25. září 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Životní prostředí a jeho složky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "25. září 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Životní prostředí a jeho složky"

Transkript

1 25. září 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Životní prostředí a jeho složky Základní terminologie, principy a cíl ochrany životního prostředí Nástroje ochrany životního prostředí

2 Základní pojmy strana 2 Životní prostředí Životním prostředím je vše, co co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Jeho složkami jsou zejména ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 2)

3 Základní pojmy strana 3 Ekosystém Ekosystém je funkční soustava živých a neživých složek životního prostředí, jež jsou navzájem spojeny výměnou látek, tokem energie a předáváním informací a které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 3)

4 Základní pojmy strana 4 Ekologická stabilita Ekologická stabilita je schopnost ekosystému vyrovnávat změny způsobené vnějšími činiteli a zachovávat své přirozené vlastnosti a funkce. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 4)

5 Základní pojmy strana 5 Únosné zatížení území Únosné zatížení území je takové zatížení území lidskou činností, při kterém nedochází k poškozování životního prostředí, zejména jeho složek, funkcí ekosystémů nebo ekologické stability. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 5)

6 Základní pojmy strana 6 Trvale udržitelný rozvoj Trvale udržitelný rozvoj je takový rozvoj společnosti, který současným i budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává přirozené funkce ekosystémů. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 6)

7 Základní pojmy strana 7 Přírodní zdroje Přírodní zdroje jsou ty části živé nebo neživé přírody, které člověk využívá nebo může využívat k uspokojování svých potřeb. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 7)

8 Základní pojmy strana 8 Obnovitelné přírodní zdroje Obnovitelné přírodní zdroje mají schopnost se při postupném spotřebovávání částečně nebo úplně obnovovat, a to samy nebo za přispění člověka. Neobnovitelné přírodní zdroje spotřebováváním zanikají. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 7)

9 Základní pojmy strana 9 Znečišťování životního prostředí Znečišťování životního prostředí je vnášení takových fyzikálních, chemických nebo biologických činitelů do životního prostředí v důsledku lidské činnosti, které jsou svou podstatou nebo množstvím cizorodé pro dané prostředí. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 8)

10 Základní pojmy strana 10 Poškozování životního prostředí Poškozování životního prostředí je zhoršování jeho stavu znečišťováním nebo jinou lidskou činností nad míru stanovenou zvláštními předpisy. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 8)

11 Základní pojmy strana 11 Ochrana životního prostředí Ochrana životního prostředí zahrnuje činnosti, jimiž se předchází znečišťování nebo poškozování životního prostředí, nebo se toto znečišťování nebo poškozování omezuje a odstraňuje. Zahrnuje ochranu jeho jednotlivých složek, druhů organismů nebo konkrétních ekosystémů a jejich vzájemných vazeb, ale i ochranu životního prostředí jako celku. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 9)

12 Základní pojmy strana 12 Ekologická újma Ekologická újma je ztráta nebo oslabení přirozených funkcí ekosystémů, vznikající poškozením jejich složek nebo narušením vnitřních vazeb a procesů v důsledku lidské činnosti. (Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí, 10)

13 Ochrana životního prostředí strana 13 Zásady a povinnosti ochrany životního prostředí Území nesmí být zatěžováno lidskou činností nad míru únosného zatížení. Přípustná míra znečišťování životního prostředí je určována mezními hodnotami stanovenými jednotlivými právními předpisy. Mezní hodnoty musejí být stanoveny s ohledem na možné kumulativní působení nebo spolupůsobení znečišťujících látek a činností. (např. emisní limity) Výchova, osvěta a vzdělávání (EVVO) mají vést k myšlení a jednání, jenž je v souladu s principem trvale udržitelného rozvoje.

14 Ochrana životního prostředí strana 14 Každý je povinen, předcházet znečišťování nebo poškozování životního prostředí a minimalizovat nepříznivé důsledky své činnosti na životní prostředí. kdo využívá území nebo přírodní zdroje, projektuje, provádí nebo odstraňuje stavby, je povinen takové činnosti provádět jen po zhodnocení jejich vlivů na životní prostředí a zatížení území. kdo zjistí, že hrozí poškození životního prostředí, nebo že k němu již došlo, je povinen učinit v mezích svých možností nezbytná opatření k odvrácení hrozby nebo ke zmírnění následků a neprodleně ohlásit tyto skutečnosti orgánu státní správy.

15 Ochrana životního prostředí strana 15 Každý kdo znečišťuje životní prostředí nebo poškozuje životní prostředí, nebo využívá přírodní zdroje, je povinen na vlastní náklady zajišťovat sledování tohoto působení a znát jeho možné důsledky. Právnické osoby a fyzické osoby oprávněné k podnikání jsou navíc povinny poskytovat informace o svém působení na životní prostředí. kdo hodlá dovážet nebo zavést do výroby, oběhu či spotřeby technologie, výrobky a látky, je povinen zabezpečit, aby splňovaly podmínky ochrany životního prostředí.

16 Ochrana životního prostředí strana 16 Odpovědnost za poškození životního prostředí Každý, kdo poškozováním životního prostředí nebo jiným protiprávním jednáním způsobil ekologickou újmu, je povinen obnovit přirozené funkce narušeného ekosystému nebo jeho části. Není-li to možné, je povinen ekologickou újmu nahradit: náhradním plněním, finančně. Souběh těchto náhrad se nevylučuje. Způsob výpočtu ekologické újmy a další podrobnosti stanovuje zákon o ekologické újmě a jeho prováděcí předpis.

17 strana 17 Ochrana životního prostředí Defenzivní (obranná) složka ochrany životního prostředí: předcházení nebo omezování znečišťování, poškozování či ohrožování; zákaz činnosti nebo omezení či provádění činnosti na základě povolení či souhlasu správního orgánu. Ofenzivní ( útočná ) složka ochrany životního prostředí: aktivní působení na stav životního prostředí; příkaz k odstranění nebo zmírnění škodlivého zásahu; příkaz ke kompenzaci ztráty; většinou následek protiprávního jednání; odstraňování starých ekologických zátěží.

18 strana 18

19 strana 19 Rozdělení nástrojů 1. Právní 2. Ekonomické 3. Vědecké 4. Dobrovolné nástroje pro ochranu životního prostředí 5. Technické a technologické 6. Politické (ekologická politika) - akční programy ochrany životního prostředí 7. Osvětové a vzdělávací 8. Organizační (institucionální) 9. Strategické plánování 10. Informační

20 strana 20 Právní nástroje ochrany životního prostředí ukládání povinností, vydávání povolení, souhlasů, stanovisek, vyjádření, standardy, kategorizace objektů ochrany a zdrojů ohrožování životního prostředí, kontrola a dozor, právní odpovědnost.

21 strana 21 Ekonomické nástroje ochrany životního prostředí poplatky za znečišťování či jiné poškozování (zatěžování) životního prostředí poplatky za využívání přírodních zdrojů uživatelské poplatky daně, daňová zvýhodnění a znevýhodnění dotace, dary a jiná zvýhodnění obchodovatelná emisní povolení

22 strana 22 Vědecké nástroje ochrany životního prostředí informační systémy výzkumu a vývoje podpora výzkumu nových biotechnologických směrů výzkum efektivního využití přírodních materiálových a energetických zdrojů

23 strana 23 Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí označování ekologicky šetrných výrobků ekolabelling, včetně podpory tzv. zeleného nakupování zavádění environmentálních systémů řízení podle EMAS nebo ISO uplatňování principů čistší produkce uzavírání dobrovolných dohod mezi státní administrativou s různými výrobním sdruženími LCA (hodnocení životního cyklu výrobků), ekodesing, reporting

24 strana 24 Technické a technologické nástroje ochrany životního prostředí nejlepší dostupné techniky (BAT) proces posuzování nejlepších dostupných technik referenční dokumenty nejlepších dostupných technik (BREF) závěry o nejlepších dostupných technikách

25 strana 25 Osvětové a vzdělávací nástroje ochrany životního prostředí environmentální vzdělávání, výchova a osvěta (EVVO) na všech stupních škol, včetně mimoškolních aktivit vzdělávání pedagogických pracovníků vzdělávání, výchova a osvěta pracovníků veřejné správy, volených zastupitelů, poslanců a senátorů podpora účasti občanů v rozhodovacím procesu při řešení environmentálních problémů

26 strana 26 Organizační (institucionální) nástroje ochrany životního prostředí Česká republika ministerstva ústřední orgány státní správy specializované správní úřady s celostátní působností veřejné stráže obce / kraje

27 strana 27 Informační nástroje ochrany životního prostředí IRZ, E-PRTR webové stránky správních orgánů, ministerstev, ČIŽP, CENIA, systém výměny o BAT publikační činnost knihovnické služby informační systém Natura 2000 jednotný informační systém MŽP

28 strana 28 Právní správní nástroje ochrany životního prostředí Právo neupravuje životní prostředí, ale chování lidí k němu. Předmětem práva životního prostředí jsou právními normami upravené společenské vztahy, které mají zajistit ochranu životního prostředí. Jednotlivé právní předpisy určují působnost správních orgánů.

29 strana 29 Principy ochrany životního prostředí princip nejvyšší hodnoty princip vysoké úrovně ochrany princip trvale udržitelného rozvoje princip odpovědnosti státu princip odpovědnosti původce princip komplexní a integrované ochrany princip prevence nebo princip předběžné opatrnosti princip informovanosti a účasti veřejnosti princip ekonomické stimulace princip subsidiarity

30 strana 30 Princip nejvyšší hodnoty Životní prostředí je nenahraditelnou hodnotou a na jeho příznivém stavu závisí nejen osud lidstva, ale i existence samotného života na této planetě. Princip nelze absolutizovat do zákazu jakékoliv činnosti, která by se mohla dotknout životního prostředí, proto je nutná jeho koordinace s ostatními principy (hl. princip trvale udržitelného rozvoje).

31 strana 31 Princip vysoké úrovně ochrany Požadavek na maximální míru ochrany využíváním nejlepších výsledků poznání a technického pokroku. V právních předpisech je znám jako princip použití nejlepší dostupné techniky (BAT Best Available Technics).

32 strana 32 Princip trvale udržitelného rozvoje Rozvoj, který současným i budoucím generacím zachovává možnost uspokojovat jejich základní životní potřeby a přitom nesnižuje rozmanitost přírody a zachovává přirozené funkce ekosystémů. Definován 6 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí. Koordinuje nezbytnou ochranu životního prostředí s požadavky ekonomického a sociálního rozvoje.

33 strana 33 Princip odpovědnosti státu Založen na ustanovení článku 7 Ústavy, jenž zavazuje stát, aby dbal šetrného využívání přírodních zdrojů a ochrany přírodního bohatství, které patří v podobě životního prostředí k nejvyšší hodnotě (bohatství) společnosti. Někdy nahrazován principem sdílené odpovědnosti, který je založen na povinnosti každého člověka podílet se na ochraně životního prostředí podle svých možností a schopností. Tato povinnost je dokonce výslovně uvedena v některých zákonech (např. zákon o odpadech).

34 strana 34 Princip odpovědnosti původce Každý jedinec odpovídá za svou činnost, kterou ohrožuje nebo zhoršuje životní prostředí. Odpovědnost spočívá v náhradě způsobené škody, odstranění ekologické újmy, v deliktní odpovědnosti za protiprávní jednání a v povinnostech při nakládání s nechtěnými produkty a látkami (např. původce odpadu).

35 strana 35 Princip komplexní a integrované ochrany Představuje poznání, že ohrožování a poškozování jedné složky přechází do složek jiných a způsobuje poškození celého ekosystému (např. nečistoty z ovzduší přecházejí do půdy, vody, rostlin a živočichů). Komplexnost ochrany odráží jednotu životního prostředí a překonání odděleného pojetí právní ochrany jednotlivých složek životního prostředí. Uplatňování tohoto principu je projevem zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci.

36 strana 36 Princip prevence Důsledky poškození životního prostředí jsou velmi často nenapravitelné a je nezbytné jim předcházet. Obecný princip práva, který má v ochraně životního prostředí zvláštní význam a je konkretizován povinnostmi při ochraně životního prostředí definován 17 a 18 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí.

37 strana 37 Princip předběžné opatrnosti Předběžná opatrnost spočívá v braní do úvahy (vycházení z nejhorší možné) varianty z těch, které mohou nastat. Zvláštní modifikace principu prevence v ohrožování a poškozování životního prostředí. Podstatu principu vyjadřuje 13 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí.

38 strana 38 Princip informovanosti a účasti veřejnosti Ochrana životního prostředí je veřejným zájmem a každý má právo na příznivé životní prostředí, proto musí být každému právními normami zajištěna možnost podílení se na ochraně. Účast veřejnosti je zajištěna prostřednictvím přístupu k informacím o životním prostředí (zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí), účastí v řízeních, v nichž se rozhoduje o využívání přírodních zdrojů a o činnostech, které by mohly vést k ohrožování a poškozování životního prostředí (zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí).

39 strana 39 Princip ekonomické stimulace Princip vycházející z požadavku, aby ekologické chování bylo ekonomicky výhodné a naopak. Uplatnění principu je spojeno se soustavou nástrojů pozitivní a negativní ekonomické stimulace. Princip má oporu v 31 a 32 zákona č. 17/1992 Sb., o životním prostředí ve složkových předpisech a dalších vybraných předpisech práva životního prostředí.

40 strana 40 Princip subsidiarity Představuje politickou zásadu, podle níž se rozhodování a zodpovědnost ve veřejných záležitostech má odehrávat na tom nejnižším stupni veřejné správy, který je nejblíže občanům. Vyšší úrovně správy mají rozhodovat jen tam, kde si to povaha věci vyžaduje. Princip subsidiarity je prohloubením myšlenky demokracie, je opakem centralismu a zdůrazňuje decentralizaci a úlohu samospráv.

41 Životní prostředí a jeho složky strana 41 Otázky 1. Jak definuje zákon o ochraně životního prostředí pojem trvale udržitelný rozvoj? 2. Jak rozdělujeme přímé nástroje ochrany životního prostředí a co tyto nástroje představují? 3. Jaký je rozdíl mezi defenzivními a ofenzivními postupy ochrany životního prostředí? 4. Vyjmenujte alespoň 5 nástrojů ze systému ekonomických nástrojů pro ochranu životního prostředí v ČR. 5. Jaké jsou základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat?

17/1992 Sb. ZÁKON ze dne 5. prosince 1991 o životním prostředí

17/1992 Sb. ZÁKON ze dne 5. prosince 1991 o životním prostředí 17/1992 Sb. ZÁKON ze dne 5. prosince 1991 o životním prostředí Změna: 123/1998 Sb. Změna: 100/2001 Sb. Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky, vycházejíc ze skutečnosti, že člověk

Více

17/1992 Sb. ZÁKON. ze dne 5. prosince o životním prostředí

17/1992 Sb. ZÁKON. ze dne 5. prosince o životním prostředí 17/1992 Sb. ZÁKON ze dne 5. prosince 1991 o životním prostředí Změna: 123/1998 Sb. Změna: 100/2001 Sb. Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky, vycházejíc ze skutečnosti, že člověk

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ MINIMUM V KAŽDODENNÍ APLIKACI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

ENVIRONMENTÁLNÍ MINIMUM V KAŽDODENNÍ APLIKACI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ ENVIRONMENTÁLNÍ MINIMUM V KAŽDODENNÍ APLIKACI VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ OČEKÁVÁNÍ OD VZDĚLÁVACÍ AKCE Co očekávám od tohoto dvoudenního tréninku? Co očekávám od jednotlivých témat (viz rozvrh hodin)? Jaké informace

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST NÁSTROJE A PRINCIPY ZAJIŠTĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

Principy ochrany životního prostředí

Principy ochrany životního prostředí Principy ochrany životního prostředí a její právní úpravy Filip Dienstbier Principy a jejich role v právu pojem princip, zásada pravidlo chování preskriptivnost, normativnost vůdčí ideje, výchozí myšlenky

Více

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat.

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. I. Životní prostředí a jeho složky Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. Uveďte, jak jsou v platné právní úpravě vyjádřeny (jakými právními

Více

Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu. Jana Dudová

Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu. Jana Dudová Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová Pojem životní prostředí Životní prostředí - realita světa ( jeho části), která svými vlastnostmi umožňuje

Více

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví

Ochrana životního prostředí Ochrana veřejného zdraví Soubor 100 zkušebních otázek pro ústní část zkoušky odborné způsobilosti podle 19 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Základní pojmy, vývoj, předmět, systém, prameny, principy a subjekty práva životního prostředí

Základní pojmy, vývoj, předmět, systém, prameny, principy a subjekty práva životního prostředí 1. přednáška ÚVOD DO PRÁVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Základní pojmy, vývoj, předmět, systém, prameny, principy a subjekty práva životního prostředí Pojem životní prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří

Více

Prioritní výzkumné cíle

Prioritní výzkumné cíle Návrh projektu musí naplňovat jeden hlavní Prioritní výzkumný cíl. Prioritní výzkumné cíle Č. j.: TACR/1-32/2019 Uchazeč v příslušném poli elektronického návrhu projektu popíše, jak jeho návrh projektu

Více

Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy. Ivana Průchová

Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy. Ivana Průchová Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová 1 3 Pojem životní prostředí různé názory a pokusy o definice ŽP nejobecněji Životní prostředí - prostor

Více

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002 Metodický list číslo 1 Literatura: Petržílek P.: Legislativa udržitelného rozvoje a nové podnikatelské příležitosti, LexisNexis cz, 2007 Damohorský a kol.:, C.H. Beck, Praha 2003 Kružíková, Adamová, Komárek:

Více

Zákon o životním prostředí

Zákon o životním prostředí Zákon o životním prostředí Vznik, náplň, inspirace Pavel Šremer sremer@seznam.cz Vznik zákona z o ŽP P před p čtvrstoletím minulý režim a ochrana životního prostředí nedalo se tady dýchat hynoucí lesy

Více

Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text

Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text Autor Ing. Vladislav Bízek, CSc. Organizace DHV CR, spol. s r. o. Název textu Právní nástroje v oblasti ochrany ovzduší Datum Březen 2001 Poznámka Text neprošel redakční ani jazykovou úpravou 9. PRÁVNÍ

Více

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se zakazuje

Více

METODIKA ME 13/06 PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

METODIKA ME 13/06 PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ČEZ DISTRIBUCE SKUPINA ČEZ DRUH DOKUMENTU METODIKA ČÍSLO DOKUMENTU ME 13/06 NÁZEV PEČOVÁNÍ O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVNÍ ZPRACOVATEL odbor Strategický rozvoj vedoucí odboru 12120000 / Ing. Milan Špatenka

Více

Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích

Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích 27. listopadu 2008 Restaurace Mánes Praha Právní úprava ochrany dřevin a novelizace zákona o ochraně přírody a krajiny Ing. Pavel Chotěbor odbor péče o krajinu

Více

Zásady a prostředky environmentální politiky

Zásady a prostředky environmentální politiky Zásady a prostředky environmentální politiky Přednáška č.5 Environmentální politika a udržitelný rozvoj Doc. JUDr. Vojtěch Stejskal, Ph.D. KPŽP PFUK v Praze 6.11.2014 Zásady environmentální politiky (ochrany

Více

Trvale udržitelný rozvoj. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

Trvale udržitelný rozvoj. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Trvale udržitelný rozvoj Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Trvale udržitelný rozvoj Co je to TUR Indikátory TUR Nástroje TUR Trvale

Více

PRACOVNÍ SEŠIT. v podnikání. Environmentální. Environmentální informační centrum Radnice

PRACOVNÍ SEŠIT. v podnikání. Environmentální. Environmentální informační centrum Radnice Environmentální principy v podnikání PRACOVNÍ SEŠIT Environmentální informační centrum Radnice 2 Pracovní list č. 1 Základní zdroj aktuálních dat týkajících se životního prostředí Pracovní list 1 TÉMA:

Více

Možnosti snižování KO. a jejich monitorování

Možnosti snižování KO. a jejich monitorování Možnosti snižování KO a jejich monitorování Produkce a skladba domovních/komunálních odpadů Měrná produkce 178 kg/obyvatel/ rok 1994 Nárůst produkce za 15 let o 38 % hm. (cca 2,5 % ročně) Měrná produkce

Více

Ekologická politika ČR a EU

Ekologická politika ČR a EU Ekologická politika ČR a EU BPR_ENEK Environmentální ekonomie Ing. Dominika Tóthová d.tothova@mail.muni.cz podzim 2016 Ekologická politika ekologická politika x environmentální politika x politika životního

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 50210/ENV/15 V Praze dne 21. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

S E A. Program předcházení vzniku odpadů ČR Výsledky strategického posouzení vlivů na životní prostředí

S E A. Program předcházení vzniku odpadů ČR Výsledky strategického posouzení vlivů na životní prostředí Ing. Vladimír Zdražil Ing. Zdeněk Keken RNDr. Vlastimila Mikulová MUDr. Magdalena Zimová, CSc. Mgr. Stanislav Mudra Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta životního prostředí Program předcházení vzniku

Více

Environmentální management

Environmentální management Environmentální management Garant: Doc.Ing.Alena Kocmanová,Ph.D Motto: Bezstarostně se řítíme do propasti, když jsme před ni postavili něco, co nám brání v pohledu na ni. B.Pascal Obsah Environmentální

Více

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Příloha č. 1 KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI - 1 - 1. Terminologie V koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve Zlínském kraji je jednotně užívána

Více

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12

Povolání Analýza příčiny nedodržování emisních limitů s ohledem na znalost dané technologie. 12 Podnikový ekolog Podnikový ekolog kontroluje činnost výrobních zařízení z hlediska dopadů činností na životní prostředí, řídí a koordinuje činnosti pracovníků ekologických zařízení a zajišťuje podklady

Více

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002

Tichá a kol.: Slovník pojmů užívaných v právu životního prostředí, ABF, Praha 2004 Petržílek: Politika trvale udržitelného rozvoje, MŽP, Praha 2002 Metodické listy kombinovaného studia pro předmět Právo životního prostředí Metodický list číslo 1 Lektor: JUDr. Ing. Petr Petržílek, Ph.D. Literatura: Petržílek P.: Legislativa udržitelného rozvoje a nové

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. 4. 2013 Č. j.: 25101/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině

Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině Konference 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině 1 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234 812 163 msmt@msmt.cz www.msmt.cz Cíle vzdělávání a) Vzhledem

Více

Čistší produkce. a její podpora v České republice

Čistší produkce. a její podpora v České republice 1 Čistší produkce a její podpora v České republice Pavel Růžička, MŽP Seminář čistší produkce Brno, 6.10.2010 Co je čistší produkce? Preventivní strategie podporující efektivnější využívání vstupních zdrojů

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 59325/ENV/15 V Praze dne 26. srpna 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín 3) Mezinárodní spolupráce v ochraně životního prostředí 2 Ochrana ŽP vyžaduje

Více

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR 21. dubna 2015, Lichtenštejnský palác, Praha Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. náměstek sekce ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

Koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Karlovarského kraje

Koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Karlovarského kraje Koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Karlovarského kraje strana 1/6 Úvod Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta (EVVO) je nedílnou součástí politiky životního prostředí

Více

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v

Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění volbou vhodných v Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC) jaro 2012 I.Průchová 1 Pojem a cíl Integrovaná prevence a omezování znečisťování (Integrated Pollution Prevention and Control IPPC) minimalizace znečistění

Více

PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ II. Zimní semestr akademický rok 2016/2017

PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ II. Zimní semestr akademický rok 2016/2017 PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ II. Zimní semestr akademický rok 2016/2017 Katedra práva životního prostředí Výuka od 3. 10. 2016 do 22. 12. 2016 12 týdnů Odborný garant předmětu: Prof. JUDr. Milan DAMOHORSKÝ,

Více

Prioritní cíle programu LIFE+

Prioritní cíle programu LIFE+ Prioritní cíle programu LIFE+ 1 Prioritní oblasti LIFE+ Příroda a biologická rozmanitost Základní cíl: chránit, zachovat, obnovit, sledovat a zjednodušit fungování přírodních systémů, přírodních stanovišť,

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38400/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

SETKÁNÍ MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ PRAHY

SETKÁNÍ MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ PRAHY SETKÁNÍ MĚSTSKÝCH ČÁSTÍ PRAHY STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ A PARTICIPACE VEŘEJNOSTI :: UDRŽITELNÝ ROZVOJ :: MÍSTNÍ AGENDA 21 Praha, 4. června 2015 www.zdravamesta.cz/setkani-mc-2015 Akce je součástí projektu NSZM

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 31.5.2013

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38130/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II.

ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. ENVIRONMENTÁLNÍ EKONOMIKA II. Úvod do dobrovolných nástrojů Ing. Alena Bumbová, Ph.D. Univerzita obrany Fakulta ekonomiky a managementu Katedra ochrany obyvatelstva Kounicova 65 662 10 Brno telefon: 973

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 42059/ENV/15 V Praze dne 18. června 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník Ekosystémy 5. Průřezové téma - ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA 6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník les (les v našem okolí; produkční a mimoprodukční významy lesa) pole (změny okolní krajiny vlivem význam způsoby

Více

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky

Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky Status quo národního plánu energetické efektivity a politiky obnovitelných zdrojů České republiky 21. února 2012 Senát Parlamentu ČR, Praha Ing. Vladimír Vlk, poradce Ministerstvo životního prostředí ČR

Více

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie

EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie EIA a SEA IPPC NATURA 2000 Biologické hodnocení Biomonitoring a záchranné transfery Rozptylové studie IPPC IPPC Integrated Pollution Prevention and Control Integrovaná prevence a omezování znečištění je

Více

Bi6920 Vybrané nástroje ochrany životního prostředí - EIA a LCA

Bi6920 Vybrané nástroje ochrany životního prostředí - EIA a LCA Bi6920 Vybrané nástroje ochrany životního prostředí - EIA a LCA Doc. RNDr. Petr Anděl, CSc. RNDr. Mgr. Michal Bittner, Ph.D. Inovace a rozšíření výuky zaměřené na problematiku životního prostředí na PřF

Více

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis

Č. OTÁZKA. 1. Obecný popis Část I Dotazník 1 k provádění zákona č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů (zákon o integrované prevenci), v platném

Více

PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ II. Zimní semestr

PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ II. Zimní semestr PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ II. Zimní semestr 2015 2016 Katedra práva životního prostředí Výuka od 5. 10. 2015 do 18. 12. 2015 11 týdnů Odborný garant předmětu: Prof. JUDr. Milan DAMOHORSKÝ, DrSc. Přednášky

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 90145/ENV/15 V Praze dne 18. ledna 2016 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 26. 1. 2015 Č. j.: 5429/ENV/15 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská

ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ. Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská ČESKÁ INSPEKCE ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 2009 Zpracovali: Mgr. Tomáš Vítek Ing. Ilona Podhorská ZÁKLADNÍ INFORMACE ČIŽP je odborný orgán státní správy, který je pověřen dozorem nad respektováním zákonných norem

Více

Environmentální management a

Environmentální management a Environmentální management a certifikace EMAS Mgr. Miroslav Krčma Místní í Agenda 21 v obcích, 2. listopadu 2011 Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního

Více

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění)

Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Směrnice o průmyslových emisích (integrované prevenci a omezování znečištění) Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí Konference Ochrana ovzduší ve

Více

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti

Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Aktuální legislativa v oblasti integrované prevence 2014 Změny ve vzoru žádosti Ondřej Skoba Odbor životního prostředí a zemědělství Oddělení hodnocení ekologických rizik Praha, 11.09.2014 Struktura prezentace

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. k návrhu koncepce. Ing. Pavel Novák s.r.o. Osadní 799/ Praha 7

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. k návrhu koncepce. Ing. Pavel Novák s.r.o. Osadní 799/ Praha 7 Č. j.: 68433/ENV/15 V Praze dne 6. listopadu 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Environmentální politika v EU a ČR

Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika v EU a ČR Environmentální politika a udržitelný rozvoj 4.Přednáška 30.10.2014 KPŽP PF UK v Praze Doc.JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D. Milníky vývoje environmentální politiky ES/EU

Více

Centrum BAT při Institutu environmentálních technologií

Centrum BAT při Institutu environmentálních technologií Centrum BAT při Institutu environmentálních technologií Dr. Ing. Stanislav Bartusek VŠB Technická univerzita Ostrava RNDr. Jan Prášek CENIA Praha Úvod Problematika BAT v daném sektoru by měla být s přispěním

Více

BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA.

BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Průřezová témata vstupují do vzdělávání jako aktuální zajímavé odkazy k pochopení správnému vnímání různých procesů v současné společnosti. Mají především ovlivňovat postoje,

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. k návrhu koncepce. ECO Management, s.r.o. K Západi 2033/5 621 00 Brno Řečkovice

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. k návrhu koncepce. ECO Management, s.r.o. K Západi 2033/5 621 00 Brno Řečkovice Č. j.: 65203/ENV/15 V Praze dne 7. října 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 52754/ENV/15 V Praze dne 31. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 4. 7. 2014 Č. j.: 46045/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS

Více

Sdružení poradců Systémy managementu - Ochrana životního prostředí. Zákon o životním prostředí

Sdružení poradců Systémy managementu - Ochrana životního prostředí. Zákon o životním prostředí Sdružení poradců Systémy managementu - Ochrana životního prostředí Právní požadavky v ochraně životního prostředí (velmi) stručná informace Ing. Jiří Seger Seminář ENVI GROUP s.r.o. Praha, 4.3.2016 Sdružení

Více

Zásady trvale udržitelného rozvoje

Zásady trvale udržitelného rozvoje Zásady trvale udržitelného rozvoje Co je to trvale udržitelný rozvoj (TUR) trend, který zajistí hospodářský a společenský vývoj, který bude v souladu s kapacitami ekosystémů zachování tzv. enviromentálních

Více

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB

LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební

Více

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník 5. Průřezové téma - ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA 6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník Ekosystémy les (les v našem okolí; produkční a mimoprodukční významy lesa) pole (změny okolní krajiny vlivem význam způsoby

Více

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží

NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží NLP II KA 10: Snížit dopady starých i současných ekologických zátěží 10.1. Formulovat strategii státu k odstranění starých i současných ekologických zátěží v lesích (včetně finančního zajištění) 10.2.

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 47637/ENV/15 V Praze dne 13. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly Environmentální legislativa Legislativa ČR Právní řád princip hierarchie právní síly 1. Ústavní zákony 2. Zákony 3. Podzákonné předpisy: nařízení vlády vyhlášky ministerstev Environmentální legislativa

Více

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, CENIA, SEKM, VODA Aarhuská úmluva (celým názvem Mezinárodní úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně

Více

Referent životního prostředí

Referent životního prostředí Referent životního prostředí pro ochranu přírody a krajiny Referent životního prostředí pro ochranu přírody a krajiny vede agendu vyplývající z kompetencí uložených zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody

Více

Česká politika. Alena Marková

Česká politika. Alena Marková Česká politika Alena Marková Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR schválený vládou v lednu 2010 základní dokument v oblasti udržitelného rozvoje dlouhodobý rámec pro politické rozhodování v kontextu

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 39146/ENV/15 V Praze dne 11. června 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Ekolog specialista pro chemické látky

Ekolog specialista pro chemické látky Ekolog specialista pro chemické látky Ekolog specialista pro chemické látky spolupracuje při tvorbě integrovaných programů a opratření na ochranu životního prostředí v organizaci, spolupracuje na koncepcích

Více

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Příklady realizace NLP II v roce 2013 1) Příprava programu rozvoje venkova na období 2014-2020

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 88555/ENV/15 V Praze dne 15. prosince 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 20. 2. 2014 Č. j.:11330/env/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA Aarhuská úmluva (celým názvem Mezinárodní úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v

Více

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal

Sociální inovace. Mgr. Ivo Škrabal Sociální inovace Mgr. Ivo Škrabal Obsah Sociální ekonomika Sociální podnikání Inovace Sociální inovace Příklady Sociální ekonomika teorie o má za úkol hledat a vytvářet příležitosti pro osoby ohrožené

Více

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007

AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.9/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007

MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.8/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER EMS PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

Nebezpečné látky a směsi

Nebezpečné látky a směsi Nebezpečné látky a směsi 1. Podmínky procesu hoření, teorie oxidace Klasifikace chemických látek a směsí (dle zákona o chemických látkách i nařízení CLP) 2. Hořlavé látky a jejich dělení Označování chemických

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství

Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Předcházení vzniku odpadů priorita ČR a EU pro odpadové hospodářství Odbor odpadů, MŽP Jaromír MANHART 1. Národní konference Předcházení vzniku odpadů CEMC/ČZÚ, Praha, 2. 10. 2014 STRATEGIE A PROGRAMY

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 52044/ENV/15 V Praze dne 14. srpna 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

SPŠ a VOŠ Kladno,Jana Palacha 1840, Kladno. Environmentální vzdělávání,výchova a osvěta

SPŠ a VOŠ Kladno,Jana Palacha 1840, Kladno. Environmentální vzdělávání,výchova a osvěta SPŠ a VOŠ Kladno,Jana Palacha 1840, Kladno Environmentální vzdělávání,výchova a osvěta Ing.Bohumil Žvachta ředitel školy Ing.Iva Bednaříková koordinátor EVVO 1 SPŠ a VOŠ Kladno, Jana Palacha 1840, Kladno

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy

Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Zajištění požadavků životního prostředí z hlediska provozuschopnosti dráhy Ing. Rudolf Zelinka Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Odbor provozuschopnosti oddělení životního prostředí e-mail:

Více

Ochrana půdy - prameny právní úpravy -

Ochrana půdy - prameny právní úpravy - Ochrana půdy a lesa Ochrana půdy - prameny právní úpravy - Z. č. 183/2006 Sb., stavební zákon Z. č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách Z. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí Z. č.

Více

Zneškodňování a likvidace odpadů

Zneškodňování a likvidace odpadů Zneškodňování a likvidace odpadů odpady - plynné, kapalné, pevné a biologické odpady -ke spalování, recyklaci, skládkování průmyslové odpady, zemědělské a komunální odpady Účel analýzy : Posouzení způsobu

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Samostatný referent životního prostředí

Samostatný referent životního prostředí Samostatný referent životního prostředí pro odpadové hospodářství Samostatný referent životního prostředí pro odpadové hospodářství vede agendu vyplývající z kompetencí uložených zákonem o odpadech, přezkoumává

Více

Ing. Michaela Liptáková

Ing. Michaela Liptáková IPPC Představení základních informací Ing. Michaela Liptáková Ministerstvo životního prostředí Odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Co znamená IPPC? Slyšeli jste někdy zkratku

Více

Životní prostředí - úvod do problematiky

Životní prostředí - úvod do problematiky Životní prostředí - úvod do problematiky Jan Kopp Katedra geografie ZČU v Plzni Obsah Terminologie Vztah člověka a životního prostředí Hodnocení životního prostředí Integrované pojetí EV Nástroje ochrany

Více

PRINCIPY POLITIKY EU V OBLASTI ŽP

PRINCIPY POLITIKY EU V OBLASTI ŽP Nástroje státu pro regulaci energetiky ve vztahu k ŽP PRINCIPY POLITIKY EU V OBLASTI ŽP Princip sdílené odpovědnosti: (stav ŽP se týká všech odpovědnost ne nejen na státní správě, ale i na samosprávě,

Více