Jeřáby. Obecné informace o jeřábech

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jeřáby. Obecné informace o jeřábech"

Transkript

1 Obecné informace o jeřábech Umístění jeřábu má velký vliv na provedení upevnění. Zde naleznete několik doporučení pro umístění za kabinou, umístění vzadu montovaných jeřábů a uprostřed montovaných jeřábů. V některých zemích podléhají jeřáby určitým právním požadavkům. V rámci EU a EFTA jsou jeřáby definovány jako strojní zařízení a musejí proto splňovat požadavky uvedené ve Vyhlášce pro strojní zařízení. Obecné informace o jeřábech Více informací o Vyhlášce pro strojní zařízení naleznete v dokumentech Použití a zodpovědnost a Kontrola kvality a bezpečnosti před dodáním zákazníkovi. 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 1 (23)

2 Během špatných nebo velmi jízdních podmínek, mohou být použity jeřáby s kloubovými rameny. Jízdní podmínky představují faktor, který ovlivňuje provedení upevnění příčky. Pokud jsou za těchto podmínek použity jeřáby s pevnými rameny, může dojít k poškození upevnění jeřábu, rámu podvozku a ostatních komponentů podvozku, protože upevnění jeřábu k rámu podvozku má omezenou pružnost. Pro dobré a středně dobré jízdní podmínky mohou být použity jeřáby s kloubovými a pevnými rameny. Zkušenosti ukazují, že jeřáby s kloubovými rameny poskytují lepší komfort, protože torzní pružnost rámu podvozku není přímo ovlivněna uchycením. Otočné kloubové rameno vpředu poskytuje nižší zatížení přední nápravy a více prostoru pro ovládání. Vždy zkontrolujte, zda jeřáb nepřetěžuje přední nápravu vozidla a vyberte nádrže, které poskytnou dostatek prostoru pro podpěrné nohy jeřábu. Stabilita Stabilita jeřábu během použití se určuje následujícím způsobem: Jeřáb s kloubovým ramenem Nákladní vozidlo Zatížením Podpěrné nohy Povrch Poloha ramena jeřábu v pracovním prostoru Více informací o předních podpěrných nohách naleznete v části Vpředu montovaná výbava. Více informací o výpočtech stability naleznete v dokumentu Stabilita proti překlopení. Podpěrné nohy musí být dobře vysunuty pro dobrou stabilitu. Kromě podpěrných nohou, tvoří také kola, která se dotýkají země další podpěrné body. Stabilita je nejhorší, pokud zdvíhání probíhá šikmo vpředu před nákladním vozidlem. To znamená, že zdvíhací kapacita jeřábu je při práci před nákladním 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 2 (23)

3 vozidlem snížena nebo že provozní oblast jeřábu musí být omezena na oblast za podpěrnými nohami. 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 3 (23)

4 Upevnění 2-5 Normální upevnění jeřábu Pro zajištění dobré jízdní způsobilosti, jeřáb musí zůstávat na speciálních držácích jeřábu, které jsou přišroubovány do profilu rámu podvozku. Vzdálenost mezi jeřábem a pomocným rámem musí být 2 až 5 mm. Viz obrázek. Použijte podélně pružné držáky pro upevnění přední části pomocného rámu na rám podvozku. Držáky jeřábu nesmí být použity. Namontujte jeřáb co nejvíce vpřed pro snížení napětí v rámu podvozku a snížení rizika výskytu vibrací Více příkladů použití je uvedeno v části Pomocný rám Upevnění s výztuhami Některé typy jeřábů mohou být upevněny pomocí výztuh. Obrázek ukazuje příklad držáku jeřábu pro výztuhy. Tento typ výztuh vyžaduje hodně prostoru, a proto se ne vždy používá :30-01 Vydání 5 cs-cz 4 (23)

5 Zesílené upevnění jeřábu Pro použití jeřábů velkých velikostí, musí být nejdříve upevnění jeřábu zesíleno. Vyrobte výztuhu, kterou vpředu a vzadu přišroubujete k podpěře jeřábu, viz obrázek. Zajistěte výztuhu jeřábu v rámu podvozku a v profilu pomocného rámu. Účelem výztuhy rámu je nést jeřáb. R :30-01 Vydání 5 cs-cz 5 (23)

6 Pomocný rám vytváří vyšší torzní a zkrutnou sílu a vyšší napětí ve spojovacích bodech. Abyste se vyvarovali vysokému napětí a snížili riziko vibrací rámu, pomocný rám musí začínat v přední části jeřábu a musí být prodloužen do konce rámu podvozku. Nýty na horní části rámu podvozku U některých vozidel se v horní části rámu podvozku nacházejí nýty, které překážejí pomocnému rámu. Hlavy nýtů mají průměr 22 mm. Vytvořte otvor ve spodní přírubě pomocného rámu pro vytvoření prostoru pro nýty. Viz obrázek. Zadní nýt se nachází 353 nebo 403 mm (viz tabulku dále v dokumentu) za středem přední nápravy Umístění nýtu na rámu podvozku 2. Tvar otvoru ve spodní přírubě pomocného rámu 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 6 (23)

7 U následujících vozidel se v horní části rámu podvozku nacházejí 3 nýty, které překážejí pomocnému rámu. Rám Konfigurac e Motor Převodovka Kabina Zatížení přední nápravy Zatížení dvounápravy 700 D9, D13 Manuální D16 16 Bez nýtů D16 16 Bez nýtů 403 8x4Z D9, D13 Manuální 14, 16 >= 2x8 000 >= D16 Bez nýtů 403 4x2 4x4 6x2 6x2*4 a 6x2*4 b 6x2/2 6x2/4 6x4 6x6 950, 957, 958 8x2*6 D16 16 Bez nýtů 403 8x2/*4 8x2/2 8x2/4 8x4 c 8x4*4 d 8x4*4 b Levý Délka Pravý 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 7 (23)

8 Rám Konfigurac e Motor Převodovka Kabina Zatížení přední nápravy Zatížení dvounápravy 8x4/4 8x6 950, 957, 958 8x6/4 D16 16 Bez nýtů 403 8x8 10x4*6 a. Pravostranné řízení s bubnovou brzdou na první přední nápravě b. Levostranné řízení c. Zadní vzduchové pérování d. Pravostranné řízení s bubnovou brzdou nebo kotoučovou brzdou na první přední nápravě Levý Délka Pravý 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 8 (23)

9 Jeřáby dimenzované pro méně než 30 tun na metr (tm) Při přípravě pro použití sklápěčky, valníku nebo jiné nástavby: Připojte pomocný rám k pomocnému rámu nástavby pomocí svárů do dvou profilů pomocného rámu. Vyberte příslušný rozměr profilu, tak dlouhý aby povrchová pohybová setrvačnost neklesla pod minimální doporučenou hodnotu. Postupujte podle tabulky. Další informace o pomocných rámech naleznete v dokumentu Provedení pomocného rámu. Další informace o materiálu rámu naleznete v dokumentu Rámy podvozku. Normální upevnění jeřábu Zesílené upevnění jeřábu Rám C max v x š x s I x Rám C max v x š x s I x I x = Minimální povrchová pohybová setrvačnost na příčku Pomocný rám Pomocný rám C max = Maximální velikost jeřábu v tunách na metr v cm 4 F x80x6 290 F x80x8 900 v x š x s = Výška, šířka a síla v mm x80x x80x F x80x6 290 F x80x8 900 Doporučujeme použít ocelové pomocné rámy s U profilem vyrobené z x80x8 665 F x80x materiálu odpovídajícím rámu podvozku. F957 F x80x :30-01 Vydání 5 cs-cz 9 (23)

10 Použijte příčky v přední části pomocného rámu při upevnění jeřábu do rámu podvozku. Na vozidlech s třístranným sklápěčem, přední část podpěrné hřídele sklápěče musí být umístěna co nejvíce vpředu, abyste se vyvarovali vzniku oscilace v rámu. Můžete také použít nízký pomocný rám pro snížení celkové výšky, dokud není celková hranice zkrutu pro rám podvozku a pomocný rám pod doporučenou hodnotu. Mezi příčkami pomocného rámu použijte například čtvercový profil pomocného rámu, výztužné plechy nebo celý ocelový plech. Poznámka: Pokud se mění výška pomocného rámu (a tak se mění i jeho hodnota l x ), zajistěte, aby byl přechod mezi jednotlivými co nejplynulejší. 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 10 (23)

11 Velké jeřáby dimenzované pro více než 30 tun na metr (tm) Velké jeřáby běžně potřebují mít 2 páry podpěrných nohou a podstatně vyšší pevnost a torzní tuhost pomocných rámů. Při přípravě pro 2 páry podpěrných nohou musí být pomocný rám po celé své délce vyztužený křížem pro zvýšení odolnosti vůči torzním sílám. Viz obrázek :30-01 Vydání 5 cs-cz 11 (23)

12 Pomocné rámy Příklady mohou poskytovat nějaké návody na dimenzování a design, ale vždy je výrobce nástavby zodpovědný za provedení správných výpočtů pevnosti a stability. DŮLEŽITÉ! Zasuňte příčky pomocného rámu co nejvíce pod kabinu. Neukončujte pomocný rám ostře, místo toho zde proveďte rádius alespoň 5 mm ke spodní přírubě. Velké jeřáby na tahačích Obrázek ukazuje příklad designu pomocného rámu pod jeřábem vyšším než pod točnicí. Jeřáb je dimenzovaný přibližně na tm. Nad nízkým čtvercovým profilem (80x160x10 mm) je ocelový plech o síle přibližně 12 mm podél celého pomocného rámu. To také poskytuje držák pro točnici. Přímo pod jeřábem se na horní části pomocného rámu nachází dodatečný čtvercový profil (60x140x10 mm) a příčka rámu je prodloužená maximálně vzad, jak to prostor umožňuje s ohledem na další 12 mm silný ocelový plech a připojený přívěs Výztužné plechy v příkladu jsou přibližně 10 mm silné. U jeřábů dimenzovaných přibližně na tm musí být výztužné plechy zasunuté pod profil příčky. To umožní upevnění dalšího čtvercového profilu přibližně 160x90x10 mm. Případně je nutno okolo rámu podvozku vytvořit schránku připojenou k přednímu a zadnímu páru podpěrných nohou. 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 12 (23)

13 Velké jeřáby na nákladních vozidlech Obrázek ukazuje příklad provedení pomocného rámu pro jeřáb dimenzovaný na 45 tm. Podélný čtvercový profil o rozměru 150x250x10 mm. Příčka rámu s U-profilem 220x80x9 mm a výztužné plechy o síle přibližně 10 mm. Stejné nařízení jako pro velké jeřáby na tahačích platí pro velké jeřáby na nákladních vozidlech, viz předešlý příklad :30-01 Vydání 5 cs-cz 13 (23)

14 Jeřáby Jeřáb montovaný vzadu Jeřáb montovaný vzadu Při nakládání a vykládání pomocí jeřábu montovaného vzadu je zadní přesah vystaven velmi vysokému napětí. Proto je velmi důležité, aby byl zadní přesah vyroben dostatečně pevný, aby nedošlo k poškození rámu podvozku nebo pomocného rámu. Vzadu montované jeřáby ve většině případů poskytují nepříznivé podmínky zatížení, jelikož je jeřáb namontován úplně vzadu vozidla. Jeřáb představuje dlouhou páku na zadní podpěrné body v rámu podvozku. Odpružení a pružnost zadního přesahu, které jeřáb způsobuje, poskytuje navýšení pro odpovídající pohyby v podvozku před zadním přesahem a mohou mít za následek oscilaci rámu. To se primárně objevuje na nenaloženém vozidle a zřídka kdy je možné je úplně odstranit. Zatížení přední nápravy na naloženém vozidle je nízké u vozidla se vzadu montovaným jeřábem, což může výrazně ovlivnit řízení vozidla. Použijte posuvné upevnění tak, aby se mohlo zvýšit zatížení přední nápravy při jízdě :30-01 Vydání 5 cs-cz 14 (23)

15 Jeřáb montovaný vzadu Upevnění Vzadu montovaný jeřáb může být upevněn přímo do rámu podvozku, pomocí držáků do profilu rámu podvozku. Pevně namontovaný jeřáb Ponechte jeřáb na držácích jeřábu, které jsou přišroubovány do profilu rámu. Přizpůsobte počet a rozměry šroubů zatížení. Zesilte rám podvozku pomocí pomocného rámu. Spojte společně držák jeřábu, pomocný rám a rám podvozku do pevné jednotky Upevnění trvale montovaného jeřábu příklady upevnění trvale montovaného jeřábu 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 15 (23)

16 Jeřáb montovaný vzadu Jeřáb upevněný pomocí držáků Upevněte držáky do profilu rámu podvozku pomocí šroubových spojů. Přizpůsobte počet a rozměry šroubů zatížení. Zesilte rám podvozku pomocí pomocného rámu. Spojte společně držák jeřábu, pomocný rám a rám podvozku do pevné jednotky Více informací o šroubových spojích naleznete v dokumentu Šroubové spoje. Upevnění jeřábu pomocí svorek Mnoho jeřábů je připravena pro upevnění do pomocného rámu pomocí svorek. Montáž jeřábu pomocí svorek je povolena, pokud je rám podvozku a pomocný rám chráněn podle obrázku :30-01 Vydání 5 cs-cz 16 (23)

17 Jeřáb montovaný vzadu Pomocný rám Pomocné rámy pro vzadu montované jeřáby přibližně do 20 tun na metr U nebo Z profily jsou doporučeny pro zajištění, že přední část pomocného rámu bude relativně torzně pružná. Další informace o materiálu rámu naleznete v dokumentu Rámy podvozku. Zesilte pomocný rám například křížovou vzpěrou pro vytvoření pevnosti v zadním přesahu. Tabulka níže poskytuje doporučené rozměry pomocných rámů pro různé typy podvozků. Uvádí pouze příklady, jak získat povrchové pohybové zrychlení l x s určitým U-profilem. Povrchové pohybové zrychlení předpokládá, že pomocný rám je vyroben z oceli a kvalita materiálu odpovídá rámu podvozku. Rám F800 Typ nákladního vozidla 4x2 Z 8 4x2 A/B 8 C max L max I x v x š x s x80x6 C max = Maximální velikost jeřábu v tunách na metr x80x8 L max = Maximální vzdálenost od hnací nápravy k zadnímu zakončení rámu v mm x80x6 I x = Minimální povrchová pohybová setrvačnost na příčku v cm x80x8 v x š x s = Výška, šířka a síla v mm 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 17 (23)

18 Jeřáb montovaný vzadu Rám F950 Typ nákladního vozidla C max L max I x v x š x s x80x x80x8 4x2 Z x80x x80x x80x x80x x80x x80x8 4x2 A/B x80x x80x x80x x80x x80x8 8 6x2 A/B x80x8 6x4 A/B x80x8 12 8x2 A x80x8 8x4 A x80x x80x x80x8 12 6x4 Z x90x8 8x4 Z x90x x80x8 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 18 (23)

19 Jeřáb montovaný vzadu Rám F958 Typ nákladního C max L max I x v x š x s vozidla x80x x80x8 6x2 Z x80x8 17 8x2 Z x80x x80x x80x x80x x80x8 6x4 Z x80x8 17 8x4 Z x90x x90x x80x x80x8 12 6x2 A x80x8 6x4 A x80x8 17 8x2 A x80x8 8x4 A x80x x80x8 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 19 (23)

20 Jeřáb montovaný vzadu Příklady upevnění L L Podvozek s konfigurací kol 4x2 a zadní nápravou odpruženou vzduchovým pérováním Podvozek s konfigurací kol 6x2 nebo 6x2*4 a zadními nápravami odpruženými vzduchovým pérováním 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 20 (23)

21 Jeřáb montovaný vzadu Pomocné rámy pro vzadu montované jeřáby pro vyšší zatížení než 20 tun na metr Při přípravě pro velké vzadu montované jeřáby, běžné pomocné rámy a příčné zesílení není dostatečné. Rám musí být také zesílen pomoc výztužných plechů. U jeřábů přibližně do 30 tun na metr je obecně dostatečné, budou-li výztužné plechy sahat od zadního konce rámu k přední části dvounápravy. U jeřábů s nosností před 30 tun na metr musí výztužné plechy sahat od zadního konce rámu na úroveň předního páru podpěrných nohou. U vzadu montovaných jeřábů, které vyžadují 2 páry podpěrných nohou, musí být celý pomocný rám příčně zesílen. Vždy zkontrolujte zatížení přední nápravy při jízdě s nenaloženým nákladním vozidlem. Dodatečné zesílení pomocí výztužných plechů Křížové zesílení celého pomocného rámu. 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 21 (23)

22 Jeřáb montovaný vzadu Extra příčka rámu pro vozidla s vzadu montovaným jeřábem Pro zvýšení pevnosti podvozku, společnost Scania vytvořila uzavřenou příčku pro upevnění do zadního konce rámu. Použijte příčku rámu na podvozku se vzduchovým pérováním nebo na podvozku se vzadu montovaným jeřábem. Upevněte příčku co nejvíce vzadu rámu podvozku. Maximální vzdálenost k přední hraně rámu podvozku je 300 mm. Postupujte následovně: Využijte otvory v zakončení jako šablonu pro vrtání skrz boční příčky rámu. Obrobte otvory na průměr 14 mm. Namontujte příčku pomocí 24 pevnostních šroubů M14x56 s vymezovacími podložkami. Max Příklad uzavřené příčky rámu, číslo dílu :30-01 Vydání 5 cs-cz 22 (23)

23 V středu montovaný jeřáb V středu montovaný jeřáb Při přípravě ve středu montovaného jeřábu, pomocný rám musí mít stejnou výšku na podél celého rámu podvozku. Upevnění musí být pružné v přední části pomocného rámu a pevné v zadní části. Použijte pevné plechy pro zesílení upevnění pomocného rámu k rámu podvozku pomocí jeřábu. Viz obrázek. Obrázek níže ukazuje obrázek designu pomocného rámu pro rozvážková vozidla s jeřábem montovaným v středu. Vozidlo má konfiguraci kol 8x4 a rozvor mm. Pomocný rám obsahuje 125x80x8 mm ocelový U profil Více informací o upevnění naleznete pod hlavičkou Upevnění. 08:30-01 Vydání 5 cs-cz 23 (23)

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník. Další informace o koncových nosnících naleznete v těchto dokumentech: Přizpůsobení zadního zakončení Závěsy

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník. Další informace o koncových nosnících naleznete v těchto dokumentech: Přizpůsobení zadního zakončení Závěsy Koncový nosník Všechna nákladní vozidla s velkým zatížením na zadním přesahu musí mít koncový nosník nebo centrálně namontovanou příčku závěsu. Pokud výrobce nástavby plánuje namontovat koncový nosník

Více

Změna zadního přesahu. Obecné informace o změně zadního přesahu. Tovární přizpůsobení. Náhradní díly. Postup pro spojování rámu podvozku

Změna zadního přesahu. Obecné informace o změně zadního přesahu. Tovární přizpůsobení. Náhradní díly. Postup pro spojování rámu podvozku Obecné informace o změně zadního přesahu Obecné informace o změně zadního přesahu Tovární přizpůsobení Zadní přesah může být objednán z výrobního závodu v délkách po 10 mm. Náhradní díly Boční příčky rámu

Více

Vozidla s výměnnými nástavbami. Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou

Vozidla s výměnnými nástavbami. Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Obecné informace o vozidlech s výměnnou nástavbou Nákladní vozidla s výměnnou nástavbou jsou považovány za torzně pružné. Nákladní vozidla s výměnnou nástavbou

Více

Provedení pomocného rámu

Provedení pomocného rámu Obecné Obecné Pomocný rám může být použit pro následující účely: Poskytuje vůli pro kola a všechny ostatní díly, které vyčnívají nad rám. Poskytuje tuhost a snižuje napětí v zadním přesahu. Chrání rám

Více

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé.

Čerpadla na beton. Obecné informace o čerpadlech na beton. Provedení. Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Obecné informace o čerpadlech na beton Obecné informace o čerpadlech na beton Nástavby na čerpadla na beton jsou považovány za extra torzně tuhé. Provedení Nástavbu vyrobte tak pevnou a tuhou, aby sama

Více

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka.

Cisterny. Obecné informace o cisternách. Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisterny se používají k přepravě kapalin, například nafty, tekutých chemikálií a mléka. Obecné informace o cisternách Cisternové nástavby jsou považovány za extra torzně tuhé

Více

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník DŮLEŽITÉ!

Zesílení. Zadní přesah. Koncový nosník DŮLEŽITÉ! Koncový nosník DŮLEŽITÉ! Na nákladní vozidla, která nemají centrálně namontovanou příčku závěsu, musí být namontovány koncové nosníky. Nákladní vozidla s polo-podvěšenou nebo plně podvěšenou příčkou závěsu

Více

Přizpůsobení zadního zakončení. Přizpůsobená délka zadního přesahu BEP-L020

Přizpůsobení zadního zakončení. Přizpůsobená délka zadního přesahu BEP-L020 Přizpůsobená délka zadního přesahu Přizpůsobená délka zadního přesahu Zadní přesah může být objednán z výrobního závodu v délkách po 10 mm mezi limitními hodnotami 750 mm a 5 200 mm (viz obrázek). Povolená

Více

Blatníky. Obecné informace o blatnících a zástěrkách. Zařízení potlačení rozstřiku

Blatníky. Obecné informace o blatnících a zástěrkách. Zařízení potlačení rozstřiku Obecné informace o blatnících a zástěrkách Obecné informace o blatnících a zástěrkách V několika zemích platí právní požadavky, které regulují použití blatníků a zástěrek, například se jedná o evropské

Více

Uzemnění a napájení. Uzemnění v rámu podvozku DŮLEŽITÉ!

Uzemnění a napájení. Uzemnění v rámu podvozku DŮLEŽITÉ! Proveďte všechna uzemnění nástavby v rámu podvozku v levé boční příčce rámu. Při uzemnění provedeném v pravé boční příčce rámu bude docházet ke ztrátám napětí, záporný pól akumulátoru je připojen k levé

Více

Výpočty zatížení náprav. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav

Výpočty zatížení náprav. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Všechny typy přeprav pomocí nákladních vozidel vyžadují doplnění podvozku nákladního vozidla o nějakou formu nástavby. Účelem výpočtů zatížení náprav je optimalizovat

Více

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecích a svorkových spojů

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecích a svorkových spojů Obecné informace o šroubových spojích Obecné informace o šroubových spojích Šroubové spoje mohou být vytvořeny jako třecí spoje, svorkové spoje nebo kombinace obou. V třecím spoji je zapotřebí přibližně

Více

Svařování na rámu. Oblasti svařování DŮLEŽITÉ!

Svařování na rámu. Oblasti svařování DŮLEŽITÉ! Obecné Obecné Všechny svary musí být provedeny profesionálně kvalifikovanou osobou. Vyvarujte se svařování v rámu podvozku, jelikož svařování zvyšuje riziko tvoření prasklin okolo svárů. To je obzvláště

Více

Zhoršení komfortu způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit. Rezonanční frekvence

Zhoršení komfortu způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit. Rezonanční frekvence Základní principy Základní principy Zhoršení komfortu je subjektivní a obtížně měřitelné. Přestože k tomu dochází velmi často, neexistuje žádné standardní řešení pro odstranění problému. Pro identifikaci

Více

Montáž na vnější straně kabiny. Všeobecně. Otvory a značky pro otvory. Vrtání otvorů

Montáž na vnější straně kabiny. Všeobecně. Otvory a značky pro otvory. Vrtání otvorů Všeobecně Všeobecně Tento dokument popisuje, kde jsou na vnější straně kabiny umístěny otvory, značky pro otvory a přivařené matky. Účelem je usnadnit montáž dodatečného příslušenství nebo výbavy. Otvory

Více

Zadní ochrana proti podjetí. Všeobecně

Zadní ochrana proti podjetí. Všeobecně Všeobecně Všeobecně Aby nákladní vozidla splňovala předpis UN ECE R58, musí být vybaveno zadní ochranou proti podjetí. Ochranu proti podjetí lze dodat z výrobního závodu nebo ji může namontovat výrobce

Více

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Popis prací. Platí pro převodovky GA866 a GA867/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania:

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Popis prací. Platí pro převodovky GA866 a GA867/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Všeobecně Všeobecně Platí pro převodovky GA866 a GA867/R Přípravky Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Číslo dílu Označení 82 320 Plošinový zvedák 98 405 Upevňovací příčka a držák 98 655-9

Více

Hákové nosiče kontejnerů

Hákové nosiče kontejnerů Hákové nosiče kontejnerů 2 Všestranný a flexibilní agroliner Návěs s hákovým nosičem Zjistili jsem, že všestrannost hákového nosiče můžeme také uplatnit v zemědělství, proto jsme vytvořily tento návěs,

Více

Upevnění vně kabiny. Příklad umístění značek pro otvory. Obecné Obecné. Scania Truck Bodybuilder 22: Vydání

Upevnění vně kabiny. Příklad umístění značek pro otvory. Obecné Obecné. Scania Truck Bodybuilder 22: Vydání Obecné Obecné Tento dokument popisuje umístění značek pro otvory na vnější straně kabiny. Účelem je usnadnit nástavbu při montáži dalšího příslušenství nebo výbavy. Počet a umístění značek pro otvory se

Více

Komponenty pro hydraulickou výbavu. Všeobecně. Činnosti před spuštěním nového hydraulického systému

Komponenty pro hydraulickou výbavu. Všeobecně. Činnosti před spuštěním nového hydraulického systému Všeobecně Všeobecně Pro provoz hydraulické výbavy je možno objednat komponenty z výrobního závodu. K dispozici jsou následující komponenty: Ovládání Nádrž hydraulického oleje s tlakově omezovacím ventilem

Více

Výpočet zatížení nápravy. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav

Výpočet zatížení nápravy. Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Obecné informace o výpočtech zatížení náprav Všechny typy provozu využívající nákladní vozidla vyžadují doplnění podvozku nákladního vozidla dodaného z výrobního závodu o určitou formu nástavby. Obecné

Více

Možnosti vně kabiny. Obecné informace o možnostech kabiny

Možnosti vně kabiny. Obecné informace o možnostech kabiny Je možné objednat různé možnosti namontované vně kabiny. K dispozici jsou následující komponenty: Střešní kolejnice Střešní nosič Střešní spoiler Boční spoiler Vzduchový klakson Klimatizační systém Poznámka:

Více

Komponenty pro hydraulickou výbavu

Komponenty pro hydraulickou výbavu Všeobecné informace Všeobecné informace Z výrobního závodu lze objednat kompletní hydraulický systém. Je také možné objednat samostatné komponenty pro hydraulickou výbavu, například pro tahače snávěsem

Více

Označení rozměrů. Obecné. BEP kódy

Označení rozměrů. Obecné. BEP kódy BEP (Parametry výměny nástavby) jsou kódy, které identifikují jedinečné cíle na vozidle, aby usnadnily přenos informací mezi výrobcem vozidla a výrobcem nástavby. BEP kódy se řídí mezinárodním standardem

Více

Uzemnění a napájení. Všeobecné informace. Uzemnění v rámu podvozku. Tento dokument obsahuje následující informace:

Uzemnění a napájení. Všeobecné informace. Uzemnění v rámu podvozku. Tento dokument obsahuje následující informace: Všeobecné informace Tento dokument obsahuje následující informace: G32 Všeobecné informace Uzemnění funkcí nástavby v rámu podvozku Uzemnění funkcí nástavby v kabině Napájení pro funkce nástavby Uzemnění

Více

Karoserie a rámy motorových vozidel

Karoserie a rámy motorových vozidel Karoserie a rámy motorových vozidel Karoserie je část vozidla, která slouží k umístění přepravovaných osob nebo nákladu. Karoserie = kabina + ložné prostory plní funkci vozidla Podvozek = rám + zavěšení

Více

Název zpracovaného celku: RÁMY AUTOMOBILŮ

Název zpracovaného celku: RÁMY AUTOMOBILŮ Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: SILNIČNÍ VOZIDLA DRUHÝ NĚMEC V. 25.6.2012 Název zpracovaného celku: RÁMY AUTOMOBILŮ Rámy automobilů Rám je základní nosnou částí vozidla. S podvěsy, řízením a příslušenstvím

Více

Rámy a karoserie vozidel

Rámy a karoserie vozidel Rámy a karoserie vozidel Téma 10 Teorie vozidel 1 Karoserie Karoserie je část vozidla, určená k přepravě osob a nákladu a k jejich ochraně před nepříznivými vnějšími vlivy. Zajišťuje komfort a ochranu

Více

Kontrola kvality a bezpečnosti před dodáním zákazníkovi 2: Kontrolní seznam

Kontrola kvality a bezpečnosti před dodáním zákazníkovi 2: Kontrolní seznam Kontrola kvality a bezpečnosti před dodáním zákazníkovi 2: Úvod Úvod Zkontrolujte, zda byla nástavba nainstalována způsobem, který zajišťuje vysokou kvalitu, vysokou provozní spolehlivost a minimální riziko

Více

PŘÍVĚSY ŘADY NP (bočnice z tvarovaného pozink. plechu, trubkové oje (NP 26 "V" oje) NP 1 N Kč Kč

PŘÍVĚSY ŘADY NP (bočnice z tvarovaného pozink. plechu, trubkové oje (NP 26 V oje) NP 1 N Kč Kč AGADOS s.r.o. tel. 566 653 311 CENÍK PŘÍVĚSŮ A PŘÍSLUŠENSTVÍ AGADOS Průmyslová 2081 fax. 566 653 368 Platný od 15.08.2008 55419 Velké Mezříčí obchod@agados.cz šířka l.p. délka l.p. PŘÍVĚSY ŘADY HANDY (e

Více

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecího a svěrného spoje

Šroubové spoje. Obecné informace o šroubových spojích. Kombinace třecího a svěrného spoje Obecné informace o šroubových spojích Obecné informace o šroubových spojích Šroubové spoje mohou mít provedení třecích spojů, svěrných spojů nebo jejich kombinace. Třecí spoj vyžaduje k zachycení stejné

Více

Vyvažovací výbava. Montáž vyvažovacích článků

Vyvažovací výbava. Montáž vyvažovacích článků Obecné informace o vyvažovací výbavě Obecné informace o vyvažovací výbavě Vyvažování nákladu vozidla lze provádět různými způsoby v závislosti (mimo jiné) na použití a typu nástavby nebo typu pérování.

Více

Terénní užitkové vozidlo

Terénní užitkové vozidlo Terénní užitkové vozidlo Společník pro práci a volný čas Mechron Je jedno, zda chcete pracovat na farmě nebo v lese, Kioti Mechron 4 4 se hodí pro všechny práce. Se čtyřmi nezávisle zavěšenými koly zadní

Více

Vzduchem chlazený chladič oleje s větší kapacitou pro EK730, EK740 a EK750

Vzduchem chlazený chladič oleje s větší kapacitou pro EK730, EK740 a EK750 Všeobecné informace Všeobecné informace Tyto informace platí pro nákladní vozidla s pomocným náhonem EK730, EK740 nebo EK750, kde je pomocný náhon používán s trvalým výkonem až 250 kw. Vzduchový chladič

Více

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu Souhrn Souhrn Tento dokument shrnuje a vysvětluje faktory, které ovlivňují spotřebu paliva vozidla. Pomocný náhon je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje, kolik energie je potřeba k pohybu

Více

Tahače. Všeobecné informace o tahačích. Doporučení. Rozvor

Tahače. Všeobecné informace o tahačích. Doporučení. Rozvor Všeobecné informace o tahačích Všeobecné informace o tahačích Tahače jsou určeny k tažení návěsů, a proto jsou vybaveny točnicí, která usnadňuje výměnu přívěsů. Pro optimální využití tahače a nenarušování

Více

EDSCHA DBV Návod k montáži

EDSCHA DBV Návod k montáži EDSCHA DBV Návod k montáži Soupiska hlavních montážních celků 1 2 3 4 5 6 7 8 9 (Seznam dílů) Pohyblivý koncový oblouk Pohyblivý čelní oblouk Zámek čela Pohyblivý mezioblouk Kolejnice Zámek pohyblivého

Více

Power für Profis! Korbové sklápěčky silné typy pro každé nasazení... Číslo 1. www.fliegl.com

Power für Profis! Korbové sklápěčky silné typy pro každé nasazení... Číslo 1. www.fliegl.com Power für Profis! Největší výrobce zemědělských přívěsů v Evropě Číslo 1 Korbové sklápěčky silné typy pro každé nasazení... www.fliegl.com CZ Agrartechnik Korbový sklápěč robusní, víceúčelový pro bezpečnou

Více

00: Produktové informace pro záchranné složky. cs-cz. Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S. Vydání 1. Scania CV AB 2016, Sweden

00: Produktové informace pro záchranné složky. cs-cz. Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S. Vydání 1. Scania CV AB 2016, Sweden 00:01-08 Vydání 1 cs-cz Produktové informace pro záchranné složky Nákladní vozidlo Vozidla řady P, G, R a S Scania CV AB 2016, Sweden Před prostudováním informací... 3 Kapaliny ve vozidle... 4 Elektrický

Více

Připojení dodatečného bočního osvětlení. Popis. Aktivace

Připojení dodatečného bočního osvětlení. Popis. Aktivace Popis Popis Boční osvětlení může být zapojeno různými způsoby podle toho, zda bylo z výrobního závodu dodáno s přípravou: Všechna vozidla mohou být doplněna o boční osvětlení pomocí připojení třícestné

Více

v rozsahu točivého momentu (Nm) Letištní hasičský vůz 100 500 140 160 800 1 000 X Průmyslový hasičský vůz (velké vodní čerpadlo)

v rozsahu točivého momentu (Nm) Letištní hasičský vůz 100 500 140 160 800 1 000 X Průmyslový hasičský vůz (velké vodní čerpadlo) Všeobecné informace o objednávkách Všeobecné informace o objednávkách Objednávka pomocných náhonů a elektrických příprav pro pomocné náhony přímo z výrobního závodu. Dodatečná montáž bude značně nákladná.

Více

Montážní návod. Gardentec Standard

Montážní návod. Gardentec Standard Montážní návod Gardentec Standard Přejeme Vám bohatou úrodu! Instrukce k montáži Vážení zákazníci! Děkujeme Vám za nákup tohoto skleníku. Jeho konstrukce je z profilů širokých 78 mm z galvanizované oceli,

Více

Technická specifikace-maximálně univerzální šasi: multifunkční

Technická specifikace-maximálně univerzální šasi: multifunkční www.vanhool.cz radek.skolka@vanhool.cz Technická specifikace-maximálně univerzální šasi: multifunkční UNIVERSÁLNÍ KONTEJNEROVÝ ROZTAHOVACÍ PODVOZEK pro 40 HIGH CUBE/ 2 x 20 / 1 x 20 středový/ 1 x 45 HIGH

Více

b) P- V3S M2 valník P V3S valník

b) P- V3S M2 valník P V3S valník P - V3S a) P-V3S valník Automobil P-V3S je třínápravový střední nákladní terénní automobil 6 x 4 x 2 s polokapotovou valníkovou karosérií. Je určen pro přepravu materiálu nebo osob po komunikacích i v

Více

Rozhraní pro nástavbu. Popis. Rozhraní pro nástavbu. BCI (Bodywork Communication Interface)

Rozhraní pro nástavbu. Popis. Rozhraní pro nástavbu. BCI (Bodywork Communication Interface) Popis Popis Rozhraní pro nástavbu Elektrický systém ve vozidlech Scania je založen na několika ovládacích jednotkách, které spolu komunikují prostřednictvím společné sítě. Aby bylo možné využívat stávající

Více

00:01-06. Produktové informace pro záchranné složky. Nákladní vozidla. Platí pro řadu P, G a R. Vydání 1. Scania CV AB 2009, Sweden

00:01-06. Produktové informace pro záchranné složky. Nákladní vozidla. Platí pro řadu P, G a R. Vydání 1. Scania CV AB 2009, Sweden 00:01-06 Vydání 1 cs Produktové informace pro záchranné složky Nákladní vozidla Platí pro řadu P, G a R 308 626 Scania CV AB 2009, Sweden Obsah Obsah Před prostudováním informací... 3 Otevření čelní masky...

Více

Všeobecné informace o pneumatickém systému

Všeobecné informace o pneumatickém systému Definice V souvislosti s pneumatickým systémem vozidla je důležité znát následující definice a koncepty: Vzduchojem Natlakované vzduchojemy obsahují stlačený vzduchu. Ten se používá v brzdovém systému

Více

NABÍDKA ZÁKAZNÍKOVI TATRA PHOENIX

NABÍDKA ZÁKAZNÍKOVI TATRA PHOENIX NABÍDKA ZÁKAZNÍKOVI TATRA PHOENIX Vážený pane, děkujeme za Váš zájem o nové vozidlo TATRA PHOENIX. Na základě naší konzultace ze dne 7. 7. 2015 jsme Vám připravili nabídku, která reflektuje Vaše požadavky.

Více

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly

Nápravy: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Nápravy: Účel: - nesou tíhu vozidla a přenáší ji na kola - přenáší hnací, brzdné a suvné síly mezi rámem a koly Umístění: - jsou umístěny pod rámem úplně (tuhé nápravy), nebo částečně (ostatní druhy náprav)

Více

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE

PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE PÍSEMNÁ ZPRÁVA ZADAVATELE v zadávacím řízení Dodávka kontejnerového nákladního automobilu vč. příslušenství pro zadavatele FERRY - cargo s.r.o. (ZJEDNODUŠENÉ PODLIMITNÍ ŘÍZENÍ) podle ustanovení 85 zákona

Více

Nepohodlí způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit

Nepohodlí způsobené vibracemi. Základní principy. Frekvence. Oscilace a rozkmit Základní principy Nepohodlí je subjektivní a obtížně měřitelné. Příčin vibrací je mnoho a je obtížné je identifikovat. Nalezení příčiny vibrací usnadňuje znalost některých základních principů. Základní

Více

Koncová světla. Provedení. Podle objednané specifikace vozidla je vozidlo dodáno s jednou z následujících možností koncových světel:

Koncová světla. Provedení. Podle objednané specifikace vozidla je vozidlo dodáno s jednou z následujících možností koncových světel: Podle objednané specifikace vozidla je vozidlo dodáno s jednou z následujících možností koncových světel: Další informace získáte od prodejce Scania. Kompletní kompaktní 7dílné koncové světlo LED světlo

Více

CHARAKTERISTICKÉ ÚDAJE

CHARAKTERISTICKÉ ÚDAJE CHECKLIST Mobilní jeřáb s teleskopickým výložníkem na kolovém podvozku. hodnocení technického stavu OBECNÉ ÚDAJE Druh zkoušky: Místo provedení: Datum: Obsluha: IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Výrobce: Typ: Výrobní

Více

- 2 - 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL DUO 120 TRIKE 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE SLOUPŮ 4 3. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ LEHKÉ 7

- 2 - 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL DUO 120 TRIKE 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE SLOUPŮ 4 3. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ LEHKÉ 7 SHRNOVACÍ PLACHTOVÉ KONSTRUKCE - VERSUS OMEGA SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ MONTÁŽNÍ SADY PRACOVNÍ VERZE 15.2. 2015 - 2 - OBSAH: 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL DUO 120 TRIKE 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE

Více

Mercedes-Benz - Vito 110 CDI / KAWA / K FWD WORKER 4x2

Mercedes-Benz - Vito 110 CDI / KAWA / K FWD WORKER 4x2 Mercedes-Benz - Vito 110 CDI / KAWA / K FWD WORKER 4x2 Tento obrázek se může lišit od vozidla v nabídce a je nezávazný. Změny vyhrazeny. Výrobní vzor: 44760113 Pohon: 4x2 Celk. hmotnost: 2800 kg Model:

Více

Uživatelský návod. Název: Dopravník mobilní pásový, válečkový, korýtkový Typ: B280/ Výrobce: Techbelt s.r.o. Výrobní číslo: 001AS1A146

Uživatelský návod. Název: Dopravník mobilní pásový, válečkový, korýtkový Typ: B280/ Výrobce: Techbelt s.r.o. Výrobní číslo: 001AS1A146 Uživatelský návod Název: Dopravník mobilní pásový, válečkový, korýtkový Typ: B280/2540-8600 Výrobce: Techbelt s.r.o. Výrobní číslo: 001AS1A146 Techbelt s.r.o. Jateční 523, 760 01 Zlín tel.: +420 577 001

Více

Konstrukční kancelář. Ing. Luboš Skopal.

Konstrukční kancelář. Ing. Luboš Skopal. TECHNICKÝ PROTOKOL č. Ověření shody zařízení pro vnější osvětlení a světelnou signalizaci zvláštního vozidla kategorie SS Objednavatel: PEKASS, a. s. Přátelství 987, Praha 10 Výrobce: HORSCH LEEB AS, GmbH,

Více

- 4x4 - zadní náprava. ANO/NE hnaná, přiřaditelný přední náhon UZÁVĚRKA DIFERENCIÁLU - zadní náprava ANO/NE PŘEVODOVKA

- 4x4 - zadní náprava. ANO/NE hnaná, přiřaditelný přední náhon UZÁVĚRKA DIFERENCIÁLU - zadní náprava ANO/NE PŘEVODOVKA Př. č. 9 zadávací dokumentace Příloha č. 1 ke kupní smlouvě Specifikace nabízeného plnění I. KOMUNÁLNÍ VOZIDLO NOSIČ NÁSTAVEB Typové označení komunálního vozidla nosiče nástaveb Požadavky kupujícího 1.

Více

Rámy, karoserie, podvěsy. 1. Úvod 2. Podvozek 3. Rámy 4. Karoserie 5. Bezpečnostní prvky rámů a karoserií 6. Podvěsy

Rámy, karoserie, podvěsy. 1. Úvod 2. Podvozek 3. Rámy 4. Karoserie 5. Bezpečnostní prvky rámů a karoserií 6. Podvěsy Rámy, karoserie, podvěsy 1. Úvod 2. Podvozek 3. Rámy 4. Karoserie 5. Bezpečnostní prvky rámů a karoserií 6. Podvěsy plk. prof. Ing. Miroslav VALA, CSc., doc. Ing. Miroslav Tesař, CSc. Katedra dopravních

Více

Folding scaffold. unit

Folding scaffold. unit Fahrgerüste zum Poklopemn Folding scaffold unit Pojízdná sklapovací lešení rychle připravena k použití, snadno se ovládají a jsou obzvláště bezpečná. Tato verze má výhodu v tom, že spodní patro lešení

Více

III SOKO zemědělské náhradní díly

III SOKO zemědělské náhradní díly skupina - Řetězový dopravník NTVS-4-1(MV3-025) tabulka č. 8675 3605 258675.00 Řetěz dopravníku komplet 5 537 Kč 48,00 kg 3608 258675.01 Náhradní řetěz samostatný 1 352 Kč 12,00 kg 3612 258675.02 Lišta

Více

- 2 - 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL ALTO 150 VS2 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE SLOUPŮ 4 3. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ LEHKÉ 7

- 2 - 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL ALTO 150 VS2 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE SLOUPŮ 4 3. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ LEHKÉ 7 SHRNOVACÍ PLACHTOVÉ KONSTRUKCE - VERSUS OMEGA SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ MONTÁŽNÍ SADY AKTUALIZACE 1.12. 2014 - 2 - OBSAH: 1. PODÉLNÝ VODICÍ PROFIL ALTO 150 VS2 3 2. SLOUPY HLINÍKOVÉ ROHOVÉ, SCHEMA MONTÁŽE

Více

Technické podmínky VZ: Nákladní vozidla do 3,5 t pro SÚSPK (2016) 2. vyhlášení

Technické podmínky VZ: Nákladní vozidla do 3,5 t pro SÚSPK (2016) 2. vyhlášení Příloha č. 1 Smlouvy S1570/16 Technické podmínky VZ: Nákladní vozidla do 3,5 t pro SÚSPK (2016) 2. vyhlášení 5 ks nákladních automobilů s nástavbami Vozidlo číslo Podvozek Nástavba Místo dodání 1 NA N1

Více

INFORMATIVNÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍVĚS SPECIÁLNÍ KONTEJNEROVÝ PV 18

INFORMATIVNÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍVĚS SPECIÁLNÍ KONTEJNEROVÝ PV 18 INFORMATIVNÍ TECHNICKÁ SPECIFIKACE PŘÍVĚS SPECIÁLNÍ KONTEJNEROVÝ PV 18 VYDÁNO : 24..2013 OBSAH URČENÍ PRODUKTU... 3 TECHNICKÝ POPIS... 3 PODVOZEK... 4 POJEZDOVÝ VOZÍK... 4 TAKTICKO - TECHNICKÁ DATA...

Více

Nový Arocs Loader. Nový Arocs Grounder.

Nový Arocs Loader. Nový Arocs Grounder. Nový Arocs Loader. Nový Arocs Grounder. Arocs Loader a Arocs Grounder. Pro zvláště vysokou užitečnou hmotnost a pro extrémní zatížení. S vozidly Arocs Loader a Arocs Grounder od nás získáváte stavební

Více

Vzájemně působící pomocný rám. Popis PGRT

Vzájemně působící pomocný rám. Popis PGRT Popis Popis je konstrukce, v níž díky ukotvení mohou rámy, které ji tvoří, působit nikoli jako dva samostatné rámy, ale jako jeden rám podvozku. vykazuje mnohem větší odpor proti průhybu než pomocný rám

Více

Pouzdra pro posuvné dveře

Pouzdra pro posuvné dveře Pouzdra pro posuvné dveře Technické parametry Pouzdro Omítka Konstrukce plechové kapsy je z pozinkovaného plechu o tloušťce 0,5 mm na bocích/zadním profilu a 0,8 mm na horním/spodním profilu. Bok plechové

Více

Dodatečné koncové světlomety. Obecné informace o zapojení přídavných koncových světel. Koncová světla PGRT

Dodatečné koncové světlomety. Obecné informace o zapojení přídavných koncových světel. Koncová světla PGRT 341 722 340 905 341 740 PGRT Obecné informace o zapojení přídavných koncových světel Obecné informace o zapojení přídavných koncových světel Koncová světla Existují 3 typy koncových světel: Kompletní kompaktní

Více

Příloha číslo 2 A Technická specifikace

Příloha číslo 2 A Technická specifikace Příloha číslo 2 A Technická specifikace Zadavatel: MARFIL TRADE CORPORATION CZ, spol. s r.o. Název části zakázky: Mrazírenská přeprava: Mrazírenský vůz do 3,5 t: 2 ks Mrazírenský vůz 3,5 t 12 t: 1 ks 1.

Více

TATRA TAKES YOU FARTHER TATRA PHOENIX _ ZÁKLADNÍ DATA

TATRA TAKES YOU FARTHER TATRA PHOENIX _ ZÁKLADNÍ DATA TATRA TAKES YOU FARTHER TATRA PHOENIX _ ZÁKLADNÍ DATA PRODUKTIVITA S nákladními vozidly TATRA budete produktivnější! Díky unikátnímu konstrukčnímu řešení bez žebřinového rámu mezi podvozkem a nástavbou

Více

NÁVOD K POUŽITÍ A MONTÁŽI KIMAX

NÁVOD K POUŽITÍ A MONTÁŽI KIMAX NÁVOD K POUŽITÍ A MONTÁŽI KIMAX 62K110A350 al 62K110E350 elox 62K1000110 62K110A600 al 62K110E600 elox 62K1000130 62K1000120 62K113510L 62K113510P 62K1135200 62K1135200 62K110A600 al 62K110E600 elox 2200131520

Více

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod

Ovládání otáček motoru během překlápění. Úvod Úvod Úvod Pro usnadnění manévrování vozidla při použití hákového nakladače nebo sklápěcí nástavby, může být zapotřebí dočasně zvýšit otáčky motoru. Pokud se ke zvýšení otáček motoru u vozidel s plně automatickým

Více

ŠKODA FABIA COMBI Zážehové motory

ŠKODA FABIA COMBI Zážehové motory Motor Motor zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3 Zdvihový objem [cm 3 ] 999 Vrtání zdvih [mm mm] 74,5 76,4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem, řadový, chlazený

Více

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ RS Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný dvěma turbodmychadly, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm mm] 81,0 95,5 Maximální výkon/otáčky

Více

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa

Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Pers/Press/ Presse /Prensa/Stampa Hugo van der Goeslaan 1 Postbus 90065 5600 PT Eindhoven Tel : +31 (0)40 214 21 04 Fax: +31 (0)40 214 43 17 Internet: www.daf.com Robustní, výkonná, hospodárná a vyvinutá

Více

RECA DRŽÍ.PŮSOBÍ.HÝBE. RECA regálové řešení. www.reca.cz

RECA DRŽÍ.PŮSOBÍ.HÝBE. RECA regálové řešení. www.reca.cz RECA DRŽÍ.PŮSOBÍ.HÝBE. RECA regálové řešení www.reca.cz Zásuvný systém pro sklad, dílny, provozy jednostranně použitelné, nastavitelné díky příčnému vyztužení Závěsné konzole pro rohové řešení zástrčný

Více

Nebezpečí požáru a poškození ve spojení s horkými komponenty

Nebezpečí požáru a poškození ve spojení s horkými komponenty Nebezpečí požáru a poškození ve spojení s horkými komponenty Horké komponenty Horké komponenty UPOZORNĚNÍ Výfukový systém v nákladním vozidle může, při vysokém pracovním zatížení, dosáhnout teplot přesahujících

Více

Práce s hlavní centrální elektrickou jednotkou P2

Práce s hlavní centrální elektrickou jednotkou P2 Všeobecné informace Všeobecné informace Hlavní centrální elektrická jednotka je umístěna za ochranným krytem pod přístrojovou deskou před sedadlem spolujezdce, viz obrázek. Poznámka: Nepracujte s hlavní

Více

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka. Seznam náhradních dílů

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka. Seznam náhradních dílů AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521 Bubnová sekačka Seznam náhradních dílů Strana 2 Poz. Název Obj. č. Ks 1 Podvozek jednoúčelový viz strana 4 1 2 Matice M6 168516 2 3 Podložka 6,6 195530 2 4 Nýt s trnem

Více

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania:

Demontáž převodovky. Všeobecně. Přípravky. Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Všeobecně Všeobecně Platí pro převodovky GR/S/O 875/895/9105/R. Přípravky Příklady vhodných přípravků od společnosti Scania: Číslo dílu Označení 99 309 Přípravek pro otáčení 99 318 Podpěra motoru 99 502

Více

ŠKODA FABIA Zážehové motory

ŠKODA FABIA Zážehové motory ŠKODA FABIA Motor Motor zážehový, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 3 Zdvihový objem [cm 3 ] 999 Vrtání zdvih [mm mm] 74,5 76,4 zážehový, přeplňovaný turbodmychadlem,

Více

1320 201.000 Páska obrysová reflexní červená 50mm Použití: pouze dozadu. 1320 202.000 Páska obrysová reflexní bílá 50mm Použití: pouze do boku

1320 201.000 Páska obrysová reflexní červená 50mm Použití: pouze dozadu. 1320 202.000 Páska obrysová reflexní bílá 50mm Použití: pouze do boku NÁPADNÉ OBRYSOVÉ ZNAČENÍ 13.08.03.0 1320 201.000 Páska obrysová reflexní červená 50mm Použití: pouze dozadu 1320 202.000 Páska obrysová reflexní bílá 50mm Použití: pouze do boku 1320 203.000 Páska obrysová

Více

Mercedes-Benz - Vito 111 CDI / KAWA / L EXPRES 4x2

Mercedes-Benz - Vito 111 CDI / KAWA / L EXPRES 4x2 Mercedes-Benz - Vito 111 CDI / KAWA / L EXPRES 4x2 Tento obrázek se může lišit od vozidla v nabídce a je nezávazný. Změny vyhrazeny. Výrobní vzor: 44760313 Pohon: 4x2 Celk. hmotnost: 2800 kg Model: Mercedes-Benz

Více

4 v řadě - umístěné vpředu napříč. Vrtání x zdvih v mm 75 x 88,3 85 x 88 85 x 88

4 v řadě - umístěné vpředu napříč. Vrtání x zdvih v mm 75 x 88,3 85 x 88 85 x 88 JUMPY_TCH_06-2008.qxd 22.5.2008 15:58 Page 1 CITROËN JUMPY TECHNICKÉ PARAMETRY 1.6 HDi 90 k 2.0 HDI 120 k 2.0 HDi 138 k FAP MOTOR Typ vstřikování Turbodiesel Turbodiesel Turbodiesel přímé vysokotlaké s

Více

Zákonné požadavky. Obecné informace o zákonech a nařízeních. Další informace o zákonech a předpisech naleznete v těchto dokumentech:

Zákonné požadavky. Obecné informace o zákonech a nařízeních. Další informace o zákonech a předpisech naleznete v těchto dokumentech: Obecné informace o zákonech a nařízeních Směrnice a předpisy pro těžká vozidla jsou koordinovány v rámci EU. Jsou implementovány jako zákonné požadavky v členských státech EU. Zákonné požadavky mohou být

Více

Portoforte 170. Montážní návod

Portoforte 170. Montážní návod Portoforte 170 Montážní návod Stav 03/2012 Montážní návod přístřešku pro - Portoforte 170 Hlavní rozměry: Na vyobrazených nákresech vidíte všechny hlavní rozměry přístřešku. Kromě toho jsou zde nakresleny

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Van Hool třístranná shrnovací nástavba na podvozek Volvo

Van Hool třístranná shrnovací nástavba na podvozek Volvo www.vanhool.be Van Hool třístranná shrnovací nástavba na podvozek Volvo ROZMĚRY : Výška šasi podvozku (nezatíženého) cca. mm Pneu podvozku max. Vnitřní délka cca. 7760 mm (dle Vašeho výběru) Vnitřní výška

Více

Modulové schody BERLIN - se zábradlím

Modulové schody BERLIN - se zábradlím Modulové schody BERLIN - se zábradlím - Montážní návod - Montáž schodů provádějte v pořadí odshora dolů. Každý schod (schodišťový modul) je možné navýšit o 4 cm. Před započetím montáže, vypočtěte výšku

Více

Kolejnice a vertikální stojky 7

Kolejnice a vertikální stojky 7 Kolejnice a vertikální stojky 7 7 20000 Kolejnice s otvory : Kolejnice s otvory. Děrovaná se systémem otvorů pro šrouby kolejnic: 14023. Vhodná pro vertikální stojku 23690-L., LH70 a LH220 systém Položka

Více

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka

AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521. Bubnová sekačka AGATHA DS-521Z / DS-521B / DS-521 Bubnová sekačka Seznam náhradních dílů 2019 Přehled modelů: Modelová řada DS-521Z DS-521B DS-521 Provedení 1004400113 1004400101 1004400146 Obrázek Výroba do konce 2018

Více

Střešní vzpěry k domkům ARROW RBK6586, RBK10610, RBK1012, RBK1014 návod na montáž

Střešní vzpěry k domkům ARROW RBK6586, RBK10610, RBK1012, RBK1014 návod na montáž Střešní vzpěry k domkům ARROW RBK6586, RBK10610, RBK1012, RBK1014 návod na montáž www.lanitgarden.cz Pokud si při montáži nebudete vědět rady volejte náš HOT LINE Po Pá.. 8 16 hod mob 739 661 428 Před

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014

TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER. Duben 2014 TECHNICKÉ PARAMETRY CITROËN JUMPER Duben 2014 PŘEHLED MOTORŮ CITROËN JUMPER Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel Turbo Diesel ZÁKLADNÍ přímé přímé přímé přímé TECHNICKÉ vysokotlaké vysokotlaké vysokotlaké

Více

ŠKODA KODIAQ SCOUT Vznětové motory

ŠKODA KODIAQ SCOUT Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm

Více

STAVEBNÍ VRÁTKY MINOR MILLENNIUM BASE 325/500 KG

STAVEBNÍ VRÁTKY MINOR MILLENNIUM BASE 325/500 KG STAVEBNÍ VRÁTKY Tato zařízení jsou určena výhradně ke zvedání materiálu. PŘÍRUČKA PRO OBSLUHU A ÚDRŽBU TATO PŘÍRUČKA JE NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ ZAŘÍZENÍ Důležité upozornění: Před začátkem používání zařízení

Více

ŠKODA KAROQ SCOUT Vznětové motory

ŠKODA KAROQ SCOUT Vznětové motory Motor Motor vznětový, přeplňovaný turbodmychadlem s nastavitelnou geometrií lopatek, řadový, chlazený kapalinou, 2 OHC, uložený vpředu napříč Počet válců 4 Zdvihový objem [cm 3 ] 1968 Vrtání zdvih [mm

Více

Čtyřnápravový železniční vůz řady Ealos vůz určený na přepravu dřeva

Čtyřnápravový železniční vůz řady Ealos vůz určený na přepravu dřeva obr.č.1 Základní přepravně technické údaje o voze: Interval vozu ( 5.-.8. pozice čísla vozu ) číselník FISCH 5931, 5946 Řada vozu Ealos Typ vozu Ealos-t 058 Výměnný režim RIV Číslo vozu, zařaditel vozu

Více

Harmony LSA - 004a. 1. Postup práce K provedení činnosti dle bodů 1.1 a 1.2 je třeba 1 mechanik po dobu asi 30 minut.

Harmony LSA - 004a. 1. Postup práce K provedení činnosti dle bodů 1.1 a 1.2 je třeba 1 mechanik po dobu asi 30 minut. 1. Postup práce K provedení činnosti dle bodů 1.1 a 1.2 je třeba 1 mechanik po dobu asi 30 minut. 1.1 Demontáže Sejměte čalounění sedaček a demontujte kryty řízení v kabině. Na obr. 1 je pohled na nový

Více

Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel.

Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa. Návod k obsluze. Profigaraz. Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. Hydraulický lis 20 T ruční a nožní pumpa Návod k obsluze Před použitím si přečtěte pokyny a dodržování bezpečnostních pravidel. 1. Bezpečnostní pravidla O udržování lisu by se měla starat kvalifikovaná

Více

kapitola 87 - tabulková část

kapitola 87 - tabulková část 8700 00 00 00/80 VOZIDLA, JINÁ NEŽ KOLEJOVÁ, JEJICH ČÁSTI, SOUČÁSTI A PŘÍSLUŠENSTVÍ 8701 00 00 00/80 Traktory a tahače (jiné než tahače čísla 8709) 8701 10 00 00/80 - Jednonápravové malotraktory p/st 3

Více