ŽID I OV O SKÉ M Ě ST S O T

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ŽID I OV O SKÉ M Ě ST S O T"

Transkript

1 ŽIDOVSK IDOVSKÉ MĚSTO

2 Dne 8.listopadu se konal exkurzní den do židovského muzea. Měli M jsme se blíže e seznámit s židovskými tradicemi a jejich minulostí.. Myslím, že e mohu mluvit za všechny, v řeknu-li že e se nášn cíl l splnil a dozvěděli jsme se mnoho zajímavých věcí. v

3 Pinkasova synagoga Byla vystavěna v Praze nejspíš íše e roku 1535, Aronem Mešullamem Horowitzem a později v 16. století pojmenována na Pinkasova po vnuku Aarona Meshullama Horowitze. Nejprve sloužila jako soukromá modlitebna, později zde byla židovská rituáln lní lázeň mikve, a veřejn ejná synagoga. V dnešní době je spravována Židovským muzeem. Stěny synagogy jsou uvnitř pokryty jmény československých židů,, kteří zemřeli eli během b druhé světov tové války. Dále D tu jsou dětskd tské obrázky z Terezína. Tato synagoga je tedy věnovv nována na Holocaustu. V letech zde akademičtí malíři i Jiří Jahn a Václav V Boštík vyhotovili nápisy n jmen českých židů,, kteří zahynuli v koncentračních ch táborech. t V roce byl památn tník k uzavřen v důsledku průsaku spodní vody. AžA v roce 1990 byla dokončena rekonstrukce a mezi léty l byly nápisy n na stěnách obnoveny.

4 Holocaust Holocaust je označen ení pro systematické a státem tem pozorované pronásledov sledování a pozdější vyvražď žďování Židů,, které bylo prováděno nacistickým Německem, N vedeným Adolfem Hitlerem, a jeho spojenci v období druhé světov tové války. Mnoho států si oběti nacistického Holocaustu připomp ipomíná dne 27. ledna. Jejich počet se blíží kčíslu 30 milionů obětí.. Jsou do toho započítáni nejen Židé,, ale i jiné etnické skupiny - homosexuálov lové,, lidé s nějakou vážnějšív pohybovou nebo psychickou poruchou a političtí odpůrci.

5 Špan panělsk lská synagoga Na místm stě nejstarší pražsk ské židovské modlitebny zvané "Stará škola" byla v roce 1868 zbudována Španělská synagoga v maurském m slohu podle projektu Vojtěcha Ignáce Ullmanna a Josefa Niklase.. Synagoga mám centráln lníčtvercový půdorys s kopulí nad ústředním m prostorem. Ze třít stran jsou vestavěny galerie na kovových konstrukcích ch otevřen ené do hlavní lodi. Štuková arabeska i stylizované orientáln lní motivy se opakují na stěnách i v řezbářské výzdobě dveří, zábradlí i galerie. Barevné vitráže e i vnitřní výzdoba podle návrhn vrhů architektů A Bauma a B.Münzbergera byly dokončeny v roce V letech ještě ve Staré škole působil p jako varhaník k František Škroup,, skladatel české národní hymny.

6 Maiselova synagoga Maiselova synagoga byla vybudována v letech primasem Židovského města m Mordechajem Maiselem.. Podle pražsk ského židovského kronikáře Davida Ganse to byla stavba neobyčejn ejně krásn sná.. Staviteli jeho synagogy byli Josef Wahl a Juda Goldmied de Herz. Za první republiky se stala budova centrem reformovaných Židů a za protektorátu tu sloužila nacistům m jako skladiště pro zkonfiskovaný majetek židovských rodin.

7 Na vchodu do synagogy je vyobrazen tzv. strom života s dvanácti kořeny, které symbolizují 12 zakládaj dajících ch rodů židovské kultury a pod nimiž je nápis: n pis: POŽEHNEJ BUDIŽ, KDO SEM PŘICHP ICHÁZÍ VE JMÉNU PÁNĚ. P Nejdůle ležitější místo v synagoze je svatostánek, uchovávaj vající svitky Tóry T a situován n vždy v k Jeruzalému. Dále D obsahuje věčné světlo symbolizující menoru jeruzalémsk mského chrámu. Svatyně,, obklopena ze třít stran domy, zaujímá obdélnou parcelu s hlavním m průč ůčelím m do Maiselovy ulice. Hlavní loď si i spolu s loďmi bočními zachovala z části pozdně renesanční klenby.většina architektonických prvků pochází až z novogotických zásahz sahů z konce 19. století.

8 Expozice v Maiselově synagoze Prvníčást expozice nabízí průř ůřez dějinami d Židů včeských zemích od 10. století do konce 18. století.. Nachází se zde například vitrína s kolekcí synagogáln lního stříbra a historické údaje o vzniku židovského osídlen dlení včechách a na Moravě ve středov edověkém státě.. Dozvíme se zde hlavně o hebrejských literárn rních památk tkách a raně novověkém vyobrazení Židů zčeských zemí.. Jsou zde taktéž vystaveny české denáry z 10. a 11. století a stránky právn vního postavení obyvatelstva, včele v s pergamenovým kodexem z 15. století s opisy výsad, které Židům m udělil Přemysl P Otakar II. a Karel IV. Nechybí zde ani dlužní úpis z roku Expozice nám n m dávád možnost nahlédnout také do kopií dokumentů,, které objasňuj ují různé formy diskriminace Židů.. Vitríny na pilířích jsou vyhrazeny životu a dílu d učenců 12. aža 18. století,, jejichž působení je spjato s českými zeměmi. mi. V Maiselově synagoze se nacházej zejí i dva nejcennější exponáty - opona rodiny Perlstickerů a opona Mordechaje Maisela.. Neméně cenným je i Pentateuch z roku 1530, který je tu také vystavěn.

9 Samostatnému mu osídlen dleníčech ech a Moravy Židy se věnuje v jižní postranní loď. Zvláš áštní vitrína se zabývá židovskou samosprávou a jejími písemnostmi. p V severní postranní lodi si můžm ůžeme prohlédnout uměleck lecké předměty spojené s významnými židovskými osobnostmi. Vystavěny jsou i rytiny, které zobrazují průvody Židů z Prahy z let 1716 a Závěrečnáčást expozice se věnuje v období za Marie Terezie, kde se začalo alo postavení Židů zlepšovat po odvolání vypovídac dacího dekretu. V expozici je zdůrazn razněno no období renesance, spjaté jak se stavbou synagogy, tak i s postavou jejího zakladatele Maisela.

10 Starý židovský hřbitovh Byl založen v první polovině 15. století a spolu se Staronovou synagogou patří k nejvýznamnější ším m zachovalým památk tkám m pražsk ského Židovského města. Nejstarší náhrobek, nálen ležící učenci a básnb sníkovi Avigdoru Karovi, pochází z roku Na hřbitovh bitově se pohřbívalo do roku Dnes se tam nachází téměř náhrobnn hrobních kamenů,, avšak ak počet pochovaných byl jistě vyšší šší.. Hřbitov H byl v minulosti několikrát t rozšiřov ován. Přesto P jeho plocha nestačila a na místo m se navážely další vrstvy zeminy.

11 Nejvýznamnější osobou pohřbenou na Starém židovském m hřbitovh bitově je bezesporu velký náboženský učenec u a pedagog rabi Jehuda Liwa ben Becalel, zvaný rabi Löw L w (zemřel el roku 1609), s jehož postavou je spojena i pověst o vytvořen ení umělé bytosti golema.

12 Židovská tradice se liší v uctívání mrtvých tím, t že e na hroby místo m květin pokládaj dají kamínky. Tato tradice vznikla užu v době,, když byli Židé vyhnáni ni z Egypta.

13 Klausová synagoga Klausová synagoga je součást stí Židovského muzea. Její název je odvozen od německn meckého slova Klaus ve významu malá budova,, které vzniklo z latinského claustrum.. Nachází se u vstupu na Starý židovský hřbitov h v Praze Josefově.. PůvodnP vodně zde byly tři t i menší stavby, jejichž výstavbu financoval starosta židovského ghetta Mordejai Maisel roku Jedna sloužila jako vlastní synagoga, ve druhé byla škola Talmudu, vedená Rabbi LöwemL a ve třett etí byla židovská rituáln lní lázeň mikve. V synagoze je v současnosti umíst stěna stálá expozice Židovského muzea Židovské zvyky a

14 Židovsk idovské svátky

15 ŠABAT Tento svátek, je zmíněný ný jako jedno z přikp ikázání v židovském Desateru. Slaví se každou sobotu (plus předvep edvečer er - v pátek). p V tento den se nesmí pracovat, cestovat, vařit, ani nevysílá televize. V pohotovosti jsou jen životně důležité služby, tj. pohotovost, armáda, da, Je to svátek, při p i němžn se sejde celá rodina pohromadě. Začíná v pátek p se západem z slunce, po němžn se v domácnostech koná slavnostní večeře. e. Od této t to doby jsou zakázány určit ité druhy práce a věřv ěřící se mám věnovat odpočinku a studiu svatých textů.. V sobotu ráno r se v synagoze koná ranní bohoslužba ba s kázáním k m a dodatečnou modlitbou (musaf). Poté následuje sváte teční oběd d a po něm n odpočinek a studium. Šabat končí po západu z slunce v synagoze bohoslužbou bou a večeří.

16 Pamatuj na den odpočinku, že e ti mám být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu v svou práci. Ale sedmý den je den odpočinut inutí Hospodina, tvého Boha. Nebudeš dělat žádnou práci ani ty ani tvůj j syn a tvá dcera ani tvůj j otrok a tvá otrokyně ani tvé dobytče e ani tvůj j host, který žije v tvých branách. V šesti dnech učinil u Hospodin nebe i zemi a všechno, v co je v nich, a sedmého dne odpočinul. Proto požehnal Hospodin den odpočinku a oddělil jej jako svatý. Bible, Exodus 20:8-11

17 ROŠ HAŠANA ANA- ŽIDOVSKÝ NOVÝ ROK Slaví se 29. dne měsíce m Elulu (srpen aža září). Tyto dny jsou určeny k náboženským obřad adům, rozjímáním m nad svými skutky a následné prošen ení za odpuštění. Tradicí je troubit na Šofar (naříznutý beraní roh), jíst j Chalu, kulaté pečivo, vyjadřuj ující rok jako koloběh h a jablka v medu, symbolizující dobrý (sladký) rok. To se pak odráží v novoročních přáních, kde si Židé přejí lešana tona tikatu neboli kéž jsi zapsán n pro dobrý rok. Šofar aškenázských židů Jemenský šofar vyrobený z rohu kudu

18 PESACH- SVÁTEK NEKVAŠEN ENÉHO CHLEBA Pesach často nazývaný Svátek nekvašených ených chlebů je jedním m z nejdůle ležitějších židovských svátk tků a zárovez roveň jedním m z nejstarší ších vůbec, jelikož příkaz k jeho dodržov ování byl dán d n jako jeden z mála ještě před darováním Tóry na Sinaji.. Společně se svátky Šavu'ot a Sukot se řadí mezi tři t poutní svátky tky, které se každoro doročně slaví a které připomínají vyjití z otroctví a útěk z Egypta.. Je svátkem osvobození židovského národa n z tyranského zajetí a zárovez roveň slavnostní probouzení půdy a země. Připravený stůl pro sederovou večeři.

19 CHANUKA- SVÁTEK SVĚTEL Příběh h Chanuky je zaznamenán n v První a Druhé knize Makabejské.. Tyto knihy nejsou součást stí Tanachu,, ale jsou to deuterokanonické knihy (nejsou součást stí původního kánonu). k Zázrak Z posvěcen ceného oleje, který zázraz zračně hořel po osm dní je poprvé popsán n v Talmudu. Chanuka vzpomíná na porážku syrských sil, které se pokoušely zamezit Izraelcům praktikovat Judaismus. Juda Makabejský a jeho bratři i zničili ili ohromné vojsko a znovu vysvětili Chrám m v Jeruzalémě.. Osmidenní svátek je symbolizován n zapalováním m světel - jedno pro první noc, druhé pro druhou, atd. - používáním m speciáln lního svícnu, který se jmenuje chanukíja nebo menora.

20 Komercionalizací Vánoc ve 20.století došlo k tomu, že e tento svátek získal pozici největší šího svátku v západním m světě.. Ve skutečnosti tomu tak není.. Po založen ení státu tu Izrael Chanuka nyní symbolizuje jak izraelský boj o přežitp ití,, tak prosincový rodinný svátek při p i kterém m dochází k obdarovávání se dárky. d MůžM ůže e tedy fungovat jako jakási alternativa křesťanských Vánoc. V Přesto P existuje dlouhá tradice Chanuky, jako radostného svátku pro děti. d

21 1.Maiselova synagoga 2.Špan panělská synagoga 3.Pinkasova synagoga 4.Starý židovský hřbitovh 5.Klausová synagoga 6.Obřadn adní síň

22 Tereza Souškov ková 2.C Na projektu se podíleli: Tereza Antošov ová 1.D Markéta Bernátov tová 1.D Šárka Blahoňovsk ovská 1.D Lukáš Holub 1.D Katka Holubová 1.D Radek Kosejk 1.D Barbora Krausová 1.D Matěj j Rom 1.D Radek Smetana 1.D

ŠABAT. Anotace : významný židovský svátek. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec

ŠABAT. Anotace : významný židovský svátek. Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec ŠABAT Anotace : významný židovský svátek Dětský diagnostický ústav, středisko výchovné péče, základní škola, mateřská škola a školní jídelna Liberec 6.-9. ročník, 20.října 2012 Autorem materiálu a všech

Více

Judaismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 VY_32_INOVACE_BEN28

Judaismus. M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 VY_32_INOVACE_BEN28 Judaismus M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Judaismus patří ke světově rozšířeným monoteistickým náboženstvím důraz na posvátný biblický text, zejména Tóru opírá především o náboženské právo a dodržování

Více

Staronová synagoga Jeruzalémská synagoga židovské hřbitovy

Staronová synagoga Jeruzalémská synagoga židovské hřbitovy KOUPIT VSTUPKU KOUPIT VSTUPKU vítejte na stránkách synagogue.cz Stálá expozice od roku 1945 po dnešek představuje dosud neznámou poválečnou historii Židovské obce v Praze a za pomoci unikátních fotografií,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

Judaismus. určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143. Táborské soukromé gymnázium, s. r. o.

Judaismus. určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143. Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Judaismus určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. je termín, který označuje (zhruba od 19. století) náboženství židovského národa Izraele.

Více

MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ

MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ PAMÁTNÍK TEREZÍN MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA BÝVALÁ MAGDEBURSKÁ KASÁRNA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ PAMĚTNÍ DESKA U

Více

JZ Asie kolébka tří náboženství

JZ Asie kolébka tří náboženství JZ Asie kolébka tří náboženství Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Vojáčková Ludmila Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní

Více

Památník pochodu smrti. Základní škola, Česká Lípa, 28. října 2733, příspěvková organizace Vypracovala skupina - 9.B

Památník pochodu smrti. Základní škola, Česká Lípa, 28. října 2733, příspěvková organizace Vypracovala skupina - 9.B Památník pochodu smrti Základní škola, Česká Lípa, 28. října 2733, příspěvková organizace Vypracovala skupina - 9.B Historie Židů a jejich příchod do Čech dříve království v Palestině později podrobení

Více

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv

PhDr. Andrea Kousalová Světov ětov náboženství stv Člověk a společnost 1. www.isspolygr.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM Pořadové číslo DUM 1

Více

Judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika. Nutno odlišit Izrael jako biblický a historický Boží lid od novodobého státu Izrael.

Judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika. Nutno odlišit Izrael jako biblický a historický Boží lid od novodobého státu Izrael. Judaismus Důležité výrazy k judaismu Podle biblického vyprávění 12 kmenů izraelského lidu, kmen Juda (s částí kmene Lévi) přežil babylonské zajetí a reprezentuje Izrael; judaismus od kmene Judovců, české

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Rozkládá se podél Středozemního moře a sousedí s Libanonem, Sýrií, Jordánskem a Egyptem. Leží ve styčném bodě tří kontinentů: Evropy, Asie a Afriky.

Rozkládá se podél Středozemního moře a sousedí s Libanonem, Sýrií, Jordánskem a Egyptem. Leží ve styčném bodě tří kontinentů: Evropy, Asie a Afriky. Izrael 1 Oficiální název státu Stát Izrael Medinat Jisrael (hebrejsky) Daulat Isrá íl (arabsky) State of Israel (anglicky) 2 Rozloha 20 770 km2 v hranicích do r 1967 22 145 km2 včetně Golanských výšin

Více

judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika Izrael jako biblický a historický Boží lid a novodobý stát Izrael

judaista spíše odborník na judaismus, obor judaistika Izrael jako biblický a historický Boží lid a novodobý stát Izrael Judaismus Důležité výrazy k judaismu podle biblického vyprávění 12 kmenů izraelského lidu, kmen Juda (s částí kmene Lévi) přežil babylonské zajetí a reprezentuje Izrael; judaismus od kmene Judovců, české

Více

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Desatero a současnost Bloudění pouští a příchod do Kanaánu Připomeňte základní události příběhu o Mojžíšovi

Více

ŽIDOVSKÉ MUZEUM V PRAZE

ŽIDOVSKÉ MUZEUM V PRAZE ŽIDOVSKÉ MUZEUM V PRAZE A K T U Á L N Í I N F O R M A C E Č E R V E N E C 2 0 0 9 www.jewishmuseum.cz PŘEDMĚT MĚSÍCE Jiří Běhounek (1929 2005) Náhrobek rabiho Jehudy Levy ben Becalela, řečeného Maharal

Více

procházka židovským městem ve Velkém Meziříčí

procházka židovským městem ve Velkém Meziříčí procházka židovským městem Židovské ve Velkém památky Meziříčí Židovské památky P S řítomnost jednotlivých židovských rodin ve Velkém Meziříčí můžeme předpokládat v polovině 15. století po vyhnání Židů

Více

Důležité výrazy k judaismu I.

Důležité výrazy k judaismu I. Judaismus Důležité výrazy k judaismu I. podle biblického vyprávění 12 kmenů izraelského lidu, kmen Juda (s částí kmene Lévi) přežil babylonské zajetí a reprezentuje Izrael; judaismus od kmene Judovců,

Více

MUSEO SEFARDI, TOLEDO. Expozice Dějiny Sefardských Židů s integrovanými haptickými exponáty určenými k taktilnímu poznávání

MUSEO SEFARDI, TOLEDO. Expozice Dějiny Sefardských Židů s integrovanými haptickými exponáty určenými k taktilnímu poznávání MUSEO SEFARDI, TOLEDO Expozice Dějiny Sefardských Židů s integrovanými haptickými exponáty určenými k taktilnímu poznávání TOLEDO NAPRAVO HRAD, UPROSTŘED KATEDRÁLA PANNY MARIE S KLÁŠTEREM, NALEVO ŽIDOVSKÁ

Více

Jeden den v Maharalově životě

Jeden den v Maharalově životě Jeden den v Maharalově životě Jak asi vypadal 23. únor 1592 od okamžiku, kdy Maharal otevřel ráno oči do chvíle, kdy je večer vyčerpáním zase zavřel. 6:00 Maharal spí a sní 6:00 Maharal spí a sní Kolem

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

přírodní (kmenové) náboženství šamana

přírodní (kmenové) náboženství šamana Světová náboženství Úvod již pravěcí lidé uctívali přírodní živly, zvířata i totemy jako božstva dodnes žijí ve světě kmeny, které vyznávají přírodní (kmenové) náboženství (důležitá postava šamana) náboženství

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa28. října 2707, příspěvková organizace www.skolalipa.cz Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Dostupné z: Autor Tematická oblast -Sada 39 Téma Typ materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_761_Bible_pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Více

Jan Divecký. Židovské svátky. Kalendářem od Pesachu do Purimu

Jan Divecký. Židovské svátky. Kalendářem od Pesachu do Purimu Jan Divecký Židovské svátky Kalendářem od Pesachu do Purimu Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Nakladatelství P3K Praha U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

Poznáváme naši Zemi IZRAEL ZEMĚ JEŽÍŠOVA

Poznáváme naši Zemi IZRAEL ZEMĚ JEŽÍŠOVA Poznáváme naši Zemi IZRAEL ZEMĚ JEŽÍŠOVA Ahoj kluci a holky! Blíží se Velikonoce a tak se v našem putování vydáme do Svaté země, do Izraele. Tato země má 5 328 000 obyvatel a má rozlohu asi jako naše Morava.

Více

Judaismus a kabala. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN29

Judaismus a kabala. M gr. A L E N A B E N D O V Á, VY_32_INOVACE_BEN29 Judaismus a kabala M gr. A L E N A B E N D O V Á, 2 0 1 2 Kabala Kabala (je druh židovské mystiky). Mystika je obecně směr v náboženství, při kterém se ten, kdo jej praktikuje (mystik), snaží oprostit

Více

Zlatý věk ţidovského obyvatelstva

Zlatý věk ţidovského obyvatelstva Zlatý věk ţidovského obyvatelstva 16. století povaţováno za zlatý věk s nástupem Habsburků rozkvět renesanční kultury růst a expanze praţské ţidovské obce (nová zástavba, nákup domů, zdvojnásobení počtu

Více

Dokumentace k projektu pro vybrané sbírky Židovského muzea v Praze

Dokumentace k projektu pro vybrané sbírky Židovského muzea v Praze Dokumentace k projektu pro vybrané sbírky Židovského muzea v Praze Implementace systému správy sbírek Collection Access pro vybrané sbírky Židovského muzea v Praze VŠE Vyšší odborná škola informačních

Více

Langweilův model Prahy v muzejní edukaci

Langweilův model Prahy v muzejní edukaci Langweilův model Prahy v muzejní edukaci Mgr. Iva Vachková, Ph.D. za podpory Mgr. Barbory Zdrálkové a Mgr. Lubomíra Kubíčka Muzeum hlavního města Prahy Seminář Muzeum pro návštěvníky II., NM Praha, 11.4.2017

Více

Č1 c) nevyznává žádného Boha. Č2 c) chór

Č1 c) nevyznává žádného Boha. Č2 c) chór 10. OTÁZKY Judaismus - židovské náboženství 1) Judaismus je nejstarší náboženství, které vyznává jediného Boha. Je tedy a) monoteistické b) polyteistické Č1 c) nevyznává žádného Boha 2) Židé stále čekají

Více

EQUITANA - Tipy na pěší výlety

EQUITANA - Tipy na pěší výlety EQUITANA - Tipy na pěší výlety Zámek Březnice www.zamek-breznice.cz Původně gotická tvrz staročeského rodu Buziců z 1. pol. 13. st., která byla v průběhu 16.-17. st. přestavěna na renesanční zámek Jiřím

Více

Zmizelí sousedé z Hradšínské ulice

Zmizelí sousedé z Hradšínské ulice Zmizelí sousedé z Hradšínské ulice Z vily, ve které nyní sídlí naše školka, zmizeli téměř před 70 lety lidé. Kdo to byl? Proč odešli? Proč budou před školkou nějaké kameny? I v tomto školním roce se s

Více

1.STAROVĚKÁ LITERATURA. A)Nejstarší písemné památky

1.STAROVĚKÁ LITERATURA. A)Nejstarší písemné památky 1.STAROVĚKÁ LITERATURA A)Nejstarší písemné památky LITERATURA PŘEDNÍHO VÝCHODU ve 4. tisíciletí př. Kr. (před Kristem) se v Mezopotámii objevuje písmo a s ním i psaná literatura (v povodí velkých řek Eufratu,

Více

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace

Pracovní list k exkurzi. Královská cesta + fotodokumentace Pracovní list k exkurzi Královská cesta + fotodokumentace Čp 07/04 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Pracovní činnosti

Více

MONOTEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ

MONOTEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 MONOTEISTICKÁ

Více

Židovský kalendář a svátky

Židovský kalendář a svátky Cíle studenti znají a umějí popsat židovský kalendář uvědomují si, jak se liší židovské zvyky od křesťanských dokážou popsat podobnosti a odlišnosti židovského a křesťanského roku uvědomují si, že letopočet

Více

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje

Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník. Datum tvorby Srpen 13 Anotace. Zdroje Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Název školy Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_375_VES_15 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

ZPRAVODAJ 1999/3. Židovský hřbitov ve Fibichově ulici

ZPRAVODAJ 1999/3. Židovský hřbitov ve Fibichově ulici ZPRAVODAJ 1999/3 Židovský hřbitov ve Fibichově ulici V červnu tohoto roku Židovské muzeum v Praze převzalo do své správy židovský hřbitov v pražské čtvrti Žižkov, ve Fibichově ulici. Po nezbytných stavebních

Více

Zmizelí sousedé z Hradešínské ulice

Zmizelí sousedé z Hradešínské ulice Zmizelí sousedé z Hradešínské ulice Z vily, ve které nyní sídlí naše školka, zmizeli téměř před 70 lety lidé. Kdo to byl? Proč odešli? Proč budou před školkou nějaké kameny? Naše školka sídlí v krásné

Více

ZPRAVODAJ 2000/4. Festival židovské kultury v Praze

ZPRAVODAJ 2000/4. Festival židovské kultury v Praze ZPRAVODAJ 2000/4 Festival židovské kultury v Praze V listopadu 2000 proběhla v Praze významná kulturní akce - I. ročník Festivalu židovské kultury Devět bran. Jeho název připomínal proslulou stejnojmennou

Více

STAROVĚKÁ FÉNICIE, KANAÁN A IZRAEL

STAROVĚKÁ FÉNICIE, KANAÁN A IZRAEL STAROVĚKÁ FÉNICIE, KANAÁN A IZRAEL Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o starověké Fénicii, Kanaánu a starém Izraeli. Základní pojmy polyteismus

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II.

VÝTVARNÁ KULTURA. 7. Křesťanství II. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz. DUM číslo: 7 Křesťanství II. VÝTVARNÁ KULTURA 7. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana)

1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) 2. Kříž Suchnů (vlevo za obcí směr Želetava) 3. Boží muka (u rybníka U sv.jana) 1. Svinkův obrázek (na cestě vpravo směr Dašov) byl postaven v místě, kde ve válce v r.1942 byl pan Svinka německými vojáky zastřelen. Obrázek je na dřevěném sloupu a nechala ho zhotovit manželka p.svinky.

Více

Seminář pro pedagogy z České republiky. 28. října 6. listopadu 2017

Seminář pro pedagogy z České republiky. 28. října 6. listopadu 2017 Europe Seminář pro pedagogy z České republiky 28. října 6. listopadu 2017 Autobus bude skupinu vyzvedávat 30 minut před začátkem programu u hotelu a vždy Vás na konci dne odveze zpět do hotelu. V případě,

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Sociální činnost pro národnostní menšiny TÉMATA

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška. MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Sociální činnost pro národnostní menšiny TÉMATA PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: povinná ústní zkouška Předmět MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA Obor vzdělání: Sociální činnost pro národnostní menšiny Kód oboru: 75-41-M/01 Školní rok: 2014/2015 Třída: SČ4A

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 432 Autor: Silvie Lidmilová Datum: 26.3.2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

ZPRAVODAJ 1999/4. Nová výstava v Zimní modlitebně Španělské synagogy

ZPRAVODAJ 1999/4. Nová výstava v Zimní modlitebně Španělské synagogy ZPRAVODAJ 1999/4 Nová výstava v Zimní modlitebně Španělské synagogy Počátkem listopadu 1999 byla v zimní modlitebně Španělské synagogy otevřena výstava Genizot - nálezy z českých a moravských synagog.

Více

ZPRAVODAJ 1999/1. Regionální výstavy s židovskou tematikou Mikulov

ZPRAVODAJ 1999/1. Regionální výstavy s židovskou tematikou Mikulov ZPRAVODAJ 1999/1 Regionální výstavy s židovskou tematikou Mikulov V čísle 3/1998 Zpravodaje jsme čtenářům představili synagogu v Rychnově n. Kněžnou a expozici, která zde byla instalována ve spolupráci

Více

Pozdrav primátora. Vladimír Puchalský, primátor Přerova

Pozdrav primátora. Vladimír Puchalský, primátor Přerova a okolí Pozdrav primátora Noc kostelů otevře už po deváté dveře od kostelů či modliteben. V ě a v jedné místní části bude zpřístupněno hned sedm svatostánků, které nabídnou prohlídku, rozjímání ale také

Více

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima

Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář dějepisu (SDE) Světové a české dějiny od starověku po 20. století 3. ročník a septima 2 hodiny týdně Dataprojektor Starověký blízký východ: staroorientální

Více

Region Světelsko a Ledečsko

Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Region Světelsko a Ledečsko Církevní památky Zámek Zřícenina Židovské památky Kouty Tvrz Melechov První doložená zmínka o objektu stojícím při severozápadním okraji přírodní

Více

ZPRAVODAJ 1997/3. Depozitář pro sbírku synagogálního textilu

ZPRAVODAJ 1997/3. Depozitář pro sbírku synagogálního textilu ZPRAVODAJ 1997/3 Depozitář pro sbírku synagogálního textilu Židovské muzeum v letošním roce úspěšně dokončilo jeden z dalších důležitých projektů, jehož cílem bylo zajistit optimální uložení synagogálního

Více

1 Harmonogram. Houba SuprMegaCool SZ. Harmonogram. 17:00 Registrace a večeře

1 Harmonogram. Houba SuprMegaCool SZ. Harmonogram. 17:00 Registrace a večeře 1 Harmonogram Harmonogram PÁTEK 17:00 Registrace a večeře 19:30 Uvítání a chvály 20:15 Vyučování I (Otázky a odpovědi) 21:45 Pauza (15 min) 22:00 Alternativní program (večer chval, čajovna, pinec... )

Více

Kultura obecné vymezení a dělení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012

Kultura obecné vymezení a dělení. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012 Kultura obecné vymezení a dělení Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: září 2012 Křesťanství Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: listopad 2012 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851

Více

Dějepis pro 2. stupeň

Dějepis pro 2. stupeň Historie Židů STAROVĚK - polokočovné kmeny na území Předního východu patřící k semitské jazykové skupině (spolu s např. starověkými Féničany nebo dnešními Araby) - kontakty zejména s kulturním okruhem

Více

JUDAISMUS. B. Trojanová

JUDAISMUS. B. Trojanová JUDAISMUS B. Trojanová Judaismus a české zdravotnictví Nejstarší monoteistické náboţenství Člověk a Bůh byli spojenci Dějiny ţid. národa začínají 4000let př.n.l. v Uru v Mezopotámii Izraelité v čele s

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka)

Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka) VZNIK STÁTU IZRAEL VZNIK STÁTU IZRAEL, VÁLKA O NEZÁVISLOST Kdy: 14. května 1948 vyhlášení státu Izrael, 15. května 1948 20. července 1949 válka za nezávislost (První arabsko-izraelská válka) Kde: Izrael,

Více

Nová výstava Židovského muzea v Praze

Nová výstava Židovského muzea v Praze ZPRAVODAJ 2000/1 Nová výstava Židovského muzea v Praze V březnu 2000 byla v zimní modlitebně Španělské synagogy otevřena výstava nazvaná Jamim mikedem - staré židovské pohlednice. Výstavu uspořádalo Židovské

Více

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 22. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_D_II Ročník: I. Dějepis Vzdělávací oblast:

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 22. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_D_II Ročník: I. Dějepis Vzdělávací oblast: Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 22. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_D_II Ročník: I. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:

Více

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října

Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše a svaté Tváře, učitelky církve 1. října Svatá Terezie poznala Boha jako milosrdnou Lásku, která se k nám sklání a ke které smíme přistupovat. S touto důvěrou se obraťme

Více

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 17. 5. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_350 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta

Biblická mytologie. Starozákonní příběhy. Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta Podještědské gymnázium Liberec Kořeny evropské kultury Biblická mytologie Starozákonní příběhy Mojžíš, deset ran egyptských a vyvedení Hebrejců z Egypta Kniha Genesis opakování Doplňte jména v prvním sloupci

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

Adolf Adam LITURGICKÝ HISTORICKÝ VÝVOJ A SOUČASNÁ PRAXE VYŠEHRAD

Adolf Adam LITURGICKÝ HISTORICKÝ VÝVOJ A SOUČASNÁ PRAXE VYŠEHRAD Adolf Adam LITURGICKÝ HISTORICKÝ VÝVOJ A SOUČASNÁ PRAXE VYŠEHRAD Kniha vychází s laskavým přispěním Ackermann-Gemeinde OBSAH Na přebalu: Zmrtvýchvstání Krista Verdunský oltář, 1181, detail pozlacený bronz,

Více

Noach a potopa světa. kapitola třetí [ M ]

Noach a potopa světa. kapitola třetí [ M ] Obsah Místo úvodu. Na počátku bylo, nebylo. Adam a Chava, strom poznání a první hřích. Noach a potopa světa. Babylonská věž. Avraham. Jicchak první pohřeb, svatba a pronásledování. Jákov a Esav, dva bratři,

Více

Úvod do problematiky evního vlastnictví

Úvod do problematiky evního vlastnictví Úvod do problematiky duševn evního vlastnictví Jihočesk eská univerzita v Českých Budějovic jovicíchch Ústav fyzikáln lní biologie Nové Hrady 8.2. 9.2.2010 Duševn evní vlastnictví Úmluva o zřízenz zení

Více

Paměť, na kterou se dá sáhnout. Pomníky, památníky a připomínání si minulosti

Paměť, na kterou se dá sáhnout. Pomníky, památníky a připomínání si minulosti Paměť, na kterou se dá sáhnout. Pomníky, památníky a připomínání si minulosti Skutečná minulost je to, co po sobě nezanechá žádnou památku. Heda Kovályová 1 Klíčové otázky Které události minulosti si máme

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

Vývoj a dějiny I. 1) Příloha č. 1 Eucharistická modlitba; PW prezentace; Pracovní list, tužka pro každého, pastelky.

Vývoj a dějiny I. 1) Příloha č. 1 Eucharistická modlitba; PW prezentace; Pracovní list, tužka pro každého, pastelky. Vývoj a dějiny I. Cíle: 1) Naukový: Žáci se seznámí s dějinami a vývojem liturgie ve Starém Zákoně a pochopí její význam a souvislost s liturgií, kterou prožíváme dnes. 2) Formační: Na základě vybraného

Více

2. světová válka. Skládačka

2. světová válka. Skládačka 2. světová válka Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním, 2) karta s odpověďmi, 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme. Každou

Více

NOVÁ VÝSTAVA ŽIDOVSKÉHO MUZEA V PRAZE

NOVÁ VÝSTAVA ŽIDOVSKÉHO MUZEA V PRAZE ZPRAVODAJ 2001/3 NOVÁ VÝSTAVA ŽIDOVSKÉHO MUZEA V PRAZE Židovské muzeum v Praze zahájilo dne 6. září 2001 v Galerii Roberta Guttmanna výstavu s názvem "Navrácené obrazy - sbírka JUDr. Emila Freunda". Výstava,

Více

Počátky křesťanství, Betlém

Počátky křesťanství, Betlém Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kot19 Vypracoval(a),

Více

VZDĚLÁVACÍ SEMINÁŘ PRO ČESKÉ PEDAGOGY 12/10/2010 22/10/2010 Yad Vashem Mezinárodní škola pro studium holokaustu (ISHS)

VZDĚLÁVACÍ SEMINÁŘ PRO ČESKÉ PEDAGOGY 12/10/2010 22/10/2010 Yad Vashem Mezinárodní škola pro studium holokaustu (ISHS) ICHEIC Humanitarian Fund VZDĚLÁVACÍ SEMINÁŘ PRO ČESKÉ PEDAGOGY 12/10/2010 22/10/2010 Yad Vashem Mezinárodní škola pro studium holokaustu (ISHS) Úterý 12.10.2010: Vítejte v Izraeli Zahájení semináře ***

Více

Most. Identifikační údaje. Stručný popis. Ústecký kraj 13 37' 41.6''

Most. Identifikační údaje. Stručný popis. Ústecký kraj 13 37' 41.6'' Most Identifikační údaje Lokalita Most Obec Most Okres Most Kraj Ústecký kraj Katastrální území Most II, kód: 699594 GPS souřadnice 50 31' 21.5'' 13 37' 41.6'' Hist. název Brüx Výměra 3 747 m² Vlastnictví

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3349 Název projektu I nejvyšší věž

Více

Městské muzeum Jevíčko

Městské muzeum Jevíčko Iveta Špičková, Zdena Vašíčková, Ivana Písková Pracovní list k vycházce 1/2 Městské muzeum Jevíčko Příloha č. 1: Městské muzeum Jevíčko (pracovní list k vycházce) 1. Městské muzeum v Jevíčku se nachází

Více

židovská historie a současnost

židovská historie a současnost židovská historie a současnost OBSAH Praha také židovská 3 Základní židovské pojmy 12 Židovské památky 20 Známé židovské osobnosti 32 Jídlo a židovská kuchyně 42 Název: Praha:židovská Text: Prague City

Více

židovská historie a současnost

židovská historie a současnost židovská historie a současnost OBSAH Praha také židovská 3 Základní židovské pojmy 12 Židovské památky 20 Známé židovské osobnosti 32 Jídlo a židovská kuchyně 42 Název: Praha:židovská Text: Prague City

Více

ANTOLOGIE STAROZÁKONNÍCH TEXTŮ

ANTOLOGIE STAROZÁKONNÍCH TEXTŮ ANTOLOGIE STAROZÁKONNÍCH TEXTŮ PRO ZÁKLADNÍ ZNALOST STARÉHO ZÁKONA (Seznam sestavil Jean Louis Ska ve spolupráci s ostatními profesory Papežského biblického institutu.) Pentateuch Genesis Gen 1-3 (stvoření

Více

Judaismus hebrejská bible - tóra jediný všemocní Bůh

Judaismus hebrejská bible - tóra jediný všemocní Bůh Judaismus יהדות Judaismus hebrejská bible - tóra připisovaný autor: Mojžíš předznamenává základní prvky náboženství zmiňuje historii Izraelitů. jediný všemocní Bůh stvořitel a prapůvodce vesmíru nemá žádnou

Více

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA

ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA ROMÁNSKÁ ARCHITEKTURA V ČESKÝCH ZEMÍCH (11. 13. STOLETÍ) Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 5. prosince 2010 2 CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY KLENBA 1 klenební pas 2 abakus 3 krychlová hlavice

Více

Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu

Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovské muzeum v Praze Oddělení pro vzdělávání a kulturu Židovské muzeum v Praze Osnova 1. Základní informace 2. Statistika 3. Nabídka pro školy 4. Práce s učni 5. Nabídka pro učitele Jiří Tejkal, oddělení

Více

Starověk, gotika počátky křesťanství gregoriánský chorál

Starověk, gotika počátky křesťanství gregoriánský chorál Dějiny české hudby Starověk, gotika Starověk, gotika první doložené prameny souvisejí s počátky křesťanství (r.863 Konstantin a Metoděj přicházejí na Velkou Moravu) slovanský jazyk se objevuje i v písních

Více

Využití matričních zápisů a úředních pramenů statistické povahy při studiu dějin židovských obcí v českých zemích

Využití matričních zápisů a úředních pramenů statistické povahy při studiu dějin židovských obcí v českých zemích Využití matričních zápisů a úředních pramenů statistické povahy při studiu dějin židovských obcí v českých zemích PhDr. Lenka Matušíková Národní archiv Olomouc, září 2017 Zpřístupňování archivních pramenů

Více

Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s charakteristikami historického období renesance a osobností Rudolfa II.

Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s charakteristikami historického období renesance a osobností Rudolfa II. VY_52_INOVACE_CVSD2_33_5B Vzdělávací oblast: Člověk ve světě Místo, kde ţijeme, 5. ročník Vzdělávací cíl : ţáci se seznámí s charakteristikami historického období renesance a osobností Rudolfa II. Kompetenční

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Kateřina Proroková Základy společenských věd Křesťanství Ročník 2. Datum tvorby 17.9.2012 Anotace

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk

Více

Bible pro děti představuje. Čtyřicet let

Bible pro děti představuje. Čtyřicet let Bible pro děti představuje Čtyřicet let Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Janie Forest Upravili: Lyn Doerksen Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2017 Bible for Children,

Více

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice

07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice 07. 04. 2016 06:08 1/13 Sušice Sušice Vikariát Sušice-Nepomuk Farnost Sušice Kostel sv. Václava, mučedníka (děkanský) sv. Felixe z Kantalicia (klášterní) Nanebevzetí Panny Marie (hřbitovní) sv. Andělů

Více

Ověření ve výuce: Třída:

Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: 12_09 Sada: II. Ověření ve výuce: Třída: 8.a Datum: 20.9.

Více

Vesmír. jako označen. ení pro. stí. Podle některých n. dílech. a fantasy literatury je některn

Vesmír. jako označen. ení pro. stí. Podle některých n. dílech. a fantasy literatury je některn Vesmír Vesmír r je označen ení pro veškerý prostor a hmotu a energii v něm. n V užším m smyslu se vesmír r také někdy užíváu jako označen ení pro kosmický prostor,, tedy část vesmíru mimo Zemi. Různými

Více