Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení"

Transkript

1 Právní předpisy pro ochranu zdraví zaměstnanců při práci Stav ke dni Novelizace zák.č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví Vyhláška MZ č.288/2003 Sb. Vyhláška MZ č.432/2003 Sb. S účinností od vešla v platnost novela zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví zákon č.274/2003 Sb., kterým se mění některé zákony na úseku ochrany veřejného zdraví. Hlavní změny týkající se oblasti ochrany zdraví zaměstnanců při práci : Do kategorie se nezařazují práce prováděné na pracovištích staveb prozatímně užívaných ke zkušebnímu provozu, který nepřekročí jeden rok. O zařazení do třetí nebo čtvrté kategorie rozhoduje příslušný orgán ochrany veřejného zdraví (ne do kategorie druhé) Práce do druhé kategorie zařazuje zaměstnavatel a to do 30 kalendářních dnů ode dne zahájení jejich výkonu, změny podmínek odůvodňující zařazení práce do druhé kategorie nebo do 10 dnů ode dne vykonatelnosti rozhodnutí OOVZ o tom, že práce dosud zařazené do třetí nebo čtvrté kategorie již nejsou pracemi této kategorie. Povinnost zaměstnavatele neprodleně oznámit každou změnu podmínek výkonu práce, která by mohla mít vliv na zařazení do kategorie 3 nebo 4 Návrh na zařazení práce do kategorie: označení práce název a umístění pracoviště jednotlivé dílčí výkony práce délku směny, režim střídání směn postup stanovení celkové expozice rozhodujícím faktorům, její výsledné hodnoty a zařazení jednotlivých faktorů do kategorie návrh kategorie počet zaměstnanců, z toho žen opatření k ochraně zdraví Zaměstnavatel je povinen neprodleně oznámit příslušnému OOVZ práce, které zařadil do druhé kategorie a údaje rozhodné pro toto zařazení Na návrh zaměstnavatele nebo z vlastního podnětu je příslušný OOVZ oprávněn rozhodnout o: zařazení práce, o níž má zaměstnavatel za to, že je prací 1 nebo 2 kategorie, do vyšší kategorie tom, že práce druhé kategorie je prací rizikovou tom, že práce dosud zařazené do třetí nebo čtvrté kategorie již nejsou pracemi této kategorie Měření pro účely kategorizace Osoba akreditovaná nebo autorizovaná k příslušným měřením Dnem nabytí účinnosti tohoto zákona ( )se zastavují řízení před orgánem ochrany veřejného zdraví o zařazení práce do druhé kategorie.

2 Podle 37 odst.3 zák.č.258/2000 Sb., ve znění tohoto zákona, se posuzují i návrhy na zařazení prací do kategorií, o nichž správní řízení nebylo pravomocně ukončeno. Práce, zařazené přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona orgánem ochrany veř.zdraví do druhé kategorie, se považují za práce zařazené podle tohoto zákona zaměstnavatelem.. Zaměstnavatel je povinen zaslat kopii rozhodnutí o stanovených lék.prev.prohlídkách zařízení vykonávající záv.prev.péči Zaměstnavatel informuje o uložení následné lék.prohlídky fyzickou osobu, pro kterou byla uložena (i když již není jeho zaměstnancem-informaci zašle na poslední místo trvalého pobytu, které je mu známo) Zařízení vykonávající ZPP informuje o nařízení násl.lék.prohlídky zdravotnické zařízení, jehož součástí je odd. nebo klinika NzP nebo PL, které následnou lék.prohlídku provede Pro řešení sporů o použití metody vyšetřování faktorů prac.podmínek a hodnocení zátěže organizmu neupravené práv.předpisy je MZ oprávněno stanovit rozhodčí metodu Autorizace nově upravené požadavky na získání autorizace i pro provádění hodnocení zdravotních rizik S účinností od vešla v platnost Vyhláška MZ č. 288/2003, kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým, a podmínky, za nichž mohou mladiství výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání (nahrazuje vyhl.261/97 Sb. a její novelu č.185/98 Sb.). Je v souladu s právem Evropských společenství: Směrnice Rady č.92/85/ehs o zavádění opatření pro zlepšení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci těhotných pracovnic, pracovnic krátce po porodu nebo kojících pracovnic Směrnice Rady č.94/33/es o ochraně mladistvých pracovníků Oproti předchozí úpravě vyhláška neobsahuje zákazy práce žen (byl to rozpor s právem ES): Rozdíly mezi muži a ženami jsou ve fyzické výkonnosti-respektují to prováděcí předpisy k zákonu o ochraně veř.zdraví (NV.č.178/2001) Stejná vnímavost k průmyslovým škodlivinám u mužů i žen Ochrana potomstva před genetickým poškozením na úrovni zárodečných buněk (uplatňovat stejně u mužů) Nutná ochrana plodu v prvních dnech a týdnech 1. Práce zakázané těhotným ženám-nejkritičtější období pro zdravý vývoj těhotenství a plodu je do 60 dnů po početí (žena neví o těhotenství)

3 Zaměstnavatel je dle zákoníku práce povinen poskytovat zaměstnancům informace a pokyny o ochraně zdraví při práci, u těhotných a kojících žen a matek do 9 měsíce po porodu je seznámit s riziky a jejich možnými účinky na těhotenství nebo kojení a činit potřebná opatření Zákaz výkonu všech rizikových prací 2. Práce zakázané ženám, které kojí zákaz prací, které by byly nebezpečné pro kojence prostřednictvím mateřského mléka (chemické a radioaktivní látky) 3. Práce zakázané matkám do konce devátého měsíce po porodu 4. Práce zakázané mladistvým-podle pohlaví a věku Zákaz práce všem ženám- 150 zák.č.65/1965 Sb., zákoník práce, v platném znění: práce v podzemí při těžbě nerostů nebo při ražení tunelů a štol S účinností od vešla v platnost Vyhláška MZ č.432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli (nahrazuje vyhl.89/2001 Sb.) Vyhláška (a její název) byla doplněna o podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů. Nově je ve vyhlášce uvedena definice faktoru:pro účely této vyhlášky se faktorem rozumí fyzikální, chemické a biologické činitele, prach, fyzická zátěž, zátěž teplem a chladem, psychická a zraková zátěž a další faktory, které mohou mít vliv na zdraví. Při zařazování prací do kategorií se stanoví kategorie rozhodujících faktorů v charakteristické směně. Rozhodující faktory-které při dané práci při současné úrovni vědeckého poznání mohou významně ovlivňovat zdraví Charakteristická směna-která probíhá za obvyklých provozních podmínek, při níž doba výkonu práce s jednotlivými.rozhodujícími faktory v daném časovém úseku odpovídá celoročně nebo v rozhodujícím období skutečné míře zátěže těmto faktorům. Při zařazování prací do kategorií se bere v úvahu vzájemné ovlivňování účinků jednotlivých. faktorů Z definice práce kategorie 2 bylo vypuštěno ustanovení:do této kategorie se zpravidla dále zařazují práce, pro jejichž vykonávání jsou zvláštními právními předpisy stanoveny požadavky na zdravotní způsobilost osob. Pro zařazení práce do kategorie 3 bylo doplněno kritérium-práce, při nichž se opakovaně vyskytují nemoci z povolání nebo statisticky významně nemoci související s prací. Bylo vypuštěno ustanovení:práce jejichž povaha neumožňuje zařazení do kategorií podle části A příl.č.1 se zařazují podle současných znalostí o jejich vlivu na zdraví zaměstnanců podle příkladového seznamu v části B příl.č.1.

4 Z přílohy č.1 Kritéria kategorizace prací byl vypuštěn faktor ionizující záření-hodnocení zátěže osob tímto faktorem upravuje zák.č.18/1997 Sb., o mírovém využití jaderné energie a ionizujícího záření, v platném znění. V náležitostech hlášení prací s azbestem a zacházení s biologickými činiteli musí zaměstnavatel oproti předchozí právní úpravě uvést počet exponovaných osob resp. počet exponovaných osob a druhy biologických činitelů. Změny v příloze č.1 Kritéria kategorizace prací: Prach- bylo vypuštěno hodnocení expozice azbestu pomocí vláknodnů, nově bude hodnoceno podle počtu vláken na cm 3. Jsou řešeny nestandardní časové charakteristiky expozice prachu. Chemické látky-zavedena možnost použití cytogenetického vyšetření při hodnocení expozice cytostatikům (označeným jako karcinogeny a mutageny), pokud nejde provést hodnocení expozice jiným způsobem nebo pokud je významná expozice jinak než dýchacími cestami.zařazení prací do kategorií dle PEL a NPK je zpracováno podrobněji oproti předchozí úpravě.do kategorie druhé se nově zařazují práce, při kterých jsou zaměstnanci exponováni chemickým karcinogenům skupiny 1 a 2 a mutagenům skupiny 2 uvedeným v NV č.178/2001 Sb., v platném znění a dalším chemickým látkám označovaným podle NV č.25/1999 Sb., kterým se stanoví postup hodnocení nebezpečnosti chemických látek a chemických přípravků, způsob jejich klasifikace a vydává Seznam dosud klasifikovaných nebezpečných látek, pokud daná práce nesplňuje kritéria pro zařazení do kategorie vyšší. Hluk-je zavedeno nové dělení na expozici ustálenému a proměnnému hluku, ustálenému nebo proměnnému hluku s podílem inpulsního hluku nebo hluku sestávajícímu z dílčích expozic. Jsou řešeny nestandardní časové charakteristiky pracovní expozice hluku. Vibrace-je zavedeno nové dělení na expozici vibracím přenášeným na ruce, celkovým horizontálním nebo vertikálním vibracím. Jsou řešeny nepravidelné expozice a nestandardní časové charakteristiky pracovní expozice vibracím. Fyzická zátěž-zavedeno hodnocení fyzické zátěže podle ročního energetického výdeje a řešení nerovnoměrné fyzické zátěže v průběhu týdne nebo měsíce. Jsou upravena kritéria pro hodnocení práce vykonávané malými svalovými skupinami při převaze dynamické složky a pro manipulaci s břemeny. Pracovní poloha-kritéria pro hodnocení zařazení práce do kategorie byla oproti předchozí úpravě zjednodušena. Zátěž teplem-byla nově definována kritéria pro zařazení prací do jednotlivých kategorií. Kategorie 2-při práci nejsou v důsledku tepelné zátěže z technologie dodržovány přípustné mikroklimatické podmínky stanovené zvláštním právním předpisem, avšak míra tepelné zátěže osob ještě nevyžaduje omezení celkové doby práce v jedné osmihodinové směně na dobu kratší než 8 hodin. Kategorie 3-při práci nejsou dodržovány přípustné mikroklimatické a ochrana zdraví osob vyžaduje úpravu doby práce v rozsahu stanoveném zvláštním právním předpisem. Kategorie 4-při práci jsou překračovány hodnoty přípustných mikroklimatických podmínek a ani při používání dostupných použitelných osobních ochranných pracovních prostředků a úpravy režimu práce nelze vyloučit poškození zdraví. Zátěž chladem-jsou upravena kritéria pro zařazení prací do druhé a třetí kategorie. Psychická, zraková zátěž-kritéria pro zařazení práce do kategorie z hlediska psychické a zrakové zátěže jsou zcela nově upravena. Práce s biologickými činiteli-nově jsou definována kritéria pro kategorii 2 (dosud nebyla kat.2 definována). K zařazení práce s biologickými činiteli do kategorie 3 a 4 je nutné, aby obvyklou součástí práce byly činnosti spojené s vědomým záměrem zacházet s biologickými činiteli určité skupiny (dle zvláštního právního předpisu).

5 Práce ve zvýšeném tlaku vzduchu-nově zařazený faktor, který má definován kritéria pro kategorie 2-4. Změny v příloze č.2-limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů a podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů: K tabulce č.1 bylo nově připojeno ustanovení s limity pro koncentraci kreatininu v moči. Hodnocení expozice olovu podle limitní hodnoty kreatininu je vhodné pouze u krátkodobé kontinuální expozice zaměstnanců nepřekračující jeden měsíc.

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy:

Bezpečnost a ochrana zdraví; Zdravotní pojištění, zdravotní péče Normy: Název předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

II. kterou se stanoví seznam činností zakázaných těhotným příslušnicím, příslušnicím do konce devátého měsíce po porodu a příslušnicím, které kojí

II. kterou se stanoví seznam činností zakázaných těhotným příslušnicím, příslušnicím do konce devátého měsíce po porodu a příslušnicím, které kojí II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne. 2016, kterou se stanoví seznam činností zakázaných těhotným příslušnicím, příslušnicím do konce devátého měsíce po porodu a příslušnicím, které kojí Ministerstvo vnitra v dohodě

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických

Více

180/2015 Sb. VYHLÁŠKA

180/2015 Sb. VYHLÁŠKA 180/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. července 2015 o pracích a pracovištích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu,

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 9. července 2015

VYHLÁŠKA. ze dne 9. července 2015 180 VYHLÁŠKA ze dne 9. července 2015 o pracích a pracovištích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu, o pracích

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2003 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého

Více

SMĚRNICE, KTEROU SE STANOVÍ PRÁCE ZAKÁZANÉ ŽENÁM, TĚHOTNÝM ŽENÁM, KOJÍCÍM ŽENÁM, MATKÁM DO KONCE DEVÁTÉHO MĚSÍCE PO PORODU A MLADISTVÝM

SMĚRNICE, KTEROU SE STANOVÍ PRÁCE ZAKÁZANÉ ŽENÁM, TĚHOTNÝM ŽENÁM, KOJÍCÍM ŽENÁM, MATKÁM DO KONCE DEVÁTÉHO MĚSÍCE PO PORODU A MLADISTVÝM SMĚRNICE, KTEROU SE STANOVÍ PRÁCE ZAKÁZANÉ ŽENÁM, TĚHOTNÝM ŽENÁM, KOJÍCÍM ŽENÁM, MATKÁM DO KONCE DEVÁTÉHO MĚSÍCE PO PORODU A MLADISTVÝM Podle Zákona č.262/2006 Sb. Zákoníku práce, ve znění pozdějších úprav,

Více

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice

Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Směrnice o pracích a pracovištích zakázaných zaměstnancům, těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí a zaměstnankyním-matkám do konce 9. měsíce po porodu a mladistvým ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

Více

1 Předmět úpravy. Zařazování prací do kategorií 2 -

1 Předmět úpravy. Zařazování prací do kategorií 2 - 432 VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro

Více

Ztížené pracovní prostředí MPSV důchodová komise 2. března Eva Dandová, Právní a sociálněekonomické odd. ČMKOS

Ztížené pracovní prostředí MPSV důchodová komise 2. března Eva Dandová, Právní a sociálněekonomické odd. ČMKOS MPSV důchodová komise 2. března 2017 Eva Dandová, Právní a sociálněekonomické odd. ČMKOS pravni@cmkos.cz Historie: Úmluva č. 145/1988 Sb., o závodních zdravotních službách účinnost 25. 2. 1989 Rok 1995

Více

1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu během doby letu střely

1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu během doby letu střely Odborný termín nebezpečné místo nebezpečný prostor následek riziko míra rizika opatření Praktický příklad 1.1 ruce (fyzický nátlak) 1.2 nohy (fyzický nátlak) 1.3 ústa (psychický nátlak) 2.1 plášť projektilu

Více

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová. Ministerstvo zdravotnictví ČR

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová. Ministerstvo zdravotnictví ČR Kategorizace prací MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví ČR Kategorizace prací je metoda hodnocení úrovně zátěže zaměstnance zdravotními riziky při práci 13 faktorů pracovních podmínek sledován

Více

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová

Kategorizace prací. MUDr. Anežka Sixtová Kategorizace prací MUDr. Anežka Sixtová Kategorizace prací účelem kategorizace je primární prevence a motivace zaměstnavatelů ke zlepšování pracovních podmínek, tak aby byly škody na zdraví zaměstnanců

Více

288 VYHLÁŠKA kterou se stanoví práce a pracovišt , které jsou zakázány t hotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého m

288 VYHLÁŠKA kterou se stanoví práce a pracovišt , které jsou zakázány t hotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého m 288 VYHLÁŠKA ze dne 25. srpna 2003, kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým, a podmínky, za nichž

Více

2. V 9 odstavec 1 zní: (1) Hygienickým limitem chemické látky. prachu v pracovním ovzduší je přípustný expoziční

2. V 9 odstavec 1 zní: (1) Hygienickým limitem chemické látky. prachu v pracovním ovzduší je přípustný expoziční Strana 4250 Sbírka zákonů č. 246 / 2018 246 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 3. října 2018, kterým se mění nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších

Více

AKTUALITA: Vyhláška č. 180/2015 Sb. o zakázaných pracích

AKTUALITA: Vyhláška č. 180/2015 Sb. o zakázaných pracích AKTUALITA: Vyhláška č. 180/2015 Sb. o zakázaných pracích 1.8.2015, JUDr. Zdena Krýsová, Zdroj: BOZPprofi (http://www.bozpprofi.cz) Ministerstvo zdravotnictví, v dohodě s Ministerstvem průmyslu a obchodu

Více

1 Vyhláška č.247/2001, příloha č.4, odst. 5)

1 Vyhláška č.247/2001, příloha č.4, odst. 5) Metodický návod SH ČMS pro velitele, k zařazování žen do jednotek SDH obcí a do jednotek SDH obcí s rozšířeným počtem členů, kteří plní úkoly zařízení civilní ochrany. I. Úvod Na základě jednání a usnesení

Více

288/2003 Sb. VYHLÁŠKA

288/2003 Sb. VYHLÁŠKA 288/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. srpna 2003, kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým, a podmínky,

Více

288/2003 Sb. VYHLÁŠKA

288/2003 Sb. VYHLÁŠKA 288/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 25. srpna 2003, kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým, a podmínky,

Více

KATEGORIZACE PRÁCE KRITÉRIA SROVNÁNÍ

KATEGORIZACE PRÁCE KRITÉRIA SROVNÁNÍ ZMĚNA VÝZNAMNÁ ZMĚNA DÍLČÍ BEZE ZMĚN 1 PRACH PRACH 2. > 0,3 1,0 PEL > 0,3 1,0 PEL 3. > 1,0 3,0 PEL > 1,0 3,0 PEL 4. > 3,0 PEL > 3,0 PEL 2 CHEMICKÉ LÁTKY CHEMICKÉ LÁTKY A SMĚSI 2. stanoven PEL a NPK-P:

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb.: a) znalost

Více

7. Vyhrazená tlaková zařízení. 1. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci podle zákoníku práce. 8. Odborná způsobilost v elektrotechnice

7. Vyhrazená tlaková zařízení. 1. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci podle zákoníku práce. 8. Odborná způsobilost v elektrotechnice Bezpečnost a spolehlivost v technologických provozech kontakt: Petr Alexa, Institut fyziky A 948, petr.alexa@vsb.cz mobil: 607 683 702 konzultační hodiny: středa 11:00 12:00, A 948 požadavky k zápočtu

Více

Nebezpečné látky analýza rizik a kategorizace práce

Nebezpečné látky analýza rizik a kategorizace práce 18. 6. 2019 Novotného lávka 5, Praha 1 Nebezpečné látky a ochrana zdraví Nebezpečné látky analýza rizik a kategorizace práce Ing. Jiří Tilhon Jak ochránit zdraví zaměstnanců? Prohlídka rizikové faktory

Více

Zátěž chemickými látkami

Zátěž chemickými látkami 5.6.10.2. Zátěž chemickými látkami http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/kategorizace-praci/zatezchemickymi-latkami Dle Vyhlášky č. 432/2003 Sb. zařazujeme do 4 kategorií. Podmínky ochrany zdraví při

Více

Návrh kategorizace prací. Kategorizace prací

Návrh kategorizace prací. Kategorizace prací Kategorizace prací Kategorizace prací vyjadřuje souhrnné hodnocení úrovně zátěže zaměstnanců faktory rozhodujícími ze zdravotního hlediska o kvalitě pracovních podmínek. Provádí se na základě zhodnocení

Více

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s.

ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM. dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Ecological Consulting a.s. ROZSAH OVĚŘOVANÝCH ZNALOSTÍ ZKOUŠKA Z ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI K ČINNOSTEM FYZICKÝCH OSOB ZAJIŠŤUJÍCÍCH ÚKOLY V PREVENCI RIZIK V OBLASTI BOZP dle zákona č. 309/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů Ecological

Více

- Mladiství zaměstnanci mající uzavřen pracovněprávní vztah

- Mladiství zaměstnanci mající uzavřen pracovněprávní vztah 1 - Mladiství zaměstnanci mající uzavřen pracovněprávní vztah 2 - 65 a 96 zákona č. 561/2004 Sb. podmínky pro praktické vyučování a praktickou přípravu na povolání - NV č. 211/2010 Sb., o soustavě oborů

Více

Ochrana zdraví, kategorizace prací, bezpečnostní přestávky a zakázané práce Revize prezentace 2015/001. OZO v BOZP a PO Ing.

Ochrana zdraví, kategorizace prací, bezpečnostní přestávky a zakázané práce Revize prezentace 2015/001. OZO v BOZP a PO Ing. Ochrana zdraví, kategorizace prací, bezpečnostní přestávky a zakázané práce Revize prezentace 2015/001 OZO v BOZP a PO Ing. Vladimír JINDRA Právní předpisy k ochraně zdraví Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně

Více

Legislativní novinky ve vybraných národních předpisech vztahující se k chemické bezpečnosti

Legislativní novinky ve vybraných národních předpisech vztahující se k chemické bezpečnosti Legislativní novinky ve vybraných národních předpisech vztahující se k chemické bezpečnosti Hornychová Mirka Státní zdravotní ústav mhornych@szu.cz zákon č. 350/2011 Sb., v platném znění chemický zákon

Více

Tomáš Neugebauer Listopad 2015

Tomáš Neugebauer Listopad 2015 Tomáš Neugebauer Listopad 2015 V druhé polovině roku 2015 došlo k mnohým zásadním změnám v požadavcích na zajištění BOZP, a to především v oblastech: nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnostem koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Úplný přehled zkušebních okruhů

Úplný přehled zkušebních okruhů Úplný přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k zajišťování úkolů v prevenci rizik dle přílohy č. 1 k nařízení vlády č. 592/2006 Sb., v platném

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice Strana: 1 z 11 Organizační směrnice Seznam prací a pracovišť zakázaných ženám a mladistvým Organizace: Sídlo: Střelecká 1800, 407 47 Varnsdorf Zpracoval(a), č. osv.: Schválil: Miroslav Kokta, OZO BOZP

Více

BEZPEČNOSTNÍ PŘESTÁVKY

BEZPEČNOSTNÍ PŘESTÁVKY Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění NV č. 68/2010 Sb. a NV č. 93/2012 Nařízení vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky

Více

Ochrana zdraví při práci s biologickými činiteli

Ochrana zdraví při práci s biologickými činiteli Ochrana zdraví při práci s biologickými činiteli Legislativní požadavky MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Míra rizika při kultivaci mikroorganismů pomnožení mikroorganismů

Více

432/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kate...

432/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kate... Stránka č. 1 z 15 432/2003 Sb. Vyhláška, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

h) název a sídlo zdravotnického zařízení poskytujícího závodní preventivní péči a jméno a

h) název a sídlo zdravotnického zařízení poskytujícího závodní preventivní péči a jméno a 432 VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro

Více

zaměstnancům a podmínky, za nichž mohou mladiství zaměstnanci výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání.

zaměstnancům a podmínky, za nichž mohou mladiství zaměstnanci výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání. Strana 2208 Sbírka zákonů č. 180 / 2015 Částka 74 180 VYHLÁŠKA ze dne 9. července 2015 o pracích a pracovištích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Věc Působnost Účinnost Číslo jednací Vypracoval Předkládá Schválil UNIVERZITA PARDUBICE Směrnice č. 6/2009 Seznam prací zakázaných těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do devátého měsíce po porodu a mladistvým

Více

432_2003_Sb. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 4. prosince 2003,

432_2003_Sb. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 4. prosince 2003, 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma

Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem. 7 Rizikové faktory pracovních podmínek a kontrolovaná pásma Právní předpisy související s ochranou zdraví při práci s azbestem Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění

Více

180/2015 Sb. VYHLÁKA

180/2015 Sb. VYHLÁKA 180/2015 Sb. VYHLÁKA ze dne 9. července 2015 o pracích a pracovitích, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu,

Více

(riziko pro mladistvé)

(riziko pro mladistvé) Problematika hluku na pracovišti (riziko pro mladistvé) Ing. Zdeněk Jandák, CSc. Sá Státní zdravotní íústav Praha SZÚ, Konzultační den, 5. dubna 2011 Počty zaměstnanců v riziku Kategorizace práce, vyhl.

Více

288/2003 Sb. VYHLÁŠKA

288/2003 Sb. VYHLÁŠKA 288/2003 Sb. VYHLÁŠKA kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým, a podmínky, za nichž mohou mladiství

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice Zajištění pracovnělékařských služeb Strana: 1 Celkem: 5 Lhůtník lékařských prohlídek Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412

Více

Přehled zkušebních okruhů

Přehled zkušebních okruhů Přehled zkušebních okruhů Zkušební okruhy teoretických znalostí pro zkoušku z odborné způsobilosti k činnosti koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na staveništi dle přílohy č. 2 k nařízení

Více

Kategorizace prací s chemickými látkami a biologickými činiteli

Kategorizace prací s chemickými látkami a biologickými činiteli Kategorizace prací s chemickými látkami a biologickými činiteli Konzultační den SZÚ 19. 2. 29 (MUDr. Jaromír Šamánek, SZÚ) 1 Počty zaměstnanců v riziku (kat.2r+3+4) V r.29 a v r.26 Celkem Ženy 5 1 15 2

Více

HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI HYGIENA PRÁCE A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI M G R. JANA FIALOVÁ, P H. D. Ú S T A V O C H R A N Y A P O D P O R Y Z D R A V Í L F M U 2 0 1 7 / 2 0 1 8 HYGIENA PRÁCE Hygieia nebo Hygeia starořecká bohyně zdraví

Více

Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. aktuální stav. Hornychová Mirka Státní zdravotní ústav

Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. aktuální stav. Hornychová Mirka Státní zdravotní ústav Nařízení vlády č. 361/2007 Sb. aktuální stav Hornychová Mirka Státní zdravotní ústav Proč novely? povinnost harmonizovat český právní předpis s právem Evropské unie opravit nevhodné či nepřesné formulace

Více

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI

Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Univerzita Hradec Králové Strana 1 ze 5 Příloha č.2. OSNOVA ŠKOLENÍ BOZP ŠKOLENÍ ZÁKLADNÍ Činnosti / Profese: VEDOUCÍ PRACOVNÍCI Seznam obecně závazných právních předpisů, norem a vlastních vydaných dokumentů

Více

KATEGORIZACE PRACÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ, VYBRANÉ OTÁZKY. Jaromír Šamánek, SZÚ Praha samanek@szu

KATEGORIZACE PRACÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ, VYBRANÉ OTÁZKY. Jaromír Šamánek, SZÚ Praha samanek@szu KATEGORIZACE PRACÍ VE ZDRAVOTNICTVÍ, VYBRANÉ OTÁZKY Jaromír Šamánek, SZÚ Praha samanek@szu szu.cz Cíl prezentace Na vybraném příkladu se zamyslet nad možnostmi a omezeními kategorizace prací a z ní vyplývajícího

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003,

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

Zpracoval: Bc. Karel Lichtneger, DiS. Podpis: Strana č. 1 celkem stran: 11 Schválil: prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc, dr.h.c. Podpis: Datum vydání:

Zpracoval: Bc. Karel Lichtneger, DiS. Podpis: Strana č. 1 celkem stran: 11 Schválil: prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc, dr.h.c. Podpis: Datum vydání: BS 7/14 Seznam prací a pracovišť a mladistvým Zpracoval: Bc. Karel Lichtneger, DiS. Podpis: Strana č. 1 celkem stran: 11 Schválil: prof. Ing. Miloslav Šoch, CSc, dr.h.c. Podpis: Datum vydání: 16. 4. 2014

Více

Pachnerovy dny 2006 Aktuality v hygieně práce Činnost odborů HP KHS v roce MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví

Pachnerovy dny 2006 Aktuality v hygieně práce Činnost odborů HP KHS v roce MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Pachnerovy dny 2006 Aktuality v hygieně práce Činnost odborů HP KHS v roce 2005 MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Změny v NV č 178/2001 Sb. Předpokládaná účinnost novely v roce 2007 K 4 -

Více

OBSAH SEZNAM POUŽÍVANÝCH ZKRATEK... 16 1. ÚVOD... 17 2. PÉČE O BOZP JAKO SOUČÁST ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ A ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PRA VI DLA...19 2.1 Význam BOZP a její místo v řízení... 19 2.2 Struktura BOZP...22

Více

Legislativní vymezení závodní preventivní péče

Legislativní vymezení závodní preventivní péče Legislativní vymezení závodní preventivní péče MUDr. Jarmila Minksová Hygiena práce jarmila.minksova@fm.khsova.cz Na Bělidle 7, 702 00 Moravská Ostrava, www.khsova.cz Zákoník práce - Zákon č. 262/2006

Více

Kategorizace prací u vybraných zdravotnických profesí. Jaromír Šamánek, Ludmila Bečvářová SZÚ Praha samanek@szu

Kategorizace prací u vybraných zdravotnických profesí. Jaromír Šamánek, Ludmila Bečvářová SZÚ Praha samanek@szu Kategorizace prací u vybraných zdravotnických profesí Jaromír Šamánek, Ludmila Bečvářová SZÚ Praha samanek@szu szu.cz Proč zdravotnictví? Jeden z největších zaměstnavatelů. Je všude. Zdravotníci jsou vystaveni

Více

Konference BOZP v roce Praha. Kategorizace prací. Michaela Krchová

Konference BOZP v roce Praha. Kategorizace prací. Michaela Krchová Konference BOZP v roce 2017 23.11.2016 Praha Kategorizace prací Michaela Krchová E-mail: michaela.krchova@khsstc.cz Kategorizace prací Pomocný nástroj pro zaměstnavatele ke zhodnocení pracovního prostředí

Více

Nařízení vlády č. 361/2007 z pohledu fyziologa práce. 20. konzultační den. MUDr. Jana Hlávková SZÚ, Centrum pracovního lékařství Praha 2008

Nařízení vlády č. 361/2007 z pohledu fyziologa práce. 20. konzultační den. MUDr. Jana Hlávková SZÚ, Centrum pracovního lékařství Praha 2008 Nařízení vlády č. 361/2007 z pohledu fyziologa práce 20. konzultační den MUDr. Jana Hlávková SZÚ, Centrum pracovního lékařství Praha 2008 Připraveno na základě zmocnění ze zákona č. 309/2006 Sb., kterým

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 61/2018 Sb. Pavel Fošum Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví

Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 61/2018 Sb. Pavel Fošum Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Vyhláška Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 61/2018 Sb. Pavel Fošum Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Září 2018 Obsah Právní úprava BOZP mladistvých zaměstnanců Vyhláška č. 180/2015

Více

Strana: 1 ze 5 Vydání: 1 www.vysplan.cz

Strana: 1 ze 5 Vydání: 1 www.vysplan.cz A1-PLÁN BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI NA STAVENIŠTI strana 1 Příloha č. 3 Přehled právních předpisů Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce v platném znění Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují

Více

č. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003,

č. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, č. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb.: dílčí změny v oblasti chemických faktorů

Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb.: dílčí změny v oblasti chemických faktorů Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb.: dílčí změny v oblasti chemických faktorů Jaroslav Mráz Centrum hygieny práce a pracovního lékařství Státní zdravotní ústav, Praha 1 Zmenšení rozsahu předpisu

Více

5/3.5.2 ZÁTùÎ HLUKEM A VIBRACEMI

5/3.5.2 ZÁTùÎ HLUKEM A VIBRACEMI část 5, díl 3, kapitola 5.2, str. 1 5/3.5.2 ZÁTùÎ HLUKEM A VIBRACEMI Metody hodnocení hlukové expozice, jejích účinků na sluch a metody předpovědi sluchových ztrát jsou mezinárodně normalizovány (ČSN ISO

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2003 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci)

činnosti nebo poskytování služeb mimo pracovněprávní vztahy (zákon o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci) ZÁKON č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích a o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při činnosti nebo poskytování služeb

Více

Žádost o zařazení prací do třetí nebo čtvrté kategorie

Žádost o zařazení prací do třetí nebo čtvrté kategorie 1. IDENTIFIKAČNÍ ČÍSLO 2. KÓD 3. POJMENOVÁNÍ (NÁZEV) ŽIVOTNÍ SITUACE Žádost o zařazení prací do třetí nebo čtvrté kategorie 4. ZÁKLADNÍ INFORMACE K ŽIVOTNÍ SITUACI V souladu s 37 zákona č. 258/2000 Sb.,

Více

26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání. MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví

26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání. MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví 26. konzultační den v SZÚ Aktuality v hygieně práce a nemocech z povolání MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví Aktuality v HP Národní politika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci - schválená

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

(Legislativní akty) SMĚRNICE

(Legislativní akty) SMĚRNICE 5.3.2014 Úřední věstník Evropské unie L 65/1 I (Legislativní akty) SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2014/27/EU ze dne 26. února 2014, kterou se mění směrnice Rady 92/58/EHS, 92/85/EHS, 94/33/ES,

Více

LEGISLATIVA PRO BAZÉNY, SOLÁRIA A WELLNESS

LEGISLATIVA PRO BAZÉNY, SOLÁRIA A WELLNESS LEGISLATIVA PRO BAZÉNY, SOLÁRIA A WELLNESS 1. Základní předpisy ve stavebnictví Zák. 183/2006 Sb. Zák. o územním plánování a stavebním řádu Stavební zákon ve znění pozdějších předpisů(zák. 68/2007Sb.,Zák.191/2008

Více

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA

432/2003 Sb. VYHLÁŠKA 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu

Více

Schválil: Platnost od: Zpracoval:

Schválil: Platnost od: Zpracoval: OSNOVA ŠKOLENÍ BEZPEČNOSTI A HYGIENA PRÁCE Schválil: V dne: Platnost od: Zpracoval:.. I. OSNOVA ŠKOLENÍ Péče o bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen BOZP) a stálé zlepšování pracovního prostředí

Více

Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb.

Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb. Novelizace nařízení vlády č. 361/2007 Sb. Mirka Hornychová Státní zdravotní ústav listopad 2017 1 SMĚRNICE 98/24/ES o bezpečnosti a ochraně zdraví zaměstnanců před riziky spojenými s chemickými činiteli

Více

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM

POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM POSLOUPNOST ÚKONŮ NAKLÁDÁNÍ S AZBESTEM (průzkum projekt technická zpráva povolovací řízení výběrové řízení realizace zakázky), náležitosti a struktura projektu a technické zprávy Legislativní základ Zákon

Více

AZBEST. Směrnice č. 434 Azbest. (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov

AZBEST. Směrnice č. 434 Azbest. (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) ČESKÁ RAFINÉRSKÁ, a.s., Záluží 2, Litvínov AZBEST (2. úroveň dokumentace TMS) (4. vydání) Schválil: Leszek J. Stokłosa - generální ředitel Zpracovatel: Oddělení HSQ Správce dokumentace: Technik organizace a řízení Vydáno dne: 26.3.2013 Platnost

Více

Vláda nařizuje k provedení zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: 1 Úvodní ustanovení. 2 Základní sazba minimální mzdy

Vláda nařizuje k provedení zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce: 1 Úvodní ustanovení. 2 Základní sazba minimální mzdy Úplné znění nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Kategorizace prací Kategorizace prací je nástroj k hodnocení vlivů pracovního prostředí na zdraví zaměstnanců, a to podle míry rizika

Více

Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji

Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji Rizikové práce a nemoci z povolání v Moravskoslezském kraji RNDr. Jiří Urbanec Konference BOZP, Ostravice, 10.4.2019 Bruntál KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Opava Ostrava Karviná Nový

Více

Kritéria kategorizace prací 1. PRACH

Kritéria kategorizace prací 1. PRACH Příloha č. 1 k vyhlášce č. 432/2003 Sb. Kritéria kategorizace prací 1. PRACH (1) Přípustný expoziční limit (PEL) se vztahuje podle povahy prachu buď na hodnoty vyjádřené v mg.m -3 nebo, jde-li o vláknité

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

Legislativa zabývající se problematikou azbestu

Legislativa zabývající se problematikou azbestu Legislativa zabývající se problematikou azbestu Zákon č. 309/2006 Sb., kterým se upravují další požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v pracovněprávních vztazích o zajištění bezpečnosti a ochrany

Více

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání

Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Zdroj: www.drmacek.cz Některé právní předpisy pro školská zařízení pro zájmové vzdělávání Uvedené právní předpisy ani zdaleka nepředstavují úplný výčet všech, jejichž znalost je nutná, nejsou ani úplným

Více

Seznam p oužitých p rá vních p ře d p is ů...12

Seznam p oužitých p rá vních p ře d p is ů...12 Obsah Obsah Ú vod... 11 Seznam p oužitých p rá vních p ře d p is ů...12 ČÁST I. - B e zpečn o st a o chra n a z d ra v í p ři p rá c i...25 1. O dborně způsobilá osoba... 26 1.1 Ú vod...26 1.2 Povinnosti

Více

K VÝCHOVĚ A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ K BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI

K VÝCHOVĚ A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ K BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Směrnice č. 4/2018 Vnitřní norma Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích K VÝCHOVĚ A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ K BEZPEČNOSTI A OCHRANĚ ZDRAVÍ PŘI PRÁCI Datum vydání: 13. 6. 2018 Účinnost

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice Strana: 1 Kategorizace prací a pracovišť Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412 Zpracoval: Martin Němeček Podpis: Datum: 1.10.2017

Více

AKTUÁLNÍ VÝVOJ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY

AKTUÁLNÍ VÝVOJ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY AKTUÁLNÍ VÝVOJ BEZPEČNOSTI A OCHRANY ZDRAVÍ PŘI PRÁCI A POŽÁRNÍ OCHRANY Jarmila Jánská oddělení krizového řízení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje 495 817 417, 725 082 411 jjanska@kr-kralovehradecky.cz

Více

Předmět úpravy. Zařazování prací do kategorií. (K 37 zákona)

Předmět úpravy. Zařazování prací do kategorií. (K 37 zákona) Změna: 107/2013 Sb. Změna: 181/2015 Sb. Změna: 240/2015 Sb. 432/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 4. prosince 2003, kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických

Více

Odbory v knihovně? Mýty a skutečnost DANA MENŠÍKOVÁ PRAHA, 2019 PŘEDSEDKYNĚ OSPK

Odbory v knihovně? Mýty a skutečnost DANA MENŠÍKOVÁ PRAHA, 2019 PŘEDSEDKYNĚ OSPK Odbory v knihovně? Mýty a skutečnost DANA MENŠÍKOVÁ PRAHA, 2019 PŘEDSEDKYNĚ OSPK Právní předpisy upravující právo sdružovací 1. Charta základních práv a svobod Evropské unie 2. Úmluva MOP č. 87 o svobodě

Více

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci

ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY. č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ÚPLNÉ ZNĚNÍ NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci ze dne 12. prosince 2007, jak vyplývá ze změn provedených nařízeními vlády č. 68/2010 Sb., č. 93/2012 Sb.,

Více

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 ) a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie 2 )

Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 ) a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie 2 ) Strana 786 Sbírka zákonů č. 61 / 2018 Částka 30 61 VYHLÁŠKA ze dne 4. dubna 2018 o seznamu nebezpečných chemických látek, směsí a prachů a podmínkách nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a směsmi

Více

Rizikové práce

Rizikové práce 5.17.10.12. Rizikové práce http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/kategorizacepraci/rizikove-prace Podmínky a povinnosti při provozování rizikových prací stanovuje Zákon č. 258/2000 Sb. Rizikovou prací

Více

Výjezdní zasedání KD 18.-20.9.2012

Výjezdní zasedání KD 18.-20.9.2012 18.-20.9.2012 Kategorizace pracovníků Zdravotní způsobilost / preventivní prohlídky CERN Příplatky za práci v riziku Dodatková dovolená ( Pozn.: prezentace je k dispozici na adrese www.fjfi.cvut.cz/vav_zs

Více

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení

Návrh. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle k provedení zákona č... Sb., o specifických zdravotních službách: 1 Úvodní ustanovení Návrh VYHLÁŠKA ze dne. kterou se stanoví organizace, obsah a rozsah pracovně lékařských služeb, okruh poskytovatelů poskytujících pracovně lékařské služby podle zařazení prací do kategorií Ministerstvo

Více