MATURITNÍ OTÁZKY. Školní rok: 2010/2011 Třída: 2.N. 7. Vyjmenujte a charakterizujte listové zeleniny, popište nároky a pěstování špenátu zelného

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MATURITNÍ OTÁZKY. Školní rok: 2010/2011 Třída: 2.N. 7. Vyjmenujte a charakterizujte listové zeleniny, popište nároky a pěstování špenátu zelného"

Transkript

1 MATURITNÍ OTÁZKY z předmětu ZELINÁŘSTVÍ A OCHRANA Školní rok: 2010/2011 Třída: 2.N 1. Charakterizujte obecně košťálové zeleniny, popište nároky a pěstování květáku. 2. Charakterizujte obecně košťálové zeleniny, popište nároky a pěstování kapusty hlávkové 3. Vyjmenujte košťálové zeleniny a uveďte jejich konzumní části, popište nárok a pěstování kedlubnů 4. Charakterizujte požadavky košťálových zelenin na vodu, popište nároky a pěstování zelí hlávkového bílého 5. Rozdělte a vyjmenujte listovou zeleninu, popište nároky a pěstování salátu hlávkového 6. Popište pěstování čekanky v 1. a 2. roce pro produkci čekankových puků. 7. Vyjmenujte a charakterizujte listové zeleniny, popište nároky a pěstování špenátu zelného 8. Rozdělte a stručně charakterizujte plodové zeleniny a popište technologii pěstování tyčkových rajčat 9. Popište pěstování a nároky zeleninové papriky 10. Popište nároky a způsob pěstování polních okurek nakladaček 11. Vysvětlete a popište pěstování tykví, rozdělení tykví, jaký význam má tykev fíkolistá 12. Vysvětlete a popište přímý výsev mrkve do hrůbků 13. Popište morfologickou stavbu celeru bulvového, uveďte nároky a způsob pěstování 14. Popište morfologickou stavbu petržele kořenové a pastiňáku a charakterizujte pěstování petržele kořenové

2 15. Vyjmenujte kořenové zeleniny, popište nároky a pěstování ředkviček 16. Popište rozmnožování a pěstování křenu a černého kořenu 17. Jaký význam mají luskové zeleniny - popište pěstování hrachu 18. Charakterizujte podmínky a způsoby pěstování cibule kuchyňské 19. Popište pěstování ranných brambor / příprava sadby, pozemku, výsadba, ošetření, sklizeň / 20. Charakterizujte rozdělení, rozmnožování a způsoby pěstování česneku 21. Vysvětlete význam luskové zeleniny a popište pěstování fazolí 22. Popište morfologie žampionů a charakterizujte způsoby pěstování žampionů od přípravy substrátu do sklizně 23. Charakterizujte způsoby rozmnožování a pěstování pažitky 24. Vyjmenujte užitkové části košťálových zelenin a popište pěstování kapusty růžičkové, kadeřavé 25. Vyjmenujte cibulové zeleniny a popište pěstování póru 26. Uveďte choroby a škůdce plodové zeleniny a popište jejich bionomii a ochranu proti nim. 27. Uveďte choroby a škůdce cibulové zeleniny a popište jejich bionomii a ochranu proti nim. 28. Uveďte choroby a škůdci kořenové zeleniny a popište jejich bionomii a ochranu proti nim 29. Uveďte choroby a škůdce košťálové zeleniny a popište jejich bionomii a ochranu proti nim. 30. Uveďte choroby a škůdce listové zeleniny a popište jejich bionomii a ochranu proti nim.

3 MATURITNÍ OTÁZKY z předmětu SADOVNICTVÍ A SADOVNICKÉ PROJEKTOVÁNÍ Školní rok: 2010/2011 Třída: 2.N 1.Pojednejte o významu zeleně. 2. Charakterizujte zahradní slohy. 3. Uveďte charakteristiky barokních zahrad včetně příkladů. 4. Pojednejte o přírodně krajinářském parku a uveďte příklady. 5. Stručně charakterizujte význam cest v sadových úpravách a uveďte jednotlivé typy. 6. Uveďte jednotlivé typy schodišť, popište schodišťové stupně a uveďte rozměry pro pohodlnou a bezpečnou chůzi. 7. Součástí sadových úprav ve svahu bývají opěrné zdi a zídky. Popište jednotlivé typy a jejich výstavbu. 8.Atraktivním prvkem zahrad bývá skalka. Popište její výstavbu, osázení a úpravu okolí. 9. Jaké vodní stavby vhodné pro sadové úpravy znáte? Pojednejte o jejich technických parametrech a konkrétním umístění. 10. Popište způsoby výsadby dřevin. 11. Pojednejte o řezu jednotlivých skupin keřů. 12. Popište výsadbu a ošetřování záhonových růží. 13. Uveďte možnosti použití jednotlivých skupin květin v sadových úpravách. 14. Stanovte postup při zakládání trávníku výsevem a drnováním. 15. Pojednejte o ošetřování trávníků včetně jejich regenerace..

4 16. Objasněte pojmy krása a vkus. Charakterizujte pojem kýč. 17. Pojednejte o použití iluzí v sadovnické tvorbě. 18. Charakterizujte pojem dominanta a stanovte zásady pro její použití. 19. Pojednejte o barvách a jejich použití v sadovnické skladbě. 20. Stanovte zásady pro řešení rodinných zahrad. Pojednejte též o výběru vhodných dřevin. 21. Charakterizujte způsob řešení při zakládání zeleně v obytných souborech? Co ovlivňuje volbu rostlinného potenciálu? 22. Pojednejte o zeleni u průmyslových podniků. Jaké zásady jsou uplatňovány při výběru dřevin? 23. Stanovte zásady řešení zahrady mateřské školy a zamyslete se nad výběrem rostlinného materiálu. 24. Svá specifika má zeleň na vesnicích. Uveďte jaké zásady budete zohledňovat při jejím zakládání v jednotlivých částech vesnice. 25. Pojednejte o sadových úpravách v lázeňských místech. 26. Charakterizujte živé ploty v sadovnické kompozici. Zaměřte se i na výběr vhodných dřevin, vlastní výsadbu a následnou péči. 27. Pojednejte o písemných složkách projektové dokumentace pro zeleň. 28.Nakreslete značky biotických prvků a popište je. 29.Osvětlete pojem inventarizace zeleně a uveďte základní kriteria, která se při ní vyhodnocují. 30.Pojednejte o výkresové části projektové dokumentace pro zeleň. Každá otázka je doplněna poznáváním dřevin.

5 Maturitní práce a její obhajoba před zkušební maturitní komisí pro šk.rok 2010/2011 Zadání maturitní práce obsahuje: 1. Téma maturitní práce vypíší učitelé odborných předmětů do konce měsíce května předchozího školního roku, před odchodem žáků na prázdninovou odbornou praxi, žák téma obdrží písemně 2. Termín odevzdání maturitní práce do konce prvního pololetí čtvrtého ročníku (31.1.) 3. Způsob zpracování a pokyny o obsahu a rozsahu práce obdrží žáci před odchodem na prázdninovou praxi (budou též umístěny na disku L) 4. Kritéria hodnocení maturitní práce je vytvořena tabulka s hodnocením (formulace cíle práce, práce s odbornou literaturou, celkový postup řešení, členění práce, úroveň jazykového zpracování, celkový dojem, celkové hodnocení a otázky k obhajobě) 5. Požadavek na počet vyhotovení práce jeden výtisk (vedoucí a oponent si práci půjčí a oba vypracují posudek, který se předá žákovi 14 dní před obhajobou práce) Projednáno v komisi odborných předmětů dne Zpracovala: Blanka Plicková

6 Odborný posudek maturitní práce a kritéria hodnocení Jméno žáka: Třída: Téma maturitní práce: Vedoucí práce: Oponent: Hodnocení práce: Kritéria Známka: Splnění cíle Práce s odbornou literaturou Odborné zpracování Členění práce Úroveň jazykového zpracování Příloha Celkové hodnocení Otázky pro obhajobu práce: Celkové hodnocení: Datum: Podpis:

7 MATURITNÍ OTÁZKY z předmětu PRAXE Školní rok: 2010/2011 Třída: 2.N 1.Zhotovte vázaný dušičkový věneček s přízdobou. Proveďte kalkulaci. Zhodnoťte další možnosti nabídky dušičkové floristiky. 2.Vypracujte program květinové prodejny na svatební floristiku. Uveďte způsoby nabídky, propagace. Přijměte objednávku a vytvořte svatební kytici technikou vypichování do držáku. Proveďte kalkulaci. 3.Zhotovte adventní věnec k položení na stůl. Proveďte kalkulaci. Zhodnoťte další možnosti nabídky adventních a vánočních floristických prací. 4.Zhotovte kulatou kytici s manžetou ze sušeného materiálu technikou lepení tavnou pistolí. Proveďte kalkulaci. 5.Zhotovte vypichovanou misku určenou pro použití na jídelní stůl. Proveďte kalkulaci. 6.Vypracujte návrh na úpravu zeleného pásu podél frekventovaného chodníku. Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 7.Navrhněte sadovou úpravu před vesnickou prodejnou. Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 8.Vypracujte návrh na úpravu volného prostoru před školou. Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu.

8 9.Navrhněte sadovou úpravu rodinné zahrady včetně předzahrádky. Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 10.Vypracujte návrh na úpravu zahrady mateřské školy. Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 11.Navrhněte sadovou úpravu na sídlišti varianta A (měř. 1:200). Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 12.Vypracujte návrh na sadovou úpravu volného prostranství před budovou pošty. Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 13.Vypracujte návrh na sadovou úpravu u kulturního domu. Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 14.Navrhněte sadovou úpravu na sídlišti varianta B (měř. 1:500). Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 15.Vypracujte návrh na sadovou úpravu volného prostranství ve městě. Při řešení využijte popisu situace a zohledněte požadavky investora. Obojí je uvedeno na situačním výkresu. 16.Zvolte vhodný pěstební postup pro dopěstování jednoho stolového skleníku VENLO-REPAS kulturou bramboříků k vánočnímu prodeji. - stanovte potřebu semene - navrhněte organizaci práce na sázecím stroji MAYER MINI - vypočítejte potřebu zeminy, květináčů a pěstebních ploch v jednotlivých fázích výroby 17.Vypočítejte potřebu pěstební plochy pro celoroční produkci 6000 ks rostlin Epipremnum pinnatum. - stanovte potřebné množství matečných rostlin - navrhněte vhodné pěstitelské prostory a jejich plošnou potřebu v jednotlivých fázích pěstování - posuďte tržní hodnotu vybraných rostlin dle normy

9 18.Navrhněte využití skleníkové sestavy VENLO-REPAS květinami ze skupiny hrnkových rostlin okrasných květem. - zhodnoťte stávající využití skleníkové sestavy - vyhodnoťte % využití plochy skleníku - navrhněte vhodný sled kultur 19.Vypočtěte potřebu živin pro přípravu substrátu 7000 kusů Euphorbia pulcherrima. Určete druh hnojiva, jeho množství a způsob použití. Vycházejte z půdního rozboru, který vám bude zadán. 20.Vypracujte plán ochrany proti molici skleníkové. Zvolte množství přípravku, dávku roztoku, spotřebu přípravku na jeden postřik a za celý rok. - zjistěte zdravotní stav květinářských kultur - určete vyskytující se plevele - určete vyskytující se choroby a škůdce - navrhněte dle metodiky vhodný způsob boje proti těmto škodlivým činitelům 21.Na základě přiloženého výsledku rozboru půdy vypočítejte, pomocí přiložených hnojařských tabulek, dávky hnojiv pro udržovací hnojení 1ha výsadby jabloní. Jedná se o výsadbu volně rostoucích zákrsků, půda středně těžká, výnos ovoce je 15t/ha. Vyberte vhodná hnojiva a vysvětlete důvody k jejich výběru. Stanovte vhodné termíny a postup aplikace. 22.Na základě přiloženého výsledku rozboru půdy vypočítejte, pomocí přiložených hnojařských tabulek, dávky hnojiv pro udržovací hnojení 1ha výsadby slivoní. Jedná se o výsadbu čtvrtkmenů s dutou korunou, půda těžká, výnos ovoce je 12t/ha. Vyberte vhodná hnojiva a vysvětlete důvody k jejich výběru. Stanovte vhodné termíny a postup aplikace. 23.Vypracujte plán výsadby pro založení nové výsadby jabloní na Školním statku Mělník. Jedná se o výsadbu o velikosti 1ha, tvar volně rostoucí zákrsek. Vyberte alespoň tři sklizňově na sebe navazující odrůdy. Uveďte počty kusů sadby, nakreslete nákres budoucího sadu v měřítku 1: Vypracujte osevní postup pro nevytápěný hangárový skleník H22, 1loď / rozměry 49x10m/. Vypočítejte potřebu osiva a sadby. Uveďte technologii pěstování u pěstovaných druhů zelenin. 25.Vypracujte osevní sled nevytápěného FS 9, 1kus /rozměry 48x9m/, se zaměřením na plodovou zeleninu. Vypočítejte potřebu osiva a sadby. Uveďte technologii pěstování u pěstovaných druhů zelenin.

10 MATURITNÍ OTÁZKY z předmětu OVOCNICTVÍ A OCHRANA Školní rok: 2010/2011 Třída: 2.N 1. Jaké mají nároky ovocné rostliny na podmínky prostředí, nadmořská výška a poloha pozemku. 2. Rozdělte ovocné rostliny podle plodů, vč. latinských názvů, společné charakteristiky jednotlivých skupin. 3. Vysvětlete stavbu ovocných rostlin, části podzemní a nadzemní. 4. Charakterizujte životní období, období vegetace a vegetačního klidu a fenofáze. 5. Co je to generativní rozmnožování v ovocnictví výhody a nevýhody, vlastnosti osiva, stratifikace, postup výroby semenáče. 6. Co je to vegetativní rozmnožování v ovocnictví přímé výhody a nevýhody, metody množení, vč. příkladů množených druhů. 7. Co je to štěpování- očkování doba techniky, roubování, rozdělení podle doby a tloušťky materiálu, metody roubování. 8. Jaká je technologie pěstování zk jabloně ve školce, vč. uznávacího řízení. 9. Jaká je technologie pěstování keřového a stromkového rybízu ve školce, vč. stupňů množení. 10. Pomologie-význam, pomologická rozdělení hrušní, třešní a rybízu, vč. příkladů odrůd. 11. Co je to pomologie-rozdělení, pomologická rozdělení jabloně, slivoně, maliník, vč. příkladů odrůd. 12. Vysvětlete postup výsadby ovocných rostlin, vč. termínu, přípravy půdy, vyměřování. 13. Jaké jsou typy korun, rozdělení, popis jednotlivých typů, cíle řezu a tvarování. 14. Vysvětlete výchovný a udržovací řez jabloně štíhlé vřeteno, čk slivoně dutá koruna a maliníku. 15. Vysvětlete výchovný a udržovací řez u čk hrušně pyramidální koruna, čk třešeň dutá koruna a stromkový angrešt.

11 16. Vysvětlete výchovný a udržovací řez u zk broskvoně dutá koruna, čk višeň dutá koruna a keřový rybíz. 17. Vysvětlete zmlazovací řez význam, doba, technika a přeštěpování význam, dobu, technika 18. Co je to obdělávání půdy v sadě výhody a nevýhody,význam, druhy. 19. Vysvětlete u výživy ovocných rostlin význam prvků, stanovení dávek hnojiv 20. Vysvětlete u výživy ovocných rostlin hnojení jednotlivé prvky, používání hnojiv, mimokořenová výživa 21. Vysvětlete z ochrany ovocných rostlin druhy ochrany, prognóza, signalizace, integrovaná produkce 22. Jaké existují technologie pěstování jádrovin tvary stromů, spony, podnože, odrůdy 23. Jaké existují technologie pěstování peckovin tvary stromů, spony, podnože, odrůdy 24. Jak probíhají během sklizně ovoce odhad výnosu, stanovení termínu zralosti, organizace sklizně ovoce. 25. Jaké existují technologie pěstování drobného ovoce. 26. Uveďte choroby jádrovin a popište jejich bionomii a ochranu proti nim. 27. Uveďte choroby peckovin a popište jejich bionomii a ochranu proti nim. 28.Uveďte škůdce peckovin a popište jejich bionomii a ochranu proti nim. 29.Uveďte choroby a škůdce vinné révy a popište jejich bionomii a ochranu proti nim. 30.Uveďte choroby a škůdce drobného ovoce a popište jejich bionomii a ochranu proti nim.

12 MATURITNÍ OTÁZKY z předmětu KVĚTINÁŘSTVÍ A FLORISTIKA Školní rok: 2010/2011 Třída: 2.N 1. a) Uveďte různé způsoby vegetativního rozmnožování rostlin u květinářských kultur. 2. a) Charakterizujte nejpoužívanější pěstební a množárenské substráty a vyjmenujte vhodné příměsi do substrátů. 3. a) Vysvětlete pěstitelské nároky, množení a pěstování bromeliovitých rostlin. 4. a) Uveďte základní druhy květin do okenních truhlíků a ostatních nádob ze skupiny balkónových květin a vysvětlete jejich množení. 5. a) Vysvětlete nároky, množení a pěstování Euphorbia pulcherrima. 6. a) Stanovte základní druhy květin okrasných listem do teplého interiéru, popište množení a pěstování vybraných druhů. 7. a) Vysvětlete způsoby předseťové přípravy semene, techniku výsevu a ošetření po výsevu. 8. a) Uveďte hrnkové rostliny ozdobné květem pro chladné interiéry, případně exteriéry. 9. a) Vyjmenujte hlavní zástupce cibulovin, uveďte jejich pěstební cyklus a vhodný způsob množení. 10. a) Popište nároky, množení a pěstování hlavních druhů venkovních hlíznatých květin. 11. a) Vysvětlete nároky a způsob množení u Saintpaulia ionantha, uveďte příbuzné rostliny z čeledi podpětovité.

13 12. a) Jaký význam má hydroponické pěstování květin? Uveďte možné způsoby hydroponie. 13. a) Popište nároky, množení a pěstování bramboříků. 14. a) Vyjmenujte nejběžnější dvouleté květiny, stanovte jejich nároky, způsob množení a použití. 15. a) Uveďte sortiment nízkých plazivých druhů trvalek vhodných na skalky. 16. a) Charakterizujte rozdílné nároky trvalek a uveďte péči o trvalkový záhon. 17. a) Vysvětlete nároky, množení a pěstování hrnkových chryzantém. 18. Uveďte způsoby závlahy ve skleníku a pohovořte o kvalitě závlahové vody. Určete předložené vzorky rostlin. 19. Popište hlavní druhy fíkusů, stanovte jejich nároky na prostředí a možné způsoby rozmnožování. Určete předložené vzorky rostlin. 20. Jaké způsoby hnojení a přihnojování květin se využívají při jejich pěstování? Jaké druhy hnojiv se používají? Určete předložené vzorky rostlin. 21. Jak je důležitá teplota při pěstování květin? Uveďte možné způsoby vytápění skleníků. Určete předložené vzorky rostlin. 22. Popište nároky, množení a pěstování Primula acaulis. Určete předložené vzorky rostlin. 23. Jak je možné ovlivnit množství světelné intenzity ve skleníku v průběhu roku? Určete předložené vzorky rostlin. 24. Stanovte nároky, způsoby množení a vhodné použití u základních druhů letniček. Určete předložené vzorky rostlin. 25. Uveďte základní druhy květin k řezu a popište jejich pěstování.určete předložené vzorky rostlin. 26.Pojednejte o technikách aranžování (přípravné, hlavní a závěrečné techniky). Způsoby používání jednotlivých technik uveďte na konkrétních příkladech. 27. Definujte pojem kytice. Vysvětlete zásady techniky vázání kytic (dále proporce, tvary kytic, výběr a použití rostlinného a doplňkového materiálu).

14 28. Vysvětlete zásady tvorby dušičkové floristiky z hlediska techniky, hlavních floristických dekorací a materiálů. 29.Vysvětlete zásady tvorby smuteční floristiky z hlediska techniky, hlavních floristických dekorací a materiálů. 30.Vysvětlete zásady tvorby svatební floristiky z hlediska techniky, hlavních floristických dekorací a materiálů

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 16. Květinářství povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 16. Květinářství povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Zahradnictví v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ

Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví. Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ Maturitní okruhy z odborných předmětů Obor zahradnictví Sadovnictví - ovocnictví Šk. r. 2011/2012 Třída : 4 AZ 1. Pravidelné zahradní slohy 2.Zahradní slohy nepravidelné 3. Alpina a květinové zídky v sadových

Více

EKONOMIKA maturitní okruhy státní maturity 2010/2011

EKONOMIKA maturitní okruhy státní maturity 2010/2011 EKONOMIKA maturitní okruhy státní maturity 2010/2011 1. Předmět a členění ekonomie, základní ekonomické otázky, ekonomické systémy. 2. Potřeba, statek, služba, výroba, výrobní faktory, hospodářský proces.

Více

Informace pro žadatele - SZP 2015

Informace pro žadatele - SZP 2015 Informace pro žadatele - SZP 2015 Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) V rámci Jednotné žádosti pro rok 2015 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují citlivé sektory v České

Více

Sylabus pro předmět ZAHRADNICTVÍ

Sylabus pro předmět ZAHRADNICTVÍ Sylabus pro předmět ZAHRADNICTVÍ Kód předmětu: ZAHRD Název v jazyce výuky: Zahradnictví Název česky: Zahradnictví Název anglicky: Horticulture Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: Prezenční,

Více

Charakteristika jednotlivých užitkových

Charakteristika jednotlivých užitkových Živá neživá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 6 Ovocnictví Ing. Jedličková Helena Mgr. Hiklová Ivana Úvod: Obsah Základní charakteristika ovocných rostlin

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

NABÍDKA POVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

NABÍDKA POVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY PRO ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Střední zahradnická škola a Střední odborné učiliště, s. r. o. Veleslavínská 282/45, 160 00Praha 6 místo poskytovaného vzdělávání Svatoslavova 333, 140 93 Praha 4 telefon 267 910 144 www.zahradnickaskola.cz

Více

Hodnoticí standard. Agronom zelinář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Agronom zelinář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Agronom zelinář (kód: 41-110-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradnický technik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Sylabus pro předmět ZELINÁŘSTVÍ

Sylabus pro předmět ZELINÁŘSTVÍ Sylabus pro předmět ZELINÁŘSTVÍ Kód předmětu: ZEL Název v jazyce výuky: Zelinářství Název česky: Zelinářství Název anglicky: Greengrocery Počet přidělených ECTS kreditů: 5 Forma výuky předmětu: prezenční,

Více

5-integrovaná. ochrana vinné rrévy. ochrana ovocných dřevin. 5-choroby a škůdci drobného ovoce 16-choroby a škůdci zelenin.

5-integrovaná. ochrana vinné rrévy. ochrana ovocných dřevin. 5-choroby a škůdci drobného ovoce 16-choroby a škůdci zelenin. Přehled témat kurzů rok zelinářství květinářství sadovnictví ochrana výživa ovocnářství vinařství Mechanizace 1996 7-méně známé 2-okrasné dřeviny na zahrádce 8-brambory u malopěstitele 1997 15-technologie

Více

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin

Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin Tab. : 9 Vývoj sklizňových ploch a produkce hlavních plodin 1 Pšenice ozimá 812944,0 793472,0 785491,0 805779,0 746002,0 788422,0 25,70 30,83 30,92 32,03 29,68 31,53 4,9600 5,3300 5,0800 5,7800 4,3400

Více

Sylabus pro předmět PĚSTOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY

Sylabus pro předmět PĚSTOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY Sylabus pro předmět PĚSTOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY Kód předmětu: PEOZ Název v jazyce výuky: Pěstování ovoce a zeleniny Název česky: Pěstování ovoce a zeleniny Název anglicky: Fruit and Vegetables Growing Počet

Více

Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D.

Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D. Pěstitelství Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 4 Zelinářství Ing. Helena Jedličková, Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Obsah: Úvod Základní charakteristika zeleniny Zdravotní

Více

POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY

POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY POŽADAVKY NA ŠKOLKAŘSKÉ VÝPĚSTKY V současné době platná legislativa již nerozděluje školkařské výpěstky do kategorií podle tvarů tak jak tomu bylo v minulosti (např. Výpěstky bez korunky a Výpěstky s korunkou)

Více

Zařazení konkrétních druhů zeleniny do skupin se v literatuře někdy různí. Níže uvádíme nejčastěji užívané.

Zařazení konkrétních druhů zeleniny do skupin se v literatuře někdy různí. Níže uvádíme nejčastěji užívané. OSEVNÍ POSTUP střídání plodin v prostoru a čase podle nároků pěstovaných plodin a záměru produkce, maximální využití plochy a sezóny spojené s efektivní péčí o půdu (správný osevní postup je základ pro

Více

Odborný výcvik. Třída: ZHR1. Školní rok: 2015/16. Střední odborné učiliště a Praktická škola Kladno-Vrapice, příspěvková organizace

Odborný výcvik. Třída: ZHR1. Školní rok: 2015/16. Střední odborné učiliště a Praktická škola Kladno-Vrapice, příspěvková organizace Střední odborné učiliště a Praktická škola Kladno-Vrapice, příspěvková organizace Obor vzdělání: Zahradnické práce (1-52-E/01) Zaměření: Odborný výcvik Třída: ZHR1 Školní rok: 2015/16 Mgr. Ivana Sedláková

Více

Částka Za 4 se vkládá nový 4a, který včetně nadpisu. zní:

Částka Za 4 se vkládá nový 4a, který včetně nadpisu. zní: Strana 1610 Sbírka zákonů č.168 / 2011 168 VYHLÁŠKA ze dne 15. června 2011, kterou se mění vyhláška č. 369/2009 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, ve znění vyhlášky

Více

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV30 Číslo materiálu 30

Více

Sledujte v TV Receptáři i prima nápadn. padů

Sledujte v TV Receptáři i prima nápadn. padů Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 21.4. 2013 Podpora z přírodyp rody Pěstování zeleniny Nezapomeň Péče o rododendrony, azalky, aj. Ochrana před

Více

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS)

DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) INFORMACE PRO ŽADATELE - SZP 2016 DOBROVOLNÉ PODPORY VÁZANÉ NA PRODUKCI (VCS) V Praze dne 4. března 2016 V rámci Jednotné žádosti pro rok 2016 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření, která podporují

Více

Technik zahradnické výroby

Technik zahradnické výroby Technik zahradnické výroby Technik zahradnické výroby řídí a zajišťuje produkci zeleniny, ovoce, okrasných rostlin, osiva a sadby ve volné půdě, v řízených uměle vytvořených podmínkách v interiéru a eteriéru.

Více

Pracovní návrh. (6) Pro zjišťování odlišnosti musí být do zkoušek zařazeny dostupné srovnávací odrůdy podle 26 odst. 4 zákona.

Pracovní návrh. (6) Pro zjišťování odlišnosti musí být do zkoušek zařazeny dostupné srovnávací odrůdy podle 26 odst. 4 zákona. Pracovní návrh VYHLÁŠKA ze dne. 2006, kterou se stanoví výčet metodik zkoušek ke zjišťování odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty, prováděných Ústavem v řízení o registraci odrůdy Ministerstvo

Více

Hodnoticí standard. Školkař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Školkař (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Školkař (kód: 41-006-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Školkař Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny

Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny Draslík - Nepostradatelný prvek pro výnos a kvalitu zeleniny Význam draslíku při pěstovánĺ zeleniny Výměra orné půdy s nedostatečnou zásobou přístupného draslíku se v České republice zvětšuje. Zatímco

Více

Fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu k ochraně révy vinné, chmele, sadů a dalších plodin proti houbovým chorobám.

Fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu k ochraně révy vinné, chmele, sadů a dalších plodin proti houbovým chorobám. Fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu k ochraně révy vinné, chmele, sadů a dalších plodin proti houbovým chorobám. Účinná látka: oxychlorid Cu 660 g/l (vyjádřena jako měď 380 g/l) Balení:

Více

Prostředky biologické ochrany rostlin

Prostředky biologické ochrany rostlin Prostředky biologické ochrany rostlin 2017 Ing. Radim Šmídek www.biocont-profi.cz www.biocont-profi.cz BIOCONT v zelenině a kukuřici sezóna 2016 BIOCONT LABORATORY, spol. s r.o., Mayerova 784, Modřice

Více

Maturitní okruhy z předmětu TECHNOLOGICKÉ PROCESY (r.2013)

Maturitní okruhy z předmětu TECHNOLOGICKÉ PROCESY (r.2013) Maturitní okruhy z předmětu TECHNOLOGICKÉ PROCESY (r.2013) 1. Meteorologie, klimatologie a fenologie jako vědy využitelné v energetických, zemědělských a zahradnických technologických procesech - Charakteristika

Více

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K 1 2 3 Ohled na Stáří rostliny Vegetační fáze Typ podnože Druh, odrůda Agrotechnika Agrotechnika - zatravnění nebo úhor? 1 2 3 Černý

Více

Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, )

Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, ) Lávové sklo porézní materiál Vyšší vzdušnost substrátů vzdušnost Drahé Tropické rostliny, sukulenty (kaktusy, ) Směs převážně jílových minerálů Vysoké sorpční schopnosti Obsahuje Mg Doplněk různých substrátů,

Více

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV60 Číslo materiálu 60

Více

5-integrovaná. ochrana vinné rrévy. ochrana ovocných dřevin. 5-choroby a škůdci drobného ovoce 16-choroby a škůdci zelenin.

5-integrovaná. ochrana vinné rrévy. ochrana ovocných dřevin. 5-choroby a škůdci drobného ovoce 16-choroby a škůdci zelenin. Přehled témat kurzů rok zelinářství květinářství sadovnictví ochrana výživa ovocnářství vinařství Mechanizace 1996 7-méně známé 2-okrasné dřeviny na zahrádce 8-brambory u malopěstitele 1997 15-technologie

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana)

Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Ţivá a neţivá příroda IV Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů Přednáška č. 3 Zelinářství Ing. Helena Jedličková Ph.D. (Mgr. Hiklová Ivana) Obsah: Úvod Základní charakteristika zeleniny

Více

Pěstování zeleniny na zemědělské půdě

Pěstování zeleniny na zemědělské půdě Pěstování zeleniny na zemědělské půdě Ing. Josef Sklenář v rámci semináře Zásady správného obhospodařování zemědělské půdy (13/018/1310b/164/000699) Obecné údaje 24 ha orné půdy cca 6 ha ve vlastnictví

Více

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ / /0007. Stanislav Boček

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ / /0007. Stanislav Boček Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 MNOŽEN ENÍ OVOCNÝCH ROSTLIN Stanislav Boček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU, státním rozpočtem České

Více

8 přednáškových dnech 16 dvouhodinových přednášek 32 hodin. 213 posluchačů 2728 361, , , 467 180 posluchačů, 33 posluchaček Nejvíce posluchačů

8 přednáškových dnech 16 dvouhodinových přednášek 32 hodin. 213 posluchačů 2728 361, , , 467 180 posluchačů, 33 posluchaček Nejvíce posluchačů Zpráva o Jihomoravském zimním oblastním kurzu. 21-211 Kurz probíhal o sobotách od listopadu do března v zasedačce MěV KSČM Brno-město. Během tohoto období proběhlo v 8 přednáškových dnech 16 dvouhodinových

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva)

www.zlinskedumy.cz Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva) Pracovní list: Ovocnictví školkařství (shrnutí učiva) Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání Odborné učiliště Kelč Rozvoj handicapovaných žáků a ICT CZ.1.07/1.5.00/34.0736

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět : Pěstitelství. 6.ročník

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět : Pěstitelství. 6.ročník Pěstitelství - 1 - Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vyučovací předmět : Pěstitelství 6.ročník - zná a dodržuje zásady hygieny a bezpečnosti práce - dovede poskytnout první pomoc při úrazu - zná základní

Více

Nitrátová směrnice v souvislosti s pěstováním zeleniny

Nitrátová směrnice v souvislosti s pěstováním zeleniny Skalský dvůr, 30.01.2017 Nitrátová směrnice v souvislosti s pěstováním zeleniny Lada Kozlovská, Jan Klír Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. klir@vurv.cz (603 520 684), kozlovska@vurv.cz (733 375 632)

Více

Pracovní list č. 8: Pěstování ovocných a okrasných dřevin

Pracovní list č. 8: Pěstování ovocných a okrasných dřevin A) Zapěstování kmene ovocných a okrasných listnatých 1) Kmen a) Doplňovačka: doplňte slova a dokončete větu. Kmen může být tvořen: - - - - - ž -, - - l - - - - í - - ů - - -, - - - - - t - - - - - - -

Více

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu

Brambor mandelinka bramborová, mšice 0,4 3 při zjištění výskytu SCATTO ÚČINNÁ LÁTKA: 25 g/l deltamethrin postřikový insekticidní přípravek ve formě emulgovatelného koncentrátu k hubení živočišných škůdců na řepce, kukuřici cukrové, ozimých a jarních obilninách, cukrovce,

Více

Rostlinolékařský portál

Rostlinolékařský portál Rostlinolékařský portál pomocník zemědělce Jan Juroch Mendel-Info 2014, Žabčice 13.02.2014 Integrovaná ochrana rostlin Legislativa (Směrnice, zákon, vyhláška, národní akční plán Rostlinolékařský portál

Více

Cena bez DPH: 32,85 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč. Skladem: ANO

Cena bez DPH: 32,85 Kč Cena s DPH: 39,75 Kč. Skladem: ANO Objednací číslo:2572_ccr Acrobat MZ/WG 2 x 10g Acrobat MZ WG je postřik proti plísním. Kombinovaný fungicid se systémovým a kontaktním účinkem na plíseň na listech rostlin. Působí na plíseň bramborovou,

Více

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě

Očekávaný výstup: Žák roztřídí některé přírodniny podle nápadných určujících znaků, uvede příklady výskytu organismů ve známé lokalitě Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: VY_12_INOVACE_1B_Čtenářská_gramotnost_na_1.stupni Název DUM: VY_12_INOVACE_1B_31_Zelenina Vyučovací

Více

přípravku SpinTor evid. č

přípravku SpinTor evid. č ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Hroznová 2 www.ukzuz.cz IČO: 00020338 656 06 Brno ID DS: ugbaiq7 DIČ: CZ00020338 Útvar: OdRÚP Spisová zn.: UKZUZ 117095/2015/24930 Vyřizuje: Ing. Dana Pruknarová

Více

RŮST A VÝVOJ OVOCNÝCH DŘEVIND

RŮST A VÝVOJ OVOCNÝCH DŘEVIND Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 RŮST A VÝVOJ OVOCNÝCH DŘEVIND Velký životní cyklus Stanislav Boček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem EU,

Více

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 KATALOG 2014 DLOUHODOBÝ ÚČINEK DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 EXTRA Dlouhodobé působení Osmocote pro zahradu Pro všechny zahradní, balkónové i domovní rostliny, okrasné keře,

Více

Rukopis nalezený v Akkonu P. Coelho

Rukopis nalezený v Akkonu P. Coelho Pane, zázrak vezdejší dej nám dnes. Tak jako na vrchol hory vedou různé cesty, mnoha cestami můžeme dosáhnout i svého cíle. Dej ať poznáme tu jedinou, kterou má smysl se dát tu, kde se projevuje láska.

Více

Nitrátová směrnice v souvislosti s IPZ

Nitrátová směrnice v souvislosti s IPZ 24.03.2016 Nitrátová směrnice v souvislosti s IPZ Jan Klír, Iva Vojtová Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Ministerstvo zemědělství ČR Kontakty: klir@vurv.cz (603 520 684), iva.vojtova@mze.cz (221

Více

Dobrovolná podpora vázaná na produkci z e l e n i n y od roku 2015

Dobrovolná podpora vázaná na produkci z e l e n i n y od roku 2015 Dobrovolná podpora vázaná na produkci z e l e n i n y od roku 2015 Vícesložkovost přímých plateb 2 Sektorové obálky Citlivé sektory Brambory na výrobu škrobu Chmel Ovoce Zelenina Konzumní brambory Cukrová

Více

Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách

Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách Tomáš Bíba Zimovzdorné kaktusy v našich zahradách Vydala Grada Publishing, a.s., U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3076. publikaci

Více

Samostatný technik zahradnické výroby

Samostatný technik zahradnické výroby Samostatný technik zahradnické výroby Samostatný technik zahradnické výroby koordinuje a zajišťuje proces výroby v květinářském, ovocnářském, zelinářském, sadovnickém i školkařském oboru činnosti. Odborný

Více

přípravku SpinTor evid. č

přípravku SpinTor evid. č ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Hroznová 2 www.ukzuz.cz IČO: 00020338 656 06 Brno ID DS: ugbaiq7 DIČ: CZ00020338 Útvar: OdPP Spisová zn.: SZ UKZUZ 085991/2018/21992 Vyřizuje: Ing. Libuše

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 373 Jméno autora Mgr. Michaela Vejšická Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 15.1.2012 Ročník, pro který je DUM určen 2. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Hodnoticí standard. Ovocnář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Ovocnář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Ovocnář (kód: 41-005-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradník Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci

Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci Společná zemědělská politika Dobrovolná podpora vázaná na produkci Jak již zaznělo v předchozích článcích, od roku 2015 dozná podoba I. pilíře Společné zemědělské politiky, tedy přímých plateb, značných

Více

Biozelenina Velehrad

Biozelenina Velehrad Biozelenina Velehrad (ve filmu hovoří Ing. Petr Weidenthaler) ČAS 0:33 FILOZOFIE A CHARAKTERISTIKA FIRMY Podnikatelská filozofie firmy vychází z kladného vztahu k přírodě a zdraví zákazníků a je založena

Více

POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY

POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY POZNÁMKY K SOUČASNÉMU STAVU A BUDOUCÍMU ROZVOJI VÝROBY ZELENINY Prof. Ing. Josef Duffek, CSc. Katedra zahradnictví AF, Vysoká škola zemědělská Praha Výroba zeleniny má některé specifické zvláštnosti ve

Více

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530 664 43 Želešice Mgr. Jaroslava Kubíčková Ovocné stromy a keře Vy_52_INOVACE_922

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530 664 43 Želešice Mgr. Jaroslava Kubíčková Ovocné stromy a keře Vy_52_INOVACE_922 Název školy Autor Téma Název Číslo projektu Ročník Anotace Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530 664 43 Želešice Mgr. Jaroslava Kubíčková Ovocné stromy a keře Vy_52_INOVACE_922 CZ.1.07/1.4.00/21.1555

Více

Hodnoticí standard. Prodejce v zahradním centru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Prodejce v zahradním centru (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Prodejce v zahradním centru (kód: 66-040-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Obchod (kód: 66) Týká se povolání: Prodavač Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

Hodnoticí standard. Technik ovocnář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Technik ovocnář (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Technik ovocnář (kód: 41-114-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradnický technik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

ZELENINA - NESPECIALIZOVANÉ ABIOTICKÉ PORUCHY, CHOROBY A ŠKŮDCI. Jaroslav Rod Verze: 2019/VI

ZELENINA - NESPECIALIZOVANÉ ABIOTICKÉ PORUCHY, CHOROBY A ŠKŮDCI. Jaroslav Rod Verze: 2019/VI ZELENINA - NESPECIALIZOVANÉ ABIOTICKÉ PORUCHY, CHOROBY A ŠKŮDCI Jaroslav Rod Verze: 2019/VI POŠKOZENÍ KROUPAMI zelí rajče hrách špenát cibule VYBĚHLICE, VYKVETLICE Příčina: nevhodná odrůda, nevhodný termín

Více

Program rozvoje venkova 2014 2020. Dotace do ekologického zemědělství

Program rozvoje venkova 2014 2020. Dotace do ekologického zemědělství Program rozvoje venkova 2014 2020 Dotace do ekologického zemědělství Odbor environmentální a ekologického zemědělství Ing. Tereza Musilová Ministerstvo zemědělství 10. března 2015 Program rozvoje venkova

Více

Hodnoticí standard. Sadovník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Sadovník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Sadovník (kód: 41-007-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradník; Sadovník Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

Hodnoticí standard. Ovocnář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Ovocnář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Ovocnář (kód: 41-005-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Ovocnář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce Ing. František Muška

Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce Ing. František Muška Prognóza a signalizace ošetření v polních plodinách a speciálních kulturách, Zkušenosti v roce 2017 Ing. František Muška Témata přednášky Prognóza a signalizace škodlivých činitelů polní plodiny a speciální

Více

Reformovaná Společná zemědělská politika od roku 2015. Ministerstvo zemědělství

Reformovaná Společná zemědělská politika od roku 2015. Ministerstvo zemědělství Reformovaná Společná zemědělská politika od roku 2015 Ministerstvo zemědělství Obsah prezentace 1) Reforma v I. pilíři - přímé platby nové prvky od roku 2015 stav legislativních příprav k předpisům ČR

Více

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev

Předmět: Ročník: třetí Téma: Vybrané zahradnické plodiny mrkev Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec-farmář 41-52-H/01 Zahradník Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Ročník: třetí Téma:

Více

7 Květinářská cvičení

7 Květinářská cvičení 7 Květinářská cvičení 7.1 Výpočet potřeby osiva, sadby a pěstební plochy Vysvětlete postup pěstování chladnomilné hrnkové kultury bramboříků (Cyclamen persicum) okrasných květem k vánočnímu prodeji na

Více

Část 2: Koncepce veřejné zeleně vymezení předmětu zakázky

Část 2: Koncepce veřejné zeleně vymezení předmětu zakázky Příloha č. 4 Část 2: Koncepce veřejné zeleně vymezení předmětu zakázky Strategie rozvoje městské zeleně města Horní Benešov Cílem strategie rozvoje městské zeleně je celková optimalizace a zefektivnění

Více

Samospráva - činnost a náplň přednáška 31.10.2013

Samospráva - činnost a náplň přednáška 31.10.2013 Samospráva - činnost a náplň přednáška 31.10.2013 Ing. Martina Brandová Tato akce se koná v rámci projektu: Inovace biologických a lesnických disciplín pro vyšší konkurenceschopnost (Registrační číslo

Více

Ceník zahradnických prací a materiálů

Ceník zahradnických prací a materiálů a materiálů Ceny jsou uvedeny bez DPH Údržba trávníku Činnost Jednotka Množství Naše cena Celkem TRÁVNÍK Pravidelné sečení trávníku m 2 0 1,5 Kč 0 Kč Jednorázové sečení trávníku m 2 0 2,0 Kč 0 Kč Jednorázové

Více

Nabídka kurzu. Krajinář. náplň kurzu je připravena dle profesní kvalifikace 41-038-H

Nabídka kurzu. Krajinář. náplň kurzu je připravena dle profesní kvalifikace 41-038-H Nabídka kurzu Krajinář náplň kurzu je připravena dle profesní kvalifikace 41-038-H Místo konání: pracoviště praktické a teoretické výuky (Truhlářská 462 Hr. Králové Věkoše) pracoviště Květinová síň (V

Více

Hodnoticí standard. Krajinář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Krajinář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Krajinář (kód: 41-038-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradník; Krajinář Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost

Více

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015

Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015 Administrace podpor v sektoru zeleniny 2015 Podpora na produkci zeleninových druhů s velmi vysokou a vysokou pracností Administrace žádostí zelenina s velmi vysokou pracností 2015 274 žádostí 6 586,63

Více

Rada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise

Rada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generální tajemnici Evropské komise ada Evropské unie Brusel 15. července 2015 (O. en) 10936/15 ADD 1 AGI 400 STATIS 63 DELACT 95 PŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 13. července 2015 Příjemce: Jordi AYET PUIGANAU, ředitel, za generální

Více

Obor Agropodnikání 15 tématických celků

Obor Agropodnikání 15 tématických celků Název projektu: Zkvalitnění výuky ve vztahu k odborné praxi na zemědělské škole v Táboře Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.14/02.0051 Obor Agropodnikání 15 tématických celků A/ Pěstování rostlin B/ Chov zvířat

Více

SADOVNICKÉ ÚPRAVY - Projektová dokumentace K akci: Nebe nad hlavou Mateřská školka VII, Horní Slavkov, Sportovní 713

SADOVNICKÉ ÚPRAVY - Projektová dokumentace K akci: Nebe nad hlavou Mateřská školka VII, Horní Slavkov, Sportovní 713 SADOVNICKÉ ÚPRAVY - Projektová dokumentace K akci: Nebe nad hlavou Mateřská školka VII, Horní Slavkov, Sportovní 713 V Horním Slavkově : 12/2013 Vypracoval : Bc. Jana Kuttnerová, DiS Zakázkové číslo :

Více

Hodnoticí standard. Technik školkař (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41)

Hodnoticí standard. Technik školkař (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Technik školkař (kód: 41-113-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Zemědělství a lesnictví (kód: 41) Týká se povolání: Zahradnický technik Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 4 Odborná

Více

1.I. Podpora vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách (ukončení přijímání žádostí je do 30.6.

1.I. Podpora vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách (ukončení přijímání žádostí je do 30.6. Dotační programy 1.D. Podpora včelařství (ukončení přijímání žádostí je do 30.10. 2015) zabezpečení opylování zemědělských hmyzosnubných plodin. včelstvo, které je v příslušném roce zazimováno. včelař,

Více

Nabídka zahrádkářských potřeb v maloobchodních prodejnách sítí. ENAPO a PRAMEN CZ. Uvedené ceny platí pro 1 ks, pokud není uvedeno jinak.

Nabídka zahrádkářských potřeb v maloobchodních prodejnách sítí. ENAPO a PRAMEN CZ. Uvedené ceny platí pro 1 ks, pokud není uvedeno jinak. 2015 Nabídka zahrádkářských potřeb v maloobchodních prodejnách sítí ENAPO a PRAMEN CZ 1 Kvetinový ráj okolo vás 139 Kč Flower Balconia OVI ø 30 cm k umístění na zábradlí 259 Kč Flower Balconia OVI ø 60

Více

INFORMACE. pro Vás. Informace pro žadatele - SZP 2015. Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) 17 Informace pro Vás

INFORMACE. pro Vás. Informace pro žadatele - SZP 2015. Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) 17 Informace pro Vás 17 Informace pro Vás INFORMACE pro Vás Informace pro žadatele - SZP 2015 Dobrovolné podpory vázané na produkci (VCS) V rámci Jednotné žádosti pro rok 2015 je možné žádat o dotaci na 12 dotačních opatření,

Více

SAM 19N + 5S. Použití na: Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? olejniny obilniny jeteloviny cukrovku sóju chmel krmnou řepu luskoviny zeleninu

SAM 19N + 5S. Použití na: Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? olejniny obilniny jeteloviny cukrovku sóju chmel krmnou řepu luskoviny zeleninu Proč je výhodné použít SAM 19N + 5S? eliminuje deficit síry v půdě prodlužuje dobu účinku hnojiva díky kombinaci amoniakálního a močovinového dusíku umožňuje efektivní formu hnojení ve směsi s dalšími

Více

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin. Generativní rozmnožování

Bc. Lenka Radová. Základy zahradnické výroby. Rozmnožování rostlin. Generativní rozmnožování Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV35 Číslo materiálu 35

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY. Téma: ZELINÁŘSKÉ ZAHRADY. Ročník: 7. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY. Téma: ZELINÁŘSKÉ ZAHRADY. Ročník: 7. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: ZELINÁŘSKÉ ZAHRADY

Více

Přípravek k hubení savého a žravého hmyzu KARATE Zeon 5 SC 6 ml (001029)

Přípravek k hubení savého a žravého hmyzu KARATE Zeon 5 SC 6 ml (001029) Přípravek k hubení savého a žravého hmyzu KARATE Zeon 5 SC 6 ml (001029) Širokospektrální insekticidní přípravek na bázi syntetického pyrethroidu k hubení savého a žravého hmyzu na bramborách, jádrovinách,

Více

Signum. Registrační číslo:

Signum. Registrační číslo: ungicid Registrační číslo: 4738-0 Charakteristika Postřikový fungicidní přípravek se systémovým účinkem ve formě ve vodě dispergovatelných granulí (WG) určený proti chorobám meruněk, višní, třešní, jahodníku,

Více

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Zelenina na zahradě

Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Zelenina na zahradě Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov, Ivančice, Široká 42 Zelenina na zahradě Autor: Bc. Petra Krysová III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět

Více

DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE

DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE Význam hnojení ovocných kultur draslíkem Pěstování ovoce má v Českých zemích dlouholetou tradici. Podle posledních zpráv jeho výměra dosahuje 18

Více

První krok k biozahradě

První krok k biozahradě Název: První krok k biozahradě Cíl: Co je biozahrada? Biozahrada je místo, kde se cítí dobře člověk, rostliny i živočichové. V biozahradě se nebojuje, ale spolupracuje. Bios, značí život a bio zahradník

Více

Živá příroda rostliny

Živá příroda rostliny 1. Rozděl rostliny podle typu stonku: Živá příroda rostliny ( bříza, cibule, slunečnice, jedle, jabloň, blatouch, modřín, jilm, netřesk, hrušeň, pšenice, pýr) byliny dřeviny 2. Správně přiřaď: stonek koruna

Více

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice

A) Rostliny pro užitek: Jabloň, hrušeň, jeřáb - plodem malvice Prir2-III-30 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Anotace: Materiál slouží jako pomůcka k probíranému tématu - tř. dvouděložné rostliny (7. ročník) třída: Dvouděložné rostliny čeleď: Pryskyřníkovité

Více

11. Zemědělství a lesnictví

11. Zemědělství a lesnictví 11. Zemědělství a lesnictví Agrární hospodářství Zemědělský podnik (Landwirtschaftlicher Betrieb) zemědělský podnik je technickoekonomická jednotka s jednotným podnikovým vedením, která vykonává zemědělské

Více

Technik realizace a údržby zeleně

Technik realizace a údržby zeleně Technik realizace a údržby zeleně Technik realizace a údržby zeleně organizuje a řídí práce při provádění méně náročných sadovnických a krajinářských úprav. Odborný směr: Zemědělství a veterinární péče

Více

CO JSME SNĚDLI ZA 61 LET?

CO JSME SNĚDLI ZA 61 LET? CO JSME SNĚDLI ZA 6 LET? Průměrný obyvatel České republiky spotřeboval za období let až celkem 7 35 obilovin v hodnotě mouky, z toho 4 rýže. Z mlýnských a pekárenských výrobků spotřeboval 3 76 chleba.

Více

UŽIVATELSKÝCH SKUPIN. (POZOR,

UŽIVATELSKÝCH SKUPIN. (POZOR, Z E L E N I N A 1) Zeleninu lze definovat jako jednoletou (výjimečně dvouletou nebo vytrvalou) bylinu, ze které konzumujeme různé části (kořen, list, květ, plod, stonek). Tyto části bylin získáváme z rostliny

Více

BIOSTIMULÁTOR AGRO-SORB ZDRAVÍ PRO POLE. VP AGRO, spol. s.r.o. Stehlíkova , Praha 6 - Suchdol

BIOSTIMULÁTOR AGRO-SORB ZDRAVÍ PRO POLE. VP AGRO, spol. s.r.o. Stehlíkova , Praha 6 - Suchdol BIOSTIMULÁTOR AGRO-SORB ZDRAVÍ PRO POLE VP AGRO, spol. s.r.o. Stehlíkova 977 165 00, Praha 6 - Suchdol 18 volných aminokyselin (L- alfa) 18 volných aminokyselin (L- alfa) 18 volných aminokyselin (L- alfa)

Více