Potraviny a výživa 2. ročník

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Potraviny a výživa 2. ročník"

Transkript

1 Potraviny a výživa 2. ročník MASO A MASNÉ VÝROBKY Za maso se považují všechny čerstvé nebo konzervované poživatelné části jatečných zvířat, drůbeže, zvěřiny, ryb a dalších živočichů, které se hodí k výživě člověka. (v užším slova smyslu jen kosterní svalovina). Obecně rozlišujeme: maso jatečné a) hovězí (z krav, býků, volů a jalovic), b) telecí c) vepřové (z vepřů, prasnic, kanců, selat) d) skopové (z jehňat, ovcí, beranů, vykastrovaných beranů) e) kozí a koňské maso drůbeží do této kategorie počítáme kuřata, brojlery, slepice, kohouty, kapouny, perličky, krůty, husy, kachny. zvěřina a to a) vysoká (jelení, srnčí, daňčí), b) nízká (zaječí a králičí) c) pernatá (koroptev, křepelka, bažant) d) zvěřinu černá (divoké prase) maso studenokrevných živočichů: a) ryby sladkovodní a mořské, b) korýši sladkovodní a mořští (rak, humr, langusta) c) měkkýši (slimák, ústřice, hlemýžď) Ke kuchyňské úpravě se používá v čerstvém stavu kosterní svalovina, tukové vazivo, droby (játra, ledvinky, srdce, plíce, slezina, jazyk, dršťky, mozeček, hlava). Také kosti jatečných zvířat.

2 Morfologické složení masa Morfologicky se maso skládá z tkáně svalové, kostní, vazivové, chrupavkové, tukové, nervové a v malé míře ze součástí soustavy oběhové. 1) Svalová tkáň je tvořena jednotlivými svaly, spojenými vazivovou tkání. Kosterní svalovina je charakterizována příčným pruhováním dlouhých vláknitých buněk. Svaly jsou složeny z primárních snopců, které se skládají ze svalových vláken. Svaly jsou kryté vazivovou fascií. Svaly jsou spojeny s kostmi nebo s dalšími svaly šlachami. Svalová vlákna jsou světlá pouze při vyšším obsahu MYOGLOBINU jsou červená. Stěny vnitřností jsou tvořeny hladkou svalovinou. 2) Kostní tkáň - obsahuje kostní buňky kolem kterých je v základní hmotě velké množství minerálních látek a složky organické. 3) Vazivová tkáň je pojivovou tkání a tvoří jí kolagenní a elastická vlákna. Kolagenní vlákna obsahují kolagen, který se při vaření mění v želatinu. Elastické vazivo je tvořeno pevnými elastickými vlákny, které obsahují ELASTIN. Ten se varem nemění. 4) Chrupavková tkáň je také pojivovou tkání, má bílou nebo žlutou barvu a obsahuje rovněž kolagenní nebo elastická vlákna. 5) Tuková tkáň skládá se ze shluků tukových buněk, které vytvářejí lalůčky. Tukové buňky jsou obvykle obklopeny vazivovou tkání..

3 Chemické složení masa Mění se podle druhu zvířete, anatomického původu, vnějších vlivů. Z hlediska výživy maso obsahuje vodu, plnohodnotné i neplnohodnotné bílkoviny, sacharidy, tuk a minerální látky. BÍLKOVINY V mase se nachází % bílkovin a to podle typu masa, stavu zvířete. Obecně platí že čím je maso tučnější tím méně bílkovin obsahuje. Bílkoviny zastoupené v mase náleží mezi albuminy (myoalbuminy, myogen), globuliny (myozin, aktin) a albuminoidy (kolagen, elastin). Mezi složité bílkoviny patří hemoglobin a svalové barvivo myoglobin. Plnohodnotné bílkoviny jsou obsaženy hlavně v kosterní svalovině a fasciích. Jsou lehce stravitelné a lehce využitelné. Vzhledem k obsahu plnohodnotných bílkovin je nekvalitnější maso u zvířat mladých, maso drůbeží a rybí. Stářím zvířat a fyzickou námahou se mění struktura masa, zvyšuje se množství vazivové tkáně. Tento stav má nepříznivý vliv na kuchyňskou úpravu masa a na jeho využitelnost. TUKY Maso obsahuje od 2 do 30 % tuku, ale u prasat sádelnatého typu je to až 60%. Nejtučnější maso je tedy vepřové a maso nejchudší na obsah tuku je telecí, jehněčí, kůzlečí, drůbeží a maso zvěřiny. Tuk nalezneme v mase v podobě podkožního tuku, vnitrosvalového tuku a tuku kolem vnitřností (kolem ledvin, střev a osrdečníkové sádlo). Tuk má vysokou energetickou hodnotu. Tuk masa je z 94 % stravitelný.

4 SACHARIDY Obsah sacharidů v mase je velmi nízký (0,8-3%). Maso obsahuje sacharid glykogen (maso koňské, slepičí, zaječí, v játrech), glukózu a ribózu. Významné jsou při zrání masa, neboť z glykogenu se tvoří kyselina mléčná. MINERÁLNÍ LÁTKY Nejdůležitější minerální látky v mase jsou P, K, Ca, Mg, Na, Fe. Nejvíce minerálních látek se nachází v kostech, játrech, ledvinách a plicích. Fe je obsaženo v krevním hemoglobinu a svalovém myoglobinu. Výše obsahu minerálních látek je závislá na ročním období a způsobu krmení zvířat. VITAMÍNY V mase je hojně zastoupena skupina vitamínů B (B1, B2, PP). Tyto vitamíny jsou zejména ve vepřovém mase a játrech dospělých zvířat. Další vitamíny nacházející se v mase jsou vitamín A (v játrech), vitamín D (rybí tuk), a také vitamíny C a E. Dusíkaté extraktivní látky rozpustné ve vodě jsou také důležitou složkou masa, neboť se při kuchyňské úpravě vyluhují a dodávají pokrmu příjemnou chuť.

5 JAKOST MASA, JEJÍ POSUZOVÁNÍ a VETERINÁRNÍ KONTROLA Faktory ovlivňující jakost masa: 1) výživa zvířete 2) věk zvířete 3) pohlaví 4) zdravotní stav zvířete 5) životní podmínky a zacházení se zvířetem před smrtí na jatkách 6) druh masa 7) technologické postupy při bourání masa 8) hygienické požadavky Maso bezprostředně po porážce není vhodné ke konzumaci ani ke kuchyňské úpravě je tvrdé, tuhé, těžko stravitelné a nemá obvyklou chuť. Proto je nutné nechat maso přiměřeně odležet proces zrání masa. Zrání masa: V průběhu zrání masa probíhá řada enzymatických a biochemických procesů, které způsobují posmrtné ztuhnutí rigor mortis, dozrávání a autolýzu masa. Během těchto procesů dochází k rozkladu glykogenu a narůstá obsah kyseliny mléčné. Při enzymatickém štěpení bílkovin se uvolňují aromatické a chuťové látky. Při těchto procesech maso zvláční, stane se šťavnatým, příjemně aromatickým a má přiměřenou konzistenci. Po kuchyňské úpravě je maso křehké, chutné, voní a je lehce stravitelné. Doba zrání je závislá na skladovací teplotě: Při teplotě 3 4 C dní 13 C 3 dny 7 C 10 dní 15 C 48 hodin

6 Veterinární kontrola: Ihned po porážce kontrolují veterinární pracovníci existenci cizopasného červa svalovce (způsobuje chorobu TRICHINELÓZU). Maso tímto červem napadené obsahuje sklovitá zrnka o průměru 0,4 mm. Smyslové posuzování masa 1) Vzhled masa (posuzuje se jako první): - jeho povrch a čerstvé řezné plochy; - na nich sledujeme stopy po znečištění, plesnivinu a existenci slizu aj. Maso čerstvé povrch je čistý na řezu má maso červenou barvu různého odstínu. Maso staré povrch bývá zpravidla vlhký Maso zkažené povrch je vlhký až lepkavý, barva masa se změní na šedou až zelenou. 2) Vůně masa ověřuje se na povrchu, v řezu a při kostech, provádí se zpravidla vpichem nože nebo dřívka do masa a po vytažení se k němu přivoní. Maso se špatnou jakostí nepříjemně zapáchá po sirovodíku a amoniaku aj. 3) Konzistence masa provádí se stlačením palce do masa. U masa dobré kvality se maso rychle vyrovná zatímco u masa špatné kvality zůstává jamka po palci stále patrná. 4) Chuťová zkouška probíhá vždy po uvaření nebo upečení masa. Maso čerstvé má vývar čirý a silně aromatický. U masa kde proběhly nežádoucí procesy je vývar zakalený a zapáchá.

7 KONZERVOVÁNÍ MASA Mezi nejužívanější konzervace masa patří : snížení teploty (chlazení a mrazení), snížení obsahu vody (sušení a nakládání do soli), zvýšení teploty (sterilizace), zamezení přístupu vzduchu (konzervy), užití konzervačních látek. Chlazení masa - Chlazení masa se užívá pouze pro kratší dobu uchování masa a to při teplotě 5 0 C při relativní vlhkosti %. - Maso z čerstvě poraženého zvířete lze chladit až 3 týdny, neboť při nižších teplotách se prodlužuje jeho doba zrání. Maso tak získává na chuti, šťavnatosti a křehkosti. - Pro chlazení masa používáme chladničky, chladicí boxy (skříně), chladírny. Mrazení masa - Maso vhodné pro mrazení by mělo být z mladých nepříliš tučných zvířat. - Čas mezi porážkou a zmrazením nesmí překročit 60 hodin. - Maso se mrazí při velmi nízkých teplotách v mrazicích tunelech. - Maso se pokládá za zmrazené, když je jeho teplota v hloubce 5 cm 7 C. - Zmrazené maso se skladuje v mrazírenských komorách při teplotě 18 C, při této teplotě lze maso uchovávat až 1 rok, vepřové do 10 měsíců. - Pro dobrou kvalitu masa je nutné maso velmi pomalu rozmrazovat až do teploty 1 C. - V závodech společného stravování se má zmrazené maso spotřebovat co nejrychleji, a po uložení do chladničky nechat zde max. 48 hodin. - Rozmražené maso se nesmí znovu zamrazit!!!!!

8 Nasolování a uzení masa - Před vlastní úpravou je nutné maso nejdříve vykostit, zbavit žilek a rozdělit do 3 skupin (tříd), - Poté se maso potírá směsí kuchyňské soli a dusičnanů a přechovává se v kádích ze dřeva, betonu, kameniny nebo skla při teplotě 4 C. Tento postup se nazývá suché solení a zvyšuje červené zbarvení masa. Nakládání před uzením masa a uzení: - Maso se zalévá lakem ze směsi solí dusičnanů a vody + trochu cukru, jako další přísady se užívají např. česnek, bobk.list, jalovec. Nakládání je také možné urychlit použitím rychlosoli kuchyňská sůl + dusitany. - Lak se pro lepší naložení vstřikuje přímo do svaloviny a cév. - Naložené maso se dále konzervuje dýmem, zároveň se maso i vysušuje. Rozkladnou destilací dřeva (hlavně bukového) vznikají látky s desinfekčním účinkem a tyto látky dodávají masu specifickou chuť, vůni i zbarvení. - Na uzeném mase se vytváří tenký tukový film, který má rovněž konzervační účinky, teplota při uzení nemá překročit 45 C.

9 Doprava a skladování masa Maso po veterinární prohlídce a to v půlkách, čtvrtích nebo menších částech se nechá oschnout (vytvoří se tím přirozená ochrana proti nadměrnému odpařování a mikrobiální infekci) a to v předchladírnách, kde je maso zavěšené tak aby se osušovalo v proudícím vzduchu. Dále maso putuje asi na 30 hodin do chladíren, kde je teplota kolem 0 C (přiměřená vlhkost, dobré větrání, rovnoměrná teplota). DOPRAVA Dnes se maso se dopravuje ve speciálních chladících vozech, kde je stálá teplota a také je dodržena hygiena. Dopravní prostředky je nutné pravidelně desinfikovat. SKLADOVÁNÍ V zařízeních společného stravování se maso skladuje v chladících skříních při teplotě od 0 C do 5 C při relativní vlhkosti 70% a to tak aby se kvalita masa vlivem dozrávání ještě zlepšila. Spolu s masem nelze ukládat jiné poživatiny, neboť by mohli být znečištěné odtékající šťávou a také je nutné vyvarovat se společného skladování se znečištěnými či silně aromatickými potravinami.

10 VADY MASA Posuzování a kontrolu masa provádí veterinární pracovník, který maso prohlédne ještě před dodáním do obchodů, restaurací či podniků společného stravování. Nejčastější vady masa jsou tyto: 1) Cizí zápach nejčastěji po jiných látkách (rybách, sýrech), z krmiva (z rybí moučky), po moči, lécích a desinfekčních prostředcích a samčí zápach nekastrovaných zvířat. Toto maso se vylučuje z přímé spotřeby!!! 2) Znečištění masa např. při neopatrné manipulaci během zpracování, dopravy a skladování. Maso může být znečištěno obsahem střev, žaludku, žlučí, močí. Znečištění může způsobit mikrobiologickou infekci. Při velmi malém znečištění je možné maso opláchnout a znečištěná místa ořezat. 3) Znehodnocení masa vajíčky much a červivění masa dochází k němu hlavně v létě, pokud má k masu přístup hmyz. Mouchy nakladou do masa vajíčka, z nichž se vylíhnou larvy, které maso znehodnotí, toto maso je zásadně nepoživatelné. 4) Zapaření masa dochází k němu u velkých kusů (půle, čtvrtky), které nebyly po porážce řádně vychlazeny, nebo byly příliš dlouho zabalené, nebo navrstvené na sebe. Maso dostává nepříjemný zápach. Pokud je zapaření v počátečním stadiu, lze zápach ještě odstranit a to zavěšením masa v chladírně se silnou cirkulací vzduchu. V pokročilejším stavu se u masa projeví změna barvy (žlutočervená, červenohnědá). Maso má pak měkkou konzistenci a nakyslý zápach. V této fázi je maso již nepoživatelné. 5) Hniloba masa v prvním stadiu se projeví jako OSLIZNUTÍ (povrchová hniloba), pak se šíří podél větších cév do svalové tkáně (hluboká hniloba). Pokud maso ještě nezapáchá odstraníme z něj sliz a omyjeme ho v roztoku

11 kuchyňské soli. Maso kde se už objeví hnilobný zápach je nepoživatelné (hnědé, šedé až zelené zbarvení). 6) Plesnivění masa následek nesprávného skladování v příliš vlhkém plísní zamořeném prostředí. Plíseň tvoří bílé, našedlé až zelenavé povlaky. Pokud není plíseň příliš rozšířená, pak ji vyřežeme a omyjeme maso ve slaném roztoku. Pokud maso nezapáchá po ztuchlině, lze jej použít. 7) Barevné skvrny nejčastěji červené nebo modré mohou být způsobeny činností mikroorganismů. Skvrny se mohou rozrůst na celý povrch masa. Maso je poživatelné jen se souhlasem veterináře. 8) Napadení cizopasníky nejčastěji svalovcem či tasemnicí. Svalovec je oblý 1-3 mm dlouhý červ a jeho zárodky se mohou ve střevech člověka velmi rychle rozmnožit. Tasemnice cizopasí v žaludku či střevech a může být až 5 m dlouhá.

12 Jatečné druhy masa Hovězí maso Hovězí maso patří k biologicky nejhodnotnějším druhům masa. Hovězí maso je získané z jatečného skotu, tj. býků, volů, krav a jalovic. Mladé kusy mají maso jemně vláknité, světlé bledě červené, s malým obsahem tuku. Býci mají maso silně vláknité, tmavě červené až měděně červené, tuhé a s malým obsahem tuku ve svalovině. Maso starších býků je tmavé a často ostře zapáchá. Maso žírných zvířat je po uskladnění tmavěji červené a je silně prorostlé tukem, takže je na řezu mramorované. Kvalita hovězího masa Odhaduje se na hovězím dobytku zaživa, hodnotí se celková oblost tvarů, vyvinutost svalstva, podkožní tuk (řeznickým hmatem u kořene oháňky, na slabinách, žebrech, hrudi aj.) Po porážce se maso rozdělí do jakostních tříd: 1) do 1.jakostní třídy - se zařazují hovězí čtvrtky vyzrálé, s dobře vyvinutou svalovinou, povrch svaloviny je z převážné části pokryt vrstvou bílého či nažloutlého tuku, maso předních čtvrtek je na řezu mramorované, maso zadních čtvrtek je lehce prorostlé tukem, barva je tmavorůžová až červená. 2) do 2.jakostní třídy se zařazují hovězí čtvrtky středně zmasilé, svalovina je méně vyvinutá, obratle a hrbol sedací kosti vystupuje, povrch hovězích půlí je částečně pokryt tukem a to od osmého žebra k sedací kosti. Krk, plece, žebra a stehno jsou pokryty tukem jen v malých plochách, maso přední části je na řezu nedostatečně mramorované, maso zadních čtvrtí je částečně prorostlé, na řezu červené až tmavočervené.

13 Hovězí maso dělíme na přední a zadní: Zadní maso kýta (bez kližky a plátku z pánevní dutiny), svíčková, plec (bez kližky a husičky), vysoký a nízký roštěnec. Maso přední hrudí, žebra, bok bez kosti, podplecí, krk, kližka, husička a plátek z pánevní dutiny. Z hlediska kuchyňské úpravy je pečení nejvhodnější maso z kýty, nízký a vysoký roštěnec, k přípravě polévek oháňka, žebro aj. Tržní druhy hovězího masa: Plec bez kostí a husičky má být dobře očištěna od koncových šlach Podplecí s částí krku a kostí maso má být dobře očištěno, bez úlomků kostí Podplecí s částí krku bez kostí zbaveno hrudních a krčních obratlů, musí být řádně očištěno, bez zakrvácení a úlomků kostí a útržků masa. Hruď s žebrem s kostí nebo bez kosti Vysoký roštěnec Kližka s husičkou zbavená šlach Maso z kýty bez kosti bývá rozděleno na dvě části na vrchní a spodní šál a na ořech s květovou špičkou. Roštěnka bez kosti (nízký roštěnec) má být dobře vykostěná Roštěná s kostí má být úhledně tvarovaná, a na okraji ořezaná Svíčková musí být zbavená loje a podélné šlachy, silnější konec svíčkové se nazývá palec. Bok s kostí má být důkladně očištěn Bok bez kosti zbaven přebytečného tuku v místě vemena Zadní kližka a plátek z pánevní dutiny mají být bez kostí, koncových šlach Oháňka má být zbavena veškeré kůže a křížové kosti.

14 Telecí maso Má bledě růžovou barvu, jemně vláknitou strukturu, malý obsah tuku a je charakteristické vůní po kyselině mléčné. Maso je lehce stravitelné a má nižší výživovou hodnotu. Jakost telecího masa je závislá na krmení a na pohlaví zvířete: mladá telata krmená mlékem mají jemné světlé až bíle maso téměř bez vláken. Starší kusy mají maso tmavší s jemnými svalovými vlákny. Nejlepší jakost masa je ze zvířat o hmotnosti 60 kg. Živá telata jsou zařazována do tří jakostních tříd, podle jatečné hodnoty zjištěné prohlídkou a ohmatáním. K výseku jsou určena telata pouze I. a II.jakostní třídy. Po porážce se telata dělí na půlky. Tržní druhy telecího masa: - Telecí půlky se od sebe oddělují ve středu páteře a přiměřeně se opracovávají, dále je dělíme na kýtu s kolenem, pečeni, krk, hrudí, koleno, kližky a ocásek. Výsekové telecí maso se dodává v těchto tržních druzích: Tele vcelku bez hlavy Kýta s kostmi a kolenem řádně očištěné, zbavené přívěšku, bez potrhaných blan. Kýta bez kosti (řízky) musí být zbavena větších šlach a chrupavek Plec s kostmi a kolenem Plec bez kosti, ramenní kost se odstraňuje bez prořezávání svalovin tj. vykroucením. Pečeně (ledvina) se odděluje mezi 6. a 7. žebrem a mezi posledním bederním a prvním křížovým obratlem. Krk (karbanátek) Hruď vcelku

15 Špička hrudí odděluje se mezi 6. a 7. žebrem Střed hrudí Bok hrudí odděluje se mezi posledním nepravým žebrem a kýtou. Koleno odděluje se v kolenním kloubu řezem Kližka má být bez šlach a zářezů Ocásek má být bez kůže zcela očištěný. Podle jakosti je výsekové telecí maso rozděleno na 3 jakostní třídy: Do I.třídy patří kýta, do II.třídy pečeně, plec, špička hrudí a střed hrudí, do III.třídy krk, koleno, kližka.

16 VEPŘOVÉ MASO Má bledě růžovou barvu. Svalovina je prorostlá tukem, proto má vepřové maso vyšší energetickou hodnotu než ostatní masa. Je však hůře stravitelné. Maso z ročních zvířat je jemně vláknité, má pevnou bílou a jemnou slaninu. Maso ze starých zvířat má hrubá a tuhá vlákna a má až tmavočervenou barvu. Maso kanců často zapáchá po moči, proto není vhodné ke kuchyňské úpravě. Jakost masa se nejprve hodnotí na živém zvířeti a pak po porážce (hodnotí se zejména hmotnost a celková tučnost zvířat). Tržní druhy vepřového masa - Před dělením se vepřové půlky opracují zbaví se zbytků vnitřností, krvavých podlitin, sražené krve, štětin, útržků masa, a úlomků kostí. - Po opracování se vybere sádlo kolem vnitřní a osrdečníkové, pak se odřeže slanina. Po odstranění tuků se vepřová půle dělí na jednotlivé části: Kýta bez kosti (řízky) Plec bez kostí a kolínka Pečeně z pečeně vybíráme po hřbetem svíčkovou (nejkvalitnějčí vepř.maso) Krkovička Bůček odřezává se podélným řezem v hrudní části, asi 5 cm za posledním nepravým žebrem. Žebra Zadní kolínko s kostí Přední kolínko s kostí Hlava bez očí, uší, štětin a chlupů Nožičky zbavené paznehtů a očištěné. Ocásek

17 Tržní druhy vepřového masa se dělí do tří jakostních tříd: I. jakostní třída pečeně a kýta II. jakostní třída krkovička, plec, přední část bůčku III. jakostní třída zadní část bůčku, šunkový výřez, kolínka, nožičky a ocásek. Ke smažení se nejlépe hodí maso z kýty, k pečení pečínka, krkovička, plec, bůček, k přípravě huspeniny se užívá hlava, ocásek, kolínka a nožičky. Selata do 10 kg se mohou péct vcelku.

18 Skopové maso Má červené až tmavočervené zbarvení, jemnou vláknitou strukturu, charakteristickou chuť a vůni. Má vysokou biologickou hodnotu, je netučné a lehce stravitelné. Obsahuje také mnoho draslíku, sodíku a železa. Nejkvalitnější maso je z ročních kusů, starší kusy mají maso tvrdší a horší chuť. Skopový lůj má tuhou konzistenci, po zahřátí velmi rychle chladne (to je důvod proč se maso musí podávat horké, neboť studený lůj má nepříjemnou chuť). Skopové maso se dělí na 2 jakostní třídy: I. třída maso z kusů maxim. 2 roky starých, s dobře vyvinutými svaly, s nevystupujícími kostmi a nepatrnou vrstvou podkožního tuku. Povrch masa ma být suchý, na řezu tučný. II. třída maso starších kusů, nebo maso mladších kusů, kteří nejsou dostatečně vyvinuty. Skopové maso se na trh dodává v těchto tržních druzích: stažený kus v jateční úpravě bez hlavy, kýta s kostí, plec, hřbet s kostí, zákrčí s kostí, krk a bok.

19 KOZÍ MASO Má světlejší barvu než skopové. Má lepkavé podkožní vazivo, na kterém často najdeme přilepeny chlupy. Je křehké, má jemnou vláknitou strukturu a je lehce stravitelné. Nevýhodou je že zapáchá často kozinou. Dělí se do 2 jakostních tříd stejně jako skopové maso. Jehňata a kůzlata - Jehňata jsou mladé ovce a berani do tří měsíců, mají mléčný chrup. U plemen merino nesmí přesáhnou hmotnost 20 kg, u ostatních plemen se vyžaduje hmotnost do 15 kg. - Kůzlata jsou mláďata koz a jejich využití je sezónní (opékání celých kůzlat na Velikonoce). Na trh se dodávají v těchto tržních druzích: Jehňata a kůzlata v kůži, s hlavou a vnitřnostmi, bez střev a žaludku; Jehňata a kůzlata stažená, bez hlav a vnitřností; Jehněčí a kůzlečí půlky sekané podél, bez hlavy a vnitřností; Jehněčí a kůzlečí přední čtvrtky; Jehněčí a kůzlečí zadní čtvrtky nebo zadní části vcelku; Vnitřnosti s hlavou a jazykem. Koňské maso Vyznačuje se výrazným červeným zbarvením a namodralým leskem, má dlouhá a tvrdá vlákna. Z mladých zvířat jsou pokrmy velmi chutné, maso starších kusů se musí nechat déle vyzrát. Koňské maso obsahuje více sacharidů než ostatní masa, proto má typickou nasládlou chuť.

20 DRŮBEŽ Do drůbežího masa řadíme maso ze slepic, kuřat, kohoutů, hus, kachen, krůt a perliček. Maso drůbeže je lehce stravitelné a obsahuje hodně bílkovin (18-22%), méně tuku než ostatní maso, minerální látky, vitamíny. Drůbeží maso rozlišujeme tmavé a bílé, bílé maso má více bílkovin, a tyto bílkoviny jsou většinou rozpustné ve vodě. Drůbež dělíme : a) na hrabavou (slepice, perličky, krůty) b) vodní (kachny, husy) U drůbežího masa rozlišujeme: a) kosterní svalovinu (trup) b) droby (hlava, krk, nohy, křídla, žaludek, srdce, játra, ledviny) Na trh se dodává drůbeží maso ve 3 jakostních třídách a to buď chlazené (do 10 C) nebo mražené (max. -5 C). Prodává se maso s droby nebo bez drobů. Droby se nejprve očistí, zabalí a pak teprve vloží do tělní dutiny. Dodávky drůbeže: Chlazená drůbež se dodává nejdéle do 72 hodin ode dne výroby a výrobce ručí za jakost 7 dní od dodávky. Drůbež se dnes většinou balí kusově do uzavřených obalů a vloží se do přepravního obalu po několika kusech. Na přepravním obalu je uvedena výrobna, tržní druh, jakost, počet kusů, celková čistá hmotnost, datum výroby, číslo normy. Vady drůbeže - většinou se setkáváme se zapařením, hnilobou a plísní.

21 KRÁLIČÍ MASO Králičí maso má růžovou až bílou barvu, je velmi dietetické a chutné. Ke zpracování je vhodné maso mladých kusů, neboť maso starších kusů je více šlachovité. V současné době se králičí maso objevuje na trhu jen vzácně, neboť malé farmy vzniklé po revoluci nestačí pokrýt poptávku a také mají velké potíže s hromadným vymíráním králíků způsobeným králičím morem, myxomatózou, kokcidiózou aj. Části králíka používané k tepelnému zpracování: Přední část - přední běhy, plecko, hrudí a krk. Zadní část zadní běhy a hřbet.

22 ZVĚŘINA Má poměrně mnoho bílkovin a málo tuku, také obsahuje Ca, P a Fe a vit. B Má jemnější svalová vlákna a barvu červenou až temně červenou. Maso má specifickou chuť i vůni a je lehce stravitelné. Vysokou a černou zvěřinu je nutné po odstřelu co nejrychleji zbavit vnitřností a u zajíců odstranit močový měchýř. Zvěřina se skladuje ve větraných prostorách při teplotě 1 až + 4 C maximálně 3 dny. Vady masa, které se mohou objevit jsou zapaření, hniloba, znečištění a osliznutí. Zvěřinu rozdělujeme podrobně : a) na vysokou (srstnatou) srnec, jelen, daněk, muflon b) na nízkou srstnatou králík, zajíc c) na pernatou bažant, koroptev, divoká kachna d) na černou divoké prase Maso jelenů a srnců se dělí takto: - Hlava, plec s kostí, ragú (krk, žebra, bok), hřbet s kostí, kýta s kostí i bez kosti. Jelení maso ještě má navíc plec bez kosti, hřbet bez kosti. Zajíc: - Prodává se dnes především stažený bez vnitřností, ale také nestažený. - Nestažené zajíce řadíme do 2 jakostních tříd: do I.jak.třídy patří kusy nad 3,20 kg do II.jak.třídy řadíme menší zajíce. - Stažené zajíce dělíme také do 2 jakostních tříd : I. jakost se rozděluje na maso přední a zadní, II. jakost se ponechává vcelku.

23 RYBY Rybí maso patří do potravin stavebních, energetických i ochranných. Je lehce stravitelné, obsahuje plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (P, Ca, I) a vitamíny A,D. Rybí maso je dietní a vhodné pro osoby trpící kornatěním cév a dnou. Nejkvalitnější je maso středně velkých ryb, které žijí v proudící vodě. Z čerstvě vylovených ryb bychom neměli připravovat pokrmy, protože jsou cítit bahnem. Spotřeba ryb v ČR se pohybuje kolem 5,1 kg/os/rok. Z toho 4 kg připadá na ryby mořské. Jen 70 druhů ryb má pro člověka význam. Druhy ryb: a) ryby mořské (žijí a rozmnožují se ve slané vodě) b) ryby sladkovodní - ryby říční - ryby stojatých vod c) ryby tažné (buď žijí v moři a v době tření táhnou do řek losos; nebo opačně úhoř) d) ryby braktických vod (smíšená slaná a sladká voda) Sladkovodní ryby Dáváme přednost nákupu živých ryb. U ryb mrtvých je důležité zjistit, zda jde o rybu čerstvě zabitou, leklou, nebo v rozkladu. Rozdělují se do 4 skupin : 1) výborné (pstruh, siven, lipan, hlavatka, úhoř, losos, candát) 2) velmi dobré ryby (štika, kapr, lín) 3) dobré ryby (tloušť, karas) 4) podřadné (nekonzumují se)

24 Jakost ryb se zjistí podle jejich vzhledu: Čerstvě zabitá ryba má růžové žábry, pružné a vypouklé oči, lesklé šupiny, nenafouklé břicho. Vyznačuje se typickým rabím zápachem. Ryba leklá má křečovitě otevřenou tlamu, strnulé svalstvo a ochablé žábry. Ryba v rozkladu má zapadlé oči, zašedlá žábra, šupiny bez lesku a často vyduté břicho. V tomto stadiu už může ryba zapáchat. V pokročilejším stadiu se lehce odlupují šupiny, žábry jsou zahleněné a velmi zapáchá. Ryby mořské Mají pro lidskou výživu velký význam pro vysoký obsah minerálů a vitamínů. Snadno podléhají zkáze, k nám se dovážejí mrazené, chlazené či nasolené. Na našem trhu se můžeme setkat s těmito druhy ryb: a) sleď čerstvý, nasolený (herinky). Připravují se z nich slanečky, zavináče, matjesy. b) treska mražená nebo v solném láku nebo uzená. Známe ji v podobě filetů. c) šproty d) sardinky e) tuňák uzený nebo v konzervě, f) makrela uzená, marinovaná nebo v konzervě. Rybí výrobky a konzervy o Na našem trhu nalezneme ryby čerstvé, mražené, vakuované, ale i dále zpracované na různé výrobky (uzené ryby, marinády, saláty, majonézy). o K dalšímu zpracování jsou vhodné sleď, tuňák, úhoř, treska, makrela a šprot.

25 Marinování studené marinády - vykostěné ryby jsou nakládány do speciálních láků, kde ryby zrají. Teplé marinády ryby jsou nejprve uvařeny, upečeny nebo uzeny, poté nakládány. Rybí konzervy ryby jsou různě upraveny a pak hermeticky uzavřeny do obalu a sterilizovány. Ryby mohou být jen ve vlastní šťávě nebo v oleji, v tomatě, naložené se zeleninou Polokonzervy olejové losos v oleji, matjesy v oleji, sardelová očka. Rybí pasty ze solených nebo vařených ryb. Tyto se rozemelou a smíchají s olejem ze sleďů. Jakost výrobků: U rybích výrobků se posuzuje zejména vzhled, chuť, vůně, a konzistence. Nejčastější vadou je plesnivění uzených ryb a ryb v rosolu a rozpad marinád. Korýši a měkkýši - Maso těchto živočichů je jemné a velmi chutné. - Obsahují také velké množství minerálních látek (Ca, I, P) - Mohou být dodáváni ještě živí (mírně podchlazení ve speciálních nádobách) nebo již v mraženém stavu. Mezi korýše, kteří se konzumují řadíme hlavně humry, kraby, langusty, krevety, říční a mořské raky. Jejich maso se konzumuje buď čerstvé, mražené nebo konzervované v rosolu, oleji nebo nálevech. K měkkýšům patří slimák zahradní, ústřice, hřebenatka, slávka jedlá. U slimáků se konzumuje pouze svalnatá noha (polévka, konzervy). Ústřice se konzumují čerstvé zasyrova, vařené, pečené nebo marinované.

26 Skladování ryb a mořských plodů o Závisí na tom v jakém stavu byly ryby nebo mořské plody dodány (čerstvé, zmražené, sušené, konzervované). o Živé ryby skladujeme u větších středisek v bazénech nebo akváriích. o Ryby a mořské plody podléhají rychle zkáze, neboť obsahují mnoho vody. o Čerstvé ryby a plody je nutné zpracovat co nejdříve, nejlépe do 2 dnů. Uchovávají se v chladničce, odděleny podle druhu, aby nedošlo k záměně. o Mražené ryby skladujeme dále v mrazících boxech při teplotě 18 C, odděleně od ostatního masa. Maximální doba skladování je 3 měsíce. o Skladování v ledu nahrazuje chladničku. Ryby jsou vykuchané a položené v ledové tříšti. Led se musí denně obměňovat.

27 KOSTI, KREV, VNITŘNOSTI A STŘEVA KOSTI - Získáváme je vykostěním hovězího, vepřového a telecího masa. Dělíme je na kosti výsekové a technické. - Kosti určené k přímému prodeji musí pocházet z masa, které prošlo veterinární kontrolou a bylo uznané za poživatelné. - Kosti se skladují v čistých dobře chlazených teplotách od 0-6 C. Jsou ukládány buď do loden nebo na čisté podložky. Přepravují se odděleně s masem. Kosti výsekové dělíme podle jakosti na: morkové kosti (hovězí) ; řídké kosti (hovězí, vepřové a telecí); kosti z noh s řídkým morkem (hovězí); harfy (neočištěné hovězí kosti); kosti z hovězích hlav a ostatní výsekové kosti (např.obratle). Morkové kosti hovězí - kost ramenní, holenní a stehenní bez kloubové hlavice. Kosti musí být čerstvé, čisté bez zápachu. Morek má být tuhý. Řídké kosti hovězí kosti ramenní, stehenní, holenní a předloketní kloubové hlavice, hlavice kloubových lopatek, kosti pánevní, křížové a morkové kosti s řídkým morkem. Řídké vepřové a telecí kosti kosti předloketní, ramenní, holenní a stehenní. Musí být čerstvé, čisté bez cizích zápachů a nesmějí mít na sobě zbytky svaloviny. Hovězí kosti z noh s řídkým morkem musí být čisté, bez šlach a paznehtů.

28 Harfy jsou krční, hrudní a bederní obratle, žebra a hrudní kosti, ze kterých je maso nahrubo strženo. Minimální podíl masa má být 15 % a maximální 20%. Ostatní výsekové kosti jsou hovězí, vepřové a telecí krční, hrudní a bederní obratle, žebra, hrudní kosti, lopatky bez kloubové hlavice, křížové a pánevní kosti z prasnic a telat. Kosti musí být čisté bez zbytku svaloviny. KREV Obsahuje % bílkovin, cukr glukózu, tuky, minerální látky (Fe), 80% vody. Užití krve k potravinářským účelům je možné jedině pokud jde o krev ze zvířete zcela zdravého. Dále je nutné krev kvalitně skladovat případně konzervovat. Užíváme krev vepřovou, hovězí a drůbeží (husí, kachní). Vepřová krev je důležitou složkou některých uzenářských výrobků (jelítka, tlačenka) VNITŘNOSTI Na našem trhu se objevují vnitřnosti hovězí, vepřové a telecí (skopové, kozí a koňské je vzácně). Hovězí vnitřnosti játra, plíce, srdce, slezina, ledvinky, hlava, mozek, jazyk, dršťky, vemeno, býčí varlata, brzlík, mícha, maso hltanu, nohy bez kůže a rohoviny. Telecí vnitřnosti játra, srdce, plíce, slezina, jazyk, nožičky, okruží dršťky, mozek, hlava bez kůže. Vepřové vnitřnosti játra, srdce, plíce, slezina, ledvinky, jazyk, mozek, ouška, ocásky, mícha.

29 Játra - Jsou biologicky nejcennější živočišnou potravinou, obsahují plnohodnotné bílkoviny, glykogen, minerály Fe, P, a vitamíny (A,B,C, D). - Nejvíce vitamínů je v játrech ryb, nejméně v telecích játrech. - Játra solíme až po tepelné úpravě, jinak ztvrdnou. - Lehce podléhají zkáze, proto používáme jen čerstvá. Ledvinky - Biologickou hodnotou se blíží játrům, obsahují hojně vitamíny B, C, z minerálů hlavně Fe. - Před kuchyňskou úpravou se zbavují vazivového pouzdra a ledvinové pánvičky, zápach po moči se odstraní spařením (máčení ve vařící vodě) - Solí se také až po kuchyňské úpravě. Mozek - obsahuje mnoho tuků, bílkovin, minerálních látek (Ca, P) a vitamínů (A, C, B). Před kuchyňskou úpravou se mozek namáčí v horké vodě nebo mléce, odstraní se vazivový obal a žilky. Slezina obsahuje mnoho Fe. Srdce tuhá svalová tkáň, je hůře stravitelné, obsahuje mnoho minerálních látek a vitamínů (PP, C). Plíce obsahují mnoho minerálních látek. Při kuchyňské úpravě je krájíme na drobné kousky, protože obsahují hodně elastických vláken. Dršťky jsou lehce stravitelné, obsahují mnoho vody. Před kuchyňskou úpravou je velmi důležité je dokonale vyprat a vyčistit. KREV A VNITŘNOSTI nazýváme souhrnně droby. Další poživatelnou částí jsou střeva.

30 Střeva - Jejich nejznámější použití je jako obal na uzenářské výrobky. - Musí být ze zdravých zvířat, čistá, dobře opracovaná (vypraná) nebo konzervovaná (solením a sušením). - Opracování střev obnáší vyvrhnutí jejich obsahu, máčení ve studené vodě a odstranění tuku, poté máčení v teplé vodě a odstranění hlenu. Pak se střeva třídí podle jakosti a průměru (kalibrování). - Podle anatomické funkce rozlišujeme střeva tenká (kroužková), tlustá (okolní), slepé (deník), konečník a měchýř. Použití střev v uzenářství: Hovězí střeva : - kroužková na špekáčky, na klobásy, na konzumní salámy, - okolní střeva na suché salámy, - deník a konečník na pařížský salám a tlačenky, - měchýř na tlačenky. Vepřová střeva: - kroužková střeva na jitrnice, - okolní střeva na jelítka, - deník na slezskou tlačenku a játrový salám, - konečník na lahůdkový játrový salám, - měchýř na tlačenku. Řidčeji se užívají také skopová střeva, telecí se jako obal nehodí, neboť jsou příliš slabá. Telecí měchýř se používá jako obal na gothajský salám. Vzhledem k tomu, že v současnosti je nedostatek přírodních střev, užíváme střeva umělá (cutisinová, pergamenová a papírová).

31 MASNÉ VÝROBKY - Mezi masné výrobky počítáme produkty z posekaného nebo rozemletého jatečného masa s přídavkem dalších surovin a přísad (voda, sůl, koření). - Tyto produkty musí být upraveny uzením (dnes jen speciální výrobky), vařením nebo pečením. Podle toho je také dělíme. - Výrobky posuzujeme podle vzhledu povrchu a řezu. Zjišťujeme celkový vzhled, zbarvení, konzistenci, vůni a chuť, či rozvrstvení jednotlivých složek (mozaika). Uzenářské výrobky (drobné uzenářské výrobky, měkké salámy, trvanlivé salámy, speciální uzenářské výrobky, uzená masa) 1. drobné uzenářské výrobky obsahují mnoho vody, proto jsou hůře skladovatelné a jsou určeny k rychlé spotřebě. Skladují se rozvěšené v chladných, tmavých a vzdušných prostorách při teplotě 0 až +5 C. špekáčky jsou na povrchu zlatohnědé a hladké. Konzistence je pružná, po ohřátí jsou šťavnaté a křehké. 1 kus má váhu cca 50 g. Vyrábí se z hovězího a vepřového masa, slaniny a teplého prejtu. Plní se do hovězích kroužkových střev. Vuřty jsou podobné špekáčkům, 1 kus má cca 100 g, vyrábí se z hovězího a vepřového masa, teplého prejtu a vařených šlach. Plní se do kroužkových hovězích střev (případně do vepřových). Párky mají typickou chuť i vůni, 1 kus má cca 100 g, jsou z hovězího a vepř.masa, plní se do vepřových, skopových či cutisinových střev.

32 Debrecínské párky chuť po paprice a česneku, dodávají se v hmotnosti 50 g nebo 100 g na kus. Jsou z hov. nebo vepř.masa, teplého prejtu a plní se do skopových nebo vepř.střev. Jemné párky - kromě vepřového a hovězího masa se přidávají ještě vejce, cukr a mléko, plní se do skopových střev o průměru mm. Spišské párky vyrábí se z vepř. masa a mají chuť po paprice, jsou zvláštním způsobem uzeny. Plní se do skopových střev. Skopové klobásy mají typickou chuť i vůni, udí se zvláštním způsobem a obsahují koření. 1kus má hmotnost cca 150 g. Moravské klobásy mají tuhou konzistenci a mírně kořeněnou chuť i vůni. Na řezu jsou mramorované. Dodávají se o hmotnosti 200 nebo 100 g. Slovácká domácí klobása má tmavohnědou barvu a vrásčitý povrch. Má výraznou chuť po uzeném mase, kmínu a česneku. Jsou tuhé konzistence a vyrábí se z vepřového masa a prejtu a obalena do vepřových střev. Váha se pohybuje kolem 150 g. 2. Měkké salámy obsahují také mnoho vody, proto jsou méně trvanlivé, skladování je podobné jako u uzenářských výrobků. Kabanos vyrábí se z hov. a vepř. masa a teplého prejtu. Dodává se vcelku. Má zvrásněný povrch, na řezu jsou rovnoměrně rozvrstveny kousky masa a tuku. Má kořeněnou chuť i vůni, je mírně slaný. Česnekový salám je z hovězího a vepřového masa, z hovězích hlav a plic, prejtu, vařených telecích hlav a vařené vepřové kýty. Povrch je mírně zvrásněný, struktura je zrnitá.

33 Šunkový salám vyrábí se z hovězího a vepřového masa a prejtu. Má lehce zvrásněný povrch, pevnou a pružnou konzistenci. Na řezu je patrná mozaika s podílem tučných částí (do 10%). Chutí připomíná šunku. Pařížský salám vyrábí se z hovězího a vepřového masa, prejtu, slaniny a hovězích deníků. Obsahuje rovnoměrně rozložené slaninové kostky., má jemnou mírně kořeněnou chuť i vůni. Brněnský salám vyrábí se ze speciálního prejtu a vepřového masa, má mírně zvrásněný povrch, na řezu lze vidět mozaiku světlých zrn tučného vepřového masa a sytě růžových zrn mletého masa netučného. Má lahodnou chuť. Polský salám vyrábí se z vepřového boku a speciálního prejtu. Na povrchu jsou viditelné kousky vepřového bůčku. Na řezu je zbarven po paprice, voní po uzení, česneku a cibuli. Jemný salám vyrábí se ze speciálního prejtu, telecího vepř.masa, mléka a vajec. Povrch je lesklý, konzistence jemná a pružná. Je příjemně slaný. 3. Trvanlivé salámy - mají nízký obsah vody, proto jsou trvanlivější, skladují se v suchých chladných a dobře větraných prostorách. Obyčejný suchý salám na povrchu je zvrásněný a suchý, připouští se suchá bílá plíseň. Konzistence je tuhá, pružná, na řezu je viditelná mozaika tmavých a světlých částí. Chuť i vůně je výrazná. Trvanlivý turistický salám má zvrásněný a suchý povrch s povlakem jemné, suché a šedobílé plísně. Na řezu jsou viditelná tuková zrnka. Chuť i vlně je kořenitá.

34 Lovecká salám - na povrchu je mírně zvrásněný, tvar řezu je obdélníkový a jsou na něm viditelná tuková zrnka. Chuť je kořeněná a výrazněji slaná. Spišská klobása je dodávána v jednotlivých kusech, na povrchu jsou viditelná zrna použitých surovin. Konzistence je tuhá až tvrdá. Na řezu tvoří typickou mozaiku. 4. Speciální uzenářské výrobky - jsou určeny k rychlé spotřebě, proto je skladujeme jen krátkodobě v chladných a větraných prostorách. Cikánská pečeně- je vykostěná, naložená vepřová pečeně. Povrch je tmavý až černý, na řezu je pečeně růžová a připouští se vrstva tuku na okrajích. Konzistence je křehká a pružná, chuť slaná s nádechem česneku. Debrecínská pečeně liší se od cikánské pouze přísadami paprika, česnek. Anglická slanina je to vykostěný, nasucho solený vepřový bok (bůček). Na řezu je typický tukovými vrstvami přerušenými libovým masem. Konzistence je pevná a pružná. Chuť je výrazná po uzení a mírně slaná. Moravské maso připravuje se z vykostěné vepřové kýty, nakládané do láku. Na povrchu je tmavohnědé a má jemnou vrstvu tuku na povrchu. Konzistence je pevná a pružná. 5. Uzená masa a další výrobky - dodávají se buď syrová nebo vařená. - Syrová uzená vepřová masa : uzená šunka s kostí, bez kosti, uzená krkovička, uzená pečeně (karé), uzené plecko s kostí a bez kolínka, uzený

35 bůček, uzené kolínko, uzená hlava, uzený ocásek, uzené nožičky, uzená žebírka a uzená ouška. - Vařená vepřová uzená masa:vařená uzená pečeně, vařená uzená krkovička, vařený uzený bůček, vařené uzené ramínko, dušná šunka, dušená šunka z plecka, vařená uzená šunka s kostí. - Dalšími uzenářskými výrobky jsou vinné a mléčné klobásy, huspeniny, aspikové výrobky, prejty. Vady uzenin: - řadíme sem vady typické pro syrové maso a ještě některé další, typické pro uzenářské výrobky: a) zelenání či šednutí mají bakteriální původ a mohou se objevit už několik hodin po výrobě. Příčinou je nedodržení hygienických předpisů či podmínek skladování ve vlhkém nebo teplém prostředí. b) Nepřiměřený obsah vody či kuchyňské soli. Vařené výrobky Jaternice připravují se z mletých hlav, plic, sleziny, vemen, žemlí, rýže a koření. Plní se do vepřových střev, které jsou uzavřeny párátky. Jejich hmotnost se pohybuje od g. Jelítka je jich více druhů, základní suroviny jsou mleté vepřové vnitřnosti, vepřové a hovězí maso, hlavy, plíce, telecí nožičky, škvarky, krev, kroupy, rýže, žemle a koření. Směs se plní do vepřových střev, jejich hmotnost je 200 g. Jelítka mají typickou tmavou barvu. Tlačenky vyrábějí se také v několika druzích (tmavá a světlá), ze těchto surovin: vařené hovězí a vepřové maso na kousky pokrájené, hlavy, jazyky, koření, krev. Krvavá tlačenka obsahuje ještě plíce, vemena, slezinu. Tlačenka slezská je kvalitnější a připravuje se z vepřového masa a z pomletých vepřových

36 jater. Tlačenky se plní do vepřových žaludků, hovězích měchýřů nebo deníků. Na řezu má být pravidelná mozaika a produkt má být kompaktní. Játrové výrobky surovinou jsou pro ně hlavně vepřová játra, vepřové maso, cibule, koření. Játrovky se plní do hovězích kroužkových střev. Lahůdkový játrová salám se plní do hovězích kroužkových střev nebo pergamenových střev. Játrový sýr obsahuje navíc vejce a cukr, formuje se do obdélníkového hranolu, obkládá se slaninou a balí do hliníkové fólie. Pečené výrobky Domácí sekaná připravuje se z hovězího a vepřového masa, teplého prejtu a koření. Dodává se v bochnících o hmotnosti 3-4 kg. Pečené hašé z masa různých jakostních tříd, vnitřností a koření. Má kašovitou zrnitou konzistenci a má lahodnou kořenitou chuť. Oba výrobky jsou určeny k rychlé spotřebě. Masné polotovary - Připravují se z čerstvých prvotřídních surovin. - Polotovary určené k přípravě hlavních jídel se vyrábějí z vykostěného masa: bifteky, přírodní kotlety, roštěnky, filé, porcované drůbeží maso, obalované maso ke smažení, plněná masa, sekaná masa. - Polotovary určené k přípravě polévek se dělí na vývary a vložky. K přípravě hnědých i bílých polévek se prodává vývar z hovězího masa a kostí. Vložky jsou zejména z jater a masa.

37 Masné konzervy Jsou nejtrvanlivější masné výrobky, jsou konzervovány sterilizací v hermeticky uzavřených obalech. Obaly jsou plechovky z bílého pocínovaného, lakovaného plechu nebo ze sklenice. Skladují se v suchých, vzdušných, čistých a tmavých prostorách se stálou teplotou +1 až +15 C, při relativní vlhkosti 70%. Masné konzervy dělíme do 3 základních typů: a) masa ve vlastní šťávě, b) paštiky a hašé, c) hotová jídla. Dalšími podobnými výrobky jsou polokonzervy a mezi ně řadíme masové výtažky, polévková koření, koření v prášku. Vady masových konzerv Hodnotí se smyslovými a laboratorními zkouškami. Smyslově se posuzuje vzhled konzerv, vnitřek obalu, vzhled, konzistence, chuť a vůně vlastního obsahu konzervy. Laboratorně se provádí termostatová zkouška, která prověřuje sterilitu konzervy. Konzerva musí být řádně označena: druh, hmotnost, datum výroby, název výrobního podniku. U konzerv se objevují 3 vady bombáž, mapování, deformace. Nejčastější vadou jsou bombáže (vydutí horního a dolního víčka plechovky): a) mikrobiální tvoří se plyny činností mikroorganismů. b) fyzikální vzniká přeplněním konzervy či skladováním v mraze. c) chemická je způsobená chemickou reakcí obalu a obsahu konzervy. Další vada je mapování (koroze) projevuje se ve formě žlutých až černých obrazců na plechovce. Není nutné konzervu vyřadit z oběhu, ale je dobré ji rychle spotřebovat. K deformaci plechovek dochází nešetrným zacházením, pokud není poškozené víko není třeba se obávat změny kvality.

38 Nealkoholické nápoje Slouží k osvěžení a uhašení žízně, také jsou součástí každodenní výživy, neboť doplňují lidskému organismu nezbytnou dávku vody (cca 2 litry). Druhy nealkoholických nápojů jsou ovlivněny chuťovými a aromatickými látkami především je to cukr, umělá sladidla, sůl, organické kyseliny, kofein, chinin a různé silice a éterické oleje. Tyto látky jsou buď součástí přírodních ovocných šťáv a sirupů nebo se doplňují jako výluhy z kořenů, kůry, plodů a nebo jde o látky uměle vyrobené. Základní druhy studených nealkoholických nápojů: pitná voda a minerální vody, limonády a mošty, ovocné a zeleninové šťávy, mléko a mléčné nápoje, míšené nápoje. Minerální vody Jsou obohaceny minerálními látkami a plyny, které jsou ve vodě rozpuštěné. Používají se k léčení trávicího traktu, při cévních onemocněních, u chorob dýchacích cest a kloubních onemocnění. Všechny minerální vody na trhu můžeme rozdělit také na vody léčivé a vody stolní. Mezi nejznámější minerální vody na našem trhu jsou: Mattoniho kyselka, Rudolfka, Magnesia, Bílinská kyselka, Ida, Poděbradka Většina minerálních stolních vod se dnes objevují na trhu i v ochucené formě a to s citrónovou či pomerančovou příchutí. Uskladňují se v chladných a temných prostorách.

39 Rozdělení minerálních vod podle složení: a) Vody solné, b) Kyselky s obsahem CO2 a uhličitanu sodného (kyselé), c) Kyselky alkalické s CO2 a uhl.sodného a draselných solí, d) Vody hořké s obsahem hořečnatých solí, e) Vody železité, f) Vody sirné s obsahem koloidní síry nebo H2S, g) Vody s obsahem arzénu, jódu, fluóru aj. Sodovky Jsou nápoje vyrobené z jakostní pitné vody bohatě obohacené kysličníkem uhličitým. Unikající kysličník uhličitý bohatě perlí, vyvolává říznost a má osvěžující účinek. Sodovka musí být čirá, bez barvy a vůně. Balí se do skleněných láhví o obsahu 0,3 litru. Limonády Jsou šumivé nápoje ze sodovky a přídavku sirupu (přírodní chuťové výtažky, cukr, potrav.barviva a další přísady). Výroba limonád je jednoduchá do vyčištěných lahví se dávkuje zchlazený sirup a plnícím strojem se doplní sodová voda. Pro zvýšení trvanlivosti se limonády ještě pasterizují nebo se používají konzervační látky Limonády se balí do skleněných nebo plastových lahví o obsahu 0,3 litru, 0,5 litru, 1 litr, 1,5 litru. Je nutné je skladovat v chladném a temném prostředí trvanlivost je omezena.

40 Limonády rozdělujeme do těchto skupin: 1) Limonády ovocné vyrobené z ovocných sirupů. 2) Limonády s příchutí - z ovocných sirupů s přísadou chuťových a aromatických látek. 3) Limonády umělé vyrobené z cukru s přídavkem aromatických látek, potravinářských barviv, kyseliny jablečné a citrónové. 4) Limonády speciální - vyrobené z ovocných a neovocných sirupů a obsahem dalších přísad jako výtažky koření, drog, ořechů cola, výluhy kávy, čaje, medu minerálních solí, kofeinu aj. 5) Limonády DIA s přídavkem umělých sladidel. Ovocné mošty Jsou přírodní nápoje vyrobené z čerstvých plodů. Jde o nekvašené ovocné šťávy bez chemických konzervačních přísad. Trvanlivost je zajištěna tepelnou sterilací a pro zlepšení chuti se často přislazují. Na trhu se objevují mošty jablečné, hybridové, hroznové, citrónové, pomerančové, grapefruitové, rybízové nebo smíšené (50% jablka). Ovocné mošty obsahují velké množství vitamínů, balí se dnes hlavně do skleněných lahví a do tetra-paku. Mohou se přislazovat nebo zahušťovat dužinou z ovoce. Perlivé mošty jsou syceny oxidem uhličitým.

41 Ovocné a zeleninové šťávy Mají vysokou biologickou hodnotu, díky obsahu vitamínů a minerálů. Šťávy jsou většinou kalné, protože obsahují část dřeně z ovoce a zeleniny. Rozdělujeme je na : Kalné šťávy jsou šťávy ředěné vodou, dochucené cukrem. Tekuté ovoce a zelenina - neředí se, někdy se přislazují nebo přisolují. Po naplnění se pasterizují a obohacují vitamínem C. Džusy upravují se ředěním, přidává se cukr, kyselina citrónová, jablečná nebo soli. Výrobky na našem trhu jsou buď z vlastní produkce nebo dovážené. Nejčastěji se setkáme s těmito druhy džusů: pomerančový, grapefruitový, jablečný, malinový, broskvový, hruškový, banánový, mrkvová šťáva aj. Balení a skladování nealkoholických nápojů Balení nealkoholických nápojů je velmi rozmanité sklo, plastové láhve o různém obsahu, plechovky, tetra-pak. Nápoje mají vždy určenou dobu trvanlivosti v závislosti na množství konzervačních látek, u nepasterovaných limonád je to 4 dny, u ostatních až 10 dnů. U pasterovaných až 30 dnů. Skladování má být v temné, čisté a chladné místnosti s teplotami pod 15 C. Pro prodloužení trvanlivosti se používají stabilizátory jako dietylester kyseliny pyrouhličité brání rozmnožování mikroorganismů a činnosti enzymů. Mléko, mléčné nápoje, káva, čaj, kakao a další jsou podrobně popsány v materiálech pro 1.ročník.

42 Výroba piva ALKOHOLICKÉ NÁPOJE Základní suroviny pro výrobu piva jsou voda, chmel ( g/hl), nebo chmelové preparáty, slad (12-20 kg/hl), kvasinky, enzymové preparáty, barvicí prostředky, sladidla. Technologie výroby piva se skládá z výroby mladiny, hlavního kvašení, dokvašení a zrání piva, závěrečná úprava, stáčení a expedice. V ČR se vyrobí ročně cca 18 milionů hl piva, a spotřeba na osobu je 165 litrů ročně. Výroba mladiny - Připravuje se ve varně. - Rozemletý slad se míchá s vodou (vystírání) a to proto, aby zajistil dostatek živin pro metabolismus kvasinek. - Následuje rmutování (rozvaření hrubých částí), což je proces kdy se rozštěpí škrob ze sladu na jednoduché cukry. - Dále probíhá scezování oddělí se sladina od pevných zbytků (mláto). - Sladina se dále vaří s chmelem (chmelovar) a výsledkem je mladina. Přidaný chmel ovlivňuje hořkost piva, jeho aroma, barvu mladiny a má i konzervační účinek. Mladina se nakonec ochladí, odstraní se z ní kaly a provzdušní. Hlavní kvašení mladiny - Probíhá v otevřených nebo uzavřených kvasných kádích ve spilce 6-12 dní při teplotě 6-12 C. - K zakvašení se používají pivovarnické kvasnice v množství 0,3-0,5 litrů na hl (100 l) mladiny % Extraktu se přemění na alkohol a CO2. - Průběh kvašení ovlivňuje : a) teplota, b) druh a dávka kvasnic (množství souvisí se stupňovitostí piva) c) složení mladiny

43 d) nasycenost mladiny kyslíkem (zvyšuje aktivitu kvasinek a zrychluje kvašení. Kvašení probíhá ve 4 stadiích: 1) zaprašování tvorba pěny 2) nízké bílé kroužky 3) vysoké hnědé kroužky (vynáší na povrch kaly) 4) propadání deky (sedimentace kvasinek usazování) Výsledkem celého procesu je mladé pivo. Dokvašování - Po hlavním kvašení přechází mladé pivo do ležáckého sklepa (1-3 C ), kde probíhá dokvašování, zrání a číření piva v ležáckých sudech nebo tancích po dobu 3-6 týdnů.(u ležáků a speciálních piv je to 3-4 měsíce) - Při dokvašení dochází k sycení CO2, dále se pivo filtruje, pro zvýšení trvanlivosti lze pivo pasterovat. Stáčení a expedice - Hotové pivo se stáčí do cisteren, sudů, lahví a plechovek. Základní typy piva v ČR 1) Plzeňský typ původní koncentrace mladiny je 11-12%, pivo je středně prokvašené, silně chmelené, světlé. 2) Mnichovský typ původní koncentrace mladiny je 14-19%(výjimečně), je málo chmelené, nízko prokvašené, tmavé. 3) Dortmuntský typ původní koncentrace mladiny je 13-14%, mírně hořké, světlé pivo. Světlá piva plzeňského typu se dělí podle koncentrace mladiny na piva: - dietní piva a nízkoalkoholické pivo PITO - konzumní s koncentrací extraktu mladiny do 8% - výčepní do 10% - výčepní ležáky do 11 % - ležáky do 12%. - Speciální ležáky nad 12%

44 Vady piva Nepříznivé podmínky při výrobě, transportu, skladování i prodeji mají vliv na jakost piva. Nejdůležitější vlastnosti piva jsou: Pěnivost (výška má být 4 cm, pěna má být kompaktní, má vydržet 3 min.). Čirost (výjimkou je kvasnicové pivo). Barva, chuť a vůně. Nejčastější závady piva: zákal, hořká nebo kvasničná příchuť, nízký obsah oxidu uhličitého. Skladování piva Záruční lhůty začínají dnem vyskladnění z pivovaru a jsou následující: pivo sudové výčepní 14 dní pivo sudové ležák a speciál 21 dní pivo lahvové do 10 % 7 dní ostatní lahvová piva 10 dní pasterovaná lahvová piva 21 dní speciální piva 30 dní Ošetřování výčepního zařízení: Každý výčepník je povinen pečovat o výčepní zařízení, musí udržovat naprostou čistotu uvnitř i vně pivního i vzduchového vedení, aby se nezměnila kvalita dodávaného piva!! Čištění pivního vedení se provádí jednou za 14 dní v zimě a jednou týdně v létě. Narážecí zařízení se čistí kartáčem a teplou vodou, narážecí jehla dlouhým kartáčem. Pivní stolice se čistí soustavně na povrchu, uvnitř jednou týdně. U výčepních kohoutků kontrolujeme těsnost. Pivní tanky čistíme po každém vyprázdnění měkkým kartáčem a horkou vodou se speciálním přídavkem.pivní sklep myjeme při každé dodávce piva. 2 x ročně bílíme stěny a stropy. Vzduchové vedení a vzdušník proplachujeme vodou čtvrtletně, vatu ve vzduchovém čističi měníme jednou za měsíc.

Maso - přichází na trh o syrové o upravené uzenářské zboží masové konzervy a polokonzervy - všechny části těl živočichů, které se hodí k lidské

Maso - přichází na trh o syrové o upravené uzenářské zboží masové konzervy a polokonzervy - všechny části těl živočichů, které se hodí k lidské Maso - přichází na trh o syrové o upravené uzenářské zboží masové konzervy a polokonzervy - všechny části těl živočichů, které se hodí k lidské výživě - kosterní svalovina - tkáně využívané k výživě: o

Více

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing.

EU peníze školám. Inovace školství. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. Příprava pokrmů. Ing. Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Inovace školství V/2 Inovace

Více

MASO DEFINICE A DĚLENÍ

MASO DEFINICE A DĚLENÍ MASO MASO DEFINICE A DĚLENÍ Poživatelné části živočichů určené k lidské výživě, podrobeno veterinární prohlídce V nejužším slova smyslu jde jen o svalovinu, v širším zahrnuje i pojivové tkáně, krev, droby,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Situace (začlenění do kontextu výuky): Hodině předcházela exkurze do zpracovatelského závodu Těšínské Jatky, s.r.o.

Situace (začlenění do kontextu výuky): Hodině předcházela exkurze do zpracovatelského závodu Těšínské Jatky, s.r.o. Manuál č. 24 NÁZEV HODINY/TÉMA: MASO A MASNÉ VÝROBKY Časová jednotka (vyuč.hod.): 1h (45min.) Vyučovací předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý Obor vzdělání: 3letý Použité metody: Brainstorming ve dvojicích,

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 4., 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technologické postupy přípravy

Více

t ,0 půlky nebo čtvrtky) Hovězí a telecí maso čerstvé nebo chlazené v jateční úpravě (vcelku,

t ,0 půlky nebo čtvrtky) Hovězí a telecí maso čerstvé nebo chlazené v jateční úpravě (vcelku, Oddíl 15 - Výroba potravinářských výrobků a nápojů 1510000011 Práce výrobní povahy ve výrobě masa a masných výrobků (kromě 1513900011) tis. Kč 77 098 81 189 95,0 1510000012 Práce ve mzdě ve výrobě masa

Více

Z n a č e n í v ý r o b k ů

Z n a č e n í v ý r o b k ů Lhotsko 8, 763 12 Vizovice IČ 28300700, DIČ CZ28300700 www.reznictvisinger.cz Tel.: 577 453 278, 605 214 745 Z n a č e n í v ý r o b k ů v souladu s platnou legislativou ČR a nařízením EU Platné od 26.9.2017

Více

ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ MASA (SVALOVINY) (%) SLOŽENÍ MASA (hovězí) (%) SLOŽENÍ MASA (vepřové) (%)

ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ MASA (SVALOVINY) (%) SLOŽENÍ MASA (hovězí) (%) SLOŽENÍ MASA (vepřové) (%) ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ MASA (SVALOVINY) VODA 70-75 SUŠINA 25-30 BÍLKOVINY 18-22 TUKY 1-3 MINERÁLNÍ LÁTKY 1 1,5 SARKOPLAZMATICKÉ MYOFIBRILÁRNÍ STROMATICKÉ SLOŽENÍ MASA (hovězí) VODA BÍLKOVINY TUKY MINERÁLNÍ LÁTKY

Více

Maloobchodní ceník platný od 26.8.2013 Řeznictví-uzenářství Karel Klouček

Maloobchodní ceník platný od 26.8.2013 Řeznictví-uzenářství Karel Klouček Maloobchodní ceník platný od 26.8.2013 Řeznictví-uzenářství Karel Klouček MĚKKÉ SALÁMY: *2/ Gothaj 93,- Kč *2/ Gothaj zauzený 99,- Kč *2/ Junior 89,- Kč *2/ Výrobní salám 59,- Kč *2/ Pikant 97,- Kč *1/

Více

kapitola 02 - tabulková část

kapitola 02 - tabulková část 0200 00 00 00/80 MASO A JEDLÉ DROBY 0201 00 00 00/80 Hovězí maso, čerstvé nebo chlazené TN084 0201 10 00 00/80 - V celku a půlené: 0201 10 00 10/80 - - Hovězí a telecí maso vysoké kvality - 12,8 + 176,8

Více

ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSKÁ VÝROBA

ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSKÁ VÝROBA Provozovna Brožíkova 5, Praha 5 L. Verner TEL: 257 313 698 257 324 492 ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSKÁ VÝROBA U BIRHANZLŮ NABÍDKOVÝ LIST VEPŘOVÉ MASO + 15% DPH Vepřová kýta bez kosti... 99,- Vepřová kýta šálky...

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova

Více

Druhy a složení potravin

Druhy a složení potravin Druhy a složení potravin Přednáška 3 Doc. MVDr. Bohuslava Tremlová, Ph.D. Obsah přednášky Maso a masné výrobky: - rozdělení na skupiny, popis, charakteristika výrobků z pohledu legislativy z pohledu technologie

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Kvalitativní znaky masa. Ing. Miroslava Teichmanová

Kvalitativní znaky masa. Ing. Miroslava Teichmanová Kvalitativní znaky masa Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S.

MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S. VÝROBCE MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S. KAMENEC U POLIČKY 300 572 23 POLIČKA ČKÁ REPUBLIKA SLOŽENÍ VÝROBKŮ KONTAKT: t: + 20 61 752 111 f: + 20 61 725 293 e: info@mkp.cz www.mkp.cz aktualizace: 23.3.20 11313

Více

OZNAČENÍ A SLOŽENÍ MASNÝCH VÝROBKŮ

OZNAČENÍ A SLOŽENÍ MASNÝCH VÝROBKŮ Platnost od 1. 5. 2014 OZNAČENÍ A SLOŽENÍ MASNÝCH VÝROBKŮ Uzené masné výrobky 1211 Anglická slanina Složení: Vepřový bok, pitná voda, sůl jedlá, extrakty koření, cukry, stabilizátor: E450, E451, antioxidant:

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT POTRAVINY A VÝŽIVA Obor: Ročník: Zpracovala: Gastronomie Čtvrtý Mgr. Vladimíra Poláchová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN

Více

TEREŠOVSKÝ BUŘTY JEMNÉ PÁRKY GRILOVACÍ KLOBÁSY TEREŠOVSKÁ KLOBÁSA SELSKÝ SALÁM VYSOČINA TURISTICKÝ SALÁM

TEREŠOVSKÝ BUŘTY JEMNÉ PÁRKY GRILOVACÍ KLOBÁSY TEREŠOVSKÁ KLOBÁSA SELSKÝ SALÁM VYSOČINA TURISTICKÝ SALÁM TEREŠOVSKÝ BUŘTY JEMNÉ PÁRKY GRILOVACÍ KLOBÁSY GOTHAJSKÝ ŠUNKOVÝ LANDŠMÍD TEREŠOVSKÁ KLOBÁSA SELSKÝ VYSOČINA TURISTICKÝ ŠUNKA NEJVYŠŠÍ JAKOSTI DEBRECÍNKA BŮČKOVÁ ROLKA BUČKOVÁ ROLKA S CHILLI S ČESNEKEM

Více

Maso V+W, s.r.o., Červený dvůr 1128/33, Krnov. Značení výrobků

Maso V+W, s.r.o., Červený dvůr 1128/33, Krnov. Značení výrobků Značení výrobků číslo výrobku Název výrobku Skupina výrobků Doba použitelnosti Skladování Složení Obsah tuku max Obsah soli max alergeny 41001 Libové párky vepř. a hov. maso, (min 44%), voda, vepř. kůže,

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 17. 05.

Více

Maso V+W, s.r.o., Červený dvůr 1128/33, Krnov. Značení výrobků

Maso V+W, s.r.o., Červený dvůr 1128/33, Krnov. Značení výrobků Značení výrobků číslo výrobku Název výrobku Skupina výrobků Doba použitelnosti Skladování Složení Obsah tuku max Obsah soli max alergeny 41001 Libové párky vepř. a hov. maso, (min 44%), voda, vepř. kůže,

Více

Hovězí droby. Na mleté maso

Hovězí droby. Na mleté maso Nabídkový list od 1. 1. 2013 Vepřové maso Vepřová kýta b.k. Vepřová kýta b.k. kuchyňská úprava Vep.kýta sk.kol. Vepřová krkovice s.k. Vepřová krkovice b.k. Vepřový bok s k. speciál Vepřový bok Vepřový

Více

SLOŽENÍ VÝROBKŮ SPOLEČNOSTI PRAVE RAKOVNÍK A.S.

SLOŽENÍ VÝROBKŮ SPOLEČNOSTI PRAVE RAKOVNÍK A.S. SLOŽENÍ VÝROBKŮ SPOLEČNOSTI PRAVE RAKOVNÍK A.S. Skupina: Vařené šunkové výrobky 44139 ŠUNKA VÝBĚROVÁ 85%: masný výrobek tepelně opracovaný Plu 073 Třída jakosti: výběrová Složení: vepřová kýta, pitná voda,

Více

KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o. Fučíkova 647 463 61 Raspenava Tel.482319148, 482319142, 777877507

KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o. Fučíkova 647 463 61 Raspenava Tel.482319148, 482319142, 777877507 KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o. Fučíkova 647 463 61 Raspenava Tel.482319148, 482319142, 777877507 INFORMACE PRO ZÁKAZNÍKY A ODBĚRATELE o složení a době údržnosti výrobků Září 2009 Aktualizace

Více

VÝROBCE MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S. KAMENEC U POLIČKY POLIČKA ČESKÁ REPUBLIKA

VÝROBCE MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S. KAMENEC U POLIČKY POLIČKA ČESKÁ REPUBLIKA VÝROBCE MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S. KAMENEC U POLIČKY 300 52 23 POLIČKA ČESKÁ REPUBLIKA SLOŽENÍ VÝROBKŮ KONTAKT: t: + 420 461 52 111 f: + 420 461 25 293 e: info@mkp.cz www.mkp.cz aktualizace: 22. 8. 2016

Více

Označování masa a masných výrobků

Označování masa a masných výrobků Označování masa a masných výrobků Objednávky: 778 092 093 objednavky@jatkyzatec.cz H + B Jatky Žatec s.r.o. Sídlo: Holečkova 789/49 150 00 Praha 5 Provozovna: U Oharky 915, 438 01 Žatec IČ: 26008416, DIČ:

Více

Beskydské uzeniny a.s. - obsah alergenů ve výrobcích

Beskydské uzeniny a.s. - obsah alergenů ve výrobcích Beskydské uzeniny a.s. - obsah alergenů ve výrobcích Dodavatel číslo výrobku Skupina potravin název výrobku cj složení výrobku alergeny Beskydské uzeniny a.s. 39101 - Šunka nejvyšší jakosti Krůtí šunka

Více

Název výrobku ( případně vžitý název) : Výrobce - název a adresa: Složení výrobku

Název výrobku ( případně vžitý název) : Výrobce - název a adresa: Složení výrobku Šumavské párky skop. střevo EAN/obj.číslo 10101 vepřové maso 34%, hovězí maso 10%, vepřové sádlo, voda, vepřové kůže, sója, solící směs ( jedlá sůl, konzervant E250, dextróza), bramborový škrob, stabilizátor

Více

CO POZNÁTE Z BARVY TELECÍHO MASA

CO POZNÁTE Z BARVY TELECÍHO MASA TELECÍ DELIKATESY P řednostmi telecího masa je křehkost a velmi jemná chuť navíc oproti běžnému hovězímu má telecí maso při vysokém obsahu bílkovin téměř o polovinu méně tuku (31 g v hovězím a 17 g v telecím).

Více

Měkké salámy. *2/Gothaj zauzený. *2/Výrobní salám

Měkké salámy. *2/Gothaj zauzený. *2/Výrobní salám Aktuální Ceník platný od 14.1.2013 KAREL KLOUČEK ŘEZNICTVÍ A UZENÁŘSTVÍ s.r.o. 463 61 Raspenava Tel:777877507,606804933 IČO: 28704045 482 319148,142 DIČ: CZ28704045 *2/Gothaj *2/Gothaj zauzený *2/Junior

Více

MASO-vše co se z jatečných zvířat používá jako potravina MASO-kosterní svalovina včetně kostí, a cév.

MASO-vše co se z jatečných zvířat používá jako potravina MASO-kosterní svalovina včetně kostí, a cév. Masná užitkovost MASO-vše co se z jatečných zvířat používá jako potravina MASO-kosterní svalovina včetně kostí, chrupavek, vaziva, šlach, tuku, nervové tkáně a cév. VÝKRMNOST-schopnost produkovat svalovinu

Více

SEZNAM RECEPTŮ OZDOBY A OBLOHY/ 9 POLOTOVARY OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY A STUDENÉ TOASTY

SEZNAM RECEPTŮ OZDOBY A OBLOHY/ 9 POLOTOVARY OBLOŽENÉ CHLEBÍČKY A STUDENÉ TOASTY SEZNAM RECEPTŮ OZDOBY A OBLOHY/ 9 POLOTOVARY Aspik ze želatiny / 15 Přírodní aspik / 16 Ochucené aspiky! 16 Použití aspiku / 16 Uchování aspiku / 17 Rozehhvání tuhého aspiku / 17 B rio š k y /17 Domácí

Více

KATALOG VÝROBKŮ 2018

KATALOG VÝROBKŮ 2018 Studnická tlačenka Selský šunkový Sekaná pečeně Stránka 1 Řeznictví U Vacků, Studnice KATALOG VÝROBKŮ 2018 cz 5123 vepřové maso 70%,hovězí maso 20%,voda, sůl max.3% směs koření, mouka,mléko sušené,strouhanka

Více

SPECIFIKACE A SLOŽENÍ VÝROBKŮ

SPECIFIKACE A SLOŽENÍ VÝROBKŮ SPECIFIKACE A SLOŽENÍ VÝROBKŮ Označování vyráběných produktů 2014 Výrobce: Jatky Blovice s.r.o. PROVOZOVNA: Hradišťský Újezd 20 336 01 Blovice PROVOZOVNA: Masná výroba Planá Jateční 575 348 15 Planá u

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_07 Název materiálu: Zpracování zeleniny II Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Zelenina

Více

KATALOG VÝROBKŮ. INFORMACE pro zákazníky a odběratele. o složení, skladovacích podmínkách a datech použitelnosti výrobků.

KATALOG VÝROBKŮ. INFORMACE pro zákazníky a odběratele. o složení, skladovacích podmínkách a datech použitelnosti výrobků. KATALOG VÝROBKŮ INFORMACE pro zákazníky a odběratele o složení, skladovacích podmínkách a datech použitelnosti výrobků Kontakty: 481 675 226 773 474 459 728 594 138 Podkrkonošská uzenina s.r.o., Bělá 149,

Více

KATALOG SLOŽENÍ VÝROBKŮ, DOBY SPOTŘEBY, MINIMÁLNÍ TRVANLIVOSTI A ALERGENŮ.

KATALOG SLOŽENÍ VÝROBKŮ, DOBY SPOTŘEBY, MINIMÁLNÍ TRVANLIVOSTI A ALERGENŮ. KATALOG SLOŽENÍ VÝROBKŮ, DOBY SPOTŘEBY, MINIMÁLNÍ TRVANLIVOSTI A ALERGENŮ. Platnost katalogu od : 12. března 2008 František Šutera Veselská 581 679 74,Olešnice IČO 65777867 Tel. 516 428 271 Výsekové maso

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

KVALITA BEZ PŘÍPLATKU

KVALITA BEZ PŘÍPLATKU Masný výrobek trvanlivý fermentovaný Uherská klobása 280 g vepřové maso, vepřové sádlo, hovězí maso, jedlá sůl, konzervant E 250, kořenící přípravek (dextróza, koření, maltodextrin, jedlá sůl, antioxidant

Více

2. Máslo se vyrábí z... 3. Jaká 2 kvašení se používají při výrobě zakysaných mléčných výrobků (názvy + princip + výrobek):...

2. Máslo se vyrábí z... 3. Jaká 2 kvašení se používají při výrobě zakysaných mléčných výrobků (názvy + princip + výrobek):... 1. Správně spoj tyto teze: Sladká mléka - bikava, malcao - plnotučné (3,5%) Kyselá mléka - dětská mléčná výživa Sunar, Beba, Nutrilon - jogurtové mléko, jogurty, kefíry Sušená - acidofilní mléko Kondenzovaná

Více

KATALOG MASNÝCH VÝROBKŮ

KATALOG MASNÝCH VÝROBKŮ MASO KAZDA s.r.o. ÚPICE KATALOG MASNÝCH VÝROBKŮ Strana 1 (celkem 18) OBSAH 1. TRVANLIVÉ FERMENTOVANÉ A TEPELNĚ NEOPRAC. MASNÉ VÝROBKY 1.1 Trvanlivé, fermentované masné výrobky s. 4 Kazdovka z Úpice, PROBIO

Více

ROZVOZ. Nabídkový list 691 54 Týnec 363 ( k cenám účtujeme 15% DPH) tel., fax: 519 342 435 Ceny platné od: 25.8.2014. Rozvoz: pondělí až pátek

ROZVOZ. Nabídkový list 691 54 Týnec 363 ( k cenám účtujeme 15% DPH) tel., fax: 519 342 435 Ceny platné od: 25.8.2014. Rozvoz: pondělí až pátek ROZVOZ Řeznictví a uzenářství Zdeněk Žůrek Nabídkový list 691 54 Týnec 363 ( k cenám účtujeme 15% DPH) tel., fax: 519 342 435 Ceny platné od: 25.8.2014 e-mail: zurekzdenek@tiscali.cz Rozvoz: pondělí až

Více

Datum: 23.2.2013 Anotace: Alternativní test k ověřování ročníkových znalostí. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35

Datum: 23.2.2013 Anotace: Alternativní test k ověřování ročníkových znalostí. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65 51 H/001 Kuchař- číšník Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Technologie Ročník: 2. ročník Téma: Ověřování

Více

KATALOG VÝROBKŮ OBCHODNÍ

KATALOG VÝROBKŮ OBCHODNÍ KATALOG VÝROBKŮ OBCHODNÍ Speciality Anglická slanina Kat. číslo výrobku 54110 vepřové maso, hovězí maso, vepřové kůže, dusitanová solící směs (konzervant E250), směs koření(pepř, muškát, zázvor), konzervant

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 TECHNOLOGIE NÁZEV PŘEDMĚTU Obor: Gastronomie Ročník: Třetí Zpracovala: Anna Kachtíková TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 4., 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Technologické postupy přípravy

Více

Carnex spol. s r.o., Francova Lhota Výroba masných specialit Valašska. Výrobky studené kuchyně. Název. Složení výrobku. výrobku.

Carnex spol. s r.o., Francova Lhota Výroba masných specialit Valašska. Výrobky studené kuchyně. Název. Složení výrobku. výrobku. Výrobky studené kuchyně Carnex spol. s r.o., Francova Lhota Výroba masných specialit Valašska Složení Tlačenka speciál 8 35 V.maso, voda, želatina, jodovaná sůl jedlá, směs koření Tlačnka družstevní 1

Více

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ

ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ Mirko Křivánek ČESKQ ANGLICKO NĚMECKÝ k RESTAURAČNÍM PROVOZEM LEDA 2004 OBSAH ÚVOD 14 POUŽITÉ ZKRATKY 15 1 TYPY STRAVOVACÍCH ZAŘÍZENÍ 16 1.1 Bar 16 1.2 Jídelna 17 1.3 Levné restaurace 17 1.4 Pivnice 19

Více

MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S.

MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S. VÝROBCE MASOKOMBINÁT POLIČKA A.S. KAMENEC U POLIČKY 300 572 23 POLIČKA ČKÁ REPUBLIKA SLOŽENÍ VÝROBKŮ KONTAKT: t: + 20 61 752 111 f: + 20 61 725 293 e: info@mkp.cz www.mkp.cz aktualizace: 9.12.201 11313

Více

U nás máte na výběr, přijďte se přesvědčit

U nás máte na výběr, přijďte se přesvědčit U nás máte na výběr, přijďte se přesvědčit V každém z našich 15 hypermarketů máme vlastní řeznictví. Naši řezníci denně bourají a zpracovávají čerstvé maso od pečlivě vybraných a prověřených dodavatelů.

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 05. 04.

Více

Speciality. Druh Skupina Tuk. Max Sůl. Max Alergeny Trvanlivost. Podm. skladování. Šunková pěna Druh Skupina Tuk. Max Sůl. Max Alergeny Trvanlivost

Speciality. Druh Skupina Tuk. Max Sůl. Max Alergeny Trvanlivost. Podm. skladování. Šunková pěna Druh Skupina Tuk. Max Sůl. Max Alergeny Trvanlivost KATALOG VÝROBKŮ Anglická slanina Speciality Kat. číslo výrobku 54110 vepřové maso, hovězí maso, vepřové kůže, dusitanová solící směs (konzervant E250), směs koření(pepř, muškát, zázvor), konzervant E260,E270,

Více

Kuřecí lázeňský salám. 48 hodin. Kuřecí prsní šunka. Výrobce: Masokombinát Plzeň s.r.o. A-PDF Merger DEMO : Purchase from www.a-pdf.

Kuřecí lázeňský salám. 48 hodin. Kuřecí prsní šunka. Výrobce: Masokombinát Plzeň s.r.o. A-PDF Merger DEMO : Purchase from www.a-pdf. A-PDF Merger DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to Podnikatelská remove the watermark 1094/15, 301 00, Plzeň KÓD NÁZEV VÝROBKU SLOŽENÍ, druh výrobku/skupina, alergologické informace, obsah tuku, soli,

Více

OBSAH. Předmluvy... 13

OBSAH. Předmluvy... 13 OBSAH Předmluvy... 13 I. Solení masa. 1. Všeobecné... 15 2. Šunky... 17 3. Ramínka a boky... 18 4. Krkovice a piecka... 18 5. Pečeně... 19 6. Rolovaná masa bez kostí... 19 7. Kolínka a nožky... 19 8. Hlavy

Více

BÝČÍ ŽLÁZY. Výrobce: Masokombinát Polička a.s., Kamenec u Poličky 300, 572 23, Česká republika. Artikl: Třída jakosti: cena včetně DPH za kg

BÝČÍ ŽLÁZY. Výrobce: Masokombinát Polička a.s., Kamenec u Poličky 300, 572 23, Česká republika. Artikl: Třída jakosti: cena včetně DPH za kg BÝČÍ ŽLÁZY Hlavní složka: býčí žlázy HOVĚZÍ DRŠŤKY Hlavní složka: hovězí dršťky HOVĚZÍ JÁTRA Hlavní složka: hovězí játra HOVĚZÍ JAZYK Hlavní složka: hovězí jazyk HOVĚZÍ LEDVINKY Hlavní složka: hovězí ledviny

Více

Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí, a.s., Krahulčí 10, 588 56 Telč Podklady pro obchodní partnery

Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí, a.s., Krahulčí 10, 588 56 Telč Podklady pro obchodní partnery Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí, a.s., Krahulčí 10, 588 56 Telč Podklady pro obchodní partnery OČV Název výrobku Masný Skladovací podmínky Datum Nejvyšší Obsah Obsah Složení výrobek použitelnosti obsah soli

Více

SLOŽENÍ VÝROBKŮ. cukernaté látky, koření, extrakty koření, barvivo (košenila), obal: kolagenní střevo. Obsah tuku do: 30%

SLOŽENÍ VÝROBKŮ. cukernaté látky, koření, extrakty koření, barvivo (košenila), obal: kolagenní střevo. Obsah tuku do: 30% SLOŽENÍ VÝROBKŮ DROBNÉ MASNÉ VÝROBKY Č.V. 10570 Vídeňské párky bez "E" kg cca 1 kg OA 21 dní / 0-5 C bezlepek Vepřové maso (min. 75%), pitná voda, jedlá sůl, bramborový škrob, dextróza, amarantová mouka,

Více

PLU Plný název Prodej. cena 1 * Kachní maso Ne F 2 Kachna A 0,00 Ne F 4 Kachní prsa 199,90 Ne F 7 Kachní čtvrtky 129,90 Ne F 10 Kachní kostry 19,90

PLU Plný název Prodej. cena 1 * Kachní maso Ne F 2 Kachna A 0,00 Ne F 4 Kachní prsa 199,90 Ne F 7 Kachní čtvrtky 129,90 Ne F 10 Kachní kostry 19,90 PLU Plný název Prodej. cena 1 * Kachní maso 2 Kachna A 0,00 4 Kachní prsa 199,90 7 Kachní čtvrtky 129,90 10 Kachní kostry 19,90 kuřecí maso 100 Kuře A s krkem 59,90 101 Kuřata A bez krku 62,90 102 Kuře

Více

ŠPEKÁČKY. Výrobce: Masokombinát Polička a.s., Kamenec u Poličky 300, 572 23, Česká republika. Artikl: Třída jakosti: cena včetně DPH za kg

ŠPEKÁČKY. Výrobce: Masokombinát Polička a.s., Kamenec u Poličky 300, 572 23, Česká republika. Artikl: Třída jakosti: cena včetně DPH za kg ŠPEKÁČKY Hlavní složka: hovězí maso pšeničná mouka hrubá, sójový izolát ANGLICKÁ SLANINA LISOVANÁ ANGLICKÁ SLANINA APETIT APETIT KLOBÁSA BŮČKOVÝ ZÁVIN SVĚTLÝ sójový izolát BUDAPEŠŤSKÁ SPIRÁLA ČESKÝ SALÁM

Více

1. Tepelně opracované masné výrobky

1. Tepelně opracované masné výrobky 1. Tepelně opracované masné výrobky Charakteristika a technologické požadavky Tepelně opracované masné výrobky jsou výrobky, u kterých bylo ve všech částech dosaženo tepelného účinku odpovídajícího působení

Více

Řeznictví a uzenářství Miroslav Nosek, Studenec. INFORMACE PRO ZÁKAZNÍKY A ODBĚRATELE o složení a době údržnosti výrobků (KATALOG VÝROBKŮ) 1.12.

Řeznictví a uzenářství Miroslav Nosek, Studenec. INFORMACE PRO ZÁKAZNÍKY A ODBĚRATELE o složení a době údržnosti výrobků (KATALOG VÝROBKŮ) 1.12. Řeznictví a uzenářství Miroslav Nosek, Studenec Veterinární registrační číslo - CZ 10735 INFORMACE PRO ZÁKAZNÍKY A ODBĚRATELE o složení a době údržnosti výrobků (KATALOG VÝROBKŮ) 1.12.2014 Aktualizace

Více

NABÍDKOVÝ LIST. STEAKOVÁ MASA Masa nutno objednávat 2 dny předem. Hovězí roštěnec-(rib eye) 4+

NABÍDKOVÝ LIST. STEAKOVÁ MASA Masa nutno objednávat 2 dny předem. Hovězí roštěnec-(rib eye) 4+ Miloš Křeček KK, s.r.o., maso - uzeniny 250 69 Klíčany - Praha východ, Sedlecká 99 Zásobování restaurací, jídelen, hotelů, škol, školek, prodejen, výroben apod. Objednávky tel. 284 890 800, 284 890 801,

Více

Masná výroba OBECNÁ TECHNOLOGIE

Masná výroba OBECNÁ TECHNOLOGIE Masná výroba OBECNÁ TECHNOLOGIE Výrobní masa vepřové a hovězí Tradiční používané členění x GEHA GEHA Tradiční název Zkratka V1 (S1) Vepřové speciálně opracované VSO V2 (S2) Vepřové libové I VL, VL I V3

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál. zpracovaný v rámci projektu. EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 07. 09.

Více

TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA

TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY TEPLÝCH POKRMŮ (PRODUKTY RYBOLOVU) Mgr. Kateřina Bogdanovičová, Ph.D., MBA Historie ryb Řekové Kuchařské knihy Starý Řím Slované Výživová hodnota rybího masa Hlavní složky masa Voda

Více

Masný výrobek tepelně opracovaný. SLOŽENÍ: vepřová pečeně bk, nakládací přípravek E150, E250. Max.obsah soli 2,5%. Skladujte 0 C až +5 C

Masný výrobek tepelně opracovaný. SLOŽENÍ: vepřová pečeně bk, nakládací přípravek E150, E250. Max.obsah soli 2,5%. Skladujte 0 C až +5 C Název Specifikace výrobku Alergen je obsažený Alergen není obsažen Herkules Masný výrobek trvanlivý fermentovaný. SLOŽENÍ: Vepřové a hovězí maso ze 120kg masa vyrobeno 100kg výrobku, dusitanová sůl, dextróza,

Více

Prodej mléka, mléčných výrobků a masa přímo z farmy

Prodej mléka, mléčných výrobků a masa přímo z farmy Prodej mléka, mléčných výrobků a masa přímo z farmy Pasterizované mléko, sýry, tvaroh, jogurty, kefír a jogurtové nápoje. Vepřové a hovězí vakuované maso, klobásy, párky. Vše bez obsahu konzervantů. Objednávky

Více

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE

PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ PŘEDMĚT TECHNOLOGIE PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 PŘEDMĚT TECHNOLOGIE Obor: Ročník: Zpracovala: Gastronomie první Mgr. Vladimíra Poláchová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B

SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B Dodavatel Adresa výrobce Druh výrobku Skupina OČV Název výrobku Váha kusu (kg) Trvanlivost (dny) Po otevření spotřebujte do Teplota skladování EAN kód Země původu Složení výrobku

Více

KRUŠNOHORSKÉ UZENINY

KRUŠNOHORSKÉ UZENINY Jaroslav Radoš KRUŠNOHORSKÉ UZENINY řeznictví, uzenářství Katalog výrobků www.krusnohorskeuzeniny.cz Sekané výrobky Jaroslav Radoš Libový párek Pikantní točený Pikantní cigáro řeznictví, uzenářství Firma

Více

Nápoje. Ing. M. Teichmanová

Nápoje. Ing. M. Teichmanová Nápoje Ing. M. Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Nápoje Předmět: Potraviny,

Více

koření, aroma), česnek Bez lepku.

koření, aroma), česnek Bez lepku. Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí, a.s., Krahulčí 10, 588 56 Telč Podklady pro obchodní partnery - alergeny používané ve výrobě zvýrazněny v textu složení tučně a podtrženě OČV Název výrobku Masný Skladujte

Více

Maso - výsekové maso. Masokombinát Polička a. s. Nabídkový ceník. platný od 01/05/2014. telefon 461 752 500 + záznamník. Objednávková kancelář:

Maso - výsekové maso. Masokombinát Polička a. s. Nabídkový ceník. platný od 01/05/2014. telefon 461 752 500 + záznamník. Objednávková kancelář: Maso - výsekové maso Masokombinát Polička a. s. Nabídkový ceník V půlky a kostry Kč Skopové maso Kč 11333 V/2 U se sád.b.pl.s ků.hl.nož. 63,00 24109 Kůzlata sváteční 173,00 11313 V/2 U se sádl.,hl.nož.bez

Více

Témata. k profilové části maturitní zkoušky. Forma: ústní. Obor vzdělávání: VETERINÁRNÍ PREVENCE. Předmět: HYGIENA A TECHNOLOGIE POTRAVIN

Témata. k profilové části maturitní zkoušky. Forma: ústní. Obor vzdělávání: VETERINÁRNÍ PREVENCE. Předmět: HYGIENA A TECHNOLOGIE POTRAVIN Témata k profilové části maturitní zkoušky Forma: ústní Obor vzdělávání: VETERINÁRNÍ PREVENCE Předmět: HYGIENA A TECHNOLOGIE POTRAVIN Školní rok: 2015/2016 Třída: VP4 Zpracoval(a): MVDr. Hana Kuběnová

Více

OČV Název výrobku Masný výrobek. Obsah soli nad 2,5% Datum použitelnosti, minimální trvanlivost. Skladujte a uchovejte při teplotě

OČV Název výrobku Masný výrobek. Obsah soli nad 2,5% Datum použitelnosti, minimální trvanlivost. Skladujte a uchovejte při teplotě Krahulík-MASOZÁVOD Krahulčí, a.s., Krahulčí 10, 588 56 Telč Podklady pro obchodní partnery - alergeny používané ve výrobě zvýrazněny v textu složení tučně a podtrženě OČV Název výrobku Masný 41204 Špekáčky

Více

Skladování při teplotě. Obsah tuku max. Bezlepková dieta. Trvanlivost ve dnech. Název výrobku Typ výrobku Složení

Skladování při teplotě. Obsah tuku max. Bezlepková dieta. Trvanlivost ve dnech. Název výrobku Typ výrobku Složení Bezlepková dieta Název výrobku Typ výrobku Složení Anglická slanina opracovananý vepřový bok bez kosti 80%, pitná voda, bramborový škrob, jedlá sůl s jodem (max. 3%), dextróza, stabilizátory (E450, E451),

Více

Složení potraviny. složky sestupně za sebou, vč. % podílu složky uvedené v názvu potraviny

Složení potraviny. složky sestupně za sebou, vč. % podílu složky uvedené v názvu potraviny Výrobce název firmy, adresa, včetně PSČ Reg číslo výrobku název výrobku, včetně hmotnosti Název potraviny zařazení druh, skupina (podskupina) 581, 679 74 Olešnice 47107 Uzená rolovaná plec Uzená masa balená

Více

Technologie masa I ÚSTAV KONZERVACE POTRAVIN

Technologie masa I ÚSTAV KONZERVACE POTRAVIN Technologie masa I ÚSTAV KONZERVACE POTRAVIN Studijní materiály Náplň přednášek Definice masa, chemické složení masa. Jatka a jatečné opracování. Klasifikace jatečně upravených těl. Zrání masa a jakostní

Více

Atlas výrobků MASNÉ VÝROBKY. KA 2210/up_4_14

Atlas výrobků MASNÉ VÝROBKY. KA 2210/up_4_14 Atlas výrobků MASNÉ VÝROBKY KA 2210/up_4_14 Bohemia šunka - výběrová vepřová kýta (min. 75 %), voda, jedlá sůl (max. 3 %), stabilizátory (trifosforečnany a guma euchema), antioxidant (erythorban sodný),

Více

Nabídkový ceník Kamenec u Poličky 300, Polička, Česká republika IČO:

Nabídkový ceník Kamenec u Poličky 300, Polička, Česká republika IČO: Maso Masokombinát Polička a. s. V půlky a kostry Kč Skopové maso Kč 11333 V/2 U se sád.b.pl.s ků.hl.nož. 63,00 24109 Kůzlata sváteční 173,00 11313 V/2 U se sádl.,hl.nož.bez kůže 64,00 *pouze po dohodě

Více

MASO - TŘEBOVLE s.r.o. Třebovle 15 Kostelec nad Černými Lesy 281 63 IČO: 26762692

MASO - TŘEBOVLE s.r.o. Třebovle 15 Kostelec nad Černými Lesy 281 63 IČO: 26762692 MASO - TŘEBOVLE s.r.o. Třebovle 15 Kostelec nad Černými Lesy 281 63 IČO: 26762692 INFORMACE K NEBALENÝM A BALENÝM POTRAVINÁM POŽADOVANÉ Zákonem č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o

Více

ČLOVĚK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla.

ČLOVĚK. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla. ČLOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a funkcí lidského těla. Lidské tělo člověk patří mezi živočichy, je obratlovec a savec všichni lidé mají stejnou

Více

MASO A DROBY. Hovězí droby MASO A DROBY. Hovězí dršťky. Býčí žlázy. Hovězí játra. Hovězí dršťky ztužené. Hovězí ledvina. Hovězí jazyk.

MASO A DROBY. Hovězí droby MASO A DROBY. Hovězí dršťky. Býčí žlázy. Hovězí játra. Hovězí dršťky ztužené. Hovězí ledvina. Hovězí jazyk. 01 Býčí žlázy Hovězí dršťky Hovězí dršťky ztužené 2 Hovězí játra Hovězí ledvina 3 Hovězí jazyk Hovězí droby AGRO Měřín, obchodní společnost, s.r.o. TORO Hlavečník Hovězí plíce Masný závod v Měříně tradičně

Více

Rozšířený dotazník na konzumované potraviny k použití v rámci epidemiologického šetření salmonelóz, SZÚ

Rozšířený dotazník na konzumované potraviny k použití v rámci epidemiologického šetření salmonelóz, SZÚ POTRAVINY - MASO A RYBY Jedl/a jste hovězí maso v průběhu 3 dní před začátkem onemocnění? Jaký produkt Vážené/balené mražené obchod mleté hovězí maso Hovězí na steaky Roštěnec hovězí maso porcované (kližka,

Více

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH

INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH INFORMACE O SUDOVÝCH PIVECH na základě NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům UCHOVEJTE NA DOSTUPNÉM MÍSTĚ PRO KONTROLY ORGÁNŮ STÁTNÍ

Více

STROJNĚ ODDĚLENÉ. Požadavky na surovinu: Požadavky na surovinu jiné než drůbeží maso: vyhovuje požadavkům na čerstvé maso

STROJNĚ ODDĚLENÉ. Požadavky na surovinu: Požadavky na surovinu jiné než drůbeží maso: vyhovuje požadavkům na čerstvé maso STROJNĚ ODDĚLENÉ MASO Aktivita KA 2350/4-10up Název inovace HYGIENA A TECHNOLOGIE DRŮBEŽE, KRÁLÍKŮ A ZVĚŘINY Inovace předmětu H1DKZ Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny Termín realizace inovace

Více

Skladování při teplotě. Obsah tuku max. Trvanlivost ve dnech. Bezlepková dieta. Název výrobku Typ výrobku Složení

Skladování při teplotě. Obsah tuku max. Trvanlivost ve dnech. Bezlepková dieta. Název výrobku Typ výrobku Složení Bezlepková dieta Název výrobku Typ výrobku Složení Anglická slanina - klasická Baby kuřecí šunka Bačova slanina Bok v pepři Brie de France Cigáro s kančím masem Českový bok Debrecínská pečeně přírodní

Více

Masné výrobky tepelně opracované obsahující alergeny:

Masné výrobky tepelně opracované obsahující alergeny: Beskydské uzeniny Příborská 520 73826 Frýdek - Místek Masné výrobky tepelně opracované obsahující alergeny: Mandlová paštika bez E Vepřové maso (min. 30%), vepřová játra, vepřové sádlo, pitná voda, MANDLE

Více

377 01 Jindřichův Hradec 377 01 Jindřichův Hradec IČO:00031879 DIČ: CZ 00031879

377 01 Jindřichův Hradec 377 01 Jindřichův Hradec IČO:00031879 DIČ: CZ 00031879 Výrobek: HUSPENINA Popis: Masný výrobek tepelně opracovaný, určený k přímé spotřebě za studena. Uvařené maso a kůže hruběji umeleme v řezačce a smícháme s kořením a ostatními surovinami. Dílo je ručně

Více

Hamburger Wagyu. Hovězí Čestr na tatarák

Hamburger Wagyu. Hovězí Čestr na tatarák Hamburger Wagyu Tento hamburger připravujeme z 50 dnů stařeného Wagyu z farmy Krontorádových ze Sloupnice. Wagyu maso se vyznačuje nejbohatším tukovým mramorováním ze všech druhů hovězího. Tuk dodává masu

Více

CO JSME SNĚDLI ZA 61 LET?

CO JSME SNĚDLI ZA 61 LET? CO JSME SNĚDLI ZA 6 LET? Průměrný obyvatel České republiky spotřeboval za období let až celkem 7 35 obilovin v hodnotě mouky, z toho 4 rýže. Z mlýnských a pekárenských výrobků spotřeboval 3 76 chleba.

Více

Výrobce: Masokombinát Plzeň s.r.o. Podnikatelská 15, 304 12, Plzeň

Výrobce: Masokombinát Plzeň s.r.o. Podnikatelská 15, 304 12, Plzeň 6201400 Bůčková roláda syrová Složení: vepřový bok bez kosti 80%, náplň 10% [hovězí maso 45%, vepřové maso 45%, antioxidanty (E315, E326), pitná voda, jedlá sůl, regulátor kyselosti (E262), dextróza],

Více

Masokombinát Polička a. s. www.mkp.cz Nabídkový ceník Kamenec u Poličky 300, 572 23 Polička, Česká republika

Masokombinát Polička a. s. www.mkp.cz Nabídkový ceník Kamenec u Poličky 300, 572 23 Polička, Česká republika Masokombinát Polička a. s. www.mkp.cz Nabídkový ceník Kamenec u Poličky 300, 572 23 Polička, Česká republika Objednávková kancelář: t: +420 461 752 500 + záznamník po - čt od 6.00 do 18.00 hod. f: +420

Více

I I. VYHLÁŠKA. ze dne , o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

I I. VYHLÁŠKA. ze dne , o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich I I. N á v r h VYHLÁŠKA ze dne.. 2015, o požadavcích na maso, masné výrobky, produkty rybolovu a akvakultury a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm.

Více

Hodnocení potravin.

Hodnocení potravin. Hodnocení potravin Co bychom měli sledovat na výrobcích? složení surovin - sledovat makroživiny přidatných látek soli různé formy sodíku chlorid sodný (kuchyňská sůl), benzoát sodný, glutamát sodný, pozor

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více