06/03 Finanční prostředky určené na pořízení dálnice D8

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "06/03 Finanční prostředky určené na pořízení dálnice D8"

Transkript

1 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana /03 Finanční prostředky určené na pořízení dálnice D8 Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen NKÚ ) na rok 2006 pod číslem 06/03. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Petr Skála. Cílem kontroly bylo prověřit, zda činnost kontrolovaných osob zaručuje podmínky pro účelné a hospodárné vynakládání finančních prostředků na pořízení dálnice D8. Kontrolu provedla v době od ledna do června 2006 skupina kontrolujících NKÚ z odborů dopravy, průmyslu a hospodářství, analýz a územních odborů severozápadní Čechy a jižní Čechy. NKÚ při kontrole spolupracoval se Spolkovým účetním dvorem SRN (Bundesrechnungshof, dále jen BRH ), který paralelně prováděl kontrolu pořízení dálnice A17 navazující na státních hranicích na dálnici D8. Kontrolovanými osobami byly: Ministerstvo dopravy (dále jen MD ), Státní fond dopravní infrastruktury (dále jen SFDI ), Ředitelství silnic a dálnic ČR (dále jen ŘSD ). Námitky proti kontrolním protokolům, které podaly MD, SFDI a ŘSD, byly vypořádány vedoucím skupiny kontrolujících rozhodnutími o námitkách. Odvolání proti rozhodnutí o námitkách, uplatněná MD a ŘSD, byla vypořádána usneseními Kolegia NKÚ. K o l e g i u m NKÚ na svém XXII. zasedání, konaném dne 4. prosince 2006, s c h v á l i l o usnesením č. 6/XXII/2006 k o n t r o l n í z á v ě r v tomto znění: I. Úvod Dálnice D8 po dokončení spojí Prahu s Ústím nad Labem a bude dále pokračovat na státní hranici, kde naváže na německou dálnici A17 směrem na Drážďany. Kontrola NKÚ byla zaměřena na hospodárnost a účelnost vynakládání finančních prostředků na dosud nedokončené úseky dálnice D8 č Lovosice Řehlovice a č Trmice st. hranice ČR/SRN (dále jen úsek 0805 a úsek 0807 ). Ostatní úseky dálnice D8 byly dokončeny a uvedeny do provozu v letech 1990 až Dálnice D8 je vč. úseků 0805 a 0807 pořizována v rámci programu ev. č Správcem programu je MD. Úsek 0805 bude pořizován v rámci podprogramu a úsek 0807 je pořizován v rámci podprogramu Vláda schválila dokumentaci tohoto programu usnesením ze dne č Stanovila dva hlavní dopravní cíle: a) vnitrostátní propojení hlavního města Prahy s krajským městem Ústí nad Labem a s navazující Podkrušnohorskou aglomerací, která patří k nejvýznamnějším průmyslovým regiónům České republiky b) mezinárodní zajištění dálničního propojení Prahy a Berlína.

2 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 431 Do byla na pořízení úseků 0805 a 0807 čerpána finanční částka ve výši mil. Kč. Tabulka č. 1 Přehled čerpání finančních prostředků na výstavbu úseků 0805 a 0807 do podle zdrojů financování (v mil. Kč) Podprogram Úsek Zdroj *) do Celkem SR Úvěr EIB SFDI Celkem úsek SR Úvěr EIB SFDI SRN Celkem úsek *) SR státní rozpočet, EIB Evropská investiční banka, SFDI Státní fond dopravní infrastruktury, SRN podíl SRN na financování stavby hraničního mostu spojujícího dálnice D8 a A17. Podle přílohy č. 2 k usnesením vlády ze dne č. 631 a ze dne č. 651 měla být dálnice D8 dokončena do roku Úsek 0805 měl být dokončen v roce 2000 a úsek 0807 v roce Podle přílohy k usnesení vlády ze dne č. 528 měly být oba úseky 0805 a 0807 dokončeny v r V podkladech pro usnesení vlády ze dne č. 164 bylo uvedeno dokončení dálnice D8 v r Zprovoznění úseku 0807 se předpokládá v prosinci roku Příprava stavby úseku 0805 je ve stadiu vydaného pravomocného územního rozhodnutí, které bylo napadeno žalobou, o které dosud není pravomocně rozhodnuto. Přípravu a realizaci staveb na úsecích 0805 a 0807 zajišťuje ŘSD. Poznámka: Všechny právní předpisy uváděné v tomto kontrolním závěru jsou aplikovány ve znění účinném pro kontrolované období. II. Skutečnosti zjištěné kontrolou A. Hraniční most Propojení dálnic D8 a A17 bylo předmětem smlouvy mezi Spolkovou republikou Německo a Českou republikou o propojení německé dálnice A17 a české dálnice D8 na společných státních hranicích výstavbou hraničního mostu, která byla podepsána v Berlíně a vstoupila v platnost po výměně ratifikačních listin (dále jen Smlouva ). V článku 1 odst. 3 Smlouvy je uvedeno: Smluvní státy dokončí podle možností hraniční most v roce MD ústně dohodlo po podpisu smlouvy se svými partnery v SRN, že hraniční most bude dokončen a dálnice mezi Drážďany a Ústím nad Labem zprovozněna v roce 2006, což byl závazný termín i pro ŘSD.

3 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 432 ŘSD dne vyhlásilo Jednostupňovou obchodní veřejnou soutěž na zhotovení veřejné zakázky stavba 0807/II část Hraniční most, dálnice D8 Praha Ústí n. L. Soutěžní lhůta pro podání nabídek byla stanovena do V průběhu soutěžní lhůty vznesli zájemci o veřejnou zakázku k zadávací dokumentaci řadu dotazů a požadovali doplnění a upřesnění poskytnutých informací. ŘSD zveřejnilo změny a doplňky k zadávací dokumentaci dopisem ze dne a soutěžní lhůta byla prodloužena do Např.: ŘSD provedlo úpravy a změny v zadávacích podkladech a podmínkách soutěže, spočívající mj. ve změně soupisu prací. Původní soupis prací byl nejprve opraven na základě dotazů uchazečů a následně zcela nahrazen novou verzí; v rozšíření pokynů pro uchazeče o nový bod 15.3, kterým bylo stanoveno, z jakých částí se skládá nabídková cena, a její výpočet. Šlo o zařazení rezervní položky ve výši 10 % z veškerých nákladů zhotovitele na splnění veřejné zakázky. Do soutěže bylo v řádném termínu podáno celkem deset nabídek. Pro hodnocení a posouzení nabídek byla jmenována sedmičlenná komise složená ze zástupců ministerstev a SFDI (dále jen komise ). Komise dne posoudila jednotlivé nabídky a navrhla zadavateli vyřadit z dalšího posuzování sedm nabídek pro nesplnění podmínek pro účast v soutěži, zejména bodu : Zkušenosti zhotovitele Průměrný roční obrat uchazeče, na inženýrských stavbách, v posledních 3 letech činí nejméně 600 mil.kč. Uchazeč bude mít úspěšně dokončeny nejméně 3 stavby stejného charakteru a technologické obtížnosti, srovnatelné se zadávanou zakázkou za posledních 5 let. Generální ředitel zadavatele sdělil dne komisi, že nesouhlasí s navrhovaným vyloučením uchazečů, mezi nimiž byl i budoucí vítěz soutěže. Svůj nesouhlas odůvodnil pro šest nabídek takto: uchazeči, doložili provedení staveb stejného charakteru (nedomnívám se, že tento bod zadávací dokumentace jednoznačně vyžaduje provádění výsuvem) v požadovaném formuláři a zároveň doložili zajištění mechanismů pro výsuv v požadovaném formuláři Pro jednu z nich dále uvedl: mostárna sice není uvedena ve formuláři, ale prohlášení je uvedeno na str. 193 nabídky v technologickém postupu. Důvodem pro rozdílné hodnocení komise a generálního ředitele byla druhá věta výše citovaného kritéria pro účast v soutěži, která umožňovala nejednoznačný výklad. V kritériu nebylo přesně určeno, kdy stavby mají stejný charakter. Komise dne provedla konečné vyhodnocení podaných nabídek za účasti přizvaných zástupců německé strany. Hodnotila nabídky podle kritérií vyhlášených v podmínkách soutěže: Způsob hodnocení a stanovení pořadí nabídek: hodnocením podle ekonomické vhodnosti nabídek na základě váhy následujících kritérií: 1. Nabídková cena 67 % 2. Odborná způsobilost 33 % a to ohodnocením body v rozmezí 1 5 a výpočtem vážených průměrů k vyhlášeným kritériím.

4 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 433 Komise posuzovala kritérium Odborná způsobilost podle čtyř dílčích kritérií, která sice byla uvedena v interní směrnici ŘSD, ale nebyla uvedena v podmínkách soutěže, a to: č. 1 Hodnocení ročního objemu stavebních prací provedených v uplynulých třech letech č. 2 Hodnocení prokázání náležitých zkušeností s prováděním staveb obdobného charakteru č. 3 Hodnocení prokázání zajištění potřebných stavebních strojů a zařízení pro realizaci zakázky č. 4 Subjektivní hodnocení odborné způsobilosti uchazeče dle hodnotitele člena komise. Komise sestavila podle výsledků hodnocení pořadí nabídek, ve kterém zařadila na první místo druhou nejlevnější nabídku. Generální ředitel ŘSD se neztotožnil s hodnocením komise, využil svého práva podle ustanovení 38 odst. 2 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, a dne vybral nabídku, která se v hodnocení komise umístila na druhém místě (vybral nejlevnější nabídku). Své rozhodnutí doložil písemným vyjádřením, ve kterém uvedl, že komise při hodnocení výhodnosti nabídek pochybila, a proto provedl přehodnocení jejich závěrů. Sdružení původně navržené komisí jako vítězné podalo dne námitky proti rozhodnutí zadavatele o výběru nejvhodnější nabídky. Namítalo, že žádný z účastníků sdružení, jehož nabídka byla zadavatelem vybrána jako nejlepší, nesplňuje kritérium pro účast v soutěži č Zkušenosti zhotovitele. ŘSD vydalo dne Rozhodnutí zadavatele o námitkách, ve kterém podaným námitkám nevyhovělo a potvrdilo rozhodnutí zadavatele o výběru nejvhodnější nabídky. Jeden z účastníků výše uvedeného sdružení podal dne vlastním jménem na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen ÚOHS ) Návrh na přezkoumání rozhodnutí zadavatele ŘSD ČR. ÚOHS oznámil dne zahájení správního řízení a vydal dne rozhodnutí, kterým zamítl návrh pro formální nedostatek. Účastník sdružení podal dne proti tomuto rozhodnutí rozklad. Předseda ÚOHS vydal dne rozhodnutí, kterým rozklad zamítl. ÚOHS zahájil z vlastního podnětu správní řízení v uvedené věci, a to z důvodů shledání pochybení ze strany zadavatele, které zjistil po prostudování předložené dokumentace. ÚOHS vydal ve stejný den rozhodnutí (předběžné opatření), kterým uložil ŘSD nepokračovat v zadávání veřejné zakázky a neuzavírat smlouvu z důvodu zahájení správního řízení. Oba dokumenty vydané ÚOHS byly ŘSD doručeny dne ŘSD ale dne podepsalo s vítězným sdružením Souhrn smluvních dohod (dále jen SSD ), tedy v době doručení předběžného opatření ÚOHS již byla zakázka zadána. ŘSD přijalo dne nabídku zhotovitele na provedení a dokončení stavby hraničního mostu a odstranění všech vad za smluvní cenu Kč vč. DPH. Termín dokončení prací byl sjednán do V době podání nabídky byla doba provádění stavby stanovena zadavatelem na 29 měsíců. Následné zkrácení doby výstavby o pět měsíců (letní stavební sezóna) vyvolalo technická a jiná opatření, která měla za následek zvýšení ceny mostu. Ve stejný den byl mezi smluvními stranami uzavřen dodatek č. 1 k SSD, který obsahoval dohodu o budoucím navýšení ceny za dílo, a to z důvodu zkrácení původní doby výstavby o pět měsíců. Dne byl mezi smluvními stranami uzavřen dodatek č. 3 k SSD, ve kterém byla finančně vyjádřena změna ceny za dílo dle dodatku č. 1. Cena hraničního mostu byla navýšena na Kč (vč. DPH). Rozhodující podíl na navýšení ceny hraničního mostu o Kč (bez DPH) měla změna druhu použité konstrukční oceli, která umožnila zkrátit dobu stavby mostu.

5 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 434 ŘSD umožnilo v podmínkách soutěže subjektivní hodnocení nabídek zájemců o veřejnou zakázku podle kritéria Odborná způsobilost. ŘSD také neuvedlo v podmínkách dílčí kritéria, podle kterých byly nabídky uchazečů hodnoceny. Tyto skutečnosti způsobily stav, že průběh celé soutěže byl napaden jak jedním z uchazečů o veřejnou zakázku, tak i ÚOHS. Vyřízení návrhu a správní řízení trvalo po celou letní stavební sezónu roku 2004, tím bylo ohroženo dodržení dohody s německou stranou, že most bude zprovozněn v roce Zkrácení doby na stavbu mostu vyvolalo technická a jiná opatření, jejichž důsledkem bylo navýšení ceny mostu o Kč (vč. DPH). B. Stavba úseku 0805 vedeného přes České středohoří Úsek 0805 vede také přes chráněnou krajinnou oblast (dále jen CHKO ), kde je ve smyslu ustanovení 26 odst. 1 písm. f) zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, zakázáno stavět nové dálnice. Příslušnou výjimku ze zákazu stavět nové dálnice v CHKO mohl povolit podle tehdejší zákonné úpravy pouze ministr životního prostředí. Ve smyslu ustanovení 4 odst. 1 téhož zákona je ochrana systému ekologické stability veřejným zájmem, na kterém se podílejí vlastníci pozemků, obce i stát. Územní řízení na úsek 0805 probíhalo od do , kdy bylo vydáno územní rozhodnutí. Bylo třikrát přerušeno: v lednu 1998 na tři roky a devět měsíců, chyběla příslušná výjimka povolující stavbu v CHKO; v srpnu 2002 na šest měsíců a 20 dní, protože ŘSD nepředložilo závazné stanovisko k zásahu do významného krajinného prvku Vchýnický potok, na jehož existenci nebylo upozorněno orgány ochrany přírody; v únoru 2003 na dva měsíce a sedm dní, protože odvolací orgán požadoval doplnění dalších dokladů. Dvě občanská sdružení a jeden další účastník územního řízení podali žalobu na Krajský úřad Ústeckého kraje ve věci doplnění a potvrzení platnosti územního rozhodnutí pro úsek č Krajský soud v Ústí nad Labem žalobu zamítl Jedno občanské sdružení podalo následně kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, o které nebylo do doby ukončení kontroly rozhodnuto. Příčina nesouhlasu ekologických aktivistů se stavbou úseku 0805 spočívá v tom, že ŘSD neakceptovalo jejich návrh, aby dálnice byla vedena přes ekologicky nejvýznamnější část Českého středohoří jedním tunelem. ŘSD prosazuje variantu se dvěma krátkými tunely, která je zahrnuta v platných územních plánech. Zdlouhavá příprava úseku 0805 komplikuje dokončení dálnice D8, a to nejen v důsledku nedostatků v rozhodování příslušných státních orgánů, ale zejména v důsledku dlouhodobě neřešeného konfliktu dvou veřejných zájmů na udržitelné mobilitě společnosti, ochraně systému ekologické stability. C. Dopady nezprovoznění úseku 0805 Do doby zprovoznění úseku 0805 bude silniční doprava vedena náhradními trasami kolem nebo přes České středohoří (dále jen objízdné trasy ), dojde ke snížení efektivnosti investice na pořízení dálnice D8.

6 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 435 C.1 Objízdné trasy úseku 0805 Změny intenzity dopravy a jejich důsledky po otevření příhraničního úseku 0807 (předpoklad v prosinci 2006), aniž by byl zprovozněn úsek 0805, byly analyzovány ve Studii dopravních proudů po zprovoznění dálničních staveb D8, kterou zadalo ŘSD (dále jen Studie I ). Dále byly analyzovány dopady havárií ve Studii řešení havarijních situací na vybrané komunikační síti (I/63, I/8 a I/30) (dále jen Studie II ). Obě studie byly zpracovány ve IV. čtvrtletí roku Vstupními dopravními uzly v místě chybějícího úseku 0805 jsou dvě mimoúrovňové křižovatky (dále jen MÚK ) v Lovosicích, kde končí úsek 0804, a v Trmicích, kde končí příhraniční úsek Dopravní intenzita v běžném provozu před MÚK Lovosice je na konci úseku 0804 ve Studii II předpokládána vozidel/den (z toho nákladních) a před MÚK Trmice je na konci úseku 0807 předpokládaná dopravní intenzita vozidel/den (z toho nákladních). Podle Studie I bude doprava v systému objízdných tras vedena po dvou hlavních trasách: MÚK Lovosice I/15 I/30 II/613 MÚK Trmice, tj. přes Lovosice a Ústí nad Labem (dále jen trasa kolem Labe ), MÚK Lovosice I/8 I/63 MÚK Trmice, tj. přes Bílinku, Velemín, Bořislav a Žalany (dále jen trasa přes středohoří ). Výsledkem zkoumání vlivu nezprovoznění dálničního úseku 0805 je, že intenzita dopravy po zprovoznění úseku 0807 se vůči stávajícímu stavu změní, jak je uvedeno v tabulce č. 2. Tabulka č. 2 Intenzity dopravy po zprovoznění úseku 0807 podle variant navedení řidičů (údaje v % ve srovnání se současným stavem) Objízdná trasa Přes České středohoří Kolem Labe Pozn.: Silnice a její úsek Směr jízdy při objíždění chybějícího úseku 0805 Bez udání směru Ve směru hodinových ručiček Proti směru hodinových ručiček D8 Trmice Řehlovice I/63 Nové Dvory Řehlovice I/8 Velemín Bořislav I/30 Vaňov Dolní Zálezly Pokles intenzity dopravy na úseku silnice I/8 je způsoben předpokládaným odklonem části dopravy z hraničního přechodu Cínovec na úsek 0807 a dále pak na silnici I/30. Ve Studii I jsou tyto trasy hodnoceny takto: Trasa kolem Labe je výhodnější, a to jak stavebním stavem silnice, tak i svými výškovými a směrovými a parametry. Je vhodnější pro nákladní autodopravu, avšak je více náchylná na riziko kongescí (omezující jsou křižovatky ve městech).

7 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 436 Trasa přes České středohoří je méně vhodná pro nákladní dopravu, je v horším stavebním stavu a má horší výškové a směrové parametry s vyšším rizikem havárií. Výhodou je, že v úseku Velemín Bořislav poklesne intenzita dopravy, takže je tato trasa méně náchylná ke kongescím. Závěr Studie I upozorňuje na zvýšená rizika bezpečnosti provozu a existenci kapacitních hrdel trasy kolem Labe (okružní křižovatky v Lovosicích a Pod Větruší), což zhoršuje kvalitu silničního spojení Praha Ústí nad Labem do doby zprovoznění úseku Závěry Studie I vycházejí z dopravních intenzit spočtených matematickým modelem (pro úsek 0807 je tato intenzita uváděna vozidel za den), což nekoresponduje s údaji uvedenými v Dokumentaci 2004 (viz níže), kde je uvedena intenzita vozidel za den v roce To by znamenalo o 70 % vyšší zatížení objízdných tras sítě, než předpokládá Studie II. Tato skutečnost může podstatně zvýšit riziko kongescí a havarijních situací na objízdných trasách. C.2 Snížení efektivity prostředků vynaložených na pořízení dálnice D8 V dokumentaci programu č z roku 2004 (dále jen Dokumentace 2004 ) bylo předpokládáno zprovoznění úseku 0805 v červnu MD navrhlo v srpnu 2006 změny v Dokumentaci 2004, mj. jde o změnu termínu dokončení úseku 0805 na prosinec 2010 (dále jen Dokumentace 2006 ). Dosažení výnosů spojených se zprovozněním úseku 0805 se tak zpozdí o 2,5 roku. V obou dokumentacích je uvedeno, že vycházejí z ekonomických analýz zpracovaných v letech 2000 a V Dokumentaci 2004 se předpokládá pro úseky 0805 a 0807 možnost dosáhnout průměrné vnitřní výnosové procento (dále jen EIRR ) vyšší než 8 %. Analýza z roku 2000 (dále jen Analýza 2000 ) uvádí, že za podmínky současného zprovoznění obou úseků při investičních nákladech 18,5 mld. Kč bude EIRR záviset na intenzitě provozu (počet vozidel za 24 hodin), jak je uvedeno v tabulce č. 3. Tabulka č. 3 Vliv intenzity provozu na společné EIRR úseků 0805 a 0807 Intenzita provozu v r (počet vozidel za 24 hodin) EIRR (v %) 7,1 8,4 11,1 Pozn.: Spodní hranice ekonomické životaschopnosti investice je při intenzitě provozu vozidel za 24 hodin. V analýze z roku 2001 (dále jen Analýza 2001 ) je pro úsek 0807 uvedeno EIRR v rozpětí 3,6 až 5,8 %, tedy nižší než hranice ekonomické životaschopnosti. Analýza 2001 uvádí při zprovoznění obou úseků najednou EIRR v rozmezí 8,0 až 9,9 %. Tato analýza obsahovala i testy citlivosti, které konstatovaly ekonomickou přijatelnost i při snížení výnosů o 28 % nebo při zvýšení nákladů na investice o 39,7 %. V případě nákladů bylo zvýšení vyčísleno z 20,4 na 28,5 mld. Kč (bez DPH). Výpočty EIRR v analýzách vycházely z výnosů a nákladů během 24 let trvání investice (počet let hodnocení). V Dokumentaci 2004 jsou ve formulářích P50 podprogramu č a pro oba úseky 0805 a 0807 pro rok 2008 uvedeny shodné intenzity dopravy vozidel za den a pro oba úseky je uvedeno shodné EIRR 8 %. MD připravilo ve třetím čtvrtletí roku 2006 Dokumentaci 2006, kterou mění původní Dokumentaci 2004 (Dokumentace 2006 nebyla Ministerstvem financí zatím schválena). MD

8 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 437 v Dokumentaci 2006 zvyšuje finanční potřebu na úseky 0805 a Během dvou let se náklady na oba úseky původně uvedené v Dokumentaci 2004 zvyšují z 32,7 na 43,5 mld. Kč, tj. o 33 % (vč. DPH). Zvýšení nákladů na celý program o 10,8 mld. Kč je v Dokumentaci 2006 zdůvodněno takto: zvýšení nákladů v důsledku věcných a cenových změn na stavbách o 5,2 mld. Kč, dopad zvýšené sazby DPH byl 3,2 mld. Kč, valorizace, tj. změna cen stavebních prací v průběhu provádění staveb, 2,4 mld. Kč. V Dokumentaci 2006 je v podprogramu č pro úsek 0805 uvedena intenzita dopravy vozidel za den v roce 2010 a EIRR 8 %. V podprogramu č pro úsek 0807 je uvedena intenzita dopravy vozidel za den v roce 2010 a EIRR 8,9 %. Přesto, že se v Dokumentaci 2006 ve srovnání s Dokumentací 2004 podstatně zvýšily náklady na pořízení úseků 0805 i 0807, zůstaly uváděné hodnoty EIRR téměř nezměněny. Pokud Dokumentace 2006 bude schválena, znamená to, že úsek 0805 bude dokončen nejméně 4 roky po zprovoznění úseku 0807; dojde tak ke ztrátě výnosů, které měl přinést úsek 0805 po 1/6 doby, pro kterou byly prováděny výpočty EIRR (počet let hodnocení); náklady na pořízení úseků 0805 a 0807 bez valorizace a vlivu změny sazby DPH se zvýší o 16 %. Z porovnání s Analýzou 2001 vyplývá, že při aktualizaci Dokumentace 2004 v roce 2005 se investiční náklady zvyšují o 27,4 % vůči původně vyčísleným nákladům v Analýze Další zvýšení nákladů v důsledku změny vyplývající z Dokumentace 2006 o 16 % má za následek celkové zvýšení investičních nákladů o 47,8 %. Tím je překročena ekonomická přijatelnost uvedená v Analýze 2001, zjištěná při testu citlivosti (39,7 % viz výše). Intenzita provozu na úseku 0807 je uváděna buď na úrovních uváděných ve studiích I a II (tj. přibližně 13 tis. vozidel za 24 hodin), tedy výrazně nižší, než se předpokládalo v ekonomických analýzách z let 2000 a 2001, čímž budou výnosy nižší, než se původně předpokládalo, nebo na úrovních ekonomických analýz z let 2000 a 2001 a dokumentací 2004 a 2006, tj. podstatně vyšší, než se předpokládalo ve studiích I a II, se všemi negativními důsledky pro plynulost jízdy na trasách, které po otevření úseku 0807 nahradí chybějící úsek č Prodloužení doby jízdy znamená růst externích nákladů na straně uživatelů silniční dopravní infrastruktury. Obě popsané možnosti snižují EIRR. Rozporné údaje o intenzitách dopravy a o nákladech a výnosech investice do D8 zpochybňují efektivnost programu NKÚ doporučuje MD, aby ve smyslu ustanovení 22 zákona 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, zpracovalo společensko-ekonomickou analýzu tak, aby bylo možné objektivně vyhodnotit efektivnost programu (viz ustanovení 12 zákona č. 218/2000 Sb.), vč. analýzy příčin vzniklého stavu. Výstupem analýzy by také měla být opatření, která v budoucnosti, u případných jiných liniových dopravních staveb, zabrání opakování výše popsaného negativního stavu. D. Ostatní poznatky kontroly D.1 NKÚ ve spolupráci s BRH analyzoval ceny za m 2 konstrukce mostů na příhraničních úsecích dálnic D8 a A17 (dále jen měrná cena ). Počet mostů byl dostatečný k tomu, aby byly použity metody popisné matematické statistiky. Při srovnání byly eliminovány rozdíly

9 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 438 v sazbách DPH, v rozdílných geologických podmínkách pro založení mostu i v cenových úrovních jednotlivých let. NKÚ tak identifikoval stavební objekty s vysokou měrnou cenou, které by měly být podrobeny hlubší analýze. Jedním z těchto stavebních objektů byl hraniční most. D.2 ŘSD často uplatňuje výběr druhu konstrukce mostu z více variant, ale přesto nejde o závazný pracovní postup. ŘSD posuzuje navržené varianty konstrukce mostů podle velkého počtu kritérií, aniž by bylo pro posuzovatele předem závazně stanoveno, jakou váhu kritéria mají a jak se má podle nich hodnocení provádět. ŘSD neprokázalo, že v období, kdy vybírá druh konstrukce mostu, systematicky posuzuje výši budoucích realizačních nákladů na jednotlivé varianty konstrukcí. ŘSD také neprokázalo, že cena mostu má nejvýznamnější nebo jeden z významných vlivů při jeho rozhodování o výběru konstrukce mostu. D.3 V Dokumentaci 2004 byla podceněna finanční náročnost pořízení úseku 0805 a Do této dokumentace byly dány a vládou schváleny náklady na pořízení obou úseků, které byly téměř shodné s investičními záměry z roku 2002 a 2000 a které vycházely z cenové úrovně roku Navíc v Dokumentaci 2006 je konstatováno nesprávné ocenění z roku 2001 v podprogramu (úsek 0805) ve výši 3,4 mld. Kč. III. Vyhodnocení Hospodárné pořízení dálnice D8 komplikují systémové nedostatky obdobné těm, které byly zjištěny již v kontrolní akci č. 04/25 Rozvoj dopravní infrastruktury v regionech soudržnosti Střední Morava a Ostravsko (část IV kontrolního závěru uveřejněného ve Věstníku NKÚ ročník XIII, v částce 2/2005). Jde o nedostatky ve výkonu správní agendy příslušných úřadů způsobující zdlouhavý průběh územního řízení. Tyto nedostatky zejména prodlužují přípravu stavby úseku K tomu přistupuje dlouhodobě neřešený konflikt mezi veřejnými zájmy na udržitelné mobilitě společnosti a na zachování ekologické stability. Důsledkem je nežádoucí časový posun realizace úseku 0805 přes České středohoří (v aktualizovaném návrhu dokumentace programu č z července 2006 je uveden jako termín jeho dokončení rok 2010). Pozdější dokončení úseku 0805 vede ke ztrátě výnosů, které by tento úsek přinesl za podmínek současného zprovoznění s úsekem Efektivnost vynakládání prostředků na pořízení dálnice D8 původně předpokládanou v dokumentaci programu č dále snižuje zvýšení finanční náročnosti pořízení úseků 0805 i 0807, uvedené v návrhu aktualizované dokumentace programu z července Při realizaci úseku 0807 došlo ke zvýšení finančních prostředků o celkem 1,1 mld. Kč mj. i v důsledku nutnosti urychlení výstavby tak, aby byl splněn termín zprovoznění úseku 0807 ke konci roku Největší podíl na této skutečnosti má ztráta letní stavební sezóny 2004 v důsledku sporně provedeného zadání zakázky hraničního mostu, což mělo za následek zvýšení nákladů o 205 mil. Kč z důvodu urychlení prací. Urychlení realizace úseku 0807 z hlediska cílů programu nezlepšilo dopravní dostupnost krajského města Ústí nad Labem. Změny časových, věcných a finančních podmínek u předpokládaných dopravních intenzit, které se podstatně liší od podmínek, ze kterých vycházely analýzy v letech 2000 a 2001, vyžadují novou analýzu. Na základě této analýzy je pak třeba objektivně vyhodnotit efektivnost programu , identifikovat a analyzovat příčiny negativního průběhu stavby úseků 0805 a 0807 dálnice D8, navrhnout soubor opatření, který by v budoucnosti u dalších liniových staveb zabránil opakování vzniklého negativního stavu.

10 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 439 Příloha č. 1 kontrolního závěru č. 06/03 Seznam zkratek Analýza 2000 ekonomická posouzení staveb 0805 a 0807 dálnice D8 zpracovaná Mott MacDonald v roce 2000 Analýza 2001 ekonomické hodnocení dálnice D8 Praha státní hranice (ŘSD 06/2001) zpracované PGP Praha, a. s. BRH Bundesrechnungshof (Spolkový účetní dvůr) DPH daň z přidané hodnoty EIB Evropská investiční banka EIRR průměrné vnitřní výnosové procento hraniční most most překlenující údolí, kterým vede státní hranice mezi ČR a SRN CHKO chráněná krajinná oblast MD Ministerstvo dopravy MÚK mimoúrovňová křižovatka NKÚ Nejvyšší kontrolní úřad ŘSD Ředitelství silnic a dálnic ČR SFDI Státní fond dopravní infrastruktury SSD souhrn smluvních dohod uzavřených mezi ŘSD a vítězným sdružením na zhotovení hraničního mostu Studie I studie dopravních proudů po zprovoznění dálničních staveb 0807 zpracovaná CITYPLAN, spol. s r. o., v říjnu 2005 Studie II studie řešení havarijních situací na vybrané komunikační síti (I/63, I/8, I/30) zpracovaná CITYPLAN, spol. s r. o., v prosinci 2005 ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže úsek 0805 úsek dálnice D8 vedoucí přes CHKO České středohoří (MÚK Lovosice MÚK Řehlovice) úsek 0807 úsek dálnice D8 mezi MÚK Trmice a hranicí mezi ČR a SRN

11 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 440 Příloha č. 2 kontrolního závěru č. 06/03 Vymezení vybraných pojmů pro účely kontrolního závěru 06/03 Český systém hodnocení silnic (dále jen CSHS ) tvoří soubor opatření pro zabezpečení vyhodnocení ekonomické efektivnosti u dálničních a silničních staveb ve smyslu opatření MD čj. 593/ RS s názvem Český systém hodnocení silnic. Dokumentace programu je rozpracování souboru věcných, časových a finančních podmínek ve smyslu 2 vyhlášky č. 40/2001 Sb. Efektivnost je součástí dokumentace programu ve smyslu 12 odst. 2 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), a vyhlášky Ministerstva financí č. 40/2001 Sb., o účasti státního rozpočtu na financování programů reprodukce majetku (část 1 bod 8 přílohy č. 1). EIRR je označení (z anglického: ekonomic internal rate of return) pro vnitřní výnosové procento, tj. údaj vyhodnocující efektivnost vynaložených finančních prostředků na splnění cílů programu (ve většině kontrolovaných dokumentací programu se EIRR uvádí ve formuláři P50). Ekonomická životaschopnost (ekonomická přijatelnost) je termín používaný autory analýz 2000 a 2001, který vyjadřuje rovnováhu mezi čistou současnou hodnotou nákladů a výnosů investice při určené diskontní sazbě (7 % ve smyslu bodu 7.0 přílohy C k prováděcím pokynům CSHS). Ekonomické náklady jsou náklady ve smyslu opatření MD čj. 593/ RS příloha č. 3 kalkulační vzorec pro hodnocení silničních a dálničních staveb. Tyto náklady jsou: náklady na dopravní cestu, náklady uživatelů, ostatní náklady, externí náklady. Kalkulují se bez zápočtu daní (DPH, spotřební daně atd.). Externí náklady jsou ekonomické náklady vyplývající ze ztrát z dopravního hluku, exhalací a dalších dopadů na životní prostředí. Investiční náklady jsou ekonomické náklady na dopravní cestu (náklady na výstavbu, rekonstrukce, údržbu a opravy dopravní cesty viz příloha B k prováděcím pokynům CSHS). Intenzita dopravy vyjadřuje zatížení dopravní cesty počtem vozidel (uvádí se počet vozidel za den). Určuje se kalibrovanými modely (HDM 4).

12 Částka 4 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 441 Investiční záměr obsahuje věcné a funkční vymezení stavební akce a její zdůvodnění (viz 4 vyhlášky č. 40/2001 Sb.). Kongesce je stav na silnici nebo dálnici charakteristický zpomalením dopravy, frontami aut a prodloužením doby jízdy. Nastává, pokud je poptávka po dopravě v daném místě vyšší než kapacita dopravní infrastruktury. Program je soubor věcných, časových a finančních podmínek pro pořízení nebo zhodnocení majetku státu (viz 12 odst. 1 zákona č. 218/2000 Sb.). Počet let hodnocení je doba, ve které se v časové řadě srovnávají výnosy a náklady v ukazatelích pro hodnocení efektivnosti investic (viz příloha A k prováděcím pokynům CSHS). Výnosy zahrnují úsporu nákladů uživatelů dopravní cesty, ostatních a externích nákladů. Počítají se bez zápočtu daní (viz příloha B k prováděcím pokynům CSHS).

Informace z kontrolní akce č. 06/03 - Finanční prostředky určené na pořízení dálnice D8

Informace z kontrolní akce č. 06/03 - Finanční prostředky určené na pořízení dálnice D8 Informace z kontrolní akce č. 06/03 - Finanční prostředky určené na pořízení dálnice D8 Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen NKÚ ) na rok 2006

Více

Cena zakázky z pohledu NKÚ. Miloslav Kala, viceprezident

Cena zakázky z pohledu NKÚ. Miloslav Kala, viceprezident Cena zakázky z pohledu NKÚ Miloslav Kala, viceprezident Úvod Cena zakázky v dopravním stavitelství v patnácti minutách 21.10.2011 Cena zakázky z pohledu NKÚ 2 Témata pro diskusi Má smysl zabývat se cenou

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 531-R/03-318/140/OŠ V Praze dne 6.6.2003

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 531-R/03-318/140/OŠ V Praze dne 6.6.2003 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 531-R/03-318/140/OŠ V Praze dne 6.6.2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení, zahájeném dne 9.4.2003,

Více

ZPRÁVA O POSOUZENÍ A HODNOCENÍ NABÍDEK

ZPRÁVA O POSOUZENÍ A HODNOCENÍ NABÍDEK ZPRÁVA O POSOUZENÍ A HODNOCENÍ NABÍDEK ZADAVATEL: Obec Chýně Sídlem: Hlavní 00, 53 01 Hostivice Zastoupený: starostkou města Ing. Věrou Kovářovou IČO : 004196 VEŘEJNÁ ZAKÁZKA: CHÝNĚ ROZŠÍŘENÍ ČOV Tato

Více

Kontrolované osoby: Ministerstvo vnitra (dále též MV ); Ministerstvo zahraničních věcí (dále též MZV ). I. Úvod

Kontrolované osoby: Ministerstvo vnitra (dále též MV ); Ministerstvo zahraničních věcí (dále též MZV ). I. Úvod Informace z kontrolní akce č. 08/09 - Prostředky státního rozpočtu vynakládané na informační a komunikační technologie v souvislosti s převzetím schengenského acquis Kontrolní akce byla zařazena do plánu

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX0087QLG* UOHSX0087QLG ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S0127/2016/VZ-11305/2016/533/HKu Brno: 18. března 2016 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona

Více

Informace z kontrolní akce č. 08/14 Finanční prostředky vynaložené v souvislosti s budováním Státní pokladny

Informace z kontrolní akce č. 08/14 Finanční prostředky vynaložené v souvislosti s budováním Státní pokladny Informace z kontrolní akce č. 08/14 Finanční prostředky vynaložené v souvislosti s budováním Státní pokladny Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále

Více

Č.j.: VZ/S199/03-151/709/04-MO V Brně dne 16. února 2004

Č.j.: VZ/S199/03-151/709/04-MO V Brně dne 16. února 2004 Č.j.: V Brně dne 16. února 2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 18. 12. 2003 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek,

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 543-R/04-400/140/Br V Praze dne 27.8.2004

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 543-R/04-400/140/Br V Praze dne 27.8.2004 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 543-R/04-400/140/Br V Praze dne 27.8.2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 30.6.2004

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 538 R/03-406/140/OŠ V Praze dne

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 538 R/03-406/140/OŠ V Praze dne ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 538 R/03-406/140/OŠ V Praze dne 9.7.2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 21.5.2003 na

Více

Č.j.: S 175-R/00-962/140/Hs V Praze dne

Č.j.: S 175-R/00-962/140/Hs V Praze dne Č.j.: S 175-R/00-962/140/Hs V Praze dne 11.8.2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném z vlastního podnětu dne 28.7.2000 ve smyslu ustanovení 57 odst. 1 ve spojení s ust. 60a

Více

Informace z kontrolní akce 07/25 Finanční prostředky určené na zajištění bezpečnosti železničního provozu a cestujících

Informace z kontrolní akce 07/25 Finanční prostředky určené na zajištění bezpečnosti železničního provozu a cestujících Informace z kontrolní akce 07/25 Finanční prostředky určené na zajištění bezpečnosti železničního provozu a cestujících Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu

Více

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu pro Obec Kyje

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu pro Obec Kyje Čl. 1 Obecná ustanovení Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu pro Obec Kyje 1. Tato směrnice upravuje postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu specifikovaných v 6, 12 odst.

Více

03/33 Finanční prostředky vynakládané Ministerstvem dopravy na zpracování dopravních studií

03/33 Finanční prostředky vynakládané Ministerstvem dopravy na zpracování dopravních studií Částka 3 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2004 Strana 311 03/33 Finanční prostředky vynakládané Ministerstvem dopravy na zpracování dopravních studií Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní

Více

Kontrolní závěr z kontrolní akce 16/24. Majetek a peněžní prostředky státu, se kterými je příslušný hospodařit Národní bezpečnostní úřad

Kontrolní závěr z kontrolní akce 16/24. Majetek a peněžní prostředky státu, se kterými je příslušný hospodařit Národní bezpečnostní úřad Kontrolní závěr z kontrolní akce 16/24 Majetek a peněžní prostředky státu, se kterými je příslušný hospodařit Národní bezpečnostní úřad Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího

Více

Informace z kontrolní akce 06/36 - Finanční prostředky vynaložené na rozvoj dopravních sítí v České republice

Informace z kontrolní akce 06/36 - Finanční prostředky vynaložené na rozvoj dopravních sítí v České republice Informace z kontrolní akce 06/36 - Finanční prostředky vynaložené na rozvoj dopravních sítí v České republice Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále

Více

rozhodl takto: Odůvodnění

rozhodl takto: Odůvodnění Č.j.: S 059/00-325/140/OŠ V Praze dne 14.4.2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ve správním řízení zahájeném dne 13.3.2000 ve smyslu ustanovení 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných

Více

Č.j.: 3R 15/01-Ku V Brně dne 3.7.2001

Č.j.: 3R 15/01-Ku V Brně dne 3.7.2001 Č.j.: 3R 15/01-Ku V Brně dne 3.7.2001 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 22.5.2001 podaném společností RadioMobil a.s., se sídlem Londýnská 59, 120 21 Praha 2, zast. JUDr. Irenou Fišarovou, proti rozhodnutí

Více

Č.j.: 3R5/02-Ku V Brně dne

Č.j.: 3R5/02-Ku V Brně dne Č.j.: 3R5/02-Ku V Brně dne 3.4.2002 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 5.2.2002 podaném společností GASTRO ALFA s.r.o., se sídlem kpt. Jaroše 198/17, 360 06 Karlovy Vary, zast. jednatelem Pavlem Dolejším,

Více

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu pro Obec Žernov

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu pro Obec Žernov Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu pro Obec Žernov Čl. 1 Obecná ustanovení 1. Tato směrnice upravuje postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu specifikovaných v 6, 12 odst.

Více

Kontrolní závěr z kontrolní akce 17/11. Výdaje na pořízení majetku a výdaje na provoz České národní banky

Kontrolní závěr z kontrolní akce 17/11. Výdaje na pořízení majetku a výdaje na provoz České národní banky Kontrolní závěr z kontrolní akce 17/11 Výdaje na pořízení majetku a výdaje na provoz České národní banky Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále také

Více

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (ÚSC obec Benátky)

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (ÚSC obec Benátky) Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (ÚSC obec Benátky) Čl. 1 Obecná ustanovení 1.Tato směrnice upravuje postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu specifikovaných v 6, 12 odst.

Více

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu obce Nemojov

Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu obce Nemojov Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu obce Nemojov Čl. 1 Obecná ustanovení 1. Tato směrnice upravuje postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu specifikovaných v 6, 12 odst.

Více

Peněžní prostředky určené na pořízení a obnovu železničních kolejových vozidel

Peněžní prostředky určené na pořízení a obnovu železničních kolejových vozidel Věstník NKÚ, kontrolní závěry 231 10/24 Peněžní prostředky určené na pořízení a obnovu železničních kolejových vozidel Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu

Více

Č. j.: VZ/S 125/03-152/4542/03-Kr V Brně dne 2. října 2003

Č. j.: VZ/S 125/03-152/4542/03-Kr V Brně dne 2. října 2003 Č. j.: VZ/S 125/03152/4542/03Kr V Brně dne 2. října 2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 4.8.2003 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání

Více

METODICKÝ POKYN K PŘÍRUČCE PRO PŘÍJEMCE Č. 2/2012

METODICKÝ POKYN K PŘÍRUČCE PRO PŘÍJEMCE Č. 2/2012 2007 2013 PROGRAM CEZHRANIČNEJ SPOLUPRÁCE SLOVENSKÁ REPUBLIKA ČESKÁ REPUBLIKA EURÓPSKA ÚNIA EURÓPSKY FOND REGIONÁLNEHO ROZVOJA SPOLOČNE BEZ HRANÍC METODICKÝ POKYN K PŘÍRUČCE PRO PŘÍJEMCE Č. 2/2012 PRO

Více

Č.j.: VZ/S 117/02-151/3953/02-Jak V Brně dne 16. srpna 2002

Č.j.: VZ/S 117/02-151/3953/02-Jak V Brně dne 16. srpna 2002 Č.j.: VZ/S 117/02-151/3953/02-Jak V Brně dne 16. srpna 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 3.7.2002 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o

Více

Poptávkové řízení a jeho obhajitelnost?!

Poptávkové řízení a jeho obhajitelnost?! Poptávkové řízení a jeho obhajitelnost?! PharmDr. Michal Krejsta, MBA Generální ředitel OMEGA Pharma ČR&SR Předseda představenstva ČAFF Výkonný tajemník AVEL SR BLOK č. 3: Nemocnice a jejich obchodní činnost

Více

Odůvodnění významné veřejné zakázky:

Odůvodnění významné veřejné zakázky: III. Odůvodnění významné veřejné zakázky: Projekt PPP D4 Projekt PPP D4 1 Odůvodnění veřejné zakázky (VZ) zpracované v souladu s ustanovením 156 zákona č. 137/2006 Sb. ve znění pozdějších předpisů (dále

Více

Č.j.: S 238/01-151/1143/02-MO V Brně dne 6. března 2002

Č.j.: S 238/01-151/1143/02-MO V Brně dne 6. března 2002 Č.j.: S 238/01-151/1143/02-MO V Brně dne 6. března 2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 24. 1. 2002 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o

Více

Peněžní prostředky určené na pořízení dálnice D47 Lipník nad Bečvou státní hranice s Polskem

Peněžní prostředky určené na pořízení dálnice D47 Lipník nad Bečvou státní hranice s Polskem Věstník NKÚ, kontrolní závěry 143 09/16 Peněžní prostředky určené na pořízení dálnice D47 Lipník nad Bečvou státní hranice s Polskem Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího

Více

Program financování silnic II. a III. třídy ve vlastnictví krajů z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (dále jen SFDI) v roce 2015

Program financování silnic II. a III. třídy ve vlastnictví krajů z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (dále jen SFDI) v roce 2015 Program financování silnic II. a III. třídy ve vlastnictví krajů z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (dále jen SFDI) v roce 2015 Cíl programu Cílem programu je poskytnutí finančních prostředků

Více

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže třída Kpt. Jaroše 7, Brno. Usnesení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže třída Kpt. Jaroše 7, Brno. Usnesení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže třída Kpt. Jaroše 7, 604 55 Brno *uohsx001drpu* UOHSX001DRPU Usnesení Č. j. ÚOHS-S201/2009/VZ-11321/2009/520/ABr V Brně dne 26. října 2009 Úřad pro ochranu hospodářské

Více

Rozhodnutí bylo změněno rozhodnutím předsedy ÚOHS č.j. 3R 14/02-Ku ze dne ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8

Rozhodnutí bylo změněno rozhodnutím předsedy ÚOHS č.j. 3R 14/02-Ku ze dne ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 Rozhodnutí bylo změněno rozhodnutím předsedy ÚOHS č.j. 3R 14/02-Ku ze dne 5.8.2002 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 020-R/02-197/140/OŠ V Praze dne 30.4.2002

Více

Částka 2 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2007 Strana 198

Částka 2 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2007 Strana 198 Částka 2 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2007 Strana 198 06/29 Finanční prostředky státního rozpočtu vynaložené v rámci programu Rozvoj a obnova materiálně-technické základny systému řízení Ministerstva

Více

Finanční prostředky vynaložené na rozvoj dopravních sítí v České republice

Finanční prostředky vynaložené na rozvoj dopravních sítí v České republice Věstník NKÚ, kontrolní závěry 293 06/36 Finanční prostředky vynaložené na rozvoj dopravních sítí v České republice Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu

Více

Finanční zajištění oprav a údržby dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI Metodika pro správu změn díla (variací) u stavebních zakázek

Finanční zajištění oprav a údržby dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI Metodika pro správu změn díla (variací) u stavebních zakázek Finanční zajištění oprav a údržby dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI Metodika pro správu změn díla (variací) u stavebních zakázek Ing. Zbyněk Hořelica Celkové financování dopravní infrastruktury v

Více

Č. j. S 9/01-153/470/01-Št V Brně dne 2. února 2001

Č. j. S 9/01-153/470/01-Št V Brně dne 2. února 2001 Č. j. S 9/01-153/470/01-Št V Brně dne 2. února 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 19. 1. 2001 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání

Více

Č.j.: S 083-R/01-VP/140/OŠ. V Praze dne 18.6.2001

Č.j.: S 083-R/01-VP/140/OŠ. V Praze dne 18.6.2001 Č.j.: S 083-R/01-VP/140/OŠ V Praze dne 18.6.2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení, zahájeném z vlastního podnětu dne 23.5.2001, ve smyslu ustanovení 57 ve spojení s 60a zákona č.

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 126-R/02-898/140/VŠ V Praze dne 15.1.2003

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 126-R/02-898/140/VŠ V Praze dne 15.1.2003 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 126-R/02-898/140/VŠ V Praze dne 15.1.2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 22.11.2002

Více

Veřejné zakázky v roce 2012

Veřejné zakázky v roce 2012 Veřejné zakázky v roce 2012 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Jiří Svoboda Odbor veřejného investování Nákupní a investiční proces veřejné správy x Veřejné zakázky, koncese zajištění úkolů veřejné správy

Více

12/27 Peněžní prostředky určené na programy prevence před povodněmi

12/27 Peněžní prostředky určené na programy prevence před povodněmi Věstník NKÚ, kontrolní závěry 329 12/27 Peněžní prostředky určené na programy prevence před povodněmi Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen NKÚ

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 556-R/05-339/140/VŠ V Praze dne 26. září 2005

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 556-R/05-339/140/VŠ V Praze dne 26. září 2005 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 556-R/05-339/140/VŠ V Praze dne 26. září 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 19.8.2005

Více

Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Vnitřní směrnice č. 1/2013 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu včetně Dodatku č. 1 schváleného radou města dne 18.3.2013 usnesením č. 70/2013, Dodatku č. 2 schváleného radou města dne 23.6.2014

Více

ZÁSADY PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU

ZÁSADY PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU ZÁSADY PRO ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK MALÉHO ROZSAHU Zpracoval Vydal Schválil Originál uložen Ing. Jiří Vávra, tajemník MÚ Loket, upravila RM Rada města Loket Rada města Loket dne 11. 03. 2015 usnesením

Více

Informace z kontrolní akce č. 10/24 Peněžní prostředky určené na pořízení a obnovu železničních kolejových vozidel

Informace z kontrolní akce č. 10/24 Peněžní prostředky určené na pořízení a obnovu železničních kolejových vozidel Informace z kontrolní akce č. 10/24 Peněžní prostředky určené na pořízení a obnovu železničních kolejových vozidel Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu

Více

Kontrolní závěry z kontrolních akcí

Kontrolní závěry z kontrolních akcí Věstník NKÚ, kontrolní závěry 295 Část B Kontrolní závěry z kontrolních akcí 09/27 Finanční prostředky určené na výstavbu pozemních komunikací Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího

Více

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 20.10.2008

Rozhodnutí nabylo právní moci dne 20.10.2008 Rozhodnutí nabylo právní moci dne 20.10.2008 Č. j.: R119/2008/02-20057/2008/310-Ku V Brně dne 9. října 2008 Ve správním řízení o rozkladu podaném dne 13.6.2008 zadavatelem Fakultní nemocnicí v Motole,

Více

Č. j. S 32/ /1314/99-Po V Brně dne

Č. j. S 32/ /1314/99-Po V Brně dne Č. j. S 32/2000-150/1314/99-Po V Brně dne 25. 4. 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 14. 3. 2000 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání

Více

Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Vnitřní směrnice č. 3/2018 pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu ve znění dodatku č. 1 ze dne 4.2.2019 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ Předmět směrnice 1. Tato směrnice pro zadávání veřejných zakázek

Více

Město Břeclav KONTROLNÍ VÝBOR ZASTUPITELSTVA MĚSTA BŘECLAVI S90RP00L0ZFV

Město Břeclav KONTROLNÍ VÝBOR ZASTUPITELSTVA MĚSTA BŘECLAVI S90RP00L0ZFV Město Břeclav KONTROLNÍ VÝBOR ZASTUPITELSTVA MĚSTA BŘECLAVI S90RP00L0ZFV NAŠE ČJ. MUBR 72477/2013 VYŘIZUJE Bc. Petra Říhová TELEFON 519 311 335 EMAIL petra.rihova@breclav.eu DATUM 22.10.2013 Zápis z kontroly

Více

Č.j.: S 128-R/01-VP/140/OŠ V Praze dne

Č.j.: S 128-R/01-VP/140/OŠ V Praze dne Č.j.: S 128-R/01-VP/140/OŠ V Praze dne 10.8.2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném z vlastního podnětu ve smyslu ustanovení 57 ve spojení s 60a zákona č. 199/1994 Sb., o

Více

Dotační program města Česká Lípa pro oblast sociální v roce Článek 1 Důvod a účel podpory

Dotační program města Česká Lípa pro oblast sociální v roce Článek 1 Důvod a účel podpory 1/7 Město vyhlašuje dotační program. Článek 1 Důvod a účel podpory 1. Důvodem poskytnutí dotace je finanční podpora žadatele na účely spojené s činností v oblasti sociální, na účely související s činností

Více

Informace z kontrolní akce č. 08/32 Prostředky státního rozpočtu určené na vybudování Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně

Informace z kontrolní akce č. 08/32 Prostředky státního rozpočtu určené na vybudování Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně Informace z kontrolní akce č. 08/32 Prostředky státního rozpočtu určené na vybudování Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího

Více

Informace z kontrolní akce č. 09/27 Finanční prostředky určené na výstavbu pozemních komunikací

Informace z kontrolní akce č. 09/27 Finanční prostředky určené na výstavbu pozemních komunikací Informace z kontrolní akce č. 09/27 Finanční prostředky určené na výstavbu pozemních komunikací Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále jen NKÚ ) na

Více

Č. j.: VZ/S 236/04-153/143/05-Va V Brně dne 7. ledna 2005

Č. j.: VZ/S 236/04-153/143/05-Va V Brně dne 7. ledna 2005 Č. j.: VZ/S 236/04-153/143/05-Va V Brně dne 7. ledna 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 10.12.2004 z vlastního podnětu podle 96 zákona č. 40/2004 Sb., o veřejných

Více

Směrnice upravující zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Směrnice upravující zadávání veřejných zakázek malého rozsahu SMĚRNICE Č. 02/2014 Směrnice upravující zadávání veřejných zakázek malého rozsahu 1. Předmět úpravy Tato směrnice upravuje postup při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu (dále jen zakázka ) ve smyslu

Více

Č. j.: 2R 37/01 Hr V Brně dne 15. listopadu 2001

Č. j.: 2R 37/01 Hr V Brně dne 15. listopadu 2001 Č. j.: 2R 37/01 Hr V Brně dne 15. listopadu 2001 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 30.8.2001 podaném společností PPF majetková a. s., se sídlem Na Klinkovce 7, 140 00 Praha 4, zast. předsedou představenstva

Více

Přístup NKÚ ke kontrole veřejných zakázek v oblasti programového financování. Ilona Hýžová

Přístup NKÚ ke kontrole veřejných zakázek v oblasti programového financování. Ilona Hýžová Přístup NKÚ ke kontrole veřejných zakázek v oblasti programového financování Ilona Hýžová Základní přístupy kontrolní činnosti v oblasti zadávání veřejných zakázek: I. Jsou programy státního rozpočtu,

Více

Silniční okruh kolem Prahy - stav přípravy a realizace k 05/2011

Silniční okruh kolem Prahy - stav přípravy a realizace k 05/2011 Silniční okruh kolem Prahy - stav přípravy a realizace k 05/2011 SOKP 510 Satalice - Běchovice Stávající úsek SOKP 510 Satalice Běchovice má délku 4,7 km. Realizace: 1. etapa v roce 1984 2. etapa v roce

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0069SDE* UOHSX0069SDE ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S602/2014/VZ-17033/2014/522/KČe Brno: 11. srpna 2014 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jako orgán příslušný podle

Více

Č. j. VZ/S75/05-154/2316/05-Gar V Brně 30. května 2005

Č. j. VZ/S75/05-154/2316/05-Gar V Brně 30. května 2005 Č. j. VZ/S75/05-154/2316/05-Gar V Brně 30. května 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 9.5.2005 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání

Více

Č.j.: S 172/01-151/4047/01-Hm V Brně dne 15. října 2001

Č.j.: S 172/01-151/4047/01-Hm V Brně dne 15. října 2001 Č.j.: S 172/01-151/4047/01-Hm V Brně dne 15. října 2001 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 16. 8. 2001 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 567-R/05-VP/140/Ná V Praze dne

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 567-R/05-VP/140/Ná V Praze dne ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: V Praze dne 28.11.2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném z vlastního podnětu dne 17.10.2005

Více

Č.j.: S 211-R/ /140/Hs V Praze dne

Č.j.: S 211-R/ /140/Hs V Praze dne Č.j.: S 211-R/00-1293/140/Hs V Praze dne 29.9.2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 31.8.2000 ve smyslu ustanovení 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných

Více

Případová studie veřejné zakázky

Případová studie veřejné zakázky Případová studie veřejné zakázky ZOO 5 kontinentů dodatečné práce město Jihlava Oživení o. s., září 2014 Martin Kameník, věcné hodnocení Andrea Kohoutková, test zákonnosti Obsah I. Metodika zpracování

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0856/2015/VZ-01346/2016/522/DMa Brno 12. ledna 2016

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S0856/2015/VZ-01346/2016/522/DMa Brno 12. ledna 2016 *UOHSX007XRBQ* UOHSX007XRBQ ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S0856/2015/VZ-01346/2016/522/DMa Brno 12. ledna 2016 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona

Více

Č. j. 2R 2/2001-Ju V Brně dne 7.2.2001

Č. j. 2R 2/2001-Ju V Brně dne 7.2.2001 Č. j. 2R 2/2001-Ju V Brně dne 7.2.2001 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 14.12.2000 podaném Ministerstvem obrany ČR, se sídlem Tychonova 1, 160 00 Praha 6, zast. ministrem obrany RNDr. Vladimírem Vetchým,

Více

Č.j.: 3R43/01-Ku V Brně dne

Č.j.: 3R43/01-Ku V Brně dne Č.j.: 3R43/01-Ku V Brně dne 12.11.2001 Ve správním řízení o rozkladu ze dne 3.9.2001 podaném Českou republikou Úřadem vlády ČR, se sídlem Edvarda Beneše 4, 118 00 Praha 1, zast. ministrem a vedoucím Úřadu

Více

Metodická informace k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu v oblasti sportu

Metodická informace k zadávání veřejných zakázek malého rozsahu v oblasti sportu Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy č.j. 4 905/2011-50 Zadávání veřejných zakázek se řídí dle zákona č. 137/2006 sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů a směrnicí MŠMT upravující

Více

Příklady problematiky veřejných zakázek u projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Příklady problematiky veřejných zakázek u projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Příklady problematiky veřejných zakázek u projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Rozdělení předmětu VZ v rozporu se zákonem Veřejný zadavatel ve stejném čase

Více

r o z h o d l t a k t o :

r o z h o d l t a k t o : Č.j.: V Praze dne 8.10.1999 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 17.8.1999 ve smyslu ustanovení 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění zákona č.

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 585-R/03-692/140/Br V Praze dne

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 585-R/03-692/140/Br V Praze dne ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 585-R/03-692/140/Br V Praze dne 29.10.2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 3.9.2003

Více

Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 až 2014, v případě věcných souvislostí i období předchozí a následující. I. Úvod

Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 až 2014, v případě věcných souvislostí i období předchozí a následující. I. Úvod Informace z kontrolní akce NKÚ č. 14/13 Peněžní prostředky Evropské unie a státního rozpočtu určené na realizaci projektu Obnova rybníka Jordán v Táboře Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní

Více

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST

1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS ROZVOJ ÚZEMÍ VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EKONOMICKÁ NÁROČNOST OBSAH Strana 1. DEFINICE KRITÉRIÍ PRO SROVNÁNÍ HODNOCENÝCH TRAS... 2 1.1. ROZVOJ ÚZEMÍ... 2 1.2. VLIV NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 2 1.3. EKONOMICKÁ NÁROČNOST... 2 2. SHRNUTÍ KLADŮ A ZÁPORŮ HODNOCENÝCH TRAS...

Více

05/39 Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu určenými na rekonstrukci a dostavbu justičního areálu Na Míčánkách

05/39 Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu určenými na rekonstrukci a dostavbu justičního areálu Na Míčánkách Částka 3 Věstník Nejvyššího kontrolního úřadu 2006 Strana 354 05/39 Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu určenými na rekonstrukci a dostavbu justičního areálu Na Míčánkách Kontrolní akce

Více

Informace z kontrolní akce 06/14 Prostředky státního rozpočtu vynaložené na Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven

Informace z kontrolní akce 06/14 Prostředky státního rozpočtu vynaložené na Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven Informace z kontrolní akce 06/14 Prostředky státního rozpočtu vynaložené na Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního

Více

Č.j.: S 77/99-150/1419/99-jl V Brně dne 18. června 1999

Č.j.: S 77/99-150/1419/99-jl V Brně dne 18. června 1999 Č.j.: S 77/99-150/1419/99-jl V Brně dne 18. června 1999 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 14.6.1999 z vlastního podnětu podle 57 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S231/2012/VZ-9890/2012/540/PVé V Brně dne 14. srpna 2012

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ. Č. j.: ÚOHS-S231/2012/VZ-9890/2012/540/PVé V Brně dne 14. srpna 2012 *UOHSX004A81J* UOHSX004A81J ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S231/2012/VZ-9890/2012/540/PVé V Brně dne 14. srpna 2012 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112

Více

Směrnice č. 12/2017 o zadávání veřejných zakázek malého rozsahu

Směrnice č. 12/2017 o zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Obec: Nemojov Dolní Nemojov 13 544 61 Nemojov IČ: 00278165 DIČ: CZ00278165, Směrnici zpracovala: Lenka Kněžourová Směrnici schválilo zastupitelstvo obce dne: 29.9.2017 Datum zpracování: 20.9.2017 Směrnice

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 01-R/00-02/140/OŠ V Praze dne

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 01-R/00-02/140/OŠ V Praze dne ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 01-R/00-02/140/OŠ V Praze dne 28.2.2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 3.1.2000 ve

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 33-R/02-291/140/VŠ V Praze dne 4.6.2002

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 33-R/02-291/140/VŠ V Praze dne 4.6.2002 ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 33-R/02-291/140/VŠ V Praze dne 4.6.2002 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v řízení zahájeném dne 17.4.2002 ve smyslu ustanovení

Více

INFORMACE O ZADÁVACÍM ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU S NÁZVEM SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO

INFORMACE O ZADÁVACÍM ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU S NÁZVEM SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO I. INFORMACE O ZADÁVACÍM ŘÍZENÍ NA VEŘEJNOU ZAKÁZKU S NÁZVEM SYSTÉM ELEKTRONICKÉHO MÝTNÉHO Česká republika Ministerstvo dopravy nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12 110 15 Praha 1 1 INFORMACE O ZADÁVACÍM ŘÍZENÍ

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE *UOHSX006LDZX* UOHSX006LDZX ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S992/2014/VZ-1098/2015/512/JRa Brno 12. ledna 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona

Více

Zprávu zpracovaly: Ing. Daniela Pleskotová, Mgr. Sylva Sejpková Zprávu předkládá: Ing. Václav Chroust

Zprávu zpracovaly: Ing. Daniela Pleskotová, Mgr. Sylva Sejpková Zprávu předkládá: Ing. Václav Chroust Určeno pro zasedání Zastupitelstva města dne 7. 10. 2013 Zprávu zpracovaly: Ing. Daniela Pleskotová, Mgr. Sylva Sejpková Zprávu předkládá: Ing. Václav Chroust Předmět zprávy: Výběrové řízení na poskytovatele

Více

Kontrolní závěr z kontrolní akce 16/06. Peněžní prostředky určené na modernizaci dálnice D1

Kontrolní závěr z kontrolní akce 16/06. Peněžní prostředky určené na modernizaci dálnice D1 Kontrolní závěr z kontrolní akce 16/06 Peněžní prostředky určené na modernizaci dálnice D1 Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu (dále NKÚ) na rok 2016 pod

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 619-R/03-939/140/Ná V Praze dne

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 619-R/03-939/140/Ná V Praze dne ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 619-R/03-939/140/Ná V Praze dne 4.2.2004 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ve správním řízení zahájeném dne 15.12.2003

Více

Č.j. VZ/S 164/05-153/5158/05-Kr V Brně dne 4. listopadu 2005

Č.j. VZ/S 164/05-153/5158/05-Kr V Brně dne 4. listopadu 2005 Č.j. VZ/S 164/05-153/5158/05-Kr V Brně dne 4. listopadu 2005 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném z vlastního podnětu dne 6.9.2005 podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb.,

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 479/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 432 ze dne 26.06.2013 Zpráva o otevírání obálek, posouzení kvalifikace, posouzení a hodnocení nabídek: "Rekonstrukce objektu ZŠ

Více

Č.j.: S 317 R/ /140/ZH V Praze dne

Č.j.: S 317 R/ /140/ZH V Praze dne Č.j.: S 317 R/99-1703/140/ZH V Praze dne 19.1.2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení, zahájeném dne 30.11.1999 podle ustanovení 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných

Více

Pojmy. Pro účely této vyhlášky se rozumí

Pojmy. Pro účely této vyhlášky se rozumí Ministerstvo financí po dohodě s Ministerstvem pro místní rozvoj podle ustanovení 13 odst. 4, po dohodě s Českou národní bankou podle ustanovení 16 odst. 3 a podle ustanovení 24 odst. 5 zákona č.218/2000

Více

Č. j. S 42/ /1313/2000-Jak V Brně dne 26.dubna 2000

Č. j. S 42/ /1313/2000-Jak V Brně dne 26.dubna 2000 Č. j. S 42/2000-150/1313/2000-Jak V Brně dne 26.dubna 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení zahájeném dne 6.4.2000 z vlastního podnětu podle 57 odst. 1 zákona č. 199/1994 Sb., o

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ *UOHSX0054M0N* UOHSX0054M0N ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE ROZHODNUTÍ Č. j.: ÚOHS-S265/2013/VZ-15152/2013/523/OPi Brno 12. srpna 2013 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jako orgán příslušný podle

Více

*UOHSX00BGG8J* UOHSX00BGG8J USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S0126,S0157/2016/VZ-21377/2018/532/KSt Brno: 23. července 2018

*UOHSX00BGG8J* UOHSX00BGG8J USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S0126,S0157/2016/VZ-21377/2018/532/KSt Brno: 23. července 2018 *UOHSX00BGG8J* UOHSX00BGG8J USNESENÍ Brno: 23. července 2018 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže příslušný podle 112 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, ve správních

Více

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 544-R/03-470/140/OŠ V Praze dne

ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ. Č.j.: S 544-R/03-470/140/OŠ V Praze dne ÚŘAD PRO OCHRANU HOSPODÁŘSKÉ SOUTĚŽE 601 56 Brno, Joštova 8 ROZHODNUTÍ Č.j.: S 544-R/03-470/140/OŠ V Praze dne 16.7.2003 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ve správním řízení zahájeném dne 10.6.2003

Více

Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany

Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany Studie proveditelnosti nového železničního spojení Praha Drážďany Mgr. Ing. Radek Čech, Ph.D. ředitel Odboru strategie SŽDC Praha, 26. února 2018 Rychlá spojení RS Provozně-infrastrukturní systém rychlé

Více

Č.j.: S 147-R/99-779/140/BT V Praze dne

Č.j.: S 147-R/99-779/140/BT V Praze dne Č.j.: S 147-R/99-779/140/BT V Praze dne 23.6. 2000 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve správním řízení, zahájeném dne 1.6.2000 ve smyslu ustanovení 57 zákona č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek,

Více

Majetek státu, se kterým jsou příslušné hospodařit policejní školy Ministerstva vnitra

Majetek státu, se kterým jsou příslušné hospodařit policejní školy Ministerstva vnitra Věstník NKÚ, kontrolní závěry 309 09/01 Majetek státu, se kterým jsou příslušné hospodařit policejní školy Ministerstva vnitra Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního

Více

Olomoucký kraj po schválení v Radě Olomouckého kraje dne usnesením UR/52/20/2014 stanoví tato. Pravidla

Olomoucký kraj po schválení v Radě Olomouckého kraje dne usnesením UR/52/20/2014 stanoví tato. Pravidla Olomoucký kraj po schválení v Radě Olomouckého kraje dne 6. 11. 2014 usnesením UR/52/20/2014 stanoví tato Pravidla pro přidělování finančních prostředků u dopravně inženýrských opatření vedoucích ke zvyšování

Více

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S0566/2016/VZ-40890/2016/512/MHr Brno 11. října 2016

USNESENÍ. Č. j.: ÚOHS-S0566/2016/VZ-40890/2016/512/MHr Brno 11. října 2016 *UOHSX008XDXX* UOHSX008XDXX USNESENÍ Č. j.: ÚOHS-S0566/2016/VZ-40890/2016/512/MHr Brno 11. října 2016 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (dále jen Úřad ), jako orgán příslušný podle ustanovení 112 zákona

Více