Tvorba webových stránek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tvorba webových stránek"

Transkript

1 Modul 5 Reklamní sada Kapitola 2 Tvorba webových stránek Jürgen Undeutsch, B.A.

2 OBSAH Autorky: Jürgen Undeutsch, B.A. A. Úvod... Fehler! Textmarke nicht definiert. B. Podklady a vysvětlení pojmů... Fehler! Textmarke nicht definiert. C. Příprava... Fehler! Textmarke nicht definiert. D. Tvorba webových stránek... Fehler! Textmarke nicht definiert. Začátečníci... Fehler! Textmarke nicht definiert. Pokročilí... Fehler! Textmarke nicht definiert. Zadání zakázky třetí osobě... Fehler! Textmarke nicht definiert. IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian Marketing University of Applied Sciences, Campus Wieselburg der FH Wiener Neustadt, Austria, 3250 Wieselburg, Zeiselgraben Austrian Marketing University of Applied Sciences Všechna práva vyhrazena. Reprodukce, distribuce či překlad v jakékoli formě jsou přísně zakázány. Tel: 0043-(0) office@amu.at Web: Zástupce: Dr. Astin Malschinger Tento výukový program mohl být uskutečněn díky podpoře Evropské unie, konkrétně díky programu celoživotního učení.

3 A. Úvod Webová stránka je virtuální prostor na celosvětové počítačové síti webových stránek tvořených z dokumentů a jiných zdrojů. Dokumenty umístěné na této síti obvykle sdílí jednotnou navigační strukturu a jsou vzájemně propojeny. Nabídka na webu představuje pro spotřebitele významný zdroj informací o produktech a společnostech nebo lidech, kteří je vyrobili. Provozovatelé webových stránek mají v zásadě povinnost uvést na daných stránkách určité údaje o sobě. Stále více zemědělských podniků je na internetu zastoupeno nejméně jednou vlastní webovovou stránkou. Kvalita nabízených webových stránek se však výrazně liší. Cíl této lekce Cílem této lekce je dosáhnout toho, abyste byli schopni sami vytvořit webové stránky pro své vlastní potřeby. Seznámíte se přitom s nejdůležitějšími praktickými radami o navrhování webových stránek a můžete se inspirovat předem připravenými šablonami návrhů. Naučíte se, jak zveřejnit vytvořené stránky na celosvětové síti, nebo případně můžete přenechat programování stránek na třetím poskytovateli služeb.

4 B. Podklady a vysvětlení pojmů Vytvořit kvalitní webové stránky není snadné. Pokud chcete být ve svém úsilí úspěšní, musíte mít znalosti z nejrůznějších oblastí, například znalost barevného spektra, grafického designu, internetového marketingu a optimalizace vyhledávačů. Tyto pokyny by vám měly usnadnit práci v počáteční fázi tvorby webových stránek. Získáte navíc cenné informace o tom, jak vytvářet profesionální webové prezentace nebo jak připravit potřebné podklady pro další poskytovatele služeb. Nejprve bychom vás chtěli upozornit na běžně používané pojmy a jejich uplatnění: Odkazy Pojem hypertextový odkaz (nebo krátce odkaz ) označuje zpravidla křížový odkaz, jehož úkolem je přesměrovat návštěvníka dané webové stránky na jiné místo stejného hypertextu nebo na jinou webovou stránku. TIP! Postarejte se o to, aby návštěvníci vaší webové stránky tyto odkazy bezpečně poznali. Dosáhnate toho například podtržením daného odkazu nebo barevným kontrastem. Praktické řešení nabízí také tzv. mouse over efekt, kdy se po najetí kurzoru myši na určitý objekt změní obsah příslušné webové stránky. Zpravidla platí, že byste neměli používat všeobecně platné označení, jako například klikněte sem. Pokud uvedený odkaz neslouží k přesměrování na webovou stránku, ale na soubor v jiném formátu (jako je například dokument ve formátu pdf), měli byste na tuto skutečnost v ideálním případě upozornit tím, že k odkazu doplníte údaje o velikosti daného souboru a době potřebné k jeho stažení. Vyhnete se tak zklamání účastníků v důsledku pomalého internetového připojení. Navigace Navigační plán stanovuje způsob navigace návštěvníků webových stránek mezi jednotlivými webovými stránkami. Navigační struktura tedy vyjadřuje způsob propojení jednotlivých webových stránek. Navigační plán je zpravidla realizován prostřednictvím organizačního schématu. Rozlišuje

5 TIP! se přitom informační navigace (úvodní stránka, kontaktní údaje a impresum) a hlavní navigace (navigace mezi výrobky nebo uvedenými informacemi). Doporučuje se umístit hlavní navigační pole vlevo od hlavní oblasti (obsahu), tedy na místo, které vyhovuje evropskému způsobu čtení. (Oko začíná číst text vlevo nahoře a snímá text zleva doprava, řádek po řádku.) Obecně platí, že jednotlivé body nabídky s podobným obsahem by měly být řazeny k sobě, což usnadňuje orientaci návštěvníka na webových stránkách. Zaměření na uživatele Uživatelská přívětivost určitých webových stránek vyjadřuje, jak snadné je příslušné stránky používat a jaká je interakce návštěvníků dané internetové stránky. Uživatelsky přívětivé webové stránky mají jednoduchou strukturu a vyznačují se snadnou orientací uživatelů a snadným ovládáním. TIP! Aby byl návrh stránky úspěšný, je třeba věnovat velkou pozornost volbě druhu a velikosti písma a barevné úpravě. Informace je třeba uspořádat tak, aby byly nejprve uvedeny důležité informace a aby návštěvníci webových stránek nemuseli mít žádné předchozí znalosti. Používejte jazyk, který je blízký návštěvníkům vašich webových stránek a vyvarujte se velkého množství odborných výrazů. Pokud se jedná o dlouhý text, rozčleňte jej pomocí průběžných nadpisů, a pro lepší přehlednost oddělujte informace odrážkami (výčty informací). Zohledněte také zájmy cílové skupiny, stanovte hlavní témata tak, aby odpovídala daným zálibám, a volte vhodné formulace (např. uvádějte odkazy na region nebo biovýrobu). Dbejte na to, aby byly důležité informace dobře viditelné. Návštěvníkům webových stránek by se měly všechny hlavní informace zobrazit na jedné stránce, aby je nemuseli hledat pomocí myši. Vyhledávání Funkce vyhledávání umožňuje lepší a rychlejší orientaci návštěvníků na webových stránkách, aniž by bylo třeba několikrát zdlouhavě klepat na odkazy. TIP! Pole pro vyhledávání by mělo být vázáno přímo na dané webové stránky, nikoli na odkazy na jiných stránkách. Dejte pozor, aby vaše webové stránky odkazovaly na veškerý vlastní text, nikoli však na ostatní obsah celosvětové (počítačové) sítě, protože takové odkazy by mohly návštěvníky přesměrovat jinam a ti by se již nemuseli na vaše webové stránky vrátit. Doporučuje se umístit pole pro vyhledávání vpravo nahoře.

6 Grafika a obrázky Celosvětová (počítačová) síť je v současnosti již neodmyslitelně spjata s grafikou a obrázky. Webové stránky jsou díky nim zajímavější a živější. Všechny grafické prvky však nejsou vhodné k použití na internetu. Grafické prvky vhodné k umístění na web se rychle načítají, lze je zobrazit v prohlížeči a při případném zvětšení nebo zmenšení si zachovávají co nejlepší kvalitu. Standardními formáty grafických prvků používaných na internetu jsou GIF, JPEG a PNG. Tyto standardní formáty jsou kompatibilní se stávajícími prohlížeči, aniž by bylo třeba použít jiné pomocné prostředky. TIP! Pokud je to možné, volte výhradně grafiku s výmluvným obsahem. Fotografie musí být v dobré kvalitě (72 dpi) a je třeba sjednotit jejich velikost. Velikost obrazového souboru může činit maximálně 1 MB, aby se nestahoval příliš dlouho. Větší rozlišení (více než 72 dpi) nemá vliv na zvýšení kvality grafických prvků. Fotografie určené k tisku musí být v rozlišení 300 dpi, aby byl tisk kvalitní. Impresum a kontaktní údaje Impresum je právně ustálená forma údajů uváděných v publikacích o tvůrcích odpovědných za obsah daných materiálů. Právně požadovaná forma těchto údajů se liší v závislosti na příslušné zemi a typu publikace. Je nezbytné, aby bylo možné tyto údaje snadno nalézt a rozpoznat. TIP! Informujte se o potřebných údajích, které je třeba uvést v impresu, a svědomitě je doplňte na stránky. Umožněte návštěvníkům, aby vás mohli snadno kontaktovat, a uveďte své jméno, adresu, telefonní a faxové číslo a ovou adresu. Doporučujeme, abyste navíc na stránkách vyhradili část ke zveřejňování tiskových zpráv a přiložili fotografie z farmy a případně logo ke stažení.

7 C. Příprava Webové stránky můžete vytvořit několika způsoby. Volba vhodného způsobu závisí na vašich osobních znalostech a preferencích. Čím profesionálněji mají webové stránky vypadat, tím více času a peněz je třeba investovat. Předem se rozhodněte pro způsob, který bude nejlépe odpovídat vašim požadavkům a možnostem: Začátečníci: velice výhodná cena nebo zcela bezplatně; časová nenáročnost (několik hodin); okamžité výsledky; bez předchozích znalostí. Pokročilí: ceny od cca 70,00 Eur/rok; střední časová náročnost (několik dní); zřízení domény do cca 24 hodin; znalosti práce s formátem HTML jsou vítány. Zadání zakázky třetí osobě:

8 ceny od cca 70,00 Eur/rok; pořizovací náklady od cca 500,00 Eur; střední časová náročnost (několik dní); vytvoření stránek může trvat až několik týdnů.

9 D. Tvorba webových stránek Začátečníci Nejrychlejším a cenově nejvýhodnějším způsobem je vytvořit webové stránky pomocí bezplatného řešení k vytváření webových stránek. Vyhledejte na internetu pojem Bezplatná tvorba webových stránek. Zobrazí se několik odkazů na poskytovatele požadovaných služeb. Jako příklad uvádíme poskytovatele npage ( který nabízí své služby v několika jazycích. U tohoto poskytovatele získáte bezplatnou doménu s příponou npage.de. Sprachauswa hl Star t Nejprve je třeba stránky navrhnout. Začněte klepnutím na možnost Jetzt kostenlose Homepage erstellen (Vytvořit bezplatné webové stránky) ve středu obrazovky. Na následující obrazovce zadejte své osobní údaje a klepněte na možnost Jetzt kostenlos anmelden (Bezplatné přihlášení).

10 TIP! Zvolte si výmluvné uživatelské jméno, které se později stane součástí vaší domény. Uvádíme příklad ze dvora Lechner-Müller. Jako uživatelské jméno jsme uvedli hof-lechnermueller, aby bylo později možné vyhledat pod daným jménem webové stránky na adrese Po úspěšném přihlášení vám bude zaslán z adresy support@npage.de s aktivačním kódem. Přihlášení potvrdíte klepnutím na aktivační odkaz uvedený v u. Na stránkách s potvrzením zadejte vpravo nahoře své přihlašovací údaje (uživatelské jméno a heslo) a klepněte na možnost Jetzt einloggen (Přihlásit se). Zobrazí se úvodní obrazovka daného softwaru. Od tohoto okamžiku bude příslušná webová stránka k dispozici, přestože musíte ještě vytvořit obsah.

11 Menüleis te Schritt für Schritt- Anleitung TIPP! Abyste dosáhli prvních výsledků rychleji, využijte nabízený návod v části Schritt für Schritt Anleitung (Návod krok za krokem). Pokračujte klepnutím na možnost Design v levé části lišty s nabídkou a poté klepněte na možnost Mein Design (Můj design). V části Anderes Design auswählen (Vybrat jiný design) můžete volit mezi několika návrhy. Designwa hl

12 Nejjednodušší možností je použít již hotovou šablonu návrhu. Pokračujte klepnutím na možnost Weiter (Pokračovat). Rubriken Name der Vorlage Beschreibu ng und Infos V následující nabídce naleznete několik položek s různými šablonami návrhů a odpovídajícími popisy. V části Natur (Příroda) vyberte šablonu Plus 028, zaškrtněte pole výběru a potvrďte klepnutím na tlačítko Dieses Design wählen (Vybrat návrh) na konci stránky. V závislosti na vybraném návrhu se bude lišit předem definovaný způsob navigace na stránkách, který můžete samozřejmě kdykoli upravit. TIPP! Vyzkoušejte několik návrhů, abyste se mohli rozhodnout, který nejlépe odpovídá vašim potřebám.

13 Po výběru požadovaného návrhu můžete upravit název webových stránek tak, aby odpovídal vašim potřebám. Na liště s nabídkou vyberte možnost Einstellungen (Nastavení), Homepage-Einstellungen (Nastavení webových stránek) a do pole Homepagetitel (Název webových stránek) zadejte požadovaný název. Poté můžete doplnit nový navigační bod Produkte (Produkty). Na liště s nabídkou klepněte na možnost Seite (Stránka), Neue Textseite (Nová stránka s textem) a zadejte požadovaná data. Klepnutím na možnost Seiten (Stránky), Textseiten (Stránky s textem) a výběrem možnosti Los (Provést změny) změníte obsah. V závislosti na vybraném editoru se zobrazí pole k zadání požadovaných údajů. Standardní editor připomíná zpracovaný textový dokument a lze jej

14 používat podobným způsobem. Můžete vkládat obrázky a podle potřeby upravovat formát textu. Jakmile provedené změny uložíte, webová stránka bude vždy automaticky dostupná. Jakmile provedete všechny požadované úpravy, máte k dispozici vlastní webové stránky. V případě problémů nebo dotazů můžete využít část FAQ (Časté dotazy) nebo stránku s nápovědou zahrnující možné problémy a jejich řešení. Tyto služby nabízejí téměř všichni poskytovatelé na internetu. Pokročilí Až získáte více zkušeností s vytvářením webových stránek a budete chtít investovat více času a peněz do tvorby vlastních webových stránek, můžete využít několika možností vytvoření nebo sestavení webové prezentace. Příslušné webové stránky můžete navrhnout pomocí grafického programu a poté je naprogramovat, nebo můžete pracovat se systémem pro správu obsahu (CMS Content Management System). Tento systém umožňuje jednotné vytváření a zpracovávání obsahu tvořeného textem a podobnými daty a jeho správu. V obou případech vám doporučujeme využít služby profesionálního hostitele (tzv. hoster). Hostitel vám nabídne prostor na internetu (úložiště pro vaše data) a umožní vám tzv. hosting dalších webových stránek na jednom webovém serveru poskytovatele internetových služeb (ISP).

15 Poskytovatel hostingu nabízí zpravidla následující služby: vlastní doménu (adresu, jako např. prostor na webu o velikosti nejméně 100 MB; možnost FairUse-Traffic nebo Unlimited Traffic (přiměřený počet povolených zobrazení příslušných webových stránek bez dodatečných nákladů); databázi MySQL (konkrétně při použití systému pro správu obsahu CMS). Měsíční náklady za celý balíček služeb činí v Evropě přibližně 5 10 eur (stav z roku 2010). TIP! Informujte se o poskytovatelích příslušných služeb dostupných v jiných zemích a vyberte jednoho, který bude nejlépe odpovídat vašim potřebám. Kontakt s poskytovateli probíhá přes internet, můžete tedy bez obav využít služby poskytovatele z jiné země. Mnoho poskytovatelů nabízí tzv. balíček služeb v oblasti tvorby webových stránek. Jedná se o hotové návrhy stránek, které se upraví podle vašich potřeb, podobně jako je tomu v předchozím oddíle věnovaném vytváření stránek pro začátečníky. Nabídky často zahrnují automatickou instalaci systému pro správu obsahu (CMS), jako je například systém Joomla! nebo Typo3. Více informací o nabízených službách a jejich využití naleznete na příslušných stránkách vybraného hostitele.

16 Zadání zakázky třetí osobě Chcete-li dosáhnout dlouhodobého úspěchu, doporučuje se přenechat realizaci webových stránek odborníkům, kteří se specializují na celosvětovou síť a poskytují rozsáhlé související poradenské služby. Abychom vám usnadnili rozhovor s agenturami, zahrnuli jsme do posledního oddílu této kapitoly přehled nejdůležitějších bodů, které lze využít při daném rozhovoru, klíčových otázek, a nákladů, které můžete očekávat. Před úvodním rozhovorem s agenturou byste měli znát odpovědi na následující otázky: Jaký je název vaší firmy a jak jej chcete prezentovat na webových stránkách a v názvu domény? (Název nesmí obsahovat diakritická znaménka ani jiné zvláštní znaky.) Jaké nabízené výrobky nebo služby chcete prezentovat na svých webových stránkách? Požadujete vytvoření internetového obchodu, kde budou nabízeny vaše výrobky? Pokud ano, co od příslušného obchodu očekáváte? Máte k dispozici nějaký návrh? (Může se například jednat o již vytvořené reklamní materiály, jako jsou letáky nebo vizitky.) Vyznačuje se vaše firma ucelenou identitou? (Může se například jednat o logo, druh písma nebo jednotnou barvu.) Jak byste charakterizovali svou farmu? (Uveďte nejméně tři charakteristické znaky.) Jak byste dokončili následující větu: Moji zákazníci očekávají od mých webových stránek... Jaké máte konkrétní představy o struktuře, rozvržení a obsahu webových stránek? Doporučujeme také, abyste předem vyhledali na internetu několik webových stránek, které se vám líbí, a zmínili je během úvodního rozhovoru s agenturou. Zpravidla postačí, pokud vytisknete náhled na danou stránku, nebo přinesete k rozhovoru adresu dané webové stránky. Náklady se liší podle toho, kdo dané služby nabízí (živnostník, malá nebo velká agentura), a podle typu zakázky (webové stránky firmy, webový portál, internetový obchod aj.). Orientační cena se pohybuje kolem 500 eur za jednoduché webové vizitky, eur za standardní řešení

17 a eur a více za náročné webové aplikace. Aktuálně platné orientační ceny naleznete v přehledu na webových platformách, např. na adrese Doufáme, že jsme vám poskytli základní přehled o tvorbě webových stránek, a přejeme vám hodně zábavy při realizaci vlastních představ.

Postavení vs. konkurence

Postavení vs. konkurence Kapitola 2 Modul 1: Postavení výrobků na trhu Postavení vs. konkurence Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 2: Postavení vs. konkurence Autorky: Dr. Andrea

Více

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený Redakční systém Joomla Prokop Zelený 1 Co jsou to red. systémy? Redakční systémy (anglicky Content Management System - CMS) jsou webové aplikace používané pro snadnou správu obsahu stránek. Hlavním cílem

Více

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI Základní informace o videu a animovaných souborech ve formátu GIF Videa jsou videosoubory ve formátech AVI nebo MPEG s příponami souborů AVI, MOV,

Více

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

Marketing. Praxe.Workshop. Obchodní rozhovor. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger Marketing Praxe.Workshop Obchodní rozhovor Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAXE.WORKSHOP Obchodní rozhovor Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah odpovídá: Austrian

Více

Postavení výrobku na lokálních trzích

Postavení výrobku na lokálních trzích Kapitola 8 Modul 1: Postavení výrobku na trhu Postavení výrobku na lokálních trzích Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH MODUL 1 POSTAVENÍ VÝROBKU NA TRHU Kapitola 8: Postavení výrobku na lokálních

Více

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger

1 Kapitola 4. Modul 2 Marketingový plán. Cena. Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 1 Kapitola 4 Modul 2 Marketingový plán Cena Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 4: Cena Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

REGISTRACE UŽIVATELE

REGISTRACE UŽIVATELE OBCHODOVÁNÍ S POVOLENKAMI REJSTŘÍK UNIE REGISTRACE UŽIVATELE Stručná uživatelská příručka Obsah Spuštění aplikace... 2 Přihlášení a odhlášení... 3 Vytvoření uživatelského účtu EU Login a přidání čísla

Více

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí

Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí 1 Kapitola 2 Modul 2 Marketingový plán Ohodnocení společnosti, marketingu a životního prostředí Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH MODUL 2. MARKETINGOVÝ PLÁN Kapitola 2: Ohodnocení společnosti,

Více

REGISTRACE UŽIVATELE

REGISTRACE UŽIVATELE OBCHODOVÁNÍ S POVOLENKAMI REJSTŘÍK UNIE REGISTRACE UŽIVATELE Stručná uživatelská příručka Obsah Spuštění aplikace... 2 Přihlášení a odhlášení... 3 Vytvoření uživatelského účtu EU Login a přidání čísla

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

Google Apps. weby 1. verze 2012

Google Apps. weby 1. verze 2012 Google Apps weby verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Zahájení práce... Nastavení webu... Úprava stránky... Popis prostředí... Rozložení stránky... Nadpis stránky... Úprava textu... Vložení odkazu... 8 Vložení

Více

Převést objednávek do faktur. Copyright Tungsten Corporation plc 2018

Převést objednávek do faktur. Copyright Tungsten Corporation plc 2018 Převést objednávek do faktur Toto video jsme vytvořili, abychom vám ukázali, jak je snadné odesílat faktury a dobropisy prostřednictvím metody převodu objednávky portálu systému Tungsten Network. Chcete-li

Více

Elfeweb. Manuál. Chcete být stále dostupní pro všechny Vaše zákazníky? Chcete funkční web bez zbytečného zařizování?

Elfeweb. Manuál. Chcete být stále dostupní pro všechny Vaše zákazníky? Chcete funkční web bez zbytečného zařizování? Chcete být stále dostupní pro všechny Vaše zákazníky? Chcete funkční web bez zbytečného zařizování? Manuál Obsah 1. obecné vysvětlení principu získání webu 2. přihlášení / registrace 3. proces ověření

Více

Dell Premier. Návod k nakupování a objednávkám

Dell Premier. Návod k nakupování a objednávkám Dell Premier Návod k nakupování a objednávkám Navrženo pro podnikání. Přizpůsobeno pro vás. Nový portál Premier přináší přizpůsobenou a zabezpečenou online sadu nástrojů pro nákup, reporting, vyhledávání

Více

Manuál k editaci webu NUDZ

Manuál k editaci webu NUDZ Manuál k editaci webu NUDZ Obsah Úvod 2 Vstup do redakčního systému a na intranet 4 Uživatelé (všichni zaměstnanci) Editace osobních stránek 5 9 Publikace, projekty 10 Fotogalerie 11 12 Zobrazení stránky

Více

ABRA Software a.s. ABRA on- line

ABRA Software a.s. ABRA on- line ABRA Software a.s. ABRA online ÚVOD 2 2.1 ABRA on-line - úvod 1 ČÁST 1 2 1.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené aplikace z prostředí OS MS Windows 1 ČÁST 2 11 2.1 ABRA on-line - připojení do vzdálené

Více

Profily zadavatelů návod Zadavatel

Profily zadavatelů návod Zadavatel Profily zadavatelů návod Zadavatel Návod Vás rychle a jednoduše provede procesem registrace, přihlášením, uveřejněním informací o veřejných zakázkách a možností propojení se systémem určeným pro elektronizaci

Více

OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2.

OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2. Digitální fotoalbum OBSAH 1. Google Picasa...3 2. Používání programu Picasa...6 2.1 Organizování fotografií...8 2.2 Vyhledávání...8 2.3 Úprava fotografií...9 2.4 Tisk fotografií...10 2.5 Webové album...11

Více

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ

PROFI TDi s.r.o. 696 37, Želetice 40 www.profi-tdi.cz info@profi-tdi.cz. Návod k používání systému OTDI.CZ Návod k používání systému OTDI.CZ Vážený kliente. Děkujeme za projevený zájem o náš on-line systém evidence kontrol, určený speciálně pro účely dozorů staveb. Systém OTDI.CZ nabízí svým uživatelům zejména:

Více

OTÁZKY TÝKAJÍCÍ SE PODÁNÍ NÁVRHU PROSTŘEDNICTVÍM ON-LINE PLATFORMY

OTÁZKY TÝKAJÍCÍ SE PODÁNÍ NÁVRHU PROSTŘEDNICTVÍM ON-LINE PLATFORMY OTÁZKY TÝKAJÍCÍ SE PODÁNÍ NÁVRHU PROSTŘEDNICTVÍM ON-LINE PLATFORMY Q1: Jak podat Návrh prostřednictvím on-line platformy? Q1: Jak podat Návrh prostřednictvím on-line platformy? Pro správné pochopení postupu

Více

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3?

Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Jak se orientovat ve světě ESTOFANu verze 3.0.3? Systém ESTOFAN je určen pro administraci a editaci webových stránek, které jsou provozovány reklamní agenturou PANKREA. 1. Přihlášení Po objednávce a vytvoření

Více

Přihlašte se pomocí přiděleného přihlašovacího jména a hesla a potvrďte tlačítkem Potvrdit.

Přihlašte se pomocí přiděleného přihlašovacího jména a hesla a potvrďte tlačítkem Potvrdit. On Line databáze Danni UPOZORNĚNÍ SYSTÉM DANNI JE KOMPATIBILNÍ POUZE S PROHLÍŽEČEM INTERNET EXPLORER - verze 7 A VYŠŠÍ (máte-li nižší verzi, můžete si ji zdarma aktualizovat na http://www.microsoft.com/cze/windows/internet-explorer/

Více

Příručka pro studenta

Příručka pro studenta E-learningový portál TUL Příručka pro studenta Verze dokumentu: 5 Obsah Co je MOODLE?... 2 Přihlášení a odhlášení v Moodle, zápis do kurzu... 3 První přihlášení... 3 Úvodní obrazovka po přihlášení a úprava

Více

CitiManager: Stručný návod k přechodu na nový systém pro držitele karet

CitiManager: Stručný návod k přechodu na nový systém pro držitele karet Tento stručný návod vám ukáže: 1. jak postupovat při registraci do CitiManager a) Pouze pro stávající držitele karet, kteří používají online výpisy b) Pouze pro držitele karet, kteří používají papírové

Více

Dealer Extranet 3. Správa objednávek

Dealer Extranet 3. Správa objednávek Dealer Extranet 3 Správa objednávek Obsah Zpracování objednávky 3 Vyhledávací pole 4 Konfigurátor 5 Rychlá objednávka 6 Rychlá objednávka náhradních dílů a nestandardních produktů 7 Oblíbené 8 Objednávání

Více

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o.

NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE. Ataxo Czech s.r.o. NÁVOD NA OBSLUHU INTERNETOVÉ PREZENTACE Ataxo Czech s.r.o. ÚVOD Internetové stránky vytvořené společností Ataxo v rámci produktu Mini web můžete jednoduše a rychle upravovat prostřednictvím on-line administrace.

Více

si.shimano.com Uživatelský návod

si.shimano.com Uživatelský návod (Czech) si.shimano.com Uživatelský návod verze 1.4.1 OBSAH Pokyny k používání... 3 Informace o webu... 3 Používání jednotlivých obrazovek... 4 Hlavní obrazovka... 4 Navigace... 4 Navigační nabídka... 4

Více

Přihlášení Přihlaste na server: https://el.lf1.cuni.cz a zvolte přihlášení jako Charles University Prague: Medical students, employees and graduates.

Přihlášení Přihlaste na server: https://el.lf1.cuni.cz a zvolte přihlášení jako Charles University Prague: Medical students, employees and graduates. Adobe Connect stručný průvodce vkládáním a zveřejňováním výukových materiálů Vkládat lze soubory v jednom z následujících formátů: *.ppt, pptx*, *.flv, *.swf, *.pdf, *.gif, *.jpg, *.png, *.mp3, *.html,

Více

Uživatelská příručka. Parcel. Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků. Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP)

Uživatelská příručka. Parcel. Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků. Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP) Uživatelská příručka Parcel Internetová aplikace pro sběr dat o cenách za dodávání balíků Příručka pro poskytovatele služeb dodávání balíků (PDSP) Poslední aktualizace: 19.12.2018 Obsah Úvod 1 Začínáme

Více

Google Apps. weby 2. verze 2012

Google Apps. weby 2. verze 2012 Google Apps weby 2 verze 2012 Obsah Obsah... 2 Úvod... Přidání nové stránky... 4 Úprava postranního panelu... 2 Úvod V dnešní době chce mít každý své informace po ruce. Díky Internetu a online aplikacím

Více

Návod k obsluze webové aplikace EJídelníček 1. Vstupní stránka

Návod k obsluze webové aplikace EJídelníček 1. Vstupní stránka Návod k obsluze webové aplikace EJídelníček 1. Vstupní stránka (1) vložení přihlašovacího jména (2) vložení přihlašovacího hesla (3) vstup do objednávání jídel (4) zobrazení jídelníčku bez přihlášení (5)

Více

GO! Nápověda. Přihlásit se Zapomněli jste heslo? Nový zákazník. Zakázka. Přepravní list. Denní přehled. Storno. Administrace uživatelů.

GO! Nápověda. Přihlásit se Zapomněli jste heslo? Nový zákazník. Zakázka. Přepravní list. Denní přehled. Storno. Administrace uživatelů. GO! Nápověda Přihlásit se Zapomněli jste heslo? Nový zákazník Zakázka Přepravní list Denní přehled Storno Administrace uživatelů Adresy Přepravní list emailem Denní přehled emailem Feedback Předpoklady

Více

Výtisk č.: Počet listů 12. Přílohy: 0 ÚZIS ČR. Příručka pro aktivaci účtu

Výtisk č.: Počet listů 12. Přílohy: 0 ÚZIS ČR. Příručka pro aktivaci účtu ÚZIS ČR Palackého nám. 4 128 01 Praha 2 - Nové Město Výtisk č.: Počet listů 12 Přílohy: 0 ÚZIS ČR Příručka pro aktivaci účtu Projekt - ereg - Úprava rezortních registrů a konsolidace rezortních dat v návaznosti

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Dokumentace pro správu zlínských DUM

Dokumentace pro správu zlínských DUM Dokumentace pro správu zlínských DUM Obsah 1 Správa administrátorů... 3 1.1 Přidávání administrátorů... 3 1.2 Nastavování práv administrátorů... 3 1.3 Upravení detailů administrátora... 5 1.4 Aktivování,

Více

Nejsnazší cesta k půjčení firemního vozu

Nejsnazší cesta k půjčení firemního vozu Novinky Aplikace O 2 Car Control dostala nový, vylepšený design Nejsnazší cesta k půjčení firemního vozu Návody Co je Dispečerské okno? Kde Dispečerské okno najdete? Nová funkce Autopůjčovna Novinky Autopůjčovna

Více

NIBE Uplink Uživatelská příručka

NIBE Uplink Uživatelská příručka NIBE Uplink Uživatelská příručka Obsah 1 Všeobecné Úrovně služby Požadavky 2 Registrace služby NIBE Uplink 3 Navigace na stránkách Moje systémy Software Nastavení účtu Odhlášení 1. Všeobecné Aplikace NIBE

Více

Naším cílem je Vaše spokojenost...

Naším cílem je Vaše spokojenost... Vážení zákazníci, Naším cílem je Vaše spokojenost... blahopřejeme Vám, že jste se rozhodli pro nákup nové telefonní ústředny řady ATEUS - NETSTAR od českého výrobce 2N TELEKOMUNIKACE a.s. Současně Vás

Více

Take-away:jídlo s sebou

Take-away:jídlo s sebou Marketing Praxe.Workshop Take-away:jídlo s sebou Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger OBSAH PRAXE.WORKSHOP Take-away: jídlo s sebou Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger IMPRESUM Za obsah

Více

Část 1 - Začínáme. Instalace

Část 1 - Začínáme. Instalace Obsah Část 1 - Začínáme... 4 Instalace... 4 Nastavení domovské obrazovky... 7 Základní nastavení kanceláře... 9 První kroky s Kleosem... 11 Moje první kauza... 15 2 3 Část 1 - Začínáme Instalace Kleos

Více

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU

NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU NÁVOD K AKTIVACI A POUŽÍVÁNÍ E-MAILOVÉHO ÚČTU V DOMÉNĚ PACR.EU PŘIHLÁŠENÍ K E-MAILOVÉMU ÚČTU Pro přihlášení k účtu je třeba do internetového vyhledávače napsat internetovou adresu http://hotmail.com. Po

Více

Google Apps. weby 3. verze 2012

Google Apps. weby 3. verze 2012 Google Apps weby verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Další akce... Akce stránky... Šablony stránek... Akce webu... Spravovat web... 5 Sdílení webu... 9 Přehled... 9 Nastavení viditelnosti... 0 Nastavení sdílení

Více

Co je nového v GM EPC

Co je nového v GM EPC Co je nového v GM EPC GM Next Gen EPC má mnoho nových funkcí, umožňujících najít správný díl rychleji a snáze. Podrobné pokyny k použití každé funkce si zobrazíte zvolením Uživatelské příručky z nabídky

Více

Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák

Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák MS PowerPoint (verze 2010) Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák e-mail: milan.mysak@konero.cz Obsah 1. Seznámení s prezentacemi 2. Zobrazení prezentace 3. Nastavení programu a prezentace

Více

Projekt OPTIMED. Prohlížeč výstupů z učení, Registr výukových jednotek

Projekt OPTIMED. Prohlížeč výstupů z učení, Registr výukových jednotek Projekt OPTIMED Prohlížeč výstupů z učení, Registr výukových jednotek Přihlášení http://opti.med.muni.cz/ Zadejte zaslané přihlašovací údaje a potvrďte tlačítkem Přihlásit Po přihlášení Nyní jste přihlášeni

Více

Prosím mějte na paměti, že z bezpečnostních důvodů byste měli změnit Internetový přístupový kód každých 60 dní.

Prosím mějte na paměti, že z bezpečnostních důvodů byste měli změnit Internetový přístupový kód každých 60 dní. Před přihlášením - HLAVNÍ MENU Přihlášení do banky Přihlášení s Internetovým přístupovým kódem 1. Vepište své Zákaznické ID do kolonky 'identifikátor uživatele'. (Vaše Zákaznické ID je 8-místný číslovat

Více

PRACUJEME S TSRM. Modul Samoobsluha

PRACUJEME S TSRM. Modul Samoobsluha PRACUJEME S TSRM Modul Samoobsluha V této kapitole Tato kapitola obsahuje následující témata: Téma Na straně Přehled kapitoly 6-1 Užití modulu Samoobsluha 6-2 Přihlášení k systému 6-3 Hlavní nabídka TSRM

Více

1. Obsah. 2. Úvod. 1. Obsah... 1. 2. Úvod... 1. 3. Změna hesla... 2. 4. Úprava registrovaných informací... 3. 5. Sdílené informace...

1. Obsah. 2. Úvod. 1. Obsah... 1. 2. Úvod... 1. 3. Změna hesla... 2. 4. Úprava registrovaných informací... 3. 5. Sdílené informace... 1. Obsah 2. Úvod 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Změna hesla... 2 4. Úprava registrovaných informací... 3 5. Sdílené informace... 4 6. Domovská stránka služeb... 5 Windows Live Ve službách Windows Live.

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb.

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb. UŽIVATELSKÝ MANUÁL pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb http://lesycr.bestdrive.cz/ Tento manuál je určen pracovníkům, kteří jsou pověřeni nákupem pneumatik a pneuservisních služeb pro svou OJ.

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

MANUÁL. Jak používat administraci webových stránek. Obsah ZÁKLAD... 2 ÚPRAVY POLOŽKY... 3 ÚPRAVY TEXTOVÉ STRÁNKY... 4

MANUÁL. Jak používat administraci webových stránek. Obsah ZÁKLAD... 2 ÚPRAVY POLOŽKY... 3 ÚPRAVY TEXTOVÉ STRÁNKY... 4 MANUÁL Jak používat administraci webových stránek Obsah ZÁKLAD... 2 PŘIHLÁŠENÍ DO ADMINISTRACE... 2 HLAVNÍ MENU... 2 VÝBĚR POLOŽKY... 2 ÚPRAVY POLOŽKY... 3 DETAIL POLOŽKY... 3 ÚPRAVY TEXTOVÉ STRÁNKY...

Více

Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE

Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE Icanteen - internetové objednávání jídel Z-WARE Jedná se o samostatně dodávaný modul, který je součástí stravovacího systému. Hlavním cílem je poskytnout uživatelům možnost objednávání nebo rušení jídel

Více

Uživatelská příručka. Vytvořte jedničku mezi stránkami v několika jednoduchých krocích

Uživatelská příručka. Vytvořte jedničku mezi stránkami v několika jednoduchých krocích Uživatelská příručka Vytvořte jedničku mezi stránkami v několika jednoduchých krocích EXO TECHNOLOGIES spol. s r.o. Jašíkova 1536/10 Praha 4, 149 00 IČO: 289 77 939 DIČ: CZ 289 77 939 support@exohosting.cz

Více

HLEDEJCENY.mobi. Obsah. Mobilní verze e-shopu. Důvody instalace

HLEDEJCENY.mobi. Obsah. Mobilní verze e-shopu. Důvody instalace Obsah HLEDEJCENY.mobi Mezi Vodami 1952/9 e-mail: info@hledejceny.cz HLEDEJCENY.mobi... 1 Mobilní verze e-shopu... 1 Důvody instalace... 1 Výhody... 2 Co je k mobilní verzi potřeba... 2 Objednávka služby...

Více

Průvodce pro přenos dat

Průvodce pro přenos dat Průvodce pro přenos dat (pro tonometr OMRON M6 Comfort IT a OMRON M3 IT) 1)Před prvním použití se musíte nejdříve zaregistrovat. 2)Přejděte na webovou stránku: http://bi-link.omron.com/home/landing 3)Zde

Více

Vzdělávejte se v Learnis Cloud 5.5

Vzdělávejte se v Learnis Cloud 5.5 PŘÍRUČKA STUDENTA Pro responzivní téma Vzdělávejte se v Learnis Cloud 5.5 Čeština 1 / 15 Poslední aktualizace 2019-03-16, 16:58:33 2 / 15 Poslední aktualizace 2019-03-16, 16:58:33 Obsah Účet Learnis...4

Více

MOODLE PRO STUDENTY návod č. 1 (verze 3, září 2010)

MOODLE PRO STUDENTY návod č. 1 (verze 3, září 2010) MOODLE PRO STUDENTY návod č. 1 (verze 3, září 2010) První přihlášení a úprava profilu, zápis do kurzu První přihlášení a úprava profilu Na stránkách školy přejděte vpravo v sekci elearning odkaz Moodle

Více

ACTIVATE HERE - FAQ. Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu.

ACTIVATE HERE - FAQ. Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu. ACTIVATE HERE - FAQ Co je to Activate-Here produkt? Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu. Součástí emailu je i odkaz, kde si můžete vybraný

Více

MODERNÍ WEB SNADNO A RYCHLE

MODERNÍ WEB SNADNO A RYCHLE SNADNO A RYCHLE Marek Lučný Pavoučí síť přes celý svět Co prohlížeče (ne)skrývají Tajemný kód HTML Všechno má svůj styl Interaktivní je IN Na obrazovce i na mobilu Začni podle šablony Informace jsou základ

Více

Údržbové prostředí Rebeca44

Údržbové prostředí Rebeca44 Údržbové prostředí Rebeca44 ÚVOD STRUKTURA VZNIKAJÍCÍCH WEB-STRÁNEK SPRÁVCE STRÁNEK Přihlášení Odhlášení POPIS PRVKŮ ÚDRŽBY Titulek Cestička Základní popis práce s modulem Menu Navigace Na úvodní stránku

Více

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz Domovská stránka Křesťanských Vánoc je založena na databázi, která vedle běžných funkcí redakčního systému internetové prezentace umožňuje též uložit údaje o jednotlivých

Více

INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a. s. NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMŮM VYSTAVENÝCH DOKUMENTŮ

INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a. s. NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMŮM VYSTAVENÝCH DOKUMENTŮ INSTITUT PRO TESTOVÁNÍ A CERTIFIKACI, a. s. www.itczlin.cz NÁVOD NA PŘÍSTUP K SEZNAMŮM VYSTAVENÝCH DOKUMENTŮ Obsah: I. Návod na registraci pro přístup k seznamům vystavených dokumentů (odborná posouzení,

Více

PTV MAP&GUIDE INTERNET V2 USNADNĚNÝ PŘECHOD

PTV MAP&GUIDE INTERNET V2 USNADNĚNÝ PŘECHOD PTV MAP&GUIDE INTERNET V2 USNADNĚNÝ PŘECHOD Obsah Obsah 1 PTV Map&Guide internet V2 Co je nového?... 3 1.1 Změna licenčních modelů... 3 1.1.1 Kmenoví zákazníci 3 1.1.2 Noví zákazníci 4 1.2 Nástroj pro

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

Informační systém MŠMT pro elektronické řešení dotačních programů - oblast podpora výuky plavání

Informační systém MŠMT pro elektronické řešení dotačních programů - oblast podpora výuky plavání Informační systém MŠMT pro elektronické řešení dotačních programů - oblast podpora výuky plavání určeno pro žádosti na rok 2017 (a dál) Mgr. Radek Maca, NIDV Cíle prezentace 1. Seznámit vás s elektronickým

Více

Návod na internetové bankovnictví

Návod na internetové bankovnictví Návod na internetové bankovnictví Obsah 1. První přihlášení a obnova hesla.... 2 2. Obsluha internetového bankovnictví..... 3 2.1 Úvodní obrazovka 3 2.2 Zadání jednorázové platby 4 2.3 Zadání hromadné

Více

Up & Down Opce. Manuál. Obsah

Up & Down Opce. Manuál. Obsah Up & Down Opce Manuál Obsah 1 Přihlášení do platformy... 2 2 Rozhraní platformy... 3 2.1 Změna modulu z Forex na Opce... 3 2.2 Market Watch... 4 2.3 Click & Trade okno... 7 2.4 Okno Obchodního portfolia...

Více

Moodle Návod pro studenty

Moodle Návod pro studenty Moodle Návod pro studenty Co je to Moodle? Moodle je e-learningové prostředí vytvořené v rámci projektu MAPLIMAT. Jsou zde ke stažení studijní opory a další materiály k předmětům inovovaným, nebo nově

Více

REGISTRACE UŽIVATELE

REGISTRACE UŽIVATELE OBCHODOVÁNÍ S POVOLENKAMI REJSTŘÍK UNIE REGISTRACE UŽIVATELE Stručná uživatelská příručka Obsah Spuštění aplikace... 2 Přihlášení a odhlášení... 3 Vytvoření uživatelského účtu ECAS a přidání čísla mobilního

Více

Postup pro VOŠ při předávání dat ze školní matriky

Postup pro VOŠ při předávání dat ze školní matriky Postup pro VOŠ při předávání dat ze školní matriky I. Přihlášení k přenosu dat II. Nastavení změna hesla III. Nastavení částí školy IV. Import dat xml souborů V. Sestavy výkaz a přehledka VI. Práce s daty

Více

POPTÁVKOVÝ A OBJEDNÁVKOVÝ ONLINE SYSTÉM USERGUIDE

POPTÁVKOVÝ A OBJEDNÁVKOVÝ ONLINE SYSTÉM USERGUIDE USERGUIDE Obsah Vaše výhody na první pohled... 3 Přihlášení... 3 Cenová nabídka... 4 Jak si poradit s chybou krok 1... 7 Jak si poradit s chybou krok 2... 10 Jak vygenerovat z nabídky novou objednávku...

Více

Jak na odevzdání výkazů pro ČSSZ elektronickou formou

Jak na odevzdání výkazů pro ČSSZ elektronickou formou Jak na odevzdání výkazů pro ČSSZ elektronickou formou Jak asi víte, od roku 2014 se bude komunikace s ČSSZ odehrávat pouze elektronickou formou. Jak ČSSZ informovala, povinná elektronická komunikace zaměstnavatelů

Více

Návod pro vložení nabídky účastníkem do eaukční síně v prostředí eaukčního sw PROebiz

Návod pro vložení nabídky účastníkem do eaukční síně v prostředí eaukčního sw PROebiz Návod pro vložení nabídky účastníkem do eaukční síně v prostředí eaukčního sw PROebiz Zkrácený návod vás provede vyplněním (odesláním) přihlášky, přihlášením se a vložením nabídky do eaukční síně. V případě

Více

Etapa I první kontakt

Etapa I první kontakt Průvodce pro používání webových stránek www.doczech.pl Níže najdete základní informace, které Vám umožní začít používat naše webové stránky. I. První kontakt II. Vytvoření uživatelského účtu III. Přidání

Více

Registr práv a povinností

Registr práv a povinností Registr práv a povinností Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP Doporučené postupy a nastavení internetového prohlížeče pro práci v aplikaci AIS RPP v4.0

Více

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování.

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Úvod: Pro správu a přehled aktivovaných služeb slouží Vodafone OneNet Samoobsluha. Pro veškeré sledování vyúčtování (různé

Více

Návod na používání webmailu

Návod na používání webmailu Návod na používání webmailu Každý student a zaměstnanec UTB má svoji vlastní školní e-mailovou schránku. K té se lze připojit buď pomocí webového klienta http://webmail.utb.cz, nebo libovolného e-mailového

Více

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Únor 2016 Podporovaná mobilní zařízení Aplikace Novell Filr je podporována v následujících mobilních zařízeních: Telefony a tablety se systémem ios 8 novějším

Více

WEBOVÉ STRÁNKY

WEBOVÉ STRÁNKY WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz Domovská stránka Křesťanských Vánoc je založena na databázi, která vedle běžných funkcí redakčního systému internetové prezentace umožňuje též uložit údaje o jednotlivých

Více

Příručka. pro uživatele

Příručka. pro uživatele Příručka pro uživatele Příručka pro uživatele Autoři: Jože Mohorko, Marko Malajner, Žarko Čučej Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah publikací (sdělení) odpovídá výlučně

Více

Už ivatelska dokumentace

Už ivatelska dokumentace Už ivatelska dokumentace Aplikace Portál úspěšných projektů je určena k publikování informací o projektech realizovaných za přispění některého z Operačních programů v gesci Ministerstva vnitra České republiky.

Více

MIGRACE POŠTY NA NOVÝ SERVER POSTUP NASTAVENÍ

MIGRACE POŠTY NA NOVÝ SERVER POSTUP NASTAVENÍ MIGRACE POŠTY NA NOVÝ SERVER POSTUP NASTAVENÍ Nejprve doporučujeme změnit si heslo, dodržujte níže uvedený postup. Z důvodu bezpečnosti se nové heslo musí skládat z: délka hesla min. 8 znaků min. 1 velké

Více

Úprava textů a změna fotografií na kartě subjektu na

Úprava textů a změna fotografií na kartě subjektu na Úprava textů a změna fotografií na kartě subjektu na www.prazdninynavenkove.cz Každý z účastníků projektu PNV má možnost si po přihlášení na své kartě sám upravovat texty, vkládat a mazat fotografie. Postup

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu 21.1.2013 Obsah Návod na obsluhu interního webu IS NSK... 3 Základní informace o IS NSK... 3 Stránka pro přihlášení

Více

Důležité odkazy pro zákaznický samoobslužný portal

Důležité odkazy pro zákaznický samoobslužný portal Důležité odkazy pro zákaznický samoobslužný portal Obsah Kapitola 1: Registrace a přihlášení k samoobslužnému portalu 1 Kapitola 2: Základní informace 5 Kapitola 3: Registrace produktu 7 Kapitola 4: Případy

Více

Výtisk č.: Počet listů 19. Přílohy: 0 ÚZIS ČR. Role žadatel - postup

Výtisk č.: Počet listů 19. Přílohy: 0 ÚZIS ČR. Role žadatel - postup ÚZIS ČR Palackého nám. 4 128 01 Praha 2 - Nové Město Výtisk č.: Počet listů 19 Přílohy: 0 ÚZIS ČR Role žadatel - postup Projekt - ereg - Úprava rezortních registrů a konsolidace rezortních dat v návaznosti

Více

Rozbalení. Připojení napájecího kabelu. Prvotní nastavení zařízení

Rozbalení. Připojení napájecího kabelu. Prvotní nastavení zařízení Rozbalení Při rozbalování krabice od EET boxu si nejdřív zkontrolujte všechny požadované položky potřebné k provozu (Asus ZenPad včetně kabeláže, hliníkový stojánek a mobilní tiskárna). Připojení napájecího

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

PRO PRÁCI S APLIKACÍ SKV - VÝBĚR KVALITNÍCH VÝSLEDKŮ

PRO PRÁCI S APLIKACÍ SKV - VÝBĚR KVALITNÍCH VÝSLEDKŮ MANUÁL PRO PRÁCI S APLIKACÍ SKV - VÝBĚR KVALITNÍCH VÝSLEDKŮ Verze 1.0 (170714) 1 Obsah 1. Základní informace o používání SKV - aplikace pro výběr kvalitních výsledků...3 1.1 Příhlášení do SKV...3 2.1 Změna

Více

Tabulkový kalkulátor

Tabulkový kalkulátor 1.1.1 GRAF Vhodným doplněním textů a tabulek jsou grafy. Graf je v podstatě obrázek graficky zobrazující hodnoty údajů z tabulky. Je vhodným objektem pro porovnávání údajů a jejich analýzu. Graf můžeme

Více

Ovládání programu Měření délky

Ovládání programu Měření délky Ovládání programu Měření délky Program Měření délky je jednoduchý program pro měření rozměrů na fotografii podle předem známého měřítka. Tento program umožňuje zjistit rozměry jednotlivých objektů (velikost

Více

Uživatelská příručka v0.99

Uživatelská příručka v0.99 PneuIS Uživatelská příručka v0.99 Obsah 1 Popis aplikace.3 2 Zákaznická část... 4 2.1 Registrace nového zákazníka.. 4 2.2 Objednávka zboží 4 2.2.1 Výběr zboží. 4 2.2.2 Vložení do košíku... 5 2.2.3 Objednání

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny 21.3.2013 Obsah Obsah... 2 Návod na obsluhu interního webu IS NSK... 3 Základní informace o IS NSK...

Více

Úvod do email systému

Úvod do email systému Úvod do email systému Základní informace Toto emailové prostředí je rozloženo do tří hlavních částí - rámců. Levý rámec zobrazuje aktuálně přihlášené složky. V pravé části strany se realizuje veškerá činnost

Více

Návod na aktivaci účtu SÚKL a vygenerování certifikátu pro přístup do centrálního úložiště receptů

Návod na aktivaci účtu SÚKL a vygenerování certifikátu pro přístup do centrálního úložiště receptů Návod na aktivaci účtu SÚKL a vygenerování certifikátu pro přístup do centrálního úložiště receptů Copyright Cyrmex s.r.o., Ing. Filip Debef 2017 V2.6 / 6.11.2017 Aktivace účtů a stažení certifikátu ze

Více

Informační systém MŠMT pro elektronické řešení dotačních programů - oblast podpora zabezpečení škol

Informační systém MŠMT pro elektronické řešení dotačních programů - oblast podpora zabezpečení škol Informační systém MŠMT pro elektronické řešení dotačních programů - oblast podpora zabezpečení škol určeno pro žádosti na rok 2017 Mgr. Radek Maca, NIDV Cíle prezentace 1. Seznámit vás s elektronickým

Více