Laboratorní práce a projekty. pro ZŠZ. Vlachovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Laboratorní práce a projekty. pro ZŠZ. Vlachovice 15. 10. 2009"

Transkript

1 Laboratorní práce a projekty v inovovanéřad adě učebnic fyziky pro ZŠZ Jiří Tesař Vlachovice

2 Inovované učebnice fyziky pro ZŠZ RVP ŠVP - odklon od obsahu k instrumentu. Základní pojmy: Klíčov ové kompetence, očeko ekávané výstupy. Inovované učebnice z SPN reakce na RVP. Uspořádání učiva podle tématických t celků. nutno dodržet návaznost učivau a gradaci učiva, Uspořádání: od jednoduchého ho ke složit itému, od konkrétn tního k abstraktnímu mu.

3 Inovované učebnice fyziky pro ZŠZ FYZIKA 1 Měření fyzikáln lních veličin in FYZIKA 2 Síla a její účinky - pohyb tělest FYZIKA 3 Světeln telné jevy. Mechanické vlastnosti látek. FYZIKA 4 Elektromagnetické děje FYZIKA 5 Energie FYZIKA 6 Zvukové děje. Vesmír

4 Inovované učebnice fyziky pro ZŠZ

5 Inovované učebnice fyziky pro ZŠZ Toto rozdělen lení umožň žňuje většív variabilitu použit ití učebnic, Pořadí jednotlivých témat t podle vlastního ŠVP, např.: - optika - doporučujeme ujeme obdobíříjen prosinec, - termika využit ití matematických dovedností téměř na závěr.

6 Grafické zpracování učebnic Barevný pruh na okraji stránky obsahuje: průniky učiva u v mezipředm edmětových vazbách ch, průř ůřezová témata, zajímav mavé aplikace, historický vývoj apod., didaktické poznámk mky k učivu (učitel).

7 Didaktické cíle učebnicu Propojení s každodenn dodenní praxí - v každém článku: praktické aplikace probíran raného učivau iva, konkrétn tní úkoly a námětyn na školní i domácí experimenty, náměty na práci s PC. Učebnice - více učiva u než jsou závaznz vazné výstupy: tvůrc rci ŠVP a každý vyučuj ující určuj ují, hloubku a rozsah probraného učiva, naplnění očekávaných výstupů, rozvoj j klíčov ových kompetencí.

8 Laboratorní práce z fyziky na ZŠZ RVP: Požadavek osvojit si mimo jiné dovednosti pozorovat, experimentovat a měřm ěřit RVP - není zmínka o laboratorních pracích ch jako jedné z forem výuky. ŠVP, resp. vyučuj ující fyziky mohou rozhodnout o jejich zařazen azení do výuky. Laboratorní práce mají v systému naší didaktiky fyziky velkou tradici.

9 Laboratorní práce z fyziky na ZŠ Rozvíjí experimentáln lní dovednosti žáků. Jsou vyvrcholením m probraného učiva u z hlediska experimentáln lních dovedností. Převážně kvantitativní vyhodnocení dané problematiky. Jejich součást stí je vždy v protokol. Žáci si osvojují komplexnost laboratorní činnosti: zadání úlohy, naměř ěření a zpracování naměř ěřených hodnot, vypracování protokolu a formulace závěru. z

10 Laboratorní práce - zásady Neodkládat dat LP na dobu, kdy bude čas. Vyvrcholení daného tématu t - ověř ěření teorie na praktickéčinnosti. innosti. Předem seznámit s obsahem laboratorní práce (předchoz edchozí hodina, individuáln lně - domácí úkol. Připravit pracovní formulář : - žáci připravujp ipravují samostatně, - vyučuj ující - forma pracovního listu. Vyhodnocení LP: - průběh, naměř ěřené výsledky, protokol, - zpětn tná vazba pro žáky.

11 LPč Určen ení hustoty kovu mince Nelze přesnp esně určit z jakého kovu jsou mince Následně diskutovat: - magnetické účinky (použit ití v automatech, - ocelové jádro,, které je vně pokoveno - u 1, 2 a 5 koruny niklem - u 10, 20 a 50 koruny mědím resp. její slitiny. Motivační akcent padělání mincí, Další parametry - hmotnost, rozměry, ry, tvar, Více informací na internetu ČNB, Wikipedie. Možno zpracovat krátký referát.

12 LPč Měření a grafické znázorn zornění pohybu autíčka Kromě fyzikáln lního obsahu motivována automobilovými závody. z Po jejím m vyhodnocení opět t můžm ůžeme diskutovat skutečné průměrn rné a maximáln lní rychlosti např. v závodech formule 1. Potřebn ebné údaje možno nalézt na internetu. Na toto téma t zadat krátký referát.

13 LPč Určete ohniskovou vzdálenost lupy Teorie - lupa (spojnáčočka) soustřeďuje uje svazek rovnoběž ěžných paprsků do jednoho bodu (F). Žáci znají lupou - sluneční světlo zapálí papír. Romány Jula Verna. Zvětšen ení lupy v praxi např.: - lidé se špatným zrakem (diabetici), - přírodovědci dci - zkoumání různých preparátů.

14 LPč Měření odporu tenkých vrstev tuhy Dokazuje - elektrický proud lze vést v nejenom dráty. Následně seznámit s technologií tištěných spojů. Ukázat konkrétn tní desku s tištěnými spoji (např. nefunkční kartu z PC). Videosekvence s ukázkou amatérsk rské výroby tištěných spojů.

15 Laboratorní práce učebnice SPN Další učebnice této t to řady: laboratorní práce zaměř ěřené na konkrétn tní praktické úlohy - např. určen ení výkonu při p i některých n tělesných t cvičen eních, účinnost varné konvice,

16 Projekty při p i výuce fyziky na ZŠZ Projektová výuka v ČR R již před lety. Širší zavádění - až s realizací RVP. Kvalitně připravené a zrealizované projekty: - rozvoj a utvářen ení všech klíčových kompetencí, - smysluplná realizace průř ůřezových témat. t učitelé fyziky - úzká spolupráce s kolegy (M, Př,, Z, CH, ) ) ale i humanitní a estetické předměty. Přispívá k zatraktivnění výuky fyziky a mnohé žáky vede k hlubší šímu zájmu z o F. Projektová výuka nemůž ůže e být dominantní jako v alternativním školství. Projekty musí být pro žáky i učitele u zález ležitost, která nezevšedn ední.

17 Projektová výuka - průběh Přípravná fáze: Z pohledu učitele u je rozhodující pro všechny v další fáze řešení. Výběr r tématu, t koordinace v rámci školy, motivace žáků,, rozdělen lení pracovních ch skupin,...). Z pohledu žáků zahrnuje výběr, resp. přijmutp ijmutí zadaného tématu. t Následuje diskuse a sestavení plánu řešení zadaného úkolu (časový( harmonogram, rozdělen lení úkolů,, hledání zdrojů informací,,...)

18 Projektová výukae - průběh Vlastnířešen ení projektu: pochopení teoretických poznatků a zvládnut dnutí praktických činností vedoucích ch křešenk ení zadaného úkolu. Prezentace řešení projektu: vystoupení v kolektivu třídy, t pro celou školu, nebo rodiče, seznámen mení s dosaženými výsledky - ukázka výrobků, přednesení referátu, výstavka,... Vyhodnocení projektu: nejen učitelu itelé ale i samotní žáci, autoevaluační prvkem ve výuce.

19 Projektová výuka - negativa Časová náročnost - v rámci centráln lního plánov nování školních činností, - jinak na úkor výuky ve vlastním m předmp edmětu. Velmi často - pouze izolované vědomosti bez dostatečného provázání a porozumění Je nutné vždy provést závěrez rečné shrnutí,, prezentaci a vyhodnocení celého projektu. Jsou-li projekty zadávány přílip liščasto stává se z nich rutina a přestp estávají být motivačním činitelem, podobně jako tomu je při p i požívání IT ve výuce.

20 Projekty v učebnicu ebnicích ch fyziky Celářada učebnic u bude nabízet asi 80 námětů. n Odraz probíran raného učiva u a zárovez roveň zahrnují širší problematiku. Výběr r neotřelých elých námětůn na projekty v různr zném období. Základní myšlenky, na co by se měl m l projekt zaměř ěřit a některn které zdroje informací k danému tématu. t Navržen ené projety obsahová i didaktická analýza v metodických přírup ručkách. Vyučuj ující si tak mohou udělat komplexní představu o navržen eném m projektu.

21 Vybrané projekty v učebnicu ebnicích ch fyziky NAŠE E NÁMĚSTN STÍ Porovnat velikost (rozlohu) náměstn stí ve vybraných městech, rozší šířit poznatky o našich městech m a jejich historii SPOTŘEBA VODY V DOMÁCNOSTI (ŠKOLE)( Vytvořit představu p o spotřeb ebě vody v dnešní době SÍLY VE SPORTU Nalézt silové působení v jednotlivých druzích sportů POHYBY ZVÍŘAT Poznat různr zné druhy a podstatu pohybu zvířat

22 Vybrané projekty v učebnicu ebnicích ch fyziky OPALOVÁNÍ A VŠE, V CO S NÍM M SOUVISÍ Poznat zásady z opalování jako formy otužov ování sluncem POZOROVACÍ TECHNIKA Pochopit a v praxi ukázat různr zné druhy a využit ití pozorovací techniky LETY BALONŮ A VZDUCHOLODÍ Poznat princip letu, řízení a přistp istávání

23 Vybrané projekty v učebnicu ebnicích ch fyziky VYTVOŘEN ENÍ MODELU POULIČNÍHO OSVĚTLEN TLENÍ Ukázat využit ití paralelního řazení spotřebi ebičů (žárovek) ELEKTRICKÝ ROZVOD V BYTĚ (V RODINNÉM M DOMĚ) Poznat technickéřešen ení rozvodu elektřiny v bytě ELEKTRICKÝ OBVOD TIŠTĚNÉ SPOJE Seznámit se s technologií tištěných spojů

24 Závěr Cíl l = aplikace didaktických poznatků v inovované sadě učebnic fyziky pro ZŠZ od SPN. Projektová výuka podobně jako dříve d LP se musí stát t nedílnou součást stí moderní výuky na ZŠ. Z Projektová výuka - zatraktivnění výuky, praktické poznatky, aktivita žáků a jejich seberealizace. LP a projekty nemusí být v protikladu viz LP Měření odporu tenkých vrstev tuhy a projekt Elektrický obvod tištěné spoje.

25 Kontakt PaedDr. Jiří Tesař, Ph.D. Katedra fyziky Pedagogická fakulta JU Jeronýmova 10 České Budějovice CZ pf.jcu.czcz

Laboratorní práce a projekty v inovované řadě učebnic fyziky pro ZŠ

Laboratorní práce a projekty v inovované řadě učebnic fyziky pro ZŠ Laboratorní práce a projekty v inovované řadě učebnic fyziky pro ZŠ Jiří Tesař Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta katedra fyziky; raset@pf.jcu.cz Inovované učebnice fyziky

Více

energetická gramotnost

energetická gramotnost Odborné vzdělávání a energetická gramotnost Berta Rychlíkov ková Ostravská univerzita v Ostravě Energetická gramotnost Energetickou gramotnost je nutné formulovat z hlediska potřeb společnosti, současn

Více

CZ.1.07/1.3.00/08.0181

CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Další vzdělávání pedagogických pracovníků středn edních škol v oblasti kariérov rového poradenství Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

vývojvoj a perspektivy

vývojvoj a perspektivy Příprava učitelu itelů fyziky na JU vývojvoj a perspektivy Jiří Tesař, katedra fyziky PF JU Brno 13. 14. 9. 2007 Historie přípravyp pravy učitelu itelů na PF JU 1948 Pedagogická fakulta (pod UK Praha)

Více

Jaroslav Salák. Jihlava

Jaroslav Salák. Jihlava Žáci žákům Jaroslav Salák ZŠ Otokara BřezinyB Jihlava Žákovské projekty? Projektem se dnes pojmenovává téměř vše, co se ve škole odehrává. To, co nazýváme projektem, se stává cílem, nikoli prostředkem

Více

Může být další sbírka fyzikálních úloh pro ZŠ něčím nová?

Může být další sbírka fyzikálních úloh pro ZŠ něčím nová? Může být další sbírka fyzikálních úloh pro ZŠ něčím nová? VOJTĚCH ŽÁK, VĚRA KOUDELKOVÁ, STANISLAV GOTTWALD Katedra didaktiky fyziky, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy Příspěvek seznamuje

Více

Jak můžm. ůže e fyzika přispp jení kompetencí. Emanuel Svoboda KDF MFF UK Praha,

Jak můžm. ůže e fyzika přispp jení kompetencí. Emanuel Svoboda KDF MFF UK Praha, Jak můžm ůže e fyzika přispp ispívat k rozvíjen jení kompetencí žáků Emanuel Svoboda KDF MFF UK Praha, 11. 12. 2008 Úvodem Státn tní úroveň v systému kurikulárn rních dokumentů představují Národní program

Více

ení tvaru a polohy laserového svazku

ení tvaru a polohy laserového svazku Původní metoda určen ení tvaru a polohy laserového svazku dálkoměru Ing. Bronislav Koska prof. Ing. Jiří Pospíš íšil, CSc. Katedra speciáln lní geodézie Fakulta stavební ČVUT v Praze Obsah prezentace Úvod

Více

Příprava na vyučovací hodinu. a její vyhodnocení. Upraveno podle: Jiří Tesař

Příprava na vyučovací hodinu. a její vyhodnocení. Upraveno podle: Jiří Tesař Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení Upraveno podle: Jiří Tesař Příprava na hodinu - z čeho vycházíme? RVP, ŠVP (Učební plán, Učební osnovy) kompetence, očekávané výstupy, průřezová témata,.

Více

Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu U vyučovacího předmětu fyzikální praktika je časové vymezení dáno učebním

Více

EDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ Ž

EDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ Ž REALIZACE PROJEKTU ADAPTABILNÍ ŠKOLY POČÁTE TEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Nejvýznamnější aktivitou projektu je výuka společného základu odborných vědomostv domostí v 1. ročníku. Naše škola začala ala tento záměr z

Více

Gymnázium, Český Krumlov

Gymnázium, Český Krumlov Gymnázium, Český Krumlov Vyučovací předmět Fyzika Třída: 6.A - Prima (ročník 1.O) Úvod do předmětu FYZIKA Jan Kučera, 2011 1 Organizační záležitosti výuky Pomůcky související s výukou: Pracovní sešit (formát

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a příroda Seminář z fyziky Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Seminář z fyziky je vzdělávací

Více

DIDAKTIKA FYZIKY Organizační formy výuky

DIDAKTIKA FYZIKY Organizační formy výuky DIDAKTIKA FYZIKY Organizační formy výuky Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. Organizační uspořádání podmínek k realizaci obsahu výuky při použití různých metod výuky a výukových prostředků Klasifikace org.

Více

Zpracoval: PaedDr. Václav Heller

Zpracoval: PaedDr. Václav Heller Zpracoval: PaedDr. Václav Heller Přírodovědecká fakulta UJEP v Ústí nad Labem 2005 - 2 - OBSAH Obsah... 3 Úvod... 4 1. Optika I... 6 2. Optika II... 16 3. Optika III... 25 4. Výboje v plynech... 37 5.

Více

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal

Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Systémy jakosti (úvod( do systémů řízení) Český institut pro akreditaci, o.p.s. Ing. Milan Badal Úvod Zavedení systému managementu jakosti mám být strategickým rozhodnutím m organizace. Návrh a uplatnění

Více

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Název: Zkrat Výukové materiály Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se stane, když se

Více

Akvizice knihoven ČVUT

Akvizice knihoven ČVUT Akvizice knihoven ČVUT Informační zabezpečen ení studia, vědy v a výzkumu Systém m knihoven ČVUT Ústřední knihovna Fakulty stavební a Fakulty architektury Ústřední knihovna Fakulty strojní Ústřední knihovna

Více

(3+3) rek,, Ph.D. A1011 Tel. 59 732 3243 petr.grygarek@vsb.cz. Ing. Pavel Moravec Ing. Pavel Gavlovský ášil

(3+3) rek,, Ph.D. A1011 Tel. 59 732 3243 petr.grygarek@vsb.cz. Ing. Pavel Moravec Ing. Pavel Gavlovský ášil Počíta tačové sítě (3+3) Přednášející: Ing. Petr Grygárek rek,, Ph.D. A1011 Tel. 59 732 3243 petr.grygarek@vsb.cz Cvičící: Ing. Pavel Moravec Ing. Pavel Gavlovský Ing. Vítězslav V Práš ášil Ing. Petr Grygárek

Více

ěžné výstupy projektu

ěžné výstupy projektu Průběž ěžné výstupy projektu Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné

Více

Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU. 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ

Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU. 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ Přednáška č. 11 PRODEJNÍ ČINNOST PODNIKU 9.12. 2008 doc.ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. PŘEDMĚT T A OBSAH PRODEJE 2. TVORBA STRATEGIE A PLÁNOV NOVÁNÍ PRODEJE 3. ORGANIZAČNÍ ZAČLEN LENĚNÍ

Více

ENÁ CESTA INVESTICE DO ROZVOJE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ

ENÁ CESTA INVESTICE DO ROZVOJE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OTEVŘEN ENÁ CESTA Číslo OP : CZ.1.07 pro životní úspěch Prioritní osa 7.1 - Počáteční vzdělávání Oblast podpory 7.1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků, včetně dětí a žáků se SVP Číslo výzvy : 04 pro GP-

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Datum: 14. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 14. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 14. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_461A Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky

Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky Domácí experiment v inovované sadě učebnic fyziky Jiří Tesař Vlachovice 14. 10. 2011 Experiment ve výuce fyziky Výuka na ZŠ se řídí podle RVP, resp. ŠVP neakcentují encyklopedické znalosti preferují tvůrčí

Více

Implementační struktura

Implementační struktura 1 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální cíl Rozvoj vzdělanostní společnosti za účelem posílení konkurenceschopnosti ČR prostřednictvím modernizace systémů počátečního, terciárního a dalšího vzdělávání

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 9. ročník M.Macháček : Fyzika 8/1 (Prometheus ), M.Macháček : Fyzika 8/2 (Prometheus ) J.Bohuněk : Pracovní sešit k učebnici fyziky 8

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Pořadové číslo: 20 1. Název

Více

Tématický celek - téma. Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah

Tématický celek - téma. Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah 6. ročník květen Stavba látek Stavba látek Elektrické vlastnosti látek Magnetické vlastnosti látek Laboratorní úloha: Určení hmotnosti tělesa podle rovnoramenných vah Magnetické vlastnosti látek Měření

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Obecná pravidla: Při klasifikaci písemných prací bude brán jako zaklad tento klasifikační systém pro stupeň: výborný 100% až 90% chvalitebný do 70% dobrý do

Více

Didaktický proces vzdělávání

Didaktický proces vzdělávání Didaktický proces vzdělávání dospělých Základní prvky didaktického procesu ve vzdělávání dospělých: Didaktický proces = výuka CÍL= určen zvenčí např. politikou, společností, potřebami institucí OBSAH=

Více

Příklad dobré praxe XXI

Příklad dobré praxe XXI Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe XXI pro průřezové téma Člověk a svět práce Ing. Iva Černá 2010

Více

ver. 1.19 Asynchronní E-learningový

ver. 1.19 Asynchronní E-learningový Obsah: Teorie úvodem Základní terminologie Asynchronní e-learning Stavební bloky e-learningu Jednotlivé součásti sti systému Uživatelé Přehledné interaktivní prostředí Testy Jak testy fungují Hodnocení

Více

Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ. Jiří Tesař

Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ. Jiří Tesař Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ Jiří Tesař Hodnocení a klasifikace Většinou nejneoblíbenější činnost učitele: stresové a konfliktní situace musí se rychle rozhodnout musí zdůvodnit své rozhodnutí

Více

ení podniku Osnova učivau 1. Zařazen ové kompetence azení učivau I. koncentrický okruh - 1. ročník II. koncentrický okruh (2. 3. a 4.

ení podniku Osnova učivau 1. Zařazen ové kompetence azení učivau I. koncentrický okruh - 1. ročník II. koncentrický okruh (2. 3. a 4. Finanční říz podniku Finanční říz podniku 1. Říz finančních zdrojů Didaktické zpracování učiva pro středn ední školy 2. Říz nákladů,, výnosů a zisku 3. Nástroje finančního říz (normy, kalkulace, rozpočty)

Více

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0

5.1.7 Informatika a výpočetní technika. Časové, obsahové a organizační vymezení. ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 5.1.7 Informatika a výpočetní technika Časové, obsahové a organizační vymezení ročník 1. 2. 3. 4. hodinová dotace 2 2 0 0 Realizuje se vzdělávací obor Informatika a výpočetní technika RVP pro gymnázia.

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Obecná pravidla: Při klasifikaci písemných prací bude brán jako zaklad tento klasifikační systém: pro stupeň výborný 100% až 90% chvalitebný do 70% dobrý do

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu fyzika Obecná pravidla: Při klasifikaci písemných prací bude brán jako zaklad tento klasifikační systém: pro stupeň výborný 100% až 90% chvalitebný do 70% dobrý do

Více

CZ.1.07/1.2.00/08.0113

CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Operační program: Prioritní osa: Oblast podpory: Spolupráce na všech v frontách CZ.1.07/1.2.00/08.0113 Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. Počáte teční vzdělávání 1.2. Rovné příležitosti dětíd a žáků,,

Více

a s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Telefon: 494 530 079 E-mail: os.orion@seznam.cz www stránky: www.os-orion.cz orion.cz

a s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Telefon: 494 530 079 E-mail: os.orion@seznam.cz www stránky: www.os-orion.cz orion.cz Občansk anské sdružen ení rodičů a přátel dětíd s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněž ěžnou Telefon: 494 530 079 E-mail: os.orion@seznam.cz www stránky: www.os-orion.cz

Více

VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU. Jana Škrabánková Vít Schindler

VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU. Jana Škrabánková Vít Schindler VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU Jana Škrabánková Vít Schindler Struktura prezentace 1. Připomínka ke stavu výuky přírodovědných předmětů na území ČR, speciáně fyziky 2. Specifické profesní kompetence

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr. Jiří Bohuněk,

TEMATICKÝ PLÁN. Literatura: FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr. Jiří Bohuněk, TEMATICKÝ PLÁN Předmět: FYZIKA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Jan Souček Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Literatura: FYZIKA pro 6. ročník

Více

Příklad dobré praxe IV

Příklad dobré praxe IV Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe IV pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Olga Gajdošíková

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: ŠVP DUHA 2016 pro základní vzdělávání, čj. 111/16/ZSKR Škola: Základní škola a mateřská škola Křinec - příspěvková organizace, Školní 301, 289

Více

Tematický plán učiva z fyziky pro 6. ročník na školní rok 2012-2013

Tematický plán učiva z fyziky pro 6. ročník na školní rok 2012-2013 Tematický plán učiva z fyziky pro 6. ročník na školní rok 2012-2013 Měsíc: Září Učivo: Látka a těleso Co nás obklopuje Z čeho se tělesa skládají Skupenství látek Atomy a molekuly Opakování a shrnutí Dovede

Více

Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy

Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy Josef Trna Pedagogická fakulta MU v Brně Abstrakt: Jádrem příspěvku je problematika konstituování didaktiky přírodovědy jako mezioborové didaktiky, včetně

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 7. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7/1 (Prometheus), M.Macháček : Fyzika pro

Více

SEZNAM ANOTACÍ. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS Excel 2007

SEZNAM ANOTACÍ. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS Excel 2007 SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení sady DUM VY_32_INOVACE_IT2 Tematická oblast MS

Více

3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička

3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička 3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory 1. stupeň 2. stupeň 1. - 5. ročník 6. - 9. ročník Časová dotace Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

CZ.1.07/1.1.16/01.0030. Motivace žáků ZŠ a SŠ pro technická povolání. V Brně dne 10. září 2014

CZ.1.07/1.1.16/01.0030. Motivace žáků ZŠ a SŠ pro technická povolání. V Brně dne 10. září 2014 CZ.1.07/1.1.16/01.0030 Motivace žáků ZŠ a SŠ pro technická povolání V Brně dne 10. září 2014 Aktivity v roce 2013/2014 20 zapojených ZŠ Den na střední 37 dovednostních workshopů, 35 motivačních workshopů

Více

PLÁN N SOCIOTERAPIE. Mgr. Jana Zierhutová. Teorie a metody sociální práce Rozdílový kurz 1RPN-KS

PLÁN N SOCIOTERAPIE. Mgr. Jana Zierhutová. Teorie a metody sociální práce Rozdílový kurz 1RPN-KS PLÁN N SOCIOTERAPIE Mgr. Jana Zierhutová Teorie a metody sociální práce Rozdílový kurz 1RPN-KS Úvod Def. socioterapie = jeden z prostředk edků resocializace,, zaměř ěřený na (re)integraci člověka nácvik

Více

itelů na 1. stupni ZŠZ

itelů na 1. stupni ZŠZ Využit ití společného evropského referenčního rámce v další ším m vzdělávání neaprobovaných učitelu itelů na 1. stupni ZŠZ Reflexe zkušenost eností s kurzy MEJA a BJ 2005/06-2007 2007 MEJA Rozvojové programy

Více

Ročník VII. Fyzika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. vztahy.

Ročník VII. Fyzika. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. vztahy. Opakování IX. Fyzikální veličiny a jejich měření. Metoda didaktická-soutěže,diskuse Žák si zopakuje fyzikální veličiny probírané v 6.roč., jejich značky, jednotky a mezi nimi. výchova-vztah k přírodě,

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Týdenní dotace: 1,5h/týden Vyučující: Mgr. Tomáš Mlejnek Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 FYZIKA pro 6. ročník ZŠ PROMETHEUS, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc., PaeDr.

Více

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc.

DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY DIDAKTICKÉ PRINCIPY (ZÁSADY) Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. CITÁTY KOMENSKÉHO Poněvadž při všem je nesnadněji odučovati se než učiti se, musí být opatrně přihlíženo k tomu, aby se ničemu

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Výpočty v elektrických obvodech VY_32_INOVACE_F0208.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Výpočty v elektrických obvodech VY_32_INOVACE_F0208. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ..07/.5.00/34.02 Zlepšení podmínek

Více

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h)

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) 2.1 Základy marketingové strategie (2,5h) Učitelé se seznámí se základní marketingovou terminologií a s možnými cestami rozvoje firmy. V

Více

Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika

Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika Nonverbální úlohy - - tepelně děje, optika Jiří Tesař Katedra fyziky PF JU Č. Budějovice KDF MFF UK PRAHA 1. 3. 2007 Zahřívání vody 11 o C Obr. 1a Obr. 1b Zahřívání vody Obr. 2b Obr. 2a Jaké otázky vyvolá

Více

Seminář z fyziky II

Seminář z fyziky II 4.9.43. Seminář z fyziky II Volitelný předmět Seminář z fyziky je určen pro uchazeče VŠ technického směru navazuje na vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Fyzika, který je součástí vzdělávací oblasti Člověk

Více

lní integraci ve Zlínsk nském m kraji

lní integraci ve Zlínsk nském m kraji Grantové schéma podporující sociáln lní integraci ve Zlínsk nském m kraji Ing. Silvia Duchoňov ová Krajský úřad Zlínsk nského kraje Oddělen lení realizace grantových schémat 577 043 693 silvia.duchonova@kr-zlinsky.cz

Více

Didaktika účetnictví Kurs DEP507

Didaktika účetnictví Kurs DEP507 Snímek 1 Didaktika účetnictví Kurs DEP507 marie.fiserova@oavin.cz Ing. Marie Fišerová, Ph.D. Snímek 2 Obsah výchovně vzdělávací práce v účetnictví na OA a EL Kurs 1DP507 Snímek 3 Didaktika ekon. předmětů

Více

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program 1 VY_32_INOVACE_01_13 fyzika 6. Elektrické vlastnosti těles Výklad učiva PowerPoint 6 4 2 VY_32_INOVACE_01_14 fyzika 6. Atom Výklad učiva

Více

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co nás čeká? Obsah vzdělávání (vědomosti, dovednosti, hodnoty, vlastnosti) Kurikulum (charakteristika, typy) Kurikulární dokumenty Standardy

Více

SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE

SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE SEZNAM VZDĚLÁVACÍCH MATERIÁLŮ - ANOTACE Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0797 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT 3F2 Magnetické

Více

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda Ondřej Šimik Kontext přírodovědného vzdělávání na 1. stupni ZŠ Transformace české školy - RVP ZV Člověk a jeho svět

Více

Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU. 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ

Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU. 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ Přednáška č.9 VÝROBNÍ ČINNOST PODNIKU 18.11.2008 doc. Ing. Roman ZámeZ mečník, PhD. 1 Osnova přednášky 1. POJETÍ A ČLENĚNÍ VÝROBY 2. ŘÍZENÍ A PLÁNOV NOVÁNÍ VÝROBY 3. PRODUKČNÍ FUNKCE 4. VÝROBNÍ KAPACITA

Více

Fyzika 7. ročník Vzdělávací obsah

Fyzika 7. ročník Vzdělávací obsah Fyzika 7. ročník Druhy látek a jejich vlastnosti Pohyb a síla Skupenství látek Vlastnosti pevných látek Vlastnosti kapalin Vlastnosti plynů Tlak v kapalinách a plynech Hydrostatický a atmosférický tlak

Více

Příloha ke klasifikačnímu řádu kritéria hodnocení některých předmětů

Příloha ke klasifikačnímu řádu kritéria hodnocení některých předmětů Příloha ke klasifikačnímu řádu kritéria hodnocení některých předmětů Materiál školního roku 2017/2018 Žáci jsou předem seznámeni v jednotlivých hodinách s pravidly klasifikace a s váhou známky. Známky

Více

Pohyb tělesa, síly a jejich vlastnosti, mechanické vlastnosti kapalin a plynů, světelné jevy

Pohyb tělesa, síly a jejich vlastnosti, mechanické vlastnosti kapalin a plynů, světelné jevy Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Pohyb tělesa, síly a jejich vlastnosti, mechanické vlastnosti kapalin a plynů, světelné jevy Sekunda 2 hodiny týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka

Více

Výkresy ve dřevozpracujd

Výkresy ve dřevozpracujd Základní škola, Bruntál Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 9. ročník Výkresy ve dřevozpracujd evozpracujícím m průmyslu (kotování, druhy čar a materiálů na výkresech, ) 15.12. / 2011 Ing. Martin Greško

Více

Výchovné a vzdělávací strategie

Výchovné a vzdělávací strategie Výchovné a vzdělávací strategie Klíčové kompetence Kompetence k učení Na úrovni 4.ročníku ZŠ Nemyčeves žák: se seznamuje s vhodnými způsoby, metodami a strategiemi učení, plánování a organizace vlastního

Více

Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ

Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ (Hradec Králové, SVK, 15.4.2011) PhDr. Jana Doležalová, Ph.D. I. EVOKACE: V čem vidíte pozitiva a negativa pracovních listů?

Více

MOTIVACE STUDENTŮ K AKTIVNÍ ODBORNÉ ELEKTRONICKÉ DISKUSI

MOTIVACE STUDENTŮ K AKTIVNÍ ODBORNÉ ELEKTRONICKÉ DISKUSI MOTIVACE STUDENTŮ K AKTIVNÍ ODBORNÉ ELEKTRONICKÉ DISKUSI Šárka Maleňáková Fakulta sportovních studií Katedra pedagogiky sportu OBSAH PREZENTACE Představení předmětu Systém práce a hodnocení studentů při

Více

Příprava učitele na výuku

Příprava učitele na výuku Příprava učitele na výuku Gabriela Fišarová Neplánovat, znamená plánovaný neúspěch. (Petty, 2002, s. 326) Průvodce studiem Obsahem tohoto modulu je plánování výuky. Zaměříme se na podrobnou písemnou přípravu

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus)

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus) Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Fyzika 3. období 7. ročník M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 6/1, 6/2 (Prometheus) M.Macháček : Fyzika pro ZŠ a VG 7 (Prometheus) Očekávané výstupy předmětu

Více

Fyzika pro 6.ročník. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly. Elektrické vlastnosti látek, el.

Fyzika pro 6.ročník. Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly. Elektrické vlastnosti látek, el. Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

BRNĚNSKÝ DĚTSKÝ PARLAMENT

BRNĚNSKÝ DĚTSKÝ PARLAMENT BRNĚNSKÝ NSKÝ DĚTSKÝ D PARLAMENT Co je dětský d parlament DP je skupina 40-70 dospívaj vajících ch ve věku v od 10-18 18 let, kterým není jedno, co se kolem nich děje v oblasti politiky, školství,, volného

Více

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013

PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 2007-2013 2013 1 Novinky pro 2007-2013 2013 (terminologie) Priorita Opatřen ení 2004 2006 Grantové schéma Projekt (národn rodní, systémový) Konečný ný

Více

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ A) KURZY ZAMĚŘENÉ NA METODIKU DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ A E LEARNINGU. Metodika on line vzdělávání E learning v distančním vzdělávání B) KURZY ZAMĚŘENÉ NA PRAVIDLA VEDENÍ

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 9. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence)

Více

Příloha 4 Oblasti hodnocení stanovené v ŠVP

Příloha 4 Oblasti hodnocení stanovené v ŠVP Příloha 4 Oblasti hodnocení stanovené v ŠVP Oblasti hodnocení podmínky vzdělávání, průběh vzdělávání, podpora školy žákům, spolupráce s rodiči, vliv vzájemných vztahů školy, žáků, rodičů a dalších osob

Více

Charakteristika předmětu CHEMIE

Charakteristika předmětu CHEMIE Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Charakteristika předmětu CHEMIE Předmět CHEMIE se na Gymnáziu Jiřího Ortena vyučuje v rámci nižšího stupně osmiletého studia v sekundě až kvartě v rámci

Více

Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze.

Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze. Ukázka je převzata z pracovní verze ŠVP ZŠ pro tělesně postižené při Jedličkově ústavu v Praze. 5.2 Evaluační činnost Vlastní hodnocení školy (VHŠ) napomáhá ke zkvalitnění vzdělávání. Cílem je zhodnocení

Více

Vzdálené laboratoře pro IET1

Vzdálené laboratoře pro IET1 Vzdálené laboratoře pro IET1 1. Bezpečnost práce v elektrotechnice Odpovědná osoba - doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D. (steinbau@feec.vutbr.cz) Náplní tématu je uvést posluchače do problematiky: - rizika

Více

VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE

VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE VÝUKOVÉ METODY A FORMY V ZEMĚPISE Vyučování a učení činnost učitele činnost žáka učením si žáci osvojují vědomosti, dovednosti, návyky, ale i postoje a rozvíjí své schopnosti = kompetence veškerý vzdělávací

Více

SEZNAM PRO ARCHIVACI

SEZNAM PRO ARCHIVACI SEZNAM PRO ARCHIVACI Název školy Číslo projektu Číslo a název šablony KA Identifikační číslo Tematická oblast Základní škola Mánesova Otrokovice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3763 III/2 Inovace

Více

Kdo jsem? Odkud jsem?

Kdo jsem? Odkud jsem? Kdo jsem? Odkud jsem? Ing. Ivan Miller, Ph.D. Česká zemědělsk lská univerzita v Praze Institut vzdělávání a poradenství Katedra celoživotn ivotního vzdělávání a podpory studia Pracuji jako oborový didaktik

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Pořadové číslo: 5 1. Název

Více

Průvodní list kurzu. Název kurzu: Autor kurzu: Vyučovací předmět: Ročník: Téma: Účel; co kurzem řeším: Kapaliny a plyny. Mgr.

Průvodní list kurzu. Název kurzu: Autor kurzu: Vyučovací předmět: Ročník: Téma: Účel; co kurzem řeším: Kapaliny a plyny. Mgr. Průvodní list kurzu Název kurzu: Kapaliny a plyny Autor kurzu: Mgr. Leon Machek Vyučovací předmět: Fyzika (případně informatika seznámení se s prostředím LMS Moodle) Ročník: Kurz je určen žákům 7. (případně

Více

EST ELEKTRONIKA A SDĚLOVAC LOVACÍ TECHNIKA. ského studia. Obor EST :: Uplatnění absolventů :: Odborná výuka :: Věda a výzkum :: Kontakt. www.

EST ELEKTRONIKA A SDĚLOVAC LOVACÍ TECHNIKA. ského studia. Obor EST :: Uplatnění absolventů :: Odborná výuka :: Věda a výzkum :: Kontakt. www. Studijní obor bakalářsk ského studia ELEKTRONIKA A SDĚLOVAC LOVACÍ TECHNIKA EST Na oboru EST se v jednotlivých předmětech naučíte Analyzovat, navrhovat, konstruovat a aplikovat moderní elektronické obvody

Více

Rámcové vzdělávací programy

Rámcové vzdělávací programy Rámcové vzdělávací programy Školní vzdělávací programy QUO VADIS? Katedra pedagogiky PF UJEP Scientistický model -Striktní rigidní osnovy -Hromadná výuka -Transmisivně-instruktivní vzdělávací postupy -Kognitivní

Více

Pojetí vyučovacího předmětu

Pojetí vyučovacího předmětu Učební osnova předmětu ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY studijního oboru 26-41-M/01 ELEKTROTECHNIKA Pojetí vyučovacího předmětu Učivo vyučovacího předmětu základy elektrotechniky poskytuje žákům na přiměřené úrovni

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) FYZIKA SEKUNDA Mgr. et Mgr. Martin KONEČNÝ hodiny týdně

Více

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PS1 Úvod do obecné psychologie

SEZNAM ANOTACÍ. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PS1 Úvod do obecné psychologie SEZNAM ANOTACÍ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Označení sady DUM Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0527 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_PS1 Úvod

Více

OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE

OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE OBOROVÁ DIDAKTIKA, HISTORIE DIDAKTIKY A VÝUKY CHEMIE RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to didaktika? didaktické...poučné umělecké dílo přednášené rytmicky, s fantazií, půvabně nebo energicky (J. W. Goethe

Více

Předmět je vyučován jako samostatný volitelný předmět v 9. ročníku jednou hodinou týdně z disponibilní časové dotace. Výuka probíhá v odborné učebně

Předmět je vyučován jako samostatný volitelný předmět v 9. ročníku jednou hodinou týdně z disponibilní časové dotace. Výuka probíhá v odborné učebně ELEKTRONIKA Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Výuka směřuje k následujícím cílům: Vyučovací předmět úzce souvisí s následujícími předměty: Přesahy z předmětů

Více

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom

Fyzika pro 6.ročník. mezipředmětové vztahy. výstupy okruh učivo dílčí kompetence. poznámky. Ch8 - atom Fyzika pro 6.ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence Stavba látek-vlastnosti, gravitace, částice, atomy a molekuly Elektrické vlastnosti látek, el.pole, model atomu Magnetické vlastnosti látek, magnetické

Více

Profesní portfolio v praxi mateřské školy

Profesní portfolio v praxi mateřské školy Profesní portfolio v praxi mateřské školy Nástroj, jak zkvalitňovat svoji práci a měnit svoje přístupy směrem k individualizaci vzdělávání Hana Schenková Mateřská škola SLUNÍČKO, Brno 10. 2. 2017, Jihlava

Více

11 13 let, popř. i starší

11 13 let, popř. i starší Název: Mosty Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Materiály a jejich přeměny Předmět (obor): Doporučený věk žáků: Doba trvání: Specifický cíl: fyzika 11

Více

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená.

Školní vzdělávací program základního vzdělávání Hlava je jako padák, funguje jen, když je otevřená. 6. Hodnocení výsledků vzdělávání žáků 6.1. Hodnocení žáků 6.1.1. Obecné zásady hodnocení Hodnocení žáků se řídí legislativními normami (školský zákon 561/2004 Sb., vyhláška č. 48/2005 Sb., aj.) a na úrovni

Více