ZMĚNY OBSAHŮ PRVKŮ V POROSTECH SMRKU, BUKU, JEŘÁBU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZMĚNY OBSAHŮ PRVKŮ V POROSTECH SMRKU, BUKU, JEŘÁBU"

Transkript

1 ZMĚY OBSAHŮ PRVKŮ V POROSTECH SMRKU, BUKU, JEŘÁBU A BŘÍZY V PRŮBĚHU ROKU Řešitel: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Jíloviště-Strnady Doba řešení: Řešitelský kolektiv: Vít Šrámek, Radek ovotný, Bohumír Lomský, Michal Maxa, Lukáš euman, Věra Fadrhonsová Zaměření Cílem opakovaných analýz listů a jehličí na vybraných lokalitách bylo určit pohyb živin a mikroprvků v průběhu roku, rozdíly v jejich koncentracích a stanovit nejistoty, které vznikají, jsou-li vzorky odebírány mimo optimální odběrové období. Optimum pro odběr vzorků je u neopadavých jehličnanů po ukončení vegetačního období v říjnu až listopadu, u listnatých dřevin a modřínu na přelomu srpna a září, kdy jsou listy plně vyzrálé a ještě nedochází k jejich senescenci. V řadě případů je však z praktických důvodů (jako je náhlé akutní poškození neznámého původu, nebo nutnost rychlé přípravy revitalizačních opatření) potřebné provést odběry a analýzy i v průběhu vegetačního období. Výsledky tohoto projektu měly ukázat, nakolik lze výsledky analýz prováděných v těchto případech považovat za relevantní. Projekt byl řešen pro porosty smrku, buku, jeřábu a břízy v oblasti Jizerských hor (LS Frýdlant) celkem ve třinácti porostech: V desetiletém, čtyřicetiletém a dospělém porostu smrku bez příznaků poškození (označení SM+1, SM+4, SM+8) V desetiletém, čtyřicetiletém a dospělém porostu smrku s příznaky nedostatečné výživy hořčíkem žloutnutím (označení SM-1, SM-4, SM-8) V desetiletém, třicetiletém a dospělém porostu buku (označení BK1, BK3, BK8) V desetiletém a třicetiletém porostu břízy (označení BR1, BR3) V desetiletém a třicetiletém porostu jeřábu (označení JR1, JR3) Odběrové lokality pro smrk, jeřáb a břízu se nacházely v souboru lesních typů 7K, bukové porosty v SLT 6K. a všech lokalitách se odběry asimilačních orgánů prováděly v roce 23. U smrku se odebíraly jednou měsíčně dva ročníky jehličí a od května byl odebírán také třetí, nově rašící ročník jehličí. V měsících se sněhovou pokrývkou (III, IV, XII, II) se z technických důvodů odebíraly vzorky pouze z desetiletých a čtyřicetiletých porostů. avíc byly v květnu a červnu, tedy v měsících intenzivního rašení odebírány vzorky v cca 14-denním intervalu. Bukové listy se začaly odebírat 7.5., u třicetiletého porostu až v termínu (pozdější rašení). a rozdíl od smrkových porostů byly v září provedeny dva odběry vzorků, které charakterizují průběh obsahů živin v období senescence a žloutnutí listů. Odběry v porostech jeřábu a břízy byly zahájeny 22.5., dále probíhaly ve stejných termínech jako u buku.

2 Meteorologické podmínky extrémně suchého roku 23 ovlivnily i vývoj obsahů živin v asimilačních orgánech. Z tohoto důvodu pokračovaly v roce 24 odběry ve dvou smrkových čtyřicetiletých porostech (SM+4, SM-4). Z porostů byly v období od března 23 do října 23 odebírány jednou měsíčně vzorky posledních dvou ročníků jehličí. Od června byl odebírán i třetí, nově rašící ročník. [mm] V VI. Suma srážek 1-VII. 1-VIII. 1-IX. 1-X. V rámci řešení projektu byly také na všech sledovaných lokalitách odebrány a analyzovány vzorky humusu a svrchní minerální půdy na počátku (V) v průběhu (VII) a na konci (X) vegetační sezóny, které poskytly určité informace o vývoji chemických parametrů lesních půd v průběhu vegetačního období. Součástí řešení bylo také zhodnocení analytických metod užívaných pro stanovení prvků v rostlinných materiálech a v půdách, doporučení vhodných analytických postupů a také přehled limitních hodnot obsahu prvků v asimilačních orgánech lesních dřevin a v lesních půdách. VÝSLEDKY ŘEŠEÍ Rok 23 byl výrazně suchý, proto byly u dvou porostů provedeny analýzy i v následujícím roce. Z výsledků opakovaných analýz prvků ve dvou smrkových porostech je patrné, že přes suché období v druhé polovině července a v srpnu 24 byl vývoj obsahů jednotlivých prvků plynulejší a dával zřejmě lepší představu o obecném průběhu. Přesto se podle předložených dat jeví jako pravděpodobné, že suchem z roku 23 byly ovlivněny i výsledky z následujícího roku ani ne tolik v průběhu roku, jako spíše v absolutních hodnotách obsahu jednotlivých prvků. Řešení umožňuje stanovení následujících závěrů: Požadavky na odběry vzorků asimilačních orgánů ve standardních termínech jsou oprávněné a pokud je to možné, musí být dodržovány. U smrku jde o odběry po ukončení vegetace v říjnu až listopadu v tomto období je záruka ustálenosti živin v jednotlivých ročnících. Z výsledků vyplývá, že ještě v průběhu září mohou být hodnoty některých prvků rozkolísané. U listnatých dřevin jsou standardní termíny [%] 4,5 4, 3,5 3, 2,5 2, 1,5 1,,5, BR BR 1 let BR 3 let [%] 4,5 4, 3,5 3, 2,5 2, 1,5 1,,5, 22-VI. 22-VII. 22-VIII. 22-IX. 22-VI. 22-VII. 22-VIII. 22-IX. JR JR 1 let JR 4 let Vývoj obsahu dusíku v listech břízy a jeřábu v průběhu roku 23.

3 odběrů v průběhu srpna až září, tak aby byly odebírány plně vyvinuté listy bez příznaků senescence. Dosažené výsledky naznačují, že optimální doba odběrů je druhá polovina srpna, odběry by měly být ukončené v polovině září. Ve druhé polovině září mohou mít listy i bez příznaků senescence snížené obsahy některých živin. V období vhodném k odběru jsou obecně vyšší změny obsahů prvků u listnatých dřevin informace z jednoho odběru je tak méně přesná, než u smrku. Optimální doba pro odběry půd je od poloviny září do konce října (v listopadu je komplikována spíš meteorologickými podmínkami. V jarním (květen) období měly některé prvky výrazněji odlišné obsahy od podzimního období. Otázkou ovšem je, zda to nebylo způsobeno suchem v roce 23. V hlavní vegetační sezóně dochází k rychlejším přeměnám humusu a patrně i k obohacování svrchních minerálních horizontů uvolněnými látkami u řady prvků jsou tak letní obsahy vyšší. ph je v průběhu roku poměrně stabilní V.3 VI.3 VII.3 VIII.3 IX.3 X.3 A K [mg/kg] -SM 1 -SM 4 -SM V.3 VI.3 VII.3 VIII.3 IX.3 X.3 A Ca [mg/kg] BK 1 BK 3 BK 8 Vývoj obsahu draslíku v minerálu žloutnoucích smrkových porostů, vývoj obsahu vápníku v minerálu bukových porostů Z analýz odebraných ve vegetačním období lze, po dobrém zvážení okolností odběru, získat informaci o zásadních nedostatcích ve výživě některými prvky, případně o poškození způsobeném některými imisními látkami. Porosty s dobrou výživou se mohou v průběhu roku dostat pod hranici deficience, ale nikoliv do kritických hodnot, které mají porosty se závažným narušení výživy (zde jsou navíc změny v obsahu deficitních živin v průběhu roku minimální) Mg SM VIII. Mg SM 4 (-) Vývoj obsahu hořčíku ve čtyřicetiletém smrkovém porostu bez příznaku deficience a ve žloutnoucím smrkovém porostu [mg.kg -1 ] křivky charakterizují vývoj v I. (23), II. (22) a III. (21) ročníku jehličí ejrizikovější období pro hodnocení výživy a zátěže porostů na základě listových analýz začíná několik týdnů před rašením porostů a trvá po dobu prodlužovacího růstu asimilačních orgánů tedy zhruba do konce června. V tomto období nastávají největší výkyvy v obsazích živin. U smrkových porostů je i v takových případech hodnocení snáze proveditelné podle obsahů ve starších ročnících s menší dynamikou. U listnáčů

4 je téměř nemožné s výjimkou např. zcela extrémních (řádově odlišných) koncentrací zátěžových prvků, či zcela minimálních obsahů živin. 2, 1,9 1,8 1,7 1,6 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1 1, 3,83 2,73 SM Vývoj obsahu dusíku ve čtyřicetiletém smrkovém porostu bez příznaku deficience [%] a fosforu v bukových porostech [mg.kg -1 ]. [mg.kg -1 ] V. 18-VI. 2-VII. 16-VII. 3-VII. 27-VIII. 1-IX. 24-IX. P BK BK 1 BK 3 BK 8 V mladých, intenzivně rostoucích a nepoškozených porostech je výraznější dynamika obsahů živin v průběhu roku. Často zde během vegetačního období dochází k zásadním výkyvům oběma směry, které hodnocení znesnadňují. 2, 1,9 1,8 1,7 1,6 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1 1, 3,19 2,33 SM Vývoj obsahu dusíku v desetiletém a osmdesátiletém porostu smrku bez příznaku deficience [%] křivky charakterizují vývoj v I. (23), II. (22) a III. (21) ročníku jehličí. 2, 1,9 1,8 1,7 1,6 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1 1, 2,75 SM Velmi nízká dynamika obsahu prvků je naopak v porostech s nedostatečnou výživou. Kriticky nízké koncentrace lze tedy prokázat i v průběhu vegetační sezóny Ca SM VIII. Ca SM 4 (-) Vývoj obsahu vápníku ve čtyřicetiletém smrkovém porostu bez příznaku deficience a ve žloutnoucím smrkovém porostu [mg.kg -1 ] křivky charakterizují vývoj v I. (23), II. (22) a III. (21) ročníku jehličí. Hodnocení hlavních živin a zátěžových prvků Dusík ( ) V roce 24 byl chod jeho obsahů ve smrkovém jehličí poměrně plynulý. V roce 23 byly obsahy naopak poměrně proměnlivé. Dusík se v pletivech chová velmi dynamicky a jeho obsahy se mění nejenom v závislosti na fázi vývoje asimilačních orgánů, ale i v závislosti na řadě dalších faktorů, jako je průběh počasí, napadení škůdci, ozářenost apod. Proto doporučujeme jeho hodnocení pouze v podzimních měsících. U listnáčů lze předpokládat vyvážený obsah ve druhé polovině srpna.

5 V humusu i minerální půdě jsou obsahy rovněž proměnlivé a záleží na procesech jeho uvolňování z humusových látek. Dostupnost pro dřeviny je přitom závislá na poměru dusičnanové a amonné iontové formy v půdním roztoku. Doporučujeme hodnotit spíše poměr dusíku v humusu k uhlíku, fosforu či bazickým prvkům a hodnotit výživu tímto prvkem podle analýz asimilačních orgánů. Fosfor ( P ) Během vegetačního období ho lze hodnotit jen s obtížemi. U smrku nelze ještě srpnové hodnoty považovat za vyrovnané (u buku, břízy a jeřábu již ano). V letním období se dostávají pod hranici deficience obsahy fosforu i v porostech, kde by v říjnovém odběru byly těsně nad ní. Obsah fosforu v půdě během roku 23 klesal v humusu i ve svrchním minerálu. Je otázkou, zda tento efekt nebyl způsoben suchem v roce 23. Draslík ( K ) Obsahy tohoto prvku se v žádném ze sledovaných porostů nedostaly během roku pod hranici deficience. I přes změny v průběhu vegetačního období by tedy bylo možné zjistit zásadní nedostatek tohoto prvku ve smrkových porostech podle obsahů ve starších ročnících jehličí. U buku je to možné až od přelomu června a července, v porostech jeřábu a břízy ještě o měsíc později. Stejně jako u fosforu, také obsah draslíku v půdě v průběhu roku 23 klesal. Vápník ( Ca ) U smrku je možné pouze hodnocení v mimovegetačním období a to pouze v prvním ročníku jehličí. V průběhu vegetace nelze potvrdit ani výraznější deficience, neboť nově narůstající ročníky jehličí mají obsahy přirozeně nízké, ve starších ročnících naopak dochází k dlouhodobé kumulaci Ca. V bukových porostech lze hodnotit již v průběhu července. V porostech náhradních dřevin lze doporučit analýzy od počátku července nejpozději do konce srpna poté hodnota obsahu vápníku rychle stoupá. V humusu i v minerálních půdách byl obsah vápníku stabilní v květnových i říjnových odběrech. Hořčík ( Mg ) U smrkových porostů se závažným nedostatkem tohoto prvku je nízká dynamika obsahů během vegetační sezóny. U porostů bez příznaků deficience obsah Mg ani v průběhu rašení nesahá významněji pod limit 7 mg.kg -1. Závažný nedostatek lze tedy zjistit analýzou starších ročníků jehličí (obsahy okolo 4 mg.kg -1 ). I pro posuzování výživy v mimovegetačním období se jako závažná informace jeví obsah Mg ve druhém ročníku jehličí. V bukových porostech byly obsahy hořčíku vyrovnané již v odběru z poloviny července, v porostech náhradních dřevin již od konce června. V minerální půdě byl obsah hořčíku stabilní v květnových i říjnových odběrech. V humusu naopak byly obsahy Mg i dynamika jejich průběhu značně rozkolísané. Síra ( S ) Významná imisní poškození sirnými látkami lze identifikovat i během vegetačního období u smrku analýzou starších ročníků jehličí (obsahy nad 2 mg.kg -1 ), u listnatých porostů od druhé poloviny června (od cca 4 mg.kg -1 ).

6 Fluor ( F ) Obsahy fluoru vykazovaly během vegetačního období spíše nižší hodnoty, než v klidové sezóně. Pro jeho identifikaci jako zátěžového prvku je tedy možné využít i čerstvě narůstající asimilační orgány, kde je sice na jednu stranu jeho obsah přirozeně nižší, na druhou stranu jsou ovšem náchylné k rychlejší sorpci fluoru. Totéž platí i pro buk, břízu i jeřáb. Chlór ( Cl ) Obsahy chloru je možné během vegetačního období s určitou opatrností hodnotit pouze ve starších ročnících smrkového jehličí, kde nemá tak výraznou dynamiku. U bukových porostů lze hodnotit jeho obsahy až od července, v předchozích měsících může být hodnocen jako zátěžový prvek pouze při několikanásobném překračování limitních hodnot. U břízy a jeřábu nejsou obsahy chloru v rašících listech přirozeně zvýšené, lze je tedy využít pro hodnocení zátěže již v jarních měsících.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Ekologie lesa, stabilita lesních ekosystémů a faktory ovlivňující zdravotní stav lesů

Ekologie lesa, stabilita lesních ekosystémů a faktory ovlivňující zdravotní stav lesů Ekologie lesa, stabilita lesních ekosystémů a faktory ovlivňující zdravotní stav lesů doc. Ing. Vít Šrámek, PhD. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i Tento projekt je spolufinancován

Více

Růstová dynamika smrkových výsadeb na degradovaných stanovištích v extrémních polohách NP Šumava

Růstová dynamika smrkových výsadeb na degradovaných stanovištích v extrémních polohách NP Šumava AKTUALITY ŠUMAVSKÉHO VÝZKUMU s. 153 157 Srní 2. 4. dubna 2001 Růstová dynamika smrkových výsadeb na degradovaných stanovištích v extrémních polohách NP Šumava Jiří Remeš & Iva Ulbrichová Katedra pěstování

Více

Analýza a vyhodnocení účinnosti a kvality leteckého vápnění v Krušných horách Litvínov

Analýza a vyhodnocení účinnosti a kvality leteckého vápnění v Krušných horách Litvínov Č.j.: UKZUZ 012906/2019 Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví ; Analýza a vyhodnocení účinnosti a kvality leteckého vápnění v Krušných horách Litvínov dle specifikace

Více

Stav lesních půd drama s otevřeným koncem

Stav lesních půd drama s otevřeným koncem Stav lesních půd drama s otevřeným koncem Pavel Rotter Ca Mg Lesní půda = chléb lesa = Prvek K význam pro výživu rostlin příznaky nedostatku podporuje hydrataci pletiv a osmoregulaci, aktivace enzymů ve

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví Ústřední a zkušební ústav zemědělský Oddělení půdy a lesnictví Analýza a vyhodnocení účinnosti leteckého vápnění, provedeného v roce 2008 v Krušných horách v okolí Horního Jiřetína, po pěti letech od data

Více

POŠKOZENÍ LESNÍCH POROSTŮ V OBLASTI SUCHÉHO VRCHU (LS LANŠKROUN) A ANENSKÉHO VRCHU (LS RYCHNOV NAD KNĚŽNOU)

POŠKOZENÍ LESNÍCH POROSTŮ V OBLASTI SUCHÉHO VRCHU (LS LANŠKROUN) A ANENSKÉHO VRCHU (LS RYCHNOV NAD KNĚŽNOU) POŠKOZENÍ LESNÍCH POROSTŮ V OBLASTI SUCHÉHO VRCHU (LS LANŠKROUN) A ANENSKÉHO VRCHU (LS RYCHNOV NAD KNĚŽNOU) Řešitel: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Jíloviště - Strnady Doba řešení: 2003

Více

Problematika škod na lesních porostech v Jizerských horách. Mgr. Petra Kušková, Centrum pro otázky životního prostředí UK,

Problematika škod na lesních porostech v Jizerských horách. Mgr. Petra Kušková, Centrum pro otázky životního prostředí UK, Problematika škod na lesních porostech v Jizerských horách Mgr. Petra Kušková, Centrum pro otázky životního prostředí UK, petra.kuskova@czp.cuni.cz CHKO Jizerské hory Založena 1968 (patří mezi nejstarší

Více

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZZV19 Číslo materiálu 19

Více

Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou

Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou publikaci, která by přehledně shrnovala hlavní abiotické a biotické poruchy ječmene ozimého a jarního, určeného jak pro sladovnické tak krmné účely. Sladovnický

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

Diagnostika dřevin pomocí analýzy šťávy listů

Diagnostika dřevin pomocí analýzy šťávy listů Diagnostika dřevin pomocí analýzy šťávy listů Ing. Zbyněk Slezáček, MSc. Gramoflor Školkařské dny Svazu školkařů ČR 14.-16.1.2013 Skalský Dvůr Diagnostika dřevin pomocí analýzy šťávy listů Rychlý a komplexní

Více

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek

VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU. Ing. Petr Babiánek Mendelova univerzita v Brně Ústav agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin VÝNOS A KVALITA SLADOVNICKÉHO JEČMENE PŘI HNOJENÍ DUSÍKEM A SÍROU Ing. Petr Babiánek Školitel: doc. Ing. Pavel

Více

Analýza a vyhodnocení účinnosti a kvality leteckého vápnění v Krušných horách po dvou a pěti letech od data aplikace.

Analýza a vyhodnocení účinnosti a kvality leteckého vápnění v Krušných horách po dvou a pěti letech od data aplikace. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Analýza a vyhodnocení účinnosti a kvality leteckého vápnění v Krušných horách po dvou a pěti letech od data aplikace.

Více

KONTINUÁLNÍ SLEDOVÁNÍ TLOUŠŤKOVÉHO RŮSTU KMENE NA PLOCHÁCH INTENZIVNÍHO MONITORINGU ICP FORESTS V ČESKÉ REPUBLICE

KONTINUÁLNÍ SLEDOVÁNÍ TLOUŠŤKOVÉHO RŮSTU KMENE NA PLOCHÁCH INTENZIVNÍHO MONITORINGU ICP FORESTS V ČESKÉ REPUBLICE KONTINUÁLNÍ SLEDOVÁNÍ TLOUŠŤKOVÉHO RŮSTU KMENE NA PLOCHÁCH INTENZIVNÍHO MONITORINGU ICP FORESTS V ČESKÉ REPUBLICE Monika Vejpustková, Tomáš Čihák Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení bezpečnosti půdy a lesnictví

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení bezpečnosti půdy a lesnictví Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Oddělení bezpečnosti půdy a lesnictví Analýza a vyhodnocení účinnosti leteckého vápnění v Krušných horách pět let po vápnění (Litvínovsko) Zpracovali: Dr.

Více

3.2. PLO 21 Jizerské hory

3.2. PLO 21 Jizerské hory 3.2. PLO 21 Jizerské hory Bylo provedeno grafické porovnání vývoje změn sledovaných veličin od roku 2002 do roku 2010 v horizontu nadložního organického humusu (21 porostů), v horizontu organominerálním

Více

NALEZENÍ A OVĚŘENÍ PROVOZNĚ VYUŽITELNÉ

NALEZENÍ A OVĚŘENÍ PROVOZNĚ VYUŽITELNÉ Lesy České republiky, s. p., Hradec Králové V Ý ZK U M N É P R O J E K T Y GRANTOVÉ SLUŽBY LČR Projekt NALEZENÍ A OVĚŘENÍ PROVOZNĚ VYUŽITELNÉ METODY PRO HODNOCENÍ AKTUÁLNÍHO FYZIOLOGICKÉHO STAVU SADEBNÍHO

Více

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU 2. PRÁVNÍ ZÁKLAD. (omezování dopadů acidifikace) DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 ID_OPATŘENÍ 21

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU 2. PRÁVNÍ ZÁKLAD. (omezování dopadů acidifikace) DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 ID_OPATŘENÍ 21 KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 21 NÁZEV OPATŘENÍ Změny struktury lesních porostů (omezování dopadů acidifikace) DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 1. POPIS PROBLÉMU Složení lesních porostů, jejich věková struktura,

Více

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se živiny (kg.ha -1 ) živiny (kg.ha -1 ) Jak působí hnojivo NP 26-14 a listová aplikace hořčíku hnojivem Magnitra-L na výnos a kvalitu jarního ječmene? Dr.Hřivna,Luděk.-prof.Richter, Rostislav, MZLU Brno.

Více

Kontaminace životního prostředí vlivem zimní údržby v okolí komunikací

Kontaminace životního prostředí vlivem zimní údržby v okolí komunikací Petr Anděl, Jitka Hegrová, Martin Schindler Kontaminace životního prostředí vlivem zimní údržby v okolí komunikací Workshop CESTI 2016 Doprava a životní prostředí Cíl projektu cíl: příprava podkladů pro

Více

Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu

Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro další plodinu Úvod V projektu Sklizeň cukrové řepy s využitím inovačních technologií a optimalizace agrotechniky pro

Více

Lesy České republiky, s.p., Hradec Králové

Lesy České republiky, s.p., Hradec Králové Lesy České republiky, s.p., Hradec Králové V Ý Z K U M N É P R O J E K T Y GRANTOVÉ SLUŽBY LČR Souhrn projektu CHŘADNUTÍ LESNÍCH POROSTŮ NA LS JABLUNKOV URČENÍ KOMPLEXU PŘÍČIN POŠKOZENÍ A NÁVRH OPATŘENÍ

Více

DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU

DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU DUSÍKATÁ VÝŽIVA JARNÍHO JEČMENE - VÝSLEDKY POKUSŮ V ROCE 2006 NA ÚRODNÝCH PŮDÁCH A MOŽNOSTI DIAGNOSTIKY VÝŽIVNÉHO STAVU Karel KLEM, Jiří BABUŠNÍK, Eva BAJEROVÁ Agrotest Fyto, s.r.o. Po předplodině ozimé

Více

DOKONČENÍ PŘÍJEM ŽIVIN

DOKONČENÍ PŘÍJEM ŽIVIN DOKONČENÍ PŘÍJEM ŽIVIN Aktivní příjem = příjem vyžadující energii, dodává ji ATP (energie k regeneraci nosičů) Pasivní příjem = příjem na základě elektrochemického potenciálu (ve vnitřním prostoru převažuje

Více

E- learningový materiál Pěstování dřevinné vegetace Hlavní typy hospodářství

E- learningový materiál Pěstování dřevinné vegetace Hlavní typy hospodářství Podpora praktických kompetencí projekční činnosti v regionálním rozvoji E- learningový materiál Pěstování dřevinné vegetace Hlavní typy hospodářství Borové hospodářství Ing. Robert Knott, Ph.D. Podpora

Více

Hnojiva NPK. Co znamenají ona tři čísla?

Hnojiva NPK. Co znamenají ona tři čísla? Hnojiva NPK Co znamenají ona tři čísla? Tuto otázku dostávám od svých zákazníků téměř denně. Ona tři malá čísla, která jsou vytištěna na přední straně vašeho pytle s hnojivem nebo na straně kontejneru

Více

Účel a doba měření. Měřicí místa a měřené veličiny

Účel a doba měření. Měřicí místa a měřené veličiny Měření kvality ovzduší v Orlických horách a zhodnocení naměřených koncentrací s ohledem na možné poškozující efekty na lesní ekosystémy v Orlických horách pro jednotlivé sloučeniny a jejich vzájemné působení

Více

ZEOTECH MINI prémiové trávníkové hnojivo

ZEOTECH MINI prémiové trávníkové hnojivo ZEOTECH MINI prémiové trávníkové hnojivo Postupný a vyrovnaný růst Excelentní barva pro Vaše greeny Vyvinuto profesionály pro profesionály Není to jednoduché vždy udržet greeny pěkné, zdravé a hratelné,

Více

Eva Novotná, BIOANALYTIKA CZ, s.r.o., Chrudim

Eva Novotná, BIOANALYTIKA CZ, s.r.o., Chrudim Eva Novotná, IONLYTIK Z, s.r.o., hrudim Rozsah monitoringu Hydrochemický monitoring vod pro posouzení kvality zdrojů pro napouštění zbytkových jam a pro posouzení potenciálních zdrojů kontaminace 0 odběrných

Více

Vliv zimní údržby na životní prostředí

Vliv zimní údržby na životní prostředí Vliv zimní údržby na životní prostředí Ing. Jana Štulířová, Mgr. Jitka Hegrová, Ph.D. Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. Projekty Cíl: příprava podkladů pro zhodnocení rizika kontaminace prostředí v

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce

Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce Projekt VODAMIN Hydrochemický monitoring jakosti vod ovlivněných důlní činností v oblasti Cínovce Mgr. Zdeněk Šíma Ing. Mgr. Bohumír Šraut Dílčí úkoly hydrochemického monitoringu vody v oblasti Cínovce

Více

V Ý Z K U M N É P R O J E K T Y GRANTOVÉ SLUŽBY LČR

V Ý Z K U M N É P R O J E K T Y GRANTOVÉ SLUŽBY LČR Lesy České republiky, s. p., Hradec rálové V Ý Z U M N É P R O J E T Y GRANTOVÉ SLUŽBY LČR Projekt VLIV DRCENÍ LESTU NA PŮDU A NA RŮST SAZENIC SMRU, BUU A JEDLE V PODMÍNÁCH LS LEDEČ Řešitel Výzkumný ústav

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI

VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI Expertní a poradenské činnosti pro drobné vlastníky lesů v oblasti zjišťování příčin poškození lesních porostů přímým i nepřímým působením imisí a dalšími

Více

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin

Sledování vlivu stupňované intenzity hnojení na výnosy plodin, na agrochemické vlastnosti půd a na bilanci živin Č.j. UKZUZ 025902/2019 Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, se sídlem v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení výživy rostlin Sledování vlivu stupňované

Více

Metody hodnocení sucha v lesních porostech. Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais

Metody hodnocení sucha v lesních porostech. Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais Metody hodnocení sucha v lesních porostech Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais Hodnocení sucha v lesních porostech ve velkém prostorovém měřítku sucho jako primární stresový faktor i jako

Více

Klima jako jeden z půdotvorných faktorů, dopady sucha

Klima jako jeden z půdotvorných faktorů, dopady sucha Sucho a degradace půd v České republice - 2014 Brno 7. 10. 2014 Klima jako jeden z půdotvorných faktorů, dopady sucha Vítězslav Vlček, Jan Hladký, Eduard Pokorný, Martin Brtnický Mendelova univerzita v

Více

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K 1 2 3 Ohled na Stáří rostliny Vegetační fáze Typ podnože Druh, odrůda Agrotechnika Agrotechnika - zatravnění nebo úhor? 1 2 3 Černý

Více

DIPLOMOVÁ PRÁCE VÝVOJ CHEMISMU VODY V POVODÍ NISY. Bc. Gabriela Ziková, 2013 Vedoucí práce: doc. Ing. Martin Šanda, Ph.D.

DIPLOMOVÁ PRÁCE VÝVOJ CHEMISMU VODY V POVODÍ NISY. Bc. Gabriela Ziková, 2013 Vedoucí práce: doc. Ing. Martin Šanda, Ph.D. DIPLOMOVÁ PRÁCE VÝVOJ CHEMISMU VODY V POVODÍ NISY Bc. Gabriela Ziková, 2013 Vedoucí práce: doc. Ing. Martin Šanda, Ph.D. zhodnocení vývoje chemismu vody v povodí Nisy podle hydrologických a chemických

Více

10 PŘÍLOHY. Seznam příloh

10 PŘÍLOHY. Seznam příloh 10 PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha 1: Množství živin pro maximální výnos mrkve Příloha 2: Hodnoty obsahu vitamínu C u jednotlivých odrůd Příloha 3: Hodnoty laboratorní sušiny u jednotlivých odrůd Příloha

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce zemědělských vstupů Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2008-2013 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc. vedoucí

Více

Systém zajištění bezpečnosti potravin

Systém zajištění bezpečnosti potravin Systém zajištění bezpečnosti potravin Ing. Jitka Götzová Světový den výživy Praha 20.10.2015 bezpečnost potravin je základním principem evropské potravinové politiky, který zaručuje ochranu zdraví spotřebitelů

Více

Koncentrace přízemního ozónu jako funkce parametrů prostředí ve vztahu k poškození listů.

Koncentrace přízemního ozónu jako funkce parametrů prostředí ve vztahu k poškození listů. Koncentrace přízemního ozónu jako funkce parametrů prostředí ve vztahu k poškození listů. doc. Ing. EMILIE BEDNÁŘOVÁ, CSc., MZLU Brno, ČR Ing. Jiří Kučera, EMS Brno, ČR Působení ozónu na rostliny začíná

Více

Současné poznatky o stavu lesních půd v ČR

Současné poznatky o stavu lesních půd v ČR 2-3. září 2013, Letní škola ochrany půdy, Hotel Milovy, Českomoravská vrchovina Prof. Ing. Jiří Kulhavý, CSc. Ing. Ladislav Menšík, Ph.D. Současné poznatky o stavu lesních půd v ČR Vítejte v lese Ústav

Více

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Jaroslav Rožnovský Extrémní projevy počasí Extrémní projevy počasí

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Monitorovací kampaň v povodí Třešťského a Mlýnského potoka. Prosinec, 2015 Ing. Stanislav Ryšavý

Monitorovací kampaň v povodí Třešťského a Mlýnského potoka. Prosinec, 2015 Ing. Stanislav Ryšavý Monitorovací kampaň v povodí Třešťského a Mlýnského potoka Prosinec, 2015 Ing. Stanislav Ryšavý POVODÍ TŘEŠŤSKÉHO A MLÝNSKÉHO POTOKA 2 DŮVODY MONITOROVACÍ KAMPANĚ Nejvyšší koncentrace P celk v povodí Jihlavy

Více

Hnojení ozimé řepky podle stavu porostu a půdy

Hnojení ozimé řepky podle stavu porostu a půdy Hnojení ozimé řepky podle stavu porostu a půdy Ing. Pavel Růžek, CSc., Ing. Helena Kusá, Ph.D., Ing. Radek Vavera, Ph.D. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. v Praze Ruzyni Teplé a větrné počasí v posledním

Více

Optimální nakládání s digestátem a jeho složkami separace z hlediska tvorby výnosu a omezení ztrát dusíku

Optimální nakládání s digestátem a jeho složkami separace z hlediska tvorby výnosu a omezení ztrát dusíku Optimální nakládání s digestátem a jeho složkami separace z hlediska tvorby výnosu a omezení ztrát dusíku Renata Duffková (duffkova.renata@vumop.cz) 1 Gabriela Mühlbachová 2 1 Výzkumný ústav meliorací

Více

Minule http://user.mendelu.cz/kusbach LVS, lesní vegetační stupně Ekologické řady Edafické kategorie LVS, ekologické řady, edafické kategorie Z K B J L P G R Edafické kategorie L V S Výstupy LTKS Oblastní

Více

Pedogeochemie. Sorpce fosforečnanů FOSFOR V PŮDĚ. 11. přednáška. Formy P v půdě v závislosti na ph. Koloběh P v půdě Přeměny P v půdě.

Pedogeochemie. Sorpce fosforečnanů FOSFOR V PŮDĚ. 11. přednáška. Formy P v půdě v závislosti na ph. Koloběh P v půdě Přeměny P v půdě. Pedogeochemie 11. přednáška FOSFOR V PŮDĚ v půdách běžně,8 (,2 -,) % Formy výskytu: apatit, minerální fosforečnany (Ca, Al, Fe) silikáty (substituce Si 4+ v tetraedrech) organické sloučeniny (3- %) inositolfosfáty,

Více

Monitoring - informace o aktuálním stavu řešení problému k 1.3.2008

Monitoring - informace o aktuálním stavu řešení problému k 1.3.2008 Moravskoslezský kraj Monitoring - informace o aktuálním stavu řešení problému k 1.3.2008 Projekt z programu LIFE NATURE Záchrana lužních stanovišť v Povodí Morávky Březen 2008 (návrh) Pozadí problému Monitoring

Více

Der Einfluss von Überkonzentrationen bodennahen Ozons auf die Gesundheit der Waldbaumarten im Osterzgebirge sowie Möglichkeiten der Vorhersage.

Der Einfluss von Überkonzentrationen bodennahen Ozons auf die Gesundheit der Waldbaumarten im Osterzgebirge sowie Möglichkeiten der Vorhersage. Vliv nadlimitních koncentrací přízemního ozónu na zdravotní stav asimilačního aparátu lesních dřevin ve východním Krušnohoří a možnosti jeho prognózování. Der Einfluss von Überkonzentrationen bodennahen

Více

VYPLAVOVÁNÍ ŽIVIN Z PŮDY PRŮSAKOVÝMI VODAMI V OBLASTI SEČE

VYPLAVOVÁNÍ ŽIVIN Z PŮDY PRŮSAKOVÝMI VODAMI V OBLASTI SEČE Vč. sb. přír. Práce a studie, 15 (2008): 1724 ISSN 12121460 VYPLAVOVÁNÍ ŽIVIN Z PŮDY PRŮSAKOVÝMI VODAMI V OBLASTI SEČE Soil nutrients leaching by percolation water in the Seč area Jiří TŮMA, Lucie KLAUDYOVÁ

Více

Výroční zpráva o sledování lyzimetrických stanovišť

Výroční zpráva o sledování lyzimetrických stanovišť Výroční zpráva o sledování lyzimetrických stanovišť rok Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, se sídlem v Brně Sekce zemědělských vstupů Oddělení výživy

Více

Zrnitostní složení půd Krkonoš Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, Praha 4

Zrnitostní složení půd Krkonoš Karel Matějka IDS, Na Komořsku 2175/2a, Praha 4 Zrnitostní složení půd Krkonoš Karel Matějka IDS, Na Komořsku 75/a, Praha Významnou fyzikální vlastnosti půdy, od které se odvíjejí další vlastnosti, je zrnitostní složení půdy, které je základní vlastností

Více

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů

Minerální výživa na extrémních půdách. Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Minerální výživa na extrémních půdách Půdy silně kyselé, alkalické, zasolené a s vysokou koncentrací těžkých kovů Procesy vedoucí k acidifikaci půd Zvětrávání hornin s následným vymýváním kationtů (draslík,

Více

Volitelný předmět Habituální diagnostika

Volitelný předmět Habituální diagnostika Tomáš Žid tomas.zid@mendelu.cz LDF MENDELU Volitelný předmět Habituální diagnostika Vývoj stavu lesních porostů v České republice a v Evropě Program ICP Forests Vývoj zdravotního stavu porostů strana 2

Více

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie

UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie UNIVERZITA PARDUBICE Fakulta chemicko-technologická Katedra analytické chemie Licenční studium Pythagoras Statistické zpracování experimentálních dat Semestrální práce ANOVA vypracoval: Ing. David Dušek

Více

Dílčí metodika. Bilance organických látek, tvorba humusu, struktura půdy, respirace půdy, sequestrace uhlíku

Dílčí metodika. Bilance organických látek, tvorba humusu, struktura půdy, respirace půdy, sequestrace uhlíku Dílčí metodika Bilance organických látek, tvorba humusu, struktura půdy, respirace půdy, sequestrace uhlíku Autoři: Ing. Procházková Blanka, CSc., Ing. Sedlák Pavel, Ph.D., Prof. RNDr. Tesařová Marta,

Více

Případová studie: Srovnávací analýza odtokových poměrů lesních mikropovodí v suchých periodách

Případová studie: Srovnávací analýza odtokových poměrů lesních mikropovodí v suchých periodách Případová studie: Srovnávací analýza odtokových poměrů lesních mikropovodí v suchých periodách Petr Kupec, Jan Deutscher LDF MENDELU Brno Zadržování vody v lesních ekosystémech 5. 10. 2016, hotel Hazuka,

Více

Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1

Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1 Složení látek a chemická vazba Číslo variace: 1 Zkoušecí kartičku si PODEPIŠ a zapiš na ni ČÍSLO VARIACE TESTU (číslo v pravém horním rohu). Odpovědi zapiš na zkoušecí kartičku, do testu prosím nepiš.

Více

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III Hnojení P, K, Mg Aplikace fosforečných hnojiv bývá realizována zpravidla současně s hnojivy draselnými a hořečnatými prostřednictvím směsí jednosložkových

Více

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů

Z K. Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění. AZZP Hlavní principy. Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů Z Ú Z K Ú šeb í a zku ntroln dní ko e tř s Ú ký ěděls v zem ní ústa Agrochemické zkoušení zemědělských půd a význam vápnění Miroslav Florián ředitel Sekce zemědělských vstupů AZZP Hlavní principy Zjišťování

Více

AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře. Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě?

AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře. Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě? AQUATEST a.s. Zkušební laboratoře Co znamenají naměřené hodnoty v pitné vodě? Zkušební laboratoř č. 1243 - akreditovaná Českým institutem pro akreditaci dle ČSN EN ISO/IEC 17025: 2005 IČ/DIČ 44794843/CZ44794843

Více

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží 10.1. Formulovat strategii státu k odstranění starých i současných ekologických zátěží v lesích (včetně finančního zajištění) 10.2.

Více

Situační zpráva č dubna 2013

Situační zpráva č dubna 2013 Situační zpráva č. 3 9. dubna 213 Obecná a klimatická charakteristika od 14.5. do 6.6.212: Počasí od 1. 4. do 8. 4. 213 Počasí v minulém týdnu nám jaro moc nepřipomínalo a souvislá sněhová pokrývka na

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 1 1 U k á z k a k n i h

Více

LESNICKÉ HOSPODAŘENÍ V JIZERSKÝCH HORÁCH

LESNICKÉ HOSPODAŘENÍ V JIZERSKÝCH HORÁCH LESNICKÉ HOSPODAŘENÍ V JIZERSKÝCH HORÁCH Řešitel: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, Jíloviště Strnady Doba řešení: 2003-2004 Řešitelský kolektiv: RNDr. Marian Slodičák, CSc., VÚLHM, VS

Více

BIHOP K + Vysoký obsah Zn

BIHOP K + Vysoký obsah Zn BIHOP K + Vysoký obsah Zn Roztok stopových prvků, hořčíku a draslíku s kolagenními aminokyselinami Regenerační a antistresový účinek Rozsah a způsob použití: BIHOP K + je kapalný přípravek pro foliární

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu uznaných porostů a genových základen v PLO č. 6 Západočeská pahorkatina, č.

Více

Ukazatele a hodnoty jakosti povrchových vod vhodných pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů

Ukazatele a hodnoty jakosti povrchových vod vhodných pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů Č. Ukazatel 1 Teplota ( C) 2 Rozpuštěný kyslík Ukazatele a hodnoty jakosti povrchových vod vhodných pro život a reprodukci původních druhů ryb a dalších vodních živočichů Hodnoty pro vody lososové Hodnoty

Více

ZHORŠENÍ JAKOSTI VODY V NÁDRŽI NOVÁ ŘÍŠE VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2017 RODAN GERIŠ, DUŠAN KOSOUR POVODÍ MORAVY, S.P.

ZHORŠENÍ JAKOSTI VODY V NÁDRŽI NOVÁ ŘÍŠE VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2017 RODAN GERIŠ, DUŠAN KOSOUR POVODÍ MORAVY, S.P. ZHORŠENÍ JAKOSTI VODY V NÁDRŽI NOVÁ ŘÍŠE VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2017 RODAN GERIŠ, DUŠAN KOSOUR POVODÍ MORAVY, S.P. Jeden z autorů Vás vítá na prezentaci přímo z nádrže... Nová Říše pohled na povodí Základní

Více

Název lokality Stehelčeves 53,91 41,01 40,92 48,98 89,84 55,06 43,67 Veltrusy 13,82 14,41

Název lokality Stehelčeves 53,91 41,01 40,92 48,98 89,84 55,06 43,67 Veltrusy 13,82 14,41 Název lokality 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Stehelčeves 53,91 41,01 40,92 48,98 89,84 55,06 43,67 Veltrusy 13,82 14,41 Kromě meteorologických podmínek má na koncentrace suspendovaných

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 9

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 9 MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 9 DNE: 25. 02. 2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 126/2019/TSBM NÁZEV: Zpráva o lesním hospodářství města ANOTACE: Informace o kůrovcové kalamitě, o současné těžbě a připravovaných výsadbách.

Více

11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku

11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku 11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku = kapitola,,jak poznáme nedostatek které živiny a jak a čím hnojíme - Diagnostika nedostatku: o Vizuální o Chemická analýza biomasy o Histologické a biochemické

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Pracovní list č. 39 Lesy v ČR Pro potřeby projektu

Více

Lesy ČR panelová diskuse Praha

Lesy ČR panelová diskuse Praha Lesy ČR panelová diskuse Praha 29. 3. 2017 Jak vnímají občané ČR globální klimatické změny? Je změna klimatu hrozbou současné civilizace? ANO odborná veřejnost, vědci, akademici, sdružení NEJEDNOZNAČNĚ

Více

LÝKOŽROUT SMRKOVÝ HISTORIE, SOUČASNOST A SOUVISLOSTI PETR ZAHRADNÍK VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V. V. I.

LÝKOŽROUT SMRKOVÝ HISTORIE, SOUČASNOST A SOUVISLOSTI PETR ZAHRADNÍK VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V. V. I. LÝKOŽROUT SMRKOVÝ HISTORIE, SOUČASNOST A SOUVISLOSTI PETR ZAHRADNÍK VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V. V. I. 1 CO JE KALAMITA? KALAMITA NEHODA, NEŠTĚSTÍ, POHROMA. GRADACE (PŘEMNOŽENÍ)

Více

REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH

REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH REGISTR KONTAMINOVANÝCH PLOCH Podle zákona č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů, provádí ÚKZÚZ v rámci agrochemického zkoušení zemědělských půd (AZZP) také sledování obsahů rizikových

Více

Předmět: Hospodářská úprava lesů II

Předmět: Hospodářská úprava lesů II Předmět: Hospodářská úprava lesů II Komplexní analýza přírodního prostředí 1.1 Přírodní prostředí a jeho složky Prostředí organizmu - vše co působí z okolního prostoru na organizmus faktory - abiotické

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Sekce úřední kontroly Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2006-2011 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc. vedoucí

Více

Úspěšnost výsevů bukvic v souvislosti s jejich víceletým skladováním

Úspěšnost výsevů bukvic v souvislosti s jejich víceletým skladováním Úspěšnost výsevů bukvic v souvislosti s jejich víceletým skladováním Antonín Jurásek, Jarmila Martincová Abstrakt Ve výzkumné stanici Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., v Opočně

Více

Inovace předmětu: Lesnická politika Ing. Vlastimil Vala, CSc. Aktuální lesnicko - politické otázky. Smrk? Ano? NE?

Inovace předmětu: Lesnická politika Ing. Vlastimil Vala, CSc. Aktuální lesnicko - politické otázky. Smrk? Ano? NE? Inovace předmětu: Lesnická politika Ing. Vlastimil Vala, CSc. Aktuální lesnicko - politické otázky Smrk? Ano? NE? Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio

Více

Teplota a vlhkost půdy rozdílně využívaného lučního porostu na Šumavě

Teplota a vlhkost půdy rozdílně využívaného lučního porostu na Šumavě AKTUALITY ŠUMAVSKÉHO VÝZKUMU s. 39 43 Srní 2. 4. dubna 2001 Teplota a vlhkost půdy rozdílně využívaného lučního porostu na Šumavě Tomáš Kvítek, Renata Duffková & Jana Peterková Výzkumný ústav meliorací

Více

VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv

VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Strana 6694 Sbírka zákonů č. 377 / 2013 377 VYHLÁŠKA ze dne 25. listopadu 2013 o skladování a způsobu používání hnojiv Ministerstvo zemědělství stanoví podle 8 odst. 5 a 9 odst. 9 zákona č. 156/1998 Sb.,

Více

DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE

DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE DRASLÍK NEPOSTRADATELNÝ PRVEK PRO VÝNOS A KVALITU OVOCE Význam hnojení ovocných kultur draslíkem Pěstování ovoce má v Českých zemích dlouholetou tradici. Podle posledních zpráv jeho výměra dosahuje 18

Více

Výsledky lesnického výzkumu jako podklad pro program revitalizace Krušných hor

Výsledky lesnického výzkumu jako podklad pro program revitalizace Krušných hor Výsledky lesnického výzkumu jako podklad pro program revitalizace Krušných hor Jiří Novák, Dušan Kacálek, David Dušek, Marian Slodičák Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., Výzkumná

Více

Monitoring odpadních vod z čistírny odpadních vod - vyhodnocení kvality

Monitoring odpadních vod z čistírny odpadních vod - vyhodnocení kvality ZÁVĚRY MONITORINGŮ ZA ROK 2015 Na základě kapitoly 11.2. Integrovaného povolení Čj: MSK 20001/2008 pro výrobní závod Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o. (HMMC) tímto zveřejňujeme závěry z monitoringů

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období Česká republika - Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za období 2005-2010 Zpracoval: Ing. Vladimír Klement CSc.

Více

VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V.V.I.

VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V.V.I. VÝZKUMNÝ ÚSTAV LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ A MYSLIVOSTI, V.V.I. Zhodnocení kvality a stavu prostokořenného sadebního materiálu buku lesního v lesních školkách v ČR po extrémním suchu v létě 2015 Vypracovali:

Více

Nejdůležitější kvalitativní parametry vody a jejich optimální nastavení

Nejdůležitější kvalitativní parametry vody a jejich optimální nastavení Nejdůležitější kvalitativní parametry vody a jejich optimální nastavení Hodnota ph Hodnota ph je nejdůležitější veličinou, která charakterizuje kvalitu vody. Udává, zda je voda alkalická nebo kyselá a

Více

Výpočet výživové dávky

Výpočet výživové dávky Výpočet výživové dávky Ing. Zbyněk Slezáček, MSc. Gramoflor Školkařské dny 3. až 5. února 2014 Vybraná témata Kalkulace vodivosti Formulace dusíku Fyziologická reakce hnojiv Úprava ph substrátu volbou

Více

VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU

VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU Karel KLEM Agrotest fyto, s.r.o. VLIV DÁVKY A FORMY DUSÍKATÉ VÝŽIVY NA VÝNOS A OBSAH DUSÍKATÝCH LÁTEK V ZRNU Materiál a metodika V lokalitě s nižší půdní úrodností (hlinitopísčitá půda s nízkým obsahem

Více

Měníme poušť na EKO oázy.

Měníme poušť na EKO oázy. www.agribiotech.cz Měníme poušť na EKO oázy. AGRIBIOTECH VEL s.r.o. Karla IV. 93/3 37001 České Budějovice IČ: 28102665 info@agribiotech.cz Horák Libor +420 777 556 644 Měníme poušť na EKO oázy. ZPRACOVÁNÍ

Více

MONITOROVÁNÍ ATMOSFÉRICKÉ DEPOZICE V OBLASTI KRKONOŠ. Monitoring of atmospheric deposition in the area of the Krkonoše Mountains

MONITOROVÁNÍ ATMOSFÉRICKÉ DEPOZICE V OBLASTI KRKONOŠ. Monitoring of atmospheric deposition in the area of the Krkonoše Mountains OPERA CORCONTICA 37: 47 54, 2000 MONITOROVÁNÍ ATMOSFÉRICKÉ DEPOZICE V OBLASTI KRKONOŠ Monitoring of atmospheric deposition in the area of the Krkonoše Mountains BUDSKÁ EVA 1, FRANČE PAVEL 1, SVĚTLÍK IVO

Více

Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami

Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami Sdružení Flos Aquae Monitoring stavu vody ve vodní nádrži v parku Pod Plachtami Autorský kolektiv: Ing. Eliška Maršálková, Ph.D. Ing. Marcela Lagová Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, CSc. Brno, květen 2013

Více

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí

Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture Výsledky agrochemického zkoušení zemědělských půd za odbobí 2007 2012 Sekce úřední kontroly Brno,

Více

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně Odbor bezpečnosti krmiv a půdy MONITORING RYBNIČNÍCH A ŘÍČNÍCH SEDIMENTŮ, PRŮBĚŽNÁ ZPRÁVA 199-28 Zpracoval: Ing. Ladislav Kubík, Ph.D. Schválil: Mgr.

Více