Multimédia a interaktivní PDF

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Multimédia a interaktivní PDF"

Transkript

1 Multimédia a interaktivní PDF Iv Šnábl Web studi Institut bistatistiky a analýz MU snabl@iba.muni.cz Operační prgram Vzdělávání pr knkurenceschpnst Prjekt Zvyšvání IT gramtnsti zaměstnanců vybraných fakult MU Registrační čísl: CZ.1.07/2.2.00/ , Oblast pdpry: 7.2.2

2 Vhdné verze Acrbat Elements, Acrbat Standard, Acrbat Prfessinal (licence), Acrbat 3D, Acrbat Cnnect, Acrbat Cnnect Prfessinal Adbe InDesign Acrbat X Suite (kmbinuje aplikace Acrbat X Pr a Adbe Phtshp CS5 s multimediálními aplikacemi) Acrbat X Pr Acrbat X Standard Multimédia v subrech PDF Přehrávání multimédií V dkumentech PDF vytvřených pmcí aplikací Adbe Acrbat a Adbe Reader X můžete přehrávat následující typy multimédií: Interaktivní multimédia Vide Zvuk Včetně subrů SWF Patří sem také vide subry MOV, M4V, 3GP a 3G2 pužívající kmpresi H.264. Patří sem také subry FLV, F4V, MP3 a MP4. Chcete-li přehrávat subry pužívající kmpresi H.264, musíte mít v pčítači nainstalvané kdeky H.264. Včetně zvukvých subrů, například MP3 a MP4 Tyt subry můžete přehrávat na stránce neb je aktivvat prstřednictvím vazby, zálžky, ple frmuláře neb akce stránky. Každý multimediální subr bsahuje plchu pr přehrávání, ze které může být médium aktivván. Plcha pr přehrávání se typicky zbrazuje na stránce PDF jak braz neb bdélník, ale může být i neviditelná. Aplikace Acrbat a Reader také umžňují přehrávat starší subry multimédií vytvřené pmcí starších verzí aplikace Acrbat. Patří sem subry QuickTime, MPEG, ASF, RAM a Windws Media. Aplikace Acrbat a Reader X ale neumžňují vytvářet starší subry multimédií.

3 Acrbat se snaží chránit váš pčítač před viry, a prt vyžaduje vaše schválení před přehráním multimediálních subrů z nevěřených zdrjů. Tt výchzí chvání můžete změnit v předvlbách Důvěryhdnst multimédií. Nástrjem ručička neb nástrjem pr výběr klepněte na plchu pr přehrávání videa neb zvukvéh subru. Když umístíte ukazatel nad plchu pr přehrávání, změní se na iknu režimu přehrávání. Předvlby pr multimédia Dva typy subrů PDF vyžadují, abyste nastavili předvlby pr multimédia: subry PDF vytvřené v Acrbatu 8 a starším, subry PDF vytvřené v Acrbatu X, d kterých byly přidány multimediální subry s pužitím starší metdy umístění. Tyt subry d vás vyžadují určit další přehrávač multimédií pr přehrávání daných multimédií. Otevřete dialgvé kn Předvlby a na jeh levé straně vyberte mžnst Multimédia (starší). Vlby přehrávače Zvlte si frmát, ve kterém chcete přehrávat bsah starších médií. QuickTime, Flash, Windws Media neb vestavěný přehrávač systému Windws. Vlby usnadnění přístupu Určete, zda chcete, aby se při přehrávání média bjevily speciální funkce (pkud jsu dstupné), například titulky a dabvaný zvuk. Určete prefervaný jazyk pr multimédia pr případ, že je k dispzici více jazyků.

4 O tlačítkách Tlačítka jsu nejčastěji spjená s frmuláři, ale můžete je přidat d jakéhkliv dkumentu. Tlačítka mhu tevírat subry, přehrávat zvukvé neb filmvé klipy, desílat data na webvý server a prvádět mnh dalších perací. Když se rzhdujete, jak budete spuštět akce, nezapmeňte, že tlačítka nabízejí následující mžnsti, které vazby a zálžky nemají: Tlačítk může aktivvat jednu akci neb pslupnst akcí. Vzhled tlačítka se může změnit jak dpvěď na akce myši. Tlačítk lze snadn zkpírvat na mnh dalších stránek. Akce myši mhu aktivvat různé akce tlačítka. Například každá z událstí Myš dlů (klepnutí), Myš nahru (uvlnění p klepnutí), Myš dvnitř (přemístění ukazatele nad tlačítk) a Myš ven (přemístění ukazatele ven z tlačítka) může spustit různu akci pr stejné tlačítk. Tlačítka představují pr uživatele jednduchu a intuitivní metdu, jak spustit akce v dkumentech PDF. Vzhled tlačítek může být kmbinací ppisů a ikn, které se mhu měnit při phybu myši, a tím vést uživatele řadu akcí neb událstí. Můžete například vytvřit tlačítka s ppisy Spustit, Pauza a Stp a s příslušnými iknami. Pak můžete k těmt tlačítkům přiřadit akce pr spuštění, pzastavení a uknčení filmvéh klipu. Pr tlačítk můžete vybrat jakukli kmbinaci chvání myši a určit jakukli kmbinaci akcí pr tt chvání myši. Přidání tlačítka d frmuláře Acrbat PDF 1. Výběrem vlby Nástrje > Frmuláře > Upravit přejděte d režimu úprav a pté ze seznamu Přidat nvé ple vyberte plžku Tlačítk. Kurzr myši se změní na zaměřvací kříž. 2. Klepněte na stránce na míst, kam chcete přidat tlačítk a vytvřte tlačítk výchzí veliksti. Pkud chcete vytvřit tlačítk s jinu velikstí, nakreslete bdélník a určete rzměry tlačítka. 3. Pklepejte na ple s tlačítkem, zadejte jeh název, text ppisu nástrje a další bvyklé vlastnsti. 4. Klepněte na kartu Vzhled a zadejte vlby definující vzhled tlačítka na stránce. Pamatujte, že pkud vyberete barvu pzadí, neuvidíte žádné brázky ležící pd tlačítkem. Vlby pr text vlivňují ppis, který zadáte v zálžce Vlby, ne název tlačítka v zálžce Všebecné. Pznámka: Pkud je vybraná vlba Zapnut jazykvé vlby zprava dleva v panelu Mezinárdní v dialgvém kně Předvlby, zálžka Vzhled bude bsahvat vlby pr změnu stylu číslic a směru textu pr tlačítka. 5. Klepněte na zálžku Vlby a nastavte vlby, které určují vzhled ppisů a ikn na tlačítku. 6. Klepněte na kartu Akce. Zadejte vlby definující akci, která nastane p klepnutí na tlačítk, jak je například přechd na jinu stránku neb přehrání multimediálníh klipu. 7. Klepněte na Zavřít. Pkud vytváříte sadu tlačítek, můžete bjekt přichytit k mřížce neb k vdítkům.

5 Nastavení tlačítek tak, aby měnila svůj vzhled Tlačítk může mít ppis, iknu neb bjí. Můžete změnit vzhled tlačítka pr každý stav myši (nahře, dle a rllver). Můžete například vytvřit tlačítk, které má ppis Dmů dkud nad něj neumístíte ukazatel, pak se ppis může změnit na Klepnutím se vrátíte na dmvsku stránku. Uspřádání tlačítek A. Puze ppis B. Puze ikna C. Ikna nahře, ppis dle D. Ppis nahře, ikna dle E. Ikna vlev, ppis vprav F. Ppis vlev, ikna vprav G. Ppis přes iknu Ikny tlačítek můžete vytvřit ze subru v libvlném frmátu, který umí Acrbat zbrazit, včetně PDF, JPEG, GIF a dalších brazvých frmátů. Z kteréhkli vybranéh frmátu se pužije celá stránka, chcete-li prt jak iknu pužít puze část stránky, musíte brázek neb stránku říznut ještě před prvedením tht pstupu. Nejmenší pvlená velikst stránky PDF je 1 krát 1 palec (2,54 krát 2,54 cm). Pkud chcete, aby zbrazená ikna byla menší než 1 krát 1 palec, zmenšete měřítk jejíh zbrazení tak, aby vyplnila rámeček, nakreslený nástrjem tlačítk. Klepnutím na Další vlby na kartě Vlby v dialgvém kně Vlastnsti tlačítka můžete určit, jak se velikst ikny přizpůsbí, aby se vešla d tlačítka. Určení vlastnstí zbrazení tlačítka aplikace Acrbat 1. Výběrem vlby Nástrje > Frmuláře > Upravit přejděte d režimu úprav a pté klepněte na nástrj pr výběr bjektu. 2. Pklepejte na existující tlačítk a pak klepněte na zálžku Vlby v dialgvém kně Vlastnsti tlačítka. 3. Ve vlbě Uspřádání zvlte pžadvaný typ zbrazení ppisu. (Infrmace změně veliksti ikn tlačítka najdete v následujícím pstupu.) 4. Ve vlbě Chvání určete vzhled tlačítka při klepnutí. 5. Chcete-li určit ppis neb iknu, která se zbrazí na tlačítku, prveďte následující úkny: Pkud je z nabídky Uspřádání vybraná vlba s ppisem, zadejte text d ple Ppis. Pkud je z nabídky Uspřádání vybraná vlba s iknu, klepněte na Vybrat iknu, klepněte na Prcházet a vyberte subr. (Klepněte na Vymazat, chceteli vybranu iknu dstranit.)

6 Vlby chvání tlačítka Žádné Stisknut Nahře Dle Rllver Obrys Invertvat Zachvá stále stejný vzhled tlačítka. Určí různé vzhledy pr stavy myši Nahře, Dle a Rllver. Vyberte vlbu pr Stav a pak určete vlbu ppisu neb ikny: Určuje vzhled tlačítka, když není stisknuté tlačítk myši. Určuje vzhled tlačítka, když na něj myší klepnete, ale ještě před jeh uvlněním. Určuje vzhled tlačítka, když je ukazatel umístěný nad tlačítkem. Zvýrazní hranice tlačítka. Obrátí tmavé a světlé dstíny tlačítka. Přidání JavaScriptu d frmulářů Jazyk JavaScript umžňuje vytváření interaktivních webvých stránek. Splečnst Adbe JavaScript zdknalila, abyste mhli snadn začlenit interaktivní funkce i d frmulářů PDF. Nejběžnější způsby využití JavaScriptu v Acrbatu jsu frmátvání dat, výpčty dat, věřvání dat a přiřazvání akcí. Ve Windws můžete také naknfigurvat frmuláře Adbe PDF tak, aby se připjvaly přím d databází pmcí ODBC (Open Database Cnnectin). Další infrmace viz Referenční materiály k prgramvacímu rzhraní API jazyka JavaScript pr aplikaci Acrbat na webu (PDF, puze v angličtině). Pznámka: Pkud vytváříte dynamické frmuláře, uvědmte si, že Reader nepdpruje některé uživatelské skripty v JavaScriptu, takže frmuláře nemusí při zbrazení v Readeru správně fungvat, pkud nejsu PDF přidělena speciální práva užívání. Acrbat můžete přizpůsbit pmcí vývjářské sady Acrbat SDK (Sftware Develpment Kit). Další infrmace tét sadě SDK najdete v centru pr vývjáře Acrbat Develper Center na adrese (puze v angličtině).

7 Tvrba filmu Z PPT: v MS PwerPint 2010 si vytvříme a načasujeme prezentaci + ulžíme jak vide (wmv) vytvříme PPT a využijeme nline převdu např. vytvříme PPT, vlžíme vide (úspěch jen s frmátem MP4), převedeme d PDF Získání, střih: Windws Mvie Maker Adbe Premiere (Elements) free sftware Encding: Adbe Media Encder free sftware free nline např. Přidávání multimédií d subrů PDF Přidání videa, zvuku a interaktivníh bsahu přemění subry PDF ve všestranné kmunikační nástrje, které zvýší zájem vaše dkumenty a jejich přijímání. Všechna multimédia vytvřená ve frmátu Flash, stejně jak multimédia dpvídající standardu H.264, lze přehrát v aplikaci Adbe Reader 9 a nvějších verzích. (Standard H.264, známý také jak MPEG-4 part 10, je kmpresní standard, který zachvává vysku kvalitu videa, aniž by se pdstatně zvětšila velikst subru.) Standardu H.264 mhu vyhvvat subry videa různých frmátů a s různými přípnami subrů. Multimediální subry v jiných frmátech lze přehrát ve starších verzích aplikace Adbe Reader. Pkud však uživatelé chtějí multimédia přehrát, musí nainstalvat příslušnu aplikaci (například QuickTime neb Windws Media Player).. Jiným způsbem přidání multimédií je zadání adresy URL, která dkazuje na subr videa neb streamvaná média. Pužít lze tři typy adresy URL: RTMP, HTTP a HTTPS. Servery Flash Media pužívají k hstvání subrů FLV a subrů medií dpvídajících standardu H.264 prtkl RTMP. Na serverech HTTP a HTTPS jsu pdprvány subry FLV a subry MOV a MP4 dpvídající standardu H.264. Interaktivní bsah vytvřený ve Flashi a ulžený jak subry SWF (.swf) je mžné přidat d subrů PDF a pskytnut tak dplňkvé nástrje pr text. Příklady aplikací vytvřených ve Flashi zahrnují čtečku RSS, kalkulačku a nline mapy. Další infrmace interaktivních

8 aplikacích, které lze stáhnut z webu splečnsti Adbe, naleznete na webu Pznámka: Subry FLV a subry MP4 a MOV dpvídající standardu H.264 jsu pdprvány na serveru Flash Media Server Starší verze serveru Flash Media pdprují puze subry FLV. Přidávání multimediálních subrů d PDF Acrbat pdpruje subry FLV, F4V, mp3, SWF a další subry kódvané v H.264 (pmcí kdeku AAC). Ostatní typy subrů můžete převést d jednh z pdprvaných frmátů pmcí aplikace Adbe Media Encder. D subrů PDF lze také přidat zvukvé subry MP3, které je mžné přehrát na kterékli platfrmě. Seznam pdprvaných frmátů multimediálních subrů naleznete v tét technické pznámce. 1. Otevřete PDF. 2. Zvlte Nástrje > Obsah > Multimédia a vyberte Vide nástrj Zvuk neb nástrj SWF. 3. Tažením neb pklepáním vyberte na stránce blast, ve které chcete, aby se zbrazval vide neb zvuk. Otevře se dialg Vlžit vide. Pkud na stránce pklepáte, Acrbat umístí levý hrní rh videa na míst, kde jste klepnuli. Pkud na stránce vyberete blast tažením, médium se umístí d tét blasti. Oblast přehrávání videa má přesnu velikst snímku videa (pkud může aplikace Acrbat rzměry videklipu přečíst). 4. D ple Název zadejte adresu URL, neb klepněte na tlačítk Prcházet a subr médií vyhledejte. Pté klepněte na tlačítk Otevřít. U adres URL pužívejte úplnu adresu včetně přípny subru videa, např..flv neb.mp4. 5. V případě ptřeby pužijte rzšířené vlby v dialgvém kně Vlžit vide ke změně média a ptm klepněte na tlačítk OK. Některé z těcht vleb nejsu dstupné pr všechny typy médií. Přizpůsbit pměru stran bsahu Zaručuje, že přehrávací blast zachvává pměr výšky a šířky půvdníh videa neb interaktivníh bsahu. Zbrazit další vlby Otevře dialg pr další nastavení, jak jsu nastavení spuštění, vládací prvky přehrávání a nastavení videa. Dstupné vlby závisí na frmátu vkládanéh média.

9 Rzšířené mžnsti multimédií Chcete-li při vkládání videa, zvuku neb interaktivníh bsahu zbrazit rzšířené mžnsti multimédií, vyberte v dialgvém kně Vlžit mžnst Zbrazit další vlby. Tyt vlby můžete rvněž změnit až p přidání multimédií d PDF. Pklepejte na multimédia nástrjem pr výběr bjektu (Nástrje > Obsah > Výběr bjektu). Pznámka: Nastavení kvality videa a zvuku je mžné upravit puze při přidávání subru d subru PDF. Tyt funkce jsu dstupné puze pr subry FLV a SWF. Pdprvané subry můžete převádět na tyt frmáty v Acrbatu Pr. V dialgvém kně jsu k dispzici různé vlby v závislsti na frmátu subru. Karta SWF Zbrazí se, když vkládáte subry SWF. Prm. Flash Vývjáři prstředí Flash mhu pužít ple FlashVars pr přidání prměnných jazyka ActinScript pr vybraný subr. Předat klepnutí na kntextvu nabídku subru SWF Vývjáři subrů SWF mhu vybrat tut vlbu, když chtějí nahradit kntextvu nabídku Acrbatu kntextvu nabídku půvdníh subru SWF. Když uživatel klepne pravým tlačítkem na subr SWF, pcházejí dstupné vlby z půvdníh subru. Karta Nastavení spuštění Karta Zdrje Tat nastavení se pužívají k určení způsbu spuštění a zastavvání přehrávání multimédií, místa jejich zbrazení a zbrazenéh bsahu, když tat média nejsu spuštěna. Nastavení aktivace Výběrem vleb určete, kdy se multimédia přehrávají a zastavují. Výběrem vlby Přehrát bsah v plvucím kně v nabídce Styl přehrávání určíte, že se má vide neb interaktivní bsah spuštět mim příslušnu stránku. Obsah v plvucím kně umžňuje uživatelům číst stránku a sučasně si prhlížet vide neb aplikaci. Šířka rámečku Vytvří černý rámeček klem videa neb interaktivníh bsahu. U zvuku tent rámeček hraničuje titulní snímek. Titulní snímek Chcete-li pužít braz, který není sučástí subru, který přidáváte, vyberte vlbu Vytvřit titulní snímek ze subru. P klepnutí na tlačítk Prcházet vyhledejte braz, který se má zbrazvat, když vide, zvuk neb interaktivní bsah nejsu aktivvané.

10 Tut kartu můžete pužít pr zbrazení seznamu všech subrů, kterých je zaptřebí pr spuštění subru SWF. Když se v seznamu přidaných subrů zbrazuje nějaký subr, můžete na něj klepnut a nastavit vlastnsti subru. Vlastnsti P klepnutí na název subru v seznamu Zdrje se v pli Název zbrazí plný název subru (včetně cesty). Zdrje lze přejmenvat tak, aby byl zajištěn správné spuštění skriptu. Karta Ovládací prvky Pužívá se k nastavení vládacích prvků přehrávání (vzhledů), které mají být k dispzici. Vzhled Vyberte sadu vládacích prvků přehrávání (vzhledů), které chcete zbrazit u videa. Barva Klepnutím tevřete barevnu paletu a zvlte barvu pr vládací prvky. Krytí Karta Vide Vyberte úrveň průhlednsti pr vládací prvky přehrávání. Autmatické skrývání vládacích prvků Pkud je tt plíčk zaškrtnuté, budu vládací prvky skryty, když nad multimédii nebude umístěn ukazatel myši. Dstupná, když přidáváte vide, které není ve frmátu FLV. Náhled a zkrácení Přetažením značky pčátku a knce pd pruh jezdce dstraňte nežáducí snímky z klipu. Tat vlba je k dispzici puze tehdy, když se videklip pprvé přidá d PDF. Nastavit titulní snímek z aktuálníh snímku Titulní snímek se zbrazuje, když se vide nepřehrává. Přetáhněte značku v hrní části pruhu jezdce na snímek, který chcete pužít, a klepněte na tlačítk Nastavit titulní snímek z aktuálníh snímku. Začátky kapitl Vlba Začátky kapitl se pužívá pr vytvření značek ve videu, d kterých se spuštějí určité akce. Například ve šklicím videu se mhu začátky kapitl svázat s dalšími infrmacemi v subru neb na webu. Chcete-li vytvřit začátek kapitly, přesuňte jezdec na snímek, který chcete pužít. V blasti Začátky kapitl klepněte na znaménk plus. Chcete-li přidat akci, zvýrazněte začátek kapitly v seznamu a klepněte na mžnst Akce. Pznámka: Obecně lze akce začátků kapitl přidat až p vytvření multimédií. Pak lze upravit blast přehrávání a přidat akce začátků kapitl

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Obsluha PC snadn a rychle - Multimediální učebnice MS Windws XP Pachner Panel nástrjů vprav nahře (shra dlů) O stránku zpět Úvdní stránka dkumentu návrat na titulní stranu prgramu Histrie přehled navštívených

Více

Vyberte režim. Chcete-li:

Vyberte režim. Chcete-li: OmniTuch 8400 Instant Cmmunicatins Suite Služby jednh čísla, webvý přístup Stručná uživatelská příručka R6.0 C jsu Služby jednh čísla? Služby jednh čísla nabízejí uživatelům směrvání sbních vlání a umžňují

Více

Tile systém v Marushka Designu

Tile systém v Marushka Designu 0 Tile systém v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Interaktivní výuka MS Office 2000 Pachner Panel nástrjů vlev nahře (zleva) O stránku zpět Úvdní stránka dkumentu návrat na titulní stranu prgramu Histrie přehled navštívených stránek Rejstřík Zálžky Pznámky

Více

Sledování provedených změn v programu SAS

Sledování provedených změn v programu SAS Sledvání prvedených změn v prgramu SAS Při práci se systémem SAS se v něklika funkcích sleduje, jaké změny byly prvedeny a kd je prvedl. Patří mezi ně evidence změn v mdulu Evidence žáků neb práce s průběžnu

Více

MS Word pro administrátory projektů Základy

MS Word pro administrátory projektů Základy MS Wrd pr administrátry prjektů Základy Knání kurzu financván z Operačníh prgramu Vzdělávání pr knkurenceschpnst ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI ZAMĚSTNANCŮ VYBRANÝCH FAKULT MU Registrační čísl: CZ.1.07/2.2.00/15.0224

Více

SMART Notebook Math Tools 11

SMART Notebook Math Tools 11 SMART Ntebk Math Tls 11 Operační systémy Windws Uživatelská příručka Upzrnění chranných známkách SMART Bard, SMART Ntebk, smarttech, l SMART a všechna značení SMART jsu chranné známky neb reistrvané chranné

Více

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL

PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL PEXESO UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah 1. ÚVOD DO HRY 3 1.1. Histrie hry 3 1.2. Pravidla hry 3 1.3. Pčítačvá verze hry 3 2. INSTALACE HRY 4 2.1. Instalace z disku CD-ROM 4 2.2. Instalace hry stažené z internetu

Více

Témata v MarushkaDesignu

Témata v MarushkaDesignu 0 Témata v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme práci

Více

5. Zobrazení stručné informace o právě běžícím programu. 6. Zobrazení podrobné informace o právě běžícím programu

5. Zobrazení stručné informace o právě běžícím programu. 6. Zobrazení podrobné informace o právě běžícím programu 1. Přepínání kanálů Psun na susední kanál Přímá vlba pmcí čísla kanálu Vlba výběrem z přehledu všech kanálu Kanál chráněný rdičvským zámkem 2. Vypnutí a zapnutí STB 3. NULTÝ kanál 4. Dialg "nejste právněn"

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 PwerPint a Access v příkladech Pachner - p výběru tématickéh celku se bjeví kn se zadáním úlhy: ppis jedntlivých dílčích krků p animvaných tázkách jedntlivých dílčích krků uživatel abslvuje test na prvěření

Více

Operační systém Windows 8.1

Operační systém Windows 8.1 Operační systém Windws 8.1 1. Práce v uživatelském prstředí Windws Systém Přihlásit se ke svému uživatelskému účtu. Odhlásit se (Start úvdní brazvka /pravý hrní rh (ikna přihlášenéh uživatele účtu / Odhlásit).

Více

Plánování směn verze 2.1, revize 03

Plánování směn verze 2.1, revize 03 Plánvání směn verze 2.1, revize 03 Ing. Antnín Vecheta Email: t254@seznam.cz Pžadavky na pčítač: 1) Operační systém: MS Windws Vista neb nvější (nutné) 2) Prcesr: Intel i5 (dpručení) 3) Paměť: 4GB (dpručení)

Více

2.1. Operační systém. 2.1.1. První kroky. 2.1.1.1. Zapnutí počítače a přihlášení do systému. 2.1.1.2. Restartování počítače

2.1. Operační systém. 2.1.1. První kroky. 2.1.1.1. Zapnutí počítače a přihlášení do systému. 2.1.1.2. Restartování počítače Pužívání pčítače a správa subrů (Windws 7) 2.1. Operační systém Operační systém Micrsft Windws 7 je mderní perační systém, který se vládá pmcí tlačítek, panelů, ken a dalších prvků. Název peračníh systému

Více

DTM (Digitální technická mapa) v Marushka Designu

DTM (Digitální technická mapa) v Marushka Designu 0 DTM (Digitální technická mapa) v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tmt

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy Z Zvveeřřeejjn něěn níí vvěěssttn nííkku u S Sm maazzáán níí vvěěssttn nííkku u P Přřiid dáán níí p přřííll h h kkee zzvveeřřeejjn něěn néém mu u vvěěssttn nííkku u Vytvřen dne: 16.3.2012

Více

Synchronizace kontaktů z ESO9 do MS Outlook

Synchronizace kontaktů z ESO9 do MS Outlook Synchrnizace kntaktů z ESO9 d MS Outlk E S O 9 i n t e r n a t i n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 (celkem 5) Ppis... 3 Instalace a nastavení dplňku klienta... 3 Instalace... 3

Více

SMART Notebook 10.8. Mac OS X software pro operační systémy. Uživatelská příručka

SMART Notebook 10.8. Mac OS X software pro operační systémy. Uživatelská příručka SMART Ntebk 10.8 Mac OS X sftware pr perační systémy Uživatelská příručka Oznámení chranných známkách SMART Ntebk, SMART Respnse, SMART Bard, SMART Dcument Camera, SMART Exchane, SMART Classrm Suite, DViT,

Více

Specifikace pro SW aplikaci Start-up business.

Specifikace pro SW aplikaci Start-up business. Zakázka na vytvření výukvé aplikace Start-up businees a Interaktivní webvé rzhraní Přílha č. 2 Technická specifikace Pžadavky: Specifikace pr SW aplikaci Start-up business. Obecné pžadavky Cílem je vytvřit

Více

Vykreslení obrázku z databázového sloupce na referenční bod geometrie

Vykreslení obrázku z databázového sloupce na referenční bod geometrie 0 Vykreslení brázku z databázvéh slupce na referenční bd gemetrie OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl

Více

Podklady k práci s Intranetem - administrátor

Podklady k práci s Intranetem - administrátor SPACE COM spl. s r.. Datum 29.8.2012 Na Závdí 1668 396 01 Humplec +420565535010;731612614 Pdklady k práci s Intranetem - administrátr 1) Přihlášení d systému - ve webvém prhlížeči na adrese http://intranet.sssluzeb.cz

Více

Obsah cvic ení procvic ovane dovednosti

Obsah cvic ení procvic ovane dovednosti Výpčetní technika a algritmizace I Obsah cvic ení prcvic vane dvednsti Studijní cíle cvičení Ve cvičeních předmětu VA1: student si svjí základní práci s peračním systémem Windws, cž zahrnuje zejména: základní

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy N Náávvrrh hn naa zzvveeřřeejjn něěn níí žžiivv ttn níí ssiittu uaaccee N Náávvrrh hn naa ssm maazzáán níí zzvveeřřeejjn něěn néé žžiivv ttn níí ssiittu uaaccee N Náávvrrh hn naa eed

Více

Helios Orange Plugin Zadávání vlastností

Helios Orange Plugin Zadávání vlastností Helis Orange Plugin Zadávání vlastnstí 2015 BürKmplet, s.r.. Obsah Zadávání vlastnstí... 3 Definice... 3 Skupiny... 3 Definice vlastnstí... 4 Knfigurace... 6 Zadávání a zbrazvání vlastnstí... 6 Editační

Více

Autorizace mapového serveru

Autorizace mapového serveru 0 Autrizace mapvéh serveru OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme mžnsti

Více

Programová příručka. GoPal Navigator verze 5.5

Programová příručka. GoPal Navigator verze 5.5 Prgramvá příručka GPal Navigatr verze 5.5 GPal Navigatr verze 5.5 Obsah KAPITOLA 1: ÚVOD... 1 Uvítání...1 Obsah CD/DVD...1 Systémvé pžadavky...3 Knvence v tét příručce...3 Rady a varvná upzrnění...4 Důležité

Více

Informační ikony v MarushkaDesignu

Informační ikony v MarushkaDesignu 0 Infrmační ikny v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

Eda. Evidence obchodních aktivit. Proces nákupu

Eda. Evidence obchodních aktivit. Proces nákupu Eda Prces nákupu Tent dkument bsahuje ppis prcesu nákupu včetně ukázky typických krků d bjednávky až p fakturaci. Obsah: Struktura dat... 2 Zalžení bjednávky... 3 Základní údaje... 3 Text bjednávky...

Více

Nastavení firewallu pro AVG 7.5

Nastavení firewallu pro AVG 7.5 Nastavení firewallu pr AVG 7.5 Revize dkumentu 75.2 (8.2.2007) Cpyright GRISOFT, s.r.. Všechna práva vyhrazena. Tent prdukt pužívá RSA Data Security, Inc. MD5 Message-Digest Algrithm, Cpyright (C) 1991-2,

Více

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu

Možnosti připojení WMS služby do Klienta v Marushka Designu 0 Mžnsti připjení WMS služby d Klienta v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu

Více

3D vektory a mračna bodů v Marushka Designu

3D vektory a mračna bodů v Marushka Designu 0 3D vektry a mračna bdů v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 -d 1 Cíl příkladu V tmt příkladu

Více

Lokalizace souřadnic v MarushkaDesignu

Lokalizace souřadnic v MarushkaDesignu ; Lkalizace suřadnic v MarushkaDesignu 0 OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu

Více

Portál veřejné správy

Portál veřejné správy Prtál veřejné správy Z Zvveeřřeejjn něěn níí p p vviin nn něě zzvveeřřeejjň ň vvaan néé iin nff rrm maaccee S Sm maazzáán níí p p vviin nn něě zzvveeřřeejjň ň vvaan néé iin nff rrm maaccee E Ed diittaaccee

Více

MarketsTrader 2 Stručný návod Poslední Update: říjen 2013

MarketsTrader 2 Stručný návod Poslední Update: říjen 2013 City Credit Capital (UK) Limited 12th Flr, Hern Twer 110 Bishpsgate Lndn EC2N 4AY United Kingdm T +44 (0)207 614 4600 F +44 (0)207 614 4660 W www.cccapital.c.uk MarketsTrader 2 Stručný návd Pslední Update:

Více

CSH spol s r.o. NÁVOD K INSTALACI. Proč je výhodné se zaregistrovat v systému ipartner

CSH spol s r.o. NÁVOD K INSTALACI. Proč je výhodné se zaregistrovat v systému ipartner H spl s r.. Wuchterlva 5, 160 00 Praha 6 tel.: 226 218 080-4 Nedbalva 14, 701 00 Ostrava tel.: 597 578 698 e-mail: csh@csh.cz WWW: http://www.csh.cz 11. srpna 2009 Vážení uživatelé, dstáváte nvé verze

Více

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu

Vizualizace TIN (trojúhelníková nepravidelná síť) v Marushka Designu ; Vizualizace TIN (trjúhelníkvá nepravidelná síť) v Marushka Designu 0 TIN v Marushka Designu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...5-1

Více

Generování Homepage ze serveru AReality.sk

Generování Homepage ze serveru AReality.sk Genervání Hmepage ze serveru AReality.sk 9. 9. 2010 - Ing. Jiří Fřt Diadema Sftware s.r.. Verze 3.5 Diadema Sftware s. r.. Stránka 1 Obsah Obsah... 2 1. Obecně k prpjení dat... 3 2. Typy prpjení dat...

Více

Programová příručka. GoPal Navigator verze 5

Programová příručka. GoPal Navigator verze 5 Prgramvá příručka GPal Navigatr verze 5 GPal Navigatr verze 5 Obsah KAPITOLA 1: ÚVOD... 1 Uvítání... 1 Obsah CD/DVD... 1 Systémvé pžadavky... 3 Knvence v tét příručce... 3 Rady a varvná upzrnění... 4 Důležité

Více

GeoDTM. Uživatelská příručka. Výstup byl vytvořen s finanční podporou TA ČR v rámci projektu TA02011056. Verze 1.0

GeoDTM. Uživatelská příručka. Výstup byl vytvořen s finanční podporou TA ČR v rámci projektu TA02011056. Verze 1.0 GeDTM Uživatelská příručka Verze Výstup byl vytvřen s finanční pdpru TA ČR v rámci prjektu TA02011056 2 Obsah 1 Úvd... 7 1.1 Systémvé pžadavky... 7 1.2 Hardwarvý klíč... 7 1.3 Struktura a způsb ulžení

Více

Bezpečnostní IP kamera

Bezpečnostní IP kamera Bezpečnstní IP kamera Návd k pužití Hlavní výhdy prduktu: Jednduché nastavení a vládání Aplikace pr Andrid i iphne Příznivý pměr výkn x cena www.spyshps.cz Stránka 1 1. Instalace prduktu Přišrubujte anténu

Více

Spisová služba/elisa - Dodatek k manuálu - subverze 1.28

Spisová služba/elisa - Dodatek k manuálu - subverze 1.28 Spisvá služba/elisa - Ddatek k manuálu - subverze 1.28 01.06.2016 Ddatek k manuálu subverze 1.28 1. Obsah 2. Filtrvací ple... 3 3. Zbrazení značky slžky... 4 4. Načítání seznamů (datagridů)... 4 5. Název

Více

Školení obsluhy PC stručný manuál obsluhy pro používání PC. MS Power Point

Školení obsluhy PC stručný manuál obsluhy pro používání PC. MS Power Point Šklení bsluhy PC stručný manuál bsluhy pr pužívání PC MS Pwer Pint 1 Úvd - PwerPint K čemu se prgram PwerPint pužívá? Při prezentaci, kdy přednášející pr psílení účinku svých slv prmítá snímky, které si

Více

Odpisy a opravné položky pohledávek

Odpisy a opravné položky pohledávek Odpisy a pravné plžky phledávek E S O 9 i n t e r n a t i n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a www.es9.cz Strana 1 (celkem 9) Ppis... 3 Účetní perace (1.1.1.2), vzr Odpisy a pravné plžky...

Více

SMART Document Camera Model SDC-450

SMART Document Camera Model SDC-450 Specifikace SMART Dcument Camera Mdel SDC-450 Parametry Velikst Sklpená Rzlžená Hmtnst Přepravní velikst Přepravní hmtnst Krychle smíšené reality Velikst Hmtnst 10" Š 2 3/4" V 12" H (25,4 cm 7 cm 30,5

Více

Instalace a technické informace

Instalace a technické informace Dkumentace k mdulu MdleKREM Samstatný mdul MdleKREM umžňuje zbrazit (vyučujícím i studentů) mdel průchdu studenta vyučvaným kurzem a t jak v grafické pdbě (využívající znalstní mdel GLIKREM - GuideLine

Více

Práce s WKT řetězci v MarushkaDesignu

Práce s WKT řetězci v MarushkaDesignu 0 Práce s WKT řetězci v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...3-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme práci s WKT řetězci

Více

NEC CLOUD STORAGE. Uživatelská příručka. Verze: R03.1

NEC CLOUD STORAGE. Uživatelská příručka. Verze: R03.1 NEC CLOUD STORAGE Uživatelská příručka Verze: R03.1 2013 1 ÚVOD... 5 1.1 ÚČEL TOHOTO DOKUMENTU... 5 1.2 POJMY, AKRONYMY A ZKRATKY... 5 2 ÚVOD K NEC CLOUD STORAGE... 6 2.1 CO JE PRO POUŽÍVÁNÍ CLOUD STORAGE

Více

HTML šablona v MarushkaDesignu

HTML šablona v MarushkaDesignu 0 HTML šablna v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...4-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme

Více

Přeložit spolupráce s externím serverem Jazyk možnost nastavení jazykové kontroly a výběr jazyka

Přeložit spolupráce s externím serverem Jazyk možnost nastavení jazykové kontroly a výběr jazyka Kntrla pravpisu Pravpis a gramatika Zdrje infrmací Tezaurus Pčet slv Jazyk Přelžit splupráce s externím serverem Jazyk mžnst nastavení jazykvé kntrly a výběr jazyka Kmentář Mžnst, jak se vyjádřit k publikvanému

Více

SMART Notebook Operační systémy Windows. Uživatelská příručka

SMART Notebook Operační systémy Windows. Uživatelská příručka SMART Ntebk 11.1 Operační systémy Windws Uživatelská příručka Upzrnění chranných známkách SMART Ntebk, SMART Respnse, SMART Bard, dkumentvá kamera Smart, SMART Exchange, SMART Ink, smarttech, lg SMART

Více

Účtování pojišťoven z Praktika

Účtování pojišťoven z Praktika Účtvání pjišťven z Praktika Níže bude ppsán pdrbně pstup, jak vyúčtvat pjišťvny přím z prgramu. Účtvání je tak pr Vás mnhem jednduší. Nemusíte se tak přihlašvat na jedntlivé prtály ZP. Pr tent druh účtvání

Více

Návod k použití vědeckého kalkulátoru HP10s

Návod k použití vědeckého kalkulátoru HP10s 2. 1. Návd k pužití vědeckéh kalkulátru HP10s Obsah 1. Pužití chrannéh krytu... 1 2. Bezpečnstní upzrnění... 1 3. Další upzrnění... 1 4. Dvuřádkvý displej... 2 5. Příprava kalkulátru... 2 - Módy... 2 -

Více

Uživatelský manuál WebActive s.r.o.

Uživatelský manuál WebActive s.r.o. Verze 7.0, 5/2011 Uživatelský manuál WebActive s.r.. Hviezdslavva 614/16 400 03 Ústí nad Labem www.webactive.cz inf@webactive.cz Úvd Cntent Management Server WebJET (dále jen CMS WebJET) je systém pr ucelenu

Více

Vkládání dat do databázové aplikace

Vkládání dat do databázové aplikace Vkládání dat d databázvé aplikace prjektu Vytváření místníh partnerství benchmarking sciálních služeb Králvéhradeckéh kraje 1 Obsah I. Úvd... 3 II. Jak se přihlásit d aplikace... 3 III. Ppis funkcí Hlavníh

Více

Mobilní zpravodajská aplikace idnes. A7B39PDA - Principy tvorby mobilních aplikací

Mobilní zpravodajská aplikace idnes. A7B39PDA - Principy tvorby mobilních aplikací Mbilní zpravdajská aplikace idnes A7B39PDA - Principy tvrby mbilních aplikací Autr: Marek Krátký kratkma2@fel.cvut.cz Ppis D1 Zpravdajská aplikace idnes je určena pr chytré telefny neb pr tablety. Aplikace

Více

HiPath 3000. Assistant TC optipoint pro správu systému. Návod k použití

HiPath 3000. Assistant TC optipoint pro správu systému. Návod k použití HiPath 3000 Assistant TC ptipint pr správu systému Návd k pužití Infrmace k návdu k pužití Tent návd k pužití ppisuje, jak můžete jak správce systému přizpůsbit svůj systém HiPath 3000 svým pžadavkům.

Více

Nastavení funkce pro Elektronickou evidenci tržeb EET v programu Aconto

Nastavení funkce pro Elektronickou evidenci tržeb EET v programu Aconto Nastavení funkce pr Elektrnicku evidenci tržeb EET v prgramu Acnt Pvinnst elektrnicky evidvat tržby (dále EET) lze nastavit pr evidenci Pkladna v mdulu Evidence a pr prgram Kasa. Pkud je pvinnst nastavena,

Více

VIS ČAK - Uživatelský manuál - OnLine semináře

VIS ČAK - Uživatelský manuál - OnLine semináře UŽIVATELSKÝ MANUÁL - ONLINE SEMINÁŘE Autr: Aquasft, spl. s r.., Vavrečka Lukáš Prjekt: VIS ČAK Pslední aktualizace: 11.12.2009 Jmén subru: UživatelskýManuál_OnLine_Semináře_0v2.dcx Pčet stran: 12 OBSAH

Více

Obsah cvic ení procvic ovane dovednosti

Obsah cvic ení procvic ovane dovednosti Výpčetní technika a algritmizace I Obsah cvic ení prcvic vane dvednsti Studijní cíle cvičení Ve cvičeních předmětu VA1: student si svjí základní práci s peračním systémem Windws, cž zahrnuje zejména: základní

Více

Nahrávání hovorů pro IP telefonii a kontaktní centra

Nahrávání hovorů pro IP telefonii a kontaktní centra IP Slutins, pure and simple. Nahrávání hvrů pr IP telefnii a kntaktní centra ZOOM CallREC je rbustní řešení pr nahrávání hvrů v prstředí IP telefnie. Je určen pr splečnsti všech velikstí, d něklika uživatelů

Více

Integrace Google map v MarushkaDesignu

Integrace Google map v MarushkaDesignu ; Integrace Ggle map v MarushkaDesignu 0 OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...6-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si

Více

ONLINESKLAD.CZ. Vysvětlení pojmů: V tomto manuálu i v celém systému figurují 3 základní osoby: Popis administračního rozhraní

ONLINESKLAD.CZ. Vysvětlení pojmů: V tomto manuálu i v celém systému figurují 3 základní osoby: Popis administračního rozhraní ONLINESKLAD.CZ Ppis administračníh rzhraní Vysvětlení pjmů: V tmt manuálu i v celém systému figurují 3 základní sby: 1) PARTNER je t majitel partnerskéh eshpu. Prdává zbží a bjednávky psílá d nlineskladu

Více

SMART Notebook Windows operační systémy. Uživatelská příručka

SMART Notebook Windows operační systémy. Uživatelská příručka SMART Ntebk 10.8 Windws perační systémy Uživatelská příručka Oznámení chranných známkách SMART Ntebk, SMART Respnse, SMART Bard, SMART Dcument Camera, SMART Exchane, SMART Classrm Suite, DViT, smarttech,

Více

Kulturní kalendář Karlovarského kraje MANUÁL

Kulturní kalendář Karlovarského kraje MANUÁL Kulturní kalendář Karlvarskéh kraje MANUÁL 1. ROLE UŽIVATELŮ Superadmin Superadmin je v každém kalendáři vždy jen jeden. Oprti administrátrvi má navíc mžnst vytvářet a spravvat další uživatele (administrátry),

Více

SMART Notebook 11. Uživatelská příručka

SMART Notebook 11. Uživatelská příručka SMART Ntebk 11 Sftware peračníh systému Mac OS X Uživatelská příručka Pr zbrazení nápvě dy k sftwaru SMART Ntebk na svém mbilním telefnu neb jiném mbilním zařízení naskenujte následující QR kód. Upzrnění

Více

Instalační manuál Desktop Security System AreaGuard

Instalační manuál Desktop Security System AreaGuard SODATSW spl. s r.. Hrní 32, 639 00 BRNO http://www.sdatsw.cz tel./ fax: 543 236 177 e-mail: inf@sdatsw.cz Instalační manuál Desktp Security System Instalační manuál Desktp Security System Vážený uživateli,

Více

Novinky Autodesk Vault 2012 (Workgroup, Collaboration, Professional)

Novinky Autodesk Vault 2012 (Workgroup, Collaboration, Professional) Nvinky Autdesk Vault 2012 (Wrkgrup, Cllabratin, Prfessinal) Nejdůležitější nvinky verze 2012: Správa dkumentace pmcí Prjektů Pmáhá rganizvat, spravvat a strukturvat veškerá data ve Vaultu, pmcí prjektů.

Více

Modul pro vyhodnocení ročních výsledků finančních kontrol

Modul pro vyhodnocení ročních výsledků finančních kontrol Ministerstv financí Odbr 47 Centrální harmnizační jedntka Infrmační systém finanční kntrly ve veřejné správě Mdul pr vyhdncení rčních výsledků finančních kntrl Leden 2015 Manuál MF - infrmační systém finanční

Více

SMART Document Camera 450. Uživatelská příručka

SMART Document Camera 450. Uživatelská příručka SMART Dcument Camera 450 Uživatelská příručka Registrace prduktu Jestliže si svůj prdukt SMART zaregistrujete, budeme vás upzrňvat na nvé funkce a upgrade sftwaru. Zaregistrujte se nline na adrese smarttech.cm/registratin.

Více

Dotaz typu Common Info v MarushkaDesignu

Dotaz typu Common Info v MarushkaDesignu 0 Dtaz typu Cmmn Inf v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL TUTORIÁLU...2 2 PRÁCE S TUTORIÁLEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS TUTORIÁLU V MARUSHKADESIGNU...4-1 - 1 Cíl tutriálu V tmt tutriálu

Více

Legenda v MarushkaDesignu

Legenda v MarushkaDesignu ; Legenda v MarushkaDesignu 0 OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGN...5-1 - 1 Cíl příkladu V tmt příkladu si ukážeme něklik

Více

VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD

VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD VYUŽITÍ MULTIMEDIÁLNÍ TECHNIKY VE VÝUCE ANGLIČTINY UČÍME SE ANGLIČTINU S INTERAKTIVNÍ TABULÍ SMARTBOARD Cíle kurzu: Účastník získá ptřebné infrmace a prakticky si svjí metdy, tipy a triky k efektivnímu

Více

Verze 6.1, 8/2008. Uživatelský manuál. WebActive s.r.o.,hviezdoslavova 16, 400 03 Ústí nad Labem. www.webactive.cz - info@webactive.

Verze 6.1, 8/2008. Uživatelský manuál. WebActive s.r.o.,hviezdoslavova 16, 400 03 Ústí nad Labem. www.webactive.cz - info@webactive. Verze 6.1, 8/2008 Uživatelský manuál WebActive s.r..,hviezdslavva 16, 400 03 Ústí nad Labem www.webactive.cz - inf@webactive.cz Úvd Cntent Management Server WebJet (dále jen CMS WebJet) je systém pr ucelenu

Více

Publikace. 1. Spuštění modulu Publikace. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Publikace

Publikace. 1. Spuštění modulu Publikace. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Publikace Publikace Mdul služí k přehledu a zadávání údajů publikační činnsti d centrální databáze VUT. Data jsu přizvána za účelem předávání údajů výsledcích výzkumu a vývje d Rejstříku infrmací výsledcích (RIV),

Více

4 Datový typ, proměnné, literály, konstanty, výrazy, operátory, příkazy

4 Datový typ, proměnné, literály, konstanty, výrazy, operátory, příkazy 4 Datvý typ, prměnné, literály, knstanty, výrazy, perátry, příkazy Studijní cíl Tent studijní blk má za cíl pkračvat v základních prvcích jazyka Java. Knkrétně bude uvedena definice datvéh typu, uvedeny

Více

Správa webu v CMS WEBmanager

Správa webu v CMS WEBmanager Správa webu v CMS WEBmanager Uživatelská příručka Puze pr pužití v rámci agentury JIROUT REKLAMY a prvzvatele webu s CMS WEBmanager Obsah 1 Úvd...3 2 Zkratky a pjmy...3 3 Základní infrmace systému...3

Více

Čipový terminál verze 3.3

Čipový terminál verze 3.3 Obsah Obsah...1 Čipvý terminál verze 3.3...2 Instalace terminálu...2 Ovládání terminálu pmcí Master čipu...3 Technické infrmace...3 Kmunikace s TM...4 Test spjení...4 Karty...5 Datum a čas...5 Časvá spínání...6

Více

Datové formáty grafiky

Datové formáty grafiky Datvé frmáty grafiky jejich specifika a mžnsti využití Adam Řehřek Jakub Dvrský 3.11. 2016 Obsah Úvdní představení Rastrvá grafika Vektrvá grafika 3D grafika Vlná diskuze Přístupy k 2D grafice Rastrvá

Více

- Aplikace je napsána v C#.NET, je instalována na webovém serveru - Data jsou ukládána v databázi MS-SQL 2005 a vyšší

- Aplikace je napsána v C#.NET, je instalována na webovém serveru - Data jsou ukládána v databázi MS-SQL 2005 a vyšší Prdukt: je aplikace pr správu ICT prjektvých záměrů a ICT prjektů. Je zpracvána na základě analýzy a specifikace pžadavků cílvých uživatelů. PMS - Aplikace pr řízení prjektvých záměrů a prjektů je nástrj

Více

VŠB Technická univerzita, Fakulta ekonomická. Katedra regionální a environmentální ekonomiky REGIONÁLNÍ ANALÝZA A PROGRAMOVÁNÍ.

VŠB Technická univerzita, Fakulta ekonomická. Katedra regionální a environmentální ekonomiky REGIONÁLNÍ ANALÝZA A PROGRAMOVÁNÍ. VŠB Technická univerzita, Fakulta eknmická Katedra reginální a envirnmentální eknmiky REGIONÁLNÍ ANALÝZA A PROGRAMOVÁNÍ (Studijní texty) Reginální analýzy Dc. Ing. Alis Kutscherauer, CSc. Ostrava 2007

Více

ReDat experience v Release notes

ReDat experience v Release notes ReDat experience v 2.35.0 Release ntes Vydání: 07/2018 v 2.35.0 rev.1 Výrbce: RETIA, a.s. Pražská 341 Zelené Předměstí 530 02 Pardubice s certifikvaným systémem řízení jaksti pdle ISO 9001 a člen AOP V

Více

ReDat experience v Release notes

ReDat experience v Release notes ReDat experience v 2.34.2 Release ntes Vydání: 02/2018 v 2.34.2 rev.1 Výrbce: RETIA, a.s. Pražská 341 Zelené Předměstí 530 02 Pardubice s certifikvaným systémem řízení jaksti pdle ISO 9001 a člen AOP V

Více

SOŠS a SOU Kadaň Školení SIPVZ OS Windows XP OS WINDOWS ZÁKLADNÍ POJMY, UŽIVATELSKÉ PŘÍKAZY

SOŠS a SOU Kadaň Školení SIPVZ OS Windows XP OS WINDOWS ZÁKLADNÍ POJMY, UŽIVATELSKÉ PŘÍKAZY SOŠS a SOU Kadaň Šklení SIPVZ OS Windws XP OS WINDOWS ZÁKLADNÍ POJMY, UŽIVATELSKÉ PŘÍKAZY 2005 OBSAH OPERAÈNÍ SYSTÉM WINDOWS...3 PØIHLÁŠENÍ DO WINDOWS...3 ZÁKLADNÍ POJMY...3 OBJEKT A JEHO OZNAÈENÍ...3

Více

DeepBurner Free 1.9. Testování uživatelského rozhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011. Testování uživatelských rozhraní 2011 ČVUT FEL

DeepBurner Free 1.9. Testování uživatelského rozhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011. Testování uživatelských rozhraní 2011 ČVUT FEL Testvání uživatelských rzhraní 2011 DeepBurner Free 1.9 Testvání uživatelskéh rzhraní s uživateli Deliverable B1 TUR 2011 Daniel Mikeš Tmáš Pastýřík Ondřej Pánek Jiří Šebek Testvání uživatelských rzhraní

Více

pro správu uživatelských přístupů do registru řidičů pro obecní úřady obcí s rozšířenou působností

pro správu uživatelských přístupů do registru řidičů pro obecní úřady obcí s rozšířenou působností Uživatelská příručka pr správu uživatelských přístupů d registru řidičů pr becní úřady bcí s rzšířenu půsbnstí 1 Licenční ujednání Veškerá práva vyhrazena Ministerstv dpravy nábřeží L. Svbdy 1222/12 110

Více

O2 Office Connector Telefónica O2 Czech Republic, a.s.

O2 Office Connector Telefónica O2 Czech Republic, a.s. O2 Office Cnnectr Telefónica O2 Czech Republic, a.s. Ppis služby a pdrbný návd pr Crprate Email Cnnectr Verze 1.5 Obsah 1. Úvd... 3 1.1. Účel dkumentu...3 1.2. Jak s tímt dkumentem pracvat...3 2. Základní

Více

Upomínky a kontroly E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s.

Upomínky a kontroly E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. Upmínky a kntrly E S O 9 i n t e r n a t i n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a www.es9.cz Strana 1 (celkem 6) Upmínky... 3 Evidence a tisk upmínek (1.3.3.1)... 3 Kntrla phledávek a psílání

Více

SMART Notebook 11. Operační systémy Windows

SMART Notebook 11. Operační systémy Windows SMART Ntebk 11 Operační systémy Windws Uživatelská příručka Pr zbrazení nápvědy k sftwaru SMART Ntebk na svém mbilním telefnu neb jiném mbilním zařízení naskenujte následující QR kód. Upzrnění chranných

Více

Uživatelský manuál Sta4MilPRO

Uživatelský manuál Sta4MilPRO Uživatelský manuál Sta4MilPRO Vydání: 1 Datum platnsti: 1. 7. 2016 1. OBSAH 1. OBSAH... 2 2. ÚVOD... 3 2.1. Dstupná prstředí... 3 2.2. Systémvé pžadavky... 4 2.3. Technická pdpra... 4 2.4. Šklení... 4

Více

Eda. Evidence obchodních aktivit. Proces prodejních kontraktů

Eda. Evidence obchodních aktivit. Proces prodejních kontraktů Evidence bchdních aktivit Eda Evidence bchdních aktivit Prces prdejních kntraktů Tent dkument bsahuje ppis prcesu prdejních kntraktů včetně ukázky typických krků d ptvrzené bjednávky až p fakturaci. Obsah:

Více

Cycle Transport Improvements

Cycle Transport Improvements Cycle Transprt Imprvements 4. dubna 2011 MANUÁL K CYKLOWEBU Del. N.: D.1.1 Versin: 1 Date: Prepared: Checked: Apprved: R.T. JMS MSH 2 / 16 Cycle Transprt Imprvements Obsah 1 Úvd... 4 2 Ppis webvé aplikace

Více

SMART Notebook 11.1 Math Tools

SMART Notebook 11.1 Math Tools SMART Ntebk 11.1 Math Tls Operační systémy Windws Uživatelská příručka Registrace prduktu Pkud si svůj prdukt SMART zaregistrujete, budeme vás upzrňvat na nvé funkce a upgrade sftwaru. Zaregistrujte se

Více

Uživatelská příručka aplikace Partner24 modul Zaměstnavatelský portál Česká spořitelna penzijní společnost, a.s.

Uživatelská příručka aplikace Partner24 modul Zaměstnavatelský portál Česká spořitelna penzijní společnost, a.s. Uživatelská příručka aplikace Partner24 mdul Zaměstnavatelský prtál Česká spřitelna penzijní splečnst, a.s. Verze: 1.20 (30.3.2011) Autr: Jan Zámstný, Lukáš Hns Schválil: Šárka Rlčíkvá Vlastník: ČS penzijní

Více

Instalační manuál systému Desktop Management System OptimAccess

Instalační manuál systému Desktop Management System OptimAccess SODATSW spl. s r.. Hrní 32, 639 00 BRNO http://www.sdatsw.cz tel./ fax: 543 236 177 e-mail: inf@sdatsw.cz Instalační manuál systému Desktp Management System Instalační manuál Desktp Management System Vážený

Více

Rádiová odečtová jednotka RFU 40. a odečtová aplikace RADIO READER

Rádiová odečtová jednotka RFU 40. a odečtová aplikace RADIO READER Rádivá dečtvá jedntka RFU 40 a dečtvá aplikace RADIO READER Obsah 1. Odečtvá jedntka RFU 40...3 1.1. Význam symblů LED did na dečtvé jednce RFU 40:...3 1.2. Technické údaje...4 1.3. Pkyny pr pužívání...4

Více

Automatizovaný docházkový systém verze 3.xx DOCHÁZKA. Automatizovaný docházkový a přístupový systém. Verze 3.xx. Uživatelská příručka

Automatizovaný docházkový systém verze 3.xx DOCHÁZKA. Automatizovaný docházkový a přístupový systém. Verze 3.xx. Uživatelská příručka DOCHÁZKA Autmatizvaný dcházkvý a přístupvý systém Verze 3.xx Uživatelská příručka RON Sftware spl. s r.. Nám. Budvatelů 1405 735 06 Karviná - Nvé Měst tel.: +420 596 312 827, +420 596 317 877, fax : +420

Více

Obsah cvičení procvičované dovednosti

Obsah cvičení procvičované dovednosti Výpčetní technika a algritmizace I Obsah cvičení prcvičvané dvednsti Pznámka: Na učebnách je Windws XP, prtže nvější verze Windws nesplupracují s dalšími technlgiemi na MENDELU. Studijní cíle cvičení Ve

Více

Referenční příručka hp ipaq Pocket PC řady h1900. Document Part Number: 311757-003

Referenční příručka hp ipaq Pocket PC řady h1900. Document Part Number: 311757-003 Referenční příručka hp ipaq Pcket PC řady h1900 Dcument Part Number: 311757-003 červen 2003 2003 Hewlett-Packard Cmpany 2003 Hewlett-Packard Develpment Cmpany, L.P. HP, Hewlett Packard a lg Hewlett-Packard

Více