Úvod Popis SAFNWC Produkty SAFNWC Aplikace na zajimavé konvektivní situace Implementace v ČHMÚ Závěr. SAFNWC a jeho využití v meteorologii

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod Popis SAFNWC Produkty SAFNWC Aplikace na zajimavé konvektivní situace Implementace v ČHMÚ Závěr. SAFNWC a jeho využití v meteorologii"

Transkript

1 SAFNWC a jeho využití v meteorologii Jindřich Št ástka ČHMÚ, Český hydrometeorologický ústav Školení Radostovice

2 Historie Listopadu 1992 v Darmstadtu byl EUMETSATem přijat koncept na vytvoření sítě tzv. SAFů. SAF Z anglického Satellite Application Facilities Specializovaná odborná centra zaměřená na zpracování dat z meteorologických družic. SAFů se specifickým zaměřením existuje v současné době osm a každý z nich zpravidla prochází několika vývojovými fázemi.

3 Sít SAFů Operativně fungující SAFy SAF on Support to Nowcasting & Very Short Range Forecasting - SAFNWC Climate Monitoring SAF - CM SAF Ocean & Sea Ice SAF - OSI SAF Numerical Weather Prediction SAF - NWP SAF Land Surface Analysis SAF - LSA SAF Ozone & Atmospheric Chemistry Monitoring SAF - O3M SAF GRAS Meteorology SAF - GRAS SAF SAF ve vývojové fázi SAF on Support to Operational Hydrology and Water Managment - H SAF

4 Pojmy SAFNWC Z anglického SAF on Support to Nowcasting & Very Short Range Forecasting. Hlavním účelem SAFNWC je vytváření produktů vhodných pro nowcasting a velmi krátkodobou předpověd založených na datech z družic. Jako jedinný ze SAFů je ve formě softwarového baĺıku distribuován k uživateli.

5 Popis SAFNWC

6 Struktura SAFNWC

7 Struktura SAFNWC

8 Hierarchie SAFNWC

9 Produkty SAFNWC

10 Produkty analyzující oblačnost Cloud Mask Pomocí spektrálních vlastnosti různých druhů oblačnosti a povrchů klasifikuje jednotlivé pixely podle pokrytí oblačností. Dále poskytuje informace o přítomnosti sněhové pokrývky, mořského ledu, oblaků prachu a sopečného popela.

11 Produkty analyzující oblačnost Cloud Mask Pomocí spektrálních vlastnosti různých druhů oblačnosti a povrchů klasifikuje jednotlivé pixely podle pokrytí oblačností. Dále poskytuje informace o přítomnosti sněhové pokrývky, mořského ledu, oblaků prachu a sopečného popela.

12 Produkty analyzující oblačnost Cloud Type Poskytuje informace o hlavních typech oblačnosti: protrhaná oblačnost, částečně transparentní oblačnost, oblačnost vysokého, středního a nízkého patra.

13 Produkty analyzující oblačnost Cloud Type Poskytuje informace o hlavních typech oblačnosti: protrhaná oblačnost, částečně transparentní oblačnost, oblačnost vysokého, středního a nízkého patra.

14 Produkty analyzující oblačnost Cloud Top Temperature and Height Poskytuje informace o teplotě, výšce, a také tlaku na horní hranici oblačnosti.

15 Produkty analyzující oblačnost Cloud Top Temperature and Height Poskytuje informace o teplotě, výšce, a také tlaku na horní hranici oblačnosti.

16 Produkty analyzující oblačnost Cloud Top Temperature and Height Poskytuje informace o teplotě, výšce, a také tlaku na horní hranici oblačnosti.

17 Produkty zaměřené na srážky Precipitating Clouds Na základě pravděpodobnosti srážek poskytuje informace o tom, která oblačnost je srážková a která nesrážková.

18 Produkty zaměřené na srážky Convective Rainfall Rate Doplňuje předchozí produkt o informace o úhrnech srážek spojených s konvekcí.

19 Produkty zaměřené na bezoblačný vzduch Total Precipitable Water Udává množství kapalné vody, pokud by všechna vodní pára ve vertikálním sloupci zkondenzovala.

20 Produkty zaměřené na bezoblačný vzduch Layer Precipitable Water Informuje o množství vodní páry obsažené v jednotkovém vertikálním sloupci ve třech různých vrstvách troposféry - mezní vrstva ( hpa),střední vrstva ( hpa),vysoká vrstva (< 437 hpa).

21 Produkty zaměřené na bezoblačný vzduch Layer Precipitable Water Informuje o množství vodní páry obsažené v jednotkovém vertikálním sloupci ve třech různých vrstvách troposféry - mezní vrstva ( hpa),střední vrstva ( hpa),vysoká vrstva (< 437 hpa).

22 Produkty zaměřené na bezoblačný vzduch Layer Precipitable Water Informuje o množství vodní páry obsažené v jednotkovém vertikálním sloupci ve třech různých vrstvách troposféry - mezní vrstva ( hpa),střední vrstva ( hpa),vysoká vrstva (< 437 hpa).

23 Produkty zaměřené na bezoblačný vzduch Stability Analysis Imagery Poskytuje informaci o stabilitě atmosféry v bezoblačné části snímku. Jednotka Lifted Index (LI): LI = T 500 T 500(c), (1) kde T 500 je teplota vzduchu v hladině 500 hpa a T 500(c) je teplota částice vystoupaného vzduchu do této hladiny.

24 Produkt zaměřený na proudění High Resolution Winds Počítá vektory proudění v atmosféře AMV (z angl. Atmospheric Motion Vectors) pro snímky v kanálu HRV a IR10.8. Opět v několika hladinách troposféry: hpa, hpa, hpa a hpa.

25 Produkt zaměřený na proudění High Resolution Winds Počítá vektory proudění v atmosféře AMV (z angl. Atmospheric Motion Vectors) pro snímky v kanálu HRV a IR10.8. Opět v několika hladinách troposféry: hpa, hpa, hpa a hpa.

26 Produkt zaměřený na proudění High Resolution Winds Počítá vektory proudění v atmosféře AMV (z angl. Atmospheric Motion Vectors) pro snímky v kanálu HRV a IR10.8. Opět v několika hladinách troposféry: hpa, hpa, hpa a hpa.

27 Produkt zaměřený na proudění High Resolution Winds Počítá vektory proudění v atmosféře AMV (z angl. Atmospheric Motion Vectors) pro snímky v kanálu HRV a IR10.8. Opět v několika hladinách troposféry: hpa, hpa, hpa a hpa.

28 Produkt zaměřený na proudění High Resolution Winds Počítá vektory proudění v atmosféře AMV (z angl. Atmospheric Motion Vectors) pro snímky v kanálu HRV a IR10.8. Opět v několika hladinách troposféry: hpa, hpa, hpa a hpa.

29 Produkt zaměřený na interpretaci snímku Automatic Satellite Image Interpretation Interpretuje družicový snímek na základě dostupných koncepčních modelů.

30 Produkt analyzující konvektivní buňky Rapid Development Thunderstorms Poskytuje informace o oblačnosti, která je spjata s výraznými konvektivními buňkami od rozměru řadově stovek kilometrů až po rozměry několika pixelů.

31 Produkt zaměřený na vzduchové hmoty Air Mass Analysis Poskytuje několik výstupů popisujících charakteristiky vzduchových hmot: Klasifikace vzduchových hmot, Analýza teplých pásů na snímcích v kanálu WV 6.2, Analýza hřebenů v poli ekvivalentní potenciální teploty, Analýza zón gradientu v poli ekvivalentní potenciální teploty.

32 Produkt zaměřený na vzduchové hmoty Air Mass Analysis Poskytuje několik výstupů popisujících charakteristiky vzduchových hmot: Klasifikace vzduchových hmot, Analýza teplých pásů na snímcích v kanálu WV 6.2, Analýza hřebenů v poli ekvivalentní potenciální teploty, Analýza zón gradientu v poli ekvivalentní potenciální teploty.

33 Aplikace na zajimavé konvektivní situace

34 Konvektivní bouře z Popis bouře Konvektivní bouře z nad Českou Republikou a Rakouskem byla význačná z několika důvodů: Výrazné projevy: silné nárazy větru, intenzivní srážky, kroupy. Vertikální rozsah. Vzhledem v tepelné části spektra.

35 Konvektivní bouře z Popis bouře

36 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Cloud Top Temperature and Height Cloud Top Temperature Cloud Top Height V některých místech prstence až o 10 K podhodnoceno. Z vertikálního řezu bouře je zřejmé výrazné podhodnocení produktu CTH.

37 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Convective Rainfall Rate Adjustované odhady radaru přesahují 40 mm/h.

38 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Total Precipitable Water a Stability Analysis Imagery Total Precipitable Water Stability Analysis Imagery

39 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Total Precipitable Water a Stability Analysis Imagery Total Precipitable Water Stability Analysis Imagery

40 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Total Precipitable Water a Stability Analysis Imagery Total Precipitable Water Stability Analysis Imagery

41 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Total Precipitable Water a Stability Analysis Imagery Total Precipitable Water Stability Analysis Imagery

42 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Total Precipitable Water a Stability Analysis Imagery Total Precipitable Water Stability Analysis Imagery

43 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

44 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

45 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

46 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

47 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

48 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

49 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

50 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

51 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

52 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

53 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

54 Konvektivní bouře z Aplikace produktu Rapid Development Thunderstorms

55 Konvektivní bouře z Popis bouře Tato konvektivní bouře nad Českou Republikou byla význačná především pro své výrazné projevy a nevýrazný vzhled v poli jasové teploty.

56 Konvektivní bouře z Popis bouře Tato konvektivní bouře nad Českou Republikou byla význačná především pro své výrazné projevy a nevýrazný vzhled v poli jasové teploty.

57 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Cloud Top Temperature and Height Cloud Top Temperature Cloud Top Height Opět výrazné podhodnocení produktu CTH.

58 Konvektivní bouře z Aplikace produktů Precipitating Clouds a Convective Rainfall Rate Precipitating Clouds Convective Rainfall Rate

59 Implementace software SAFNWC v ČHMÚ Charakteristika software Software SAFNWC je určený pro platformu UNIX - Solaris, IRIX, Linux a AIX. Stalo se Testovací implementace - podzim Operativní implementace - jaro Produkty CT a CTTH zpracovány v rámci asimilace družicových dat do numerického modelu ALADIN. Do budoucna Plné operativní spuštění. Integrace výstupů do prohĺıžeče meteorologických dat JSMeteoView. Zobrazení dat ve formátu BUFR - částečně vyřešeno.

60 Implementace software SAFNWC v ČHMÚ Charakteristika software Software SAFNWC je určený pro platformu UNIX - Solaris, IRIX, Linux a AIX. Stalo se Testovací implementace - podzim Operativní implementace - jaro Produkty CT a CTTH zpracovány v rámci asimilace družicových dat do numerického modelu ALADIN. Do budoucna Plné operativní spuštění. Integrace výstupů do prohĺıžeče meteorologických dat JSMeteoView. Zobrazení dat ve formátu BUFR - částečně vyřešeno.

61 Implementace software SAFNWC v ČHMÚ Charakteristika software Software SAFNWC je určený pro platformu UNIX - Solaris, IRIX, Linux a AIX. Stalo se Testovací implementace - podzim Operativní implementace - jaro Produkty CT a CTTH zpracovány v rámci asimilace družicových dat do numerického modelu ALADIN. Do budoucna Plné operativní spuštění. Integrace výstupů do prohĺıžeče meteorologických dat JSMeteoView. Zobrazení dat ve formátu BUFR - částečně vyřešeno.

62 Implementace software SAFNWC v ČHMÚ Charakteristika software Software SAFNWC je určený pro platformu UNIX - Solaris, IRIX, Linux a AIX. Stalo se Testovací implementace - podzim Operativní implementace - jaro Produkty CT a CTTH zpracovány v rámci asimilace družicových dat do numerického modelu ALADIN. Do budoucna Plné operativní spuštění. Integrace výstupů do prohĺıžeče meteorologických dat JSMeteoView. Zobrazení dat ve formátu BUFR - částečně vyřešeno.

63 Implementace software SAFNWC v ČHMÚ Charakteristika software Software SAFNWC je určený pro platformu UNIX - Solaris, IRIX, Linux a AIX. Stalo se Testovací implementace - podzim Operativní implementace - jaro Produkty CT a CTTH zpracovány v rámci asimilace družicových dat do numerického modelu ALADIN. Do budoucna Plné operativní spuštění. Integrace výstupů do prohĺıžeče meteorologických dat JSMeteoView. Zobrazení dat ve formátu BUFR - částečně vyřešeno.

64 Závěrečné zhodnocení Použitelnost Dobrá použitelnost na běžné neextrémní situace. Vývoj Špatná použitelnost pro extrémnější konvektivní situace. Vývoj probíhá interaktivně s uživateli postuné odstraňování nedostatků. Cíl Využití při předpovědi v meteorologických službách.

65 Závěrečné zhodnocení Použitelnost Dobrá použitelnost na běžné neextrémní situace. Vývoj Špatná použitelnost pro extrémnější konvektivní situace. Vývoj probíhá interaktivně s uživateli postuné odstraňování nedostatků. Cíl Využití při předpovědi v meteorologických službách.

66 Závěrečné zhodnocení Použitelnost Dobrá použitelnost na běžné neextrémní situace. Vývoj Špatná použitelnost pro extrémnější konvektivní situace. Vývoj probíhá interaktivně s uživateli postuné odstraňování nedostatků. Cíl Využití při předpovědi v meteorologických službách.

67 Konec prezentace Děkuji za pozornost.

L9 Analýza atmosféry. Alena Trojáková (ONPP) Školení, 11/07

L9 Analýza atmosféry. Alena Trojáková (ONPP) Školení, 11/07 L9 Analýza atmosféry Alena Trojáková (ONPP) Obsah Přehled pozorování parametry konvenčních dat satelitní data Praktické aspekty použití pozorovaní monitoring kontrola kvality identifikace a odstranění

Více

Experimentální 2.5-minutové snímání družicemi MSG

Experimentální 2.5-minutové snímání družicemi MSG MARTIN SETVÁK setvak@chmi.cz ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV http://www.chmi.cz http://www.setvak.cz Experimentální 2.5-minutové snímání družicemi MSG ČMeS 5. 11. 2013 Praha, 20.1.2014 Ostrava (Původní

Více

K článku: Setvák, M. - Novák, P. - Šálek, M.: Tornáda 31. května 2001 na úzení ČR.

K článku: Setvák, M. - Novák, P. - Šálek, M.: Tornáda 31. května 2001 na úzení ČR. Příloha K článku: Setvák, M. - Novák, P. - Šálek, M.: Tornáda 31. května 2001 na úzení ČR. Obr. 1 Analýzy meteorologických veličin z hlavního deterministického modelu T511 Evropského centra pro střednědobou

Více

Předpovědní povodňová služba Jihlava února 2017

Předpovědní povodňová služba Jihlava února 2017 Předpovědní povodňová služba Jihlava - 28. února 2017 Ing. Petr Janál, Ph.D. Mgr. Petr Münster Systém integrované výstražné služby SIVS Pravidla pro varování obyvatel před nebezpečnými meteorologickými

Více

MSG - METEOSAT DRUHÉ GENERACE

MSG - METEOSAT DRUHÉ GENERACE Martin Setvák (ČHMÚ) MSG - METEOSAT DRUHÉ GENERACE MSG - METEOSAT of the second generation. On 28 August 2002, the first of the Meteosat Second Generation satellites, MSG-1, was launched. The paper is

Více

Problematika rušení meteorologických radarů ČHMÚ

Problematika rušení meteorologických radarů ČHMÚ Problematika rušení meteorologických radarů ČHMÚ Ondřej Fibich, Petr Novák (zdrojová prezentace) Český Hydrometeorologický ústav, oddělení radarových měření Meteorologické radary využití - detekce srážkové

Více

RNDr. Milan Šálek, Ph.D.

RNDr. Milan Šálek, Ph.D. RNDr. Milan Šálek, Ph.D. milan.salek@email.cz UBIMET www.ubimet.com Předpověď počasí - předpověď vyjadřující budoucí stav povětrnostních podmínek (Meteorologický slovník) Meteorologická předpověď je fyzikální

Více

ROZVOJ PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE PO POVODNI RNDr. Radek Čekal, Ph.D. RNDr. Jan Daňhelka, Ph.D.

ROZVOJ PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE PO POVODNI RNDr. Radek Čekal, Ph.D. RNDr. Jan Daňhelka, Ph.D. ROZVOJ PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY V ČESKÉ REPUBLICE PO POVODNI 2002 RNDr. Radek Čekal, Ph.D. RNDr. Jan Daňhelka, Ph.D. - OBSAH PŘEDNÁŠKY - Hydrologická předpovědní povodňová služba (HPPS) v roce 2002

Více

Národní kosmický plán

Národní kosmický plán Národní kosmický plán 1 Obsah 1 2 3 4 5 6 7 Úvod... 4 Institucionální otázky... 7 2.1 Evropská kosmická agentura... 7 2.1.1 Czech-ESA Task Force... 9 2.2 Evropská unie... 9 2.3 EUMETSAT... 11 2.4 Národní

Více

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Atmosféra Země plynný obal Země zabraňuje úniku tepla chrání Zemi před škodlivým zářením Druhy oblaků Vysoká oblaka Jsou

Více

Předpovědní povodňová služba Jihlava - 23. února 2016

Předpovědní povodňová služba Jihlava - 23. února 2016 Předpovědní povodňová služba Jihlava - 23. února 2016 Ing. Petr Janál, Ph.D. Mgr. Petr Münster Systém integrované výstražné služby SIVS Pravidla pro varování obyvatel před nebezpečnými meteorologickými

Více

L10 Analýza zemského povrchu

L10 Analýza zemského povrchu L10 Analýza zemského povrchu Alena Trojáková (ONPP) Obsah Úvod analýza zemského povrchu stavový vektor základní metody Analýza půdních parametrů metody asimilace pozorování ve 2m Analýza dalších prvků

Více

Národní kosmický plán

Národní kosmický plán Národní kosmický plán 1 2 Obsah 1 Úvod... 5 2 Institucionální otázky... 8 2.1 Evropská kosmická agentura... 8 2.1.1 Czech-ESA Task Force... 10 2.2 Evropská unie... 10 2.3 EUMETSAT... 12 2.4 Národní prostředí...

Více

DISERTAČNÍ PRÁCE. Michal Pokorný. Testování produktů generovaných ze snímků družice Meteosat (MSG) v synoptické praxi. Katedra fyziky atmosféry

DISERTAČNÍ PRÁCE. Michal Pokorný. Testování produktů generovaných ze snímků družice Meteosat (MSG) v synoptické praxi. Katedra fyziky atmosféry DISERTAČNÍ PRÁCE Michal Pokorný Testování produktů generovaných ze snímků družice Meteosat (MSG) v synoptické praxi Katedra fyziky atmosféry Vedoucí disertační práce: Mgr. Michal Žák, Ph.D. Studijní program:

Více

Meteorologické minimum

Meteorologické minimum Meteorologické minimum Stabilitně a rychlostně členěné větrné růžice jako podklad pro zpracování rozptylových studií Bc. Hana Škáchová Oddělení modelování a expertíz Úsek ochrany čistoty ovzduší, ČHMÚ

Více

5 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 2006

5 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 2006 HODNOCENÍ PŘEDPOVĚDÍ TEPLOT A SRÁŽEK PRO OBDOBÍ JARNÍCH POVODNÍ V ROCE 26 Jedním z nejdůležitějších vstupů pro tvorbu meteorologických předpovědí počasí jsou tzv. numerické předpovědní modely, které simulují

Více

Předpovědní povodňová služba Jihlava února 2018

Předpovědní povodňová služba Jihlava února 2018 Předpovědní povodňová služba Jihlava - 13. února 2018 Ing. Petr Janál, Ph.D. Mgr. Petr Münster Systém integrované výstražné služby SIVS Pravidla pro varování obyvatel před nebezpečnými meteorologickými

Více

Plánování letu - počasí

Plánování letu - počasí ŠKOLA PILOTŮ Plánování letu - počasí ONLY FOR FLIGHT SIMULATION USAGE NOT FOR REAL WORLD FLYING Author: Ondřej Sekal Valid from: 2009-12-01 Page 1 of 7 Úvod Tato příručka slouží jako učební materiál ke

Více

Český hydrometeorologický ústav

Český hydrometeorologický ústav Český hydrometeorologický ústav Průvodce operativními hydrologickými informacemi na webu ČHMÚ Vaše vstupní brána do sítě webových stránek Českého hydrometeorologického ústavu, které mají za úkol informovat

Více

VYUŽITÍ MAPOVÉ TVORBY V METEOROLOGII A KLIMATOLOGII

VYUŽITÍ MAPOVÉ TVORBY V METEOROLOGII A KLIMATOLOGII Kartografické listy, 2008, 16. Radim TOLASZ VYUŽITÍ MAPOVÉ TVORBY V METEOROLOGII A KLIMATOLOGII Tolasz, R.: Using of map products for meteorology and climatology. Kartografické listy 2008, 16, 16 figs.,

Více

METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN

METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN ROČNÍK 60 2007 VOLUME 60 2007 Číslo 5 Number 5 PŘEHLED OBSAHU CONTENTS IN BRIEF HLAVNÍ ČLÁNKY MAIN PAPERS Jan Sulan Český hydrometeorologický ústav, Pobočka

Více

Radarová meteorologie - nowcasting

Radarová meteorologie - nowcasting Radarová meteorologie - nowcasting Petr Novák Český Hydrometeorologický ústav, oddělení radarových měření Nowcasting aktuální stav počasí + velmi krátkodobá předpověď detailní analýza

Více

Pouze pro přihlášené uživatele. 9.0 Interní. 8.0 Moje data. informace 1.0 HOME. 5.5 Nabídka zaměstnání. 5.0 O nás. 5.

Pouze pro přihlášené uživatele. 9.0 Interní. 8.0 Moje data. informace 1.0 HOME. 5.5 Nabídka zaměstnání. 5.0 O nás. 5. MAPA STRÁNEK VERZE 1.0 Celková sitemapa ČHMÚ... Log In Pouze pro přihlášené uživatele 2.2 Zprávy Moje data Interní informace 2.1 Výstrahy Výstrahy Kontakty 7.1 Vyhledat kontakt 7.2 Kde nás najdete.2.1

Více

TEPLOTNÍ CHARAKTERISTIKY PRO BIOMETEOROLOGICKOU PŘEDPOVĚĎ THE THERMAL CHARACTERISTICS FOR THE BIOMETEOROLOGICAL FORECAST

TEPLOTNÍ CHARAKTERISTIKY PRO BIOMETEOROLOGICKOU PŘEDPOVĚĎ THE THERMAL CHARACTERISTICS FOR THE BIOMETEOROLOGICAL FORECAST TEPLOTNÍ CHARAKTERISTIKY PRO BIOMETEOROLOGICKOU PŘEDPOVĚĎ THE THERMAL CHARACTERISTICS FOR THE BIOMETEOROLOGICAL FORECAST Novák Martin Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ústí n.l. Abstract Atmosphere

Více

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země strana 2 Co je DPZ Dálkový průzkum je umění rozdělit svět na množství malých barevných čtverečků, se kterými si lze hrát na počítači a odhalovat jejich neuvěřitelný

Více

Atmosférická chemie a její interakce s procesy v atmosféře

Atmosférická chemie a její interakce s procesy v atmosféře seminář Atmosférická chemie a její interakce s procesy v atmosféře Žermanice 21. - 23. 9. 2015 Rozptylové podmínky a měření ventilačního indexu Pavel Jůza Rozptylové podmínky jsou podmínky pro rozptyl

Více

EUMETSAT Data Policy. Datová politika organizace EUMETSAT

EUMETSAT Data Policy. Datová politika organizace EUMETSAT EUMETSAT Data Policy Datová politika organizace EUMETSAT Originální verze: http://www.eumetsat.int/website/home/aboutus/legalinformation/basicdocuments/index.html verze originálního dokumentu: červenec

Více

EUMETSAT Data Policy. Datová politika organizace EUMETSAT

EUMETSAT Data Policy. Datová politika organizace EUMETSAT EUMETSAT Data Policy Datová politika organizace EUMETSAT Originální verze: http://www.eumetsat.int/website/home/aboutus/legalinformation/basicdocuments/index.html verze originálního dokumentu: červenec

Více

Požadavky na programové vybavení synoptických stanic. Jiří Bednařík, ČHMÚ - OPSS Lysá hora,

Požadavky na programové vybavení synoptických stanic. Jiří Bednařík, ČHMÚ - OPSS Lysá hora, Požadavky na programové vybavení synoptických stanic Jiří Bednařík, ČHMÚ - OPSS Lysá hora, 15. 6. 2017 Výpočetní technika na synoptických stanicích Počítače byly na většině MS nasazeny do provozu v roce

Více

Teplota vzduchu. Charakteristika základních meteorologických prvků. Teplota vzduchu. Teplota vzduchu. Teplota vzduchu Teplotní inverze

Teplota vzduchu. Charakteristika základních meteorologických prvků. Teplota vzduchu. Teplota vzduchu. Teplota vzduchu Teplotní inverze Charakteristika základních meteorologických prvků Klementinum - pravidelné sledování meteorologických údajů od r.1775 Teploměr G. Galilei (1564-1642) využil jako první tepelné roztažnosti vzduchu k měření

Více

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.

ATMOSFÉRA. Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. ATMOSFÉRA Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry. Atmosféra je to plynný obal Země společně s planetou Zemí se otáčí

Více

Jak se projevuje změna klimatu v Praze?

Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Větší růst letních dnů

Více

W = p. V. 1) a) PRÁCE PLYNU b) F = p. S W = p.s. h. Práce, kterou může vykonat plyn (W), je přímo úměrná jeho tlaku (p) a změně jeho objemu ( V).

W = p. V. 1) a) PRÁCE PLYNU b) F = p. S W = p.s. h. Práce, kterou může vykonat plyn (W), je přímo úměrná jeho tlaku (p) a změně jeho objemu ( V). 1) a) Tepelné jevy v životě zmenšení objemu => zvětšení tlaku => PRÁCE PLYNU b) V 1 > V 2 p 1 < p 2 p = F S W = F. s S h F = p. S W = p.s. h W = p. V 3) W = p. V Práce, kterou může vykonat plyn (W), je

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA: Úspěšná realizace projektu Upgrade měřicích systémů pro předpovědní a výstražnou službu

TISKOVÁ ZPRÁVA: Úspěšná realizace projektu Upgrade měřicích systémů pro předpovědní a výstražnou službu TISKOVÁ ZPRÁVA: Úspěšná realizace projektu Upgrade měřicích systémů pro předpovědní a výstražnou službu Na podzim letošního roku Český hydrometeorologický ústav úspěšně dokončil realizaci projektu Upgrade

Více

CAMx. Model CAMx. Představení Stav a perspektivy implementace. Ondřej Vlček, OME, ČHMÚ Praha Radostovice

CAMx. Model CAMx. Představení Stav a perspektivy implementace. Ondřej Vlček, OME, ČHMÚ Praha Radostovice Model Představení Stav a perspektivy implementace Ondřej Vlček, OME, ČHMÚ Praha Radostovice 24.9.2009 Úvod Eulerovský fotochemický disperzní model vyvíjí jej ENVIRON (www.environ.com) Volně ke stažení;

Více

Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy

Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Jaroslav Rožnovský, Mojmír

Více

Meteorologie opakování pojmů a veličin

Meteorologie opakování pojmů a veličin Meteorologie opakování pojmů a veličin Postup práce: Řešení: Vyučující si vytiskne následující pracovní listy pro každou skupinu a lístečky rozstříhá. Úkolem skupiny je sestavit fyzikální pojmy a veličiny

Více

Atmosféra Země a její složení

Atmosféra Země a její složení Atmosféra Země a její složení Země je obklopena vzduchovým obalem, který se nazývá atmosféra Země a sahá do výšky přibližně 1 000km. Atmosféra je složená z dusíku (78%), kyslíku (21%) vodíku, oxidu uhličitého,

Více

Uživatelská dokumentace mobilní aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+

Uživatelská dokumentace mobilní aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+ Uživatelská dokumentace mobilní aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+ Aplikace je určena pro uživatele mobilních zařízení s operačním systémem Android 4.4 a vyšší. Aplikace ČHMÚ Aplikace obsahuje předpověď počasí pro

Více

POČASÍ. G. Petříková, 2005. Zdroj náčrtů: Zeměpisný náčrtník a Malá encyklopedie geografie Zdroj fotografií: časopis Týden

POČASÍ. G. Petříková, 2005. Zdroj náčrtů: Zeměpisný náčrtník a Malá encyklopedie geografie Zdroj fotografií: časopis Týden POČASÍ G. Petříková, 2005 Zdroj náčrtů: Zeměpisný náčrtník a Malá encyklopedie geografie Zdroj fotografií: časopis Týden OBLAKA Vznikají při výstupu vzduchu kondenzací /desublimací vodní páry (při dosažení

Více

Polarimetrická radarová měření v síti CZRAD. RNDr. Petr Novák, PhD.,

Polarimetrická radarová měření v síti CZRAD. RNDr. Petr Novák, PhD., Polarimetrická radarová měření v síti CZRAD RNDr. Petr Novák, PhD., petr.novak@chmi.cz Realizaceveřejné zakázky Komplexníobnova srážkoměrných radarů sítěczrad v roce 2015 na radaru Brdy i Skalky nainstalovány

Více

Možnosti podpory plošné inventarizace kontaminovaných míst interpretací multi- a hyperspektrálního snímkování Jana Petruchová Lenka Jirásková

Možnosti podpory plošné inventarizace kontaminovaných míst interpretací multi- a hyperspektrálního snímkování Jana Petruchová Lenka Jirásková Možnosti podpory plošné inventarizace kontaminovaných míst interpretací multi- a hyperspektrálního snímkování Jana Petruchová Lenka Jirásková Praha 13.6.2012 Multispektrální data cíl ověření vhodnosti

Více

METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN

METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN METEOROLOGICKÉ ZPRÁVY METEOROLOGICAL BULLETIN Martin Setvák Petr Novák Michaela Radová: Teplotní charakteristiky horní hranice oblačnosti konvektivních bouří na družicových snímcích a jejich interpretace.....................................................

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta dopravní Štěpán Zaoral Rešerše datových zdrojů satelitních dat s důrazem na aplikace v dopravě Bakalářská práce 2017 Poděkování Rád bych poděkoval panu Doc.Ing.Pavlu

Více

1) Skupenství fáze, forma, stav. 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára)

1) Skupenství fáze, forma, stav. 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára) SKUPENSTVÍ 1) Skupenství fáze, forma, stav 2) 3 druhy skupenství (1 látky): pevné (led) kapalné (voda) plynné (vodní pára) 3) Pevné látky nemění tvar, objem částice blízko sebe, pohybují se kolem urč.

Více

Předpověď počasí, současné trendy v meteorologii

Předpověď počasí, současné trendy v meteorologii Předpověď počasí, současné trendy v meteorologii Přednáška pro Katedru geografie Masarykovy univerzity, listopad 2003. Autor: RNDr. Milan Šálek, e-mail: salek@chmi.cz, http://www.chmi.cz/poboc/br/rpp/salek/salek.html

Více

Práce s větším objemem meteorologických a klimatologických dat v rámci projektů ve vědeckém centru CzechGlobe

Práce s větším objemem meteorologických a klimatologických dat v rámci projektů ve vědeckém centru CzechGlobe Práce s větším objemem meteorologických a klimatologických dat v rámci projektů ve vědeckém centru CzechGlobe Mgr. Pavel Zahradníček, Ph.D. Czechglobe Centrum výzkumu globální změny, oddělení Klimatického

Více

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline

Projekt Brána do vesmíru. Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Projekt Brána do vesmíru Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Krajská hvezdáreň v Žiline Český hydrometeorologický ústav pobočka Ostrava Hlavní obory činnosti ČHMÚ Meteorologie a klimatologie Ochrana

Více

silniční meteorologie

silniční meteorologie Road Traffic Technology silniční meteorologie a zimní údržba, lite MetiS WMi SILNIČNÍAMĚSTSKÉMETEOSTANICE SILNIČNÍMETEOROLOGICKÝINFORMAČNÍSYSTÉM DISPEČERSKÝMODULZIMNÍÚDRŽBY ANALÝZAVÝKONŮANÁKLADŮZIMNÍÚDRŽBY

Více

Copyright 2018 OKsystem a.s. Strana 1

Copyright 2018 OKsystem a.s. Strana 1 Uživatelská dokumentace Aplikace je určena pro uživatele mobilních zařízení s operačním systémem ios 9 a vyšší nebo s operačním systémem Android 4.4 a vyšší. Aplikace ČHMÚ Aplikace obsahuje předpověď počasí

Více

ARRAS - Atmospheric Release Risk Assessment System. Verze 1.0 (prototyp, ) 2009 Dostupný z

ARRAS - Atmospheric Release Risk Assessment System. Verze 1.0 (prototyp, ) 2009 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 07.03.2017 ARRAS - Atmospheric Release Risk Assessment System. Verze 1.0 (prototyp, 10. 1. 2009) Eben, Kryštof 2009

Více

Faktory ovlivňující intenzitu záření. Spektrální chování objektů. Spektrální odrazivost. Spektrální chování. Spektrální chování objektů [ ]

Faktory ovlivňující intenzitu záření. Spektrální chování objektů. Spektrální odrazivost. Spektrální chování. Spektrální chování objektů [ ] Faktory ovlivňující intenzitu záření Elektromagnetické záření je při průchodu atmosférou i po svém dopadu na zemský povrch významně modifikováno. Intenzita odraženého krátkovlnného záření, ale i intenzita

Více

Základy meteorologie pro aplikaci při řešení problému rozptylu znečišťujících látek v ovzduší. Josef Keder ČHMÚ Praha

Základy meteorologie pro aplikaci při řešení problému rozptylu znečišťujících látek v ovzduší. Josef Keder ČHMÚ Praha Základy meteorologie pro aplikaci při řešení problému rozptylu znečišťujících látek v ovzduší Josef Keder ČHMÚ Praha Přehled Atmosféra a meteorologie, složení atmosféry Meteorologické prvky a atmosférické

Více

Český hydrometeorologický ústav Pobočka České Budějovice Antala Staška 32, PSČ 370 07 REGIONÁLNÍ PŘEDPOVĚDNÍ PRACOVIŠTĚ

Český hydrometeorologický ústav Pobočka České Budějovice Antala Staška 32, PSČ 370 07 REGIONÁLNÍ PŘEDPOVĚDNÍ PRACOVIŠTĚ Český hydrometeorologický ústav Pobočka České Budějovice Antala Staška 32, PSČ 370 07 REGIONÁLNÍ PŘEDPOVĚDNÍ PRACOVIŠTĚ Radary Základní tok informací Sondy Družice Předpovědní pracoviště Předpověď počasí

Více

CO JE TO KLIMATOLOGIE

CO JE TO KLIMATOLOGIE CO JE TO KLIMATOLOGIE 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Co je to klimatologie V této kapitole se dozvíte: Co je to klimatologie. Co potřebují znát meteorologové pro předpověď počasí. Jaké jsou klimatické

Více

Meteorologická stanice - GARNI 735

Meteorologická stanice - GARNI 735 Meteorologická stanice - GARNI 735 POPIS Meteorologická stanice s měřením vnitřní a vnější teploty, relativní vlhkosti, barometrického tlaku, rychlosti a směru větru, dešťových srážek a předpovědí počasí

Více

Pracovní list. (3) školní automatická stanice

Pracovní list. (3) školní automatická stanice Pracovní list Prší, prší, jen se leje... 1. Zahájení celoročního měření srážek a výparu Obr. 1 Různé typy srážkoměrů (1) příklad vlastní výroby (2) domácí jednoduchý (3) školní automatická stanice (4)

Více

VÝVOJ KONVEKTIVNÍCH BOUŘÍ V DATECH DISTANČNÍHO POZOROVÁNÍ

VÝVOJ KONVEKTIVNÍCH BOUŘÍ V DATECH DISTANČNÍHO POZOROVÁNÍ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra fyzické geografie a geoekologie Studijní program: Geografie Studijní obor: Fyzická geografie a geoekologie Tereza UHLÍKOVÁ VÝVOJ KONVEKTIVNÍCH

Více

Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze

Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze Lenka Hladíková CENIA Oddělení mapových služeb Lenka Hladíková CENIA, česká informační agentura životního prostředí Geoinformace ve veřejné správě

Více

Meteorologická stanice - GARNI 835 Arcus (Garni technology)

Meteorologická stanice - GARNI 835 Arcus (Garni technology) Meteorologická stanice - GARNI 835 Arcus (Garni technology) POPIS Meteorologická stanice s barevným inverzním V.A. displejem s ultra černým pozadím s možností volby nastavení zobrazení až z 256 barev.

Více

Pracovní list: řešení

Pracovní list: řešení Prší, prší, jen se leje... Pracovní list: řešení 1. Zahájení celoročního měření srážek a výparu Obr. 1 Různé typy srážkoměrů (1) příklad vlastní výroby (2) domácí jednoduchý (3) školní automatická stanice

Více

O předpovědi počasí. Fyzika kolem nás. Školská fyzika 2013/1

O předpovědi počasí. Fyzika kolem nás. Školská fyzika 2013/1 Školská fyzika 2013/1 Fyzika kolem nás O předpovědi počasí Michal Žák 1, Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze Lidé toužili předpovědět počasí už od nepaměti. Tato potřeba pochopitelně

Více

Kristýna Bartůňková, Zbyněk Sokol, Lukáš Pop

Kristýna Bartůňková, Zbyněk Sokol, Lukáš Pop VLIV NOVĚ VZNIKLÉ JEZERNÍ PLOCHY NA TEPLOTU VZDUCHU INFLUENCE OF NEW WATER AREA ON AIR TEMPERATURE Kristýna Bartůňková, Zbyněk Sokol, Lukáš Pop Abstract We use the COSMO NWP model to estimate the influence

Více

METODIKA PRO PŘEDPOVĚĎ EXTRÉMNÍCH TEPLOT NA LETECKÝCH METEOROLOGICKÝCH STANICÍCH AČR

METODIKA PRO PŘEDPOVĚĎ EXTRÉMNÍCH TEPLOT NA LETECKÝCH METEOROLOGICKÝCH STANICÍCH AČR Katedra vojenské geografie a meteorologie Univerzita obrany Kounicova 65 612 00 Brno METODIKA PRO PŘEDPOVĚĎ EXTRÉMNÍCH TEPLOT NA LETECKÝCH METEOROLOGICKÝCH STANICÍCH AČR 1 1. Obecná charakteristika Teplota

Více

Přehled současných družicových systémů. METEOSAT vzhled jednotlivých pásem METEOSAT. METEOSAT analýza druhů oblačnosti

Přehled současných družicových systémů. METEOSAT vzhled jednotlivých pásem METEOSAT. METEOSAT analýza druhů oblačnosti Přehled současných družicových systémů Tento materiál se týká shrnujících informací o současných družicových systémech používaných pro mapování zemského povrchu. Doplňuje základní informace uvedené ve

Více

ZMĚNY METEOROLOGICKÝCH VELIČIN NA STANICI VIKÝŘOVICE BĚHEM ZATMĚNÍ SLUNCE V BŘEZNU 2015

ZMĚNY METEOROLOGICKÝCH VELIČIN NA STANICI VIKÝŘOVICE BĚHEM ZATMĚNÍ SLUNCE V BŘEZNU 2015 ZMĚNY METEOROLOGICKÝCH VELIČIN NA STANICI VIKÝŘOVICE BĚHEM ZATMĚNÍ SLUNCE V BŘEZNU 2015 Mgr. Nezval Ondřej 20.3.2015 1. ÚVOD Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi

Více

Pracovní list MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ

Pracovní list MECHANICKÉ VLASTNOSTI PLYNŮ Zadání projektu Tlak v plynech Časový plán: Zadání projektu, přidělení funkcí, časový a pracovní plán 29. 3. Vlastní práce 3 vyučovací hodiny 3., 5.,10., 12. 4. Prezentace 17.4. Test a odevzdání portfólií

Více

PROFESIONÁLNÍ METEOROLOGICKÁ STANICE OREGON SCIENTIFIC

PROFESIONÁLNÍ METEOROLOGICKÁ STANICE OREGON SCIENTIFIC Roman Gajda, Zahradní 14, 701 00 Ostrava 1, CZECH REPUBLIC tel. : (+ 420) 59 661 12 19 tel.: (+420) 603 18 18 41 e-mail: info@garni-meteo.cz PROFESIONÁLNÍ METEOROLOGICKÁ STANICE OREGON SCIENTIFIC Profesionální

Více

p r o g r a m u C o p e r n i c u s

p r o g r a m u C o p e r n i c u s A k t u á l n í s t a v p r o g r a m u C o p e r n i c u s Kateřina Nohelová, Ministerstvo životního prostředí EU EU @EU www.copernicus.eu Z á k l a d n í i n f o r m a c e Program EU pro monitorování

Více

charakteristiky a předpovp edpovědi di tlakových nížín Kyrill & Emma Marjan Sandev CHMÚ sandev@chmi.cz

charakteristiky a předpovp edpovědi di tlakových nížín Kyrill & Emma Marjan Sandev CHMÚ sandev@chmi.cz Příčiny,, meteorologické charakteristiky a předpovp edpovědi di tlakových nížín Kyrill & Emma Marjan Sandev CHMÚ sandev@chmi.cz Synoptické příčiny počas así Velmi intenzivní cyklonáln lní činnost v oblasti

Více

DPZ systémy pořizování dat. Tomáš Dolanský

DPZ systémy pořizování dat. Tomáš Dolanský DPZ systémy pořizování dat Tomáš Dolanský Landsat První byl vypuštěn roku 1972 Landsat 1-3 nesl dva senzory RBV (Return Beam Vidicon) MSS (Multispectral Scanner) Landsat 4 (1982-5) byl doplněn: TM (Thematic

Více

prediktabilita přívalových povodní

prediktabilita přívalových povodní Praha 28.1.2010 Předpovědi di v průběhu povodní a prediktabilita přívalových povodní Jan Daňhelka Czech Hydrometeorological Institute Na Sabatce 17, 143 06 Praha-Komorany, CZ e-mail: danhelka@chmi.cz Outline

Více

Porovnání výstupů z modelu Aladin s výsledky měření na LMS Mošnov a MS Lysá hora

Porovnání výstupů z modelu Aladin s výsledky měření na LMS Mošnov a MS Lysá hora Porovnání výstupů z modelu Aladin s výsledky měření na LMS Mošnov a MS Lysá hora Pro přednášku ČMeS P/Ostrava 13. března 2017 zpracoval RNDr. Z. Blažek, CSc. Pokud si to dobře pamatuji v 1.polovině roku

Více

Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy

Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Sucho a degradace půd v České republice - 2014 Brno 7. 10. 2014 Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách

Více

Predikce, krátkodobé smogové situace RNDr Josef Keder, CSc.

Predikce, krátkodobé smogové situace RNDr Josef Keder, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Predikce, krátkodobé smogové situace RNDr Josef Keder, CSc. Smogová situace základní pojmy, legislativa Zákon o ochraně

Více

Předpověď přívalových povodní Fuzzy model Flash Floods Forecasting Fuzzy Model

Předpověď přívalových povodní Fuzzy model Flash Floods Forecasting Fuzzy Model Rožnovský, J., Litschmann, T. (eds): Hospodaření s vodou v krajině Třeboň 21. 22. 6. 2018, ISBN 978-80-87361-83-2 Předpověď přívalových povodní Fuzzy model Flash Floods Forecasting Fuzzy Model Petr Janál

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1017 Číslo a název šablony III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT klíčové aktivity Tematická oblast Fyzicko

Více

Fyzikální podstata DPZ

Fyzikální podstata DPZ Elektromagnetické záření Vlnová teorie vlna elektrického (E) a magnetického (M) pole šíří se rychlostí světla (c) Charakteristiky záření: vlnová délka (λ) frekvence (ν) Fyzikální podstata DPZ Petr Dobrovolný

Více

Vliv Mosteckého jezera na teplotu a vlhkost vzduchu a rychlost větru. Lukáš Pop Ústav fyziky atmosféry v. v. i. AV ČR

Vliv Mosteckého jezera na teplotu a vlhkost vzduchu a rychlost větru. Lukáš Pop Ústav fyziky atmosféry v. v. i. AV ČR Vliv Mosteckého jezera na teplotu a vlhkost vzduchu a rychlost větru Lukáš Pop Ústav fyziky atmosféry v. v. i. AV ČR Motivace a cíle výzkumu Vznik nové vodní plochy mění charakter povrchu (teplotní charakteristiky,

Více

Dálkový průzkum země v mikrovlnné části spektra

Dálkový průzkum země v mikrovlnné části spektra Pasivní mikrovlnné snímání Dálkový průzkum země v mikrovlnné části spektra Pasivní mikrovlnné snímání Těmito metodami je měřena přirozená dlouhovlnná energie vyzářená objekty na zemském povrchu. Systémy

Více

Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší

Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší, Tomáš Halenka, Michal Belda, Kateřina Šindelářová Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze Katedra meteorologie a ochrany prostředí Projekt TEPELNÝ

Více

VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE PM 2,5 V BRNĚ ( ) Dr. Gražyna Knozová, Mgr. Robert Skeřil, Ph.D.

VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE PM 2,5 V BRNĚ ( ) Dr. Gražyna Knozová, Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. VLIV METEOROLOGICKÝCH PODMÍNEK NA KONCENTRACE PM 2,5 V BRNĚ (2004-2014) Dr. Gražyna Knozová, Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Podklady denní koncentrace PM 2,5, Brno-Tuřany 2004-2014, dodatečně data z pěti stanic

Více

UNIVERZÁLNÍ TEPELNÝ KLIMATICKÝ INDEX UTCI PRVNÍ TESTY

UNIVERZÁLNÍ TEPELNÝ KLIMATICKÝ INDEX UTCI PRVNÍ TESTY UNIVERZÁLNÍ TEPELNÝ KLIMATICKÝ INDEX UTCI PRVNÍ TESTY Martin Novák, ČHMÚ, pobočka Ústí n.l; KFGG PřF UK Praha ÚVOD: Stav okolního prostředí může znamenat pro lidský organismus zátěž, kterou je možno jen

Více

Dlouhodobá koncepce rozvoje výzkumné organizace Český hydrometeorologický ústav na období

Dlouhodobá koncepce rozvoje výzkumné organizace Český hydrometeorologický ústav na období Dlouhodobá koncepce rozvoje výzkumné organizace Český hydrometeorologický ústav na období 2018 2022 Specifikace plnění DKRVO pro rok 2019 výzkumné úkoly leden 2019 Praha 1 Obsah 1 - Hodnocení nebezpečí

Více

Základy fyziky oblaků a srážek Základy fyziky elektromagnetického záření, šíření elmg. vln v atmosféře.

Základy fyziky oblaků a srážek Základy fyziky elektromagnetického záření, šíření elmg. vln v atmosféře. Metody dálkové detekce RNDr. Milan Šálek Český hydrometeorologický ústav salek@chmi.cz Osnova předmětu Úvod Základy fyziky oblaků a srážek Základy fyziky elektromagnetického záření, šíření elmg. vln v

Více

9. MODELOVÁNÍ KLIMATU. Petr Kolář Z0076 Meteorologie a klimatologie

9. MODELOVÁNÍ KLIMATU. Petr Kolář Z0076 Meteorologie a klimatologie 9. MODELOVÁNÍ KLIMATU Petr Kolář Z0076 Meteorologie a klimatologie 25.11.2013 2 25.11.2013 3 25.11.2013 4 TYPY KLIMATICKÝCH MODELŮ Klimatický model simulace stavu, chování a vývoje úplného klimatického

Více

URČOVÁNÍ DRUHŮ OBLAČNOSTI Z DRUŽICOVÝCH RADIOMETRICKÝCH MĚŘENÍ

URČOVÁNÍ DRUHŮ OBLAČNOSTI Z DRUŽICOVÝCH RADIOMETRICKÝCH MĚŘENÍ KARLOVA UNIVERZITA V PRAZE Přírodovědecká fakulta Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie URČOVÁNÍ DRUHŮ OBLAČNOSTI Z DRUŽICOVÝCH RADIOMETRICKÝCH MĚŘENÍ Diplomová práce DETERMINATION OF CLOUD TYPES

Více

Seminář I Teplota vzduchu & Městský tepelný ostrov..

Seminář I Teplota vzduchu & Městský tepelný ostrov.. Seminář I Teplota vzduchu & Městský tepelný ostrov.. Plán seminářů: 5. Teplota a městský tepelný ostrov.22.10. 6. Měření půdní vlhkosti; Zadání projektu Klimatická změna a politika ČR minikin 29.10. 7.

Více

Letová měření kvality ovzduší

Letová měření kvality ovzduší Letová měření kvality ovzduší v rámci projektu Informační systém kvality ovzduší v oblasti Polsko-Českého pohraničí ve Slezském a Moravskoslezském regionu Závěrečná zpráva Zpracoval: Český hydrometeorologický

Více

DLOUHODOBÉ ZMĚNY SKUPENSTVÍ SRÁŽEK V ČESKÉ REPUBLICE

DLOUHODOBÉ ZMĚNY SKUPENSTVÍ SRÁŽEK V ČESKÉ REPUBLICE DLOUHODOBÉ ZMĚNY SKUPENSTVÍ SRÁŽEK V ČESKÉ REPUBLICE Martin HYNČICA 1,2 a Radan HUTH 1,3 Výroční seminář ČMES, Ostrožská Nová Ves, 21.9. 23.9. 2016 1 Katedra fyzické geografie a geoekologie PřF, UK 2 Český

Více

Průvodce informacemi pro odbornou vodohospodářskou veřejnost

Průvodce informacemi pro odbornou vodohospodářskou veřejnost Průvodce informacemi pro odbornou vodohospodářskou veřejnost Povodně představují nejvýznamnější přírodní riziko na území České republiky. Svědčí o tom nejen známé povodňové události z moderní doby, ale

Více

Pravděpodobný vývoj. změn n klimatu. a reakce společnosti. IPCC charakteristika. Klimatický systém m a. Teplota jako indikátor. lní jev.

Pravděpodobný vývoj. změn n klimatu. a reakce společnosti. IPCC charakteristika. Klimatický systém m a. Teplota jako indikátor. lní jev. Pravděpodobný vývoj změny klimatu a reakce společnosti Jan P r e t e l Seminář Klimatická změna možné dopady na vodní systémy a vodní hodpodářství Česká limnologická společnost Praha, 10.12.2007 IPCC charakteristika

Více

Slunce zdroj energie pro Zemi

Slunce zdroj energie pro Zemi Slunce zdroj energie pro Zemi Josef Trna, Vladimír Štefl Zavřete oči a otočte tvář ke Slunci. Co na tváři cítíte? Cítíme zvýšení teploty pokožky. Dochází totiž k přenosu tepla tepelným zářením ze Slunce

Více

Strojové učení a dolování dat. Vybrané partie dolování dat 2016/17 Jan Šimbera

Strojové učení a dolování dat. Vybrané partie dolování dat 2016/17 Jan Šimbera Strojové učení a dolování dat vgeografii Vybrané partie dolování dat 2016/17 Jan Šimbera simberaj@natur.cuni.cz Kde v geografii? Získávání prostorově podrobných dat Prostorová dezagregace Analýza dat dálkového

Více

Meteorologická stanice - VENTUS 155A

Meteorologická stanice - VENTUS 155A Meteorologická stanice - VENTUS 155A POPIS - displej o velikosti 104 x 70 mm - celkové rozměry (v x š x h) 194 x 117 x 27 mm bez stojánku - možnost krátkodobého 10 s osvětlení displeje při napájení na

Více

Spojte správně: planety. Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,

Spojte správně: planety. Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu. vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny, Spojte správně: Složení atmosféry Význam atmosféry Meteorologie Počasí Synoptická mapa Meteorologické prvky Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Okamžitý stav atmosféry Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu.

Více

ATMOSFÉRA. Obecná část

ATMOSFÉRA. Obecná část ATMOSFÉRA Obecná část Co je to ATMOSFÉRA? Nejjednodušší definice říká: Atmosféra = plynný obal Země Tato definice však pravdě úplně neodpovídá. Proč? Složky atmosféry: plynné (kyslík, dusík, vodní pára,...)

Více

Meteorologie: nebezpečné jevy 1

Meteorologie: nebezpečné jevy 1 Meteorologie: nebezpečné jevy 1 Seminá LP ČR, s.p. a Aeroklubu ČR 12. prosince 2009 Jacek Kerum, ÚFA AVČR Nebezpečné jevy Občas jde o podceňované projevy počasí. Avšak i na pohled neškodný vývoj jevu může

Více

Plán rozvoje oboru ochrany čistoty ovzduší ČHMÚ do roku 2020

Plán rozvoje oboru ochrany čistoty ovzduší ČHMÚ do roku 2020 Plán rozvoje oboru ochrany čistoty ovzduší ČHMÚ do roku 2020 Jan Macoun Český hydrometeorologický ústav, macoun@chmi.cz Ochrana ovzduší ve státní správě X, teorie a praxe Hustopeče, 10. 12. listopadu 2015

Více

Informační podpora krizového řízení kraje z hlediska hodnocení výskytu povodní

Informační podpora krizového řízení kraje z hlediska hodnocení výskytu povodní Informační podpora krizového řízení kraje z hlediska hodnocení výskytu povodní Information Support for Crisis Management of the Region in Terms of Evaluation of Flood Events Dizertační práce Autor: Studijní

Více