Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2012"

Transkript

1

2 Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2012 V roce 2012 bylo podáno v řádném termínu na Agenturu ochrany přírody a krajiny, Správa CHKO Český les a krajské středisko Plzeň celkem 51 žádostí o poskytnutí finančních prostředků v rámci podprogramu B v celkovém požadavku na finanční příspěvek ve výši Kč. Celkem bylo schváleno 49 žádostí o finanční příspěvek, realizováno však pouze 48 akcí (žadatel v průběhu roku od realizace žádosti č. CL034/12 odstoupil). Zbylé 2 žádosti, které neodpovídaly cílům a kritériím Programu péče o krajinu, byly zamítnuty a vráceny žadatelům. Celková částka uvolněná MŽP za skutečně realizovaná opatření pro sběrné místo AOPK ČR, SCHKO Český les a KS Plzeň činila v roce Kč. Uvedené částky byly rozděleny podle příslušnosti místa realizace v okresech Plzeňského kraje v rámci působnosti pracoviště následovně (viz tab. č. 1 a graf č. 1): Tab. č. 1: Přehled finančních prostředků v rámci Programu péče o krajinu, podprogram B podle okresů Plzeňského kraje (hodnoty uvedené v Kč) Domažlice Plzeň-jih Plzeňměstsever Plzeň- Rokycany Tachov Požadavek dle žádostí Přiznaná dotace Vyplacené dotace Graf č. 1: Přehled vyplacených dotací v rámci Programu péče o krajinu podle okresů Plzeňského kraje (hodnoty v grafu jsou uvedeny v Kč a %)

3 Podprogram B, který je v rámci celého Programu péče o krajinu určen pro čerpání finančních prostředků pro opatření realizovaná ve volné krajině, se dále člení na řadu konkrétních dotačních titulů, z kterých bylo v roce 2012 využito v rámci naší působnosti pro realizována opatření následujcící: B.1a) vytváření podmínek pro zachování nebo obnovu významných biotopů s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů (např. kosení travního porostu, pastva, likvidace náletů, vytváření drobných vodních ploch, atd.) B. 2a) péče o registrované významné krajinné prvky a prvky ÚSES (kosení travního porostu, pastva, likvidace náletů) B. 2b) péče o památné a významné stromy a aleje B. 2c) výsadba nelesní zeleně plnící krajinotvornou funkci B.2d) vytváření drobných přírodních prvků v krajině Rozdělení schválených žádostí z podprogramu B, bylo v roce 2012 v rámci jednotlivých dotačních titulů následující (viz tab. č. 2 a grafy č.2 a 3). Tab. č. 2: Přehled počtu schválených žádostí a vyplacených dotací v rámci jednotlivých dotačních titulů z Programu péče o krajinu Dotační titul B.1a) B.2a) B.2b) B.2c) B.2d) celkem Počet realizovaných žádostí Vyplacená dotace (Kč) Graf č. 2: Přehled počtu schválených žádostí v rámci Programu péče o krajinu podle jednotlivých dotačních titulů

4 Graf č. 3: Přehled vyplacených dotací v rámci Programu péče o krajinu podle jednotlivých dotačních titulů Z uvedených přehledů zřetelně vyplývá relativní finanční náročnost realizovaných opatření zařazených do dotačního titulu B. 2c) výsadba nelesní zeleně Realizovaná opatření v roce 2012 CL001/12 Místo realizace Tis u Blatna Český svaz ochránců přírody, ZO č. 38/02 Launensia Zachování významného krajinného prvku Tiské mokřady Plzeň-sever B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Opatření je zaměřeno na zachování registrovaného VKP Tiské mokřady, který má charakter podmáčené louky a pramenišť s výskytem chráněných druhů rostlin (prstnatec májový, úpolín nejvyšší, kosatec sibiřský, prha chlumní - arnika). V roce 2012 bylo provedeno pokosení vybraných ploch na celkové ploše 0,7052 ha. Opakovaný management.

5 CL002/12 Místo realizace Pohorsko obec Nezdice na Šumavě Vytváření podmínek pro zachování nebo obnovu významných biotopů B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Předmětná lokalita se nachází v registrovaném VKP pod názvem Bývalá obecní draha, kde se nacházejí chráněné druhy rostlin, např. rosnatka okrouhlolistá, tolije bahenní, tučnice obecná, prha arnika atd. Opatření spočívalo v ručním kosení s odstraněním biomasy (1,5 ha) a extenzivní pastvě koz a koní v západním výběžek lokality (1,45 ha). Opakovaný management. CL003/12 město Starý Plzenec Místo realizace Starý Plzenec Kosení na ploše NKP Hůrka u Starého Plzence Plzeň - město B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Xerotermní příkré svahy na území NKP Hůrka u Starého Plzence jsou stanovištěm fytofágních nosatců - Liparus coronatus a Microplontus figuratus, kteří jsou vázáni na bylinný porost suchých trávníků. Na ploše NKP Hůrka bylo provedeno kosení ve dvou etapách na ploše celkem 2,6 ha.opakovaný management.

6 CL004/12 Petr Kučera Místo realizace Plichtice Péče o významné krajinné prvky extenzivní pastvou skotu B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Extenzivní pastva skotu v registrovaném VKP Hnačov za účelem zvýšení biodiverzity území a podpory zvláště chráněných druhů rostlin (kriticky ohrožený hořeček český). Pastva byla prováděna oplůtkovým způsobem na ploše 5 ha. Opakovaný management.

7 CL005/12 Místo realizace Lesná Jaroslav Majer Péče o VKP Lesná Tachov B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Údržba lokality (součást regionálního BC ÚSES) s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin (prstnatec májový, rosnatka okrouholistá, tučnice obecná) pro zachování přechodového rašeliniště a zachování biotopu. Předmětem opatření bylo v roce 2012 pokosení (křovinořezem) včetně odstranění biomasy mimo lokalitu z plochy 1,5 ha a ruční stržení drnu na ploše 10 m 2. Opakovaný management.

8 CL006/12 Jaroslav Majer Místo realizace Dobřany Péče o PCHP Vysoká Plzeň - jih B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Lokalita s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin (kosatec sibiřský, vemeník dvoulistý) vyhlášená jako přechodně chráněná plocha. Předmětem žádosti bylo provedení ručního kosení (křovinořezem) travní hmoty s redukcí rozptýleného náletu dřevin na ploše 0,94 ha. Opakovaný management. CL007/12 Jaroslav Majer Místo realizace Zemětice Péče o VKP Zemětice Plzeň - jih B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Údržba mokřadní neobhospodařované louky (registrovaný VKP) s výskytem chráněných druhů rostlin (kruštík bahenní, rosnatka okrouholistá, vrba rozmarýnolistá, tolije bahenní, vachta trojlistá, tuřice blešní, prstnatec májový) pro zachování druhově bohatého mokřadního společenstva. Zásah spočíval v ručním pokosení s následným odklizem biomasy na části pozemku v rozsahu 1,5 ha. Opakovaný management.

9 CL008/12 ZO ČSOP JILM Pcháčová louka 2012 Místo realizace Kařízek Rokycany B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Lokalita Pcháčová louka s výskytem chráněných druhů rostlin (prstnatec májový, úpolín evropský, kozlík dvoudomý, svízel severní, ostřice dvouřadá, ostřice Otrubova) se nachází v sousedství PP Kařezké rybníky. Opatření spočívalo v ručním kosení a následném odstranění travní hmoty z plochy 0,427 ha. Opakovaný management. CL009/12 ZO ČSOP JILM Péče o louku U Vápenice 2012 Místo realizace Těškov Rokycany B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Sečení podmáčené louky s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin (kosatec sibiřský, úpolín evropský, prstnatec májový), která je registrovaným VKP. Ruční kosení bylo provedeno na ploše 1,1 ha. Opakovaný management.

10 CL010/12 Věra Němečková Místo realizace Horní Kozolupy Silniční Domky - Hořec hořepník - Kosení Tachov B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Posečení s následným odklizem biomasy s cílem zlepšení podmínek pro výskyt druhu uvedeného v Červeném seznamu cévnatých rostlin hořce hořepníku na ploše 0,3 ha. CL011/12 Marie Schwarzová Kosení a bránování Místo realizace Albrechtice u Sušice B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Lokalita je součástí EVL Pastviště u Fínů. Ruční kosení travního porostu (0,5881 ha) se zaměřením především na podporu chráněných druhů rostlin (hořečku mnohotvarého, českého a vemeníku dvoulistého). Vzhledem k množství zapojeného drnu a mechového patra, které brání klíčení chráněných druhů rostlin, byla lokalita převláčena bránami (0,2 ha). Opakovaný management.

11 CL012/12 obec Olbramov Místo realizace Olbramov Údržba biocenter a výskytišť ohrožených druhů rostlin v k.ú. Olbramov Tachov B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Kosení (0,3992 ha) a pastva ovcí (1,4765 ha) mokřadních luk v nivě Kosího potoka, která je součástí přírodního parku Kosí potok a lokálního ÚSES, zabraňuje degradaci původních fytocenóz a současně zlepšuje podmínky pro výskyt zvláště chráněných druhů rostlin, zejména vstavače májového. Opakovaný management.

12 CL013/12 Místo realizace Chrást statutární město Plzeň Kosení travního porostu lehkou mechanizací s vyloučením mulčování Plzeň - město B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Kosení travních porostů (4 ha) pro zachování významného biotopu s přirozeným výskytem stanoviště odpovídajícího druhu uvedeného v černém a červeném seznamu cévnatých rostlin - mochny bílé (Potentilla alba) lehkou mechanizací s vyloučením mulčování včetně odvozu posečené hmoty. Opakovaný management. CL014/12 Občanské sdružení Ametyst - pobočka Prusiny Péče o LBC Svatý Jakub, Prusiny Místo realizace Nebílovy, Netunice Plzeň - jih B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Managementové opatření v lokálním biocentru Svatý Jakub a regionálním biokoridoru 883 s výskytem ohrožených druhů rostlin (jestřábník Zizového, jehlice plazivá, rozrazil rozprostřený, rozrazil polní) a celkově vysokou druhovou diverzitou entomofauny. Opatření spočívalo v kosení ploch (0,7728 ha) ručně vedenou mechanizací a křovinořezem. Opakovaný management.

13 CL015/12 město Plánice Ruční kosení biomasy ve VKP Jamy u Křížovic Místo realizace Křížovice u Číhaně B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Kosení travní biomasy ve VKP Jamy u Křížovic za účelem údržby a ochrany cenných mokřadních a slatinných porostů s vachtou trojlistou, kruštíkem bahenním, tolijí bahenní, vrbou rozmarýnolistou, rosnatkou okrouholistou a vzácnějšími druhy ostřic. Plocha pro managementový zásah činila pro rok ha. Opakovaný management. CL016/12 obec Budětice Místo realizace Vlkonice Ošetření a údržba registrovaného významného krajinného prvku Pod Bohovským B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Údržba a ošetření registrovaného VKP Pod Bohovským s výskytem zvláště chráněných rostlin (hořeček drsný, smrkovník plazivý). Vzhledem k silné sukcesy byla na části VKP provedena likvidace náletových dřevin (0,5131 ha) a dále bylo provedeno kosení travního porostu křovinořezem (0,7396 ha) včetně odklizu biomasy. První zásah.

14 CL017/10 Místo realizace Pařezov 22/07 ZO ČSOP Libosváry Extenzivní pastva ovcí a koz ve VKP Pařezovský kopec Domažlice B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Extenzivní pastva ovcí a koz na lokalitě s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jehlice plazivá, vemeník dvoulistý, vstavač kukačka) byla prováděna na ploše 1,53 ha. Opakovaný management. CL018/12 Místo realizace Mělnice 22/07 ZO ČSOP Libosváry Extenzivní pastva ovcí a koz na Mělnickém tvrzišti Domažlice B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Extenzivní pastva ovcí, koz a jaků na lokalitě, kterou tvoří xerotermní trávníky s roztroušenou zelení. Stanoviště s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jehlice plazivá, vemeník dvoulistý) Pastva byla prováděna na ploše 0,829 ha. Opakovaný management.

15 CL019/12 Místo realizace Mělnice 22/07 ZO ČSOP Libosváry Extenzivní pastva ovcí a koz v Mělnickém lesíku Domažlice B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Extenzivní pastva ovcí, koz a jaků na lokalitě s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jehlice plazivá a vemeník dvoulistý) na ploše 1,1 ha. Opakovaný management. CL020/12 Místo realizace Tasnovice 22/07 ZO ČSOP Libosváry Extenzivní pastva ovcí a koz ve VKP Štítarský kopec Domažlice B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Extenzivní pastva ovcí a koz na lokalitě ve VKP a RBC Štítarský kopec s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jetel žíhaný, jehlice plazivá, vemeník dvoulistý, rožec pětimužný, myší ocásek nejmenší a další) bylo prováděna na ploše 2 ha. Opakovaný management.

16 CL021/12 Václav Pikhart Místo realizace Tasnovice Extenzivní pastva jaků, ovcí a koz ve VKP Štítarský kopec Domažlice B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Extenzivní pastva ovcí, koz a jaků na lokalitě ve VKP a RBC Štítarský kopec s výskytem druhů uvedených na černém a červeném seznamu cévnatých rostlin (jetel žíhaný, jehlice plazivá, vemeník dvoulistý, rožec pětimužný, myší ocásek nejmenší a další) na uznané ploše 8,8 ha. Opakovaný management.

17 CL022/12 VAVÁKY, o.s Místo realizace Těchonice Pastva na lokalitě Těchonická draha B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Extenzivní pastva ovcí byla prováděna na části bývalých obecních pastvin tzv. drahách na ploše 8 ha. Vegetaci lokality tvoří mozaika suchých trávníků a mokřadních luk s výskytem chráněných druhů rostlin (kociánek dvoudomý, bařička bahenní, zdravínek jarní pravý, tolije bahenní, rosnatka okrouhlolistá, hořec hořepník, prstnatec májový a další) a živočichů (hnědásek rozrazilový, modrásek bahenní). Opakovaný management.

18 CL023/12 Místo realizace Kamenec Český svaz ochránců přírody, 29/02 ZO Radnice Ošetření lokality Kamenec - Natura Rokycany B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Příkré stráně, skalní stepi a louky nad nivou Radnického potoka na okraji obce Kamenec jsou Evropsky významnou lokalitou náležící do soustavy NATURA 2000 a jsou biotopem některých druhů uvedených v červeném seznamu bezobratlých (např.cymindis axillaris, Trachys fragariae, Licinus depressus) a cévnatých rostlin (Jovibarda globifera). Opatření zahrnovalo kosení na ploše 2 ha a likvidaci náletových dřevin na ploše 0,1 ha. Opakovaný management. CL024/12 Petr Matějka Místo realizace Dobršín Ošetření a údržba registrovaného významného krajinného prvku Minovka - II. etapa B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Údržba a ošetření části registrovaného VKP Minovka s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin především z čeledě Orchideacea a Liliaceae. Vzhledem k silné sukcesi byl na redukované ploše 0,3 ha odstraněn nálet dřevin a dále bylo provedeno pokosení travního porostu s příměsí trnkových keřů na ploše 1,101 ha. První zásah.

19 CL025/12 Jiří Karl Místo realizace Dobršín Ošetření a údržba registrovaného významného krajinného prvku Minovka II.etapa B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Managementová opatření v části registrovaného VKP Minovka s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin především z čeledě Orchideacea a Liliaceae. Předmětem opatření bylo pokosení travního porostu, výmladků trnkových výhonků a nedopasků na ploše 1,3 ha. Extenzivní pastva ovcí na části lokality nebyla předmětem žádosti. Opakovaný management. CL026/12 Petr Matějka Ošetření a údržba registrovaného významného krajinného prvku U Milčic Místo realizace Milčice u Sušice B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Údržba a ošetření části registrovaného VKP U Milčic (0,68 ha), kde byl zjištěn výskyt zvláště chráněných druhů rostlin, především z čeledě Orchideaceae. Na lokalitě bylo provedeno kosení travního porostu křovinořezem s následným odstraněním biomasy. Původně plánované přepasení lokality ovcemi nebylo realizováno. Opakovaný management.

20 Místo realizace Rabí CL027/12 Myslivecké sdružení Březinka Rabí Ošetření a údržba registrovaného významného krajinného prvku Šibeník B.2a Dotace v Kč: Popis opatření: Údržba a ošetření registrovaného VKP Šibeník s výskytem zvláště chráněných rostlin (hořeček brvitý, prostřelenec křížatý aj.) zahrnovala likvidaci výmladku sukcesních dřevin včetně kosení travního porostu (křovinořezem ) na části VKP o rozloze 0,1343 ha, a kosení travního porostu mechanizací na ploše 0,8329 ha a to včetně odklizu biomasy. Opakovaný management. CL028/12 Dům dětí a mládeže Místo realizace Horažďovice Management lučních společenstev v lok. Na Hrádku B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Cílem opatření bylo kosení lokality s výskytem hořce brvitého, hořce hořepníku a hořečku mnohotvarého (červený seznam cévnatých rostlin) na ploše 0,7 ha. Opakovaný management.

21 CL029/12 Šumařina o.s. Management lučních společenstev Místo realizace Svaté Pole u Horažďovic B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: Kosení travního porostu s cílem zlepšení podmínek pro výskyt druhů uvedených v Červeném seznamu cévnatých rostlin (hořec brvitý, hořeček mnohotvarý český a hořec hořepník) bylo provedeno pouze na ploše 0,75 ha v lokalitě Za humny. Opakovaný management. CL030/12 Bobr Castor o.s. Tůně Silniční Domky Místo realizace Horní Kozolupy Tachov B.2d Dotace v Kč: Popis opatření: Vybudování dvou tůní o rozměrech 20 x 3x 0,5 m a 10 x3 x 0,5 m za účelem vytvoření nového stanoviště pro rozmnožování obojživelníků.

22 CL031/12 obec Draženov Místo realizace Draženov Výsadba zeleně Draženov Průhon Domažlice B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Účelem opatření byla realizace výsadby nelesní zeleně podél historické polní cesty. Bylo vysázeno celkem 30 ks stromů (lípa srdčitá, dub letní habr obecný a javor mleč). CL032/12 obec Hlohová Místo realizace Hlohová Výsadba doprovodné zeleně polní cesty C2.6 v k.ú. Hlohová Domažlice B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Výsadba doprovodné zeleně podél polní cesty obnovené v rámci KPÚ. Bylo vysázeno celkem 35 ks stromů (dub letní, habr, obecný, olše lepkavá, javor mleč a lípa srdčitá).

23 CL033/12 Místo realizace Svárkov Ing. Emilie Cvrčková Remízek s lipovou alejí Svárkov, okr. Plzeň-jih - vytvoření Plzeň - jih B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Výsadba remízku (větrolamu) podél polní cesty v délce 530 m a šířce 4 m tvořeného lipovou alejí a výsadbou keřů. Celkem bylo vysázeno 90 ks lípy srdčité a 1062 ks keřů (dřín obecný, svída bílá, svída krvavá, líska obecná, kalina obecná, krušina olčová, brslen evropský a dřišťál obecný). Výsadba nového remízu je chráněna oplocenkou. CL035/12 obec Kozojedy Místo realizace Robčice Krajinotvorný prvek - výsadba stromů podél polní cesty k.ú. Robčice Plzeň - sever B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Účelem opatření byla realizace výsadby nelesní zeleně podél polní cesty. V rámci opatření bylo vysázeno celkem 27 ks sazenic stromů v druhovém složení jabloň domácí, třešeň ptačí, slivoň švestka, lípa srdčitá a javor mleč.

24 CL036/12 obec Hromnice Místo realizace Žichlice Ekologicko stabilizační prvek v krajině - Žichlice I Plzeň sever B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Liniová jednostranná výsadba dřevin podél stávající polní cesty, která od sebe dělí rozsáhlé hony orné půdy. V rámci opatření byla hrazena výsadba 48 ks stromů (lípa srdčitá, buk lesní, javor klen a dub zimní). CL037/12 obec Krsy Místo realizace Kejšovice Ekologicko stabilizační prvek - Ovčí hora Plzeň - sever B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Výsadba dřevin podél stávající polní cesty. V rámci opatření bylo vysázeno celkem 20 ks stromů a 60 ks sazenic keřů v druhovém složení habr obecný, buk lesní, javor klen, třešeň ptačí, hrušeň obecná, brslen evropský, střemcha obecná a líska obecná.

25 CL038/12 obec Krsy Místo realizace Kejšovice Ekologicko stabilizační prvek Dvorský vrch Plzeň - sever B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Liniová výsadba dřevin podél stávající polní cesty navazující prostorově na již realizovanou výsadbu z minulých let. V rámci opatření byla hrazena v roce 2012 výsadba 40 ks stromů a 60 ks keřů v druhovém složení buk lesní, dub zimní, javor klen, třešeň ptačí, hrušeň obecná, brslen evropský, trnka obecná a líska obecná.. CL039/12 obec Úherce Místo realizace Úherce Výsadba nelesní zeleně - Úherce II. etapa Plzeň - sever B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Výsadba stromů podél polní cesty vedoucí ze Zbůchu do Uherec. Celkem bylo vysázeno 70 ks stromů v druhovém složení jasan ztepilý, dub letní, javor klen, javor mleč a třešeň ptačí.

26 CL040/12 obec Kout na Šumavě Ošetření významného stromu - dubu v Koutě na Šumavě Místo realizace Kout na Šumavě Domažlice B.2b Dotace v Kč: Popis opatření: Ošetření mohutného exempláře dubu letního (obvod kmene 440 cm), který roste na křižovatce polních cest na kraji zástavby obce. Byl proveden základní zdravotní řez.

27 CL041/12 Místo realizace Dobřív HD STROM s.r.o. Ošetření památného stromu Rokycany B.2b Dotace v Kč: Popis opatření: Ošetření PS Dub u Houšků, který roste v těsné blízkosti zástavby, z důvodu zajištění provozní bezpečnosti ((bezpečnostní řez).

28 CL042/12 město Horažďovice Místo realizace Horažďovice Ošetření památného stromu - dub Šternberk v Horažďovicích B.2b Dotace v Kč: Popis opatření: Ošetření PS Dub Šternberk rostoucího ve veřejném parku z důvodu zajištění provozní bezpečnosti. U stromu byla provedena obvodová redukce koruny a potlačen rostoucí břečťan, jeho výhony byly přerušeny těsně nad zemí.

29 CL043/12 město Horažďovice Místo realizace Velké Hydčice Ošetření památného stromu - Rosenauerův dub u Velkých Hydčic B.2b Dotace v Kč: Popis opatření: Ošetření PS Rosenaurův dub, který roste v blízkosti turistické lesní cesty. V rámci ošetření byla provedena obvodová redukce koruny. Odstranění náletových dřevin vrůstajících do koruny stromu bylo provedeno z prostředků žadatele.

30 CL044/12 obec Hvozd Místo realizace Hodovíz Výsadba stromořadí podél polní cesty Plzeň - sever B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Účelem opatření byla výsadba jednostranné aleje stromů podél polní cesty. V rámci opatření bylo vysázeno celkem 37 ks sazenic stromů v druhovém složení jeřáb obecný a třešeň ptačí. CL045/12 Místo realizace Žikov Ladislav Ruda Výsadba stromů krajových ovocných odrůd do volné krajiny v lokalitě Žikov a Strunkov B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: V rámci akce bylo vysázeno celkem 30 ks slivoní pouze v lokalitě Buben. Jednalo se o liniovou výsadbu ve volné krajině kopírující hranici mezi dvěma pastvinami.

31 CL046/12 Místo realizace Ujčín Ladislav Ruda Výsadba stromů krajových ovocných odrůd do volné krajiny v lokalitě Ujčín B.2c Dotace v Kč: Popis opatření: Výsadba celkem 49 ks slivoní na dvou lokalitách v k.ú. Ujčín. Jednalo se o dosadbu stávající zeleně kolem polní cesty a liniovou výsadbu ve volné krajině (osázení meze)..

32 CL047/12 Ladislav Ruda Místo realizace Dlouhá Ves Ošetření památných stromů Skupina stromů u kostela v Dlouhé Vsi B.2b Dotace v Kč: Popis opatření: Ošetření památných stromů Skupina stromů u kostela. V rámci opatření byl proveden u tří stromů (1 lípa srdčitá a 2 javory kleny) bezpečnostní řez a instalace vazeb.

33 CL048/12 Ladislav Ruda Místo realizace Zámyšl Ošetření památného stromu Lípa u Chalupských B.2b Dotace v Kč: Popis opatření: Ošetření PS Lípa u Chalupských, který roste v blízkosti komunikace a domu. Byl proveden stabilizační řez, zdravotní řez a instalována bezpečnostní vazba z důvodu zajištění provozní bezpečnosti.

34 CL049/12 Místo realizace Sušice Sušické lesy a služby s.r.o. Částečná obnova a stabilizace drobných vodních ploch v Lesoparku Luh v roce 2012 B.1a Dotace v Kč: Popis opatření: III. etapa obnovení a stabilizace vybrané soustavy drobných vodních ploch (zvodnělých půdních depresí) za účelem vytvoření vhodnějších podmínek pro existenci chráněných druhů rostlin a živočichů v přírodním biotopu - ochrana larvárních stadií vodního hmyzu, obojživelníků (čolek horský) a mokřadních společenství rostlin. V této etapě bylo provedeno prosvětlení (likvidace náletových dřevin uvnitř tůní a po jejich obvodu), pročištění a prohloubení celkem 11 drobných vodních útvarů. Zpracovala: Ing. Kumperová Leden 2013

Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2013

Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2013 Vyhodnocení dotačního programu MŽP PROGRAM PÉČE O KRAJINU za rok 2013 V roce 2013 bylo v rámci podprogramu B podáno v řádném termínu výzvy do 15.března 2013 na Agenturu ochrany přírody a krajiny, Správa

Více

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ A PŘÍKLADY REALIZACE PRVKŮ ÚSES Z EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH DOTAČNÍCH TITULŮ Ing. Simona ZEZULOVÁ Odbor péče o krajinu, Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, Praha 100 00 Simona.Zezulova@mzp.cz

Více

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP. zelená linka:

Výsadby. Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP.   zelená linka: Výsadby Ukázky typových projektů pro 88. výzvu OPŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Upozornění Uvedené typové projekty byly realizovány mimo území CHKO, avšak typ výsadeb realizovaných

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

Chráněná krajinná oblast Český les. Bělá nad Radbuzou, červen 2014

Chráněná krajinná oblast Český les. Bělá nad Radbuzou, červen 2014 Chráněná krajinná oblast Český les Bělá nad Radbuzou, červen 2014 CHKO Český les ochrana přírody Vyhlášení: 1. 8. 2005 Rozloha: 473 km2 Kraj: Plzeňský Okresy: Domažlice a Tachov CHKO Český les ochrana

Více

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci:

OPŽP přes MAS. Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až ,- Kč především na výsadbu v rámci: OPŽP přes MAS Schváleno rozšíření SCLLD, které nám umožní v rámci regionu MAS rozdělit až 10.000.000,- Kč především na výsadbu v rámci: Sídelní zeleně 5.000.000,- Kč Realizace ÚSES 3.000.000,-Kč Protierozních

Více

Finanční zdroje pro ochranu přírody a krajiny a role AOPK ČR při jejich administraci

Finanční zdroje pro ochranu přírody a krajiny a role AOPK ČR při jejich administraci Finanční zdroje pro ochranu přírody a krajiny a role AOPK ČR při jejich administraci Eva Burešová eva.buresova@nature.cz Středisko České Budějovice Krajina velké části Čech byla za posledních 50 let výrazně

Více

Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř. Lokalita Ještěrčí ráj

Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř. Lokalita Ještěrčí ráj Realizátor: partner ZO ČSOP JARO Jaroměř Lokalita Ještěrčí ráj prostřednictvím pozemkových spolků na lokalitě Ještěrčí ráj spočívalo v: - kosení travních porostů svépomocí včetně likvidace posečené hmoty

Více

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace

Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace váš dopis značky / ze dne naše značka datum vyřizuje / linka NPS 08444/2009 3.9.2009 Ing. Havlátková/388/450245 Oznámení o návrhu vyhlášení přírodní rezervace Niva Kořenského potoka Správa Národního parku

Více

Biocentra. reprezentativní biocentrum lokálního významu v trase NRK STG 5 A 3

Biocentra. reprezentativní biocentrum lokálního významu v trase NRK STG 5 A 3 Územní systém ekologické stability (ÚSES) Nadregionální a regionální ÚSES Trasa nadregionálního a regionálního ÚSES byla převzata ze Zásad územního rozvoje kraje Vysočina (2008). Jižním okrajem katastru

Více

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD

NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD PROJEKTOVÁNÍ A REALIZACE ZAHRADNÍCH A KRAJINÁŘSKÝCH ÚPRAV NÁVRH KRAJINNÉ ZELENĚ V LOKALITĚ ZÁKŘOV - UHERSKÝ BROD APROXIMATIVNÍ ROZPOČET ZPRACOVALA: Ing. Ladislava Nagyová, Ing. Kateřina Gajdošová Gard&N

Více

Rozvoj Pozemkového spolku Gallinago 2011

Rozvoj Pozemkového spolku Gallinago 2011 Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČ 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Rozvoj Pozemkového spolku Gallinago 2011 Vojtěch Kodet, Jaromír Maštera, Dana Kořínková

Více

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)!

Krajina, příroda a její ochrana. Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Krajina, příroda a její ochrana Zákonné způsoby ochrany druhů i ploch ze zákona o ochraně přírody a krajiny (č.114/1992 Sb.)! Co umožňuje chránit a jaký zákon? Ochrana přírody a krajiny ve smyslu zákona

Více

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Jaromír Maštera Foto: J. Maštera, A. Zedníková, V. Kodet Akreditovaný Pozemkový spolek Gallinago pozemkový spolek pro ochranu volné krajiny - funguje při Pobočce

Více

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ

NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ NELESNÍ EKOSYSTÉMY MOKŘADNÍ Prameniště - vývěry podzemní vody; velmi maloplošné ekosystémy - prameništní mechorosty, často porosty řas - nízké ostřice, suchopýry, přesličky aj. - složení vegetace je výrazně

Více

Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu. Sucho v kraji praktický seminář pro obce

Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu. Sucho v kraji praktický seminář pro obce Dotační nástroje na realizaci opatření proti suchu Sucho v kraji praktický seminář pro obce Petra Kolářová odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP Opatření v krajině proti suchu Obnova a tvorba krajinných

Více

Příloha Odůvodnění ÚP Supíkovice 1

Příloha Odůvodnění ÚP Supíkovice 1 Příloha Odůvodnění ÚP : Tabulková část okresního generelu (OG) ÚSES okresu Jeseník biocentra, výběr pro k. ú. obce, doplněná v rámci ÚP 1) LBC v obci : Pořadové číslo: 168 Označení ve výchozím generelu:

Více

3. Přírodní památka Kamenec

3. Přírodní památka Kamenec 3. Přírodní památka Kamenec Na rozhraní katastrů Panské Nové Dvory a Dobrá u Frýdku-Místku severně od silnice z Frýdku-Místku do Dobré se nalézá přírodní památka Kamenec. Velmi cenný mokřadní biotop s

Více

R o z h o d n u t í. O d ů v o d n ě n í

R o z h o d n u t í. O d ů v o d n ě n í Praha: 2.6.2016 Číslo jednací: 060330/2016/KÚSK Spisová značka: SZ-060330/2016/KÚSK/2 Vyřizuje: Ing. Jitka Štuklová, l.339 Značka: OŽP/Št R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského kraje, odbor životního

Více

přírodní památka Kounické louky

přírodní památka Kounické louky Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. přírodní památka Kounické louky

Více

Informační panel na Pístovských mokřadech

Informační panel na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Informační panel na Pístovských mokřadech Foto: J. Maštera Jaromír Maštera září 2010

Více

Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku

Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku občanské sdružení Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Obojživelníci u Rančířovského Okrouhlíku Zpráva z akce pro veřejnost Jaromír Maštera červenec

Více

LOUKY a PASTVINY. Jan HORNÍK. projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea

LOUKY a PASTVINY. Jan HORNÍK. projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea LOUKY a PASTVINY Jan HORNÍK projekt Managementové centrum - občanská sdružení Daphne ČR a Centaurea Podpořeno grantem z islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci finančního mechanismu EHP a Norského finančního

Více

Program péče o krajinu

Program péče o krajinu Pracovní metodika Program péče o krajinu Národní program Ministerstva životního prostředí České republiky Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem Březen 2015 Obsah 1 Úvod... 2 2 Program péče

Více

Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES. AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les

Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES. AOPK ČR, Správa CHKO Blanský les Chráněná krajinná oblast BLANSKÝ LES CHKO BLANSKÝ LES - založena 1990, rozloha 212 km2 - nadmořská výška 420 1083 m - komplexy bukových a smíšených podhorských lesů, teplomilné trávníky na vápenci, hadcové

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha A4 pozemky obhospodařovány jako sady a zahrady (duben2011) Obr. 2: Dílčí plocha A6 sad vyčištěný v roce 2010 využívaný k pastvě Obr. 3: Dílčí plocha A7 tůň u studánky v západní části

Více

Projekt na zdravotní ošetření stromů a výsadbu stromové aleje v lukách v obci Žerotín

Projekt na zdravotní ošetření stromů a výsadbu stromové aleje v lukách v obci Žerotín Projekt na zdravotní ošetření stromů a výsadbu stromové aleje v lukách v obci Žerotín Investor Zadavatel Obec Žerotín Obec Žerotín Projekt a technická průvodní zpráva na zdravotní ošetření stromů a obnovení

Více

Výsadba biocenter a liniové zeleně

Výsadba biocenter a liniové zeleně 07.04.2017 Výsadba biocenter a liniové zeleně Pobočkou Nymburk v okresech Nymburk a Praha-východ Místo konání: Praha budova ČSVTS, Novotného lávka 200/5 Ing. Zdeněk Jahn, CSc. vedoucí Pobočky Nymburk biocentrum

Více

Přírodní památka Tesařov

Přírodní památka Tesařov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území ve smyslu ustanovení 40 odst. (1) zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny v platném znění a 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb. Přírodní památka Tesařov Název

Více

územní plán Ročov r Ing. arch. Karel Chlouba Tabulky prvků ÚSES na území městyse Ročov RNDr. Jana Tesařová CSc

územní plán Ročov r Ing. arch. Karel Chlouba Tabulky prvků ÚSES na území městyse Ročov RNDr. Jana Tesařová CSc územní plán Ročov r. 2011 Ing. arch. Karel Chlouba Tabulky prvků ÚSES na území městyse Ročov RNDr. Jana Tesařová CSc 1 lokální biocentra - LC 2 3 4 Pořadové číslo: LC 121 Katastrální území: Úlovice Název:

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Zeleň rostoucí mimo les* * zahrnuje i sídelní zeleň

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP Zeleň rostoucí mimo les* * zahrnuje i sídelní zeleň NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace

Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace Příloha XII - popis segmentů aktuálního stavu vegetace číslo kód ses plocha [a] název popis stg 1 11 1 79,50 orná půda základní velmi mírný Z svah; plodiny: pícniny, úzkořádkové obilniny, kukuřice, brambory;

Více

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech

Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině Úvoz 23, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Obnova biotopů na Pístovských mokřadech Závěrečná zpráva projektu Foto: A. Mašterová Jan

Více

Obec Tučín R E A L I Z A C E

Obec Tučín R E A L I Z A C E Obec Tučín K O M P L E X N Í P O Z E M K O V É Ú P R A V Y V K.Ú. T U Č Í N - R E A L I Z A C E Obec Tučín S T Á T N Í P O Z E M K O V Ý Ú Ř A D, P O B O Č K A P Ř E R O V N Á V R H P O Z E M K O V É Ú

Více

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu

KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu KUŇKA OHNIVÁ a ČOLEK VELKÝ na Vysočině a příklady vhodného managementu Jaromír Maštera říjen 2013 Obojživelníci na Vysočině Česká republika - 21 druhů Vysočina - 15 druhů: mlok čolek velký čolek horský

Více

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování

Voda v krajině. Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Péče, praktická opatření, možnosti financování Voda v krajině Obnova a péče o mokřadní biotopy - tůně - rybníky - podmáčené louky Revitalizace vodních toků Vytváření nových tůní vhodné místo

Více

Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka

Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka Revitalizace Černého potoka a jeho přítoků v PR Černá louka Zelená síť Krušné hory- Udržitelné využívání a péče o kulturní krajinu v Krušných horách Boží dar 2.- 3.5.2011 Realizace v rámci programu Operační

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP. zelená linka:

Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.  zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Hodnocení projektů v PO 6 2007-2013 Hodnotící kritéria rozdělena na dvě skupiny

Více

Tabulková část OG ÚSES okresu Jeseník - biocentra. OK 2 Rychlebské hory Račí údolí (NC) NK 85 NK 86. RC 488 Hraničky RK 824

Tabulková část OG ÚSES okresu Jeseník - biocentra. OK 2 Rychlebské hory Račí údolí (NC) NK 85 NK 86. RC 488 Hraničky RK 824 Odůvodnění ÚP: Tabulková část OG ÚSES okresu Jeseník - biocentra Výběr BC pro katastrální území obce (včetně BC navazujících na obec, propojených biokoridory s BC v obci apod.) a s úpravami BC navrženými

Více

Zpracování plánů ÚSES Základní částka za zpracování plánu ÚSES je Kč/Ks - k základní částce se připočítává částka na plochu.

Zpracování plánů ÚSES Základní částka za zpracování plánu ÚSES je Kč/Ks - k základní částce se připočítává částka na plochu. NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 16.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 3408/2013 KUSP 3408/2013

Více

Rostlinné populace, rostlinná společenstva

Rostlinné populace, rostlinná společenstva Rostlinné populace, rostlinná společenstva Populace - soubor jedinců jednoho druhu, vyskytující se na určitém stanovišti a jsou stejného genetického původu ZNAKY POPULACE roste produkuje biomasu hustota

Více

Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz

Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz Zpět Finanční nástroje ochrany přírody a pastva ovcí a koz Bohumil Fišer Finanční nástroje na podporu pastvy ovcí a koz Program péče o přírodu a krajinu Operační program životní prostředí 07 13 Horizontální

Více

Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce. VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24.

Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce. VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24. Finanční nástroje ochrany přírody a krajiny - možnosti pro obce VI.Setkání starostů a místostarostů kraje Vysočina 24. květen 2011 Vybrané programy MŽP vhodné pro obce Operační program Životní prostředí

Více

Příloha č. 3 MALOPLOŠNÁ ZVLÁŠTĚCHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ

Příloha č. 3 MALOPLOŠNÁ ZVLÁŠTĚCHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ Příloha č. 3 MALOPLOŠNÁ ZVLÁŠTĚCHRÁNĚNÉ ÚZEMÍ Spojovacím znakem Bojkovska je území CHKO Bílé Karpaty, které se rozprostírá na významné ploše území MAS, a tím limitují a současně předurčují rozvojové možnosti

Více

Ukázky typových projektů pro nové aktivity CLLD z OPŽP zelená linka:

Ukázky typových projektů pro nové aktivity CLLD z OPŽP zelená linka: Ukázky typových projektů pro nové aktivity CLLD z OPŽP 2014-2020 www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Revitalizace funkčních ploch a prvků sídelní zeleně OPŽP 2014-2020 Prioritní osa 4

Více

Katalog významných krajinných prvků SO ORP Prostějov

Katalog významných krajinných prvků SO ORP Prostějov Katalog významných krajinných prvků SO ORP Prostějov Příloha č. 1 k bakalářské práci z geografie na téma chráněná území Prostějovska Autor: Jiří Havela Obsah Arboretum v Kostelci... 2 Brus - okolí... 3

Více

Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK. Mgr. Stanislav Mudra

Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK. Mgr. Stanislav Mudra Péče o KP/ zakládání KP v rámci PPK, POPFK Mgr. Stanislav Mudra Operační program Životní prostředí Operační program Životní prostředí (OP ŽP) nabízí v období let 2007-2013 možnost realizace široké škály

Více

INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ

INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ INVENTARIZACE DŘEVIN JAKO PODKLAD K ŽÁDOSTI O KÁCENÍ 09/2016 OBSAH LOKALIZACE... 2 ZHODNOCENÍ STAVU DŘEVIN... 2 PŘÍLOHY... 4 A) INVENTARIZAČNÍ TABULKY... 4 B) FOTODOKUMENTACE... 9 C) SITUČNÍ ZÁKRES DŘEVIN...

Více

Vytváření a obnova krajinných prvků možnosti dotačních programů Ing. Radka Štýbrová

Vytváření a obnova krajinných prvků možnosti dotačních programů Ing. Radka Štýbrová Vytváření a obnova krajinných prvků možnosti dotačních programů Ing. Radka Štýbrová AOPK ČR Regionální pracoviště Střední Čechy Podle způsobu ochrany území jsou rozděleny i jednotlivé dotační programy

Více

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část

KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE. Analytická část KONCEPCE OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY JIHOČESKÉHO KRAJE Analytická část Zpracovatelé ATEM s.r.o. EIA SERVIS s.r.o. Hvožďanská 2053/3 U Malše 20 148 00 Praha 4 370 01 České Budějovice Únor 2007 Koncepce ochrany

Více

Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína. funkce: vedoucí regionálního centra

Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína. funkce: vedoucí regionálního centra OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141621 1. Údaje o organizaci, která projekt realizovala: organizace

Více

MALOPLOŠNÁ CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ Přírodní památka Jílovské tisy Na pravém břehu Jílovského potoka nedaleko obce Jílové, v těžko přístupných, strmých skalnatých a suťovitých svazích vrchu Výrovna, je v lesních

Více

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu)

Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení na zemědělský půdní fond (dle příl. č.3 k vyhlášce 13/1994 Sb. o ochraně půdního fondu) (Zemědělská příloha) OBSAH: 1. Údaje o pozemcích dotčené

Více

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice k.ú. Boršice u Blatnice Vypracoval: Obsah: Ing. Petr Kvapil Textová část Položkový rozpočet s krycím listem Výkaz výměr Zákres do map Fotodokumentace

Více

Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech

Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech Mokřady - ochrana a management z.s. Popice 79, 586 01 Jihlava, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Podpora ohrožených druhů na Hulišťatech Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Jaromír Maštera říjen

Více

Charakteristika AEO-K podopatření Specifické informace k opatřením AEO-K OBDOBÍ II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE

Charakteristika AEO-K podopatření Specifické informace k opatřením AEO-K OBDOBÍ II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE OBDOBÍ 2015-2020 II.PILÍŘ NÁROKOVÉ DOTACE II.pilíř - nárokové dotace AEO-K 1 Specifické informace k opatřením AEO-K Poskytnutí dotace : - Podání žádosti o poskytnutí peněz (x zařazení do opatření) každoročně

Více

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP

NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP NÁKLADY OBVYKLÝCH OPATŘENÍ MŽP * * zahrnuje i sídelní zeleň Položka součástí všech agregovaných položek je doprava a přesun materiálu na lokalitě T.j. cena za t. j. (bez DPH) I. Agregované položky pro

Více

Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice"

Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice Vytvoření prvků ÚSES v k.ú. Boršice u Blatnice" Boršice u Blatnice Zpracoval: Ing. Petr Kvapil Obsah: Textová část Položkový rozpočet, včetně krycího listu Výkaz výměr Mapové přílohy Fotodokumentace Výpis

Více

Realizace programu péče o krajinu v roce 2013 v CHKO Český les

Realizace programu péče o krajinu v roce 2013 v CHKO Český les CHKO Český les PPK 2013 Realizace programu péče o krajinu v roce 2013 v CHKO Český les V roce 2013 byla Správě CHKO Český les a KS Plzeň na podporu opatření s přínosem pro ochranu přírody a krajiny ČR

Více

B. Technická zpráva Měřítko: Č. přílohy: B

B. Technická zpráva Měřítko: Č. přílohy: B Zodpovědný projektant: Vypracoval: Kreslil: GALLOPRO s.r.o. Ing. Pavel Gallo Ing. Petr Kopeček Ing. Petr Kopeček Nová 1564, Říčany 251 01 Kraj: Liberecký Perucká 1, Praha2 125 00 Obec: Chlum Tel:224 253

Více

Územní plán obce Rohozec, 2000

Územní plán obce Rohozec, 2000 Územní plán obce Rohozec, 2000 Širší vztahy: -VRT vysokorychlostní trať Praha Brno - vojenské letiště Chotusice-Čáslav (ochranná hluková pásma) - regionální ÚSES -vedení vysokého napětí - vysokotlaký plynovod

Více

Obsah: 1 Hydromorfologická analýza. 2 Biologická rešerše

Obsah: 1 Hydromorfologická analýza. 2 Biologická rešerše Obsah: 1 Hydromorfologická analýza 2 Biologická rešerše - Zpracována pro každé povodí (celkem 16 zpráv) - Skládá se z: - Analýza Nálezové databáze ochrany přírody, včetně 5 zákona č. 114/1992 Sb. (2010

Více

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Naděžda Urbaňcová Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem pobočka Frýdek-Místek Podpory při hospodaření v lesích z resortu životního

Více

Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí

Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí Návrh Výsadba stromořadí v obci Podolí průvodní a technická zpráva Vypracovala: Ing. Sylva Holánová 15.5.2015 Cíl navrženého opatření Jednostranné stromořadí je navrženo severovýchodně od obce podél polní

Více

Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490)

Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490) Příloha č. 3 Aktualizace 6. 2. 2017 Obecná pravidla pro naplňování cílů projektu LIFE CORCONTICA (LIFE 11 NAT/CZ/490) 1. Zásahy přesně neurčené mapou (příloha č. 2, Dohody), budou upřesněny po dohodě s

Více

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY Chráněné území Omezují činnosti, jež by mohly vést k rušení, poškození nebo k zničení dochovaného stavu území, cenného pro svůj krajinný

Více

ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/ LIBEREC KULK 14305/2017. Mgr. Waldhauserová/ OŽPZ 194/2017 OZOP

ČÍSLO JEDNACÍ OPRÁVNĚNÁ ÚŘEDNÍ OSOBA/LINKA/ LIBEREC KULK 14305/2017. Mgr. Waldhauserová/ OŽPZ 194/2017 OZOP Krajský úřad Libereckého kraje odbor životního prostředí a zemědělství ARR - Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. Dr. Milady Horákové 185/66 460 07 LIBEREC Obec Horní Libchava Horní Libchava 60

Více

BIOD_OMOO_1404_ZZ_ www.doc str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína

BIOD_OMOO_1404_ZZ_ www.doc str. 1. Závěrečná zpráva o projektu. Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína BIOD_OMOO_1404_ZZ_141435-www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Záchrana lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141435 1. Údaje o organizaci,

Více

Příloha F - Fotodokumentace

Příloha F - Fotodokumentace Obr. 1: Dílčí plocha C1 z plochy byl odstraněn prakticky veškerý keřový porost Obr. 2: Dílčí plocha C1 plocha po totálním odstranění keřových porostů Obr. 3: Dílčí plocha C1 Obr. 4: Dílčí plocha C2 na

Více

Výsadby a zajištění vodních prvků v biocentrech

Výsadby a zajištění vodních prvků v biocentrech 14.06.2018 biocentrum Sovenice Výsadby a zajištění vodních prvků v biocentrech Místo konání: Fakulta stavební ČVUT Praha Ing. Zdeněk Jahn, CSc. vedoucí pobočky SPÚ v Nymburce Biocentrum s vodní plochou

Více

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace

Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Podpora zlepšování přírodního prostředí v České republice revitalizace a renaturace Říční nivy Nivy jako přírodní útvary Niva je přírodní tvar vzniklý fluviálními pochody. Poříční a údolní nivy mají svoji

Více

Digitální podoba dat nadregionálního územního systému ekologické stability na detašovaném pracovišti Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Brně

Digitální podoba dat nadregionálního územního systému ekologické stability na detašovaném pracovišti Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Brně Digitální podoba dat nadregionálního územního systému ekologické stability na detašovaném pracovišti Agentury ochrany přírody a krajiny ČR v Brně Územní systém ekologické stability Zákon ČNR č. 114/92

Více

Generel krajinné zeleně tab 1 / 28 k.ú. Žalkovice

Generel krajinné zeleně tab 1 / 28 k.ú. Žalkovice Generel krajinné zeleně tab 1 / 28 číslo a název lokality: A ÚJEZDY číslo segmentu: 1A dotčené parcely: 494 354/4 355/6 372/4 372/5 372/13 372/14 372/15 372/16 372/17 375/6 375/7 375/8 375/9 375/10 375/12

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu BIOD_OMOO_1202_ZZ_www.doc str. 1 OCHRANA BIODIVERZITY Národní program ČSOP Závěrečná zpráva o projektu Název projektu: Záchrana biotopu lučních sadů v pozemkovém spolku Meluzína číslo projektu: 141217

Více

Příspěvek EU (ERDF) Národní spolufinancování. CZ /0.0/0.0/15_010/ Středočeský kraj , ,

Příspěvek EU (ERDF) Národní spolufinancování. CZ /0.0/0.0/15_010/ Středočeský kraj , , Seznam projektů v 6., 10., 11., 12. a 15. výzvě (prioritní osy 3 a 4) schválených Řídicím orgánem OPŽP k podpoře na základě doporučení Výběrové komise Řídicího orgánu OPŽP, konané dne 10. 3. 2016. Název

Více

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý

Nízký a střední les. alternativa budoucnosti. Jan Kadavý Nízký a střední les alternativa budoucnosti Jan Kadavý Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Kapitola 0 - obsah Obsah prezentace

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta

olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta olšové vrbiny = AlS = Alni glutinosae-saliceta břehové porosty doprovodné porosty olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 olše lepkavá (Alnus glutinosa) 60-80 vrba křehká (Salix fragilis) 0-40 vrba křehká

Více

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody

A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody A.14 - Přehled všech maloplošných ZCHÚ ve vazbě na vody Číslo Název 118 NPR Hrabanovská černava Zbytek polabské černavy s typickými společenstvy 1933 Horní a střední Labe 132 PR Chropotínský háj Zbytek

Více

Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs

Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs Škody působené bobrem evropským na lesních porostech Biberschäden im Waldbewuchs Ing. Jan Dovrtěl Ing. Miroslav Svoboda Lesy České republiky, s.p. Lesní závod Židlochovice Lesní závod Židlochovice organizační

Více

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité.

1. Celkový pohled na lesní část, olšina s porostem ostřice třeslicovité. 7. Přírodní rezervace Novodvorský močál Na jihovýchodním okraji Panských Nových Dvorů tam, kde začíná lesní komplex bývalého vojenského lesa a kde byl kdysi rybník, vzniklo samovolnou sukcesí (vývojem)

Více

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech

Plány péče o území ve správě pozemkových spolků. Na pramenech Plány péče o území ve správě pozemkových spolků Pozemkový spolek pro přírodu a památky Podblanicka Na pramenech 1. Základní údaje 1.1. Název území Na pramenech je převzatý pomístní název. 1.2. Lokalizace

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. LeaderFEST 2017, , Hlinsko Elena Bočevová. zelená linka:

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. LeaderFEST 2017, , Hlinsko Elena Bočevová.   zelená linka: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR LeaderFEST 2017, 1. 6. 2017, Hlinsko Elena Bočevová www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Lze podpořit Co? Proč? Jak? Kdy? Za kolik? Na co si dát pozor!

Více

Seminář pro žadatele v OP Životní prostředí

Seminář pro žadatele v OP Životní prostředí Seminář pro žadatele v OP Životní prostředí Realizace ÚSES Realizace sídelní zeleně 28. 3. 2019 PŘÍKAZY Výzva MAS Moravská cesta OPŽP Realizace ÚSES Datum vyhlášení výzvy: 14. 2. 2019 v 9:00 h. Datum ukončení

Více

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY)

DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) DRUHOTNÉ (SEKUNDÁRNÍ BIOTOPY) Celá škála ekosystémů: - dálniční, silniční a železniční náspy, protipovodňové hráze - úseky pod vedením vysokého napětí - vytěžené lomy a pískovny, včetně těch určených k

Více

INDEX QBR Datový list do terénu

INDEX QBR Datový list do terénu INDEX QBR Datový list do terénu Kvalita břehového biotopu Skóre pro jednotlivé části nemůţe být negativní, ani překročit 25 Celkový říční kryt Skóre 25 80 % břeţního krytu (kromě jednoletých rostlin) 50-80

Více

Mokřadní centrum Kančí obora

Mokřadní centrum Kančí obora Mokřadní centrum Kančí obora Historický exkurz V důsledku vodohospodářských úprav v 70. a 80. letech minulého století byla niva řeky Dyje vyloučena z přirozených korytotvorných procesů. Zahloubenín, napřímením

Více

Prioritní osa 4, specifický cíl 4.2: Posílit biodiverzitu. AOPK ČR, Regionální pracoviště Východní Čechy

Prioritní osa 4, specifický cíl 4.2: Posílit biodiverzitu. AOPK ČR, Regionální pracoviště Východní Čechy Autor prezentace: Mgr. Jan Jetenský, AOPK ČR, Regionální pracoviště Východní Čechy Typy podporovaných projektů a aktivit Aktivita 4.2.1: Péče o vzácné druhy (ve volné krajině i urbanizovaném prostředí)

Více

Plán místního územního systému ekologické stability Změna č.1 územního plánu Běhařovice v k.ú. Běhařovice a k.ú. Ratišovice

Plán místního územního systému ekologické stability Změna č.1 územního plánu Běhařovice v k.ú. Běhařovice a k.ú. Ratišovice Projekty pro krajinu, s.r.o. Ondráčkova 556/199 628 00 Brno Plán místního územního systému ekologické stability Změna č.1 územního plánu Běhařovice v k.ú. Běhařovice a k.ú. Ratišovice (samostatná část

Více

FINANCOVÁNÍ VÝSADEB DŘEVIN VEDOUCÍCH K VYTVÁŘENÍ KRAJINNÝCH STRUKTUR Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. DŘEVINY MIMO LES,

FINANCOVÁNÍ VÝSADEB DŘEVIN VEDOUCÍCH K VYTVÁŘENÍ KRAJINNÝCH STRUKTUR Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. DŘEVINY MIMO LES, FINANCOVÁNÍ VÝSADEB DŘEVIN VEDOUCÍCH K VYTVÁŘENÍ KRAJINNÝCH STRUKTUR Agentura ochrany přírody a krajiny ČR DŘEVINY MIMO LES, 14. 11. 2017, Hustopeče www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz

Více

Posílení funkce ÚSES v trase nadregionálního migračního koridoru v k.ú. Jablunkov - I. etapa

Posílení funkce ÚSES v trase nadregionálního migračního koridoru v k.ú. Jablunkov - I. etapa Posílení funkce ÚSES v trase nadregionálního migračního koridoru v k.ú. Jablunkov - I. etapa Projekt ÚSES a krajinotvorných opatření (zjednodušená projektová dokumentace) Identifikační údaje záměru Název:

Více

Prezentace projektu na vybraném biocentru.

Prezentace projektu na vybraném biocentru. Prezentace projektu na vybraném biocentru. Vracet krajině její původní charakter? Navracet lesu jeho původní funkci? Podporovat domácí druhy dřevin? Na takové a řadu souvisejících otázek lze dát bezpochyby

Více

Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014

Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014 Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014 Ing. Karel Kříž ZO ČSOP Vlašim Eva Lupačová Město Vlašim Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Název obce: Žirovnice Počet částí obce: 6 Počet katastrálních území: 6 Výměra obce: 4440 ha Počet obyvatel k 1.1.2010: 3070 Hustota obyvatel: 69 obyv/km

Více

Článek 1 Vymezení přírodní památky. Článek 2 Soustava NATURA Článek 3 Poslání přírodní památky

Článek 1 Vymezení přírodní památky. Článek 2 Soustava NATURA Článek 3 Poslání přírodní památky NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 21/2011, kterým se zřizuje přírodní památka Svatý Kříž Rada Jihočeského kraje vydává dne 19. 7. 2011 podle 77a odst. 2 v souladu s ustanovením 36 zákona č. 114/1992 Sb., o

Více

Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera

Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera Poznámky k péči o biotopy obojživelníků Jaromír Maštera Havlíčkův Brod, listopad 2013 Ochrana obojživelníků = Ochrana a péče o rozmnožovací biotopy = vodní biotopy + Ochrana a péče o biotopy, které obývají

Více

Mgr. Vladimír Ledvina

Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov Krajinné plánování a význam drobných přírodních prvků v kulturní krajině Mgr. Vladimír Ledvina Zdravá krajina náš domov KRAJINA: - Část zemského povrchu s charakteristickým reliéfem

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více