Výskyt ruduchy Compsopogon sp. (Rhodophyta) v Pulkav, rakouském p ítoku eky Dyje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výskyt ruduchy Compsopogon sp. (Rhodophyta) v Pulkav, rakouském p ítoku eky Dyje"

Transkript

1 10 v Litve. Z približne ú astníkov sme zo Slovenska prišli traja (tentokrát sme prezentovali každý po 2 spolo né príspevky), pri om eských kolegov prišlo odhadom minimálne 20. Netvrdím, že by sme mali dosiahnu až taký vysoký po et ichtyológov na podobnej konferencii, ale o akával som ú as aspo niekoho alšieho. Samozrejme, ú as na konferenciách limitujú finan né prostriedky, ale zaujal ma prístup napr. chorvátskych študentov, ktorí pre rozvoj svojej alšej vedeckej kariéry ne akajú doma na to, že si ich niekto všimne, ale robia všetko preto, aby si ich niekto všimol. Možno sa to podarilo iba nieko kým, ale aspo sa o to pokúsili. To isté platí aj pre ú as na ve kých európskych projektoch, do ktorých sa nedá dosta tým, že budeme aka na pozvánku, ale je potrebné aktívne vyh adáva o najviac možností prezentova seba a svoje pracovisko v zahrani í. V opa nom prípade to dopadne tak, že naše meno bude známe len na Slovensku a možno ešte v eskej republike, aj to len preto, že máme stále nadštandardné vz ahy. Neviem, o sa deje v slovenskej limnológii (alebo aj celkovo vo vede?), ale je to prinajmenšom zvláštne, ke na troch diametrálne odlišných konferenciách ( o do ve kosti a zamerania) nestretnem zo Slovenska takmer nikoho alšieho. A nemyslím, že by to bolo spôsobené finan nou, i hospodárskou krízou a ur ite ani globálnymi klimatickými zmenami. ODBORNÉ PRÍSPEVKY Ladislav PEKÁRIK Výskyt ruduchy Compsopogon sp. (Rhodophyta) v Pulkav, rakouském p ítoku eky Dyje Occurrence of a red alga Compsopogon sp. (Rhodophyta) in the Pulkau/ Pulkava River (Austria), a tributary of the Thaya/Dyje River Zde ka ŽÁKOVÁ 1, Manfred PUM 2, Pavel SEDLÁ EK 3 & František HINDÁK 4 1 Biotes, Brožíkova 13, CZ , Brno, R; zakova@biotes.com 2 NUA-Umweltanalytik GMBH, A-2344 Maria Enzersdorf, Rakousko 3 Výzkumný ústav vodohospodá ský T.G. Masaryka, Praha, pobo ka Brno, R 4 Botanický ústav SAV, Dúbravská cesta 9, SK Bratislava, SR Abstrakt V rámci esko-rakouského monitoringu eky Pulkavy, pravostranného p ítoku eky Dyje, byl od roku 2007 pozorován pozoruhodný výskyt ruduchy (Rhodophyta) z rodu Compsopogon. Rod Compsopogon obsahuje jen tropické, resp. subtropické druhy, které se v mírném klimatickém pásmu nachází v tšinou jen v akváriích, p ípadn pod vyúst ním oteplených odpadních vod. Since 2007 in Pulkau, the tributary of the Thaya/Dyje River, the occurrence of a red alga (Rhodophyta) from the genus Compsopogon was observed. The genus Compsopogon contains only tropical/subtropical species, which in the moderate climate can be found mostly in aquaria and in the surrounding of cooling-water dischargings.

2 11 Klí ová slova: Compsopogon sp., Rhodophyta, eka Pulkava, odpadní vody z výroby kyseliny citronové, zvýšená teplota, organické zne išt ní Úvod V rámci esko-rakouské komise pro hrani ní vody (KHV GGK) byl v uplynulých letech pravideln provád n monitoring pravostranného p ítoku eky Dyje Pulkavy ve spolupráci eských a rakouských expert. Sledování bylo zam eno na posuzování vlivu odpadních vod ze závodu na výrobu kyseliny citronové Jungbunzlauer v Pernhofenu (Mlejnková a kol. 2007; Mlejnková 2009). V letech byl p i pravidelných sledováních Pulkavy opakovan zjiš ován dosti hojný výskyt ruduchy (Rhodophyta) z rodu Compsopogon. Materiál a metodika Místa odb ru vzork na Pulkav : (i) nad závodem ( km 6,4) nad vypoušt ním odpadních vod z chemického závodu v Pernhofenu u mostku; (ii) pod závodem ( km 4,2) pod vypoušt ním odpadních vod z chemického závodu v Pernhofenu, Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 Obr. 1. Compsopogon sp., rozv tvená stélka, eka Pulkava, asi 200 m pod vyúst ním odpadních vod z chemického závodu Jungbunzlauer (Rakousko) (Foto: P. Sedlá ek) Obr. 2. Compsopogon sp., detail stélky, eka Pulkava, asi 200 m pod vyúst ním odpadních vod z chemického závodu Jungbunzlauer (Rakousko) (Foto: F. Hindák) Obr. 3. Compsopogon sp., d lení bun k a tvar chloroplast v bu kách jedno adých vláken, eka Pulkava, asi 200 m pod vyúst ním odpadních vod z chemického závodu Jungbunzlauer (Rakousko) (Foto: F. Hindák) Obr. 4. Compsopogon sp., tvar chloroplast, pyrenoid a d lení bun k v mnoho adých vláknech, eka Pulkava, asi 200 m pod vyúst ním odpadních vod z chemického závodu Jungbunzlauer (Rakousko) (Foto: F. Hindák)

3 12 pod mostem k ížení silnice a železnice p ed obcí Wulzeshofen. Dny odb r vzork, p i nichž byl pozorován výskyt ruduchy Compsopogon v Pulkav pod závodem v Pernhofenu: , , , , , , , Popis toku Pulkava pod závodem v míst výskytu ruduchy Compsopogon na 4,2 km (cca 200 m pod vyúst ním odpadních vod) je tok s p íkrými b ehy v otev ené krajin, s regulovaným korytem o ší ce cca 3-4 m, s pr m rnou hloubkou 50 cm. Rychlost proudu se za normálních podmínek pohybuje kolem 0,5-1,0 m.s -1. Pr m rný denní pr tok iní 0,81 m 3.s -1. Barva vody je syt erveno-hn dá (zbarvená odpadní vodou z chemického závodu, zpracovávajícího melasu). Na dn se vyskytuje hnilobné bahno s aerobním povrchem, na spodní stran kamen bývají pozorovány erné reduk ní zóny na % plochy v lenitické oblasti, na mén než 50 % v lotické oblasti. V d sledku zaúst ní odpadních vod ze závodu v Pernhofenu dochází k výraznému zne išt ní Pulkavy, které se projevuje zejména u ukazatel : teplota vody, ph, koncentrace rozpušt ného kyslíku, konduktivita, CHSK Cr, koncentrace síran, chlorid a zinku (d íve i kyanid a NL). I p es výrazné zlepšení kvality vody stále z stává ada problém, které se nepoda ilo vy ešit a které zp sobují porušování biologické rovnováhy v toku a kontaminaci sediment. Z viditelných ukazatel je to intenzivní hn dé zbarvení vody zp sobené melasou, z jakostních ukazatel je to vysoké zatížení neodbouratelnými organickými látkami (CHSK). Teplota vody se zvyšuje pod závodem v pr m ru o 5 C, což je patrné nap. z m ení v roce 2008 (Tab. 1). Tab. 1. Teplota vody ( C) v ece Pulkav v r. 2008, pr m ry z 12 m ení (Mlejnková 2009). min. max. pr m r Pulkava nad závodem 1,0 27,1 12,0 Pulkava pod závodem 6,3 29,8 17,0 odp. voda ze závodu 17,6 30,3 23,0 Spole enstvo nárost (fytobentosu) bylo ve vegeta ním období tvo eno hlavn vláknitými zelenými asami Cladophora glomerata, Stigeoclonium tenue, Ulothrix sp., Oedogonium sp., Rhizoclonium a ruduchami Audouinella (Chantransia) sp., spolu s dosti pestrým spole enstvem rozsivek s dominancí druh Amphora pediculus, Achnanthes lanceolata, Navicula avenacea, N. gregaria, N. minima, Nitzschia inconspicua. V letním období bývá í ní koryto hust porostlé vyššími vodními rostlinami, zejména druhem Potamogeton pectinatus a vláknitými ruduchami rodu Compsopogon sp. Byl zjišt n též výskyt vláknité zelené asy Enteromorpha intestinalis, která je charakteristická pro siln eutrofní vody. Porosty pono ených vodních rostlin byly mohutné, pokrývaly cca 70 % í ního koryta. Na hladin bylo pozorováno dosti velké množství ok ehku (Lemnaceae).

4 13 Ve velkém množství se zde trvale vyskytovaly indikátory organického zne išt ní: volné, vláknité a zoogloeovité bakterie, bezbarví bi íkovci a euglény (Euglena viridis, Euglena sp.). Bylo pozorováno velké množství p evážn odum elých kryt nek (Testacea) rodu Arcella, p inášených s odpadní vodou z istírny odpadních vod závodu a také schránky odum elých rozsivek. Podle indexu saprobity fytobentosu byla Pulkava pod závodem v roce 2008 hodnocena jako -mesosaprobní, ekologický stav podle RS EU byl v lét roku 2008 podle makrozoobentosu hodnocen jako zni ený (bad). Výsledky Výskyt ruduchy z rodu Compsopogon v Pulkav je pozoruhodný vzhledem k tomu, že tyto tropické, resp. subtropické ruduchy se v mírném klimatickém pásmu nachází v tšinou jen v akváriích, p ípadn pod vyúst ním oteplených odpadních vod. Z ejm se m že jednat o druh zavle ený z akvária, pomnožený v oteplené vod pod závodem, kde nachází vhodné podmínky pro sv j rozvoj. Compsopogon siln por stal pono ené p edm ty, vodní rostliny (hlavn Potamogeton pectinatus, vláknité asy rod Cladophora, Rhizoclonium aj.), odum elé v tve ke a strom a b ehy (betonové b ehy a kamenný zához). V tvená vlákna byla tvo ena na konci jen jednou adou bun k (ší ky cca 40 µm, délky µm), vyr stajících ze stélky dlouhé mm, tmav modro-zelené barvy, tvo ené n kolika adami nepravidelných bun k (Obr. 1, 2). V bu kách bylo mnoho drobných nást nných dešti kovitých chloroplast, pyrenoid byl z etelný. Bu ky se d lily v jedno adých vláknách na dv stejné (Obr. 3), v mnoho adých vláknách spravidla na dv nestejné dcé ské bu ky (Obr. 4). Diskuse Podle monografie Eloranty a Kwandrans (2007) se m že jednat o Compsopogon coeruleus. Odborníci z univerzity v Innsbrucku (M. Pum, ústní sd lení) p edpokládají, že se jedná o asu, uniklou z akvária, která se neshoduje s druhy, známými z Rakouska (C. coeruleus, C. hookeri). Eloranta a Kwandrans (2007) uvádí v Evrop jen jeden druh rodu Compsopogon, C. coeruleus, a to v Pyrenejích. Podle Starmacha (1977) rod obsahuje 9 druh, z nichž p ichází v úvahu ješt C. chalybaeus Kützing, uvád ný v tropech, ale také na Ukrajin a v severním Kavkazu. Pozoruhodný výskyt ruduchy z rodu Compsopogon v Pulkav pod chemickým závodem v Pernhofenu bude dále monitorován ve spolupráci eských a rakouských expert v rámci sledování jakosti esko-rakouských hrani ních tok. Literatura ELORANTA, P. KWANDRANS, J Freshwater red algae (Rhodophyta). Identification guide to European taxa, particularly to those in Finland. Norrlinia 15: MLEJNKOVÁ, H Spolupráce na hrani ních vodách s Rakouskem a Slovenskem. Výzkumný ústav vodohospodá ský T.G. Masaryka, v.v.i. Praha, pobo ka Brno. Záv re ná zpráva za rok MLEJNKOVÁ, H., KO KOVÁ, E. ŽÁKOVÁ, Z Dlouhodobé hodnocení p eshrani ní problematiky zne iš ování eky Dyje vlivem rakouského p ítoku Pulkavy. (Long-term

5 14 evaluation of the trans-boundary problems of Dyje/Thaya River pollution by the Austrian tributary Pulkava/Pulkau). Sborník prací VÚV TGM v.v.i., Edit. M. Kalinová, ISBN , str STARMACH, K Phaeophyta Brunatnice, Rhodophyta Krasnorosty. Flora s odkowodna Polski 14: Koleopterologický prieskum dolného toku Popradu a jeho prítokov h adá sa Oulimnius troglodytes Fedor IAMPOR Jr. Ústav zoológie SAV, Dúbravská cesta 9, Bratislava; f.ciampor@savba.sk Štúdium fauny Slovenska má celkom isto ve mi dlhú históriu, ale ešte aj v sú asnosti sa na Slovensku objavujú druhy, ktoré sú na našom území nové (napr. iampor & Za ovi ová 2004), niektoré z nich sú dokonca nové v celosvetovom merítku (napr. Kalúz 2009). Tieto druhy sú objavované predovšetkým zásluhou faunistického prieskumu lokalít na našom území, z oho vyplýva opodstatnenos takejto práce. e a Elmidae zah a v sú asnosti na Slovensku 22 druhov vodných chrobákov, ktoré obývajú te úce vody a tvoria významnú sú as ich bentickej fauny. Vzh adom k dlhovekosti týchto chrobákov sú jednotlivé druhy ve mi dobrými biologickými indikátormi dlhodobých zmien vodných ekosystémov, a preto je ve mi potrebné študova ich výskyt, diverzitu a zmeny v druhovom zložení. Tieto informácie v kone nom dôsledku prispievajú k odhadu zachovalosti jednotlivých biotopov vo vä šom asovom merítku. V súvislosti s riešením projektu APVV, ktorý je zameraný na revíziu rodu Oulimnius, boli v minulosti preskúmané vytipované lokality z celého Slovenska, kde bol predpoklad výskytu zástupcov rodu Oulimnius. Výsledkom tohto výskumu bolo potvrdenie výskytu Oulimnius tuberculatus tuberculatus (Müller 1806) na 13 lokalitách, ím sa ich po et oproti stavu spred za iatku realizácie projektu viac než zdvojnásobil. V septembri 2009 prebehol faunistický prieskum dolného úseku rieky Poprad na našom území (Obr. 1). Cie om prieskumu vodných tokov tohto územia bolo overi prípadný výskyt druhu Oulimnius troglodytes (Gyllenhal 1827) u nás ( iampor 2007). Predpoklad výskytu vychádzal z údajov o po skej faune (Burakowski et al. 1983). Katalóg fauny Po ska udáva výskyt druhu O. troglodytes z okolia mesta Krynica, vzdialeného asi 10 km od hraníc so Slovenskom. Mestom preteká rieka Muszynka, ktorá je prítokom Popradu. Faunistický prieskum Popradu a jeho prítokov na území Slovenska zah al 13 lokalít pravo- aj avostranných prítokov (Biela, Slovenský potok, Holumnický potok, Kamienka, Litmanovský potok, Hrani ná, Lipník, Hrebenický potok, Soliská) a jednu lokalitu priamo na rieke Poprad. Odobratých bolo vyše 700 jedincov imág a lariev chrobákov e ade Elmidae, ktoré boli determinované do 7 druhov (Elmis maugetii, E. aenea, E. latreillei, Limnius volckmari, L. perrisi, Esolus paralellepipedus, Riolus cupreus). Výskyt Oulimnius troglodytes sa nepotvrdil, o má pravdepodobne dva hlavné dôvody. Jedným z nich je fakt, že

TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD S VYUŢITÍM NANOVLÁKENNÉHO NOSIČE BIOMASY.

TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD S VYUŢITÍM NANOVLÁKENNÉHO NOSIČE BIOMASY. TECHNOLOGIE ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD S VYUŢITÍM NANOVLÁKENNÉHO NOSIČE BIOMASY. T.Lederer 10.1.2013 OBSAH Obsah... 2 Stručný popis ČOV... 3 Instalace rámů s nanovlákenným nosičem do aktivační nádrže AN 2 a

Více

SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY V E D N E V N O C I

SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY V E D N E V N O C I SINICE A ŘASY PRACOVNÍ LIST PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY Přestože jsou sinice a řasy často spojovány, jedná se o zcela rozdílné skupiny. Sinice jsou bakterie, které získaly schopnost fotosyntézy. V jejich buňkách

Více

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu

Stručná historie skládky Pozďátky. Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče. Složení uloženého odpadu Šíření kontaminace podzemních vod v okolí skládky Pozďátky u Třebíče Pacherová P., Bláha V., Erbanová L., Novák M., Pačes T. Stručná historie skládky Pozďátky 1993: vypracován projekt 1994: zkušební zahájení

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

(1413) 7.5 X 10.3 VÍŘIVKA, CHEMIE VODY, ČEŠTINA 05/12/2013

(1413) 7.5 X 10.3 VÍŘIVKA, CHEMIE VODY, ČEŠTINA 05/12/2013 (1413) 7.5 X 10.3 VÍŘIVKA, CHEMIE VODY, ČEŠTINA 05/12/2013 Preferované hodnoty chemického složení vody Minimum Ideální Maximální Volný chlór 2 ppm 2 4 ppm 5 ppm ph 7,2 7,2 7,6 7,8 Celková alkalita (TA)

Více

Výsledky hydrogeologické studie vybraných lučních rašelinišť na Jihlavsku a její praktické výstupy

Výsledky hydrogeologické studie vybraných lučních rašelinišť na Jihlavsku a její praktické výstupy Výsledky hydrogeologické studie vybraných lučních rašelinišť na Jihlavsku a její praktické výstupy Ochrana našich nejohroženějších biotopů mokřadů a stepí prostřednictvím pozemkových spolků, aktivita Hydrogeologická

Více

VIZP Vodohospodářské inženýrství

VIZP Vodohospodářské inženýrství VIZP Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí Přednáška č.3 3 Vodní toky Přirozené évodní ítoky Účel úprav vodních toků, návrhové veličiny Opevnění upraveného koryta Ekologizace l i vodních toků

Více

MONITORING OF WATER POLLUTION OF ŽELEČSKÝ STREAM UNDER ŽELEČ VILLAGE SLEDOVÁNÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŽELEČSKÉHO POTOKA POD OBCÍ ŽELEČ

MONITORING OF WATER POLLUTION OF ŽELEČSKÝ STREAM UNDER ŽELEČ VILLAGE SLEDOVÁNÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŽELEČSKÉHO POTOKA POD OBCÍ ŽELEČ MONITORING OF WATER POLLUTION OF ŽELEČSKÝ STREAM UNDER ŽELEČ VILLAGE SLEDOVÁNÍ ZNEČIŠTĚNÍ ŽELEČSKÉHO POTOKA POD OBCÍ ŽELEČ 1 Fialová P., 1 Hubačíková V., 2 Rozkošný M. 1 Department of Applied and Landscape

Více

Obce na tocích ZVHS a Les R,s.p.

Obce na tocích ZVHS a Les R,s.p. Obce na tocích ZVHS a Les R,s.p. Niva Stávající stav Obcí Niva na Drahanské vrchovin protéká potok zvaný Bílá voda. Potok pramení pod obcí Protivanov a protéká jižním sm rem zalesn ným územím a krátce

Více

Studie ochrany p ed povodn mi na území Olomouckého kraje 05440

Studie ochrany p ed povodn mi na území Olomouckého kraje 05440 Hranice M sto Hranice, které je k ižovatkou dopravních a inženýrských koridor, leží v prostoru Moravské brány p evážn na pravém b ehu eky Be vy, v nadmo ské výšce cca 260 m. Nejstarší zástavba m sta byla

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 30. března 2011

VYHLÁŠKA. ze dne 30. března 2011 č. 98/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. března 2011 o způsobu hodnocení stavu útvarů povrchových vod, způsobu hodnocení ekologického potenciálu silně ovlivněných a umělých útvarů povrchových vod a náležitostech

Více

Most LAZ 03 HLAVNÍ PROHLÍDKA

Most LAZ 03 HLAVNÍ PROHLÍDKA Most LAZ 03 Obec Láz, most přes potok Litavka HLAVNÍ PROHLÍDKA Strana 1 z 13 Objekt: Most ev. č. LAZ 03 (Obec Láz, most přes potok Litavka) Okres: Příbram Prohlídku provedla firma: Valbek s.r.o. Prohlídku

Více

Copyright Pöyry Environment a.s. 3_zprava_OL_8.doc strana 214

Copyright Pöyry Environment a.s. 3_zprava_OL_8.doc strana 214 Lukavice Stávající stav Obec Lukavice se rozkládá jihovýchodním sm rem od m sta Záb eh. P vodní v tší ást zástavby obce je ohrani ena na západní stran železni ní tratí Olomouc Záb eh a na východní stran

Více

Studie proveditelnosti Protipovod ových opat ení na ece Úhlav v P ešticích

Studie proveditelnosti Protipovod ových opat ení na ece Úhlav v P ešticích Pöyry Environment a.s. SRPEN 2011 Studie proveditelnosti Protipovod ových opat ení na ece Úhlav v P ešticích D. VODOHOSPODÁ SKÉ EŠENÍ Objednatel: Protipovod ová opat ení na ece Úhlav v P ešticích O B S

Více

HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA

HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA HORNÍ LIPKA MOŽNOSTI OVLIVNĚNÍ STUDNY NA P.P.Č. 2553 VÝSTAVBOU PROTIEROZNÍHO OPATŘENÍ V K.Ú. HORNÍ LIPKA Vyjádření osoby s odbornou způsobilostí Ústí nad Orlicí, červen 2013 Název akce: Horní Lipka možnosti

Více

Vodohospodá ská bilance v oblasti povodí Odry Z P R Á V A

Vodohospodá ská bilance v oblasti povodí Odry Z P R Á V A Vodohospodá ská bilance v oblasti povodí Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í J A K O S T I P O V R C H O V Ý C H V O D V O B L A S T I P O V O D Í O D R Y Z A O B D O B Í 2 9-2 1 Povodí Odry, státní podnik,

Více

Výběr substrátu při odběru fytobentosu

Výběr substrátu při odběru fytobentosu Výběr substrátu při odběru fytobentosu lze ovlivnit výsledky monitoringu? Mgr. Lenka Šejnohová BU AVČR, Brno Označení společenstev dle typu substrátů epifyton taxony uzpůsobené k osidlování mechorostů,

Více

P R O V O Z N Í Ř Á D

P R O V O Z N Í Ř Á D Město Český Těšín Ř á d č. 3/2000 P R O V O Z N Í Ř Á D MEZISKLÁDKY ORNICE V KOŇÁKOVĚ Městská rada v Českém Těšíně se na svém 22. zasedání konaném dne 6. 9. 2000 usnesla vydat provozní řád meziskládky

Více

HPM LAZ 01 (10.12.2013, Mareš Tomáš, Ing.) Most LAZ 01. Most přes potok Litavka HLAVNÍ PROHLÍDKA. Strana 1 z 12

HPM LAZ 01 (10.12.2013, Mareš Tomáš, Ing.) Most LAZ 01. Most přes potok Litavka HLAVNÍ PROHLÍDKA. Strana 1 z 12 Most LAZ 01 Most přes potok Litavka HLAVNÍ PROHLÍDKA Strana 1 z 12 Objekt: Most ev. č. LAZ 01 (Most v obci Láz přes potok Litavka) Okres: Příbram Prohlídku provedla firma: Valbek s.r.o. Prohlídku provedl:

Více

STUDIE OCHRANY P ED POVODN MI NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE

STUDIE OCHRANY P ED POVODN MI NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE Pöyry Environment a.s. b ezen 2007 STUDIE OCHRANY P ED POVODN MI NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE 5. EKONOMICKÁ ANALÝZA OCHRANY P ED POVODN MI Objednatel: Olomoucký kraj Jeremenkova 40a 779 11 Olomouc 3A 5.

Více

HORNÍ PĚNA. ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem

HORNÍ PĚNA. ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem PODKLADOVÁ ANALÝZA VYBRANÝCH PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ V POVODÍ NEŽÁRKY ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem HORNÍ PĚNA BŘEZEN 2011 Obsah 1 Úvodní informace 3 2 Popis

Více

PREBERACÍ PROTOKOL O ODOVZDANÍ A PREVZATÍ VEREJNEJ PRÁCE (alebo jej dokon enej asti)

PREBERACÍ PROTOKOL O ODOVZDANÍ A PREVZATÍ VEREJNEJ PRÁCE (alebo jej dokon enej asti) STAVEBNÝ ZÁKON A SÚVISIACE PREDPISY Príloha č. 2 3 Príloha č. 3 k vyhláške č. 83/2008 Z. z. PREBERACÍ PROTOKOL O ODOVZDANÍ A PREVZATÍ VEREJNEJ PRÁCE (alebo jej dokon enej asti) Stavebník (názov, sídlo,

Více

Vodohospodá ská bilance oblasti povodí Odry Z P R Á V A

Vodohospodá ská bilance oblasti povodí Odry Z P R Á V A Vodohospodá ská bilance oblasti povodí Odry Z P R Á V A O H O D N O C E N Í J A K O S T I P O V R C H O V Ý C H V O D V O B L A S T I P O V O D Í O D R Y Z A O B D O B Í 2 8-2 9 Povodí Odry, státní podnik,

Více

Z p r á v a o vztazích mezi ovládající a ovládanou osobou a o vztazích mezi ovládanou osobou a ostatními osobami ovládanými stejnou osobou (Zpráva o vztazích) ----------------------------------------------------------------------------------------------

Více

BILANČNÍ MODEL POVODÍ VN BRNO únor 2012 Ing. Zuzana Gardavská, Ing. Stanislav Ryšavý, Ing. Roman Hanák

BILANČNÍ MODEL POVODÍ VN BRNO únor 2012 Ing. Zuzana Gardavská, Ing. Stanislav Ryšavý, Ing. Roman Hanák BILANČNÍ MODEL POVODÍ VN BRNO únor 2012 Ing. Zuzana Gardavská, Ing. Stanislav Ryšavý, Ing. Roman Hanák Plocha řešeného povodí : 1586 km 2 (410 km 2 povodí VN Vír) Obyvatel v řešeném území: 102 149 Území

Více

l. 1 Úvodní ustanovení

l. 1 Úvodní ustanovení OBEC V EMYSLICE Obecn závazná vyhlá ka. 1 / 2015 o stanovení systému shroma ování, sb ru, p epravy, t íd ní, vyu ívání a odstra ování komunálních odpad a nakládání se stavebním odpadem na území obce V

Více

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE

EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE 2016 EUROSTUDENT V ZPRÁVA Z MEZINÁRODNÍHO SROVNÁNÍ PODMÍNEK STUDENTŮ VYSOKÝCH ŠKOL V ČESKÉ REPUBLICE MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY, ODBOR VYSOKÝCH ŠKOL, 31. KVĚTNA 2016 Obsah 1. Úvod...

Více

Poplatkové hlášení / poplatkové p iznání za zdroj zne iš ování *) (podle zákona. 254/2001 Sb.)

Poplatkové hlášení / poplatkové p iznání za zdroj zne iš ování *) (podle zákona. 254/2001 Sb.) CÏ aâstka SbõÂrka zaâkonuê cï. 0 /00 Strana. PrÏõÂloha cï. vcïetneï nadpisu znõâ: Formulá. / ¹PrÏõÂloha cï. k vyhlaâsïce cï. 9/00 Sb. Poplatkové hlášení / poplatkové p iznání za zdroj zne iš ování *) (podle

Více

Nabídka mapových a datových produktů Hydrologické charakteristiky

Nabídka mapových a datových produktů Hydrologické charakteristiky , e-mail: data@vumop.cz www.vumop.cz Nabídka mapových a datových produktů Hydrologické charakteristiky OBSAH: Úvod... 3 Trvale zamokřené půdy... 4 Periodicky zamokřené půdy... 6 Hydrologické skupiny půd...

Více

Vodní biotopy v okolí

Vodní biotopy v okolí Vodní biotopy v okolí Jednou ze součástí oběhu vody, nezbytnou pro veškerý život na Zemi, je sladká voda vyskytující se na zemském povrchu. Povrchová voda zahrnuje vodu v potocích, rybnících, jezerech,

Více

KATALOGOVÝ LIST. VENTILÁTORY RADIÁLNÍ STŘEDOTLAKÉ RSM 800 až 1250 jednostranně sací

KATALOGOVÝ LIST. VENTILÁTORY RADIÁLNÍ STŘEDOTLAKÉ RSM 800 až 1250 jednostranně sací KATALOGOVÝ LIST VENTILÁTORY RADIÁLNÍ STŘEDOTLAKÉ RSM 800 až 1250 jednostranně sací KM 12 3219 Vydání: 12/10 Strana: 1 Stran: 6 Ventilátory radiální středotlaké RSM 800 až 1250 jednostranně sací (dále jen

Více

1. POPIS A VYHODNOCENÍ REALIZOVANÝCH HYDROGEOLOGICKÝCH SANA NÍCH PRACÍ

1. POPIS A VYHODNOCENÍ REALIZOVANÝCH HYDROGEOLOGICKÝCH SANA NÍCH PRACÍ Obsah Str. Úvod................................... 2 1. Popis a vyhodnocení realizovaných hydrogeologických sana ních prací...... 5 1.1. Pr b h sana ního erpání........................ 5 1.2. Dekontaminace

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 2. 4. 2015. Odbor stavební úřad, ţivotního prostředí a dopravy

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 2. 4. 2015. Odbor stavební úřad, ţivotního prostředí a dopravy MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 2. 4. 2015 Bod programu: 16 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Radka Ondriášová Odbor stavební úřad, ţivotního prostředí a dopravy

Více

Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách

Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách Metodika k hodnocení biologické účinnosti insekticidních přípravků mořidel proti křísku polnímu v obilninách Poznámka: Tato metodika je doplněním metodiky EPPO 1/70 (3) Aphid vectors of BYDV. Je zaměřena

Více

TWINNING PROJEKT CZ01/IB-EN-01

TWINNING PROJEKT CZ01/IB-EN-01 Projekt / Komponent TWINNING CZ/01 IB-EN-01 Environmentální monitoring Autoři Weber, Vogel, Nemetz Ze dne / Verze 23.července 02/2.0 Směrný dokument Info Fáze 1 Reference / Strana EM strategický směrný

Více

Chrysomonády. Yvonne. katedra botaniky Př.F. UK Praha

Chrysomonády. Yvonne. katedra botaniky Př.F. UK Praha Chrysomonády - bičíkovci se skleněnou nou schránkou Yvonne Němcová katedra botaniky Př.F. UK Praha Třída zahrnuje jednotlivě žijící nebo koloniální sladkovodní bičíkovce. Jejich výživa je fotoautotrofní.

Více

Zkušenosti ze sledování vlivu enzymatických přípravků na funkci a provoz malých biologických čistíren odpadních vod

Zkušenosti ze sledování vlivu enzymatických přípravků na funkci a provoz malých biologických čistíren odpadních vod Zkušenosti ze sledování vlivu enzymatických přípravků na funkci a provoz malých biologických čistíren odpadních vod Ing. Martina Beránková, Ing. Václav Šťastný, Vlastimil Marek Výzkumný ústav vodohospodářský

Více

Spôsob zabezpe enia povinnosti zberu, zhodnocovania a recyklácie

Spôsob zabezpe enia povinnosti zberu, zhodnocovania a recyklácie Fyzická osoba podnikate / právnická osoba 1) I O Obchodné meno: Miesto podnikania/sídlo: Ulica: Obec: Telefónne íslo: PS : íslo faxu: URL adresa: Meno a priezvisko / štatutárny orgán: Dátum narodenia:

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_1_19_Vv Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 7. 4. 2013 Datum ověření ve výuce: 26.

Více

Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria)

Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria) Spermatogeneze saranče stěhovavé (Locusta migratoria) Vývoj pohlavních buněk u živočichů zahrnuje několik dějů, které zajistí, že dojde k redukci a promíchání genetického materiálu a vzniklé buňky jsou

Více

Dvůr Králové nábřeží. Dokumentace kanalizačního sběrače od křižovatky s ulicí Mánesova na Denisovo náměstí.

Dvůr Králové nábřeží. Dokumentace kanalizačního sběrače od křižovatky s ulicí Mánesova na Denisovo náměstí. Výtisk číslo: Dvůr Králové nábřeží. Dokumentace kanalizačního sběrače od křižovatky s ulicí Mánesova na Denisovo náměstí. (srpen 2014) Česká speleologická společnost ZO 5-02 Albeřice Stará Alej 462 542

Více

REGULACE AUTOMATIZACE BOR spol. s r.o. NOVÝ BOR

REGULACE AUTOMATIZACE BOR spol. s r.o. NOVÝ BOR REGULACE AUTOMATIZACE BOR spol. s r.o. NOVÝ BOR Katalog výrobků : PŘEVODOVÉ MOTORY OBSAH. Všeobecné údaje. Převodový synchronní motor reverzační B 406 3. Převodový synchronní motor reverzační B 408 4A.

Více

5. HOUBY A NIŽŠÍ ROSTLINY

5. HOUBY A NIŽŠÍ ROSTLINY 5. HOUBY A NIŽŠÍ ROSTLINY A. Stavba buňky hub (hyfy, nepravá pletiva) B. Význam hub v přírodě C. Hospodářsky významní zástupci hub D. Rozdělení nižších rostlin podle asimilačních barviv a typu stélek,

Více

Ur ení ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu

Ur ení ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu k vyhlášce č. 441/2013 Sb. Ur ení ceny stavby rybníka a koeficienty pro její úpravu Objem hráze (S) P i výpo tu se vychází z p edpokladu ideálního tvaru hráze se sklonem svah 1: 2. Objem hráze se stanoví

Více

Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku

Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 31 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Zlepšení kyslíkových poměrů ve vodním toku 1. POPIS PROBLÉMU Nedostatek kyslíku ve vodě je problémem na řadě úseků vodních

Více

Zápis. z 23. mimořádného zasedání Rady města Valašské Meziříčí konaného dne 29. listopadu 2011 v 8:00 hodin v malé zasedací místnosti, budova radnice

Zápis. z 23. mimořádného zasedání Rady města Valašské Meziříčí konaného dne 29. listopadu 2011 v 8:00 hodin v malé zasedací místnosti, budova radnice Zápis z 23. mimořádného zasedání Rady města Valašské Meziříčí konaného dne 29. listopadu 2011 v 8:00 hodin v malé zasedací místnosti, budova radnice Přítomni: Ověřovatelé zápisu: Zapisovatelka: dle presenční

Více

PRIESKUM NÁZOROV VEREJNOSTI NA PODNIKANIE

PRIESKUM NÁZOROV VEREJNOSTI NA PODNIKANIE Agentúra MVK Prieskum trhu, médií a verejnej mienky PRIESKUM NÁZOROV VEREJNOSTI NA PODNIKANIE výsledky kvantitatívneho výskumu Bratislava, december 2008 Identifika né údaje Klient: Národná agentúra pre

Více

Velká RIA k zákonu. 254/2001 Sb., o vodách a o zm n n kterých p edpis (vodní zákon)

Velká RIA k zákonu. 254/2001 Sb., o vodách a o zm n n kterých p edpis (vodní zákon) Národní 981/ 17, Praha 1 Staré M sto, 110 08 tel.: +420 224 232 754, +420 224 224 242, fax: +420 224 238 738, e-mail: mail@eeip.cz Velká RIA k zákonu. 254/2001 Sb., o vodách a o zm n n kterých p edpis

Více

Příloha 1. Morfologická klasifikace ektomykorhiz:

Příloha 1. Morfologická klasifikace ektomykorhiz: Příloha 1 Morfologická klasifikace ektomykorhiz: Veškeré perokresby přebrány z DEEMY (Agerer a Rambold 2004-2008). Fotografie jsou autora této práce, kromě těch kde je napsán jiný autor. 1. Typ větvení:

Více

Řeky bez hranic dlouhodobý nepříznivý vliv rakouské Pulkavy na jakost vody v Dyji. Hana Mlejnková

Řeky bez hranic dlouhodobý nepříznivý vliv rakouské Pulkavy na jakost vody v Dyji. Hana Mlejnková Řeky bez hranic dlouhodobý nepříznivý vliv rakouské Pulkavy na jakost vody v Dyji Hana Mlejnková Řeky bez hranic Udržování čistoty česko-rakouských hraničních vod Případ Pulkava znečištění přicházející

Více

BRNO, OPRAVA LEŽATÉ KANALIZACE VČ. ZPEVNĚNÝCH PLOCH VE DVORNÍ ČÁSTI AREÁLU SÍDLA ÚP BRNO

BRNO, OPRAVA LEŽATÉ KANALIZACE VČ. ZPEVNĚNÝCH PLOCH VE DVORNÍ ČÁSTI AREÁLU SÍDLA ÚP BRNO nahlize VHS Brno, a.s. Masná 102, 602 00 Brno VH atelier, spol. s r.o. Lidická 960/81, 602 00 Brno Korespondenční adresa: Merhautova 1066/216, 613 00 Brno BRNO, OPRAVA LEŽATÉ KANALIZACE VČ. ZPEVNĚNÝCH

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Svařování. Název: Svařitelnost,technologické zásady,příprava materiálu Ing. Kubíček Miroslav.

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Svařování. Název: Svařitelnost,technologické zásady,příprava materiálu Ing. Kubíček Miroslav. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Svařování Svařitelnost,technologické zásady,příprava

Více

Odběr vzorků podzemních vod. ČSN EN ISO (757051) Jakost vod odběr vzorků část 17: Návod pro odběr. vzorků podzemních vod

Odběr vzorků podzemních vod. ČSN EN ISO (757051) Jakost vod odběr vzorků část 17: Návod pro odběr. vzorků podzemních vod PŘÍLOHA Č. 1: SEZNAM NOREM A METOD ODBĚRŮ VZORKŮ A MĚŘENÍ ČSN EN ISO 5667-1 (757051) Jakost vod odběr vzorků část 1: Návod pro návrh programu odběru vzorků a pro způsoby odběru vzorků ČSN EN ISO 5667-2

Více

Vodní elektrárna v distriktu Čarch, potenciál projektu.

Vodní elektrárna v distriktu Čarch, potenciál projektu. Vodní elektrárna v distriktu Čarch, potenciál projektu. Vydalo: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Provinční rekonstrukční tým Lógar, Afghánistán zpracovatel: Ing. Alena Lišková, civilní expertka PRT stavební

Více

Ovoce do škol Příručka pro žadatele

Ovoce do škol Příručka pro žadatele Ve smečkách 33, 110 00 Praha 1 tel.: 222 871 556 fax: 296 326 111 e-mail: info@szif.cz Ovoce do škol Příručka pro žadatele OBSAH 1. Základní informace 2. Schválení pro dodávání produktů 3. Stanovení limitu

Více

Univerzální istá voda, akciová spole nost Strojírenská 259, 155 21 Praha 5 - Zli ín

Univerzální istá voda, akciová spole nost Strojírenská 259, 155 21 Praha 5 - Zli ín Univerzální istá voda, akciová spole nost Strojírenská 259, 155 21 Praha 5 - Zli ín FILTRY A ZA ÍZENÍ NA ÚPRAVU VODY katalog ************************************************** Praha, ervenec 2003 Obsah

Více

Obsah: Archivní rešerše. Popis stávajícího stavu mostků č.1 5. Stavební vývoj. Vyjádření k hodnotě mostků. Vyjádření ke stavu mostků.

Obsah: Archivní rešerše. Popis stávajícího stavu mostků č.1 5. Stavební vývoj. Vyjádření k hodnotě mostků. Vyjádření ke stavu mostků. OPERATIVNÍ DOKUMENTACE PĚTI MOSTKŮ V PODZÁMECKÉ ZAHRADĚ V KROMĚŘÍŽI NPÚ ÚOP V KROMĚŘÍÍŽII RADIIM VRLA ZÁŘÍÍ- PROSIINEC 2011 1 2 Obsah: Úvod Archivní rešerše Popis stávajícího stavu mostků č.1 5 Stavební

Více

Pexeso Kam kráčíš, člověče?

Pexeso Kam kráčíš, člověče? Pexeso Kam kráčíš, člověče? Hana Cídlová, Pavel Galle Katedra chemie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, Česká republika e-mail: cidlova@centrum.cz Milí přátelé! Připravili jsme pro Vás zábavnou

Více

Dopravníky třísek. doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě. www.hennlich.cz/dopravnikytrisek

Dopravníky třísek. doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě. www.hennlich.cz/dopravnikytrisek Dopravníky třísek doprava třísek a drobných součástek úspora času čistota ve výrobě Pásový dopravník třísek Tabulka minimálních rozměrů pro jednotlivé rozteče Poz. Rozteč 75 mm Rozteč 100 mm Koe cient

Více

Návod k montáži a údržbě nerezových bazénových žebříků SLIM a STANDARD

Návod k montáži a údržbě nerezových bazénových žebříků SLIM a STANDARD Návod k montáži a údržbě nerezových bazénových žebříků SLIM a STANDARD verze: 1/01 Určené použití žebříků Bazénové žebříky jsou určeny k použití u všech typů zapuštěných bazénů s kolmou stěnou v místě

Více

Projekt NÁHRDELNÍK CHRUDIMKY dílčí část Inventarizace a zdravotní stav stromů

Projekt NÁHRDELNÍK CHRUDIMKY dílčí část Inventarizace a zdravotní stav stromů Projekt NÁHRDELNÍK CHRUDIMKY dílčí část Inventarizace a zdravotní stav stromů Průběžná zpráva V Hradci Králové dne 4.6.2013 Úvod Dřeviny jsou neodmyslitelnou součástí lidského života, které provázejí lidstvo

Více

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever

Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever Základní škola Kaznějov, příspěvková organizace, okres Plzeň-sever DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Název projektu Registrační číslo projektu UČENÍ JE SKRYTÉ BOHATSTVÍ INOVACE VÝUKY ZŠ KAZNĚJOV CZ.1.07/1.1.12/02.0029

Více

1. Hydrosférou rozumíme (vyberte nejsprávnější tvrzení):

1. Hydrosférou rozumíme (vyberte nejsprávnější tvrzení): VODSTVO Voda je nejdůležitější složkou přírodního prostředí. Voda má v krajinné sféře funkci látky umožňující nejen pohyb hmoty, ale i její nepřetržitě probíhající výměnu. Je i velmi významným přírodním

Více

18. Intenzivní a extenzivní zeleň na střeše

18. Intenzivní a extenzivní zeleň na střeše S třední škola stavební Jihlava STŘECHY 18. Intenzivní a extenzivní zeleň na střeše Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava - šablony Ing. Jaroslava Lorencová 2012 Projekt je spolufinancován Evropským

Více

SBOČKA DOPRAVNÍCH POTRUBÍ RK 12 0645

SBOČKA DOPRAVNÍCH POTRUBÍ RK 12 0645 Technické podmínky 1 RK 12 0645 R A Y M A N spol. s r. o. KLADNO SBOČKA DOPRAVNÍCH POTRUBÍ RK 12 0645 POČET STRAN: 7 Revize č. 0 PLATÍ OD: 09/2011 Technické podmínky 2 RK 12 0645 Tyto technické podmínky

Více

JINDŘICHŮV HRADEC. ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem

JINDŘICHŮV HRADEC. ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem PODKLADOVÁ ANALÝZA VYBRANÝCH PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH OPATŘENÍ V POVODÍ NEŽÁRKY ČÁST 3 analýza řešení PPO obcí v povodí Nežárky přírodě blízkým způsobem JINDŘICHŮV HRADEC BŘEZEN 2011 Obsah 1 Úvodní informace 3

Více

Čtyři atesty a přece není pravá

Čtyři atesty a přece není pravá ZNALECKÁ HLÍDKA Čtyři atesty a přece není pravá Jde o jednu z nejvzácnějších známek naší první republiky, 10 K Znak Pošta československá 1919 na žilkovaném papíru - a nadto v úzkém formátu! Zezadu je opatřena

Více

MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha

MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha eské v ela ství MVDr. Miloslav Peroutka, CSc. Praha 27. 1. 2011 Evropský parlament volá: Zachra me ely!!! Úmrtnost v el v Evrop neustále roste. Po et v ela se stále snižuje. Obojí p itom m že mít vážný

Více

PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ

PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ PRINCIPY ŠLECHTĚNÍ KONÍ Úvod Chovatelská práce u koní měla v minulosti velmi vysokou úroveň. Koně sloužili jako vzor, obecná zootechnika a řada dalších chovatelských předmětů byla vyučována právě na koních

Více

Revitalizace dolního úseku Hučiny v Hornovltavském luhu

Revitalizace dolního úseku Hučiny v Hornovltavském luhu Revitalizace dolního úseku Hučiny v Hornovltavském luhu ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Vimperk, 2009 1. ÚVOD 2. VÝCHOZÍ STAV 2.1. Lokalizace: Dolní úsek Hučiny je součástí širokého údolního systému na horním toku

Více

MONITORING CHEMISMU A BIOMONITORING HORNÍ MALŠE SE ZAMĚŘENÍM NA NÁROKY PERLORODKY ŘÍČNÍ

MONITORING CHEMISMU A BIOMONITORING HORNÍ MALŠE SE ZAMĚŘENÍM NA NÁROKY PERLORODKY ŘÍČNÍ MONITORING CHEMISMU A BIOMONITORING HORNÍ MALŠE SE ZAMĚŘENÍM NA NÁROKY PERLORODKY ŘÍČNÍ CHEMICAL MONITORING AND BIOMONITORING OF HORNÍ MALŠE FOCUSED ON FRESHWATER PEARL MUSSEL DEMANDS Věra Kladivová, Ondřej

Více

Lepší dřevo pro Vaši terasu. Návod k montáži a pokyny pro údržbu

Lepší dřevo pro Vaši terasu. Návod k montáži a pokyny pro údržbu Lepší dřevo pro Vaši terasu Návod k montáži a pokyny pro údržbu Open-Air sezóna začíná! Gratulujeme! S podlahovými profily biwood jste získali vysoce kvalitní výrobek z inovativního materiálu WPC. Teď

Více

SMĚRNICE Zjednodušená analýza rizika blesku

SMĚRNICE Zjednodušená analýza rizika blesku UTE C 17-108 Duben 2006 SMĚRNICE Zjednodušená analýza rizika blesku OBSAH ABSTRAKT...3 1. OBECNÉ...4 1.1. Oblast použití...4 1.2. Odkazy...4 1.3. Definice...5 1.4. Terminologie...6 2. HODNOCENÍ RIZIKA...8

Více

ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007

ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007 ROČNÍ ZPRÁVA O HOSPODAŘENÍ ROK 2007 Předkládá: Ústav sociální péče pro tělesně postiženou mládež, V Sídlišti 347, 330 22 Zbůch organizační složka státu Název zpracovatele Ústav sociální péče pro tělesně

Více

REKONSTRUKCE VZNIKU A VÝVOJE PRIVILEGOVANÉ PRŮSAKOVÉ CESTY NA PŘEHRADĚ MOSTIŠTĚ

REKONSTRUKCE VZNIKU A VÝVOJE PRIVILEGOVANÉ PRŮSAKOVÉ CESTY NA PŘEHRADĚ MOSTIŠTĚ 1. Úvod REKONSTRUKCE VZNIKU A VÝVOJE PRIVILEGOVANÉ PRŮSAKOVÉ CESTY NA PŘEHRADĚ MOSTIŠTĚ Marek Čejda, Jaromír Říha V období 1995-2004 se na vodním díle (VD) Mostiště periodicky objevoval zvýšený průsak

Více

- 1 - ZNALECKÝ POSUDEK . 614/085/2011

- 1 - ZNALECKÝ POSUDEK . 614/085/2011 - 1 - ZNALECKÝ POSUDEK. 614/085/2011 o cen obvyklé rodinného domu.p. 751, na pozemku. parc. 4341. p íslušenství a pozemk. parc. 4341,. parc. 4342, k.ú. Jirkov, obec Jirkov, zapsáno na LV. 298 u Katastrálního

Více

Přírodní památka Černá Desná, širší vztahy

Přírodní památka Černá Desná, širší vztahy Návrh na vyhlášení Přírodní památky Černá Desná Příloha 1 Přírodní památka Černá Desná, širší vztahy 0 200 400 600 800 1 000 m Datový podklad MŽP; Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory a krajské

Více

Veřejnoprávní smlouva číslo:

Veřejnoprávní smlouva číslo: ZK-05-2012-90, př. 19 počet stran: 8 Veřejnoprávní smlouva číslo: o umístění stavby Biodiverzita PP Dobrá Voda na p.č. 408, 409 a 410/1 v katastrálním území Dobrá Voda u Křižanova uzavřená podle 78 odst.

Více

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ

ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ ČÁST PÁTÁ POZEMKY V KATASTRU NEMOVITOSTÍ Pozemkem se podle 2 písm. a) katastrálního zákona rozumí část zemského povrchu, a to část taková, která je od sousedních částí zemského povrchu (sousedních pozemků)

Více

Vnútorná smernica o vyhotovení, evidovaní, používaní a likvidovaní úradných pe iatok.

Vnútorná smernica o vyhotovení, evidovaní, používaní a likvidovaní úradných pe iatok. Základná škola Ulica pionierov 1, 048 01 Rož ava Vnútorná smernica o vyhotovení, evidovaní, používaní a likvidovaní úradných pe iatok. Rož ava 1.9.2010 PaedDr. Erika Mihalovi ová riadite ka školy l. 1

Více

Spínané a regulované elektrické polarizované drenáže. Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9

Spínané a regulované elektrické polarizované drenáže. Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9 Spínané a regulované elektrické polarizované drenáže Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9 Klí ová slova : katodická ochrana, elektrická polarizovaná drenáž, bludné proudy Anotace lánek

Více

Pramen Labe v Krkonoších

Pramen Labe v Krkonoších Pramen Labe v Krkonoších Povodí Labe, státní podnik vznikl ke dni 1. ledna 2001 na základ zákona. 305/2000 Sb., o povodích, jako právní nástupce Povodí Labe, a.s. se sídlem v Hradci Králové. Jménem státu

Více

Katalog výrobků 2007/2008

Katalog výrobků 2007/2008 Katalog výrobků 2007/2008 Více než svařování www.kemper.cz Odsávací stoly Všeobecné informace... 85-86 Odsávací stoly se systémem 87-88 Konstrukce, volba velikosti... 89-90 Odsávací a filtrační technika

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA (VÝSLEDKY ZA 1. ČTVRTLETÍ 2007)

TISKOVÁ ZPRÁVA (VÝSLEDKY ZA 1. ČTVRTLETÍ 2007) V Praze dne 16. 5. 2007 embargo do 14:00 TISKOVÁ ZPRÁVA (VÝSLEDKY ZA 1. ČTVRTLETÍ 2007) Skupina ČSOB meziročně zvýšila objem obchodních úvěrů o 32 %. Provozní zisk bez mimořádných položek v 1. čtvrtletí

Více

Pracovní postup pro návrhy a realizaci revitalizačních opatření na vodních cestách

Pracovní postup pro návrhy a realizaci revitalizačních opatření na vodních cestách B L I Ž Š Í S P E C I F I K A C E P Ř E D M Ě T U V E Ř E J N É Z A K Á Z K Y Příloha č. 3 ZD k veřejné zakázce dle ust. 44 zákona č. 137/2006 Sb. (dále také jako zákon ), o veřejných zakázkách, v platném

Více

PRAVIDLA CZ PRAVIDLÁ sk

PRAVIDLA CZ PRAVIDLÁ sk PRAVIDLA CZ PRAVIDLÁ sk CZ Hra pro 2 3 hráče Délka hry: 15 min Herní materiál: 1 herní plán 15 pevných kartiček s úkoly 1 dřevěná figurka Krtečka 1 dřevěná kostka s barvami Krteček by si chtěl hrát, ale

Více

energie v esk é republic e

energie v esk é republic e PRAGUE ENERGY EXCHANGE PRAGUE ENERGY EXCHANGE ENERGETICKÁ BURZA PRAHA ENERGETICKÁ BURZA Co ovliv uje c enu elek t ric k é energie v esk é republic e Prezentace Energetické burzy Praha 18. ervence 2007

Více

ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM. Morfologie a klasifikace artefaktů. Ústav pro archeologii /2016

ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM. Morfologie a klasifikace artefaktů. Ústav pro archeologii /2016 CVIČEN ENÍ S ARCHEOLOGICKÝM MATERIÁLEM Morfologie a klasifikace artefaktů 1. ZákladnZ kladní tvarosloví keramických nádob n a jejich částí Zuzana Bláhov hová-sklenářová Univerzita Karlova v Praze Filozofická

Více

TRANSPORTY ODŘEZKŮ BUSCH

TRANSPORTY ODŘEZKŮ BUSCH 1) Proč řešit transport odřezků Strana: 1 z 9 Mnoho tiskáren se na nás v současné době obrací se žádostí o vyřešení problému likvidace odřezků ve výrobě. Tuto problematiku jsme se pro Vás pokusili vyřešit

Více

Městský úřad Kyjov Odbor územního plánu a rozvoje Masarykovo nám. 1 697 22 Kyjov. Urbanistický ateliér Zlín tř. Tomáše Bati 399 763 02 Zlín 4

Městský úřad Kyjov Odbor územního plánu a rozvoje Masarykovo nám. 1 697 22 Kyjov. Urbanistický ateliér Zlín tř. Tomáše Bati 399 763 02 Zlín 4 Pořizovatel: Městský úřad Kyjov Odbor územního plánu a rozvoje Masarykovo nám. 1 697 22 Kyjov Zpracovatel: Urbanistický ateliér Zlín tř. Tomáše Bati 399 763 02 Zlín 4 Vedoucí projektant: Zodpovědný projektant:

Více

3.1.1.7. Užívání území

3.1.1.7. Užívání území o o úseky vodních toků ovlivněné hlubinným dobýváním uhlím (v oblasti povodí Odry) místa potenciálních havárií s vlivem na stav vod Žádný z výše uvedených vlivů nehrál při analýze vlivů a dopadů podstatnou

Více

TRIEDNA KNIHA. pre základnú kolu pre iakov s autizmom. Trieda... kolský rok.../ M VVa SR 2011 / 2012 Triedna kniha Z pre iakov s autizmom

TRIEDNA KNIHA. pre základnú kolu pre iakov s autizmom. Trieda... kolský rok.../ M VVa SR 2011 / 2012 Triedna kniha Z pre iakov s autizmom TRIEDNA KNIHA pre základnú kolu pre iakov s autizmom Trieda... kolský rok.../... Metodický pokyn na administráciu triednej knihy Triedna kniha zaznamenáva prácu s triedou ako celkom a taktie zaznamenáva

Více

Automatizace m ení v katodické ochran

Automatizace m ení v katodické ochran Automatizace m ení v katodické ochran Jan íp *, Wojciech Sokólski ** * ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9 ** SPZP CORRPOL Sp. z o.o., Elbl ska 133a, 80-718 Gda sk Klí ová slova: katodická ochrana,

Více

Test A: RYBÁŘSTVÍ. 2. Obecně rybářství dělíme na: a) mořské a sladkovodní b) říční a potoční c) kaprové a kachní

Test A: RYBÁŘSTVÍ. 2. Obecně rybářství dělíme na: a) mořské a sladkovodní b) říční a potoční c) kaprové a kachní Test A: RYBÁŘSTVÍ 1. Rybářství je odvětví hospodářství zaměřené na: a) produkci vodních organizmů b) chov, ochranu a lov ryb a vodních organizmů c) sportovní rybolov 2. Obecně rybářství dělíme na: a) mořské

Více

PŘÍLOHA EIA_P08 ROZŠÍŘENÍ AREÁLU IPODEC ČISTÉ MĚSTO

PŘÍLOHA EIA_P08 ROZŠÍŘENÍ AREÁLU IPODEC ČISTÉ MĚSTO PŘÍLOHA EIA_P08 ROZŠÍŘENÍ AREÁLU IPODEC ČISTÉ MĚSTO 1. Identifika ní údaje stavby Název stavby: Rozší ení areálu IPODEC isté m sto Místo stavby: M stská ást Praha St ížkov, k. ú. St ížkov Charakter stavby:

Více

Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova

Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova Průzkum dopravy v ulicích Pod Vinohrady a Havlíčkova Město Kuřim Zodpovědný řešitel: Ing. Martin Smělý Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav pozemních komunikací prosinec 211 1. Identifikační

Více

Vítkovice výzkum a vývoj technické aplikace s.r.o. Pohraniční 693/31, 706 02 Ostrava Vítkovice, Česká republika

Vítkovice výzkum a vývoj technické aplikace s.r.o. Pohraniční 693/31, 706 02 Ostrava Vítkovice, Česká republika Něktteré ttechnollogiicko mettallurgiické ssouviissllossttii na ellekttriických iindukčníích ssttředoffrekvenčníích pecíích ss kyssellou,, neuttrállníí a zássadiittou výdusskou Čamek, L. 1), Jelen, L.

Více

NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D

NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D NÁVOD K OBSLUZE PRO REGULÁTOR KOMEXTHERM STABIL 02.2 D OBSAH: str. 1. Určení 2 2. Funkce.. 2 3. Popis.. 4 4. Přednosti 4 5. Montáž... 5 5.1 Montáž mechanická... 5 5.2 Montáž elektro 5 5.3 Montáž čidel

Více

Vícesek ní regulované elektrické polarizované drenáže. Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9

Vícesek ní regulované elektrické polarizované drenáže. Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9 Vícesek ní regulované elektrické polarizované drenáže Jan íp ATEKO, s.r.o., P emyslovc 29, 709 00 Ostrava 9 Klí ová slova : katodická ochrana, elektrická polarizovaná drenáž, bludné proudy Anotace lánek

Více

AAA Auto Group N.V. Předběžné hospodářské výsledky za rok 2011. 29. března 2012

AAA Auto Group N.V. Předběžné hospodářské výsledky za rok 2011. 29. března 2012 AAA Auto Group N.V. Předběžné hospodářské výsledky za rok 2011 29. března 2012 Agenda 1. Skupina AAA AUTO v roce 2011 2. Situace na trhu & strategie společnosti 3. Předběžné hospodářské výsledky za rok

Více