ENERGY GLOBE AWARD ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ENERGY GLOBE AWARD ČR"

Transkript

1 ENERGY GLOBE AWARD ČR Ocenění nejlepších energeticky úsporných projektů Generální partner: Mediální partneři:

2 ENERGY GLOBE AWARD je nejvýznamnějším celosvětovým oceněním v oblasti ochrany životního prostředí. Pořádá se již 8 let a vyznamenává projekty, které šetrně a ekologicky využívají naše společné zdroje, jako např. energii a vodu nebo které používají jejich obnovitelné formy. V České republice má Energy Globe Award ČR celkem šest soutěžních kategorií: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a Obec. Vítězný projekt každé kategorie obdrží finanční odměnu Kč, celkový vítěz, který bude zvolen v rámci slavnostního vyhlášení, pak postupuje do mezinárodního finále. To se uskuteční v jedné ze světových metropolí. V rámci Galavečera, přenášeného televizemi celého světa, bude bojovat o odměnu EUR. ENERGY GLOBE AWARD významně přispívá k vytváření vědomí problematiky efektivity energie a ochrany klimatu a ukazuje možná řešení pro budoucnost.

3 WOLFGANG NEUMANN Zakladatel ENERGY GLOBE Téměř každému je dnes známa problematika životního prostředí, ale také nedostatek zdrojů, který se velice jasně a bolestivě odráží ve zvyšujících se cenách ropy. Každý by chtěl něco udělat, ale většina lidí neví, jak se k tomu má postavit. Na druhé straně jsou uvedeny vynikající projekty a iniciativy, které používají naše zdroje šetrně a úsporně nebo které využívají obnovitelné formy energií. Tyto skutečnosti byly pro mne před asi 8 lety rozhodující k tomu, abych inicioval ocenění Energy Globe Award. Z této rakouské iniciativy se dnes stala nejznámější a nejvýznamnější cena v oblasti životního prostředí na celém světě. Každoročně jsou přihlašovány stovky projektů z celého světa a světoví prominenti vstupují do služeb tohoto ocenění. Členové mezinárodní poroty pocházejí ze všech 5 kontinentů. MICHAEL FEHN Předseda představenstva E.ON Czech Holding AG Jednatel E.ON Česká republika, s.r.o. Součástí dlouhodobé strategie energetické společnosti E.ON je snaha učinit téma ekologie a hospodárného využívání energie zajímavějším a atraktivnějším. E.ON se stále více pro své zákazníky stává partnerem a poradcem v oblasti efektivního využívání energie. Důkazem je realizace bezplatného poradenství, energetických auditů, speciální nabídka energeticky úsporných spotřebičů, podpora rozvoje využití stlačeného zemního plynu (CNG) v dopravě nebo připravovaný internetový portál určený těm, kteří chtějí svůj dům nebo byt učinit energeticky hospodárnějším. Energetická společnost E.ON podporuje ENERGY GLOBE AWARD ČR, že chce veřejnost i jednotlivce motivovat, aby se nad možnostmi úspor energie více zamýšleli. Jako zemědělec a vyučený elektrotechnik se před 25 lety začal zabývat myšlenkou, jak zatraktivnit a publikovat postupy, které šetří zdroje. A tak založil Veletrh úspor energie, který je dnes celosvětově známý a na výstavě se ročně podílí cca 2000 fi rem vystavovatelů a stovky poradců. Následně vybudoval instituce energetického poradenství ve střední Evropě a inicioval četné poradenské kampaně a konference. Od roku 2000 organizuje Wolfgang Neumann a agentura GEG ENERGY GLOBE AWARD, což je dnes celosvětově nejvýznamnější ekologická cena a prostřednictvím TV se snaží prezentovat smysluplné projekty, které může realizovat každý. Vystudoval elektrotechniku na mnichovské technické univerzitě. Téměř 10 let pracoval v Bayernwerk AG v Mnichově a v letech působil jako jednatel pro obchodní oblast ve společnosti, která se zabývá životním prostředím. Od roku 2002 zaujímá pozici předsedy představenstva E.ON Czech Holding AG a roku 2005 byl dále jmenován do čela energetické společnosti E.ON Česká republika, s.r.o.

4 Odborná komise: Ing. Roman Šubrt Energy Consulting Service Ing. Martin Škopek, Ph.D. Energy Consulting Service Ing. Irena Plocková Ministerstvo životního prostředí prof. Ing. Jan Škorpil, CSc. Západočeská univerzita v Plzni předseda poroty: Ing. Wolfgang Neumann Čestná předsedkyně poroty ENERGY GLOBE AWARD ČR MANEKA GANDHI Politička, předsedkyně Mezinárodní poroty Energy Globe, ekologická aktivistka, novinářka Za poslední roky se toho na naší planetě hodně změnilo. Cena nafty stoupá tak vysoko, že jsou malé země ohroženy tím, že se stanou platebně neschopnými. Země, exportující obilí, jako je například ta má, musí poprvé ve své historii obilí importovat. Internacionální infl ace v oblasti potravin se silně zvýšila a člověk cítí, že bude množství potravy nedostačující a to ne v Etiopii, nýbrž v Americe. Amazonský prales se nyní tak rychle vytěžuje, že zasáhl svět a do Brazílie směroval svůj apel. Čína byla identifi kována jako největší znečišťovatel životního prostředí ze všech zemí, Amerika a Indie zaujímají místo druhé. Udělal svět něco? Tedy - Nobelovy ceny byly uděleny lidem, kteří ukázali efekty změny klimatu. V mnoha zemích začaly procesy úvah. Slovo životní prostředí je opět aktuální a stalo se nejvíce používaným pojmem ve fi rmách a reklamních agenturách. To je ale vše, co můžete vidět. V tomto scénáři jsou vyznamenání pro takovéto lidi a fi rmy naléhavou nutností. Přináší jim to uznání a dělá to z nich příklady hodné napodobení. ENERGY GLOBE AWARD patří k celosvětově nejvýznamnějším cenám svého druhu. Vůdčí osobnosti, tvůrci názorů, média a novátoři se schází na nevídaném shromáždění, aby se mohli těšit z toho, že existují lidé, kteří plánují a pracují pro naši budoucnost. Záštitu nad slavnostním vyhlášením výsledků převzal MIREK TOPOLÁNEK Předseda vlády České republiky Vystudoval VUT v Brně, strojní fakultu a specializovaný kurs Správa korporací v Manažerském centru v Čelákovicích. Před listopadem 1989 nebyl organizován v žádné politické straně, v roce 1989 působil v Občanském fóru, do Občanské demokratické strany vstoupil v roce V letech byl předsedou senátního klubu ODS, od roku 2002 do roku 2004 byl místopředsedou Senátu. V listopadu 2002 se stal po Václavu Klausovi předsedou ODS. V současné chvíli žije trvale v Praze. Svou politickou kariéru započala po smrti svého muže Sanjai, syna Indiry Gandhiové, významné indické političky. V letech působila jako ministryně životního prostředí, je průkopnicí ochrany životního prostředí v Indii a je známa svou snahou o udržitelný celosvětový rozvoj. Má vlastní televizní show a pravidelně píše sloupky pro různé noviny. Je i autorkou dětských knih.

5 Galavečer ENERGY GLOBE AWARD ČR listopadu 2008 od 20:00 h Brno, Brněnské výstaviště, Hala F GALAPROGRAM Hlavní hvězda večera: světoznámá houslová virtuoska Vanessa Mae Hudební vystoupení: skupina Kryštof, Aneta Langerová Vyhlášení vítězů v 6 kategoriích: Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež, Obec Vyhlášení celkového českého vítěze Energy Globe Award ČR Dechberoucí show: vystoupení francouzské akrobatické skupiny Premiéra Energy Globe Song v České republice Galaraut a Afterparty se skupinou Kryštof a diskotéka DJ Oldřicha Burdy 21:10-21:30 h V předsálí proběhne tisková konference s vítězi jednotlivých kategorií. Programem bude provázet moderátor Tomáš Hanák. Ceny budou předávat prominentní osobnosti z politického a hospodářského od skéh života. Televizní Galavečer Energy Globe Award ČR bude odvysílán 29. listopadu od hodin na ČT 2. KRYŠTOF Členové: ANETA LANGEROVÁ Vyhrála soutěž DO-RE-MI, dostala se do fi nále Rozjezdů pro hvězdy a v červnu 2004 zvítězila v soutěži Česko hledá SuperStar, která ji výrazně pomohla dostat se na českou hudební scénu a vydala album Spousta andělů. Jejím druhým studiovým počinem se stala deska s názvem Dotyk (2007). Richard Krajčo (zpěv, kytara) Nikolaj Atanasov Arichtev (basová kytara) Nikos Petros Kuluris (saxofon) Jakub Dominik (bicí a klavír) Evžen Hofmann (kytara) Ondřej Kyjonka (trombón) Nikolas Grigoriadis (trumpeta) Hudební, původně folk-punkové sdružení The Kryštof * vzniklo v roce 1994 v Havířově. Ze současného složení tyto doby pamatují už jen Richard Krajčo a Nikolaj Arichtev. V letech se formuje konečné složení skupiny. Debutní album Magnetické pole je příjemným překvapením pro širokou veřejnost a kapela je prohlášena novým objevem české hudební scény. Další roky se kapela často prezentovala na koncertních pódiích. Dnes patří kapela mezi oblíbené a vyhledávané hudební skupiny. PAPERMOON Členové: Christof Straub Edina Thalhammer VANESSA MAE Anglická houslistka (původem ze Singapuru), celým jménem Vanessa Mae Vanakorn Nicholson. Úspěšné album The Violin Player (1994) přineslo z větší části pseudo-klasické skladby Mika Batta, který jim dodal i rockově-elektronické aranže a desku navíc sám produkoval. V menší míře se Mae prezentuje také jako zpěvačka. Hudební duo má za sebou působivou kariéru, během níž vzniklo 7 alb, která se všechna do jednoho umístila na předních 20 místech soutěže Austria Top 40 a 5 singlů. Prozatímní vrchol zažila kreativní tvorba dvojice udělením ceny Amadeus Austrian Music Award v roce Největší úspěch dosáhli s písní The time is now, která se zároveň stala hymnou Energy Globe.

6 KATEGORIE CENY BUDOU DNES VEČER PŘEDÁVAT ZEMĚ Projekty na téma zemědělství, energetické plodiny, stavební materiály, budovy, izolace, využití solární energie. Michael Fehn předseda představenstva E.ON Czech Holding AG jednatel E.ON Česká republika, s.r.o. OHEŇ Projekty na téma dodávky energie a efektivní využívání energie ve všech oblastech jejího použití. Prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc. předseda Akademie věd České republiky VODA Projekty na téma pitná voda, rozličné využití a možnosti úpravy vody a odpadních vod a ochrana našich vodních zdrojů. Ing. Wolfgang Neumann zakladatel Energy Globe Ing. Jan Březina poslanec Evropského parlamentu za KDU ČSL VZDUCH Projekty na téma ochrana čistoty ovzduší, kvalita ovzduší ve vnitřních prostorách a vnějším prostředí ochrana klimatu a snížení CO 2. RNDr. Martin Bursík místopředseda vlády a ministr životního prostředí MLÁDEŽ Projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, které zpracovala mládež nebo škola. PhDr. Petr Fejk ředitel ZOO Praha OBEC Projekty z oblasti ekologie, úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů o které se zasloužila obec. Roman Onderka primátor statutárního města Brna

7 Nominované projekty kategorie 3. Energeticky úsporný projekt v pekárně PENAM Rosice Předkladatel: Energ, spol. s.r.o. Projekt úsporných opatření realizovaných metodou Energy performace contracting (EPC). V rámci tohoto projektu byla nahrazena centrální výroba páry s předávacími stanicemi lokální výrobou potřebného tepla. 2. REP HOUSE - energeticky pasivní rodinný dům Předkladatel: Miloš Kalousek (Moravany u Brna) Stavba pasivního rodinného domu je prováděna ve stylu pasivní, a přesto levný. Pozornost je také věnována potřebě tzv. zabudované (šedé) energii stavebních materiálů a výrobků. 1. Energeticky úsporný obchod Předkladatel: TESCO Stores ČR a.s. (Žatec) Novostavba obchodního domu, kde byla věnována zvýšená pozornost ekologii stavby, např. větší tepelné izolace, noční vychlazování objektu venkovním vzduchem, využívání odpadního tepla z chlazení potravin na přípravu teplé vody či výroba teplé vody solárními kolektory. Nominované projekty kategorie 3. Výroba elektrické energie ze zábradlí panelového domu Předkladatel: Jakub Mottl (Plzeň) Na vnější straně zábradlí lodžie je osazeno 7 fotovoltaických panelů. Vyrobená elektrická energie z panelů poté putuje přes elektroměr ze systému a spotřebovává se v bytové jednotce nebo na jiném místě. Ročně tento balkon vyrobí 626 kwh. 2. Vytápění budov biomasou s účinností přes 95 % Předkladatel: Petr Měchura (Praha) Projekt zabývající se účinností topných zdrojů - koncepční řešení krbu s vnitřním výměníkem zvyšující účinnost krbu na úroveň sofi stikovaných kotlů. 1. Centrální kotelna na štěpky pro vytápění a zásobování TUV Předkladatel: 2 arch s.r.o. (Prostějov) Projekt popisující vytápění statku na Vysočině biomasou. Na tomto projektu je zajímavé to, že kotelna slouží zároveň pro vytápění rodinných domků v obci a občané participují při provozu zařízení. Nominované projekty kategorie 3. Filtrace odpadních vod z výroby nitrocelulózy Předkladatel: Synthesia, a.s. (Pardubice) Projekt popisuje fi ltraci odpadní vody při výrobě nitro-celulózy pomocí mikrosíťového fi ltru, který odděluje z odpadních vod vlákna a vrací je zpět do výroby. Tímto opatřením dochází k ochraně vod a zároveň je lépe využívána výrobní surovina vyráběná ze dřeva. 2. Výměna technologie na MVE Mlýn Čelákovice Předkladatel: Mlýn Čelakovice, spol. s.r.o. Jde o projekt výměny technologie MVE ve starším objektu mlýna. Realizací projektu dojde k vyššímu využití povoleného nakládání s vodami z řeky Labe ze současných 8,8 m 3 /s na 12,2 m 3 /s. Celkový instalovaný výkon MVE se zvýší ze současných 150 kw na 210 kw. 1. Optimalizace výroby a distribuce teplé vody Předkladatel: qzp, s.r.o. Komplexní systémové řešení spotřeby vody v objektu aplikovatelné na různé objekty. V projektu jsou uvedeny např. Interní klinika ve Fakultní nemocnice v Hradci Králové, hotel Holiday Inn v Brně apod. V projektu je dokumentována snížení spotřeby teplé vody na základě patentovaného řešení stabilizace teploty vody a dalších instalovaných opatřeních. Nominované projekty kategorie 3. Redakce alternativní energie Předkladatel: České ekologické managerské centrum Odborný časopis o obnovitelých zdrojích energie a o energetických úsporných opatřeních Alternativní energie, který vychází přes 10 let, se systematicky zabývá ochranou ovzduší a snaží se propagovat nejnovější postupy či výrobky v oblasti ochrany ovzduší ze všech aspektů. 2. Autobus s palivovými články (FCZ H2-BUS) Předkladatel: Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. (Husinec) Využití palivových vodíkových článků pro pohon autobusu. Ten vychází z podvozku trolejbusů Škoda. 1. Autopůjčovna CNG Předkladatel: Pražská plynárenská, a.s. Zřízení autopůjčovny s využitím vozidel na zemní plyn. Tento projekt snižuje exhalace z výfukových plynů automobilů.

8 Nominované projekty kategorie 3. Hydrologií a měřením ozónu až za hranice města Předkladatel: ZŠ Třebíč Žáci v rámci vyučování provádí měření v oblasti meteorologie, hydrologie. Žáci zkoumali na 60 km úseku Jihlavy kvalitu vody prostřednictvím hydrologických měření či koncentraci přízemního ozónu v ovzduší. Výše uvedenými činnostmi se snaží ZŠ vybudovat u mládeže pozitivní vztah k přírodě a její ochraně, šetrnému způsobu života i ekologickému využívání zdrojů energie. 2. Stirlingův motor Předkladatel: VOŠ a Střední průmyslová škola (Žďár nad Sázavou) Jde o projekt demonstrace Stirlingova motoru (teplovzdušný motor) vč. jeho výroby studenty. Školní pomůcka, která se snaží pochopit princip práce teplovzdušného motoru, sloužící ke kogenerační výrobě tepla nebo elektřiny ze slunce. 1. Minipark obnovitelných zdrojů energie Předkladatel: Západočeská univerzita (Plzeň) Výukový minipark obnovitelných zdrojů při Západočeské univerzitě umístěný na střeše budovy školy. Jsou zde umístěny různé zdroje tepla (různé solární kolektory, tepelné čerpadlo vzduchvzduch) a zdroje pro výrobu elektřiny (různé fotovoltaické články, malá větrná elektrárna). Toto je monitorováno řídícím systémem. Nominované projekty kategorie 3. Energeticky soběstačná obec Předkladatel: Obec Kněžice Teplofi kace obce spolu s kogenerační výrobou elektřiny. V projektu je obsažena i výrobna pelet, bioplynová stanice, čistička odpadních vod. 2. Pořízení ekologického vytápěnípro obec Předkladatel: Obec Němčovice Instalace tepelného čerpadla pro vytápění bytového domu, kanceláří OÚ, knihovny a hasičské zbrojnice. Obec zároveň poskytuje dotace na výměnu starých kotlů za nové zplyňovací a na biomasu a dále na pořízení vytápění z obnovitelných zdrojů a na rekonstrukci komínů. 1. Centrální obecní vytápění na biomasu Předkladatel: Obec Měňany Obecní kotelna se 3 kotli na biomasu. Rozvod tepla má 70 odběrných míst. Jako palivo slouží štěpka z vlastní výroby a předpokládá se využití i dalších zdrojů, např. šťovíku.

Retail & Energy Management: Efektivní využívání energie jako platforma pro spolupráci

Retail & Energy Management: Efektivní využívání energie jako platforma pro spolupráci Retail & Energy Management: Efektivní využívání energie jako platforma pro spolupráci Dr. Martin Dvořák/E.ON Česká republika, s.r.o. Mag. Jiří Šimek/E.ON Energie, a.s. Retail Summit 2009, Praha, 3. 4.

Více

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Zpracovala: Ing. Petra Koudelková Datum: 28-29.2.2008, Biomasa jako zdroj energie II Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce

Více

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru

Pražská energetika a EnBW. Komplexní energetická řešení šitá na míru Pražská energetika a EnBW Komplexní energetická řešení šitá na míru Kdo jsme? Akcionářská struktura společnosti PRE Pražská energetika Holding, a.s. - 57,87 % Fyzické a právnické osoby - 0,87 % Spolupráce

Více

Vyhodnocení programu Efekt 2007

Vyhodnocení programu Efekt 2007 Vyhodnocení programu Efekt 2007 Program EFEKT (dále jen Program) je součástí Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie vyhlašovaného každoročně vládou ČR. Program

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2013 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Seminář Povinné energetické průkazy budov od ledna 2013 a rekonstrukce

Více

Číslo: 1/2002 15.1. 2002

Číslo: 1/2002 15.1. 2002 Číslo: 1/2002 15.1. 2002 Vydává: Energy Centre České Budějovice, Pražská 99, 370 04 České Budějovice tel.: 038 / 731 25 80, fax: 038 / 731 25 81, e-mail: office@eccb.cz, www.eccb.cz OBSAH: 1. World Sustainable

Více

MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE

MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE MODERNIZACE ENERGETICKÉ INFRASTRUKTURY JAKO ZDROJ FINANCÍ PRO MĚSTA A OBCE Výroční finanční konference Svazu měst a obcí 2. 11. 2017 Pavel Cyrani Ředitel divize obchod a strategie, člen představenstva

Více

Vícepalivový tepelný zdroj

Vícepalivový tepelný zdroj Vícepalivový tepelný zdroj s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla z biomasy systémem ORC v Třebíči Historie projektu vícepalivového tepelného zdroje s kombinovanou výrobou el. energie a tepla

Více

14. České dopravní fórum na téma INTEGROVANÁ DOPRAVA PRAHY A STŘEDOČESKÉHO KRAJE VÍTÁME VŠECHNY ÚČASTNÍKY!

14. České dopravní fórum na téma INTEGROVANÁ DOPRAVA PRAHY A STŘEDOČESKÉHO KRAJE VÍTÁME VŠECHNY ÚČASTNÍKY! 14. České dopravní fórum na téma INTEGROVANÁ DOPRAVA PRAHY A STŘEDOČESKÉHO KRAJE VÍTÁME VŠECHNY ÚČASTNÍKY! Ing. Míla Veselá, CEO TOP EXPO 22. 5. 2017 INTEGROVANÁ DOPRAVA PRAHY A STŘEDOČESKÉHO KRAJE Zaměření

Více

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D.

ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Spalování paliv - Kotle Ing. Jan Andreovský Ph.D. Kotle Úvod do problematiky Základní způsoby získávání energie Spalováním

Více

KONFERENCE BIOMASA & ENERGETIKA 2012

KONFERENCE BIOMASA & ENERGETIKA 2012 KONFERENCE BIOMASA & ENERGETIKA 2012 Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství Petra Bendla. České sdružení pro biomasu pořádá 27. listopadu 2012 na pražské ČZU za účasti významných expertů,

Více

Evropská liga obnovitelné energie (RES-LEAGUE) Michal Ruman Liga ekologických alternativ (LEA)

Evropská liga obnovitelné energie (RES-LEAGUE) Michal Ruman Liga ekologických alternativ (LEA) Evropská liga obnovitelné energie (RES-LEAGUE) Michal Ruman Liga ekologických alternativ (LEA) Soutěž ve využití obnovitelných energií mezi evropskými městy a obcemi v originále: Renevable Energy Sources

Více

Od roku 2002 bylo v kategorii STUDENT ČEEP rozděleno Kč!!!

Od roku 2002 bylo v kategorii STUDENT ČEEP rozděleno Kč!!! Již 16. GALAVEČER prestižní celostátní soutěže hostila Aula ČVUT - Betlémská kaple v Praze. Zde se konají ta nejvýznamnější setkání akademické sféry; dne 20. 11. 2018 se zde uskutečnilo setkání elity české

Více

Současný stav využívání biomasy ve Zlínském kraji

Současný stav využívání biomasy ve Zlínském kraji Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum, o. p. s. Současný stav využívání biomasy ve Zlínském kraji Odborný seminář Biomasa jako zdroj energie 6. 7. června 2006 Ostravice Zlínský kraj Proč biomasa?

Více

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost

Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Využití tepla a nízkouhlíkové technologie OP PIK jako příležitost Obsah OP PIK Efektivní energie prioritní osa 3 Harmonogram Výzev Podpora bioplynových stanic program Obnovitelé zdroje - I. Výzva (statistika)

Více

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie

Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu. Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Obnovitelné zdroje energie pro vlastní spotřebu Martin Mikeska - Komora obnovitelných zdrojů energie Setkání EKIS a odborný seminář Litomyšl, 17. září 2018 Komora obnovitelných zdrojů energie (o nás) Největší

Více

Celostátní soutěž. zná své vítěze!

Celostátní soutěž. zná své vítěze! Tisková zpráva ze dne 11. 11. 2009 Celostátní soutěž zná své vítěze! Galavečera Český energetický a ekologický projekt roku 2008 se v úterý 10. listopadu 2008 v Betlémské kapli zúčastnilo 456 významných

Více

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn

lní vývoj v ČR Biomasa aktuáln pevnými palivy 2010 Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Biomasa aktuáln lní vývoj v ČR Ing. Jan Koloničný, ný, Ph.D. Mgr. Veronika Hase Seminář: Technologické trendy při vytápění pevnými palivy 2010 3.11. 4.11.2010 v Hotelu Skalní mlýn Výroba elektřiny z biomasy

Více

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Setkání představitelů měst a obcí Středočeského kraje a hl. m. Prahy Praha, 28. 3. 2011 Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Tomáš Chalupa Ministr životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM background Program

Více

KATALOG OPATŘENÍ a KATALOG DOBRÉ RRAXE

KATALOG OPATŘENÍ a KATALOG DOBRÉ RRAXE a KATALOG DOBRÉ RRAXE Výstup je vytvořen v rámci projektu ENERGYREGION (pro využití místních zdrojů a energetickou efektivnost v regionech) zaměřujícího se na vytváření strategií a konceptů využívání obnovitelných

Více

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020

Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Ondřej Pašek Podpora komunitních obnovitelných zdrojů v připravovaných operačních programech 2014-2020 Dohoda o partnerství Schválena Vládou ČR 9. 4. 2014, odeslána k formálním vyjednáváním s Evropskou

Více

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009

lní vývoj v biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Aktuáln lní vývoj v energetickém m využívání biomasy Ing. Jan Koloničný, Ph.D. Luhačovice 13.-14.5.2009 Úvod Státní energetická koncepce Obsah prezentace Národní program hospodárného nakládání s energií

Více

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.

Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty. Alternativní energie KGJ Green Machines a.s. Kogenerace pro všechny. Buďte nezávislý a už žádné účty.. Green Mikro- kogenerační jednotky na Zemní plyn Bioplyn a LPG a Spirálové větrné turbíny Green s alternativními

Více

Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy)

Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy) Snížení energetické náročnosti ZŠ Dolní Újezd (okr. Svitavy) Trochu historie První žáci vstoupili do ZŠ v září 1910. Škola měla 7 tříd vytápělo se v kamnech na uhlí. V roce 1985 byl zahájen provoz nových

Více

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti

MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti MAS Opavsko směřuje k energetické nezávislosti Ing. Jiří Krist předseda sdružení MAS Opavsko Bc. Petr Chroust - manažer MAS Opavsko www.masopavsko.cz Energetická koncepce území MAS Opavsko Podklad pro

Více

BONETT CNG OUTSOURCING

BONETT CNG OUTSOURCING BONETT CNG OUTSOURCING Dodávky & Investice CNG stanice na čerpacích stanicích PHM Bonett Gas Investment, a.s. ing. Václav Holovčák Místopředseda představenstva POHLED EVROPSKÉ UNIE AKTIVITY EVROPSKÉ UNIE

Více

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.

TRONIC CONTROL. Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic. TRONIC CONTROL Nad Safinou I č.p.449 252 42 Vestec u Prahy tel./fax: 266 710 254-5 602 250 629 e-mail: info@tronic.cz http//www.tronic.cz Firemní program Výrobní oblast vývoj a výroba řídicích systémů

Více

Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích 1954 Ekologický provoz využívající biopalivo až 40%

Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích 1954 Ekologický provoz využívající biopalivo až 40% Profil společnosti Největší výrobce a dodavatel ekologického tepla a elektřiny ve Strakonicích Stabilní dodavatel tepla od roku 1954. Ekologický provoz využívající biopalivo ( až 40% ) Máme pět zastupitelných

Více

Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku

Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku Efekt kogenerační jednotky v provozních nákladech podniku 4. 10. 2016 AmperGeneration Amper Holding komplexní služby v energetice Zajištění dodávek elektrické energie pro všechny skupiny odběratelů Výkup

Více

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu

PODPOROVANÁ OPATŘENÍ. Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu POPIS OBVYKLÝCH ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ PODPOROVANÁ OPATŘENÍ Rozvody elektřiny, plynu a tepla v budovách Systémy měření a regulace Výroba energie pro vlastní spotřebu Osvětlení budov a průmyslových areálů Snižování

Více

Nabídky vybraných energeticky úsporných řešení pro města a obce. Jan Mašek E.ON Energie, a.s.

Nabídky vybraných energeticky úsporných řešení pro města a obce. Jan Mašek E.ON Energie, a.s. Nabídky vybraných energeticky úsporných řešení pro města a obce Jan Mašek E.ON Energie, a.s. Kromě elektřiny a plynu zajistíme i následující služby Úsporné osvětlovací systémy Energetický monitoring Kompenzace

Více

Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací

Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Technologie pro energeticky úsporné budovy hlavní motor inovací prof. Ing. Karel Kabele, CSc. Vedoucí katedry TZB Předseda Společnosti pro

Více

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07

S l eznam ana ý yzovan ch t opa ř í en a j ji e ch l ik og a výbě ýb ru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu V AV- VAV SP- SP 3g5-3g5 221-221 07 Seznam analyzovaných opatření a jejich ji logika výběru Petr Vogel Kolektiv výzkumného úkolu VAV-SP-3g5-221-07 Oblasti analýz výzkumu Energetika původních PD ve zkratce Problémy dnešních rekonstrukcí panelových

Více

Akční plán energetiky Zlínského kraje

Akční plán energetiky Zlínského kraje Akční plán energetiky Zlínského kraje Ing. Miroslava Knotková Zlínský kraj 19/12/2013 Vyhodnocení akčního plánu 2010-2014 Priorita 1 : Podpora efektivního využití energie v majetku ZK 1. Podpora přísnějších

Více

Energetický posudek. Energetický posudek str. 1 z 9 Zateplení bytového domu Náměstí Osvoboditelů 1364/3 Praha 5 Radotín

Energetický posudek. Energetický posudek str. 1 z 9 Zateplení bytového domu Náměstí Osvoboditelů 1364/3 Praha 5 Radotín Energetický posudek str. 1 z 9 Energetický posudek Předmět energetického posudku Bytový dům Náměstí Osvoboditelů 1364/3 Praha 5 Braník Datum 14.10.2014 Vypracovala Ing. Miluše Drmlová, PhD. Č. oprávnění

Více

Global Brand Local Services

Global Brand Local Services Global Brand Local Services TEDOM Group je skupina firem majetkově spjatá se společností TEDOM, která se zabývá vývojem, výrobou, instalací a provozováním kogeneračních jednotek a dalších vysoce účinných

Více

Jitka Samáková Předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Kamil Čermák Generální ředitel ČEZ ESCO David Bracháček Místopředseda

Jitka Samáková Předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Kamil Čermák Generální ředitel ČEZ ESCO David Bracháček Místopředseda Jitka Samáková Předsedkyně představenstva Karlovarské krajské nemocnice Kamil Čermák Generální ředitel ČEZ ESCO David Bracháček Místopředseda představenstva Karlovarské krajské nemocnice Václav Taubr Generální

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech duben až červen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Setkání energetických poradců ECČB, 4.4.2012....... 2 1.2 Exkurze jihočeských

Více

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce

Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY 2. VLNA INVESTIČNÍHO ROZVOJE MĚST A OBCÍ Listopad 2015 Jméno Příjmení funkce ENERGETICKÉ ÚSPORY PŘINÁŠÍ DO ČR V PODOBĚ ALTERNATIVNÍHO SCHÉMATU 80 MLD. KČ EVROPSKÝCH A NÁRODNÍCH PROSTŘEDKŮ

Více

Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Program EKO-ENERGIE investiční podpora projektů OZE a úspor energie v období 2007-2013 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Praha duben 2007 Projekty podpořené v období 04-06 Program eko-energie

Více

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM

Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Program Ministerstva životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM Zelená úsporám je název nového Programu, který vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR. Cílem programu je podpořit vybraná opatření úspor energie

Více

E.ON nejen dodavatel energií. 03. listopadu 2016, Den malých obcí Prostějov Ing. Jan Mašek E.ON Energie, a.s.

E.ON nejen dodavatel energií. 03. listopadu 2016, Den malých obcí Prostějov Ing. Jan Mašek E.ON Energie, a.s. E.ON nejen dodavatel energií 03. listopadu 2016, Den malých obcí Prostějov Ing. Jan Mašek E.ON Energie, a.s. E.ON základní fakta E.ON je mezinárodní soukromý dodavatel elektřiny, plynu a spolehlivých energetických

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility Aktuální dotační možnosti v oblasti obnovitelné energie, akumulace a elektromobility 15. 9. 2016 Dotační programy s podporou Fotovoltaiky Fotovoltaika jako součást komplexního projektu PODNIKATELÉ OP Podnikání

Více

INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013.

INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013. INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY rozvíjí TOP EXPO CZ ve spolupráci s TA ČR, MPO, MMR, MD, MŽP a technickými univerzitami od roku 2013. INFORMAČNÍ PROGRAM SMART CITY 2017 vychází z INICIATIVY PRŮMYSL 4.0,

Více

Porota již vybrala finálové projekty E.ON Energy Globe Award ČR 2011

Porota již vybrala finálové projekty E.ON Energy Globe Award ČR 2011 Tisková zpráva 28. června 2011 Porota již vybrala finálové projekty E.ON Energy Globe Award ČR 2011 V pořadí již třetí ročník soutěže oceňující projekty, které šetrně využívají energii, už zná své finálové

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech leden až březen 2012 OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo strany: 1.1 Valná hromada ČKAIT, 18.1.2012.... 2 1.2 Baumit Akademie, 24.1.2012....2

Více

3. ročník soutěže o nejlepší energeticky úsporný projekt v České republice. www.energieplus.cz

3. ročník soutěže o nejlepší energeticky úsporný projekt v České republice. www.energieplus.cz 3. ročník soutěže o nejlepší energeticky úsporný projekt v České republice www.energieplus.cz Výherci prvního ročníku soutěže (2008) Výherci druhého ročníku soutěže (2010) Iniciátor soutěže Záštitu nad

Více

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI LEGISLATIVNÍ ZMĚNY A JEJICH DOPADY DO ČINNOSTI EAZK PODPOROVANÉ EKOLOGICKÉ A EKONOMICKÉ PROJEKTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Miroslava Knotková, EAZK Jelenovská 22/1/2014 TJ/r Bilance ZK - PEZ před přeměnou Obec:

Více

Kongresové centrum TOP HOTEL Praha, Blažimská 1781/4, Praha 4 Chodov

Kongresové centrum TOP HOTEL Praha, Blažimská 1781/4, Praha 4 Chodov NABÍDKA PARTNERSTVÍ V RÁMCI MEZINÁRODNÍ AKCE POPAI DAY 2018 SOUTĚŽ POPAI AWARDS KONFERENCE POPAI FÓRUM SPOLEČENSKÝ VEČER slavnostní vyhlášení výsledků letošního ročníku soutěží POPAI AWARDS, Hvězda 3D

Více

Příspěvek na tepelné čerpadlo

Příspěvek na tepelné čerpadlo Energeticky úsporná řešení Příspěvek na tepelné čerpadlo Chcete ušetřit více než 50 % nákladů na energie? Chcete mít kvalitní a ekologický systém vytápění a ohřevu vody? Proč tepelné čerpadlo? Mnoho prozíravých

Více

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Z jakých podprogramů lze podpořit pořízení kogenerační

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy

Průkaz energetické náročnosti budovy Průkaz energetické náročnosti budovy Podle vyhlášky č.78/2013sb. Bytový dům Poděbradova 56, Brno Zadavatel: Šťastný Ondřej Optátova 737/15 637 00 Brno Zpracovatel: Ing. Aleš Novák Oblá 40; 634 00 Brno

Více

Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA

Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA Efektivní financování úspor energie www.energy-benefit.cz Obnovitelné zdroje energie a dotační tituly z pohledu DEVELOPERA kavárna Foodoo, Danube House, 4. listopadu 2008 Ing. Libor Novák Efektivní financování

Více

Možnosti podpory v oblasti úspor energie a související. kraje

Možnosti podpory v oblasti úspor energie a související. kraje Možnosti podpory v oblasti úspor energie a související aktivity v rámci Olomouckého kraje Odbor strategického rozvoje kraje, územního plánování a stavebního řádu oddělení regionálního rozvoje 5. května

Více

Katalog typových návrhů úsporných opatření v energetickém auditu

Katalog typových návrhů úsporných opatření v energetickém auditu Katalog typových návrhů úsporných opatření v energetickém auditu Tebodin Czech Republic, s.r.o. Autor: Ing. Miroslav Mareš Publikace je určena pro poradenskou činnost a je zpracována v rámci Státního programu

Více

Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni

Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni ŠKOLA ZDRAVÝCH MĚST INSPIRACE PRO VÁS Zelená energie udržitelná energetika na regionální úrovni Chrudim 12. března 2008 Ing. Miroslava Knotková ENERGETICKÁ AGENTURA ZLÍNSKÉHO KRAJE,O.P.S. Energetická agentura

Více

ZELENÁ ÚSPORÁM. Dotační program. Dotace žadatel obdrží až po ukončení projektu a předložení požadované dokumentace.

ZELENÁ ÚSPORÁM. Dotační program. Dotace žadatel obdrží až po ukončení projektu a předložení požadované dokumentace. Dotační program ZELENÁ ÚSPORÁM Podpora je přidělována jako fixní částka na m 2 maximálně však do 50% uznatelných nákladů takto: Snížení měrné roční potřeby tepla alespoň o 40% Rodinný dům do 350 m 2, snížení

Více

Manažer pro energetiku European EnergyManager

Manažer pro energetiku European EnergyManager Manažer pro energetiku European EnergyManager Doplňující vzdělání pro energetiky Seminář NSZM, Praha, 25. května 2010 Komu je vzdělání určeno? Organizacím/podnikům, které chtějí odhalit své rezervy v oblasti

Více

OP PIK Úspory energie podnikatelského sektoru Seminář Energetické úspory, Eurocentrum Jihlava,

OP PIK Úspory energie podnikatelského sektoru Seminář Energetické úspory, Eurocentrum Jihlava, OP PIK Úspory energie podnikatelského sektoru Seminář Energetické úspory, Eurocentrum Jihlava, 17. 4. 2018 programů PO3 1 Obsah prezentace Prioritní osa 3 Efektivní energie OP PIK 2014 2020 II. a III.

Více

Průkaz energetické náročnosti budovy

Průkaz energetické náročnosti budovy PROTOKOL PRŮKAZU Účel zpracování průkazu Nová budova užívaná orgánem veřejné moci Prodej budovy nebo její části Pronájem budovy nebo její části Větší změna dokončené budovy Jiný účel zpracování : Základní

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY RODINNÝ DŮM LYSÁ NAD LABEM P.Č. 2175/10 Libor Zbojan, Kpt. Stránského 988/20, Praha 9, 198 00 PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY Dle vyhlášky 78/2013 sb. PROTOKOL PRŮKAZU Účel zpracování průkazu Nová

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

Udržitelné hospodaření s energií ve městech a obcích legislativa a financování. Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s.

Udržitelné hospodaření s energií ve městech a obcích legislativa a financování. Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s. Udržitelné hospodaření s energií ve městech a obcích legislativa a financování Miroslav Šafařík PORSENNA o.p.s. 1 2000 Udržitelný scénář vývoje spotřeby energie spotřeba PEZ (PJ) 1800 1600 1400 1200 1000

Více

Energetická politika a rozvoj města Litoměřice. Podnikatelské Fórum Ústeckého kraje Ústí nad Labem, 21. září 2015

Energetická politika a rozvoj města Litoměřice. Podnikatelské Fórum Ústeckého kraje Ústí nad Labem, 21. září 2015 Energetická politika a rozvoj města Litoměřice Podnikatelské Fórum Ústeckého kraje Ústí nad Labem, 21. září 2015 Strategický plán rozvoje Strat města Litoměřice Činnosti energetického managementu a ochrany

Více

Příběh o realizaci komplexní modernizace energetického hospodářství Národního divadla s využitím alternativních zdrojů a realizovaného prostřednictvím energetických služeb se zaručenými úsporami energie

Více

Zplyňování biomasy a tříděného tuhého odpadu s výrobou elektrické energie pomocí turbosoustrojí

Zplyňování biomasy a tříděného tuhého odpadu s výrobou elektrické energie pomocí turbosoustrojí Zplyňování biomasy a tříděného tuhého odpadu s výrobou elektrické energie pomocí turbosoustrojí Pilotní jednotka EZOB Programový projekt výzkumu a vývoje MPO IMPULS na léta 2008 2010 Projekt ev. č.: FI-IM5/156

Více

Zdroje tepla pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

Zdroje tepla pro pasivní domy. Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Zdroje tepla pro pasivní domy Tomáš Matuška Energetické systémy budov, UCEEB Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze PASIVNÍ DOMY termín nemá oporu v legislativě dobrovolný systém různá

Více

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor

Hospodaření s energiemi. Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Hospodaření s energiemi Domácnost, výrobní a nevýrobní sektor Rozdělení tématu Hospodaření v domácnostech Hospodaření ve velkých organizacích Podrobnější rozdělení 1. Hospodaření v domácnostech 1.1 Pasivní

Více

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele

RENARDS Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele Aktuální dotační možnosti v oblasti Fotovoltaiky, akumulace energie a elektromobility pro podnikatele 22. 3. 2017 Obsah prezentace Základní informace o dotačním programu OP PIK Program Úspory energie podpora

Více

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla. levné teplo z přírody. Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla levné teplo z přírody Tepelná čerpadla 1 Tepelná čerpadla Levné, čisté a bezstarostné teplo pro rodinné domy i průmyslové objekty. Přinášíme vám kompletní řešení vytápění. Tepelné čerpadlo

Více

MODEL - WORKSHOP. PORSENNA o.p.s.

MODEL - WORKSHOP. PORSENNA o.p.s. MODEL - WORKSHOP PORSENNA o.p.s. Program workshopu Přínosy energetického managementu Priority města podíl energetiky v souhrnu aktivit města představa optimální spolupráce města a firem Současný stav energetického

Více

EPC V ČESKÉ É REPUBLICE

EPC V ČESKÉ É REPUBLICE PŘÍKLADY DOBRÉHO ŘEŠENÍ PROJEKTŮ PŘI APLIKACI METODY EPC EPC V ČESKÉ É REPUBLICE již dlouhá doba existence první projekt řešený metodou EPC v roce 1993 celkem kolem 200 realizovaných projektů investiční

Více

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE

ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE ENERGY CENTRE Č. BUDĚJOVICE Zpráva o činnostech říjen až prosinec OBSAH: 1. Aktuální projekty (chronologicky): Číslo stránky: 1.1 Odborný seminář a setkání EKIS, 2. 3.10.... 2 1.2 Dny energetického poradenství

Více

ČASOVÝ HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU ENERSOL 2009

ČASOVÝ HARMONOGRAM VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU ENERSOL 2009 OSOBNÍ GESCI NA PODPORU PROJEKTU ENERSOL 2009 PŘEVZALI MINISTŘI PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽ A TĚLOVÝCHOVU ENERSOL 2009 PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ÚSPORY ENERGIÍ, OBNOVITELNÉ

Více

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015

Energetický management města Litoměřice. Praha, 12. května 2015 Energetický management města Litoměřice Praha, 12. května 2015 Strategický plán rozvoje Strat města Litoměřice Činnosti energetického managementu a ochrany klimatu A Energetický plán města Geotermální

Více

Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC

Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC Jaroslav Emmer emmer@eav.cz Jihlava 10.6.2014 Technické aspekty projektů při získání dotace na zateplení objektů a řešení projektů EPC 1 Základní pilíř o hospodaření s energií je zákon 406 z roku 2000

Více

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV

ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Ing. Jiří Cihlář ENERGETICKÉ HODNOCENÍ BUDOV Požadavky legislativy a jejich dopad do navrhování a provozování budov Konference Energie pro budoucnost XII 24. dubna 2014, IBF Brno 1 OSNOVA O čem budeme

Více

Plzeň, Parkhotel Congress Center

Plzeň, Parkhotel Congress Center Plzeň, Parkhotel Congress Center ČESTNÝ VÝBOR: Ing. Aleš Kendík náměstek ministra zemědělství Ing. Jan Kříž náměstek ministra životního prostředí Ing. Miloslav Vostrý předseda představenstva SOVAK ČR RNDr.

Více

EPC V ČESKÉ É REPUBLICE

EPC V ČESKÉ É REPUBLICE PŘÍKLADY REALIZOVANÝCH PROJEKTŮŮ ENERGETICKÝCH SLUŽEB S GARANTOVANOU ÚSPOROU A V KOMBINACI SE ZATEPLENÍM EPC V ČESKÉ É REPUBLICE již dlouhá doba existence první projekt řešený metodou EPC v roce 1993 celkem

Více

ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY - KEA. Zbyněk Bouda bouda@eavysociny.cz Tel.: +42063212666

ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY - KEA. Zbyněk Bouda bouda@eavysociny.cz Tel.: +42063212666 ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY - KEA Zbyněk Bouda bouda@eavysociny.cz Tel.: +42063212666 08 Výchozí dokumenty: Program rozvoje kraje Vysočina Koncepce snižov ování emisí a imisí znečišťuj ujících ch látek

Více

DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO VÁŠ PODNIK

DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO VÁŠ PODNIK DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO VÁŠ PODNIK PROČ VYUŽÍVAT DOTACE? VÝZKUM A VÝVOJ Strukturální fondy EU je možné využít na celou řadu záměrů. V programovém období 2014-2020 je pro podnikatele připraveno více než

Více

Průkaz 2013 v PROTECH spol. s r.o Atelier HALVA - Žďár nad Sázavou Datum tisku: Identifikační údaje budovy

Průkaz 2013 v PROTECH spol. s r.o Atelier HALVA - Žďár nad Sázavou Datum tisku: Identifikační údaje budovy Průkaz ENB podle vyhlášky č.78/213 Sb. Průkaz 213 v.4.2.9 PROTECH spol. s r.o. 32632 Atelier HALVA Žďár nad Sázavou Datum tisku: 12.5.216 Archiv: H86/216 PROTOKOL PRŮKAZU Účel zpracování průkazu ţ Nová

Více

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC

ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC ENERGETIKA CHYTRÝCH MĚST VE ZNAMENÍ INOVATIVNÍCH A ENERGETICKY ÚSPORNÝCH ŘEŠENÍ PETR ŠTULC TRENDY NOVÉ ENERGETIKY A POTŘEBY CHYTRÝCH MĚST 75 % vyprodukované energie v EU je spotřebováno ve ENERGETIKA městech

Více

ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ

ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ KDO MŮŽE ŽÁDAT a co je možné žádat Program Zelená úsporám podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití

Více

Dánské zelené technologie SKRYTÁ PŘÍLEŽITOST

Dánské zelené technologie SKRYTÁ PŘÍLEŽITOST Dánské zelené technologie SKRYTÁ PŘÍLEŽITOST 1 Představení Petr Jelínek, Grundfos s.r.o Společnost Grundfos byla založena v Dánsku v roce 1945 a je světovou jedničkou v inovativních čerpacích technologiích

Více

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů

Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Integrovaná soustava získávání energie využitím domácích obnovitelných a alternativních zdrojů Prof. Ing. Petr Stehlík, CSc. Vysoké učení technické v Brně Ústav procesního a ekologického inženýrství Ing.

Více

Číslo: 5/2002 15.5. 2002

Číslo: 5/2002 15.5. 2002 Číslo: 5/2002 15.5. 2002 Vydává: Energy Centre České Budějovice, Pražská 99, 370 04 České Budějovice tel.: 038 / 731 25 80, fax: 038 / 731 25 81, e-mail: office@eccb.cz, http://www.eccb.cz OBSAH: 1. Výstava

Více

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (PENB) DLE VYHLÁŠKY 78/2013 Sb. O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV. BYTOVÝ DŮM Křivoklátská ul., Praha 18 - Letňany

PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (PENB) DLE VYHLÁŠKY 78/2013 Sb. O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV. BYTOVÝ DŮM Křivoklátská ul., Praha 18 - Letňany PRŮKAZ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOVY (PENB) DLE VYHLÁŠKY 78/213 Sb. O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV BYTOVÝ DŮM Křivoklátská ul., Praha 18 Letňany Investor: BPT DEVELOPMENT, a.s. Václavské nám.161/147 Vypracoval:

Více

Energy Performance Contracting

Energy Performance Contracting Energy Performance Contracting metoda financování úspor energie Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Konference energetického managementu, Litoměřice, 23.-24. října

Více

Příspěvek na tepelné čerpadlo

Příspěvek na tepelné čerpadlo Energeticky úsporná řešení Příspěvek na tepelné čerpadlo Chcete ušetřit více než 50 % nákladů na energie? Chcete mít kvalitní a ekologický systém vytápění a ohřevu vody? Proč tepelné čerpadlo? Mnoho prozíravých

Více

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel

Hlavní zásady pro používání tepelných čerpadel Co je třeba vědět o tepelném čerpadle ALTERNATIVNÍ ENERGIE 2/2002 Co je vlastně tepelné čerpadlo a jaký komfort můžeme očekávat Tepelné čerpadlo se využívá jako zdroj tepla pro vytápění, ohřev teplé užitkové

Více

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE

ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.16 Vzdělávací oblast: energie slunce, větru,

Více

Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012

Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012 Yvonna Gaillyová, Ekologický institut Veronica Budoucnost, jakou chceme RIO + 20 Praha, 15. března 2012 v krajině s pestrou mozaikou lesů, pastvin, zahrad a sadů leží malá obec Hostětín. Vesnice je známá

Více

LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE

LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE LISTOPAD 2015 MĚSÍC KVALITY V ČR KVALITA EMOCE INSPIRACE MEZINÁRODNÍ KONFERENCE GALAVEČER S ČESKOU KVALITOU KONFERENCE VÍTĚZŮ CEN ZA KVALITU NÁRODNÍ CENY KVALITY ČR A CSR zřizovatel Rady kvality ČR Záštitu

Více

Částka 128. VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2010 o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie

Částka 128. VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2010 o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie Strana 4772 Sbírka zákonů č.349 / 2010 349 VYHLÁŠKA ze dne 16. listopadu 2010 o stanovení minimální účinnosti užití energie při výrobě elektřiny a tepelné energie Ministerstvo průmyslu a obchodu (dále

Více

ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY. Zbyněk Bouda

ENERGETICKÁ AGENTURA VYSOČINY. Zbyněk Bouda Zbyněk Bouda bouda@eav.cz UR energetika na Vysočině Možnosti snižování spotřeby využití místních zdrojů OZE Příklady Souvislosti hledisko ekonomické (finanční) hledisko environmentální hledisko sociální

Více

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST

NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST NOVÁ ENERGETICKÁ ŘEŠENÍ JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST CHYTRÝCH MĚST 14.12.2016 PETR ŠTULC, ČLEN PŘEDSTAVENSTVA A ŘEDITEL ÚSEKU ROZVOJE ČEZ ESCO, a.s. t / obyvatele ENERGIE A JEJÍ ROLE VE MĚSTĚ 75 % energie v EU

Více

Obnovitelné zdroje energie

Obnovitelné zdroje energie ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov TBA1 Vytápění Zdroje tepla - obnovitelné zdroje 1 Obnovitelné zdroje energie Zákon 406/2000 Sb o hospodaření energií OZE=nefosilní přírodní

Více

PROGRAM EFEKT. Jihlava, Informace MPO pro poradce EKIS

PROGRAM EFEKT. Jihlava, Informace MPO pro poradce EKIS PROGRAM EFEKT Jihlava, 24.11.2011 Informace MPO pro poradce EKIS O ČEM TO DNES BUDE? 1. EKIS 2011 - výsledky - vyplacení dotace - vyúčtování v EDS - hříchy 2. EFEKT 2012 - vyhlášení programu - nové aktivity

Více

Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY. zelená linka:

Operační program Životní prostředí ENERGETICKÉ ÚSPORY.   zelená linka: Operační program Životní prostředí 2014+ ENERGETICKÉ ÚSPORY www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Prioritní osa 5 Energetické úspory Specifický cíl 5.1 Snížit energetickou náročnost veřejných

Více