AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE"

Transkript

1 AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence , Praha - Konferenční centrum CITY

2 AKTUÁLNÍ STAV LEGISLATIVY V roce 2013 byl završen proces transpozice směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích (IED) do národní legislativy v oblasti integrované prevence. Vyhláška č. 288/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o integrované prevenci Vyhláška nabyla platnosti a účinnosti Nahrazuje stávající vyhlášku č. 554/2002 Sb. Zákon č. 69/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování ( ). Zákon nabyl účinnosti dnem vyhlášení, tj Zákon č. 64/2014 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím kontrolního řádu. Zejména zrušení 36 se správními delikty. Zákon nabyl účinnosti

3 METODICKÉ DOKUMENTY A SOUVISEJÍCÍ ZÁKLADNÍ ZPRÁVA Metodický dokument k problematice základní zprávy publikován ve Věstníku MŽP, dostupný i v informačním systému integrované prevence. BAT Metodický dokument k problematice ekonomického hodnocení dosažení úrovní emisí spojených s nejlepšími dostupnými technikami a odborného posouzení (včetně souvisejícího software) publikován v informačním systému integrované prevence. Doplňující materiál Harmonogram přezkumů integrovaných povolení, BREF a závěrů o BAT publikován v informačním systému integrované prevence.

4 METODICKÉ DOKUMENTY A SOUVISEJÍCÍ ROČNÍ ZPRÁVA Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu ve stádiu finalizace, bude publikován v informačním systému integrované prevence. OSTATNÍ Seznam správních aktů nahrazovaných integrovaných integrovaným povolením. Vazba zákona o ochraně ovzduší a zákona o integrované prevenci publikován v informačním systému integrované prevence.

5 IED - ROZSAH Směrnice 2010/75/EU. Celkem 7 kapitol a 9 příloh. Kapitola I společná ustanovení předmět, oblast působnosti, definice. Kapitola II + přílohy I, II, III, IV ustanovení a povinnosti IPPC zařízení (směrnice 2008/1/ES). Kapitola III + příloha V ustanovení a povinnosti pro velká spalovací zařízení (směrnice 2001/80/ES). Kapitola IV + příloha VI ustanovení a povinnosti pro zařízení na spalování a spoluspalování odpadu (směrnice 2000/76/ES). Kapitola V + příloha VII ustanovení a povinnosti pro zařízení a činnosti používající VOC (směrnice 1999/13/ES). Kapitola VI + příloha VIII ustanovení pro zařízení na výrobu oxidu titaničitého (směrnice 78/176/EEC, 82/883/EEC, 92/112/EEC). Kapitola VII ustanovení o výboru, přechodná a závěrečná ustanovení.

6 IED - TERMÍNY 17. prosince publikace směrnice o průmyslových emisích (2010/75/EU) v Úředním věstníku EU. 6. ledna platnost směrnice 2010/75/EU (čl. 83). 7. leden 2013 nejpozdější termín transpozice do národní legislativy 2 roky od platnosti (čl. 80). 7. leden 2013 nová zařízení musí plnit požadavky směrnice o průmyslových emisích. 7. leden 2014 stávající zařízení, která byla v působnosti předchozí směrnice o IPPC (2008/1/ES) musí plnit požadavky směrnice o průmyslových emisích (čl. 82 odst. 1). 7. leden 2014 zrušení směrnice 2008/1/ES o integrované prevenci (čl. 81 odst. 1). 7.červenec 2015 stávající zařízení nově zařazená do přílohy I směrnice o průmyslových emisích musí plnit požadavky (čl. 81 odst. 1).

7 IED - TRANSPOZICE Směrnice o průmyslových emisích Zákon o integrované prevenci a prováděcí předpis Zákon o ochraně ovzduší (č. 201/2012 Sb.) a prováděcí právní předpisy (tzv. emisní vyhláška).

8 NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI TRANSPOZICE IED Pojmy Obsah žádosti o integrované povolení Ochrana půdy a podzemních vod Stanovení závazných podmínek provozu Ukončení provozu zařízení Přezkum podmínek povolení Inspekce v oblasti životního prostředí Přístup veřejnosti Výměna informací o nejlepších dostupných technikách Přílohy

9 POJMY Oblast nejlepších dostupných technik referenční dokumenty o BAT, závěry o BAT, úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami, nově vznikající techniky. Oblast půdy a podzemních vod půda, základní zpráva, nebezpečné látky odkaz na nařízení EP a Rady č. 1272/2008. Oblast inspekce inspekce v oblasti životního prostředí vymezen v textu zákona. Oblast působnosti IPPC (příloha I) drůbež odkaz na vyhlášku č. 382/2003 Sb., v platném znění. Vypuštěn pojem změna v provozu zařízení přesunut do textu zákona. Změna definice pojmu podstatná změna.

10 ŽÁDOST O INTEGROVANÉ POVOLENÍ Obsah žádosti nebyl významně dotčen. Určování hlavní činnosti. Stav znečištění půdy a podzemních vod. Doplněny nové části Základní zpráva (viz samostatná prezentace), Odborné posouzení v případě žádosti o výjimku z uplatnění úrovní emisí spojených s BAT (viz samostatná prezentace). Vzor žádosti, rozsah a způsob vyplnění prováděcí právní předpis (viz samostatná prezentace).

11 STANOVENÍ ZÁVAZNÝCH PODMÍNEK PROVOZU Při stanovení závazných podmínek provozu úřad vychází z nejlepších dostupných technik a použije závěry o BAT, aniž by předepisoval použití jakékoli konkrétní metody či technologie. Úřad stanoví emisní limity, které zajišťují, že za běžných provozních podmínek emise nepřekročí úrovně emisí spojené s BAT, jak jsou stanoveny v závěrech o BAT 2 způsoby: limity, které nepřekračují úrovně emisí spojené s BAT emisní limity vyjádřeny za stejné období jako úrovně emisí spojené s BAT (nebo kratší období) a za totožných referenčních podmínek, limity jiné, pokud jde o hodnoty, období a referenční podmínky použije-li se tento postup nejméně jednou ročně posouzení výsledků monitorování emisí s cílem zajistit, aby emise za běžných provozních podmínek nepřekračovaly úrovně emisí spojené s BAT. Transponováno 14 odst. 4 zákona o integrované prevenci.

12 STANOVENÍ ZÁVAZNÝCH PODMÍNEK PROVOZU - VÝJIMKA Úřad může stanovit mírnější limity než jsou uvedeny v příslušných závěrech o BAT postup lze použít, pokud odborné posouzení předložené provozovatelem prokáže, že v jeho důsledku nedojde k závažnému znečištění životního prostředí, celkově bude dosaženo vysoké úrovně ochrany životního prostředí a dosažení úrovní emisí spojených s BAT by vedlo k nepřiměřeným nákladům ve vztahu k přínosům pro životní prostředí. Důvody: zeměpisná poloha zařízení nebo místní podmínky životního prostředí, technické charakteristiky daného zařízení Náležitosti odborného posouzení prováděcí právní předpis. Transponováno 14 odst. 5 zákona o integrované prevenci. Podobněji v samostatné prezentaci.

13 PŘEZKUM PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Přezkum v případě aplikace postupu ukládání emisních limitů jiných než BAT výsledky monitorování prokáží, že emise za běžných podmínek překračovaly úrovně emisí spojené s nejlepšími dostupnými technikami. Přezkum - na základě zveřejnění rozhodnutí o závěrech o BAT pro hlavní činnost do 4 let od zveřejnění příslušných závěrů o BAT musí být závazné podmínky v souladu s těmito závěry a provozovatel je povinen podmínky dodržovat. Výjimka z úrovní emisí spojených s BAT úřad je povinen posoudit ve vymezených případech důvodnost udělení výjimky v rámci vymezeného přezkumu závazných podmínek integrovaného povolení. Transponováno 18 zákona o integrované prevenci. Podobněji v samostatné prezentaci.

14 KONTROLA Definice: Kontrola zahrnuje veškeré činnosti, včetně výkonu kontroly na místě provozu zařízení, monitorování emisí a kontrol dokumentace a podkladů, ověřování vlastního monitorování, kontrol používaných technik a vhodnosti řízení provozu zařízení z hlediska životního prostředí, prováděné s cílem kontrolovat zařízení s hlediska dodržování povinností stanovených tímto zákonem nebo integrovaným povolením, podporovat dodržování těchto povinností a tam, kde je to nezbytné, monitorovat jejich dopad na životní prostředí. Kontrolu provádí ČIŽP (KHS v oblasti podmínek týkající se ochrany veřejného zdraví). Doba mezi dvěma kontrolami na místě se stanoví na základě systematického posuzování rizik v oblasti životního prostředí u dotčených zařízení, přičemž v případě zařízení představujících nejvyšší riziko nesmí být delší než 1 rok a v případě zařízení představujících nejnižší riziko delší než 3 roky. Mimořádné kontroly - stížnosti, havárie, mimořádné události, nedodržování požadavků v oblasti životního prostředí.

15 KONTROLA Pokud inspekce zjistí v rámci výkonu kontroly na místě závažné porušení podmínek integrovaného povolení, provede do 6 měsíců od této kontroly opakovanou kontrolu na místě. V návaznosti na každou kontrolu na místě vypracuje inspekce vedle protokolu o kontrolním zjištění zprávu, která obsahuje popis kontrolního zjištění a závěry o případných dalších opatřeních. Zpráva se zasílá provozovateli do 2 měsíců od provedení výkonu kontroly na místě. Zpráva se následně zveřejní v IS IPPC (do 4 měsíců). Transponováno 20b zákona o integrované prevenci.

16 PŘÍLOHA 1 IED ROZSAH IPPC Změny ve znění jednotlivých kategorií. Upřesnění znění některých kategorií např. v potravinářství. Nové činnosti v příloze I směrnice - zahrnutí nových činností v oblasti zplyňování a zkapalňování jiných paliv, nakládání s odpady, výroby panelů na bázi dřeva, ochrany dřeva a dřevěných výrobků pomocí chemikálií a samostatně provozované čistírny průmyslových odpadních vod. Transponováno úpravami v příloze č. 1 zákona o integrované prevenci

17 NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Z POVOLOVACÍ PRAXE Vymezení zařízení. Povolovací proces. Odborně způsobilé osoby. Změny integrovaných povolení. Přezkum integrovaných povolení. Slučování integrovaných povolení. Úplná znění integrovaných povolení. Zánik integrovaného povolení. Vynětí z režimu IPPC. Plnění podmínek integrovaného povolení. Informační systém integrované prevenci. Správní delikty a sankce.

18 NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Z POVOLOVACÍ PRAXE Vymezení zařízení předběžná informace o žádosti komplexní vymezení zařízení zlepšení kvality žádostí ( 3a). Povolovací proces doplnění vlastníka mezi účastníky řízení, vyjádření odborně způsobilé osoby jen ve zvlášť složitých případech k celé žádosti, jinak jen pro hodnocení BAT ( 7, 11). Odborně způsobilé osoby bližší specifikace výkonu činnosti, časově omezené osvědčení o odborné způsobilosti, kontrola ( 6, 6a a 6b). Změny integrovaných povolení bližší vymezení účastníků řízení, provozovatel bude moci podat přímo žádost o změnu IP ( 19a). Přezkum integrovaných povolení rozšíření možností přezkumu, změna legislativy, podnět od ČIŽP ( 18).

19 NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Z POVOLOVACÍ PRAXE Slučování integrovaných povolení jeden provozovatel jednoho zařízení na stejném místě ( 20a). Úplná znění integrovaných povolení znění výrokových částí jednotlivých povolení, nezávazná, zveřejnění v IS IPPC, na žádost provozovatele nebo z moci úřední ( 19a odst. 7). Zánik IP nevyužívání IP po dobu delší než 4 roky, zánik povolení rozhodnutím, zveřejnění v informačním systému integrované prevence ( 20 odst. 2). Vynětí z režimu IPPC prokázat pokles kapacity, stanovit výčet rozhodnutí pro další provoz zařízení, po nabytí moci posledního složkového povolení zánik integrovaného povolení ( 20 odst. 3). Plnění podmínek integrovaného povolení povinnost ohlašovat úřadu informace o plnění podmínek IP elektronicky využitelné údaje z ISPOP evidence ( 16a).

20 NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Z POVOLOVACÍ PRAXE Informační systém integrované prevenci zaveden do zákona, vymezeny zveřejňované dokumenty (zprávy o kontrolách) ( 5a). Správní delikty a pokuty doplněny některé delikty (nepodání zprávy o plnění podmínek IP, nevedení evidence, neohlášení přechodu IP atd.), zvýšení rozsahu sankcí ( na Kč; na Kč); upřesnění řízení o sankcích, v případě KÚ polovina příjmů z pokut účelově vázána k ochraně životního prostředí ( 37).

21 Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost Kontaktní údaje: Ing. Jan Slavík, Ph.D. tel , Ministerstvo životního prostředí oddělení integrované prevence a IRZ Vršovická 65, Praha 10

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence Aktuální otázky v oblasti integrované prevence aktuální a připravované změny legislativy, možnosti finanční podpory Ing. Jan Slavík, Ph.D. Vápno, cement, ekologie 19.05.2015, Hotel Skalský dvůr Bystřice

Více

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF

Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Ochrana ovzduší v rámci IPPC, legislativní rámec BREF Aplikace BAT po novele zákona o integrované prevenci Ing. Jan Slavík, Ph.D. Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 25.04.2014 Výjimka z aplikace

Více

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění)

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí Konference Ochrana ovzduší ve

Více

Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence

Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence Směrnice o průmyslových emisích Vznik, projednávání a hlavní změny v oblasti integrované prevence Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí EnviBrno

Více

NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI

NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NOVELA ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí Seminář IPPC legislativa platná od ledna 2013, Hradec Králové, prosinec

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Konference Hutě a životní prostředí 2014 12.09.2014, Rakvice Aktuální stav legislativy Obsah - zákon

Více

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013

Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Prováděcí právní předpisy k zákonu o integrované prevenci - 2013 Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Obsah prezentace Předchozí prováděcí předpisy k zákonu o integrované prevenci

Více

Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely

Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely Novela zákona o integrovanéprevenci - stav legislativního procesu a hlavní okruhy novely Mgr. Hana Nenutilová Ministerstvo životního prostředí odbor legislativní Seminář Směrnice o průmyslových emisích

Více

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Aktuální otázky v oblasti integrované prevence a nejlepších dostupných technik Ing. Jan Slavík, Ph.D. Ochrana ovzduší ve státní správě IX 23.10.2014, Hrotovice Aktuální stav legislativy Obsah - Zákon a

Více

AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE

AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE AKTUALITY Z OBLASTI INTEGROVANÉ PREVENCE Ing. Jan Slavík, Ph.D. Vápno, cement, ekologie 2017 13.06.2017 - Hotel Jezerka, Seč Obsah 1. Aktuality z oblasti legislativy a metodiky integrované prevence Přehled

Více

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC) jaro 2012 I.Průchová 1 Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění

Více

Ing. Michaela Liptáková

Ing. Michaela Liptáková IPPC Představení základních informací Ing. Michaela Liptáková Ministerstvo životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Co znamená IPPC? Slyšeli jste někdy zkratku

Více

Změny zákona o integrované prevenci a prováděcích právních předpisů 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.

Změny zákona o integrované prevenci a prováděcích právních předpisů 2013. Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5. Změny zákona o integrované prevenci a prováděcích právních předpisů 2013 Ing. Jan Maršák, Ph.D. Seminář, Hradec Králové, 21.5.2013 Právní rámec IPPC Právní rámec integrované prevence Evropská unie Směrnice

Více

Aktuální novela zákona o integrované prevenci - IPPC

Aktuální novela zákona o integrované prevenci - IPPC komplexní řešení podnikové ekologie a EMS Envi Group s.r.o. Příčná 2186, 347 01 Tachov tel. 606 638 325, 373 721 316 fax: +420 374 725 509 info@envigroup.cz seminář Aktuální novela zákona o integrované

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

MŽP poř. č. 2. Název legislativního úkolu

MŽP poř. č. 2. Název legislativního úkolu MŽP poř. č. 2 I. Název legislativního úkolu návrh zákona, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Prováděcí předpis a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční

Více

Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích

Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích Změny zákona o integrované prevenci v souvislosti transpozicí směrnice o průmyslových emisích Jan Maršák / Jan Slavík Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí

Více

VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D.

VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. VÝJIMKA Z BAT Prováděcí předpis, metodika a doplňující informace Ing. Jan Slavík, Ph.D. Seminář Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 11.09.2014, Praha - Konferenční centrum CITY Obsah

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Základní zpráva Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis Část I Dotazník 1 k provádění zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), v platném

Více

Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba

Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Integrované povolení Ing. et Ing. Bc. Ondřej Skoba Obsah prezentace Integrovaná prevence právní rámec, obsah, principy

Více

Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán

Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán Seminář Koneko 21. 6. 2016, Praha Transpozice směrnice o středních spalovacích zdrojích, aktualizovaný přechodný národní plán Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší MŽP Směrnice o omezení emisí některých

Více

Novelizace l egislativy legislativy I PPC IPPC vyhláška a j ejí její p řílohy ř Jan Kolář bř b 2015 ezen

Novelizace l egislativy legislativy I PPC IPPC vyhláška a j ejí její p řílohy ř Jan Kolář bř b 2015 ezen Novelizace legislativy IPPC vyhláška a její přílohy Jan Kolář březen 2015 Obsah Vzor žádosti, rozsah a způsob jejího j vyplnění Zpráva o plnění podmínek integrovaného povolení Základní zpráva Odborné posouzení

Více

Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář bř b 2015 ezen 1

Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář bř b 2015 ezen 1 Novela zákona o integrované prevenci Jan Kolář březen 2015 1 Novela zákona zákon č. 69/2013 Sb., kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru

Více

OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ IX

OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ IX Konference OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ IX TEORIE A PRAXE 24. října 2014 Hrotovice Příspěvek na téma Aktuální poznatky z dvouleté aplikace zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší z pohledu ČIŽP OI

Více

1. VŠEOBECNÝ POPIS 1.1 Jaké hlavní změny právních předpisů a systému vydávání povolení byly nezbytné

1. VŠEOBECNÝ POPIS 1.1 Jaké hlavní změny právních předpisů a systému vydávání povolení byly nezbytné TABULKA: Otázky určené dotazníkem podle rozhodnutí Komise č. 2003/241/ES ze dne 26.března 2003 a jejich hlášení podle směrnice Evropské komise 96/61/ES a podle na vlády č. 63/2003 Sb. PŘEDPOKLÁDANÉ POZNÁMKA

Více

Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC

Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC Směrnice o průmyslových emisích - část IPPC Jan Maršák Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a IPPC Ministerstvo životního prostředí Seminář IPPC - legislativa platná od ledna 2013, Hradec Králové,

Více

Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci

Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci Směrnice o průmyslových emisích Novelizace zákona o integrované prevenci Novelizace zákona o ochraně ovzduší Ing. Jan Gemrich Novela zákona o integrované prevenci Důležité termíny Publikace směrnice o

Více

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb.

Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Seminář KONEKO 16. 1. 2018 Novinky v legislativě pro autorizované měření emisí novela 452/2017 Sb. Ing. Robert Kičmer oddělení spalovacích zdrojů a paliv odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah přednášky: Důvody

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší. Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Soňa Staňková Pardubice Hotel Euro 20.10.2015 Obsah prezentace Oblast působnosti ČIŽP Kontrolní činnost Kategorie činností Stacionární zdroje znečišťování

Více

Aktuality z oblasti integrované prevence

Aktuality z oblasti integrované prevence Aktuality z oblasti integrované prevence Ing. Jan Slavík, Ph.D. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ XI, TEORIE A PRAXE 09.11.2016 - hotel Atom, Třebíč Obsah Aktuality z oblasti legislativy a metodiky Přehled

Více

MŽP odbor ochrany ovzduší

MŽP odbor ochrany ovzduší MŽP odbor ochrany ovzduší Nařízení vlády č. 146/2007 Sb. O emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Kategorizace stacionárních spalovacích

Více

Novinky z IPPC. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Tábor

Novinky z IPPC. OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ Tábor Novinky z IPPC OCHRANA OVZDUŠÍ VE STÁTNÍ SPRÁVĚ 8.11.2017 10.11.2017 Tábor Mgr. Jana Harzerová Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence tel.:

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

R o z h o d n u t í. vydává

R o z h o d n u t í. vydává V Praze dne: 2.12.2009 Číslo jednací: 081570/2009/KUSK OŽP/Hra Spisová značka: SZ_081570/2009/KUSK/7 Oprávněná úřední osoba: Bc. Eva Hrabovská dle rozdělovníku R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie IPPC IPPC Integrated Pollution Prevention and Control Integrovaná prevence a omezování znečištění je

Více

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší

I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší I. Vybraná stanoviska k zákonu č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší Veronika Tomášková odbor ochrany ovzduší (Plzeň, 19.11.2013) 1) Emisní požadavky na kotle uváděné na trh po 1.1.2014 1.1.2014 nabývá účinnosti

Více

Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Návaznost na jiné právní předpisy Mgr. Pavla Bejčková Co se dozvíte Vztah zákona o ochraně ovzduší k procesním předpisům

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01LLTQD* Čj: MSK 15698/2016 Sp. zn.: ŽPZ/4068/2015/Ště 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Mgr. Jana Štěpánková

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01J57ON* Čj: MSK 99394/2015 Sp. zn.: ŽPZ/20031/2015/Kov 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Matěj Kovařík

Více

Rozhodnutí o vydání integrovaného povolení

Rozhodnutí o vydání integrovaného povolení V Praze dne: 30.10.2009 Číslo jednací: 137937/2009/KUSK OŽP/Hra Spisová značka: SZ_137937/2009/KUSK/5 Vyřizuje: Bc. Eva Hrabovská l. 929 Dle rozdělovníku Rozhodnutí o vydání integrovaného povolení Krajský

Více

Změny legislativy u spalovacích zdrojů

Změny legislativy u spalovacích zdrojů OVZDUŠÍ - AKTUÁLNÍ LEGISLATIVA + OHLAŠOVÁNÍ SPE A POPLATKŮ - ZAMĚŘENO NA PROVOZOVATELE Užitečné semináře, Praha, 2.3.2017 Změny legislativy u spalovacích zdrojů Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší MŽP

Více

OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ. rozhodl. o opravě zřejmých nesprávností ve výrokové části rozhodnutí

OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ. rozhodl. o opravě zřejmých nesprávností ve výrokové části rozhodnutí Spisová zn.: KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí a zemědělství Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava OPRAVNÉ ROZHODNUTÍ Krajský úřad Kraje Vysočina,

Více

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii

Seznam příloh. Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii. Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii Seznam příloh Příloha č. 1- Seznam nahrazovaných povolení...ii Příloha č. 2 - Graf procesu IPPC v České republice...viii I Příloha č. 1 - Seznam nahrazovaných povolení Zákon č. 25/2001 Sb., o vodách a

Více

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb.

Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. Nové požadavky na zpracování odborných posudků Seminář Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. 16.1.2018, Praha 11 odst. 8 zákona Odborné posudky - Odborný posudek se vypracovává ke stanoviskům dle 11 odst. 2

Více

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Přehled změn, které přináší ekoauditová novela zákona o odpadech (zákon č. 169/2013 Sb.) a jejich dopad na povinnosti vyplývající z odpadové legislativy Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Důvody přijetí vychází

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň č.j.: ŽP/1454/14 V Plzni dne 14. 2. 2014 Vyřizuje: Ing. Vojtajová R o z h o d n u t í o změně č. 5 integrovaného povolení

Více

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne 2012,

V l á d n í n á v r h. ZÁKON ze dne 2012, V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2016 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

dostupných technik v procesu IPPC březen 2015

dostupných technik v procesu IPPC březen 2015 Aplikace nejlepších dostupných technik v procesu IPPC Jan Kolář březen 2015 Obsah OZO ve vztahu k BAT Zdroje informací k posouzení BAT Systém výměny informací o BAT Způsob stanovení závazných podmínek

Více

SZn: S-MHMP /2008/OOP-VIII-289/R-44/Ryb Praha Vyřizuje: Ing. Rybánska Telefon: R o z h o d n u t í

SZn: S-MHMP /2008/OOP-VIII-289/R-44/Ryb Praha Vyřizuje: Ing. Rybánska Telefon: R o z h o d n u t í HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Podle rozdělovníku SZn: S-MHMP-342591/2008/OOP-VIII-289/R-44/Ryb Praha 22.10.2008 Vyřizuje: Ing. Rybánska Telefon: 236 004 386

Více

ROZHODNUTÍ. rozhodnutí

ROZHODNUTÍ. rozhodnutí Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení hodnocení ekologických rizik ZPS SLÉVÁRNA, a.s. Třída 3. května 1172 763 02 Zlín, Malenovice datum oprávněná úřední osoba číslo jednací spisová značka 14.

Více

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková Hotel Primavera

Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková Hotel Primavera Povinnosti provozovatelů zdrojů znečišťování ovzduší Lenka Zítková 14.10.2015 Hotel Primavera Obsah prezentace Definice zdroje znečišťování ovzduší Kategorizace zdrojů Povinnosti zdrojů obecně Povinnosti

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 644 Sbírka zákonů č. 69 / 2013 69 ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně

Více

PRO A ISPOP ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI

PRO A ISPOP ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO INTEGROVANOU PREVENCI A INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ A ISPOP ZÁKON 76/2002 SB. O INTEGROVANÉ PREVENCI a ZÁKON 25/2008 SB. O INTEGROVANÉM REGISTRU ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01MWT8F* Čj: MSK 58091/2016 Sp. zn.: ŽPZ/7035/2016/Ště 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Mgr. Jana Štěpánková

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno Č. j.: JMK 86150/2016 Sp. zn.: S-JMK 637/2016 OŽP/Zlv Brno 03.06.2016 R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Jihomoravského

Více

Transpozice myslových

Transpozice myslových Transpozice směrnice o průmyslov myslových emisích Ing. Ladislav Špaček, CSc. Svaz chemického průmyslu ČR EnviBrno 24. 4. 2012 IPPC Směrnice 61/96/ES Zákon č.. 76/2002 Sb, o integrované prevenci 2004 Evropskéfórum

Více

Rozhodnutí. 3. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení. právnické osobě: ADW AGRO, a.s.

Rozhodnutí. 3. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení. právnické osobě: ADW AGRO, a.s. Číslo jednací: KUJI 52479/2010 Spisová zn.: OZP 585/2010 Dob/17 KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Rozhodnutí

Více

Implementace závěrů o BAT

Implementace závěrů o BAT Implementace závěrů o BAT Aktuální stav implementace závěrů o BAT a souvisejících metodických podkladů MŽP Mgr. Jana Harzerová Ochrana ovzduší ve státní správě 2018, Ostrava, 16.11.2018 Závěry o BAT a

Více

Seminář ke vzdělávání úředníků územních samosprávných celků. Téma: Rovnocennost vzdělání

Seminář ke vzdělávání úředníků územních samosprávných celků. Téma: Rovnocennost vzdělání Seminář ke vzdělávání úředníků územních samosprávných celků Téma: Rovnocennost vzdělání Mgr. Jan Roneš dne 2. března 2016 1 Vybrané legislativní předpisy Zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných

Více

Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP

Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP Novela nařízení vlády č. 352/2002 Sb. Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP Právní základ ČR» zákon o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. ve znění zákonů č. 521/2002 Sb., č. 92/2004 Sb., č. 186/2004 Sb., č.

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 1. Identifikace provozovatele

Více

ROZHODNUTÍ. 50 20 TCM, BONARDI, SALDOFLEX, SOMAFLEX Pozn.: hmotnostní koncentrace těkavých organických látek vyjádřených jako celkový organický uhlík

ROZHODNUTÍ. 50 20 TCM, BONARDI, SALDOFLEX, SOMAFLEX Pozn.: hmotnostní koncentrace těkavých organických látek vyjádřených jako celkový organický uhlík MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V Českých Budějovicích dne 24.2.2015 Č.j. 44/510/15 2002/ENV/15 Spisová značka: PŘ 1/2015 ROZHODNUTÍ Ministerstvo životního prostředí, odbor výkonu státní správy II (dále

Více

Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení

Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení Integrovaná prevence v procesu stavebního řízení Ing. Tomáš Morávek Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení EIA a IPPC Účel integrované prevence IPPC (Integrated

Více

R O Z H O D N U T Í o změně č. 2 integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í o změně č. 2 integrovaného povolení KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Naše č. j.: ŽP/768/16 Spis. zn.: ZN/2585/ŽP/15 Počet listů: 3 Počet příloh: 2 Počet listů příloh: 34 Vyřizuje: Ing. Ivana

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3, 601 82 Brno Č.j. Sp.Zn. Vyřizuje/linka Brno JMK 23877/2016 S-JMK 160101/2015 OŽP/Zlv Mgr. Zlevorová/2682 15.02.2016 R O

Více

25_2008_Sb.txt INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

25_2008_Sb.txt INTEGROVANÝ REGISTR ZNEČIŠŤOVÁNÍ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A INTEGROVANÝ SYSTÉM PLNĚNÍ OHLAŠOVACÍCH POVINNOSTÍ V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 25/2008 Sb. ZÁKON ze dne 16. ledna 2008 o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném a o změně některých zákonů Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Parlament se usnesl na

Více

Částka 32. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o integrované prevenci

Částka 32. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona o integrované prevenci Strana 644 Sbírka zákonů č.69 / 2013 69 ZÁKON ze dne 19. února 2013, kterým se mění zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01IKV7E* Čj: MSK 73153/2015 Sp. zn.: ŽPZ/14569/2015/Pta 209.1 V50 Vyřizuje: Mgr. Petr Ptašek

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 510 Sbírka zákonů č. 25 / 2008 Částka 11 25 ZÁKON ze dne 16. ledna 2008 o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního

Více

Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno

Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 601 82 Brno Č.j. Sp.Zn. Vyřizuje/linka Brno JMK 94010/2014 S-JMK 94010/2014 OŽP/Zlv Mgr. Zlevorová/2682 10.10.2014 R

Více

Návrh novely vyhlášky č. 415/2012 Sb. - spalovací zdroje a paliva

Návrh novely vyhlášky č. 415/2012 Sb. - spalovací zdroje a paliva Seminář Novela zákona o ochraně ovzduší Praha, Brno, 2017 Návrh novely vyhlášky č. 415/2012 Sb. - spalovací zdroje a paliva Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah novelizace Transpozice směrnice

Více

R o z h o d n u t í. V Praze dne: AVE Kralupy s.r.o. O. Wichterleho Kralupy nad Vltavou

R o z h o d n u t í. V Praze dne: AVE Kralupy s.r.o. O. Wichterleho Kralupy nad Vltavou V Praze dne: 22. 8. 2018 AVE Kralupy s.r.o. Číslo jednací: 054520/2018/KUSK OŽP/VITK O. Wichterleho 810 Spisová značka: SZ_054520/2018/KUSK 278 01 Kralupy nad Vltavou Oprávněná Ing. Kamil Vitner l. 441

Více

Tepelné zpracování odpadu

Tepelné zpracování odpadu Seminář KONEKO: Prováděcí vyhláška 415/2012 Sb., metodické pokyny a stanoviska MŽP k zákonu o ovzduší Tepelné zpracování odpadu Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší, MŽP Obecný legislativní rámec Národní

Více

Návrh směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Část IPPC. Stav projednávání

Návrh směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Část IPPC. Stav projednávání Návrh směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Část IPPC Ing. Maršák, Mgr. Bauerová, Ing. Slavík MŽP červen 2009 Obsah Důvody revize směrnice IPPC Projednávání na Radě

Více

Rozhodnutí. 10. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 10. změna IP )

Rozhodnutí. 10. změnu integrovaného povolení při nepodstatné změně v provozu zařízení (dále jen 10. změna IP ) Spisová zn.: OZP 408/2013 Kle KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Rozhodnutí Krajský úřad Kraje Vysočina,

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01X5ZPG* Čj: MSK 40534/2018 Sp. zn.: ŽPZ/7616/2018/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

V Praze dne: dle rozdělovníku. R o z h o d n u t í. vydává

V Praze dne: dle rozdělovníku. R o z h o d n u t í. vydává V Praze dne: 15.8.2012 dle rozdělovníku Číslo jednací: 206048/2011/KUSK OŽP/VITK Spisová značka: SZ_206048/2011/KUSK/18 Oprávněná úřední osoba: Ing. Kamil Vitner R o z h o d n u t í Krajský úřad Středočeského

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června 2015 zbývá poslední

Více

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly Environmentální legislativa Legislativa ČR Právní řád princip hierarchie právní síly 1. Ústavní zákony 2. Zákony 3. Podzákonné předpisy: nařízení vlády vyhlášky ministerstev Environmentální legislativa

Více

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ Příloha č. 4 k vyhlášce č. 288/2013 Sb. VZOR - ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2014 Rok uvést příslušný

Více

S-MHMP /2010/OOP-VIII-39/R-6/11/Zul Mgr. Zuláková R O Z H O D N U T Í

S-MHMP /2010/OOP-VIII-39/R-6/11/Zul Mgr. Zuláková R O Z H O D N U T Í HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ SZn.: Vyřizuje: Telefon: S-MHMP-1043810/2010/OOP-VIII-39/R-6/11/Zul Mgr. Zuláková 236 004 384 Podle rozdělovníku Praha 03.02.2011

Více

NOVELA ZÁKONA O CHEMICKÝCH LÁTKÁCH A CHEMICKÝCH PŘÍPRAVCÍCH

NOVELA ZÁKONA O CHEMICKÝCH LÁTKÁCH A CHEMICKÝCH PŘÍPRAVCÍCH NOVELA ZÁKONA O CHEMICKÝCH LÁTKÁCH A CHEMICKÝCH PŘÍPRAVCÍCH Ing. J. Hasa 25. konzultační den v SZÚ, listopad 2008 Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111

Více

Zákon o integrované prevenci a související legislativa VAZBA NĚKTERÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI

Zákon o integrované prevenci a související legislativa VAZBA NĚKTERÝCH USTANOVENÍ ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI Ministerstvo životního prostředí Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Čj. Datum -/ENV/14 09.01.2014 Zákon o integrované prevenci

Více

Váš dopis zn. Spisová značka Vyřizuje / telefon Datum S-MHMP-25181/2015/OCP - Mgr. Zuláková/

Váš dopis zn. Spisová značka Vyřizuje / telefon Datum S-MHMP-25181/2015/OCP - Mgr. Zuláková/ HLAVNÍ MĚSTO PRAHA MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY ODBOR OCHRANY PROSTŘEDÍ Dle rozdělovníku Váš dopis zn. Spisová značka Vyřizuje / telefon Datum S-MHMP-25181/2015/OCP - Mgr. Zuláková/236 004 384 22.04.2015

Více

Výchozí legislativní situace

Výchozí legislativní situace Test T01_k06 Při ohlašování SPE prostřednictvím ISPOP jsou prováděny kontroly úplnosti a logické správnosti údajů. Při nahrávání ohlášených souborů do emisní databáze REZZO provozované ČHMÚ jsou spouštěny

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele zařízení Obchodní firma nebo

Více

Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení

Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení Nový zákon o prevenci závažných havárií Část 3 Změny v novém zákoně, Přechodná ustanovení Ing. Martina Pražáková Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i. (VÚBP, v.v.i.) Odborné pracoviště pro prevenci

Více

Rozhodnutí. vydává 3. změnu integrovaného povolení

Rozhodnutí. vydává 3. změnu integrovaného povolení V Praze dne: 12. 3. 2015 Číslo jednací: 128211/2014/KUSK OŢP/Dvo, Spisová značka: SZ_ 128211/2014/KUSK/8 Oprávněná úřední osoba: Ing. Lenka Dvořáková dle rozdělovníku Rozhodnutí Krajský úřad Středočeského

Více

Seznam správních aktů nahrazovaných integrovaným povolením

Seznam správních aktů nahrazovaných integrovaným povolením Sekce technické ochrany životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence MIZPP00GR5IP *MIZPP00GR5IP* 1465/ENV/17 11.01.2017 Ing. Slavík, Ph.D. Seznam správních aktů

Více

Připravovaná legislativa CCS v České republice

Připravovaná legislativa CCS v České republice Připravovaná legislativa CCS v České republice JUDr. Ondřej Vícha legislativní odbor MŽP Workshop Geologické ukládání CO2 v ČR utopie nebo výzva pro budoucnost?, Praha, 13.9.2010 Právo EU - CCS směrnice

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX00Q3TML* Čj: MSK 82149/2010 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková Odbor: Odbor životního

Více

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková

Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií. MUDr. Marie Adámková Legislativní změny v oblasti chemických látek a směsí a prevence závažných havárií MUDr. Marie Adámková Změny pro léta 2016-2017 Chemické látky a směsi Nařízení (ES) 1278/2008 CLP plně účinné od 1.června

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Monitorování, vykazování a ověřování emisí skleníkových plynů

Monitorování, vykazování a ověřování emisí skleníkových plynů Monitorování, vykazování a ověřování emisí skleníkových plynů Mgr. Eva Hejralová Seminář Aktuální legislativa ochrany ovzduší a její dopady do praxe Praha, 5. prosince 2013 Obsah prezentace Představení

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.2.2019 C(2019) 873 final PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) /... ze dne 12.2.2019 o vzorech ES prohlášení a certifikátů pro železniční prvky interoperability a subsystémy,

Více