3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE"

Transkript

1 Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana 1 3. VELIČINY UŽÍVANÉ VE STATISTICE A EKONOMICE Lze zjednodušeně říci: Statistika = matematika užitá v ekonomice (aj. vědních oborech). Statistika jako užitá (aplikovaná) věda pracuje s pojmenovanými čísly, např. hmotnost 60 t, plocha 10 ha, hektarový výnos 6 t/ha, cena 6 Kč/kg. Uvědomíme si pojmy: pojmenované číslo je číslo uváděné spolu s jednotkou, např. 10 kg, 70 m 2, 20 Kč/kg, veličina (statistický znak či ukazatel) je například hmotnost, plocha, hektarový výnos, cena aj. jednotka dané veličiny je např. kg, q, t; m 2, a, ha; q/ha, t/ha, Kč/kg, Kč/l aj. Veličiny (statistické ukazatele, charakteristiky) lze roztřídit z hlediska užití v ekonomice a statistice na veličiny (ukazatele): veličiny (ukazatele) extenzivní, které se dále dělí na: o prosté extenzivní, neboli ukazatele množství o složené extenzivní, někdy ukazatele celkové veličiny (ukazatele) intenzivní neboli ukazatele úrovně, 3.1 VELIČINY PROSTÉ EXTENZIVNÍ, UKAZATELÉ MNOŽSTVÍ Vyjadřují velikost, rozsah, množství jedním slovem kvantitu. Někdy se označují symboly Q, q. Jde o fyzikální aj. jednotky užívané v hospodářské praxi. Např.: kilogram (kg), metrický cent (q), megagram = tuna (t), metr čtverečný (m 2 ), ar (a), hektar (ha), metr krychlový (m 3 ), litr (l), kus (počet lidí se vyjadřuje v osobách, i když jde o kusy) aj.

2 Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana 2 Jsou to veličiny absolutní. Součet odpovídajících veličin má smysl. Příklad 3.1.1: Farmář vlastní 100 ha půdy na Blatensku a 200 ha na Březnicku. Kolik vlastní půdy celkem? Má smysl sečíst plochy půdy? Má smysl plochy sečíst. Vlastní celkem 300 ha půdy. Příklad 3.1.2: Majitel firmy při inventuře zjistil na skladě v jedné provozovně 70 l mléka, ve druhé provozovně 20 l mléka. Má smysl údaje sečíst? Má smysl objemy sečíst. Získáme informaci, že souhrnné množství mléka na skladě je 90 l mléka. Úkol 3.1.1: Zopakujte základní a odvozené veličiny a jednotky užívané v ekonomice a jejich převody. Příklady 3.1.3: 1 a = 100 m 2 1 ha = 100 a = m 2 0,7 a = 70 m 2 73,4 ha = a = m 2 1 q = 100 kg = 0,1 t 0,47 q = 47 kg = 0,047 t 247 kg = 2,47 q = 0,247 t 1 hl = 100 l 1 m 3 = 1000 dm 3 = 1000 l = 10 hl 2,07 m 3 = 20,7 hl = 2070 l 4 hl = 0,4 m 3 = 400 dm 3 = 400 l Úkol 3.1.2: Převeďte na dané jednotky: 0,7 ha = a = m 2 74,4 a = ha = m 2 4,7 t = kg = q 24,7 q = kg = t 2,4 hl = m 3 = l 49 dm 3 = m 3 = hl = l

3 Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana VELIČINY INTENZIVNÍ. UKAZATELÉ ÚROVNĚ Vyjadřují kvalitu ve smyslu ekonomickém (nikoliv technickém). Někdy se označují symboly p. Například kvalitu půdy vyjadřuje veličina výnos, kvalitu pracovní síly veličina produktivita, kvalitu dojnice veličina dojivost, kvalitu slepice veličina snáška, kvalitu výrobků či zboží veličina cena. Například: o produktivita práce = výstup/vstup (ks polotovarů/1 h práce), o cena v Kč/ks, Kč/1000ks, Kč/kg, Kč/t, Kč/l Jsou to veličiny relativní. Součet odpovídajících veličin nemá smysl. Smysl má průměr. To ukážeme za chvíli. Nejprve uvedeme jednoduché řešené příklady. Příklad 3.2.1: Zemědělsko-obchodní družstvo Předmíř u Blatné sklidilo v roce 2012 ze 100 ha půdy 600 t pšenice o normální vlhkosti a čistotě (bez přílišného obsahu jiných zrn, třeba ječmene, a bez přílišného obsahu prachu). Jaký je průměrný výnos pšenice v t/ha, q/ha, kg/ha, q/a, kg/a? Výnos je produkce na jednotku plochy: Tedy výnos je 6 t/ha = kg/ha = 60 kg/a = 0,6 q/a. Například z 1 hektaru se vypěstuje 6 t pšenice, z 1 aru se vypěstuje 60 kg pšenice. Příklad 3.2.2: Farmář vlastní 10 ks dojnic. Produkce mléka je 140 l/den. Jaká je průměrná denní dojivost v l/den.ks, l/rok.ks, hl/rok.ks? Průměrná dojivost je produkce mléka za čas na jednu dojnici. Průměrná dojivost je 14 litrů mléka na den a kus, neboli 5110 litrů na rok a kus, čili 51,1 hektolitrů mléka na rok a kus. Příklad 3.2.3: Farmář vlastní 1000 ks slepic. Produkce vajec je ks/rok. Jaká je průměrná snáška v ks vajec/rok a slepici, ks vajec/měsíc a slepici? Průměrná snáška vajec (ks vajec/ks slepice a rok) = produkce vajec za rok / počet slepic

4 Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana 4 Průměrná snáška je 270 ks vajec na slepici a rok, neboli 22,5 vajec na slepici a měsíc. Neboli průměrná roční snáška jedné slepice je 270 vajec. Průměrná měsíční snáška slepice je 22,5 vajec. Příklad 3.2.4: Dojivost krávy A: 14 l/den a kus, krávy B: 16 l/den a kus a krávy C: 15 l/den a kus. Jaká je průměrná dojivost dojnic? Průměrná dojivost souboru tří dojnic je: Průměrná denní dojivost jedné dojnice je 15 litrů na den. Poznámka: Nelze říci, že dojivost dojnic byla ( ) = 45 l/den a kus, neboť jednotka je l/den a 3 kusy! Na tomto příkladu jsme ukázali platnost tvrzení: Součet odpovídajících intenzivních veličin nemá smysl. Smysl má průměr. Problém: Když známe pouze průměrnou dojivost souboru dojnic, můžeme říci něco o skutečné dojivosti jednotlivých dojnic? Nemůžeme. Ukážeme si později v kapitole aritmetický průměr. Úkol: Zopakujte si v ekonomice užívané převody intenzivních veličin. Pro oživení některé řešené příklady: Příklad 3.2.5: Cena pšenice je 4000 Kč/t. Vyjádříme cenu v Kč/q a v Kč/ kg. Cenu pšenice můžeme vyjádřit: 4000 Kč/t = 400 Kč/q = 4 Kč/kg

5 Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana 5 Úloha 3.2.1: Farmář dosáhl výnosu ječmene 4 t/ha. Vyjádřete v q/ha, kg/ha, kg/a, q/a. 4 t/ha = = q/ha = kg/ha = kg/a = q/a Úloha 3.2.2: Výnos brambor je 200 kg/a. Vyjádřete v q/a, kg/ha a v t/ha. 200 kg/a = q/a = kg/ha = t/ha 3.3 VELIČINY SLOŽENÉ EXTENZIVNÍ, UKAZATELE CELKOVÉ Vyjadřují kvantitu a jejich součet má reálný smysl. Jde například o produkce, tržby. Veličiny složené extenzivní lze vyjádřit jako součin veličiny prosté extenzivní a veličiny intenzivní (ukážeme si později). Příklad 3.3.1: Farmář chce koupit 10 ha půdy. Bude na ní pěstovat brambory. Očekává hektarový výnos 20 t/ha. Co můžeme spočítat? Lze spočítat očekávanou produkci brambor z celé plochy: Produkce = 10 ha 20 t/ha = 200 t Produkce brambor je 200 tun (ha se vykrátí). Vidíme, že: Produkce v rostlinné výrobě = plocha průměrný výnos Příklad 3.3.2: Farmář chce koupit 10 ks dojnic českého červenostrakatého plemene. Očekává dojivost 14 l/den a ks. Co můžeme spočítat? Produkci mléka od všech dojnic. Produkce mléka = 10 ks 14 l/ d a ks = 140 l / d Produkci mléka od všech dojnic je 140 litrů na den (kusy se vykrátí). Vidíme, že: Produkce mléka v živočišné výrobě = počet dojnic průměrná dojivost Příklad 3.3.3: Podnikatel chce zaměstnat další 3 dělníky. Očekávaná norma na hodinu, tj. produktivita práce (= výstup/vstup = ks polotovarů/1 hod práce) je 70 ks/h a pracovníka. Co lze spočítat?

6 Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana 6 Můžeme spočítat produkci polotovarů od všech dělníků. Produkce polotovarů = 3 pracovníci 70 ks/h a pracovníka. = 210 ks/h Produkce polotovarů od všech dělníků je 210 kusů za hodinu (pracovníci se vykrátí). Vidíme, že: Produkce v průmyslu = počet pracovníků průměrná produktivita Příklad 3.3.4: Ve firmě Penny Blatná prodali za den 100 kg sýra Eidam od výrobce Madeta za cenu 170 Kč/kg. Co lze spočítat? Lze spočítat denní tržbu za tento druh sýra. Tržba = 100 kg 170 Kč/kg. = Kč (kg se vykrátí). Tržba = množství cena za jednotku množství Problém: Vytvořte samostatně příklad za prodané litry mléka za den při ceně mléka 15 Kč/l. Poznámka: Plocha, počet krav, počet dělníků, množství sýra v kg, mléka v l jsou veličiny prosté extenzivní. Hektarový výnos, dojivost, produktivita jsou veličiny intenzivní. Na několika příkladech jsme si tedy ukázali platnost tvrzení: Veličina složená extenzivní = veličina prostá extenzivní veličina intenzivní Úloha 3.3.1: Farmář chce vypěstovat na 100 ha půdy žito. Očekává hektarový výnos 4 t/ha. Co můžeme spočítat? Úloha 3.3.2: Podnikatel prodal 10 ks notebooků za cenu Kč. Co lze spočítat? PŘÍKLADY V EXCELU Propočítejte si příklady: 06VelicinyVeStatisticeNeresene.xlsx zde jsou neřešené příklady. 06VelicinyVeStatisticeResene.xlsx zde jsou ty samé příklady řešené. 06VelicinyVeStatisticeUkol.xlsx zde jsou nové neřešené příklady.

7 Veličiny užívané ve statistice Aleš Drobník strana 7 OPAKOVACÍ OTÁZKY 1. Vysvětlíme pojmy: Pojmenované číslo, veličina a jednotka. 2. Jak lze třídit veličiny ve statistice a ekonomice? 3. Vyjmenujeme některé veličiny prosté extenzivní užívané v ekonomice a statistice. Co vyjadřují? Má jejich součet smysl? 4. Vyjmenujeme některé veličiny intenzivní užívané v ekonomice a statistice. Co vyjadřují? Má jejich součet smysl? 5. Vyjmenujeme některé veličiny složené extenzivní užívané v ekonomice a statistice. Co vyjadřují? Má jejich součet smysl? 6. Jak spolu navzájem souvisí odpovídající veličiny složené extenzivní, intenzivní a prosté extenzivní?

VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE

VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE VELIČINY UŽÍVANÉ V EKONOMICE A STATISTICE Lze zjednodušeně říci: Statistika = matematika užitá v ekonomice (aj. vědních oborech) Statistika jako užitá (aplikovaná) věda pracuje s pojmenovanými čísly, např.

Více

5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ)

5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ) Druhy poměrných čísel. Poměrná čísla intenzity Aleš Drobník strana 1 5.2 DRUHY POMĚRNÝCH ČÍSEL (UKAZATELŮ) Poměrná čísla (poměrné ukazatele) dělíme dle jejich vzniku na: 1. Poměrná čísla intenzity (hustoty).

Více

5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD

5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD Souvislý příklad na poměrná čísla Aleš Drobník strana 1 5.3 SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD Poměrná čísla se hojně užívají v ekonomické praxi. Všechny druhy poměrných čísel si shrneme

Více

Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby u respondentů s podvojným účetnictvím

Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby u respondentů s podvojným účetnictvím Náklady - 2005 Tabulková část A - Struktura nákladů vybraných výrobků rostlinné a živočišné výroby Tabulka A1 Tabulka A2 Tabulka A3 Tabulka A4 Tabulka A5 Tabulka A6 Tabulka A7 Tabulka A8 Tabulka A9 Tabulka

Více

2013 NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (předběžné výsledky)

2013 NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (předběžné výsledky) 2013 NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (předběžné výsledky) Tabulková část Tab. A1/01 Pšenice ozimá Tab. A1/02 Žito Tab. A1/03 Ječmen jarní Tab. A1/04 Oves Tab. A1/05 Tritikále

Více

2.5 STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY

2.5 STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY Základní statistické pojmy Aleš Drobník strana 1 2.5 STATISTISKÉ ZJIŠŤOVÁNÍ, ZÁKLADNÍ STATISTICKÉ POJMY Organizace (zpravodajská jednotka) provádějí různé druhy statistického zjišťování z důvodu: vlastní

Více

NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (konečné výsledky)

NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (konečné výsledky) 2011 NÁKLADY A VÝNOSY VYBRANÝCH ROSTLINNÝCH A ŽIVOČIŠNÝCH VÝROBKŮ (konečné výsledky) Tabulková část Tab. A1/01 Tab. A1/02 Tab. A1/03 Tab. A1/04 Tab. A1/05 Tab. A1/06 Tab. A1/07 Tab. A1/08 Tab. A1/09 Tab.

Více

5.2.4 POMĚRNÁ ČÍSLA SPLNĚNÍ PLÁNU

5.2.4 POMĚRNÁ ČÍSLA SPLNĚNÍ PLÁNU Druhy poměrných čísel Aleš Drobník strana 1 5.2.4 POMĚRNÁ ČÍSLA SPLNĚNÍ PLÁNU Poměrná čísla neboli poměrní ukazatelé : Získáme srovnáním (podílem) 2 veličin stejnorodých. Srovnávaná veličina (čitatel)

Více

1.3 SOUČASNOST STATISTIKY

1.3 SOUČASNOST STATISTIKY Současnost statistiky Aleš Drobník strana 1 1.3 SOUČASNOST STATISTIKY 1.3.1 FISKÁLNÍ POLITIKA VLÁDY Fiskální politiku provádí většinou vláda stanovením nebo změnou výše daní, přerozdělování peněz získaných

Více

5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY

5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY Druhy poměrných čísel. Poměrná čísla srovnávací, indexy Aleš Drobník strana 5.2.2 POMĚRNÁ ČÍSLA SROVNÁVACÍ, INDIVIDUÁLNÍ JEDNODUCHÉ INDEXY Poměrná čísla srovnávací neboli individuální jednoduché indexy

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl

Zemědělství a potravinářský průmysl Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 26 Zeme Sasko Údaje z vykazovaného roku 26 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ ZEMĚDĚLSKĚ PŮDY ROZLOHA Celková rozloha 1. ha 1.842 35.75 Zemědělská

Více

Srovnání údajů. Poměrná čísla Aleš Drobník strana 1

Srovnání údajů. Poměrná čísla Aleš Drobník strana 1 Srovnání údajů. Poměrná čísla Aleš Drobník strana 4. SROVNÁVÁNÍ ÚDAJŮ Statistika mj. zpracovává údaje (viz definice statistiky). Důležitou součástí zpracování údajů je srovnávání údajů (statistických znaků

Více

8.1.2 TABULKA SKUPINOVÁ

8.1.2 TABULKA SKUPINOVÁ Prezentace dat. Tabulky skupinové a kombinační Aleš Drobník strana 1 8.1.2 TABULKA SKUPINOVÁ Užití: Hlubší analýza konkrétnější oblasti. Například ve vlastní části odborné práce, žákovského projektu apod.

Více

SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD

SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD SHRNUTÍ LÁTKY NA POMĚRNÁ ČÍSLA, SOUVISLÝ PŘÍKLAD Poměrná čísla se užívají v ekonomické praxi. Připomeneme si definici poměrného čísla: Definice POMĚRNÝM ČÍSLEM (PČ) nazýváme ukazatel, jenž vzniká podílem

Více

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY

Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Konference: POTRAVINY, ZDRAVÍ A VÝŽIVA Podtitul: BÍLKOVINY Vývoj vlastní produkce hlavních zdrojů bílkovin v ČR 25.4.2018 Ing. Jan Záhorka Jatečná zvířata Mléko Vejce Živočišná produkce Rostlinná výroba

Více

Zemědělství a potravinářský průmysl. Údaje z vykazovaného roku. Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství

Zemědělství a potravinářský průmysl. Údaje z vykazovaného roku. Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství Zemědělství a potravinářský průmysl Údaje z vykazovaného roku 28 Státní ministerstvo životního prostředí a zemědělství Svobodný stát Sasko Údaje z vykazovaného roku 28 ROZLOHA A OBYVATELSTVO VYUŽÍVÁNÍ

Více

Chov hospodářských zvířat v Plzeňském kraji v roce 2014

Chov hospodářských zvířat v Plzeňském kraji v roce 2014 Chov hospodářských zvířat v Plzeňském kraji v roce 2014 K 31. 12. 2014 činil stav drůbeže v Plzeňském kraji 2 612 123 ks, což znamená zásadní meziroční nárůst o 34,1 %. Plzeňský kraj se nacházel na třetím

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013 1 V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Z A R O K 2013 Zemědělská společnost Vítějeves a.s. byla zapsána v Obchodním rejstříku vedeného krajským soudem v Hradci Králové dne 14. 6. 1996. Společnost má k 31. 12. 2013

Více

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH

ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH ANALÝZA VÝVOJE CEN V ZEMĚDĚLSTVÍ V ŠIRŠÍCH SOUVISLOSTECH Ing. Jan Záhorka Červenec 2008 OBSAH ÚVOD... 3 Postavení zemědělství v ekonomice státu... 3 Podíl na tvorbě HDP... 3 Podíl na zaměstnanosti... 3

Více

Využití simplexového algoritmu v projektování výroby

Využití simplexového algoritmu v projektování výroby JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ekonomická fakulta Katedra řízení Studijní program: B6208 Ekonomika a management Studijní obor: Řízení a ekonomika podniku Využití simplexového algoritmu v projektování

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do ledna 2018

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do ledna 2018 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do ledna 2018 MJ Průměr CZV roku 2016 CZV v září 2017 CZV v říjnu 2017 (poslední známý údaj) Predikce CZV leden 2018 Trend CZV na říjen až leden

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do srpna 2019

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do srpna 2019 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do srpna 2019 MJ Průměr CZV roku 2018 CZV v dubnu 2019 CZV v květnu 2019 (poslední známý údaj) Predikce CZV srpen 2019 Trend CZV na červen až

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do září 2019

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do září 2019 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do září 2019 MJ Průměr CZV roku 2018 CZV v květnu 2018 CZV v červnu 2019 (poslední známý údaj) Predikce CZV září 2019 Trend CZV na červenec až

Více

Rozbor hospodaření akciové společnosti ZEMASPOL Uherský Brod a.s. U Korečnice 1770, 68801 Uherský Brod k 31.12.2014

Rozbor hospodaření akciové společnosti ZEMASPOL Uherský Brod a.s. U Korečnice 1770, 68801 Uherský Brod k 31.12.2014 Rozbor hospodaření akciové společnosti ZEMASPOL Uherský Brod a.s. U Korečnice 1770, 68801 Uherský Brod k 31.12.2014 V roce 2014podnik obhospodařoval 2468 ha zem půdy, z toho v ekologickém zemědělství 335,98

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do listopadu 2017

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do listopadu 2017 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do listopadu 2017 MJ Průměr CZV roku 2016 CZV v červenci 2017 CZV v srpnu 2017 (poslední známý údaj) Predikce CZV listopad 2017 Trend CZV na

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do dubna 2019

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do dubna 2019 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do dubna 2019 MJ Průměr CZV roku 2018 CZV v prosinci 2018 CZV v lednu 2019 (poslední známý údaj) Predikce CZV duben 2019 Trend CZV na únor až

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do října 2019

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do října 2019 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do října 2019 MJ Průměr CZV roku 2018 CZV v červnu 2018 CZV v červenci 2019 (poslední známý údaj) Predikce CZV říjen 2019 Trend CZV na srpen

Více

Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice

Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice IČ: 47905891 sídlo: Nivnice, Brodská 624 právní forma: akciová společnost předmět podnikání: zemědělská výroba základní kapitál:

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do února 2019

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do února 2019 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do února 2019 MJ Průměr CZV roku 2017 CZV v říjnu 2018 CZV v listopadu 2018 (poslední známý údaj) Predikce CZV únor 2019 Trend CZV na prosinec

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do února 2018

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do února 2018 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do února 2018 MJ Průměr CZV roku 2016 CZV v říjnu 2017 CZV v listopadu 2017 (poslední známý údaj) Predikce CZV únor 2018 Trend CZV na prosinec

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 Osecká zemědělská a obchodní společnost a.s. 338 21 Osek u Rokycan 400 DIČ CZ25211943 V Oseku u Rokycan dne 6. března 2014. Obsah výroční zprávy: Základní údaje o firmě Informace

Více

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Královéhradeckém kraji (běžné ceny) HDP na 1 obyvatele - ČR HDP na 1 obyvatele - kraj podíl kraje na HDP ČR 4,9

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Královéhradeckém kraji (běžné ceny) HDP na 1 obyvatele - ČR HDP na 1 obyvatele - kraj podíl kraje na HDP ČR 4,9 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ Makroekonomika: Podíl kraje na HDP ČR byl pátý nejnižší mezi kraji. Makroekonomické údaje za rok 213 budou v krajském členění k dispozici až ke konci roku 214, proto se v této oblasti

Více

2. STATISTICKÁ SLUŽBA

2. STATISTICKÁ SLUŽBA Statistická služba Aleš Drobník strana 1 2. STATISTICKÁ SLUŽBA Jak se získají například takovéto údaje (informace): K 1. 3. 2012 je stav skotu: o v ZOD Háje Předmíř: 467 ks, o na okrese Strakonice 37 356

Více

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i.

Ekonomické ukazatele výroby mléka. Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Ekonomické ukazatele výroby mléka Jindřich Kvapilík VÚŽV Uhříněves, v.v.i. Několik základních ukazatelů mléka kg/krávu/rok Dojivost krav 8 000 7 500 7 000 Německo ČR Rakousko 7 634 7 281 6 500 6 000

Více

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do srpna 2018

Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do srpna 2018 Komodita Vývoj CZV vybraných komodit v ČR a jejich predikce do srpna 2018 MJ Průměr CZV roku 2017 CZV v dubnu 2018 CZV v květnu 2018 (poslední známý údaj) Predikce CZV srpen 2018 Trend CZV na červen až

Více

Prezentace dat. Slovní popis a tabulky prosté Aleš Drobník strana 1

Prezentace dat. Slovní popis a tabulky prosté Aleš Drobník strana 1 Prezentace dat. Slovní popis a tabulky prosté Aleš Drobník strana 1 8. PREZENTACE DAT Jakými prostředky sdělujeme informace, údaje, účetní a statistické charakteristiky? Používáme tyto prostředky sdělování

Více

1 Indexy a časové řady. 1.1 Srovnávání ukazatelů, indexy

1 Indexy a časové řady. 1.1 Srovnávání ukazatelů, indexy 1 Indexy a časové řady 1.1 Srovnávání ukazatelů, indexy Pojem statistický ukazatel se používá zejména v ekonomické statistice jako synonymum pro statistický znak. Tento pojem je používán jak pro statistické

Více

PEKAŘSKÁ STATISTIKA OBSAH: Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů v ČR

PEKAŘSKÁ STATISTIKA OBSAH: Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů v ČR PEKAŘSKÁ STATISTIKA Jaromír Dřízal, předseda Svazu pekařů a cukrářů v ČR Ucelený soubor číselných informací, tabulek a grafů pod názvem Pekařská statistika přináší opět po roce čtenářům a uživatelům ROČENKY

Více

Celkově ke sklizni (ha) Sklizeno ke dni aktualizace (ha)

Celkově ke sklizni (ha) Sklizeno ke dni aktualizace (ha) Žně 2017 postup sklizně dle okresů 8/11/17 Pšenice ozimá Pšenice jarní Ječmen ozimý Ječmen jarní Žito Oves Tritikale Obiloviny celkem Domažlice Celkově ke sklizni (ha) 12840 730 2776 1445 468 574 471 19304

Více

1 mm = 0,01 dm 1 m = 1 000 mm 1 mm = 0,001 m 1 km = 1 000 m 1 m = 0,001 km

1 mm = 0,01 dm 1 m = 1 000 mm 1 mm = 0,001 m 1 km = 1 000 m 1 m = 0,001 km Téma: Převody jednotek fyzikálních veličin A. Pravidla pro převody jednotek v desítkové soustavě převádíme-li z jednotky větší na menší číslo bude větší násobíme 10, 100, 1 000, 1 000 000 posuneme desetinou

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Hospodářské výpočty I Společná pro celou sadu

Více

ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ. Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2010

ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ. Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2010 Kontaktní pracoviště FADN CZ ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2010 Samostatná příloha ke Zprávě o stavu zemědělství

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Vývoj ekologického zemědělství v ČR ČR: -počet zem. podniků cca 47tis.

Více

- úhyn - převod do starší kategorie

- úhyn - převod do starší kategorie OBRAT STÁDA vyjadřuje kvantitativní vztahy mezi jednotlivými kategoriemi a skupinami skotu stejný pro dojné a masné z obratu stáda je možné určit trvání pobytu a počet zvířat v jednotlivých kategoriích,

Více

Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku

Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku Praktické zkušenosti s managementem zemědělského podniku v rámci projektu PRV Zefektivnění managementu rodinného podniku (13/018/1310b/164/000697) Ing. Pavel Netrval, Lukrena a.s. 2 Základní informace

Více

Na nájemném za pozemky bylo v roce 2014 vyplaceno ,- Kč.

Na nájemném za pozemky bylo v roce 2014 vyplaceno ,- Kč. Vážení akcionáři, Dovolte mi, abych Vás seznámil s hospodařením naší akciové společnosti za rok 2014. Naše společnost v současnosti obhospodařuje ve 13-ti katastrech 1.370 ha zem. půdy. Z toho je 944 ha

Více

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014

Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 Zpráva o sledování ukazatelů rentability výroby mléka v ČR za rok 2014 V roce 2014 byly sledovány v rámci každoročního monitoringu výroby mléka prováděného Výzkumným ústavem živočišné výroby výrobní a

Více

ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ. Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2012

ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ. Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2012 Kontaktní pracoviště FADN CZ ZEMĚDĚLSKÁ ÚČETNÍ DATOVÁ SÍŤ FADN CZ Výběrové šetření hospodářských výsledků zemědělských podniků v síti FADN CZ za rok 2012 Samostatná příloha ke Zprávě o stavu zemědělství

Více

Odchylky jako nástroj řízení. Odchylky můžeme vyhodnocovat: a) v absolutních jednotkách (množstevních, objemových, měnových)

Odchylky jako nástroj řízení. Odchylky můžeme vyhodnocovat: a) v absolutních jednotkách (množstevních, objemových, měnových) Odchylky jako nástroj řízení V souvislosti se zpřesňováním procesu plánování a kontroly se skutečné hodnoty porovnávají se stanovenou kontrolní veličinou. Jako kontrolní veličiny se používají plánované

Více

Přípravný kurz - Matematika

Přípravný kurz - Matematika Přípravný kurz - Matematika Téma: Základy statistiky, kombinační úsudek v úlohách Klíčová slova: tabulky, grafy, diagramy Autor: Mlynářová 12 19 9:02 Základy statistiky Statistika je vědní obor, který

Více

Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice

Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice Výroční zpráva o výsledcích hospodaření Zemědělská akciová společnost Nivnice IČ: 47905891 sídlo: Nivnice, Brodská 624 právní forma: akciová společnost předmět podnikání: zemědělská výroba základní kapitál:

Více

57 LINEÁRNÍ rovnice slovní úlohy I 25.4.2014.notebook. April 21, 2016. Rozcvička

57 LINEÁRNÍ rovnice slovní úlohy I 25.4.2014.notebook. April 21, 2016. Rozcvička Rozcvička A B 1 Ve třídě je celkem 28 žáků. Chlapců je o 4 méně než děvčat. Kolik je ve třídě chlapců a kolik děvčat? celkem... 28 žáků chlapci... x 4...12 chlapců dívky... x... 16 dívek 2 Celková výměra

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A V Ý R O Č N Í Z P R Á V A o hospodaření Agro bílá, a.s. za rok 2013 pro Valnou hromadu akcionářů, konanou dne 25.června 2014 Obsah výroční zprávy: I. Základní identifikační údaje účetní jednotky II. Zveřejňované

Více

IV. Indexy a diference

IV. Indexy a diference IV. Indexy a diference Ukazatel specifická statistická veličina popisující určitou sociálně ekonomiclou skutečnost. Ekonomická teorie definuje své pojmy a jejich vztahy často bez ohledu, zda jde o pojmy

Více

VLASTNOSTI LÁTEK. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vlastnostmi a měřením látek.

VLASTNOSTI LÁTEK. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vlastnostmi a měřením látek. VLASTNOSTI LÁTEK Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vlastnostmi a měřením látek. Vlastnosti látek vlastnosti látek kolem sebe můžeme měřit pomocí měřicích

Více

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006

ANALYTICKÉ INFORMACE ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 2006 ZEMĚDĚLSTVÍ V PARDUBICKÉM KRAJI V ROCE 26 Výměra zemědělské půdy V roce 26 byla výměra zemědělské půdy v Pardubickém kraji 231,9 tis. ha, z čehož 78,5 % zaujímala orná půda a 21,1 % trvalé travní porosty.

Více

Fyzikální veličiny. Převádění jednotek

Fyzikální veličiny. Převádění jednotek Fyzikální veličiny Vlastnosti těles, které můžeme měřit nebo porovnávat nazýváme fyzikální veličiny. Značka fyzikální veličiny je písmeno, kterým se název fyzikální veličiny nahradí pro zjednodušení zápisu.

Více

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd

Chov zvířat v ekologickém zemědělství. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd Chov zvířat v ekologickém zemědělství Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra zootechnických věd VÝVOJ EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ V ČR 2014 4023 494 405 11,70 1990 1991 1992

Více

Matematika 9. ročník

Matematika 9. ročník Matematika 9. ročník Náhradník NáhradníkJ evátá třída (Testovací klíč: SVFMFRIH) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 0 26 Počítání s čísly / Geometrie / Slovní úlohy

Více

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011

Ekonomika podniku. Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Ing. Kučerková Blanka, 2011 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Ekonomika podniku Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze Ing. Kučerková Blanka, 2011 Kalkulace

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU

AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU AKTUÁLNÍ INFORMACE SEKCE CHOVU SKOTU Ing. Jan VELEBA, prezident AK ČR HRUBÁ ZEMĚDĚLSKÁ PRODUKCE (mil. Kč, stálé ceny r. 1989, ČSÚ) Celkem Rostlinná produkce Živočišná produkce 1936 80.946 42.501 38.444

Více

Přípravný kurz - Matematika

Přípravný kurz - Matematika Přípravný kurz - Matematika Téma: Základy statistiky, kombinační úsudek v úlohách Klíčová slova: tabulky, grafy, diagramy Autor: Mlynářová 1 Základy statistiky Statistika je vědní obor, který se zabývá

Více

Jméno:... Akademický rok:...

Jméno:... Akademický rok:... P R O J E K T H N O J E N Í Jméno:... Akademický rok:... I. Zadání projektu č.:... Hon Výměra Půdní podmínky AZP (ppm) N min na Výnos č. ha jaře v t/ha BPEJ půdní půdní druh ph KCl P K ornici typ 1 2 3

Více

9. STATISTICKÉ TŘÍDĚNÍ

9. STATISTICKÉ TŘÍDĚNÍ Statistické třídění. Třídění dle jednoho znaku Aleš Drobník strana 1 9. STATISTICKÉ TŘÍDĚNÍ 9.1 CO JE TO STATISTICKÉ TŘÍDĚNÍ Již jsme si říkali, že v 19. a 20. století se stala statistika vědou, která

Více

Projekt Efektivní Učení Reformou oblastí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Projekt Efektivní Učení Reformou oblastí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Projekt Efektivní Učení Reformou oblastí gymnaziálního vzdělávání je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. FYZIKÁLNÍ VELIČINY A JEDNOTKY Teorie Do textu doplňte

Více

Bilance rostlinných výrobků První polovina 2015

Bilance rostlinných výrobků První polovina 2015 Bilance rostlinných výrobků První polovina Metodické vysvětlivky Komentář Bilance rostlinných výrobků v seznam tabulek podle krajů obiloviny pšenice ječmen žito oves tritikale kukuřice na zrno hrách setý

Více

FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC

FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC FAKTORY KONKURENCESCHOPNOSTI PRODUKTŮ ROSTLINNÉ VÝROBY V ČR COMPETITIVENESS FACTORS OF PRODUCTS OF PLANT PRODUCTION IN THE CZECH REPUBLIC ŽÍDKOVÁ Dana, (ČR) ABSTRACT The paper deals with competitiveness

Více

9.6 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU

9.6 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU Statistické třídění dle jednoho nespojitého číselného znaku Aleš Drobník strana 1 9.6 TŘÍDĚNÍ PODLE JEDNOHO NESPOJITÉHO ČÍSELNÉHO ZNAKU Na následujícím příkladu si vysvětlíme problematiku třídění podle

Více

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce 2011 Jiří Sedlo a Martin Půček, Svaz vinařů ČR Svaz vinařů České republiky provedl v roce 2011 již pošestnácté výběrové šetření ke sklizni hroznů, tentokráte ve 100

Více

Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky

Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta Květen 2013 MLÉKO a mlékárenské výrobky Vývoj v zemědělství, bilance mléka Ukazatel/rok 2003 2007 2008

Více

Vývoj v zemědělství, bilance mléka

Vývoj v zemědělství, bilance mléka průměrné stavy dojnic v ks (propočet z krmných dnů) roční užitkovost dojnic v l/ks Komoditní karta dostupná data ke dni 12. dubna Vývoj v zemědělství, bilance mléka MLÉKO a mlékárenské výrobky Ukazatel/rok

Více

Výroční zpráva za rok POLABÍ Vysoká a.s. DIČ: CZ Vysoká nad Labem 160. oddíl B, vložka 1781

Výroční zpráva za rok POLABÍ Vysoká a.s. DIČ: CZ Vysoká nad Labem 160. oddíl B, vložka 1781 Výroční zpráva za rok 2015 POLABÍ Vysoká a.s. IČO: 252 901 42 Sídlo společnosti: DIČ: CZ 252 901 42 OR KS Hradec Králové okres Hradec Králové oddíl B, vložka 1781 Ing. Vladimír Tichý předseda představenstva

Více

Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat

Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat MENDELOVA ZEMĚDĚLSKÁ A LESNICKÁ UNIVERZITA V BRNĚ Projekt z techniky krmení hospodářských zvířat Ivo Vyskočil B 21-75 Obsah Obsah...1 1 Zadání...2 2 Obrat stáda...2 3 Zimní krmné dávky...3 3.1 Dojnice...3

Více

Základní škola Nýrsko, Školní ulice, příspěvková organizace. (www.sumavanet.cz/zsskolni/projekt2 zakladni.asp) MIŠ MAŠ

Základní škola Nýrsko, Školní ulice, příspěvková organizace. (www.sumavanet.cz/zsskolni/projekt2 zakladni.asp) MIŠ MAŠ Základní škola Nýrsko, Školní ulice, příspěvková organizace (www.sumavanet.cz/zsskolni/projekt2 zakladni.asp) Název projektu: MIŠ MAŠ Moderní Interaktivní Škola Možností a Šancí (pro každého žáka) Číslo

Více

Indexní analýza. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Indexní analýza. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Indexní analýza Patří mezi nejpouživanější prostředky porovnání. Umožní

Více

POOSLAVÍ Nová Ves, družstvo

POOSLAVÍ Nová Ves, družstvo 25.09.2017 POOSLAVÍ Nová Ves, družstvo Zemědělská praxe kompostování a využití v zemědělské praxi (přínos, technologie, ekonomika) Ing. Lukáš Jurečka Zahájení činnosti září 2014 Roční kapacita 2000 tun

Více

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O

S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU 57 S K O T, H O V Ě Z Í M A S O VÝVOJ KOMODITY SKOT A HOVĚZÍ MASO NA ČESKÉM TRHU V průběhu celého roku 2005 se i nadále měnilo složení stáda skotu, nejen

Více

Mastitidy a ekonomické ztráty

Mastitidy a ekonomické ztráty Mastitidy a ekonomické ztráty Jindřich Kvapilík Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i., Praha - Uhříněves Kráva buď dojí, nebo je zdravá (C. Brause, 2001) Mastitidy existují stejně dlouho jako krávy (J.

Více

Ing. Antonín Lopatář

Ing. Antonín Lopatář Ing. Antonín Lopatář Zpracování dat z historie až po současnost 1980 EC 1027 2012 vše se zmenšilo Co potřebuje chovatel vědět Kolik mohou jeho krávy dojit a co se s tím dá dělat? Kde a kolik mléka chybí

Více

Zemědělská půda v České republice

Zemědělská půda v České republice Zemědělská půda v České republice 4700000 4200000 3700000 4279712 4205228 1998 2018 3200000 2700000 3090609 2958603 2200000 1700000 1200000 953267 1006552 700000 zemědělská půda (ha) orná půda (ha) trvalé

Více

Výroční zpráva za rok 2012 Zemědělská akciová společnost Nivnice

Výroční zpráva za rok 2012 Zemědělská akciová společnost Nivnice Výroční zpráva za rok 2012 Zemědělská akciová společnost Nivnice IČ: 47905891 sídlo: Nivnice, Brodská 624 právní forma: akciová společnost předmět podnikání: zemědělská výroba základní kapitál: 67.948.000,-

Více

ROZBOR DYNAMIKY UKAZATELŮ ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY V ČESKÉ REPUBLICE

ROZBOR DYNAMIKY UKAZATELŮ ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY V ČESKÉ REPUBLICE ROZBOR DYNAMIKY UKAZATELŮ ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY V ČESKÉ REPUBLICE Erich Maca, Jan Klíma Doc. Ing. Erich Maca, CSc., KSA, Brno, Kotlářská 44, PSČ 602 00 Doc. Ing. Jan Klíma, CSc., KSA, Brno, Tyršova 45, PSČ

Více

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A

V Ý R O Č N Í Z P R Á V A Agro Záblatí, a.s se sídlem v Záblatí č. 63, p. Osová Bítýška, PSČ 594 53, IČ: 60 72 83 53, zapsaná v obchod. rejstříku vedeném KS v Brně, v oddíle B, vložce 1447 dne 30.11.1994 V Ý R O Č N Í Z P R Á V

Více

VNITROSKUPINOVÝ ROZPTYL. Je mírou variability uvnitř skupin Jiný název: průměr rozptylů Vypočítává se jako průměr rozptylů v jednotlivých skupinách

VNITROSKUPINOVÝ ROZPTYL. Je mírou variability uvnitř skupin Jiný název: průměr rozptylů Vypočítává se jako průměr rozptylů v jednotlivých skupinách ROZKLAD ROZPTYLU ROZKLAD ROZPTYLU Rozptyl se dá rozložit na vnitroskupinový a meziskupinový rozptyl. Celkový rozptyl je potom součet meziskupinového a vnitroskupinového Užívá se k výpočtu rozptylu, jestliže

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Projekt: Registrační číslo projektu: Každý máme

Více

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Charakteristiky úrovně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Charakteristiky úrovně (polohy) Statistické soubory jsou tvořeny

Více

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO OPAŘANY

ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO OPAŘANY ZEMĚDĚLSKÉ DRUŽSTVO OPAŘANY 1. Charakteristika oblasti Táborsko sousedí s Českobudějovickem na JZ, Píseckem na Z, Benešovskem (SČK) na S, Pelhřimovskem V. (VYS) na V a Jindřichohradeckém na K 1.1.2008

Více

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ RUSKÉ FEDERACE KUBÁŇSKÁ STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERSITA KATEDRA FYTOPATOLOGIE. 26. ledna 2006

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ RUSKÉ FEDERACE KUBÁŇSKÁ STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERSITA KATEDRA FYTOPATOLOGIE. 26. ledna 2006 MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ RUSKÉ FEDERACE KUBÁŇSKÁ STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERSITA KATEDRA FYTOPATOLOGIE POTVRZUJI prorektor d.e.n. profesor 26. ledna 2006 V.I.Nečajev ZPRÁVA o výsledcích pokusů humatizovaného

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. za kalendářní rok 2011. Zemědělské obchodní družstvo Brniště 1, PSČ 471 29 IČO: 00119407. V Brništi dne 27. 2.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. za kalendářní rok 2011. Zemědělské obchodní družstvo Brniště 1, PSČ 471 29 IČO: 00119407. V Brništi dne 27. 2. VÝROČNÍ ZPRÁVA za kalendářní rok 2011 Zemědělské obchodní družstvo Brniště 1, PSČ 471 29 IČO: 00119407 V Brništi dne 27. 2. 2012 1) OBECNÉ ÚDAJE 1 a) Údaje z rozvahy, výkazu zisků a ztrát a přílohy k účetní

Více

Význam chovu skotu Chov skotu. Chov skotu a ovcí přednáška č. 1

Význam chovu skotu Chov skotu. Chov skotu a ovcí přednáška č. 1 Chov skotu Význam chovu skotu Chov skotu a ovcí přednáška č. 1 Skot = náročná kategorie hospodářských zvířat (pracovní náročnost, spotřeby materiálu a organizace chovu) Úzké napojení na další odvětví :

Více

1.1.3 Převody jednotek

1.1.3 Převody jednotek .. Převody jednotek Předpoklady: 000 Pomůcky: Př. : Převeď ze základní jednotky na jednotku v závorce. a) 500 m[ km ] b) 0,05A [ µa ] c) 0, N[ kn ] d) 0,000 0045m[ nm ] e) 450 000J[ GJ ] f) 0,00 F[ nf

Více

CO JSME SNĚDLI ZA 61 LET?

CO JSME SNĚDLI ZA 61 LET? CO JSME SNĚDLI ZA 6 LET? Průměrný obyvatel České republiky spotřeboval za období let až celkem 7 35 obilovin v hodnotě mouky, z toho 4 rýže. Z mlýnských a pekárenských výrobků spotřeboval 3 76 chleba.

Více

Lineární programování

Lineární programování 24.9.205 Lineární programování Radim Farana Podklady pro výuku pro akademický rok 203/204 Obsah Úloha lineárního programování. Formulace úlohy lineárního programování. Typické úlohy lineárního programování.

Více

FarmProfit. Ekonomický software pro zemědělce. www.farmprofit.cz

FarmProfit. Ekonomický software pro zemědělce. www.farmprofit.cz FarmProfit Ekonomický software pro zemědělce www.farmprofit.cz Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. Přátelství 815 104 00 Praha Uhříněves Česká republika http://www.vuzv.cz Ing. Jan Syrůček tel.:

Více

Odhady sklizně operativní zpráva k 20.6.2014

Odhady sklizně operativní zpráva k 20.6.2014 Metodické vysvětlivky Komentář Odhady sklizně operativní zpráva k 20.6.2014 Odhad výnosů a sklizně zemědělských plodin k 20. 6. 2014 porovnání s výsledky v roce 2013 celkem kraje pšenice ječmen žito, oves,

Více

Jednotky objemu

Jednotky objemu 1..17 Jednotky objemu Předpoklady: 016 Pedagogická poznámka: V hodně je nutné postupovat tak, aby se s příkladem 7 (převody) začalo nejpozději 15 minut před zvoněním. Př. 1: Převeď na jednotku v závorce.

Více

Přípravný kurz. k přijímacím zkouškám z matematiky pro uchazeče o studium na gymnáziu (čtyřletý obor) pro

Přípravný kurz. k přijímacím zkouškám z matematiky pro uchazeče o studium na gymnáziu (čtyřletý obor) pro Příjímací zkoušky 01 Přípravný kurz k přijímacím zkouškám z matematiky pro uchazeče o studium na gymnáziu (čtyřletý obor) 1. Číselné obory 1.1. Doplňte číslo do rámečku tak, aby platila rovnost: 1.1.1.

Více

EKONOMIKA VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH KOMODIT PO VSTUPU ČR DO EU AGRICULTURAL COMMODITIES ECONOMICS AFTER ACCESSION OF THE CR TO THE EU

EKONOMIKA VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH KOMODIT PO VSTUPU ČR DO EU AGRICULTURAL COMMODITIES ECONOMICS AFTER ACCESSION OF THE CR TO THE EU EKOOMIKA VYBRAÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH KOMODIT PO VSTUPU ČR DO EU AGRICULTURAL COMMODITIES ECOOMICS AFTER ACCESSIO OF THE CR TO THE EU Ivan Foltýn, Ida Zedníčková, Petr Kopeček, Jan Kubát Anotace: Změnu podmínek

Více

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková

Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková 1984 1986 1988 1990 1992 1994 1996 1998 Sklizeň moštových hroznů v ČR v roce Jiří Sedlo, Martin Půček, Lenka Křivánková Svaz vinařů České republiky provedl koncem roku již v pořadí 23. výběrové šetření

Více

Příklady pro přijímací zkoušku z matematiky školní rok 2012/2013

Příklady pro přijímací zkoušku z matematiky školní rok 2012/2013 Příklady pro přijímací zkoušku z matematiky školní rok 2012/2013 Test přijímací zkoušky bude obsahovat úlohy uzavřené, kdy žák vybírá správnou odpověď ze čtyř nabízených variant (správná je vždy právě

Více