KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY"

Transkript

1 VYSOKÉ UČEÍ TECHICKÉ V BRĚ FAKULTA STAVEBÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí 7 Brno, Veveří 95 Tel./Fax : KOVOVÉ KOSTRUKCE Konstrukce průmslových budov STŘEŠÍ KOSTRUKCE - VAZÍKY Brno 00

2 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5 OBSAH PŘEDMLUVA...4. ÚVOD...4. ZÁSADY A KOVECE V TEXTU...4 VAZÍKY.... GEOMETRICKÉ SCHÉMA...7. ZATÍŽEÍ - VAZÍKY V, V...8. ÁVRH A POSOUZEÍ VAZÍK V HORÍ PÁS... Prut H, H() Provoní stav: Montážní stav: Prut H, H() Montážní stav: Prut H, H() Provoní stav: Montážní stav: SPODÍ PÁS Prut S, S() Prut S, S(), S, S() Provoní stav: Montážní stav: DIAGOÁLY Prut D, D(), D, D(), D, D() VERTIKÁLY Prut V, V(), V, V(), V PŘÍPOJE POSOUZEÍ MEZÍHO STAVU ÚOSOSTI Dílenské přípoje Přípoj v ulu mei prut H, V, D, H Montážní přípoje Přípoj horního pásu, prut H Přípoj diagonál D MEZÍ STAV POUŽITELOSTI KOSTRUKČÍ ŘEŠEÍ ULOŽEÍ VAZÍKU VÝKAZ POLOŽEK...5 SEZAM POUŽITÉ LITERATURY...5 Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

3 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5 SEZAM OBRÁZKŮ Obr. - Tpický příčný ře halou... Obr. - Geometrické schéma vaníků půdors, ře, pohled...7 Obr. - Statická schémata vaníků...9 Obr. -4 ormálové síl pro kombinaci K...0 Obr. -5 ormálové síl pro kombinaci K...0 Obr. - ormálové síl pro kombinaci K... Obr. -7 Umístění stků na pásech vaníku... Obr. -8 Průře prutů H H()... Obr. -9 Průře prutů H H()... Obr. -0 Montážní stk horního pásu...4 Obr. - Montážní stk dolního pásu... Obr. - Průře prutů S, S()...7 Obr. - Průře prutů S, S(), S, S()...7 Obr. -4 Průře prutů D, D(), D, D(), D, D()...8 Obr. -5 Průře prutů V, V(), V, V(), V4...8 Obr. - Detail dílenského stku V, D...9 Obr. -7 Detail dílenského stku D a H...0 Obr. -8 Detail dílenského stku stčníkový plech pro D...0 Obr. -9 Detail montážního stku, horní pás... Obr. -0 Detail montážního stku H... Obr. - Detail přípoje D... Obr. - Uložení vaníku na sloup...4 SEZAM TABULEK Tabulka - Zatížení a kombinace atížení vaníků V a V...8 Tabulka - Vnitřní síl na prutech... Tabulka - Výka položek pro vaník V...5 Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

4 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 4, celkem: 5 PŘEDMLUVA. ÚVOD V předloženém textu je pracována problematika navrhování jednopodlažních ocelových průmslových budov. Text vcháí a respektuje obsah a členění skript []. Vhledem k tomu, že v těchto skriptech jsou aplikován výpočetní postup platné v době jejich vdání, bl tto výpočetní postup nahraen v souladu s metodikou popsanou v platných normách. Konstrukční ásad ůstal v podstatě achován.. ZÁSADY A KOVECE V TEXTU Text od kapitol VAZÍKY je koncipován především jako statický výpočet, opatřený ponámkami. V praxi při sestavování statického výpočtu je již v současnosti používána výpočetní technika, tento přístup ale není v textu použit ejména proto, ab blo možné sledovat praktické sestavování výpočtu a používání podkladů. Při sestavování statického výpočtu je vhodné, ab: hala (obecně jakýkoliv objekt) bla ročleněn na jednotlivé části (obecně na kapitol), např. tak, jak je uvedeno v dalším textu a konstrukce bla počítána tak, že nejprve budou navržen a posouen t části, které budou naposled montován. V jednotlivých kapitolách bl dodržována posloupnost jednotlivých kroků (obecně odstavců). Vžd b se nejprve měl pracovat odstavec, ve kterém bude sestaveno geometrické schéma počítané části. V druhém odstavci b mělo být popsáno a kvantifikováno atížení, které bude na počítanou část působit. Ve třetím odstavci pak bývá provedeno navržení a posouení profilů a přípojů. Přitom obsah jednotlivých odstavců le naplnit následovně: Geometrické schéma. Vnést, popsat a akótovat půdorsnou osnovu objektu. Vkreslit, popsat a akótovat tvar počítané části - půdors a ře, (detail se obvkle v tomto odstavci neřeší). Zatížení Vpsat atížení v členění na stálá, nahodilá, charakteristická (normová), návrhová (výpočtová) Stanovit velikost atížení Pokud je to možné a přehledné, určit de i nejnepřínivější kombinace atížení ávrh a posouení Pro každou dílčí část je obvkle vžadováno:. stanovení výpočtových modelů (statických schémat), nich pak je možná. kvantifikace velikosti vnitřních účinků (sil a momentů), obvkle s použitím pružnostního výpočtu nebo při splnění požadovaných podmínek s použitím plasticitního výpočtu;. na ákladě těchto účinků a konstrukčních požadavků je navržen vhodný tp profilu, roměr profilu a materiál profilu..4 ásleduje posudek navrženého profilu:.4. hlediska meních stavů únosnosti, tn. ejména posudk na:.4.. nejnepřínivější kombinace vnitřních sil a momentů,.4.. působu připojení profilu do konstrukce s uvážením vlivu:.4... materiálu připojení a.4... požadovaného konstrukčního řešení přípojů (např. dílenské stk, montážní stk),.4. na mení stav použitelnosti, obvkle je požadováno poue vhodnocení deformací. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

5 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 5, celkem: 5 V poslední kapitole je senam použité literatur dle následujícího voru: [] Melcher, Straka KOVOVÉ KOSTRUKCE, konstrukce průmslových budov, Vsoké učení technické v Brně, fakulta stavební, 977 STL [] ČS 7 005:988 ZATÍŽEÍ STAVEBÍCH KOSTRUKCÍ [] ČS 7 40:998 AVRHOVÁÍ OCELOVÝCH KOSTRUKCÍ [4] ČS 0 48:987 VÝKRESY KOVOVÝCH KOSTRUKCÍ [5] Pokud jsou v textu použit vorce nebo citace, je u nich uveden droj a jejich onačení ve droji podle vorů: Fd FFk dle [] (.) Ve voru je uveden příklad ČS 7 40:98 - [], vorec - (.), který je uveden na str. Pevnostní třída šroubu 4. f 40 MPa, f 400 MPa dle [] Tab.4. b ub Ve voru je uveden příklad ČS 7 40:98 - [], údaj Tabulk 4., uvedené na str. 8 V elektronické podobě je vložen k příslušnému odkau tv. křížový odka pro jednodušší vhledání droje senamu použité literatur. V textu používáno několik druhů písma, které mají následující výnam: Times ew Roman CE OBYČEJÉ nebo TUČÉ - nadpis kapitol, nebo nadpis odstavců, takto psaný text se obvkle píše do statického výpočtu; občejné nebo tučné - tímto tpem písma je psán text odstavců, který se obvkle píše do statického výpočtu; kuríva občejná nebo tučná - tímto tpem písma je psán text, které se obvkle nepíše do statického výpočtu; občejné, podtržené modré nebo tučné, podtržené modré - tímto tpem písma je v textu, který se obvkle píše do statického výpočtu, výraněn odka na jiné místo v textu; kuríva občejná, podtržená modrá nebo tučná, podtržená modrá - tímto tpem písma je v textu, který se obvkle nepíše do statického výpočtu, výraněn odka na jiné místo v textu; Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

6 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5 VAZÍKY Vaník přenáší akce vanic (vanicový sstém) nebo přímo atížení střešním pláštěm (bevanicový sstém) do sloupů. V dále uvedeném případě je uvažované, že vanice jsou uložené na horním páse vaníku. Vaník je modelovaný jako příhradová rovinná konstrukce. Je navržena jako příhradovina s lomeným horním pásem, přímým spodním pásem, výplet je tvořený diagonálami (střídavě sestupnými a vestupnými) a vertikálami. Při rovae o tvarovém uspořádání je možné vít v úvahu: při volbě statického modelu: le uvažovat uložení vaníku na sloup buďto u spodního pasu nebo u horního pasu. Z praktických důvodů je vhodnější alternativa uložení vaníku na sloup tak, že vaník má uložení u horního pásu sníží se tak stavební výška a v neposlední řadě i obestavěný prostor a vtápěný objem; Obr. - Tpický příčný ře halou bude vaník řešený jako prutová soustava se s stčník ideálně kloubovými, tn. a předpokladu, že vnikají poue osové síl, tlakové nebo tahové. Ve skutečnosti jsou prut výpletu (diagonál a vertikál) připojen k průběžným pásům tue (jsou přivařené nebo přišroubované), takže pootočení ve stčníku není možné. K osovým silám tak přistupuje ještě ohb prutů. V praktických případech le takto vniklé účink na konstrukci anedbat poor ale, vhodnocení da le nebo nele tto účink anedbat, musí být provedeno pro každou navrhovanou konstrukci; vaník bude na sloupech uložen kloubově; vaník působí v sstému příčné vab jako příhradová příčel a ajišťuje spolupůsobení hlavních nosných sloupů při přenášení jednotlivých atížení, která na příčnou vabu působí vi Obr. -. Vaník je pak namáhaný statick neurčitými silami X, které vnikají při působení jednotlivých atížení; výška vaníku bude odvoována ropětí vaníku (L), návrh výšk vaníku uprostřed ropětí je reálný v romeí mei L/0 až L/0, přitom je nutné dodržet dostatečnou výšku v uložení vaníku na sloup; pro uspořádání horního pásu: je výhodné kopírovat sklon střech, který bl volený už při návrhu střešního pláště a vanic o velikosti 5%; pro uspořádání spodního pásu: spodní pás b mohl opisovat v podstatě libovolnou otevřenou křivku, praktických důvodů ( výrobní náklad) je možné pás udělat lomený nebo přímý, v dalším je volen přímý pás; výplet příhradovin vaníku: při rovae, jak konstrukčně uspořádat jednotlivá pole je roumné vcháet romístění vanic a požadavku, ab vanice bl uchcen ve stčnících vaníku. Vanice bl navržen po vdálenostech 000 mm, proto délk polí vaníku budou volené stejně; vertikál: nemusí být nutnou součástí výpletu, přesto je konstrukčních důvodů vhodné je v konstrukci vaníku použít, protože budou sloužit k připojení spodních pásů vanic na vaník; diagonál: jsou nutnou součástí výpletu. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

7 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 7, celkem: 5. GEOMETRICKÉ schéma Obr. - Geometrické schéma vaníků půdors, ře, pohled Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

8 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 8, celkem: 5. Zatížení - vaník V, V Tabulka - Zatížení a kombinace atížení vaníků V a V ZS Stálé G k [k/m] f G d [k/m] hdroiolace 0,*ZŠ 0,*,,0,,44 hdroiolace 0,*ZŠ 0,*, 0,9,08 tepelná iolace,0 k/m; tl. 0 mm *0,*ZŠ,84, 4, 4 tepelná iolace,0 k/m; tl. 0 mm *0,*ZŠ 0,9,4 5 nosná část pláště - trapéový plech 0,*ZŠ,5,,7 nosná část pláště - trapéový plech 0,*ZŠ 0,9,40 7 vlastní tíha vanice (0,87/) k/m*zš,5,, 8 vlastní tíha vanice (0,87/) k/m*zš 0,9,0 9 odhad vlastní tíh vaníku a tužidel 0, k/m*zš,40,,4 0 odhad vlastní tíh vaníku a tužidel 0, k/m*zš 0,9, ZS nahodilé plný sníh s n s 0 *µ s *κ*zš0,5*,0*,0*zš κ pro normovou tíhu astřešení (0,+0,+0,+0,0+0,0,85 k/m) je κ cca,0 µ s pro sklon střech 5% je,0 Q k f Q d [k/m] [k/m],,4 8,90 sníh na polovně střech (jednostranný sníh),,4 8,90 vítr w n w 0 *κ w *C w *ZŠ0,55*,*(-0,8)*ZŠ výška h nad terénem cca m; šířka objektu b cca 9 m h/b/90,84 C w C e -0,8; terén tpu A -5,97, -7, 4 osamělé břemeno (OB),00 k,,0 k kombinace atížení - charaktristické ( normové) atížení č. ZS stádium F k [k/m] K ZS; ZS8; ZS0; ZS montáž -0,8 K ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9; ZS provo,5 K a vaníku leva: ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9; ZS provo,5 a vaníku prava: ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9 provo 0,5 kombinace atížení - návrhové (výpočtové) atížení č. ZS stádium F d [k/m] K ZS; ZS8; ZS0; ZS montáž -,5 K ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9; ZS provo 0,57 K a vaníku leva: ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9; ZS provo 0,57 a vaníku prava: ZS; ZS; ZS5; ZS7; ZS9 provo,7 Ponámk: Pon. ) Pro sestavení kombinací atížení bl použitý postup dle [], Změna a 8/99, čl. 54B, odstavec a). Pon. ) Svislé osamělé břemeno (OB) neblo do kombinace uvažované, protože jeho vliv v kombinaci b neajistil vnik extrémů vnitřních sil ejména proto, že pro dvě nahodilá atížení bude použitý součinitel kombinace ψ 0,9 pro každé nahodilých atížení, která mohou působit neávisle na sobě. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

9 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 9, celkem: 5. ávrh a posouení vaník V avržen a posouen b měl být všechn tp vaníků v řešeném případě ted vaník V, vaník V, vaník V. Dále uvedený postup pro vaník V b bl použitý i pro ostatní vaník. áhradní stčníková břemena pro kombinaci návrhového atížení v montážním stavu (K) P Fd a,5,84 k; P Fd a,5 7,8 k. áhradní stčníková břemena pro kombinaci návrhového atížení v provoním stavu (K, K) P Fd a 0,57 0,85 k; P Fd a 0,57,7 k; P Fd a 0,57 +,7 48, k P4 Fd a,7 5,0 k; ( ) ; P5 Fd a,7 7,5 k; Statická schémata pro nejnepřínivější kombinace atížení jsou uvedena na obráku Obr. -. Obr. - Statická schémata vaníků Řešení osových sil pro výše uvedená statická schémata blo provedeno grafick stčníkovou metodou (Cremonův obraec), v současnosti tato metoda již není příliš používaná. Přednost jednonačně dostává počítačová podpora a používají se nejrůnější program na řešení vnitřních sil a momentů. Přesto je nutné nát princip řešení vnitřních sil i jinými metodami, např. stčníkovou metodou, ab blo možné výstup počítačových programů překontrolovat. Další možnost kontrol posktuje průsečná metoda. Cremonov obrace a vnitřní síl v prutech, uspořádané do tabulk, jsou níže. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

10 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 0, celkem: 5 Obr. -4 ormálové síl pro kombinaci K Obr. -5 ormálové síl pro kombinaci K Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

11 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5 K (montáž) Obr. - ormálové síl pro kombinaci K K (provo) Tabulka - Vnitřní síl na prutech K (provo) Prut Rohoduje síla Ponámk [k] [k] [k] [k] H 9,58 (tah) 4,7 (tlak) 0,79 (tlak) 4,7 (tlak) H() 5,7 (tlak) H 9,58 (tah) 4,7 (tlak) 0,79 (tlak) 4,7 (tlak) H() 5,7 (tlak) H 4,4 (tah) 70,74 (tlak) 90,5 (tlak) 70,74 (tlak) H() 90,5 (tlak) S; S() Prut bude použit konstr. důvodů (k.d.) S 4,89 (tlak) 5,4 (tah) 95,4(tah) 4,89 (tlak) S() 57,7 (tah) 5,4 (tah) S 4,89 (tlak) 5,4 (tah) 95,4(tah) 4,89 (tlak) S() 57,7 (tah) 5,4 (tah) D 4,45 (tlak) 7,75 (tah) 40,8 (tah) 4,45 (tlak) D() 9,9 (tah) 7,75 (tah) D 7,5 (tah) 40,7 (tlak) 08,48 (tlak) 40,7 (tlak) D(),0 (tlak) D,8 (tlak),5 (tah),4 (tlak),4 (tlak) D() 40,4 (tah) 40,4 (tah) V; V() Prut je součástí sloupu V 7,8 (tah),7 (tlak),7 (tlak),7 (tlak) V() 5,0 (tlak) V; V() Prut bude použit k.d. V4,07 (tah) 4,8 (tlak) 9,4 (tlak) 4,8 (tlak) R a,04 85, 5,0 R b,04 85, 5,0 Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

12 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5 Jednotlivé prut, přípoje prutů ve stčnících a stk vaníku je nutné nadimenovat na síl odpovídající nejnepřínivější kombinaci návrhových atížení. Prut vaníku budou posuované na centrický tah nebo tlak.pokud se vsktne namáhání prutu ohbem, např. při mimostčníkovém atížení pásových prutů vaníku nebo vlivem excentrického připojení či odstupňování průřeu, je třeba posoudit takový prut na kombinaci osové síl a ohbového momentu. Osové síl jsou uveden v Tabulka -. Všechn prut výpletu jsou přivařen koutovými svar na stčníkový plech, poue v poli s montážním stkem je diagonála připojena ke stčníkovému plechu pomocí šroubů. Montážní stk, které je nutné přepravních důvodů navrhnout a konstruovat (důvod maximální možný roměr a/nebo maximální možná váha), jsou šroubované. V dále uvedeném případě bl uvažovaný jako omeující parametr maximální délkový roměr do 4 m. Skladba vaníku a umístění stků jsou patrné Obr Horní pás... Prut H, H() avržen profil L 0x0/ (S5): A 4900 mm ;i,4 mm; i,4 mm; ξ... Provoní stav: Zatížení pro provoní stav Obr. -7 Umístění stků na pásech vaníku Obr. -8 Průře prutů H H() 70,74 k (tlak), Sd,H Sd,H() Zatřídění průřeu h t 0 0 < 0 ε 0 0 třída.... L Štíhlost při rovinném vbočení je pro vpěr kolmo k ose... L Štíhlost prutu λ λ L i L i cr, cr, 004,4 004,4 95,7 48,9 cr, cr, 004 mm, 004 mm. dle [] čl. C. rohodujeλ 95, 7 dle [] (.57) E 0 0 srovnávací štíhlost λ π π 9, 9 ; dle [] (.58) f 5 poměrná štíhlost λ ( λ λ ) 95,7 9,9, 0 β. ; pro průře. tříd je A Hodnotu součinitele vpěrnosti χ min le pro křivku c ( pro válcované nosník, α 0, 49 ) určit pro λ dle příloh E, nebo následujících vorců : [ +α ( λ 0, ) + λ ] 0,5 + 0,49 (,0 0,) [ +,0 ], φ 0,5 dle [] (.5) Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

13 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5 χ φ + φ λ,+,,0 0,5 ávrhová vpěrná únosnost: χmin βa A f 0, b,rd 50,0 0 > Sd,H,H() 70,74 k dle [] (.55b),5 M Prut H, H() v provoním stadiu vhoví na vpěrný tlak.... Montážní stav: Zatížení pro montážní stav Sd,H Sd,H() 4,4 k (tah). A f t,rd pl,rd 00, 0 > Sd,H,H() 4,4 k dle [] (.) M0,5 Prut H, H() v montážním stadiu vhoví na tah.... Prut H, H() avržen profil L 40x40/4 (S5): A 750 mm ;i 5,7 mm; i 7,5 mm; ξ... Provoní stav: Zatížení pro provoní stav Obr. -9 Průře prutů H H() 4,7 k (tlak), Sd,H Sd,H() Zatřídění průřeu h t < 0 ε 0 0 třída.... L Štíhlost při rovinném vbočení je pro vpěr kolmo k ose... L Štíhlost prutu L λ i L λ i cr, cr, 004 7, ,7 09, 55,9 cr, cr, 004 mm, 004 mm. dle [] čl. C. rohodujeλ 09, dle [] (.57) E 0 0 srovnávací štíhlost λ π π 9, 9 ; dle [] (.58) f 5 poměrná štíhlost λ ( λ λ ) 09, 9,9, β. ; Pro průře. tříd je A Hodnotu součinitele vpěrnosti χ min le pro křivku c ( pro válcované nosník, α 0, 49 ) určit pro λ dle příloh E, nebo následujících vorců : φ 0,5 χ φ + [ +α ( λ 0, ) + λ ] 0,5 [ + 0,49 (, 0,) +, ] φ λ,4+,4,,4 dle [] (.5) 0,45 ávrhová vpěrná únosnost: χmin βa A f 0, b,rd 4,7 0 > Sd,H,H( ) 4,7 k dle [] (.55b) M,5 Prut H, H() v provoním stadiu vhoví na vpěrný tlak. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

14 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 4, celkem: 5... Montážní stav: Zatížení pro montážní stav 9,58 k (tah) Sd,H Sd,H() A f pl,rd 7, 0 > Sd,H,H( 9,58 k dle [] (.),5 t,rd ) M0 ejvíce namáhaný prut vanice v provoním stadiu vhoví na tah.... Prut H, H() avržen profil L 40x40/4 (S5):... Provoní stav: Zatížení pro provoní stav 4,7 k (tlak), Sd,H Sd,H() Jak je patrné Obr. -0 bude na prutu taktéž nutné ajistit odstupňování průřeu v dílenském i v montážním stku. Vlivem odstupňování, tj. měnou poloh těžištní os prutu, dojde ke vniku excentricit e 7,8 mm a tím ke vniku přídavného ohbového momentu vi Obr. -0. Obr. -0 Montážní stk horního pásu Přídavný ohbový moment: M H e 4,7 0 7,8,89 0 mm, e A B Me a, ,4 Přídavný ohbový moment uprostřed prutu (v bodu ) M A a,4 50 0,95 0 mm, Přídavný ohbový moment v místě odstupňování (v bodu ) M B 500,4 500,57 0 mm, v místě odstupňování průřeu: Vliv vpěru v místě odstupňování průřeu se neprojeví tak výraně jako uprostřed prutu. Při posouení je možné ho anedbat. A 750 mm ;i 7,5 mm; i 5,7 mm;w ~ 88,7 0 mm ξ pl, Zatřídění průřeu h t < 0 ε 0 0 třída. Pro průře. tříd je β ; Hodnota součinitele vpěrnosti χ, min 0 A Při úvae, da je nutné posuovat při ohbu vliv klopení, je nutné vcháet [], čl..8..: - průře není tuhý v kroucení je nutné jít na další podmínku - průře je ohýbaný v hlavní rovině menší tuhosti průřeu není nutné uvažovat vliv klopení Posudek na spolupůsobení tlaku a ohbu dle [], čl k,5 na stranu bepečnou; není uvažované skutečné konstrukční uspořádání pásu, který působí jako průběžný prut, v modelu je přijaté jednodušení, že se jedná o jednotlivé prut, kloubově připojené ve stčnících. k M Sd,Sd, M M 4,7 0,5,5,57 0, ,4 + 0,9 0,4,0 χ A f W f 750 5, < min pl, Prut H, H() v provoním stadiu v místě odstupňování průřeu vhoví na interakci tlaku a ohbu. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

15 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 5, celkem: 5 uprostřed prutu: (vliv vpěru uprostřed prutu nele při posouení anedbat) A 750 mm ;i 5,7 mm; i 7,5 mm; ξ Zatřídění průřeu h t < 0 ε 0 0 třída.... L Štíhlost při rovinném vbočení je pro vpěr kolmo k ose... L Štíhlost prutu λ λ L i L i cr, cr, 004 7, ,7 09, 55,9 cr, cr, 004 mm, 004 mm. dle [] čl. C. rohodujeλ 09, dle [] (.57) E 0 0 srovnávací štíhlost λ π π 9, 9 ; dle [] (.58) f 5 poměrná štíhlost λ ( λ λ ) 09, 9,9, ; Hodnotu součinitele vpěrnosti χ min le pro křivku c ( pro válcované nosník, α 0, 49 ) určit pro λ dle příloh E, nebo následujících vorců : φ 0,5 χ φ + [ +α ( λ 0, ) + λ ] 0,5 [ + 0,49 (, 0,) +, ] φ λ,4+,4, 0,45,4 dle [] (.5) k,5 na stranu bepečnou; není uvažované skutečné konstrukční uspořádání pásu, který působí jako průběžný prut, v modelu je přijaté jednodušení, že se jedná o jednotlivé prut, kloubově připojené ve stčnících. k M Sd,Sd, M M 4,7 0,5,5 0,95 0, , , 0,8,0 χ A f W f 0, , < min pl, Prut H, H() v provoním stadiu uprostřed prutu vhoví na interakci tlaku a ohbu.... Montážní stav: Zatížení pro montážní stav uprostřed prutu: Přídavný ohbový moment: 9,58 k (tah). Sd,H Sd,H() M e e a 0, H e 9,58 0 7,8 0, 0 mm, A B M 77 Přídavný ohbový moment uprostřed prutu (v bodu ) M A a , 0 mm, A f Rd t,rd pl,rd 7, 0,5 dle [] (.) M k c,,rd m M, k M0 Wp l, f,5 0 5 Mpl,,Rd,57 0 mm dle [] čl...,5,sd + k M c,,rd k + k M0 0,,57 ~ 0,0; m m m m + m 0 + 0, ,0 + 0 Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

16 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5 σ M Sd Rd com,ed eff,sd k, M,Sd 9, Mc,,Rd 7, MSd, t,sd 0, 0 ψ W A 50, 0 σ com com,ed W com 0,,5 0, 50, 0 0,0 < 9,58 0, ,5 km;,4 7,9 0, MPa; dle [] čl..8. Protože je prut ohýbaný v rovině menší tuhosti, není nutné uvažovat vliv klopení a ohbová únosnost je χ W f LT pl,,0, Mb,Rd, 0 mm, km.,5 M b,rd M eff,sd M..., km > 0,5 km Prut H, H() v montážním stadiu uprostřed prutu vhoví na interakci tahu a ohbu. v místě odstupňování průřeu: Přídavný ohbový moment v místě odstupňování (v bodu ) M B ,9 0 mm, M m k Rd t,rd pl,rd σ M M W A f c,,rd pl,,rd pl,, M k Sd Rd com,ed eff,sd,sd k, + k M c,,rd k + W k f M0 M0 0,9,57 0,0; m m m 750 5,5 7, 0,5 0 5,5,57 0 mm m + m M,Sd 9, Mc,,Rd 7, MSd, t,sd 0,9 0 ψ W A 50, 0 σ com com,ed com 0,9,5, 50, 0 0 0,0 < + 0, , ,58 0, ,57 km;,4 7,9, MPa; dle [] čl... dle [] čl..8. Protože je prut ohýbaný v rovině menší tuhosti, není nutné uvažovat vliv klopení a ohbová únosnost je χlt Wpl, f,0, M b,rd, 0 mm, km.,5 M b,rd M eff,sd M..., km > 0,57 km Prut H, H() v montážním stadiu v místě odstupňování průřeu vhoví na interakci tlaku a ohbu... Spodní pás... Prut S, S() Tto prut nejsou namáhané osovou silou. Provádějí se však konstrukčních důvodů, např. k ajištění stabilit spodního páasu. Obr. - Montážní stk dolního pásu Prut je připojen přímo ke špičce sloupu tak, ab bl umožněný posuv ve směru ropětí vaníku a tak blo možné pootočení v horním úložném stčníku vaníku. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

17 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 7, celkem: 5 Připojení prutů S i S() ke sloupu i ke stčníku vaníku bude šroubované. Doporučená mení štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tažené prut a pro statické atížení je λ 400 me. Prut bude navržen na tento požadavek. avržen profil L 80x80/8 (S5): A 0 mm ;i 0,5 mm; i 5, mm; λ L cr, 9000 Lcr, 95 < 400; λ i 0,5 i... Prut S, S(), S, S() avržen profil L 40x40/4 (S5): A 750 mm ;i 5,7 mm; i 7,5 mm; ξ Obr. - Průře prutů S, S() < , Obr. - Průře prutů S, S(), S, S()... Provoní stav: Doporučená mení štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tažené prut a pro statické atížení je λ 400 me. Vaník bude opatřen svislým podélným tužidlem v L/ 8000/, potom štíhlost spodního pasu bude ,7 8. λ Zatížení pro provoní stav Sd Sd,S Sd,S() Sd,S Sd,S() 5,4 k (tah), A f Rd t,rd pl,rd 7, 0 > k M0,5 Sd 5,4 Prut spodního pasu v provoním stadiu vhoví na tah.... Montážní stav: Vliv vpěru uprostřed prutu nele při posouení anedbat. Zatížení pro montážní stav Sd,S Sd,S() Sd,S Sd,S() 4,89 k (tlak), Zatřídění průřeu h t < 0 ε 0 0 třída β,0 A.... Lcr, 000 mm, Štíhlost při rovinném vbočení je pro vpěr kolmo k ose... L 9000 mm. Štíhlost prutu λ λ L i L i cr, cr, 000 7, ,7 09, 8 rohodujeλ ξ 8 ; srovnávací štíhlost λ π E f π , 9 ; poměrná štíhlost λ ( λ λ ) 8 9,9, 79 ; Hodnotu součinitele vpěrnosti χ min le pro křivku c ( pro válcované nosník L, α 0, 49 ) určit pro λ dle příloh E, nebo následujících vorců : φ 0,5 χ φ [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0,49 (,79 0,) +,79 ] + φ λ,49+ A f,49,79 0,,49 0, 750 5,5 7,5 0 cr, > b,rd χmin βa M Sd Prut spodního pasu v montážním stadiu vhoví na tlak. 4,89 k Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

18 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 8, celkem: 5... DIAGOÁLY... Prut D, D(), D, D(), D, D()... Provoní stav Sd Sd,D Sd,D() 40,7 k (tlak), 7,75 k (tah), Sd Sd,D Sd,D() avržen profil TR 0x5 (S5): A 50 mm ;i i 4, mm; Obr. -4 Průře prutů D, D(), D, D(), D, D() Posouení na tlak: Doporučená mení štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tlačené prut a pro statické atížení je λ 00 me. Štíhlost diagonál je pro největší délku diagonál λ 4, 07. Zatřídění průřeu d t 0 5 0,4 < 50 ε třída β,0 A.... Lcr, mm, Štíhlost při rovinném vbočení je pro vpěr kolmo k ose... L mm. Lcr, Lcr, E 0 0 λ λ λ 07 ; λ π π 9, 9 ; i i 4, f 5 poměrná štíhlost ( λ λ ) 07 9,9, 4 λ ; Hodnotu součinitele vpěrnosti χ min le pro křivku a ( pro trubk válcované a tepla, α 0, ) určit pro λ dle příloh E, nebo následujících vorců : φ 0,5 χ φ+ [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0, (,4 0,) +,4 ] φ λ,4+,4,4 0,57,4 b,rd χmin βa A f M 0, ,5 77,0 0 > Sd Prut diagonál vhoví na tlak. cr, 40,7 k Posouení na tah: Doporučená mení štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tažené prut a pro statické atížení je λ 400 me. Štíhlost diagonál je pro největší délku diagonál λ 4, 07. A f 50 5 Rd t,rd pl,rd 0, 0 > k M0,5 Sd 7,75 Prut diagonál v provoním stadiu vhoví na tah....4 VERTIKÁLY...4. Prut V, V(), V, V(), V Provoní stav,7 k (tlak), 7,8 k (tah), Sd Sd,V Sd,V() Sd Sd,V Sd,V() Zatížení pro montážní stav nebude rohodovat, protože všechn diagonál budou jednoho profilu. avržen profil TR 70x5 (S5): A 00 mm ;i i,0 mm; Obr. -5 Průře prutů V, V(), V, V(), V4 Posouení na tlak: Doporučená mení štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tlačené prut a pro statické atížení je λ 00 me. Štíhlost vertikál V (pro největší délku vertikál) je λ Zatřídění průřeu d t < 50 ε třída β,0 A. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

19 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 9, celkem: 5... L Štíhlost vertikál V při rovinném vbočení je pro vpěr kolmo k ose...l L cr, Lcr, 950 E 0 0 λ λ λ 84,8 ; λ π π 9, 9 ; i i f 5 poměrná štíhlost ( λ λ ) 84,8 9,9 0, 90 λ ; cr, cr, 950 mm, 950 mm. Hodnotu součinitele vpěrnosti χ min le pro křivku a ( pro trubk válcované a tepla, α 0, ) určit pro λ dle příloh E, nebo následujících vorců : φ 0,5 χ φ+ [ +α ( λ 0,) + λ ] 0,5 [ + 0, ( 0,90 0,) + 0,90 ] φ λ 0,98+ 0,98 0,9 0,7 0,98 b,rd χmin βa A f M 0,7 00 5,5 5, 0 > Sd Prut vertikál vhoví na tlak.,7 k Posouení na tah: Doporučená mení štíhlost dle [], Tabulka.0, pro tažené prut a pro statické atížení je λ 400 me. Štíhlost vertikál V (pro největší délku vertikál) je λ A f 00 5 Rd t,rd pl,rd 08,4 0 > k M0,5 Sd 7,8 Prut vertikál vhoví na tah... Přípoje posouení meního stavu únosnosti Protože vaník má mení roměr větší než jsou přepravní možnosti, nele jej vrobit v celku. Proto bude rodělený na dvě části. Rodělení na montážní celk je patrné Obr. -7. V dalším textu bude posouen poue uel horního pasu u montážního stku. Ostatní přípoje b mohl být řešené obdobně.... Dílenské přípoje... Přípoj v ulu mei prut H, V, D, H Přípoj V a H (H): Mei vertikálou a horním pásem bude tupý oboustranný neabroušený svar be úprav spojovaných ploch. Tento svar bude proveden poue konstrukčních důvodů jako těsnící. Mei vertikálou, diagonálou a stčníkovým plechem bude skupina oboustranných koutových svarů, a mm, l 0 mm, namáhaných tlakovou silou dle [], čl. C..5 o velikosti: Sd,S 00 Posudek svaru není proveden, svar evidentně vhoví. Sd,S 00 4,89 0,4 k. 00 Obr. - Detail dílenského stku V, D Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

20 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 0, celkem: 5 Přípoj D a H: Diagonála je připojena oboustranným tupým svarem a musí být připojena na extrémní osovou sílu, tn. na největší sílu v absolutní hodnotě (D40,4 k). Tato síla se roloží na složku kolmou a rovnoběžnou s podélnou osou svaru: 40,4 sin 7,85 4, k, Sd, Sd, 40,4 cos7,85,7 k. Obr. -7 Detail dílenského stku D a H Ponámka: Do složek sil Sd,, Sd, b měl být apočítaný i účinek od vertikál V. S tímto účinkem neblo uvažované, protože jeho velikost oproti síle v diagonále D je nepodstatná. Příčné normálové napětí ve svaru e složk 4, k : σ Sd, L t w + Sd, [ ],8 MPa [ ( 8 50) ] 4, 0 4, 0 ( 8 50) Sd, L t podélné normálové napětí e složk kde A w Sd,,7 0 Sd,7 k je σ 5, MPa, A 0, mm je plocha účinná na smk vniklá řeu - podélné smkové napětí e složk Sd,,7 0 Sd,7 k je τ 7,5 MPa L t 8 0, Av f 0 5 návrhová únosnost průřeu ve smku pro A Av je Vpl,Rd 7,8 0 M0,5 V Sd Sd,,7 0,04 0, pro rovinné namáhání pak platí dle [], čl...8 V V 7,7 pl,rd σ f σ x,ed d pl,rd σ + f,ed d σ f x,ed d σ f,ed σ ; σ,ed σ r, σ ; f d f M0 ; r, x,ed σ 5,,5,8, ,85 tupý svar vhoví na tah. d,0, do vorce bude doplněno 0,85; 5,,5,8, ,8 0 0,8 <, ,85 Posouení na tlakovou sílu,4 k není provedeno, svar evidentně vhoví. Přípoj stčníkového plechu pro diagonálu D k prutu H: w Stčníkový plech pro přípoj diagonál musí být připojen na extrém osové síl (D7,5 k tah; D40,7 k tlak). Tto síl se roloží na složku kolmou a rovnoběžnou s podélnou osou svaru: 7,5 sin, 9, k, Sd,,t Sd,,c Sd,,t Sd,,c Obr. -8 Detail dílenského stku stčníkový plech pro D 40,7 sin, 74,8 k, 7,5 cos, 4,8 k, 40,7 cos, 9, k. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

21 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5 Pro tahovou sílu: příčné normálové napětí ve svaru e složk 9, k : σ Sd, L t,t w + Sd,, t [ ] 7,4 MPa [ ( 90 4) ] 9, 0 9, 0 ( 90 4) Sd,,t L t w Sd,,t 4,8 0 podélné normálové napětí e složk Sd,, t 4,8 k je σ, MPa, A 4 kde A mm 90 8 je plocha účinná na smk vniklá řeu - Sd,,t 4,8 0 podélné smkové napětí e složk Sd,, t 4,8 k je τ, MPa L t 90 8 Av f 4 5 návrhová únosnost průřeu ve smku pro A Av je Vpl,Rd 750,8 0,5 V Sd σ f σ d V x,ed pl,rd V 4,8 750,8 0,0 0, pro rovinné namáhání pak platí σ + f Sd,,Ed d pl, Rd σ f x,ed d σ f,ed σ ; σ,ed σ r, σ ; f d f M0 ; r, x,ed σ,,5 7,4, ,85 tupý svar vhoví na tah Pro tlakovou sílu: příčné normálové napětí ve svaru e složk σ Sd, L t,c w + d w M0,0, do vorce bude doplněno 0,85;,,5 7,4, ,04 0 0,04 <, ,85 Sd,, c 74,8 k [ ] 8, MPa [ ( 90 4) ] 74,8 0 74,8 0 ( 90 4) Sd,,c L t w 90 8 Sd,,c 9, 0 podélné normálové napětí e složk Sd,, c 9, k je σ 8,7 MPa, A 4 kde A mm je plocha účinná na smk vniklá řeu - Sd,,c 9, 0,, c 9, k τ L tw 90 8 podélné smkové napětí e složk Sd je 5,4 MPa Av f 4 5 návrhová únosnost průřeu ve smku pro A Av je Vpl,Rd 750,8 0 M0,5 V Sd Sd,,c 9, 0, 0, pro rovinné namáhání pak platí V V 750,8 pl,rd σ f σ x,ed d pl,rd σ + f σ σ,ed d σ f σ x,ed d σ f ; f f,ed x,ed ;,Ed r, σ d M0 r, σ 8,7,5 5 8,,5 + 5,0 tupý svar vhoví na tlak. d 8,7,5 5,0, do vorce bude doplněno ;,0; 8,,5 0,0+ 0,8 0,04 0,5 <,0 5,0 Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

22 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5... Montážní přípoje Obr. -9 Detail montážního stku, horní pás... Přípoj horního pásu, prut H Při návrhu musí být vhodnocen jak montážní tak provoní stav, vžd včetně ohbového momentu, který vniká vlivem odstupňování, tn. měnou poloh těžištní os prutu. Excentricita je 7,8 mm. avrženo x M (5.): Provoní stav: Obr. -0 Detail montážního stku H H 4,7 0 (tlak), M H e 4,7 0 7,8,89 0 mm Podíl tahové síl do šroubu od momentu F e t,sd M e 7, ,5 0 Celková síla ve šroubu FSd Ft,Sd + FSd,H 5,5 4,7 7,7 k výslednicí je tlak, tn. šroub v provoním stavu plní poue stabiliační funkci a vhoví. Montážní stav: H 9,58 0 (tah), Me H e 9,58 0 7,8 0, 0 mm ; Účinek posouvající síl V Sd A B 77 bude anedbaný. Podíl tahové síl do šroubu od momentu F Celková síla ve šroubu F Ft,Sd + FSd,H t,sd M e 9,58 +, Sd 7 0, 0,8 k 7, 0 b d 4 Vliv páčení dle [] (7.7a): t 4, 4, e 4, mm > t( 0 mm) je nutné a 4 uvážit vliv páčení a výšit návrhovou tahovou sílu ve šroubu součinitelem te t 4, 0 p + 0, ,005, d Celková síla ve šroubu FSd Ft,Sd p,8,,9 k < F t, Rd 48,7 k šroub v montážním stavu vhoví. Ponámka: Z posudku montážního stku v montážním stavu je řejmé, že umístění montážního stku do místa odstupňování průřeu bude klást neobvklé nárok na dimene montážního stku. Vlivem působícího ohbového momentu při nespecifikovaném působu montáže je nutné použít šroub většího průměru, než je nutné pro provoní stav. Jak je řejmé, pokud b se volil takový postup a působ montáže, ab nedošlo k tahovým silám v horním pasu, pak b montážní stk mohl být podstatně subtilnější. Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

23 Hala - projekt Pracovní kopie strana:, celkem: 5... Přípoj diagonál D Při návrhu musí být opět vhodnocen jak montážní tak provoní stav. Obr. - Detail přípoje D avrženo 4x M (5.): Provoní stav: D F 40,7 0 F V,Rd V,Sd 0, f ub Mb A 0, , 0,45 e p fub 500 α min ; ; ; min ; ; ; min d d 4 f 0 0 u ,5 α fu d t,5 0,7 0 8 Fb,Rd 5, 0,45 Mb 4 min(f,rd;fb,rd ) 4 min(4,;5,),4 k > FV, Sd V 40,7 k šroub v provoním stavu vhoví Montážní stav: D F,9 0 < min(f ;F ) 4 min(4,;5,),4 k V,Sd šroub v montážním stavu vhoví 4 V,Rd b, Rd ( 0,7;0,9;,9; ) 0,7..4 Mení stav použitelnosti Kriteriem je vhodnocení deformace (průhbu vaníku) a porovnání s charakteristickou hodnotou. Průhb vaníku od charakteristického atížení nesmí překročit hodnotu L 50 ropětí vaníku. δ L mm. max Průhb se počítá pro nejnepřínivější kombinaci charakteristických atížení (součinitele atížení se uvažují hodnotou ã f,0 ). V běžných případech průhb vanice (vaníku) bepečně vhoví a můžeme deformaci počítat přibližně s vužitím Steinerov vět. Při přibližném výpočtu deformace pomocí Steinerov vět le postupovat tak, že: vanice (vaník) je nahraena statickým schématem prostého nosníku, atíženého nejnepřínivější kombinací atížení (pro jednodušení le uvažovat, že touto kombinací bude poue spojité rovnoměrné atížení po celé délce vanice) do vorce pro deformaci prostého nosníku, atíženého spojitým rovnoměrný atížením po celé 4 5 gk L délce nosníku ve tvaru ä le dosadit a 84 E I,náhr g charakteristickou hodnotu spojitého rovnoměrného atížení od nejnepřínivější kombinace v /mm, L délku nosníku, tn. ropon vanice v mm, E modul pružnosti oceli v MPa, I,náhr moment setrvačnosti průřeu nosníku v mm 4. Tento moment setrvačnosti le určit pro průře složený poue horního a dolního pasu vanice. Při výpočtu poloh těžišťové os le bepečně dosaovat minimální vdálenost těžišť horního a dolního pasu. I,náhr ~ [ A ( h ) + I ] 750 ( 800 ) Průhb vaníku v provoním stavu ( + 0,008 0 ), 0 mm 4 5 gk L 5, δ 7, mm < δ 5 9 max L / 50 7 mm 84 E I 84, 0, 0 vaník vhoví.,náhr Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

24 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 4, celkem: 5 Je-li však výška vanice malá nebo atížení vanice mimořádně velké, je nutno posoudit průhb přesnější metodou. Výpočet průhbu pak le provést na ákladě vět o vájemnosti virtuálních prací, n Si Si Li podle vtahu δ, kde E A S i Si L i A i E n i i jsou osové síl působící v jednotlivých prutech od charakteristického atížení (pro nejnepřínivější kombinaci atížení), osové síl od jednotkové síl působící uprostřed ropětí vaníku - počítáme svislý průhb středního stčníku, teoretické délk jednotlivých prutů příhradové soustav, průřeové ploch prutů, modul pružnosti oceli (E0 000 MPa), počet všech prutů příhradové soustav. Výsledná podmínka, která musí být splněna je splněna, pokud bude platit δ δ L Konstrukční řešení uložení vaníku max Vaník musí být uložen u horního krajního stčníku kloubově na obou sloupech (u os řad A i B). a Obr. - je uložení vaníku na sloup řešené pomocí úložné patk. Toto řešení připouští natočení v rovině vaníku, tn. uložení plní funkci kloubového uložení. Svislá složka reakce vaníku se přenáší vaníku do sloupu úložnou patkou. Vodorovná složka reakce vaníku se přenáší vaníku do sloupu a naopak (e sloupu do vaníku) v místě úložného stčníku pomocí arážek přivařených pod úložný plech patk. Použité šroub pak budou přenášet svislou tahovou sílu v montážním stavu. Obr. - Uložení vaníku na sloup Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

25 Hala - projekt Pracovní kopie strana: 5, celkem: 5.4 Výka položek Výka položek, uvedený dále, je pracovaný v rosahu obvkle požadovaném v projektu provedení stavb, jak je popsáno v [5] a upřesněno v [7]. V dodavatelské dokumentaci (tn. ve výrobní a montážní dokumentaci) je výka položek naprosto detailní, tn. že se de již neobjevuje položka especifikovaný materiál. V projektu provedení stavb se pod touto položkou uvažuje např. s nepřesností vkáaných roměrů nebo se spojovacím materiálem (svar, šroub) atd. Jednotlivé dílce se vkreslují podle ásad uvedených v [5]. Tabulka - Výka položek pro vaník V Položka Počet kusů v dílci Počet kusů celkem Průře Délka [mm] Jednotková hmotnost [kg/m; kg/m] Hmotnost pro jeden vaník [kg] Jakost mat. Ponámk VAZÍK 4 L0x0x 504 8,47 9, S 5 Horní pás 4 L40x40x ,4 4, S 5 Horní pás L40x40x ,4 8, S 5 Dolní pás 4 4 L80x80x , 48, S 5 Dolní pás 5 4 TR0/5 499,9 8, S 5 D 4 TR0/5,9 87,4 S 5 D 7 4 TR0/5,9 87,4 S 5 D 8 4 TR70/ ,00, S 5 V 9 4 TR70/5 00 8,00, S 5 V 0 TR70/5 50 8,00,0 S 5 V4 Meisoučet 8, especifikovaný ~ % 8,0 materiál Celkem 45, 8,4 kg/bm vaníku Ponámk: Pon. ) Vlastní tíha vaníku může být nní upřesněná na ákladě nalosti profilů, jak je uvedeno v příkladu výkau materiálu Pon. ) Odhad vlastní tíh (,40 k/bm včetně tužidel) není nutné upravovat, měna velikosti účinků nebude podstatná. SEZAM POUŽITÉ LITERATURY [] Melcher, Straka KOVOVÉ KOSTRUKCE, Konstrukce průmslových budov, Vsoké učení technické v Brně, fakulta stavební, 977 STL [] ČS 7 005:988 ZATÍŽEÍ STAVEBÍCH KOSTRUKCÍ [] ČS 7 40:998 AVRHOVÁÍ OCELOVÝCH KOSTRUKCÍ, včetně: měna Z: červenec 00; měna Z: květen 00 [4] ČS P EV 99--:994 AVRHOVÁÍ OCELOVÝCH KOSTRUKCÍ Část.: Obecná pravidla a pravidla pro poemní stavb [5] ČS 0 48:987 VÝKRESY KOVOVÝCH KOSTRUKCÍ [] Fuchs, Rec, Šefl Statické hodnot kovových válcovaných průřeů, STL 984 [7] ČS 0 5:997 Technické výkres. Senam položek (ČS ISO 757) Soubor: C:\Vut-Fast\Příprav\C-740\Hala\Pracovní\VAZÍKY-V-0.doc Zpracoval: Ing. Miloslav Veselka Datum tisku: 4. února 00 Kontroloval:

KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY

KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNÍKY VYSOKÉ UČEÍ TECHICKÉ V BRĚ FAKULTA STAVEBÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí 7 Brno, Veveří 95 Tel./Fax : 05 494 5 KOVOVÉ KOSTRUKCE Konstrukce průmyslových budov STŘEŠÍ KOSTRUKCE - VAZÍKY Brno 00 Hala

Více

KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNICE

KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ KONSTRUKCE - VAZNICE VYSOKÉ UČEÍ TECHICKÉ V BRĚ FAKUA STAVEBÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí 7 Brno, Veveří 95 Tel./Fax : 05 494 5 KOVOVÉ KOSTRUKCE Konstrukce průmslových budov STŘEŠÍ KOSTRUKCE - VAZICE Brno 00 Hala

Více

5 SLOUPY. Obr. 5.1 Průřezy ocelových sloupů. PŘÍKLAD V.1 Ocelový sloup

5 SLOUPY. Obr. 5.1 Průřezy ocelových sloupů. PŘÍKLAD V.1 Ocelový sloup SLOUPY. Obecné ponámk Sloup jsou hlavními svislými nosnými element a přenášejí atížení vodorovných konstrukčních prvků do ákladové konstrukce. Modulové uspořádání načně ávisí na unkci objektu a jeho dispoičním

Více

5. Ohýbané nosníky Únosnost ve smyku, momentová únosnost, klopení, MSP, hospodárný nosník.

5. Ohýbané nosníky Únosnost ve smyku, momentová únosnost, klopení, MSP, hospodárný nosník. 5. Ohýbané nosník Únosnost ve smku, momentová únosnost, klopení, P, hospodárný nosník. Únosnost ve smku stojina pásnice poue pro válcované V d h t w Posouení na smk: V pružně: τ = ( τ pl, Rd) I V V t w

Více

SLOUP NAMÁHANÝ TLAKEM A OHYBEM

SLOUP NAMÁHANÝ TLAKEM A OHYBEM SOUP NAMÁHANÝ TAKEM A OHYBEM Posuďte únosnost centrick tlačeného sloupu délk 50 m profil HEA 4 ocel S 55 00 00. Schéma podepření a atížení je vidět na následujícím obráku: M 0 M N N N 5m 5m schéma pro

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ KOVOVÉ KONSTRUKCE I MODUL BO04-MO2 STŘEŠNÍ KONSTRUKCE

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ KOVOVÉ KONSTRUKCE I MODUL BO04-MO2 STŘEŠNÍ KONSTRUKCE VYSOKÉ UČEÍ TECHICKÉ V BRĚ FAKULTA STAVEBÍ KOVOVÉ KOSTRUKCE I MODUL BO04-MO STŘEŠÍ KOSTRUKCE STUDIJÍ OPORY PRO STUDIJÍ PROGRAMY S KOMBIOVAOU FORMOU STUDIA Kovové konstrukce I BO04-MO Střešní konstrukce

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ VYPRACOVAL: Ing. MARTIN HORÁČEK, Ph.D. AKADEMICKÝ ROK: 2018/2019 Obsah Dispoziční řešení... - 3 - Příhradová vaznice... - 4 - Příhradový vazník... - 6 - Spoje

Více

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ

ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ 7. cvičení ZÁKLADNÍ PŘÍPADY NAMÁHÁNÍ V této kapitole se probírají výpočty únosnosti průřezů (neboli posouzení prvků na prostou pevnost). K porušení materiálu v tlačených částech průřezu dochází: mezní

Více

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup

Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Šroubovaný přípoj konzoly na sloup Připojení konzoly IPE 180 na sloup HEA 220 je realizováno šroubovým spojem přes čelní desku. Sloup má v místě přípoje vyztuženou stojinu plechy tloušťky 10mm. Pro sloup

Více

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil

1.3.1 Výpočet vnitřních sil a reakcí pro nejnepříznivější kombinaci sil OHYB NOSNÍKU - SVAŘOVANÝ PROFIL TVARU Ι SE ŠTÍHLOU STĚNOU (Posouzení podle ČSN 0-8) Poznámka: Dále psaný text je lze rozlišit podle tpu písma. Tpem písma Times Ne Roman normální nebo tučné jsou psané poznámk,

Více

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

PŘÍKLAD VÝPOČTU RÁMU PODLE ČSN EN

PŘÍKLAD VÝPOČTU RÁMU PODLE ČSN EN PŘÍKLAD VÝPOČTU RÁU PODLE ČS E 99-- Jaub Dolejš*), Zdeně Sool**).Zadání avrhněte sloup plnostěnného dvouloubového rámu, jehož roměr jsou patrné obráu. Horní pásnice příčle je po celé délce ajištěna proti

Více

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí

Příklad č.1. BO002 Prvky kovových konstrukcí Příklad č.1 Posuďte šroubový přípoj ocelového táhla ke styčníkovému plechu. Táhlo je namáháno osovou silou N Ed = 900 kn. Šrouby M20 5.6 d = mm d 0 = mm f ub = MPa f yb = MPa A s = mm 2 Střihová rovina

Více

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice

studentská kopie 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice 3. Vaznice - tenkostěnná 3.1 Vnitřní (mezilehlá) vaznice Vaznice bude přenášet pouze zatížení působící kolmo k rovině střechy. Přenos zatížení působícího rovnoběžně se střešní rovinou bude popsán v poslední

Více

KURZ BO02 KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA

KURZ BO02 KOVOVÉ KONSTRUKCE. Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA KURZ BO0 KOVOVÉ KONSTRUKCE Konstrukce průmyslových budov STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA Brno 007 KURZ BO0 Pracovní kopie strana:, celkem: OBSAH ZTUŽIDLA...5. STŘEŠNÍ ZTUŽIDLA...6.. PŘÍČNÉ (VĚTROVÉ) ZTUŽIDLO V ROVINĚ

Více

Téma 7 Smyková napětí v ohýbaných nosnících

Téma 7 Smyková napětí v ohýbaných nosnících Pružnost a plasticita,.ročník bakalářského studia Téma 7 Smková napětí v ohýbaných nosnících Základní vtah a předpoklad řešení Výpočet smkového napětí vbraných průřeů Dimenování nosníků namáhaných na smk

Více

Diplomová práce OBSAH:

Diplomová práce OBSAH: OBSAH: Obsah 1 1. Zadání....2 2. Varianty řešení..3 2.1. Varianta 1..3 2.2. Varianta 2..4 2.3. Varianta 3..5 2.4. Vyhodnocení variant.6 2.4.1. Kritéria hodnocení...6 2.4.2. Výsledek hodnocení.7 3. Popis

Více

4. Tažené a tlačené pruty, stabilita prutů Tažené pruty, tlačené pruty, stabilita prutů.

4. Tažené a tlačené pruty, stabilita prutů Tažené pruty, tlačené pruty, stabilita prutů. 4. Tažné a tlačné prut, stabilita prutů Tažné prut, tlačné prut, stabilita prutů. Tah Ed 3 -pružnéřšní Posouní pro všchn tříd: Únosnost t,rd : pro noslabnou plochu t,rd pl, Rd A f /γ M0 pro oslabnou plochu

Více

SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ 2. cvičení SPOJE OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ Na spojování prvků ocelových konstrukcí se obvykle používají spoje šroubové (bez předpětí), spoje třecí a spoje svarové. Šroubové spoje Základní pojmy. Návrh spojovacího

Více

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr.

Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. . cvičení Klopení nosníků Klopením rozumíme ztrátu stability při ohybu, při které dojde k vybočení prutu z roviny jeho prvotního ohybu (viz obr.). Obr. Ilustrace klopení Obr. Ohýbaný prut a tvar jeho ztráty

Více

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ BO0 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ PODKLADY DO CVIČENÍ Obsah NORMY PRO NAVRHOVÁNÍ OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ... KONVENCE ZNAČENÍ OS PRUTŮ... 3 KONSTRUKČNÍ OCEL... 3 DÍLČÍ SOUČINITEL SPOLEHLIVOSTI MATERIÁLU... 3 KATEGORIE

Více

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB

KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 6. cvičení KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB Klasifikace konstrukčních prvků Uvádíme klasifikaci konstrukčních prvků podle idealizace jejich statického působení. Začneme nejprve obecným rozdělením, a to podle

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí Obsah přednášek 2 Stabilita stěn, nosníky třídy 4. Tenkostěnné za studena tvarované profily. Spřažené ocelobetonové spojité

Více

příklad 16 - Draft verze pajcu VUT FAST KDK Pešek 2016

příklad 16 - Draft verze pajcu VUT FAST KDK Pešek 2016 příklad - Drat vere pajcu VUT FAST KDK Pešek 0 VZPĚR SOŽEÉHO PRUTU A KŘÍŽOVÉHO PRUTU ZE DVOU ÚHEÍKŮ Vpočítejte návrhovou vpěrnou únosnost prutu délk 84 milimetrů kloubově uloženého na obou koncí pro všen

Více

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami.

Roznášení svěrné síly z hlav, resp. matic šroubů je zajištěno podložkami. 4. cvičení Třecí spoje Princip třecích spojů. Návrh spojovacího prvku V třecím spoji se smyková síla F v přenáší třením F s mezi styčnými plochami spojovaných prvků, které musí být vhodně upraveny a vzájemně

Více

Normálová napětí v prutech namáhaných na ohyb

Normálová napětí v prutech namáhaných na ohyb Pružnost a plasticita, 2.ročník kombinovaného studia Normálová napětí v prutech namáhaných na ohb Základní vtah a předpoklad řešení Výpočet normálového napětí Dimenování nosníků namáhaných na ohb Složené

Více

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku

PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku FAST VUT v Brně PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ Ústav kovových a dřevěných konstrukcí Studijní skupina: B2VS7S Akademický rok: 2017 2018 Posluchač:... n =... PŘÍKLAD č. 1 Třecí styk ohýbaného nosníku Je dán

Více

Řešený příklad: Prostě uložený a příčně nedržený nosník

Řešený příklad: Prostě uložený a příčně nedržený nosník Dokument č. SX001a-CZ-EU Strana 1 8 Eurokód Připravil Alain Bureau Datum prosinec 004 Zkontroloval Yvan Galéa Datum prosinec 004 Řešený příklad: Prostě uložený a příčně nedržený Tento příklad se týká detailního

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVENÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES SPORTOVNÍ HALA EXHIBITION

Více

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod.

Teorie prostého smyku se v technické praxi používá k výpočtu styků, jako jsou nýty, šrouby, svorníky, hřeby, svary apod. Výpočet spojovacích prostředků a spojů (Prostý smyk) Průřez je namáhán na prostý smyk: působí-li na něj vnější síly, jejichž účinek lze ekvivalentně nahradit jedinou posouvající silou T v rovině průřezu

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance)

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Princip spolehlivosti v mezních stavech. Obsah přednášky. Návrhová únosnost R d (design resistance) Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K34OK 4 kredity ( + ), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B 63. Úvod,

Více

Řešený příklad: Kloubově uložený sloup s průřezem H nebo z pravoúhlé trubky

Řešený příklad: Kloubově uložený sloup s průřezem H nebo z pravoúhlé trubky VÝPOČET Dokument č. SX004a-CZ-EU Strana 4 áev Eurokód E 993-- Připravil Matthias Oppe Datum červen005 Zkontroloval Christian Müller Datum červen 005 V tomto příkladu se vpočítává vpěrná únosnost kloubově

Více

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky 5. Návrh a posouzení sloupu např. válcovaný průřez HEB: 5.1. Výpočet osové síly N Ed zatížení stálá a proměnná působící na sloup v přízemí (tj. stropy všech příslušných

Více

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017

Posouzení trapézového plechu - VUT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 2017 Posouzení trapézového plechu - UT FAST KDK Ondřej Pešek Draft 017 POSOUENÍ TAPÉOÉHO PLECHU SLOUŽÍCÍHO JAKO TACENÉ BEDNĚNÍ Úkolem je posoudit trapézový plech typu SŽ 11 001 v mezním stavu únosnosti a mezním

Více

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů

Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Vzpěrná pevnost skutečného prutu. Obsah přednášky. Únosnost tlačeného prutu. Výsledky zkoušek tlačených prutů Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Pro. Ing. František ald, CSc., místnost B 632

Více

BO002 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

BO002 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ BO PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani tpem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah NORMY PRO NAVRHOVÁNÍ

Více

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( )

Program předmětu YMVB. 1. Modelování konstrukcí ( ) 2. Lokální modelování ( ) Program předmětu YMVB 1. Modelování konstrukcí (17.2.2012) 1.1 Globální a lokální modelování stavebních konstrukcí Globální modely pro konstrukce jako celek, lokální modely pro návrh výztuže detailů a

Více

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování:

Ve výrobě ocelových konstrukcí se uplatňují následující druhy svařování: 5. cvičení Svarové spoje Obecně o svařování Svařování je technologický proces spojování kovů podmíněného vznikem meziatomových vazeb, a to za působení tepla nebo tepla a tlaku s případným použitím přídavného

Více

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO004 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani typem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah VNITŘNÍ SÍLY PRÍHRADOVÉ

Více

FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Nosná konstrukce jízdárny. Technická zpráva

FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Nosná konstrukce jízdárny. Technická zpráva FAST VUT Brno BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Nosná konstrukce jízdárny Technická zpráva Brno 2012 Obsah 1. Zadání... 3 2. Dispozice... 4 2.1. Půdorys jízdárny... 4 2.2. Uspořádání ochozu... 4 3. Varianty řešení... 5

Více

IVC Nošovice sportoviště II etapa Cvičná ocelová věž pro hasičský záchranný zbor STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÉ POSOUZENÍ

IVC Nošovice sportoviště II etapa Cvičná ocelová věž pro hasičský záchranný zbor STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÉ POSOUZENÍ IVC Nošovice sportoviště II etapa Cvičná ocelová věž pro hasičský áchranný bor 36-8/13 STAVEBNĚ KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ TECHNICKÁ ZPRÁVA A STATICKÉ POSOUZENÍ vpracoval: ing. Robin Kulhánek kontroloval: ing.

Více

Šroubované spoje namáhané smykem Šroubované spoje namáhané tahem Třecí spoje (spoje s VP šrouby) Vůle a rozteče. Vliv páčení

Šroubované spoje namáhané smykem Šroubované spoje namáhané tahem Třecí spoje (spoje s VP šrouby) Vůle a rozteče. Vliv páčení Šroubové spoje Šroubované spoje namáhané smykem Šroubované spoje namáhané tahem Třecí spoje (spoje s VP šrouby) Vůle a rozteče Vliv páčení 1 Kategorie šroubových spojů Spoje namáhané smykem A: spoje namáhané

Více

Řešený příklad: Šroubový přípoj taženého úhelníku ztužidla ke styčníkovému plechu

Řešený příklad: Šroubový přípoj taženého úhelníku ztužidla ke styčníkovému plechu Dokument: SX34a-CZ-EU Strana z 8 Řešený příklad: Šroubový přípoj taženého úhelníku ztužidla ke Příklad ukazuje posouzení šroubového přípoje taženého úhelníku ztužidla ke, který je přivařen ke stojině sloupu.

Více

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil

Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Okruhy problémů k teoretické části zkoušky Téma 1: Základní pojmy Stavební statiky a soustavy sil Souřadný systém, v rovině i prostoru Síla bodová: vektorová veličina (kluzný, vázaný vektor - využití),

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk,

Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška. Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Prvky betonových konstrukcí BL01 6 přednáška Dimenzování průřezů namáhaných posouvající silou prvky se smykovou výztuží, Podélný smyk, Způsoby porušení prvků se smykovou výztuží Smyková výztuž přispívá

Více

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

BO02 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ BO0 PRVKY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani tpem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah NORMY PRO NAVRHOVÁNÍ

Více

Ocelové konstrukce 3 Upraveno pro ročník 2011/2012

Ocelové konstrukce 3 Upraveno pro ročník 2011/2012 Ocelové konstrukce 3 Upraveno pro ročník 011/01 Prof. Josef acháček B63 PP pro řádné posluchače je na webu 1. týden: tabilita nosníku a ohbu.. týden: tabilita stěn. 3. týden: Tenkostěnné a studena tvarované

Více

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM

NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM NÁVRH VÝZTUŽE ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S MALÝM OTVOREM Předmět: Vypracoval: Modelování a vyztužování betonových konstrukcí ČVUT v Praze, Fakulta stavební Katedra betonových a zděných konstrukcí Thákurova

Více

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní

při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní při postupném zatěžování opět rozlišujeme tři stádia (viz ohyb): stádium I prvek není porušen ohybovými ani smykovými trhlinami řešení jako homogenní prvek, stádium II dříve vznikají trhliny ohybové a

Více

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky

GlobalFloor. Cofrastra 40 Statické tabulky GlobalFloor. Cofrastra 4 Statické tabulky Cofrastra 4. Statické tabulky Cofrastra 4 žebrovaný profil pro kompozitní stropy Tloušťka stropní desky až cm Použití Profilovaný plech Cofrastra 4 je určen pro

Více

Název Řešený příklad: Pružná analýza jednolodní rámové konstrukce

Název Řešený příklad: Pružná analýza jednolodní rámové konstrukce Dokument: SX09a-Z-EU Strana 8 Řešený příklad: Pružná analýa jednolodní rámové Je navržena jednolodní rámová vrobená válcovaných profilů podle E 993--. Příklad ahrnuje pružnou analýu podle teorie prvního

Více

BO04 KOVOVÉ KONSTRUKCE I

BO04 KOVOVÉ KONSTRUKCE I BO04 KOVOVÉ KONSTRUKCE I PODKLADY DO CVIČENÍ Tento materiál slouží výhradně jako pomůcka do cvičení a v žádném případě objemem ani typem informací nenahrazuje náplň přednášek. Obsah VNITŘNÍ SÍLY PRÍHRADOVÉ

Více

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE

TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE 1 TENKOSTĚNNÉ A SPŘAŽENÉ KONSTRUKCE Michal Jandera Obsah přednášek 1. Stabilita stěn, nosníky třídy 4.. Tenkostěnné za studena tvarované profily: Výroba, chování průřezů, chování prutů. 3. Tenkostěnné

Více

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu)

Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Statický výpočet střešního nosníku (oprava špatného návrhu) Obsah 1 Obsah statického výpočtu... 3 2 Popis výpočtu... 3 3 Materiály... 3 4 Podklady... 4 5 Výpočet střešního nosníku... 4 5.1 Schéma nosníku

Více

Desky. Petr Kabele. Pružnost a pevnost 132PRPE Přednášky. Deska/stěna/skořepina, desky základní předpoklady, proměnné a rovnice

Desky. Petr Kabele. Pružnost a pevnost 132PRPE Přednášky. Deska/stěna/skořepina, desky základní předpoklady, proměnné a rovnice Pružnost a pevnost 13PRPE Přednášk Desk Deska/stěna/skořepina, desk ákladní předpoklad, proměnné a rovnice Petr Kabele České vsoké učení technické v Prae Fakulta stavební Úvod Přemístění, deformaci a napjatost

Více

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce

Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Dřevěné a ocelové konstrukce 12. Ocelové nosníky Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky

Obsah. Opakování. Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE. Kontaktní přípoje. Opakování Dělení hal Zatížení. Návrh prostorově tuhé konstrukce Prvky Sylabus přednášek OCELOVÉ KONSTRUKCE Studijní program: STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ pro bakalářské studium Kód předmětu: K134OK1 4 kredity (2 + 2), zápočet, zkouška Prof. Ing. František Wald, CSc., místnost B

Více

Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením

Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením Dokument č. SX003a-CZ-EU Strana 1 z 8 Eurokód :200 Řešený příklad: Prostě uložený nosník s mezilehlým příčným podepřením Tento příklad podrobně popisuje posouzení prostého nosníku s rovnoměrným zatížením.

Více

Pružnost a pevnost. 2. přednáška, 10. října 2016

Pružnost a pevnost. 2. přednáška, 10. října 2016 Pružnost a pevnost 2. přednáška, 10. října 2016 Prut namáhaný jednoduchým ohybem: rovnoměrně ohýbaný prut nerovnoměrně ohýbaný prut příklad výpočet napětí a ohybu vliv teplotních měn příklad nerovnoměrné

Více

6.1 Shrnutí základních poznatků

6.1 Shrnutí základních poznatků 6.1 Shrnutí ákladních ponatků Prostorová a rovinná napjatost Prostorová napjatost v libovolném bodě tělesa je v pravoúhlé soustavě souřadnic obecně popsána 9 složkami napětí, které le uspořádat do matice

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: NÁVRH VYZTUŽENÍ ŽELEZOBETONOVÉHO VAZNÍKU S VELKÝM OTVOREM Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce

Více

Rovinná napjatost a Mohrova kružnice

Rovinná napjatost a Mohrova kružnice Rovinná napjatost a ohrova kružnice Dvojosý stav napjatosti - ukák anačení orientace napětí v rovině x Na obr. vlevo dole jsou vnačen složk napětí. Kladná orientace napětí x a je v případě, že vektor směřují

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Řešený příklad: Pružný návrh jednolodní rámové konstrukce ze svařovaných profilů

Řešený příklad: Pružný návrh jednolodní rámové konstrukce ze svařovaných profilů Dokument: SX00a-Z-EU Strana 7 áev Eurokód Vpracoval Arnaud Lemaire Datum duben 006 Kontroloval Alain Bureau Datum duben 006 Je navržena jednolodní rámová konstrukce vrobená e svařovaných proilů podle.

Více

studentská kopie 7. Hala návrh sloupu

studentská kopie 7. Hala návrh sloupu 7. Hala návrh sloupu Va s vetnutými sloup a louově připojenými vaní představují stati neurčitou soustavu. Při výpočtu le použít ja jednodušený, ta i podroný model, terý osahuje všehn prut vaníu i sloupu.

Více

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra

Prostorová tuhost. Nosná soustava. podsystém stabilizační. podsystém gravitační. stropy, sloupy s patkami, základy. (železobetonové), jádra Prostorová tuhost Nosná soustava podsystém gravitační přenáší zatížení vyplývající z působení gravitačních sil stropy, sloupy s patkami, základy podsystém stabilizační ztužidla, zavětrování, rámové vazby,

Více

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu.

3. Tenkostěnné za studena tvarované OK Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. 3. Tenkostěnné za studena tvarované O Výroba, zvláštnosti návrhu, základní případy namáhání, spoje, přístup podle Eurokódu. Tloušťka plechu 0,45-15 mm (ČSN EN 1993-1-3, 2007) Profily: otevřené uzavřené

Více

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI

VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI VYZTUŽOVÁNÍ PORUCHOVÝCH OBLASTÍ ŽELEZOBETONOVÉ KONSTRUKCE: RÁMOVÝ ROH S OSAMĚLÝM BŘEMENEM V JEHO BLÍZKOSTI Projekt: Dílčí část: Vypracoval: Vyztužování poruchových oblastí železobetonové konstrukce Návrh

Více

Smyková napětí v ohýbaných nosnících

Smyková napětí v ohýbaných nosnících Pružnost a plasticita, 2.ročník kominovaného studia Smková napětí v ohýaných nosnících Základní vtah a předpoklad řešení ýpočet smkového napětí odélníkového průřeu Dimenování nosníků namáhaných na smk

Více

* Modelování (zjednodušení a popis) tvaru konstrukce. pruty

* Modelování (zjednodušení a popis) tvaru konstrukce. pruty 2. VNITŘNÍ SÍLY PRUTU 2.1 Úvod * Jak konstrukce přenáší atížení do vaeb/podpor? Jak jsou prvky konstrukce namáhány? * Modelování (jednodušení a popis) tvaru konstrukce. pruty 1 Prut: konstrukční prvek,

Více

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016

Rámové konstrukce Tlačené a rámové konstrukce Vladimír Žďára, FSV ČVUT Praha 2016 Rámové konstrukce Obsah princip působení a vlastnosti rámové konstrukce statická a tvarová řešení optimalizace tvaru rámu zachycení vodorovných sil stabilita rámu prostorová tuhost Uspořádání a prvky rámové

Více

Konstrukce haly schéma nosné kce. Prostorové schéma nosné konstrukce haly

Konstrukce haly schéma nosné kce. Prostorové schéma nosné konstrukce haly Konstrukce haly schéma nosné kce Prostorové schéma nosné konstrukce haly Konstrukce haly rozvržení nosné kce Zadání Jednopodlažní jednolodní ocelová hala, zadáno je rozpětí, počet polí se vzdáleností sloupů,

Více

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu

Průvodní zpráva ke statickému výpočtu Průvodní zpráva ke statickému výpočtu V následujícím statickém výpočtu jsou navrženy a posouzeny nosné prvky ocelové konstrukce zesílení části stávající stropní konstrukce v 1.a 2. NP objektu ředitelství

Více

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky

Statický výpočet postup ve cvičení. 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky Statický výpočet postup ve cvičení 5. Návrh a posouzení sloupu vzpěrné délky Statický výpočet postup ve cvičení 5. Návrh a posouzení sloupu např. válcovaný průřez HEB: 5.1. Výpočet osové síly N Ed [stálé

Více

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí

Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Vybrané okruhy znalostí z předmětů stavební mechanika, pružnost a pevnost důležité i pro studium předmětů KP3C a KP5A - navrhování nosných konstrukcí Skládání a rozklad sil Skládání a rozklad sil v rovině

Více

Řešený příklad: Návrh ocelového za studena tvarovaného sloupku stěny v tlaku a ohybu

Řešený příklad: Návrh ocelového za studena tvarovaného sloupku stěny v tlaku a ohybu VÝPOČEÍ LS Dokuent: SX07a-Z-EU Strana 9 áev Řešený příklad: ávrh ocelového a studena tvarovaného sloupku stěn v tlaku a ohbu Eurokód E 99--, E 99-- Vpracovali V. Ungureanu,. Ru Datu leden 00 Kontroloval

Více

1 Použité značky a symboly

1 Použité značky a symboly 1 Použité značky a symboly A průřezová plocha stěny nebo pilíře A b úložná plocha soustředěného zatížení (osamělého břemene) A ef účinná průřezová plocha stěny (pilíře) A s průřezová plocha výztuže A s,req

Více

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3)

Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Jednotný programový dokument pro cíl 3 regionu (NUTS2) hl. m. Praha (JPD3) Projekt DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ V OBLASTI NAVRHOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ PODLE EVROPSKÝCH NOREM Projekt je spolufinancován

Více

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Úvodní příklad Dílec: Hala se zavětrováním

Telefon: Zakázka: Ocelové konstrukce Položka: Úvodní příklad Dílec: Hala se zavětrováním RIB Software SE BEST V18.0 Build-Nr. 24072018 Typ: Ocelový sloup Soubor: Ztužený sloup se změnou profilu.besx Informace o projektu Zakázka Popis Položka Dílec Ocelové konstrukce Ztužený sloup se skokem

Více

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků

Modulová osnova. systém os, určující polohu hlavních nosných prvků Modulová osnova systém os, určující polohu hlavních nosných prvků čtvercová, obdélníková, (trojúhelníková, lichoběžníková, kosodélná) pravidelná osnova - opakovatelnost dílů, detailů, automatizace při

Více

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02)

Betonové a zděné konstrukce 2 (133BK02) Podklad k příkladu S ve cvičení předmětu Zpracoval: Ing. Petr Bílý, březen 2015 Návrh rozměrů Rozměry desky a trámu navrhneme podle empirických vztahů vhodných pro danou konstrukci, ověříme vhodnost návrhu

Více

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny. Ing. Milan Pilgr, Ph.D. DŘEVĚNÉ KONSTR.

Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny. Ing. Milan Pilgr, Ph.D. DŘEVĚNÉ KONSTR. Spoje se styčníkovými deskami s prolisovanými trny JMÉNO PŘEDMĚT Ing. Milan Pilgr, Ph.D. DŘEVĚNÉ KONSTR. TŘÍDA 3. ročník ROK 28 Bibliografická citace: PILGR, M. Dřevěné konstrukce. Spoje se styčníkovými

Více

1/7. Úkol č. 9 - Pružnost a pevnost A, zimní semestr 2011/2012

1/7. Úkol č. 9 - Pružnost a pevnost A, zimní semestr 2011/2012 Úkol č. 9 - Pružnost a pevnost A, zimní semestr 2011/2012 Úkol řešte ve skupince 2-3 studentů. Den narození zvolte dle jednoho člena skupiny. Řešení odevzdejte svému cvičícímu. Na symetrické prosté krokevní

Více

Řešený příklad: Vzpěrná únosnost kloubově uloženého prutu s mezilehlými podporami

Řešený příklad: Vzpěrná únosnost kloubově uloženého prutu s mezilehlými podporami 3,0 VÝPOČET Dokument č. SX00a-CZ-EU Strana 4 áev Řešený příklad: Vpěrná únosnost kloubově uloženého prutu s meilehlými podporami Eurokód Připravil Matthias Oppe Datum červen 00 Zkontroloval Christian Müller

Více

Přednáška 09. Smyk za ohybu

Přednáška 09. Smyk za ohybu Přednáška 09 Smk a ohbu Vnitřní síl na nosníku ve vtahu k napětí Smkové napětí pro obdélníkový průře Smkové napětí pro obecný průře Smkové ochabnutí Svar, šroub, spřahovací trn Příklad Copright (c) 2011

Více

VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 ŽB rámové mosty

VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 ŽB rámové mosty Technická univerzita Ostrava 1 VÝSTAVBA MOSTŮ (2018 / 2019) M. Rosmanit B 304 miroslav.rosmanit@vsb.cz Charakteristika a oblast použití - vzniká zmonolitněním konstrukce deskového nebo trámového mostu

Více

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti.

Stěnové nosníky. Obr. 1 Stěnové nosníky - průběh σ x podle teorie lineární pružnosti. Stěnové nosníky Stěnový nosník je plošný rovinný prvek uložený na podporách tak, že prvek je namáhán v jeho rovině. Porovnáme-li chování nosníků o výškách h = 0,25 l a h = l, při uvažování lineárně pružného

Více

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák

Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák Atic, s.r.o. a Ing. arch. Libor Žák Riegrova, 62 00 Brno Sdružení tel. 2 286, 60 323 6 email: zak.apk@arch.cz Investor : Stavba : Objekt : Jihomoravský kraj Brno, Žerotínovo nám. 3/, PSČ 60 82 KOMPETENČNÍ

Více

Statické tabulky profilů Z, C a Σ

Statické tabulky profilů Z, C a Σ Statické tabulky profilů Z, C a Σ www.satjam.cz STATICKÉ TABULKY PROFILŮ Z, C A OBSAH PROFIL PRODUKCE..................................................................................... 3 Profi ly Z,

Více

Statika 2. Smyk za ohybu a prostý smyk. Miroslav Vokáč 12. listopadu ČVUT v Praze, Fakulta architektury.

Statika 2. Smyk za ohybu a prostý smyk. Miroslav Vokáč 12. listopadu ČVUT v Praze, Fakulta architektury. 4. přednáška a prostý smyk Miroslav Vokáč miroslav.vokac@cvut.c ČVUT v Prae, Fakulta architektury 12. listopadu 2018 Věta o vájemnosti tečných napětí x B τ x (B) x B τ x (B) Věta o vájemnosti tečných napětí:

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 7 přednáška Zásady vyztužování - podélná výztuž - smyková výztuž Vyztužování bet. prvků desky - obecné zásady - pásové a lokální zatížení - úpravy kolem otvorů trámové

Více

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí

4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4 Halové objekty a zastřešení na velká rozpětí 4.1 Statické systémy Tab. 4.1 Statické systémy podle namáhání Namáhání hlavního nosného systému Prostorové uspořádání Statický systém Schéma Charakteristické

Více

Ing. Ivan Blažek www.ib-projekt.cz NÁVRHY A PROJEKTY STAVEB

Ing. Ivan Blažek www.ib-projekt.cz NÁVRHY A PROJEKTY STAVEB 1 Obsah: 1. statické posouzení dřevěného krovu osazeného na ocelové vaznice 1.01 schema konstrukce 1.02 určení zatížení na krokve 1.03 zatížení kleštin (zatížení od 7.NP) 1.04 vnitřní síly - krokev, kleština,

Více

Rozlítávací voliéra. Statická část. Technická zpráva + Statický výpočet

Rozlítávací voliéra. Statická část. Technická zpráva + Statický výpočet Stupeň dokumentace: DPS S-KON s.r.o. statika stavebních konstrukcí Ing.Vladimír ČERNOHORSKÝ Podnádražní 12/910 190 00 Praha 9 - Vysočany tel. 236 160 959 akázkové číslo: 12084-01 Datum revize: prosinec

Více

Návrh zdiva podle Eurokódu v AxisVM X5. Modul MD1

Návrh zdiva podle Eurokódu v AxisVM X5. Modul MD1 Návrh zdiva podle Eurokódu v AxisVM X5 Modul MD1 Schopnosti modulu MD1 Modul nabízí jedinečnou příležitost posoudit stěny ze zdiva podle Eurokódu. Současný a budoucí vývoj: Nevyztužené zdivo, na které

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ 02 STATICKÝ VÝPOČET

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ 02 STATICKÝ VÝPOČET VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES 02 STATICKÝ VÝPOČET

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICAL REPORT

TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICAL REPORT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV KOVOVÝCH A DŘEVĚNÝCH KONSTRUKCÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF METAL AND TIMBER STRUCTURES TECHNICKÁ ZPRÁVA

Více

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška

Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Prvky betonových konstrukcí BL01 3. přednáška Mezní stavy únosnosti - zásady výpočtu, předpoklady řešení. Navrhování ohýbaných železobetonových prvků - modelování, chování a způsob porušení. Dimenzování

Více

Normálová napětí při ohybu - opakování

Normálová napětí při ohybu - opakování Normálová napětí při ohbu - opakování x ohýbaný nosník: σ x τ x Průřeová charakteristika pro normálová napětí a ohbu je moment setrvačnosti nebo něj odvoený modul průřeu x - / /= Ed W m + σ x napětí normálové

Více

Výstavba nového objektu ZPS na LKKV. Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS)

Výstavba nového objektu ZPS na LKKV. Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS) Výstavba nového objektu ZPS na LKKV Investor:LETIŠTĚ KARLOVY VARY,s.r.o. K letišti 132, 360 01 Karlovy Vary stupeň dokumentace ( DPS) D.1.2 - STAVEBNĚ KONSTRUČKNÍ ŘEŠENÍ Statický posudek a technická zpráva

Více