ŠKOLNÍ ČASOPS. Vánoční speciál. prosinec 2012

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŠKOLNÍ ČASOPS. Vánoční speciál. prosinec 2012"

Transkript

1 ŠKOLNÍ ČASOPS Vánoční speciál prosinec 2012

2 1. OBSAH: Stars - Kabát - Flo Rida - Selena Gomez Extra - Styl- nejnovější módní trendy pro všechny - Astro- co tě čeká a nemine - Testy - Vánoční speciál - Strašidelné příběhy - Vtipy Life - Rozhovory

3 STARS Členové skupiny Kabát jsou: Josef Vojtek (zpěv) Tomáš Krulich (kytara) Milan Špalek (baskytara, zpěv) Radek Hurvajs Hurčík (bicí) Ota Váňa (kytara) Životopis: Skupina Kabát byla založena v Teplicích v roce První deska: Z počátku skupina fungovala pouze v Teplicích a okolí, jako lokální rocková kapela. Zlomovým bodem pro další vývoj byl rok 1991, kdy vyšla první řadová deska s názvem "Má jí motorovou" a v zápětí "Živě". Na základě kladného ohlasu, podepsala skupina exklusivní smlouvu s vydavatelstvím Monitor/EMI ČR Platinové období: Nejúspěšnějším nosičem do "bestofky" bylo "Colorado", kterého se prodalo bez mála kusů. V roce 2002 oslavila skupina Kabát 10 let od vydání prvního alba. K této příležitosti vydala výběrové dvojalbum Suma Sumárum, které vyšlo v listopadu 2001, a již po měsíci prodeje bylo platinové. 7. října 2003 Skupina Kabát vyrazila na dlouho očekávané "Tour 2003", které bylo předzvěstí vycházejícího alba "DOLE V DOLE". 2.

4 Flo Rida Tramar Dillard se narodil asi 16. prosinec 1979 v Carol City na Floridě. Tramar je spíše známý jako Flo Rida, je americký zpěvák a rapper. Proslavil ho jeho 5x platinový hit Low, který nazpíval se zpěvákem a rapperem T-Painem z jeho plánovaného debutu Mail on Sunday a soundtracku k filmu Step Up 2. Přesné datum jeho narození je nejasné, ale vychází se z 16. prosince Vyrůstal se svou svobodnou matkou a sedmi sestrami. Jako dítě vystupoval v gospelovém kostelním sboru. Jako náctiletý spolupracoval s lokální hip-hopovou skupinou 2 Live Crew. Po získaných zkušenostech založil vlastní skupinu Groundhoogz. Po absolvování střední školy studoval 2 roky obchodní management na University of Nevada v Las Vegas. Poté přestoupil na katolickou Barry University v Miami, kde však vydržel jen 2 měsíce. Po návratu domů se naplno začal věnovat své hudební kariéře. V roce 2006 získal smlouvu u nezávislého labelu Poe Boy Entertainment. Jeho prvním singlem je píseň Birthday, kterou zpíval s Rickem Rossem. 3. Roku 2007 hostoval na albu DJ Khaleda We the Best. Po roce vydal druhé album nazvané R.O.O.T.S., kterého se prodalo jen o něco málo méně, než předchozího alba Low. Album uváděl 4x platinový hit Right Round, který nazpíval se zpěvačkou Kesha a úspěšný singl Sugar, který nazpíval se zpěvákem Wynterem Gordonem. V roce 2010 oznámil, že jeho příští album ponese název Only One Flo a jedná se o dvoj-album. První část alba Only 1 Flo, jehož první část byla plánována na 30. listopad 2010, tu uvedl úspěšný singl Club Can't Handle Me ve spolupráci s Davidem Guettou. Druhá část The Only 1 Flo Rida, část druhá měla být vydána až roku 2011 a tato část byla více rapovou. Album Only 1 Flo, část první propadlo v prodeji, když se ho v USA prodalo jen jedenáct tisíc kusů. Roku 2012 bylo plánované album, po vydání velmi úspěšných singlů "Good Feeling" a "Wild Ones", přejmenováno na Wild Ones, bylo vydáno v červenci 2012.

5 4. Selena Marie Gomez se narodila 22. července Selena je americká herečka a zpěvačka, která je známá pro svou roli Alex Russo v seriálu Kouzelníci z Waverly, který 2x vyhrál Cenu Emmy. Následně také hrála v televizních filmech A zase jedna popelka!, Kouzelníci z Waverly Film, a Program pro ochranu princezen. Ztvárnila také hlavní roli v divadelním filmu Ramona a Beezus. Její kariéra se rozšířila i do hudebního průmyslu, Gomezová je zpěvačka a zakladatelka popové kapely Selena Gomez & The Scene, která vydala již tři zlatě certifikovaná alba, Kiss & Tell, A Year Without Rain a When the Sun Goes Down, které vynesli tři platinově certifikované skladby, Naturally, Who Says a Love You Like a Love Song. Gomezová také přispěla k soundtrackům k filmům a seriálům Zvonilka, A zase jedna popelka!, Kouzelníci z Waverly a Na parket po podepsání smlouvy s Hollywood Records. Momentálně má i svou vlastní modní značku, která se jmenuje Dream Out Loud, která se prodává v obchodech K-Markt v USA. Selena se narodila ve městě Grand Prairie ve státě Texas, bývalé divadelní herečce Amandě "Mandy" Teefeyové (rozené Cornettové) a Richardovi Joelovi Gomezovi. Její otec je mexického původu a její matka má italské kořeny. Její rodiče se rozvedli, když jí bylo pět let, Selena je jedináček. V roce 2006 se její matka vdala za Briana Teefeyho. Byla pojmenována po texasko-mexické zpěvačce Seleně, která zemřela tři roky předtím, než se Selena narodila. V rozhovoru s časopisem People v roce 2009, Selena uvedla, že její zájem o herectví se začal projevovat, když sledovala svou matku při zkouškách a hraní v divadle. V roce 2010, při natáčení filmu Monte Carlo, Selena Gomezová úspěšně odmaturovala.

6 STYLE HOT HOT HOT Taylor Swift (22) Tak tyhle šaty jsou nádherné. Osobně si myslíme, že se musí líbit snad každému a Taylor neuvěřitelně sluší. Lady Gaga (26) Typická Lady Gaga. Šaty se k ní velmi hodí a mají jedinečný styl. Cody Simpson (15) 5. Černou a bílou se nikdy nic nepokazí a navíc Codymu moc sluší.

7 Získáte zajímavou příležitost v podobě dlouhodobé investice. Jedná se o risk, avšak zároveň je to pro vás a vaše ego velká výzva. Zvažte všechna pro a proti a snažte se minimalizovat riziko. Přesto si uvědomte, že jisté šance nedostanete dvakrát. ASTRO Zklamání vám dočasně přidělá vrásky na čele, v dlouhodobé perspektivě však vaše srdce posílí. Získáte energii, elán a odhodlání, jaké jste potřebovali. Nenecháte si v žádném případě otrávit nadcházející svátky. Naopak, skvěle si je užijete. 6. Podaří se vám splnit jistý slib. Moc dobře si uvědomujete, že závazky se mají plnit, a také nechcete, aby o vás vaši blízcí smýšleli jako o nespolehlivých flákačích. Přestože vám to dá práci a budete muset vynaložit dost sil, nakonec slib dodržíte. Kdosi vám svěří informaci, která se vám bude zanedlouho velmi dobře hodit. Mějte proto uši nastražené a paměť v pozoru. Můžete totiž získat velkou vzácnost, jejíž zúročení se bohatě vyplatí. Jen nezapomeňte na jisté morální hodnoty. Buďte féroví! Přítel se vám svěří se svým trápením. Záleží jen na vás, jak s informací naložíte, avšak snažte se zachovat takt a jednejte především citlivě. Nikdy nevíte, kdy se i vy ocitnete v nouzi a pak se vám pomocná ruka bude taktéž hodit. Buďte empatičtí. Máte sklon k unáhleným činům, které by vám mohly značně znepříjemnit letošní svátky. Raději proto počítejte do deseti, než se rozhodnete k nevratnému kroku. S trochou uvážlivosti a rozumu se však vyvarujete veškerých škobrtnutí! Neočekávané návštěvy vás často vyvedou z míry, tentokrát však půjde o příjemné překvapení! Milá návštěva bude o to radostnější, že jste dotyčné už nějakou dobu neviděli. Zapomeňte proto na dokonalé pohoštění a užijte si improvizovaně milé setkání. Jak se říká, kdo šetří, má za tři. I vám se spořivost bohatě vyplatí! Za našetřené peníze pořídíte spoustu krásných dárků, aniž byste se finančně zruinovali. Prozíravost a smysl pro plánování se vám budou hodit nejen o Vánocích, ale i v novém roce. Jako kutilové se perfektně osvědčíte! Povede se vám spravit i to, o čem byste si nemysleli, že je vůbec možné. Naštěstí jde s nadšením všechno lépe. Jen pozor na přehnaná zdravotní rizika. Zbytečně nehazardujte, přecenění vlastních sil se nevyplácí. Přátelé budou obdivovat váš zápal pro učení a energii, kterou jste ochotni do něho vložit. Vy však moc dobře víte, že jen tvrdá dřina přináší vytoužené výsledky. Těch se také na konci týdne dočkáte. Nadšení bude veliké, takže rozhodně máte co slavit! Pro chyby druhých budete mít pochopení. Moc dobře si uvědomujete, že každý je omylný a že ani vy nejste dokonalí. Díky tomu se vyhnete veškerým negativním emocím a výbuchům. Místo toho budete své blízké podporovat a dodáte jim potřebnou energii. Pomůžete známému, který se nachází ve finanční tísni. Před Vánoci se budete řídit heslem o pomáhání bližnímu svému. Přesto si dejte pozor, ať se vám vaše dobročinnost nakonec nevymstí. Pečlivě si ošetřete, aby se vám půjčené peníze včas vrátily.

8 TESTY Jak moc jsi clever? VLK 1. Cholerik reaguje a) prudce b) zpomaleně c) zmateně 2. Kdo slaví svátek na Štědrý den? LIGHT a) Ježíšek b) Adam a Eva c) Santa Claus 3. Praha je označována za a) hlavu Evropy b) pupek Evropy c) srdce Evropy 4. Jaká je zkratka Spojených států amerických? a) USA b) SSA c) ASS 5. Jak se jmenuje nejvyšší hora světa? a) Mont Blanc b) Mount Everest c) Mount Highest 6. Jak se řekne anglicky jablko? a) pear b) addle c) apple 7. Jaké číslo dresu má hokejista Jaromír Jágr? 7. a) 68 b) 69 c) 71

9 8. a) had MEDIUM b) ještěrka HEAVY c) pták 8. Jaký hlodavce na světě Která z těchto šelem Jak se jmenuje největší je největší? váží nejvíce? poušť na světě? a) Gobi b) Sahara c) Karakum a) křeček b) kapybara c) nutrie 9. Kdy začíná jaro? a) 21. března b) 23. dubna c) 20. března 10. V jakém roce skončila 2. světová válka? a) 1845 b) 1885 c) Jaká je chemická značka vápníku? a) Ca b) Va c) V 12. Jaké je hlavní město Švýcarska? a) Bern b) Berlín c) Brno 13. Slepýš je a) had b) ještěrka c) pták 14. Jak se jmenuje největší poušť na světě? a) Gobi b) Sahara c) Karakum a) medvěd lední b) tygr usurijský c) medvěd hnědý kodiak 16. Jakému státu patří ostrov Mallorca? a) Španělsku b) Německu c) Nikomu, je to samostatný stát. 17. Kdo byl první prezident České republiky? a) T. G. Masaryk b) Václav Havel c) Gustav Husák 18. Kdo namaloval obraz Slunečnice? a) Alfons Mucha b) Pablo Picasso c) Vincent van Gogh 19. Jak se odborně řekne podnebí? a) vzduch b) nebe c) klima 20. Kdo je autorem románu Vojna a mír? a) A.S. Puškin b) F. M. Dostojevskij c) L. N. Tolstoj 21. Co je to erytrocyt? a) červená krvinka b) bílá krvinka c) krevní plazma VÝSLEDKY Spočítej si body! Za každou správnou odpověď u otázek č. 1 až 7 si připiš 1 bod, u otázek č. 8 až 14 pak 2 body a otázky č. 15 až 21 jsou za 3 body bodů NATVRDLO No co ti budeme povídat, sám/sama víš, že tvoje všeobecné znalosti nejsou žádná sláva. Zamysli se nad sebou a zkus při hodině alespoň půl hodinky učitele poslouchat uvidíš, že se nezlepší jen tvoje známky, ale i ty sám/ sama ze sebe budeš mít lepší pocit bodů ZLATÁ STŘEDNÍ CESTA Nepatříš mezi nejlepší žáky ve škole, ale na to, abys úspěšně prolezl/a, ti to bohatě stačí. Do školy se ale nechodí jenom z povinnosti. Zkus dávat pozor i na hodinách, které tě moc nebaví, a příští rok to v tomhle testu dotáhneš až na chytrolína! bodů CHYTROLÍN Paráda! Právě jsi dokázal/a, že máš přehled o všem, co se kolem tebe děje. Pokud takhle budeš pokračovat, čeká tě skvělá budoucnost. S takovýmhle rozhledem totiž můžeš dělat všechno, co budeš chtít! LIGHT MEDIUM HEAVY 1 A 8 B 15 C 2 B 9 A 16 A 3 C 10 C 17 B 4 A 11 A 18 C 5 B 12 A 19 C 6 C 13 B 20 C 7 A 14 B 21 A

10 Vánoční speciál VÁNOČNÍ HRA Když nevíš odpověď, tak zůstaň tam, kde jsi a čekej na další kolo. Kdy slavíme v ČR Vánoce? Jeď o jedno pole zpět Proč slavíme Vánoce? Házej ještě jednou Jaké znáš české koledy? Kolik králů přišlo k Ježíškovi? Kdy má svátek Mikuláš? Co to je advent? Co jedí na Vánoce v Anglii? Jeď o 3 pole zpět Jak uděláš sněhuláka? Jednou nehraješ! Jaké figurky musí být v Betlému? Co to je půlnoční? Jak vypadá Ježíšek? Co jíme o Vánocích? Kam se dává šupina z kapra? Jak poznáme, že přišel Ježíšek? Jak se jmenovali Ježíškovi rodiče? Kdo pomáhá Mikulášovi? Kolik dnů má prosinec? Kdo má svátek poslední den v roce? Jak slavíme příchod Nového roku? Jaká si dáš do Nového roku předsevzetí?

11 Jmelí Jednou z vánočních rostlin je jmelí. Lidé si jeho zelené, postříbřené či pozlacené snítky nejčastěji připevňují na lustr, případně nad dveře. Zřejmě proto, že pod zavěšeným jmelím má muž právo políbit jakoukoli dívku či ženu. Nebo proto, že kdo se pod jmelím políbí, druhému se zalíbí a jejich láska bude po způsobu jmelí věčně zelená. Každopádně darované jmelí nosí štěstí, a tak se při vánočních návštěvách hodí s sebou snítku přinést. Vánoční zvyky Rozkrojené jablíčko Zlaté prasátko Při zmínce o zlatém prasátku si v dnešní době snad každý vybaví malou holčičku v jedné známé reklamě a její: "Ne, ne já nemusím, já už ho vidím... ". Jedná se o tradici, kdy se tvrdí, že pokud vydržíte celý Štědrý den se postit, tak večer se vám pak zjeví zlaté prasátko, které vám zaručí hojnost a dobrou úrodu na celý příští rok. Zřejmě proto, že zajišťování úrody už nebývá nejvyšší prioritou našich domácností, tak se také málokomu podaří zahlédnout stín zlatého prasátka, jak běží po stěně či stropu místnosti. Po štědrovečerní večeři si každý může rozkrojit jablko, napříč, tedy kolmo na stopku. Kdo ve svém jablku nalezne pěticípou hvězdičku ze zdravých jadérek, může být spokojen. V příštím roce ho čeká zdraví a štěstí. Pokud je jádřinec červavý, lze se nadít nemoci. A když místo pěticípé hvězdičky jsou jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozí nejhorší. Osudu lze napomoci výběrem zdravého, velkého jablka. Podobnou informaci jako jablka podle tradice ukrývají i vlašské ořechy. Kdo ve čtyřech nalezne zdravá jádra, bude sám zdravý celý rok. Skořápkové lodičky Poetický zvyk, který upoutá (nejen) každé dítě, je pouštění lodiček z ořechových skořápek. Několik vlašských ořechů se rozpůlí a do vyprázdněných polovin skořápek se připevní maličká svíčka - nejsnáze pomocí nakapaného vosku. Ořechová lodička se zapálenou svíčkou se vypustí do větší nádoby s vodou. Její plavba předznamenává životní dráhu toho, kdo ji vyslal. Když vydrží dlouho svítit, čeká majitele život dlouhý a šťastný. Jestliže se lodička pustí na volnou vodu, dotyčný se vydá na cesty, drží-li se při břehu, zůstane doma. 10. Štědrovečerní magie Nikdy jindy se v českých domácnostech tolik nečaruje, jako právě na Štědrý večer. Přes den nesmíte zametat a vynášet z domu odpadky a smetí, protože byste si vynesli štěstí. Při samotné večeři počet strávníků musí být vždy sudý, pokud není, dává se talíř navíc pro nečekaného hosta. Pod talíř se dávají rybí šupinky, které si pak každý dá do své peněženky a ty zajistí dostatek financí na celý příští rok. A také se nesmí zapomenout, že se od svátečního stolu nesmí vstávat a odcházet až do skončení večeře. Protože kdo to udělá, ten se už "příštích Vánoc nedožije". Lití olova Na přípravu náročnější, zato významově bohatší je staročeský zvyk lití olova. Nad plamenem či na kamnech se roztaví kousek olova, které se posléze najednou vylije do nádoby s vodou. Podle tvaru, do kterého olovo ve vodě ztuhne, přítomní usuzují, co dotyčného čeká. Svobodné dívky se v něm snaží rozeznat tvář či monogram toho, kdo je jim určen. Výsledný tvar olova je také možné číst jako odpověď na předem položenou otázku. Házení střevíce Na Štědrý den se svobodné dívky mohou svého osudu zeptat, čeká-li je v příštím roce svatba. Dívka hází střevícem přes hlavu. Jestliže dopadne patou ke dveřím, zůstane i nadále doma. Pokud ale bota zamíří špičkou ze dveří ven, čekají dotyčnou vdavky a odchod od rodičů.

12 STRAŠIDELNÉ Děsivý výkřik PŘÍBĚHY Byla jsem letos na táboře a jednou v noci jsem měla s kamarádkou Kristýnou noční hlídku. Nejdřív to bylo v pořádku, dívali jsme na hvězdy, seděli na lavičce v jídelně a povídali si. Najednou vylezla kamarádka Bára ze stanu, že potřebuje na latrínu. Já jsem říkala, že nepůjdu a že na ně počkám. Kristýna teda šla s Bárou sama. Dívala jsem se na hvězdy a v tom jsem zaslechla strašně silné strašidelné dýchání, které se ozývalo z lesa. Vzala jsem baterku a chtěla jsem tam posvítit, ale ta baterka mi najednou nesvítila. Tak jsem byla úplně po tmě a čekala jsem na holky. Potom jsem najednou uslyšela křik a vytí psů. Strašně jsem se bála a asi jsem z toho omdlela, protože mě probudila Kristýna a říkala, že jsem se strašně klepala. Ptala jsem se jí a Báry, jestli taky slyšely ten křik, ale prý nic neslyšely. Nikomu jsem to neříkala, protože by mi neuvěřily. Možná to byla iluze, ale já jsem se hrozně bála a od té doby nemám ráda noční hlídky. "To bylo naposled..." Já a moje dvě kamarádky jsme měli svolení, že u nás můžeme přespat, jelikož jeli rodiče večer pryč a nechtěli mě nechat doma samotnou. Řekli jsme si, že toho využijeme a budeme si přes telefon dělat z lidí srandu. To jsme ale neměli dělat. Měli jsme záchvaty smíchu, než se stalo tohle. Zavolaly jsme a zvedl to nějaký chlap, když jsme si z něj začali dělat legraci, rozeřval se a pak to položil. Nic jsme si z toho nedělali a šli si lehnout. Po hodině zazvonil zvonek od vchodových dveří. Denisa je nejodvážnější, tak se odhodlaně zvedla a šla zvednout sluchátko. Řekla,,Haló" a tam se ozvalo:,,to bylo naposled. Jdu nahoru," byl to ten samý hlas jako v telefonu. Denisa za námi běžela do postele a my jsme ani nedýchali. Vtom se otevřeli dveře a v nich stáli moji rodiče. Vše jsme jim vyprávěli a ti nám řekli, že to byl asi duch jednoho zesnulého pána z domu, do kterého se všichni naváželi. Od té doby si všech lidí vážíme a už takové věci neděláme. 11. Duchové v autě Jeli jsme jako každý rok na vodu s kamarádkami a s rodiči. Rodiče spali v chatkách a my s holkami ve velkém autě. Před spaním jsme se rozhodly vyvolávat ducha Kaspra. Pořád jsme říkaly: Jestli jsi tady duchu Kaspre, tak napiš na okna USA! Nic se ale pořád nedělo. Byla tam s námi i jedna pětiletá holka a najednou se jí začalo chtít na záchod, tak šla za auto. Kamarádka Bára jí chtěla vystrašit, tak ze srandy napsala na jedno okno USA! Pak přišla ta holka a ani se moc nelekla. Zkusily jsme teda znova vyvolat toho ducha a v tom jsme zjistily, že na jednom okně je U na druhém S a na třetím A. Vůbec jsme to nechápaly, ale hrozně jsme se báli a už nikdy duchy vyvolávat nebudeme. Pokud máte i vy nějaký strašidelný příběh, o který se s námi chcete podělit, kontaktujte nás na našem u. Zdroj: BRAVO

13 VTIPY Tři blondýnky zůstanou samy na ostrově. Neví, co si počít, a tak tam tak sedí a sedí. V tom se jim zjeví víla a říká, že každé splní jedno přání. Tak první blondýnka říká, že by chtěla být chytřejší, aby se odtamtud nějak dostala. Rázem jí ztmavnou vlasy, je z ní brunetka a ta neváhá, vrhne se do vody a z ostrova odplave. Druhá blondýnka si přeje být chytřejší, než ta první. Stane se z ní černovláska, ta najde pár ostrých škeblí a s jejich pomocí nařeže rákos a vyrobí si člun, na kterém odpluje. Třetí chce být ještě chytřejší, než druhá. Najednou se z ní stane muž a odejde po mostě. Dva kamarádi si povídají v autobuse. Jeden říká tomu druhému vtip: "Víš, co mají blondýny v hlavě?" "Ne, nevím." - "Vakuum!" - "Ha ha ha..." Nato se otočí blondýnka sedící na sedadle před nimi: "No, vždycky lepší něco než nic!" Blondýnka a brunetka vypadnou z letadla. Která dopadne první? Brunetka, protože blondýnka se musí ptát na cestu. Doktor připravuje pacienta na složitou operaci a říká: "Víte, co se stane, když vám amputujeme ucho?" On nato: "To asi přestanu slyšet." Doktor zas: "A víte, co se stane, když vám amputuji obě uši?" Pacient: "To asi přestanu vidět." Doktor: "A proč vidět?" On:"Protože mi spadnou brejle." Dva lovci mají hrozný hlad a tak si uloví člověka. Jenže se jim zdá moc hubený. Napíchnou ho tedy na rošt a okolo položí na kameny brambory, aby měli přílohu. Jeden říká: "Ty s ním pomalu otáčej, já jdu do lesa na dříví." Jde na dříví, a když se vrátí, vidí, jak kolega značně rychle otáčí člověkem. "Prosím tě, proč s ním tak rychle točíš, vždyť se neopeče!" "Když on nám žere ty brambory." 12. Blondýnka jede po silnici a poslouchá rádio. Hlasatel vypráví vtipy o blondýnkách, až to tuhle blondýnku tak vytočilo, že rádio vypnula. O chvilku později jela kolem kukuřičného pole a viděla tam blondýnku, jak vesluje v člunu. Zastavila, vyklonila se z okýnka a křičí: "Ty slepice! Přesně takové jako ty způsobují, že se nám lidé smějí. Kdybych uměla plavat, dala bych ti co proto!"

14 13. ROZHOVORY REDAKCE: Kdyby si měl jedno přání co by to bylo? JIRKA: Mít víc přání REDAKCE: Na jakou školu chceš jít? JIRKA: Na Střední průmyslovou školu strojnickou v Olomouci REDAKCE: Co jsi chtěl dělat jako malý...? JIRKA: Jako malý jsem chtěl jezdit s hovnocucem REDAKCE: Co si dostal na Vánoce? JIRKA: Televizi REDAKCE: Jaké lidi na škole řadíš mezi své nejoblíbenější.? JIRKA: Mišana Králika REDAKCE: Jaký film máš nejraději? JIRKA: Nejraději mám Prci prci prcičky REDAKCE: Co by si změnil na škole..? JIRKA: Obložení, abych si neroztrhával trička o hřebíky..

15 Redakce: Nela Vydrželová a Kamila Piterková Kontakty: skolni.casopis.namest@seznam.cz

Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce

Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce NEWS FOR YOU AND YOUR FAMILY DECEMBER 2017 ZPRÁVY PRO VÁS I VAŠE BLÍZKÉ Prosinec 2017 Prosinec v Bumble Bee byl kouzelný. Začátkem měsíce December has been a magical month here at Bumble Bee. During this

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9.

Cool school. Bezva škola NAŠI REDAKTOŘI. Aktuální dění a šéfredaktorka. o pí uč. Polášková. Studijní okénko. o Tereza Hrošová (9. NAŠI REDAKTOŘI Aktuální dění a šéfredaktorka o pí uč. Polášková Cool school Prosinec / 3 Bezva škola Studijní okénko o Tereza Hrošová (9.A) Sport o Martin Zikl (6.C) o Roman Prax (6.C) Módní policie o

Více

KABÁT. Žánry Hard rock Pop rock Thrash metal Rock'n'roll Hospodský rock

KABÁT. Žánry Hard rock Pop rock Thrash metal Rock'n'roll Hospodský rock - 1 - Kabát je česká rocková kapela ze severočeských Teplic, existuje již od roku 1983. Za svou 22-letou kariéru skupina prodala přes 1 000 000 kopií svých alb. Roku 2003 získávají svého prvního Zlatého

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

Oprava chybné prezentace

Oprava chybné prezentace Oprava chybné prezentace Úkol: Opravte chyby ve vytvořené prezentaci. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Oprava chybné prezentace Žáci sami pracují na jednotlivých

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 484 Vánoční zvyky Autor: Irena Paulová,Mgr Použití: 2.ročník Datum vypracování: 9. 12. 2012 Datum pilotáže: 11. 12. 2012 Metodika: Pomocí obrázků a s využitím zkušeností dětí z rodiny

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

Prosinec 2015 ORONGONG

Prosinec 2015 ORONGONG Prosinec 2015 ORONGONG Co má Housenka na srdci Zdravím všechny čtenáře, minulý měsíc jsme se věnovali zvelebení klubovny a nácviku akademie. Zvelebení klubovny už se alespoň nějak povedlo, jen se, prosím,

Více

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel.

Jediné dovolené, o kterých vážně chci něco slyšet, jsou ty, co se NEPOVEDLY. To mi potom aspoň není líto, oč jsem přišel. PROSINEC Neděle Když vám někdo vypravuje o své dovolené, nejhorší je, že se musíte tvářit, jako byste měli radost S NÍM. Nikdo totiž nestojí o to, poslouchat vyprávění o zábavě, kterou sám NEZAŽIL. ZíV

Více

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark

ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark ŠKOLNÍ ČASOPIS Prosinec 2017 Vánoční speciál vánoční přání, koledy, zvyky a tradice a Jarmark Vánoční zvyky a tradice V dospělosti na mnoho vytoužených hraček, které jsme jako děti dostaly pod stromeček,

Více

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi!

Soused konečně otevřel dveře a řekl, aby byl zticha a nebudil mu děti: Dám ti třeba i dva chleby, jen rychle zase jdi! JEŽÍŠ UČITEL Když začal Ježíš kázat, učil lidi, co mají dělat, aby byli dobří, a aby jim za to Pán Bůh žehnal. Říkal lidem: Máte v nebi dobrého Otce. Mějte ho rádi a takto se k němu modlete: Otče náš,

Více

Dnes vám představím pandu červenou, ježuru a osmáka.

Dnes vám představím pandu červenou, ježuru a osmáka. Dnes vám představím pandu červenou, ježuru a osmáka. Panda červená Délka těla pandy červené je 50 až 60 cm, délka ocasu 30 až 50 cm a dosahuje hmotnosti okolo 3 až 4,5 kg. Dožívá se až 14 let. Má dlouhou,

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla

na jeho límci. Mnohokrát jsem vynesla Jednoho dne na jeho límci. tento malý hmyz ven, měl učitel narozeniny. Ti lidé se zase předem domluvili: Co kdybychom vyhlásili soutěž o nejlepší oblečení jako dárek na učitelovy narozeniny? Musely ho

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Školní Časopis Smajlík

Školní Časopis Smajlík Školní Časopis Smajlík 5. r. Speciální vánoční díl 2017/2018 2 Obsah Omalovánka Tipy do kina Křížovky Vánoční rozdíly Vánoční tradice Otázky na vánoční pohádky Pro chytré hlavy Vánoční výrobek Vystřihovánka

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2018

ZVONEČEK VÁNOCE 2018 ZVONEČEK VÁNOCE 2018 Zimní akce PROSINEC 5. 12. mikulášská nadílka v MŠ dopoledne 6. 12. penzion vystoupení pěvecký sbor SLUNÍČKO 7. 12. v 10,00 hod. Den otevřených dveří SŠ, předškolní třídy polytechnická

Více

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018

ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH. 2. pololetí 2018 ZŠ Praha 3, Cimburkova 18/600 ALMANACH 2. pololetí 2018 V čem jsme všichni stejní a v čem se lišíme? Odkud pocházíme? Různé kultury ve společnosti Vzájemná tolerance V čem jsme všichni stejní a v čem se

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA

I. FOTOAPARÁT, PSÍ JÍDLO, NAKLADAČ, KAMION, PRAČKA V pátek 3. 12. 2010 chodili u nás na škole čerti. Čerti se první hodinu učili a druhou se začali chystat. Nejdřív šli do třetí a čtvrté třídy. Chlapci i děvčata řekli pěkné básničky, ale někteří se opravdu

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let)

JAOS. povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) JAOS povídka na pokračování pro kroužek robotiky (pro děti 8 12 let) Kapitola I. Jak to začalo a jak to u nás vypadá? Proč zrovna já? Koukej, ať už jsi zpátky v regenerační komoře! řekl nějaký hlas, když

Více

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Co nás čeká v červnu a o prázdninách? 4.6. Oddílovka 5.-7.6. Pleskoty v Českém Ráji (závěrečný turnaj ve víceboji)

Více

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky.

Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Přílohy Obrázek č. 1 Konstantin Jireček, český bulharista. Zdroj: RYCHLÍK, Jan. Dějiny Bulharska. Obrázek č. 2 Ukázka z tvorby Jana Václava (Ivana) Mrkvičky. Zdroj: Иван Мърквичка [online]. Dostupné z

Více

2. číslo Listopad-prosinec Autoři: Jan Hrabina. Vánoční speciál. Ondřej Bartoš Daniel Kopecký. Guťáci

2. číslo Listopad-prosinec Autoři: Jan Hrabina. Vánoční speciál. Ondřej Bartoš Daniel Kopecký. Guťáci 2. číslo Listopad-prosinec 2018 Autoři: Jan Hrabina Vánoční speciál Ondřej Bartoš Daniel Kopecký Guťáci Obsah: 2 Dobrý anděl 3 Semiramis 4 Origami stromečku 5-6 Mikulášská nadílka a rozhovor 7-8 Vánoční

Více

Osobní Všechno nejlepší

Osobní Všechno nejlepší - Manželství Blahopřejeme. Přejeme Vám jen a jen štěstí. Používá se pro pogratulování novomanželům Gratuluje a přejeme vám oběma hodně štěstí k vašemu svatebnímu dnu. Používá se pro pogratulování novomanželům

Více

Co byste o této dívce řekli?

Co byste o této dívce řekli? Co byste o této dívce řekli? Jaké má vlastnosti? Co dělá? Jaká je to žákyně? Z jaké pochází rodiny? Upřesníte ještě něco v charakteristice této dívky? Doplníte teď něco na charakteristice dívky? Kdo by

Více

rozměr 114 x 190 mm Pojď s námi ven, dnes je Tvůj velký den, cena: 18,97 Kč code: PRANI H 183 rozměr 114 x 190 mm

rozměr 114 x 190 mm Pojď s námi ven, dnes je Tvůj velký den, cena: 18,97 Kč code: PRANI H 183 rozměr 114 x 190 mm Blahopřání M33-033 Tvůj šťastný den je tady a já Ti přeji tolik štěstí, aby Ti vystačilo na celý rok. M33-067 Jeho snem byl zlatý píst, že vyhraje ho, byl si jist. Nejrychlejší na trati, věděl, že se neztratí.

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje?

Přečti si můj příběh uvnitř. Co přijde příště? MOJE RODINA SE MĚNÍ. Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Co přijde příště? Přečti si můj příběh uvnitř MOJE RODINA SE MĚNÍ Mrkni dovnitř na rady dalších mladých lidí Proč se to děje? Proč se to děje? Existuje řada důvodů, proč se někteří rodiče rozejdou. Obvykle

Více

Zájezd jižní Anglie

Zájezd jižní Anglie Zájezd jižní Anglie 13. 18. 5. 2019 Když mi byla nabídnuta možnost zorganizovat na naší škole výlet do Anglie, okamžitě jsem souhlasila. Věděla jsem, že máme ve škole spoustu žáků, které baví angličtina,

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí

Veselé a šťastné Vánoce 2017 přejí Čas od času se sejdeme a chceme popřát oslavenci všechno nejlepší. A narychlo pátráme v paměti, kterou píseň bychom oslavenci zahráli a zazpívali. Zapátral jsem tedy, které písně se na takovou příležitost

Více

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 SBĚR PAPÍRU V pátek 2. listopadu proběhl ve škole sběr papíru. Papír uskladněný ve školním sklepě jsme za pomoci obecních pracovníků přemístili do kontejneru. Další sběr

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/

*Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Třída 1.Pš /6.,7.,8.,9.,/ *Celkem žáků -8 *Dívky 6 *Chlapci -2 *Seznam : Jana, Radek, Reneta, Nikola, Květa, Emil, Petra, Kristina *Paní učitelka Anna * * * *Renata je dobrá kámoška. *Má ráda pracovní

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Patronus 15/05. Školní hřiště od Veni

Patronus 15/05. Školní hřiště od Veni Patronus 15/05 Školní hřiště od Veni Rozhovor s profesorem Severusem Snapem (Ředitel klubového Zmijozelu) 1) Jak moc jste si podobní s knižním Snapeem? Jaký na něj vůbec máte svůj názor? S knižním Severusem

Více

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám Ročník 2., vydání 2. Vánoční speciál prosinec 2010 Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám zkrátíme čekání vánočním speciálem. Náš speciál je zdarma, protože vám

Více

Trutnodráček březen 2015

Trutnodráček březen 2015 Trutnodráček březen 2015 MÍŠA OSLAVIL JEDENÁCTÉ NAROZENINY Jedenácté narozeniny jsme oslavili dortem, písničkou a milými dárečky. Přejeme Míšovi vše nejlepší do života, především pak stálou vnitřní radost.

Více

Děti a tety z našeho Domova:

Děti a tety z našeho Domova: Všichni jsme prožívali vánoční svátky se svými blízkými, ať už doma nebo na našem Domově. Mnozí z vás o svých Vánocích napsali a namalovali hezké příspěvky: Děti a tety z našeho Domova: Na Štědrý den se

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

Přísudek opakování a rozšíření

Přísudek opakování a rozšíření Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Přísudek

Více

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny.

Všechny fotografie v této diplomové práci byly zveřejněny s laskavým svolením MŠ Raduška Kadaň a MŠ Šafaříkova Louny. VI SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1 Fotografie Fotografie 1 Třída Motýlci (dostupné z http://raduska.kadan.cz/fotogalerie) Fotografie 2 Pískovnice (vlastní) Fotografie 3 Dílna (vlastní) Fotografie 4 Knihy a

Více

Rád/a si hraješ s matematikou?

Rád/a si hraješ s matematikou? 3.ročník 2014/2015 2. série 1 Úvod Školní rok 2014/2015 Rád/a si hraješ s matematikou? Rád/a zkoumáš nové myšlenky a postupy? Pak právě pro tebe jsou tu Korespondenční-Matematické Rébusy, zbrusunový korespondenční

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI

1 NA CHALUPU, KAM NECHCI 1 NA CHALUPU, KAM NECHCI Za výzo jsem dostal od mámy a Richarda Nintendo. Chtěl jsem ho nechat doma, aby bylo jasný, že si mě za dárek, i když je suprovej, nemůžou koupit. Stejně to vymyslel on, mamka

Více

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída

PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída PROSINEC 2012 Pohádka o Vánocích Jiří Kovář 9.třída V jedné malé chaloupce žila babička dědeček a jeden malý kluk jménem Toník. Blížily se Vánoce a Toník byl čím dál víc nedočkavý, až do té doby když k

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Téma: vánoční a předvánoční zvyky Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Autor: Lucia Baranová a Monika Beranová Cíle programu: seznámit se a připomenout si zvyky spojené s Vánocemi Aktivita 1 : poznávání

Více

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi

Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Jak Ježíšek naděloval radost také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz František Ber Jak Ježíšek naděloval radost e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této

Více

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz

linka pomoci Čekáte nečekaně dítě? Poradna (nejen) pro ženy v tísni Celostátní linka pomoci: 800 108 000 www.linkapomoci.cz Bylo mi teprve 17, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Hlavou mi svištělo, že chci studovat, užívat si života, a že mě naši zabijou. Ti nám ale nakonec pomohli ze všech nejvíc. S prckem to dnes už skvěle

Více

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Zvláštnosti větného členění Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují vědomosti o zvláštnostech

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků

Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků Příloha 1: Baterie on-line administrovaných dotazníků MBTI - OSOBNOSTNÍ DOTAZNÍK COPE - STRATEGIE ZVLÁDÁNÍ Vítejte na stránkách, jež jsou součástí bakalářské práce na téma "Strategie zvládání ve vztahu

Více

Vánoční besídka IV. A

Vánoční besídka IV. A Vánoční besídka IV. A Svazek 1, Vydání 1 Prosinec 2015 Základní škola a Gymnázium Vodňany Časopis dětí ze Základní školy Bavorovská ve Vodňanech Uvnitř tohoto vydání: Nejdůležitější body: Hedvábná stezka

Více

PROSINEC Zdravíme Vás milí čtenáři.

PROSINEC Zdravíme Vás milí čtenáři. 1.01.2018 PROSINEC Zdravíme Vás milí čtenáři. Vítáme Vás v našem třetím vydání časopisu - HNĚVOTÍNSKÝ MĚSÍČNÍK. Každý měsíc Vám budeme přinášet novinky z naší školy a obce. Ale nečekejte moc stránek, bude

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

10. číslo / 2015 prosinec 2015

10. číslo / 2015 prosinec 2015 10. číslo / 2015 prosinec 2015 2015 Rok se s rokem sešel a přípravy na Vánoce jsou v plném proudu. Školníček se vám pokusí zpříjemnit vánoční čas několika vzpomínkami, co jste před Vánocemi dělali ve škole,

Více

Nemáte Žádné Reference?

Nemáte Žádné Reference? Nemáte Žádné Reference? Pak mám pro vás dobrou zprávu. Každý začíná s tím, že žádné nemá. Všichni ale musíme odněkud začít. Z vlastní zkušenosti se mi nesčetněkrát potvrdilo, že když umístíte reference,

Více

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska.

Byla to láska. Kytička milostné poezie. Obsah: Když jsem byla hodně malá. Pomalu vrůstám do tebe. Kdybych to dovedl. Byla to láska. Byla to láska Kytička milostné poezie Obsah: Když jsem byla hodně malá Pomalu vrůstám do tebe Kdybych to dovedl Byla to láska Magdaléna Štěpán Křivánek GRANO SALIS NETWORK 2004 www.granosalis.cz Když jsem

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Reklama, sleva Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_39_14 Tématický celek: Rodina a finance Autor: Mgr. Ivo Šenk Datum

Více

zima 7/2013 LUDMILA časopis Domu pokojného stáří svaté Ludmily v Chabařovicích

zima 7/2013 LUDMILA časopis Domu pokojného stáří svaté Ludmily v Chabařovicích zima 7/2013 LUDMILA časopis Domu pokojného stáří svaté Ludmily v Chabařovicích 1 ÚVODNÍ SLOVO VEDOUCÍHO Vážení uživatelé Domova, veškeré naše aktivity a činnosti byly podřízeny plnění poslání a zejména

Více

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší!

Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! Můj milý deníčku Jasně, že jsem nejlepší! také v tištěné verzi Objednat můžete na www.fragment.cz Jim Benton Jasně, že jsem nejlepší! e-kniha Copyright Fragment, 2014 Všechna práva vyhrazena. Žádná část

Více

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř.

Na úvod. Tereza Huterová, 9. tř. Na úvod Speciál. Speciál? Speciál! Právě jste nahlédli do speciálního čísla našeho časopisu. Vítáme vás a jsme rádi za vaši přízeň. Redakci Twistu ovládli Mikuláši a andělé samozřejmě i čertíci. Ti se

Více

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad

le není žádný neuklizený pokoj, kdepak. Je to většinou neprostupná změť obrovských stromů s propletenými korunami a dlouhatánskými liánami nad KOTĚ V DŽUNGLI Zorí přišla na svět v daleké Indii. Teď si možná představujete krásnou indickou princeznu v hedvábném sárí a stříbrných opánkách, s třpytivou čelenkou v tmavých vlasech, rudým drahokamem

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE

MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR PO DÁVNÝCH STEZKÁCH KE STARÝM PŘÍBĚHŮM 65. POLE 1 2 www.65pole.cz SMRT KRÁLE ŠUMAVY EDICE TAH SVAZEK 1 MARTIN SICHINGER SMRT KRÁLE ŠUMAVY DO NITRA HOR

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Tematický okruh: Wenig, F. Veselá dobrodružství Kašpárka, Spejbla a Hurvínka

Tematický okruh: Wenig, F. Veselá dobrodružství Kašpárka, Spejbla a Hurvínka VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_01 Úvodní část seznámení s cílem hodiny (seznámení s knihou Veselá dobrodružství Kašpárka, Spejbla a Hurvínka Wenig. F. Hlavní část čtení textu s porozuměním, následné

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová

Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Fialová holčička ZŠ Kamenice Barbora Koppová Seznámení s autorem: Na okraj bych se Vám ráda představila. Mé jméno je Barbora Koppová a bydlím nedaleko Prahy. Ke psaní jsem se dostala z povinnosti. Snažila

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

Můj rok můj život Jaký byl a bude?

Můj rok můj život Jaký byl a bude? Jaký byl a bude? 2014 Lucie Valchařová, Blíží se nám konec roku a s ním nám přirozeně přichází na mysl, jaký vlastně byl ten náš rok 2014. Je skvělé přivítat nový rok s čistou hlavou a jasnými myšlenkami

Více

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála

RSC Rock Solid Club solid rock pevná skála 1 Čau děcka, já jsem Janka a jsem členem RSC klubu a chci vás s ním trochu seznámit. Zkratka RSC znamená Rock Solid Club a solid rock znamená v angličtině pevná skála. Každé úterý se scházíme u vás na

Více

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění

Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění B a r b o r a L í p o v á Závidím svému hrobu protože on se dočká naplnění 1999 2009 Barbora Lípová,

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou.

Otevře dveře. aby mohli jít se mnou. Jsem samotná matka Otevře dveře. Protože doma nemám se čtyřmi dětmi. Mistryně mi vždy dělala společnost, umožnila mi mnohokrát z něčeho se dostat. Speciálně chci poděkovat Mistryni. Není zač. Děkuji vám,

Více

Líbila se mi stříkačka a mně se líbilo všechno. (Kristýna M.) Všechno i to auto. (Lucka B.) Líbily se mi ty helmy. (Milan W.) Líbila se mi hadice a v

Líbila se mi stříkačka a mně se líbilo všechno. (Kristýna M.) Všechno i to auto. (Lucka B.) Líbily se mi ty helmy. (Milan W.) Líbila se mi hadice a v HASIČI VE ŠKOLE Dne 28. 5. 2010 to vypadalo, jakoby v naší škole hořelo. Uslyšeli jsme sirénu, do tříd přišli hasiči v maskách a vyváděli nás ven. Před školou stojí hasičské auto. Co se děje? Snad nehoří?!

Více

ÚSTECKÉ VÁNOCE 2018 ÚSTÍ NAD LABEM LIDICKÉ NÁMĚSTÍ KOSTELNÍ NÁMĚSTÍ

ÚSTECKÉ VÁNOCE 2018 ÚSTÍ NAD LABEM LIDICKÉ NÁMĚSTÍ KOSTELNÍ NÁMĚSTÍ ÚSTECKÉ VÁNOCE 2018 ÚSTÍ NAD LABEM 2.12.2018 23.12.2018 LIDICKÉ NÁMĚSTÍ KOSTELNÍ NÁMĚSTÍ ZÁKLADNÍ INFORMACE Jako předchozí roky i letos připravuje Magistrát města Ústí nad Labem Ústecké Vánoce pro své

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Eva Lindbergová & Jarmark

Eva Lindbergová & Jarmark Eva Lindbergová & Jarmark UŽ To nejlepší z let 1992 2006 písňové Texty Jiří Navrátil, Milana Vršťalová, Roman Miklósy, Petr PichL 2011 Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více