Křečové stavy v UM. MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Křečové stavy v UM. MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc"

Transkript

1 Křečové stavy v UM MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc

2 Křečové stavy v UM Etiologie křečových k stavů přehled Klinicky významné jednotky Atypické kasuistiky z OUP FN Olomouc Diskuse

3 Křeč a křečové stavy Křeč kontrakce svalu nebo svalové skupiny Křečový stav opakující se křeček Etiologie různorodr znorodá Různý stupeň závažnosti dle etiologie Křeč a křečový k stav můžm ůže e být symptomem onemocnění benigních aža vysoce maligních

4 Křečové stavy v UM Tonicko klonické křeče e s poruchou vědomv domí epileptické záchvaty GM GTSC téměř 100% představuje p epilepsie - klinicky nejčast astější. Tetanie tonické křeče téměř ve 100% není porucha vědomv domí. Tetanus. Intoxikace a metabolické příčiny.

5 Etiologie záchvatů tonicko-klon. křečí Epileptické záchvaty - prim afekce mozku Neepileptické záchvaty vliv jiného systému Psychogenní - nikdy není porucha vědomv domí a vždy v je zachována fotoreakce

6 Traumatická etiologie Kontuze,, hematomy, AV malformace časná forma pozdní forma Opakovaná traumata Porodní trauma

7 Cerebrovaskulární etiologie Krvácen cení, ischemie,, SAH, AV malformace Vaskulitidy SLA, periarteritis nodoza

8 Tumory Primárn rní tumory CNS Metastázy Hemangiomy

9 Infekce Encefalitidy relativně často Meningitidy - vzácn cně AIDS v ČR R naštěst stí zatím m vzácn cně

10 Alkohol a farmaka Abstinenční příznaky: Alkohol, benzodiazepiny Intoxikace: Téměř všechny psychotropní látky, sympatomimetika,, anestetika atd. např. amfetaminy, kokain, teofylin, lokáln lní anestetika atd.

11 Vrozené vady M-Wilson Niemann Pick Fenylketonurie Galaktosemie Glykogenosy Poruchy energetického metabolismu

12 Metabolické příčiny Hypovolémie Hyponatremie Hypernatremie Hypokalcemie Hypomagnezémie mie Hypoglykemie a hyperglykemie Diabetes insipidus

13 Kardiovaskulární příčiny AIM Synkopa Asystolie

14 Velmi vzácné příčiny RS a jiné vzácn cné demyelinizace. M. Alzheimer. M. Pick. Křečové jedy

15 Epilepsie Nejčast astější příčina křečových k stavů Paroxysmy GM - GTSC

16 Historie epilepsie První zmínky o epilepsii lze nalézt v záznamech znamech indické medicíny z 1,5-4 tis. let př.n.l. p Popisy různých r typů epileptických záchvatz chvatů pocházej zejí z období Babylónsk nské říše e let př. p. n. l. Starověký názor, n že e se jedná o projev posedlosti démony d nebo o nemoc seslanou bohy poněkud změnila aža hippokratovská medicína půl p l století př.n.l. Ve e středov edověku byla epilepsie stále považov ována za trest boží či i posedlost ďáblem. Teprve lékal kaři i renesančního období se pokoušeli pohlížet na epilepsii racionáln lněji.

17 Epileptický záchvat Epileptický záchvat z je projevem přechodnp echodné poruchy elektrické činnosti mozkových buněk. Epileptický záchvat z nemusí ještě znamenat epilepsii jako nemoc. Řada epileptických záchvatz chvatů se označuje jako vyprovokované. Termín n epilepsie je používán n pouze v situaci, kdy se epileptické záchvaty opakují spontánn nně,, bez zřetelnz etelné provokující příčiny. Pozor na léčenl ení EEG grafů nikoliv epilepsie

18 Frekvence epilepsie a epileptických záchvatů Jeden epileptických záchvat z prodělá v průběhu života každý osmý člověk a přitom p nejde o epileptiky, v ČR R jde cca o lidí 12,5 % populace jde o záchvaty z vyprovokované Epilepsií trpí zhruba 1% dospělé populace - v ČR R cca osob.

19 Ojedinělý epileptický paroxysmus Nakupení epileptických paroxysmů Status epilepticus

20 Frekvence epilepsie Do 18 let 4 % populace Od 18 do 60 let 1 % populace Nad 60 let 4% populace

21 Vyprovokované epileptické paroxysmy Nejčast astější příčina etanol konzumace drog traumata neuroifekce CMP intoxikace Vzácn cné příčiny jiné

22 Vyprovokované epileptické paroxysmy Etanol nejčast astější příčina izolovaného vyprovokovaného epileptického záchvatu z a velmi častá příčina epilepsie dospělých. Doprovází hepatopatie a cirhózy. EtOH etiologii epilepsií často doprovází: elevace JT zvláš áště GMT závažné hypokalémie poruchy koagulace Uvedené faktory nás n s mnohdy nutí k akutní léčbě, protože e mohou ohrožovat ovat nemocného více v než sama epilepsie!

23 Vyprovokované epileptické paroxysmy Konzumace drog bohužel v současn asné době prudce narůstaj stající příčina vyprovokovaných epi paroxysmů i samotné epilepsie. U části nemocných na tuto etiologii upozorní změna chování a vpichy po injekcích. ch.

24 Vyprovokované epileptické paroxysmy Traumata naštěst stí je obecně přeceňován n jejich epileptogenní význam. Pouze minimum kontuzí velkých nebo mnohočetných mám za následek n epi paroxysmy. Preventivní antiepileptická medikace po kontuzi se již nasazuje pouze velmi vzácn cně. Vzhledem k počtu kontuzí je posttraumatických epilepsií velmi málo. m

25 Vyprovokované epileptické paroxysmy Neuroifekce - encefalitidy bývají častěji uváděny GM paroxysmech než se po jejich překonání epi paroxysmy vyskytují. Pokud se GM paroxysmy po překonp ekonání infekce objeví tak zpravidla vyžaduj adují léčbu. Na terénu zvýšen ené záchvatové pohotovosti neuroinfekce může e vyvolat GM paroxysmus.

26 Vyprovokované epileptické paroxysmy CMP vzácn cně mohou působit p jako epileptogenní fokusy pro rozvoj vyprovokovaného záchvatu z a i samotné epilepsie.

27 Vyprovokované epileptické paroxysmy Intoxikace nenávykovými látkami l mohou vzácn cně provokovat epileptické záchvaty a tak velmi komplikovat diagnostické rozvahy nad etiologií primárn rního postižen ení nemocného.

28 Vyprovokované epileptické paroxysmy Jiné vzácn cné příčiny epileptických záchvatz chvatů jak vyprovokovaných tak epilepsie mohou být systémov mová postižen ení CNS, Tu, meta a jiné. Pro vyloučen ení Tu provádíme každému epileptikovi po prvním m záchvatu z CT mozku, ale nádor n nacházíme pouze ve velmi malém procentu.

29 Tetanie

30 Tetanie Latentní, hyperventilační a manifestní tetanie. Zvýšen ená nervosvalová dráždivost. divost. Tonické křeče e téměřt ve 100 % bez poruchy vědomí. V našich podmínk nkách téměřt výlučně deficit Mg, jiné etiologie jsou vzácn cnější. Léčba Mg a anxiolytika.

31 Panická porucha Postihuje cca 3 % populace. Opakující se záchvaty z silné úzkosti v trvání do několika minut. Kardiáln lní příznaky palpitace, bolesti na hrudníku. Nausea,, závraz vrať,, třes, t derealizace. Nutno vyloučit organickou příčinu p AP. Léčba antidepresiva SSRI, anxioytika nemívaj vají efekt.

32 Neuróza neuróza funkční duševn evní porucha bez organického nálezu n na mozku, je charakterizována střídáním m nadměrn rné podrážděnosti a přecitlivp ecitlivělosti losti s únavou a vyčerpanost erpaností. Léčba anxiolytika.

33 Tetanie, panická porucha a neuróza T e t a n i e Tetanie Neuróza Panická porucha

34 Atypické kasuistiky z OUP FN Olomouc

35 Naši pacienti Předkládáme mini soubor 3 nemocných. U všech v 3 nemocných byl epileptický paroxysmus symptomem jiného onemocnění než epilepsie, ikdyž 2 nemocní byli epileptici. U žádného nemocného nešlo o GM paroxysmus s typickým průběhem v postparoxysmáln lním období.

36 P. M. 36 let Epileptik - od 11 let sledován n pro epilepsii s par. GM s nízkou frekvencí záchvatů cca 1 x za 3 43 měsíce. Po záchvatu z GM dovezen na OUP a zde přetrvávala vala více v než 4 hodiny zmatenost, v této to době došlo k rozvoji febrilií do 38,0 st. C a objevily se známky meningeáln lní irritace.

37 P. M. 36 let Provedeno o CT a MR mozku bez patologie. Lumb mbální punkce - proteinocytologická disociace s aktivací lymfocytárn rní řady a elevace bílkoviny b na l.33 bez pleocytosy. KO - leukocytosa Virologie likvoru - protilátky tky proti Varicella zoster po dobu 10 dnů přeléčenen Herpesinem. Uzdraven bez následkn sledků.

38 C. H. 25 let Epilepsie v anamnéze s již vysazenou antiepileptickou medikací. Pac.. přivezen p na OUP FNO po epileptickém m záchvatu z GM, při p i observaci dochází k progredující poruše vědomí s opakovaným zvracením m a rozvojem febrili lií až 39 C a k zástavz stavě dechu. První CT mozku s negativním m nálezemn lezem. Stav progreduje a pro potřebu UPV převzat p na KAR.

39 C. H. 25 let MR mozku - podezřen ení na trombózu sinus transversus a při i AG zjištěn n normáln lní nález na tepnách i mozkových žilách Na a kontrolním m CT mozku zn. edému levé hemisféry. Na další ším m CT edém m téměřt celé levé mozkové hemisféry se smazáním struktury a vymizením gyrifikace.lev.levá postranní komora je komprimována a je přesunp středo edočár.. struktur doprava.

40 C. H. 25 let Průkaz protilatek HSV pozitivni. Akutní herpetická meningoencefalitis s afázi zií a těžkou pravostrannou centr. hemiparézou zou. Léčba Hepresinem a Claforanem. Těžké reziduáln lní postižen ení fatická porucha a pravostranná hemiparesa těžkého stupně.

41 W. P. 50let Nalezen otcem doma v bezvědom domí s křečemi. k emi. Volána RLS a po aplikaci diazemu ustávaj vají křeče e a nemocný je somnolentní odvezen na OUP. CT mozku - nález bez hrubší patologie. Laboratoř jen lehce vyšší GMT 1,25 jinak zcela v normě a je odebrána toxikologie. Na OUP se dále d opakují GM paroxysmy s dobrou reakcí na diazepam. Po více v než hodině přichází otec nemocného překvapení.

42 W. P. 50let Nemocný rád r d požíval p houby a sbíral všechno. v Otec přinp ináší zbytky hud z domu. Proveden výplach žaludku s masivním nálezem masivně zbytků hub. Prokazujeme intoxikace i muchomůrkou červenou v jejíž druhé fází se objevuje porucha vědomv domí a křeče. Upraven ad integrum.

43 Křečové stavy v UM Diskuse

44 Diskuse GM - GTSC paroxysmus je velmi častá dg. v urgentní medicíně. Téměř vždy jde o nemocné s epilepsií nebo vyprovokované GM paroxysmy zde první záchvat v dospělém m věku v je nejčast astěji EtOH etiologie a méněm častou příčinou p - zvláš áště u mladší ších lidí je konzumace drog a nejvzácn cnější nádory. U etyliků bývá výrazně sníženo K, a elevace JT- zvláš áště GMT a bývají i významné poruchy koagulace, CDT prokáže EtOH etiologii i po abstinenci několika n týdnů.

45 Diskuse GM - GTSC paroxysmem můžm ůže e začínat jiné onemocnění než epilepsie. Zde doporučuji uji věnovat v zvýšenou pozornost nemocným s prolongovanou poruchou vědomv domí po proběhl hlém m GM GTSC paroxysmu, rozvoji teplot pro něžn není interní vysvětlen tlení a pokud je možné tak získat z obj.. anamnézu. Přetrvávající porucha vědomv domí s teplotami a náznaky n meningeáln lní irritace by měla m vést v k úvahám m nad provedením m LP.

46 Tetanie kombinované s panickou poruchou V dif.. dg. přibývp ibývá nutnost vyloučen ení kardiáln lní etiologie potíží. Toto pravidlo je tím t m důled ležitější čím m vyšší je věk k nemocného. Omyl můžm ůže e být pro nemocného tragický.

47 Jiná etiologie křečových stavů Nutné biochemické a toxikologické vyšet etření. CT a MRI. Léčba dle etiologie. Diagnóza můžm ůže e být velmi obtížná. Prognóza závisz visí od etiologie. V klinické praxi velmi vzácn cné.

48 Děkuji za pozornost

GM paroxysmus jako projev jiného onemocnění než epilepsie. MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc

GM paroxysmus jako projev jiného onemocnění než epilepsie. MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc GM paroxysmus jako projev jiného onemocnění než epilepsie MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc Historie epilepsie První zmínky o epilepsii lze nalézt v záznamech znamech indické medicíny z 1,5-4 tis. let

Více

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2.

Epilepsie a epileptické záchvaty. Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. Epilepsie a epileptické záchvaty Petr Marusič, Martin Tomášek, Hana Krijtová Centrum pro epilepsie Motol Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Epilepsie Jedno z nejčastějších onemocnění CNS Prevalence:

Více

DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES

DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES DĚTSKÝ PACIENT S DG.NORSE/FIRES ZUZANA FORALOVÁ VĚRA NEČASOVÁ Různé typy status epilepticus dle závažnosti: Refrakterní SE (RSE): status epilepticus přetrvávající i přes podání 2 vhodných parenterálních

Více

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.

povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2. Diagnostika cévních mozkových příhod ve vertebrobasilárním povodí a její úskalí Jiří Neumann Neurologické oddělení a Iktové centrum KZ, a.s. Nemocnice Chomutov, o.z. Neurosonologický seminář, 1.2.2012

Více

Autor:Hellov. Hellová Petra. Fakultní nemocnice Olomouc

Autor:Hellov. Hellová Petra. Fakultní nemocnice Olomouc Panická ataka a latentní tetanie Autor:Hellov Hellová Petra Odd.urgentního příjmup Fakultní nemocnice Olomouc Panická ataka Je to psychická porucha charakterizovaná opakovanými záchvatyz intenzivního strachu

Více

Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková

Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková Je pacient s FIRES / NORSE ohrožen sepsí? Věra Nečasová Larissa Kozlíková Různé typy status epilepticus dle závažnosti: Refrakterní SE (RSE): status epilepticus přetrvávající i přes podání 2 vhodných parenterálních

Více

a epilepsie projevy, diagnostika,

a epilepsie projevy, diagnostika, Epileptické záchvaty a epilepsie projevy, diagnostika, léčba a předvp edvídání Co je epilepsie? Epilepsie a epileptické záchvaty jsou nejrozší šířenější vážnou nervovou poruchou. Mohou se projevit v kterémkoliv

Více

Elektroencefalografie v intenzivní péči. Petr Aulický

Elektroencefalografie v intenzivní péči. Petr Aulický Elektroencefalografie v intenzivní péči Petr Aulický Elektroencefalografie (EEG) Metoda pro vyšetření mozkové elektrické aktivity Hlavní význam v epileptologii Pomocná metoda nutná korelace s klinickým

Více

Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE

Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Epilepsie 1 Neurologické záchvatovité onemocnění Projevuje se opakovaným výskytem epileptických záchvatů dochází k: Záchvatovitým změnám elektrické aktivity

Více

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony.

Etiologie epilepsie. Epilepsie nevychází z centra jizvy nebo postmalatické pseudocysty, ale spíše z jejího okraje, kde přežívají poškozené neurony. Epilepsie Epilepsie Chronické mozkové onemocnění charakterizované opakujícím se výskytem (nevyprovokovaných) epileptických záchvatů. Ojedinělý epileptický záchvat může být vyprovokován i u člověka bez

Více

Syndrom neklidných nohou. Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno

Syndrom neklidných nohou. Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno Syndrom neklidných nohou korelát t v EMG? Pilotní studie Hana Streitová Eduard Minks,, Martin Bareš I. NK, FN U sv. Anny, Brno Syndrom neklidných nohou -restless legs syndrome (RLS) švédský neurolog Karl

Více

ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové ZÁNĚTLIVÁ ONEMOCNĚNÍ CNS Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Neuroinfekce 1 Dle toho, co postihují: Meningitidy Encefalitidy Myelitidy Kombinovaná postižení Meningoencefalitidy Encefalomyelitidy

Více

Novorozenecké k ř e č e J. Janota

Novorozenecké k ř e č e J. Janota Novorozenecké křeče J. Janota Definice Křeče jsou definovány klinicky jako paroxysmální (záchvatovitá) alterace neurologických funkcí (chování, motoriky, autonomních funkcí a kombinace). Incidence Výskyt

Více

Překvapení v neurologické ambulanci OUP. MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc

Překvapení v neurologické ambulanci OUP. MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc Překvapení v neurologické ambulanci OUP MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc Nemocná 70 let Pacientka přichází pro náhle vzniklou bolest hrudní páteře zvl.mezi lopatkami, která se šíří do bederní páteře,

Více

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006

Epilepsie. Silvia Čillíková FEL ČVUT. 9th May 2006 Epilepsie Silvia Čillíková FEL ČVUT 9th May 2006 Úvod Epilepsie (zkr. epi) je skupina poruch mozku projevujících se opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru Je to relativně běžné onemocnění,

Více

Posmrtná ztuhlost. Krajsa J., Schneller K. Ústav soudního lékařství MU a FNUSA v Brně

Posmrtná ztuhlost. Krajsa J., Schneller K. Ústav soudního lékařství MU a FNUSA v Brně Posmrtná ztuhlost Krajsa J., Schneller K. Ústav soudního lékařství MU a FNUSA v Brně V. mezinárodní kongres úrazové chirurgie a soudního lékařství, 12. 13. září 2013 Mikulov List o prohlídce zemřelého??

Více

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok

NEU/VC hodin praktických cvičení / blok Studijní program : Všeobecné lékařství Název předmětu : Neurologie Rozvrhová zkratka : NEU/VC012 Rozvrh výuky : 18 hodin seminářů / blok 72 hodin praktických cvičení / blok Zařazení výuky : 4. ročník,

Více

Infekční a zánětlivá onemocnění CNS. MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc

Infekční a zánětlivá onemocnění CNS. MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc Infekční a zánětlivá onemocnění CNS MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc Neuroinfekce Denně jsou na OUP FN odeslání 2 3 nemocní k vyloučen ení neuroinfekce. Skutečná neuroinfekce se vyskytuje méněm než 1x

Více

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny.

MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny. 18. Brněnské dny urgentní medicíny. MUDr. Ondřej Rennét Oddělení urgentní medicíny 18. Brněnské dny urgentní medicíny www.fnhk.cz Guidelines Česká kardiologická společnost 2007 European Society of Cardiology 2018 Definice SYNKOPA: Přechodná

Více

Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří

Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří Pomalu rostoucí benigní nádor, je dobře ohraničený Jsou pevně spojené s dura mater, utlačují mozkovou tkáń, aniž by do ni prorůstaly Meningeomy tvoří přibližně 25% všech intrakraniálních nádorů 50% menigeomů

Více

Synkopa. Rostislav Polášek KARDIOCENTRUM Krajská nemocnice Liberec a.s.

Synkopa. Rostislav Polášek KARDIOCENTRUM Krajská nemocnice Liberec a.s. Synkopa Rostislav Polášek KARDIOCENTRUM Krajská nemocnice Liberec a.s. Náhle vzniklé bezvědomí (atraumatické) Krátkodobé Spontánně končící Úprava ad integrum + synkopa epilepsie koma přerušená NS psychogenní

Více

DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ. Petr Marusič

DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ. Petr Marusič DIAGNOSTIKA ZÁCHVATŮ A EPILEPSIÍ Petr Marusič Základní teze Ne všechny záchvaty jsou záchvaty epileptické Ne všechny epileptické záchvaty znamenají epilepsii Ne vždy musí být pro stanovení diagnózy záchvaty

Více

EPILEPSIE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

EPILEPSIE. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové EPILEPSIE Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Epilepsie 1 Neurologické záchvatovité onemocnění Opakovaný výskyt epileptických záchvatů dochází k: Záchvatovité změny elektrické aktivity mozku Změna

Více

Triáž pacientů s akutními CMP

Triáž pacientů s akutními CMP Triáž pacientů s akutními CMP S. Peška Neurologická klinika LF MU a FN Brno Organizace cerebrovaskulární péče na regionální úrovni, pracovní setkání, Brno 12.11.2010 Hlavní zásady a cíle CMP je urgentní

Více

Neuropatická bolest periferní a centráln

Neuropatická bolest periferní a centráln Neuropatická bolest periferní a centráln lní nervové soustavy MUDr. Jan Bartoušek Oddělen lení urgentního příjmup Fakultní nemocnice Olomouc Bolest Je varovný signál l pro organismus. Bolest je pociťov

Více

cena lékaře RLP a jeho skutečná cena a potřeba pro indikovanější výjezdy Expanze RZP (tzv. paramedických) posádek

cena lékaře RLP a jeho skutečná cena a potřeba pro indikovanější výjezdy Expanze RZP (tzv. paramedických) posádek EPILEPSIE A RZP Autor: Oldřich Škorňák, zdravotnický záchranář ZZS Zlínského kraje, oblast Vsetín 3. ročník celostátní konference Olomoucký den urgentní medicíny ÚVOD Tísňové volání na linku 155 a následně

Více

Atypický průběh klíšťové encefalitidy. Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava

Atypický průběh klíšťové encefalitidy. Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava Atypický průběh klíšťové encefalitidy Bartková D., Petroušová L. Klinika infekčního lékařství FN Ostrava Anamnéza Muž, 64 let OA: inkompletní blok pravého Tawarova raménka, mnohočetná cholecystolithiáza,

Více

Epilepsie. Výuka zubní lékařství

Epilepsie. Výuka zubní lékařství Epilepsie Výuka zubní lékařství Epilepsie - definice Chronické neurologické onemocnění projevující se opakovanými nevyprovokovanými epileptickými záchvaty Ojedinělý epileptický záchvat reakce mozku na

Více

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc.

Nemoci nervové soustavy. Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. Nemoci nervové soustavy Doc. MUDr. Otakar Keller, CSc. MKN 10 - VI.kap.l G00-99 G00-G09 Zánětlivé nemoci centrální nervové soustavy G10-G13 Systémové atrofie postihující primárně nervovou soustavu G20-G26

Více

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg

Obr.1 Žilní splavy. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/c3/91/8c/c3918c00db875bb460cf868b26ee1a0c.jpg TROMBÓZA NITROLEBNÍCH ŽIL A SPLAVŮ Autor: Barbora Baštinská Výskyt Mozková žilní trombóza je vzácné onemocnění, jehož příznaky se mohou značně lišit. Vyskytuje se spíše u mladších pacientů a většinou (až

Více

Nestabilita genomu nádorových n buněk mutace a genové či i chromosomové aberace jedna z nejdůle ležitějších událost lostí při i vzniku maligního proce

Nestabilita genomu nádorových n buněk mutace a genové či i chromosomové aberace jedna z nejdůle ležitějších událost lostí při i vzniku maligního proce MOLEKULÁRNĚ CYTOGENETICKÁ ANALÝZA BUNĚK K MALIGNÍCH MOZKOVÝCH TUMORŮ Zemanová Z. 1, Babická L. 1, Kramář F. 3, Ransdorfová Š. 2, Pavlištov tová L. 1, BřezinovB ezinová J. 2, Hrabal P. 4, Kozler P. 3, Michalová

Více

kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa

kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa kladívko, hřebík a počítačový tomograf význam neurologického vyšetření pro traumatologa petr hon neurologická klinika FNO 20 LET TRAUMATOLOGICKÉHO CENTRA FNO 23.listopadu 2011 polytrauma multioborová spolupráce

Více

Diagnostika a dispenzarizace chorob GIT Jan Trna

Diagnostika a dispenzarizace chorob GIT Jan Trna Diagnostika a dispenzarizace chorob GIT Jan Trna Diagnostika Organické choroby x funkční choroby Endoskopie + zobr. metody x metody funkčního vyšetřování Nejčastější symptomy Horní GIT Dolní GIT Pyróza

Více

Obsah. Alterace mentálního stavu a vědomí Anémie...57 Ascites...63 Bolesti břicha... 68

Obsah. Alterace mentálního stavu a vědomí Anémie...57 Ascites...63 Bolesti břicha... 68 Obsah Předmluva...17 Jak pracovat s k n ih o u... 21 I II Obecná čá st...23 Charakteristika oddelení urgentního příjm u...24 Přístup k pacientovi na urgentním příjmu...26 Komunikace na urgentním příjm

Více

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8

MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Psychotické poruchy ve stáří MUDr.Tomáš Turek e-mail: tomas.turek@plbohnice.cz Psychiatrická léčebna Bohnice Ústavní 91, Praha 8 Duševní poruchy s psychotickými příznaky Organické Neorganické Psychotické

Více

kař profylaxe malárie a cestovních ch jmů MUDr. Igor Karen praktický lékal Benátky nad Jizerou Odborný garant SVL pro Infektologii

kař profylaxe malárie a cestovních ch jmů MUDr. Igor Karen praktický lékal Benátky nad Jizerou Odborný garant SVL pro Infektologii Očkování v ordinaci praktického lékal kaře, profylaxe malárie a cestovních ch průjm jmů MUDr. Igor Karen praktický lékal kař Benátky nad Jizerou Odborný garant SVL pro Infektologii Nový Doporučený postup

Více

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL)

Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) Akutní CMP na ose urgentní péče (zkušenosti z Emergency FNOL) S. Popela1,2, P. Hubáček2, D. Šaňák 2,3 1ZZS Jihomoravského kraje 2OUP FN Olomouc, LF UPOL 3Klinika Neurologie FN Olomouc Cévní mozková příhoda

Více

REFRAKTERNÍ STATUS EPILEPTICUS. Jana Slonková Neurologická klinika FN Ostrava

REFRAKTERNÍ STATUS EPILEPTICUS. Jana Slonková Neurologická klinika FN Ostrava REFRAKTERNÍ STATUS EPILEPTICUS Jana Slonková Neurologická klinika FN Ostrava Definice RSE Doba trvání záchvatové aktivity nad 5 minut ( 30 minut)(se) 60min RSE 2 nebo více záchvatů mezi nimiž nedošlo k

Více

Tranzitorní á ischemick á k ata a k pohle hl d d neurol i og cké kké sestry Komplexní cerebrovaskulární centrum FN O s O trava t Bc.

Tranzitorní á ischemick á k ata a k pohle hl d d neurol i og cké kké sestry Komplexní cerebrovaskulární centrum FN O s O trava t Bc. Tranzitorní ischemická ataka pohled neurologické sestry Komplexní cerebrovaskulární centrum FN Ostrava Bc. Kamila Carbolová Cévní mozková příhoda 2. - 3. místo v počtu č úmrtí (umírá 12 35% CMP) 1. místo

Více

POINT-OF-CARE LABORATORNÍ TESTOVÁNÍ V PNP

POINT-OF-CARE LABORATORNÍ TESTOVÁNÍ V PNP POINT-OF-CARE LABORATORNÍ TESTOVÁNÍ V PNP MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad

Více

Intoxikace metanolem a odběr orgánů. Peter Sklienka KARIM FN Ostrava

Intoxikace metanolem a odběr orgánů. Peter Sklienka KARIM FN Ostrava Intoxikace metanolem a odběr orgánů Peter Sklienka KARIM FN Ostrava Intoxikace a odběr orgánů Problém transplantace orgánů od intoxikovaných dárců: Legislativa Orgánově specifická toxicita Možný transfer

Více

Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 14.9.-9.10.2015 Neurologická klinika LF a FN Olomouc

Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 14.9.-9.10.2015 Neurologická klinika LF a FN Olomouc Program předatestačního kurzu v oboru NEUROLOGIE 14.9.-9.10.2015 Neurologická klinika LF a FN Olomouc I. týden Pondělí 14.9.2015 09:00-09:15 Úvod kurzu P. Kaňovský Syndromologie 09:00-10:30 Nejdůležitější

Více

Pacienti na hranici zobrazovacích metod a anestesiologickoresuscitační. neuro KRUPA PETR RDÚ, FN OSTRAVA

Pacienti na hranici zobrazovacích metod a anestesiologickoresuscitační. neuro KRUPA PETR RDÚ, FN OSTRAVA Pacienti na hranici zobrazovacích metod a anestesiologickoresuscitační péče neuro KRUPA PETR RDÚ, FN OSTRAVA Pacienti ošetřovaní na anestesiologických klinikách a odděleních mají velice rozmanitou provenienci,

Více

Oko a celková onemocnění

Oko a celková onemocnění Oko a celková onemocnění Myasthenia gravis Onemocnění postihující nervosvalový přenos (příčně pruhované svalstvo) Vytváří se protilátky proti acetylcholinovým receptorům na nervosvalové ploténce Tvorba

Více

Cukrovka Ošetřovatelská péče

Cukrovka Ošetřovatelská péče Cukrovka Ošetřovatelská péče Cukrovka 1. typu inzulín n se přestal p vytvářet dochází k jeho absolutnímu nedostatku léčba podávání inzulínu nu Cukrovka 2. typu porucha uvolňov ování inzulínu nu dochází

Více

KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ

KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ KRVÁCENÍ DO CNS U HEMOFILIKŮ Hluší A. a kol. Hemato-onkologická klinika FN a LF UP Olomouc Každoroční setkání spolupracujících pracivišť, Prostějov 9.11.2013 úvod velmi těžká krvácivá komplikace s vysokou

Více

Jana Bednářová. Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno

Jana Bednářová. Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno Aktuální klinická a laboratorní kritéria pro diagnostiku neuroborreliózy Jana Bednářová Oddělení klinické mikrobiologické FN Brno European Journal of Neurology 2010, 17: : 8 16 EFNS guidelines on the diagnosis

Více

Traumatické poranění mozku

Traumatické poranění mozku Neurotraumatologie Traumatické poranění mozku Jedna z hlavních příčin smrti a invalidity u mladých lidí Nejčastěji uzavřená Rychlá akcelerace a decelerace Maxim. V oblasti F a T laloků Otevřená poranění-

Více

Akutní vertebrogenní onemocnění

Akutní vertebrogenní onemocnění Akutní vertebrogenní onemocnění dělení, symptomatologie, kauzální terapie MUDr. Jan Bartoušek OUP FN Olomouc Akutní vertebrogenní onemocnění 10 20 % pacientů neurologické amb.. OUP Převažují těžší nálezy

Více

Status epilepticus. Petr Marusič

Status epilepticus. Petr Marusič Status epilepticus Petr Marusič Neurologická klinika 2. LF UK a FN Motol Status epilepticus Definice, dělení Epidemiologie, etiologie Patofyziologie Algoritmus postup a léčba Status epilepticus Definice

Více

Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi X. POMOCNÁ VYŠETŘENÍ V NEUROLOGII

Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi X. POMOCNÁ VYŠETŘENÍ V NEUROLOGII Neurofyziologie a pohybový systém v ontogenezi X. POMOCNÁ VYŠETŘENÍ V NEUROLOGII Paraklinické vyšetřovací metody také tzv. pomocná vyšetření v neurologii nejmodernější vyšetřovací metody = specializovaný

Více

Kraniocerebrální poranění. Z. Rozkydal

Kraniocerebrální poranění. Z. Rozkydal Kraniocerebrální poranění Z. Rozkydal Poranění hlavy: Poranění lebky Poranění mozkové tkáně Poranění lebky Zlomeniny kalvy: fisury, impresní zlomeniny Zlomeniny báze lební: v přední, střední nebo zadní

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

Organické duševní poruchy

Organické duševní poruchy PZTV021,022 Psychiatrie Učební text 1 Organické (organicky podmíněné) duševní poruchy Projev: přímého postižení CNS chorobným procesem Primární atroficko-degenerativní postižení, nádor, trauma, zánět celkového

Více

Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Akutní axonální motorická neuropatie: kazuistika. Bálintová Z., Voháňka S. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Zánětlivé polyneuropatie multifokální či difúzní postižení periferního nervového systému

Více

Kraniocerebráln. lní. MUDr.David Krahulík NCH klinika FN Olomouc

Kraniocerebráln. lní. MUDr.David Krahulík NCH klinika FN Olomouc Kraniocerebráln lní poranění MUDr.David Krahulík NCH klinika FN Olomouc Incidence 200 / 100 000 obyvatel /rok ČR 1997 36 000 hospitalizovaných Mortalita 30 / 100 000 obyvatel / rok Příčiny Dopravní nehody

Více

lostí KARIM OUP (2) LF MU a TC FN Brno OKŘ TC FN Brno (3) K.(2) (2)

lostí KARIM OUP (2) LF MU a TC FN Brno OKŘ TC FN Brno (3) K.(2) (2) Oddělen lení urgentního příjmu za mimořádných událost lostí Nestrojil P.(1) P. (1),, Doleček ek M.(2), M. (2), Valentová R.(3) R. (3) Vaníčkov ková K. Klinika úrazové chirurgie (1) KARIM OUP (2) LF MU

Více

Vertebrogenní onemocnění: Klasifikace,, terminologie, základy z anatomie

Vertebrogenní onemocnění: Klasifikace,, terminologie, základy z anatomie Vertebrogenní onemocnění: Klasifikace,, terminologie, základy z anatomie Josef Bednařík II. Neurologická klinika LF MU a FN Brno Zaměř ěření kursu Existují dva extrémy: Manuáln lní přístup stup důraz na

Více

Škály v cévní neurologii, CMP kontroverze

Škály v cévní neurologii, CMP kontroverze Škály v cévní neurologii, CMP kontroverze 25.1.2012 MUDr. Lukáš Klečka Za spolupráce: Proč je třeba mluvit o mrtvicíc h? Rok Počet CMP Muži ženy Ischemie Krvácení+ SAK Trom bolýz a Rekanali zace + LIT.

Více

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Cévní zásobení mozku 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/c%c3%a9vn%c3%ad_z%c3%a1soben%c3%ad_mozku Willisův okruh http://www.wikiskripta.eu/index.php/willis%c5%afv_okruh

Více

Obsah. 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák)

Obsah. 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák) Obsah 1. Gerontopsychiatrie - historie, osobnosti, současnost (Roman Jirák) 2. Nejčastější psychické poruchy v seniorském věku (Roman Jirák) 3. Změny psychiky ve stáří (Tamara Tošnerová) Ztráta nezávislosti

Více

PSYCHIATRICKÝ PACIENT NA URGENTNÍM PŘÍJMU NA ROZDÍL OD RESUSCITACE KAŽDODENNÍ REALITA

PSYCHIATRICKÝ PACIENT NA URGENTNÍM PŘÍJMU NA ROZDÍL OD RESUSCITACE KAŽDODENNÍ REALITA PSYCHIATRICKÝ PACIENT NA URGENTNÍM PŘÍJMU NA ROZDÍL OD RESUSCITACE KAŽDODENNÍ REALITA Jana Šeblová 1,2, Taťána Suchánková-Kočí 3, 1 Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje, p.o. 2 Oblastní nemocnice

Více

Subarachnoideální krvácení - up to date 2013

Subarachnoideální krvácení - up to date 2013 Subarachnoideální krvácení - up to date 2013 Martin Vališ Neurologická klinika LF a FN v Hradci Králové je intrakraniální extracerebrální krvácení, mezi pia mater a arachnoideou představuje cca 8 % všech

Více

CÉVNÍ MALFORMACE MOZKU - KAVERNOMY

CÉVNÍ MALFORMACE MOZKU - KAVERNOMY CÉVNÍ MALFORMACE MOZKU - KAVERNOMY E.Vítková, D.Krajíčková, J.Náhlovský Neurologická a Neurochirurgická klinika LF UK a FN Hradec Králové Kavernomy Makroskopicky Morušovitý útvar mm až několik cm Dutinky

Více

Sekundární hypertenze - prezentace

Sekundární hypertenze - prezentace Sekundární hypertenze - prezentace MUDr. Jan Václavík, Ph.D. Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických a klinických předmětů na LF UP a FZV UP Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/15.0313

Více

Úzkostné poruchy. PSY 442 Speciální psychiatrie. MUDr. Jan Roubal

Úzkostné poruchy. PSY 442 Speciální psychiatrie. MUDr. Jan Roubal Úzkostné poruchy PSY 442 Speciální psychiatrie MUDr. Jan Roubal F40 F49 Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a somatoformní poruchy F40 Fobické úzkostné poruchy F41 Jiné úzkostné poruchy F42 Obsedantně-kompulzivní

Více

Kasuistika onkologický pacient

Kasuistika onkologický pacient Kasuistika onkologický pacient U pana P.P., 68 letého muže, byl diagnostikován metastazující nádor ledviny. Dle provedených vyšetření byly kromě primárního nádoru pravé ledviny diagnostikovány i mnohočetné

Více

Triáž nemocných a algoritmus akutní. I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno

Triáž nemocných a algoritmus akutní. I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno Triáž nemocných a algoritmus akutní péče ve FN Brno I.Urbánek Neurologická klinika LF MU a FN Brno 1 Hlavní zásady a cíle CMP je urgentní stav vyžadující co nejrychlejší přijetí do specializovaného ZZ.

Více

Registr pacientů RESET. (REgistr SElárních Tumorů) Cushingův syndrom. export dat 18.11.2015

Registr pacientů RESET. (REgistr SElárních Tumorů) Cushingův syndrom. export dat 18.11.2015 Registr pacientů RESET (REgistr SElárních Tumorů) Cushingův syndrom export dat 8..205 Celkově obsahuje registr RESET 97 pacientů, jimž byl diagnostikován Cushingův syndrom 78 pacientů s jiným typem Cushingova

Více

duševní poruchy, hysterie, manické poruchy, schizofrenie otravy ( drogy, léky, alkohol, CO, některé zvířecí a rostlinné jedy )

duševní poruchy, hysterie, manické poruchy, schizofrenie otravy ( drogy, léky, alkohol, CO, některé zvířecí a rostlinné jedy ) NÁHLÉ PŘÍHODY NEUROLOGICKÉ NEODKLADNÁ ZDRAVOTNICKÁ POMOC 27.2.--9.3.2012 BRNO 27.2. Definice pojmů : vědomí = vigilita Vědomí jestav, ve kterém organismus plně vnímá podněty přicházející ze zevního prostředí

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_17_BI2 NEMOCI CNS

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_17_BI2 NEMOCI CNS Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_17_BI2 NEMOCI CNS ONEMOCNĚNÍ CNS značně různorodé příčiny: vrozené cévní infekční degenerativní poškození CNS má vážné následky

Více

BOLESTIVÉ NEUROPATIE. Josef Bednařík Neurologická klinika LFMU a FN Brno. 1. CS neuromuskulárn

BOLESTIVÉ NEUROPATIE. Josef Bednařík Neurologická klinika LFMU a FN Brno. 1. CS neuromuskulárn ŠKÁLY A DOTAZNÍKY U BOLESTIVÉ NEUROPATIE Josef Bednařík Neurologická klinika LFMU a FN Brno Úvod Dotazníky, skóre, škály: Cílem je poskytnout standardizovaný výstup Podmínkou je proces standardizace těchto

Více

Význam/přínos neurologa v péči o kriticky nemocné pacienty. petr hon neurologická klinika FNO

Význam/přínos neurologa v péči o kriticky nemocné pacienty. petr hon neurologická klinika FNO Význam/přínos neurologa v péči o kriticky nemocné pacienty petr hon neurologická klinika FNO kriticky nemocný primární onemocnění CNS ( PNS) onemocnění nervového (nervosvalového) systému je komplikací

Více

Cévní krvácení, hematom, anomálie, ischémie. Infekční absces mozku, meningitis, encefalitis

Cévní krvácení, hematom, anomálie, ischémie. Infekční absces mozku, meningitis, encefalitis Kóma Z. Rozkydal Kóma je stav hlubokého bezvědomí Příčiny intrakraniální: Cévní krvácení, hematom, anomálie, ischémie Infekční absces mozku, meningitis, encefalitis Tumory Epilepsie Příčiny extrakraniální:

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Hodnocení vývojové dyspraxie u dětí s epilepsií. Příloha č. 1: Dělení epilepsií a epileptických syndromů

Hodnocení vývojové dyspraxie u dětí s epilepsií. Příloha č. 1: Dělení epilepsií a epileptických syndromů SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Dělení epilepsií a epileptických syndromů Příloha č. 2: Přehled vyšetření u probandů v epileptochirurgickém programu Příloha č. 3: Vybavení testovací baterie MABC-2 Příloha

Více

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY

ALKOHOL A JEHO ÚČINKY ALKOHOL A JEHO ÚČINKY CO JE TO ALKOHOL? Alkohol je bezbarvá tekutina, která vzniká kvašením cukrů Chemicky se jedná o etanol Používá se v různých oblastech lidské činnosti např. v lékařství, v potravinářském

Více

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii

po přisátí klíštěte virus prokazován kůže virémie buňky RES (slezina, játra, kostní dřeň) mechanismus invaze do CNS nejasný, HEB při virémii Středoevropská klíšťová meningoencefalitida klinický obraz MUDr. Dita Smíšková, PhD Doc.MUDr.Vilma Marešová, CSc. MEK patogeneze po přisátí klíštěte virus prokazován nejprve v Langerhansových h buňkách

Více

Latentní tetanie, panická ataka,

Latentní tetanie, panická ataka, Latentní tetanie, panická ataka, neurózy MUDr. Jan Bartoušek Oddělen lení urgentního příjmup Fakultní nemocnice Olomouc Diagnostické rozpaky Kombinace tetanie a panické poruchy můžm ůže e mít m t klinický

Více

Poruchy vědomí, křečové stavy

Poruchy vědomí, křečové stavy Poruchy vědomí, křečové stavy MUDr. L.Dadák ARK, FN u.sv.anny Made with OpenOffice.org 1 Vědomí Aktivní stav lidské psychiky, vyjadřuje vztah vlastní osoby a okolního světa. Bdělost (vigilita), abstrakce,

Více

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru,

Popis využití: Výukový materiál s úkoly pro žáky s využitím dataprojektoru, VY_32_INOVACE_PSYPS13060ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

EEG - indikace a interpretace nálezů. Kurz specializačního vzdělávání Základy neurologie, září lékařská fakulta UK MUDr Hana Krijtová

EEG - indikace a interpretace nálezů. Kurz specializačního vzdělávání Základy neurologie, září lékařská fakulta UK MUDr Hana Krijtová EEG - indikace a interpretace nálezů Kurz specializačního vzdělávání Základy neurologie, 8.-19. září 2014 2. lékařská fakulta UK MUDr Hana Krijtová Jaká je v současnosti role klasického EEG? Epilepsie

Více

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond. Epilepsie. Evžen Nešpor a Petr Bušek

Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond. Epilepsie. Evžen Nešpor a Petr Bušek Epilepsie Evžen Nešpor a Petr Bušek Definice problému Diagnosa epilepsie je dána opakovaným výskytem neprovokovaných epileptických záchvatů Epileptický záchvat je paroxysmální porucha chování, emocí, motorických

Více

5. MENTÁLNÍ RETARDACE

5. MENTÁLNÍ RETARDACE 5. MENTÁLNÍ RETARDACE Mentální retardace celkové snížení intelektových schopností, které vznikají průběhu vývoje. Podle doby vzniku intelektového defektu rozlišujeme oligofrenii a demenci. Oligofrenie

Více

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík Terminologie Droga Droga je látka, která splňuje dva základní požadavky: 1. Ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání objektivní reality, tedy má psychotropní

Více

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)

Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM) MUDr. Ondřej Volný 1 MUDr. Petra Cimflová 2 prof. MUDr. Martin Bareš PhD 1 1 I. neurologická klinika FN u sv. Anny a LF Masarykovy univerzity

Více

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

PARKINSONOVA CHOROBA. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové PARKINSONOVA CHOROBA Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Parkinsonova choroba 1 Degenerativní progresivní onemocnění mozku Spojena s hypertonicko hypokinetickým syndromem Nositele postihuje po stránce

Více

ANO. MUDr. Roman Škulec, Ph.D.

ANO. MUDr. Roman Škulec, Ph.D. OPIOIDY JSOU INDIKOVÁNY V ANALGETICKÉ PŘEDNEMOCNIČNÍ LÉČBĚ PACIENTŮ S NPB ANO MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,

Více

Martina Mulačová, Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové

Martina Mulačová, Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Martina Mulačová, Dagmar Krajíčková Neurologická klinika LF UK a FN Hradec Králové Porucha poznávacích funkcí ztráta jedné nebo více kognitivních funkcí (KF)- neméně hodnotný korelát anatomického poškození

Více

Ošetřovatelské aspekty péče u pacientů s plicní arteriální hypertenzí léčených Remodulinem

Ošetřovatelské aspekty péče u pacientů s plicní arteriální hypertenzí léčených Remodulinem Ošetřovatelské aspekty péče u pacientů s plicní arteriální hypertenzí léčených Remodulinem Dagmar Hetclová 1. Interní klinika kardiologická, FN Olomouc Plicní arteriální hypertenze (PAH) plicní hypertenze

Více

MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s.

MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s. Laboratorní diagnostika celiakie MUDr. Helena Šutová Laboratoře Mikrochem a.s. Celiakie Autoimunní onemocnění způsobené požitím lepku (glutenu) s typickým zánětlivým postižením tenkého střeva s genetickou

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

Bezvědomí a jeho diferenciální diagnostika. IVPZ - kurz lékařské první pomoci Prim. MUDr. Jiří Zika, urgentní příjem FN v Motole

Bezvědomí a jeho diferenciální diagnostika. IVPZ - kurz lékařské první pomoci Prim. MUDr. Jiří Zika, urgentní příjem FN v Motole Bezvědomí a jeho diferenciální diagnostika IVPZ - kurz lékařské první pomoci Prim. MUDr. Jiří Zika, urgentní příjem FN v Motole Terminologie Kvalitativní porucha : agitace, delirium, agrese, zmatenost

Více

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA (iktus, CMP) Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Cévní zásobení mozku 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/c%c3%a9vn%c3%ad_z%c3%a1soben%c3%ad_mozku Willisův okruh http://www.wikiskripta.eu/index.php/willis%c5%afv_okruh

Více

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13

OBSAH. Obsah. Předmluva... 13 OBSAH Obsah Předmluva................................................. 13 Část první Základní okruhy obecné psychopatologie.............................. 15 1 Úvod..................................................

Více

Neurologická klinika FNKV, 3. LF UK Praha

Neurologická klinika FNKV, 3. LF UK Praha Cévní mozkové příhody (CMP) MUDr. Aleš Bartoš, Ph.D. Neurologická klinika FNKV, 3. LF UK Praha Osnova rozdělen lení a definice CMP patofyziologie CMP klinický obraz CMP obecně ischemické CMP typy, diagnostika,

Více

Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha

Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha Kdy koronarografovat nemocné s akutním srdečním selháním? Petr Widimský Kardiocentrum 3.LF UK a FNKV Praha Výuka pomocí kasuistiky: 78-letá žena s 5 let trvajícími netypickými bolestmi na prsou a s akutní

Více

Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno

Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno Nádory tenkého střeva Bartušek D. Klinika radiologie a nukleární medicíny FN Brno- Bohunice a Lékařská fakulta Masarykovy univerzity Brno přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek, CSc., MBA Valtické kurzy

Více