Měsíční soutěž na webu, 1. kolo

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Měsíční soutěž na webu, 1. kolo"

Transkript

1 Měsíční soutěž na webu, kolo Operační program lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ), který je financovaný Evropským sociálním fondem (ESF), pomáhá konkrétním lidem pomocí konkrétních projektů získat větší šanci najít práci. Tyto projekty jsou zaměřené různými směry: na podporu profesního vzdělávání, poskytování rekvalifikací, začleňování do společnosti atd. Na stránce naleznete informace o realizovaných projektech, ale také rady při hledání zaměstnání, a to jak pro konkrétní skupiny lidí, tak rady obecně platné pro všechny. Podrobnější informace jsou v sekci Rady a tipy, jak získat zaměstnání. Co můžeme udělat pro výběr té nejvhodnější práce? Nabídek práce jsou na trhu tisíce. Ovšem ne jen tak nějaká je vhodná právě pro nás. Některé nabídky dokážeme selektovat okamžitě, o jiných můžeme uvažovat, i když se nemusí stoprocentně potkávat s našimi očekáváními a dovednostmi. Co pro výběr té nejvhodnější práce můžeme udělat? Sestavit si profil ideálního zaměstnání, který nám pomůže utřídit si myšlenky a lépe posoudit schopnosti a dovednosti, kterými disponujeme. Tipy, jak si vybrat tu správnou práci V profilu ideálního zaměstnání si musíme ujasnit několik záležitostí. Co nás baví co je nám nejbližší a v čem vynikáme? Na druhou stranu si musíme položit i otázku, co nám opravdu nejde a pravdivě si ji zodpovědět. Můžeme se tak vyhnout mno hým zklamáním jak při odmítnutí na pracovním pohovoru, tak posléze při výkonu práce, která nám nepůjde a nebude nás bavit. Dalšími důležitými otázkami jsou: Kolik času chci trávit v nové práci? Jaké pracovní prostředí mi vyhovuje či jakou výši platu od nového zaměstnání očekávám? Více informací se dočtete v článku 10 tipů, jak si vybrat tu správnou práci. Nejžádanější pracovní pozice A jaké pracovní pozice jsou nejžádanější? Na Úřadech práce se sbíhají pracovní nabídky od nejrůznějších zaměstnavatelů. Na základě těchto informací má Úřad práce přehled o tom, jaké profese se hledají nejvíce. V současné době je ze strany zaměstnavatelů největší zájem o lidi s obchodním duchem, tedy o obchodní zástupce/kyně, ale také o pracovníky/ice ve strojírenství a ve stavebnictví a o řidiče/ky. Naopak ze strany uchazečů o zaměstnání jsou nejpoptávanější pozice asistent/ka nebo recepční, finanční kontrolor/ka, marketingový manažer/ka či operátor/ka call centra. Nejlépe placené pozice Jak jsme již zmiňovali, jedním z kritérií pro výběr zaměstnání je i nabízená mzda. Portál zveřejňuje žebříčky nejlépe a nejhůře placených profesí. Nejlépe placení jsou podle něj zaměstnanci kvalifikovaní, s výraznou odpovědností na pracovní pozici. Patří mezi ně řídicí pracovníci/ice letového provozu, řídicí pracovníci/ice v oblasti finančních služeb, piloti/tky či ekonomičtí a finanční ředitelé/ky. Nejhůře placené pozice jsou potom uklízeči/ky, pomocníci/ice v kuchyni či číšníci a servírky.

2 6. Žebříček nejšťastnějších povolání Někdy je ale potřeba odklonit se od materiálních hodnot a soustředit se na to, co nás udělá šťastným/šťastnou, co nás bude naplňovat. Vzhledem k tomu, že v práci trávíme asi jednu třetinu všedního dne, nutně se naše pracovní rozpoložení odráží i v osobním životě. Chicagská univerzita sestavila žebříček nejšťastnějších povolání. Do první pětice patří duchovní, hasič, fyzioterapeut, spisovatel či speciální pedagog. Opakem těchto nejšťastnějších povolání jsou technické profese či pozice vrcholových manažerů. Více informací se dočtete v článku NEJ práce.

3 OTÁZKY K čemu slouží Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost? a) Finančně pomáhá nezaměstnaným, než si sami zajistí práci a výdělek b) Pomocí projektů financovaných Evropským sociálním fondem pomáhá lidem získat větší šanci najít práci c) Dohlíží na správnou realizaci všech projektů v České republice, které vznikly na základě iniciativ dobročinných organizací d) Nic takového jako Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost neexistuje, správný název operačního programu je Zaměstnanost sociálně vyloučených skupin obyvatel Jaký je nejvhodnější postup, když si chceme utřídit myšlenky při výběru zaměstnání? a) Sestavit si profil ideálního zaměstnání b) Jediná důležitá věc je mzda, vybíráme tedy jen nadprůměrně placenou práci c) Nejlepší je na nějakou dobu úplně vypnout, např. odjet na dovolenou a nad novou prací vůbec nepřemýšlet d) Žádný vhodný postup není, člověk by měl zkrátka obejít všechno Co nejdůležitějšího si při výběru práce musíme ujasnit: a) Co mě baví a co mi naopak nejde? b) Jaké oblečení je na pracovišti vyžadováno? c) Co říkají o podniku známí? d) Je tato práce dostatečně prestižní? Mezi nejžádanější pracovní pozice v České republice z pohledu uchazečů o zaměstnání patří: a) Zedník/ice, účetní, řidič/ka b) Voják/vojačka z povolání, finanční kontrolor/ka, trafikant/ka c) Asistent/ka nebo recepční, finanční kontrolor/ka, operátor/ka call centra d) Pošťák/pošťačka, pracovník/ice ostrahy, kadeřník/kadeřnice Jaké pracovní pozice patří mezi nejlépe placené v České republice? a) Finanční ředitel/ka b) Lékař/ka c) Pracovník/ice v zásobování d) Pracovník/ice Policie ČR 6. Jací lidé jsou v zaměstnání nejšťastnější? a) Duchovní, hasič/ka, spisovatel/ka b) Voják/vojačka, policista/tka, kadeřník/ice c) Finanční ředitel/ka, potapěč/ka d) Politik/ička, archeolog/archeoložka

4 Měsíční soutěž na webu, kolo Operační program lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ), financovaný Evropským sociálním fondem (ESF), pomáhá lidem pomocí nejrůznějších projektů získat větší šanci najít práci. Mimo těchto projektů poskytujeme lidem praktické informace, které jim mohou napomoci při hledání uplatnění na trhu práce. K nalezení jsou na této stránce v sekci Rady a tipy, jak získat zaměstnání. Jak se písemně ucházet o volné místo? Na každý zveřejněný inzerát dostanou personalisté zpravidla desítky, někdy až stovky životopisů, proto je důležité umět na první pohled zaujmout, nebo alespoň neodradit od jeho dalšího prostudování. Životopis společně s motivačním dopisem mají za úkol přesvědčit personalistu či osobu zodpovědnou za výběr vhodných kandidátů o tom, že právě Vy jste pro tuto pracovní pozici ten pravý/pravá. Jak napsat životopis? Životopis by se měl vejít na dvě stránky, uchazeč tedy vyplňuje jen podstatné a relevantní informace. Rozepsat se je vhodné pouze u pracovní náplně předchozích zaměstnání, podle které může potenciální zaměstnavatel nejlépe určit vhodnost uchazeče pro dané pracovní místo. Kromě názvu pozice podrobně popište vykonávané činnosti, zodpovědnost a kompetence. Důležité je uvádět informace, které zaujmou, ovšem ještě důležitější je za žádnou cenu si nevymýšlet! Více informací o tom, jak napsat životopis, naleznete v části Jak si zvětšit šanci v sekci Rady a tipy, jak získat zaměstnání. Nejčastější chyby v životopisech Často se stává, že zaměstnavatel na zaslaný životopis nereaguje, přestože máte pocit, že požadavky splňujete. Chybou může být už jen kvalita životopisu či motivačního dopisu. Uchazeči často nemají potřebu popsat dostatečně předchozí pracovní náplň, je proto potřeba zkušenosti popisovat konkrétněji. Kandidáti také často nevyzdvihnou či vůbec nezmíní přítomnost vlastností, které jsou zaměstnavatelem v inzerátu požadovány, což je může automaticky vyřadit. Podobně může odradit nezajímavý životopis či očividné přehánění. Jak napsat motivační dopis? Personalisté vybírají do dalšího kola výběrového řízení uchazeče, kteří je okamžitě zaujmou. Motivační dopis by proto měl vypovídat o tom, kdo jste, co děláte, proč se ucházíte o tuto pracovní pozici, proč by si měl zaměstnavatel vybrat právě Vás. Z motivačního dopisu by mělo vyplývat především nadšení pro danou pracovní pozici, tedy ona motivace. Dále přínos pro zaměstnavatele, kde vyzdvihněte 2-3 vlastnosti, které se pro pracovní místo nejvíce hodí. Ze souvislého textu také lépe vyplynou Vaše vyjadřovací schopnosti (formulace textu, stylistické schopnosti, gramatika). Dobře napsaný motivační dopis je první krok k úspěchu.

5 6. Nejčastější chyby v motivačních dopisech Jednou z forem, jak na první pohled zaujmout, je stručný motivační dopis přímo v těle u. I tam se ale dělají chyby, především nejasné uvedení pracovní pozice, na kterou se uchazeč hlásí. Často je také zaměňován průvodní dopis, který jen několika větami popisuje důvod, proč na inzerát reagujeme, a kde jsme se o něm dozvěděli. Jedním z kamenů úrazu je také přílišná subjektivita. Uchazeči chybí objektivnější nadhled, zdravý odstup, který ale mají například přátelé. Ti mohou odhalit případné chyby v motivačním dopisu, stejně jako vlastnosti uchazeče, které zůstaly nevyřčeny a které je zrovna vhodné zmínit. Více informací o motivačních dopisech včetně vzoru naleznete v části Jak si zvětšit šanci v sekci Rady a tipy, jak získat zaměstnání. 7. Co je důležité si vždy ujasnit? Předtím, než životopis a motivační dopis odešlete, ujistěte se, že jste si vybral/a pracovní místo, o které skutečně stojíte. Důležité je zodpovědět si otázky typu: Bude mě práce bavit?, Půjde mi to, mám pro tuto práci předpoklady?, Není pro mě toto místo časově příliš náročné? Budu dělat skutečně to, co si pod touto pozicí představuji? a další, o kterých se opět dozvíte více v části Jak si zvětšit šanci v sekci Rady a tipy, jak získat zaměstnání.

6 OTÁZKY Jaká je hlavní úloha životopisu a motivačního dopisu? a) přesvědčit o vhodnosti kandidáta pro inzerovanou pracovní pozici b) především informovat o zájmech a vzhledu uchazeče c) zajišťovat statistické informace o struktuře uchazečů o zaměstnání d) především informovat o vzdělání uchazeče Co je u životopisu to nejdůležitější? a) rozpis kurzů, které jste v rámci svého vzdělání od základní až po vysokou školu absolvovali b) rozpis předešlých pracovních pozic včetně popisu náplně práce, zodpovědnosti a kompetencí c) vybrat pěknou fotografii, která potenciálního zaměstnavatele přesvědčí d) uvést zajímavé informace o pracovních zážitcích (cestování, významná setkání atd.) Jaké jsou nejčastější chyby v životopisech? a) nedostatečně rozepsaná předchozí pracovní náplň, přehánění či lži b) špatně seřazené vzdělání, které uchazeče okamžitě z předvýběru vyřadí c) nedostatečná kvalita fotografie d) nedostatečný rozpis absolvovaných kurzů O čem má motivační dopis vypovídat? a) o tom, co se Vám nelíbilo u předchozího zaměstnavatele a proč jste odešli b) jde hlavně o to zopakovat údaje v životopise c) především má vysvětlit Vaši motivaci, přínos Vaší práce pro zaměstnavatele d) o tom, zda perfektně zvládáte gramatiku Jakých chyb se dopouštějí uchazeči o zaměstnání v motivačních dopisech? a) nejasné uvedení pracovní pozice, na kterou se uchazeč hlásí, chyby a nedostatečné informace o svých přednostech b) motivační dopis je příliš dlouhý c) motivační dopis je příliš agresivní/vtíravý d) motivační dopis není v u přiložen 6. Co je důležité udělat před tím, než odešlu životopis a motivační dopis? a) v případě, že znám další uchazeče, měl/a bych se pokusit je odradit b) zodpovědět si otázky týkající se toho, zda o pracovní pozici opravdu stojím a zda budu spokojen/a, pokud budu přijat/a c) zajít na procházku či na kávu s přáteli, pročistit si hlavu a na práci chvíli vůbec nemyslet d) písemnosti nechat zkontrolovat Úřadem práce, specialistou pro kontrolu životopisů a motivačních dopisů

7 Měsíční soutěž na webu, kolo Operační program lidské zdroje a zaměstnanost Prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ), financovaného Evropským sociálním fondem (ESF), pomáháme lidem pomocí nejrůznějších projektů získat větší šanci najít práci. Mimo těchto projektů poskytujeme i praktické informace, které mohou napomoci při hledání uplatnění na trhu práce. Najdete je v sekci Rady a tipy, jak získat zaměstnání. První kolo soutěže se týkalo výběru nejvhodnějšího pracovního místa. Druhé kolo bylo zaměřeno na správné zpracování životopisu a motivačního dopisu. Tentokrát se soustředíme na základní pravidla, jak zvládnout pracovní pohovor či rozjezd podnikání. Jak se připravit na pracovní pohovor? Pozvání na pracovní pohovor je důkazem, že uchazeč potenciálního zaměstnavatele zaujal, a proto mu nabízí prostor pro osobní prezentaci. Přípravu na něj tedy není radno podcenit. Nejde jen o to, abyste přesně znali adresu a termín setkání či se vhodně oblékli. Doporučujeme zjistit si informace o zaměstnavateli a oboru jeho působení a připravit si odpovědi na možné otázky. Více se dočtete v článku Jak se připravit na pracovní pohovor v sekci Jak si zvětšit šanci. Jak udělat dobrý dojem? U pracovního pohovoru platí, že pozitivní dojem musí uchazeč vzbudit na první dobrou. Mezi obecně platné předpoklady vyvolání dobrého dojmu patří dochvilnost, vypnutý telefon, pevný stisk ruky, neusedat bez vyzvání, udržovat oční kontakt, jasná mluva, umění naslouchat a důstojný odchod. Musím odpovídat na každou otázku? Během pracovního pohovoru mohou být položeny otázky, které nám ale nemá právo nikdo pokládat. Mezi takové nevhodné otázky patří například dotazy na plánování rodiny (dětí), dotazy na náboženské vyznání, politické názory a podobně. Nesouvisí totiž s výkonem práce, proto je možné jejich zodpovězení odmítnout. Co je to Assessment centrum? Assessment centrum je jednou z moderních výběrových metod, se kterými se při hledání práce můžete setkat. Sezváno je obvykle 5-10 uchazečů, kteří během několika hodin až celého dne dostávají různé úkoly a podstupují psychodiagnostické testy. Své dovednosti prokazují zejména při plnění úkolů, během nichž jsou často vystavováni stresu a je očekávána rychlá a originální reakce na možné situace. Více najdete v článku Jak na Assessment centrum v sekci Jak si zvětšit šanci.

8 6. Jak a v čem začít podnikat? Podnikání je o tom mít vizi a proměnit ji v něco konkrétního. Problémy, se kterými se lidé před začátkem podnikání potýkají, jsou většinou dvojího rázu: nevědí, zda se na podnikání vůbec hodí, a dále nevědí, zda se podnikáním uživí. V prvním případě je dobrým pomocníkem test podnikatelských kompetencí. V druhém případě jde zkrátka o to trochu riskovat a věřit, že dobře odvedená práce ponese ovoce. Už proto, že v současné době se vyplatí zaměřit se například na zdravé potraviny či zdravý životní styl. Více informací hledejte v článku Jak a v čem začít podnikat v sekci Jak si zvětšit šanci. 7. Co je to podnikatelský plán a jak na něj? Pokud přemýšlíte o podnikání, nezapomínejte na podnikatelský plán. Pomáhá utřídit si myšlenky o vlastním podnikání a zároveň by měl přesvědčit potenciální investory k případným investicím. Vyplývá z něj, co chceme dělat, k čemu je to dobré, zda máme šanci na úspěch, co k tomu budeme potřebovat, jaká jsou rizika a jak vypadá konkurence. Při tvorbě podnikatelského plánu je proto třeba zodpovědět si základní otázky: Co chci dělat? Pro koho? Proti komu? Jak svůj nápad prodám? Za kolik? Jaká bude organizační struktura firmy? Jaká jsou rizika? Jaký je harmonogram rozjezdu mého podnikání? Více se dozvíte v článku Jak na podnikatelský plán v sekci Jak si zvětšit šanci.

9 OTÁZKY Co je při přípravě na pracovní pohovor důležité? a) Zajít se podívat na sídlo zaměstnavatele, jestli se nám bude líbit prostředí, ve kterém se nachází b) Osvěžit si počítačové dovednosti, protože zkouška z nich je v dnešní době povinnou součástí všech pohovorů c) Seznámit se s podrobnostmi o zaměstnavateli a připravit se na možné otázky d) Nachystat si pěkné fotky zachycující naši rodinu, koníčky a podobně, které na pohovoru všem ukážeme Jak se má uchazeč chovat při pracovním pohovoru, aby udělal dobrý dojem? a) Uchazeč by měl během pohovoru vyřídit pár telefonátů, aby ukázal, že je schopný a práce je pro něj na prvním místě b) Uchazeč by měl především vtipkovat a sršet humorem, důležité jsou totiž lidské vlastnosti c) Základem je dochvilnost, vypnutý telefon, pevný stisk ruky, oční kontakt a jasná mluva d) Nic nevzbudí lepší dojem než oznámení, že někdo z mých blízkých pracuje ve vedení, a to i v případě, že to není pravda Na jaké otázky nemá potenciální zaměstnavatel právo se zeptat? a) Na to, zdá máme rodinu či děti b) Na důvody odchodu z bývalé práce c) Na vzdělání a důvody výběru oboru d) Na představu o budoucím platu Co je pro Assessment centrum typické? a) Uchazeč je sám uzavřen do místnosti a tajně sledován hodnotící komisí b) Skupina uchazečů plní delší dobu různé úkoly a podstupuje psychodiagnostické testy c) Účastníci jsou testování bez větší vazby na pracovní pozici a jsou vybízeni vyjádřit názor na hodnotící komisi i ostatní uchazeče d) Assessment centrum se v ČR vůbec nevyužívá, takže těžko soudit V jakých oblastech se v současnosti vyplatí podnikat? a) Jednoznačně stavebnictví, stavebních firem je totiž velmi málo b) Zdravý životní styl a zdravé potraviny, to je dnes v kurzu c) Výroba textilu, konkurovat tržnicím a velkým řetězcům je hračka d) Dřevozpracující průmysl, dřeva je v lesích hodně a výrobků permanentní nedostatek 6. K čemu slouží podnikatelský plán? a) Podnikatelský plán zasíláme na příslušné státní instituce, které nám ho musí schválit, než začneme podnikat b) Podnikatelský plán není k ničemu, lepší je se do podnikání vhrnout po hlavě c) Podnikatelský plán se zveřejňuje se na internetu, abychom konkurenčním firmám umožnili připravit se na novou firmu v oboru d) Podnikatelský plán pomáhá utřídit si myšlenky o vlastním podnikání a přesvědčuje potenciální investory, aby nám pomohli v začátcích podnikání

10 Měsíční soutěž na webu, kolo Operační program lidské zdroje a zaměstnanost Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ) pomáhá lidem zvětšit si šanci najít práci. Program je financovaný Evropským sociálním fondem (ESF). Pomocí nejrůznějších projektů pomáhá lidem například rozjet své vlastní podnikání, což bylo i jedním z témat minulé soutěže. Tentokrát se zaměříme na téma osobního a profesního rozvoje a cestu za vysněným povoláním. Kromě projektů (v sekcích Projekty a Příběhy ) na těchto stránkách najdete i rady o tom, jak si zvětšit šanci získat práci. Tyto rady najdete v sekci Semináře a Rady a tipy, jak si zvětšit šanci. Jak na osobní a profesní rozvoj? Občas v životě přijdou chvíle, kdy se člověk začne sám sebe ptát, co vlastně od života chce, co je pro něj důležité. Zkrátka ujasnit si své cíle. Někomu v těchto krizích může pomoci změna zaměstnání či profese. Vhodným způsobem, jak takovou situaci zvládnout, je udělat si osobní audit a v něm si ujasnit své kvality i případné nedostatky. Od toho se potom odrazit ve svém dalším přemýšlení, co se svým životem. Důležité je i přijmout odpovědnost za své myšlení a jednání a nevymlouvat se na to, co po nás chtějí ostatní. Jaké mám schopnosti? Schopností existuje celá řada: řídicí, komunikační, přesvědčovací, kreativní, technické, jazykové, sociální a další. Ne každý však má jasnou představu, kterými disponuje právě on. Jak si utřídit myšlenky, když zvažujeme, že se budeme ucházet o nové místo? Dobrým cvičením je vypsat schopnosti důležité pro danou pozici a pak je známkovat je jako ve škole 1 5 podle toho, jak si myslíte, že v nich jste dobří. Možná Vás výsledek příjemně překvapí, a pokud ne, budete aspoň vědět, v čem se můžete zdokonalit. Jak na změnu po padesátce? Lidé po padesátce, kteří ztratili práci, často propadají beznaději, že další již nenajdou. Často ale zapomínají na to, že disponují něčím, co budou potenciální zaměstnavatelé u mladších lidí hledat jen těžko dlouholeté zkušenosti a životní nadhled. Při hledání práce je důležité se soustředit právě na to a dobře popsat, co můžete nabídnout. Stejně tak by se člověk neměl při hledání omezovat na pozici, kterou vykonával do té doby. Důležité je se nad svým potenciálem zamyslet ze široka a zvážit, na co všechno dalšího máme schopnosti. Důležité je se vzdělávat! Doba, kdy je člověk bez práce, by měla být co nejlépe využita k osobnímu rozvoji, doplnění znalostí, schopností a dovedností. Ale i ti, kdo jsou zaměstnaní, by na sobě měli neustále pracovat. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost proto financuje rekvalifikační kurzy, individuální poradenství nebo další profesní vzdělávání, aby měli lidé na pracovním trhu ČR větší šanci si práci najít, udržet nebo změnit. Podstatou projektů je vybavit je potřebnými znalostmi a dovednostmi, zajistit jim odbornou praxi, poradit jim v řešení jejich situace a podobně.

11 6. Cesta k vysněnému povolání Jednou z těch, komu projekt OP LZZ pomohl, je paní Jana. Ta vždy toužila po tom být masérkou, bývalý režim jí to ale neumožnil. O to těžší vše bylo, že Jana téměř nevidí. 20 let proto pracovala na telefonní ústředně a až v devadesátých letech nastoupila do vysněného masérského kurzu. Do něj se ale dostala jen díky pomoci ministerstvu práce a připsané finanční podpoře. Po jeho absolvování hledala práci a nakonec si udělala živnostenský list a praxi provozovala na několika masérských místech. 7. Cesta k vysněnému povolání V roce 2012 se Jana dozvěděla o místě v sociálním podniku Jitro, které vzniklo díky podpoře OP LZZ a které zaměstnává více než 40 % hendikepovaných osob a osob, které pečují o závislé členy své rodiny. Dnes už má Jana tolik klientů, že je musí objednávat na měsíc dopředu. I proto si myslí, že v takových projektech by se mělo pokračovat, dodávají totiž lidem sebedůvěru a pocit potřebnosti.

12 OTÁZKY Kdy by měl člověk začít přemýšlet nad osobním rozvojem? a) Pokud cítí, že na něj v tomto ohledu okolí tlačí (zaměstnavatel, partner) b) Pokud vidí, že se zvyšuje procento nezaměstnanosti a s ním i možnost, že o zaměstnání přijde i on c) Když sám cítí, že neví, co od života vlastně chce a co je pro něj důležité d) Nejlepší je nic neřešit, ono to nějak dopadne Jakým způsobem si mohu jednoduše utřídit, jestli disponuji schopnostmi, které vyžaduje určitá práce, pozice? a) Jednoduchým způsobem takové věci zjišťovat nelze, člověk se musí nechat kvalifikovaně otestovat, a to nejlépe v Asociaci odborníků pracovních schopností b) Sám si něco takového utřídím těžko, pomoci mi může jedině můj nadřízený, který o mně ví vše c) Jednou z možností je vypsat schopnosti, které daná práce vyžaduje, a oznámkovat si svou úroveň jako ve škole d) Proč si něco třídit, to jsou hlouposti, bez kterých se normální člověk obejde Jaká je hlavní přednost zaměstnanců nad padesát let? a) Vychovali spousty dětí, takže mají přirozenou autoritu b) Stihli procestovat svět, takže už si neberou dovolenou c) Mají dlouholeté pracovní zkušenosti a životní nadhled d) Proč si něco třídit, to jsou hlouposti, bez kterých se normální člověk obejde Jaký smysl mají projekty Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost? a) Pomoci lidem mít větší šanci na trhu práce b) Vyškolit odborníky na otázky trhu práce c) Zajistit lidem práci v zahraničí d) Propagovat obory, které mají nedostatek studentů a odborníků Co Janě usnadnilo dostat se k vysněnému povolání? a) Státní finanční podpora, která jí umožnila absolvovat masérský kurz b) Byl to Janin soused, který ji přesvědčil, že v oboru se dají vydělat velké peníze c) Jana vystudovala střední zdravotnickou školu a jako masérka se začala živit již po škole d) Být masérkou nebyl Jany sen, k tomuto povolání se dostala úplnou náhodou 6. V jakém podniku v současnosti Jana pracuje? a) V centru thajských masáží na recepci b) V kosmetickém salónu, kde dělá především masáže dekoltu a hlavy c) Pracuje na živnostenský list a pracovištěm je její byt d) V sociálním podniku, který zaměstnává hendikepované osoby

Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Kurz: PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ POHOVOR. 2013, I. verze (LP)

Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Kurz: PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ POHOVOR. 2013, I. verze (LP) PŘÍPRAVA NA PŘIJÍMACÍ POHOVOR Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2013, I. verze (LP) 1 OBSAH 1. ÚVOD 3 2. SLEDOVÁNÍ NABÍDEK ZAMĚSTNÁNÍ 4 3. MOTIVAČNÍ DOPIS..5 4. JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS 7 5. ČEHO SE VYVAROVAT

Více

7 tipů, jak napsat skvělý životopis. Vladimíra Sedláčková personální manažerka Moravské vysoké školy Olomouc

7 tipů, jak napsat skvělý životopis. Vladimíra Sedláčková personální manažerka Moravské vysoké školy Olomouc 7 tipů, jak napsat skvělý životopis Vladimíra Sedláčková personální manažerka Moravské vysoké školy Olomouc Až se budete ucházet o práci, budete o ni nejspíše bojovat s desítkami dalších uchazečů. Každá

Více

Příprava na přijímací pohovor

Příprava na přijímací pohovor JAZYKOVÁ LEKCE pracovní listy Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.00/34351) Jazyková lekce 3 Obsah pracovních listů Úkoly a cvičení 2-5 Důležité fráze a

Více

http://sim.samostatnyabsolvent.cz/

http://sim.samostatnyabsolvent.cz/ http://simsamostatnyabsolventcz/ do interaktivního simulačního softwaru Vytváření úkolů do simulačního softwaru Zadávání úkolů do simulačního softwaru Nově zaregistrovat Interaktivní simulační software

Více

Personální písemnosti žádost o místo

Personální písemnosti žádost o místo Obchodní akademie Tomáše Bati a Vyšší odborná škola ekonomická Zlín Modernizace výuky prostřednictvím ICT registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0505 Personální písemnosti žádost o místo VY_32_INOVACE_ITP.3.13

Více

ZÍSKEJ NOVOU PROFESI! CZ.1.04/2.1.01/44.00039

ZÍSKEJ NOVOU PROFESI! CZ.1.04/2.1.01/44.00039 ZÍSKEJ NOVOU PROFESI! CZ.1.04/2.1.01/44.00039 Operační program Prioritní osa: Oblast podpory Lidské zdroje a zaměstnanost 4.2a Aktivní politiky trhu práce (Konvergence) 4.2a.1 Posílení aktivních politik

Více

Počítačová služba s.r.o.

Počítačová služba s.r.o. Jeden z největších národních projektů v Olomouckém kraji Dodavatel: Stupkova 413/1a, Olomouc Najdi si práci v Olomouckém kraji Termín realizace: od 1. 7. 2006 do 31. 5. 2008 CÍLE PROJEKTU Cílem je přispět

Více

Práce jen pro OZP Úřad práce

Práce jen pro OZP Úřad práce CESTA ZA PRACÍ Tady můžete najít důležité informace, která se týkají pracovní smlouvy. Pokud některým slovům nerozumíte, požádejte někoho, komu věříte, aby Vám při čtení pomohl. Když hledáte práci, měli

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková

Dobrý den, S pozdravem. Lucie Pondělíková v loňském roce jsem se zúčastnila projektu "ŠANCE PRO DĚČÍNSKO", který měl zvýšit možnosti mého uplatnění na trhu práce. Po úspěšném ukončení dvou vzdělávacích modulů tohoto projektu jsem získala certifikáty

Více

Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 9. Průvodní dopis. Mgr. Zuzana Válková

Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 9. Průvodní dopis. Mgr. Zuzana Válková Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 9. Průvodní dopis Mgr. Zuzana Válková Dopis: je písemná zpráva s aktuálním obsahem odeslaná od jedné osoby (odesílatele) k druhé osobě či instituci (adresátovi). Průvodní

Více

Motivační dopis a životopis. Praktické školení

Motivační dopis a životopis. Praktické školení Motivační dopis a životopis Praktické školení 6 x Jak? Jak a kde hledat zaměstnání Jak sestavit motivační dopis Jak správně sestavit životopis Jak komunikovat se zaměstnavatelem a další otázky, které vás

Více

Jak uspět při hledání práce? Tereza Langová Pracovní portál Profesia.cz

Jak uspět při hledání práce? Tereza Langová Pracovní portál Profesia.cz Jak uspět při hledání práce? Tereza Langová Pracovní portál Profesia.cz 7. 5. 2015 Obsah Budování osobní značky Životopis Motivační dopis Pohovor Každý den můžete udělat něco pro svou budoucnost Reference

Více

reg. číslocz.1.07/1.1.32/01.0004 JAK SPRÁVNĚ NAPSAT ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS ANEB JAK USPĚT U VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ?

reg. číslocz.1.07/1.1.32/01.0004 JAK SPRÁVNĚ NAPSAT ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS ANEB JAK USPĚT U VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ? reg. číslocz.1.07/1.1.32/01.0004 JAK SPRÁVNĚ NAPSAT ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS ANEB JAK USPĚT U VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ? 1. ŽIVOTOPIS Správně napsaný životopis je klíčem k překročení prahu dveří oslovené společnosti

Více

Člověk a společnost. 14. Člověk ve sféře práce. Člověk ve sféře práce. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz.

Člověk a společnost. 14. Člověk ve sféře práce. Člověk ve sféře práce. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. www.isspolygr.cz. Člověk a společnost 14. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM

Více

Přihláška Motivační dopis

Přihláška Motivační dopis - Úvod Vážený pane, Formální, příjemce muž, jméno neznámé Vážená paní, Formální, příjemce žena, jméno neznámé Vážený pane / Vážená paní, Formální, jméno a pohlaví příjemce neznámé Vážený pane, Vážená paní,

Více

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci Psychologie a výběr pracovníků PhDr. Matúš Šucha, Ph. D., Katedra psychologie Lekce I Přehled Získávání a výběr zaměstnanců Hledáme někoho? Koho hledáme? Firemní kultura

Více

Vedení lidí v praxi. Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci. PER Personální management. Kratochvílová Soňa 3.4.2013

Vedení lidí v praxi. Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci. PER Personální management. Kratochvílová Soňa 3.4.2013 Vedení lidí v praxi PER Personální management Kratochvílová Soňa 3.4.2013 Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci OBSAH ÚVOD... 3 1. Výběr správných pracovníků... 3 2. Spolupráce a poslušnost podřízených...

Více

Prava a povinnosti cizinců na českém. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.

Prava a povinnosti cizinců na českém. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1. Prava a povinnosti cizinců na českém Motivační pracovním dopis trhu NÁCVIKOVÁ WORKSHOP LEKCE pracovní listy Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.00/34351)

Více

První šance mladým Reg.č.: CZ.1.04/2.1.01/91.00286 Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR.

První šance mladým Reg.č.: CZ.1.04/2.1.01/91.00286 Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR. První šance mladým Reg.č.: CZ.1.04/2.1.01/91.00286 Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ a státního rozpočtu ČR. Projekt První šance mladým je spolufinancován z prostředků Evropského

Více

Zaručený návod, jak mít

Zaručený návod, jak mít Zaručený návod, jak mít jistou práci a mzdu Rady k nezaplacení 1. Jak získat práci a začít vydělávat peníze 2. Že vám agentura práce najde práci za vás 3. Co říkají lidé, kteří pracují pro agenturu práce

Více

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného

III. fáze profesního poradenství Řešení situace dlouhodobě nezaměstnaného 4. Jak nejlépe zvládnout otázky u výběrového řízení Tento osvědčený postup pomáhá uživatelům s přípravou na výběrové řízení, konkrétně na tu část řízení, kdy se jich dotazuje zástupce zaměstnavatele (zpravidla

Více

Plánování ve stavební firmě

Plánování ve stavební firmě Co je to podnikatelský plán? Podnikatelský plán je dokument, který popisuje podnik (ideu pro stávající nebo začínající) a způsob, jak dosáhne ziskovosti Plán by měl zahrnovat: všechny náklady a marketingový

Více

Katalog vzdělávání 2016 Obsah

Katalog vzdělávání 2016 Obsah Katalog vzdělávání 2016 Obsah Osobnostní rozvoj... 2 1. Prezentační dovednosti... 2 2. Komunikační dovednosti... 2 3. Lektorské dovednosti a kompetence... 2 4. Myšlenkové mapy... 3 IT kurzy... 4 1. Adobe

Více

Žádost o zaměstnání (průvodní, motivační, spekulativní dopis)

Žádost o zaměstnání (průvodní, motivační, spekulativní dopis) ÚŘAD PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Krajská pobočka v Olomouci Vejdovského č. p. 988/4 779 00 Olomouc 9 Hodolany Žádost o zaměstnání (průvodní, motivační, spekulativní dopis) Účelem žádosti o zaměstnání je získat

Více

Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013

Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Mezinárodní výzkum dospělých Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Hana Říhová (rihova@nvf.cz) Národní vzdělávací fond Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Personalistika I. Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Personalistika I. Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Personalistika I. Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích Nábor pracovníků 3 typy náboru: Z vnitřních zdrojů Vnější Kombinovaný

Více

Výběrové řízení v praxi PER Personální management

Výběrové řízení v praxi PER Personální management Výběrové řízení v praxi PER Personální management Bc. DRÁBEK Drahomír 5.4.2013 Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci OBSAH Úvod 1. Nábor pracovníků. 3 1.1. Výběr zdrojů náboru a komunikačních

Více

JAK SI NAJÍT PRÁCI???

JAK SI NAJÍT PRÁCI??? Informační příručka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 JAK SI NAJÍT PRÁCI??? Projekt "Podpora uživatelů drog při uplatnění na trhu práce" Tento projekt je financován Evropským sociálním fondem prostřednictvím OP LZZ

Více

KVALIFIKACE. = schopnost/předpoklad k výkonu určité profese

KVALIFIKACE. = schopnost/předpoklad k výkonu určité profese KVALIFIKACE = schopnost/předpoklad k výkonu určité profese Rozlišujeme dle stupňů: pouze zdravotní způsobilost krátkodobé zaučení jiný doklad o kvalifikaci vyučení středoškolské vzdělání vysokoškolské

Více

MPSV a rozvoj venkova v současném programovém období 2007-13 a příprava na programové období 2014-2020

MPSV a rozvoj venkova v současném programovém období 2007-13 a příprava na programové období 2014-2020 MPSV a rozvoj venkova v současném programovém období 2007-13 a příprava na programové období 2014-2020 Národní konference Venkov 2012 Nové Hrady, 1.-3. října 2012 Ing. Vladimír Kváča Ph.D., MPSV ČR Obsah

Více

POŢADOVANÉ DOKUMENTY. Ing. Kateřina Šugárová

POŢADOVANÉ DOKUMENTY. Ing. Kateřina Šugárová POŢADOVANÉ DOKUMENTY Ing. Kateřina Šugárová Dokumenty Ţivotopis Motivační (průvodní) dopis Osobní dotazník (Pomáhá zjistit konkrétní informace o uchazeči) 1. Ţivotopis neboli CV (z lat. Curriculum Vitae)

Více

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant.

Operační program Zaměstnanost (2014 2020), příprava projektů a psaní žádosti o grant. Individuální projekt MPSV Podpora pracovního uplatnění starších osob v souvislosti s vyhlášením roku 2012 Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, Operační program Zaměstnanost (2014

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková MOTIVAČNÍ DOPIS VY_32_INOVACE_CJ_2_13 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti MOTIVAČNÍ DOPIS Definice, funkce, užití

Více

V padesáti není pozdě

V padesáti není pozdě Projekt V padesáti není pozdě Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa: 2. Aktivní politika trhu práce Oblast podpory: 2.1 Posílení aktivních politik zaměstnanosti Střední odborné učiliště

Více

Terra Batida Porto, Portugalsko www.terrabatida.com

Terra Batida Porto, Portugalsko www.terrabatida.com Žena podnikatelka a nápad Maria Gabriel začala s podnikáním v roce 2003. Přestože v té době měla stálou práci v mezinárodní telekomunikační společnosti, cítila, že potřebuje něco jiného něco, co by ji

Více

ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI

ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI ÚSPĚŠNÝ START S NÁMI Registrační číslo: CZ.1.04/2.1.01/74.00006 Občanské sdružení Za kulturní Třinecko, o.s. realizátor projektu Operační program: Lidské zdroje a zaměstnanost Prioritní osa: 2. Aktivní

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Realizace projektů za podpory EU

Realizace projektů za podpory EU www.projektsako.cz Realizace projektů za podpory EU Pracovní list č.1 Téma: Máme zajímavý nápad, ale jak ten projekt realizovat? Lektor: Projekt: Reg. číslo: Ing. Jiří Ksenič Student a konkurenceschopnost

Více

Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 6. Pracovní pohovor. Mgr. Zuzana Válková

Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 6. Pracovní pohovor. Mgr. Zuzana Válková Téma VI.2.4. Práce a vzdělávání 6. Pracovní pohovor Mgr. Zuzana Válková Co je pracovní pohovor a kdy nás čeká? Pracovní pohovor je událost, při které náš potenciální zaměstnavatel zjišťuje všechny potřebné

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Konečně vím, jak najít práci, do které půjdu s chutí. e-book..cz

Konečně vím, jak najít práci, do které půjdu s chutí. e-book..cz Konečně vím, jak najít práci, do které půjdu s chutí e-book.cz Obsah 2 3 5 8 9 11 12 Úvod Jakým způsobem najít práci Jak napsat životopis Jak napsat motivační dopis Chci uspět na pohovoru Zkušební doba

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 09_15 Zaměstnání Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Člověk a svět

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: VI/2 Sada: 2 Číslo

Více

MĚSÍC PROSINEC. Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno.

MĚSÍC PROSINEC. Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno. MĚSÍC PROSINEC Kdo jsme Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno. Náplní naší služby je pomáhat nezaměstnaným při řešení jejich

Více

ZAMĚSTNANOST V ČR A EU

ZAMĚSTNANOST V ČR A EU ZAMĚSTNANOST V ČR A EU Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Motivační dopis O čem je motivační dopis a jakou má strukturu? Náměty, jak motivační dopis uvést a ukončit

Motivační dopis O čem je motivační dopis a jakou má strukturu? Náměty, jak motivační dopis uvést a ukončit Motivační dopis Forma: Aktuální (datum a místo vyhotovení), S vlastní adresou i adresou potenciálního zaměstnavatele, S titulkem (například přihláška o zaměstnání), Napsaný na počítači (nejlépe ve Wordu

Více

Přijímací pohovor. - Pokud jste pozváni na přijímací pohovor, znamená to, že máte pro danou práci - pozici předpoklady

Přijímací pohovor. - Pokud jste pozváni na přijímací pohovor, znamená to, že máte pro danou práci - pozici předpoklady - Pokud jste pozváni na přijímací pohovor, znamená to, že máte pro danou práci - pozici předpoklady - Pečlivě se připravte na přijímací pohovor - Zhodnoťte své možnosti pro danou práci (porovnávejte je

Více

Charakteristika předmětu

Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - Svět práce Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět práce je vzdělávací obsah

Více

Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í

Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í Střední škola obchodní, Belgická 250/29, Praha 2 P O D N I K Á N Í Školní vzdělávací program PODNIKÁNÍ 1 P O D N I K Á N Í... 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 PROFIL ABSOLVENTA... 4 CHARAKTERISTIKA ŠKOLNÍHO

Více

JOB CLUB. v Terapeutické komunitě. Projekt realizovaný v Terapeutické komunitě Podcestný mlýn v období leden 2013- duben 2015

JOB CLUB. v Terapeutické komunitě. Projekt realizovaný v Terapeutické komunitě Podcestný mlýn v období leden 2013- duben 2015 JOB CLUB v Terapeutické komunitě Projekt realizovaný v Terapeutické komunitě Podcestný mlýn v období leden 2013- duben 2015 Cíle projektu: Navyknout klienta pravidelné práci, naučit ho pracovním návykům

Více

Hospodářská komora České republiky

Hospodářská komora České republiky Hospodářská komora České republiky Proč a jak zaměstnávat OZP, kde hledat motivované pracovníky Michal Vokurka Cíl prezentace Uvedení souvislostí zaměstnávání OZP Rekapitulace důvodů proč zaměstnávat OZP

Více

Název lekce: Pracovní smlouva

Název lekce: Pracovní smlouva Název lekce: Pracovní smlouva Cíl: Seznámit se s pracovní smlouvou a jejími náležitostmi. Časová dotace: Věková kategorie: 1 vyučovací hodina 9. ročník Pomůcky: pracovní list První zaměstnání (2ks), příběh

Více

Informace o žadateli Název neziskové organizace (použijte prosím název registrovaný v Rejstříku NNO):

Informace o žadateli Název neziskové organizace (použijte prosím název registrovaný v Rejstříku NNO): Základní informace o grantu Tento grantový program podpoří cca 10 neziskových organizací, mezi něž bude rozděleno až 500 000 Kč. Každá organizace může žádat o grant až do výše 50 000 Kč. Grant je určen

Více

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ

KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ KDO SE VÍC PTÁ, VÍC SE DOZVÍ PRACOVNÍ LISTY To, co u nás uvidíte, vás může nadchnout, zaujmout, líbit se a inspirovat. Může vás to přimět přemýšlet o věcech, o kterých jste dosud nepřemýšleli. Může se

Více

PŘIJÍMACÍ (VÝBĚROVÝ) POHOVOR. Ing. Kateřina Šugárová

PŘIJÍMACÍ (VÝBĚROVÝ) POHOVOR. Ing. Kateřina Šugárová PŘIJÍMACÍ (VÝBĚROVÝ) POHOVOR Ing. Kateřina Šugárová Úvod Nervozita Stres Strach Nejistota Pohovor Tréma Úzkost Neznámo Rozrušení Typy přijímacích pohovorů Neformální (příjemná atmosféra, všeobecné otázky,

Více

Pracovní listy KVARTA

Pracovní listy KVARTA Pracovní listy KVARTA Autor:Mgr.MartinaMale ková Použitá literatura: HANSEN ECHOVÁ,Barbara.Nápadyprorozvojahodnoceníklí ovýchkompetencížák.vyd.praha:portál, 2009, 117 s. ISBN 978-807-3673-888. MEZERA,Antonín.Projaképovolánísehodím?:jaksivybratst

Více

Vzdělávání = šance pro práci! Podpora znevýhodněných cizinců při vstupu na trh práce v Ústeckém kraji.

Vzdělávání = šance pro práci! Podpora znevýhodněných cizinců při vstupu na trh práce v Ústeckém kraji. Vzdělávání = šance pro práci! Podpora znevýhodněných cizinců při vstupu na trh práce v Ústeckém kraji. reg. č. proj. CZ.1.04/3.3.05/96.00220 délka trvání od 15. 3. 2013 do 14. 9. 2014 Cíl projektu Cílem

Více

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ

DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ DOTAZNÍK PRO PODPOŘENÉ OSOBY V PROJEKTECH OPZ 2. ČÁST ÚDAJE PŘI VÝSTUPU Z PROJEKTU Tento dotazník slouží ke zjištění přínosů účasti v projektech financovaných z Operačního programu Zaměstnanost, které

Více

STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS SEBEPREZENTACE

STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS A MOTIVAČNÍ DOPIS SEBEPREZENTACE Projekt vznikl za přispění Nadace ČEZ A MOTIVAČNÍ DOPIS SEBEPREZENTACE Společnost ELTODO Podoba CV: Strukturované CV nejčastěji využívaná forma Nestrukturované CV není doporučována Strukturované CV: Chronologické

Více

Odborná praxe základní východiska

Odborná praxe základní východiska Odborná praxe základní východiska Součástí kurzu bude odborná praxe v rozsahu 40 hodin (32 hodin práce v organizaci, 8 hodin praxe v tlumočení). Účastníci kurzu budou pracovat tzv. metodou portfolia. Portfolio

Více

PROJEKT ZAMĚSTNÁVÁNÍ ODSOUZENÝCH VĚZNICE VINAŘICE,

PROJEKT ZAMĚSTNÁVÁNÍ ODSOUZENÝCH VĚZNICE VINAŘICE, PROJEKT ZAMĚSTNÁVÁNÍ ODSOUZENÝCH VĚZNICE VINAŘICE, 29. 8. 2016 Co se dnes dozvíte a kdo bude hovořit Projekt zaměstnávání odsouzených společně představí: Robert Pelikán, ministr spravedlnosti Martin Kučera,

Více

SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce

SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce SOCIÁLNÍ FIRMA nový model zaměstnávání osob znevýhodněných na trhu práce výstup projektu Rozvoj sociální firmy Výroční konference CIP Equal Praha, 22.-23.4.2008 Ing. Markéta Würtherlová, Fokus Praha, o.s.

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

Specialista náboru, přijímání a uvolňování zaměstnanců (kód: R)

Specialista náboru, přijímání a uvolňování zaměstnanců (kód: R) Specialista náboru, přijímání a uvolňování zaměstnanců (kód: 62-013-R) Autorizující orgán: Ministerstvo práce a sociálních věcí Skupina oborů: Ekonomie (kód: 62) Týká se povolání: Personalista specialista

Více

CO POSUZUJE VÝBĚR PRACOVNÍKA?

CO POSUZUJE VÝBĚR PRACOVNÍKA? VÝBĚR ZAMĚSTNANCŮ CO POSUZUJE VÝBĚR PRACOVNÍKA? Odborné znalosti Osobnostní charakteristiky Potenciál pracovníka Nutné stanovit si kritéria Prověřit jejich validitu a spolehlivost Zvolit vhodné metody

Více

Podpora dalšího vzdělávání a rekvalifikace prostřednictvím Úřadu práce ČR současný stav a výhled

Podpora dalšího vzdělávání a rekvalifikace prostřednictvím Úřadu práce ČR současný stav a výhled Podpora dalšího vzdělávání a rekvalifikace prostřednictvím Úřadu práce ČR současný stav a výhled 15.12.2015 Mgr. Miriam Majdyšová Nezaměstnanost ve Zlínském kraji k 30. 11. 2015 KM UH VS ZL Kraj Uchazeči

Více

Cesta pro mladé. Cesta k uplatnění na trhu práce registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.0/15_123/

Cesta pro mladé. Cesta k uplatnění na trhu práce registrační číslo projektu: CZ /0.0/0.0/15_123/ Cesta pro mladé Cesta k uplatnění na trhu práce registrační číslo projektu: CZ.03.1.48/0.0/0.0/15_123/0002762 28.11.2017 Základní informace o projektu Realizátor: Fond dalšího vzdělávání, p. o. (MPSV)

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz (elektronická (tištěná SBN Grada 978-80-247-6519-8 Publishing, verze verze) formátu a.s. PDF) 2011 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é

Více

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková

Metodika poradenství. Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Metodika poradenství Vypracovali: Jiří Šupa Edita Kremláčková Úvod V následujícím textu je popsán způsob vedení rozhovoru s klientem, jehož cílem je pomoci klientovi prozkoumat jeho situaci, která ho přivedla

Více

OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H

OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H OTÁZKY ZE SVĚTA PRÁCE PRO OBORY VZDĚLÁNÍ KATEGORIE H Školní rok: 2016-2017 Úřad práce Kde je ve Vašem okolí úřad práce? Kdy se tam obrátíte o pomoc? Jaké služby úřady práce nabízejí? Kde se ve Vašem okolí

Více

Chybí vám profesní rozvoj a nábor kvalifikovaných zaměstnanců na jednom místě?*

Chybí vám profesní rozvoj a nábor kvalifikovaných zaměstnanců na jednom místě?* Chybí vám profesní rozvoj a nábor kvalifikovaných zaměstnanců na jednom místě?* Odpovědí je portál * www.vzdelavaniaprace.cz Národní soustava kvalifikací (NSK) se v praxi využívá stále více! Čísla hovoří

Více

Tisková zpráva. Počet firem, které nahlásily v únoru hromadné propouštění, je nejméně za poslední rok. Úřad práce ČR Generální ředitelství

Tisková zpráva. Počet firem, které nahlásily v únoru hromadné propouštění, je nejméně za poslední rok. Úřad práce ČR Generální ředitelství Praha, 17. 3. 2014 Počet firem, které nahlásily v únoru hromadné propouštění, je nejméně za poslední rok V únoru 2014 nahlásilo hromadné propouštění celkem 13 zaměstnavatelů. Tento krok se dotkne 593 jejich

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové Úřad práce České republiky krajská pobočka v Hradci Králové Měsíční statistická zpráva květen 2014 Zpracoval: Bc. Lucie Vechetová http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/hkk/informace_z_useku_up/trh_prace/nezam

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Jitka Machátová Název materiálu: Motivační dopis Označení materiálu: Datum vytvoření: 10. 11. 2013 Vzdělávací

Více

LINKED AKADEMIE. Informace pro partnery PROČ PODPOŘIT? PROČ LINKED AKADEMIE?

LINKED AKADEMIE. Informace pro partnery PROČ PODPOŘIT? PROČ LINKED AKADEMIE? LINKED AKADEMIE Informace pro partnery PROČ LINKED AKADEMIE? LinkedIn je nejrychleji rostoucí profesní sociální síť Je efektivním nástrojem k k budování expertní značky hledání práce získávání nových klientů

Více

Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice

Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice mariorozensky.cz Stav affiliate marketingu v České a Slovenské republice Možná jste již zaslechli mé oblíbené tvrzení, že pouze 2 % obchodníků využívají affiliate marketing. Affiliate trh sice neustále

Více

NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/

NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/ Závěrečná konference regionálního individuálního projektu NESEĎTE DOMA! CZ 1.04/2.1.00/13.00059 Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost

Více

Vzdělávání praxí pro zvýšení zaměstnatelnosti. Mgr. Kateřina Krausová Seminář pro zaměstnavatele Plzeň

Vzdělávání praxí pro zvýšení zaměstnatelnosti. Mgr. Kateřina Krausová Seminář pro zaměstnavatele Plzeň Vzdělávání praxí pro zvýšení zaměstnatelnosti Mgr. Kateřina Krausová 13. 12. 2017 Seminář pro zaměstnavatele Plzeň Vzdělávání praxí pro zvýšení zaměstnatelnosti Realizátor projektu: Fond dalšího vzdělávání,

Více

Životopis (Curriculum vitae CV)

Životopis (Curriculum vitae CV) Mgr. Zuzana Válková Životopis (Curriculum vitae CV) Jedná se o dokument, který obsahuje přehled vzdělání, dosavadní práce, znalosti a zájmy Většinou je psán z důvodu nalezení vhodného zaměstnání Životopis

Více

Podporujeme ty, kteří pomáhají. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost

Podporujeme ty, kteří pomáhají. Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Podporujeme ty, kteří pomáhají Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost 38 miliard korun bylo investováno do lidí, jejich rozvoje, vzdělávání a začlenění do společnosti Vzniklo 32 000 nových pracovních

Více

PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI

PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI Ing. Zuzana Trojanová 12. 9. 2016 Praha 20. 9. 2016 Olomouc ZÁKLAD ÚSPĚŠNÉHO PROJEKTU Individuální přístup k osobám z cílových skupin Respektování specifických

Více

JAKÉ PŘEDSTAVY MAJÍ ZAMĚSTNANCI?

JAKÉ PŘEDSTAVY MAJÍ ZAMĚSTNANCI? Co můžete očekávat od outplacementu? Outplacement - podpora odcházejících zaměstnanců - se stal běžně dostupnou službou, kterou může zaměstnavatel využít pro zmírnění dopadů propouštění. Z pohledu firem-zaměstnavatelů

Více

VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE

VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE VÝZNAM KOMPETENCÍ PRO UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE HANA KRBCOVÁ ředitelka divize personalistika ČEZ, a. s., viceprezidentka People Management Fora Kompetence pro život, Konírna Poslanecké sněmovny

Více

Výběr kandidátů na finanční pozice z pohledu personalistů

Výběr kandidátů na finanční pozice z pohledu personalistů Výběr kandidátů na finanční pozice z pohledu personalistů Vytvořil Distribuce dokumentu Datum Česká asociace pro finanční řízení Elektronicky na členy asociace a vybrané personalisty 1. 8. 2013 30. 8.

Více

Ženy jsou při odpovídání na pracovní inzeráty odvážnější

Ženy jsou při odpovídání na pracovní inzeráty odvážnější Ženy jsou při odpovídání na pracovní inzeráty odvážnější Praha, 26. června 2018 Jaké jsou důvody pro změnu zaměstnání? Jak hodnotí čeští zaměstnanci péči ze strany zaměstnavatelů a jejich požadavky? Jakým

Více

Pracující důchodci v Česku

Pracující důchodci v Česku Pracující důchodci v Česku 22. 9. 2015 ČT 1 19:00 Události Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka Skoro devadesát procent českých seniorů nepracuje a spoléhá jenom na podporu státu. Důvodem není podle nové

Více

Co ti brání v podnikání? 9. 9. 2014 - Prostějov

Co ti brání v podnikání? 9. 9. 2014 - Prostějov Co ti brání v podnikání? 9. 9. 2014 - Prostějov 1 Říkejte mi Jirko ještě vloni v červnu jsem byl ve škole dneska vedu vlastní firmu s tvorbou stránek jsem začínal ve 14 2 Co děláme v iparťákovi? 3 iparťák

Více

Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání

Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání IPS poskytuje informace o: - síti středních, vyšších odborných a vysokých škol v Praze a v celé ČR - možnostech uplatnění absolventů škol v

Více

Blacksmith Consulting S. l.

Blacksmith Consulting S. l. Blacksmith Consulting S. l. RYCHLÉ VYTVOŘENÍ MODELU PODNIKÁNÍ JAKO NÁSTROJ TESTOVÁNÍ REALIZOVATELNOSTI NOVÝCH NÁPADŮ Mikulov, červenec 2013 Základní principy metodiky - Naučit se podnikat, organizovat

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu

Studie č. 13. Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu Žádoucí změny v systému vzdělávání v odvětví textilního a oděvního průmyslu, s důrazem na rovnováhu mezi konkurenceschopností a sociální soudržností Vytvořeno pro: Projekt reg.č.: Název projektu: Objednatel:

Více

VY_32_INOVACE_D 10 14

VY_32_INOVACE_D 10 14 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více