ČINNOST SLEZSKE MATICE OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚ5INSKU A HLUČÍNSKU ZA ROK UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1927.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ČINNOST SLEZSKE MATICE OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚ5INSKU A HLUČÍNSKU ZA ROK UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1927."

Transkript

1 o s v ě ^ V % \ X & Ř m " ' I «S* í - * I ČINNOST ^ S ' 1 0 ^ SLEZSKE MATICE OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚ5INSKU A HLUČÍNSKU ZA ROK 1926 UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava Nákladem Slezské Matice osvěty lidové sídlem ve Slezské Ostravě.

2 . ^ V,,,,,. '' '' 1? " - ' '

3 s e r a # o e r c e e c j e r o c e r D e c j e r o e c j b t d * mcmrocmrv cjmrom qjutd* omrom c jm td w c jh t o c jb b to * q m t d * c v d v c u m t u * oav«> s e j o r. # c j b t o «c j v 3 c j b t d * ojrnrom c jb t d * c j b t. e a r a «c m t d * c jm t d * c «r r > «^ a n >» «ČINNOST SLEZSKÉ MATICE OSVĚTY LIDOVÉ NA TE5INSKU A HLUČlNSKtl Z A R O K 1926 UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA S $ * > 1 Slezská Ostrava Nákladem Slezské Matice osvěty lidové sídlem ve Slezské Ostravě.»cjerocjwaeecuer7>ecjara cjvdsqjvd ojwd cjbtc cjwdcjvd*oara*oars*cjbto* -jmtd*cuaro cjktoa oj*r«> cara*cjm td * cjb to ommcjmtd*cjbtd*ojara* cjbtd cjvdcjwd# cjtt

4

5 ČESTNÍ ČLENOVÉ SLEZSKÉ MATICE OSVĚTY LIDOVÉ. BEDŘICH ŠIMEČEK, president krajského soudu v Moravské Ostravě, zakladatel Slezské Matice osvěty lidové. VĚNCESLAV HRUBÝ, býv. říšský a zemský poslanec v Opavě, zakladatel Slezské Matice osvěty lidové. Dr. FERD. PELC, notář, president zemské správní komise pro Slezsko a dlouholetý starosta Slezské Matice osvěty lidové ve Slezské Ostravě. (Zvoleni čestnými členy na jubilejní dvacátépáté valné hromadě veškeré Slezské Matice osvěty lidové dne 7. září 1924 konané v Novém Bohumíně za vynikající zásluhy o zdar české věci ve Slezsku.) DIPLOMY ČESTNÉHO UZNÁNÍ SLEZSKÉ MATICE OSVĚTY LIDOVÉ obdrželi: Dr. MIR. VALOUCH, sekční šef ministerstva škol. a nár. osvěty v Praze. JOSEF KEPL, odborový přednosta ministerstva škol. a nár. osvěty v Praze. Dr. RUDOLF STRÁNSKÝ, tajemník ministerstva škol. a nár, osvěty v Praze. KAMIL BUZEK, odborový rada ministerstva škol. a nár. osvěty v Praze. FRANTIŠEK BĚLEHRÁDEK, ředitel Ústřední Matice Školské v Praze. JAN KRISTEK, majitel realit a bývalý starosta městyse Lazy. ANTONÍN KLVAŇA, okresní školní inspektor v Orlové. AL. PIZL, sekční šef ministerstva škol. a nár. osvěty v Praze. FRANTIŠEK MLČOCH, sekční šef ministerstva škol. a nár. osvěty v Praze. Dr. STANISLAV HOFMANN, odborový rada a přednosta presidia ministerstva škol. a nár. osvěty v Praze. Dr. GUSTAV HREJSA, ministerský tajemník ministerstva škol. a nár. osvěty v Praze. (Diplomy čestného uznáni byly jim dány na základě usnesení ústředního výboru Slezské Matice osvěty lidové za jejich přízeň a obzvláštní podporu českého školství na Těšínsku a Hlučínsku.)

6 ÚSTŘEDNÍ VÝBOR SLEZSKÉ MATICE OSVĚTY LIDOVÉ V ROCE PŘEDSEDNICTVO: Starosta: Dr. FERDINAND PELC, notář a president zem. správní komise pro Slezsko ve Slez. Ostravě. I. náměstek starosty: PETR PAVLÁN, správce okresní nemocenské pojišťovny ve Slezské Ostravě. II. náměstek starosty: JAN SEDLAŘÍK, majitel velkostatku ve Vratimově I. jednatel: ALOIS HOLEŠ, vrchní knihvedoucí kamenouhelných dolů Orlová Lazy v Doubravě. II. jednatel : BOH. KLAC, ředitel městských úřadů v Českém Těšíně. Pokladník : FRANT. KLIMÁNEK, hlavní pokladník města Slezské Ostravy. Člen : FRANT. ONDERKA, ředitel ústřední kanceláře Slezské Matice osvěty lidové a starosta měsla Slezské Ostravy. ČLENOVÉ ÚSTŘEDNÍHO VÝBORU: Dr. KAREL ŘÍHA, advokát v Bohumíně-městě. BEDŘICH ŠTĚTINA, ředitel českých státních občanských škol v Novém Bohumíně. ANT. KLVAŇA, okresní školní inspektor v Orlové. ANT. KRŮTA, vládní komisař města Karviriné. JAN JAŘABÁČ, ředitel českého státního ref. reál. gymnasia a starosta města Orlové. FRANT. BAJGER, báňský úředník v Prostřední Suché. RUDOLF HOLOMEK, přednosta železniční stanice v Petrovicích. FRANT. PILAŘ, ředitel českých státních občanských škol v Třinci. KONST. PETŘÍK, ředitel českého státního ref. reál. gymnasia a I. náměstek starosty města Českého Těšína. JIŘÍ STADTHER, správce české obecné školy a starosta obce Hnojníku. ADOLF MELICHAR, pokladník Báňské a hutní společnosti ve Slezské Ostravě-Salma. JAR. ZAHRADNÍK, vrchní oficiál kamenouhelných dolů Orlová La/y v Doubravě. KAREL SMYCZEK, řídící učitel české státní obecné školy v Jablunkově. JÓŽA VOCHALA, redaktor ve Frýdku. Dr. OTA KRÁL, zdravotní rada v Radvanicích. JOSEF KAČMAŘÍK, strojník ve Slezské Ostravě. FRANT. ZELENÝ, ředitel městské elektrárny ve Slezské Ostravě. JOSEF SNĚHOTA, rolník v Bolaticích na Hlučínsku. ANDĚLÍN NOVÁK, okresní školní inspektor v Hlučíně. MET. TESAŘ, ředitel okresní nemocenské pojišťovny v Českém Těšíně. KOOPTOVANÍ ČLENOVÉ ÚSTŘEDNÍHO VÝBORU: JAR ČÍŽEK, lesní správce ve Starém Městě u Fryštátu. PRAV. MACHAJRA, ředitel českých státních občanských škol v Českém Těšíně JOSEF SMIŘÁK, technický úředník v Michálkovicích. REVISOŘI: ROBERT HUVAR, ředitel občanských škol ve Slezské Ostravě. VLASTA KROČKOVÁ, choť člena zemské správní komise pro Slezsko v Hrušově. JOSEF RICHTARSKÝ, ředitel berního úřadu ve Slezské Ostravě. BOH. KUČERA, knihvedoucí kamenouhelných dolů v Orlové.

7 FRANT. ONDEKKA, Slezská Ostrava. Z p rá v a o činnosti \z roce i. P ře h le d o rgan ísačn í práce. 8. září 1928 bude 30 let, kdy založena byla na Těšínsku Slezská Matice osvěty lidové v bývalém Těšíně. Ze začátku malých vyrostla v dnešní mohutnou organisaci národní, čítající přes dvacet tisíc členů ve 148 místních odborech. Je dnes největší národní korporací na Slezsku přes to, že nedosáhla ani třiceti let svojí činnosti. Za to ale výsledky její práce přispěly k tomu, že alespoň nejdůležitější část Těšínská zachována byla našemu státu. Škoda jen, že nebyla založena o dvacet let dříve, aby byla mohla rozvinouti svoji činnost na celém území bývalého Těšínská. Pak věru nebylo by těšínské otázkv - na mírové konferenci v Paříži a nebylo smutných zápasů popřevratových o tento kraj, který po právu náležel vždy našemu národu a také našemu těžce vybojovanému státu. Slezská Matice osvěty lidové chránila náš český lid na Těšínsku za nejtěžších dob rakouské krutovlády, bránila jej před odnárodňováním a pracuje-li i dnes ve svobodném státě vlastním, pak činí tak jen proto, aby napravila škody napáchané v dobách dřívějších našimi národními nepřátely, vrací národu to, co mu bylo v letech poroby odňato. A domorodý lid slezský chápe tyto snahy Matice, vstupuje do její řad a vrací se sám do lůna svého národa, kterému byl po léta odcizován. Nebereme cizí, ale své vlastní a v tom právě spočívá kráisný úkol Matice, která takto hájí svůj národ a svůj stát. V této práci pokračovali jsme též v roce 1926, leč nedokončili jsme ji ještě a žádný z nás nemůže v této chvíli ještě říci, kdy tato práce bude na Těšínsku a také na Hlučínsku skončena tak, abychom s klidem mohli českému národu prohlásiti, že stát náš je na zdejších důležitých hranicích plně zajištěn. V roce 1926 rozšířili jsme organisační síť odborů Slezské Matice osvěty lidové založením nových matičních odborů: na Těšínsku: 1. v Řece u Jáblunkova dne 24. ledna 1926 s 40 členy; 2. v Lubně u Frýdku dne 8. prosince 1926 s 60 členy; 3. v Košařiskách u Jablunkova dne 8. prosince 1926 s 48 členy; 4. ve Skalici u Frýdku dne 12. prosince 1926 s 54 členy; na Hlučínsku: 5. v Markvartovicích dne 21. února 1926 s 56 členy; 6. v Bělé dne 28. února 1926 s 35 členy; 7. v Pišti dne 30. května 1926 s 52 členy; 8. v šilheřovicích dne 14. listopadu 1926 s 96 členy; Celá matiční organisace čítala v roce 1926 na Těšínsku: v politickém okresu frýdeckém odborů, v politickém okresu fryštátském , v politickém okresu česko-těšínském n, v politickém okresu hlučínském , úhrnem odborů.

8 6 Měla tudíž Slezská Matice osvěty lidové dne 31. prosince 1926 celkem 148 místních odborů na Těšínsku a Hlučínsku a přes dvacet tisíc členů. Činnost odboru matičních je vedena ústředním výborem Slezské Matice osvěty lidové, jehož sídlo je od roku 1908 ve Slezské Ostravě. Celá oblast matiční působnosti je rozdělena na zvláštní obvody, v nichž matiční odbory tvoří okresní sbory Slezské Matice oísvěty lidové v čele s okresními jednateli matičními, kteří jsou zároveň předsedy těchto okresních sborů. 1. Okresní sbor pro Bohumínsko: řídí: Bedř. Štětina, ředitel čes. stát. obč. škol v Novém Bohlumíně; 2. Okresní sbor pro Orlovsko: Bř. Kubala, profesor čes. stát. gymnalsia v Orlové; 3. Okresní sbor pro Fryštátsko: AI. Holeš, v. knihvedoucí dolů v Doubravě; 4. Okresní sbor pro obvod česko-těšínský: K. Petřík, ředitel čes. stát. gymnasia v Českém Těšíně;: 5. Okresní sbor pro Jablunkovsko: Jar. Zahradník, v. oficiál dolů v Orlové; 6. Okresní sbor pro Frýdecko: J. Vochala, redaktor v Sedlištích u Frýdku; 7. Okresní sbor pro obvod slezsko-ostravský: J. Smiřák, báňský úředník v Michálkovicích; 8. Okresní sbor pro Hlučínsko: K. Hruška, ředitel čes. občanských škol v Kravařích. Organisace okresních sboru matičních se plně osvědčila. Místní odbory matiční vysílají do svého okresního sborů dva své zástupce. Ve schůzích okresních sborů projednávají se veškeré palčivé národní, kulturní, hospodářské i sociální otázky celého obvodu a náměty i návrhy předkládaný jsou ústřednímu výboru Slezské Matice osvěty lidové, který zařizuje pak další kroky. Okresní sbory matiční konaly řádné schůze v Bohumíně, Orlové, Dárkově, Fryštátě, Ces. Těšíně, v Návsí u Jablunkova, ve^ Frýdku, ve Slez. Ostravě, v Kravařích a v Hlučíně, na nichž projednávaly veškeré akutní otázky národního života v tom kterém kraji. i ii Sbor okresních jednatelů matičních konal svoje schůze v Orlové a ve Slezské Ostravě, na nichž jednal o námětech matičních odborů a o ostatních organisačních záležitostech a předkládal hotové předsednictvu a ústřednímu výboru k definitivnímu rozhodnutí. Rozsáhlou organisaci matiční řídí ústřední výbor Slezské Matice osvěty lidové, jehož sídlem je Slezská Ostrava. Ústřední výbor sestává ze 24 členů volených valnou hromadou veškeré Matice a ze 3 členů kooptovaných ústředním výborem. Ke schůzím ústředního výboru voláni jsou ještě poradci z kruhů školských. Ústřední výbor konal sedm plenárních schůzí ve svém sídle a učinil 1048 protokolovaných' usnesení. Jednotliví členové ústředního výboru jsou voleni na návrh matičních okresních sborů a jsou to veferněs osobnosti osvědčené v dlouholeté práci národní a požívající vážnosti v kraji, který v ústředním výboře zastupují. Usnesení ústředního výboru provádí předsednictvo Slezské Matice osvěty lidové sestávající ze^ starosty, dvou náměstků, dvou jednatelů, pokladníka a vedoucího úředníka matičních kanceláři. Předsednictvo konalo své schůze skoro každé úterý v týdnu a v každé schůzi projedná různých záležitosti. Jeho schůze trvaly 3 4 hodiny. Agendu matiční vyřizuje pak ústřední matiční kancelář ve Slezské Ostravě a odbočka ústřední kanceláře matiční v Čes. Těšíně, která je nezbytná pro užší styk s matičními odbory na obvodě česko-těšínském a^ jablunkovském. Agenda matiční je obrovská, uvážíme-li, že denně dojde poštou áž 70 i více podání, z nichž většinu nutno ihned vyřizovati. V loňském roce přijala a odes'a^ v ^ *9 4 4 přípisů. kromě velikého množství tiskopisů, letáků a j. Ústřední kancelář spravuje matiční budovy a pozemky, vede v evidenci veškeren majetek a inventář celé Matice. Řada škol matičních vyžaduje dalšího důkladného obhospodařování. Pokladní zpráva, seznam škol, veliký počtt maticnich odboru a seznam Tnaticnich zaměstnanců dokazují nejlépe rozsáhlost matiční agendy. Není možno stručně vylíčiti veškerou tu činnost matiční organisace v jednom článku a proto právě ^uveřejňujeme v následujících řádcích činnost jednotlivých matičních odborů na Těšínsku i Hlučínsku, aby každý mohl posouditi mravenčí práci našich dobrých matičních pracovníků v každé obci. Zvlášt dlužno upozorniti na činnost některých matičních odborů, které vykazují přímo vzorné výsledky své práce. Bez této práce nebylo by Těšínsko ani Hlučínsko tím, čím dnes již je.

9 7 Okresní sbor Slezské Matice osvěty lidové pro Bohumínsko. B e d ř ic h Š t ě t in a, ředitel čes. státních měšť. škol v Novém Bohumíně. Okresní sbor sdružuje 14 matičních odborů z obcí soudního okresu bohumínského kromě Petřvaldu a Polské Lutyně, jež sousedí s Orlovou a jsou proto přičleněny okresu orlovskému. Ze soudního okresu fryštátského patří ku okresnímu sboru odbor v Závadě. Pro rozsáhlost některých obcí zřízeny jsou v Rychvaldě tři, v Novém Bohumíně a Německé Lutyni dva matiční odbory. Všechny odbory matiční vykonaly v uplynulém roce opětně poctivý kus národní práce a snažily se v mezích možnosti prospěti národním a státním zájmům v místech svého působiště. Různé náměty odborů uplatňovali čeští členové v obecních zastupitelstvech nebo i jiných samosprávných korporacích, činěny návrhy úřadům, zakročovalo se v záležitostech přijímání dělníků a úředníků, usazováni čeští živnostníci, podporovány nemajetné děti školní zakupováním učebnic a školních potřeb a p. Celkem možno říci, že uplynulý rok znamenal opětné posílení rozvoje češství na Bohu mínsku. Hlavní činností odborů byla však starost o kulturní povznesení širokých1 vrstev lidových. V několika obcích stará se o lidovýchovu pouze matiční odbor a zastupuje tu funkci místní osvětové komise. V jiných obcích dělí se o lidovýchovnou činnost s ostatními českými spolky a korporacemi. Počet členů u všech odborů vzrostl o 200, tak že dnes má všech 14 odborů celkem 1760 členů. Zajímavým úkazem je, že v lidnatějších obcích, kde je značný počet jiných spolků a různých politických organisaci, je počet členů matičních poměrně malý. V celém okresu bohúmínském vykonaly matiční odbory: 54 přednášky, 46 divadelních představení, 4 koncerty, 25 různých zábav a oslav státní samostatnosti a narozenin presidentových, 15 dětských školních slavností a výletů. Na vánoční nadílku darovaly odbory ze svých vlastních prostředků Kč a staraly se o získání darů. Celkový náklad vánoční nadílky činil v roce 1926 Kč Matiční knihovny skoro ve všech obcích zastupují funkci knihoven veřejných a jsou obcemi dotovány ve smyslu zákona o obecních knihovnách. Čte se velmi pilně, největší počet výpůjček je v Novém Bohumíně na Koncem školního roku zrušila Slezská Matice osvěty lidové tři mateřské školky v obcích s českou většinou a to v Rychvaldě, Záb.atí a ve Vrbici. Zrušení školek matičních vyvolalo v odborech roztrpčení a je pozorovati, že u některých odborů ochábla tím i činnost. Zrušení stalo se z důsledků rozpočtových a ve snaze, aby se tím umožnilo Matici zříditi nové mateřské školky v místech ohrožených. Před rozhodnutím požádal ústřední výbor Matice obecní zastupitelstva jm e novaných obcí, aby školky zveřejnila a vydržovala nákladem obcí. Poněvadž se však jedná o obce s malou daňovou základnou, nevyhověla ani jediná z nich přání Matice. U státních a zemských úřadů v Novém Bohumíně a Bohlumíně je pozorovati zlepšování poměrů českého, zaměstnanectva; za to u průmyslových závodů nestalo se vůbec nápravy. Ani jediného českého inženýra nezaměstnávají dosud závody firmy Albert Hahn, Průmysl minerálních olejů Odra" a Drátovna Báňské a hutní společnosti. Správa všech bohumínských závodů je úplně v německých rukou, všechny zaměstnávají ještě dosud celou řadu cizích příslušníků, inženýrů i dělníků, ačkoli čeští inženýři i dělníci jsou bez zaměstnání. Všechno volání a zakročování je dosud bezvýsledné. Němečtí ředitelé, kteří velmi rádi vyřizují státní objednávky, brání se všemožně tomu, aby byl přijat do závodu alespoň jeden český inženýr. V Polsku by se něco podobného nemohlo stati. Poměry zajisté nezdravé. Parcelace velkostatků Larischových není ješ+ě na Bohumínsku úplně skončena, ale možno již nyní říci, že se provádí celkem dosti obezřetně. Veliká část půdy zůstane majetkem státu, neboť stát zřídil tu svoje statky, menší část se parceluje a odprodává uchazečům jako půda orná nebo stavební. Poláci i Němci využili ovšem všech zákonitých prostředků, aby se jim půdy rovněž dostalo, a bylo jim tu a tam i vyhověno. Matiční odbory jsou při parcelaci na stráži a žádají bezvýhradně, aby půda zůstala v českých1 rukou. Značná část půdy dostane se do vlastnictví obcí, které byly celkem štědře poděleny. Rolnický nedíl Klarovec u Bohumína dostal matiční pracovník Joža Vochala, od něhož si slibujeme, že svou agilností posílí českou menšinu. Nejkrásnější a nejcennější statek Šunychl zůstane majetkem Dra Larische. Zajímavým a i poučným zjevem je ta okolnost, že v obecních zastupitelstvech pracují Němci a Poláci ve zvláštní shodě s komunisty. Podobně je tomu i v továrnách. Na př. při volbě závodní rady v roce 1927 pomáhali německo-nacionální úředníci firmy Hahnovy komunistům a dbsáhli toho, že předsedou byl zvolen opět komunista.

10 8 Chmurné tyto zjevy zastiňovány jso-u přece jen částečně českými úspěchy, z nichž uvedu alespoň některé, které potěší srdce dobrého a poctivého Čecha: Česká státní menšinová jednotřídka v Šunychlu (Nový Bohumín) rozšířena od počátku šk. roku na dvojtřídku. Matiční mateřskou školku v Šunychlu, kde ještě v roce 1922 nebylo možno pro polskou výbojnost českému odboru zakotviti, navštěvuje 45 dětí. V Novém Bohumíně má již česká obecná škola skoro tolik dětí jako obč německé, měšťanská škola má již 437 dětí a je počtem nejsilnější měšť. školou na Těšínsku. Obč dvě veřejné německé měšťanské školy v Novém Bohumíně mají o 5 dětí méně než česká. Česká pokračovací škola v Novém Bohumíně má o 30 učňů více než německá, obecná škola v Bohumíně o 35 dětí více než německá. V Závadě vystavěl stát nádhernou budovu dvojtřídní české menšinové školy obecné, kterou navštěvuje dnes na SO dětí, polská škola má pouze 30 dětí. Ministerstvo školství a národní osvěty vyhovělo konečně již odůvodněnému přání Cechů bohumínských a rozhodlo, aby v roce 1927 počala se stavěti budova českého státního ref. reálného gymnasia, které až dosud tísní se v nevlídných místnostech bývalé německé školy,,u rourovny'-'. Dnem 1. října zřídila Slezská Matice osvěty lidové samoistatnou hudební školu v Novém Bohumíně, která se slibně vyvíjí, školu navštěvuje 77 žáků a je naděje, že počátkem příštího roku jich bude přes 100. Žáci, kteří nemají svého klavíru, mohou cvičiti na školním. Abv i méněmajetným žákům bvlo umožněno cvičiti na dřevěných nástrojích, zakoupil odbor v Novém Bohumíně škole 6 nástrojů. Těchto několik suchých číslic jasně svědčí, že ve směru národním na Bohumínsku sílíme a potěší každého, kdo si uvědomí, jaké bvlo Bohumínsko před válkou. V samosprávě docíleno úspěchu ve Skřečoni, kde české strany jsou v obecním zastupitelstvu nejpočetněji zastoupeny, tak že starostou tu zvolen Čech stavitel J. Dvořák. Kinolicenci má dosud odbor v Novém Bohumíně a Německé Lutyni, o nové kinolicence se uchází matiční odbory ve Skřečoni, Pudlově a Rychvaldě. Přirozeným střediskem okresu je město Nový Bohumín, které je tepnou celého okolí. Velmi rozvětvená síť železniční umožňuje výhodné spojení se všemi obcemi. Nádraží bohumínské ležící na půdě Nového Bohumína je rozlohou nejvěíším nádražím v Československé repubice a m í i nemalou důležitost na poli mezinárodním. Celková délka jeho mezi krajními vyhýbkami je km, celková délka všech kolejí na nádraží asi 120 km, na hlavním nádraží je 72 kolejí, na zevnějším 68. Všech vyhýbek ve stanici je na 600. Ročně projede Bohumínem na vlaků. Denně vypravuje se ze stanice (dle statistiky Dra Novotného z roku 1925) 15 rychlíků, 45 osobních a 44 nákladních vlaků, celkem 104 vlaky. Vagonů projíždí nádražím ročně asi 2 a půl až 4 imilionv. Dne 1. ledna 1925 bylo tu zaměstnanců dráhy celkem 2.493, z toho u dopravy 1.387, u odboru, pro udržování dráhy 368, ve výtopně 738. Jsou tu čtyři velké továrny. V Novém Bohumíně je i dostatek škol (české a německé ref. reálné gymnasium, rodinná škola česká, 2 české, 2 německié; a 1 klášterní měšťanská škola, 2 české, 2 německé a 2 polské obecné školy, česká a německá pokračovací škola, česká hudební škola, 3 české a 2 německé mateřské školky). Kromě toho je v Novém Bohumíně policejní komisařství, čsl. celní úřad, pruiskv celní úřad, finanční inspektorát, vrchní inspektorát pohraniční finanční stráže, vojenská posádka, ředitelství slezských zemských drah. Nový Bohumín má dle výsledku posledního sčítání lidu 9607 obyvatel, dnes odhaduje se počet již na Se sousedními obcemi Bohumínem (městem), Pudlovem, Skřečoni a Záblatím, které jsou svou polohou určeny pro sloučení, čítal by Nový Bohumín přes lidí. Z obyvatel Nového Bohumína je Čechů 2479, Němců 3713, Poláků 958, židů 394, cizinců 2040 a jiných národností 23. Čechů je tedv pouze 25-8 proc., nepřihlíží-li se k cizincům, je Čechů procent. Poněvadž město Nový Bohumín je dosud v německých rukou (starostou je německý učitel Malcher), a továrny ovládány jsou Němci, snaží se čeští činovníci matiční posíliti všemožně českou menšinu v místě nadmíru důležitém tím způsobem, že se domáhají zřízení okresní politické správy. Městská rada v Novém Bohumíně je ochotna pro budovu darovati pozemek a přispěti značnou částkou na stavbu. V memorandu zaslaném ministerstvu vnitra poukazuje se na nevýhodné spojení Fryštátu s Bohumínem a zdůrazňuje se, že politický okres fryštátský má dle sčítání lidu z roku 1921 celkem obyvatel, tedy počet nepoměrně veliký. V zájmu snadnější správy a rychlejšího vyřizování agendy by bylo nutno politický okres fryštátský rozděliti ve dva, z nichž jeden bv měl sídlo v Novém Bohumíně, jako přirozeném středisku. Nový politický okres bohumínský měl by pak obyvatel a dal by se přiloučením obcí Antošovic, Šilheřovic a Hatě z Hlučínska, Dět-

11 marovic, Petrovic a Závady z Fryštátska zvětšiti. Daňová základna v průmyslových obcích je vícc než postačitelná. Zřízení politické správy domáhají se čeští činitelé čistě z důvodů národních a věcných, jsou daleci jakéhokoli uplatňování lokálního patriotismu a jsou přesvědčeni, že úřady státní i česká veřejnost pochopí jejich snahy míněné dobře v zájmu státním. Okresní výbor Slezské Matice osvěty lidové konal v roce 1926 celkem14 schůze. Z usnesení jeho není dosud realisována otázka zřízení mateřská školky v Závadě a Věřnovicích a zřízení živnostenské školy pokračovací v Německé Lutyni, což bude úkolem roku příštího. 9 Bohumín m ěsto. Založen 4. září Předseda Dr. Karel Říha, advokát, jednatel Metoděj Kračmar, řídící učitel, poklrfdník Frant. Chytílek, obchodník. Odbor čítá 65 platících členů. Pořádal 11 schůzí a to: 8 výborových, 2 širší schůze zápisové a 1 schůzi k prozkoumání volebních seznamů, 1 valná hromada oslavu 7. března*', Dětský den-*', školní výstavku, oslavu 28. října, kdy mimo školní slavnost přístupnou pro publikum, sehrána Maryša1* od bratří Mrštíků, kdy před div adlem předseda Dr. Říha promluvil o významu Hne a pojednal o působení tlivačlla po stránce vzdělávací. Dále vykonána bohatá nadílka školní spojená se slavnosti vánočního stromku. V červnu konán květinový tien, rozprodáno 60 Těšínských kalendářů", prosloveno 8 přednášek. Při jato 40 dopisů, odesláno 491 dopisů. Odbor všude stál a zasáhl, kde hrozilo české věci nebezpečí, všude zasáhl rád a okamžitě, kde mohl člověku českému prospéti, ať finančně, nebo radou, nebo konečně vyhledáním práce. S povděkem dlužno konstatovati nové a nové naše úspěchy. Na okresní soud jmenován předsedou dobrý Čech na faru po 60 letech nastoupil působením Matice český farář. Hlavní naše úsilí a práce věnována české škole. Zpráva pokladní: Příjem celkový bez nadílky činí Kč , vydání Kč 2.475,78, zůstalo Kč Příjem vánoční nadílky Kč , vydání Kč , zůstává Kč Bohum ín Nový. Založen 13. června Předseda Bedř. Štětina, řed. obč. školy, jednatel Dr. Ant. Junger, prof., pokladník M. Pavlíček, vrchní poštmistr. Bylo úkolem letošího roku po zkušenostech s hudebními kursy přikročiti k osamostatnění jich jako hudeb. pěv. ško ly Sl. M. O. L. Před prázdninami a během jich' konány všechny přípravné práce a formality s otevřením školv spojené. Na naši žádost předsednictvo Sl. M. O. L. povolilo na základě ústřed. výboru ze dne 27. září 1925 prot. č. 742/26 zříditi a otevřití dnem 1. října 1926 prozatím' na 1 rok hudeb, a pěv. školu. Za účelem umístění školy byla požádána měst. rada o dovolení užívati 2 místností v obecné škole čes., jež to povolila s podmínkou hraditi osvětlení.k lavír v hudeb, škole užívaný byl propůjčen k vyučování hry na klavír na naší žádost MŠO výn. ze 25. září 1926 čís /1 s podmínkou, že odbor se zavazuje hraditi ladění a event. škody způsobené na klavíru. Odbor věnoval pak ústředí celý čistý výtěžek loň. hud. kursů Kč na úhradu vydání se zřízení vzniklých. Zápis proveden hlavně jednotlivými školami a jest slušný 65 žáků celkem. Zat. správcem Jm e nován p. Josef Solnař z SČes. Těšína, jenž po krátkém čase odešel a tak od 15. listopadu působí na škole p. Alois Čech jako její správce. Jest jen na naší české veřejnosti, aby školu v každém směru podpořila a i nadále umožnila. Dalším každoročním podnikem odboru jest dětský den. Jestliže o všech předchozích bvlo možno referovati příznivě, pak lze říci, že. dětský den pořádaný 30. května 1925 bvl obzvláště zdařilý. Již na poslední valné hromadě byl vysloven návrh, pořádati dětský den ve větším měřítku a to společně s okolními školami a odbory. Návrh uskutečněn a tak spatřili jsme procházeti ulicemi N. Bolí. průvod skoro 1800 čes. dětí s četnými a!e<r. vozy na sokolské cvičiště, kde k žactvu promluvil p. řed. Doležil. Na to žactvo provedlo jednotlivá čísla programu velmi zdařile a pobavilo shromážděné obecenstvo do hodin večerních, neboť tentokráte poprvé nerozehnal účastníky déšť. Žactvo vesměs poděleno párkem a houskami. Vedle všecli zdejších čes. škol zúčastnilo se slavnosti a průvodu 8 škol okolních a io : Bohumín, Skřečoň, Šunychl, Vrbice, Pudlov, Záblatí. Něm. Lutyň a Věřnovice. Aleg. vozy vvstroiily: zdejší obecná (Jaro), měšť. škola (Hold presidentovi), gymnasium (Hold Palackého Dějinám "1), Skřečoň Babička", Šunychl ( Těšínské jablíčko"). Čistý výnos Kč rozdělen jednotlivým zúčastněným školám. Pro žákyně rodinné školv pořádán dne 31/ dubna 1926 Čajový večírek" s programem v nádr. restauraci. Výtěžek večera Kč ponechán škole. Abv naše česká veřejnost byla informována o prácech^ a výsledcích vyučovacích na rodinné škole, byla 26. června výstava ručních a kuchařských prací žákvň uspořádána. Umístěna byla v rod. škole a těšila se po celý den pěkné návštěvě, iak vidno z vybraného dobrovolného vstupného přes Kč 310., jež zůstaly škole na různé potřeby a účely školní. Na podzim 1926 uspořádány 2 kursy při rodin, škole a sice kurs vaření a kurs šití šatů a prádla. Kursy vedly učitelky_sl. Holubová a pí. Martiníková. liž na minulé valné hromadě byla vyslovena žádost, aby odbor občasnými přednáškami doplňoval přednáškovou činnost okres, osvět, sboru. Proto 17. března uspořádána univ. extense, na níž brněnský univ. prof. Dr. Vlad. Ulehla přednášel o své cestě Divokou Arizonou do Kalifornie". CJčast byla velmi někná, ale nízké vstupné, stanovené jen aby byla dána možnost všem se zúčastniti, nemohlo uhraditi náklad s extensí spojený Kč Valné hromady Sl. M. O. L. v Čes. Těšíně účastnilo se 5 delegátů. Do činnosti odboru lze zařaditi í činnost jednotlivých činitelů matičních v růz

12 10 ných korporacích a při různých příležitostech, jež mají cílem upevniti a posíliti náš český živel na Bohumínsku. Odtud vyšel popud k zákroku při parcelaci Šunychlu, aby v prvé řadě byla ukojena touha po půdě u čes. obyvatelstva a pak aby orná půda prodejná nebyla dána do prodeje uchazečům, nýbrž jen do nájmu. V záležitosti stavby zdejšího gymnasia neopomněli členové Matice při každé příležitosti zde i v Praze intervenovati a jest pravděpodobno, že s jarem letošního roku se se stavbou počne. Největší zásluhy má odbor však nesporně v podpoře větších i menších podniků spolkových i odborů jiných. Jsou to: několika tisícová potřeba knihovny chudých zdejšího gymnasia, jehož podpůrný spolek vlastně Matice zastává a pak vánoční nadílka zdejších škol pořádána společně s místní školní radou. Nadílka znamená každoročně značný obnos, jímž umožní odbor tuto dobročinnou akci. Letos vybraný obnos dosahuje asi Kč Poděleno bylo celkem na všech školách 282 dětí velkou většinou obuví, jež koupena u fy. Baťa, 15 párů obuví darovala Okresní péče o m ládež" vedle 4 obleků. Kalendáře matiční koupeny letos ve větším množství než jiná léta a to 300 kusů. Kinolicence odboru byla prodloužena zem. správou politickou na další 3 roky až do 30. září Schůzí celkem bylo 7 výborových a 1 výroční valná hromada. Také v řadách členstva odboru nenajdeme řadu těch, kdož kdysi v Matici pracovali i těch, kdož v prvé řadě b(y p ní měli býti a pracovati. Je potřebí, aby každý člen upozornil na náš odbor v kruhu svých známých a tak podpořil naši práci. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč , hotovost Kč Uložené jmění Kč B ohum ín N ový-šunychl. Založen 5. března Předseda Stan. Kubíč, policejní strážník, jednatel Josef Lenczyk, želez, zřízenec, pokladník Ferd. Jendryščík, žel. zřízenec. Odbor čítal v roce členů, z toho se vystěhovalo 5 členů. Konáno 9 výborových a 2 členské schůze, 1 schůze divadelního kroužku a 1 valná hromada. Došlo 36 přípisů, vyřízeno 30 přípisů. Sehrána byla 2 divadelní představení. Na oslavu 1. máje veselohra o 3 jednáních Srdce nemá stání a 28. října Pasekáři", obraz ze života valašského lidu od Fr. Sokola- Tůmy, 8. srpna 1926 pořádána letní slavnost a 5. září 1926 Dětský den, 17. října 1926 pořádáno Vinobraní", 19. prosince 1926 byla vánoční nadílka, 31. prosince sylvestrovská zábava a 9. ledna 1927 ples Objednáno bylo 50 těšínských kalendářů a všechny prodány. Celkový příjem Kč , vydání Kč. Pokladní hotovost ke dni 23. ledna 1927 je Kč Lutyně N ěm ecká. Založen 19. prosince Předseda Inocenc Tom čík, obecní tajemník, jednatelka sl. Krista Křížová, učitelka mat. školy, pokladník Teofil Pluta, želez, zřízenec. Jako každoročně, tak i v roce 1926 měl odbor nejživější spojení s ústředím ve Slezské Ostravě. Jednací protokol vykazuje 118 čísel, z nichž přijatých 80 a odeslaných 38. V minulém roce konána 1 valná hromada a 2 členské schůze. Měsíčně konány byly výborové schůze, v nichž vykonáno též dosti práce. V lednu a únoru 1926 pořádal odbor 2 plesy, jež byly četně navštíveny a i zisk byl slušný. Dne 7. března spoluúčinkoval odbor při oslavě narozenin p. presidenta. Při Národní slavnosti" sehráno divadlo Rozveselená rodina". O velikonocích pořádána taneční zábava, z níž též vytěžil odbor Sl. M. O. L.' větší peněžní obnos. Na podnět Sl. M. O. L. pořádána 24. května 1925 Národní slavnost" s taneční zábavou všech českých spolků v Něm. Lutyni, jež se skvěle vydařila. Zisk rozdělen všem zúčastněným spolkům, z něhož Sl. M. O. L. obdržela Kč "Ve prospěch kulturních a školních potřeb na Těšínsku a Hlučínsku konán 24. května 1926 květinový den. Květinek prodáno za Kč , kterýžto obnos odeslán ústřednímu výboru Slez. Matice osvěty lidové. Jako každoročně byly ku konci roku školního 20. června 1926 pořádány dětské radovánky, při nichž děti předvedly různé tance. Po ukončení těchto byly poděleny párky, rohlíky a sodovkami. S radovánkami spojena večerní taneční zábava a jest potěšitelno pro odb-or, že obé jak dětské radovánky tak i taneční zábava byly četně navštíveny. Dne 27. června 1926 pořádána tan. Odpustová zábava". Krmášová zábava" dne 12. záři 1926 se skvěle vydařila, čistý výtěžek byl Kč V neděli 26. září 1926 sehráno divadelní představení Třinácté přikázání", při kterém návštěva byla velice slušná, takže i čistý zisk byl dosti veliký. Po více než roční lhůtě konečně obdržel odbor kinolicenci. V neděli 3. října začalo se s provozem kina a od té doby hraje se pravidelně každou sobotu večar a v (neděli odp, a'večer. (Celkem uspořádáno 43 představeni pro dospělé a 15 předst. pro děti. Dne 28. října 1926 hráno pro škol. děti bezpl. přeďst.. Návštěva v kině bývá slušná, zaráží však, že členy Matice:, kteří by měli svůj podnik podporovati, málo kdy je viděti mezi obecenstvem. Výbor uskutečnil v tomto roce alespoň to, že započalo se s provozem kina, o kterém se jednalo již několik let. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč , pokladní hotovost Kč Lutyně N ěm eck á n a Z bytkách". Odbor založen 20. února Předseda je Viktor Močidlan, horník, jednatel Josef Vašica, říd. učitel, pokladník Josef Míček, horník. Odbor měl 31. prosince platících členů. Konal 4 schůze výborové a 2 členské s průměrem 36 členů. Odesláno bylo 87 dopisů, přijato 56 dopisů. V uplynulém správním roce konáno bylo 5 přednášek se světelnými obrazy, promítanými vlastním přístrojem, jimž průměrně přítomno bylo 70 občanů a občanek, uspořádány byly týmž přístrojem 3 pohádkové večery pro školní dítky, konány 2 plesy, 3 tan. zábavy, dožinková slavnost Slezská svatba" s úspěchem na Zbytkách dosud nevídaným, 2 divadla pro dospělé a 1 pro dítky a dospělé, 1 školní slavnost, nadílka a společná oslava 28. října". Příjem v roce 1926 Činí Kč , vydání Kč ; pokladní hotovost 31. pro

13 since 1926 Kč Odbor obstarává ze svých finančních prostředků školní knihy pro všechny skolili dítky. Prodal 30 Těšínských kalendářů". Je majitelem knihovny o 194 svazcích, slušného jeviste a projekčního přístroje. Odbor má spolkovou místnost v host. p. J. Šiřiny, na rozhraní Něm!, a Pol. Lutynskem. 11 Pudlov. Založen 30. prosince Předseda Antonín Presfreund, strojvůdce, jednatel Karel Dvořák, řídící učitel, pokl. Jaroši. Šubert, úř. drát. Činnost v r. 1926: 27. říjn a přednáška učitele Kytričha: Naše osvobozeni'. 5. března prosí, o T. Q. Masarykovi (jedn.), 15. března předn. se svět. obrazy: Následky svet. války'. Div.: 8. května Nezvedená Lída, obraz ze života se zpěvy. 9. října Ta naše M áňa'', veselohra. 20. listopadu Jindra", drama. 11. prosince dvě aktovky Pantáta Vohnout", Švejk poručíkem". 5. března Kulíšek od Průchy, veselohra. Dětské představení za vedení uč. sboru. 20. března vypravení allegorickeho vozu na dětský den. Loutková divadla: 6. 1 ples. Na nadílku věnováno Kč Zpráva pokladní: Aktiva Kč , pasiva Kč 1.179, čisté jmění obnáší Kč Rychvald I. P o d lesí". Založen 3. prosince Předseda Rudolf Neborák, majitel cementárny, jednatel Pavel Harok, řídící učitel, pokladník Karel Neborák, strojník. Odbor pořádal v roce valnou hrdmadu, 2 č enské schůze, 1 schůzi širšího výboru a 17 schůzí výborových. Průměrná navštěva ve schůzích členských byla 47 proč., výborových proc. Návštěva schůzí jak členských, tak výborových se zlepšila. Přece jenom mnozí členové schůze výborové špatně navštěvovali. Lépe by bylo, kdyby tito do příštího^ výboru volit^ se nedavali. Nemá to žádného smyslu býti papírovými č'eny výboru. Od ústředí a od jiných spolků došlo během roku 48 přípisů, odbor odeslal ústředí a různým jiným spolkům 26 dopisů. Odbor rozprodal v místě 70 těšínských kalendářů. Na počátku školního roku zakoupil všem žákům knihy, veškeré psací a kreslicí potřeby, pořádal vánoční nadílku, podě'il chudé žáky a sirotky šatstvem, prádlem a obuví a žáky celé školy podělil pamlskami. Dne 3. července vypravil žáky zdejší školy na výstavu do Orlové, kde je také občerstvil a pohostil. Pak pořádal ško ní výlet a pohostil žáky uzenkami, chlebem a sodovkou. Pak pořádal 4 divadla, vinobraní a taneční hodiny v hostinci obč. Karla Křístka. Není žáka v tomto školním rayonu, který by odborem podarován nebyl. Příjem za rok 1925 obnášel Kč , vydání Kč Zbývá 1.218,52 Kč, Rychvald II. U k o stela". Založen 2. ledna Předseda Rud. Kolek, horník, jednatel Emil Palonci, to iič, pokladník Rud. Volný, zámečník. Odbor čítá 151 členů, o 63 členů více jako roku minulého. Hlavním cílem spolku jest péče o kulturní povznesení svého členstva a zásobování školních dítek školními pomůckami^ a potřebámi; Nemalou péči věnuje odbor vánoční nadílce. Schůzí výborových pořádal odbor 16, které bylv pěkní navštíveny. Účast 85 proc., členských schůzí bylo 5, průměrně bylo 35 členů. Během /oku pořádáno 25 zábav, z nich 18 svatebních (členů), 7 divadelních představení, 2 hud. akademie, 2 přátelské večírky, 1 slavnost odhalení praporu, 1 spolkový výlet. Odbor podpořil i Hlučínsko, kamž vyslal svou družinu a zahráli pěkný kus Láska kvete v každém věku". Odboru došlo 197 příoisů, odesláno 179^ spisů. Hospodářství odboru zřejmo ze zprávy pokladní. Příjem za rok 1926 Kč , vydání Kč , pokladní hotovost Kč Rychvald III. Na A lp in ce". Založen 2. ledna Předseda Štěpán Kubín, dozorce, jednatel Ant. Heřmánek, obchodník, pokladník Frant. Pavelek, horník. Život odboru našeho nesl se směrem uspokojivým. Ostří po i i:kých třenic se nás nedotklo a odbor opět vzrostl a se ucelil. O dbor čítá koncem roku 1925 členů 254. Smutnou povinností jest nám vzpomenouti zemřelých našich starých členů odboru, Jana Šindlera, Alois Vicherka a Frant. Káni. Přes to, že jest nás 254 členů, jest ještě velká řada našich lidí, kteří v odboru neisou. Každý věnovaný halíř spolku padá vždy na půdu úrodnou ve prospěch jednotlivce, jeho dětí a tak celého národn. Přijato a odesláno bvlo 111 dopisů. Na příspěvkách bylo vybráno 485 Kč. Ústředí Slezské matice osvěty lidové zasláno Kč 506, 18 členů dluží v min. roce obnos Kč 40, 10 členů vyrovnalo dlužný příspěvek za rok 1925 v obnose Kč 20, 4 členové vojáci narukovali. Odbor konal v min. roce 1926: 1 řádnou val. hromadu, 3 členské schůze, 11 výborových schůzí, 1 přednášku o práci a významu Slezské Matice osvěty lidové, 1 schůzi rodičů s učiteli, 2 divadelní představení. 1 dětské divadelní představení, 2 plesy, 4 Ihumoristickč večírky, 2 čajové večírky, 1 Mikulášská zábava", 1 Sylvestrovská zábava". 1 školní výlet. Schůze odboru byly celkem z dvou třetin navštěvovány. Veškeré podniky zábav i divadel vykazují čistý zisk. Mimo toho odbor zúčastnil se společně s místní Osvětovou komisí oslavy 76tiletých narozenin našeho presidenta Masaryka spojenou s přednáškou a divadlem Pasekáři", dále oslavy svátku Svobody" dne 28. října počtem v průvodu více jak 300 osob s přednáškou a historie divadlem a před tím Husovy oslavy v průvodu s >ředn. a pálení hranice. U všech těchto podniků účinkovali členové našeho zábav, odboru. Odbor pořádal květinový den, který vynesl obnos Kč 151, zúčastnil se valné hromady Ústředí Slezské Matice osvěty lidové v Čes. Těšíně 4. delegáty, valné hromady Českého srdce", Červeného kříže" a schůze kulturních pracovníků po jednom delegátu. Na ošacení sirotků a potřebných k vánoční nadílce obnos Kč 800. Přestouplým a přistouplým ž.f kům naší školy a odboru počtem 49 po vkladní knížce s vkladem 5 korun místní Reifaisenky, což činilo obnos Kč 245, Pro každého žáka školy u,, Václava" na

14 12 školní pomůcky po Kč 2, dohromady Kč 430.<50. Mateřské školce na Václavu" na vánoční stromek 200 Kč. Žákům rněšť. školy spadajícím k našemu odboru (chudým a vícečlenných rodin) ns učeb. knihy, které zůstávají majetkem odboru, Kč 400. Rovněž tak věnován obnos Kč 270 chudým a potřebným žákům naší školy u Václava" na školní knihy. Obnosy obou škol se budou každým rokem dotovati. Knihy opatřeny odborovým razítkem zůstávají majetkem odboru a jsou dány a spravovány správci škol. Tímto odpomoženo sirotkům, chudým a potřebným žákům a správnému a ulehčenému vyučování našemu žactvu i učitelstvu. Prostřednictvím odboru rozprodáno 52 kalendářů naší Matice. Koupena nová státní vlajka za Kč 45. Předseda St. Kubín jako člen obec. zastupitelstva prosadil přeměnu názvu naší osady s pojm. na Alpince ve rčení li Václava", k čemuž bvlo nutno přeměnit tabulky a razítko spolku. Zpráva pokladní: Příjem Kě , vydání Kč , hotovost pokladní Kč S k řečoň. Založen 28. května Předseda Em. Svoboda, řídící učitel, jednatel Richard Smítál, žel. zřízenec, pokladník Alois Mlejnek, poštmistr. Odbor čítal 102 členy. Během roku přistoupilo 23 členů. 4 členové vystoupili následkem odstěhování. Výbor sestával včetně se zábavním výborem ze 12 členů, z nichž pravidelně 9 až 11 navštěvovalo schůze, kterých odbývalo se 8, projednáno 52 bodů a 121 dopisů. Konány tyto podniky: Dne 11. ledna přednáška se světelnými obrazy Z českých dějin", II. díl 23. ledna. 2 loutková divadla pod názvem Kuba všeckosněd", 24. ledna přednáška se světelnými obrazy Z českých dějin" III. díl, 6. února ples společně s těl. jedn. Sokol", 7. února přednáška se světelnými obrazy,,z cizích zem í", 21. února valná hromada, týž sám den přednáška Česká kniha", a přednáška se světelnými obrazy Co zvířata dovedou", 27. února Kráska ze Šumavy", opereta (hráno v Bohumíně), 28. února přednáška se světelnými obrazy Jak lidé bydlí", 7. března na oslavu narozenin pana presidenta Masaryka hráno divadlo pod názvem Vodník" (hráno odpoledne i večer), 28. března slavnost Míru Česl. Čer. kříže" různý program, 28. dubna loutkové divadlo Princ a Honza" hráno 2 krát, 1. května hráno divadlo Baťoch", 30. května Dětský den, 23. října oslava 28 října, 21. listopadu hrána opereta Veselá bída", 5 prosince mikulášská zábava. Celkem pořádáno 17 podnikli. Přednášky se světelnými obrazy bvlv navštíveny četně. Účastníků bylo 250 až 330 osob. Další podniky navštíveny též byly četně. Přednášky řídil pan učitel Zelinka z Nového Bohumína, Oslava narozenin pana presidenta Masaryka provedena důstojně Přednášel pan Zdeněk Doleži, ředitel gymnasia v Novém Bohumíně. Po přednášce sehrána dětmi obecné školy zdařila hra Vodník". Dětský den pořádán byl společně v Novém Bohumíně na hřišti těl. jedn. Sokol". Průvod jel od obecné školy přes Skřečoň, provázen hudbou do Nového Bohumína. Měl alegorický vůz rázu Babička vypravuje pohádku". Další dva vozy určeny pro žáky mateřské školy. Děti poděleny houskami a párkem. Oslava 23. října pořádána s četnými spolky. Stranou soc.-deniokra'ů, stranou českých socialistů, lidovou stranou, spolkem domkářů a malorolníků, dělnickou tělocvičnou jednotou a tělocvičnou jednotou Sokol. Zástupci těchto spolků usnes'i se pořádati lampionový průvod obcí a hudební a zpěvní večer akademii. Již o 5. hod. scházelo se obecenstvo u obecního domu, odkud měl průvod vyjiti. Hudba zahrála několik čísel před obecním domem, který byl pěkně dekorován. Po té prošel četný průvod s lampióny provázeny hudbou obcí, o 7. hod. pořádána zpěvní a hudební akademie v sále p. Em. Tomáše. O významu 28. října promluvil p. Zdeněk Doležil z Nového Bohumína. Jelikož se vstupné nevybíralo, jen dobrovolný příplatek na hudbu, hradil schodek spořitelní a záložní spolek ve Skřečoni. Míru Čes. Čer. kříže podjal se místní učitelský sbor. Nacvičil s dětmi růžná pěkná čísla, která provedena v sále p. Tomáše. Poselství a prohlášení Čes. Čer. kříže přečetl p. ing. L. Zima, správní komisař. Na mikulášské zábavě sehrána jednoaktovka Švejk poručíkem" a 4 chansony kostýmované. Dne 20. prosince pořádána slavnost vánočního stromku v sále pana Em. Tomáše. Každý žák obdržel sáček s jablky, ořechy, cukrovinkami a psacími potřebami. Spořitelní a záloženský spo'ek daroval 105 vkladních knížek s vkladem 5 Kč pro spořivé žáky, které jim rozdány. Lesní správa v Německé Lutyni darovala vánoční stromky. Děti provedly různé hry a zazpívaly vánoční písně. Co do podělení šaty a boty poděleni sirotci, polosirotci a chudí. Ce'kem poděleno 48 dítek. Rozdáno dívčích šatu 5 kusů, chlapeckých 7 kusů, dívčích bot 12 párů. chlapeckých bot 17 párů, dívčích kabátů 2, chlapeckých 2, 3 páry papučí. Mezi prvními dobrodinci, kteří přispěli na vánoční nadílku, jsou: Místní obec, spořitelní a záloženský spolek, p. Dr. Říha, Fy. Hahn, Čechoufla, Rafinerie Odra. cihelna Gusmitra, nádražní restaurace Dr. Larisch, Čes. akc. pivovar, Báňská a hutní spoleňnost a pan Javůrek v Záblatí. Mateřská škola provedla svoii slavnost vánočního stromku v mateřské škole, každé dítko obdrželo sáček s jablky, ořechy a cukrovinkami, mimo toho obdrželo každé dítko cennou hračku. Hračky darovalo ústředí. Mateřská škola pořádala též mikulášskou nadílku, při které podělen' dítky ovocem, pečivem a cukrovinkami. Po učitelce Miladě Hrubánové nastoupila na zdejší školku učite ka Marie Králová, která podnes ku všeobecné spokojenosti na téže působí. Místo květinového dne zaslán určitý obnos s pokladny ústředí. Před prázdninami podnikli žáci vyšších tříd výlet na Macochu, 10 chudým žákům hrazeno cestovné. Valné hromady ústředí, která konána 6. července 1926 v Čes. Těšíně, zúčastnili se za odbor pan Em. Svoboda, p. Ludvík Benda, pí. Karla Kujavská, p. Fr. Solich, p. Štěp. Otruba, p. Stan. Tesař a p. Alois Mlejnek. Valné hromady okresní péče o mládež v Novém Bohumíně dne 21. února zúčastnil se za odbor n. Smítal. Na výstavu do Orlové zaslány diagramy a plakáty. Celkový příjem za rok 1926 činí Kč , vydání Hotovost ke dni 31. prosince Kč V ěřnovice. Založen 20. prosince Předseda Josef Kubica, horník, jednatel Ferd. Návrat, horník, pokladník Leopold Návrat, horník. V roce 1926 bylo schůzí výborových 5, členských 9, divadelních představení 3 pro dospělé, dětské představení 2, tanečních zábav 3, vinobraní 1 mikulášská nadílka 1, sylvestrovská scéna 1. pro školní děti 1 dětský výlet, 1 dětský den, vánoční stromek 1, pro dospělé členy kurs tanečních hodin,

15 4 přednášky. Odbor obdržel 30 a odeslal 42 dopisů. Odebírá 3 časopisy: Náš kraj, Obrana Slezska, Pražský ilustrovaný zpravodaj, Knihovna má 45 svazků divadelních, 166 svazků zábavných a poučných, 3 knihy lékařské. Čtenářů bylo 41, výpůjček 155. Clenu bylo: 49 mužů a 10 žen. Celkový příjem Kč 9.393, vydání Kč $.978, zůstatek Kč 415. Odbor věnoval na výlet na Radhošt Kč 600, na vánoční nadílku Kč 500. Odbor má vlastní prapor. Vrbice. Založen 3. prosince Předseda Karel Hanka, říd. učitel, jednatel Frajnt. Novák, učitel, pokladník Karel Hrbáč, strojvůdce. Odbor Slezské Matice osvěty lidové ve Vrbici měl dne 31. prosince členu. V tomto roce přihlásili se však opět noví členové. Jednou z příčin ubývání členů bylo také zrušení Matiční mateřské školy. Odbor konal 2 členské schůze a 8 schůzí výborových. Pro členy objednal 30 kusů těšínského kalendáře r Konal: 28. února 1926 veřejnou přednášku o panu presidentovi T. G. Masarykovi na oslavu jeho 76. narozenin (přednášel p. Kittrich, odb. učitel z Nov. Bohumína), dne 28. března 1926 oslavu Míru Csl. Cer. kříže s dětskou velikou scénou Smrt nesem ze vsi", dne 15. května 1926 promluveno o Frant. Palackém (při členské schůzi). Dne 20. června 1926 Matiční slavnost * (děti poděleny ko.áči, uzenkami a chlebem). 23. června 1926 Květinový den". 28. října 1926 oslavu 28. října" společně s místní těl. jedn. Sokol. 7. listopadu 1926 pořádán knihovní radou Tylův večer" s jednoaktovkou J. K. Tyla: Vdovec". 6. března 1927 oslava 77. narozenin pana presidenta T. G. Masaryka (společně s místní těl. jedn.,,sokol ). Místní obecní veřejná knihovna má 419 knih; z toho 97 knih patří odboru. Čtenářů je 59, výpůjček 946. Odbor dal nákladem Kč přemalovati a opravit^ své jeviště, obnoviti krytí studny a opraviti pumpu (ve dvoře Mat. budovy). Celkový příjem odboru byl Kč , vydání Kč. Pokladní hotovost Kč Mimo to má odbor uloženo v Městské spořitelně v Mor. Ostravě Kč (bez úroků) a v Raifeisence v Hrušově Kč 8.93, aby nebylo třeba zrušit vkl. knížku. Peněžní majetek odboru je dne 20. března 1927 Kč Záblatí. Založen 14. února Předseda Karel Kika, domkář, jednatel Karel Jorda, holič, pokladník Frant. Volf, horník. Ctenů 120. Konal 1 členskou, 4 výborová a I ustavující schůzi, které byly vždy četně navštíveny. Dopisů přijato 27, odesláno 18. Kroužek div. ochotníků, který sestává^ s členů odboru a těl. jed Sokol'-, sehrál celkem 4 div. představení, z toho 1 představení v Rychvaldě, 1^ v Novém Bohumíně a pouze 2 v Záblatí. Kroužek zúčastnil se konkurenčních her, které uspořádala župa div. ochotníků pro východní Moravu a Slezsko v Mor. Ostravě. Kroužek zařazen jakožto vesnice do třetí kategorie a závodil s Děl. těl. jednotou v Mar. Horách, s jednoaktovkou Lapený Sam sónek" (napsal F. X. Svoboda), s kterou dobyl I. ceny. Přednášek uspořádáno celkem 6 vesměs místní osv. komisí a osv. sborem v Novém Bohumíně. Dne 7. března k narozeninám pana presidenta republiky uspořádán průvod vesnicí načež přednášel o významu p. presidenta a jeho životě odb. učitel Kitert. Dne 6. července v den upálení Jana Husa uspořádán s osv. sborem v Nov. Bohumíně velký lampionový průvod s hudbou, který vyšel z Nov. Bohumína až na cvičiště těl. jedn. Sokol' v Záblatí, kde přednášel odb. učitel Zelinka. Zapálením hranice a zapěním národní hymny slavnost ukončena. Rovněž na 28. říjen uspořádán průvod s hudbou, který byl dosti četně navštíven, třeba, že čes. strana lidová ani Poláci se toho průvodu nezúčastnili. O významu dne přednášel místní správce školy AI. Sanetřík a po ukončení sehrál kroužek 2 div. aktovky. Dne 16. května uspořádán byl květinový den. Na valnou hromadu Slezské Matice osvěty lidové, která se konala dne 6. června 1926 v Ces. Těšíně, vyslal odbor 6 zástupců. Usnesením ústředního výboru ze dne 22. června 1926 zrušena byla matiční mateřská škola, která po 16 roků plnila krásný svůj úkol. Zrušení toto dotklo se bolestně všech občanů, bohužel nebylo vyhnutí, ježto bylo třeba zřizovati mat. školy v jiných potřebnějších obcích. Mateřská škola byla koncem školního roku uzavřena^ a matiční budova prodána Em. Pavlíkovi, starostovi obce Záblatí. Veškerý inventář mateřské školy, až na některé věci, které si ponechal odbor pro výzdobu spolkové místnosti, převzal ústřední výbor a přidělil jiným mateřským školám. Odbor objednal 50 výtisků Těš. kalendáře. Vánoční nadílku odbor letos nepořádal pro nedostatek financí. Daroval Kč 200 místní české škole na nadílku a Kč 50. na zakoupení potřebných knih pro sirotky a děti nemajetných rodičů. Odbor byl vždy ve stálém spojení s ústředním výborem, plně jak jen bylo možno vždy řádně jeho pokyny. Na příjmech měl odbor Kč , vydání Kč , hotovost Kč V místní raifeisence uloženo Kč Závada. Založen 14. října Předseda Boh. Stáňa, říd. učitel, jednatel Teofil Michalík, žel. zřízenec, pokladník Valentin Jeřábek, naddozorce poh. fin. stráže. Šťastní členové národa v Cechách a na Moravě ani pomýšlení neměli, jak hrozně řádilo heslo rakouské byrokracie Drang nach Osten ' na nejzazsím pohraničí našeho Těšínská. Město za městem, vesnice za vesnicí, dědinka za dědinkou kroušila se pod hydrou onoho hesla a běda tomu, kdo se byl opovážil činiti nějaké překážky, ten byl zničen, odnarodněn. Teprve Petr Bezruč, jehož slova a písně měly zázračný účinek, poněkud zmírnil odnarodnovaci ohen jenž šířil se již po celém údě kdysi posvátné koruny svatováclavské. Za běsnění spojeneckých armad zdálo se, že rakouská soldateska zapomněla na svou ódnárodňovací akci, ale nebylo tomu tak; sotva jedna armáda zmizela s obzoru, již vidíme druhou dobrovoinickou, které střediskem byla právě nase dedinka, zač se ještě mnozí lidé v místě stydí. L.i,d zdejší dobře se ještě pamatuje na její krvavé počínaní v mistf a okolí; při tomto právě Slezská Matice osvěty lidové vykonala pravé divy, ne revolverem ale prací tichou a jistou. I odbor náš jako úd té velké organiuace kulturní a humánní stará se sec muže o vzdělaní 13

16 14 dospělých a pomáhá chudým a nejpotřebnějším dětem. Rok 1926 je v dějinách zdejšího odboru rokem zvláště důležitým. V tomto roce byla splněna naše nejvyšší touha, české škole dostalo se vhodného stánku, na nějž zdejší občané s pýchou pohlížejí. Rychlým vzestupem dítek v české škole, a nevhodným umístěním staré školy nabyla vláda konečně přesvědčení, že školy v místě je nanejvýš zapotřebí. Za rok 1926 vykazuje odbor následující činnost. Konal 1 valnou hromadu, 8 výborových a 5 členských schůzí. Dále pořádáno: 10 div. představení, Matiční slavnost, otevření školní budovy a 4 taneční zábavy. Divadla většinou byla hrána místním ochotnictvem div. kroužku a žactvem české školy. Hrálo se: 7. března Princezna Čarokráska" (odpoledne pro děti, večer zas pro dospělé), 21. března Románek na horách'1, 5. června Návrat k přírodě", 2ó. června dětské div. Krakonoš", 26. pro děti, 27. pro dospělé, 28. října Jménem jeho veličenstva", (odpol. pro děti, večer pro dospělé). 21. listopadu Karel Havlíček Borovský" hráno petrovickým Sokolem ". 5. prosince Kukačka a následky prvního manželství", spojeno s Mikulášskou scénou, a 31. prosince Pepinčina první láska". Provedení her bylo uspokojující. Vánoční nadílka konána 22. prosince 1925 ve školní budově. K dětem promluveno o důležitesti Slezské Matice a obranných národních jednot, které každým rokem přispívají jim na vánoční nadílku. Veškeré děti na to poděleny byly sáčkem cukroví, vánočkou, 30 obdrželo boty (25 nové, 5 starší obuv) a několik starší kusy šatstva. Na vánoční nadílku přispěl místní odbor obnosem Kč 600., Okresní péče o mládež" 20 párů obuví, odbor Národní jednoty v Praze 5 párů obuví a látku na šaty, Teodor Koziel mouku na 80 vánoček (kg). Otevření školní budovy, jenž provedeno bylo současně s Matiční slavností dne 15. Česká státní menšinová škola v Závadě u Bohumína. (Vyst ) srpna, zůstalo v paměti místnímu občanstvu světlou vzpomínkou na nejkrásnější mezník. Slavnostním řečníkem byl p. Ant. Hořínek, tajemník Ústředního výboru. Na valnou hromadu konanou dne 6. června t. r. v Českém Těšíně vysláni byli 4 na výborové schůzi dne 6. května zvolení delegáti a to : pp. Bohumil Stáňa, Dom. Rusek, Jan Mušínský a Teofil Mičhalík. Podrobně o valné hromadě podal zprávu v členské schůzi dne 20. červjna p. předseda. Na návrh několikátí členů zřízen byl u zdejšího odboru úmrtní fond. Odbor ve výborové schůzi dne 13. června usnesl se zakoupiti 40 kusů Těšínských kalendářů". Za rok 1926 vyřízeno 398 čísel. Z těch odeslaných bylo 343, došlých 55, balíků 6. V nedávné době vyskytla se vhodná příležitost k najmutí hostince od manželů Cyroňových. Odbor onen hostinec najal, ale jelikož nemohl jej sám provozovati, podstoupil ho p. Maxu Jurčíkovi, který se oň ucházel. Podmínky nájmu jsou sepsány v podepsané smlouvě. Jako druhá léta, tak i v tomto roce zastupoval odbor funkci osvětové komise. Konal dvě přednášky na théma národnostní den 7. března a 28. října. V členském seznamu zapsáno bylo počátkem roku 91 členů. Z těch 2 p ro nešetření stanov vyloučení, 1 zemřel, 1 vystoupil a 1 se vystěhoval. Nových členů přestoupilo 45, tak že dnešní stav je 131. Do knihovny odboru darováno bylo za rok 1926 celkem 6 svazků. Dárcem byla slečna A. Nevadlová, dcera vrch. rady z Prahy. Jsou to knihy nevázané, je nutno dáti je svázati. Knihovna čítá celkem 338 knih. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč , pokladní hotovost Kč

17 15 Okresní sbor Slezské Matice osvěty lidové pro obvod orlovský. B ře t. Kubala, profesor čes. stát. reál. gymnasia v Orlové. Okresní sbor orlovský sdružuje 11 obcí nejbližšího okolí města Orlové a čítá 15 odborů: Dětmarovice, Doubrava, Karvinná (4 odbory: ve středu, na Sovinci, na Šolci a Jindřichově jámě), Lazy, Polská Lutyně, Orlová (2 odbory: v městě a na Kopaninách), Petřvald, Porubá, Dol. Suchá, Horní Suchá a Prostřední Suchá. Obyvatelstvo obvodu je převážnou většinou české. Česká menšina je pouze ve 2 obcích: Karvinné a Hor. Suché. V Karvinné vystřídána byla v minulém roce správní komise voleným zastupitelstvem, v němž Ceši mají 12 zástupců z celkového počtu 42. Poměry zhoršily se zejména tím, že starostou města zvolen byl poljský učitel.. V Hor. Suché mají Ceši 6 členů obecního zastupitelstva z celkového počtu 30. Zastupitelstva ostatních obcí mají velkou českou většinu. V oboru školském vykazuje náš obvod za minulý rok pěkné pokroky. Střední školství je representováno stát. reál. gymnasiem v Orlové, založeným r Maticí osvěty lidové, které má letos 2 pobočky a 333 žáků. Letos vystavěna byla vzorná tělocvičná, takže vybudování tohoto ústavu je definitivně skončeno. V čele odborného školství stojí vyšší průmyslová škola v Karvinné (185 žáků) s krásnou novou budovou, založená r Slezskou Maticí osvěty lidové, nyní zestátněná, ku které připojena je mistrovská škola (43 žáků). Jednoroční rodinné školy jsou v Orlové, založená Maticí osvěty lidové r a nyní vydržovaná obcí (44 chovanek)), a v Karvinné, vydržovaná místním odborem Slezské Matice za podpory ústředního výboru (42 chovanek), Karvinnský odbor založil v obci také zpěváčky spolek Smetana" (94 členů), při kterém vydržuje hudební školu (101 žáků). Do obecných a občanských škol bylo zapsáno letos žáků, loni žáků; jeví se tedyi přírůstek 669 žáků. Byly dostavěny a svému účelu odevzdány 2 státní menšinové školy: v Hor. Suché (otevřena 29. srpna) a v Karvinné-Sovinci (otevřena 12. září). Započato se stavbou menšinové školy v Karvinné-Novém Jorku, která bude odevzdána svému účelu 1. září Tím bude výstavba menšinových škol v obvodu dokončena. Mimo to byly nákladem obcí postaveny a v tomto roce otevřeny 4 krásné školní budovy: v Orlové na Kopaninách, v Porubě, v Dol. Suché a v Prostř. Suché. Možno říci, že (vybudováním těchto školních budov jest umístění obecných a občanských škol v obvodu uspokojující. Počet mateřských matičních rozmnožen byl letos otevřením druhé mateřské^ školy v Horní Suché. Celkem vydržuje nyní Slezská Matice v obvodu orlovském 6 mateřských škol: v Karvinné- Solci, v Karvinné na Hranicích, v Karvinné-Sovinci, v Pol. Lutyini a 2 v Hor. Suché. Počet dětí 467, přírůstek proti roku loňskému 287. V mateřských školách v Karvinné-Sovinci a na Hranicích' převyšuje počet dětí 100; bylo povoleno vyučování ve 2 odděleních a v příštím školním roce bude asi nutno přikročiti k otevření nových mateřských škol v těchto místech. Vlastní budovu má pouze mateřská škola v Karvinné na Hranicích. Byla postavena v tomto roce nákladem Slezské Matice a dne 2. prosince 1926 slavnostně otevřena. Ofctatní školy jsou umístěny v menšinových školách o- becných nebo v soukromých domech, které ovšem školním účelům naprosto nevyhovují. Činnost jednotlivých odborů vykazuje stále větší rozmach. I v tomto roce zastávaly všechny odbory obvodu funkci místních osvětových komisí. Z jejich středu vycházely podněty k pořádání pravidelných státních oslav i příležitostných kulturních podniků. Přednáškami, koncerty, pravidelnými divadelními i loutkovými představeními a dobrou českou knihou pracoval každý odbor o rozšíření osvěty a zvýšení kulturní úrovně své obce. Výborně pomáhala v tom ohledu našim odborům vlastní divadelní jeviště, loutková divadla a knihovny. Ostřední výbor staral se, aby co nejvíce odborů mělo vlastní jeviště a poskytoval na ně odborům bezúročné půjčky. Vlastní jeviště pořídilo si do letošního roku 5 odborů: v Karvinné, Karvinné-Sovinci, Pol. Lutyni, Porubě a Hor. Suché. Matiční knihovny, které druhdy měl každý odbor, byly darovány do veřejných knihoven; samostatně fungují jedině knihovny odborů v Karvinné-Solci a Karvinné-Sovinci. Vlastních loutkovýcch divadel naše odbory nemají; používají většinou loutkových divadel školních nebo sokolských. V oboru sociální péče pracovaly jednotlivé odbory k tomu, aby všichni chudí žáci českých škol opatřeni byli knihami a školními pomůckami. Kromě toho byly -všemi odbory uspořádány vánoční nadílky. Na vánoční nadílku ze svých prostředků vydaly odbory Kč.

18 16 V letošním roce reorganisována byla ochranářská péče o odbory pohraniční a menšinové. V ochranu byly svěřeny odboru v Orlové odbor v Chotěbuzi a Mostech, odboru v Doubravě odbor v Písku, odboru v Karvinné odbor v Albrechticích, odboru v Lazích odbor v Mistřovicích, odboru v Petřvaldě odbor v Smilovicích, odboru v Porubě odbor v Stanislovicích, odboru v Dol. Suché odbor v Životicích. Na vánoční nadílku poskytly ochranné odbory svým svěřenkám celkem částku Kč. Počet členů všech odborů koncem r byl 3312, koncem r , přibylo tedy 23 členů. V roce 1926 konal okresní sbor 4 schůze: 14. března, 25. dubna, 19. září a 20. prosince. V nich rokováno o námětech předložených ústředními výborem, jakož i o přáních zástupců odborů, týkajících se národních, kulturních, hospodářských a sociálních potřeb místních. Okresní jednatel zúčastnil se valných hromad odborů: v Orlové-Zimném dole, Pol. Lutyni, H. Suché, Porubě, Karvinné a Petřvaldě, jakož i otevření menšinové státní školv v Karvinné-Sovinci. Mimo to navštěvoval příležitostně výborové schůze odborů a intervenoval v zájmu celých odborů i jednotlivých členů. Hospodářsk;' situace našeho lidu zlepšila se v druhé polovici r větší zaměstnaností v průmyslu kamenouhelném. Za to opět a opět musí býti opakováno přání, aby poměry na závodech byly zlepšeny ve prospěch státotvorného živlu českého, a to ve vrstvách dělnických i úřednických. Je patrno, že činnost Slezské Matice vykazuje za minulý rok v našem obvodě pěkné výsledky. Jediného je potřebí: aby snahy Slezské Matice docházely vždy plného porozumění a podpory u činitelů místních i státních. D ětm arovice. Založen 3. prosince Předseda Jos. Drapka, želez, zřízenec, jednatel Bohumír Karas, poštovní úředník, pokladník Jos. Rosman, horník. Co se týče činnosti zdejšího odboru v minulém roce zjištěno, že se poněkud zlepšila. Předně zúčastňoval se odbor téměř všech podniků místních a ve svém okolí. Ježto čilejší Sokol, v jehož středu jsou vesměs členové místního odboru, strhl veškeré podniky na sebe, nebylo možno týmiž vyvinouti větší činnost pro odbor. Rovněž ostatní členové věnovali se víceméně práci v jiných spolcích. V číslicích jeví se činnost následovně: Počet členů na začátku roku členů. Během roku 1926 přibylo 7 členů, celkem čítá odbor 73 členů. Došlo 43 dopisů, vyřízeno a odesláno bylo 37 dopisů. Konaly se 4 schůze výborové a 1 členská s přednáškou prof. Kubaly. Pořádán byl 1 spolkový ples, oslava 28. října koncertem Skalického smíšeného sboru ^společně s místními pokr. spolky), 1 taneční zábava, 1 divadelní představení, 2 přednášky (1 při členské schůzi, 1 přednáška 28. října). 2 divadelní představení společně se Sokolem byla sehrána odboru MOL. na Zbytkách v Něm. Lutyni, 1 div. představení v Zavadě. Dále zúčastnil se odbor slavnosti kladení základního kamene při oslavě stát. menš. školy v í St. Miéstě a otevření školy v Zavadě.. Na výstavu v Orlové zaslal odbor fotografie členů výboru, škol a různých čelnějších budov. Květinový den pořádán 25. července. Zpráva pokladní: Zůstatek z roku 1925 Kč Příjem za rok 1926 Kč Celkový příjem za rok 1926 Kč , vydání Kč , zůstatek na rok 1927 Kč D oubrava. Založen 30. května Předseda Frant. Kubík, správce velkostatku, jednatel Karel Mlynařík, řídíci učitel, pokladník Jan Dbalý, báňský úředník. Roku letošního vstupuje náš odbor do 2 čtvrtstoletí trvání odboru. S radostí můžeme pohleděti na vykonanou práci. Zvláště rok loňský jako rok jubilejní byl rušný pro náš odbor. Naše jubilejní slavnost 15. srpna pořádaná byla spontaním projevem lásky a uznání práce Matici. Ukázali jsme, že jsme přece jedna rodina, že dovedeme se všichni bez rozdílu na tomto místě sejiti a pro dobro národa pracovati. Dokázali jsme, že Matice je na svém místě, že nevyčerpala ještě své poslání a že jest jí na Těšínsku velmi třeba. Ve správním roce uplynulém měl se výbor k 8 schůzím, členské před jubilejní slavností byly dvě. Agenda obnášela 238 čísel. Členů bylo 160, během roku přibylo 15 členů. Odborem pořádáno: 13. března 1925 Dudácký koncert11 (odpol. pro žactvo, večer pro dospělé). Byl to lidovýchovný podnik hrálo dudáků: p. Jarda Formánek ze Strakonic ze 4 ještě členy družiny. 3. června Květinový den, 20. června Dětské radovánky, 15. srpna oslava 25. výročí trvání odboru. Nejen účast, ale i finanční podpora ze strany veřejnosti byly dostatečným dokladem pochopení významu našeho jubilea. Odbor s klidným svědomím může říci, že za 25 let vykonal, co bylo jeho povinností za uplynulé čtvrtstoletí. 1 další úkoly své chce plniti s láskou pro dobro české věci v Doubravě a na Těšínsku vůbec. O jubilejní valné hromadě vybráno na podnět p. Dbalého ve prospěch fondu Hrubého Kč listopadu humor, večer.. Valné hromady Ústředí v Čes. Těšíně zúčastnili se 3 zástupci. Na slavnostech otevření č. stát. menšinových škol na Sovinci a ve Starém Městě u Fryštátu byl odbor vždy zastoupen. Ve Starém Městě promluvil jednatel odboru K. Mlynařík na théma: Škola štěstím národa". Na Slezském matičním dni na výstavě v Orlové zastoupen byl odbor 80 členy, mimo to oficielní zástupci byli tři. Svěřenka ve Vendryni, kterouž měli jsme v ochraně po 4 léta, uznána za samostatnou. Na to byl nám dán v ochranu odbor y

19 Písku u Jablunkova. Tam vykonali jsme Š. prosince agitační zájezd a u příležitosti té věnovali jsme svěřence Kč 500. na vánoční nadílku. Zájezdu účastnili se jednatel, pak p. Jan Kněžík a Jos. Pala. Jednatel promluvil na thema: Výchova jako prostředek k mravní obnově československého státu. Pan Pala promluvil o národnosti v obcích. Doufáme, že zájezdem svým vykonali jsme dobré poslání. Na vánoční nadí.ku místních chudých školních dětí z mateřských školek věnoval odbor místní školní radě peněžitý dar v obnosu Kč, svěřence v Písku, jak výše již uvedeno, Kč 500., Těl. jed. Sokol Doubrava daroval 2 podíly Družstva Národního domu v ceně Kč 200. V kursu lidových, přednášek bylo absolvováno v zimním období povánočním přednášek se světelnými obrazy. V období přednášek 26. Celková návštěva tedy v období povánočním 1926 osob 4.779, průměrná účast 177 osob. Přednášky byly rázu národohospodářského-národopisného, cestopisného, země-dějepisného, přírodovědeckého a kulturně historického. Rovnlěiž i pro žactvo přednášky pořádány. Mimo to oslavy veřejné: 7. března společná os.ava 76. narozenin p. presidenta Masaryka. 23. a 25. května 50. výročí úmrtí Fr. Palackého (se světelnými obrazy), 6. července upálení M. J. Husi (řečnil p. uč. Stener), 28. října osmé výročí samostatnosti (řečnil p. taj. Tučný). Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč , hotovost pokladní Kč Karvinná Střed. Založen 3. prosince O tu naši Karvinnou, o kterou byl veden tak urputný boj plebiscitní, museli jsme i letos svésti tuhý zápas. Byly obecní volby. Volby tyto byly nám důkazem, že český živel je v Karvinné na nezadržitelném postupu, a že brzy přijde doba, kdy bude možno říci nám, že jsme skutečně v české a to čistě české Karvinné. Bylo vždy našim přáním, aby na té naší pohraniční výspě nebylo ani je diného příslušníka národa, který by nestál jako bojovník za svátá práva naše zde na Těšínsku, v řadách matičních. Konstatujeme dnes s radostí, že ve všech odborech matičních v Karvinné počet členů rok od roku utěšeně vzrůstá. Náš odbor v r má 258 skutečně platících členů. Výbor náš staral se všemožně i v r o upevnění našich posic v Karvinné. Výbor sestával z těchto členů: předsedy Ant. Krůty, místopředsedy Dr. Leopolda Dorazila, jednatele St. Tesaře, pokladníka Josefa Kožušníka, čienů: Josefa Kodeše, J. Boniattého, Jos. Dadoka, Jana Hufa, Jana Hrubého; náhradníků: Ing. Jana Rieba, Čeňka Vančury, Petra Vaňka, Jos. Hoňka. Do výboru byli dále kooptováni valnou hromadou: Jenovefa Gřivačová, Marie Sússmayerová, Josef Polák, J. Lejsal a správcové všech českých škol, takže všechny části Karvinné, jež spadají do sféry našeho odboru, byly zastoupeny. Výborových schůzí bylo 9 a 3 schůze se zástupci všech českých spolků a korporací. Dopisů za rok 1926 došlo 79 a odesláno bylo 174. Letošního roku byla konečně splněna touha občanů na Hranicích, kde postavena budova pro mateřskou školku. Také občané na Hoheneggeru dosáhli svého cíle, neboť položeny základy k nové 10 třídní škole v N. Yorku. Kéž škola i školka tam stanou se skutečnými baštami národními, z nichž by vycházeli hraničáři, kteří by byli ochotni i život položití za svou českou Karvinnou. Studentský internát, jež odbor náš s velikými obětmi udržoval, převezme nyní podpůrný spolek, který při průmyslových školách se zřizuje. Zeny mají v národě veliký význam. Potřebujeme ale ženy vzdělané. Tohoto vzdělání dostává se jim v rodinných školách, které náš dorost ženský připravují k pravému životu rodinnému. Naše rodinná škola má letos 42 ž., pro nedostatek místa muselo se 8 žákyň odmítnouti. Bylo by si jen přáti, aby naše rodinná škola byla proměněna v dvouroční a aby pro ni byly opatřeny vhodné místnosti. Jistě že všichni cítili ve svém srdci radost, když viděli tu^ naši drobotinu svižně si vykračovati na sokolském cvičišti. Dětské radovánky jsou každoročně dostaveníčkem všeho českého obyvatelstva. I děti těší se na ně, neboť chtějí se pochlubit svými cviky, zpěvem a hrami. 2e se mládež tužila, toho dokladem byl hojný potlesk obecenstva. Děti naše podívaly se také do hor, aby okřály na čerstvém vzduchu horském. Okresní péče o ^mládež" umístila ná m 14 dětí v prázdninové kolonii. Dělnictvo našich uhelných závodů v minulém roce velice trpělo, ježto pracovalo se někdy, jen 3 dny v týdnu. Do mnohých rodin vkrádala se bída. Aby poněkud zmírnila se tato bída, provedl odbor náš za pomoci okresní péče o mládež vánoční nadílku, na kterou odbor náš věnoval Kč a s ostatními odbory a korporacemi v Karvinné celkem Kč Kromě toho věnoval odbor náš své chráněnce, odboru Sl. M. O. L. v Albrechticích na vánoční nadílku české menšinové školy Kč Pokládáme za svou milou povinnost vzdáti zde veřejné dík všem, kteří se jakýmkoli způsobem přičinili o zdar této nadílky. Své příjmy čerpal odbor z podniků matičních a to z divadel, kterých naši ochotníci sehráli 4, z dětských radovánek, plesu a z matičního kina, které velice krásně prosperuje. Bylo by si jeti přáti, by podniky^ matiční byly lépe navštěvovány a aby nezely prázdnotou. Naši čilí ochotníci zúčastnili se také konkurenčních her na výstavě v Orlové. V minulém roce vzpoměl odbor náš se všemi českými, spolky a korporacemi 50 létého výročí smrti největšího našeho dějepisce Frant. Palackého, otce národa; oslavil svátek svobody 23. říjen a 76. narozeniny pana presidenta koncertem) a přednáškami. I činnost osvětová nebyla zanedbávána. Uspořádány byly přednášky se světelnými obra.zy pro děti í dospělé. Městský knihovník, pan Frant. Štěfáník, měl 4 přednášky a to : K. Havlíček Borovský, muč. brix., o významu 28. října, o mistru AI. Jiráskovi a přednášku Z dějin Těšínská". Odbor náš čile pedporoval podniky okolních odborů i podniky Ústředí. Zúčastnili jsme se matičního dne na výstavě v Orlové, položení základního kamene k české škole ve Starém Městě a v Loukách, otevření školky ve Stonavě. Rozprodáno bylo 50 kalendářů matičních. Činitelé matiční se zdarem zakročovali při propouštění dělnictva, takže mnohý náš český člověk byl přičiněním jejich ponechán dále v práci a nerestringován. Zpráva pokladní: Příjem Kč , vydání Kč , zůstatek na rok 1927 Kč Karvinná kolonie jám y Jin d řich. Odbor náš založen 19. dubna Na konci roku 1925 čítaí náš odbor 154 členů, z nichž byl 141 platících. Na konci roku 1926 čítal náš odbor 184 členů, z nichž bylo 114 platících. Příčinu neplacení příspěvků nutno hledati v neplné zaměstnanosti členů většinou horníků. I. valné shromáždění vykonáno 21. února

20 18 v hostinci R. Kubaly. Členské schůze byly 2, výborových schůzí bylo 6, schůzí okresního sboru obesláno 5, schůze místní osvětové komise obeslány 4, přednáška samostatně konána 1, odb. učitel Jan Hruška přednášel O osudech české myšlenky". Členům doporučována návštěva přednášek pořádaných jinými korporacemi, divadelní představení uspořádána 3, 13. března Gorali" v náš prospěch sehrála místní tělocvičná jednota Sokol", 2. listopadu Pepiččina první láska", 6. ledna Poklad". Divadlo v přírodě odpadlo pro odřeknuti spoluúčasti odboru na Hohenegru. Opakování hry Karel Havlíček Borovský" neuskutečněno, protože jeviště nebylo volné. Brali jsme spoluúčast na národní slavnosti školních dětí. Zábavy uspořádány září svatební zábava u Klimšů, 4. prosince mikulášská zábava u Ungrů. Obeslána slavnostní schůze Čsl. Červeného kříže" v místní radnici^ slavnost kladení základního kamene české školy ve Starém Městě, Karvinné na Sovinci, slavnost otevření školní budovy české školy v Karvinné na Sovinci, obeslán sjezd osvětových pracovníků v Mor. Ostravě ve dnech 9. října a 10. října. Vypraveno 10 dětí na exkursi do Prahy, jímž hrazeno 66 proc. výloh (450 Kč). Odbor se usnesl odebírati časopis Černá země". Rozprodáno 30 kusu těšínského kalendáře. Na vánoční nadílku dětí obecné škoív věnováno Kč Dopisů došlo celkem 54, odesláno bylo 33. Příjem za rok 1925 činí Kč , vydání Kc Zůstatek činí Kč K arvin n á-s olca. Založen 30. prosince Předseda Karel Kula, žel. zřízenec, jednatel Tomáš Kohout, pol. strážník, pokladník Fr. Lohaj, účetní. Činnost odboru za rok 1926 vykazuje: Počet členů koncem roku 98, přednášek 11, lidovýchovných 6, se světelnými obrazy 5, divadelní představení 2, národní slavnosti 2, zábavy 4, loutková^ divadla 3, vánoční nadílka 1, mikulášská nadílka 1, květinový den 1. Knihovna odboru čítá 143 svazky. Čtenářů bylo 10. Vypůjčeno bylo 150 knih. Malý pohyb knih vysvětluji tím, že nebyla pro knihovnu žádná skříň a mnozí členové o vypůjčování vůbec nevěděli. Příjem za rok 1926 činí Kč , vydání Kč Hotovost Kč , kterážto částka je uložena u městské spořitelny v Karvinné. K arvinná na Sovinci. Založen 1. července^ Výbor odboru. Při poslední valné hromadě zvoleni byli tito členové do výboru' Předsedou Jan Adamský, místopředsedou Rudolf Vondra, jednatelem Em. Červený, hospodáři Mrkva Julius M ateřská škola S le z sk é M atice osvěty lidové v Karvinné H ranice". (Vyst ) a Gustav Křístek, přísedícími Josef Selong a Ant. Ježíšek. Náhradníci Jar. Třísková. Vyjmenovaní většinou čestně^ zhostili se úkolů, jimiž byli členstvem poveřeni, byli vždy na svých místech a mluvíme-li dnes o činnosti, přísluší jim z úspěchu první podíl. Co znamenala by však práce výboru, kdyby nebyla podepřena obětavostí členstva, které dovedlo vždy oceniti význam osvětové činnosti a jednak pomocnou rukou, jednak hojnou účastí umožnilo, aby práce sě dařila. Konáno bylo celkem 9 schůzí řádných, 5 mimořádných a 2 porady předsednictva. Schůze členské byly 2 a sice 3. června členská schůze s přednáškou pana Kratochvíla:

Školní rok 1917.-1918.

Školní rok 1917.-1918. Školní rok 1917.-1918. Sbor učitelský: Na počátku školního roku 1917 sestaven sbor učitelský takto: Jaroslav Meltický, def.řídící učitel Jaroslav Dlabal zat. učitel I. třídy Jindřich Hégr zat. učitel I.

Více

Z KRONIKY VELKÉ LHOTY

Z KRONIKY VELKÉ LHOTY Z KRONIKY VELKÉ LHOTY 1894 Sepsaný při schůzi sboru dobrovolných hasičů obce Velké Lhoty. Odbývané dne 26. března 1894 v hostinci p. Františka Kobsy ve Velké Lhotě. Věc Nejprve předloženy byly vzorky na

Více

SOKOL - 1945 OPIS. Dne 10. června 1945 konala se ustavující valná hromada naší TJ.S. v Bohumíně.

SOKOL - 1945 OPIS. Dne 10. června 1945 konala se ustavující valná hromada naší TJ.S. v Bohumíně. OPIS SOKOL - 1945 Dne 10. června 1945 konala se ustavující valná hromada naší TJ.S. v Bohumíně. Tak zahájena znovu činnost naší jednoty po čtyřleté nucené přestávce za doby německé okupace, strašného utrpení

Více

REJSTŘÍK SHROMAŽĎOVACÍ AGENDY: údaje o dění v Jenči

REJSTŘÍK SHROMAŽĎOVACÍ AGENDY: údaje o dění v Jenči PRAMENY K JENEČSKÉ HISTORII Svazek č. 4 REJSTŘÍK SHROMAŽĎOVACÍ AGENDY: údaje o dění v Jenči 1930 1947 Přehled sestavený na základě úředních knih ze SOA Praha Státního okresního archivu Kladno z fondu Okresní

Více

ZŠ ČESKÝ DUB, Komenského 46, Český Dub

ZŠ ČESKÝ DUB, Komenského 46, Český Dub ZŠ ČESKÝ DUB, Komenského 46, 463 43 Český Dub Naše město a okolí VY_32_INOVACE_01_VL_5_13 Autor: Mgr. Jana Pechancová Období: březen 2012 Ročník: 5. Tematický okruh: Lidé kolem nás Téma: Společenský život

Více

SLEZSKÉ MATICE NA TĚŠÍNSKU A HLUČÍN5KU ZA ROK UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1926.

SLEZSKÉ MATICE NA TĚŠÍNSKU A HLUČÍN5KU ZA ROK UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1926. Č i n n o s t SLEZSKÉ MATICE NA TĚŠÍNSKU A HLUČÍN5KU ZA ROK 1 2 5 UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA. Slezská Ostrava 1926. Nákladem Slezské Matice osvěiy lidové sídlem ve Slezské Ostravě. ČINNOST SLEZSKÉ MATICĚf

Více

Inspektorát státních škol národních s vyučovacím jazykem československým Trutnov /Hradec Králové/

Inspektorát státních škol národních s vyučovacím jazykem československým Trutnov /Hradec Králové/ STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU č. ev. listu NAD: 3079 č. archivní pomůcky: 8987 Inspektorát státních škol národních s vyučovacím jazykem československým Trutnov /Hradec Králové/ 1938-1940 inventář Mgr.

Více

Rok 1910. V lednu 10. přistoupili za činné členy bř. Hynek Jiroušek a Jaroslav Hamrla. Za přispívajícího člena Frant. Bém.

Rok 1910. V lednu 10. přistoupili za činné členy bř. Hynek Jiroušek a Jaroslav Hamrla. Za přispívajícího člena Frant. Bém. Rok 1909. Myšlenka založiti Dobrovolný sbor hasičský ve Hvozdci vyšla od prvního učitele zdejšího p. Václava Oharka v roce 1896. Týž byl župním činovníkem na Brněnsku. Za úřadování starosty zemř. Frant.

Více

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Černošín (1924) Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Černošín (1924) Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Černošín (1924) 1925-1938 Inventář Číslo EL NAD: 212 Evidenční číslo pomůcky: 136 Dana Bízová

Více

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Obecná škola s československým jazykem vyučovacím Pavlův Studenec 1928-1938 Inventář Číslo listu NAD: 215 Evidenční číslo pomůcky: 139 Dana

Více

STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V PLZNI STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV ROKYCANY

STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V PLZNI STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV ROKYCANY STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V PLZNI STÁTNÍ OKRESNÍ ARCHIV ROKYCANY ZEMĚDĚLSKÉ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ROKYCANY 1888 1953 (1958) Dílčí inventář Číslo listu NAD 399 Evidenční číslo pomůcky 188 Zpracovali: Mgr. Petr

Více

Č.K.V. Král. Vinohrady

Č.K.V. Král. Vinohrady Archiv sportu a tv inventář č. 97 NAD č. 242 Č.K.V. Král. Vinohrady (Cyklistický oddíl: TJ Sokol Vinohrady, TJ Spartak Praha Stalingrad, TJ Bohemians ČKD) 1882 1972 V Praze 2011 Lucie Swierczeková Ú v

Více

SOKOL - 1946 OPIS. 5. ledna Propůjčena Sokolovna hasičskému sboru v Bohutíně k pořádání taneční zábavy.

SOKOL - 1946 OPIS. 5. ledna Propůjčena Sokolovna hasičskému sboru v Bohutíně k pořádání taneční zábavy. OPIS SOKOL - 1946 5. ledna Propůjčena Sokolovna hasičskému sboru v Bohutíně k pořádání taneční zábavy. 20. ledna Konána II. výroční valná hromada naší jednoty za přítomnosti zástupce župy br. Josefa Žita,

Více

Začátek školního roku. Počet tříd. Umístění tříd. Vyučovací hodiny

Začátek školního roku. Počet tříd. Umístění tříd. Vyučovací hodiny 1937 1938 Ve školním roce 1937-1938 se pokračovalo v pokusném vyučování. Zatímním řídícím učitelem byl jmenován od 1. září 1937 na zdejší škole pan Richard Filip, který byl službou přikázán na 2. obecnou

Více

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV KNOTEK (* 1891-1954) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1902 1951 Značka fondu: 48 Číslo evidenčního listu NAD: 40 Evidenční číslo inventáře: 146 Zpracovala:

Více

Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu:

Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu: Školní rok 1926-27. Zápis Vyučování počalo 1. září 1926. Výsledek školního zápisu: Učitelstvo. Zúčastní se vyučování Nezúčastní se vyučování Počet Římkat. Českobr. Pravosl. Českoslov. Židov. Bez vyz.cír

Více

Legitimace pro dozorčího důvěrníka a pro místního důvěrníka OPM (AMP, ÚSÚ, k. 100) Pěstounská knížka (AMP, ÚSÚ, k. 100)

Legitimace pro dozorčího důvěrníka a pro místního důvěrníka OPM (AMP, ÚSÚ, k. 100) Pěstounská knížka (AMP, ÚSÚ, k. 100) Přílohy 115 Seznam příloh Obrazové přílohy Legitimace pro dozorčího důvěrníka a pro místního důvěrníka OPM (AMP, ÚSÚ, k. 100) Pěstounská knížka (AMP, ÚSÚ, k. 100) Ústřední dětský domov Původní budova městského

Více

SLEZSKÉ MATICE V ROCE 1927 ČINNOST OSVÉTY LIDOVÉ A HLUČÍNSKU NA TĚŠÍNSKU. f/: jí so UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA

SLEZSKÉ MATICE V ROCE 1927 ČINNOST OSVÉTY LIDOVÉ A HLUČÍNSKU NA TĚŠÍNSKU. f/: jí so UPRAVIL FRANTIŠEK ONDERKA ČINNOST SLEZSKÉ MATICE OSVÉTY LIDOVÉ NA TĚŠÍNSKU A HLUČÍNSKU V ROCE 1927 Slezská Ostrava 1928. Nákladem Slezské Matice osvěty lidové sídlem ve Slezské Ostravě. Tiskem knihtiskárny Union ve Slezské Ostravě.

Více

Volné sdružení lesních správ pro severovýchodní Čechy, Náchod

Volné sdružení lesních správ pro severovýchodní Čechy, Náchod Česká republika Státní oblastní archiv v Zámrsku Státní oblastní archiv v Zámrsku Inventář archivní pomůcka č. 8996 NAD č. 3538 Volné sdružení lesních správ pro, Náchod 1921-1944 Zpracoval: Mgr. Jiří Kuba

Více

Historie české správy

Historie české správy Historie české správy SPRÁVA V OBDOBÍ NACISTICKÉ OKUPACE (1938 1945) 2. část: Protektorát Čechy a Morava Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu

Více

Místní školní rada Čepice

Místní školní rada Čepice Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Čepice 1930 1949 Inventář EL NAD č.: 1872 AP č.: 591 Eva Ulrichová Klatovy 2016 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ZUŠ ZRUČ NAD SÁZAVOU. (1) Název spolku zní: Spolek rodičů a přátel ZUŠ Zruč nad Sázavou (dále jen spolek ).

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ZUŠ ZRUČ NAD SÁZAVOU. (1) Název spolku zní: Spolek rodičů a přátel ZUŠ Zruč nad Sázavou (dále jen spolek ). STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ZUŠ ZRUČ NAD SÁZAVOU Článek 1 Název a sídlo spolku (1) Název spolku zní: Spolek rodičů a přátel ZUŠ Zruč nad Sázavou (dále jen spolek ). (2) Sídlo spolku se nachází na adrese:

Více

STANOVY Školského spolku Komenský ve Vídni

STANOVY Školského spolku Komenský ve Vídni STANOVY Školského spolku Komenský ve Vídni 1 Jméno a sídlo spolku Spolek nese jméno: Školský spolek Komenský" ve Vídni, německy : Schulverein Komensky in Wien a má své sídlo ve Vídni 1030 Wien, Sebastianplatz

Více

Školní rok 1912.~1913.

Školní rok 1912.~1913. Školní rok 1912.~1913. Příchod důst. pána Josefa Chába. Dne 1. září t. r. přisel do osady naší nový pan děkan Josef Cháb. Týž působil v Hostivaři před mnoha léty co kaplan, a pro korektní jednání byl velice

Více

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015

Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Výroční zpráva Spolku popických žen za rok 2015 Zpráva obsahuje informace o pořádaných kulturních akcích za rok 2015, kalendář plánovaných akcí na rok 2016 a výsledky hospodaření občanského sdružení 2015.

Více

OBČANSKO-DĚLNICKÁ BESEDA KOMÁROV

OBČANSKO-DĚLNICKÁ BESEDA KOMÁROV Státní oblastní archiv v Praze Státní okresní archiv Beroun OBČANSKO-DĚLNICKÁ BESEDA KOMÁROV 1870 1909 INVENTÁŘ Číslo listu NAD: 1254 Evidenční číslo pomůcky: 822 Kateřina Fryaufová Beroun 2010 Úvod I.

Více

Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy. I. Název, sídlo a účel spolku

Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy. I. Název, sídlo a účel spolku Spolek přátel obchodní akademie v Plzni, z. s. Stanovy I. Název, sídlo a účel spolku Spolek s názvem Spolek přátel Obchodní akademie v Plzni, z. s. (dále jen Spolek ) se sídlem v Plzni, je samosprávnou

Více

Vltavan Čechy svaz vltavanských spolků, z. s. IČ

Vltavan Čechy svaz vltavanských spolků, z. s. IČ Vltavan Čechy svaz vltavanských spolků, z. s. IČ 701 06 495 VÝROČNÍ ZPRÁVA za rok 2015 Vltavan Čechy svaz vltavanských spolků, z. s., zapsaný ve spolkovém rejstříku Městského soudu v Praze, v oddílu L,

Více

Školní rok

Školní rok Školní rok 1919.-1920. Sbor učitelský: Jaroslav Metlický def. řídící učitel Jaroslav Dlabal def. učitel ad pers. Karel Dlabal def. učitel II. třídy Jindřich Hégr def. učitel II. třídy Bedřich Pyšna učitel

Více

10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník.

10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník. Rok 1947 10. ledna v důsledku přesídlení do Prahy resignoval p. Cnáb na členství v MNV a za něho byl povolán náhradník. 22. února ONV v Kamenici n. L. podal začátkem r. 1947 žádost, aby v. v. nemocnice

Více

Bibliotéka Taueusz& Hegera

Bibliotéka Taueusz& Hegera Bibliotéka Taueusz& Hegera S T A N O V Y V MISTRU, 1894. T is k e m A r n o š ta H u b lin g a v M íst ku. Nákladem spolku. 6 (JI. Jm éno spolku jest: Odborný hornickohutnický spolek Prokop" se sídlem

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

Kde a jak se učilo struktura, správa školství

Kde a jak se učilo struktura, správa školství Kde a jak se učilo struktura, správa školství Československá republika převzala strukturu i legislativu školství, kterou vytvořila zaniklá rakousko-uherská monarchie, a v letech 1918 1938 nedošlo k výraznějším

Více

Město Hradec nad Moravicí. Usnesení č.

Město Hradec nad Moravicí. Usnesení č. Město Hradec nad Moravicí Usnesení č. 43 ze schůze Rady města Hradec nad Moravicí, konané dne 11.02.2014 ve společenské místnosti MěÚ Hradec nad Moravicí, Opavská 265, 747 41 Hradec nad Moravicí. Město

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_03_Josef Kajetán Tyl Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU. Čl. I Název, sídlo a charakter spolku

Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU. Čl. I Název, sídlo a charakter spolku Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU Čl. I Název, sídlo a charakter spolku Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská (dále jen spolek ) je

Více

Základní devítiletá škola Benešovice

Základní devítiletá škola Benešovice Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Benešovice 1946-1977 Inventář Číslo listu NAD: 495 Evidenční pomůcka č. 27 Jan Edl, Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3-5 I. Vývoj původce fondu...3-4

Více

Místní správní komise Bohuslav (1929)

Místní správní komise Bohuslav (1929) Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Místní správní komise Bohuslav (1929) 1945-1946 Inventář Číslo EL NAD: 527 Evidenční číslo pomůcky: 61 Jana Zímová Tachov 2006 Obsah Úvod...3-7

Více

pozvánka na ples SDH

pozvánka na ples SDH Rok 1937 Zima Zima z roku 1936 na rok 1937 byla zprvu mírná, v lednu byly však mrazy až 17 C. Koncem ledna napadlo dosti sněhu, takže pro závěje několik dní nejel autobus a vlak. Pošta byla z Nezamyslic

Více

SPOLEČNOST PRO HISTORII POTÁPĚNÍ ČESKÁ REPUBLIKA/ HISTORICAL DIVING SOCIETY CZECH REPUBLIC

SPOLEČNOST PRO HISTORII POTÁPĚNÍ ČESKÁ REPUBLIKA/ HISTORICAL DIVING SOCIETY CZECH REPUBLIC Stanovy občanského sdružení ve smyslu zákona o sdružování občanů SPOLEČNOST PRO HISTORII POTÁPĚNÍ ČESKÁ REPUBLIKA/ HISTORICAL DIVING SOCIETY CZECH REPUBLIC 1. Název občanského sdružení: 2. Sídlo občanského

Více

Zakladatelé Sokola dr. Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner

Zakladatelé Sokola dr. Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner Zakladatelé Sokola dr. Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner Žádost o povolení založit TJ Sokol 1912 Žádost vyřízena kladně povoluje je 24.11. 1912 je na Valné hromadě založena Těl. jednota Sokol Metylovice

Více

ROK 2008 NA ZÁMKU A V KULTUŘE

ROK 2008 NA ZÁMKU A V KULTUŘE ROK 2008 NA ZÁMKU A V KULTUŘE V kalendářním roce 2008 jsme na zámku uspořádali 41 kulturních a společenských akcí, u kterých jsme byli jediným nebo hlavním pořadatelem. Šlo o následující akce: 8 pohádek

Více

Stanovy. Čl. I. Název a sídlo

Stanovy. Čl. I. Název a sídlo Stanovy Čl. I. Název a sídlo 1. Tyto stanovy jsou základním vnitřním předpisem dobrovolného seskupení občanů dle nového občanského zákoníku (zákona 89/2012 Sb. dále NOZ ) s názvem Občanská vzdělávací jednota

Více

Společenstvo hostinských a výčepníků Klatovy (1885)

Společenstvo hostinských a výčepníků Klatovy (1885) Společenstvo hostinských a výčepníků Klatovy (1885)1891-1952 EL NAD č.: 1172 24 I. Vývoj původce archivního fondu První poradní schůze hostinských a výčepníků z Klatov a soudního okresu klatovského se

Více

STANOVY. Spolku rodičů při MŠ Peškova

STANOVY. Spolku rodičů při MŠ Peškova 1 STANOVY Spolku rodičů při MŠ Peškova úplné znění ke dni 5. 9. 2017 I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 Název spolku: Spolek rodičů při MŠ Peškova 2 Sídlo spolku: Peškova 963/1, Hlubočepy, 152 00 Praha 5 Postavení

Více

Z kroniky obce Sedlec rok 1956

Z kroniky obce Sedlec rok 1956 Z kroniky obce Sedlec rok 1956 Z činnosti MNV. Rada MNV: s. František Hynk, předseda MNV s. Marie Pundová, tajemnice MNV s. Jaroslav Svoboda, člen rady Rada MNV zasedala pravidelně jednou týdně a na schůzích

Více

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis

MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace. vydává školní časopis MATEŘSKÁ ŠKOLA OSTRAVA, BLAHOSLAVOVA 6, příspěvková organizace vydává školní časopis č.25/2018 Vážení rodiče a milé děti, čas letí jako voda a my se znovu setkáváme na konci 1. pololetí školního roku.

Více

Místní školní rada Běšiny EL NAD č.: AP č.: 559

Místní školní rada Běšiny EL NAD č.: AP č.: 559 Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Běšiny 1898-1950 Inventář EL NAD č.: 1868 AP č.: 559 Eva Ulrichová Klatovy 2015 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Zápis z ustavujícího zasedání Zastupitelstva obce Oudoleň, konaného dne

Zápis z ustavujícího zasedání Zastupitelstva obce Oudoleň, konaného dne Obec Oudoleň Zastupitelstvo obce Oudoleň Zápis z ustavujícího zasedání Zastupitelstva obce Oudoleň, konaného dne 31. 10. 2018 Zahájení zasedání zastupitelstva Zasedání Zastupitelstva obce Oudoleň (dále

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstka ministra vnitra pro státní službu Vláda České republiky vyhlašuje výběrové řízení na služební místo náměstka pro státní službu. Posuzovány

Více

Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf

Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Než bychom jim dali naše hranice, to si ještě

Více

Předmět Začátek Místo konání

Předmět Začátek Místo konání Předmět Začátek Místo konání 2015 Ples ZŠ Závodní (papučový) 17.1.2015 sál Konference 17.1.2015 sál trénink PS Dance 21.1.2015 KD sál Tančírna 23.1.2015 sál Ples ZŠ Školní 246 24.1.2015 sál šlenská schůze

Více

Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU. I. Základní ustanovení

Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU. I. Základní ustanovení Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU I. Základní ustanovení 1. Název spolku je: Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb

Více

79/ červen Jiřího Potůčka 259, Pardubice

79/ červen Jiřího Potůčka 259, Pardubice 79/2018 - červen 2018 Jiřího Potůčka 259, Pardubice 1 Slovo předsedy představenstva Vážení čtenáři, jenom několik dní nás dělí od proběhlého jednání nejvyššího družstevního orgánu, shromáždění delegátů.

Více

Zápis z valné hromady TJ Sokol Mohelno dne

Zápis z valné hromady TJ Sokol Mohelno dne Zápis z valné hromady TJ Sokol Mohelno dne 17.3.2013 SOKOL / 2013 / Valná hromada OBSAH 1 ZÁPIS Z VALNÉ HROMADY TJ SOKOL MOHELNO... 2 1.1 Zahájení, přivítání hostů... 2 1.2 Volba předsednictva, návrhové,

Více

Místní školní rada Bližanovy

Místní školní rada Bližanovy Státní okresní archiv Klatovy Místní školní rada Bližanovy 1922 1923 Inventář EL NAD č.: 1869 AP č.: 584 Eva Ulrichová Klatovy 2016 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archiválií 3 II. Vývoj a dějiny archivního

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 16. 6. 2006. Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín)

4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 16. 6. 2006. Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) 4 KONEČNÉ VÝSLEDKY K 16. 6. 2006 Region Severní Morava (okresy Frýdek-Místek, Karviná, Opava, Nový Jičín, Vsetín) hodnocení podle množství papíru v přepočtu na jednoho žáka Pořadí Název Adresa Průměr na

Více

Místní školní rada Žerovice (1950)

Místní školní rada Žerovice (1950) Státní okresní archiv Plzeň-jih se sídlem v Blovicích Místní školní rada Žerovice 1937-1949 (1950) Inventář EL NAD č.: 473 AP č.: 400 Jana Mašková Blovice 2003 Obsah Obsah 2 Úvod 3-4 Příloha č. 1 5 Inventární

Více

Stanovy Muzejní společnosti ve Valašském Meziříčí

Stanovy Muzejní společnosti ve Valašském Meziříčí Stanovy Muzejní společnosti ve Valašském Meziříčí Tyto Stanovy plně vycházejí z původních Stanov Muzejní společnosti ve Valašském Meziříčí z let 1883/84 a jejich modifikované verze z konce 20. let 20.

Více

Výše příplatků za vedení pro vedoucí zaměstnance s výjimkou vedoucích zaměstnanců uvedených v přílohách č. 6 a 7 (v Kč měsíčně)

Výše příplatků za vedení pro vedoucí zaměstnance s výjimkou vedoucích zaměstnanců uvedených v přílohách č. 6 a 7 (v Kč měsíčně) Příloha č. 5 k nařízení vlády č. 330/2003 Sb. Výše příplatků za vedení pro vedoucí zaměstnance s výjimkou vedoucích zaměstnanců uvedených v přílohách č. 6 a 7 (v Kč měsíčně) Působnost zaměstnavatele Stupeň

Více

Ministerstvo školství a národní osvěty vynesením z 25. srpna 1931 č. j. 119.166/31 - I.

Ministerstvo školství a národní osvěty vynesením z 25. srpna 1931 č. j. 119.166/31 - I. 93 932 Ministerstvo školství a národní osvěty vynesením z 25. srpna 93 č. j. 9.66/3 I. nečinilo námitek proti tomu, aby také ve školním roce 9332 bylo pokračováno v pokusném vyučování podle schváleného

Více

Zápis z ustavujícího zasedání Zastupitelstva obce Oudoleň, konaného dne od 18:00 hodin.

Zápis z ustavujícího zasedání Zastupitelstva obce Oudoleň, konaného dne od 18:00 hodin. Obec Oudoleň Zastupitelstvo obce Oudoleň Zápis z ustavujícího zasedání Zastupitelstva obce Oudoleň, konaného dne 4. 11. 2014 od 18:00 hodin. Zahájení zasedání zastupitelstva Zasedání Zastupitelstva obce

Více

Spolek Vltavan v Praze

Spolek Vltavan v Praze Spolek Vltavan v Praze Výroční zpráva 2014 Spolek Vltavan v Praze IČ 005 52 429 Výroční zpráva 2014 Spolek Vltavan v Praze Výroční zpráva 1 z 9 Spolek Vltavan v Praze občanské sdružení, registrovaný MV

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1948. Uverejnené: 03.08.1948 Účinnosť od: 03.08.1948. ze dne 20. července 1948 o Investiční bance

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1948. Uverejnené: 03.08.1948 Účinnosť od: 03.08.1948. ze dne 20. července 1948 o Investiční bance ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1948 Uverejnené: 03.08.1948 Účinnosť od: 03.08.1948 183 Z Á K O N ze dne 20. července 1948 o Investiční bance Národní shromáždění republiky Československé usneslo

Více

Místní výbor Vinary Přerov XI

Místní výbor Vinary Přerov XI 751 24 Přerov XI Zápis z 34. jednání Místního výboru místní části Vinary/2017 ze dne 19. 12. 2017 Místo konání: Přítomni: Omluveni: Hosté: Vinary Ing. Tomáš Grapl předseda Ing. Tomáš Přikryl pí Dita Kraváková

Více

STANOVY SPOLKU. Článek I. Základní ustanovení

STANOVY SPOLKU. Článek I. Základní ustanovení STANOVY SPOLKU Článek I. Základní ustanovení 1) Název: Spolek rodičů Základní školy a Mateřské školy Hrádek 144 (dále jen spolek ). 2) Sídlo: Hrádek 144, 739 97 Hrádek. 3) IČ: 487 71 716 4) Spolek je zapsaný

Více

Pokus o zachycení historie knihovnictví a knihoven v Polici nad Metují

Pokus o zachycení historie knihovnictví a knihoven v Polici nad Metují Pokus o zachycení historie knihovnictví a knihoven v Polici nad Metují K 170. výročí založení čtenářské společnosti a k 115. výročí otevření veřejné knihovny v Polici nad Metují Police nad Metují, září

Více

Málinka z.s. Čl. 1 Název, sídlo. Čl. 2 Právní postavení spolku

Málinka z.s. Čl. 1 Název, sídlo. Čl. 2 Právní postavení spolku STANOVY SPOLKU Málinka z.s. Název spolku: Málinka z.s. Sídlo spolku: Nemile 90, 789 01 Zábřeh Čl. 1 Název, sídlo Čl. 2 Právní postavení spolku 1. Spolek je dobrovolný, nezávislý, sdružující rodiče a příznivce

Více

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo personálního ředitele sekce pro státní službu

Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo personálního ředitele sekce pro státní službu Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo personálního ředitele sekce pro státní službu Vláda České republiky vyhlašuje výběrové řízení na služební místo personálního ředitele sekce pro

Více

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno

ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno Školní rok: 2017/2018 ORGANIZACE ŠKOLNÍHO ROKU Mateřské školy Fantazie Voroněžská 5, Brno 616 00 I. Provoz mateřské školy - pondělí pátek 7,00-17,00 hod. - je možné předem dohodnout individuální dobu vyzvednutí

Více

Inventář. Československá sociálnědemokratická strana dělnická - župní výbor Hradec Králové Státní oblastní archiv v Zámrsku

Inventář. Československá sociálnědemokratická strana dělnická - župní výbor Hradec Králové Státní oblastní archiv v Zámrsku Česká republika Státní oblastní archiv v Zámrsku Státní oblastní archiv v Zámrsku Inventář archivní pomůcka č. 9000 NAD č. 128 Československá sociálnědemokratická strana dělnická - župní výbor Hradec Králové

Více

Město Kravaře. usn. čís / /2013. Ing. Andreas Hahn starosta

Město Kravaře. usn. čís / /2013. Ing. Andreas Hahn starosta Město Kravaře U s n e s e n í z 20. zasedání Zastupitelstva města Kravaře konaného dne 17. 4. 2013 v zasedací místnosti Rady a Zastupitelstva města Kravaře. usn. čís. 20. 143/2013 20. 149/2013 Ing. Andreas

Více

STANOVY. Spolku rodičů a přátel dětí školy při ZŠ Liberec, Lesní, z.s.

STANOVY. Spolku rodičů a přátel dětí školy při ZŠ Liberec, Lesní, z.s. STANOVY Spolku rodičů a přátel dětí školy při ZŠ Liberec, Lesní, z.s. I. Úvodní ustanovení 1. Spolek rodičů a přátel dětí školy při ZŠ Liberec, Lesní, z.s. je dobrovolným svazkem rodičů, zákonných zástupců

Více

SDH Česká Třebová. Údaje o stříkačce

SDH Česká Třebová. Údaje o stříkačce Údaje o stříkačce SDH Česká Třebová Českou Třebovou navštívil červený kohout několikrát. V roce 1636 vyhořelo 57 domů (zůstalo jen 30) a v roce 1745 zůstalo z celého náměstí jen 6 domů. V roce 1872 vyhořely

Více

D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0

D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0 Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0 Sedmé výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Než

Více

Návrh stanov spolku Spolek Poznání při GOH

Návrh stanov spolku Spolek Poznání při GOH Návrh stanov spolku Spolek Poznání při GOH ČÁST I. Úvodní ustanovení a základní pojmy 1. Spolek Poznání GOH je nezávislým spolkem fyzických osob - rodičů a jiných zákonných zástupců žáků Gymnázia Olgy

Více

Denník příjmů a vydání od roku 1905

Denník příjmů a vydání od roku 1905 Denník příjmů a vydání od roku 1905 Rok 1905 1. 4/2 Zemská subvence za rok 1904 200 K 2. 30/6 Podpora obce Jezdkovice za prvé pololetí 1905 20 K 3. 30/6 Dar Stěbořské záložny 20 K 4. 31/12 Obecní podpora

Více

EL NAD č.: 1320 AP.: 216

EL NAD č.: 1320 AP.: 216 Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Rokycany Československá konfederace odborových svazů - Základní organizace Tělovýchovná a rekreační zařízení města Rokycany 1980-1991 Inventář EL

Více

Místní školní rada Sebečice EL NAD č.: 716 AP.: 217

Místní školní rada Sebečice EL NAD č.: 716 AP.: 217 Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Rokycany Místní školní rada Sebečice 1885-1949 Inventář EL NAD č.: 716 AP.: 217 Petr Zárobský Rokycany 2009 Obsah Úvod: I. Vývoj původce archivního

Více

Výroční zpráva občanského sdružení Badys o.s. za rok 2013

Výroční zpráva občanského sdružení Badys o.s. za rok 2013 Výroční zpráva občanského sdružení Badys o.s. za rok 2013 Občanské sdružení Badys o.s. Komenského 1182, 252 19 Rudná IČ: 01372581, DIČ: CZ01372581 Registrace u MV ČR: VS/1-1/91813/13-R ze dne 29. 1. 2013

Více

Prameny a literatura. Prameny:

Prameny a literatura. Prameny: Prameny a literatura Prameny: Horácké listy. 1909, roč. I., č. 5. Horácké listy. 1909, roč. I., č. 8. Horácké listy. 1910, roč. II., č. 52. Horácké listy. 1911, roč. III., č. 14. Horácké listy. 1911, roč.

Více

ÚZEMNĚ-SPRÁVNÍ ČLENĚNÍ

ÚZEMNĚ-SPRÁVNÍ ČLENĚNÍ ÚZEMNĚ-SPRÁVNÍ ČLENĚNÍ Státní správa Samospráva Územní samospráva: je podstatou demokratického systému. Konkrétní model dělby moci mezi stát a jeho územní části je výsledkem působení specifických podmínek:

Více

STANOVY SPOLKU. "Unie rodičů ZŠ a MŠ Beneše, z. s. 11. Úvodní ustanovení. Cíle, poslání a účel spolku. Článek I. Článek ll

STANOVY SPOLKU. Unie rodičů ZŠ a MŠ Beneše, z. s. 11. Úvodní ustanovení. Cíle, poslání a účel spolku. Článek I. Článek ll , I! STANOVY SPOLKU "Unie rodičů ZŠ a MŠ Beneše, z. s. 11 Článek I Úvodní ustanovení 1. Spolek s názvem "Unie rodičů ZŠ a MŠ Beneše, z. s." (dále jen "spolek") 2. Na místo užití plného názvu spolku se

Více

Historie české správy. SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR (1918 1938) 5. část

Historie české správy. SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR (1918 1938) 5. část Historie české správy SPRÁVNÍ VÝVOJ V ČSR (1918 1938) 5. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický pokyn SOŠ InterDact s.r.o. Most

Více

Zpráva o činnosti v roce 2017

Zpráva o činnosti v roce 2017 Spolek Ruku v ruce Spolek při ZŠ, Městec Králové, Nám. Republiky 303 IČ: 22832611, tel./fax: +420 325643312, čís. bank. účtu: 152777556/0600 Zpráva o činnosti v roce 2017 Vypracovala: Mgr. Monika Nováková

Více

Usnesení 3. schůze Rady městského obvodu Radvanice a Bartovice konané dne 5. prosince 2018

Usnesení 3. schůze Rady městského obvodu Radvanice a Bartovice konané dne 5. prosince 2018 Usnesení 3. schůze Rady městského obvodu Radvanice a Bartovice konané dne 5. prosince 2018 Rada městského obvodu Radvanice a Bartovice: Číslo usnesení Obsah 40/3/18 1) schvaluje program 3. schůze rady

Více

Československá strana národně socialistická - krajský sekretariát Pardubice

Československá strana národně socialistická - krajský sekretariát Pardubice STÁTNÍ OBLASTNÍ ARCHIV V ZÁMRSKU č. ev. listu NAD:3098 č. archivní pomůcky: 8965 Československá strana národně socialistická - krajský sekretariát Pardubice 1945-1947 inventář Mgr.Jiří Kuba, Mgr. Tomáš

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

průměr. teplota -10,9 C, déšť a sníh 19,6mm, nejvyš. sněh. pokr.

průměr. teplota -10,9 C, déšť a sníh 19,6mm, nejvyš. sněh. pokr. Rok 1940 11. ledna bylo -22,8 C 14. ledna uspořádány v Počátkách sokolské okrskové závody lyžařské. Dopoledne závody v běhu na lyžích na trati 12 km dlouhé, odpoledne závody ve sjezdu na lyžích s vrchu

Více

Základní devítiletá škola Zadní Chodov Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov

Základní devítiletá škola Zadní Chodov Inventář. Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Státní oblastní archiv v Plzni - Státní okresní archiv Tachov Základní devítiletá škola Zadní Chodov 1946-1974 Inventář Číslo EL NAD: 900 Evidenční číslo pomůcky: 130 Dana Bízová Tachov 2005 Obsah Úvod...3

Více

První republika.notebook. January 23, 2014

První republika.notebook. January 23, 2014 VY_32_INOVACE_VL_116 Téma hodiny: První republika Předmět: Vlastivěda Ročník: 5. třída Klíčová slova: demokracie, hospodářský rozmach, vzdělání, Skaut, Sokol, Tomáš Baťa Autor: Mgr. Renata Čuková Podzimková,

Více

Zápis z volební výroční valné hromady SDH Vratimov Konané v v hostinci U Šodka

Zápis z volební výroční valné hromady SDH Vratimov Konané v v hostinci U Šodka Zápis z volební výroční valné hromady SDH Vratimov Konané 17. 1. 2015 v 17 00 v hostinci U Šodka 1. Zahájení, uvítání hostů, minuta ticha, program schůze Vedením schůze byl pověřen Ing. Dalibor Vlček.

Více

Činnost sdružení v roce 2002

Činnost sdružení v roce 2002 Kdo jsme Občanské sdružení I MY (Společnost přátel Rolničky pro podporu lidí s postižením) vzniklo v Soběslavi v březnu 2000. Cílem sdružení je pomáhat prosazovat zájmy dětí i dospělých s postižením a

Více

Zpráva ze zahraniční cesty

Zpráva ze zahraniční cesty Zpráva ze zahraniční cesty Místo: Levoča (Slovensko) Termín: 20. 22. června 2006 Doprava: autobus / vlak Odjezd: 19. 6. 7.00 hod. Praha, ÚAN Florenc 19. 6. 15.40 hod. Poprad, aut. nádraží 19. 6. 16.10

Více

Výroční zpráva Spolku Oříšek

Výroční zpráva Spolku Oříšek 2012 Výroční zpráva Spolku Oříšek Výroční zprávu zpracovali: Jiří Zamouřil, Lenka Hájková 21.1.2013 Kdo jsme: Spolek Oříšek je dobrovolné, nezávislé a neziskové sdružení, sdružující rodiče a zákonné zástupce

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Živanský Bohdan, Dr.

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Živanský Bohdan, Dr. Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Živanský Bohdan, Dr. (1900-1947) Inventář NAD č. 434 evidenční pomůcka č. 155 Čakrtová Eva Praha 1955 Dr. Bohdan Živanský Narodil se v Brně

Více

Moravské Bránice 74, IČ: Zápis č.62

Moravské Bránice 74, IČ: Zápis č.62 Zápis č.62 o členské schůzi Bráničánek, z.s konané v sobotu 20.02.2016 od 18:00 hod. v Hospodě na Vodárně (nekuřácký salon). Přítomni (dle prezenční listiny): 1001, 1002, 1003, 1006, 1007, 1010, 1011,

Více

Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY

Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY Školní projekt SLAVNOSTNÍ ZASAZENÍ LÍPY 26. 10. 2018 1 Hlavní koordinátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr, Mgr. M. Skřivánková Organizátoři projektového dne: Mgr. M. Šnajdr Mgr. M. Skřivánková Mgr. M.

Více