Simulace elektrostatického pole při experimentálním zjišťování průrazné pevnosti transformátorového oleje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Simulace elektrostatického pole při experimentálním zjišťování průrazné pevnosti transformátorového oleje"

Transkript

1 Konference ANSYS 2009 Simulace elektrostatického pole při experimentálním zjišťování průrazné pevnosti transformátorového oleje Martin Marek, Radoslav Špita VŠB-TU Ostrava, FEI, Katedra elektrických strojů a přístrojů Abstract: The paper contains the experimental analysis results focused on temperature effects determination on values of electrics breakdown strength of type s transformer oil with simulation of electrostatic field of electrode system area by software ANSYS. The paper publishes the results achieved within Diploma Thesis solution. Keywords: Transformer oil, electrical breakdown strength of oil, effect of temperature. 1. Úvod Významnou část transformátorů a tlumivek určených pro vnější prostředí tvoří uzavřená nádoba v níž je uložen vlastní magnetický obvod s vinutím transformátoru nebo tlumivky a dále pak olej jakožto vlastní chladící a izolační médium. Provedení těchto transformátorů se značně liší především podle hladiny napětí, výkonu transformátoru, návrhu a konstrukce výrobce a to především v provedení chladících prvků nádoby. Lze se tak setkat s nádobou s chladícími žebry v podobě vlnovce, trubkovými chladiči, nebo jinými průtočně radiačními prvky. Základní izolačně chladící princip však zůstává stejný. Samotný chladící efekt využívá tepelné roztažnosti oleje. Objemová změna oleje ohřívajícího se vinutím a magnetickým obvodem způsobuje jeho menší specifickou hmotnost a tím vztlakové vytlačovaní teplého oleje vzhůru společně s přetlakováním uzavřeného objemu oleje v nádobě. Olej v blízkosti chladicích elementů je ochlazován odvodem tepla do okolí a takto ochlazený olej opačně proudí ke dnu. Výsledkem tohoto procesu je cirkulace oleje uvnitř nádoby. Výpočtově a návrhově tento proces komplikují především značně se měnící parametry oleje na teplotě, jako například samotná tepelná roztažnost a viskozita. Významný vliv na chladící účinek má rovněž i stav oleje a proces jeho stárnutí. Podstatným parametrem oleje pro správnou činnost takového transformátoru je rovněž elektrická pevnost. Obecně se uvádí že elektrická pevnost transformátorového oleje dosahuje vysokých hodnot cca 10x kv/mm. Tato elektrická pevnost však silně závisí na mnoha parametrech, na stavu oleje, jeho čistotě, množství obsažené vody, rozpuštěných látek, obsahu plynů, teplotě, atd. Podrobnější popis a rozbor všech těchto jevů nelze uvést v tomto příspěvku. Základním parametrem který velmi výrazně ovlivňuje snad všechny podstatné parametry transformátorových olejů je teplota. Tento příspěvek je věnován popisu a výsledkům experimentální práce zaměřené na zjišťovaní vlivu teploty na velikost průrazné pevnosti typového transformátorového oleje. Závislost průrazné pevnosti tr. olejů je totiž poněkud specifická a uvádí se že v oblasti klimatických teplot průrazná pevnost s rostoucí teplotou výrazně narůstá.

2 TechSoft Engineering & SVS FEM 2. CÍLE A POPIS EXPERIMENTÁLNÍ ANALÝZY Cílem experimentální analýzy bylo posoudit vliv teploty na velikost průrazného napětí typového čistého transformátorového oleje který je dostupný na českém trhu a je rovněž prakticky aplikován a průmyslově využíván. Pro vlastní experiment byl vybrán minerální neinhibovaný transformátorový olej Shell Diala D používaný jednou firmou pro chlazení VN zhášecích tlumivek. Základní fyzikální a chemické vlastnosti tohoto oleje jsou uvedeny v následující tabulce, podrobnější informace lze nalézt například [1]. Shell Diala D: Fyzikální stav : Kapalina za běžných teplot Barva: Světle žlutá Zápach: Charakteristický pro minerální oleje Bod tuhnutí: -60 C Bod vzplanutí: 136 C Bod varu: > 280 C Samozápalná teplota: > 320 C (typická) Kinetická viskozita: 10,2 mm 2 /s při 40 C Tlak par <0,5 Pa při 20 C hustota 887 kg/m 3 při 15 C Rozpustnost ve vodě zanedbatelná Tab. 1. Základní parametry oleje Shell Diala D. Pro vlastní testovaní průrazné pevnosti oleje byla připravena uzavřená skleněná nádoba s elektrodovým systémem jak je patrné z obr.č.1. Elektrody byly vyrobeny z mosazných tyčí průměru 8mm s polokulovým zakončených o poloměru 4mm. Nosná část elektrod umožňující nastavení vzdálenosti elektrod pak byla vyrobena ze sklotextitu a hliníkových dílců. Obr. 1. Provedení testovací nádoby a elektrodového systému Uspořádání napájecího a měřícího systému je patrné z obr.č.2 a následného schématu zapojení. Základní části tohoto obvodu tvoří, VN transformátor s regulačním autotransformátorem, VN sonda AC-25kV s převodem 1000:1 a impedančním přizpůsobením pro multimetry, blok měření proudu v podobě přesný snímací rezistor a multimetr. Jako zdroj VN napětí byl použit VN rozptylový transformátor určený pro napájení neonových trubic 230V/10kV s maximálním výstupním proudem 100mA. Výhodou tohoto transformátoru je vysoká bezpečnost, malý výstupní proud a výkon po zapálení oblouku. Nevýhodou je pak ne zcela harmonický sinusový průběh výstupního napětí.

3 Konference ANSYS 2009 Obr. 2. Uspořádání a schéma zapojení napájecího a měřícího systému 3. POPIS PROVEDENÝCH EXPERIMENTÁLNÍCH MĚŘENÍ Vlastní měření průrazné pevnosti uvedeného transformátorového oleje bylo rozděleno do dvou částí: část A) Měření při pokojové teplotě pro různé vzdálenosti elektrod část B) Měření pro různé teploty oleje při konstantní vzdálenosti elektrod Popis a výsledky části A) Průrazná pevnost oleje pro různou vzdálenost elektrod První část měření průrazné pevnosti byla tedy provedena za standartních laboratorních klimatických podmínek při teplotě oleje a okolí 20 C. Cílem této části bylo pomocí opakovaných měření stanovit velikost průrazného napětí a elektrické pevnosti oleje při nastavených různých vzdálenostech elektrod d= 0.2, 0.3, 0.4, 0.5 mm. Uspořádání měřícího pracoviště odpovídá obr.č2. Měření průrazné pevnosti bylo na každé vzdálenosti elektrod 5x opakováno. Při každém testu bylo zatěžovací napětí postupně pozvolna zvyšováno v krocích 500V. Každý krok při tomto zvyšovaní napětí byl ponechán po dobu 15s a byl při něm odečten efektivní proud procházející dielektrikem. Výsledky hodnot průrazného napětí zjištěné při těchto testech jsou uvedeny v tabulce č.2 v následujícím grafu na obr.č.3 jsou tyto údaje vyneseny graficky. vzdálenost elektrod (mm) Test1 Test2 Test3 Test4 Test5 Up-ave [kv] 0,2mm 2,5 3,5 4,5 4 5,5 4 0,3mm 8 7, ,4mm ,4 0,5mm No No No No No No Tab. 2. Hodnoty průrazných napětí pro jednotlivé testy (efektivní hodnoty).

4 TechSoft Engineering & SVS FEM Obr. 3. Velikost změřeného průrazného napětí při jednotlivých testech Obr. 4. Ukázka velikosti proudu před průrazem pro měření d=0,4mm Popis a výsledky části B) Průrazná pevnost oleje v závislosti na teplotě Druhá a hlavní experimentální část měření průrazné pevnosti byla zaměřena na zjišťování vlivu teploty na velikost průrazného napětí a elektrické pevnosti oleje. Měření bylo provedeno za pomocí klimatické komory za účelem přesného nastavení a stabilizace teploty oleje. Použita byla klimatická komora Vötsch VC 4018 umožňující nastavit a stabilizovat teplotu v komoře v rozsahu -40 až 180 C. Provedení klimatické komory a upořádání pracoviště je uvedeno na obr.č.5. Vlastní měření průrazné pevnosti oleje bylo provedeno pro teploty v rozsahu -35 až 100 C. Jednotlivé nastavené teploty byly -35, -20, 0, 20, 40, 60, 80, 100 C. Po dosažení požadované teploty v komoře byla vždy ponechána stabilizační doba minimálně 60min. Vzdálenost elektrod při tomto měření byla konstantní d=0.4mm. Měření při každé teplotě bylo rovněž 5x opakováno. Postup napěťového zatěžovaní byl stejný jako v předešlém případě, postupným zvyšováním napětí s krokem 500V a měřením proudu dielektrika. Dosažené výsledky průrazné pevnosti zjištěné v jednotlivých testech v závislosti na teplotě jsou uvedeny v tabulce a grafu na následující straně.

5 Konference ANSYS 2009 Obr. 5. Uspořádání pro měření teplotní závislosti Up s klimatickou komoru Teplota T [ C] Up-ave [kv] No , ,5 11,5 11, , ,5 10,5 8,4 40 No 8,5 No 8 6,5 7, , ,9 0 5, ,5 5, ,5 4 4,1-35 5,5 3 2,5 2,5 3 3,3 Tab. 3. Hodnoty průrazného napětí pro jednotlivé testy a teploty Obr. 6. Velikost změřeného průrazného napětí a pevnosti pro jednotlivé testy a teploty oleje Z uvedených výsledků je patrné, že pro určité teploty a opakování testů se velikost průrazného napětí v některých případech značně mění. Toto je způsobeno procesy a změnami složení oleje po provedení zápalu a hoření oblouku v oleji. Olej je hořením oblouku rozkládán a zplyňován, rovněž dochází k lokálnímu ohřátí oleje a opalovaní elektrod. Vzniklé nečistoty a další vlivy tak ovlivňují výsledky dalšího testu. Hlavním závěrem uvedených experimentů je potvrzení faktu že průrazná pevnost oleje v daném teplotním rozsahu s rostoucí teplotou stoupá. Prověření tohoto jevu bylo základním cílem práce.

6 TechSoft Engineering & SVS FEM Následující graf znázorňuje střední velikosti změřených proudů dielektrikem před průrazem, zjištěných z jednotlivých testů provedených na daných teplotách oleje. Obr. 7. Velikost proudu před průrazem pro jednotlivé testované teploty 4. KONTROLNÍ SIMULACE ELEKTROSTATICKÉHO POLE Další část práce byla zaměřena na posouzení velikosti a rozložení elektrostatického pole elektrodového systému použitého pro experimentální testování průrazné pevnosti oleje. Za tímto účelem byl připraven 2D axisymetrický model rozměry odpovídající skutečné konfiguraci elektrod. Provedení modelu je ukázáno na obr.č.8. Uvedený model byl vytvořen a počítán v FEM software ANSYS-Emag. Vlastní výpočet rozložení elektrostatického pole byl proveden statickou analýzou s respektováním kapacitní sítě. Zátěžné napětí bylo aplikováno v rozsahu 1-15 kv s krokem 1kV. Modelové zátěžné napětí tak odpovídá maximálním hodnotám z efektivních hodnot získaných při měření. Uvedený model odpovídá vzdálenosti elektrod d=0,4mm. Obr. 8. Ukázky provedení výpočtového modelu Ukázky vypočteného rozložení elektrostatického pole pro zvolené hodnoty napětí jsou uvedeny v následující tabulce. Z uvedených výsledků je dobře patrná velikost a rozložení intenzity elektrostatického pole namáhající olej v oblasti elektrodové testovací mezery.

7 Konference ANSYS 2009 Elektrický potenciál U(kV) (celí model, stupnice 0-15kV) Intenzita el. pole (V/m) (detail mezery, stupnice 0-40 kv/mm) Umax = V Umax = V Umax = V Tab. 4. Ukázky vypočteného rozložení el.stat. pole pro zátěžné napětí 5,10,15 kv

8 TechSoft Engineering & SVS FEM Uvedených výsledků simulace elektrostatického pole lze vhodně využít pro kontrolu případně korekci určení průrazné elektrické pevnosti zjištěné při měřené. Pro porovnání je v následující tabulce uveden příklad porovnání lineárně určené průrazné pevnosti určené pro měření průrazného napětí na vzdálenosti elektrod 0,4mm a základní teplotu s výsledky vypočtené intenzity elektrostatického pole modelově pro odpovídající zatěžovací napětí. Up-ef (kv) Hodnoty z měření Up-max (kv) Ep-lin (kv/mm) Umod-max (kv) Hodnoty z modelové simulace Ep-max In gap (kv/mm) Ep-avg In gap (kv/mm) 10,4 14,7 36, Tab. 5. Porovnání typové elektrické pevnosti oleje určené z měření a FEM simulace Jak je patrné z uvedené tabulky je shoda určení elektrické pevnosti lineárním dělením v tomto případě velmi vysoká, jak potvrzují výsledky dosažené pomocí FEM simulace. 5. ZÁVĚR Příspěvek publikuje výsledky analýzy zaměřené na experimentální zjišťovaní průrazné pevnosti typového transformátorového oleje a především zjišťování vlivu teploty na průraznou pevnost tohoto oleje. Uvedené výsledky prezentují časově náročnou experimentální práci. Experimentálně zjištěná teplotní závislost průrazné pevnosti oleje potvrzuje teoreticky publikovaný jev nárůstu průrazné pevnosti s rostoucí teplotou v teplotním rozsahu -35 až 100 C. Číselné vyjádření teplotní změny je patrné z uvedených tabulek a grafů. Jednoduše lze konstatovat že průrazná pevnost u testovaného oleje se při teplotě 100 C oproti teplotě -35 C zvýší 3,5x. Nutno poznamenat že uvedené experimentální měření nebylo koncipováno pro přesné měření elektrické pevnosti dle normovaných standardů, ale za účelem prověření vlivu teploty na průraznou pevnost typového transformátorového oleje. Podrobnější informace lze nalézt ve vlastní diplomové práci nebo uvedených odkazech. 6. Reference 1. Špita, R: Experimentální zjišťování průrazné pevnosti - Kapalné izolanty. Diplomová práce, VŠB-TU Ostrava, FEI, Kat-453, Veverka, A.: Technika vysokých napětí, SNTL, Praha, Mentlík, V.: Dielektrické prvky a systémy, BEN, Praha, 2006

Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy

Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy Konference ANSYS 2009 Simulace oteplení typového trakčního odpojovače pro různé provozní stavy Regina Holčáková, Martin Marek VŠB-TUO, FEI, Katedra elektrických strojů a přístrojů Abstract: Paper focuses

Více

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy

Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy Proudění vzduchu v chladícím kanálu ventilátoru lokomotivy P. Šturm ŠKODA VÝZKUM s.r.o. Abstrakt: Příspěvek se věnuje optimalizaci průtoku vzduchu chladícím kanálem ventilátoru lokomotivy. Optimalizace

Více

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky

Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky Konference ANSYS 2009 Numerické řešení proudění stupněm experimentální vzduchové turbíny a budících sil na lopatky J. Štěch Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení jstech@kke.zcu.cz

Více

Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla

Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla Konference ANSYS 2009 Numerická simulace přestupu tepla v segmentu výměníku tepla M. Kůs Západočeská univerzita v Plzni, Výzkumné centrum Nové technologie, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Abstract: The article

Více

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky

CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky Konference ANSYS 011 CFD simulace teplotně-hydraulické charakteristiky na modelu palivové tyči v oblasti distanční mřížky D. Lávička Západočeská univerzita v Plzni, Katedra energetických strojů a zařízení,

Více

ELEKTRICKÉ STROJE. Laboratorní cvičení LS 2013/2014. Měření ztrát 3f transformátoru

ELEKTRICKÉ STROJE. Laboratorní cvičení LS 2013/2014. Měření ztrát 3f transformátoru Fakulta elektrotechnická KATEDRA ELEKTROMECHANIKY A VÝKONOVÉ ELEKTRONIKY ELEKTRICKÉ STROJE Laboratorní cvičení LS 2013/2014 Měření ztrát 3f transformátoru Cvičení: Po 11:10 12:50 Měřící tým: Petr Zemek,

Více

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA

LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA LABORATORNÍ PROTOKOL Z PŘEDMĚTU SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA Transformátor Měření zatěžovací a převodní charakteristiky. Zadání. Změřte zatěžovací charakteristiku transformátoru a graficky znázorněte závislost

Více

ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ

ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ ZKUŠEBNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ Rok vzniku: 29 Umístěno na: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního ženýrství, Technická 2, 616 69 Brno, Hala C3/Energetický ústav

Více

Pracovní list žáka (ZŠ)

Pracovní list žáka (ZŠ) Pracovní list žáka (ZŠ) Účinky elektrického proudu Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Elektrický proud jako jev je tvořen uspořádaným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud

Více

Účinky elektrického proudu. vzorová úloha (SŠ)

Účinky elektrického proudu. vzorová úloha (SŠ) Účinky elektrického proudu vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1. Teoretický úvod Elektrický proud jako jev je tvořen uspořádaným pohybem volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud jako

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 1: Kondenzátor, mapování elektrického pole

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 1: Kondenzátor, mapování elektrického pole FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 5.5.2011 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 4 Ročník a kroužek: Pa 9:30 Spolupracovníci: Jana Navrátilová Hodnocení: Úloha 1: Kondenzátor, mapování

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření magnetických veličin, část 3-9-3

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření magnetických veličin, část 3-9-3 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření magnetických veličin, část 3-9-3 Číslo projektu: CZ..07/.5.00/34.0093 Název projektu: Inovace výuky na VOŠ a SPŠ Šumperk Šablona: III/ Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Měření vlastností střídavého zesilovače

Měření vlastností střídavého zesilovače Vysoká škola báňská Technická universita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Základy elektroniky ZEL Laboratorní úloha č. Měření vlastností střídavého zesilovače Datum měření: 1. 11. 011 Datum

Více

Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava MĚŘENÍ NA JEDNOFÁZOVÉM TRANSFORMÁTORU.

Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava MĚŘENÍ NA JEDNOFÁZOVÉM TRANSFORMÁTORU. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB - TU Ostrava MĚŘENÍ NA JEDNOFÁZOVÉM ANSFORMÁTORU Návod do měření Ing. Václav Kolář Ing. Vítězslav Stýskala Leden 997 poslední úprava leden

Více

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE

TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE TEPLOTNÍHO POLE V MEZIKRUHOVÉM VERTIKÁLNÍM PRŮTOČNÉM KANÁLE OKOLO VYHŘÍVANÉ NEREZOVÉ TYČE Autoři: Ing. David LÁVIČKA, Ph.D., Katedra eneegetických strojů a zařízení, Západočeská univerzita v Plzni, e-mail:

Více

1.1 Měření parametrů transformátorů

1.1 Měření parametrů transformátorů 1.1 Měření parametrů transformátorů Cíle kapitoly: Jedním z cílů úlohy je stanovit základní parametry dvou rozdílných třífázových transformátorů. Dvojice transformátorů tak bude podrobena měření naprázdno

Více

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu:

Petr Myška Datum úlohy: Ročník: první Datum protokolu: Úloha číslo 1 Zapojení integrovaného obvodu MA 785 jako zdroje napětí a zdroje proudu Úvod: ílem úlohy je procvičit techniku měření napětí a proudu v obvodové struktuře, měření vnitřní impedance zdroje,

Více

Analýza dynamické charakteristiky zkratové spouště jističe nn

Analýza dynamické charakteristiky zkratové spouště jističe nn Konference ANSYS 2009 Analýza dynamické charakteristiky zkratové spouště jističe nn Ing. Petr Kačor, Ph.D., Ing. Martin Marek, Ph.D. VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra elektrických

Více

1.1 Paralelní spolupráce transformátorů stejného nebo rozdílného výkonu

1.1 Paralelní spolupráce transformátorů stejného nebo rozdílného výkonu 1.1 Paralelní spolupráce transformátorů stejného nebo rozdílného výkonu Cíle kapitoly: Cílem úlohy je ověřit teoretické znalosti při provozu dvou a více transformátorů paralelně. Dalším úkolem bude změřit

Více

Úloha 1: Kondenzátor, mapování elektrostatického pole

Úloha 1: Kondenzátor, mapování elektrostatického pole Úloha 1: Kondenzátor, mapování elektrostatického pole FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 19.4.2010 Jméno: František Batysta Pracovní skupina: 5 Ročník a kroužek: 2. ročník, pond. odp.

Více

Diagnostika a zkušebnictví

Diagnostika a zkušebnictví Diagnostika a zkušebnictví 1 Technická diagnostika Diagnostika izolačních systémů elektrických strojů Izolační systém z hlediska spolehlivosti je nejslabším místem Spolehlivost je pravděpodobnost, že v

Více

6 Měření transformátoru naprázdno

6 Měření transformátoru naprázdno 6 6.1 Zadání úlohy a) změřte charakteristiku naprázdno pro napětí uvedená v tabulce b) změřte převod transformátoru c) vypočtěte poměrný proud naprázdno pro jmenovité napětí transformátoru d) vypočtěte

Více

Korekční křivka napěťového transformátoru

Korekční křivka napěťového transformátoru 8 Měření korekční křivky napěťového transformátoru 8.1 Zadání úlohy a) pro primární napětí daná tabulkou změřte sekundární napětí na obou sekundárních vinutích a dopočítejte převody transformátoru pro

Více

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu

Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Konference ANSYS 2009 Numerická simulace sdílení tepla v kanálu mezikruhového průřezu Petr Kovařík Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 22, 306 14 Plzeň, kovarikp@ntc.zcu.cz Abstract: The paper

Více

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky

Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 Modul 3 Základy elektrotechniky Tématické okruhy teoretických zkoušek Part 66 1 3.1 Teorie elektronu 1 1 1 Struktura a rozložení elektrických nábojů uvnitř: atomů, molekul, iontů, sloučenin; Molekulární struktura vodičů, polovodičů a

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 11: Termická emise elektronů

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE. Úloha 11: Termická emise elektronů FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 15.4.2011 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 4 Ročník a kroužek: Pa 9:30 Spolupracovníci: Jana Navrátilová Hodnocení: Úloha 11: Termická emise elektronů

Více

Stanovení hustoty pevných a kapalných látek

Stanovení hustoty pevných a kapalných látek 55 Kapitola 9 Stanovení hustoty pevných a kapalných látek 9.1 Úvod Hustota látky ρ je hmotnost její objemové jednotky, definované vztahem: ρ = dm dv, kde dm = hmotnost objemového elementu dv. Pro homogenní

Více

Karel Hlava. Klíčová slova: dvanáctipulzní usměrňovač, harmonické primárního proudu, harmonické usměrněného napětí, dělení usměrněného proudu.

Karel Hlava. Klíčová slova: dvanáctipulzní usměrňovač, harmonické primárního proudu, harmonické usměrněného napětí, dělení usměrněného proudu. Karel Hlava Důsledky nesymetrie fázových reaktancí obou sekcí transformátoru dvanáctipulzního usměrňovače ČD z hlediska jeho EMC vůči napájecí síti a trakčnímu vedení Klíčová slova: dvanáctipulzní usměrňovač,

Více

NÁZEV ZAŘÍZENÍ: EXPERIMENTÁLNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH

NÁZEV ZAŘÍZENÍ: EXPERIMENTÁLNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH NÁZEV ZAŘÍZENÍ: EXPERIMENTÁLNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HODNOCENÍ SKRÁPĚNÝCH TRUBKOVÝCH SVAZKŮ (ATMOSFÉRICKÝ STAND) ROK VZNIKU: 203 UMÍSTĚNÍ: VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ, FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ, TECHNICKÁ

Více

1. Úvod do problematiky - motivace. 2. Mechanické provedení termostatu

1. Úvod do problematiky - motivace. 2. Mechanické provedení termostatu Vzduchový termostat 1. Úvod do problematiky - motivace Jedním z největších problémů, s kterými je třeba se při přesných měření vypořádat, je vliv teploty na měřenou veličinu či měřený objekt, resp. vliv

Více

7 Měření transformátoru nakrátko

7 Měření transformátoru nakrátko 7 7.1 adání úlohy a) změřte charakteristiku nakrátko pro proudy dané v tabulce b) vypočtěte poměrné napětí nakrátko u K pro jmenovitý proud transformátoru c) vypočtěte impedanci nakrátko K a její dílčí

Více

Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící, výpočetní a regulační technice. Má napěťové zesílení alespoň A u

Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící, výpočetní a regulační technice. Má napěťové zesílení alespoň A u Fyzikální praktikum č.: 7 Datum: 7.4.2005 Vypracoval: Tomáš Henych Název: Operační zesilovač, jeho vlastnosti a využití Teorie úlohy: Operační zesilovač je elektronický obvod, který se využívá v měřící,

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

Příloha 3 Určení parametrů synchronního generátoru [7]

Příloha 3 Určení parametrů synchronního generátoru [7] Příloha 3 Určení parametrů synchronního generátoru [7] Příloha 3.1 Měření charakteristiky naprázdno a nakrátko synchronního stroje Měření naprázdno: Teoretický rozbor: při měření naprázdno je zjišťována

Více

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU

ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU 2. Konference Klimatizace a větrání 212 OS 1 Klimatizace a větrání STP 212 ÚSPORY ENERGIE PŘI CHLAZENÍ VENKOVNÍHO VZDUCHU Vladimír Zmrhal ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Vladimir.Zmrhal@fs.cvut.cz

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření hladiny 2 P-10b-hl ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Hladinoměry Principy, vlastnosti, použití Jedním ze základních

Více

Popis softwaru VISI Flow

Popis softwaru VISI Flow Popis softwaru VISI Flow Software VISI Flow představuje samostatný CAE software pro komplexní analýzu celého vstřikovacího procesu (plnohodnotná 3D analýza celého vstřikovacího cyklu včetně chlazení a

Více

Tomáš Syka Komořanská 3118, Most Česká republika

Tomáš Syka Komořanská 3118, Most Česká republika SOUČINITEL PŘESTUPU TEPLA V MAKETĚ PALIVOVÉ TYČE ZA RŮZNÝH VSTUPNÍH PARAMETRŮ HLADÍÍHO VZDUHU SVOČ FST 2008 Tomáš Syka Komořanská 38, 434 0 Most Česká republika ABSTRAKT Hlavním úkolem této práce bylo

Více

15 DEGRADACE IZOLAČNÍCH SYSTÉMŮ TOČIVÝCH STROJŮ ELEKTRICKÉ STROMEČKY

15 DEGRADACE IZOLAČNÍCH SYSTÉMŮ TOČIVÝCH STROJŮ ELEKTRICKÉ STROMEČKY 15 DEGRADACE IZOLAČNÍCH SYSTÉMŮ TOČIVÝCH STROJŮ ELEKTRICKÉ STROMEČKY Martin Širůček ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Fakulta elektrotechnická Katedra technologíí a měření 1. Úvod Významná část poruch ve

Více

Experimentáln. lní toků ve VK EMO. XXX. Dny radiační ochrany Liptovský Ján 10.11.-14.11.2008 Petr Okruhlica, Miroslav Mrtvý, Zdenek Kopecký. www.vf.

Experimentáln. lní toků ve VK EMO. XXX. Dny radiační ochrany Liptovský Ján 10.11.-14.11.2008 Petr Okruhlica, Miroslav Mrtvý, Zdenek Kopecký. www.vf. Experimentáln lní měření průtok toků ve VK EMO XXX. Dny radiační ochrany Liptovský Ján 10.11.-14.11.2008 Petr Okruhlica, Miroslav Mrtvý, Zdenek Kopecký Systém měření průtoku EMO Měření ve ventilačním komíně

Více

Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády

Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády Simulace letního a zimního provozu dvojité fasády Miloš Kalousek, Jiří Kala Anotace česky: Příspěvek se snaží srovnat vliv dvojité a jednoduché fasády na energetickou náročnost a vnitřní prostředí budovy.

Více

Pavol Bukviš 1, Pavel Fiala 2

Pavol Bukviš 1, Pavel Fiala 2 MODEL MIKROVLNNÉHO VYSOUŠEČE OLEJE Pavol Bukviš 1, Pavel Fiala 2 ANOTACE Příspěvek přináší výsledky numerického modelování při návrhu zařízení pro úpravy transformátorového oleje. Zařízení pracuje v oblasti

Více

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY 100 ma 2000 ma 01/2018 ATEsystem s.r.o. Studentská 6202/17 708 00 Ostrava-Poruba Česká republika M +420 595 172 720 E atesystem@atesystem.cz W www.atesystem.cz INFORMACE O

Více

Laboratorní úloha z předmětu X14 FZP. Stanovení mezní vypínací schopnosti relé v obvodu stejnosměrného proudu

Laboratorní úloha z předmětu X14 FZP. Stanovení mezní vypínací schopnosti relé v obvodu stejnosměrného proudu Laboratorní úloha z předmětu X14 FZP Stanovení mezní vypínací schopnosti relé v obvodu stejnosměrného proudu Vypracoval: Lukáš Slatinský Datum měření: 29.11.2006 1. ÚKOL MĚŘENÍ: 1. Připravte, zapojte a

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM tepelně-fyzikální parametry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM tepelně-fyzikální parametry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM tepelně-fyzikální parametry Vedení tepla v látkách: vedením (kondukcí) předání kinetické energie neuspořádaných tepelných pohybů. Přenos z míst vyšší

Více

Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě

Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě Výpočet vlastních frekvencí a tvarů kmitů lopaty oběžného kola Kaplanovy turbíny ve vodě ANOTACE Varner M., Kanický V., Salajka V. Uvádí se výsledky studie vlivu vodního prostředí na vlastní frekvence

Více

VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU

VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU Energeticky efektivní budovy 2015 sympozium Společnosti pro techniku prostředí 15. října 2015, Buštěhrad VLIV OKRAJOVÝCH PODMÍNEK NA VÝSLEDEK ZKOUŠKY TEPELNÉHO VÝKONU SOLÁRNÍHO KOLEKTORU Bořivoj Šourek,

Více

Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí

Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí Vliv prosklených ploch na vnitřní pohodu prostředí Jiří Ježek 1, Jan Schwarzer 2 1 Oknotherm spol. s r.o. 2 ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ústav techniky prostředí Abstrakt Obsahem příspěvku je určení

Více

Software ANSYS pro návrh a optimalizaci elektrických strojů a zařízení, možnosti multifyzikálních analýz

Software ANSYS pro návrh a optimalizaci elektrických strojů a zařízení, možnosti multifyzikálních analýz Konference ANSYS 2011 Software ANSYS pro návrh a optimalizaci elektrických strojů a zařízení, možnosti multifyzikálních analýz Jakub Hromádka, Jindřich Kubák Techsoft Engineering spol. s.r.o., Na Pankráci

Více

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole

Elektrostatické pole. Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole Vznik a zobrazení elektrostatického pole Elektrostatické pole vzniká kolem nepohyblivých těles, které mají elektrický náboj. Tento náboj mohl vzniknout například přivedením elektrického

Více

SIMULACE PULZUJÍCÍHO PRŮTOKU V POTRUBÍ S HYDRAULICKÝM AKUMULÁTOREM Simulation of pulsating flow in pipe with hydraulic accumulator

SIMULACE PULZUJÍCÍHO PRŮTOKU V POTRUBÍ S HYDRAULICKÝM AKUMULÁTOREM Simulation of pulsating flow in pipe with hydraulic accumulator Colloquium FLUID DYNAMICS 2009 Institute of Thermomechanics AS CR, v.v.i., Prague, October 21-23, 2009 p.1 SIMULACE PULZUJÍCÍHO PRŮTOKU V POTRUBÍ S HYDRAULICKÝM AKUMULÁTOREM Simulation of pulsating flow

Více

1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu:

1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu: 1 Pracovní úkoly 1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu: a. platinový odporový teploměr (určete konstanty R 0, A, B) b. termočlánek měď-konstantan (určete konstanty a,

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123MAIN tepelně-fyzikální parametry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123MAIN tepelně-fyzikální parametry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123MAIN tepelně-fyzikální parametry Vedení tepla v látkách: vedením (kondukcí) předání kinetické energie neuspořádaných tepelných pohybů. Přenos z míst vyšší

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 8. TRANSFORMÁTORY 8. Princip činnosti 8. Provozní stavy skutečného transformátoru 8.. Transformátor naprázdno 8.. Transformátor

Více

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1

Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Základy elektrotechniky 2 (21ZEL2) Přednáška 1 Úvod Základy elektrotechniky 2 hodinová dotace: 2+2 (př. + cv.) zakončení: zápočet, zkouška cvičení: převážně laboratorní informace o předmětu, kontakty na

Více

Příloha P1 Určení parametrů synchronního generátoru, měření provozních a poruchových stavů synchronního generátoru

Příloha P1 Určení parametrů synchronního generátoru, měření provozních a poruchových stavů synchronního generátoru synchronního generátoru - 1 - Příloha P1 Určení parametrů synchronního generátoru, měření provozních a poruchových stavů synchronního generátoru Soustrojí motor-generátor v laboratoři HARD Tab. 1 Štítkové

Více

SIMULACE JEDNOFÁZOVÉHO MATICOVÉHO MĚNIČE

SIMULACE JEDNOFÁZOVÉHO MATICOVÉHO MĚNIČE SIMULE JEDNOFÁZOVÉHO MATICOVÉHO MĚNIČE M. Kabašta Žilinská univerzita, Katedra Mechatroniky a Elektroniky Abstract In this paper is presented the simulation of single-phase matrix converter. Matrix converter

Více

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program 1 VY_32_INOVACE_01_13 fyzika 6. Elektrické vlastnosti těles Výklad učiva PowerPoint 6 4 2 VY_32_INOVACE_01_14 fyzika 6. Atom Výklad učiva

Více

1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu:

1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu: 1 Pracovní úkol 1. Okalibrujte pomocí bodu tání ledu, bodu varu vody a bodu tuhnutí cínu: (a) platinovýodporovýteploměr(určetekonstanty R 0, A, B). (b) termočlánek měď-konstantan(určete konstanty a, b,

Více

Protokol o zkoušce AP_EZ/2017/043/01/CZ. Power-Energo, s.r.o. Pod Pekárnami 245/ , Praha 9

Protokol o zkoušce AP_EZ/2017/043/01/CZ. Power-Energo, s.r.o. Pod Pekárnami 245/ , Praha 9 ETD TRANSFORMÁTORY a.s. ELEKTROTECHNICKÁ ZKUŠEBNA Zborovská 54/22, Doudlevce, 301 00 Plzeň, Česká republika tel.: +420 373 031 660, fax: +420 373 031 662, e-mail: info-ez@etd-bez.cz Počet listů: 8 Protokol

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tematická sada:

Více

Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení

Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení Měření vlnové délky, impedance, návrh impedančního přizpůsobení 1. Zadání: a) Změřte závislost v na kmitočtu pro f 8,12GHz. b) Změřte zadanou impedanci a impedančně ji přizpůsobte. 2. Schéma měřicí soupravy:

Více

Posouzení systematických chyb při diagnostice navlhnutí výkonových transformátorů

Posouzení systematických chyb při diagnostice navlhnutí výkonových transformátorů 1 Posouzení systematických chyb při diagnostice navlhnutí výkonových transformátorů 1. Úvod Ing. Altmann, Ing, Bukviš Současné metody měření obsahu rozpuštěné vody v oleji a na ně navazující posouzení

Více

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1

VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 VÍŘIVÉ PROUDY DZM 2013 1 2 VÍŘIVÉ PROUDY ÚVOD Vířivé proudy tvoří druhou skupinu v metodách, které využívají ke zjišťování vad materiálu a výrobků působení elektromagnetického pole. Na rozdíl od metody

Více

Millikanův experiment

Millikanův experiment Millikanův experiment A. Janich 1, J. Löffelmann 2, A. Trojanová 3 Gymnázium Špitálská, Praha 9 1,3, Gymnázium Litoměřická Praha 9 2 adjanich@gmail.com 1, jira.leflik@gmail.com 2, anezka.trojanova@gmail.com

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření parametrů operačních zesilovačů, část 3-7-5

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření parametrů operačních zesilovačů, část 3-7-5 MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření parametrů operačních zesilovačů, část Číslo projektu: Název projektu: Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 21 Číslo materiálu:

Více

VŠB TUO Ostrava. Program 3. Kontrola manometru

VŠB TUO Ostrava. Program 3. Kontrola manometru SB 272 VŠB TUO Ostrava Program 3. Kontrola manometru Vypracoval: Crlík Zdeněk Spolupracoval: Jaromír Zavadil Datum měření: 30.03.2006 Zadání 1. Seznámit se s konstrukcí a zařízením pro cejchování. 2. Zkontrolovat

Více

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY Nastavitelný proudový zdroj 100 ma 2000 ma s měřením

PROUDOVÝ ZDROJ PRO LED MODULY Nastavitelný proudový zdroj 100 ma 2000 ma s měřením Klíčové vlastnosti Napájení jednotlivých LED a světelných modulů Nastavitelný proud 100 ma 2000 ma Výstupní napětí až 50 V DC při napájení 24 V DC Měření proudu protékajícího LED Měření napětí na LED Měření

Více

9. Harmonické proudy pulzních usměrňovačů

9. Harmonické proudy pulzních usměrňovačů Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

Korekční křivka měřícího transformátoru proudu

Korekční křivka měřícího transformátoru proudu 5 Přesnost a korekční křivka měřícího transformátoru proudu 5.1 Zadání a) Změřte hodnoty sekundárního proudu při zvyšujícím se vstupním proudu pro tři různé transformátory. b) U všech naměřených proudů

Více

Měření teplotní roztažnosti

Měření teplotní roztažnosti KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření teplotní roztažnosti Úvod Zvyšování termodynamické teploty

Více

Třída přesnosti proudu. Principy senzorů

Třída přesnosti proudu. Principy senzorů Kombinovaný senzor pro vnitřní použití 12, 17,5 a 25 kv, 1250 A a 3200 A KEVCD Nejvyšší napětí pro zařízení kv 12.25 Jmenovitý trvalý tepelný proud A 1250.3200 Jmenovitý transformační převod proudu, K

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor: Ing. Bohumír Jánoš Tématická sada:

Více

Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII

Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII Konference ANSYS 2009 Modelování proudění vzdušiny v elektroodlučovači ELUIII Richard Matas, František Wegschmied Západočeská univerzita v Plzni, Výzkumné centrum Nové technologie, Univerzitní 8, 306 14

Více

Magnetické pole cívky, transformátor vzorová úloha (SŠ)

Magnetické pole cívky, transformátor vzorová úloha (SŠ) Magnetické pole cívky, transformátor vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum 1. Teoretický úvod Vodič svinutý do prostorové křivky nazývané šroubovice tvoří válcovou cívku (solenoid). Každý závit vybudí

Více

Měření na 3fázovém transformátoru

Měření na 3fázovém transformátoru Měření na 3fázovém transformátoru Transformátor naprázdno 0. 1. Zadání Změřte trojfázový transformátor v chodu naprázdno. Regulujte napájecí napětí v rozmezí 75 až 120 V, měřte proud naprázdno ve všech

Více

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu

13 Měření na sériovém rezonančním obvodu 13 13.1 Zadání 1) Změřte hodnotu indukčnosti cívky a kapacity kondenzátoru RC můstkem, z naměřených hodnot vypočítej rezonanční kmitočet. 2) Generátorem nastavujte frekvenci v rozsahu od 0,1 * f REZ do

Více

UVSSR, ODBOR ELEKTROTECHNIKY LABORATORNÍ CVIČENÍ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA

UVSSR, ODBOR ELEKTROTECHNIKY LABORATORNÍ CVIČENÍ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA Jméno: Vilem Skarolek Akademický rok: 2009/2010 Ročník: UVSSR, ODBOR ELEKTROTECHNIKY LABORATORNÍ CVIČENÍ ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA 3. Semestr: 2. Datum měření: 12. 04. 2010 Datum odevzdání: 19. 4.

Více

Univerzita obrany. Měření na výměníku tepla K-216. Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA. Protokol obsahuje 13 listů. Vypracoval: Vít Havránek

Univerzita obrany. Měření na výměníku tepla K-216. Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA. Protokol obsahuje 13 listů. Vypracoval: Vít Havránek Univerzita obrany K-216 Laboratorní cvičení z předmětu TERMOMECHANIKA Měření na výměníku tepla Protokol obsahuje 13 listů Vypracoval: Vít Havránek Studijní skupina: 21-3LRT-C Datum zpracování: 7.5.2011

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření magnetických veličin, část 3-9-4

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření. Měření magnetických veličin, část 3-9-4 MĚŘEÍ Laboratorní cvičení z měření Měření magnetických veličin, část 3-9-4 Číslo projektu: CZ..07/.5.00/34.0093 ázev projektu: Inovace výuky na VOŠ a PŠ Šumperk Šablona: III/ Inovace a zkvalitnění výuky

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA SEKUNDA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ hodiny týdně

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŢENÝRSTVÍ cvičení 8 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory

Více

Prostředky automatického řízení

Prostředky automatického řízení VŠB-Technická Univerzita Ostrava SN2AUT01 Prostředky automatického řízení Návrh měřícího a řídicího řetězce Vypracoval: Pavel Matoška Zadání : Navrhněte měřicí řetězec pro vzdálené měření průtoku vzduchu

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ OBOR GEODÉZIE A KARTOGRAFIE KATEDRA VYŠŠÍ GEODÉZIE název předmětu úloha/zadání název úlohy Fyzikální geodézie 2/7 Gravitační potenciál a jeho derivace

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě nízkofrekvenční nevýkonový tranzistor KC 639. Mezní hodnoty jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě nízkofrekvenční nevýkonový tranzistor KC 639. Mezní hodnoty jsou uvedeny v tabulce: RIEDL 3.EB 10 1/11 1.ZADÁNÍ a) Změřte statické hybridní charakteristiky tranzistoru KC 639 v zapojení se společným emitorem (při měření nesmí dojít k překročení mezních hodnot). 1) Výstupní charakteristiky

Více

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Práce a energie, tepelné jevy, elektrický proud, zvukové jevy Tercie 1+1 hodina týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika

Více

AD1M14VE2. Přednášející: Ing. Jan Bauer Ph.D. bauerja2(at)fel.cvut.cz. Speciální aplikace výkonové elektroniky + řízení pohonů

AD1M14VE2. Přednášející: Ing. Jan Bauer Ph.D. bauerja2(at)fel.cvut.cz. Speciální aplikace výkonové elektroniky + řízení pohonů AD1M14VE2 Přednášející: Ing. Jan Bauer Ph.D. bauerja2(at)fel.cvut.cz Obsah: Speciální aplikace výkonové elektroniky + řízení pohonů Harmonogram: 7+ soustředění Literatura: Skripta Výkonová elektronika

Více

Technická dokumentace === GRAF ===

Technická dokumentace === GRAF === VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky KT453 Katedra elektrických strojů a přístrojů Technická dokumentace Zadání úkolu č.6 === GRF === Zadání platné pro cvičení pod vedením:

Více

Stabilita v procesním průmyslu

Stabilita v procesním průmyslu Konference ANSYS 2009 Stabilita v procesním průmyslu Tomáš Létal VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV PROCESNÍHO A EKOLOGICKÉHO INŽENÝRSTVÍ, Adresa: Technická 2896/2, 616 69

Více

1.1 Měření hodinového úhlu transformátorů

1.1 Měření hodinového úhlu transformátorů 1.1 Měření hodinového úhlu transformátorů Cíle kapitoly: Jedním z cílů úlohy je se seznámit s reálným zapojením vstupních a výstupních svorek třífázového transformátoru. Cílem je stanovit napěťové poměry

Více

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě zenerova dioda její hodnoty jsou uvedeny v tabulce:

2.POPIS MĚŘENÉHO PŘEDMĚTU Měřeným předmětem je v tomto případě zenerova dioda její hodnoty jsou uvedeny v tabulce: REDL 3.EB 9 1/11 1.ZADÁNÍ a) Změřte voltampérovou charakteristiku zenerovy diody v propustném i závěrném směru. Charakteristiky znázorněte graficky. b) Vypočtěte a graficky znázorněte statický odpor diody

Více

2. Změřte a nakreslete zatěžovací charakteristiku až do zkratu.

2. Změřte a nakreslete zatěžovací charakteristiku až do zkratu. MĚŘENÍ NA STABILIZÁTRU NAPĚTÍ 23-4R 1. Navrhněte součástky daného stabilizátoru napětí s elektronickou pojistkou: - vstupní napětí : U I = 14 V, výstupní napětí U = 9 V - max. výstupní proud omezený elektronickou

Více

vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie

vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie Chování polymerů v elektrickém a magnetickém poli vodič u něho dochází k transportu el. nabitých částic, který je nevratný, dochází ke vzniku proudu a disipaci energie dielektrikum, izolant, nevodič v

Více

Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla. Martin Krajíček

Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla. Martin Krajíček Návrh a simulace zkušební stolice olejového čerpadla Autor: Vedoucí diplomové práce: Martin Krajíček Prof. Michael Valášek 1 Cíle práce 1. Vytvoření specifikace zařízení 2. Návrh zařízení včetně hydraulického

Více

Fyzikální praktikum...

Fyzikální praktikum... Kabinet výuky obecné fyziky, UK MFF Fyzikální praktikum... Úloha č.... Název úlohy:... Jméno:...Datum měření:... Datum odevzdání:... Připomínky opravujícího: Možný počet bodů Udělený počet bodů Práce při

Více

VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_ELT-1.EI-13-IZOLACNI MATERIALY Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing.

Více

Poloautomatizovaná VA charakteristika doutnavého výboje na tokamaku GOLEM

Poloautomatizovaná VA charakteristika doutnavého výboje na tokamaku GOLEM Poloautomatizovaná VA charakteristika doutnavého výboje na tokamaku GOLEM O. Tinka, Š. Malec, M. Bárta Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská, Břehová 7, 115 19 Praha 1 malecste@fjfi.cvut.cz Abstrakt Uvažovali

Více

MĚŘENÍ TEPLOTNÍHO POLE UVNITŘ SPALOVACÍ KOTLE

MĚŘENÍ TEPLOTNÍHO POLE UVNITŘ SPALOVACÍ KOTLE MĚŘENÍ TEPLOTNÍHO POLE UVNITŘ SPALOVACÍ KOTLE Rostislav Zbieg, Markéta Grycmanová Náš příspěvek se zabývá měřením teplotních polí uvnitř spalovací komory kotle termočlánky stíněným a nestíněným. Naměřené

Více

1. Navrhněte RC oscilátor s Wienovým článkem, operačním zesilovačem a žárovkovou stabilizací amplitudy, podle doporučeného zapojení, je-li dáno:

1. Navrhněte RC oscilátor s Wienovým článkem, operačním zesilovačem a žárovkovou stabilizací amplitudy, podle doporučeného zapojení, je-li dáno: C OSCILÁTO 20-4. Navrhněte C oscilátor s Wienovým článkem, operačním zesilovačem a žárovkovou stabilizací amplitudy, podle doporučeného zapojení, je-li dáno: - rozsah frekvencí: f 60 Hz, f 600Hz - operační

Více