesign Statistického informačního systému v návaznosti na zavádění egovernmentu v ČR Příjemce: Česká republika Český statistický úřad Registrační číslo projektu: CZ.1.06/1.1.00/07.06396

Více

grafický manuál poslední aktualizace: 14/09/17

grafický manuál poslední aktualizace: 14/09/17 grafický manuál poslední aktualizace: 14/09/17 obsah grafického manuálu značky Cyber Security Competetion 1. Logotyp 1.01 základní verze 1.02 doplňky k logotypu (základní verze) 1.03 horizontální verze

Více

Logomanuál. Logomanuál Ano_logomanual.indd :23

Logomanuál. Logomanuál Ano_logomanual.indd :23 Logomanuál Logomanuál 1.0 2017 Ano_logomanual.indd 1 09.03.17 14:23 Tento manuál je základní materiál vizuální prezentace značky ANO. Jsou zde nadefinována základní pravidla pro práci s logem, definice

Více

2011 design by Pavel Lukšan / Attractive, s.r.o.

2011 design by Pavel Lukšan / Attractive, s.r.o. grafický manuál 211 design by Pavel Lukšan / Attractive, s.r.o. Základní principy Naše logo 1.1 Základní verze 1.2 Barevné výjimky 1.3 Barevné verze 1.4 Verze se symbolem P 1.5 3D verze 1.6 Ochranná známka

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA NÁZEV ÚSTAVU. Bakalářská/Diplomová práce BRNO ROK

MASARYKOVA UNIVERZITA NÁZEV ÚSTAVU. Bakalářská/Diplomová práce BRNO ROK MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA NÁZEV ÚSTAVU Bakalářská/Diplomová práce BRNO ROK JMÉNO PŘÍJMENÍ MASARYKOVA UNIVERZITA PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA NÁZEV ÚSTAVU Název bak./dipl. práce Bakalářská/Diplomová

Více

Contents. 2. Styl 2.1. Colors 2.2. Main font 2.3. Complementary font

Contents. 2. Styl 2.1. Colors 2.2. Main font 2.3. Complementary font Vision We want to encourage our staff to put into practice their ideas and concepts for improving our company. Our vision is to create an environment conducive to sharing ideas and inspiring one another,

Více

MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY. společnosti Silnice LK a.s.

MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY. společnosti Silnice LK a.s. MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY společnosti Silnice LK a.s. MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY Obecné zásady používání Jednotná vizuální identita fi remních materiálů usnadňuje komunikaci fi rmy. Na své klienty působí

Více

Šablona ročníkové práce Ročníková práce

Šablona ročníkové práce Ročníková práce Křejpského 1501/12a, Praha 4 Opatov Ročníková práce JMÉNO AUTORA: Jiří Procházka VEDOUCÍ PRÁCE: Doc. PhDr. Jan Učitel, CSc. PRAHA 2013 PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval/-a samostatně

Více

MANUÁL VIZUÁLNÍHO STYLU. Grafický manuál Státního pozemkového úřadu

MANUÁL VIZUÁLNÍHO STYLU. Grafický manuál Státního pozemkového úřadu 2017 MANUÁL VIZUÁLNÍHO STYLU Grafický manuál Státního pozemkového úřadu ÚVOD Manuál vizuálního stylu Státního pozemkového úřadu definuje pokyny pro jednotné používání logotypu, typografie a základních

Více

Grafický manuál. jednotného vizuálního stylu

Grafický manuál. jednotného vizuálního stylu Grafický manuál jednotného vizuálního stylu obsah 03 1. logotyp 09 2. barevnost 11 3. písmo 14 4. merkantilní tiskoviny 21 5. interní a e-komunikace 25 6. tištěné materiály 28 7. outdoor 30 8. ostatní

Více

MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY

MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY MANUÁL VIZUÁLNÍ IDENTITY OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST kační číslo: MAD 110 Příloha OM OP LZZ: N Typ: řízená kopie elektronická Datum: 15.10.2008 Vydal: ŘO OP LZZ Číslo revize: 1 Číslo

Více

GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU

GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU ZÁSADY POUŽITÍ GRAFICKÉHO MANUÁLU Tento grafický manuál definuje značku ODM2017 VIII. Hry olympiády dětí a mládeže v Jihomoravském kraji a slouží jako zdroj

Více

Úvod. Pokyny a informace týkající se konkrétního firemního designu jsou na jednotlivých stranách

Úvod. Pokyny a informace týkající se konkrétního firemního designu jsou na jednotlivých stranách GRAFICKÝ MANUÁL Úvod Grafický manuál (G.M.) je nedílnou součástí jednotného vizuálního stylu (corporate identity) každé firmy nebo produktu. Manuál slouží jako základní informační zdroj o logu a jeho použití.

Více

Odstavec. Zarovnání a odsazení odstavce. Meziodstavcové mezery. Pancharti, vdovy a sirotci, atd. Word. Odstavec

Odstavec. Zarovnání a odsazení odstavce. Meziodstavcové mezery. Pancharti, vdovy a sirotci, atd. Word. Odstavec Odstavec Odstavec je sled znaků oddělen na konci znakem konce odstavce. V operačním systému Unix se používá na konci odstavce jeden znak, v operačním systému Windows dva znaky. Tento rozdíl se projevuje

Více

Manuál korporátní identity Anna Čaníková

Manuál korporátní identity Anna Čaníková Přehled Tento online manuál existuje z důvodu sjednocení grafického stylu při interní i externí komunikaci. Manuál je určen hlavně odborníkům z reklamních agentur, grafických studií, promotion a event

Více

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo a název šablony III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Označení materiálu VY_32_INOVACE_ST_IKT_10 Název školy Střední průmyslová

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA MLADÁ BOLESLAV DLOUHODOBÁ PRAKTICKÁ MATURITNÍ PRÁCE

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA MLADÁ BOLESLAV DLOUHODOBÁ PRAKTICKÁ MATURITNÍ PRÁCE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA MLADÁ BOLESLAV DLOUHODOBÁ PRAKTICKÁ MATURITNÍ PRÁCE Komentář [OK1]: Okraje stránky Zleva: 2,5 Zprava 2,5 Nahoře 2,5 dole 2,5 Komentář [OK2]: Zde je použit Font Calibri velikost

Více

GRAFICKÝ MANUÁL PIKTOGRAMY IROP

GRAFICKÝ MANUÁL PIKTOGRAMY IROP GRAFICKÝ MANUÁL PIKTOGRAMY IROP Obsah Koncept piktogramů IROP si klade za cíl zpřehlednit oblasti, ve kterých IROP poskytuje finanční prostředky z evropských fondů. Jednotlivé piktogramy mohou fungovat

Více

ÚVOD. Skryté písmeno b v mozaice.

ÚVOD. Skryté písmeno b v mozaice. ÚVOD Jak víte, ve spolupráci se studiem BinaryBros jsme se rozhodli k důležitému kroku. Zmodernizovat naší prezentaci na veřejnosti a sjednotit náš vzhled. Nejde nám jen o zviditelnění dlouholeté, tradiční

Více

GRAFICKÝ MANUÁL verze 1. 06

GRAFICKÝ MANUÁL verze 1. 06 GRAFICKÝ MANUÁL verze 1. 06 ÚVOD Jako všechny silné značky i značka CORECT96 je založena na poslání prezentovat společnost a budovat její hodnoty. Stejně jako je důležitá schopnost posilovat ji skrze činnosti

Více

Pravidla korporátní identity

Pravidla korporátní identity Pravidla korporátní identity Listopad 2017 Základní logotyp 1. Logotyp Logotyp je neměnný prvek korporátní identity. Jakýkoli zásah do jeho tvaru nebo barevnosti je nepřípustný. Základní varianta logotypu

Více

MANUÁL ZNAČKY LOGOTYP A JEHO KONSTRUKCE 1 / 17

MANUÁL ZNAČKY LOGOTYP A JEHO KONSTRUKCE 1 / 17 LOGOTYP A JEHO KONSTRUKCE Logotyp je možné používat samostatně nebo s dodatkovým textem (strana 5). Je zákázána jakákoli deformace značky. MANUÁL ZNAČKY 1 / 17 ÚVODNÍ SLOVO Manuál pro užívání jednotného

Více

O BSAH LOGOMANUÁL FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ I PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ I DUBEN 2012

O BSAH LOGOMANUÁL FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ I PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE MINISTERSTVA PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ I DUBEN 2012 L OGOMANUÁL 2 O BSAH Základní prvky 3 Logo 4 Explikace 5 2 Ochranná zóna 6 3 Základní barevné provedení loga 7 4 Černobílé provedení loga 8 5 Ukázky použití loga 9 6 Velikosti 0 7 Nesprávné použití 8 Logo

Více

Průvodce použitím loga

Průvodce použitím loga Průvodce použitím loga 1 Obsah 3 5 6 7 8 9 Vážení partneři, vážení spolupracovníci, Průvodce použitím loga objasňuje nejdůležitější pravidla pro zacházení se symbolem, který tovří základní pilíř vizuální

Více

OBECNÉ POKYNY. Nedodržováním těchto pravidel je porušována integrita značky a všechny tyto věci mají negativní vliv na firemní image.

OBECNÉ POKYNY. Nedodržováním těchto pravidel je porušována integrita značky a všechny tyto věci mají negativní vliv na firemní image. STYLE GUIDE OBECNÉ POKYNY STYLE GUIDE přesně definuje závazné normy pro všechny druhy a formy vizuální komunikace společnosti a je důležitou součástí publikace NAVITEL BRAND BOOK (hlavní publikace jednotného

Více

Obsah. Úvod Jednotný virtuální styl 01.01

Obsah. Úvod Jednotný virtuální styl 01.01 Obsah Úvod Jednotný virtuální styl 01.01 Značka Základní barevné provedení 02.01 Doplňková varianta 02.02 Černobílé varianty 02.03 Konstrukční schéma 02.04 Ochranná zóna 02.05 Rozměrová řada 02.06 Loga

Více

PRAGUE PRIDE FESTIVAL

PRAGUE PRIDE FESTIVAL PRAGUE PRIDE FESTIVAL LOGO MANUÁL VER. 05/2018 Obsah Tento grafický manuál slouží jako závazná norma pro použití logotypu a tvorbu jednotného vizuálního stylu. Logotyp je vytvořen zejména pro použití v

Více

Značka společnosti MORA

Značka společnosti MORA Design Manuál 2011 Značka společnosti MORA 2 Za jednu z hlavních součástí firemní identity je považován její design neboli jednotný vizuální styl. Základním stavebním kamenem tohoto vizuálního stylu je

Více

Grafika a grafický design. Internetové publikování

Grafika a grafický design. Internetové publikování Grafika a grafický design Internetové publikování Design stránky Grafický design první dojem, rychlost stahování Struktura stránek navigace, rozvržení plochy Volba informací okruh čtenářů Syntaktická správnost,

Více

OBSAH FIREMNÍ LOGO FIREMNÍ BARVY FIREMNÍ PÍSMO

OBSAH FIREMNÍ LOGO FIREMNÍ BARVY FIREMNÍ PÍSMO Grafický manuál OBSAH FIREMNÍ LOGO FIREMNÍ BARVY FIREMNÍ PÍSMO Dodržování jednotného vizuálního stylu přispívá ke snadnější identifikaci společnosti, posiluje její důvěryhodnost a zároveň zlepšuje povědomí

Více

Grafický manuál jednotného vizuálního stylu

Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Grafický manuál jednotného vizuálního stylu Úvodem Úroveň a styl vizuální prezentace má pro vznik žádoucí (pozitivní) image subjektu klíčový a prakticky rozhodující význam. Subjekt, který si přeje být

Více

Schaumannovka Schaumannovka

Schaumannovka Schaumannovka manuál jednotného vizuálního stylu 1 2 Manuál jednotného vizuálního stylu 1. Úvod 4 1.1 Jednotný vizuální styl 4 1.2 Jak pracovat s manuálem 5 2. Logotyp 6 2.1 Barevné provedení 6 2.2 Ochranné pole 7 2.3

Více

Grafický manuál AFO MANUÁL COPYRIGHT REDESIGN 2010

Grafický manuál AFO MANUÁL COPYRIGHT REDESIGN 2010 00 Grafický manuál 1 graf manual-afo.indd 1 10/14/10 3:12:22 PM 00 Obsah Intro 3 01 Logo základní 4 Logo základní velikostní varianty 5 Logo s názvem 6 Logo s názvem velikostní varianty 7 Logo v negativním

Více

Základní škola Kunratice

Základní škola Kunratice Základní škola Kunratice P řed š k o l n í 4 2 0 / 5, 1 4 8 0 0 P rah a 4 Kun r a t i c e Oborová práce Obor Název práce Žák: Jméno a příjmení žáka Vedoucí práce: Školní rok: 2014/2015 Třída: Praha 4 -

Více

non pvc GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU PRODUKTOVÁ LOGA NON PVC SEGMENTY

non pvc GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU PRODUKTOVÁ LOGA NON PVC SEGMENTY non pvc GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU PRODUKTOVÁ LOGA OBSAH 1. ÚVOD 1.01 Jednotný vizuální styl a užití manuálu 2. ZNAČKA 2.01 Základní použití produktové značky + claim 2.02 Rozšířené použití

Více

GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU PRODUKTOVÁ LOGA PODLAHOVINY

GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU PRODUKTOVÁ LOGA PODLAHOVINY GRAFICKÝ MANUÁL JEDNOTNÉHO VIZUÁLNÍHO STYLU PRODUKTOVÁ LOGA OBSAH 1. ÚVOD 1.01 Jednotný vizuální styl a užití manuálu 2. ZNAČKA 2.01 Základní použití produktové značky + claim 2.02 Základní barevné provedení

Více

DEFINICE BAREV FIREMNÍ PÍSMO

DEFINICE BAREV FIREMNÍ PÍSMO Založení Technologického inovačního centra je společným projektem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Zlínského kraje. Společnost je zakládána dvěma subjekty, které mají v regionu významné postavení a při

Více

Její hudba v sobě mísí prvky vážné hudby, severského folku a progressive metalu s reminiscencemi v taneční hudbě, psychedelii 60. let a minimalismu.

Její hudba v sobě mísí prvky vážné hudby, severského folku a progressive metalu s reminiscencemi v taneční hudbě, psychedelii 60. let a minimalismu. Grafický manuál Česká hudební formace Clawed Forehead vznikla v roce 2006 původně jako revivalový projekt čtveřice brněnských muzikantů, hráčů na smyčcové nástroje, hrající skladby známých kapel Metallica

Více

Dodatek ke grafickému manuálu značky a vizuálního stylu Akademie věd České republiky

Dodatek ke grafickému manuálu značky a vizuálního stylu Akademie věd České republiky Dodatek ke grafickému manuálu značky a vizuálního stylu Akademie věd České republiky 2 Český název instituce Anglický název instituce Akademie věd ČR Czech Academy of Sciences CAS AV ČR akademie věd české

Více

Grafický manuál značky. Masarykova demokratická akademie

Grafický manuál značky. Masarykova demokratická akademie Grafický manuál značky Masarykova demokratická akademie 1.00 Úvodní text Úvod Masarykova demokratická akademie se rozhodla změnit logo používané od poloviny devadesátých let minulého století a v dnešní

Více

Hřiště-sportoviště-tělocvična ověřený provoz. manuál Prosinec 2010

Hřiště-sportoviště-tělocvična ověřený provoz. manuál Prosinec 2010 Hřiště-sportoviště-tělocvična ověřený provoz manuál Prosinec 2010 www.overenehriste.cz prosinec 2010 Obsah Úvod..................................................... strana 3 Pojmenování souborů...strana

Více