MUZEUM PROSTĚJOVSKA V PROSTĚJOVĚ příspěvková organizace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MUZEUM PROSTĚJOVSKA V PROSTĚJOVĚ příspěvková organizace"

Transkript

1 MUZEUM PROSTĚJOVSKA V PROSTĚJOVĚ příspěvková organizace NÁMĚSTÍ T. G. MASARYKA 2, PROSTĚJOV Tel.: , , IČO: PLÁN ČINNOSTI NA ROK 2013

2 Muzeum Prostějovska v Prostějově, příspěvková organizace, financovaná Olomouckým krajem, plní funkci muzea ve smyslu ustanovení 10 odst. 6 zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy. Jeho posláním je získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy podle zákona o ochraně sbírek. Vědeckovýzkumná a odborná činnost organizace souvisí s vytvářením a správou sbírkového fondu. 1. Sbírkotvorná činnost a práce se sbírkami Systematické budování sbírek bude v roce 2013, stejně tak jako v letech předchozích, opět omezeno z důvodu nedostatku finančních prostředků pro nákup jednotlivých předmětů. Přesto však předpokládáme další akvizice, a to především formou darů nebo ekonomicky únosných nákupů. Zde je však opět třeba klást vysoké nároky na odbornost správců jednotlivých sbírkových skupin, aby doplňování sbírek bylo opravdu systematické a neřídilo se pouze hlediskem ekonomické výhodnosti či nevýhodnosti. V roce 2013 dojde k zásadní změně v organizačním schématu Muzea Prostějovska. Od 1. ledna bude k muzeu přičleněna Lidová hvězdárna v Prostějově. Stane se čtvrtým oddělením naší instituce s názvem Astronomické oddělení Lidová hvězdárna. Toto oddělení bude požívat značné autonomie. V souvislosti s ukončením činnosti RNDr. Jiřího Prudkého jako ředitele hvězdárny po více než čtyřiceti letech jeho praxe v této funkci bude jmenován nový vedoucí oddělení, jehož výběr v současné době probíhá. RNDr. Prudký pak setrvá na funkci odborného pracovníka. Tím bude naplněn požadavek Olomouckého kraje ohledně navýšení počtu odborných zaměstnanců hvězdárny. Zároveň dojde k redukci pracovníků o ekonomku hvězdárny, takže nároky na mzdový fond zůstanou beze změny. V letošním roce byla zahájena rekonstrukce stálé expozice archeologie dle projektu Ing. arch. Zdeňka Berana z roku Archeologická část bude dokončena v letošním roce, historická část, která v muzeu dosud chyběla, v roce Na tuto akci byla Olomouckým krajem uvolněna částka ,- Kč. Zároveň počítáme s úpravou expozice geologické, čímž získá celé první (expoziční) patro muzea jednotnou tvář. V roce 2012 byla odstraněna většina závad v budově nového depozitáře; přetrvává místní zatékání střechou, což je řešeno s projektantem a provádějící firmou. Pro rok 2013 zbývá dovybavit odborná pracoviště nové depozitární budovy, což bude opět záviset na množství přidělených finančních prostředků. Jedná se zejména o pracoviště archeologické, geologické, restaurátorské a pracoviště správce depozitáře (nábytek, výpočetní technika, přípojka internetu). Poté se stane nový komplex opravdu kvalitním muzejním pracovištěm.

3 V předhavarijním stavu se nacházejí výplně oken kancelářské části muzea, místně dochází k zatékání do hlavních i kancelářských prostor. Jelikož tato budova je ve vlastnictví Statutárního města Prostějov, řešíme problém s příslušnými odbory magistrátu. Na rok 2013 byla tato akce zařazena do plánu investic města. V minulých letech se velmi slibně rozběhla spolupráce se Střední školou uměleckých řemesel a Vyšší odbornou školou restaurátorskou v Brně. Tato instituce pro nás zajišťuje na vysoké úrovni a při minimálních nákladech restaurování sbírkových předmětů, zejména porcelánu, majoliky a nábytku. V letošním roce se bohužel opět z důvodu nedostatku finančních prostředků počet takto zrestaurovaných předmětů snížil z řádově desítek kusů na jednotlivosti a tento trend bude, bohužel, pokračovat i v příštím roce. Přesto však bude naší maximální snahou spolupráci udržet i do budoucna, protože je pro naši instituci po všech stránkách velice výhodná. Jako jedna z cest se jeví získávání sponzorů pro restaurování konkrétních kusů předmětů, což se v jednotlivých případech daří. Běžnou údržbu sbírkových předmětů a drobné restaurátorské zásahy budeme i nadále zajišťovat vlastními zdroji. Dalším okruhem práce se sbírkami je jejich digitalizace. Zde jsme závislí na technickém vybavení, které naší instituci prozatím chybí, takže ani pro rok 2013 nepočítáme s výrazným pokrokem v této oblasti. 2. Expoziční a výstavní činnost I přes reálné snížení prostředků na vlastní provoz bude v roce 2013 hlavní snahou Muzea Prostějovska minimálně udržení kvalitativní i kvantitativní úrovně pořádaných krátkodobých a střednědobých výstav. Budeme sledovat vyváženost výstav předmětových a galerijních, autorských a přejatých, zaměříme se také na prezentaci vlastních sbírek. Na jednotlivé akce se budeme snažit získat vhodnou formu sponzoringu. Dočasná expozice židovského osídlení města, instalovaná v budově Špalíčku, bude přeměněna za účasti sponzorů na expozici stálou. Při neexistenci odpovídající profesionální regionální galerie je Muzeum Prostějovska jediným zařízením, schopným produkovat po všech stránkách velmi komplikované výstavní projekty významných českých umělců v této činnosti bychom rádi pokračovali i v roce 2013, přestože se bez výjimky jedná o finančně velice náročné akce. Po mimořádně úspěšné výstavě Jana Zrzavého je na přelom roku plánována reprezentativní výstava Jana Preislera. Novinkou v aktivitách Muzea Prostějovska je Letní škola fenomenologie, plánovaná na konec prvního pololetí roku. Kromě naší instituce je pořadatelem této evropsky významné akce Archiv Edmunda Husserla v Lovani, Univerzita Palackého v Olomouci a Statutární město Prostějov.

4 Problémem pro rok 2013 zůstává i nadále expozice Petra Bezruče v komplexu tzv. Červeného domku v Kostelci na Hané. Budovy jsou v současné době v technickém stavu, který prakticky vylučuje důstojnou muzejní prezentaci. Pro uvedení do provozu by byla potřebná celková rekonstrukce v řádech miliónů Kč. Z hlediska atraktivity tématu, předpokládané návštěvnosti a nákladů na provoz by však byla taková investice velmi sporná. Další budoucnost objektu v současné době řešíme ve spolupráci s Olomouckým krajem a městem Kostelec na Hané a považovali bychom za úspěch, kdyby již v průběhu roku 2013 došlo k převzetí nemovitosti městem. Již připravená Bezručova panelová expozice je v současné době umístěna v budově ZŠ Kostelec, je tedy veřejně přístupná a bezpochyby plní svůj účel. 3. Odborná, popularizační a publikační činnost Vlastní odborná činnost bude vycházet zejména z výzkumných úkolů jednotlivých odborných pracovníků (archeologie, geologie, botanika, lidová kultura, historie, dějiny umění). Některé z těchto úkolů mají dlouhodobý charakter a je tak navazováno na výzkumy předchozí. Některé činnosti budou probíhat ve spolupráci s dalšími odbornými institucemi. Budeme podporovat účast odborných pracovníků na seminářích a konferencích. I zde jsme však limitováni především ekonomicky. Na úseku přednáškové činnosti bude pokračovat cyklus muzejních podvečerů, muzejních nocí, komentovaných prohlídek výstav a expozic aj. Projekt nových expozic s těmito aktivitami přímo počítá a přizpůsobuje se jim. Budou pokračovat dobře fungující programy pro žáky základních a mateřských škol, včetně oblíbených workshopů, pro které je vyčleněn trvalý prostor v budově Špalíčku. Školám jsou také určeny doplňkové programy, jejichž nabídka se neustále rozšiřuje a je přehledně umístěna na webových stránkách naší instituce. Pokračovat budeme také v oboustranně prospěšné spolupráci s prostějovskou posádkou AČR. Počítáme s dalším vydáváním vlastních periodických tiskovin, přestože finanční náročnost na tuto činnost neustále narůstá. Prioritou je udržet zejména vydávání Přírodovědných studií MPP, které patří ve svém oboru k nejrespektovanějším odborným časopisům v ČR. Rok 2012 byl také rokem přípravy zcela nového muzejního periodika, určeného i širší veřejnosti, jehož první číslo vyjde v první polovině roku 2013 a bude věnováno významnému výročí narození profesora Otto Wichterleho. Naše instituce bude rovněž spolupracovat s Městem Prostějov při přípravě další z řady reprezentativních publikací s pracovním názvem Prostějovská radnice.

5 Všestrannou podporu bude mít vlastní publikační činnost jednotlivých odborných pracovníků instituce. V roce 2012 byl pořízen specializovaného knihovnický program Clavius a byl zahájen převod knihovního fondu do automatizovaného systému, čímž se výrazně zjednoduší knihovní evidence a urychlí se vyhledávání jednotlivých tiskovin. Samozřejmostí je popularizace činnosti muzea formou příspěvků do všech druhů médií; hlavními mediálními partnery jsou Prostějovský deník a Český rozhlas Olomouc. 4. Ostatní provozní záležitosti Hlavním zdrojem příjmu instituce bude i v budoucnu příspěvek od zřizovatele. Zejména v souvislosti s výstavní, publikační a propagační činností je však třeba neustále se pokoušet o získávání sponzorů a prohlubovat spolupráci se sponzory stávajícími. Do této činnosti je žádoucí zapojit i ostatní pracovníky muzea a odpovídajícím způsobem je motivovat. V současné době je však tato činnost velmi obtížná a lze bohužel předpokládat, že rok 2013 nepřinese v této oblasti změny k lepšímu. Prodloužení spolupráce předpokládáme se stálým sponzorem naší instituce společností SIDA a se získáváním příležitostných sponzorů pro jednotlivé konkrétní akce. Problémem začíná být technické zaostávání naší instituce, což je zřetelné zejména v oblasti výpočetní techniky, která velmi rychle stárne a není v našich finančních možnostech udržovat s obecným vývojem v této oblasti odpovídající kontakt. Je pravděpodobné, že i v roce 2013 bude tento negativní vývoj pokračovat. Spokojenost trvá s komerčním nájemcem kavárny v přízemí Špalíčku. Zařízení se dostalo díky své úrovni a atmosféře do širšího povědomí prostějovské veřejnosti a pro Muzeum Prostějovska je přínosem ve dvou směrech obohacuje naši instituci o důležité místo setkávání veřejnosti a je i nezanedbatelným doplňkovým ekonomickým zdrojem. V oblasti personální považuji stav v Muzeu Prostějovska za stabilizovaný. Mgr. Miroslav Chytil, Ph.D. Prostějov, ředitel Muzea Prostějovska v Prostějově, p.o.

6 PLÁN ČINNOSTI MUZEA PROSTĚJOVSKA V PROSTĚJOVĚ, p.o. NA ROK ODBORNÁ ČINNOST V oblasti odborné činnosti jsou zařazeny stálé projekty z dlouhodobých plánů, které jsou průběžně doplňovány o nové poznatky i úkoly, které jsou nově stanoveny pro rok Historie prostějovských Židů dlouhodobě rozpracovaný projekt, průběžně doplňovaný o nové poznatky na základě studia pramenů (SOA v Prostějově, ZA Olomouc, Národní archiv Praha, Zemský archiv Brno, archiv Židovského muzea v Praze, spolupráce s Centrem judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových UP Olomouc, Památníkem Terezín, pamětníky a badateli) výstup: každoročně je výstupem zpracování dílčího tématu ve formě nového příspěvku na konferenci Židé a Morava v Kroměříži listopad 2013 M. Dokoupilová 2. Dokumentace židovských obyvatel Prostějova, perzekuovaných v období holocaustu pokračování projektu z minulých let. (Spolupráce s Židovským muzeem v Praze, Památníkem Terezín, Národním archivem v Praze, pamětníky výstup: a) shromažďování údajů, dokumentů, fotografií, včetně jejich popisu b) kompletace údajů o židovských obyvatelích Prostějova tohoto období 3. Kartotéky a soupisy židovského obyvatelstva výstup: doplňování databáze M. Dokoupilová 4. Kulturní osobnosti Prostějovska shromažďování literatury, poznatků, zajišťování fotografické dokumentace osob výstup: články do Zpravodaje MPP, Střední Moravy, Kroku, články k výročím do denního tisku. (Spolupráce s MK v Prostějově, VK v Olomouci, SOA v Prostějově) M. Dokoupilová 5. Tvorba kovotepecké firmy Vulkania ( ) rozpracovaný úkol z minulých let zaměřený na zpracování historie a produkce místní firmy činné na poli výroby uměleckořemeslných doplňků architektury, užitných předmětů a litectví soch v první pol. 20. století výstup: a) zpracování medailonů firemních uměleckých ředitelů (J. Růžička, A. Spurný) b) determinace spolupráce s architektem V. Jeřábkem M. Kvapilová Nováková 6. Šlechtický rod Silva - Tarrouca a jejich letní sídlo zámek Čechy pod Kosířem rozpracovaný úkol, jehož záměrem je výstava reprezentativní sbírky artefaktů s vazbou ke šlechtickému rodu Silva Tarouců a torza autentického mobiliáře z lokality rodového letního sídla v Čechách pod Kosířem. výstup: příprava autorské výstavy M. Kvapilová - Nováková

7 7. Z časů města poddanského rozpracovaný úkol z minulého roku, zaměřený na spolupráci při vytváření konceptu expozice výstup: zpracování dílčích textových podkladů z oblasti historie umění prodigitalizované informační panely (spolupráce M. Kokojanová) M. Kvapilová Nováková 8. Aktuální zpracovávání témat z oboru historie umění výstup: prezentace sbírek MPP s vazbou k místní výtvarné kultuře v regionálním tisku a dalších kulturních periodikách M. Kvapilová Nováková 9. Zpracování průvodních textových charakteristik profilů dílčích podskupin sbírky výtvarného umění a uměleckoprůmyslové práce, doplnění fotogalerie výstup: prezentace sbírek na www. stránkách muzea M. Kvapilová- Nováková 10. Zpracování rešerší z oblasti historie umění výstup: studijní materiál pro badatele M. Kvapilová - Nováková 11. Barokní náboženská bratrstva jako projev kulturního cítění a mentality Prostějova 18. století dlouhodobě rozpracovaný projekt zaměřený na specifikaci členské základny dvouz náboženských bratrstev, působících v Prostějově 18. století výstup: a) doplnění a upřesnění podkladů pro statistickou část práce - doplňování databáze o údaje z literatury, světských i církevních pramenů - studium dalších církevních materiálů sledovaného údobí, případně materiálů z činnosti obdobných společenských uskupení (SokA Prostějov, ZA Olomouc, SVK Olomouc b) tvorba rejstříků a tabulek M. Kokojanová 12. Prostějov a voda výstup: shromažďování zmínek k tématu v regionální literatuře a pramenech M. Kokojanová 13. Chráněná území na Prostějovsku výstup: sledování výskytu rostlin na chráněných územích a zjištění rozšiřování i úbytek různých rostlinných druhů (vybrané lokality Vápenice, Dolní vinohrádky, Brániska, Za hrnčířkou, Hamerská stráň, Pod zápovedským kopcem, Na hurkách, Na kozénku A. Bezrouková 14. Sběr rostlin a) planě rostoucí rostliny a jejich semena b) porost v okolí prameništích luk, vodních ploch a toků výstup: evidence a uložení v herbářových položkách 15. Vývoj patrocinií na Moravě a v rakouském Slezsku po roce 1780 výstup: mapování změny hranic farností, rušení starých a zakládání nových farností, změny v církevní správě V. Horák

8 16. Historie a současnost Klenovic na Hané výstup: obecní publikace zahrnující historii i současný společenský, politický a kulturní život obce V. Horák 17. Zpracování numismatické podsbírky V. Horák výstup: odborné zpracování podsbírky mincí jako celku, článek pro odborné periodikum V. Horák 18. Zmapování uherských denárů Ondřeje I. a Samuela Aby ve sbírce MPP výstup: spoluautorství na publikaci mapující pohyb uvedeného oběživa na Moravě a zjištění vztahů a souvislostí s jednotlivými typy těchto mincí V. Horák ( spolupráce ČNS, ing. Jan Videman 19. Specifické fenomény kraje - tradiční procesy každodenního života výstup: mapování zvyků a výročních obyčejů, vytvoření seznamu nehmotných statků tradiční lidové kultury 20. Projevy lidové kultury na Prostějovsku výstup: fotodokumentace a videodokumentace zvyků, obřadů a obyčejů 21. Orální historie výstup: shromáždění osobních vzpomínek jednotlivců na konkrétní události 22. Tradiční lidová řemesla výstup: vytvoření databáze nositelů tradičního lidového řemesla v regionu 23. Regionální akce zacílené na uchování a prezentaci projevů tradiční lidové kultury veřejnosti (folklórní festivaly, tradiční akce, dožínky ) výstup: vytvoření databáze 24. Výzkum neogenních sedimentů karpatské předhlubně výstup: účast na vědeckém projektu Národního muzea v Praze pod názvem Mělkovodní ekosystémy miocénu centrální Paratethydy: sukcese a interakce anorganické organické složky ekosystému V. Jašková a) Prostějovsko Želeč, Skalka, Kelčice, Ondratice ( bazální klastika neogénu v pískovnách)přemyslovce (neogenní sedimenty s velkými mechovkami) Otaslavice, Kelčice (organogenní sedimenty s ústřicemi, hřebenatkami a dalšími měkkýši) Určice, Seloutky (pískovce a slepence s hřebenatkami a dalšími měkkýši) Lhota pod Kosířem (pískovce s hřebenatkami a úlomky lastur ústřic na poli výstup: shrnující článek do Přírodovědných studií MPP Současný stav geologických lokalit Prostějovska V. Jašková ( spolupráce NM Praha, PřF UK Praha, PřF MU Brno)

9 b) Vyškovsko Nemojany (bazální klastika neogénu v pískovně) Luleč (odkryv jílů s lasturami ústřic a korály) Kroužek (výchoz pískovců a organogenních vápenců s hřebenatkami) Podbřežice (výchoz organogenních vápenců s velkými mechovkami) Výstup: materiály budou použity do připravovaného článku o geologii vyškovska do Přírodovědných studií MPP, nalezená mikrofauna i vzorky sedimentárních Hornin budou zařazeny do muzejní geologické sbírky V. Jašková (spolupráce PřF UP Olomouc) c) Revize lokalit neogenních sedimentů v okolí Slavkova u Brna Holubice (neogenní písky a jíly v pískovně) Stará hora u Hlohovce (neogenní písky a jíly s velkými mechovkami) Lomnice u Tišnova (neogenní jíly s faunou) Sv. Urban (organogenní sedimenty se schránkami mlžů) Rousínovec (organogenní pískovce) Kralice, Oslavany, Židlochovice, Rebešovice, Mušlov, Sedlec výstup: sledování statigrafické souvislosti se spodnobadenskými lokalitami Prostějovska V. Jašková ( spolupráce NM Praha, PřF UK Praha, PřF MU Brno) 25. Revize aktuálního stavu geologických lokalit různého stáří na Prostějovsku výstup: shrnující odborný článek s rozsáhlou fotodokumentací pro Přírodovědné studie MPP, mapující lokality od prekambria až po nejmladší kvarter V. Jašková ( spolupráce PřF UP Olomouc) 26. Terénní průzkum lokalit s vulkanickými horninami různého stáří na Moravě Brno (metabazitová zóna brněnského masivu) Šternberk, Krákořice, Chabičov, Čabová, Ondrášov, Jesenec, Dzbel, Ponikev ( devonský vulkanismus) Pohoř u Oder, Malý a Velký Roudný, Uhlířský vrch, Zlatá lípa, Venušina sopka, Mezina, Bílčice, Volárna, Razová, atd. (pliopleistocenní sopky) Nový Jičín Bludovice, Řepiště, Lubno (lokality těšínitové asociace - mesozoikum) Bánov, Komňa, Starý Hrozenkov (sopky na jihovýchodní Moravě andezitovývulkanismus výstup: výstava Putování po moravských sopkách V. Jašková, (spolupráce PřF UP Olomouc) 27. Zákresy sluneční fotosféry, tj. slunečních skvrn a fakulových polí výstup: pravidelné monitorování projevů sluneční aktivity ovlivňujících geomagnetické pole B. Černohousová 28. Družicové Efemeridy výstup: seznámení široké veřejnosti s přesnými časy, směry a azimuty přeletů nejjasnějších nebo i jinak zajímavých umělých kosmických objektů přesně nad hvězdárnou nebo jakýmkoliv jiným bodem zemského povrchu odborní pracovníci astronomického oddělení 29. Meteorologická měření výstup: měření meteorologických údajů v Prostějově stanicí Davis a jejich archivacev PC, postupování naměřených hodnot zájemcům B. Černohousová

10 30. Fotometrie proměnných hvězd výstup: fotometrická pozorování krátkoperiodických hvězd, především hvězd typu RR Lyra odborný pracovník astronomického oddělení II. PÉČE O SBÍRKY 1 Evidence přírůstků v I. a II. st. v programu BACH a) aktuální přírůstky b) skleněné negativy evidence ve II. st. c) fotografie nalezené při stěhování depozitářů a pracoven evidence v I. a II. st. M. Kokojanová 2. Inventarizace a) On fotografie, muzejní předměty b) účast v komisích jiných správců sbírek (dle požadavku) M. Kokojanová 3. Přepis, úpravy a doplňování starých karet v elektronické podobě M. Kokojanová 4. Doplňování CES přírůstky, doplńky, změny M. Kokojanová 5. Zpracování karet NAD M. Kokojanová (spolupráce SokA Prostějov) 6. Zajištění konzervace a restaurování předmětů vybraných do expozice Z časů města poddanského Cb cín, Cc- hodiny, Cd mosaz mosaz, měď, Fb řezby, Fe železo, Ga slonovina, Kc porcelán, Ke lapidárium, Kf sklo, Oa olejomalba M. Kvapilová Nováková (spolupráce O. Kosíková, I. Loubalová, VOŠR v Brně) 7. Úpravy stávajících záznamů (včetně doplnění identifikace a aktuální lokace předmětů) v programu BACH a postupná kompletace přepisu kartotéky všech zastoupených podskupin sbírky výtvarného umění a uměleckořemeslné práce M. Kvapilová Nováková 8. Stěhování a následné adekvátní uložení sbírek výtvarného umění Oa obrazy z depozitáře v hlavní budově muzea do depozitáře v Ldické ul. M. Kvapilová Nováková 9. Výběr sbírkových předmětů k digitalizaci a následné prezentaci na www. str. MPP M. Kvapilová Nováková 10. Mimořádná inventarizace (pokrač.) podsk. Oa olejomalba, Ob kresba, Oe-, Od - grafika ( v souvislosti se stěhováním fondu) M. Kvapilová-Nováková 11. Evidence přírůstků v I. a II. st. v programu BACH

11 12. Úpravy údajů na katalogizačních kartách sbírkové skupiny PT/A, PT/B, PR 13. Výběr předmětů ze sb. skupiny PR ke konzervaci ( spolupráce I. Loubalová) 14. Inventarizace PT/A, PT/B písemnosti a tisky 15. Evidence přírůstků v I. a II. stupni, přepis papírových karet do programu BACH A. Bezrouková 16. Sledování stavu herbářových položek z 50. a 60. let minulého století A. Bezrouková 17. Inventarizace herbářů: Čechy pod Kosířem, Průchodnice, Kněží horka, Ovčáčík, Vzorky dřev A. Bezrouková 18. Evidence přírůstků v I. a II. st. v programu BACH, přepis papírových karet do programu BACH M. Dokoupilová 19. Doplňování údajů o sbírkách do CES M. Dokoupilová 20. Získávání nových sbírkových předmětů vlastní sběry, dary, nákup M. Dokoupilová 21. Inventarizace v rámci sbírky literární památky LP - Z. Wolkerová, korespondence, LP - osobnosti, LP - divadlo M. Dokoupilová 22. Zpracování chronologické evidence sbírkových předmětů MPP V. Horák 23. Zpracování podkladů pro CES za všechny sbírkové podskupiny MPP V. Horák 24. Pokračování katalogizace numismatické podsbírky vrácené z MZM v Brně V. Horák 25. Příprava a výběr předmětů pro expozici Z časů města poddanského V. Horák 26. Zpracování přírůstků v I. a II. st. v podsbírkách militárií a numismatika V. Horák 27. Vedení archivu digitálních dokumentačních fotografií MPP

12 28. Pokračovat ve spolupráci s VOŠR a SŠUM v Brně výběr a zadání předmětů k restaurování 29. Rozšiřování etnografického fondu MPP ze sběrné oblasti Prostějovsko (dary, převody) 30. Přepis stávajících karet do databáze BACH 31. Ve spolupráci s restaurátorkami připravit nově získané předměty k základnímu ošetření 32. Soupis, číslování a ukládání přírůstků získaných terénními sběry do geologického depozitáře V. Jašková 33. Evidence přírůstků v I. a II. stupni v programu BACH V. Jašková 34. Přepis papírových katalogizačních karet do programu BACH podsk. Mineralogie V. Jašková 35. Uspořádání geologického depozitáře po rozšíření, zadání výroby regálu z Fe profilů, místění a využití dřevěných zásuvek získaných z PřF UK Praha V. Jašková 36. Odborná konzervace a restaurování sbírkových předmětů dle požadavků odborných pracovníků a správců sbírek a aktuálního stavu sbírkového fondu O. Kosíková 37. Realizace konzervátorských zásahů na vytypovaných sbírkových předmětech ze skupiny výtvarného umění Oa a podmaleb na skle Oc O. Kosíková 38. Konzervace sbírkových předmětů k muzejním předmětovým výstavám, popř. zápůjčkám O. Kosíková 39. Průběžné sledování a kontrola stavu sbírkového fondu po odplísňování O. Kosíková 40. Výběr, čištění a příprava předmětů pro připravovanou expozici O. Kosíková 41. Postupné čištění a odplísňování knižního fondu O. Kosíková 42. Zpracování konzervačních karet O. Kosíková

13 43. Konzervace a restaurování sbírkových předmětů pro připravovanou novou expozici historie ze sbírkových fondů muzea ze skupin Oa obrazy, Cc-porcelán, Ga- slonovina, Kf-sklo, Fc-železo, Oj-řezby, Cb-cín, Ke-lapidárium (další dle požadavků) I. Loubalová 44. Konzervace a restaurování předmětů ze skupiny P, Pr, - prapory, vlajky I. Loubalová 45. Konzervace předmětů k výstavám (dle výstavního plánu) I. Loubalová 46. Průběžná kontrola stavu sbírkových předmětů v depozitářích, zejména výskytu plísní a jejich ošetření I. Loubalová 47. Ošetřování knihovního fondu muzea čištění, ošetření proti plísním I. Loubalová 48. Konzervace nově získaných přírůstků I. Loubalová 49. Inventarizace archeologických sbírek a práce s tím spojené opravy značení, popisu, lepení, výměna obalů pro uložení I. Loubalová 50. Zpracování konzervačních karet I. Loubalová 51. Správa depozitáře - Pravidelné kontroly klimatických podmínek v depozitářích F. Spáčil 52. Řešení zjištěných nedostatků a závad v depozitářích ( ve spolupráci s vedením muzea) F. Spáčil 53. Organizace provozu v depozitářích muzea F. Spáčil 54. Pravidelné kontroly dodržování depozitárního řádu F. Spáčil 55. Evidence výpůjčních a zápůjčních smluv F. Spáčil 56. Zpracování zápůjčních smluv a předávacích protokolů F. Spáčil 57. Dokumentační fotografie sbírkových předmětů F. Spáčil

14 III. KULTURNĚ VÝCHOVNÁ, OSVĚTOVÁ A METODICKÁ ČINNOST Programy pro děti Fúzí Muzea Prostějovska v Prostějově s Lidovou hvězdárnou, která se dlouhodobě specializuje na programy pro děti a mládež, a současně zřízením místa muzejního pedagoga je nabídka programů a pořadů pro žáky prvního stupně základních škol až po střední školství mnohem pestřejší a širší, stejně jako specializované nabídky pro dospělé a nově plánované akce pro cílené skupiny. Vyčleněné prostory pro realizaci výtvarných dílen v budově Špalíčku budou od roku 2013 doplněny dalším prostorem pro přednášky, promítání i jiné aktivity - přednáškovým sálem v budově hvězdárny 1. Máš čas? (program ke stálé expozici Hodiny a hodinky) výstup: program určen pro žáky prvního stupně ZŠ a vychází Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání rozdělení programu do dvou částí a) povídání o pojmu čas, pevné a pohyblivé svátky, jak se počítají, vývoj časoměrných přístrojů, seznámení s různými druhy hodin, vytváření pracovních listů, výroba jednoduchých kapesních hodin b) hrací, aktivní část programu putování napříč staletími starým kufrem, děti se promění v historické postavy, všichni se stanou badateli a starodávnými písaři. Oba programy budou spojeny s ukázkami historických hodin a kapesních hodinek ze sbírek muzea 2. Jak se žilo v pravěku výstup: program pro žáky 4. a 5. tříd ZŠ k expozici pravěku vytváření učebnice pravěku, modelování keramiky, použití zrnotěrek, výroba ručního papíru 3. Program k regionu pro školy Procházka městem výstup: seznámení s památkami města, srovnání současného stavu s dobovými fotografiemi, práce s pracovními listy, udělení certifikátu a odlití pečeti 4. Dětské velikonoční a vánoční dílny výstup: zhotovení vlastnoručních výrobků dětí typických pro tyto svátky 5. Branně vlastivědná soutěž ( 8.ročník ) výstup: soutěž pro žáky tř. ZŠ, otázky vlastivědné, dopravně bezpečnostní, z požární ochrany, tělovýchovné závody, seznámení se s činností branně bezpečnostních složek 6. Řemesla našich předků výstup: seznámení dětí se zaniklými řemesly a zhotovení vlastnoručních výrobků (drátenictví, košíkářství, perníkářství, krejčovství, tkalcovství)

15 7. Obnova masopustního průvodu výstup: program pro žáky MŠ a ZŠ rozdělení programu do tří částí a) povídání o masopustu b) výroba masek c) průvod 8. Prázdniny v muzeu výstup: program pro děti ve věku 7 11 roků realizovaný poslední prázdninový týden v časovém rozmezí hod, program rozdělen na tematické okruhy a) nejstarší pravěké dějiny b) historie her c) zájezd do Technického muzea v Brně d) povídání o starých listinách e) hry v expozici hodin 9. Muzejní podvečery výstup: realizace přednášek a besed pro širokou veřejnost i úzké cílové skupiny, autorská čtení, autorské večery K. Husaříková (spolupráce ) 10. Muzejní noci výstup: komentované prohlídky vybraných výstav a expozic v nočních hodinách, koncerty, literární a taneční produkce K. Husaříková (spolupráce ) 11. Za tajemstvím obrazů výstup: komentované prohlídky vybraných výtvarných výstav pro cílené skupiny (kluby přátel výtvarného umění, profilové volitelné předměty a semináře prostějovských gymnázií, ZUŠ K. Husaříková 12. Letní škola fenomenologie výstup: I. ročník setkání významných osobností v oblasti fenomenologie (včetně zahraničních hostů) se studenty, odbornou i laickou veřejností v rodišti světového fenomenologa E. Husserla Program: přednášky, besedy, semináře, volný program zaměřený na propagaci města a regionu K. Husaříková ( spolupráce prof. I. Blecha FF UP Olomouc, Statutární město Prostějov) 13. Padesáté výročí startu první ženy světa do kosmu výstup: přednáška pro veřejnost odborný pracovník astronomického oddělení 14. Padesáté výročí objevu prvního kvasaru výstup: přednáška pro veřejnost odborný pracovník astronomického oddělení

16 15. Tisícístopadesáté výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu výstup: přednáška Astronomie před a po příchodu Cyrila a Metoděje odborný pracovník astronomického oddělení 16. Evropská noc vědců projekt probíhající v 28 evropských zemích, iniciovaný Evropskou unií a Evropskou komisí výstup: poutavou formou seznámit širší veřejnost s výsledky vědeckého bádání odborný pracovník astronomického oddělení 17. Věda a technika v ulicích součást projektu České hlavy s.r.o., popularizující vědu a techniku v České republice výstup: atraktivní prezentace převratných objevů a novinek na hlavním náměstí, návštěvníci si mohou většinu vystavovaných exponátů vyzkoušet odborní pracovníci astronomického oddělení (spolupráce střední školy) 18.Veletrh volnočasové nabídky pro děti a mládež výstup: dětské soutěže, panely propagující činnost astronomického oddělení odborní pracovníci astronomického oddělení 19. Astronomická pozorování výstup: a) astronomická pozorování denní (slunce) b) astronomická pozorování noční hvězdné oblohy - rozšířená nabídka na všechny pracovní dny - akce k sv. Valentýnu (políbivší se pár vstup zdarma) - první jarní den Den otevřených dveří odborní pracovníci astronomického oddělení 20. Přednášky výstup: 1x měsíčně (od každý čtvrtek) vzdělávání prostřednictvím různých forem popularizace astronomie, kosmonautiky, meteorologie, matematiky, fyziky, zeměpisu (žádané cestopisné pořady) a s nimi souvisejících přírodních i technických věd odborní pracovníci astronomického oddělení, externisté 21. Prázdninové školy a) XXIV. Letní pozorovatelská škola výstup: pět dvouhodinových přednášek věnovaných teorii, doplněných praktickými cvičeními (manipulace s dalekohledy, základní orientace na obloze aj.) jedna celá pozorovací noc odborní pracovníci b) IX. Školička (letní prázdniny) výstup: pět dopoledních hodinových lekcí, poskytujících dětem do 10 let triviální znalosti z astronomie, případně kosmonautiky B. Černohousová c) Prázdninové pořady pro nejmenší (jarní prázdniny) výstup: hodinová prezentace s výkladem určená dětem do 10 let, poskytující triviální informace o zadaném tématu z oblasti astronomie nebo kosmonautiky, možnost navštívit samostatně nebo jako týdenní cyklus B. Černohousová

17 22. Činnost pro školy a) Pořady pro děti z mateřských škol a žáky ročníku ZŠ výstup: nabídka více než 30 pořadů zaměřených na seznámení s jednoduchými astronomickými pojmy a fakty doplnění vzdělávacích oblastí Dítě a svět, Člověk a jeho svět ( pojmy z Rámcového vzdělávacího programu pro MŠ a ZŠ) B. Černohousová b) Programy pro žáky 4. a vyšších ročníků ZŠ a studenty SŠ výstup: nabídka dvaceti pořadů doplňujících výuku zeměpisu, fyziky, přírodopisu apod., koncipovaných tak, aby byly srozumitelné samy sobě, bez odkazů na jiná témata odborní pracovníci astronomického oddělení 23. Kluby a) Klub hvězdárniček ( pro děti do 11 let, 1x týdně) výstup: seznámení se základními astronomickými pojmy a fakty, praktická pozorování ( v zimním období podvečerní pozorování dalekohledy, na jaře a na podzim pozorování slunce) B. Černohousová b) Klub Gemini ( pro děti a mládež roků, 1 x týdně) výstup: seznámení se základními astronomickými pojmy a fakty ovládáním pozorovací a výpočetní techniky, provádění jednoduchých, ale samostatných pozorování cíl osvojení nových poznatků a jejich praktické aplikace odborný pracovník astronomického oddělení c) Klub Sagittarius ( pro mládež nad 15 let, 1x za 14 dnů) ) výstup: prohloubení znalostí z jednotlivých oblastí astronomie, seznámení s různými pozorovacími technikami a vedení k samostatné a systematické odborné práci odborný pracovník astronomického oddělení 24. Nedělní soutěže ( pro děti 5 11 roků, 1x za měsíc, s výjimkou letních prázdnin) výstup: jednoduché soutěžní úkoly z astronomie a kosmonautiky s cílem podnítit u dětí zájem o tyto obory B. Černohousová 25. Zářijový seminář pro pedagogické pracovníky výstup: seznámení pedagogů s programy a nabídkou pro všechny typy škol, prohlídka přístrojového vybavení hvězdárny odborný pracovník astronomického oddělení 26. Exkurze výstup: exkurze do firmy TESCAN v Brně, zabývající se výrobou elektronových mikroskopů odborný pracovník astronomického oddělení 27. Spolupráce se školami, studenty, soukromými badateli a institucemi výstup: příprava témat pro SOČ, astronomické olympiády, bakalářské, magisterské práce, konzultace, poradenství, vyhledávání materiálu, oponentury prací, tvorba rešerší, účast v porotách, lektorská činnost, členství v redakčních radách pomoc a konzultace při nákupech nebo stavbách dalekohledů, konzultace aktuálních úkazů na obloze odborní pracovníci

18 IV. EDIČNÍ A PUBLIKAČNÍ ČINNOST 1. Zpravodaj MPP 100. výročí narození Otty Wichterla (2013) výstup: příprava speciálního monotematického čísla, spolupráce s autory příspěvků, s grafikem, korektury, příprava k tisku M. Dokoupilová 2. Přírodovědné studie MPP, sv. 14/2011 (dokončení) výstup: sazba, recenze, korektury V. Jašková 3. Přírodovědné studie MPP sv. 15 výstup: výběr článků, recenze, sazba, korektury V. Jašková ( spolupráce RNDr. R. Melichar, red. rada) 4. Současný stav geologických lokalit na Prostějovsku výstup: příprava článku, příp. monotematického čísla Přírodovědných studií MPP V. Jašková, ( spolupráce Mgr. T. Lehotský, Ph.D., P. Karasinski) 5. Automobilka Wikov výstup: rozšířené a doplněné vydání úspěšné publikace M. Kvapilová Nováková ( spolupráce Veteran arena) 6. Nalezené tváře (pokračování) výstup: představení fotografií a osudů židovských spoluobčanů na internetových stránkách muzea M. Dokoupilová 7. Propagační a pupularizační články výstup: články do místního tisku, příspěvky do odborných periodik k výstavám, expozicím, zajímavostem ze sbírkových fondů, k výročím regionálních osobností, prezentace na internetových stránkách muzea odborní pracovníci V. PREZENTAČNÍ ČNNOST 1. Tvorba a správa webových stránek MPP výstup: tematické strany, aktualizace informací o akcích a činnosti muzea předpovědi a aktuality z astronomie a kosmonautiky, meteorologická měření z automatické stanice, aj. ( spolupráce F. Spáčil, odborní pracovníci) 2. Vytváření videodokumentů z akcí MPP, příprava multimediální prezentace výstup: videotéka vernisáží, výstav, muzejních nocí, podvečerů, aj. (prezentace na www) 3. Propagace výstavních aktivit v médiích na výstavních plochách výstup: podklady k prezentaci výstav, vlastní příspěvky a přímé vstupy z natáčení výstav K. Husaříková, odborní pracovníci, odborní pracovníci astronomického oddělení

19 4. Průvodce výtvarnými výstavami výstup: informační materiál pro návštěvníky se základním přehledem o autorovi a díle K. Husaříková 5. Informační materiály o činnosti muzea, pozvánky výstup: zpracování podkladů k propagačním tiskovinám informujících veřejnost o akcích muzea K. Husaříková 6. Členství v komisích AMG výstup: účast na seminářích, výměna výstav odborní pracovníci VI. GRAFICKÉ PRÁCE 1. Návrhy, realizace a tisk veškerých propagačních materiálů a tiskovin výstup: pozvánky, plakáty, informační brožurky, panely, skeny materiálů, digitalizace dokumentů, návrhy obálek a grafické řešení publikací, výtvarná řešení expozic F. Spáčil 2. Drobné grafické úpravy různých materiálů na PC výstup: skenování, úprava a ukládání obrazového materiálu V. Horák VII. KNIHOVNA 1. Evidence a vedení centrálního knihovního fondu a fondu příručních knihoven výstup: a) plná automatizace knihovního fondu přenos již pořízených záznamů z programu BACH do pro gramu Clavius, následná katalogizace celého fondu b) průběžná revize fondu c) akvizice knihovního fondu, zařazování vlastní produkce do fondu d) sledování knižního trhu e) evidence knih, přírůstkový a úbytkový seznam f) třídění a zápis periodik g) poskytování badatelských a studijních služeb h) evidence čtenářů a výpůjček ch) změna lokace části fondu starých tisků a jejich ošetření P. Hubáčková VIII. INFORMATIKA 1. Obnova a údržba výpočetní techniky výstup: a) obnova technického vybavení v oblasti výpočetní techniky b) opravy a přeinstalace operačních systémů PC c) řešení (implementace) úložiště dat pro MPP a archivace digitalizovaných sbírek d) pravidelná údržba systémů, dat e) jednodušší technická údržba výpočetní techniky (HW) f) průběžná údržba a řešení vzniklých problémů počítačového pokladního systému (hl. budova, Špalíček) V. Horák

20 IXI. EXPOZIČNÍ A VÝSTAVNÍ ČINNOST 1. Z časů města poddanského. Dějiny Prostějovska I. výstup: realizace historické expozice (vývoj společnosti, proměny dobového vkusu, správa, právo, ochrana patronů, pohled do života řemeslníků a kupců) a) úpravy scénáře na základě připomínek recenzentů b) úpravy scénáře na základě připomínek architekta a výtvarníka c) spolupráce s restaurátory d) spolupráce na přípravě programů pro školy e) příprava audiovizuálních programů f) zpracování rozšířené verze textů g) příprava obrazových podkladů k určeným tématům h) rešerše a finální koncept prezentace sb. předmětů M. Kokojanová, ( spolupráce M. Dokoupilová, M. Kvapilová Nováková, V. Horák ) 2. Hanácký Jeruzalém a jeho obyvatelé. Historie prostějovských Židů výstup: rozšíření již existující expozice mapující dějiny místního židovského obyvatelstva - přehled historie a zajímavostí z vývoje místní židovské komunity - doplnění textů o dějinách prostějovských Židů ( včetně překladů) - doplnění o trojrozměrné exponáty ze zápůjček M. Dokoupilová (spolupráce Centrum judaistických studií Kurta a Ursuly Schubertových UP Olomouc) 3. Úprava stálé expozice Geologie Prostějovska výstup: různé návrhy úprav řešící především výměnu téměř havarijní a nevyhovující stav skleněné velkoplošné vitríny ze 70. let 20. st. V. Jašková 4. Realizace školních geologických expozic ( dle požadavků škol) výstup: malé geologické expozice tvořené nezapsanými vzorky, seznamující žáky s geologií regionu V. Jašková 5. Výstavní činnost výstup: sestavení a koordinace výstavní činnosti jako celku, sestavení výstavního programu, harmonogram prací u jednotlivých výstav, programy vernisáží K. Husaříková 6. Výstavní nábytek a zařízení výstup: vyřazení starého výstavního zařízení, určení použití nového výstavního nábytku a závěsného zařízení, průběžné doplňování výstavního materiálu K. Husaříková 7. Výstavní plán výstup: výstavní program pro hlavní budovu muzea a budovu Špalíčku K. Husaříková

21 Při sestavování výstavního programu Muzea Prostějovska v Prostějově je kladen důraz na vyváženost předmětových a výtvarných výstav, na prezentaci vlastních sbírkových předmětů i kvalitních přejatých projektů, na představení regionálních osobností a umělců a v neposlední řadě na zpřístupnění děl vynikajících představitelů českého výtvarného umění. Poloha výstavních sálů v hlavní budově muzea umožňuje spojení všech prostor v jeden celek pro realizaci rozsáhlých výstav, nebo naopak jejich rozdělení pro menší výstavní celky. Osazení výstavních sálů světlíky s přirozeným světlem vytváří vynikající podmínky pro prezentaci exkluzivních výtvarných projektů, které se staly každoročním vyvrcholením výstavní činnosti muzea. Výstavní síň Špalíčku je určena pro komornější prezentace, které umocňují klenuté prostory s nezastupitelnou atmosférou. VÝSTAVNÍ PLÁN Vladimír Svoboda Obrazy (K. Husaříková) Erotismus v surrealismu (K. Husaříková) Jak semena putují krajinou (A. Bezrouková) Hana Wichterlová - Dáma českého sochařství (K. Husaříková) Otto Wichterle Vědec a vynálezce (K. Husaříková) Jak se rodí večerníčky () Jiří Trnka (K. Husaříková) Evropské vějíře ze sbírek ZPČM v Plzni (K. Husaříková) Vojenská střelnice vstup zakázán (K. Husaříková) Svět dětí na šlechtických sídlech (M. Kvapilová Nováková) Putování po moravských sopkách (V. Jašková) Zločin a trest (V. Horák) Jakub Schikaneder mistr pocitů (K. Husaříková) únor 2014 Pokojíčky pro panenky našich babiček (K. Husaříková) únor 2014 Mojmír Křupka, Radka Pavelová - Kolem těla únor 2014

1. Sbírkotvorná činnost a práce se sbírkami

1. Sbírkotvorná činnost a práce se sbírkami MUZEUM PROSTĚJOVSKA V PROSTĚJOVĚ příspěvková organizace NÁMĚSTÍ T. G. MASARYKA 2, 796 01 PROSTĚJOV Tel.: 582 330 991, 582 342 286, IČO: 00091405 www.muzeumpv.cz Muzeum Prostějovska v Prostějově, příspěvková

Více

Směrnici naplňování standardů časové, ekonomické a fyzické dostupnosti

Směrnici naplňování standardů časové, ekonomické a fyzické dostupnosti Na základě zákona č. 122/2000 Sb., ve znění zákona č. 483/2004 Sb., a Metodického pokynu Ministerstva kultury ČR k provádění zákona č. 122/2000 Sb., ve znění zákona č. 483/2004 Sb., ze dne 11. dubna 2005

Více

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ

CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ CENTRUM PRO ROZVOJ MUZEJNÍ PEDAGOGIKY A PRÁCE MUZEÍ SE ZDRAVOTNĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽÍ PŘI MZM V BRNĚ Centrum pro rozvoj muzejní pedagogiky a práce muzeí se zdravotně postiženou mládeží bylo zřízeno při oddělení

Více

1. Koncepční změny, opravy a investice

1. Koncepční změny, opravy a investice 1. Koncepční změny, opravy a investice 1.1 Koncepce Muzeum a galerie v Prostějově je příspěvkovou organizací Olomouckého kraje. Ve správě má celkem tři zařízení Muzeum na nám. T. G. Masaryka, Galerii Špalíček

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2011 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, p. o. NA ROK 2014

PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, p. o. NA ROK 2014 PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, p. o. NA ROK 2014 I. PÉČE O SBÍRKY 1 Evidence v I. a II. stupni muzejní evidence v programu Bach a) aktuální přírůstky M. Kokojanová b) Fotografie nalezené při

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2012 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( )

Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 ( ) Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2016 (1. 7. 31. 12. 2016) Oddělení Pracovník Instituce Popis metodické pomoci Časová náročnost (hod.) historické

Více

Bibliografie českého archivnictví za rok 2005

Bibliografie českého archivnictví za rok 2005 Bibliografie českého archivnictví za rok 2005 Notace // = Schema věcného třídění / systematického barevně vystínované třídníky = záznamy neobsazené nižší úrovně třídníků a nezobrazující se vyšší úrovně

Více

SLOVÁCKÉ MUZEUM V UHERSKÉM HRADIŠTI

SLOVÁCKÉ MUZEUM V UHERSKÉM HRADIŠTI SLOVÁCKÉ MUZEUM V UHERSKÉM HRADIŠTI příspěvková organizace, Smetanovy sady 179, 686 01 Uherské Hradiště, tel 572 551 370 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Portál ebadatelna Zlínského kraje a zpřístupnění map. Prezentace historických map z fondu paměťových institucí Zlínského kraje

Portál ebadatelna Zlínského kraje a zpřístupnění map. Prezentace historických map z fondu paměťových institucí Zlínského kraje Portál ebadatelna Zlínského kraje a zpřístupnění map Prezentace historických map z fondu paměťových institucí Zlínského kraje Realizované projekty Digitalizace pořízení digitálních fondů Krajský digitální

Více

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2010

Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2010 Výroční zpráva Archivu Moravské galerie v Brně za rok 2010 Základní a kontaktní údaje instituce Název: Moravská galerie v Brně Adresa: Husova 18, 66226 Brno Zřizovatel: Ministerstvo kultury ČR IČO 00094871

Více

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999

Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Sezimovo Ústí Výroční zpráva 1999 Adresa: Hvězdárna Fr. Pešty, P.O.Box 48, Sezimovo Ústí Poloha: 49 23 10 s.š., +14 42 20 v.d., 420 m.n.m. Telefon: 0606 / 578648, 0361 / 262972, 275791, 0602 / 422166 E-mail:

Více

1,5 zabezpečení skla v expozici Mgr. Markéta Beňovská Regionální muzeum v výpůjčka sbírkových předmětů na výstavu To jsme 6 doma měli taky

1,5 zabezpečení skla v expozici Mgr. Markéta Beňovská Regionální muzeum v výpůjčka sbírkových předmětů na výstavu To jsme 6 doma měli taky Výkaz metodické a restaurátorské pomoci Východočeského muzea v Pardubicích za druhé pololetí roku 2017 (1. 7. 31. 12. 2017) Oddělení Pracovník Instituce Popis metodické pomoci Časová náročnost (hod.) historické

Více

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem

jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem jednání Zastupitelstva města Ústí nad Labem dne: 6. 12. 2017 bod programu: 17 věc: Rozdělení finančních prostředků v oblasti kultury v roce 2018 instituce každoročně podporované důvod předložení: Zákon

Více

Mimořádné a hlavní úkoly stanovené Ministerstvem kultury Generální ředitelce Národního památkového ústavu na rok 2009

Mimořádné a hlavní úkoly stanovené Ministerstvem kultury Generální ředitelce Národního památkového ústavu na rok 2009 Mimořádné a hlavní úkoly stanovené Ministerstvem kultury Generální ředitelce Národního památkového ústavu na rok 2009 Ministerstvo kultury, zastoupené odborem památkové péče jako příslušným řídícím útvarem,

Více

Klášter Plasy aedificivm hoc sine aqvis rvet

Klášter Plasy  aedificivm hoc sine aqvis rvet Klášter Plasy www.klaster-plasy.cz aedificivm hoc sine aqvis rvet CO? KDY? KDE? JAK? PRO KOHO? Hlavním cílem projektu je vytvoření moderního depozitáře s adekvátními podmínkami pro uložení předmětů mobiliárních

Více

OBSAH. I. Úvodní slovo. II. Základní ekonomické údaje. III. Péče o sbírky. IV. Vědeckovýzkumná a odborná činnost. V. Prezentační činnost

OBSAH. I. Úvodní slovo. II. Základní ekonomické údaje. III. Péče o sbírky. IV. Vědeckovýzkumná a odborná činnost. V. Prezentační činnost Vyhodnocení činnosti Muzea a galerie v Prostějově za rok 213 OBSAH I. Úvodní slovo II. Základní ekonomické údaje III. Péče o sbírky IV. Vědeckovýzkumná a odborná činnost V. Prezentační činnost VI. Osvětová,

Více

bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání

bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání Inovace formy a obsahu výuky studia historie v bakalářském a magisterském stupni VŠ vzdělání CZ.04.1.03/3.2.15.2/0280 Tento projekt je Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Doplňující informace pro Lipý Česká Lípa příspěvková organizace

Doplňující informace pro Lipý Česká Lípa příspěvková organizace Lipý Česká Lípa, příspěvková organizace, U Vodního hradu 63 470 01 Česká Lípa, IČ : 72090642 Doplňující informace pro Lipý Česká Lípa příspěvková organizace Služby v rámci hlavní činnosti: Dle Zřizovací

Více

Výroční konference ROP SZ

Výroční konference ROP SZ Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Vize přestane být snem Výroční konference ROP SZ Příklad dobré praxe z Ústí nad Labem Karlovy Vary, 12.11.2009 Obsah projektu: rekonstrukce budovy Muzea

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 2. stupeň základních škol Připravili jsme pro Vaše žáky celou paletu naučných programů a besed zaměřených

Více

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005

Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005 Zpráva o činnosti Městského muzea v Čelákovicích za rok 2005 Hlavní sídlo muzea: Čelákovice, Na Hrádku 464 (Tvrz), tel. 326991556, tel./fax 326991192 e-mail: cmm@volny.cz, www.muzeum-celakovice.com zde:

Více

CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ CENTRUM PRO PREZENTACI KULTURNÍHO DĚDICTVÍ Nové možnosti prezentace předmětů kulturního dědictví METODICKÁ CENTRA MINISTERSTVA KULTURY ČR 1 Metodické pracoviště pro otázky evidence a inventarizace sbírek

Více

Muzeum a galerie v Prostějově, p.o. nám. T. G. Masaryka 2 796 01 Prostějov IČ: 00091405. PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, p. o.

Muzeum a galerie v Prostějově, p.o. nám. T. G. Masaryka 2 796 01 Prostějov IČ: 00091405. PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, p. o. Muzeum a galerie v Prostějově, p.o. nám. T. G. Masaryka 2 796 01 Prostějov IČ: 00091405 PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, p. o. na rok 2015 PŘEDMLUVA Plán činnosti Muzea a galerie v Prostějově,

Více

JAK SE DAŘÍ KOMUNITNÍ PRÁCI V BOROVANECH?

JAK SE DAŘÍ KOMUNITNÍ PRÁCI V BOROVANECH? JAK SE DAŘÍ KOMUNITNÍ PRÁCI V BOROVANECH? KNIHOVNA AUGUSTINA DUBENSKÉHO Knihovna Augustina Dubenského BÝVALÝ KLÁŠTER AUGUSTINIÁNŮ Ajka pošle foto Knihovna INTERIÉRY KNIHOVNY Výpůjční pult KNIHOVNA AUGUSTINA

Více

Digitalizace a zveřejnění sbírkových fondů paměťových institucí Zlínského kraje

Digitalizace a zveřejnění sbírkových fondů paměťových institucí Zlínského kraje Digitalizace a zveřejnění sbírkových fondů paměťových institucí Zlínského kraje Realizované projekty Digitalizace pořízení digitálních fondů Krajský digitální repozitář (KDR) systém pro uložení digitálního

Více

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG Koncepce rozvoje knihovny v letech 2016 2020 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK

ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK ABSOLVENTSKÉ ZKOUŠKY SLUŽBY MUZEÍ A GALERIÍ OKRUHY OTÁZEK 1. Základní vývojové etapy dějin muzeí (muzejnictví) v Evropě a jejich charakteristika Etika konzervátorské, restaurátorské a preparátorské práce

Více

PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno. č. 2015FaF/3110/74

PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno. č. 2015FaF/3110/74 PŘÍLOHA k Závěrečné zprávě projektu Interní vzdělávací agentury VFU Brno č. 2015FaF/3110/74 PRVNÍ ETAPA PŘÍPRAVY A REALIZACE FARMACEUTICKO-HISTORICKÉ EXPOZICE NA FAF VFU BRNO Veronika Deáková, PharmDr.

Více

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ muzeum Neformální vzdělávací instituce Celoživotní učení Disponuje odbornými znalostmi v oboru přírodních věd: mykologie, botanika, zoologie, entomologie, paleotologie, geologie Sbírkotvorná instituce

Více

JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka

JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka I. Z dávnověku muzejních knihoven Nejstarší muzea a jejich knihovny SLEZSKÉ

Více

Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění

Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění Ministerstvo kultury Č.j. : MK-S 17 532/2012 OMG *MKCRX005H3AT* Rozhodnutí ministryně kultury č. 44/2012 ze dne 12. prosince 2012, kterým se vydává zřizovací listina Moravské galerie v Brně v úplném znění

Více

Digitalizace pramenů k moderním dějinám Slezska

Digitalizace pramenů k moderním dějinám Slezska Digitalizace pramenů k moderním dějinám Slezska Mgr. David Váhala Oddělení památkové péče a muzeologie, Ústav historických věd, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě vahala@uhv.cz

Více

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti

KOUZLO STARÝCH MAP. SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti KOUZLO STARÝCH MAP SEMINÁŘ STARÉ MAPY SOUČASNOSTI Možnosti využití starých map, pohled do minulosti i budoucnosti Alena Vondráková, Stanislav Popelka 4. 10. 2016 ZLÍN PROČ KOUZLO STARÝCH MAP? staré mapy

Více

Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav v Opavě

Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav v Opavě Matematický ústav v Opavě, Na Rybníčku 626/1, 746 01 Opava, Česká republika Materiál byl schválen Vědeckou radou Matematického ústavu v Opavě dne 5. 10. 2015. Slezská univerzita v Opavě Matematický ústav

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004

KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004 KOMPLEXNÍ ROZBOR ČINNOSTI MĚSTSKÉ KNIHOVNY VYŠŠÍ BROD ROK 2004 Jak v předcházejících letech, tak i letos byli čtenáři obou oddělení, dětského i dospělého, seznamováni s životními výročími známých českých

Více

Modelový návrh komunikačního plánu. pro školní rok 2020/2021. Střední průmyslová škola průkopnická, Pokrokovice

Modelový návrh komunikačního plánu. pro školní rok 2020/2021. Střední průmyslová škola průkopnická, Pokrokovice Modelový návrh komunikačního plánu pro školní rok 2020/2021 Střední průmyslová škola průkopnická, Pokrokovice červen 2019 1. Hodnocení hlavních komunikačních a motivačních aktivit SPŠ průkopnické Webové

Více

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo REALIZACE STÁLÉ EXPOZICE OBUVNICTVÍ PROJEKT ROČNÍKOVÉ PRÁCE student: Eva Bártková vedoucí práce: PhDr. Hana Slámová, Ph.D.

Více

Zřizovací listina. státní příspěvkové organizace NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU

Zřizovací listina. státní příspěvkové organizace NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU Č.j. 52761/2013 Zřizovací listina státní příspěvkové organizace NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU Ministerstvo kultury České republiky vydává podle 3 zákona č. 203/2006 Sb., o některých

Více

M Ě ST O B EN E ŠO V

M Ě ST O B EN E ŠO V MĚSTO BENEŠOV KAPITOLY Z HISTORIE MUZEA UMĚNÍ A DESIGNU BENEŠOV 1990-2010... Historie Muzea umění a designu Benešov není vizitkou jeho několika zaměstnanců, ale především úspěchem celého mě sta. Jeho

Více

FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017

FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017 FOTOGRAFICKÁ PŘÍLOHA VÝROČNÍ ZPRÁVY ZA ROK 2017 2 ÚVODNÍ ČÁST NEMOVITOSTI Dům U Bažanta čp. 70 ve Skálově ulici, Turnov Dům čp. 71 ve Skálově ulici, Turnov hlavní budova muzea Dům čp. 72 ve Skálově ulici,

Více

RÁMCOVÝ PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, P.O., NA ROK 2018

RÁMCOVÝ PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, P.O., NA ROK 2018 RÁMCOVÝ PLÁN ČINNOSTI MUZEA A GALERIE V PROSTĚJOVĚ, P.O., NA ROK 2018 I. MUZEUM A GALERIE VÝSTAVNÍ PLÁN: Hlavní budova muzea, nám. T.G. Masaryka 2 do 4. 2. 2018 Umění secese (autorka K. Husaříková) - 4

Více

Tento projekt je financován z ESF ( prostřednictvím OP VVV (

Tento projekt je financován z ESF (  prostřednictvím OP VVV ( Tento projekt je financován z ESF (http://www.esfcr.cz/) prostřednictvím OP VVV (http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy-1/op-vvv). Výzva č. 02_17_047 pro Místní akční plány rozvoje vzdělávání II Místní

Více

B.4. Podpora kulturních služeb, sportovních zařízení a zájmové činnosti obyvatel

B.4. Podpora kulturních služeb, sportovních zařízení a zájmové činnosti obyvatel Opatření Vize B.4. Podpora kulturních služeb, sportovních zařízení a zájmové činnosti obyvatel Liberecký kraj bude vytvářet a poskytovat podmínky pro plnohodnotný život podporou činností, které přispívají

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Základní ustanovení

ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Základní ustanovení ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Rozdělovník: rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitel KMZ, vedoucí všech rektorátních pracovišť Zpracoval: PhDr. Ondřej Fabián

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Akvizice Knihovnické procesy akvizice zpracování uchovávání zpřístupňování 1 2 Akvizice Akvizice získávání dokumentů, popř. informací do fondu knihovny budování fondu primárních,

Více

Ústav historických věd

Ústav historických věd Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě 2017-8 Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech

Více

Doprovodné a edukační programy

Doprovodné a edukační programy Doprovodné a edukační programy Historická výstavní budova Velikonoční edukační programy Slezské zemské muzeum připravilo pro zájemce dva Velikonoční edukační programy, které se budou konat od 1. do 30.

Více

Badatelský řád. Čl. 1 Základní ustanovení. 1. Studovat muzejní materiály má právo každý zájemce o studium.

Badatelský řád. Čl. 1 Základní ustanovení. 1. Studovat muzejní materiály má právo každý zájemce o studium. Badatelský řád Krajského muzea Karlovarského kraje, p.o. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- V zájmu zabezpečení ochrany sbírkového

Více

Něco málo k historii:

Něco málo k historii: Něco málo k historii: 2001: vojenské cvičiště, převod městu - snaha o vytvoření koncepce údržby a rozšíření turistické lokality Mařatice-Vinohrady 2005: díky vzácnému motýlovi lokalita součástí soustavy

Více

Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno

Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno Spolupříjemce dotace: Masarykova Univerzita Brno Fakulty Právnická Lékařská Přírodovědecká Filozofická Pedagogická Ekonomicko-správní Informatiky Sociálních studií Sportovních studií Ústavy Výpočetní techniky

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. K-klub středisko volného času, Jičín, Valdštejnovo nám. 99. Adresa: Valdštejnovo nám. 99, Jičín

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. K-klub středisko volného času, Jičín, Valdštejnovo nám. 99. Adresa: Valdštejnovo nám. 99, Jičín Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA K-klub středisko volného času, Jičín, Valdštejnovo nám. 99 Adresa: Valdštejnovo nám. 99, 506 01 Jičín Identifikátor školského zařízení:

Více

Archiv Českého rozhlasu se představuje

Archiv Českého rozhlasu se představuje Archiv Českého rozhlasu se představuje Archiv ČRo je podle zákona č. 499/2004 Sb. specializovaným archivem. Akreditace udělena na základě rozhodnutí Odboru archivní správy a spisové služby Ministerstva

Více

Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017

Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017 Klub kultury Napajedla, p. o. ZPRÁVA O ČINNOSTI / 2017 Klub kultury Napajedla prezentuje město v oblasti kultury, historie a cestovního ruchu, plní funkci veřejných služeb občanům města, okolních obcí

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ

MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ MUZEJNĚ PEDAGOGICKÁ PRÁCE METODICKÉHO CENTRA MUZEJNÍ PEDAGOGIKY SE ZNEVÝHODNĚNÝMI SKUPINAMI NÁVŠTĚVNÍKŮ MGR. PAVLA VYKOUPILOVÁ Muzeum je svými expozicemi a aktuálními výstavami velmi vhodným místem setkávání,

Více

Popularizace vědy na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Popularizace vědy Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci

Popularizace vědy na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Popularizace vědy Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci Popularizace vědy na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Popularizace vědy Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci Přírodovědecká fakulta slaví 60. let v současnosti je akreditováno 114

Více

Plán práce na rok 2008

Plán práce na rok 2008 Hvězdárna v Úpici Plán práce na rok 2008 Hlavní úkoly: 1. Přednášky pro veřejnost, exkurze, praktická pozorování na hvězdárně i mimo hvězdárnu, předávání informací široké veřejnosti. 2. Práce s mládeží

Více

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny Knihovny typy a počty Paměťové instituce 2 (knihovny muzeí, galerií a archivů, knihovny ve zdravotnictví, knihovny Akademie věd ČR) 1 Veřejné 5415 Školní 3896 Muzeí a galerií - 236 Zdravotnické 109 Vysokoškolské

Více

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012

Interaktivní programy ZÁKLADNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. leden červen 2012 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY leden červen 2012 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

Ke má Comenium o.p.s. správní radu o třech členech, dozorčí radu o třech členech a ředitele společnosti. prof. RNDr.

Ke má Comenium o.p.s. správní radu o třech členech, dozorčí radu o třech členech a ředitele společnosti. prof. RNDr. Výroční zpráva Comenium o.p.s. rok 2013 1. Poslání a cíle Naším kontinuálním posláním je plnění níže uvedených činností, jež jsou zakotveny v zakládací listině společnosti Comenium o.p.s. - Řešení a podpora

Více

Muzeum Vysočiny Pelhřimov, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD

Muzeum Vysočiny Pelhřimov, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD Muzeum Vysočiny Pelhřimov, příspěvková organizace ORGANIZAČNÍ ŘÁD č. O/8/2014 ze dne 1. 7. 2014 Obsah: Část I. Úvodní ustanovení Část II. Rozsah svěřených agend Část III. Závěrečná ustanovení 1 Část I.

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR

35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR 35. seminář knihovníků muzeí a galerií AMG ČR K r á l o v é h r a d e c k ý k r a j 6. až 8. září 2011 Muzeum Těšínska, Český Těšín Česká Skalice Muzeum Boženy Němcové Maloskalická 47 552 03 Česká Skalice

Více

Váš partner pro mezioborovou spolupráci. Mgr. Ivana Češková

Váš partner pro mezioborovou spolupráci. Mgr. Ivana Češková Váš partner pro mezioborovou spolupráci Mgr. Ivana Češková v rámci podzimního cyklu přednášek České meteorologické společnosti pobočky Ostrava a Českého hydrometeorologického ústavu pobočky Ostrava pondělí

Více

Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích. Jan Holovský

Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích. Jan Holovský Projekt Vzdělávat a bavit jako další fáze systematické podpory mimoškolního vzdělávání v muzeích a galeriích Jan Holovský Ministerstvo kultury a projekt Vzdělávat a bavit Projekt Vzdělávat a bavit, spojuje

Více

Statutární město Ústí nad Labem, Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, IČ

Statutární město Ústí nad Labem, Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, IČ Statutární město Ústí nad Labem, 401 00 Ústí nad Labem, Velká Hradební 2336/8, IČ 00081531 Č.j. Zřizovací listina Muzeum města Ústí nad Labem, příspěvková organizace Znění zřizovací listiny vychází ze

Více

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016

Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016 Výroční zpráva Archivu města Plzně (AMP) za rok 2016 Sídlo archivu: Veleslavínova 19, 306 32 Plzeň telefon: 378 032 600, 601, 603-605, 607-611 e-mail: archiv@plzen.eu Zřizovatel archivu: Magistrát města

Více

Digitalizace kulturního dědictví v IROP

Digitalizace kulturního dědictví v IROP Digitalizace kulturního dědictví v IROP 19. 1. 2016 Praha, Národní archív 29. 11. 2017 DIGITALIZACE KULTURNÍHO DĚDICTVÍ V IROP Specifický cíl 3.1 Zefektivnění prezentace, posílení ochrany a rozvoje kulturního

Více

1) filmový fenomén v rodišti/bydlišti typicky místní kino. 2) Filmové Brno (konkrétní úkol zadává dr. Pavel Skopal)

1) filmový fenomén v rodišti/bydlišti typicky místní kino. 2) Filmové Brno (konkrétní úkol zadává dr. Pavel Skopal) Bakalářský proseminář I seminární projekt lokální filmová historie 1) filmový fenomén v rodišti/bydlišti typicky místní kino 2) Filmové Brno (konkrétní úkol zadává dr. Pavel Skopal) Úkol 2 je zadáván individuálně

Více

Plán hlavních úkolů na rok 2011

Plán hlavních úkolů na rok 2011 Plán hlavních úkolů na rok 2011 Předkládá: Bc. Karel Ksandr generální ředitel NTM Praha, 31. prosince 2010 Č.j.: NTM-868/10-GŘ 1. Koncepční a souborné strategické úkoly 1. Otevřít muzeum pro veřejnost

Více

EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II

EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II Pozvánka na netradiční vzdělávací akci EXPERIMENTEM K POZNÁNÍ A SPOLUPRÁCI - II Milí přátelé, srdečně Vás zveme na netradiční víkendovou prakticky orientovanou vzdělávací akci, kterou pořádají a Krajská

Více

Státní okresní archiv Vyškov se sídlem ve Slavkově u Brna. Měšťanský střelecký spolek Vyškov.

Státní okresní archiv Vyškov se sídlem ve Slavkově u Brna. Měšťanský střelecký spolek Vyškov. - 63 - PRAMENY ČR MZA Brno - Státní okresní archiv Vyškov se sídlem ve Slavkově u Brna. Měšťanský střelecký spolek Vyškov. HORÁKOVÁ, Eva. O konzervaci střeleckých terčů ve vyškovském muzeu. In JORDÁN,

Více

(Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne )

(Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne ) Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací, výzkumné a umělecké činnosti Slezské univerzity v Opavě, Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné na rok 2009 (Návrh schválený Vědeckou radou SU OPF dne 6. 10.

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky,

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, 18.10.2018 3 nové body Úloha knihovny pověřené výkonem regionálních funkcí Úloha zřizovatele

Více

Knihovna jako systém

Knihovna jako systém Knihovna jako systém Co je to knihovna druh informačního systému funkce knihoven zprostředkování informací získávání informací zpracování informací pokr. podle zákona 257/2001Sb. po všech novelizacích:

Více

Zmizelí sousedé A. Seznámení se zám ry a cíli projektu Úvod: Cíle a zhodnocení:

Zmizelí sousedé A. Seznámení se zám ry a cíli projektu Úvod: Cíle a zhodnocení: Zmizelí sousedé A. Seznámení se záměry a cíli projektu B. Metodologie práce a nástroje C. Sekundární a primární informační zdroje D. Badatelská činnost sběr archivních dat E. Oral history metodika F. Volba

Více

Publikování digitalizovaných sbírek online.

Publikování digitalizovaných sbírek online. Publikování digitalizovaných sbírek online. Možnosti, příklady. Ivana Havlíková Národní muzeum - Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Postupné fáze digitalizace Krok 1 vstup dat Krok 2 správa, uložení,

Více

Výroční zpráva Astronomického klubu Pelhřimov za rok 2017

Výroční zpráva Astronomického klubu Pelhřimov za rok 2017 Výroční zpráva Astronomického klubu Pelhřimov za rok 2017 Astronomický klub Pelhřimov, z. s. (zapsaný spolek, dále jen AKP ) je spolkem podle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších

Více

Vyhodnocení plnění Akčního plánu Programu rozvoje cestovního ruchu Olomouckého kraje za rok 2011 (stav k )

Vyhodnocení plnění Akčního plánu Programu rozvoje cestovního ruchu Olomouckého kraje za rok 2011 (stav k ) Vyhodnocení plnění Akčního plánu Programu rozvoje cestovního ruchu Olomouckého e za rok (stav k 31. 12. ) 1 P.č. Název projektu, místo, vazba na 1 Marketingové aktivity Olomouckého e 2 Vybudování rezervačního

Více

Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu

Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Uherské Hradiště, 27. dubna 2016 Standard pro doplňování a aktualizaci knihovního fondu

Více

PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ. Knihovny města Ostravy

PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ. Knihovny města Ostravy PREZENTACE REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ Knihovny města Ostravy PŘEDSTAVENÍ A VYMEZENÍ REGIONÁLNÍHO ODDĚLENÍ Obsáhlý fond dokumentů o regionu a od regionálních autorů. Pořádá vzdělávací a kulturní akce, digitalizuje

Více

Plán činnosti školy na školní rok 2015 / 2016

Plán činnosti školy na školní rok 2015 / 2016 Plán činnosti školy na školní rok 2015 / 2016 1. Výchovně vzdělávací oblast : 1. 1. Exkurze a školní výlety Zpracování plánů exkurzí a školních výletů v souladu s výchovnými a vzdělávacími cíli jednotlivých

Více

Muzeum Josefa Hyláka v Radnicích VÝROČNÍ ZPRÁVA

Muzeum Josefa Hyláka v Radnicích VÝROČNÍ ZPRÁVA Muzeum Josefa Hyláka v Radnicích VÝROČNÍ ZPRÁVA 2017 Městské Muzeum Josefa Hyláka v Radnicích, založeno v roce 1892 Kontaktní adresa: Náměstí Kašpara Šternberka 2 338 28 Radnice IČ: 00259021 Telefon: +420

Více

Studium. Forma denního řádného vyššího odborného studia na VOŠ/ UP v Písku, je rozvržena na období 6 semestrů, tedy 3 let.

Studium. Forma denního řádného vyššího odborného studia na VOŠ/ UP v Písku, je rozvržena na období 6 semestrů, tedy 3 let. Vyšší odborná škola uměleckoprůmyslová v Písku, nabízí studentům jedinečnou možnost vzdělání v akreditovaných oborech Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby a Restaurování kovů.

Více

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE

LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE LEGISLATIVNÍ ASPEKTY MINIMÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ MOVITÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ A PROBÍHAJÍCÍ PROJEKTY VÝZKUMU A VÝVOJE Národní galerie v Praze 10. června 2013 Pavel Jirásek Eva Polatová, Petr Svoboda, Martin

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově

Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Muzeum vltavínů v Českém Krumlově Základní informace o projektu Víte, že......vltavíny vznikly díky dopadu vesmírného tělesa na Zemi?...vltavíny znali a používali lidé již v době kamenné?...vltavíny přiletěly

Více

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec

Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií. Představení projektu města Jindřichův Hradec Národní muzeum fotografie a dílna tapisérií centrum původních řemesel a unikátních technologií Představení projektu města Jindřichův Hradec Základní údaje o příjemci Město Jindřichův Hradec IČ: 00246875

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2002. Městská knihovna Ostrov

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2002. Městská knihovna Ostrov VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2002 Městská knihovna Ostrov Výroční zpráva MK Ostrov v roce 2002 Úvod: V roce 2002 působila MK Ostrov poprvé celý rok jako samostatná příspěvková organizace zřízená městem Ostrov

Více

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání

Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ, ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A DALŠÍHO PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Klíčové téma: Podpora polytechnického vzdělávání Formulace kritérií splnění dílčích

Více

1316 2016 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. ORGANIZAČNÍ VÝBOR

1316 2016 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. ORGANIZAČNÍ VÝBOR 1316 2016 700. VÝROČÍ NAROZENÍ KARLA IV. ORGANIZAČNÍ VÝBOR OHLÉDNUTÍ ZA VÝROČÍM 1150 LET OD PŘÍCHODU SV. CYRILA A METODĚJE NA VELKOU MORAVU Zlínský kraj Ministerstvo zahraničních věcí ČR erzita c Zlínský

Více

Osobní asistence. Plán činností 2017

Osobní asistence. Plán činností 2017 příspěvková organizace Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Osobní asistence Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Osobní asistence Plán činností 2017 OBSAH: Údaje o organizaci a OA.... 3 Úkoly

Více

Závěrečná zpráva k projektu na propagaci a zlepšení prostředí na fakultě

Závěrečná zpráva k projektu na propagaci a zlepšení prostředí na fakultě Závěrečná zpráva k projektu na propagaci a zlepšení prostředí na fakultě Název projektu: Klub deskových her při PřF UP Jméno a příjmení žadatele: Ondřej Kurka Studijní obor: Analytická chemie, doktorské

Více

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha. Institute of Technology, Sligo

Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha. Institute of Technology, Sligo Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo Projekt k ročníkové práci Dokumentace přírůstků v Národním technickém muzeu Autor: Veronika Hovorková Vedoucí práce: MgA. Petr

Více