2. Pracovní příručka. použití v zubním lékařství. Laserstyle 5 a Laserstyle 10. (diodový laser, 980nm)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "2. Pracovní příručka. použití v zubním lékařství. Laserstyle 5 a Laserstyle 10. (diodový laser, 980nm)"

Transkript

1 2. Pracovní příručka k použití v zubním lékařství Laserstyle 5 a Laserstyle 10 (diodový laser, 980nm)

2 Obecné pokyny k použití diodového laseru v zubní praxi Nastavení uvedená v následujících doporučeních, právě tak jako nastavení, která přístroj využívá v případě volby jednotlivých programů, vycházejí z v praxi vyzkoušených hodnot. Vzhledem k tomu, že za použití přístroje ve své praxi odpovídá uživatel resp. provozovatel praxe, doporučujeme na začátku pracovat s nižšími hodnotami výkonu a až po získání dostatečných zkušeností začít upravovat výkonnost směrem k vyšším hodnotám. V případě, že bezprostřední výsledek neodpovídá očekáváním, doporučujeme (především v začátcích používání přístroje) namísto zvyšování přívodu energie (Watt) laseru, raději změnit průměrný odevzdávaný výkon (frekvenci). Prostřednictvím změny frekvence mohou být změny výkonnosti velmi jemně odstupňovány (viz následující tabulka): 10 Hz na 30 Hz >>> + 10 % 30 Hz na 50 Hz >>> + 5 % 50 Hz na 75 Hz >>> + 5 % 75 Hz na 100 Hz >>> + 5 % 100 Hz na 300 Hz >>> + 5 % 300 Hz na 500 Hz >>> + 10 % V následujícím textu jsou uvedena základní pravidla pro odpovědné používání přístroje, zaručující bezpečnost a úspěšnost prováděné terapie: Práce v bez-kontaktním režimu: Pracujte s odstupem několika milimetrů od tkáně. Nejlepších výsledků dosáhnete, povedete-li konec vlákna ve vzdálenosti cca 2 5 milimetrů. Práce v kontaktním režimu (JEN tvrdý laser): Zde se konec vlákna dotýká přímo tkáně (JEN v ošetřované oblasti). Vždy je nutné si uvědomit, že při zaseknutí či zastavení vlákna je nutné ihned deaktivovat laser, a to až do té doby, kdy bude opět možný volný pohyb.

3 Ostatní pokyny: 1. Především při použití soft-laseru se vyvarujte jakéhokoliv kontaktu s ránou. Energie uvolňované při těchto formách terapie nezajišťuje okamžitou sterilizaci vlákna. 2. S vláknem nepohybujte škubáním, ale stejnoměrně v plynulých pohybech. 3. Nikdy, a to především při použití tvrdého laseru, nezůstávejte stát na jednom místě a nikdy laserový paprsek nenechte působit bez pohybu na jedno místo, aby nedošlo k nekróze. 4. Pracujte s pokud možno kruhovým paprskem resp. místem dopadu (test přes pilotní paprsek laseru), jen tak je zajištěno, že na místo ošetření bude přenášena odpovídající dávka energie. Rozštěpené místo dopadu zkorigujete jednoduše tím, že vlákno v nejmenší možné míře zkrátíte přiloženými keramickými nůžkami. 5. Při použití tvrdého laseru může se může špička vlákna díky kontaktu s měkkou tkání ušpinit karbonizovanými zbytky tkáně. Přestože jsou tyto zbytky bakteriologicky zcela nezávadné, může tím být omezena výkonnost. V tomto případě jednoduše očistěte vlákno textilií s desinfekčním přípravkem.

4 Výčet terapií: 1) Koagulace 2) Frenektomie 3) Gingivektomie 4) Afty, Herpes labialis 5) Excise 6) Incise, drenáž abscesů 7) Desinsibilizace (ÜZ überempfindliche Zahnhälse) 8) Pečetění fisur 9) Karies profunda (CP) 10) Přímé překrytí, vitální amputace 11) Endodoncie 12) Parodontologie 13) Příprava otisků, retrakce 14) Uvolnění implantátů 15) Alveolární hřeben 16) Soft laser terapie

5 Koagulace Výkon: 2 5 W, bezkontaktně Puls: nepřerušovaný (cw continuous wave) Nejprve pomocí tamponu či savky zajistěte relativní vysušení rány. Bezkontaktní režim: Veďte koncovku skleněného vlákna bezkontaktně nad ránou. Koncovkou opisujte kruhový pohyb nebo opisujte šachovitě se překrývající rovnoměrné tahy. Doba ošetření se řídí podle intensity krvácení, na plochu 10mm x 10mm stačí zhruba 3O sekund. Poté ve zhruba stejném čase posuďte, jestli bylo krvácení zastaveno. Povrch rány by nikdy neměl být zcela vysušený. Tento způsob je vhodný při zastavení difusního prosakování krve. Kontaktní režim: Pokud je otevřena větší céva nebo je potřeba zastavit arteriální krvácení. Laserem dosáhnete povrchu rány téměř bez bakterií, většinou není nutný obvaz. Po určitých zkušenostech je také možné uzavřít cévy až do průměru přibližně 1 mm přímo, a to karbonizací při kontaktním způsobu práce.

6 Frenulektomie Výkon: 1,5 3,5 W, kontaktně Puls: nepřerušovaný (cw continuous wave) Při nízkém nastavení výkonu může být podle citlivosti dostačující i povrchová anestesie. Hrot vlákna je veden v kontaktu s tkání. Držte tkáň napnutou a nasměrujte laserový paprsek paralelně s povrchem kosti a směrem tahu vlákna. Prosím nedržte přímo na periostu a kosti, aby nedošlo k nekrózám. Začněte s ošetřováním na okluzální straně a veďte skleněné vlákno táhlým pohybem přes vázek a rozřízněte ve směru báze čelisti. Jen při velmi pevných svazcích kolagenových vláknech byste měli použít vyšší výkon, v normálním případě jsou dostačující 3 Watty. V průběhu zákroku by měly být pomocí odsávacího zařízení odsávány vznikající kouřové plyny. Rána nekrvácí a není potřeba ji zašívat. Hraniční anatomické struktury (N. mentalit atd.) je třeba chránit.

7 Gingivektomie Výkon: 3,5 W, kontaktně Puls: nepřerušovaný (cw continuous wave) Vlákno můžete vést podobně jako skalpel. Tzn. vyměřte Pa-sondou výšku ke gingivě určené k odstranění, veďte vlákno koronálním směrem pod úhlem přibližně 45 stupňů a oddělte gingivu více postupnými a nepřetržitými řezavými pohyby. Menší gingivektomie lze provést povrchově, poté ji valorizovat a eventuelně dodatečně deepitelizovat. V blízkosti kovů je nutná obzvláštní obezřetnost (zesílená absorpce, reflexe.) Pracujete táhlými pohyby a nezůstávejte vláknem na jednom místě. Hned potom následuje čištění rány tamponem a peroxidem vodíku. V průběhu zásahu by měly být pomocí odsávacího zařízení odsávány vznikající kouřové plyny. Rána nekrvácí a není potřeba obvazu. Hraniční anatomické struktury je třeba chránit.

8 Afty, herpes labialis Výkon: 1 3 W, bezkontaktně Puls: 75 Hz Anestezie většinou není nutná, pacient cítí jen zahřátí ve tkáni. Způsob práce: Držte hrot vlákna svisle k povrchu ve vzdálenosti přibližně 2 3 mm nad lézí (postižením). Ozařujte tkáň rovnoměrnými, navzájem se překrývajícími pohyby. Oblast o 10 na 10 mm byste měli ošetřovat 10 sekund a potom nechat trochu vychladnout. U aftů by měl povrch sliznice trochu vyschnout a zabarvit se do šedavého tónu, průměr se citelně zmenší. U herpes by měly puchýřky vysychat. Jestliže pacient udává příliš velkou citlivost na bolest, měl by být výkon redukován, popř. urychlit pohyby. Cílový směr laserového záření nemá být přímo na amalgamové výplně a korunky (ochrana před odrazovým zářením). Pracujte táhlými pohyby a nezůstávejte stát vláknem na jednom místě. Eventuelně čištění rány peroxidem vodíku a tamponem.

9 Excise Výkon: 2 5 W, kontaktně Puls: nepřerušovaný (cw continuous wave) Anestezie ano, povrchová anestezie jen v řídkých případech. Způsob práce: Táhněte skleněné vlákno řezavými pohyby nad tkání určenou k odstranění způsobem, jako byste ji chtěli odstranit skalpelem. Pozor v blízkosti kovů. Pracujte bez tlaku táhlými pohyby a nezůstávejte vláknem na jednom místě. Držte tkáň tažným napětím (např. chirurgickou pinzetou). Pokud jsou k odstranění větší tkáně, projděte vícekrát nad místem určeným k excisi. Na jeden řez můžete počítat s hloubkou průniku o méně než 1 mm. Hned poté následuje čištění rány peroxidem vodíku a tamponem. V průběhu zásahu by měly být pomocí odsávacího zařízení odsávány vznikající kouřové plyny. Rána nekrvácí a není potřeba obvazu. Hraniční anatomické struktury je třeba chránit.

10 Incise, drenáž abscesů Výkon: 2 5 W, bezkontaktně Puls: nepřerušovaný (cw continuous wave) V mnoha případech může postačovat povrchová anestezie. Způsob práce: Veďte skleněné vlákno kontrolovanými pohyby nad nejpřednějším místem abscesu. Cílové zaměření laserového paprsku nemá být přímo na amalgamové výplně, korunky nebo implantáty nebo povrch kosti. Pracujte bez tlaku táhlými pohyby a nezůstávejte stát s vláknem na jednom místě. Držte tkáň v tahu. V případě otevření větších oblastí jděte přes místo vícekrát. Jděte škrabkou nebo preparačními nůžkami do dutiny abscesu a zajistěte odtok a drenáže, jak je u abscesů standardním postupem. V průběhu zásahu by měly být pomocí odsávacího zařízení odsávány vznikající kouřové plyny. Hraniční anatomické struktury je třeba chránit. Tento postup je doporučeníhodný zejména u pacientů s hemoragickými dietezemi, neboť vede ke zřetelnému úbytku následných krvácení.

11 Desenzibilizace Výkon: 1 W, bezkontaktně Puls: 75 Hz Anestezie není potřebná, pacient může cítit lehké zahřátí na zubu. Způsob práce: Držte hrot vlákna svisle k povrchu zubu ve vzdálenosti 2 3 mm a ozařujte obnažené přecitlivělé oblasti kořene krouživými pohyby nebo drahami, které se šachovitě překrývají. Nezůstávejte stát na jednom místě a ozařujte citlivé prostory asi 30 sekund. Pozor v blízkosti kovů. Tento postup redukuje zárodky v dentinu, dočasně uzavírá volný povrch v kořene a snižuje náchylnost ke kazům. V návaznosti na ošetření tlakem vzduchu nebo sondou opatrně přezkoušejte úspěch a naneste fluoridový gel (např. GelKam / Colgate). V případě potřeby může být ošetření zopakováno po dvou dnech. Hlavní efekt je pro pacienta vnímatelný teprve po 2 6 hodinách po ošetření. (Zbavení zárodků, doznívání podráždění odontoblastu.) V případě neúspěchu kriticky přezkoušejte Vaši diagnózu přecitlivělých krčků. Eventuální odlišnou diagnózou může být raný kontakt nebo chronická pulpitida.

12 Pečetění fisur Výkon: 1 2 W, kontaktně Puls: 75 Hz Anestezie není nutná, pacient může pocítit lehké zahřátí na zubu (nesmí bolet). Způsob práce: Očistěte fisuru pastou a kartáčkem, eventuelně rozšiřte. Zachovejte pracovní pole relativně suché. Ke zvýšení absorpce můžete nanést černou látku. Držte hrot vlákna svisle k povrchu zubu v kontaktu a ozařujte fisuru rovnoměrnými pohyby. Nezůstávejte stát na jednom místě a ozařujte zub nejdéle 20 sekund. Fizuru očistit od zbytků barvy. Zapečetění fizury standardním způsobem. Laserovým ošetřením odumírají mikroorganismy v základu fisury retenční vzorec bolesti. a je vytvořen

13 Karies profunda (KP) Výkon: 1 W, bezkontaktně Puls: 30 Hz Anestezie jako při preparaci, když si pacient přeje. Pacient může ucítit lehké zahřátí na zubu. Způsob práce: Zajistěte, aby pracovní pole bylo relativně suché (tamponem). Držte hrot vlákna svisle k povrchu zubu (defokuzovaně / bez kontaktu) a rovnoměrně ozařujte zbylé kazy krouživými pohyby. Nezůstávejte stát na jednom místě a ozařujte dotyčné místo maximálně 20 sekund. Tento postup dekontaminuje, zhušťuje a stvrzuje povrch dentinu a snižuje náchylnost ke kazům. Zvláště zdůrazňujeme, že jsou laserovým ošetřením umrtvovány mikroorganismy v dentinových kanálcích. Zubní dřeň má tak lepší předpoklady k regeneraci. Vyvarujte se práce v kontaktním režimu.

14 Přímé překrytí Výkon: 1,5 2,5 W, kontaktně Puls: 75 Hz Anestezie jako při preparaci, pokud si pacient přeje. Způsob práce: Zajistěte, aby bylo pracovní pole relativně suché (tamponem apod.). Ošetřujte okolní plochu ve smyslu ošetření Caries Profunda bez kontaktu. Držte hrot vlákna svisle k povrchu zubu v kontaktu s místem trepanace dřeně a zestrupovaťte dřeň krouživými pohyby. Nezůstávejte stát na jednom místě. V návaznosti následuje aplikace preparátu hydroxydového kalcia a jak dolní, tak horní krycí výplň. Použití laseru při správné indikaci místa zvyšuje šance vitálního zachování zbývající dřeně z asi 60 % na přibližně 90%. Základem je dekontaminace dřeňové tkáně, zastavení krvácení a dekontaminace zbývajícího dentinu.

15 Endodoncie Výkon: 1 2 W, kontaktně Puls: 75 Hz Doba expozice: 5 10 sekund Anestezie jen je-li potřeba. Způsob práce: Zajistěte, aby bylo pracovní pole suché. Sondujte kořenové kanálky a vytvořte si k určení pracovní délky snímek s mírami. Upravte kořenové kanálky jako obvykle. Rozšíření by mělo mít minimálně ISO 30 v přímé apikální oblasti. V dalším průběhu kanálku radíme připravit až min. ISO 45. Tento postup značně zmenšuje nebezpečí přetržení vlákna. Vypláchnětě kanálek jako obvykle a vysušte ho papírovými tampóny. V kanálku by měla zůstat malá zbývající vlhkost. Veďte bez tlaku skleněné vlákno na pracovní délku do kořenového kanálku a aktivujte laser. Vytahujte přitom skleněné vlákno koronálním směrem z kanálku. Na každý kanálek je třeba 4-5 krát 10 sekund. Dbejte na to, aby se vlákno nezaháklo na stěnu kanálku. Vlákno vytahujte krouživými pohyby, aby laserová energie vystupující z konce vlákna nedopadala pouze na jedno místo, ale bylo rovnoměrně vyzařována do stran kanálku. Potom je možné plnění. Pokud jsou nutné vložky, mohou být podpořeny laserem namísto kalcium hydroxidu. Postup je shodný s výše uvedeným.

16 Laserem podporovaná parodontologie Výkon: 1,5 2,5 W, kontaktně Puls: 75 Hz Doba expozice: 10 sekund Anestezie nutná jen při prvním ošetření. Podpůrné ošetření parodontózy laserem probíhá ve více etapách. Při prvním zákroku je rozšířen, dekontaminován a deepitelizován sulcus. K tomu je laserový paprsek potřeba vést výhradně na vnitřní stranu kapsy (koagulace granulační tkáně). Potom následuje konvenční kyretáž. Při třetím kroku jsou parodontální kapsy ještě jednou zatíženy. Poté následuje redukce bakteriálních zárodků. Nemělo by se hovořit o sterilizaci kapes, neboť redukce zárodků sice signifikantní je (pohybuje se v oblasti přes 99%), ale sterilita nemůže být zaručena. Stejně tak laser zastavuje krvácení, která vznikla kyretáží. Dokonalá hemostáze ale není pro výhodný průběh léčení rány žádoucí. Parodontální obvaz není potřeba. Také při otevřené kyretáži může být podpůrně laser použit stejným způsobem. V tomto případě výhoda spočívá v dobrém přehledu a náhledu do kapes, popř. právě do oblasti furkace. Ve smyslu deepitelizace může být podpůrně deepitelizován jak okraj volné gingivy, tak oblast napadené gingivy. Tím se zabrání, že buňky epitelu by předčasně ve fázi léčení vrostly na vnitřní stranu kapes, a tím se zabrání parodontální regeneraci, popř. vazivovému napadení. Konkrementy na povrchu kořene se odstraní konvenčně ručními nástroji nebo přístrojem. K tomu laser vhodný není. Došlo by k termické změně povrchu kořene s nevhodnými důsledky. Na parodontální sulcus (v závislosti na hloubce kapsy a lokalizaci) počítejte s použitím laseru na parodocium od sekund. Laserové záření nesmí zasáhnout výplně, okraje korunek atd. Eventuálně použijte krytí. Jako vždy musí být vlákno při laserové činnosti udržováno v pohybu.

17 Příprava otisků, retrakce Výkon: 2 3 W, kontaktně Puls: 75 Hz Anestezie je žádoucí. Eventuálně může být dostačující povrchová anestezie. Způsob práce: Nejprve jednou předbrousíme zuby určené k preparaci, a to výhradně supragingiválně. Tím zabráníme traumatizaci (krvácení ze sulcu), které nelze následně laserem zastavit. Za druhé sulcus rozšíříme laserem. Veďte skleněné vlákno plynule v kontaktu přes vnitřní lem epitelu. Cílové zaměření laseru nemá přímo mířit na amalgamové výplně, korunky nebo implantáty. Pracujte táhlými pohyby a nezůstávejte stát vláknem na jednom místě. Začněte na koronální straně gingivy a veďte skleněné vlákno podél vnitřního lemu epitelu. Pokud je nutné odstranit větší oblasti tkáně, jděte přes gingivu vícekrát. Je možné provést retrakci ve smyslu parodontálního ošetření kapes. Potom by mělo být ovšem odejmutí otisku provedeno po ukončení léčení a obnoveném rozšíření sulcu, a to laserem k odejmutí otisku. V tomto případě jsou použitelné všechny návrhy k podpůrné léčbě parodontózy laserem, excisí, deepitelizace atd. V průběhu zásahu by měly být pomocí odsávacího zařízení odsávány vznikající kouřové plyny. Místo excese nekrvácí a otisk může následovat v bezprostřední návaznosti. V souvislosti s přípravou korunek a odejmutí otisku se laser používá pro rozšíření sulcu. Tato vaporizace tkáně sulcu nevede na základě malého traumatu k retrakci (později obnažené kraje korunek), vede k rychlému a bezbolestnému průběhu léčby. Retrakční nitě nejsou již nutné.

18 Softlaser BEZKONTAKTNÍ REŽIM Oblast použití Výkon Doba expozice Způsob a cíl ošetření miliwatty Sekundy Absces krouživými pohyby osvítit absces, rychlé zmírnění bolesti a urychlení procesu zrání Alergie (na protetické kovy) osvítit zasaženou oblast a kovové části, rychlejší ústup alergické reakce Afty osvítit oblast afty, rychlejší uzavření afty a zmírnění bolestivosti Nauzea 10 2x90 osvícení akupunkturních bodů, zbavení na minut Decubitus osvítit oblast rány, rychlé zmírnění bolesti, rychlejší zhojení a hladké zajizvení Dentitio difficilis osvítit oblast zánětu, rychlý ústup otoku a ústup zánětu Dolor post použít zároveň na vnitřní a vnější stranu, rychlý útlum bolesti a zhojení Gingivitis osvícení zasažených oblastí, krvácení ustane a odezní bolest Granulomy co možná nejblíže granulomu, rychlé zmírnění bolesti Hematomy osvítit celou plochu, rychlejší resorpce a snížení bolestivosti Herpes labialis osvítit viditelnou oblast, ustoupí pocit pnutí, rychlejší vysušení bolest čelistního kloubu Pohyblivost čelistního kl osvítit oblast kloubu, snížení bolesti a zvýšení funkčnosti kloubu osvítit oblast kloubu, snížení bolesti a zvýšení funkčnosti kloubu

19 10 90 osvítit oblast kloubu, snížení bolesti a zvýšení funkčnosti kloubu čelistní ostitis operovanou oblast osvítit krouživými pohyby, nebude následná bolest zahlazení jizev osvítit oblast jizvy nebo hojící se oblast, netvoří se keloidy Bolesti neuralgické povahy přímo osvítit předpokládané místo bolesti, obzvláště při délce kořene/2, výrazný útlum bolesti Odemy osvítit celou oblast, rychlá resorpce a ustání pocitu pnutí Parodontosa osvítit celou zasaženou dáseň, ústup zánětu Peridontitis osvítit co možná nejblíže apexu, zmírění bolesti Pulpen Überkappung (Překrytí pulpy) osvítit přímo na otevřeném místě, stavění krvácení a vyhnutí se zánětům, následné bolseti a stimulace tvoření dentinu Pulpitis Osvícení povrchu pulpy, utišení pulpy a zmírnění bolesti Säure Trauma osvítit okraj gingivy po obou stranách, utlumení bolesti Schleif Trauma osvítit okraj gingivy po obou stranách, utlumení krvácení a bolesti Prophylaxe pocitu bolesti osvítit přímo bolestivé místo, zmírnění bolesti Sinusitis osvítit akupunkturní body, v počátečním stádiu zabránění vzniku zánětu Stomatitis osvítit oblast zánětu, rychlý ústup zánětu Trigeminus neuralgie osvícení v oblasti bolestivosti případně contralaterálně, rychlé zmírnění bolesti

20 citlivé krčky osvítit přímo krček (s fluoridizací), dlouhotrvající desenzibilizace malá rány osvítit okraj rány, urychlení hojení větší rány osvítit okraj rány, urychlení hojení WSR terapie osvítit co možná nejbléže apexu, rychlý útlum bolesti a vyhnutí se odemům WSR Spongiosaltherapie osvítit co možná nejbléže apexu, rychlý útlum bolesti a vyhnutí se odemům

21 Obecná teorie laseru Laser je akronym pro Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (zesílení světla skrz vyvolané emise záření). Laser se skládá z optického rezonátoru s aktivním mediem a zdrojovým čerpadlem. Zdrojové čerpadlo pumpuje aktivní médium z jeho základního stavu do stavu aktivního. Zesílení světla stimulovanými emisemi záření (vysílání) se objevuje, když je vybuzený stav silnější než základní stav ( inverzní obsazení ). Mnohonásobným během světla sem a tam v rezonátoru se při každém průběhu v aktivním médiu posiluje a je vydáván z rezonátoru jako intenzivní laserový paprsek. Hlavní vlastnosti laserového paprsku jsou: 1. vysoký stupeň paralelního svazku usměrněný paprsek s velmi nízkou divergencí 2. monochromatičnost úzce specifikovaná oblast vlnových délek, odpovídající jedné jediné barvě ve spektru 3. koherence všechny fotony jsou ve fázi, prostorově a časově Aktivní médium může být buď sklo, tekutina nebo pevná látka. Většina skleněných vláken obsahuje atomy, malé molekuly nebo jejich směsi. Pevná tělesa laseru jsou vystavěna z atomů nebo iontů, vázána (dotována) v krystalu nebo skle. Lasery z tekutých látek se skládají z molekul s vyšší molekulární hmotností, rozpuštěné v kapalině. Za určitých energetických podmínek čerpadla může v těchto materiálech dojít k inverznímu obsazení, a tím se vytvoří emise laseru. Rozdělení intenzity v laserovém paprsku svisle k jeho směru rozšíření je určeno prostřednictvím modenové struktury. Tzv. základní mod TEM - odpovídá rozdělení podle Gaussovy křivky, pomocí níž lze dosáhnout nejmenších velikostí skvrn a největších hustot výkonů. V tzv. vícefunkčním provozu nabíhá do kmitu zároveň mnoho transverzálních modemů, takže výsledkem je vysoký výkon a pravoúhlý průběh profilu záření. Teorie laseru, diodový laser Laserový systém LaserStyle 5 je založen na systému diodového laseru, speciálním druhu pevného tělesa laseru. Vytváří infračervené laserové světlo o vlnové délce 980 nm. Diodové lasery jsou aktivovány přímo elektrickým proudem. Každá jednotlivá emisní zóna diodového laseru vysílá výkon asi 2 W. Vysoké výkony se vytvoří tím, že je mnoho emisních zón diodového laseru opticky kombinováno. Silně divergentní výstupní záření je formováno vysoce hodnotnou optikou, takže mohou být např. užitečně spojeny do jednoho vodiče světla.

22 Systém diodového laseru LaserStyle Diodový laserový systém LaserStyle je dodáván s vodiči světla různého průměru. Standardně se využívají vodiče světla o průměru 0,2 mm. Maximální výkon distálně obnáší 5W (resp. 10W), a to jak kontinuálně, tak pulsně. Při pulzním provozu mohu být nastaveny délky pulsu mezi 1 ms a 500 ms. Repetiční rozsah se nechá příslušně variovat v rozmezí mezi 1 Hz a maximálně 500 Hz. Laserový systém je řízen mikroprocesorem a rozsáhlou ochranu před nezáměrným a nekontrolovaným uvolněním laserového záření. Záření je vysíláno teprve po stlačení nožního spínače a po předchozím nastavení parametrů. Všechny interní funkce přístroje jsou stejně tak jako vytvořené laserové výkony stále kontrolovány a v případě poruchy je provoz laseru okamžitě přerušen. Zároveň je signalizována chyba. Před zahájením provozu laserového přístroje se musí ošetřující lékař plně a důvěrně seznámit s vlastnostmi přístroje. Důležité předpoklady při ošetření laserem jsou především pečlivé pozorování tkáně určené k ošetření a použití vhodných nastavení provozu. Dalším důležitým faktorem je dostatečná zkušenost ze strany terapeuta. Přes SMA-přípoj na přední straně přístroje se spojují vodiče světla s laserovým systémem. Smí být použity jen vodiče světla schválené výrobcem. Seznam vodičů světla, která jsou v současné době k dispozici, je možno získat na vyžádání. Při zacházení s vodiči světla je zásadně důležité postupovat s největší opatrností! Vodiče světla se uvnitř skládají z jednoho vlákna silného méně než desetina mm. Vlákna jsou z křemíkového skla a nelze je proto mechanicky zatěžovat! Nesmí se lámat ani na přípoji, ani po celé zbývající délce! Na zemi ležící vodiče světla nesmí být v žádném případě přejety pojízdnými přístroji, nesmí se na ně ani šlápnout. Stejně tak je důležité dbát na ochranné uskladnění po použití. Zlomené nebo jiným způsobem na svém plášti poškozené vodiče světla nesmí být v žádném případě dále používány, protože z nich může nekontrolovatelně vycházet laserové záření! Pozor: Nikdy se nedívejte při zapnutém přístroji přímo na distální konec vodiče světla, a to ani skrz ochranné brýle! Podle provedení mohou být vodiče světla různým způsobem sterilizovány, bližší informace jsou obsaženy v úvodu k návodu použití vodičů světla. Zásadně se mají používat sterilizované vodiče světla. Vodiče světla jsou citlivé optické komponenty, které jsou na straně zástrček opticky leštěny. Provoz při znečištění na SMA-zástrčce nebo na distálním konci vedou k rozbití vodiče světla, protože vysoká intenzita laseru nemůže být dále přenášena beze ztrát. Je proto nutné zabránit znečištění, protože právě ony často způsobují nutnost výměny vodiče světla.

23 Laserový systém může být v provozu jen s úplně zašroubovanými vodiči světla. Červený pilotový paprsek je dodatečně napojen do vodiče světla pomocí speciální optiky a vystupuje distálně. Jeho průřez paprsku má mít tvar kruhové plochy s dostatečnou konstantní intezitou. Jestliže se vyskytnou značné odchylky od symetrie kruhu, je to upozornění na poškození vodiče světla, zejména na distálním konci. Proto musí být vodič světla přezkoušen, zda není poškozen, respektive opraven nebo nahrazen. Nepatrná zašpinění vodiče světla v SMA-zástrčce nebo na distálním konci mohou být oproti tomu odstraněna lehkým setřením hadříkem určeným na optiku, který je lehce namočen v alkoholu nebo acetonu. Přitom je zejména nutné dbát na to, aby se na SMA zástrčce nikdy nestíralo příčným způsobem, nýbrž pouze kruhově s osou vlákna jako rotační osou. A aby na plochách nezůstávaly stopy po čištění. Použití v zubním lékařství Laserový systém LaserStyle 5 je laserovým systémem pro zubní lékařství. Oblasti využití laserového systému LaserStyle 5: Orální chirurgie Paradontologie Endodoncie Retrakce tkání Koagulace tkání Pečetění fizur Bleaching Incise Periimplantitis Desenzibilizace zubních krčků Soft-laser terapie Varování: Výslovně upozorňujeme na to, že laserový systém LaserStyle 5 není přípustný pro jiné indikace než ty, které jsou vyjmenovány výše. Varování: Může se vyskytnout nesnášenlivost na světlo (alergie na světlo) a na materiál, ze kterého je vlákno vyrobeno. Tuto skutečnost musí ošetřující lékař zohlednit a dbát na ni. Upozornění: Je nutné ještě jednou zdůraznit, že tento úvod nepodává lékařské návrhy na terapii, ale popisuje jen obsluhu přístroje. Všeobecně je ošetřující lékař zodpovědný za volbu parametrů pro terapii, i když jsou návrhy učiněny volitelnými programy. Upozornění: Druhy příslušenství se musejí používat podle popisu odpovídajících odstavců. Správné použití je v rukou ošetřujícího lékaře a je ho eventuálně třeba zajistit školením. Smějí být používány je vlákna (světlovody), která jsou výrobcem označena a výrobcem přezkoušena z technické bezpečnosti.

Bude to významný den se Sirona

Bude to významný den se Sirona SIROLaser Advance Spektrum aplikací modulu Bude to významný den se Sirona HDT s.r.o. Agenda Spektrum aplikací modulu Rozsah klinických aplikací Přednastavené programy Endodoncie Paradontologie Chirurgie

Více

KaVo GENTLEray 980 diodový laser. Snadná cesta k laserové terapii

KaVo GENTLEray 980 diodový laser. Snadná cesta k laserové terapii KaVo GENTLEray 980 diodový laser Snadná cesta k laserové terapii NOVINKA! KaVo GENTLEray980 diodový laser KaVo GENTLEray 980 diodový laser Vstup do světa laserové terapie nikdy nebyl tak snadný Nový intuitivní

Více

Heal Ozone. Obr. 1 Přístroj HealOzone

Heal Ozone. Obr. 1 Přístroj HealOzone Heal Ozone Ošetření počátečního zubního kazu bez vrtání, bez strachu a hlavně bez bolesti novou převratnou technologií, která je vhodná pro děti i dospělé. Ozonoterapie se již po delší dobu použije v medicíně

Více

Zdroje optického záření

Zdroje optického záření Metody optické spektroskopie v biofyzice Zdroje optického záření / 1 Zdroje optického záření tepelné výbojky polovodičové lasery synchrotronové záření Obvykle se charakterizují zářivostí (zářivý výkon

Více

Nejčastější je chronická kataráílní gingivitida plakem indukovaná

Nejčastější je chronická kataráílní gingivitida plakem indukovaná Parodontologické minimum pro prekliniku Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Parodontologie Obor zubního lékařství, který se zabývá onemocněním parodontu Onemocnění parodontu = parodontopatie Parodont =

Více

AFM analýza dentinových povrchů po laserové expozici

AFM analýza dentinových povrchů po laserové expozici AFM analýza dentinových povrchů po laserové expozici Roman Kubínek Zdeňka Zapletalová Milan Vůjtek Radko Novotný Jan Peřina jr. Hana Chmelíčková Katedra experimentální fyziky Přírodovědecké fakulty Univerzity

Více

Forenzní stomatologie. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze

Forenzní stomatologie. doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze Forenzní stomatologie doc. MUDr. Alexander Pilin, CSc. Ústav soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN v Praze PČR Vyšetřování trestných činů Forenzní vědy Státní zástupce Forenzní stomatologie Trestní

Více

Zubní ordinace Dr. M. Kosteniuk. Ceník zubní péče pro pacienty

Zubní ordinace Dr. M. Kosteniuk. Ceník zubní péče pro pacienty Zubní ordinace Dr. M. Kosteniuk Ceník zubní péče pro pacienty Prohlídky a vyšetření: Vstupní prohlídka (komplexní vyšetření zubů a dásní, včetně zhotovení RTG a vytvoření plánu terapie) První/ druhá prohlídka

Více

ENDODONCIE. Základní anatomické a fyziologické údaje

ENDODONCIE. Základní anatomické a fyziologické údaje ENDODONCIE Cílem endodontického ošetření je zachránit zub, který by jinak bylo nutné vytrhnout. Díky škodlivým látkám z bakterií, které způsobují kaz, dojde k zánětu nervu uvnitř zubu. Tento zub pak zpočátku

Více

Dutina ústní, hygiena dutiny ústní. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Dutina ústní, hygiena dutiny ústní. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Dutina ústní, hygiena dutiny ústní Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Radka Benešová ZUBY HYGIENA DUTINY ÚSTNÍ Základem zdravých

Více

Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci

Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Česky Geistlich Bio-Gide Shape Předtvarovaná dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Složení Geistlich Bio-Gide Shape je kolagenová membrána získaná standardizovaným řízeným výrobním procesem.

Více

Péče na úseku stomatologie I.

Péče na úseku stomatologie I. Péče na úseku stomatologie I. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Bc. Zouharová Klára Stomatologie lékařský obor, zabývající se

Více

Lasery. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013

Lasery. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013 Lasery Biofyzikální ústav LF MU Elektromagnetické spektrum http://cs.wikipedia.org/wiki/soubor:elmgspektrum.png http://cs.wikipedia.org/wiki/ Soubor:Spectre.svg Bezkontaktní termografie 2 Součásti laseru

Více

a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí

a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí Otázky z dětského zubního lékařství pro 4. ročník 1.) a. Úrazy zubů u dětí klasifikace, mechanismus úrazu ve vztahu k typu úrazu b. Profesionální hygiena dutiny ústní. Hodnocení úrovně hygieny u dětí 2.)

Více

Návod k obsluze Reflexní světelná závora. OJ50xx Laser / / 2010

Návod k obsluze Reflexní světelná závora. OJ50xx Laser / / 2010 Návod k obsluze Reflexní světelná závora OJ50xx Laser 70481 / 00 05 / 010 Obsah 1 Poznámka3 1.1 Použité symboly 3 Bezpečnostní pokyny 3 3 Použití z hlediska určení4 4 Montáž 4 4.1 Montáž spolu-dodávaných

Více

Péče na úseku stomatologie II.

Péče na úseku stomatologie II. Péče na úseku stomatologie II. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje květen 2011 Bc. Zouharová Klára Příznaky stomatologických onemocnění změny

Více

Návod k obsluze Jednocestná světelná závora. OJ50xx Laser / / 2010

Návod k obsluze Jednocestná světelná závora. OJ50xx Laser / / 2010 Návod k obsluze Jednocestná světelná závora OJ50xx Laser CZ 704755 / 00 05 / 00 Obsah Poznámka. Použité symboly Bezpečnostní pokyny Použití z hlediska určení4 4 Montáž 4 4. Montáž spolu-dodávaných držáků

Více

Maximální výkon proti bakteriím a virům

Maximální výkon proti bakteriím a virům Maximální výkon proti bakteriím a virům Síla ozónu pro vaše pacienty Využijte sílu přístroje Prozone S novým generátorem ozónu Prozone od společnosti W&H objevíte netušené možnosti v oblasti dezinfekce.

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: Lasery - druhy

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: Lasery - druhy Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Lasery - druhy Laser je tvořen aktivním prostředím, rezonátorem a zdrojem energie. Zdrojem energie, který může

Více

3/Foto str. 79. Praktický rádce zubního lékaře

3/Foto str. 79. Praktický rádce zubního lékaře str. 79 FOTO 239 Histotopogram. Apex zubu s periapikálním granulomem, který je tvořen zánětlivým infiltrátem a drobnými cévami. Na okraji vazivové pouzdro. FOTO 240 Detail periapikálního granulomu. Smíšený

Více

Co byste měli vědět o čištění zubů

Co byste měli vědět o čištění zubů Co byste měli vědět o čištění zubů Jaký je správný způsob čištění zubů? Čistěte si zuby nejméně 2 minuty, tzn. 30 vteřin každý kvadrant úst každé ráno a večer. Opřete kartáček o zuby tak, aby kónické štětinky

Více

ELEKTRONICKÉ METODY VE STOMATOLOGII

ELEKTRONICKÉ METODY VE STOMATOLOGII ELEKTRONICKÉ METODY VE STOMATOLOGII TERAPEUTICKÁ SADA SCORPION DENTAL OPTIMA - model 405-7A 7. ŘADA TERAPEUTICKÁ SADA PRO STOMATOLOGY SCORPION DENTAL OPTIMA - model 405-7A Tato terapeutická sada se používá

Více

Preparace kavity V. třídy

Preparace kavity V. třídy Preparace kavity V. třídy Charakteristika kavit Kazy krčkové cervikální (krčková) třetina zubní korunky vestibulárně nebo orálně. Anatomická x klinická korunka Anatomická x klinická korunka Anatomická

Více

Otázky pro SZZ 1. 1. Estetická výplň v konzervačním zubním lékařství 2. Pulpodentinový orgán, morfologie a funkce, pulpoperiodontální komplex 3. Erupce zubu procesy erupce, onemocnění spojená s erupcí

Více

KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha

KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha Technologie krásy KAVITAČNÍ PŘÍSTROJ PH-1 intenzivní fotonová sprcha - Děkujeme, že jste si zakoupili kavitační přístroj PH-1 na fotonové omlazení pleti. - Postupujte podle návodu v této příručce a respektujte

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_01_3_01_BI1 TRÁVICÍ SOUSTAVA TRÁVICÍ SOUSTAVA Základem trávicí soustavy : trávicí trubice stěna trávicí trubice: vazivo, hladké

Více

podzimní akce 2015 295,- 345,- 345,- Tvrdokovové finírky

podzimní akce 2015 295,- 345,- 345,- Tvrdokovové finírky A-O-15-28 Tvrdokovové finírky Tvarování a opracování fotokompozitních výplní u tvarů 697, 699, 159, 164 a 166 je pro větší bezpečnost špička bez břitů nehrozí poškrábání a poškození skloviny v mezizubních

Více

5/8.3 Úrazy zubů v dočasné dentici

5/8.3 Úrazy zubů v dočasné dentici Úrazy zubů u dětí 5/8.3 str. 1 5/8.3 Úrazy zubů v dočasné dentici MUDr. Romana Ivančaková, CSc. Úvod Ošetření úrazů zubů v dočasné dentici V průběhu vývoje dentice jsou zárodky stálých řezáků uloženy palatinálně

Více

Přednášky z lékařské přístrojové techniky

Přednášky z lékařské přístrojové techniky Přednášky z lékařské přístrojové techniky Masarykova univerzita v Brně Endoskopie a lasery Endoskopie Názvem endoskopy označujeme skupinu optických k vyšetřování tělních dutin. Jsou založeny na odrazu

Více

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu.

Úvod do laserové techniky KFE FJFI ČVUT Praha Michal Němec, 2014. Plynové lasery. Plynové lasery většinou pracují v kontinuálním režimu. Aktivní prostředí v plynné fázi. Plynové lasery Inverze populace hladin je vytvářena mezi energetickými hladinami některé ze složek plynu - atomy, ionty nebo molekuly atomární, iontové, molekulární lasery.

Více

ENDODONCIE I. Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Lékařská fakulta MU Brno

ENDODONCIE I. Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Lékařská fakulta MU Brno ENDODONCIE I. Doc. MUDr. Lenka Roubalíková, Ph.D. Lékařská fakulta MU Brno ENDODONCIE 1. Morfologické základy 2. Diagnóza 3. Přístup (trepanace, nalezení a otevření kořenových kanálků) 4. Pracovní délka

Více

Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemesel, CZ.1.07/1.1.30/01.0038, Přednáška - KA 5

Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemesel, CZ.1.07/1.1.30/01.0038, Přednáška - KA 5 LASER A JEHO FYZIKÁLNÍ PODSTATA Název projektu: Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Příjemce: SPŠ strojnická a SOŠ profesora Švejcara Plzeň

Více

V životě jsou to jen maličkosti.

V životě jsou to jen maličkosti. 3M ESPE Stabilizace zubních náhrad V životě jsou to jen maličkosti. 1 Průvodce dlouhodobou stabilizací zubní protézy. Obsah Důsledky používání zubní protézy... 4 5 Možnosti stabilizace Vaší protézy...6

Více

Icon inovativní léčba zubního kazu bez vrtání

Icon inovativní léčba zubního kazu bez vrtání Icon inovativní léčba zubního kazu bez vrtání Naše priorita: Zachování zdravé tvrdé tkáně! Vstupte do nové éry dentální léčby. Od této chvíle máte příležitost zastavit zubní kaz včas s naprosto novou a

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S. Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC

UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S. Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC UŽIVATELSKÝ MANUÁL BOARD 8S Spínací skříň s 8 zásuvkami typu IEC OBSAH ÚVOD...3 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY...4 PROVOZNÍ PODMÍNKY...4 ZAPOJENÍ...5 Připojení do sítě...5 Výstupy...5 OVLÁDÁNÍ...5 ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA...6

Více

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE

DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE DRUHY SPORTOVNÍ MASÁŽE SPORTOVNÍ MASÁŽ Cíl sportovní masáže : příprava na sportovní výkon pomoc při rozcvičování specifická pomoc při strečinku podpora zotavovacích procesů po zátěži navození pocitu pohody

Více

Kód Text kódu Pojištěný Nepojištěný 900. Komplexní vyšetření stomatologem při registraci pojištěnce 0,00 Kč 798,00 Kč 00901. Vyšetření a ošetření

Kód Text kódu Pojištěný Nepojištěný 900. Komplexní vyšetření stomatologem při registraci pojištěnce 0,00 Kč 798,00 Kč 00901. Vyšetření a ošetření Kód Text kódu Pojištěný Nepojištěný 900. Komplexní vyšetření stomatologem při registraci pojištěnce 0,00 Kč 798,00 Kč 00901. Vyšetření a ošetření registrovaného pac. - 1. roční prohlídka 0,00 Kč 798,00

Více

OptonPro. Vysokovýkonný laser až 7 000 mw. Laserterapie přirozená léčba silou světla

OptonPro. Vysokovýkonný laser až 7 000 mw. Laserterapie přirozená léčba silou světla CZ OptonPro OptonPro Vysokovýkonný laser až 7 000 mw Laserterapie přirozená léčba silou světla Využívá zvláštního světla bohatého na energii, tuto energii přenáší cíleně a hluboko do tkáně. Procesy hojení

Více

Návod k použití. Chirurgické kleště dle Netuky Nástavec Kleště. Omnimedics s.r.o. Bělohorská 2328/277a Praha Česká republika

Návod k použití. Chirurgické kleště dle Netuky Nástavec Kleště. Omnimedics s.r.o. Bělohorská 2328/277a Praha Česká republika Chirurgické kleště dle Netuky Nástavec Kleště Návod k použití Výrobce Omnimedics s.r.o. Šafránkova 1243/3 Praha 5 15500 Česká republika Kontaktní adresa: Omnimedics s.r.o. Bělohorská 2328/277a Praha 6

Více

Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci

Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Česky Geistlich Bio-Gide Compressed Dvouvrstvá vstřebatelná membrána pro tkáňovou regeneraci Složení Geistlich Bio-Gide Compressed je kolagenová membrána získaná standardizovaným řízeným výrobním procesem.

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Fyzika atomu - model atomu struktura elektronového obalu atomu z hlediska energie atomu - stavba atomového jádra; základní nukleony

Více

Vážení klienti, připravili jsme pro vás ceník základních stomatologických úkonů poskytovaných v našem zdravotnickém zařízení.

Vážení klienti, připravili jsme pro vás ceník základních stomatologických úkonů poskytovaných v našem zdravotnickém zařízení. STOMATOLOGIE CENÍK Vážení klienti, připravili jsme pro vás ceník základních stomatologických úkonů poskytovaných v našem zdravotnickém zařízení. Podrobnější informace o cenách vám poskytne ošetřující zubní

Více

SSOS_ZD_3.01 Ústní dutina

SSOS_ZD_3.01 Ústní dutina Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZD_3.01

Více

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zlomenina vzniká v důsledku přímého působení hrubé síly (tlaku, tahu nebo krutu) nebo přenosu síly z kloubů na kost u luxačních zlomenin. Příčinami

Více

UNIKÁTNÍ KOMBINACE CHLORHEXIDINU A FARMACEUTICKÝCH BYLINEK BEZ ALKOHOLU

UNIKÁTNÍ KOMBINACE CHLORHEXIDINU A FARMACEUTICKÝCH BYLINEK BEZ ALKOHOLU UNIKÁTNÍ KOMBINACE CHLORHEXIDINU A FARMACEUTICKÝCH BYLINEK CHLORHEXIDIN Široká škála antibakteriálního působení, stejně jako schopnost být absorbováno do zubní tkáně a sliznice dutiny ústní a postupně

Více

Průmyslové lasery pro svařování

Průmyslové lasery pro svařování Průmyslové lasery pro svařování (studijní text k předmětu SLO/UMT1) Připravila: Hana Šebestová V současné době se vyrábí řada typů laserů. Liší se svou konstrukcí, poskytovaným výkonem, účinností i charakterem

Více

Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů. V životě jsou to jen maličkosti.

Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů. V životě jsou to jen maličkosti. Stabilizace snímatelné zubní náhrady pomocí systému miniimplantátů V životě jsou to jen maličkosti. 1 Průvodce dlouhodobou stabilizací zubní protézy. Obsah Důsledky ztráty zubů.... 4 5 Možnosti stabilizace

Více

zení stomatologické ordinace Přístroje Nástroje Materiály Léčiva

zení stomatologické ordinace Přístroje Nástroje Materiály Léčiva Zařízen zení stomatologické ordinace Přístroje Nástroje Materiály Léčiva Přístroje Stomatologická souprava Stomatologické křeslo Sterilizátor Přístroje k přípravě výplňových materiálů Přístroje k přípravě

Více

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze

ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903. Návod k obsluze ZKOUŠEČKA NAPĚTÍ AX-T903 Návod k obsluze Bezpečnost Mezinárodní bezpečnostní symboly Varování před potencionálním nebezpečím. Přečtěte si návod k obsluze. Upozornění!Nebezpečné napětí! Riziko úrazu elektrickým

Více

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec

Případová studie. Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Případová studie Jak na autolytický debridement? Autor: MUDr. Jan Stryja, Ph.D. Pracoviště: Salvaella s.r.o., Třinec Definice problému: Nekrotická tkáň na povrchu rány Autolytický debridement Bércový vřed

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2015 o ochraně zdraví před neionizujícím zářením

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2015 o ochraně zdraví před neionizujícím zářením Strana 3690 Sbírka zákonů č. 291 / 2015 291 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2015 o ochraně zdraví před neionizujícím zářením Vláda nařizuje podle 108 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného

Více

Masážní přístroj chodidel Jett 350 C

Masážní přístroj chodidel Jett 350 C Masážní přístroj chodidel Jett 350 C Uživatelská příručka Poslední revize: 17. 5. 2013 Upozornění: Před použitím, si prosím, pečlivě prostudujte tuto příručku a uschovejte ji pro budoucí použití. Obsah

Více

Charakteristiky optického záření

Charakteristiky optického záření Fyzika III - Optika Charakteristiky optického záření / 1 Charakteristiky optického záření 1. Spektrální charakteristika vychází se z rovinné harmonické vlny jako elementu elektromagnetického pole : primární

Více

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků.

Viru-Merz je účinný při léčbě infekce způsobené virem herpes simplex, ale pouze do fáze vzniku puchýřků. sp.zn.: sukls106117/2012 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Viru-Merz, gel tromantadini hydrochloridum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Charakteristiky laseru vytvářejícího světelné impulsy o délce několika pikosekund

Charakteristiky laseru vytvářejícího světelné impulsy o délce několika pikosekund Charakteristiky laseru vytvářejícího světelné impulsy o délce několika pikosekund H. Picmausová, J. Povolný, T. Pokorný Gymnázium, Česká Lípa, Žitavská 2969; Gymnázium, Brno, tř. Kpt. Jaroše 14; Gymnázium,

Více

ESPE Elipar Highlight

ESPE Elipar Highlight ESPE Elipar Highlight POLYMERAČNÍ LAMPA Návod k obsluze Obsah 1. Bezpečnost 2. Popis výrobku 3. Technické údaje 4. Uvedení do provozu 5. Provoz 6. Chyby 7. Údržba 8. Dezinfekce, sterilizace 9. Balení 1.

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Čelní chirurgické světlo ZPŮSOB POUŽITÍ Světelným systémem z optických vláken lze dodávat světlo do chirurgických čelních světel na osvětlení operačního pole. Splňuje standardy a je

Více

CZ.1.07/1.1.30/01.0038

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Název projektu: Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Příjemce: SPŠ strojnická a SOŠ profesora Švejcara Plzeň Monitorovací indikátor: 06.43.10

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 826 885. Model č. 123 55

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 826 885. Model č. 123 55 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 826 885 Model č. 123 55 Tato elektrická vrtačka je určena pro vrtání do různých materiálů jako je kov, dřevo, kámen,umělohmotné materiály, nebo keramické předměty a pro zašroubování

Více

Akustická radiální vlna

Akustická radiální vlna CZ Akustická radiální vlna Bylo prokázáno,že nefokusovaná nízkoenergetická radiální vlna má velký vliv na kolagenní struktury a kožní pojivové tkáně,zlepšuje krevní cirkulaci a lipidový metabolismus. Mechanická

Více

Kompendium stomatologie II Zubní lékařství Obsah 1. Preventivní stomatologie

Kompendium stomatologie II Zubní lékařství Obsah 1. Preventivní stomatologie XI Obsah 1. Preventivní stomatologie 1 1.1 Úvod do preventivní stomatologie 2 1.1.1 Prevence a profylaxe 2 1.1.2 Praktické provádění preventivních opatření 4 1.1.3 Paradoxy prevence 6 1.2 Zubní plak 7

Více

Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN. Roztoky. LAVANiD 1/2 - roztoky k oplachu ran. LAVANiD - gel na rány

Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN. Roztoky. LAVANiD 1/2 - roztoky k oplachu ran. LAVANiD - gel na rány Základní stavební kameny pro systematické HOJENÍ RAN Roztoky LAVANiD 1/2 - roztoky k oplachu ran LAVANiD - gel na rány LAVANiD 1/2 - Roztoky k oplachu ran LAVANiD - gel na rány LAVANiD 1/2 - roztoky k

Více

AX-7520. Návod k obsluze. UPOZORNĚNÍ: Tento návod popisuje tři modely, které jsou odlišeny označením model A, B a C. A B C.

AX-7520. Návod k obsluze. UPOZORNĚNÍ: Tento návod popisuje tři modely, které jsou odlišeny označením model A, B a C. A B C. AX-7520 UPOZORNĚNÍ: Tento návod popisuje tři modely, které jsou odlišeny označením model A, B a C. A B C Nastavitelná emisivita Teplotní alarm Návod k obsluze OBSAH 1. Bezpečnostní informace...3 2. Bezpečnostní

Více

MODERNÍ METODY CHEMICKÉ FYZIKY I lasery a jejich použití v chemické fyzice Přednáška 5

MODERNÍ METODY CHEMICKÉ FYZIKY I lasery a jejich použití v chemické fyzice Přednáška 5 MODERNÍ METODY CHEMICKÉ FYZIKY I lasery a jejich použití v chemické fyzice Přednáška 5 Ondřej Votava J. Heyrovský Institute of Physical Chemistry AS ČR Opakování z minula Light Amplifier by Stimulated

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 5. října o ochraně zdraví před neionizujícím zářením

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 5. října o ochraně zdraví před neionizujícím zářením 291 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2015 o ochraně zdraví před neionizujícím zářením Vláda nařizuje podle 108 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících

Více

Optoelektronika. elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA)

Optoelektronika. elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD. Elektronické součástky pro FAV (KET/ESCA) Optoelektronika elektro-optické převodníky - LED, laserové diody, LCD Elektro-optické převodníky žárovka - nejzákladnější EO převodník nevhodné pro optiku široké spektrum vlnových délek vhodnost pro EO

Více

291/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2015 o ochraně zdraví před neionizujícím zářením

291/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2015 o ochraně zdraví před neionizujícím zářením 291/2015 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 5. října 2015 o ochraně zdraví před neionizujícím zářením Vláda nařizuje podle 108 odst. 3 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících

Více

ELEKTRICKÁ BRUSKA NA NOŽE ELEKTRICKÁ BRÚSKA NA NOŽE 51.01-BN-230

ELEKTRICKÁ BRUSKA NA NOŽE ELEKTRICKÁ BRÚSKA NA NOŽE 51.01-BN-230 ELEKTRICKÁ BRUSKA NA NOŽE Elektrischer Messerschärfer ELEKTRICKÁ BRÚSKA NA NOŽE 51.01-BN-230 2 1 1. Vypínač 2. Otvory pro broušení 3 3. Otvory pro odstranění prachu PROTECO nářadí s.r.o. 2 Děkujeme Vám,

Více

Měření charakteristik pevnolátkového infračerveného Er:Yag laseru

Měření charakteristik pevnolátkového infračerveného Er:Yag laseru Měření charakteristik pevnolátkového infračerveného Er:Yag laseru Ondřej Ticháček, PORG, ondrejtichacek@gmail.com Abstrakt: Úkolem bylo proměření základních charakteristik záření pevnolátkového infračerveného

Více

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský

Ultrazvuková defektoskopie. Vypracoval Jan Janský Ultrazvuková defektoskopie Vypracoval Jan Janský Základní principy použití vysokých akustických frekvencí pro zjištění vlastností máteriálu a vad typické zařízení: generátor/přijímač pulsů snímač zobrazovací

Více

obor: Parodontologie

obor: Parodontologie obor: Parodontologie 1. Zubní mikrobiální povlak, vývoj, struktura, produkty plaku, pojem bakteriálního biofilmu, vztah k onemocnění parodontu. Glosodynie a stomatodynie (dělení, stanovení diagnózy, nutná

Více

PSK1-14. Optické zdroje a detektory. Bohrův model atomu. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka.

PSK1-14. Optické zdroje a detektory. Bohrův model atomu. Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka. PSK1-14 Název školy: Autor: Anotace: Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola, Božetěchova 3 Ing. Marek Nožka Optické zdroje a detektory Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:

Více

Něco o laserech. Ústav fyzikální elektroniky Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity 13. května 2010

Něco o laserech. Ústav fyzikální elektroniky Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity 13. května 2010 Něco o laserech Ústav fyzikální elektroniky Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity 13. května 2010 Pár neuspořádaných faktů LASER = Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation Zdroj dobře

Více

Pacient pojištěný. Kód Text kódu. Ceník nejčastěji používaných výkonů Platnost od

Pacient pojištěný. Kód Text kódu. Ceník nejčastěji používaných výkonů Platnost od ne 00900. Komplexní vyšetření stomatologem při registraci pojištěnce 0 968 00901. Vyšetření a ošetření registrovaného pacienta-1.roční prohlídka 0 968 00902. Opakované vyšetření a ošetření v rámci preventivní

Více

ULTRAZVUKOVÁ NEINVAZIVNÍ LIPOSUKCE NOVÉ SPOJENÍ TECHNOLOGIÍ

ULTRAZVUKOVÁ NEINVAZIVNÍ LIPOSUKCE NOVÉ SPOJENÍ TECHNOLOGIÍ ULTRAZVUKOVÁ NEINVAZIVNÍ LIPOSUKCE NOVÉ SPOJENÍ TECHNOLOGIÍ Protože víme, jak důležité je dosáhnout optimálních tělesných tvarů a vyvarovat se kloubních a kardiovaskulárních potíží způsobených obezitou,

Více

Geistlich Bio-Oss Collagen

Geistlich Bio-Oss Collagen Česky Geistlich Bio-Oss Collagen Spongiózní kostní náhrada + kolagen Složení Geistlich Bio-Oss Collagen je směsí 90 % Geistlich Bio-Oss (granule o velikosti 0,25 1 mm) a 10 % vepřových kolagenových vláken

Více

Hygiena zubů a dutiny ústní

Hygiena zubů a dutiny ústní Hygiena zubů a dutiny ústní Zdraví vs orální zdraví Orální zdraví a zdraví celého organizmu spolu úzce souvisí Infekce v dutině ústní mohou vést k rozvoji zánětu zubů nebo dásní. Lidské zdraví je nedělitelné,

Více

STOMATOLOGIE ENÍK CENÍK CENÍK STOMATOLOGIE STOMATOLOGIE STOMATOLOGIE CENÍK CENÍK CENÍK CENÍK STOMATOLOGIE STOMATOLOGIE CENÍK STOMATOLOGIE

STOMATOLOGIE ENÍK CENÍK CENÍK STOMATOLOGIE STOMATOLOGIE STOMATOLOGIE CENÍK CENÍK CENÍK CENÍK STOMATOLOGIE STOMATOLOGIE CENÍK STOMATOLOGIE ENÍK TOMATOLOGIE 2013 Vážení klienti, připravili jsme pro Vás ceník základních stomatologických úkonů poskytovaných na naší klinice. Podrobnější informace Vám o cenách poskytne ošetřující zubní lékař nebo

Více

Lasery optické rezonátory

Lasery optické rezonátory Lasery optické rezonátory Optické rezonátory Optickým rezonátorem se rozumí dutina obklopená odrazovými plochami, v níž je pasivní dielektrické prostředí. Rezonátor je nezbytnou součástí laseru, protože

Více

Elektroakupunktura. Obj. č.: 84 03 94

Elektroakupunktura. Obj. č.: 84 03 94 NÁVOD K OBSLUZE Elektroakupunktura Obj. č.: 84 03 94 S elektrickým akupunkturním přístrojem LW-901 od firmy Light Wave naleznete obratem ruky správné místo k provádění akupunkturního ošetření. Neboť signální

Více

PalmCare Plus. Stručný návod na použití. Měření SpO2 a srdeční frekvence. Vizuální a akustický alarm s nastavitelnou úrovní alarmu

PalmCare Plus. Stručný návod na použití. Měření SpO2 a srdeční frekvence. Vizuální a akustický alarm s nastavitelnou úrovní alarmu PalmCare Plus Stručný návod na použití. Měření SpO2 a srdeční frekvence Vizuální a akustický alarm s nastavitelnou úrovní alarmu 2,8 TFT barevný displej LCD Zobrazí puls, SpO2, tepové vlny a Alarmové úrovně.

Více

Návod k použití. Jednocestná světelná závora. OJ - Laser. Strana 1 z 9

Návod k použití. Jednocestná světelná závora. OJ - Laser. Strana 1 z 9 Návod k použití Jednocestná světelná závora OJ - Laser 701400/01-07/02 Strana 1 z 9 Funkce a vlastnosti Jednocestná světelná závora bezdotykově zjišťuje předměty a materiály a jejich přítomnost hlásí spínacím

Více

převzato

převzato Úspěšnost implantací Autor: Jana Bellanová, Kateřina Horáčková Dentální implantáty Dnešní moderní zubní lékařství může pacientovi nabídnout různé možnost ošetření. Všem známé snímací zubní protézy se netěší

Více

Ceník nejčastěji používaných výkonů Platnost od Pacient pojištěný. Pacient nepojištěný. Kód Text kódu

Ceník nejčastěji používaných výkonů Platnost od Pacient pojištěný. Pacient nepojištěný. Kód Text kódu 00900. Komplexní vyšetření stomatologem při registraci pojištěnce 0 1 152 00901. Vyšetření a ošetření registrovaného pacienta-1.roční prohlídka 0 1 104 00902. Opakované vyšetření a ošetření v rámci preventivní

Více

Dosah γ záření ve vzduchu

Dosah γ záření ve vzduchu Dosah γ záření ve vzduchu Intenzita bodového zdroje γ záření se mění podobně jako intenzita bodového zdroje světla. Ve dvojnásobné vzdálenosti, paprsek pokrývá dvakrát větší oblast povrchu, což znamená,

Více

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství.

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. Laserové kalení Úvod Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. poslední době se začínají komerčně prosazovat

Více

Bezpečnost práce s laserovými zařízeními

Bezpečnost práce s laserovými zařízeními Bezpečnost práce s laserovými zařízeními Tento provozní řád určuje pravidla chování při práci s laserovými zařízeními umístěnými ve vyhrazených prostorách datových rozvaděčů topologie počítačové sítě VŠB

Více

Odstraňování zubního kamene nebylo nikdy tak pohodlné a jednoduché

Odstraňování zubního kamene nebylo nikdy tak pohodlné a jednoduché Odstraňování zubního kamene nebylo nikdy tak pohodlné a jednoduché Ultimativní technologie Piezo scaleru Nový Tigon+ S Tigon+/Tigon vyvinula W&H nesrovnatelný piezo scaler. Jeho unikátní vlastnosti významně

Více

Kompozity SUPER-COR. Univerzální světlem polymerující mikrohybridní kompozitní systém 1.2. Standardní balení: Kit (souprava)

Kompozity SUPER-COR. Univerzální světlem polymerující mikrohybridní kompozitní systém 1.2. Standardní balení: Kit (souprava) Výplňové materiály 1 SUPER-COR 1.2 OPTICOR FLOW 1.3 EVICROL 1.3 RETENSIN PLUS 1.4 ADHESOR 1.5 ADHESOR FINE 1.5 ADHESOR CARBOFINE 1.5 KAVITAN LC 1.6 KAVITAN PRO 1.6 KAVITAN PLUS 1.7 KAVITAN CEM 1.7 CARYOSAN

Více

WOC Fig. 1 Copyright 2016 VARO

WOC Fig. 1 Copyright 2016 VARO 1 2 3 4 5 6 Fig. 1 Copyright 2016 VARO www.varo.com Fig. 2 Copyright 2016 VARO www.varo.com NABÍJECÍ SVĚTLOMET LED 10W 1 OBLAST POUŽITÍ CS Použití ve vnějším nebo vnitřním prostoru, tedy na stavbě, na

Více

Malý výměník tepla VTM NÁVOD K POUŽITÍ [ 1 / 5 ] 1. POPIS VÝMĚNÍKU

Malý výměník tepla VTM NÁVOD K POUŽITÍ [ 1 / 5 ] 1. POPIS VÝMĚNÍKU Malý výměník tepla VTM NÁVOD K POUŽITÍ [ 1 / 5 ] 1. POPIS VÝMĚNÍKU 1.1. Malý výměník tepla VTM není, ve smyslu směrnice evropského parlamentu 97/23/ES, tlakové zařízení. 1.2. Výměník je teplosměnný trubkový

Více

Systém WaveOne Gold. Pilník WaveOne Gold Glider: Pilník WaveOne Gold Glider č

Systém WaveOne Gold. Pilník WaveOne Gold Glider: Pilník WaveOne Gold Glider č Systém WaveOne Gold CS POUZE PRO DENTÁLNÍ POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ ENDODONTICKÝ STERILNÍ KANÁLKOVÝ PILNÍK S VRATNÝM POHYBEM REF. B ST W1GG & ENDODONTICKÉ STERILNÍ TVAROVACÍ PILNÍKY S VRATNÝM POHYBEM REF.

Více

Ceník nadstandardních služeb - platný od

Ceník nadstandardních služeb - platný od Ceník nadstandardních služeb - platný od 01.03.2019 Administrativní služby Cena N0001 Vypracování lékařské zprávy na žádost pacienta (zákonného zástupce) 400 Kč N0002 Vypracování návrhu na lázeňskou péči

Více

OS425-LS Série. Uživatelský manuál

OS425-LS Série. Uživatelský manuál OS425-LS Série Uživatelský manuál OS425-LS ( s bílou blikající LED diodou ) Instrukce pro obsluhu teploměru OS425-LS je bezdotykový infračervený teploměr s matematickým módem pro infračervené funkce. snímání

Více

Perfektní ústní hygiena

Perfektní ústní hygiena SupraShine zubní pasta Terminator ústní voda 2 Obvyklé zubní pasty obsahují problematické složky Methyl-a/nebo butyl parabeny - konzervační látky - jsou to látky, u kterých je podezření, že jsou karcinogenní

Více

EXILITE. Intenzivní pulzní světlo

EXILITE. Intenzivní pulzní světlo Intenzivní pulzní světlo 3 český výrobek Dokonalý systém obdélníkových pulzů Ergonomický aplikátor s vyměnitelnými optickými filtry Vyměnitelné xenonové výbojky Dvojitý systém filtrace, odstraňující nežádoucí

Více

11.26 Přijímač CENTRALIS RTS PR/PF

11.26 Přijímač CENTRALIS RTS PR/PF Úvodní upozornění Přezkoušení směru otáčení Po prvním připojení k síťovému napětí se přijímač CENTRALIS RTS PR/PF nachází ve speciálním režimu se sníženou citlivostí (dosah omezen na cca 0,5-1 m) a reaguje

Více

K o s m e t i c k é p ř í s t r o j e

K o s m e t i c k é p ř í s t r o j e K o s m e t i c k é p ř í s t r o j e D A R S O N V A L G A L V A N B R U S H E R V A C U U M - S P R A Y S P O T C L E A N E R U L T R A S O N I C U L T R A S O U N D C A R O O N Y X M A X X P E E L I

Více

Světlo jako elektromagnetické záření

Světlo jako elektromagnetické záření Světlo jako elektromagnetické záření Základní pojmy: Homogenní prostředí prostředí, jehož dané vlastnosti jsou ve všech místech v prostředí stejné. Izotropní prostředí prostředí, jehož dané vlastnosti

Více

Optoelektronické. snímače BOS 18M. BOS 18M standardní. BOS 18M robustní. Vlastnosti

Optoelektronické. snímače BOS 18M. BOS 18M standardní. BOS 18M robustní. Vlastnosti Optoelektronické standardní Typová řada v kovovém pouzdře (mosaz niklovaná) se stala uznávaným standardem v automatizaci. Velký dosah a snímací vzdálenost, stejně jako výkonná technologie (potlačené pozadí

Více