LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ONMB

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ONMB"

Transkript

1 Směrnice 8/002/07 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ONMB Účinnost od: Revize: 1 x za rok Rozsah působnosti: Všechna ZOK FN Plzeň Po vytištění je dokument platný jen po označení razítkem správce dokumentů Kopie platná do:, jinak se jedná o neřízený dokument. Obsah 1. Účel a předmět Úvod Pojmy, zkratky a kódy Pojmy Zkratky Související externí a interní dokumenty Informace o laboratoři Základní informace o laboratoři Zaměření laboratoře a spektrum nabízených služeb Soupis nabízených vyšetření Úroveň a stav akreditace pracoviště Organizace laboratoře Manuál pro odběry primárních vzorků Základní informace Požadavkové listy k vyšetření Požadavky na specializovaná vyšetření Pokyny pro pacienty Požadavky na statimová vyšetření Požadavky na konzultační vyšetření Odběry vzorků Odběry na speciální vyšetření Informace k dopravě materiálu Doprava zajišťovaná pracovníky žádajících provozů FN Plzeň a jiných externích pracovišť Materiál odeslaný lékařem poštovní zásilkou/přepravní službou Informace pro pacienta k odběrům Požadavkové listy a žádanky Ústní požadavky na vyšetření Používaný odběrový systém Příprava pacienta před vyšetřením, odběr vzorku Identifikace pacienta na žádance a označení vzorku Množství vzorku Nezbytné operace se vzorkem, stabilita Základní informace k bezpečnosti při práci se vzorky Preanalytické procesy v laboratoři Příjem průvodek a materiálu Postupy při doručení vadných (kolizních) primárních vzorků Postupy při nesprávné identifikaci materiálu nebo průvodky Vyšetřování smluvními laboratořemi Strana 1 (celkem 20)

2 7. Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří Informace o formách vydávání výsledků Pro pracoviště v rámci FN Plzeň Vydávání výsledků - obecné zásady Telefonování výsledků Hlášení výsledků v kritických intervalech elektronickou formou v rámci FN Typy nálezů a laboratorních zpráv Změny výsledků a nálezů Oprava identifikační části Oprava výsledkové části Intervaly od dodání materiálu k vydání výsledků Konzultační činnost laboratoře Způsob řešení stížností Zajištění potřeb k odběru biologického materiálu Úhrada vyšetření samoplátci Formuláře Přílohy Zpracovatelský tým směrnice Oponenti Rozdělovník Klíčová slova Strana 2 (celkem 20)

3 1. Účel a předmět 1.1. Úvod Laboratorní příručka je určena lékařům, všeobecným sestrám a dalším nelékařským zdravotnickým pracovníkům včetně klinických laboratoří a obsahuje pokyny vztahující se k preanalytice jednotlivých stanovení (odběr, sběr moče, transport biologického materiálu, dále vlastní stanovení a vydávání výsledků), a další základní údaje, a to jak pro pacienty, tak pro ošetřující lékaře pro docílení správného výsledku vyšetření a jeho vyhodnocení v diagnostickém i léčebném procesu. Obsah příručky je koncipován v souladu s nejnovějšími požadavky na podobné dokumenty a předkládáme zde odborné veřejnosti informace, které urychlí vzájemné kontakty a zabrání možným chybám a nedorozuměním. Laboratorní příručka je k dispozici na webových stránkách nebo na pro externí spolupracovníky. Příručka je pravidelně aktualizována. O změnách nebo novém vydání jsou uživatelé našich služeb informováni. 2. Pojmy, zkratky a kódy 2.1. Pojmy Endokrinologie Obor medicíny zabývající se činností a chorobami žláz s vnitřní sekrecí. Imunochemie Zkoumá chemii antigenů a protilátek a mechanizmus jejich interakce. Imunoanalýza Imunochemické stanovení založené na principu interakce antigenu a protilátek, při čemž je využíván jako indikátor radioaktivní sloučenina, enzym, fluorescenční nebo luminiscenční sonda. Kontrola kvality Interní - každodenní kontrola v laboratoři zajištující spolehlivost výsledku a ověření spolehlivosti použité analytické instrumentace. Externí - pravidelná kontrola zajištující srovnatelnost a návaznost výsledků. Nádorový marker Látka související s procesem vzniku a rozvoje nádorového procesu stanovitelná v biologickém materiálu. Preanalytika Souhrn podmínek a postupů zajištující minimální ovlivnění výsledku vnějšími vlivy. Screening Metoda umožňující aktivní vyhledávání choroby v populaci (nebo definovaném populační skupině se senzitivitou minimálně 95 % a při specifitě minimálně 97 % - definice WHO). Na tuto metodu musí navazovat metoda, která má prakticky 100% senzitivitu. Screening Downova syndromu Aktivní vyhledávání těhotných, jejichž plod má vysokou pravděpodobnost přítomnosti chromozomální abererace. Následným vyšetřením je vyšetření genetické. Screening vrozených vývojových vad Především nervového systému (neurální trubice) následné vyšetření genetické a sonografické Zkratky IČZ IČP LabID LP NASKL NTD ONMB RIA ŘD Identifikační číslo zdravotnického zařízení přidělené pojišťovnou v okamžiku jeho registrace Identifikační číslo pracoviště, které si přiděluje zdravotní zařízení samo (např. pro jednotlivé ambulance) a které je následně smluvně uznáno zdravotní pojišťovnou pro vykazování výkonů. Nutno uvádět na průvodkách. Laboratoř imunochemické diagnostiky (dříve OID) Laboratorní příručka Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře Defekty neurální trubice Oddělení nukleární medicíny Bory Radioimunoanalýza Řízená dokumentace Strana 3 (celkem 20)

4 SLP USG VVV WM Správná laboratorní práce Ultrasonografie Vrozené vývojové vady WinMedicalc (nemocniční informační systém) Zkratky jednotlivých vyšetření jsou vysvětleny v Abecedním seznamu laboratorních vyšetření a nebo v tištěné formě této příručky v tabulce v příloze. 3. Související externí a interní dokumenty PRO/ONMB/01 Provozní řád PRE/1/2010 Odmítnutí materiálu na laboratorní vyšetření SME/6/001 Řízení dokumentů a záznamů SME/3/008 Hygienický plán SME/5/002 Zabezpečení BOZP SME/7/002 Likvidace odpadu SME/6/007 Vyřizování stížností a petic SNL/DOS/SOP/039 Odběr žilní krve SNL/DOS/SOP/016 Transport biologického materiálu do laboratoří FN INL/0115 Seznam kritických intervalů pro elektronické hlášení vybraných analytů ONMB - LabID INL/0126 Sběr moče pro stanovení aldosteronu a kortizolu PP/ONMB/011 Pracovní postup pro příjem biologického materiálu Související standardní operační postupy vyšetřovací (SOPV), standardní operační postupy technické (SOPT) a pracovní instrukce jsou součástí Řízené dokumentace pracoviště (operativní úroveň) dle směrnice Řízení dokumentů a záznamů a nejsou v LP uvedeny. Webové stránky laboratoře: dostupné pro externí žadatele na dostupné pro interní žadatele na intranetu: 4. Informace o laboratoři 4.1. Základní informace o laboratoři Identifikační a důležité údaje: Název organizace Název laboratoře Fakultní nemocnice Plzeň Laboratoř imunochemické diagnostiky Oddělení nukleární medicíny Bory Adresa Edvarda Beneše 1128/13, Plzeň, Umístění IČO Telefon Fax Web Vedoucí laboratoře Odborný garant lékař Areál bývalé Vojenské nemocnice Edvarda Beneše 1128/13, Plzeň, podrobně viz níže a topolcan@fnplzen.cz Telefonní spojení Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. pro odbornost 815 není předepsán topolcan@fnplzen.cz Strana 4 (celkem 20)

5 Odborný garant PharmDr.Radek Kučera, Ph.D. Telefonní spojení Provozní doba Provozní doba laboratoře: 6:00-15:00 hod. v pracovní dny Příjem biologického materiálu: Bory - v rámci laboratoře 6:30-15:00 hod. v pracovní dny Lochotín - budova RTO, 2. podlaží 6:30-15:00 hod. v pracovní dny Telefonní seznam pracovníků ONMB-LabID - viz kapitola Zaměření laboratoře a spektrum nabízených služeb Jedná se o specializované pracoviště provádějící imunoanalytická vyšetření pro potřeby FN Plzeň a celého Plzeňského kraje ve výjimečných případech pro celou Českou republiku. LabID úzce spolupracuje při řešení grantových projektů ve FN Plzeň a LF Plzeň. Spektrum vyšetření: Endokrinologie Nádorové markery Vyšetření pro screening Downova syndromu a VVV 4.3. Soupis nabízených vyšetření Aktuální seznam nabízených vyšetření je uveden na webových stránkách a obsahuje název metody, zkratku, předepsaný nebo doporučený typ materiálu pro vyšetření, základní referenční rozmezí s ohledem na pohlaví, věk a jednotky, ve kterých je výsledek vydáván, stabilitu analytu a poznámku. Požadavky na specializovaná vyšetření jsou popsány v kapitole 5.3. a Součástí LP je příloha Abecední seznam laboratorních vyšetření - viz kapitola Úroveň a stav akreditace pracoviště Pracoviště je vedeno v Registru klinických laboratoří NASKL a splňuje základní technické a personální požadavky pro vstup do tohoto registru. Laboratoř je od roku 2010 držitelem osvědčení o splnění podmínek auditu 1 Národního autorizačního střediska pro klinické laboratoře při ČLS JEP Organizace laboratoře funkce jméno telefon Vedoucí oddělení MUDr. Dagmar Slípková , slipkova@fnplzen.cz Vedoucí úseku Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc topolcan@fnplzen.cz Manažer kvality PharmDr. Radek Kučera, Ph.D kucerar@fnplzen.cz Vedoucí Jitka Nováková novakovaji@fnplzen.cz Interní auditor Bc. Kateřina Schmidtová schmidtova@fnplzen.cz Metrolog Mgr. Zehleová Jana zehleovaj@fnplzen.cz Správce řízené dokumentace Martina Peštová pestovam@fnplzen.cz Strana 5 (celkem 20)

6 Organizační struktura ONMB - LabID Poznámka: * pracovní pozice s rozšířenou kompetencí v oblasti řízení kvality v provozu klinických laboratoří 5. Manuál pro odběry primárních vzorků 5.1. Základní informace Laboratoř odběry biologického materiálu neprovádí, pro odběry platí standard SNL/DOS/SOP/039 Odběr žilní krve, který je součástí Řízené dokumentace FN Plzeň. Je dostupný pro interní žadatele na Intranetu a pro externí na vyžádání u manažera kvality laboratoře. Schematická tabulka pro odběrová oddělení (odběry pro LabID) je uvedena v kapitole Požadavkové listy k vyšetření Používání požadavkového listu je povinné pro oddělení i ambulance FN Plzeň i externí dodavatele. Ke každému zaslanému materiálu musí být přiložen požadavkový list a údaje na něm a na zaslaném materiálu musí souhlasit. Požadavkový list musí být vyplněn strojem nebo čitelně rukou. Doporučujeme používat tyto uvedené požadavkové listy: FNL/0133 Žádanka na imunodiagnostické vyšetření FNL/0134 Požadavkový list pro screening Downova syndromu a VVV Tyto požadavkové listy jsou součástí Řízené dokumentace a jsou dostupné pro externí žadatele na webových stránkách laboratoře a pro interní žadatele na intranetu. Pro interní žadatele v rámci FN Plzeň doporučujeme používat elektronickou verzi žádanky dostupnou v nemocničním informačním systému WinMedicalc. Lze použít i jiné požadavkové listy, pokud odpovídají níže vyjmenovaným podmínkám. Požadavkový list musí obsahovat minimálně tyto základní povinné údaje (vyplněné modrou nebo černou barvou, ručně nebo nalepením předtištěného štítku): příjmení a jméno pacienta číslo pojištěnce - pacienta (rodné číslo) novorozenci datum narození cizí státní příslušníci datum narození event. číslo pojistky pacienti, u nichž není identifikace k dispozici (např. neznámé nekomunikující osoby) tvoří výjimku, kdy se vytvoří náhradní číslo, později nahrazené korektní identifikací/rodné číslo, příp. datum narození kód zdravotní pojišťovny pacienta, event. informaci o způsobu úhrady identifikace objednavatele - ústav, oddělení, název zdravotnického zařízení, adresu, IČP (IČZ) odbornost (viz níže Upozornění), jméno lékaře, případně telefonický kontakt typ biologického materiálu (sérum, plasma, moč, výpotek, atd.) Strana 6 (celkem 20)

7 základní a další diagnózy pacienta identifikace osoby provádějící odběr datum a čas odběru razítko a podpis odesílajícího lékaře - na originálu požadovaná vyšetření k dodanému vzorku, resp. vzorkům (označením jednotlivých metod, a to svislou modrou nebo černou čarou vždy přesně v předtištěném rámečku - nezbytné pro možnost automatického načítání) Upozornění: Je nutné zdůraznit zde rozdíl mezi IČZ a IČP: IČZ - identifikační číslo zdravotnického zařízení přidělené zdravotní pojišťovnou v okamžiku jeho registrace. IČP - identifikační číslo pracoviště, které si přiděluje zdravotní zařízení samo (např. pro jednotlivé ambulance) a které je následně smluvně uznáno zdravotní pojišťovnou pro vykazování výkonů. Pro toto smluvní vykazování výkonů (vyúčtování) je tedy zásadní uvádět na průvodce k vyšetření IČP, nikoliv IČZ! Při uvedení jakéhokoliv jiného čísla nežli IČP není možné provedené vyšetření správně vykázat. Musí být jednoznačná identifikace pacienta na průvodce a odběrové nádobě s materiálem. Pokud tomu tak není - viz kapitola Postupy při nesprávné identifikaci materiálu nebo průvodky. Údaje psané rukou musí být vždy čitelné a případné požadavky jednoznačné. Kopie průvodního listu k vyšetření musí být rovněž opatřena razítkem s podpisem odesílajícího lékaře, nikoliv pouze originál Požadavky na specializovaná vyšetření Podrobně zpracováno - viz kapitola Krev odebraná pro stanovení parathormonu, ACTH, a metanefrinů (EDTA plasma) Je nutné po odběru nechat vytemperovat na teplotu místnosti (4 min.) a potom vložit do lázně s tajícím ledem (zabráníme možné hemolýze) a takto transportovat do laboratoře, po separaci sérum okamžitě zmrazit do doby analýzy. Krev odebraná pro stanovení reninu a aldosteronu (EDTA plasma) Transport při pokojové teplotě. Pozor při teplotě lednice 2-8 C dochází k nespecifickému zvýšení hodnot reninu na základě vzniku proreninu. Odběr krve pro stanovení aldosteronu by měl být prováděn u ležícího pacienta, referenční hodnoty vleže a ve stoje jsou různé. Sběr moče za 24 hodin pro stanovení kortizolu, aldosteronu V 6:00 hod. ráno se pacient vymočí do WC, a dále již sbírá moč do sběrné nádoby. Poslední sběr je v 6:00 hod ráno druhý den. Po ukončení sběru je nutné zjištění diurézy (celkový objem vyloučené moči), moč promíchat a odlít minimálně 10 ml vzorku moče do zkumavky. Tuto zkumavku označit a na žádanku zaznamenat celkovou diurézu/24 hod. (objem moče je nezbytný pro správný výpočet)!!! a odeslat do laboratoře. Vzorek sbírané moče se dodá do laboratoře nejpozději do 24 hodin po ukončení sběru za předpokladu, že je uchováván v dobře uzavřené odběrové nádobě v chladu a v temnu. Také viz Pokyny pro pacienty Pokyny pro vyšetření prováděná v laboratoři jsou pacientům předávány prostřednictvím ordinujícího lékaře. Do laboratoře přichází pouze odebraný biologický materiál a žádanka. Většina vyšetření, která LabID provádí, jsou finančně náročná a je nutno přesně dodržovat pokyny ordinujícího lékaře, aby vynaložená práce a peníze nebyly zbytečné. Pro sběr moče jsou k dispozici pokyny - na vyžádání na příjmu laboratoře, na webových stránkách a v Řízené dokumentaci FN Plzeň: INL 0126 Sběr moče pro stanovení aldosteronu a kortizolu 5.4. Požadavky na statimová vyšetření Statimová vyšetření nejsou v laboratoři prováděna Požadavky na konzultační vyšetření Konzultační vyšetření je nutno domluvit s vedoucím laboratoře Prof. MUDr. Topolčanem, CSc. na adrese topolcan@fnplzen.cz. Možnosti telefonické konzultace výsledků jsou uvedeny v kapitole 7.4. Strana 7 (celkem 20)

8 5.6. Odběry vzorků Laboratoř odběry neprovádí, doporučené schéma odběrů pro odběrové sestry jsou součástí webových stránek a níže uvedené Schematické tabulky pro odběrová oddělení (odběry pro LabID). Odběry biologického materiálu provádějí klinická pracoviště v souladu s pokyny pro spolupracující oddělení se standardy uvedenými v Řízené dokumentaci FN Plzeň SNL/DOS/SOP/039 Odběr žilní krve Odběry na speciální vyšetření Schematická tabulka pro odběrová oddělení (odběry pro LabID) Materiál Požadované vyšetření Zkumavka Strana 8 (celkem 20) Doporučený počet zkumavek Transport do laboratoře EDTA plasma renin vacuette fialové víčko, 4 ml 2 bez ledové tříště + aldosteron EDTA plasma ACTH vacuette fialové víčko, 4 ml 1 v ledové tříšti ** EDTA plasma PTH vacuette fialové víčko, 4 ml 1 v ledové tříšti ** EDTA plasma metanefriny vacuette fialové víčko, 9 ml 1 v ledové tříšti ** sérum sběr moče za 24 hodin bez konzervans aldosteron, kortizol vacuette červené víčko, se zlatým středem, zkumavka s gelem, 4 ml plastová nebo skleněná na objem 10 ml s uzávěrem bez aditiv podle počtu požadovaných testů 1 a více zašlete 10 ml moče, nutno napsat diurézu nevyžadují zvláštní opatření pro transport nevyžaduje zvláštní opatření pro transport Ostatní biologický materiál - plicní výpotek (Plf), ascites (Asc), cystický punktát (Cpu), mozkomíšní mok (Csf), plodová voda (Amf) - podmínky stejné jako pro sérum. Typ materiálu nutno specifikovat na žádance. Zkumavky použijte stejné jako pro moč, tj. plastové nebo skleněné bez aditiv. ** Příprava ledové tříště: Smíchat kousky ledu nebo ledovou tříšť s vodou (poměr 1:1). Po odběru a po ochlazení krve na pokojovou teplotu (4-5 minut) do této směsi vložit zkumavku. Led ve vodě postupně odtává a udržuje konstantně teplotu vzorku těsně nad bodem mrazu. Vzorek krve nesmí být vložen jen do ledu (bez vody), dochází pak ke zmrznutí a hemolýze!!! 5.7. Informace k dopravě materiálu Doprava zajišťovaná pracovníky žádajících provozů FN Plzeň a jiných externích pracovišť Za bezpečnou přepravu biologického materiálu k transportu je odpovědný zdravotnický pracovník, který tento materiál odesílá. Pro interní žadatele platí pokyny pro bezpečnou manipulaci s biologickým materiálem. Jsou uvedené v kapitole č. 15 směrnice SME/3/008 Hygienický plán a SNL/DOS/SOP/016 Transport biologického materiálu do laboratoří FN Plzeň, dostupné na Intranetu. Dodržení času: Transport materiálu do laboratoře má být dostatečně rychlý - v čase, který odpovídá povaze požadovaných vyšetření. Stabilita jednotlivých analytů je uvedena v tabulce a na webových stránkách. Dodržení teplotního rozmezí: Doprava v tajícím ledu předpokládá odběr v Plzni, nebo oddělení plasmy a transport plazmy ve zmrzlém stavu. Pokud je u biologického materiálu třeba dodržet pokojovou teplotu (8-25 C), postupuje se při extrémních teplotách takto: vzorek je transportován v boxech, které zamezují znehodnocení vzorku mrazem nebo horkem (chladící vložka v létě, v zimě vytemperování boxu na laboratorní teplotu). Bezpečný transport: Transport biologických vzorků je v kolmé poloze, odběrová nádobka nesmí být zvenčí potřísněna biologickým materiálem, zkumavky jsou transportovány ve stojánku odděleně od požadavkových listů a v pevné nepropustné nádobě nebo stojánku. Osoba, která do laboratoře přichází s biologickým materiálem, má povinnost jej předat seřazené ve vhodném stojánku či přepravním kontejneru spolu se seřazenými žádankami (značně to urychlí zařazení vzorků do laboratorního zpracování a tím i dodání výsledků analýz vzorků na požadující pracoviště) do rukou zdravotnického pracovníka příjmu laboratoře a má povinnost vyčkat, dokud zdravotnický pracovník příjmu

9 nezkontroluje a neodsouhlasí správnost a úplnost dodaných biologických materiálů, žádanek a identifikace. Pokud zdravotnický pracovník příjmu není přítomen u příjmového okénka, použije se k jeho přivolání zvonek Materiál odeslaný lékařem poštovní zásilkou/přepravní službou Veškerý biologický materiál je potenciálně infekční a poštovní zásilkou resp. nespecializovanou přepravní službou jej nelze zasílat. V podmínkách Poštovní služby je výslovně uvedeno, že obsahem zásilky nesmí být biologická agens a toxiny a dále zboží podléhající teplotnímu režimu Informace pro pacienta k odběrům Laboratoř neodebírá biologický materiál. Poskytujeme návod pro sběr moče a odběr krve pro speciální vyšetření, která musí pacientovi spolu s poučením předat ordinující lékař. Požadavky jsou uvedeny v kapitole 5.3., 5.6. a Požadavkové listy a žádanky Ke každému zaslanému odběru musí být přiložen požadavkový list a údaje na zaslaném materiálu musí souhlasit. Typy žádanek a jejich přesné vyplnění je popsáno v kapitole Ústní požadavky na vyšetření Ústní požadavky na vyšetření (dodatečná a opakovaná vyšetření z již odebraného materiálu) Ústní (telefonické) požadavky na vyšetření lze dodatečně provést ze vzorku již do laboratoře dodaných při dodržení následujících pravidel: Dodatečné požadavky laboratoř provádí jen u materiálu, který byl nabrán týž den (pacient je v denním souboru), dodatečné požadavky z předchozích dnů musí schvalovat VŠ pracovník, provádí se zcela ojediněle a je nutné dodat novou žádanku! Dodatečná vyšetření lze u některých analytů provádět s určitým omezením, které je dáno stabilitou analytu v odebraném biologickém materiálu (stability analytů jsou uvedené na webových stránkách laboratoře) Používaný odběrový systém Do laboratoře LabID je z FN Plzeň předáván biologický materiál v uzavřeném odběrovém systému Vacuette Greiner, který umožňuje kvalitní a bezpečný odběr i bezpečné oddělení séra resp. plasmy. Z externích zdravotnických zařízení přichází do laboratoře i jiný typ odběrového systému, je ale nezbytné dodržet požadovaný druh biologického materiálu k danému vyšetření, podrobnosti jsou uvedeny ke každému analytu na webových stránkách. Základní informace o speciálních odběrech je popsáno v kapitole 5.3 a Příprava pacienta před vyšetřením, odběr vzorku Příprava pacienta je v kompetenci klinika, laboratoř pouze doporučí způsob odběru, dietu, eliminaci léků a dobu, po kterou by měly být vysazeny, protože ovlivňují vyšetření. V kapitole 5.3. jsou požadavky na speciální vyšetření popsány. U ostatních požadovaných vyšetření v séru je odběr krve prováděn v souladu se standardem SNL/DOS/SOP/039 Odběr žilní krve a nejsou na něj kladeny další požadavky Identifikace pacienta na žádance a označení vzorku Základním předpokladem je správné označení dodaného vzorku na zkumavce i na průvodním listu. V laboratoři jsou přijímány pouze řádně vyplněné požadavkové listy a řádně označené vzorky biologického materiálu. Identifikace pacienta na biologickém materiálu - označení zkumavky: Vždy při odběru platí zásada nejprve označit odběrovou nádobu štítkem s jednoznačnou identifikací pacienta a ještě před vlastním odběrem jméno pacienta zkontrolovat, aby byla zcela vyloučena možnost záměny. Nezbytnou identifikaci biologického materiálu (zkumavky) před přidělením laboratorního čísla (kódu) tvoří nejméně: příjmení a jméno pacienta rodné číslo datum odběru případně označení pořadí vzorku číslicí v rámci jednoho dne (např. pro testy) Strana 9 (celkem 20)

10 Pokud je nádoba s biologickým materiálem označena z uvedených povinných identifikačních znaků pouze jménem pacienta, laboratoř ji může přijmout za předpokladu, že je jednoznačně připojena k žádance s kompletní identifikací pacienta a odběru. Výjimku tvoří nemocní, u nichž není kompletní identifikace k dispozici (neznámé osoby nebo osoby, u nichž jsou k dispozici povinné identifikační znaky jen v částečném rozsahu). Odesílající oddělení je povinné srozumitelně o této skutečnosti informovat laboratoř a zajistit nezaměnitelnost biologického materiálu a dokumentace. Vyplnění požadavkového listu: Identifikace pacienta na požadavkovém listu (lze provést nalepením štítku): příjmení a jméno pacienta rodné číslo (datum narození a číslo pojištěnce u cizinců) kód zdravotní pojišťovny základní diagnóza, ostatní diagnózy Identifikace novorozence na požadavkovém listu: Musí být uvedeno jeho rodné číslo. Pokud není známo, pak maximální množství známých údajů, nejméně však datum narození a příjmení, případně označení A, B u dvojčat. Vyšetření krve novorozence se nesmí požadovat na žádance s identifikačními údaji matky! Identifikace materiálu na požadavkovém listu: čas odběru (celé datum včetně roku a času odběru biologického materiálu) typ materiálu (zaškrtnout příslušné okénko) diuréza (uvést údaje o diuréze v případě sběru moče - množství moče v ml a doba sběru v hod. - do okének v kolonce Odpady hormonů do moče) Identifikace ordinujícího lékaře a oddělení: IČP odbornost podpis odesílajícího lékaře označení odesílajícího pracoviště (razítko oddělení, telefon, adresa u externích pracovišť) označení (jmenovka) pracovníka odebírajícího biologický materiál Identifikace požadovaných metod: zaškrtnout okénka u požadovaných vyšetření pro nádorové markery jsou vyšetření po skupinách pro jednotlivé diagnózy pokud požadujete vyšetření, které není na požadavkovém listu, napište název do volného políčka a zaškrtněte okénko pro vyšetření pro prenatální screening Downova syndromu a NTD použijte speciální požadavkový list v Řízené dokumentaci FN 0149 a vyplňte důsledně všechny údaje požadované na této žádance (délka gravidity dle USG, datum poslední menstruace, hmotnost těhotné, počet plodů atd. - jsou nezbytné pro vyhodnocení výsledků) jiný způsob označení je důvodem pro odmítnutí vzorku Množství vzorku Doporučené množství plné krve při primárním odběru séra je do 3 stanovení jedna zkumavka 4 ml, pro více stanovení 2 zkumavky. Pro odběr plasmy je doporučený odběr v kapitole 5.3. a Nezbytné operace se vzorkem, stabilita Je vždy nutné jednoznačné označení vzorku, jeho kompletace se žádankou a včasný transport. Pro většinu vzorků je doporučená separace v den odběru, nejlépe do dvou hodin. Požadavky na separaci, transport a stabilitu vzorků po separaci pro jednotlivé analyty jsou uvedeny v seznamu metod na webových stránkách laboratoře. Pro odběry, které vyžadují transport v ledové tříšti je doporučeno provádět odběr v Plzni, případně oddělit plazmu od krvinek a transportovat plazmu ve zmrzlém stavu do laboratoře. Vzorky mají být dopravovány v termoboxech, které zajišťují stabilní teplotu nezávislou na kolísání vnější teploty Základní informace k bezpečnosti při práci se vzorky Na základě směrnice SME/3/008 Hygienický plán byly stanoveny tyto zásady pro bezpečnost práce s biologickým materiálem: každý vzorek krve je nutné považovat za potenciálně infekční Strana 10 (celkem 20)

11 žádanky ani vnější strana zkumavky nesmí být kontaminovány biologickým materiálem - toto je důvodem k odmítnutí vzorku vzorky od pacientů s již diagnostikovaným závažným přenosným onemocněním mají být viditelně označeny vzorky jsou přepravovány v uzavřených odběrových nádobkách, které jsou seřazeny a vloženy do stojánku nebo přepravního kontejneru tak, aby během přepravy vzorku do laboratoře nemohlo dojít k ztrátě, rozlití, potřísnění biologickým materiálem nebo jinému znehodnocení vzorku do laboratoře nesmí se vzorkem přijít jehla (mohlo by dojít k poranění) Laboratoř a všechny spolupracující subjekty jsou povinné tyto pokyny uplatňovat v plném rozsahu. 6. Preanalytické procesy v laboratoři Po kontrole přijatého biologického materiálu a požadavkového listu jsou identifikační znaky pacienta dle požadavkového listu zadány do laboratorního informačního systému LIS, který přidělí vzorku čárový kód a vytiskne štítek pro primární zkumavku. Po nalepení předtištěného štítku je primární zkumavka centrifugována a dále zpracovávána na preanalytické lince Automate Preanalytika v laboratoři je dána vnitřními instrukcemi pro alikvotaci vzorků podle stability analytů a podle zpracování materiálu u metod, které nejsou zpracovávány denně. Preanalytická fáze předpokládá, že materiál bude rozmražen pouze 1x. Instrukce pro alikvotaci materiálu a jeho skladování nejsou součástí LP Příjem průvodek a materiálu Osoba, která do laboratoře přichází s biologickým materiálem, má povinnost jej předat do rukou pracovníka příjmu - viz kapitola Další postup je následující s ohledem na bezpečí pacienta a zajišťující eliminaci záměny vzorku či nahodilé chyby. Datum a čas přijetí vzorku a požadavkového listu laboratoří a evidence osoby realizující příjem jsou automaticky evidovány programem LIS. Laboratoř nesmí přijmout špatně označený nebo viditelně znehodnocený vzorek! Kontrola shody údajů: Laborantka na příjmovém pracovišti provede srovnání údajů požadavkového listu s údaji na biologickém materiálu. Zadání údajů do systému LIS: Z tiskárny čárových kódů je vytištěn potřebný počet štítků pro žádanku, primární vzorek a alikvoty se shodným laboratorním identifikačním číslem. Přidělení laboratorního čísla: Stejný čárový kód dostane požadavkový list a biologický materiál (různé materiály - jsou označeny zkratkou typu materiálu). Vzorek je v laboratoři dále zpracován pod přiděleným čárovým kódem. Centrifugace: Centrifugovaná primární zkumavka má vždy již přidělené číslo. Alikvotace: Primární zkumavka je vložena do analyzátoru Beckman DxI 800, který provede alikvotace pro tento přístroj a primární zkumavka je předána na další automatické analyzátory anebo k manuální alikvotaci pro další metody. Analytické zpracování vzorku laboratorními přístroji podle příslušných standardních operačních postupů. Skladování vzorku: Je dáno pracovním postupem pro příjem biologického materiálu Postupy při doručení vadných (kolizních) primárních vzorků Odmítnutí materiálu na laboratorní vyšetření ze zdravotnického zařízení mimo FN Plzeň se řídí Příkazem ředitelky FN Plzeň č. 1/2010. Laboratoř FN Plzeň může odmítnout příjem a vyšetření laboratorního materiálu ze zdravotnického zařízení mimo FN Plzeň jen v následujících případech: zrušení je předem domluveno s ordinujícím lékařem vzorek není řádně identifikován vzorek je nesprávně odebrán či nebyly dodrženy předepsané podmínky transportu vzorku, hrozí proto závažné ovlivnění výsledku Strana 11 (celkem 20)

12 Laboratoř vždy informuje lékaře požadujícího vyšetření o důvodu zamítnutí vzorku v laboratoři, a to bezprostředně po dodání vzorku a zjištění důvodu. Odmítnutí vzorku musí být dokumentováno v Knize neshod příjmu. Ve všech ostatních případech se musí materiál přijmout a vyšetření provést, i když se jedná o vyšetření, které běžně FN Plzeň pro uvedené zdravotnické zařízení neprovádí. Další jednání o provádění vyšetření pro cizí zdravotnické zařízení může probíhat až následně. Za jakých okolností lze vzorek odmítnout, pokud je z FN Plzeň? Odmítnout materiál na laboratorní vyšetření zasílaný žadateli z FN Plzeň lze v níže uvedených případech: na žádance s biologickým materiálem chybí nebo jsou nečitelné některé z hlavních identifikačních údajů o pacientovi, označení požadovaného vyšetření, základní údaje pro styk se zdravotními pojišťovnami (číslo pojišťovny, IČZ lékaře nebo pracoviště, základní diagnóza, razítko a podpis ordinujícího lékaře) a není možné je doplnit na základě dotazu žádanka nebo zkumavka jsou znečištěné biologickým materiálem došlo zjevně k závažnému porušení preanalytické fáze zkumavka s biologickým materiálem je neoznačená biologický materiál je bez žádanky 6.3. Postupy při nesprávné identifikaci materiálu nebo průvodky Postupy při nesprávné identifikaci vzorku nebo žádanky a důvody k odmítnutí biologického materiálu - je v kompetenci pracovníků příjmu biologického materiálu odmítnout materiál z těchto důvodů: nedostatečná identifikace na biologickém materiálu Za dostatečnou identifikaci materiálu se považuje splnění uvedených pokynů o nezbytné identifikaci biologického materiálu. Odesílající subjekt obdrží informaci o odmítnutí nesprávně identifikovaného biologického materiálu. biologický materiál bez žádanky žádanka s biologickým materiálem, na které chybí nebo jsou nečitelné základní údaje pro styk se zdravotní pojišťovnou (rodné číslo nebo číslo pojištěnce, příjmení a jméno, typ zdravotní pojišťovny, IČZ odesílajícího lékaře nebo IČP pracoviště, základní diagnóza) a není možné je doplnit na základě dotazu na oddělení anebo obsahuje požadavek (požadavky) na vyšetření, které laboratoř neprovádí ani nezajišťuje žádanku nebo odběrovou nádobu znečištěnou biologickým materiálem nádobu s biologickým materiálem, kde zjevně nebyly dodrženy podmínky preanalytické fáze neoznačenou nádobu s biologickým materiálem Při nedostatečné identifikaci pacienta na žádance se materiál v laboratoři upraví pro skladování (centrifugace krve, odlití moce apod.) a uskladní s ohledem na požadované typy vyšetření. Pokud je k dispozici údaj o odesílajícím oddělení a alespoň základní identifikace nemocného, je možné telefonicky vyžádat kompletní žádanku nebo doplňující údaje. Příklady nepřípustných kombinací údajů na žádance: Je nepřípustné používat pro hospitalizované pacienty žádanky s razítkem ambulance a naopak. Laboratoř nesmí přijmout žádanku s razítkem lékaře odbornosti 002 (pracoviště praktického lékaře pro děti a dorost) u pacientů starších 21 let. Laboratoř nesmí přijmout žádanku lékaře s razítkem odbornosti 603 a 604 (gynekologie), u pacienta muže s výjimkou pracovišť reprodukční imunologie Vyšetřování smluvními laboratořemi Laboratoř ID nevyužívá služeb smluvních laboratoří. 7. Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří 7.1. Informace o formách vydávání výsledků Pro pracoviště v rámci FN Plzeň Výsledky laboratorních vyšetření jsou po kompletizaci (automatické i po kontrole odpovědnými laboratorními pracovníky) vydávány pouze do nemocničního informačního systému a odesílány na klinická pracoviště v elektronické podobě, pokud není oddělením vyžádána tištěná forma, která je k vyzvednutí v laboratoři. Pro pracoviště mimo FN Plzeň jsou výsledky v tištěné formě odesílány poštou ordinujícímu Strana 12 (celkem 20)

13 lékaři nebo příslušnému oddělení zdravotnického zařízení. Ve výjimečných případech budou laboratorní výsledky vyšetření vydávány do rukou pacienta pouze na občanský průkaz a s písemným souhlasem lékaře nebo zdravotnického zařízení, které si laboratorní vyšetření vyžádalo. Tímto opatřením chceme předejít k možným právním a jiným dopadům. Pacientům samoplátcům" bude laboratorní výsledek předán po předložení občanského průkazu. Výstup z LIS v podobě výsledkového listu obsahuje: název laboratoře jednoznačnou identifikaci pacienta (jméno, rodné číslo) název oddělení, telefon oddělení a jméno lékaře požadujícího vyšetření datum a čas odběru (pokud je uveden na žádance) datum a čas přijetí primárního vzorku laboratoří datum a čas tisku nálezu název vyšetřovaného systému (skupiny) nezaměnitelnou identifikaci vyšetření výsledek vyšetření včetně jednotek měření biologické referenční intervaly tam, kde je to možné v případě potřeby textové interpretace výsledku jiné poznámky (texty ke kvalitě nebo dostatečnosti primárního vzorku, které mohou ovlivnit výsledek) Uchovávání kopií výsledků, archivování: Výsledky jsou kdykoli dostupné prostřednictvím databáze LIS Vydávání výsledků - obecné zásady Výsledky a nálezy (výsledkové listy) lze předávat pouze ošetřujícím lékařům. Výsledky se dále nesdělují pacientům s výjimkou samoplátců. Výsledky se nesdělují zaměstnavatelům pacienta a dalším nezdravotnickým orgánům a organizacím. Pacientům nebo jejich přímým rodinným příslušníkům se jejich výsledkové listy předávají v uzavřené obálce nebo přeložené a sešité sponkami a to jen tehdy, když je na požadavkovém listu uveden požadavek lékaře na osobní převzetí pacientem nebo rodinným příslušníkem nebo v případě samoplátce. Pacient musí předložit průkazku pojišťovny nebo jiný průkaz totožnosti (vyzvedává-li výsledkový list např. rodič). Výsledky je oprávněn ohlásit pracovník na pracovním místě zdravotního laboranta, operátora, zdravotní sestry a dále všichni vysokoškolští pracovníci. Tito pracovníci osobně odpovídají za správnost ohlášených údajů. Orgánům činným v trestním řízení (policie, soudy) se výsledky nebo nálezy poskytují pouze na základě písemné žádosti, kterou statutární zástupce předá jako nařízení vedoucímu LabID. V tomto případě se výsledky nebo nálezy poskytují v písemné formě prostřednictvím statutárního zástupce Telefonování výsledků Kritické patologické výsledky se hlásí dle rozhodnutí pracovníka odpovídajícího za uvolňování výsledků. Současně se provede záznam do poznámky LIS: Oznámeno telefonicky komu a kdy hlásil. Údaje o čase hlášení je uveden v LIS automaticky. V případě, že nebyl zastižen ošetřující lékař nebo jiný odpovědný pracovník, zapíše se do LIS poznámka: Pokus o hlášení - lékař nezastižen. Poté je výsledek předán běžnou formou (elektronicky, nebo v papírové podobě) požadujícímu oddělení. Hlášení ostatních výsledků se nezaznamenává Hlášení výsledků v kritických intervalech elektronickou formou v rámci FN Hodnoty požadovaných stanovení překračující kritické intervaly (viz Seznam kritických intervalů pro elektronické hlášení vybraných analytů dostupný v Řízené dokumentaci na Intranetu) jsou druhý den po vložení výsledku do LIS elektronicky předány jako seznam vedoucím jednotlivých oddělení, kteří si tuto službu objednali. Zároveň jsou výsledky předány běžnou formou (elektronicky nebo v papírové formě) požadujícímu oddělení. Strana 13 (celkem 20)

14 Typy nálezů a laboratorních zpráv Používá se výdej: Hotové a úplně obsloužené průvodky: Odchází po lékařské kontrole z laboratoře do LIS a do nemocničního informačního systému WM a v případě požadavku na písemnou formu jsou vytištěny. Neúplné průvodky (chybí některá vyšetření, která nejsou prováděna denně): Neúplné průvodky jsou denně zasílány ze systému LIS do nemocničního informačního systému tak, aby byly výsledky k dispozici lékařům pro diagnostická rozhodnutí dříve, než je průvodka plně kompletizována. Výsledky v tištěné formě jsou ve FN Plzeň předávány pouze na vyžádání oddělení. Pro externí pracoviště jsou výsledky v tištěné formě zasílány poštou. Pro externí pracoviště, která si tuto službu sjednaly s FN Plzeň, jsou dále odesílány výsledky z WM formou zabezpečeného datového přenosu aplikací Mex. Všechny výsledky jsou archivovány v elektronické formě po dobu nejméně 10 let Změny výsledků a nálezů Opravy protokolu (výsledkových listů) pořízených laboratorním informačním systémem lze provádět pro: identifikační část výsledkovou část Oprava identifikační části Opravou identifikace pacienta se rozumí oprava rodného čísla, změna pojišťovny a změna nebo významná oprava příjmení a jména pacienta. Pokud je pacient zadán pod chybným rodným číslem, které bylo uvedeno na žádance, laboratoř vyžádá nový identifikační štítek se správným rodným číslem pacienta. Po dodání štítku na příjem LabID zdravotnický pracovník na příjmu biologického materiálu LabID provede zápis na původní žádanku a štítek nalepí tak, aby zůstal čitelný původní štítek, a provede zápis do Knihy neshod příjmu. Pověřený zdravotnický pracovník provede opravu rodného čísla v LIS. Pokud byly výsledky již vytištěny, zajistí pověřený pracovník opravu nejen v LIS, ale i export a opravu ve WM Oprava výsledkové části Opravou výsledkové části výsledkového listu se rozumí oprava (změna údajů) číselné nebo textové informace výsledkové části u těch výsledkových listů, které byly odeslány na klinická pracoviště. Pod pojem opravy nepatří doplnění (rozšíření) textové informace k výsledkům! Opravu výsledků provádí pověřený zdravotnický pracovník s příslušnými přístupovými právy. O každé změně výsledků provádí záznam v LIS a změnu telefonicky nahlásí na oddělení ošetřujícímu lékaři Intervaly od dodání materiálu k vydání výsledků Dodací lhůty výsledků jednotlivých vyšetření jsou v přehledu metod na V případě, že dojde k významnému opoždění vyšetření v důsledku nepředvídatelné situace na pracovišti (např. porucha analyzátoru, nedodání objednané diagnostické soupravy dodavatelem), objednavatel vyšetření je o této skutečnosti informován telefonicky Konzultační činnost laboratoře Individuální konzultace výsledků jsou umožněny kontaktem s odbornými pracovníky laboratoře: Prof. MUDr. O. Topolčan, CSc topolcan@fnplzen.cz MUDr. Radka Fuchsová fuchsovar@fnplzen.cz PharmDr. Radek Kučera, Ph.D kucerar@fnplzen.cz Mgr. Jana Zehleová zehleovaj@fnplzen.cz 7.5. Způsob řešení stížností Kromě drobných připomínek k práci laboratoře, které přijímá, okamžitě řeší a následně informuje svého nadřízeného kterýkoli zdravotnický pracovník laboratoře, je vyřizování stížností věcí vedoucího laboratoře. Postup se řídí směrnicí SME/6/007 Vyřizování stížností a petic. Přijetí stížnosti: Drobnou připomínku k práci laboratoře řeší okamžitě pracovník, který stížnost přijal, je-li to v jeho kompetenci. Jinak předává stížnost vedení laboratoře. Při zjevně neoprávněné stížnosti pracovník předává stížnost k řešení vedení laboratoře. Strana 14 (celkem 20)

15 Vyřízení ústní stížnosti: Jde-li o drobnou připomínku k práci laboratoře a lze ji vyřešit okamžitě, učiní se tak. Tento typ stížnosti se nezaznamenává. Závažnější stížnost, kterou lze vyřešit ihned, vyřeší zdravotnický pracovník, který stížnost přijal, a ohlásí stížnost a její řešení vedení laboratoře, které stížnost a její řešení zaznamená v laboratoři do Knihy stížností a neshod. Není-li možné vyřešit stížnost okamžitě, sdělí se návrh řešení a způsob odpovědi. Vyřízení písemné stížnosti: Písemnou stížnost řeší vždy vedení laboratoře, stížnost se zaznamenává v laboratoři do Knihy stížností a neshod. Je-li možné stížnost vyřídit ihned, učiní se tak písemně. Není-li možné stížnost vyřešit ihned, navrhne se postup řešení. Stěžující si osobě je ihned písemně odesláno oznámení o registraci stížnosti se stručným vyjádřením o dalším postupu vyřizování stížnosti. Stížnost se předává na Oddělení interního auditu Zajištění potřeb k odběru biologického materiálu Laboratoř odběry neprovádí a odběrové soupravy nezajišťuje. Laboratorní žádanky (průvodky) je možno získat na příjmu LabID, vytisknout z Řízené dokumentace formulář FNL/0133 Žádanka na imunodiagnostické vyšetření a FNL/0134 Požadavkový list pro screening Downova syndromu a VVV nebo pro externí žadatele vytisknout z odkazu na webových stránkách Úhrada vyšetření samoplátci Pacient samoplátce přichází do laboratoře, má požadavkový list od lékaře a odebraný biologický materiál. Dvojí možnost úhrady: Účtování výkonů lékaři (pacient platí lékaři) - do LIS se pacient uloží pod náhradní indentifikací a uvede se kód pojišťovny 999. Laboratoř zajistí vyúčtování výkonů a zašle do oddělení zdravotního účtování. Oddělení zdravotního účtování vystaví fakturu a zašle ji požadujícímu lékaři. Účtování výkonů přímo pacientovi - pracovník laboratoře vypíše vyúčtování výkonů v ambulantní péči a zašle pacienta na příjmovou kancelář FN, zde samoplátce obdrží potvrzení o zaplacení požadovaných výkonů, které předloží v laboratoři a následně se vloží data z požadavkového listu pod náhradní identifikací do LIS a biologický materiál je zpracován. Oddělení neprovádí statimová vyšetření, takže tento postup nevede k možnosti nebezpečí z prodlení 8. Formuláře Žádanky na vyšetření prováděná na LabID mohou lékaři z externích pracovišť vytisknout na kde jsou umístěny nebo si je vyžádat na příjmu LabID. Dále jsou v Řízené dokumentaci: FNL/0133 Žádanka na imunodiagnostické vyšetření FNL/0134 Požadavkový list pro screening Downova syndromu a VVV 9. Přílohy 1. Telefonní seznam pracovníků laboratoře ID 2. Abecední seznam laboratorních vyšetření 3. Matice odpovědnosti při výstupní kontrole výsledků 10. Zpracovatelský tým směrnice PharmDr. Radek Kučera, Ph.D. Mgr. Jana Zehleová MUDr. Radka Fuchsová Jitka Nováková Pavlína Osvaldová 11. Oponenti prim. MUDr. Dagmar Slípková prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Strana 15 (celkem 20)

16 12. Rozdělovník všechna ZOK v rámci FN Plzeň 13. Klíčová slova imunoanalýza endokrinologie markery screening kontrola kvality Strana 16 (celkem 20)

17 Jméno Telefonní seznam pracovníků laboratoře ID Telefon ( klapka) SLÍPKOVÁ Dagmar, MUDr SLIPKOVA@fnplzen.cz TOPOLČAN Ondřej, prof. MUDr., CSc TOPOLCAN@fnplzen.cz KUČERA Radek, PharmDr., Ph.D KUCERAR@fnplzen.cz Příloha č. 1 Funkce Primářka Oddělení nukleární medicíny Vedoucí úseku labid, Lékař VŠ odb. prac. v lab. metodách,manažer kvality FUCHSOVÁ Radka, MUDr FUCHSOVAR@fnplzen.cz Lékařka ZEHLEOVÁ Jana, Mgr ZEHLEOVAJ@fnplzen.cz NOVÁKOVÁ Jitka 2779 NOVAKOVAJI@fnplzen.cz BENEŠOVÁ Naděžda 2410 BENESOVAN@fnplzen.cz ENGOVÁ Jana, Ing. 2410, 2991 ENGOVAJ@fnplzen.cz HAVELKOVÁ Hana, Dis HAVELKOVAH@fnplzen.cz VŠ odb. prac. v lab. metodách Vedoucí zdravotní CHOLTOVÁ Monika 5642, 2991 CHOLTOVAM@fnplzen.cz Sanitárka KADLECOVÁ Jana 2410 KADLECOVAJ@fnplzen.cz NĚMCOVÁ Jana 2410, 2388 NEMCOVAJ@fnplzen.cz NOVÁKOVÁ Ivana, Bc. 2410, 2388 NOVAKOVAIVA@fnplzen.cz OSVALDOVÁ Pavlína 2410, 2388 OSVALDOVAP@fnplzen.cz PEŠTOVÁ Martina 2948 PESTOVAM@fnplzen.cz ŘEŽÁBKOVÁ Ivana 2410, 2388 REZABKOVAI@fnplzen.cz SCHMIDTOVÁ Kateřina, Bc. 2410, 2991 SCHMIDTOVA@fnplzen.cz SVÍTILOVÁ Dagmar 2410, 2388 SVITILOVAD@fnplzen.cz ŠUSTROVÁ Lucie 2410, 2388 SUSTROVAL@fnplzen.cz VACKOVÁ Blanka 2410, 2388 VACKOVA@fnplzen.cz Také viz web Zástupce vedoucí laborantky, Správce ŘD Strana 17 (celkem 20)

18 Příloha č. 2 1,25-dihydroxyvitamín D v séru (S_Vit D) 17-alfa-hydroxyprogesteron v séru (S_17OH ) Abecední seznam laboratorních vyšetření 21-hydrolase-autoantibodies (protilátky proti 21-hydroxyláze) v séru (S_21-OH-AB) 25-hydroxyvitamín D (kalcidiol) v séru (S_25VD) ACTH (adrenokortikotropin) v plasmě (P_ACTH) Aldosteron v plasmě (P_ALDO) Aldosteron 24 hodinový odpad v moči (fu_aldo) alfa-1-fetoprotein v plodové vodě (Screening 2. trimestr) (Amf_AFP) alfa-1-fetoprotein (AFP - Screening 2. trimestr) v séru (S_sAFP) alfa-1-fetoprotein (tumorový marker) v séru (S_AFP) Antimülleriánský hormon v séru (S_AMH) C-terminální telopeptid kolagenu typu I v séru (S_ICTP) C terminální telopeptid kolagenu typu I CTX-I v séru (S_CTx) C peptid v séru (S_CPep) Carbohydrate (cancer) antigen 125 v séru (S_CA 125) Carbohydrate (cancer) antigen 15-3 v séru (S_CA15) Carbohydrate (cancer) antigen 19-9 v séru (S_CA19) Carbohydrate (cancer) antigen 72-4 v séru (S_CA72) Choriogonadotropin (Screening 2. trimestr) v séru (S_HCG) Choriogonadotropin (Tumorový marker) v séru (S_bHCG) Choriogonadotropin Free beta hcg (Screening 1. trimestr) v séru (S_FhCG) Chromogranin A v séru (S_CHRA) CYFRA cytokeratinový fragment 21-1 v séru (S_CYFR) Dehydroepiandrosteron sulfát v séru (S_DHEA) Estradiol v séru (S_ESTD) Folikulostimulacní hormon (Folitropin) v séru (S_FSH) FT3 (volný trijodotyronin) v séru (S_FT3) FT4 (volný tyroxin) v séru (S_FT4r) Gastrin v séru (S_GAST) IGF 1 (Insulin Like Growth Factor 1) v séru (S_IGF1) Inzulín v séru (S_IRI) Kalcitonin v séru (S_hCT) Karcinoembryonální antigen (CEA) v séru (S_CEA ) Kortizol v séru (S_KORT) Kortizol 24 hodinový odpad v moči (fu_kort) Lutheinizacní hormon (lutropin) v séru (S_LH) Metanefrin v plasmě (P_MTNF) Monototal v séru (S_Mono) N-terminální propeptid prokolagenu typu I v séru (S_PINP) N-terminální propeptid prokolagenu typu III v séru (S_P3NP) Neuronspecifická enoláza v séru (S_NSE) Normetanefrin v plasmě (P_NMNF) Ostáza (ALP kostní izoenzym) v séru (S_OSTA) Osteokalcin (gla-protein) v séru (S_OSTE) Parathormon intaktní v plasmě (P_PTHi) PAPP-A (Pregnancy associated plasma protein A) v séru (S_PAPP) Strana 18 (celkem 20)

19 Pro-PSA v séru (S_pPSA) Progesteron v séru (S_PROG) Prolaktin v séru (S_PRL) Prostatický specifický antigen (PSA) v séru (S_PSA ) Prostatický specifický antigen volný (fpsa) v séru (S_FPSA ) Protilátky proti dekarboxyláze kys. Glutamové v séru (S_aGAD) Protilátky proti insulinu v séru (S_aIRI) Protilátky proti thyreoglobulínu v séru (S_aTG) Protilátky proti thyreoidální peroxidáze v séru (S_aTPO) Protilátky proti TSH receptoru (ATS, TRAK) v séru (S_aTSH) Protilátky proti tyrosin fosfatáze (aia2) v séru (S_aIA2) RENIN (III.generace) v plasmě (P_REN) Růstový hormon (Somatotropin) v séru (S_hGH) SCC - Antigen skvamózních nádorových buněk v séru (S_SCC) Sex hormone binding globulin v séru (S_SHBG) Testosteron v séru (S_TEST) Thymidinkináza v séru (S_TK) Thyreoglobulin v séru (S_TG) TPA-tkáňový polypeptidový antigen v séru (S_TPA) TPS- tkáňový polypeptidový specifický antigen v séru (S_TPS) TSH- thyreoidální stimulační hormon v séru (S_TSHr) Strana 19 (celkem 20)

20 Příloha č. 3 Matice odpovědnosti při výstupní kontrole výsledků Příjmení jméno titul Odpovědnost za výstupní kontrolu výsledků Oprávněnost stornovat výsledek Topolčan Ondřej, prof., MUDr., CSc. Ano Ano Fuchsová Radka, MUDr. Ano Ano Kučera Radek, PharmDr., Ph.D. Ano Ano Zehleová Jana, Mgr. Ano Ano Strana 20 (celkem 20)

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ONMB

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ONMB Směrnice 8/002/08 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ONMB Účinnost od: 1.8.2016 Revize: 1 x za rok Rozsah působnosti: Všechna ZOK FN Plzeň Po vytištění je dokument platný jen po označení razítkem správce dokumentů Kopie

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA - OID

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA - OID Směrnice SME/8/002/09 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA - OID Účinnost od: Revize: 1 x za 1 rok Rozsah působnosti: Všechna ZOK FN Plzeň Po vytištění je dokument platný jen po označení razítkem správce dokumentů Kopie

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Směrnice 8/010/05 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Účinnost od: 1.10.2015 Revize: 1x za rok

Více

Laboratorní příručka. Oddělení Patologické anatomie. Nemocnice s poliklinikou. Nový Jičín 1.11.2011. Verze 01

Laboratorní příručka. Oddělení Patologické anatomie. Nemocnice s poliklinikou. Nový Jičín 1.11.2011. Verze 01 Laboratorní příručka Oddělení Patologické anatomie Nemocnice s poliklinikou Nový Jičín 1.11.2011 Verze 01 1 A. Úvod A-1 Předmluva Vážené kolegyně, vážení kolegové, Předkládáme Vám nabídku našich služeb,

Více

Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým

Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým Preanalytická fáze na rozhraní mezi klinickým oddělením a laboratoří Sedlák T., Plačková M., Stýborová I., Bunešová M. ÚKBP UK 2. LF a FN Motol, Praha 30. 5. 1. 6. 2010 BIOLAB 2010 Hradec Králové Spolehlivý

Více

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost

Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost Řízení preanalytické fáze, principy a odpovědnost dnost MUDr. Miroslav Verner Nemocnice České Budějovice a.s. Centrální laboratoře České Budějovice 30.9.2009, e-medica Problémy tradičních dominantně děděných

Více

Podrobný seznam vyšetření Laboratoře IA

Podrobný seznam vyšetření Laboratoře IA Podrobný seznam vyšetření Laboratoře IA Obsah úsek Laboratoře IA 601 AFP (Alfa 1-fetoprotein)... 3 602 Aldosteron... 3 603 Anti-hTg (Protilátka proti tyreoglobulinu)... 3 604 CA 125 (Tumorový antigen 125)...

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Oddělení klinická biochemie Druh dokumentu: OKBRN LP 11-6-1 Strana 1 (celkem 16) LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Oddělení klinické biochemie Rokycanská

Více

Biochemická laboratoř

Biochemická laboratoř Biochemická laboratoř školní rok 2013/14 Ing. Jarmila Krotká 3. LF UK, Klinická biochemie, bakalářské studium Hlavní úkol biochemické laboratoře Na základě požadavku lékaře vydat co nejdříve správný výsledek

Více

E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří

E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří E 1 Hlášení výsledků v kritických intervalech Každý výsledek ležící v kritických intervalech se zopakuje a poté neprodleně nahlásí ošetřujícímu lékaři bez

Více

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení

L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a. Hematologicko-transfúzní oddělení L a b o r a t o r n í p ř í r u č k a Strana 1 z 14 Identifikace, důležité údaje Název zařízení Oblastní nemocnice Kladno, a.s., Nemocnice SČK, Vančurova 1548, Kladno Identifikační údaje IČO 27256537 DIČ

Více

STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard. Transport biologického materiálu a transfuzních přípravků

STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP. sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard. Transport biologického materiálu a transfuzních přípravků STANDARDNÍ OŠETŘOVATELSKÝ POSTUP sekce: číslo: odbornost: A 40 Všeobecný standard Skupina, o kterou se pečuje: Kompetence pro realizaci: Místo použití: Pacient nemocnice Všeobecná, dětská, praktická sestra,

Více

SMĚRNICE LNS. Laboratorní příručka. Tabulka provedených revizí a změn. Verze 2 Datum změny: 19.9.2013 Datum tisku po revizi: 20.9.

SMĚRNICE LNS. Laboratorní příručka. Tabulka provedených revizí a změn. Verze 2 Datum změny: 19.9.2013 Datum tisku po revizi: 20.9. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Šrobárova 50, Praha 10 Klinika dětí a dorostu SMĚRNICE LNS Identifikace: LNS_LP 001 Platnost směrnice: Bez omezení Počet příloh: 0 Interval revizí: ročně k datu

Více

OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI ANEB JAK SPRÁVNĚ POJMOUT PREANALYTICKOU FÁZI A KVALITU PRÁCE. Kapustová Miloslava (Spoluautoři - odborná literatura)

OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI ANEB JAK SPRÁVNĚ POJMOUT PREANALYTICKOU FÁZI A KVALITU PRÁCE. Kapustová Miloslava (Spoluautoři - odborná literatura) OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI ANEB JAK SPRÁVNĚ POJMOUT PREANALYTICKOU FÁZI A KVALITU PRÁCE Kapustová Miloslava (Spoluautoři - odborná literatura) KVALITA LABORATORNÍ PRÁCE celé soustava zdravotnictvízákonodárných

Více

Parametry vyšetření 17 OH Prog

Parametry vyšetření 17 OH Prog 17 OH Prog 17 OH Prog 17 alfa-hydroxyprogesteron Kód v LIS 32 Kód číselníku VZP 93175 05_SOP_ONM-IA_020_Stanovení 17-alfahydroxyprogesteronu radioimunoanalytickou metodou (RIA) nmol/l Referenční meze (dle

Více

Příloha č. 1 k Laboratorní příručce. Kód číselníku VZP 93175 Odbornost 815 ONM-IA-206 17 - alfa - hydroxyprogesteron Látková koncentrace

Příloha č. 1 k Laboratorní příručce. Kód číselníku VZP 93175 Odbornost 815 ONM-IA-206 17 - alfa - hydroxyprogesteron Látková koncentrace 17 OH Prog 17 OH Prog 17 alfa-hydroxyprogesteron Kód číselníku VZP 93175 ONM-IA-206 17 - alfa - hydroxyprogesteron nmol/l Referenční meze Muži: 1,5-7,2 Ženy: folikulární fáze: 0,45-3,3 luteální fáze: 2,11-9,4

Více

Laboratorní příručka Patologického oddělení

Laboratorní příručka Patologického oddělení Typ dokumentu: Laboratorní příručka Číslo dokumentu: LP Oblast využití: Patologické oddělení Platnost od: 1.10. 2013 Verze č.: 1 Interval revizí: 1 rok Název dokumentu Laboratorní příručka Patologického

Více

List2. Příloha č.4d Spolupracující laboratoře Seznam dostupných vyšetření. Stránka 1

List2. Příloha č.4d Spolupracující laboratoře Seznam dostupných vyšetření. Stránka 1 Příloha č.4d Spolupracující laboratoře Seznam dostupných vyšetření Analyt Spolupracující laboratoř Materiál Transport - teplota Speciální požadavky 1,25 OH vitamin D FN Plzeň, ONM-ÚID S 4-8 C chránit krev

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LABORATORNÍ PŘÍRUČKA MDgK- plus spol. s r.o. Vydání č. 1 schválila dne: 21.12. 2011 MUDr. Jarmila Klusáková, PhD, Datum platnosti: 22.12. 2012 Stránka 1 z 8 OBSAH: 1. ÚVOD....3 2. INFORMACE O LABORATOŘI

Více

Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015

Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015 Oddělení Povinné ukazatelé kvality Časové období r. 2015 Rychlost odezvy statimových vyšetření Celkový počet Statim vyšetření Statim vyšetření % Průměrná doba odezvy (min) bakteriologie Ag/toxin Clostridium

Více

Psaní multižádanek v UNISu - VIROLOGIE

Psaní multižádanek v UNISu - VIROLOGIE Psaní multižádanek v UNISu - VIROLOGIE Pro požadování vyšetření infekční sérologie nebo PCR přímý průkaz zvolte záložku VIROLOGIE Vyberte záložku Infekční sérologie nebo PCR + přímý průkaz POZOR! NEZAMĚNIT!

Více

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská

Organizace transfuzní služby. I.Sulovská Organizace transfuzní služby I.Sulovská Transfuzní oddělení Výroba transfuzních přípravků (TP) řízena zákony, vyhláškami a metodickými pokyny 2 druhy TO: výrobci TP odběrová střediska Výrobci TP mají uděleno

Více

Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o.

Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o. CHIRONAX INVEST, s.r.o. NESTÁTNÍ ZDRAVOTNICKÉ ZAŘÍZENÍ Řezáčova 1 624 00 Brno Směrnice 47/012 Organizace práce na ambulanci Chironax Invest, s.r.o. Obsah 1. Úvod...2 1.1. Základní pojmy...2 1.2. Použité

Více

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4,

1. Indráková Vanda Změna č.1 na listech č. 1, 3, 4, Standardizovaný operační postup (SOP) Číslo dokumentu: SOP-522 Vydání: 2. Výtisk: 1. Zpracoval: MUDr. Koudová Monika Název: Ověřil: ODBĚR BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU PRO MOLEKULÁRNĚ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ: Mgr.

Více

SMĚRNICE LNS. Laboratorní příručka. Tabulka provedených revizí a změn. Verze 2. Datum změny: 28.4.2015 Datum tisku po revizi: 29.4.

SMĚRNICE LNS. Laboratorní příručka. Tabulka provedených revizí a změn. Verze 2. Datum změny: 28.4.2015 Datum tisku po revizi: 29.4. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Šrobárova 50, Praha 10 Klinika dětí a dorostu SMĚRNICE LNS Identifikace: LNS_LP 001 Platnost směrnice: bez omezení Počet příloh: 0 Interval revizí: ročně k datu

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA DOKUMENTACE QMS PK 02 Laboratorní příručka Typ dokumentace: Interní Verze: 02 Autor (jméno, datum, podpis): MUDr. Jan Šťastný, vedoucí laboratoře Eva Závorková, vedoucí laborantka Schválil (jméno, datum,

Více

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie Druh a číslo dokumentu: Pokyn oddělení Nemocnice s poliklinikou Purkyňova 1849, 470 77 Vydání: 1 Verze: 1 Platnost od: Celkový počet stran: 17 Název dokumentu: Rozdělovník Verze Umístění Odpovědná osoba

Více

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Dokumentace nejen v laboratořích Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Konference Prezídia České asociace sester Praha, 15. 11. 2018 Co je vlastně (řízená) dokumentace? Dokumentace

Více

Požadavek Výsledek (informace)

Požadavek Výsledek (informace) Preanalytická a postanalytická fáze klinicko-biochemické diagnostiky Petr Breinek BC_Pre a Postanalytika_N2011 1 Specifické rysy (procesy) klinicko - biochemické analytiky Požadavek Výsledek (informace)

Více

Vzorový dokument NASKL Směrnice o řízení dokumentace

Vzorový dokument NASKL Směrnice o řízení dokumentace Vzorový dokument NASKL Směrnice o řízení dokumentace 1. Účel Tato směrnice stanovuje závazná pravidla pro tvorbu řízené dokumentace systému kvality. Vymezuje pravomoci a odpovědnosti pracovníků zajišťujících

Více

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI

INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI INOVATIVNÍ KURZY IMUNOANALÝZY A ENDOKRINOLOGIE PRO VĚDECKÉ PRACOVNÍKY- PILOTNÍ ZKUŠENOSTI LÉKAŘSKÉ FAKULTY V PLZNI RNDr. Marie Karlíková, PhD. Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc. Univerzita Karlova - Lékařská

Více

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63)

ONKOLOGIE. Laboratorní příručka Příloha č. 3 Seznam vyšetření imunochemie Verze: 05 Strana 23 (celkem 63) ONKOLOGIE NÁZEV : PSA POUŽITÍ : kvantitativní stanovení celkového PSA (volného PSA i PSA v komplexu s alfa-1-antichymotrypsinem) v lidském séru. Společně s digitálním rektálním vyšetřením (DRE) se u mužů

Více

Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha VÚSL laboratorní úsek část toxikologická. Laboratorní příručka TL VÚSL

Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Praha VÚSL laboratorní úsek část toxikologická. Laboratorní příručka TL VÚSL TL VÚSL Ev. č.: 39 / 37 / 99 / 2016 - ÚVN Platnost od: 26.01.2016 Vypracoval: Bc. Radka Katsarosová dne: 26.01.2016 podpis: Posoudil: Ing. Ivana Černá dne: 26.01.2016 podpis: Schválil: primář plk. MUDr.

Více

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Vydání: 10. Počet stran: 15 Datum vydání: 25. 08. 2015 Platnost od: 25. 08. 2015 LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Zpracoval: Schválil: Mgr.

Více

Ostatní informace: Nahrazuje dokument VD.sg 02, verze 05, platný od

Ostatní informace: Nahrazuje dokument VD.sg 02, verze 05, platný od www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Laboratorní příručka Laboratoř Praha, CUBE, Evropská 178 - genetika Platnost dokumentu: 6. března 2017 Datum vypracování: 3. března

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

OBM ONM - 001. Úroveň dokumentu: IV. Vazba na akreditační standardy: AOP, GLD, QPS. Zpracoval: Ověřil: Schválil:

OBM ONM - 001. Úroveň dokumentu: IV. Vazba na akreditační standardy: AOP, GLD, QPS. Zpracoval: Ověřil: Schválil: NEMOCNICE NA HOMOLCE, Výtisk č.: 1 Počet stran: 15 Počet příloh: 2 Název: Laboratorní příručka IA laboratoře Úroveň dokumentu: IV. Vazba na akreditační standardy: AOP, GLD, QPS Verze: 04 Datum vydání:

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Typ dokumentu: Příručka Zpracoval/datum/podpis: 25. 5. 2014 Přezkoumal/datum/podpis: 3. 6. 2014 Schválil/datum/podpis: 3. 6. 2014 Číslo verze: 02 Číslo výtisku: 01 Platnost od: 1. 7. 2014 Verze: 02 Změna

Více

Městská nemocnice Ostrava, příspěvková organizace

Městská nemocnice Ostrava, příspěvková organizace Městská nemocnice Ostrava, Informace o zpracování dle čl. 13 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním a o volném pohybu těchto a o zrušení

Více

Resortní bezpečnostní cíle

Resortní bezpečnostní cíle Strana 1 z 5 V EU je u 8-12% hospitalizovaných pacientů způsobena újma během poskytování zdravotní péče. Nejčastěji se jedná o pochybení, která se týkají podávání léčivých přípravků, přenosu nemocničních

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

Fakultní nemocnice Olomouc Ústav soudního lékařství a medicínského práva

Fakultní nemocnice Olomouc Ústav soudního lékařství a medicínského práva LABORATORNÍ MANUÁL Obsah: pro uživatele služeb laboratoří Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc Olomouc 2009 1. ÚVOD... 2 2. DEFINICE A ZKRATKY... 2 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE

Více

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro nukleární medicínu 1. Úvod Požadavky na klinické audity jsou stanoveny v hlavě V díl

Více

REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet

REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet 1 REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet Ing. Ivana Jenšovská, STROFIOS a.s. Brno, 29.11. 2014 2 REGULAČNÍ OMEZENÍ amb. spec. Regulace na ZULP/ ZUM, léky a zdravotnické prostředky,

Více

ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE A

ODDĚLENÍ KLINICKÉ MIKROBIOLOGIE A SMĚRNICE Vypracoval: Mgr. Klára Vavrušková, odborný pracovník v laboratorních metodách Schválil: prim. MUDr. Vladimír Kracík, primář LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Verze: 12.0 Adresa: Krajská nemocnice Liberec,

Více

Transport vzorků ČR. Petra Vidláková,Drahomíra Kyjovská,Monika Koryčánková

Transport vzorků ČR. Petra Vidláková,Drahomíra Kyjovská,Monika Koryčánková Transport vzorků ČR Petra Vidláková,Drahomíra Kyjovská,Monika Koryčánková Transport vzorků Seznam center v rámci ČR Označení center - Brno 1-01-001 - Hradec Králové 1-02-001 - Olomouc 1-03-001 - Plzeň

Více

HODNOCENÍ SPOKOJENSTI ZÁKAZNÍKŮ OLM

HODNOCENÍ SPOKOJENSTI ZÁKAZNÍKŮ OLM HODNOCENÍ SPOKOJENSTI ZÁKAZNÍKŮ 1/5 Hodnocení spokojenosti zákazníků (klinického pracovníka) se službami poskytovanými MOÚ. Dotazník spokojenosti zákazníka byl určen pro lékaře MOÚ, vrchní a staniční sestry

Více

ČESKÁ ASOCIACE SESTER, o. s.

ČESKÁ ASOCIACE SESTER, o. s. PRACOVNÍ POSTUP Pracovní skupina soudní znalci ČESKÁ ASOCIACE SESTER, o. s. Vydání: 1. 1. 2009 Revize provedena 25. 2. 2009 Revize provedena 1. 9. 2010 Frekvence kontroly: 1x ročně Česká asociace sester

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA DOKUMENTACE QMS PK 02 Laboratorní příručka Typ dokumentace: Verze: 03 Autor (jméno, datum, podpis): Schválil (jméno, datum, podpis): Interní MUDr. Jan Šťastný, vedoucí laboratoře Lenka Vithová, vedoucí

Více

Poučení FORMULÁŘ "EVIDENČNÍ LIST zdravotní pojišťovny"

Poučení FORMULÁŘ EVIDENČNÍ LIST zdravotní pojišťovny Poučení FORMULÁŘ "EVIDENČNÍ LIST zdravotní pojišťovny" Evidenční list je čtyřdílný.. EVIDENČNÍ LIST zdravotní pojišťovny. Určen pro VoZP, ke které se pojištěnec přihlašuje. OZNÁMENÍ O PŘIJETÍ do evidence

Více

REKLAMAČNÍ ŘÁD R E K L A M A Č N Í

REKLAMAČNÍ ŘÁD R E K L A M A Č N Í Revize č.: Strana: 1/9 R E K L A M A Č N Í Ř Á D Vinohradská 156/2222, IČ: 469 94 742 (Hlavní organizační a řídící dokument společnosti úrovně A ) Datum platnosti : dnem vydání Výtisk číslo : 2 Funkce

Více

Laboratorní příručka LNS.

Laboratorní příručka LNS. Laboratorní příručka Laboratorní příručka LNS. Interval revizí: ročně k datu schválení Počet příloh: 0 Datum tisku: 7.1.2019 Zpracovala: Mgr. Monika Hedelová Datum: 7.1.2019 Zkontrolovala: Mgr. Monika

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB PRACOVIŠTĚ ZDRAVOTNICKÉHO TÝMU IČO 0 0 8 4 3 9 8 9 IČZ smluvního ZZ 9 1 0 0 9 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 9 1 M 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Ostrava PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 8.11.11 /4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Endokrinologický ústav Laboratorní komplement Endokrinologického ústavu Národní 8, Praha 1

Endokrinologický ústav Laboratorní komplement Endokrinologického ústavu Národní 8, Praha 1 Pracoviště zdravotnické laboratoře: Oddělení klinické biochemie (OKB) Oddělení steroidů a proteofaktorů (OSP) Oddělení klinické imunoendokrinologie (OKIE) 4. Oddělení molekulární endokrinologie (OME) Oddělení

Více

21. Směrnice o poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Část I. Obecná ustanovení

21. Směrnice o poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Část I. Obecná ustanovení 21. Směrnice o poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Část I. Obecná ustanovení Článek 1 Tato směrnice upravuje postup Jihočeské vědecké knihovny v Českých

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ PODLE ZÁKONA O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM

ZÁKLADNÍ INFORMACE O ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ PODLE ZÁKONA O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM Úsek ředitele Právní odbor ZÁKLADNÍ INFORMACE O ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ PODLE ZÁKONA O SVOBODNÉM PŘÍSTUPU K INFORMACÍM I. Důvod a způsob založení povinného subjektu - Fakultní nemocnice Olomouc Fakultní

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení SurGal Clinic s.r.o. Drobného 38 40 602 00 Brno IČ 46965033 DIČ CZ 46965033 tel.: +420 532 149 333 fax.: +420 532 149

Více

Nové akreditační standardy

Nové akreditační standardy Nové akreditační standardy Proč nové standardy Den vydání nové revize je prvním dnem přípravy revize další Zkušenosti z aplikace standardů Usnadnění a zjednodušení interpretací Jednoznačnost Legislativa

Více

Praha 2, Londýnská 15

Praha 2, Londýnská 15 PRACOVNÍ POSTUP Pracovní skupina soudní znalci Vydání: 1. 1. 2009 Revize provedena 25. 2. 2009 Revize provedena 1. 10. 2015 Revize provedena 1. 11. 2016 Revize provedena 4. 4. 2017 Frekvence kontroly:

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA (pozn.: možná bude po včlenění části aktivit týkající se hematalologie časem aktualizovaná, prověřit)

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA (pozn.: možná bude po včlenění části aktivit týkající se hematalologie časem aktualizovaná, prověřit) LABORATORNÍ PŘÍRUČKA (pozn.: možná bude po včlenění části aktivit týkající se hematalologie časem aktualizovaná, prověřit) Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Jméno Funkce Vypracoval

Více

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoří Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoří Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc Vydání: 3. Počet stran: 15 Datum vydání: 01. 03. 2015 Platnost od: 01. 03. 2015 LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoří Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc

Více

Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno

Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno Bc. Jiří Kotrbatý Proces akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Voroněž, Brno 25.10.2016 Indikátory kvality - úvod ČSN EN ISO 15189:2007, 4.12.4 ČSN EN ISO 15189:2013, 4.14.7 stanovit indikátory

Více

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008 Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86, 380 01 Dačice č.j. 3H/2008 Směrnice o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Část

Více

Reklamační řád. Str. 01 REKLAMAČNÍ ŘÁD. Společnost Moneychange s.r.o. vydává následující vnitřní předpis:

Reklamační řád. Str. 01 REKLAMAČNÍ ŘÁD. Společnost Moneychange s.r.o. vydává následující vnitřní předpis: Str. 01 REKLAMAČNÍ ŘÁD Společnost Moneychange s.r.o. vydává následující vnitřní předpis: I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 Působnost (1) Tento reklamační řád upravuje postupy pro náležité, bezplatné a rychlé vyřizování

Více

Laboratorní příručka Oddělení laboratorní imunologie Ústav klinické imunologie a alergologie

Laboratorní příručka Oddělení laboratorní imunologie Ústav klinické imunologie a alergologie S/A/94470/013 Laboratorní příručka Zpracoval: Přezkoumal: Schválil: MUDr. Dana Bartoňková RNDr. Martina Štouračová prof. MUDr. Jiří Litzman, CSc. Vedoucí oddělení Zástupce vedoucí oddělení Přednosta ÚKIA

Více

Praha 2, Londýnská 15

Praha 2, Londýnská 15 PRACOVNÍ POSTUP Pracovní skupina soudní znalci Vydání: 1. 1. 2009 Revize provedena 25. 2. 2009 Revize provedena 28. 4. 2014 Frekvence kontroly: 1x ročně Česká asociace sester Prezidium Odborný garant:

Více

Čl. 1 Přijímání stížností

Čl. 1 Přijímání stížností Gymnázium a Střední odborná škola, Moravské Budějovice, Tyršova 365, PSČ 676 19 Směrnice k vyřizování stížností, oznámení a podnětů a vyřizování žádostí o poskytnutí informací doručených Gymnáziu a Střední

Více

Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni. SMĚRNICE č 17. upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni

Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni. SMĚRNICE č 17. upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni Účetní jednotka: Západočeské muzeum v Plzni SMĚRNICE č 17 upravující postup vyřizování stížností přijatých v Západočeském muzeu v Plzni CL 1 Předmět a rozsah směrnice Tato interní směrnice vychází z platných

Více

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE Vohrnová Ivana Operační sály Lochotín FN Plzeň OPERAČNÍ SÁLY LOCHOTÍN FN PLZEŇ OS Lochotín: 12 - operačních

Více

III. interní gerontometabolická klinika Výzkumná laboratoř LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Verze 2.01

III. interní gerontometabolická klinika Výzkumná laboratoř LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Verze 2.01 III. interní gerontometabolická klinika Výzkumná laboratoř LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Verze 2.01 říjen 2014 Obsah A 01 Předmluva... 4 B 01 Identifikace právního subjektu FN Hradec Králové... 5 B 02 Identifikace

Více

Směrnice oddělení SMO NH PAT 04. Laboratorní příručka

Směrnice oddělení SMO NH PAT 04. Laboratorní příručka NH Hospital a.s. - Nemocnice Hořovice K Nemocnici 1106/14, 268 31 Hořovice tel.: +420 311 551 111 fax: +420 311 559 050 e-mail: sekr@nemocnice-horovice.cz www.nemocnice-horovice.cz Směrnice oddělení SMO

Více

Fakultní nemocnice Olomouc Ústav soudního lékařství a medicínského práva

Fakultní nemocnice Olomouc Ústav soudního lékařství a medicínského práva LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Obsah: pro uživatele služeb laboratoří Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc Olomouc 2013 1. ÚVOD... 2 2. DEFINICE A ZKRATKY... 2 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE

Více

Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu. Zodpovědná osoba: 24.6.2011 do 9.00 hod.

Výzva k podání nabídky na plnění veřejné zakázky malého rozsahu. Zodpovědná osoba: 24.6.2011 do 9.00 hod. VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU: Lhůta pro podání nabídek: 24.6.2011 do 9.00 hod. Zodpovědná osoba: Ing. František Řeřicha +420 377 402 500 rericha@fnplzen.cz V souladu

Více

Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů

Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů Informace o zpracování osobních údajů smluvních partnerů Vážení partneři, dovolte, abychom Vás v souladu s Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se

Více

Zásady pro podávání žádostí

Zásady pro podávání žádostí Zásady pro podávání žádostí I. Obecná ustanovení 1. Tyto zásady upravují postup Sociálních služeb Karviná (dále jen SSK) jako povinného subjektu při poskytování informací podle zákona č.106/1999 Sb., o

Více

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI

PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI PŘEZKOUMÁNÍ SYSTÉMU MANAGEMENTU KVALITY V HEMATOLOGICKÉ LABORATOŘI Bc. Jiří Kotrbatý Akreditace v hematologické laboratoři, Sysmex Hotel Holiday Inn, Brno, salonek Beta 16.4.2015 Přezkoumání systému

Více

Laboratorní příručka LP 01

Laboratorní příručka LP 01 DOKUMENTACE SMK Laboratorní příručka LP 01 Verze: 13 Platnost: 1.9.2016 Typ dokumentace: Interní Výtisk: 01 Zpracoval, dne: MUDr. Natálie Mészárosová - vedoucí laboratoře Schválil, dne: Ing. Jan Linhart,

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř TO

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř TO LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Transfuzní oddělení Laboratoř TO Účinnost od 25.01.2016 Verze č. 9 Tímto předpisem se ruší Verze č. 8, platnost od 2. 2. 2015 Odborný garant Zpracoval Přezkoumal Schválil Jméno a příjmení,

Více

Laboratorní příručka Histopatologická laboratoř DVK

Laboratorní příručka Histopatologická laboratoř DVK Strana 1 z 9 Histopatologická laboratoř DVK Obsah: 1. Účel a oblast platnosti dokumentu...2 2. Zkratky...2 3. Odpovědnosti a pravomoci...2 3.1 Organizace laboratoře..2 3.2. Základní informace o laboratoři

Více

Manipulace se vzorky Příjem biologického materiálu

Manipulace se vzorky Příjem biologického materiálu Typ dokumentu: STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP Nemocnice Břeclav příspěvková organizace Číslo dokumentu: SOP / PAT - 02 Oblast využití: patologicko-anatomické oddělení Platnost od: 20.11. 2015 Verze č.: 4.0

Více

Informace o zpracování a ochraně osobních údajů

Informace o zpracování a ochraně osobních údajů Informace o zpracování a ochraně osobních údajů Prohlášení o zpracování osobních údajů dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních

Více

Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři. Roubalová Lucie

Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři. Roubalová Lucie Procesy a management rizik ve zdravotnické laboratoři Roubalová Lucie Procesy v laboratoři Proces soubor vzájemně souvisejících nebo vzájemně působících činností, které přeměňují vstupy na výstupy Hlavní

Více

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku.

A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Katalog laboratorních vyšetření změna č. 2, platnost od 01.10.2016 Krevní skupina A, B, AB, 0. Interpretace dle návodu k diagnostiku. Rutina: do 72 hodin Statim: do 2 hodin od doby doručení vzorku na TO

Více

7.3. Rozdělovník: Informační portál PKN 2/13

7.3. Rozdělovník: Informační portál PKN 2/13 OBSAH Kapitola Název kapitoly Strana 1. Úvodní ustanovení 3 2. Účel 3 3. Oblast platnosti 3 4. Definice pojmů a zkratky 3 4.1 Definice pojmů 3 4.2 Zkratky 3 5. Odpovědnosti a pravomoci 3 6. Informace o

Více

SMĚRNICE č. 6. ZAJIŠTĚNÍ EVIDENCE, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMŮ O ÚRAZU ŽÁKŮ A STUDENTŮ SŠ a MŠ

SMĚRNICE č. 6. ZAJIŠTĚNÍ EVIDENCE, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMŮ O ÚRAZU ŽÁKŮ A STUDENTŮ SŠ a MŠ Název procesu/ Číslo Vlastník SMĚRNICE č. 6 ZAJIŠTĚNÍ EVIDENCE, HLÁŠENÍ A ZASÍLÁNÍ ZÁZNAMŮ O ÚRAZU ŽÁKŮ A STUDENTŮ SŠ a MŠ Tato směrnice nahrazuje: Datum platnosti od: 01.07.2014 Základní právní předpisy:

Více

Název standardu: D-06 Postupy před vyšetřením (preanalytická fáze)

Název standardu: D-06 Postupy před vyšetřením (preanalytická fáze) Název standardu: D-06 Postupy před vyšetřením (preanalytická fáze) Abstrakt: Laboratoř má zpracovány informace a pokyny pro komunikaci s uživateli týkající se preanalytické fáze, které jsou dostupné všem

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Návrh VYHLÁŠKA ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle. zákona č. /2009 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich

Více

Metodika pro pořizování a předávání dokladů

Metodika pro pořizování a předávání dokladů Metodika pro pořizování a předávání dokladů pro komunikaci mezi poskytovateli zdravotních služeb a zdravotními pojišťovnami Verze 6.2 Doplněk č. 34 textu metodiky Upravené znění na základě výsledků projednání

Více

2.1. Kupní smlouva vzniká v okamžiku odeslání objednávky kupujícím.

2.1. Kupní smlouva vzniká v okamžiku odeslání objednávky kupujícím. 1. Úvodní ustanovení 1.1. Kupující zasláním své objednávky potvrzuje, že souhlasí s níže uvedenými obchodními podmínkami. Dále pak,že byl obeznámen s možnostmi odstoupení od smlouvy ve lhůtě 14 dnů od

Více

Směrnice 18-18 Strana 2 z 5. 5. Postup

Směrnice 18-18 Strana 2 z 5. 5. Postup Strana 2 z 5 5. Postup 5.1 Kontrola Kontrole zkoušce (vyšetření) na přítomnost alkoholu, kterou provádí BA, pověření zaměstnanci PARAMO, a. s., nebo příslušný orgán státní správy, jsou povinni se podrobit

Více

Výsledky a nálezy. Laboratoře RNDr. Zdeněk Čecháček, s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99. Bratislavská Brno

Výsledky a nálezy. Laboratoře RNDr. Zdeněk Čecháček, s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99. Bratislavská Brno Výsledky a nálezy Laboratoře RNDr. Zdeněk Čecháček, s.r.o. Člen klinických laboratoří IFCOR-99 Bratislavská 2 604 70 Brno Platí od: 1.6.2013 1 DLP1-6/2013 6. Laboratorní výsledky a nálezy 6.1. Informace

Více

Výzkum senzitivity detekce metastatického procesu - 2015

Výzkum senzitivity detekce metastatického procesu - 2015 VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU: Lhůta pro podání nabídek: 01.09.2015, do 9.00 h Zodpovědná osoba: prof.mudr.ondřej Topolčan,CSc., náměstek ředitele pro vědu a výzkum +420

Více

Fakultní nemocnice Olomouc Laboratoře Transfuzního oddělení. Laboratorní manuál LABORATORNÍ MANUÁL

Fakultní nemocnice Olomouc Laboratoře Transfuzního oddělení. Laboratorní manuál LABORATORNÍ MANUÁL LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoří Transfuzního oddělení. Olomouc 2009 Obsah: 1. ÚVOD... 2 2. Definice a zkratky... 2 3. ZÁKLADNÍ INFORMACE O Laboratořích TRANSFuZNÍHO ODDĚLENÍ... 3 3.1.

Více

NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o.

NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o. NEMOCNICE POČÁTKY, s.r.o. Havlíčkova 206, 394 64 Počátky Název: Evidenční značka: VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ, OZNÁMENÍ, PODNĚTŮ A EVIDENCE PODĚKOVÁNÍ OD OBČANŮ A ORGANIZACÍ SM-NP-5-2015 Identifikace: Nahrazuje:

Více

Příloha č. 4 Obchodní podmínky pro poskytování služby DopisOnline

Příloha č. 4 Obchodní podmínky pro poskytování služby DopisOnline Česká pošta, s.p. sídlem Praha 1, Politických vězňů 909/4, PSČ: 22599, IČ: 47 11 49 83 zapsaný v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze oddíl A, vložka 7565 OBCHODNÍ PODMÍNKY PRO POSKYTOVÁNÍ

Více

Příručka pro odběr primárních vzorků Oddělení patologie, Histologická laboratoř Dokument první vrstvy řízené dokumentace

Příručka pro odběr primárních vzorků Oddělení patologie, Histologická laboratoř Dokument první vrstvy řízené dokumentace Oddělení patologie, Histologická laboratoř Strana: 1 NEMOCNICE HAVLÍČKŮV BROD ODDĚLENÍ PATOLOGIE Husova 2624, Havlíčkův Brod, PSČ 580 22 Příručka pro odběr primárních vzorků Oddělení patologie, Histologická

Více

Datum vydání: Platnost od: Laboratorní manuál

Datum vydání: Platnost od: Laboratorní manuál Vydání: 4. Počet stran: 17 Datum vydání: 01. 02. 2018 Platnost od: 01. 03. 2018 Laboratorní manuál pro uživatele služeb laboratoří Ústavu soudního lékařství a medicínského práva Fakultní nemocnice Olomouc

Více

Směrnice Spojené akreditační komise, o.p.s. S-03 Zásady práce konzultantů a členů hodnotitelských týmů SAK revize 00. Článek I Předmět úpravy

Směrnice Spojené akreditační komise, o.p.s. S-03 Zásady práce konzultantů a členů hodnotitelských týmů SAK revize 00. Článek I Předmět úpravy Směrnice Spojené akreditační komise, o.p.s. S-03 Zásady práce konzultantů a členů hodnotitelských týmů SAK revize 00 Článek I Předmět úpravy Tato směrnice stanoví požadavky na výkon činnosti konzultantů

Více

JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE. NÁZEV: Směrnice o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE. NÁZEV: Směrnice o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím JIHOČESKÝ KRAJ SMĚRNICE NÁZEV: Směrnice o poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím ČÍSLO: SM/10/RK (ev. č. 6/07) ZMĚNA Č.: 3 PLATNÁ OD: 1. 4. 2007 ROZSAH PŮSOBNOSTI:

Více

Parametry vyšetření Příloha č. 2 k Laboratorní příručce

Parametry vyšetření Příloha č. 2 k Laboratorní příručce 17 OH Prog 17 OH Prog 17 alfa-hydroxyprogesteron Kód v LIS 32 Kód číselníku VZP 93175 ONM-IA-206 17 - alfa - hydroxyprogesteron nmol/l Referenční meze Muži: 1,5-7,2 Ženy: folikulární fáze: 0,45-3,3 luteální

Více