Globální ekonomika, Evropa, Česká republika Zpět ve špatných časech?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Globální ekonomika, Evropa, Česká republika Zpět ve špatných časech?"

Transkript

1 Globální ekonomika, Evropa, Česká republika Zpět ve špatných časech? Luděk Niedermayer Říjen 2011

2 Potíže na obzoru? Po postupném oživování hlavních ekonomik propukla v srpnu krize nedůvěry na finančních trzích. Riziko přelití této krize do ekonomické aktivity je vždy velké. I přes poměrně dobrá data o vývoji reálné ekonomiky je hlavním předpokladem podstatné zpomalení růstu světové ekonomiky (zejména USA a EU). Odliv zdrojů postihl rozvíjející se trhy, pro něž je hlavním rizikem pokles cen komodit, který by hluboká recese zřejmě způsobila. 2 Bad times are back?

3 Deja vu? Zpět ve špatných časech? Economic growth in 2009 (GDP yoy growth) Country Rank 1 Low macro vulnerability High macro vulnerabilit y -15% -14.0% -18.3% Russia: -7.9% FR: -2.2% PL:+1.7% DE: -4.9% -4.2% UKR: -15% -4.7% 1.2% -6.3% RO:-7.1% IT: -5.8% -3.2% -5.1% -4.9% TK:-5.4% Source: UniCredit Research 3 Bad times are back?

4 Recese jsou drahé.. Velká ztráta produktu, která je permanentní Dopady sociálně politické, často ovlivňují vývoj společnosti Velký dopad na fiskální politiku, podstatná komplikace pro fiskální konsolidaci Specifické riziko dnes: krátká doba, která uplynula od krize Omezený manévrovací prostor (fiskální) mnoha vlád riziko zvyšuje Cost of recession LOSS Back to trend????? Turn around and slower growth 4 Bad times are back?

5 Zadrhnuté oživení. Špatné časy na dohled?

6 Špatné zprávy a... další zprávy. Politika Dluhy vlád Příliš vysoké Někde růst úroků Omezují možnost proticyklických opatření Finanční sektor Vysoká volatilita Expozice k vládnímu dluhu Dopad zpomalení růstu či recese Ekonomika Zpomalení růstu anticipováno, ale problémem je možný rozsah Finanční sektor Zbaven některých rizikových aktiv Vyšší kapitál Pokrok v regulaci Ekonomika Dosavadní pomalé oživení není překvapením Firmy finančně neobvykle silné 6 Bad times are back?

7 Jak vypadá finanční sektor? Finanční trhy Extrémně volatilní (přitom firmy stabilnější než v minulosti), což podporuje, za přispění rozvoje tržní infrastruktury, spekulace Nízká krediblita vlád (jako vypůjčovatele i půjčovatele poslední záchrany) Odliv zdrojů z EM jako další zdroj možné destabilizace Finanční instituce Vládní riziko představuje někde klíčové riziko Rychlé zavádění nové, komplexní regulace může způsobit nežádoucí dopady Zvýšení kapitálo by posílilo instituce, problémem je strana nabídky Slabá ekonomika generuje nízkou poptávku po úvěrech Nelikvidita některých trhů a neadekvátně vysoká závislost části sektoru na centrálních bankách Pokračující deleverage, sektor nemovitostí ne vždy vyřešen 7 Bad times are back?

8 Nová role pro staré centrální banky? Ambice Velká moderace zvýšila kredibilitu centrálních bank, podstatně se zlepšilo i jejich know how Řada centrálních bank akceptovala (či získala ) nové úkoly Ty jsou obvykle v oblasti finančního systému (dohled či stabilita) Implicitně mohou být v konfliktu s cílem hlavním stabilitou cen QE a spol. Centrální banky mají omezené instrumentárium, na plnění širokých cílů nestačí Při podpoře finančních trhů či institucí se CB dostávají blízko oblasti fiskálních intervencí Klíčový akcent měnové politiky se přesunul z inflace na mezeru výstupu Rizika dnešních operací nejsou příliš velká, ovšem oživení ekonomiky přinese zřejmě řadu problémů pro CB 8 Bad times are back?

9 ČR a CEE Anatomie oživení

10 ? Ekonomický růst ČR 10 Bad times are back?

11 Očekávání v pohybu Původní předpoklad bylo pokračování postupného oživení se zlepšující se strukturou růstu (růst v roce 2012 urychlí na cca. 2,5%) Dnešní výhled spíše očekává dopad problémů evropské a globální ekonomiky na hospodářství ČR, které je v mnoha ohledech stabilizované Dopad dnešních rizik pro vývoj globální ekonomiky je však velmi těžko kvantifikovatelný Proto dnešní odhady pro vývoj očekávají výsledky pro rok 2012 mezi stagnací a pokračováním růstu Existují však názory, že Evropu (svět) čeká krize horší než v letech Min Max Bad times are back?

12 Ekonomický růst ČR? Fiskální politika Stabilita a očekávání 12 Bad times are back?

13 Domácí faktory Fiskální politika redukce deficitů cílem Krátkodobý pokles růstu, rozsah záleží na velikosti i struktuře Dlouhodobě naopak růst zvyšuje Očekávání klíčové riziko Obtížně ovlivnitelné globální očekávání Specifickým problémem je riziko nestability ekonomického prostředí Příspěvek domácích faktorů pro výhled růstu je malý Domácí politiky však mohou hrát vyšší roli v případě, kdy dojde k horšímu než očekávanému vývoji ekonomiky 13 Bad times are back?

14 Vývoj v EU dluhová krize Vývoj globální? Ekonomický vývoj v EU, zejména v eurozóně Ekonomický růst ČR Fiskální politika Stabilita a očekávání 14 Bad times are back?

15 Externí faktory jsou klíčem Vysoká závislost malé otevřené ekonomiky na zahraniční poptávce Klíčovou roli hraje vývoj v Německu, respektive v eurozóně Není pravda, že ČR automaticky roste rychleji než země západní Evropy Ekonomický výhled pro eurozónu se nyní dramaticky zhoršuje GDP post crises q-o-q Nákaza finančního sektoru ČR není pravděpodobná s vyjímkou extrémních případů -2-3 Vliv bude záviset na reakci vlastníků českých bank -4 GE CR 15 Bad times are back?

16 Vývoj v EU dluhová krize Vývoj globální Ekonomický vývoj v EU, zejména v eurozóně Ekonomický růst ČR Fiskální politika Stabilita a očekávání 16 Bad times are back?

17 Nová globální recese? Důvěra v i uvnitř americké ekonomiky klesla Evropu ohrožuje pokračující dluhová krize Obě tato rizika mají kořeny ve schopnosti politiků provést správné kroky ve správnou dobu. Důvěra v ni klesla, ne zcela neodůvodněně Riziko, že krize by mohla mít závažné důsledky, souvisí s omezeným prostorem řady vlád pro fiskální opatření na podporu ekonomik 17 Bad times are back?

18 ? Dluhy zemí Vývoj v EU dluhová krize Vývoj globální Finanční sektor Ekonomický vývoj v EU, zejména v eurozóně Ekonomický růst ČR Fiskální politika Stabilita a očekávání 18 Bad times are back?

19 EU dnes Dluhová krize pokračuje, jasné řešení není nastoleno ani pro Řecko, jenž dluhy zřejmě není sto profinancovat, ani pro další země, které jsou ekonomicky silnější, leč nakažené Pokles cen státních obligací (růst přirážek) ohrožuje finanční systém. Bankéři jsou v tom nevinně státní obligace jsou přirozeným a obvykle nejbezpečnějším aktivem v jejich bilancích Tento kanál ohrožení je rychlejší a intenzivnější než dluhovou krizí působené zpomalení ekonomik Názor, že se nás tento vývoj netýká, je chybný 19 Bad times are back?

20 Dluhy zemí Vývoj v USA Vývoj v EU dluhová krize Vývoj globální Finanční sektor Vývoj ve zbytku světa Ekonomický vývoj v EU, zejména v eurozóně? Ekonomický růst ČR Fiskální politika Stabilita a očekávání 20 Bad times are back?

21 USA zdaleka ne za vodou Americkou ekonomiku ohrožují dvě rizika Nutnost podstatného deleverage, který by mohl růst k delšímu období pomalého růstu (na což není tamní ekonomika připravena) Hluboký rozpor politických táborů v otázce dalších ekonomických politik, který vytváří mikro krize a nejistotu Zpomalení růstu tamní ekonomiky by mohlo, díky roli USA v globální ekonomice, přispět ke vzniku světové recese S ní spojený pokles cen komodit by mohl, pokud by byl velký, destabilizovat mnoho rychle rostoucích dohánějících ekonomik závislých na exportu surovin 21 Bad times are back?

22 Dluhy zemí Vývoj v USA Vývoj v EU dluhová krize Vývoj globální Finanční sektor Vývoj ve zbytku světa Ekonomický vývoj v EU, zejména v eurozóně Ekonomický růst ČR? Fiskální politika Stabilita a očekávání 22 Bad times are back?

23 Co to znamená Výhled pro českou ekonomiku je neobvykle nejasný Alfou a omegou je vývoj v Evropě a částečně i růst světové ekonomiky To neznamená, že bychom neměli pokračovat v domácích úkolech Těch není málo, a jejich splnění se vždy vyplatí 23 Bad times are back?

24 Některá rizika

25 Ohrožení Dluh a deficit (EU 2010) 160 Řecko 140 Itálie 120 Irsko (-31,2) Portugalsko Eu / Euro Británie Francie Německo / Maďarsko Polsko SR ČR Bad times are back?

26 Obtíže fiskální konsolidace ČR promeškala vhodný čas pro fiskální konsolidaci Recese způsobila nárůst deficitu i dluhu Za dnešních podmínek představuje stabilizace dluhu velký problém Celkově je však fiskální situace v ČR výrazně lepší než v řadě zemí EU Také kredibilita ČR jako dlužníka je i nadále vysoká Problémy v oblasti fiskální politiky: Udržitelnost zlepšení deficitů Struktura rozpočtu a její důsledky Politický rozpor ohledně nastavení podstatných parametrů rozpočtové politiky Otázka efektivní reakce na možný pokles růstu HDP Vládní deficit (přebytek)/hdp Dluh sektoru vlády v procentech HDP Debt service estimate Pre crises, debt 30% GDP, interest 4% In 2 years optimistic (40% / 5%) Higher interest costs (6%) 60% at 5% Bad times are back?

27 Rizika český případ Makro ekonomika Vnější poptávka (nejistota velká) Vysoká závislost na EU přetrvává, někde se prohlubuje (EU fondy) Výkyvy Kč (vyšší než obvykle) Konkurence schopnost ČR (dlouhodobý faktor) Reformy Dobrý fiskální výhled na 2012, dále pak rostoucí riziko Otázka udržitelnosti zlepšení a dopadu zhoršení struktury rozpočtu Problém udržitelnosti navržené penzijní reformy Reformy ve zdravotnictví nutné a nepřipravené Absence společenského kontextu na alespoň jádru reformních opatření snižuje efekt reforem Vláda podceňuje roli profesionality a stability očekávání V případě krize Jsou připraveny kroky, které sníží dopad krize na ČR? Disponujeme mechanismy, které zajistí jejich rychlou implementaci? 27 Bad times are back?

28 Euro boj o přežití? 11: : Eurostat: Největší zadlužení měly v minulém roce: Řecko (144,9 % HDP) a Itálie (118,4 %) (Bloomberg) Vládní dluh v eurozóně za rok 2010 dosáhl rekordních 85,4 % HDP (první odhad 85,1 %), když vzrostl ze 79,8 % v roce 2009 (Bloomberg)

29 Euro projekt špatné od počátku? Je euro projekt projektem politickým, a co z toho plyne? Je to projekt úspěšný? Byla opomenuta některá základní pravidla nutná pro funkčnost projektu? Byla pravidla nastavena adekvátně? Jsou kořeny dnešních potíží zřejmé? Je náprava potíží jednoduchá? Patří do ní podpora zemí v potížích? Čeká Evropu rychlá federalizace? Vyřešil by kolaps eura nebo EU dnešní problémy? Ano, jinak to ani není možné Technicky vzato ano, vazba na slabší růst nekorektní. V zásadě ne Ne, zvážíme-li praktické chování politiků v minulých letech Ano, fiskální nedisciplína v kombinaci s pomalým růstem Pouze teoreticky ano Ano, navíc ve většině příkladů je funkční Ne nutně Téměř jistě ne 29 Bad times are back?

30 Dnešní krize Pomoc v době krize obdrželo Rumunsko, Litva, Maďarsko, Řecko, Portugalsko, Irsko. Situace v těchto zemích je často výrazně odlišná Některé země pomoc splatily, Irsko je blízko možnému vstupu na trh, Portugalsko se jeví celkem stabilní, situace v Řecku není zřejmě udržitelná Neřízený Řecký default by měl obrovské následky pro Řecko i další země a banky Naopak nedojde-li k nákaze, může být řešení tamní situace radikální Nicméně benefity výrazného odpisu je třeba dobře kalkulovat Klíčové riziko nákaza, která uvede do pohybu kruh Státy - Banky Státy banky Klíč k řešení krize je v politické oblasti K lepší stabilitě EMU stačí jen lepší pravidla (existují) a jejich dodržování politiky (zásadní otázka) Další lavírování může vést nejen k vyšším nákladům, ale i k nezvladatelnosti celé situace 30 Bad times are back?

31 1/1/2000 1/7/2000 1/1/2001 1/7/2001 1/1/2002 1/7/2002 1/1/2003 1/7/2003 1/1/2004 1/7/2004 1/1/2005 1/7/2005 1/1/2006 1/7/2006 1/1/2007 1/7/2007 1/1/2008 1/7/2008 1/1/2009 1/7/2009 1/1/2010 1/7/2010 CZK bezpečný přístav? Pozice ČR balancuje dle stavu okolního světa mezi situací periferie a kvalitního alternativního aktiva. Výkyvy finančních trhů mají značný vliv na ekonomiku, ale nejsou způsobeny dominantně domácími ekonomickými faktory. Plovoucí měna představuje často jen potenciální stabilizační mechanismus. V praxi může propagovat externí šoky, jejichž dopad se pak snaží další politiky omezit Bad times are back?

32 My a EU je splendid isolation možnost? Malá a otevřená ekonomika benefituje z otevřeného přístupu na větší trhy Pro České firmy je volný a levný přístup na trh EU zcela zásadní, zejména s ohledem na poměrně generickou produkci s relativně nízkou ziskovou přirážkou Omezení přístupu na trh by nás poškodilo mnohem více než naše obchodní partnery Transfery z EU rozpočtu jsou zásadní pro řadu oblastí investic Podstatná část neefektivit jejich využití je domácí 32 Bad times are back?

33 Co s tím? Diskuse.

Quo Vadis.. Opět. Luděk Niedermayer Ekonomický růst ČR Očekávání v pohybu Původní předpoklad bylo pokračování postupného oživení se zlepšující se 8 strukturou růstu (růst v roce 2012 urychlí na cca. 2,5%)

Více

Hledání nového normálu. Česká republika, Střední Evropa, Svět. Retail Summit, Luděk Niedermayer, Únor 2011

Hledání nového normálu. Česká republika, Střední Evropa, Svět. Retail Summit, Luděk Niedermayer, Únor 2011 Hledání nového normálu. Výhled pro rok 2010 Česká republika, Střední Evropa, Svět Retail Summit, Luděk Niedermayer, Únor 2011 Průběh oživení nejprve zpět do roku 2008 110 Recese za námi, stopy zůstavají

Více

Quo vadis? Světová Finanční a Ekonomická krize, její dopad na ČR Únor 2009. Luděk Niedermayer Director Consulting, Deloitte ČR

Quo vadis? Světová Finanční a Ekonomická krize, její dopad na ČR Únor 2009. Luděk Niedermayer Director Consulting, Deloitte ČR Quo vadis? Světová Finanční a Ekonomická krize, její dopad na ČR Únor 2009 Luděk Niedermayer Director Consulting, Deloitte ČR Svět kolem nás update Leden 2009 Finanční krize odstartovala před více než

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD ) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Jarní prognóza pro období : na cestě k pozvolnému oživení

Jarní prognóza pro období : na cestě k pozvolnému oživení EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Jarní prognóza pro období 2012 2013: na cestě k pozvolnému oživení Brusel 11. května 2012 Po poklesu produkce koncem roku 2011 se odhaduje, že hospodářství EU je v současné

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách?

Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách? Česká ekonomika v evropském kontextu: Konečně v klidnějších vodách? Pavel Sobíšek 3. října 2017 Agenda V jaké fázi se nachází globální a evropská ekonomika? Vydrží současný růst cen komodit? jaké faktory

Více

Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013

Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013 Zlepšení na obzoru? Co čeká českou ekonomiku po ztracené půl dekádě? Luděk Niedermayer, Deloitte, Říjen 2013 Ztracené roky? Neradostná data Počátkem milenia započalo růstové období pro českou ekonomiku

Více

Česká ekonomika: Nejasná zpráva o konci krize

Česká ekonomika: Nejasná zpráva o konci krize Česká ekonomika: Nejasná zpráva o konci krize Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Jihočeská hospodářská komora Třeboň, 20.4.2010 Makroekonomický vývoj a prognóza Finanční sektor 2 Hospodářský růst

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Finanční krize a česká ekonomika

Finanční krize a česká ekonomika Finanční krize a česká ekonomika Vladimír Tomšík viceguvernér Česká národní banka Finanční krize, její fiskální důsledky, konsolidace Bankovní institut, Praha, 9. prosince 2011 Obsah Příčiny krize eurozóny

Více

Kde je česká ekonomika? Jaké jsou příčiny pomalého růstu? Luděk Niedermayer Duben 2013

Kde je česká ekonomika? Jaké jsou příčiny pomalého růstu? Luděk Niedermayer Duben 2013 Kde je česká ekonomika? Jaké jsou příčiny pomalého růstu? Luděk Niedermayer Duben 2013 ČR dnes Výhled na rok 2013 a 2014 (Duben 2013, ČBA) 2012 2013 2014 GDP growth -1,3-0,2 1,8 Unemployment 8,6 7,6 7,5

Více

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů

Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Osmička zemí SVE by neměla mít problémy s externím financováním díky silnému poklesu deficitů běžných účtů Zurück 24.06.2009 Vyšší investice v zemích střední a východní Evropy, které vedly k rozšiřování

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty

Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty Ekonomický výhled v kontextu dnešní nejistoty Patria Finance, a.s., Jungmannova 24, 11 Praha 1, Česká Republika, tel.: +42 221 424 111, fax: +42 221 424 196, e-mail: marek@patria.cz Obsah Nestabilita na

Více

Zimní prognóza na období : postupné zdolávání překážek

Zimní prognóza na období : postupné zdolávání překážek EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 22. února 2013 Zimní prognóza na období 2012 2014: postupné zdolávání překážek Zatímco podmínky na finančním trhu v EU se od loňského léta výrazně zlepšily, hospodářská

Více

Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku. Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23.

Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku. Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23. Turbulence na finančních trzích a jejich vliv na Českou republiku Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Česká národní banka Praha, 23. květen 2012 Obsah prezentace 1. Postavení ČR v zrcadel dluhových problémů

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (LISTOPAD 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Výzvy na cestě k euru

Výzvy na cestě k euru Česká republika a euro Výzvy na cestě k euru Vladimír r Tomší šík Člen bankovní rady Konference Firma a konkurenční prostředí 2009 Oslavy 50. výročí založení PEF MZLU v Brně 12. března, 2009 Strategie

Více

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer

Webinář ČP INVEST. Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 1 Webinář ČP INVEST Srpen 2015 Praha Daniel Kukačka Portfolio manažer 2 Vývoj ekonomiky USA HDP se v 2Q 2015 zvýšil o 2,7 % po slabých 0,6 % v 1Q 2015 Predikce HDP za celý rok 2015 = 2,6 % Ekonomiku táhne

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Martin Pecka, (Portfolio Manager) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. březen 2017 2 Obsah Nejdůležitější události uplynulého měsíce Přehled hlavních ekonomik

Více

Ekonomický bulletin 6/2016 3,5E 7,5E

Ekonomický bulletin 6/2016 3,5E 7,5E konomický bulletin 30 6/2016 6 3,5 6 80 100% 53% 6 7,5 Hospodářský a měnový vývoj 1 Shrnutí Rada guvernérů na svém měnovém zasedání 8. září 2016 vyhodnotila hospodářské a měnové údaje, které byly zveřejněny

Více

Očekává se, že region jako celek vykáže v příštím roce pozitivní růst, poté, co se ekonomiky SNS stabilizují a začnou se zotavovat (viz tabulka).

Očekává se, že region jako celek vykáže v příštím roce pozitivní růst, poté, co se ekonomiky SNS stabilizují a začnou se zotavovat (viz tabulka). Průzkum MMF REGIONÁLNÍ EKONOMICKÁ TÉMATA Země nově vznikajících trhů v Evropě očekávají silnější růst, ale čelí novým rizikům IMF Survey 13. listopad 2015 Dělníci na ropném vrtu v Rusku: Zatímco většina

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více

Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku

Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku Globální ekonomika a trhy zkraje podzimu 2016: implikace pro měnovou politiku (Radomír Jáč, hlavní ekonom) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. říjen 2016 2 Globální ekonomika a trhy zkraje

Více

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR: PŘEHLED A KOMENTÁŘE SP ČR ZPRACOVAL: BOHUSLAV ČÍŽEK (BCIZEK@SPCR.CZ) ZPRACOVÁNO K 30.10.2015 VÝZNAM PRŮMYSLU Průmysl (2014) 32,4% podíl na přidané hodnotě

Více

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008

Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady. Plzeň, 8. října 2008 Úvěrová krize ve vyspělých zemích a finanční stabilita v ČR Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady Plzeň, 8. října 2008 I. ČNB - finanční stabilita jako její významný cílc Finanční stabilita

Více

Hledání nového normálu. Výhled pro rok 2011 Česká republika, Střední Evropa, Svět. Luděk Niedermayer, Duben 2011

Hledání nového normálu. Výhled pro rok 2011 Česká republika, Střední Evropa, Svět. Luděk Niedermayer, Duben 2011 Hledání nového normálu. Výhled pro rok 2011 Česká republika, Střední Evropa, Svět Luděk Niedermayer, Duben 2011 Průběh oživení nejprve zpět do roku 2008 Recese za námi, stopy zůstavají 500 000 950 000

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Fund Portfolio Management Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář, listopad 2017 Obsah 2 SEKCE I Přehled vývoje hlavních ekonomik Nejdůležitější

Více

Nejvyššíčas pro snižování deficitu veřejných rozpočtů! Mirek Topolánek předseda vlády ČR

Nejvyššíčas pro snižování deficitu veřejných rozpočtů! Mirek Topolánek předseda vlády ČR Nejvyššíčas pro snižování deficitu veřejných rozpočtů! Mirek Topolánek předseda vlády ČR Vývoj strukturálních deficitů v EU Zlepšení strukturálních deficitů díky pozitivnímu ekonomickému vývoji v roce

Více

Prognóza jaro 2013: Ekonomika EU se pomalu zotavuje z dlouhotrvající recese

Prognóza jaro 2013: Ekonomika EU se pomalu zotavuje z dlouhotrvající recese EVROPSKÁ KOMISE TISKOVÁ ZPRÁVA Brusel 3. května 2013 Prognóza jaro 2013: Ekonomika EU se pomalu zotavuje z dlouhotrvající recese Po recesi, kterou se vyznačoval rok 2012, by se měla ekonomika EU v první

Více

OMEZÍ REÁLNOU EKONOMIKU ZHORŠUJÍCÍ SE PŘÍSTUP K FINANCOVÁNÍ?

OMEZÍ REÁLNOU EKONOMIKU ZHORŠUJÍCÍ SE PŘÍSTUP K FINANCOVÁNÍ? OMEZÍ REÁLNOU EKONOMIKU ZHORŠUJÍCÍ SE PŘÍSTUP K FINANCOVÁNÍ? Pavel Řežábek ředitel útvaru Analýzy trhu a prognózy, ČEZ, a.s. CFO club Diskuse na téma Prognóza ekonomického vývoje v roce 2012 a ohlédnutí

Více

Výhled ČR v kontextu světové ekonomiky

Výhled ČR v kontextu světové ekonomiky Výhled ČR v kontextu světové ekonomiky Vladimír Dlouhý IES FSV UK Praha I. Světová ekonomika: základní data I.1 Krátkodobé projekce Růst podle IMF: svět 10 8 Zdroj: IMF WEO, duben 2010 Predikce IMF: 2010:

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR SRPEN Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY SRPEN ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (SRPEN ) SHRNUTÍ Výsledky aktuálních zátěžových testů bankovního

Více

Finanční trhy, ekonomiky. Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. srpen 2017

Finanční trhy, ekonomiky. Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. srpen 2017 Finanční trhy, ekonomiky Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. srpen 2017 2 Krátce v kostce Ekonomika USA pokračuje oživení, ale bez pozitivních překvapení dopady hurikánové sezóny Výhled

Více

Jak stabilizovat veřejný dluh?

Jak stabilizovat veřejný dluh? Jak stabilizovat veřejný dluh? Prof. Jan Švejnar E-mail: kancelar@jansvejnar.cz web: http://idea.cerge-ei.cz 9. června 2011 Struktura prezentace Fiskální situace ČR v mezinárodním srovnání Ekonomie vývoje

Více

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN?

Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Informativní přehled 1 PROČ EU POTŘEBUJE INVESTIČNÍ PLÁN? Od propuknutí celosvětové hospodářské a finanční krize trpí EU nízkou úrovní investic. Ke zvrácení tohoto sestupného trendu a pro pevné navedení

Více

Makroekonomická predikce pro ČR: 2012 a 2013

Makroekonomická predikce pro ČR: 2012 a 2013 Makropredikce 2/2012 Makroekonomická predikce pro ČR: 2012 a 2013 POSLEDNÍ UPDATE 7.8. 2012 VILÉM SEMERÁK Ukazatel 2012 2013 Změna predikce pro rok 2012 proti červenci 2012 (p.b.) Reálný růst HDP (%) -0.8

Více

Webinář. Prosinec Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář

Webinář. Prosinec Patrik Hudec, Fund Portfolio Management. Generali Investments CEE Webinář Webinář Prosinec 2018 Patrik Hudec, Fund Portfolio Management Generali Investments CEE Webinář Obsah 2 SEKCE I Nejdůležitější události uplynulých týdnů Přehled vývoje hlavních ekonomik a politik centrálních

Více

Zpráva Rady (Ecofin) o účinnosti režimů finanční podpory, určená pro zasedání Evropské rady ve dnech 18. a 19. června

Zpráva Rady (Ecofin) o účinnosti režimů finanční podpory, určená pro zasedání Evropské rady ve dnech 18. a 19. června RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 9. června 2009 (12.06) (OR. en) 10772/09 ECOFIN 429 UEM 158 EF 89 RC 9 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Rada ve složení pro hospodářské a finanční věci (Ecofin) Evropská

Více

ský ČNB Miroslav Singer viceguvernér, V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009

ský ČNB Miroslav Singer viceguvernér, V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009 Aktuáln lní hospodářský ský vývoj v ČR R očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka V. Finanční fórum Zlaté koruny Praha, 23. září 2009 Krize ve světě Příčiny krize: dlouhodobý souběh

Více

Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008

Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou 2008 Mojmír r Hampl viceguvernér Praha, 16. ledna 2009 Je ČR R připravena p na přijetp ijetí eura? Schopnost ekonomiky dobře fungovat bez vlastní měnové

Více

PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ

PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ PAKT EURO PLUS: HODNOCENÍ DOSAVADNÍCH ZKUŠENOSTÍ Prezentace J. M. Barrosa, předsedy Evropské komise, Evropské radě dne 9. prosince 2011 Pakt euro plus v souvislostech Evropa 2020 Postup při makroekonomické

Více

Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB. Miroslav Singer

Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB. Miroslav Singer Česká ekonomika v roce 2013 očima nové prognózy ČNB Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka CFO Club Praha, 20. února 2013 Stávající situace čs. ekonomiky Česká ekonomika se nachází již zhruba rok

Více

Měnová politika ČNB v roce 2017

Měnová politika ČNB v roce 2017 Snídaně s Treasury Erste Corporate Banking Měnová politika ČNB v roce 2017 Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB Praha, 10.1.2017 Klíčové otázky pro měnovou politiku i podnikatele Kdy se česká inflace udržitelně

Více

Očekávaný vývoj světové ekonomiky

Očekávaný vývoj světové ekonomiky Očekávaný vývoj světové ekonomiky Jan Frait člen bankovní rady ČNB Brno, Holiday Inn, 4. října 2006 Očekávaný vývoj a příležitosti rozvoje cestovního ruchu" Centráln lní banka a cestovní ruch? Co má společného

Více

Ekonomický bul etin 4/2017

Ekonomický bul etin 4/2017 Ekonomický bulletin 4/2017 Hospodářský a měnový vývoj Shrnutí Rada guvernérů na svém měnověpolitickém zasedání 8. června 2017 dospěla k závěru, že má-li ve střednědobém horizontu dojít k zesílení tlaků

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 19. října 2016

Více

Konvergence a růst: ČR a sousedé

Konvergence a růst: ČR a sousedé Konvergence a růst: ČR a sousedé Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka Ekonomický růst : očekávání a nástroje Mezinárodní vědecká konference Bankovní institut vysoká škola Praha, Kongresové

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%.

Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%. Fond korporátních dluhopisů ČP INVEST Komentář portfoliomanažera k 1.10.2011 Fond korporátních dluhopisů během srpna a září zaznamenal pokles 5,8% a od počátku roku je -2,4%. Důvodem poklesu FKD je zejména

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny na datech ke konci

Více

Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 107. měření (březen 2008)

Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 107. měření (březen 2008) Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 107. měření (březen 2008) Do březnového průzkumu IOFT zaslalo svoje predikce budoucího vývoje inflace a dalších ukazatelů devět domácích a dva zahraniční

Více

Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů. Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014

Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů. Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014 Statistika a bilance hospodaření veřejných rozpočtů Ing. Zdeněk Studeník Otrokovice, 20. 11. 2014 Motto Rozpočet by měl být vyvážený, státní pokladna by se měla znovu naplnit, veřejný dluh by se měl snížit,

Více

Eva Zamrazilová. Členka bankovní rady ČNB. Ceny potravin a český spotřebitel

Eva Zamrazilová. Členka bankovní rady ČNB. Ceny potravin a český spotřebitel Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve vleku EU? Žofínské fórum,25. března 2013 Úvodem Národohospodářský

Více

Komisař Solbes představil ekonomickou předpověď EU (2000-2002)

Komisař Solbes představil ekonomickou předpověď EU (2000-2002) Komisař Solbes představil ekonomickou předpověď EU (2000) (Výtah z textu) Ekonomická situace je nejlepší za posledních deset let a to jak z pohledu domácích indikátorů, tak z pohledu pozitivního vlivu

Více

Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy

Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy Globální ekonomika na jaře roku 2016: implikace pro vybrané regiony a trhy (Patrik Hudec, Head of Fund Portfolio Management) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. květen 2016 2 Globální

Více

Zájmy České republiky a její budoucí pozice v EU Ekonomický pohled na přijetí společné měny

Zájmy České republiky a její budoucí pozice v EU Ekonomický pohled na přijetí společné měny Budoucí pozice ČR v Evropské unii a EURO Zájmy České republiky a její budoucí pozice v EU Ekonomický pohled na přijetí společné měny Lubomír Lízal, Ph.D. Praha, 29. 11. 2016 Ekonomická konvergence Konvergence

Více

Rizika předčasného přijetí společné měny. šík

Rizika předčasného přijetí společné měny. šík Evropské fórum podnikání: : Zájmy Z České republiky a přijetp ijetí společné evropské měny Rizika předčasného přijetí společné měny Vladimír r Tomší šík Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 28 Strategie

Více

Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik

Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik EUROZÓNA+ Ekonomický vývoj v EU podle aktuálních statistik za období od 1. 10. do 31. 10. 2017 Obsah: ODHAD RŮSTU HDP (3. ČTVRTLETÍ 2017)... 3 NEZAMĚSTNANOST (ZÁŘÍ 2017)... 4 ZPRÁVA KOMISE O ZAMĚSTNANOSTI

Více

Česká ekonomika na ivení. Miroslav Singer

Česká ekonomika na ivení. Miroslav Singer Česká ekonomika na začátku oživeno ivení Miroslav Singer guvernér, r, Česká národní banka Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Holiday Inn, Brno, 23. října 213 M. Singer Česká

Více

dopady na českou ekonomiku Miroslav Singer guvernér, 129. Žofínské fórum Praha, 12. března 2012

dopady na českou ekonomiku Miroslav Singer guvernér, 129. Žofínské fórum Praha, 12. března 2012 Dluhová krize v eurozóně a její dopady na českou ekonomiku Miroslav Singer guvernér, r, Česká národní banka 129. Žofínské fórum Praha, 12. března 2012 Obsah Příčiny krize v eurozóně Nejnovější makroekonomický

Více

Rozpočtový deficit a veřejný dluh

Rozpočtový deficit a veřejný dluh Obsah přednášky Rozpočtový deficit a veřejný dluh Teorie krátkodobé fiskální nerovnováhy Teorie dlouhodobé fiskální nerovnováhy Fiskální kritéria Definice fiskální nerovnováhy nesoulad mezi veřejnými příjmy

Více

8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh

8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh 8 Rozpočtový deficit a veřejný dluh Obsah : 8.1 Bilance státního rozpočtu. 8.2 Deficit státního rozpočtu. 8.3 Důsledky a možnosti financování deficitu. 8.4 Deficit v ČR. 8.5 Veřejný dluh. 8.6 Veřejný dluh

Více

Makroekonomické faktory trhu nemovitostí. Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna

Makroekonomické faktory trhu nemovitostí. Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna Makroekonomické faktory trhu nemovitostí Michal Skořepa ekonom útvar ekonomických a strategických analýz Česká spořitelna Makroekonomická prognóza ČS 2 Prognóza ČS: předpoklad o zahraničním ekonomickém

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky Fund Portfolio Management Martin Pecka, Portfolio Manager Generali Investments CEE Webinář, prosinec 2017 Obsah 2 SEKCE I Nejdůležitější události uplynulého období Přehled vývoje

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR. Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR ÚNOR Samostatný odbor finanční stability 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY ÚNOR 0 ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČR (ÚNOR 0) SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru

Více

Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy

Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy Dluhová krize: příčiny, současnost a přetrvávající problémy David Marek Patria Finance, a.s., Jungmannova 24, 110 00 Praha 1, Česká Republika, tel.: +420 221 424 111, fax: +420 221 424 196, e-mail: marek@patria.cz

Více

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability

ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD Samostatný odbor finanční stability ZÁTĚŽOVÉ TESTY BANKOVNÍHO SEKTORU ČESKÉ REPUBLIKY LISTOPAD 01 Samostatný odbor finanční stability 01 ZÁTĚŽOVÉ TESTY LISTOPAD 01 SHRNUTÍ Výsledky zátěžových testů bankovního sektoru v ČR, které byly provedeny

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven?

Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Mezinárodní finance a rozvoj Vladan Hodulák Osnova Měnový finanční systém Kapitálové toky Dluhová krize RZ Mezinárodní instituce Jak z toho ven? Měnový finanční systém Měnový systém soubor vztahů národních

Více

Otázka přijetí eura v ČR rizika a příležitosti

Otázka přijetí eura v ČR rizika a příležitosti Otázka přijetí eura v ČR rizika a příležitosti Petr Král náměstek ředitele sekce měnové ČNB Rozpočet a finanční vize měst a obcí 17. září 2015, Autoklub ČR Přijetí eura a jeho podmínky Přínosy a náklady

Více

SETKÁNÍ S EXPERTY RAIFFEISENBANK. 1. srpna 2017

SETKÁNÍ S EXPERTY RAIFFEISENBANK. 1. srpna 2017 SETKÁNÍ S EXPERTY RAIFFEISENBANK 1. srpna 2017 2 Makroekonomický výhled Monika Junicke, Senior analytik Raiffeisenbank 01-13 07-13 01-14 07-14 01-15 07-15 01-16 07-16 01-17 1Q-14 2Q-14 3Q-14 4Q-14 1Q-15

Více

Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 109. měření (květen 2008)

Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 109. měření (květen 2008) Měření inflačních očekávání finančního trhu výsledky 109. měření (květen 2008) Do květnového průzkumu IOFT zaslalo svoje predikce budoucího vývoje inflace a dalších ukazatelů devět domácích a dva zahraniční

Více

Podzimní hospodářská prognóza pro léta 2008 až 2010: Růst HDP v EU a eurozóně stagnuje

Podzimní hospodářská prognóza pro léta 2008 až 2010: Růst HDP v EU a eurozóně stagnuje IP/08/1617 Brusel, dne 3. listopadu 2008 Podzimní hospodářská prognóza pro léta 2008 až 2010: Růst HDP v EU a eurozóně stagnuje Hospodářský růst Evropské unie by měl v roce 2008 dosáhnout 1,4 %, což je

Více

2011: oslabení nebo zrychlení růstu?

2011: oslabení nebo zrychlení růstu? 211: oslabení nebo zrychlení růstu? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB Očekávaný vývoj realitního trhu a developerských projektů v ČR a střední Evropě Brno, 1. prosince 21 Odraz

Více

Proč konsolidovat veřejné finance

Proč konsolidovat veřejné finance Proč konsolidovat veřejné finance Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Žofínské fórum Praha 6. října 2011 Finanční krize a její metamorfózy Finanční krize a ochromení hospodářského růstu v EU Odezva

Více

Hrozí eurozóně zánik?

Hrozí eurozóně zánik? Fórum Hospodářských novin Hrozí eurozóně zánik? Vyroste eurozóna z problémů? Lubomír Lízal, PhD. Fórum Hospodářských novin, Praha, 11.10.2011 Základní otázky Jakou budoucnost má euro a eurozóna a jaké

Více

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ

CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ CECIMO PROGNÓZY TRENDŮ V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Podzim 2008 Copyright 2008 Oxford Economics 1 PROGNÓZY V OBORU OBRÁBĚCÍCH STROJŮ Celkový přehled za šest členských států CECIMO Francie Německo Itálie Španělsko

Více

Současný ekonomický vývoj a trh práce

Současný ekonomický vývoj a trh práce Současný ekonomický vývoj a trh práce Vladimír Dlouhý prezident Hospodářská komora České republiky www.komora.cz ING Bank, 24. října 2018 Struktura prezentace Podnikatelský sentiment Komorová národohospodářská

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci 8. ročníku odborné konference Očekávaný vývoj odvětví automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno,

Více

Finanční trhy, ekonomiky

Finanční trhy, ekonomiky Finanční trhy, ekonomiky (Fund Portfolio Management & Research) Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s. leden 2017 2 2016: Dobrý rok pro ropu, akcie i další aktiva. Rok 2016: růst globální

Více

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB

Domácí a světový ekonomický vývoj. Pavel Řežábek. člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 21. října 2015

Více

Ekonomický výhled ČR

Ekonomický výhled ČR Ekonomický výhled ČR Miroslav Singer guvernér, Česká národní banka Den otevřených dveří České národní banky Praha, 8. června 2013 Finanční a dluhová krize v eurozóně Podobně jako povodně neznají hranic,

Více

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI)

NÁVRH ZPRÁVY. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2012/2150(INI) EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Hospodářský a měnový výbor 18. 7. 2012 2012/2150(INI) NÁVRH ZPRÁVY o evropském semestru pro koordinaci hospodářských politik: provádění priorit pro rok 2012 (2012/2150(INI))

Více

1. Ú vo v d Zác á hr c ana a na př ed ba nk ba ro r tem m n ut n ná, ná a l a e j ak a??? Ba B nky a krize z 2007/ Zdroj: The Economist 4

1. Ú vo v d Zác á hr c ana a na př ed ba nk ba ro r tem m n ut n ná, ná a l a e j ak a??? Ba B nky a krize z 2007/ Zdroj: The Economist 4 MAGICKÝTROJÚHELNÍK EXITOVÝCH STRATEGIÍ Petr Teplý Teorie kontraktů Institut ekonomických studií FSV Univerzita Karlova v Praze 29. dubna 2010 Obsah 1. 2. 3. 4. 5. 6. Úvod Poučení z minulých krizí Exit(us)

Více

Stabilita veřejných financí

Stabilita veřejných financí Stabilita veřejných financí Pavel Štěpánek, Eva Zamrazilová Česká bankovní asociace Aktuální problémy fiskální politiky Mezinárodní konference Newton College Praha, 25. září 2015 Rizika veřejného dluhu

Více

Makroekonomický vývoj a trh práce

Makroekonomický vývoj a trh práce Makroekonomický vývoj a trh práce Petr Král Ředitel odboru měnové politiky a fiskálních analýz Sekce měnová a statistiky Setkání bankovní rady ČNB s představiteli Českomoravské konfederace odborových svazů

Více

Fiskální nerovnováha. definice. spousta otázek. obsah přednášky. krátkodobá fiskální nerovnováha. členění

Fiskální nerovnováha. definice. spousta otázek. obsah přednášky. krátkodobá fiskální nerovnováha. členění definice Fiskální nerovnováha nesoulad mezi veřejnými příjmy a výdaji rozlišit krátkodobou a dlouhodobou přebytek, vyrovnaný rozpočet, deficit dluh spousta otázek obsah přednášky je to zdravé, správné?

Více

Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek

Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek Česká ekonomika Periferie EU či satelit Německa? Pavel Sobíšek Agenda Spotřeba, investice, vývoz co táhne českou ekonomiku? Sektorový pohled která odvětví vstoupila do oživení v nejlepší kondici? Kurs

Více

Analýzy sladěnosti -přednosti a nedostatky

Analýzy sladěnosti -přednosti a nedostatky Analýzy sladěnosti -přednosti a nedostatky Vladimír r Tomší šík člen bankovní rady ČNB SeminářČeské společnosti ekonomické a ŠkodyAuto Vysoké školy Pozice nových zemí EU v rámci evropské integrace 12.

Více

Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost

Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost Měnové kursy, euro a cenová konkurenceschopnost Jan Frait člen bankovní rady ČNB Perspektivy automobilového průmyslu Autosalon Brno, 3.6.2005 Centrální banka a automobilový průmysl? ČNB je institucí, jež

Více

Éra nízkých cen ropy. Jan Bureš Petr Báča

Éra nízkých cen ropy. Jan Bureš Petr Báča Éra nízkých cen ropy Jan Bureš Petr Báča l 2 Co se děje na trhu s ropou? Cena ropy Brent od konce června poklesla zhruba o 40 % Výprodej spustilo patrně setrvalé snižování odhadů růstu poptávky po ropě

Více

republikou očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha, 22. června 2010

republikou očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha, 22. června 2010 Přijetí eura Českou republikou očima o ČNB Miroslav Singer viceguvernér, r, Česká národní banka Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha, 22. června 2010 Obsah O čem vypovídají analýzy sladěnosti Vybrané

Více

Finanční krize a veřejné finance g/mfcr/xsl/seminare_55322.ht ml?year=2010

Finanční krize a veřejné finance  g/mfcr/xsl/seminare_55322.ht ml?year=2010 Finanční krize a veřejné finance http://www.mfcr.cz/cps/rde/xch g/mfcr/xsl/seminare_55322.ht ml?year=2010 Pavel Dvořák http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/fina ncni_krize_a_vf_ppt.ppt Fakulta managementu

Více