METODIKA PRÁCE S TECHNOLOGICKOU TÉMATIKOU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "METODIKA PRÁCE S TECHNOLOGICKOU TÉMATIKOU"

Transkript

1 Základní škola Jižní předměstí Rokycany, Čechova 855, Rokycany METODIKA PRÁCE S TECHNOLOGICKOU TÉMATIKOU Vypracoval: Datum vypracování: Mgr. Ladislav PLIML, ICT odborník (celkem 24)

2 OBSAH ÚVOD ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE METODIKY METODIKA PRÁCE S TECHNOLOGICKOU TÉMATIKOU EVALUACE OVĚŘOVÁNÍ INOVACE V PRAXI ZÁVĚR (celkem 24)

3 ÚVOD ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE METODIKY Název projektu: Zkrácený název projektu: Registrační číslo: Název operačního programu: Číslo operačního programu: Zvyšování kvalifikace v technických oborech Inovace výuky CZ.1.07/1.1.12/ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07 Číslo prioritní osy: 7.1. Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Číslo oblasti podpory: Název oblasti podpory: Zvyšování kvality ve vzdělávání Cíl metodiky (poslání, proč se projekt realizoval): Cílem projektu bylo zkvalitnění a zefektivnění výuky v oblasti ICT na ZŠ Jižní předměstí Rokycany, kterého mělo být dosaženo tvorbou a následným používáním nových metodických pomůcek a učebních materiálů ve výuce s důrazem na rozvoj informační technologie. Cíle projektu Zvyšování kvalifikace v technických oborech, " byly obecně koncipovány tak, aby při jejich naplňování došlo k reformě systému vzdělávání žáků s cílem zvyšovat úroveň základního vzdělání v oblasti ICT a docílit kvalitnější odborné připravenosti žáků na všestranné uplatnění na trhu práce v této oblasti. Dále byl současně kladen důraz na neustálé zlepšování PC dovedností pedagogů s ohledem na inovace informačních technologií a uplatnění nových poznatků v praxi. V koncepci rozvoje školy jsme si tedy potažmo stanovili následující jednotlivé cíle: 3 (celkem 24)

4 Cíl 1: Zvýšit motivaci žáku k zdokonalování svých vědomostí v jednotlivých předmětech, získat všeobecný přehled a aktivně se zapojit do vzdělávacího procesu. Cíl 2: Zvýšit podíl žáka na přípravě a realizaci vzdělávání v oblasti informační technologie. Cíl 3: Zkvalitnit připravenost žáka na budoucí studium. V rámci těchto cílů byly stanoveny dílčí cíle, které byly plně podporovány projektem: - Důsledně realizovat vzdělávací program projektu Zvyšování kvalifikace v technických oborech, rozvíjet osobnost žáků, vytvářet pohodové pracovní prostředí a bezpečné školní klima. - Strategicky plánovat rozvoj školy v souladu se současnými požadavky, usilovat o vysokou kvalifikovanost pedagogického sboru a podporovat další vzdělávání pedagogů v zájmu rozvoje školy v oblasti ICT. - Vytvořit tvůrčí pracovní prostředí pro žáky i zaměstnance školy zvýšením vybavenosti informační technologií. - Podporovat a rozvíjet informační gramotnost. - Posilovat snahy o zavádění a uplatňování nových forem práce. - Podporovat využívání interaktivních materiálů ve výuce. - Nadále obnovovat technické vybavení. - Průběžně doplňovat učebnice a učební pomůcky a materiály dle návaznosti na školní vzdělávací program. Těchto cílu bylo dosaženo prostřednictvím realizace výše jmenovaného projektu Zvyšování kvalifikace v technických oborech. Účelem projektu byla podpora kvalitního vzdělávání žáků základní školy, kteří se díky novým metodám výuky lépe uplatní na trhu práce a současně pedagogičtí pracovníci získají paralelně zkušenosti s uplatňováním nových metod práce. 4 (celkem 24)

5 Dále jsme tímto usilovali a nadále usilujeme o trvalý rozvoj školy. Školy, která umožňuje efektivní výuku v tvůrčím prostředí. Školy, která obstojí v očích žáků, rodičů, pedagogů i širší veřejnosti. Specifické cíle (co se muselo udělat, aby došlo k vyřešení problému výstupy.): Výstupem projektu se staly vzdělávací materiály, které vycházely z 8 modulů pro základní vzdělávání. Tyto vytvořené sady vzdělávacích materiálů zahrnovaly následující oblasti : výpočetní technika, český jazyk, fyzika, matematika, zeměpis, výtvarná výchova, hudební výchova, přírodopis a chemie; včetně jejich pilotního ověření ve výuce. Cílové skupiny (kdo je nositelem problému, na koho byly zaměřeny klíčové aktivity, jaké mají tyto cílové skupiny potřeby a specifika, zapojení cílové skupiny do projektu způsob výběru a získávání členů cílové skupiny, zkušenosti s prací s cílovou skupinou): Cílovou skupinou tvořili žáci Základní školy Jižní předměstí Rokycany, kteří byli vzděláváni v souladu s moderními trendy výuky prostřednictvím inovativních vzdělávacích materiálů úzce souvisejících se zvyšováním kvality výuky směřující k rozvoji informační gramotnosti. Projekt se primárně dotkl žáků matematických ročníků školy bez ohledu na pohlaví či věk, žáků ročníků tj. celkem 97 žáků. Dále byli cílovou skupinou pedagogičtí pracovníci školy. Podpora byla poskytnuta v profesním a odborném růstu rozvojem dovedností v oblasti digitálních technologií využitelných pro zavedení efektivních vyučovacích metod a forem. Formou dalšího profesního vzdělávání skupiny pedagogických pracovníků v týmové spolupráci byla rovněž posílena participace pedagogů na vytváření strategie školy v oblasti podpory digitálních technologií napříč vyučovacími předměty. 5 (celkem 24)

6 Zdůvodnění potřebnosti projektu (proč bylo zapotřebí projektový problém řešit, z čeho se vycházelo při identifikaci problému statistiky, analýzy, dotazníková šetření atd.): Rozsah a předmět ICT inovace vycházel ze SWOT analýzy školy a dotazníkového šetření mezi učiteli a žáky. Při sestavení bylo dbáno na vzájemnou provázanost vzniklých metodických materiálů - DUMU, komplexnost a jejich systematičnost jako celku. Dále byl také zohledněn důraz na mezipředmětové vazby. Inovace reaguje na slabé stránky školy dle SWOT analýzy. Inovaci shledává vedení školy ve vytvoření nových metodik předmětů, jejichž výukou bude podpořena úspěšná implementace nových kurikulárních dokumentů s prvky ICT do praxe. Přínos se projeví ve třech rovinách: 1. žák-rozvoj ICT kompetencí, 2. škola-zvyšování kvality vzdělávání, 3. pedagog zvyšování profesních kompetencí, rozšíření portfolia didaktických metod. Našim cílem je naučit žáka využívat moderních prostředků ICT k získávání informací pro své vzdělávání a být aktivním tvůrcem vzdělávání tohoto typu nejen na základní škole, ale i v budoucnu, ať už se ocitne v jakékoliv pozici či zaměstnání. Učitel dnes už nemůže zůstat stát u zelené tabule pouze s křídou v ruce, ale musí mít k dispozici moderní vyučovací prostředky, které plně využije ve výuce. Nastala doba, kdy na škole cítíme velké pnutí v tom, jak bychom chtěli učit (co bychom chtěli) a jaké máme možnosti. Vnímáme požadavky společnosti, vnímáme požadavky rodičů a žáku a chceme jejich požadavkům vyhovět. Realizace projektu umožnila zvýšit kvalitu výuky ve vyučovacích předmětech v souvislosti s použitím moderních vyučovacích prostředků. 6 (celkem 24)

7 Přínos pro cílové skupiny (jakou změnu projekt jako vyřešený problém přinesl): Projekt byl koncipován tak, aby byly podpořeny a rozvíjeny kompetence zapojených účastníků projektu žáků a pedagogů ZŠ. Jedná se především o: - kompetence k učení - využívání moderní informační a komunikační technologie a dalších nových (doposud pro žáky ve výuce nedostupných) pomůcek, - kompetence sociální a personální - podpora týmové spolupráce v rámci řešení konkrétních úkolů, - kompetence komunikativní - schopnost publikovat, formulovat a prezentovat své názory, myšlenky a výstupy práce. Přínosem bylo rozšíření vědomostí a dovedností, které nejsou schopni získat v běžných vyučovacích hodinách. V neposlední řadě se zde uplatnil i aspekt komunikace v kolektivu, týmová práce, schopnost prosadit svůj názor vhodným způsobem. Základním přínosem pro pedagogy i žáky bylo rozšíření si znalostí a dovedností v oblasti ICT a moderních forem výuky, rozšíření zásobníku didaktických metod o nově vytvořené vzdělávací materiály. Inovace ICT reagovala na současné potřeby kladené na školství z hlediska zkvalitnění vzdělanosti žáků. Tým zkušených pedagogů vypracoval výukové materiály pro žáky, které byly využity ve výuce a zároveň byly k dispozici žákovi v úložišti, který je dostupný na: a též i na: 7 (celkem 24)

8 Celý systém je otevřený a všichni žáci budou mít volný přístup ke všem materiálům. Žáci jsou takto motivování k tomu, aby se podíleli na průběhu výchovně vzdělávacího procesu. 8 (celkem 24)

9 OBSAH ZÁKLADNÍ IDENTIFIKACE INOVACE Metodika práce s technologickou tématikou POPIS PRODUKTU Produktem inovace je vznik vzdělávacích materiálů, které se soustředí na zvýšení rozvoje žáků 2. stupně ZŠ v oblasti práce ICT a které jsou koncipovány na základě klasifikace základních vzdělávacích potřeb těchto žáků klasifikovaných jako nezbytné pro aktivní se zapojení do vzdělávacího procesu. Současně jsou tyto vzdělávací potřeby klasifikovány jako nezbytné pro jejich přípravu na budoucí profesi, tj. soustředí sed zejména na: - Práce s filtrací textu výběr zásadních informací - Vlastní prezentace - Verbální komunikace spojená s vlastní prezentací Jedná se o vytvoření vzdělávacích modulů - digitálních učebních materiálů (DUM) pro vybrané vzdělávací oblasti v celkovém rozsahu 290 pracovních listů včetně jejich ověření v rámci běžné výuky. Obsah jednotlivých modulů vychází z tematických plánů ŠVP. Vzhledem k časové dotaci projektu, v rámci kterého byly vzdělávací materiály vytvořeny, bylo ověřeno v rámci praktické výuky 183 pracovních listů přehled ověřených pracovních listů uvádí tabulka specifikovaná níže. Produkt umožňuje všem žákům dosáhnout zvýšené úrovně informační gramotnosti - získat elementární dovednosti v ovládání výpočetní techniky a moderních informačních technologií, orientovat se ve světě informací, tvořivě pracovat s informacemi a využívat je při dalším vzdělávání i v praktickém životě. Zpracovatel vycházel ze skutečnosti, že získané dovednosti jsou v informační společnosti jsou pro 9 (celkem 24)

10 žáka již nezbytným předpokladem uplatnění na trhu práce i podmínkou k efektivnímu rozvíjení profesní i zájmové činnosti. Zvládnutí výpočetní techniky, zejména rychlého vyhledávání a zpracování potřebných informací pomocí internetu a jiných digitálních médií, umožňuje realizovat metodu učení kdekoliv a kdykoliv, vede k žádoucímu odlehčení paměti při současné možnosti využít mnohonásobně většího počtu dat a informací než dosud, urychluje aktualizaci poznatků a vhodně doplňuje standardní učební texty a pomůcky. Dovednosti získané díky využití vzdělávacích materiálů umožňují žákům aplikovat výpočetní techniku s bohatou škálou vzdělávacího software a informačních zdrojů ve všech vzdělávacích oblastech celého základního vzdělávání. Tato aplikační rovina přesahuje rámec vzdělávacího obsahu vzdělávací oblasti Informační a komunikační technologie a stává se součástí všech vzdělávacích oblastí základního vzdělávání. Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávání v dané vzdělávací oblasti směřuje k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí tím, že vede žáka k: poznání úlohy informací a informačních činností a k využívání moderních informačních a komunikačních technologií porozumění toku informací, počínaje jejich vznikem, uložením na médium, přenosem, zpracováním, vyhledáváním a praktickým využitím schopnosti formulovat svůj požadavek a využívat při interakci s počítačem algoritmické myšlení porovnávání informací a poznatků z většího množství alternativních informačních zdrojů a tím k dosahování větší věrohodnosti vyhledaných informací využívání výpočetní techniky, aplikačního i výukového software ke zvýšení efektivnosti učení a racionálnější organizaci práce tvořivému využívání softwarových a hardwarových prostředků při prezentaci výsledků své práce 10 (celkem 24)

11 pochopení funkce výpočetní techniky jako prostředku simulace a modelování přírodních i sociálních jevů a procesů respektování práv k duševnímu vlastnictví při využívání software zaujetí odpovědného, etického přístupu k nevhodným obsahům vyskytujícím se na internetu či jiných médiích šetrné práci s výpočetní technikou Výuka za pomoci vzdělávacích materiálů přispívá k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí takto: Kompetence k učení učí vyhledávat a třídit informace a efektivně je využít v procesu učení a praktickém životě vede k osvojení programových prostředků a aplikací použitelných jak pro ostatní vzdělávací oblasti, tak pro vlastní potřebu žáka Kompetence k řešení problémů učí řešit problémy vyhledáním vhodných informací a tyto osvědčené postupy aplikovat při řešení obdobných nebo nových problémových situací Kompetence komunikativní učí využívat moderní komunikační a informační prostředky pro kvalitní a účinnou komunikaci s okolním světem Kompetence občanské seznamuje se základními principy zákonů týkajících se informační a komunikační oblasti, zejména ohledně porušování autorských práv ( počítačové pirátství ) 11 (celkem 24)

12 Kompetence pracovní učí používat technické prostředky správně a bezpečně učí využívat získané znalosti i směrem k ostatním vzdělávacím oblastem POTENCIALNÍ UŽIVATELÉ - Pedagogové základní školy - Žáci 2. stupně základní školy INOVATIVNOST Přidaná hodnota, potažmo inovace je dána kombinací vzdělávacích aktivit, které jsou shrnuty v jeden vzdělávací modul a které jsou specifikovány jako základní vzdělávací minimum žáka současné modernizované a profesionalizované výuky v oblasti ICT na základní škole se zaměřením na využití praktických dovedností s orientací na budoucí zaměstnání žáka. Jedná se o inovaci produktu, potažmo paradigmatu, dle míry novosti inkrementální a charakteru povahy netechnické, sociální inovace. 12 (celkem 24)

13 Vzdělá vací modul 1 OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Název vzdělávacího modulu Výpočetní technika Počet pracovní ch listů 42 2 Český jazyk 42 Obsah inovativní výuky - PowerPoint pro pokročilé, - Word a Excel pro pokročilé, - představení pokročilých funkcí programu, - animace grafů, - vkládání videí jiných objektů, - pokročilá práce s animacemi, - používání maker, - pokročilá práce s grafy, - možnosti opravení poškozeného dokumentu, - propojení s ostatními programy. - zásady úpravy textu, - práce ve Wordu, jazykové korektury, - vytváření šablony žádost, životopis, - zásady správného tvoření seminárních prací, - srovnání literárního textu a audionahrávky, - prezentace v PowerPointu, - vytváření a využití audionahrávky literárních děl, - opravy a úpravy textů, - publikace třídního časopisu Hodnocení Vytvořené moduly jsou primárně zaměřené na základní pracovní návyky žáků v práci na PC (jako je práce s internetem, uživatelská práce s programem Word), dále jsou zaměřené na prohloubení znalostí o programech Word a Excel a představení pokročilých funkcí těchto programů jako jsou práce s makry nebo tvoření databází, dále také pokročilá práce s grafy a hromadnou korespondencí. Žáci matematických tříd takto pracovali nad rámec běžných osnov a nové znalosti si bez větších obtíží osvojili. Jednotlivé moduly se týkaly úprav textu, jazykové korektury, žáci vytvářeli šablony pro jednotlivé slohové útvary (životopis, žádost, jazyková správnost, hledání souvislostí). Činností žáků vznikly prezentace jednotlivých literárních autorů. Žáci po celou dobu trvání technického projektu vyhledávali, pracovali a zpracovávali nové informace, které jim pomohly v ověřování jednotlivých modulů. Všichni zapojení žáci pracovali aktivně a zadané úkoly plnili. Všechny moduly byly tvořeny v návaznosti na tematické plány českého jazyka, proto mohly být dobře zařazovány průběžně ve školním roce. Tyto moduly jsou určeny pro výuku slohu, literatury i mluvnice. Vždy jde o 13 (celkem 24)

14 3 Fyzika 42 4 Matematika 42 - tvorba grafů k naměřeným úlohám a proměřeným dějům - výroba a zpracování videozáznamu pokusů, - zpracování hodnot do tabulek v tabulkovém editoru, - vyhledávání a zpracování tabulkových hodnot materiálů, - tvorba prezentací pro zpracování získaných poznatků, - měření laboratorních úloh pomocí D-A převodníků, - využití softwaru pro zpracování zadaných úloh (tvorba elektrických obvodů program Edison nebo jemu podobný, určování rovnovážných poloh, využití apletů), - interaktivní vzdálené laboratoře, - 3D modelování těles v programu Spirit - geometrie na počítači, využití Photoshopu, - 3D modelování těles v programu Spirit - zpracování úloh pomocí možností funkcí tabulkových editorů, - základy statistiky a programování, - tvorba a zpracování průběhu funkcí, grafy funkcí, - příprava a zpracování matematických logických soutěží, vyhledání informací, zpracování informací a ověření schopností žáků pracovat s počítačem. Ve fyzikálních materiálech byl kladen důraz na zapojení výpočetní techniky do zpracování zadaných úkolů. Pro tento účel byly vybrány programy sady Microsoft Excel. U některých úkolů bylo nutné zapojit internet pro vyhledávání potřebných informací, protože některá témata rozšířila i látku základní školy o nové poznatky. V tomto rozšíření a počítačovém zpracování tak shledáváme největší smysl naší části projektu z hlediska fyziky. Materiály jsou primárně nasměrovány na zvýšení technických dovedností žáků v předmětu matematika. Jsou zaměřené na početní a geometrické úkoly. Při tvorbě projektu byly využity programy GeoGebra, MS Excel, Google SketchUp. Žáci pracovali na základě instrukcí se všemi těmito programy. Naučili se používat vzorce a dělat grafy v programu Excel, vytvářet tělesa v programu SketchUp a rýsovali v programu GeoGebra. Žáky práce 14 (celkem 24)

15 5 Zeměpis 42 - práce s Excelem (vzorce, převody, symbolika), - vytváření vlastních webových stránek a blogů využití Photoshopu, - základy programování - zpracování informací a tvorba referátů v podobě PowerPointových prezentací, - PowerPointové prezentace, - zpracování hodnost růstu populace světa do tabulek a grafů, - zpracování informací a tvorba vlastních tematických map, - vyhledání turistických cílů Evropy návrh vlastního poznávacího zájezdu za pomoci internetu, - interaktivní slepá mapa, - práce s turistickou mapou s počítačem velice bavila, získali spoustu nových poznatků a byla pro ně celkově přínosem. Materiály jsou vytvořeny v Powerpointu, Wordu i Excelu. Nejvíce jsou zaměřeny na vyhledávání, třídění, zpracování, hodnocení zeměpisných informací, zdrojů na internetu. Učitelé zeměpisu se zaměřili na zpracování informací, které si žáci našli na internetu nebo v předem připravených textech. Úkolem žáků bylo též vytvářet PowerPointové prezentace na zadaná témata, připravit referáty, osmisměrky a křížovky. Mezi oblíbená témata patřila příprava školního výletu a referát o Linci, který žáci navštívili. Při ověřování jsme postupovali podle tematických plánů pro daný ročník. 6 Výtvarná výchova 20 - práce především s Photoshopem v oblasti úpravy a zpracování jednotlivých oblastí zahrnující především: písmo, obrázky, fotografie, internet, skenování, design, kreslení, tisk Materiály jsou primárně zaměřeny na zvýšení technické dovednosti žáků v předmětu výtvarné výchovy. Obecně jsou koncipovány k dovednostem v oboru designu tiskovin (tiskové typografie, reklamy), tedy k vytváření kreseb, koláží, fotomontáží (retušování), typografií písma, sazby, layoutu tiskovin a jejich konečné přípravě pro tisk - okrajově ke grafickému designu (webový design, loga atd.). Za tím účelem bylo využíváno scanneru, digitálního fotoaparátu a programu Photoshop. 15 (celkem 24)

16 7 8 Hudební výchova Přírodopis a chemie tvorba grafů průběhu melodie, - porovnání nahrávek hodnocení, - zařazování poslechových nahrávek, - vyhledávání informací a zpracování životopisu skladatele, - sestavení audiovizuálního PowerPointu, - využití PC při intonačním nácviku, - vytvoření vlastního textu písně s použitím známé melodie karaoke - tvorba grafů k naměřeným úlohám a chemickým dějům, - zpracování referátů v PowerPointové prezentaci, - psaní vzorců a rovnic v grafickém prostředí textových editorů, - webová prezentace stránky, - elektronické mutace vědeckotechnických a vědeckopopulárních časopisů pomocí Photoshopu, - kartotéka pokusů ve formě nahrávek snadno spustitelných na PC Materiály jsou primárně zaměřené na zvýšení technické dovednosti žáků v předmětu hudební výchova. Při tvorbě projektů byl využit program MS Word, MS Excel, MS PowerPoint. Žáci se při zpracovávání materiálů naučili pracovat se všemi těmito programy. Na základě instrukcí v jednotlivých pracích žáci vyhledávali informace na internetu, vytvářeli životopisy skladatelů z různých hudebních období, byli schopni vytvořit text ke známé melodii apod. Žáci využívali znalostí z hodin informatiky a získali spoustu nových poznatků. Práce s vytvořenými materiály je velice bavila. Vytvářené moduly vznikaly v souladu s tematickým plánem a průběžně byly ověřovány v matematických třídách. Jednalo se o Wordové i PowerPointové práce zaměřené na vyhledávání a práci s informacemi pomocí PC. Žáci zpracovávali získané informace, vytvářeli prezentace, prováděli domácí pokusy, které dokumentovali pomocí fotografií. V rámci projektu byly vytvořeny krátké videozáznamy zajímavých pokusů s úkoly zaměřenými na probíhané reakce. Žáci pracovali aktivně a svědomitě, tato práce je bavila. 16 (celkem 24)

17 OVĚŘOVÁNÍ INOVOVANÝCH MATERIÁLŮ VE VÝUCE - REKAPITULACE PŘEDMĚT ROČNÍK POČET OVĚŘENÍ CELKEM ČJ 42 MATERIÁLŮ F 42 MATERIÁLŮ HV 20 MATERIÁLŮ CH -9 MATERIÁLŮ 7 0 NEVYUČUJE SE 6 VÝPOČETNÍ TECHNIKA 42 MATERIÁLŮ M 42 MATERIÁLŮ PŘ 31 MATERIÁLŮ VV- 20 MATERIÁLŮ Z 42 MATERIÁLŮ CELKEM (celkem 24)

18 KONCEPCE A STRUKTURA Rozsah, časová dotace Obsahová vzdělávacího materiálu Metodiky výuky: V průměru minut výuky Konkrétní rozsahy jsou uvedeny v jednotlivých metodických listech vzdělávacích materiálů Popis práce se vzdělávacím materiálem Obsah vzdělávacího materiálu/kontext Metodický list Pomůcky, další využitelné doprovodné zdroje Jako forma výuky je využita metoda tréninku, kdy dochází k maximální angažovanosti každého jednotlivce tak, aby byl schopen okamžitě aplikovat nové poznatky ve své praxi. Z dalších metod je dále využívána především komunikační metoda. Rozsah předávaných informací je dán koncepcí vzdělávacího materiálu ve vztahu k časové dotaci a cíli výuky. Doplňkovým bodem je pak provedení evaluace získaných vědomostí u jednotlivých žáků a jejich schopnost aplikovat získané vzdělání v praxi. Vedle metod aktivizace žáků je nedílnou součástí klasická forma výuky, kdy pedagog vede výuku dle nastaveného systému metodického plánu v daném čase (některé vzdělávací materiály jsou vedeny jako výuka ve formě diskuze a práce v menších skupinkách, vzájemná konverzace, kontrola cvičení, řešení úloh ve skupinách). Výukové zázemí: Účel, Cíl Specifikace cílové skupiny Doprovodný výukový materiál Dostupnost vzdělávacích materiálů Multimediální učebna Zvýšení kvalifikace a dovedností žáka v oblasti ICT Žáci 2. Stupně základní školy Doprovodný výukový materiál je uveden v metodickém listu každého vzdělávacího materiálu 18 (celkem 24)

19 EVALUACE OVĚŘOVÁNÍ INOVACE V PRAXI KRITÉRIA KVALITY PRO POTŘEBU EVALUACE PROJEKTU Jedním z nejdůležitějších závěrů procesu inovace ICT byla identifikovaná potřeba konkretizovat efekt projektu pro žáky. Konkretizované cíle jak z pohledu žáků a pedagogů (očekávané efekty procesu) byly formulovány činnostně (tj. přímým popisem znalostí, dovedností a postojů žáků). Vzhledem ke své konkrétnosti a uchopitelnosti mohly očekávané efekty projektu následně plnit funkci kritérií kvality, která jsou hodnotitelná (na rozdíl od obecných cílů projektu). Vztah kritérií kvality a cílů projektu je uveden následovně: Očekávané efekty projektu u žáka základní školy: Vazba na cíle projektu Spolupracuje na tvorbě i prezentaci vizuálně obrazného vyjádření, Ovládá dané PC techniky, Účelně využívá vizuálně obrazné prostředky ICT pro vyjádření svého záměru, Rozvíjení informační gramotnosti, Rozhoduje se pro objekt a formu tvorby Rozvíjení kreativity, Interpretuje vizuálně obrazné vyjádření, Považuje ICT za regulérní prostředek pro vizuálně obrazné vyjádření, uvědomuje si jeho výhody, Podpora zájmu o ICT, Rozvíjení kreativity, Má chuť dále se věnovat tématice PC. 19 (celkem 24)

20 METODOLOGIE EVALUACE A EVALUAČNÍ NÁSTROJE Evaluační nástroj byl vytvořen s respektem ke kritériím kvality. Co se týká metodologie, základem se stala explorační metoda (dotazování) a behaviorální metoda (řízené pozorování). Pro evaluaci bylo použito následujícího evaluačního nástroje, který je uveden jako příloha této metodiky. Získaná data a informace Pro potřeby evaluace bylo žákům ročníků: 7.D., 8.D. a 9.D rozdáno 76 dotazníků, které se zaměřily na tyto oblasti : 1. Myslíte, že mobilní počítačová učebna (s notebooky) rozšířila možnosti vaší školní práce? 2. Myslíte, že vám mobilní počítačová učebna umožnila kvalitněji a efektivněji pracovat? 3. Baví vás práce s mobilní počítačovou učebnou? 4. Považujete mobilní počítačovou učebnu za technicky kvalitní? 5. Myslíte, že programy Cabri II Plus a Cabri 3Dv2 vám umožnily lepší pochopení a procvičení matematiky a geometrie? 6. Baví vás práce v těchto programech? 7. Myslíte, že se jedná o kvalitní programy? 8. Myslíte, že program Photoshop rozšířil možnosti vaší práce s grafikou? 9. Baví vás práce v tomto programu? 10. Myslíte, že se jedná o kvalitní program? Návratnost dotazníků činila: počtem 70, tj. 92% 20 (celkem 24)

21 Sumarizující výstup hodnocení: V dotazníkovém šetření žáci vyjádřili názor, že mobilní počítačová učebna rozšířila možnosti jejich školní práce a umožnila jim kvalitněji a efektivněji pracovat. Mobilní počítačovou učebnu označili za technicky kvalitní a práci s ní za zábavnou. Žáci se dále vyjádřili, že programy Cabri II Plus a Cabri 3Dv2 jim umožnily lepší pochopení matematiky a geometrie, že práce v nich je baví a že tyto programy považují také za kvalitní. Dále žáci odpovídali na otázky ohledně programu Photoshop, který podle jejich názoru rozšířil jejich možnosti práce s grafikou. Považují jej za kvalitní software, se kterým je práce také baví. 21 (celkem 24)

22 ZÁVĚR Rizika realizovaného procesu inovace: Za hlavní riziko projektu bylo považováno riziko nízké motivace pedagogických pracovníků ke tvorbě vzdělávacích materiálů a jejich zpracování do elektronické podoby, nedostatečné kompetence pedagogických pracovníků v oblasti ICT dovedností nutných ke zpracování výukových materiálů. Realizační tým (kdo zajišťoval realizaci procesu inovace): Odpovědnost za vzdělávací modul č. 1 výpočetní technika: Mgr. Radek Honzík Mgr. Ladislav Pliml Mgr. Lucie Šmídová Odpovědnost za vzdělávací modul č. 2 český jazyk: Mgr. Hana Durajová Mgr. Libuše Hráchová Mgr. Eva Beránková Odpovědnost za vzdělávací modul č. 3 fyzika: Mgr. Radek Honzík Ing. Regina Voříšková Mgr. Martin Hanzelín Odpovědnost za vzdělávací č. 4 matematika: Mgr. Martin Hanzelín Ing. Regina Voříšková Bc. Michaela Němcová Odpovědnost za vzdělávací modul č. 5 zeměpis: Mgr. Irena Čáslavská Odpovědnost za vzdělávací modul č. 6 výtvarná výchova: Mgr. Zdeněk Špetka Odpovědnost za vzdělávací modul č. 7 hudební výchova: Mgr. Hana Peštová 22 (celkem 24)

23 Odpovědnost za vzdělávací modul č. 8 přírodopis a chemie: Mgr. Tomáš Zeithaml Př. Dagmar Holá Př. Ing. Věra Šafránková Př. + Ch. Udržitelnost realizovaného procesu inovace: Vzhledem ke vzdělávací strategii ZŠ Jižní předměstí Rokycany je udržitelnost a pokračování v inovaci procesu ICT nejen přáním, ale i nutností vzhledem k potřebě neustálého zlepšování a zvyšování kvality vzdělávání. Nové modulové programy a inovace budou zapracovány do ŠVP. Vytvořené sady vzdělávacích materiálů a získané zařízení informační technologie se staly běžnou součástí každodenní výuky a byly využity k oživení stávající výuky a pomohly zabránit stereotypnosti vzdělávání. Lze říci, že celý proces inovace v rámci realizace projektu je nadčasový, jedná se o nastartování inovovaného systému vzdělávání na základní škole, systému bez kterého si budoucnost školství nelze představit. Popis přidané hodnoty realizovaného procesu inovace, v čem je inovativní Inovativnost procesu inovace ICT na ZŠ Jižní předměstí Rokycany lze spatřit v konkrétních výstupech. Prostřednictvím činnosti realizačního týmu byl vytvořen zcela nový produkt, po kterém je poptávka, který napomůže modernizovat výchovně vzdělávací proces na základní škole a vyhovuje všem žákům. Produkt plně respektuje individuální zvláštnosti a potřeby každého jedince. Všechny výukové materiály má žák k dispozici a v dostupnosti na: Shrnutí Zkušeností s realizací inovativní výuky Cílové skupině žáků projekt přinesl možnost pracovat v lépe vybaveném školním prostředí (učebně) s využitím ICT možnost prací s využitím technického vybavení v návaznosti na zpracování dat, vhodnou motivaci pro perspektivní obory, v profesní orientaci rozvoj 23 (celkem 24)

24 technických dovedností a kompetencí, rozvoj syntetických a analytických schopností při práci s informacemi, lepší start do studia na VŠ (rozvinuté schopnosti využívat počítač v různých předmětech při řešení problémů), kooperativnost při řešení úloh syntetické chápání přírodních věd, včetně mezipředmětových vztahů - podporu pro nadané žáky. Cílové skupině pracovníků školy pedagogové - projekt přinesl podporu naplňování smyslu i obsahu ŠVP v lepších materiálních podmínkách, kooperaci mezi vyučujícími různých vzdělávacích oblastí, zvýšení kvalifikace v oboru ICT, neustálé zlepšování schopnosti tvorby vlastních DUM i větší využívání dalších zdrojů. Přílohy: Příloha č. 1 DVD s 8 vzdělávacími moduly a výstupy z procesu ověřování inovace (práce žáků) 24 (celkem 24)

5.3.1. Informatika pro 2. stupeň

5.3.1. Informatika pro 2. stupeň 5.3.1. Informatika pro 2. stupeň Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti - získat

Více

Základní škola Ilji Hurníka Opava, Ochranova 6 příspěvková organizace Modernizace vzdělávání na základní škole (Projektový záměr) OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost

Více

Projektový záměr k projektu Inovace výuky na ZŠ Třebechovice

Projektový záměr k projektu Inovace výuky na ZŠ Třebechovice Základní škola TŘEBECHOVICE pod Orebem, okres Hradec Králové příspěvková organizace, Na stavě 1079, 503 46 Třebechovice pod Orebem Projektový záměr k projektu Inovace výuky na ZŠ Třebechovice pro oblast

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie Předmět je vyučován v 6. ročníku s časovou dotací jedné vyučovací hodiny týdně. Žákům umožňuje získat základní dovednosti v ovládání výpočetní techniky a moderních

Více

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace P R O J E K T O V Ý Z Á M Ě R EU peníze školám Žadatel projektu: Název projektu: Název operačního programu: Prioritní osa programu: Název oblasti

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět:: INFORMATIKA A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu U vyučovacího předmětu informatika je časové vymezení dáno učebním plánem. V

Více

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Je realizována v předmětu Informatika. 5.4.1. Charakteristika vzdělávací oblasti Výuka informatiky umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti

Více

Závěrečná monitorovací zpráva zhodnocení projektu

Závěrečná monitorovací zpráva zhodnocení projektu Závěrečná monitorovací zpráva zhodnocení projektu Cílem projektu bylo prostřednictvím nových metod a nástrojů docílit zlepšení stavu vzdělávání na naší škole, a to prostřednictvím zkvalitnění a zefektivnění

Více

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE 5.4. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Je realizována v předmětu Informatika. 5.4.1. Charakteristika vzdělávací oblasti Výuka informatiky umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 3 INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE UČEBNÍ OSNOVY 3. 2 Informatika pro pokročilé Časová dotace 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Předmět informatika pro pokročilé doplňuje vzdělávací obsah předmětu

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie 05 Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 1 1 1 2 6 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Celkem Název předmětu

Více

IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Číslo výzvy: 21 Žádost o finanční podporu z OPVK IP oblasti podpory 1.4 Číslo prioritní osy: 7.

IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Číslo výzvy: 21 Žádost o finanční podporu z OPVK IP oblasti podpory 1.4 Číslo prioritní osy: 7. Základní škola s rozšířenou výukou výtvarné výchovy Teplice, Koperníkova 2592 IČO: 63788152, www.zskopernikova.cz PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Číslo operačního programu: Název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání

Více

Informace k realizaci projektu Kvalitní výuka (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost -EU)

Informace k realizaci projektu Kvalitní výuka (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost -EU) Informace k realizaci projektu Kvalitní výuka (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost -EU) Projekt Kvalitní výuka v ZŠ Senohraby (dále jen projekt) bude realizován v předpokládaném termínu

Více

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program 4.3. Informační a komunikační technologie Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast je realizována prostřednictvím vyučovacího předmětu Informatika. Informatika je zařazena do ŠVP jako povinný předmět

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Číslo výzvy: 21 Žádost o finanční podporu z OP VK - IP oblasti podpory 1.4 - unit costs Číslo prioritní osy: 7.1

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Číslo výzvy: 21 Žádost o finanční podporu z OP VK - IP oblasti podpory 1.4 - unit costs Číslo prioritní osy: 7.1 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR I. Souhrnné informace o projektu Číslo operačního programu: Název operačního programu: Číslo výzvy: 21 CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: Žádost o finanční podporu

Více

Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník

Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 1 0 1 0 0 2 Povinný Povinný Celkem Název předmětu Oblast Charakteristika předmětu

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. ( zpracovaný podle RVP ZV) ŠKOLA PRO KAŽDÉHO

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání. ( zpracovaný podle RVP ZV) ŠKOLA PRO KAŽDÉHO Č.j. 033 / 2007 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM pro základní vzdělávání ( zpracovaný podle RVP ZV) ŠKOLA PRO KAŽDÉHO Vzdělávací oblast : informační a komunikační technologie ( Informatika ) Adresa školy: Ředitelka:

Více

INOVACE VÝUKY V ZŠ DOLNÍ BŘEŽANY

INOVACE VÝUKY V ZŠ DOLNÍ BŘEŽANY PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPVK (oblast 1.4) VYKUK PATRON ZŠ A MŠ DOLNÍ BŘEŽANY INOVACE VÝUKY V ZŠ DOLNÍ BŘEŽANY Příjemce: ZŠ a MŠ Dolní Břežany 1 1) IDENTIFIKACE PŘEDKLADATELE PROJEKTU Název: ZŠ a MŠ Dolní Břežany

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Obor: 7941/41, Gymnázium všeobecné ( čtyřleté ) Učební osnovy pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium Vzdělávací

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dana Pražáková

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dana Pražáková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Dana Pražáková Kdo a co můţe ţádat: Oprávněný žadatel: základní škola se sídlem mimo hl. město Praha Jedna ZŠ může podat pouze 1 projekt Maximální možná částka

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu:

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Základní škola a Mateřská škola Verneřice, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola 2011 Název operačního programu: PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Ţadatel projektu: Základní škola a Mateřská škola Verneřice,

Více

IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol

IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol Číslo klíčové aktivity Název klíčové aktivity IV/1 Individualizace výuky pro zvýšení efektivity rozvoje matematické gramotnosti

Více

Informatika - 7. ročník

Informatika - 7. ročník Informatika - 7. ročník Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby, průřezová témata I. čtvrtletí - 9 h upravuje si základní uživatelské nastavení počítače, nastavuje si plochu, spořič,

Více

Informační a komunikační technologie Informatika 5.třída

Informační a komunikační technologie Informatika 5.třída Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Informační a komunikační technologie Informatika 5.třída Charakteristika předmětu V předmětu Informatika je realizován obsah vzdělávací oblasti Informační a komunikační

Více

EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM -

EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM - EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM... 1 CÍLE PROJEKTU... 2 KLÍČOVÉ AKTIVITY... 2 PROJEKTOVÝ TÝM... 6 HODNOCENÍ PROJEKTU... 6 VÝSTUPY PROJEKTU... 7 EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na

Více

Vyučovací předmět: informatika a výpočetní technika

Vyučovací předmět: informatika a výpočetní technika Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Obor: 7941/41, Gymnázium všeobecné ( čtyřleté ) Učební osnovy pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia (kvinta) a čtyřleté gymnázium

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola a Mateřská škola Žalany Název

Více

Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků.

Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků. PROJEKT 2 příloha Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků. Název oblasti podpory: Zvyšování kvality ve vzdělávání Předpokládaný termín

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

1. Učební osnovy. 1.1. Informační a komunikační technologie. ŠVP - učební osnovy - Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25

1. Učební osnovy. 1.1. Informační a komunikační technologie. ŠVP - učební osnovy - Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 1. Učební osnovy 1.1. Informační a komunikační technologie Charakteristika vzdělávací oblasti Oblast Informatika a informační a komunikační technologie (dále jen Informatika a ICT) na gymnáziu navazuje

Více

Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava

Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava Křesťanská základní škola Jihlava, nám. Svobody 1369 / 3, 586 01 Jihlava 1. 4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost Datum zahájení

Více

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673

Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Název vyučovacího předmětu: GRAFIKA NA PC (GRA Obor vzdělání: 18 20 M/01 Informační technologie Forma vzdělání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 154 (5 hodin týdně) Platnost: 1. 9. 2009

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Charakteristika vyučovacího předmětu:

VZDĚLÁVACÍ OBLAST INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE. Charakteristika vyučovacího předmětu: VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět I/IKTje zařazen samostatně v 6. - 9. ročníku v hodinové dotaci 1 hod. týdně. Svým obsahem navazuje na výuku

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět informatika se

Více

Projektová fiše pro velké projekty realizovatelné v rámci programové období EU 2014-2020

Projektová fiše pro velké projekty realizovatelné v rámci programové období EU 2014-2020 Projektová fiše pro velké projekty realizovatelné v rámci programové období EU 2014-2020 A. Nositel projektu A.1 Název nositele projektu Základní škola, Dobrá, okres Frýdek-Místek A.2 Adresa nositele projektu

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu: Rozumět si lépe, být si blíže Žadatel projektu:

Více

Učební osnovy ZŠ Petra Bezruče

Učební osnovy ZŠ Petra Bezruče Učební osnovy ZŠ Petra Bezruče Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Informační a komunikační technologie Informatika Charakteristika předmětu V předmětu Informatika je realizován obsah vzdělávací oblasti

Více

čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia

čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia DODATEK Č. 1 KE ŠKOLNÍMU VZDĚLÁVACÍMU PROGRAMU čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia Proč?... Proč ne? Škola: Ředitelka školy: Mgr. Ivana Vitisková Platnost dokumentu: od 1. 9. 2015 Dodatek

Více

Informační a komunikační technologie Informatika

Informační a komunikační technologie Informatika Učební osnovy Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Informační a komunikační technologie Informatika Charakteristika předmětu V předmětu Informatika je realizován obsah vzdělávací oblasti Informační

Více

CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ INFORMATIKA Ing. Irena Martinovská Vyučovací předmět informatika je zařazen samostatně ve 4. - 9. ročníku v hodinové dotaci 1 hodina týdně.

Více

Vzdělávací aktivity ve vzdělávání

Vzdělávací aktivity ve vzdělávání Vzdělávací aktivity ve vzdělávání dospělých Cíle výuky, učební cíl Cíl výuky zachycuje to, co má účastník na konci učební jednotky vědět nebo umět. Učební cíl tedy popisuje ne to, co lektoři chtějí nebo

Více

V tomto předmětu budou učitelé pro utváření a rozvoj klíčových kompetencí využívat zejména tyto strategie:

V tomto předmětu budou učitelé pro utváření a rozvoj klíčových kompetencí využívat zejména tyto strategie: Vyučovací předmět: ZEMĚPISNÁ PRAKTIKA Učební osnovy 2. stupně 5.3.2. ná praktika A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Časové vymezení vyučovacího

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO PROJEKTOVÝ ZÁMĚR OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Žadatel projektu Číslo projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu: Název oblasti podpory: Rozpočet projektu

Více

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie

4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie 4.3. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informační a komunikační technologie Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu

Více

Učební osnovy. Doplňující vzdělávací obory Informatika-volitelný předmět. Charakteristika předmětu. Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět :

Učební osnovy. Doplňující vzdělávací obory Informatika-volitelný předmět. Charakteristika předmětu. Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Učební osnovy Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Doplňující vzdělávací obory Informatika-volitelný předmět Charakteristika předmětu V předmětu Informatika je realizován obsah vzdělávací oblasti Informační

Více

5.4 INFORMATIKA 5.4.1 CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

5.4 INFORMATIKA 5.4.1 CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu 5.4 INFORMATIKA 5.4.1 CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Obsah vyučovacího předmětu Informatika je dán obsahem vzdělávací oblasti Informační a komunikační

Více

UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU INFORMATIKA

UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU INFORMATIKA UČEBNÍ OSNOVY VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU INFORMATIKA OBSAHOVÉ VYMEZENÍ Vyučovací předmět Informatika přináší poznatky a dovednosti v ovládání moderních informačních technologií, orientaci ve světě informací,

Více

Projektový záměr: EU peníze školám (aktualizováno k ) Škola pro život

Projektový záměr: EU peníze školám (aktualizováno k ) Škola pro život Projektový záměr: EU peníze školám (aktualizováno k 1.9.2012) Škola pro život CZ.1.07./1.4.00/21.3257 1. Cíle projektu: podpořená témata, vztah k ŠVP Projektový záměr byl zpracován na základě školního

Více

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie

ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie ŠVP Základní školy Vidče 2. stupeň Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Informatika 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Informatika je zařazena jako samostatný předmět v

Více

Vyučovací předmět: PRAKTIKA Z INFORMATIKY. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět: PRAKTIKA Z INFORMATIKY. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: PRAKTIKA Z INFORMATIKY A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Časové vymezení vyučovacího předmětu praktika z informatiky je podle

Více

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5.15 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 5. 15. 1 Charakteristika předmětu A. Obsahové vymezení: IVT se na naší škole vyučuje od tercie, kdy je cílem zvládnutí základů hardwaru, softwaru a operačního systému,

Více

Koncepce školy na období

Koncepce školy na období Základní škola a mateřská škola Špindlerův Mlýn Okružní 32, 543 51 Špindlerův Mlýn Koncepce školy na období 2016 2019 Obsah Plán dalšího rozvoje školy... 2 Hlavní strategické cíle a realizační plán...

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU INFORMATIKA (4 leté studium) 1. Obsahové vymezení Hlavním cílem předmětu je umožnit všem žákům dosažení pokročilé úrovně informační gramotnosti získat dovednosti v ovládání výpočetní

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

Projektový záměr Základní škola a mateřská škola Osová Bítýška. Charakteristika školního vzdělávacího programu

Projektový záměr Základní škola a mateřská škola Osová Bítýška. Charakteristika školního vzdělávacího programu Projektový záměr Základní škola a mateřská škola Osová Bítýška Viz pedagogická rada 25. listopadu 2010 a porada 5. listopadu 2010 Co je cílem projektu, která témata je potřeba na škole podpořit a proč

Více

Informační technologie

Informační technologie 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 1 1 1 0 0 0 3 Povinný Povinný Povinný Název předmětu Oblast Charakteristika

Více

Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ /0.0/0.0/17_047/

Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ /0.0/0.0/17_047/ Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Členové pracovní skupiny ve spolupráci s realizačním týmem identifikovali a popsali příčiny problémů ke každé prioritní

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Ţadatel projektu: Název projektu: Škola Tobě Název operačního

Více

1. Učební osnovy. 1.1. Informatika a informační a komunikační technologie. ŠVP - učební osnovy - Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25

1. Učební osnovy. 1.1. Informatika a informační a komunikační technologie. ŠVP - učební osnovy - Karlínské gymnázium, Praha 8, Pernerova 25 1. Učební osnovy 1.1. Informatika a informační a komunikační technologie Charakteristika vzdělávací oblasti Oblast Informatika a informační a komunikační technologie (dále jen Informatika a ICT) na gymnáziu

Více

Gymnázium Cheb brána na VŠ (čtyřletý vzdělávací program)

Gymnázium Cheb brána na VŠ (čtyřletý vzdělávací program) Gymnázium Cheb brána na VŠ (čtyřletý vzdělávací program) Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika a výpočetní technika čtyřletý cyklus Obsahové, časové a organizační vymezení Ve vyučovacím předmětu

Více

Informační a komunikační technologie Informatika volitelný předmět

Informační a komunikační technologie Informatika volitelný předmět Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět : Informační a komunikační technologie Informatika volitelný předmět Charakteristika předmětu V předmětu Informatika je realizován obsah vzdělávací oblasti Informační

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Základní škola Krásného 24 Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Anglický jazyk rozšířená výuka 1. stupeň Výuka je zaměřena převážně

Více

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h)

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) 2.1 Základy marketingové strategie (2,5h) Učitelé se seznámí se základní marketingovou terminologií a s možnými cestami rozvoje firmy. V

Více

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY:

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: ZŠ Háj ve Slezsku,okres Opava,příspěvková organizace Zaměření autoevaluace CÍLE KRITÉRIA Podmínky ke vzdělávání Zlepšovat materiální podmínky ke vzdělávání škole, Zabezpečení

Více

Vzdělávací obsah předmětu se skládá z tematických celků: Vyhledávání informací a komunikace Zpracování a využití informací

Vzdělávací obsah předmětu se skládá z tematických celků: Vyhledávání informací a komunikace Zpracování a využití informací Příloha č. 2 5.2.3. Informační a komunikační technologie 5.2.3.1. Informatika (In) a) Obsahové vymezení Předmět Informatika je součástí vzdělávací oblasti Informační a komunikační technologie a je vyučován

Více

Anotace IPn. Individuální projekt národní

Anotace IPn. Individuální projekt národní Anotace IPn Individuální projekty národní Číslo P: CZ.1.07 Název P: Číslo výzvy: Název výzvy: Prioritní osa: blast podpory: Typ Kód a název oblasti intervence: Název Předpokládané datum zahájení a ukončení

Více

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura)

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura) Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Dodatek č. Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor 63-4-M/02 Obchodní akademie, platného od. 9. 202 - platnost dodatku je od. 9. 206 Informační a komunikační technologie je

Více

Prezentace individuálního projektu národního

Prezentace individuálního projektu národního Prezentace individuálního projektu národního Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é aktivity z PD OP VK: Název Příjemce dotace: Partneři projektu (pokud jsou relevantní):

Více

Charakteristika vzdělávací oblasti

Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační

Více

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie. Informační a komunikační technologie Oblast Předmět Období Časová dotace Místo realizace Charakteristika předmětu Průřezová témata Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 5. 6. ročník 1 hodina týdně počítačová

Více

ZŠ a MŠ Brno, Blažkova 9

ZŠ a MŠ Brno, Blažkova 9 ZŠ a MŠ Brno, Blažkova 9 EU PENÍZE ŠKOLÁM Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Individualizace

Více

Moderní škola, moderní výuka. EU peníze středním školám

Moderní škola, moderní výuka. EU peníze středním školám Projektový záměr Moderní škola, moderní výuka EU peníze středním školám Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo operačního programu: 7.1 Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání

Více

6.4 Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika

6.4 Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika 6.4 Charakteristika vyučovacího předmětu Informatika Vyučovací předmět Informatika je realizován v rámci ŠVP na 1. stupni ZŠ (5. ročník) s časovou týdenní dotací 1 hodina. Na 2. stupni ZŠ je realizována

Více

INFORMATIKA. Oddíl E učební osnovy XIII.1.A

INFORMATIKA. Oddíl E učební osnovy XIII.1.A INFORMATIKA Oddíl E učební osnovy XIII.1.A Charakteristika předmětu: INFORMATIKA v nižším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Informatika pro nižší stupeň víceletého

Více

Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Učební osnovy pro nižší stupeň osmiletého gymnázia

Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Učební osnovy pro nižší stupeň osmiletého gymnázia Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné ( osmileté ) Učební osnovy pro nižší stupeň osmiletého gymnázia Vzdělávací oblast: Informatika a informační a komunikační technologie Vzdělávací

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT. určený pro praktickou školu jednoletou ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ŠKOLA PRO ŽIVOT určený pro praktickou školu jednoletou CHARAKTERISTIKA OBORU Charakteristika oboru vzdělání Praktická škola jednoletá umožňuje střední vzdělávání žákům se středně

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od s výhledem do )

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od s výhledem do ) STŘEDNÍ ŠKOLA ODĚVNÍHO A GRAFICKÉHO DESIGNU, LYSÁ NAD LABEM, Stržiště 475 IČO: 00663565, IZO: 150068654 Tel.: 325 551 074, email: sekretariat@ogdlysa.cz, www.ogdlysa.cz KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY (od 1. 9.

Více

Inovace ICT kurikula. SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň

Inovace ICT kurikula. SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň Inovace ICT kurikula SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň 16.10. 2017 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky digitálních technologií

Více

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP

Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP 1 Aktivity z návrhové části KAP, jejichž realizaci uvítáte na území MAP KLÍČOVÁ TÉMATA Polytechnické vzdělávání Čtenářská a matematická gramotnost Kariérové poradenství 2 KAP Implementační projekty aktivity

Více

Revize ICT kurikula, rok dva. Počítač ve škole Nové Město na Moravě

Revize ICT kurikula, rok dva. Počítač ve škole Nové Město na Moravě Revize ICT kurikula, rok dva Počítač ve škole Nové Město na Moravě 27. 3. 2018 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky digitálních technologií

Více

Volitelný předmět INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

Volitelný předmět INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Volitelný předmět INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: - realizován v 7., 8. a 9. ročníku - žáci v 7. ročníku navazují

Více

Obecná priorita A15: Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti cizích jazyků

Obecná priorita A15: Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti cizích jazyků KLÍČOVÉ TÉMA ROZVOJ VÝUKY CIZÍCH JAZYKŮ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A15: Zvyšování kompetencí pedagogických pracovníků v oblasti cizích jazyků Obecný cíl A15.1: Dosáhnout zvýšení

Více

VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE

VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE Vyučování a učení činnost učitele činnost žáka učením si žáci osvojují vědomosti, dovednosti, návyky, ale i postoje a rozvíjí své schopnosti = kompetence veškerý vzdělávací

Více

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN

HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN HODNOCENÍ UKONČENÝCH IPN ZÁVĚREČNÁ EVALUAČNÍ ZPRÁVA Příloha č. 2: Diagramy teorie změn hodnocených IPn v rámci projektu Hodnocení ukončených IPn TEORIE ZMĚNY: METODICKÁ PODPORA RŮSTU KVALITY UČITELSKÉ

Více

Název projektu : Modernizace metod výuky technických předmětů a výuky cizích jazyků technických předmětů

Název projektu : Modernizace metod výuky technických předmětů a výuky cizích jazyků technických předmětů Název projektu : Modernizace metod výuky technických předmětů a výuky cizích jazyků technických předmětů Název programu : Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu

Více

Cíl projektu. Číslo výzvy: 21. Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Prioritní osa: 1 Počáteční vzdělávání

Cíl projektu. Číslo výzvy: 21. Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Prioritní osa: 1 Počáteční vzdělávání Číslo výzvy: 21 Základní škola Mistra Jana Husa a Mateřská škola Husinec 384 21 Husinec, Kostnická 227 / IČO 47 258 365 / tel.388 331 234/ E-mail: reditel@zshusinec.cz/ Web: www.zshusinec.cz / Registrační

Více

Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU

Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU Přehled vhodných Oblastí podpory Operačního programu vzdělávání pro konkurenceschopnost na PrF MU Níže uvedený text se týká podporovaných aktivit jednotlivých Oblastí podpory tak, jak vyplývá z obecného

Více

Základní škola a Mateřská škola Ždírec nad Doubravou Chrudimská Ždírec nad Doubravou Hrátky Kř

Základní škola a Mateřská škola Ždírec nad Doubravou Chrudimská Ždírec nad Doubravou Hrátky Kř Základní škola a teřská škola Ždírec nad Doubravou Chrudimská 77 5 6 Ždírec nad Doubravou Učební plán školní rok 0/ Vzdělávací oblasti Vyuč. př. Český jazyk a literatura. stupeň.a.b.c.a.b.a.b.a.b 5.A 5.B.

Více

DVPP - šablony pro MŠ

DVPP - šablony pro MŠ srpen 2017 Přehled programů DVPP vhodných pro projekty zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ Vzdělávací institut Středočeského kraje již od září 2016 připravuje v pololetních programových

Více

V.3. Informační a komunikační technologie

V.3. Informační a komunikační technologie 1/6 V.3. Informační a komunikační technologie V.3. II 2. stupeň V.3. II. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět je zařazen v hodinové dotaci do ročníku. Žáci mohou být

Více

PROJEKT DUMIN. Souhrnné informace o projektu. Číslo operačního programu: CZ. 1.07. Číslo výzvy: 34. Číslo prioritní osy: 7.1

PROJEKT DUMIN. Souhrnné informace o projektu. Číslo operačního programu: CZ. 1.07. Číslo výzvy: 34. Číslo prioritní osy: 7.1 PROJEKT DUMIN VOŠ, OA, SPgŠ a SZŠ Most se stala k 1. 6. 2012 příjemcem dotace operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost pro zlepšení podmínek pro vzdělávání na střední škole. Souhrnné informace

Více

Návrh a realizace modulového. učitelů v Moravskoslezském kraji. Ing. Eva Burianová, Ph.D.

Návrh a realizace modulového. učitelů v Moravskoslezském kraji. Ing. Eva Burianová, Ph.D. Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v Moravskoslezském kraji Ing. Eva Burianová, Ph.D. Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v Moravskoslezském kraji

Více

Strategie digitálního vzdělávání na pomoc při změnách kurikula. Počítač ve škole Nové Město na Moravě

Strategie digitálního vzdělávání na pomoc při změnách kurikula. Počítač ve škole Nové Město na Moravě Strategie digitálního vzdělávání na pomoc při změnách kurikula Počítač ve škole Nové Město na Moravě 28. 3. 2018 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky

Více