B -Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z hromosvodů v prostředí bez nebezpečí výbuchu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "B -Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z hromosvodů v prostředí bez nebezpečí výbuchu"

Transkript

1 B -Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z hromosvodů v prostředí bez nebezpečí výbuchu 1) Za jakou oblast lze považovat území ČR z hlediska výskytu bouřek? A) oblast s malou bouřkovou činností B) oblast s normální bouřkovou činností C) oblast se zvýšenou bouřkovou činností (podle ČSN poznámka k čl. 12) Území ČR se v celém území považuje za oblast se zvýšenou bouřkovou činností. Uvažuje se s 20 až 30 bouřkovými dny v roce. 2) Jak se posuzují případy, kdy jsou objekty nebo zařízení v ochranném prostoru vyšších objektů opatřených hromosvodem? A) hromosvody se musí zřídit jen pokud má objekt kovovou střechu B) samostatný hromosvody se nemusí zřídit C) hromosvody se musí zřídit jen pokud má objekt dřevěnou střechu (podle ČSN čl. 14) U objektů, které jsou v ochranném prostoru objektů opatřených hromosvodem, se hromosvod nemusí zřizovat. 3) Montovat či připojovat cizí zařízení nebo předměty na jímače a ostatní části hromosvodu se: A) může jen v případě, že se jedná o předměty z nehořlavého materiálu B) smí jen tehdy, nenaruší-li se tím spolehlivá funkce a mechanická pevnost hromosvodu C) nesmí (podle ČSN čl. 20) Na jímače ani na ostatní části hromosvodu se nemají montovat ani připevňovat cizí zařízení a cizí předměty. Je to možné pouze tehdy, nenaruší-li se tím spolehlivá funkce a mechanická pevnost hromosvodu. 4) Jak se řeší ochrana před úderem blesku, pokud jde o přímo sousedící objekty (domy v jednom bloku)? A) jako jednotná soustava, jako by tento celý blok byl jediným objektem B) jako jednotná soustava, počet svodů se však proti běžnému objektu stejných rozměrů zdvojnásobí C) musí se použít oddálený hromosvod (podle ČSN čl. 31) U bloku, tvořeného přímo sousedícími objekty, se hromosvod má řešit jako jednotná soustava, zejména jsou-li tyto objekty stejně vysoké. Jímací zařízení, svody a uzemnění se řeší, jako by tento blok byl jediným objektem.

2 5) Hřebenové vedení hřebenové soustavy se doplňuje podle potřeby o další jímací vedení, tak aby kterýkoliv bod střechy nebyl od jímacího vedení dál než: A) 10 m B) 15 m C) 20 m (podle ČSN čl. 39) Hřebenové vedení se doplňuje podle potřeby o další jímací vedení tak, aby žádný bod střechy nebyl od jímacího vedení dál než 10 m. Vzdálenost se měří v průmětu střechy do půdorysu. 6) Jaká smí být vzdálenost kteréhokoliv bodu střechy od jímacího zařízení (hřebenového vedení)? A) maximálně 30 m B) maximálně 20 m C) maximálně 10 m (podle ČSN čl. 39) Žádný bod střechy nesmí být od jímacího vedení dál než 10 m. (Měřeno v průmětu střechy do půdorysu.) 7) Jakou největší vzdálenost od sebe mají rovnoběžná jímací vedení u klecového hromosvodu? A) maximálně 10 m B) maximálně 15 m C) maximálně 20 m (podle ČSN čl. 45) Rovnoběžná vedení smějí být vzdálena nejvýše 20 m, jde-li o objekt, ve kterém se nevyskytují prostory s nebezpečím požáru nebo výbuchu. Mříž má pak oka s rozměry maximálně 20 x 20 m (měřeno ve skutečném sklonu mříže, nikoliv v půdorysu). 8) Uveďte, jaké soustavy k ochraně před úderem blesku se zpravidla používá na komínech, věžích a stanové střeše: A) oddáleného hromosvodu B) tyčové soustavy C) náhodných jímačů (podle ČSN čl. 46b) Na komínech, věžích a stanové střeše se používá tyčová soustava s potřebným počtem svodů. 9) Na střechách plochých, hangárových se k ochraně před úderem blesku zpravidla používá: A) mřížová soustava B) kombinovaná soustava C) okružní jímací vedení (podle ČSN čl. 46c) Na střechách plochých, hangárových, pultových a sedlových, u nichž hřeben nepřevyšuje dolní okraj střechy více než o 1 m se používá mřížová soustava. (Max. rozměr ok smí být 20 x 60 m.)

3 10) Jaký nejmenší průřez musí mít náhodné jímače jsou-li z oceli? A) 50 mm 2 B) 70 mm 2 C) 100 mm2 (podle ČSN čl. 51) Náhodné jímače musí mít dostatečný průřez. Pokud jsou z oceli, tak minimálně 100 mm 2. 11) Náhodné jímače plošného tvaru (kovová krytina, oplechování a pod.) jsou-li z měděných plechů nebo desek, musí mít v místě pravděpodobného zásahu blesku tloušťku alespoň: A) 0,40 mm B) 0,30 mm C) 0,50 mm (podle ČSN čl. 51c) Náhodné jímače plošného tvaru (kovová krytina, oplechování apod.) jsou-li z měděných desek nebo plechů musí mít v místě pravděpodobného zásahu blesku tloušťku stěny alespoň 0,3 mm. (Pokud je použit jiný materiál než měď, tak alespoň 0,6 mm.) Jsou-li menší tloušťky musí se zesílit nebo opatřit jímači nebo jímacím vedením. 12) Jak se mají vést vedení a svody jímacích zařízení? A) mají být skryté B) mají se vést vně objektu C) způsob provedení ČSN neupravuje (podle ČSN čl. 61) Vedení a svody mají být vně objektu a mají být pokud možno rovné bez zbytečných oblouků. Svody k zemničům musí být co nejkratší a mají být přirozeným pokračováním jímacího zařízení, pokud možno bez přerušení až ke zkušebním svorkám. 13) Kolik svodů musí být u objektů vyšších než 30 m nad zemí? A) na každých (i započatých) 15 m obvodu půdorysu musí být 1 svod B) na každých (i započatých) 30 m obvodu půdorysu musí být 1 svod C) na každých (i započatých) 15 m délky objektu musí být 1 svod (podle ČSN čl. 64d) U objektů vyšších než 30 m nad zemí musí být svod na každých 15 m (i započatých) obvodu půdorysu. 14) Ověřte správný počet svodů hromosvodu u objektu obdélníkového půdorysu o rozměrech 20 x 102 m s výškou objektu 30 m. A) 5 svodů B) 7 svodů C) 9 svodů (podle ČSN čl. 64a) Poměr šířky k délce je 20 : 102 = 0,196 To je menší než 1 : 5 (1 : 5 = 0,200) Proto na každých (i započatých) 15 m délky objektu musí být 1 svod. Objekt má délku 102 m, proto musí být použito 7 svodů.

4 15) U objektu obdélníkového půdorysu s poměrem šířky k délce větším než 1 : 5 nebo u objektů s členitým půdorysem je počet svodů stanoven na každých (i započatých): A) 30 m délky obvodu B) 20 m C) 15 m (podle ČSN čl. 64b) U objektu obdélníkového půdorysu s poměrem šířky k délce větším než 1 : 5 nebo u objektů s členitým půdorysem musí být jeden svod na každých i započatých 30 m délky obvodu půdorysu objektu. 16) Jaký počet svodů se musí zřídit u jednopodlažní budovy s obvodem do 40 m, když její delší strana není delší než 15 m? A) 1 svod B) 2 svody C) 4 svody (podle ČSN čl. 64c) Na menších objektech mají být alespoň dva svody. U jednopodlažních budov s obvodem do 40 m (přičemž delší strana objektu není delší než 15 m) stačí jeden svod. 17) Určete nejmenší dovolenou vzdálenost vedení hromosvodu od lepenkové krytiny nebo šindelů při vzdálenosti podpěr do 1,2 m: A) 20 cm B) 15 cm C) 3 cm (podle ČSN včetně Změny 4 čl. 71 Tabulka č. 1) Změna 4 snížila vzdálenost na 3 cm. Pro jímací vedení na rovných střechách se doporučuje 5 cm. 18) Kovových konstrukcí objektů lze použít jako svodů jen tehdy, když kromě dalších podmínek mají průřez alespoň: A) 70 mm 2 B) 100 mm 2 C) 120 mm 2 (podle ČSN čl. 75) Kovových konstrukcí objektů lze použít jako svodů je-li tato dobře a trvale vodivě spojena a má-li v místě uvažovaného svodu přímý průběh a průřez aspoň 100 mm 2 19) Jaké zařízení lze použít jako náhodný svod? A) konstrukce dobře a trvale vodivě spojené, která mají průřez alespoň 100 mm 2 B) konstrukce dobře a trvale vodivě spojené, která mají průřez alespoň 50 mm 2 C) okapové žlaby a okapové svody (podle ČSN čl. 75) Jako náhodný svod se může použít konstrukce, která je dobře a trvale vodivě spojená a má v místě uvažovaného svodu průřez alespoň 100 mm 2. Nesmějí se použít okapové žlaby a svody.

5 20) Jaká má být plocha svorky dosedající k připojovanému předmětu u připojovacích svorek, určených k vodivému připojení konstrukcí k vedení hromosvodu? A) minimálně100 cm 2 B) minimálně 50 cm 2 C) minimálně 10 cm 2 (podle ČSN čl. 77) Styčná plocha svorky dosedající k připojovanému předmětu u připojovacích svorek, určených k vodivému připojení konstrukcí k vedení hromosvodu musí být minimálně 10 cm 2 ; svorkový šroub musí mít závit aspoň M ) V jaké výši nad zemí se u vnějších svodů umisťují zkušební svorky? A) ve výši 0,6-1,8 m B) ve výši 1,8-2,0 m C) není stanoveno (podle ČSN čl. 78) U vnějších svodů ve výši 1,8-2,0 m, přičemž má být v dostatečné vzdálenosti jak od podpěry vedení na svodu, tak od držáku ochranného úhelníku, aby bylo umožněno rozpojení svorky. 22) Jakým nátěrem se po dohotovení opatřují spoje a zkušební svorky? A) žádným B) antikorozivní barvou C) nátěrem PVC (podle ČSN čl. 78) Po dohotovení spoje se zkušební svorky nesmějí opatřovat žádným nátěrem. 23) V kterých případech se vyžaduje očíslování jednotlivých zkušebních svorek umístěných na svodech? A) pokud má hromosvod dva a více svodů B) u novostaveb C) pokud jsou svody od sebe vzdáleny více než 10 m (podle ČSN čl. 82) Pokud má hromosvod dva a více svodů, zkušební svorky se očíslují. 24) Mechanická ochrana svodů v prostoru nad zemí se provádí: A) trubkou do výše alespoň 2,0 m, která se na obou koncích utěsní a vodivě spojí se svodem B) úhelníkem do výše alespoň 1,6 m C) úhelníkem do výše alespoň 1,4 m (podle ČSN čl. 83) Mechanická ochrana svodů v prostoru nad zemí se provádí alespoň do výše 1,6 m. Ochrana se provádí ochranným úhelníkem nebo trubkou, která se musí na obou koncích utěsnit vodivou ucpávkou, zajišťující trvanlivé vodivé spojení mezi svodem a trubkou.

6 25) Jaké platí podmínky pro použití měděných vodičů, pokud jsou konstrukce a stěny objektu z hliníku, zinku nebo pozinkované oceli? A) nesmí se použít B) mohou být použity, jen pokud se v místech styku použijí normou předepsané vložky C) mohou se použít bez dalších opatření (podle ČSN čl. 84) Pokud jsou konstrukce a stěny objektu z hliníku, zinku nebo pozinkované oceli, nesmí se použít měděných vodičů. V takovém případě se vždy použijí pozinkované ocelové vodiče. 26) Jak se provádí ochranná opatření nátěrem proti korozi nadzemní části hromosvodu? A) nadzemní části se nesmí natírat B) musí být použita barva na bázi PVC C) musí se dát pozor, aby nátěr nezatekl do spojů mezi části, které musí být ve vodivém spojení (podle ČSN čl. 84) Nadzemní části hromosvodu mohou být opatřeny ochranným nátěrem, chránicím před korozí. Tím se prodlouží životnost pozinkovaných ocelových vodičů i dalších částí. Je nutno dbát na to, aby nátěr nezatekl do spojů mezi části, které musí být ve vodivém spojení. 27) Smí se použít pozinkované ocelové lano na vedení a svody nad zemí a o jakém minimálním průřezu? A) ne B) ano, o minimálním průřezu 50 mm 2 C) ano, o minimálním průřezu 70 mm 2 (podle ČSN čl. 87 a tabulka 2) Ano, smí se použít na vedení a svody nad zemí a také na volně uložené skryté svody. Používají se průřezy 50, 70 a 95 mm 2. Na pevně uložené skryté svody se použít nesmí. 28) Jaký průměr se smí použít na pevně uložený skrytý svod z pozinkovaného ocelového drátu? A) průměr 6 mm B) průměr 8 mm C) průměr 10 mm (podle ČSN čl. 87 tabulka 3) Pokud je na pevně uložený skrytý svod použit pozinkovaný ocelový drát, musí mít průměr 10 mm. 29) Na vedení a svody nad zemí se smí používat nejméně pozinkovaný ocelový drát o průměru: A) 12 mm B) 10 mm C) 8 mm (podle ČSN čl. 86 Tabulka č. 2) Na vedení a svody nad zemí se smí použít ocelový pozinkovaný drát o průměru 8 mm. Na připojovací vedení lze použít ocelový pozinkovaný drát o průměru 6 mm.

7 30) Smí se použít hliníkový drát na vedení a svody? A) ano, na nadzemní části i na vedení v zemi B) ano, ale pouze na nadzemní části C) ne (podle ČSN čl. 87) Přednostně se používají na vedení a svody ocelové pozinkované vodiče. Hliníkové vodiče se mají používat pouze na nadzemní části, a to v místech, kde nejsou korozní vlivy poškozující hliník. Hliníkový drát má mít průměr 10 mm. 31) Jak musí být provedeny svěrné plochy svorek (styčná plocha mezi vodičem a částmi svorky), určené k vodivému spojení mezi vodičem a svorkou? A) svorky musí být z mědi B) styčná plocha musí být rovna alespoň 5násobku průřezu největšího připojovaného vodiče C) styčná plocha musí být alespoň 5 mm2 (podle ČSN čl. 93) Svěrné plochy svorek, určené k vodivému spojení mezi vodičem a svorkou, musí být provedeny tak, aby styčná plocha mezi vodičem a částmi svorky byla rovna alespoň 5násobku průřezu největšího připojovaného vodiče. 32) Zemní odpor zemniče jednoho svodu nemá být za obvyklých podmínek větší než: A) 5 Ω B) 10Ω C) 15Ω (podle ČSN čl. 109) Zemní odpor zemniče jednoho svodu nemá být za obvyklých půdních podmínek větší než 15 Ω. 33) Jestliže jsou kovový předmět a hromosvod od sebe odděleny stěnou z nevodivého materiálu pak tato stěna nahrazuje vzdušnou vzdálenost. Jaká je tato vzdálenost. A) pětinásobek tloušťky stěny B) dvojnásobek tloušťky stěny C) desetinásobek tloušťky stěny (podle ČSN čl. 112) Jsou-li kovový předmět a hromosvod odděleny stěnou z nevodivého materiálu nebo cihlovou zdí, nahrazuje tato stěna vzdušnou vzdálenost rovnou pětinásobku tloušťky stěny. Přitom je třeba vzít v úvahu případné zmenšení vzdálenosti kovovými do zdi zasazenými předměty, např. zakotvenými částmi podpěr svodů, kovovými konzolami apod. 34) Jaká má být minimální vzdálenost při souběhu svodů a silových kabelových vedení v zemi? A) 0,5 m B) 1,2 m C) 2 m (podle ČSN čl. 115) Při souběhu svodů a silových kabelových vedení v zemi má být mezi nimi vzdálenost alespoň 2 m.

8 35) Jaké platí podmínky pro křižování svodů uložených v zemi a silových kabelových vedení? A) kabel vést kolmo ke svodu a alespoň 50 cm nad svodem B) kabel vést kolmo ke svodu a alespoň 110 cm nad svodem C) kabel vést kolmo ke svodu a alespoň 200 cm nad svodem (podle ČSN čl. 115) Svod uložený v zemi a křižující silové kabelové vedení v zemi se má vést kolmo ke kabelu a musí se uložit pod ním ve vzdálenosti pokud možno 50 cm. 36) Určete správnou vzdálenost, kterou musí mít při souběhu vnější elektrická silová vedení provedená kabelem (na objektu a pod.) od nadzemní části hromosvodu: A) 0,50 m B) 0,75 m C) 1,00 m (podle ČSN čl. 115 Tabulka č. 4) Vnější elektrická silová vedení provedená kabelem (na objektu apod.) musí být při souběhu vzdálena od nadzemní části hromosvodu 0,5 m. (Při křižování je minimální vzdálenost 0,2 m.) 37) Jaký musí mít hromosvod nekovové komíny (i železobetonové), jsou-li vyšší než 30 m, nebo stojí-li osamoceně? A) hromosvod s jedním svodem na každých i započatých 15 m obvodu B) hromosvod se čtyřmi svody, rozmístěnými rovnoměrně po obvodu C) hromosvod se dvěma svody, pokud možno na protilehlých stranách (podle ČSN čl. 153) Musí mít hromosvod se dvěma svody, pokud možno na protilehlých stranách. Jeden ze svodů má být na straně proti převládajícím větrům (u nás obvykle proti západu). 38) Jímací tyče použité na komínech mají vyčnívat nad komín asi: A) 1,5 m B) 1,4 m C) 1,0 m (podle ČSN čl. 154) Jímací tyče mají vyčnívat asi 1 m nad komín. Jímače mají být nejvýše 2,5 m od sebe. 39) Pokud je u továrních komínů nebezpečí koroze (kouřovými plyny apod.), na jaké délce se doporučuje chránit svody vhodným nátěrem pod vrcholem komínu? A) po celé délce B) alespoň 3 m pod vrcholem komína C) alespoň 1 m pod vrcholem komína (podle ČSN čl. 159) Při nebezpečí koroze (např. kouřovými plyny) se doporučuje chránit hromosvod vhodným nátěrem v délce alespoň 3 m pod vrcholem komína.

9 40) Kolik svodů musí mít železobetonové chladící věže? A) minimálně 1 B) minimálně 3 C) na každých 30 m obvodu koruny (i započatých) musí být jeden svod, celkem minimálně 2 (podle ČSN čl. 161) Svody musí být rovnoměrně rozloženy po obvodu pláště věže, přičemž na každých 30 m obvodu koruny (i započatých) musí být jeden svod. Celkem však musí být nejméně dva svody. Ocelová výztuž konstrukce věže musí být na horním i na spodním konci věže připojena ke svodům. 41) Jak se ukládají zemniče kolejnic jeřábových drah? A) při jedné straně jeřábové dráhy B) střídavě po obou stranách jeřábové dráhy C) rovnoměrně po obou stranách jeřábové dráhy (podle ČSN čl. 173) Zemniče se ukládají při jedné straně jeřábové dráhy. 42) Jak se uzemňují kolejnice jeřábových drah se zřetelem k délce dráhy? A) kolejnice stačí uzemnit na začátku a na konci B) na každých 100 m (i započatých) délky dráhy se provede jeden zemnič (celkem minimálně dva) C) na každých 120 m (i započatých) délky dráhy se provede jeden zemnič (podle ČSN čl. 173) Kolejnice jeřábových drah se uzemní samostatným zemničem se zřetelem k délce dráhy. Nakaždých 100 m (i započatých) délky dráhy se provede jeden zemnič. U dráhy kratší než 100 m musí být provedeny dva zemniče. Kolejnice jeřábových drah musí být navzájem spolehlivě spojeny a to buď přivařenými kolejnicovými spojkami, nebo přivařenými nebo přišroubovanými ocelovými propojkami o tloušťce alespoň 3 mm a průřezu alespoň 50 mm 2. Kolejnice jeřábových drah uložené na nekovových pražcích musí být dále pospojovány příčnými spojkami ve vzdálenostech nejvýše 20 m. Tyto spojky se provedou buď přivařeným pozinkovaným ocelovým drátem průměru 10 mm, nebo přivařeným, popř. přišroubovaným pozinkovaným ocelovým páskem 4 x 30 mm; spojující vodič se musí chránit před mechanickým poškozením (např. uložením v zemi). 43) Jak se uzemňují kovová lešení, vyčnívající nad střechu, v období se zvýšenou bouřkovou činností? A) uzemňují se nejvýše po 30 m délky lešení B) neuzemňují se C) uzemňují se nejvýše po 50 m délky lešení (podle ČSN čl. 184) Kovová lešení, vyčnívající nad střechu, se v období se zvýšenou bouřkovou činností (1.4. až 30.9.) uzemňují na dolním konci, a to nejvýše po každých 30 m délky.

10 44) Jaké platí podmínky pro ukládání páskového zemniče u osvětlovacích stožárů? A) uloží se do společného výkopu s kabelovým vedením, pásek se uloží 10 cm nad kabelové vedení B) uloží se do samostatného výkopu, alespoň 50 cm stranou od kabelového vedení C) uloží se do společného výkopu s kabelovým vedením, pásek se uloží na dno výkopu (podle ČSN čl. 185) Kovové osvětlovací stožáry stojící v místech zvýšeného zásahu blesku se uzemní páskovým zemničem, je-li jejich zemní odpor větší než 20 Ω. Páskový zemnič se uloží do společného výkopu s kabelovým vedením, přičemž se pásek uloží na dno výkopu (pod pískové lože). Doporučuje se, aby pásek spojoval sousední stožáry. 45) Jaká vzdálenost větví vysokého stromu od objektu se považuje za dostatečnou, aby se zcela vyloučil přeskok výboje ze stromu do blízko stojících objektů? A) alespoň 2 m B) alespoň 5 m C) alespoň 6,5 m (podle ČSN čl. 234) Aby se zcela vyloučila možnost přeskoku, musí být vzdálenost větví od objektu alespoň 6,5 m. 46) Jaké podklady se použijí pro výpočet ochranného prostoru jímacího zařízení pomocí grafického znázornění? A) rozměry objektu a řezy objektu v náryse B) hodnota elektrické vodivosti okolní půdy C) nadmořská výška, ve které se objekt nachází (podle ČSN čl. 52, obrázek 1 a příloha 2) Ochranný prostor se orientačně kontroluje podle zjednodušené konstrukce kuželu s vrcholovým úhlem 112 o. Podrobněji se vyšetřuje pomocí konstrukcí z přílohy 2. Konstrukce ochranného prostoru se zpravidla sestrojí pro hlavní řezy objektu v náryse a pro půdorys objektu ve výši, která je rozhodující pro posouzení ochranu hromosvodem (např. v úrovni střechy). Chráněný objekt musí být uvnitř zjištěného ochranného prostoru. 47) Do jaké hloubky se kladou páskové a drátové zemniče, pokud to místní poměry dovolují? A) 30 cm B) aby vysychání půdy ani její promrzání nezvyšovalo odpor uzemnění nad požadovanou hodnotu C) 40 cm (podle ČSN čl a N1) Hloubka uložení zemničů musí být taková, aby vysychání půdy ani její promrzání nezvyšovalo odpor uzemnění nad požadovanou hodnotu. Tam, kde jsou horní vrstvy vodivější než spodní, se kladou páskové a drátové zemniče do rýhy o hloubce 60 až 80 cm.

11 48) Jaký průměr pozinkovaného ocelového drátu se smí používat na vedení v zemi? A) průměr 6 mm B) průměr 8 mm C) drát se nesmí používat, musí být použit pozinkovaný ocelový pásek min. 4 x 30 mm (podle ČSN čl. 88 a 89 a ČSN čl N2.5.1 Tabulka 54 NL) S ohledem na mechanickou pevnost a korozívní odolnost se používá pozinkovaných ocelových drátů o nejmenším průměru 8 mm, (nepozinkovaný drát 10 mm). V místech výskytu agresivních vlivů se použije ocelový drát o průměru 10 mm nebo ocelový pásek 4 x 30 mm s olověným pláštěm o síle alespoň 1,2 mm. 49) Pokud se použije u zemniče jednoho svodu několik zemních tyčí, jaká má být vzdálenosti mezi jednotlivými tyčemi? A) alespoň 5 m B) alespoň dvojnásobná, proti délce tyčového zemniče C) alespoň stejná, jako je délka tyčového zemniče (podle ČSN čl N2.1) Při použití tyčových zemničů nemá být mezi nimi menší vzdálenost než je délka tyčového zemniče. 50) Jaký má být úhel mezi sousedními paprsky v případě, že se páskové nebo drátové zemniče kladou paprskovitě? A) úhel mezi nimi nemá být menší než 60 o B) úhel mezi nimi nemá být menší než 30 o C) úhel mezi nimi nemá být menší než 120 o (podle ČSN čl N1.2) Jednotlivé paprsky mají být rozděleny pravidelně a úhel mezi nimi nemá být menší než 60 o. Zpravidla se nekladou více než čtyři paprsky.

H R O M O S V O D Y A U Z E M N Ě N Í

H R O M O S V O D Y A U Z E M N Ě N Í Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky H R O M O S V O D Y A U Z E M N Ě N Í 1. NÁZVOSLOVÍ 2. HROMOSVODY 2.1 JÍMACÍ ZAŘÍZENÍ

Více

Jak sestřelit staříka?

Jak sestřelit staříka? Jak sestřelit staříka? Postup kontroly dle ČSN 34 1390, kterým žádný objekt neodolá. http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,38405.msg300451.html#msg300451 Jan Hájek - DEHN + SÖHNE GmbH + Co.KG. organizační

Více

SS - Svorka spojovací SSp - Svorka spojovací s příložkou SZa Svorka zkušební

SS - Svorka spojovací SSp - Svorka spojovací s příložkou SZa Svorka zkušební SS - Svorka spojovací SSp - Svorka spojovací s příložkou SZa Svorka zkušební SS Cu Měď SSp Pozink SZa Pozink SS N Nerez SSp Cu Měď SZa Cu Měď SZa N Nerez Spojování kruhových Spojování kruhových Spojení

Více

Vedení vodiče HVI v prostředí s nebezpečím výbuchu. Překlad Publication No / UPDATE Id. No

Vedení vodiče HVI v prostředí s nebezpečím výbuchu. Překlad Publication No / UPDATE Id. No Vedení vodiče HVI v prostředí s nebezpečím výbuchu Překlad Publication No. 1501 / UPDATE 07.12 Id. No. 064265 U každého objektu obsahujícího zóny s výskytem výbušné atmosféry je potřeba přesně určit jejich

Více

Názvosloví Blesk Ochrana př p ed bleskem Hromosvod Jímací zařízení Jímač Pomocný jímač Jímací vedení

Názvosloví Blesk Ochrana př p ed bleskem Hromosvod Jímací zařízení Jímač Pomocný jímač Jímací vedení Hromosvody a uzemnění Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz fei.vsb.cz/kat420 Technické vybavení budov Názvosloví Blesk elektrický

Více

UZEMŇOVÁNÍ V ELEKTRICKÉM ROZVODU

UZEMŇOVÁNÍ V ELEKTRICKÉM ROZVODU UZEMŇOVÁNÍ V ELEKTRICKÉM ROZVODU Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Elektroenergetika 2 (A1B15EN2) UZEMNĚNÍ dle ČSN 33 2000 5 54 ed2 (09/2007) účel uzemnění: ochrana lidí a zvířat před úrazem (snížením

Více

1. Všeobecný popis. 2. Základní technické údaje

1. Všeobecný popis. 2. Základní technické údaje 1. Všeobecný popis Technická dokumentace řeší elektrickou instalaci silových, sdělovacích obvodů, hromosvodu a uzemnění pro rekonstrukci bytových domů č.p. 637 a 638 v ulici Přemysla Otakara a domu č.p.

Více

Blesk elektrický rázový výboj při němž se vyrovnává náboj jedné polarity s nábojem opačné polarity (mezi mraky, nebo mezi mrakem a zemi).

Blesk elektrický rázový výboj při němž se vyrovnává náboj jedné polarity s nábojem opačné polarity (mezi mraky, nebo mezi mrakem a zemi). Hromosvody a uzemnění Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky www.fei.vsb.cz/kat420 Elektrická zařízení a rozvody v budovách Názvosloví Blesk elektrický

Více

Obsah. D.1.4.d Hromosvod a uzemnění. 1. Technická zpráva 2. Střecha - hromosvody 3. Výpočet řízení rizika dle ČSN EN ed.2

Obsah. D.1.4.d Hromosvod a uzemnění. 1. Technická zpráva 2. Střecha - hromosvody 3. Výpočet řízení rizika dle ČSN EN ed.2 - 1- A.č. Obsah 1. Technická zpráva 2. Střecha - hromosvody 3. Výpočet řízení rizika dle ČSN EN 62305-2 ed.2 Zodp.projektant ing.iva Kábrtová kreslil ing.iva Kábrtová Kraj Okres MU Investor Město Hodkovice

Více

OBSAH. 1. Použití... 3

OBSAH. 1. Použití... 3 [Zadejte text.] OBSAH 1. Použití........................ 3 2. Jímací tyče s betonovým podstavcem.............. 4 2.1 Montáž........................ 4 2.1.1 Betonový podstavec.................... 4 2.2

Více

Hromosvody a zemniče Obecné zásady

Hromosvody a zemniče Obecné zásady Hromosvody a zemniče Obecné zásady Správně řešený a provedený hromosvod, zemnič a další opatření k ochraně před bleskem zabraňují ohrožení osob a škodám na objektech. Hromosvody se zřizují na objektech

Více

1.ÚVOD : 2.VÝCHOZÍ PODKLADY : - stavební výkresy objektu - požadavky investora a architekta 3.TECHNICKÁ DATA :

1.ÚVOD : 2.VÝCHOZÍ PODKLADY : - stavební výkresy objektu - požadavky investora a architekta 3.TECHNICKÁ DATA : 1.ÚVOD : Tato technická zpráva řeší silnoproudý el. rozvod pro akci Oprava fasád, sanace suterénu a přístavba vstupu Domu dětí a mládeže Ulita Broumov, v rozsahu prováděcího projektu a zároveň projektu

Více

FAQ - Použití výrobků / Pomůcky pro projektování hromosvodů P o m ů c k y p r o p r o j e k t o v á n í h r o m o s v o d ů Výběr metody projektování hromosvodu v závislosti na úrovni ohrožení objektu

Více

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Z čeho musí sestávat ochranné opatření?

Více

ochranný úhel ochranný úhel ochranný úhel

ochranný úhel ochranný úhel ochranný úhel ochranný úhel α ochranný úhel α ochranný úhel α 1. Použití Jímací stožáry jsou vhodné k instalaci oddálených jímacích soustav hromosvodů podle ČSN EN 62305-3 (VDE 0185-305-3). Při projektování se nejčastěji

Více

B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochran před NDN

B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochran před NDN B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochran před NDN 1) Z hlediska velikosti nebezpečí úrazu el. proudem, které může vzniknout při provozu el. zařízení, s ohledem na vnější vlivy a jejich působení

Více

Rekonstrukce části objektu ČVUT Koleje Strahov - blok 11, 12; ul. Chaloupeckého, Praha 6 Rekonstrukce a zateplení střešního pláště

Rekonstrukce části objektu ČVUT Koleje Strahov - blok 11, 12; ul. Chaloupeckého, Praha 6 Rekonstrukce a zateplení střešního pláště Název stavby: Rekonstrukce a zateplení střešního pláště Soubor: - Část: Stupeň PD: D1.4g Silnoproudá elektrotechnika včetně ochrany před bleskem Dokumentace provedení stavby (DPS) Místo stavby: Spracovatel

Více

OCHRANA PŘED BLESKEM. Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11

OCHRANA PŘED BLESKEM. Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11 OCHRANA PŘED BLESKEM Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11 OCHRANA PŘED BLESKEM dle ČSN EN 62305 do 02/2009 paralelně platná ČSN 34 1390 závaznost (vyhláška

Více

9/4.2 NÁVRH HROMOSVODNÍ OCHRANY DLE SOUBORU NOREM ČSN EN 62305

9/4.2 NÁVRH HROMOSVODNÍ OCHRANY DLE SOUBORU NOREM ČSN EN 62305 TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV PRAKTICKY Část 9, Díl 4, Kapitola 2, str. 1 9/4.2 NÁVRH HROMOSVODNÍ OCHRANY DLE SOUBORU NOREM ČSN EN 62305 Soubor norem je platný pro: stavby včetně jejich instalací a obsahu,

Více

TECHNICKÁ ČÁST A. VNĚJŠÍ SYSTÉM OCHRANY PŘED BLESKEM

TECHNICKÁ ČÁST A. VNĚJŠÍ SYSTÉM OCHRANY PŘED BLESKEM TECHNICKÁ ČÁST VŠEOBECNĚ: Projektová dokumentace řeší vnější systém ochrany před bleskem včetně uzemnění objektů Základní školy Jesenice ul. Školní, č.p.323, Jesenice a úpravy části el. rozvodů. Návrh

Více

ZPRÁVA O REVIZI LPS Revize provedena v souladu s ČSN 331500 a ČSN EN 62305-1 až 4 (11/2006)

ZPRÁVA O REVIZI LPS Revize provedena v souladu s ČSN 331500 a ČSN EN 62305-1 až 4 (11/2006) MOŽNÝ VZOR ZPRÁVY O REVIZI LPS Výtisk č. : Počet listů: Počet příloh: ZPRÁVA O REVIZI LPS Revize provedena v souladu s ČSN 331500 a ČSN EN 62305-1 až 4 (11/2006) Revizní technik : Adresa revizního technika:

Více

Školení pracovníků ČEZ DS

Školení pracovníků ČEZ DS Školení pracovníků ČEZ DS pro zkoušky podle Vyhlášky 50/78 Sb, Provedení elektrických venkovních a kabelových vedení z hlediska bezpečnosti Ing. Josef Hejčl - ČENES PNE 333301 el. venkovní vedení nad 1

Více

ELEKTRICKÁ INSTALACE V KOUPELNÁCH A SPRCHÁCH

ELEKTRICKÁ INSTALACE V KOUPELNÁCH A SPRCHÁCH VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky ELEKTRICKÁ INSTALACE V KOUPELNÁCH A SPRCHÁCH 1. Prostory s vanou nebo sprchou 2. Umývací prostor 3. Ochrana před úrazem

Více

Optimalizace energetické náročnosti ZŠ Havlíčkova Moravské Budějovice

Optimalizace energetické náročnosti ZŠ Havlíčkova Moravské Budějovice Bohuslav Doležal Urbánkova 617, Moravské Budějovice 676 02, tel. 720108727 AKCE: Optimalizace energetické náročnosti ZŠ Havlíčkova Moravské Budějovice Místo stavby: Havlíčkova 933, Mor. Budějovice, na

Více

Ochrana před přepětím podle ČSN a PNE. Průřez normami

Ochrana před přepětím podle ČSN a PNE. Průřez normami Ochrana před přepětím podle ČSN a PNE Průřez normami Postavení norem z řady PNE 33 0000 v systému národních technických norem na ochranu před přepětím ČSN EN 62 305 - PNE 33 0000-5 ČSN 38 0810, ČSN 33

Více

Projektová kancelář Sokolská 199, Liberec 1, , Tel , IČO:

Projektová kancelář Sokolská 199, Liberec 1, , Tel , IČO: 1. Rozsah a podklady Tento projekt řeší silnoproudou elektroinstalaci pro vybraná zařízení a ochranu před bleskem v rámci zateplení objektu v rozsahu dokumentace pro provedení stavby. Při návrhu technického

Více

HROMOSVOD, BLESKOSVOD ZAŘÍZENÍ K OCHRANĚ BUDOV, OBJEKTŮ A ŽIVÝCH BYTOSTÍ V NICH PŘED NEBEZPEČNÝMI ÚČINKY BLESKU; VYTVÁŘÍ UMĚLOU VODIVOU CESTU K

HROMOSVOD, BLESKOSVOD ZAŘÍZENÍ K OCHRANĚ BUDOV, OBJEKTŮ A ŽIVÝCH BYTOSTÍ V NICH PŘED NEBEZPEČNÝMI ÚČINKY BLESKU; VYTVÁŘÍ UMĚLOU VODIVOU CESTU K HROMOSVOD, BLESKOSVOD ZAŘÍZENÍ K OCHRANĚ BUDOV, OBJEKTŮ A ŽIVÝCH BYTOSTÍ V NICH PŘED NEBEZPEČNÝMI ÚČINKY BLESKU; VYTVÁŘÍ UMĚLOU VODIVOU CESTU K PŘIJETÍ A SVEDENÍ BLESKOVÉHO VÝBOJE DO ZEMĚ. PASIVNÍ BLESKOSVOD

Více

10. Jaké napětí nesmí přesáhnout zdroj s jednoduchým oddělením pro ochranné opatření elektrickým oddělením? a/ 400 V b/ 500V c/ 600 V

10. Jaké napětí nesmí přesáhnout zdroj s jednoduchým oddělením pro ochranné opatření elektrickým oddělením? a/ 400 V b/ 500V c/ 600 V 9. Jak musí být provedeno zapojení živých částí v síti IT? a/ živé části musí být spolehlivě spojeny se zemí b/ živé části mohou být spojeny se zemí c/ živé části musí být izolovány od země nebo spojeny

Více

Návrh LPS a SPM dle norem řady ČSN EN 62305. Obecný návrh - koncepce

Návrh LPS a SPM dle norem řady ČSN EN 62305. Obecný návrh - koncepce Návrh LPS a SPM dle norem řady ČSN EN 62305 K projektové dokumentaci: ABC projekt Zakázkové číslo: 0131-KIO Výkres: 2 Investor: Projektant: Klimša David, Budovatelská 461/17, Ostrava Zakázka: Projekt číslo:

Více

D.1.4 OCHRANA PŘED BLESKEM (LPS)

D.1.4 OCHRANA PŘED BLESKEM (LPS) DK ATELIER RUMBURK, Myslivecká 167/12, 408 01 Rumburk D.1.4 OCHRANA PŘED BLESKEM (LPS) OBJEKTU Č.P. 2739 VE VARNSDORFU Obsahuje: Textová část Výpočtová část Technická zpráva Výpočet rizik Výkresová část

Více

SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace

SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace SEZNAM PŘÍLOH Stavební úpravy objektu č.p. 139 Elektroinstalace EL1. Seznam příloh, technická zpráva, výpis materiálu.......5 EL2. Půdorys 1.PP......3 EL3. Půdorys 1.NP......4 EL4. Půdorys 2.NP......3

Více

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu Revize elektrických zařízení (EZ) Provádí se: před uvedením EZ do provozu Výchozí revize při zakoupení spotřebiče je nahrazena Záručním listem ve stanovených termínech Periodické revize po opravách a rekonstrukcích

Více

Pokyny pro instalaci a provoz elektrických ohradníků a zdrojů energie pro elektrické ohradníky.

Pokyny pro instalaci a provoz elektrických ohradníků a zdrojů energie pro elektrické ohradníky. Pokyny pro instalaci a provoz elektrických ohradníků a zdrojů energie pro elektrické ohradníky. Za určitých okolností mohou být elektrické ohradníky zdrojem nebezpečí požáru! 1. 2. 3. 4. 5. 6. Elektrické

Více

Hromosvody a uzemnûní

Hromosvody a uzemnûní Hromosvody a uzemnûní Materiály DEHN Hliník a slitina ALMgSi DEHNALU Hliník a zejména slitina AlMgSi se vyznačuje vysokou odolností proti korozi, nízkou hmotností,vysokou vodivostí a možností snadného

Více

Přepěťové ochrany. Ochrana bytových domů s neizolovanou jímací soustavou (Faradayova klec) Příloha: 70 EvP. Vyrovnání potenciálů /ochranné pospojování

Přepěťové ochrany. Ochrana bytových domů s neizolovanou jímací soustavou (Faradayova klec) Příloha: 70 EvP. Vyrovnání potenciálů /ochranné pospojování Příloha: Přepěťové ochrany Ochrana bytových domů s neizolovanou jímací soustavou (Faradayova klec) Vyrovnání potenciálů /ochranné pospojování Vyrovnání potenciálů /ochranné pospojování je vyžadováno při

Více

Ochrana před dotykovým napětím Vodič CUI s vysokonapěťovou izolací.

Ochrana před dotykovým napětím Vodič CUI s vysokonapěťovou izolací. Ochrana před dotykovým napětím Vodič CUI s vysokonapěťovou izolací www.dehn.cz Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím při úderu blesku 2 Vodič CUI snižuje ohrožení dotykovým napětím Jestliže se při

Více

Technická zpráva

Technická zpráva ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Technická zpráva Projektová dokumentace elektrického zařízení Stavební úpravy, snížení energetické

Více

Plastová podpěra KF s dvojitým úchytem. Jednodílná konstrukce se přilepí/přivaří ke krytině (tloušťka pásku střešní krytiny 5 mm).

Plastová podpěra KF s dvojitým úchytem. Jednodílná konstrukce se přilepí/přivaří ke krytině (tloušťka pásku střešní krytiny 5 mm). 53 050 DLH FB 8 LO 141X86X70 53 060 DLH FB 8 FE 141X86X70 53 050 4013364079687 1-3-1 1,04 kg 10 Stk. 1,91 53 060 401336408168 1-3-1 1,04 kg 10 Stk. 1,90 53 051 DLH KF 8 LO 141X86X70 53 051 401336407983

Více

Obsah. Str. 2. MN DS1475/CZ/UPDATE / Id. č

Obsah. Str. 2. MN DS1475/CZ/UPDATE / Id. č Obsah 1. Použití, Technické údaje... str. 3 2. Konstrukce... str. 4 3. Varianty montáže podpůrné trubky s upevňovacími prvky... str. 6 3.1 Jednotlivé samostatné jímače... str. 6 3.2 Kombinace několika

Více

Betonové transformační stanice. typu ormaset.p. s vnější obsluhou. Up to 24 kv -630 kva. Reliable innovation. Personal solutions. www.ormazabal.

Betonové transformační stanice. typu ormaset.p. s vnější obsluhou. Up to 24 kv -630 kva. Reliable innovation. Personal solutions. www.ormazabal. Betonové transformační stanice typu s vnější obsluhou Reliable innovation. Personal solutions. www.ormazabal.com Betonové transformační stanice Popis s vnější obsluhou jsou určeny pro kabelové využívané

Více

OBSAH STRANA : , 8 9, 10 11, 12, , 17 18, 19, 20, 21, , 25

OBSAH STRANA : , 8 9, 10 11, 12, , 17 18, 19, 20, 21, , 25 2019 OBSAH STRANA : Součásti pro hromosvody a uzemnění, Technické provedení Technické informace a montáž, Tabulka kombinací materiálu, Tabulka utahov. momentů Tabulka přepočtu hmotností a délky vodičů,

Více

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

Systém ochrany před bleskem

Systém ochrany před bleskem BLITZPLANER výňatek Systém ochrany před bleskem Jímací soustava Jímací soustava Zemnící soustava Domovní vého proudu pro 230/400 V, proudu pro Obrázek 4.1 Součásti systému ochrany před bleskem Systémy

Více

Zpráva o revizi LPS. Ev.ozn. - Vzor_704 Revize provedena dle : ČSN 33 1500, čl. 3. - pravidelná ČSN EN 62305-3 ed.2, čl. E.7.1 17.5.

Zpráva o revizi LPS. Ev.ozn. - Vzor_704 Revize provedena dle : ČSN 33 1500, čl. 3. - pravidelná ČSN EN 62305-3 ed.2, čl. E.7.1 17.5. Zpráva o revizi LPS Ev.ozn. - Vzor_704 Revize provedena dle : ČSN 33 1500, čl. 3. - pravidelná ČSN EN 62305-3 ed.2, čl. E.7.1 Začátek revize : 17.5.2014 Datum zpracování : Konec revize : 17.5.2014 17.5.2014

Více

Systém DEHNconductor vodiã HVI light MontáÏní návod ochrana pfied pfiepûtím

Systém DEHNconductor vodiã HVI light MontáÏní návod ochrana pfied pfiepûtím Systém DEHNconductor vodiã HVI light MontáÏní návod ochrana pfied pfiepûtím Tiskopis ã. DS1637/CZ/03.10 / Id. ã. 054272 Stavebnicový systém DEHNconductor je tvořen vodičem HVI light s přizpůsobenými upevňovacími

Více

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing.

Pozemní stavitelství II. ení budov 2. Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Pozemní stavitelství II. Zastřešen ení budov 2 Zpracoval: Filip Čmiel, Ing. Zásady návrhu krovu -pozednice Pozednice musí ležet po celédélce na zdivu. Na styku se zdivem musí být impregnována. Pozednice

Více

KATALOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ

KATALOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ KATALOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ OBSAH strana Součásti pro hromosvody a uzemnění, Technické provedení Technické informace a montáž, Tabulka kombinací materiálu, Tabulka utahov. momentů Tabulka přepočtu hmotností

Více

ELEKTROINSTALACE HASIČSKÁ ZBROJNICE V KEŘKOVĚ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ INVESTOR

ELEKTROINSTALACE HASIČSKÁ ZBROJNICE V KEŘKOVĚ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ INVESTOR PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ HASIČSKÁ ZBROJNICE V KEŘKOVĚ ELEKTROINSTALACE INVESTOR Město Přibyslav Bechyňovo náměstí 1 Přibyslav 582 22 VYPRACOVAL Jiří Ostatnický F. A. Jelínka

Více

KATALOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ

KATALOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ KATALOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ OBSAH strana Součásti pro hromosvody a uzemnění, Technické provedení 1 Technické informace a montáž, Tabulka kombinací materiálu, Tabulka utahov. momentů 2 Tabulka přepočtu

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA OCHRANY PŘED BLESKEM

TECHNICKÁ ZPRÁVA OCHRANY PŘED BLESKEM TECHNICKÁ ZPRÁVA OCHRANY PŘED BLESKEM OBJEDNATEL PARDOSA - technik, s.r.o. Hodonínská 672, 696 03 Dubňany tel: +420 515 536 700, fax: +420 515 536 777 www.pardosa.cz Nám. Míru 202 696 42 Vracov NÁZEV STAVBY

Více

ČSN EN 62305 2,3,4 a její použití pro rodinné domy antény a ploché střechy

ČSN EN 62305 2,3,4 a její použití pro rodinné domy antény a ploché střechy ČSN EN 62305 2,3,4 a její použití pro rodinné domy antény a ploché střechy 2009 DEHN + SÖHNE / protected by ISO 16016 J.Hájek, D.Šalanský,J.Váňa PŠIS Honza Hájek Dalibor Šalanský 737 246 347 736 670 142

Více

Ceník 2016. vydání č. 1

Ceník 2016. vydání č. 1 Ceník 2016 vydání č. 1 Součásti pro hromosvody a uzemnění v zinkovaném provedení. Součásti pro hromosvody a uzemnění v měděném provedení. Součásti pro hromosvody a uzemnění v nerezovém provedení. Jímací

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE STUPEŇ PROJEKTU DOKUMENTACE PRO VYDÁNÍ STAVEBNÍHO POVOLENÍ (ve smyslu přílohy č. 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. v platném znění, 110 odst. 2 písm. b) stavebního zákona) STAVBA INVESTOR

Více

Cvičení PS4B. Zábradlí na balkonech a terasách

Cvičení PS4B. Zábradlí na balkonech a terasách Zábradlí na balkonech a terasách Ing. J. Babánková Strana 1 (celkem 5) 16.3.2015 Cvičení PS4B ZÁBRADLÍ NA TERASÁCH Nejmenší dovolená výšky zábradlí 1 Nejmenší dovolená výška zábradlí ( h) v mm snížená

Více

D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB

D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB ING. JOSEF KNOT - ELEKTRO Projektování v elektrotechnice IČO 120 77 143 Mánesova ul. 1580 470 01 Česká Lípa 487 870 411 elektro knotcl.net Snížení energetické náročnosti ZŠ Praktická a ZŠ Speciální, Komenského

Více

Technologie fotovoltaických zdrojů IV.c

Technologie fotovoltaických zdrojů IV.c Technologie fotovoltaických zdrojů IV.c Technologie provedení ochrany fotovoltaické elektrárny Většina fotovoltaických (PV) elektráren je složena z většího počtu šikmých liniových stojanů z pozinkované

Více

CHLAZENÍ KANCELÁŘÍ ZZSZK V UHERSKÉM BRODĚ

CHLAZENÍ KANCELÁŘÍ ZZSZK V UHERSKÉM BRODĚ Projekt: Stupeň: DOKUMENTACE PRO VÝBĚR DODAVATELE Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, p.o, Zlín Peroutkovo nábřeží 434 760 01 Zlín Investor: SO / PS: ZZSZK V UHERSKÉM BRODĚ Obsah: Provozní rozvod

Více

Z780 svorkovnice hlavního pospojení Svorkovnice 204,23 ks. Drát 8 AlMgSi T/2 Drát 8 AlMgSi T/4

Z780 svorkovnice hlavního pospojení Svorkovnice 204,23 ks. Drát 8 AlMgSi T/2 Drát 8 AlMgSi T/4 15.3.2012 14:23:43 Sklad: Základní sklad; Měna: Kč Z780 svorkovnice hlavního pospojení Svorkovnice 204,23 ks Z414 Z415 drát? 8 mm (0,135kg/m) drát? 8 mm (0,135kg/m) Drát 8 AlMgSi T/2 Drát 8 AlMgSi T/4

Více

EJOT PVC EJObar a TPO EJObar Návod na montáž. Jednoduché řešení upevnění pro fóliové střechy z PVC a TPO.

EJOT PVC EJObar a TPO EJObar Návod na montáž. Jednoduché řešení upevnění pro fóliové střechy z PVC a TPO. EJOT PVC EJObar a TPO EJObar Návod na montáž Jednoduché řešení upevnění pro fóliové střechy z PVC a TPO. Použití EJObar jako volně položeného nebo přivařeného k fólii V řadě případů, které nevyžadují pevné

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 03. VYZTUŽOVÁNÍ - DESKOVÉ PRVKY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE. VYHLÁŠKA č. 50/1978 Sb

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE. VYHLÁŠKA č. 50/1978 Sb BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE VYHLÁŠKA č. 50/1978 Sb Poučení z vyhlášky č.50/1978 Sb. Vyhláška Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu Vyhláška č.50/1978 Sb. stanoví stupně odborné způsobilosti

Více

Ochrana před krokovým a dotykovým napětím

Ochrana před krokovým a dotykovým napětím V souladu s normou ČSN EN 6305-3 (VDE 0185-305-3) je třeba upozornit na skutečnost, že ve výjimečných případech mohou vně budovy vzniknout v blízkost svodů nebezpečná napětí ohrožující lidský život. A

Více

Skalní 1088, Hranice. parc.č. 3197, 1051/3, k.ú. Hranice

Skalní 1088, Hranice. parc.č. 3197, 1051/3, k.ú. Hranice Název: Investor: CIDEM Hranice, a.s. Skalní 1088, 753 01 Hranice Místo stavby: parc.č. 3197, 1051/3, k.ú. Hranice Část projektu: D.1.4.2 Zařízení silnoproudé elektrotechniky včetně bleskosvodů Vypracoval:

Více

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ.

STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. STROPNÍ KONSTRUKCE ZÁKLADNÍ POŽADAVKY NA STROPNÍ KONSTRUKCE,ROZDĚLENÍ STROPŮ. JE TO KCE / VĚTŠINOU VODOROVNÁ /, KTERÁ ODDĚLUJE JEDNOTLIVÁ PODLAŽÍ. PŘENÁŠÍ ZATÍŽENÍ S T Á L É / VLASTNÍ HMOTNOST KCE / N

Více

GARÁŽE POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HOŘLAVOST KONSTRUKČNÍCH ČÁSTÍ

GARÁŽE POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HOŘLAVOST KONSTRUKČNÍCH ČÁSTÍ Položka Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 2 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, email: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.1 GARÁŽE

Více

D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB

D.1.4. TECHNIKA PROSTŘEDÍ STAVEB ING. JOSEF KNOT - ELEKTRO Projektování v elektrotechnice IČO 120 77 143 Mánesova ul. 1580 470 01 Česká Lípa 487 870 411 elektro knotcl.net Snížení energetické náročnosti MŠ Studánka Markvartice, U Školy

Více

Projekt elektroinstalace dílny. katastrální území NOVÉ DVORY, FRÝDEK - MÍSTEK

Projekt elektroinstalace dílny. katastrální území NOVÉ DVORY, FRÝDEK - MÍSTEK 1. VŠEOBECNÉ ÚDAJE 1.1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE O STAVBĚ NÁZEV STAVBY: KLEMPÍŘSKÁ DÍLNA MÍSTO STAVBY: INVESTOR: PROJEKTANT: katastrální území NOVÉ DVORY, FRÝDEK - MÍSTEK VŠB-TUO TOMÁŠ KALETA 1.2. ZÁKLADNÍ

Více

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV

TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Katedra prostředí staveb a TZB TECHNICKÁ ZAŘÍZENÍ BUDOV Cvičení pro bakalářské studium studijního oboru Příprava a realizace staveb Cvičení č. 9 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly

Více

ALPSKÁ TAŠKA CLASSIC STANDARD

ALPSKÁ TAŠKA CLASSIC STANDARD ALPSKÁ TAŠKA CLASSIC STANDARD Ekonomické řešení pro nové stavby i rekonstrukce Člen MONIER GROUP 1 ALPSKÁ TAŠKA CLASSIC STANDARD Alpská taška Classic Standard je charakteristická svým elegantním a symetrickým

Více

Sbírka zákonů č. 268 / 2009

Sbírka zákonů č. 268 / 2009 Konference Čenesu Obnovitelné zdroje energie Ochrana před bleskem a přepětím pro bioplynové stanice a pro větrné elektrárny Ing. Jiří Kutáč Znalec Obor: elektrotechnika Specializace: Ochrana před bleskem

Více

V140 podpěra vedení do zdiva FeZn PV 1a-25 19,50 23,40 ks 50 V145 podpěra vedení do zdiva FeZn PV 1a-30 22,20 26,64 ks 50 V150 podpěra vedení do

V140 podpěra vedení do zdiva FeZn PV 1a-25 19,50 23,40 ks 50 V145 podpěra vedení do zdiva FeZn PV 1a-30 22,20 26,64 ks 50 V150 podpěra vedení do www.3el.cz V140 podpěra vedení do zdiva FeZn PV 1a-25 19,50 23,40 ks 50 V145 podpěra vedení do zdiva FeZn PV 1a-30 22,20 26,64 ks 50 V150 podpěra vedení do zdiva FeZn PV 1b-15 14,00 16,80 ks 50 V155 podpěra

Více

φ φ d 3 φ : 5 φ d < 3 φ nebo svary v oblasti zakřivení: 20 φ

φ φ d 3 φ : 5 φ d < 3 φ nebo svary v oblasti zakřivení: 20 φ KONSTRUKČNÍ ZÁSADY, kotvení výztuže Minimální vnitřní průměr zakřivení prutu Průměr prutu Minimální průměr pro ohyby, háky a smyčky (pro pruty a dráty) φ 16 mm 4 φ φ > 16 mm 7 φ Minimální vnitřní průměr

Více

BUDOVY PRO BYDLENÍ A UBYTOVÁNÍ ROZDĚLENÍ DO SKUPIN

BUDOVY PRO BYDLENÍ A UBYTOVÁNÍ ROZDĚLENÍ DO SKUPIN Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 2 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.301 BUDOVY PRO

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA Všeobecné údaje Elektroinstalace Elektronický záznamník dat

TECHNICKÁ ZPRÁVA Všeobecné údaje Elektroinstalace Elektronický záznamník dat technická zpráva 1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Název akce : Regulační souprava RESO 650/1/1/440 betonový pilíř Elektronický záznamník dat, hromosvody a ochranné pospojování Typový projekt Prostředí : (klasifikace

Více

Plynovody a přípojky. Ing.Ilona Koubková, Ph.D. Katedra technických zařízení budov

Plynovody a přípojky. Ing.Ilona Koubková, Ph.D. Katedra technických zařízení budov Plynovody a přípojky Ing.Ilona Koubková, Ph.D. Katedra technických zařízení budov Plynovody a přípojky Schéma postupné redukce tlaku plynu Schéma zásobování STL Plynovody a přípojky Schéma zásobování NTL

Více

PŘÍSTAVBA SOCIÁLNÍHO ZAŘÍZENÍ HŘIŠTĚ TJ MOŘKOV, k.ú. MOŘKOV - ELEKTROINSTALCE TECHNICKÁ ZPRÁVA

PŘÍSTAVBA SOCIÁLNÍHO ZAŘÍZENÍ HŘIŠTĚ TJ MOŘKOV, k.ú. MOŘKOV - ELEKTROINSTALCE TECHNICKÁ ZPRÁVA Projektování elektrických zařízení do 1000V a hromosvodů M a r t i n K O C I Á N Trojanovice 237, Frenštát pod Radhoštěm, 744 01 Tel. : 732 283 585, Fax : 556 883 770 IČO : 669 28 591, DIČ : CZ-6801130347

Více

Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů

Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů Měření při revizích elektrických instalací měření zemních odporů Ing. Leoš KOUPÝ, ILLKO, s.r.o. Blansko, ČR 1. ÚVOD Zemní odpor je veličina, která má značný vliv na bezpečnost provozu nejrůznějších elektrických

Více

Ø vodiče 6-10 mm 6-10 mm uložení vodiče pevné pevné norma ČSN EN 62561-1 ČSN EN 62561-1 hmotnost 184 g 100 g

Ø vodiče 6-10 mm 6-10 mm uložení vodiče pevné pevné norma ČSN EN 62561-1 ČSN EN 62561-1 hmotnost 184 g 100 g 223 010 DLH KB 6.10 RSF20.25 V2A 223 00 DLH KB 6.10 RSF20.25 AL 223 010 01336092778 1-3-1 18 g 50 Stk. 6,35 223 00 01336096752 1-3-1 100 g 50 Stk.,0 223 011 DLH DG 8 RSF20.25 V2A 223 01 DLH DG 8 RSF20.25

Více

1. SEZNAM DOKUMENTACE

1. SEZNAM DOKUMENTACE a. s. A.č.: BNG / E / 111 PŘEVEDENÍ OV Z MČ VÉSKY A MÍKOVICE A.č.: BNG/E/111 NA ČOV UHERSKÉ HRADIŠTĚ Z.č. : 081994 Dokumentace pro provádění stavby Počet stran : 7 Stavebník : Město Uherské Hradiště Masarykovo

Více

Zpráva o revizi hromosvodu

Zpráva o revizi hromosvodu Zpráva o revizi hromosvodu Ev.ozn. - Vzor_404 Začátek revize Konec revize ABC spol. s r.o. : : Doporučený termín příští revize - do 11.2010 Revidovaný objekt Dlouhá 24, Medvědín provozovna Srnín 19.11.2008

Více

KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní.

KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní. KOMÍNY A KOUŘOVODY ČSN 73 4201 (Stručný výtah z normy) Komíny se mají navrhovat průběžné, pouze tam, kde to není možné se navrhují komíny podlažní. Komíny se společným sběračem se navrhovat nesmějí. (Sběrač

Více

Portály Detaily (základy, uzemnění, chráničky, sněhové zábrany)

Portály Detaily (základy, uzemnění, chráničky, sněhové zábrany) Portály Detaily (základy, uzemnění, chráničky, sněhové zábrany) Tento výkres platí pro všechny portály, poloportály a dvojité poloportály ve správě ŘSD ČR včetně portálů mýta. Určuje způsob uzemnění ocelové

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA

STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ JIHLAVA SADA 3 NAVRHOVÁNÍ ŽELEZOBETONOVÝCH PRVKŮ 04. VYZTUŽOVÁNÍ - TRÁMY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL PROJEKTU: SŠS JIHLAVA ŠABLONY REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.09/1.5.00/34.0284

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA DOPLNĚNÍ VO 1.1

TECHNICKÁ ZPRÁVA DOPLNĚNÍ VO 1.1 A4 TECHNICKÁ ZPRÁVA DOPLNĚNÍ VO 1.1 - - 1- ZČ.341-09-15 DPS Obsah TECHNICKÁ ZPRÁVA... 2 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 2 2. ROZSAH PROJEKTOVANÉHO ZAŘÍZENÍ... 2 3. STAVEBNÍ A KONSTRUKČNÍ ÚPRAVY... 3 4. BEZPEČNOST

Více

BRUCHAPaneel. PU střešní DP

BRUCHAPaneel. PU střešní DP PU CO-střecha PU střešní DP BRUCHAPaneel PU střešní DP sedlové a pultové střechy vysoká odolnost vůči povětrnostním podmínkám jedinečný systém s trojnásobným těsněním vysoká nosnost použitelný od 3 (5,2

Více

Zpráva o revizi LPS. Ev.ozn. - Vzor_604 Revize provedena dle : ČSN , čl pravidelná ČSN EN , čl. E

Zpráva o revizi LPS. Ev.ozn. - Vzor_604 Revize provedena dle : ČSN , čl pravidelná ČSN EN , čl. E Zpráva o revizi LPS Ev.ozn. - Vzor_604 Revize provedena dle : ČSN 33 1500, čl. 3. - pravidelná ČSN EN 62305-3, čl. E.7.1 Začátek revize : 6.4.2011 Datum zpracování : Konec revize : 6.4.2011 6.4.2011 Doporučený

Více

Součásti pro hromosvody a uzemnění

Součásti pro hromosvody a uzemnění Součásti pro hromosvody a uzemnění OBSAH SVORKY univerzální (SU, SUA, SUB) 4 spojovací (SS, SSp) 5 zkušební (SZa, SZb) 5 zkušební (SZc) 6 připojovací (SP, SPb) 6 křížové (SK) 6 křížové (SK+1, SK E, SK+1

Více

KATALOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ

KATALOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ KATAOG SOUČÁSTÍ HROMOSVODŮ OBSAH strana Součásti pro hromosvody a uzemnění, Technické provedení 1 Technické informace a montáž, Tabulka kombinací materiálu, Tabulka utahov. momentů 2 Tabulka přepočtu hmotností

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ VYPRACOVAL: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. AKADEMICKÝ ROK: 2018/2019 Obsah Dispoziční řešení... - 3 - Příhradová vaznice... - 4 - Příhradový vazník... - 6 - Spoje

Více

Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík

Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík Požárně otevřený prostor, odstupové vzdálenosti Václav Kupilík 1. Požárně bezpečnostní řešení a) Rozdělení objektu do požárních úseků a stanovení stupně požární bezpečnosti, b) Porovnání normových a navrhovaných

Více

Technická zpráva. k projektu elektroinstalace sociálního zařízení pro zaměstnance MHD, Pardubice Polabiny, ul. Kosmonautů. Technické údaje rozvodu:

Technická zpráva. k projektu elektroinstalace sociálního zařízení pro zaměstnance MHD, Pardubice Polabiny, ul. Kosmonautů. Technické údaje rozvodu: Petr Slezák - projekty elektro, Bratranců Veverkových 2717, Pardubice Akce: SOCIÁLNÍ ZAŘÍZENÍ PRO ZAMĚSTNANCE MHD, PARDUBICE, ul. KOSMONAUTŮ Vedoucí projektant: Ing. Š. Stačinová ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY

Více

TECHNICKÝ POPIS A POKYNY PRO ÚDRŽBU. T ATE 78514 Změna č. 0 T ATE 78514

TECHNICKÝ POPIS A POKYNY PRO ÚDRŽBU. T ATE 78514 Změna č. 0 T ATE 78514 automatizační technika Wolkerova 14 350 02 Cheb tel: 354 435 070 fax: 354 438 402 tel ČD: 972 443 321 e-mail: ate@atecheb.cz IČ: 48360473 DIČ: CZ48360473 ATE, s.r.o POKYNY PRO ÚDRŽBU Strana 1 Celkem stránek:

Více

4.5.701 SKLADY POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

4.5.701 SKLADY POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.701 SKLADY POŽÁRNÍ

Více

HVI -Workshop. Výpočet dostatečné vzdálenosti Montážní návod DEHN + SÖHNE / protected by ISO HVI-Workshop

HVI -Workshop. Výpočet dostatečné vzdálenosti Montážní návod DEHN + SÖHNE / protected by ISO HVI-Workshop HVI -Workshop Výpočet dostatečné vzdálenosti Montážní návod HVI-Workshop MICHAEL KNAUER TECHNISCHES MARKETING LEITER KONZEPTERSTELLUNG BLITZSCHUTZ www.dehn.de DEHN + SÖHNE GMBH + CO.KG HANS-DEHN-STR. 1

Více

Podniková norma PREdi PROJEKTOVÁNÍ KABELOVÝCH VEDENÍ VN, ZABEZPEČENÍ JAKOSTI

Podniková norma PREdi PROJEKTOVÁNÍ KABELOVÝCH VEDENÍ VN, ZABEZPEČENÍ JAKOSTI Zpracoval: Jiří Kodad S 20 210 Technický controlling Schválil: Vydal: Podniková norma PREdi 25. 8. 2014 Tomáš Gleich vedoucí sekce S 23 000 Provoz sítí Strana: 1/11 14. 10. 2014 Rozhodnutím č. 33/2014

Více

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky

Stropy HELUZ miako. stropní vložky stropní nosníky věncovky NG nová generace stavebního systému Stropy HELUZ miako stropní vložky stropní nosníky věncovky Stropní konstrukce HELUZ miako B C D A 3. Strop HELUZ MIAKO je tvořen z keramobetonových stropních nosníků

Více

Elektrické zařízení. PROPROJEKT s.r.o., Komenského 1173, Rumburk ELEKTRICKÁ INSTALACE

Elektrické zařízení. PROPROJEKT s.r.o., Komenského 1173, Rumburk ELEKTRICKÁ INSTALACE PROPROJEKT s.r.o., Komenského 1173, 408 01 Rumburk REKONSTRUKCE INFORMAČNÍHO STŘEDISKA - - JETŘICHOVICE část D.1.4 ELEKTRICKÁ INSTALACE Obsahuje: Textová část Technická zpráva Výkresová část E1 Dispozice

Více

BUDOVY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HOŘLAVOST KONSTRUČNÍCH ČÁSTÍ

BUDOVY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE POŽÁRNÍ ODOLNOST STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A HOŘLAVOST KONSTRUČNÍCH ČÁSTÍ Položka Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 2 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, email: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 4.5.1 BUDOVY

Více

Rozměry drážek [mm] při počtu trubek trubky [mm]

Rozměry drážek [mm] při počtu trubek trubky [mm] Ukázka Tab. 2 Rozměry drážek pro trubky kladené pod omítkou Jmenovitá velikost Rozměry drážek [mm] při počtu trubek trubky [mm] 1 2 3 4 13,5, 16 30 30 50 30 70 30 nebo 50 50 100 30 nebo 50 60 23, 29 40

Více