Co nabízí projekt EDUTECH pro učitele??? 1. Badatelsky ve výuce kurzy DVPP pro učitele ZŠ a SŠ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Co nabízí projekt EDUTECH pro učitele??? 1. Badatelsky ve výuce kurzy DVPP pro učitele ZŠ a SŠ"

Transkript

1 Co nabízí projekt EDUTECH pro učitele??? V rámci ESF projektu EDUTECH je pozornost zaměřena na aktivní seznámení s principy badatelsky orientované výuky, dle kterých probíhá výuka v rámci aktivit projektu zaměřených na žáky a studenty. V projektu budou proto proškoleni garanti oborů a lektoři v metodách a postupech dle badatelsky orientované výuky bude se tak dít v pravidelně se opakujících didaktických kurzech pro garanty. Jako odborná podpora pro garanty a další zájemce o principy badatelsky orientované výuky vznikne koncepční studijní materiál ke kurzu pro badatelsky orientovanou výuku. V rámci projektu dále vzniknou moderní výukové materiály ke kurzům nabízeným jak žákům, tak i studentům zajímajícím se o badatelsky orientované kurzy. Moderní výukové materiály budou dostatečně zohledňovat jak specifická obsahová kritéria kladená na oborovou složku daného materiálu, tak budou rovněž naplňovat požadavky kladené na výukové materiály zohledňující a podporující badatelsky orientovanou výuku. 1. Badatelsky ve výuce kurzy DVPP pro učitele ZŠ a SŠ Chcete učit moderně a s využitím aktivizačních metod? Chcete ve své výuce vytvořit malou laboratoř a žáky motivovat napínavými badatelskými příběhy? Pak neváhejte a přihlaste se do našich krátkodobých kurzů DVPP. Evropský projekt EDUTECH nabízí učitelům základních a středních škol bezplatnou účast na akreditovaných krátkodobých kurzech dalšího vzdělávání (kurzy DVPP s akreditací MŠMT). Kurzy probíhají v jeden den šest vyučovacích hodin a probíhají buď na Vaší škole či na Technické univerzitě v Liberci. V rámci bezplatných kurzů DVPP se učitelé důkladněji seznámí se základy badatelsky orientované výuky, s metodikou badatelské výuky a s jejím využitím v rámci vyučování na 1., 2. a 3. stupni. Po úspěšném absolvování kurzu získají učitelé certifikát Technické univerzity o účasti v dalším vzdělávání pedagogických pracovníků dle 10 vyhlášky č. 317/2005 Sb., o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a kariérním systému pedagogických pracovníků, ve znění pozdějších předpisů, jako studium k prohlubování odborné kvalifikace. Všechny kurzy jsou akreditovány v rámci programů DVPP akreditace MŠMT č.j. MSMT / Učitelé zdarma získají sadu vyučovacích materiálů a pracovních listů, které mohou využít i v rámci své výuky na základní či střední škole. Kurzy vedou zkušení a na vyučovací praxi orientovaní odborní lektoři z Technické univerzity v Liberci. Na kurzy se můžete přihlásit přímo na lektora, který Vás následně bude informovat o datu a místu konání. Školy mohou rovněž kurzy objednat pro celé své učitelské sbory. Naši lektoři se budou snažit přijet i za Vámi a realizovat v případě Vašeho zájmu kurz přímo u Vás ve škole. Další informace podají lektoři jednotlivých kurzů nebo koordinátorka klíčové aktivity projektu EDUTECH PhDr. Dana Kasperová, Ph.D. na u dana.kasperova@tul.cz.

2 Seznam kurzů a kontakt na lektora: 1. Elektřina badatelsky lektor Mgr. Stanislav Panoš, Ph.D., stanislav.panos@tul.cz 2. Termodynamika, aneb když se z tepla dělá věda lektor Mgr. Stanislav Panoš, Ph.D., stanislav.panos@tul.cz 3. Mechanika činnostně lektorka Mgr. Dagmar Panošová, Ph.D., dagmar.panosova@tul.cz 4. Netradiční problémové úlohy ve výuce fyziky na 2. st. ZŠ a SŠ lektorka Mgr. Dagmar Panošová, Ph.D., dagmar.panosova@tul.cz 5. Badatelsky orientovaný přístup ve výuce finanční gramotnosti lektorka: Mgr. Helena Picková, helena.pickova@tul.cz 6. Badatelsky orientovaná výuka matematiky na 1. stupni ZŠ lektorka: Mgr. Helena Picková, helena.pickova@tul.cz 7. Bádání na pomezí fyziky a chemie? lektor: Mgr. Jaroslav Vyskočil, jarda.vyskocil@seznam.cz 8. Jak bádat nad sluneční soustavou? lektor: Mgr. Jaroslav Vyskočil, jarda.vyskocil@seznam.cz 9. Zkoumáme rozmanitosti přírody v terénu lektorka: Mgr. Ivana Honsnejmanová, ivana.honsnejmanova@tul.cz 10. Badatelská výuka ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět lektorka: Mgr. Ivana Honsnejmanová, ivana.honsnejmanova@tul.cz 11. Přírodověda a matematika badatelsky pro 1. st. ZŠ lektorka: Mgr. Bedřiška Rychtaříková, rychtarikova@zsstraz.org

3 Jednotlivé kurzy a jejich krátká anotace 1. Elektřina badatelsky lektor Mgr. Stanislav Panoš, Ph.D., stanislav.panos@tul.cz Anotace: Kurz představí možnosti výuky témat z elektřiny na 2. stupni ZŠ a na střední škole metodami badatelsky orientované výuky (BOV). Cílem je ukázat možnosti samostatného objevování žáků ve výuce fyziky, ale i dalších přírodovědných předmětů. Učitelé získají konkrétní náměty na žákovské experimenty v rámci laboratorních prací badatelsky orientovaných částí hodin včetně metodických listů. Kurz je praktický, účastníci si sami vyzkouší heuristické a činnostní aktivity. Hlavní obsahová část kurzu bude zaměřena na praktické ukázky a vyzkoušení si v praxi několika modelových úloh z oblasti elektřiny vyučovaných badatelsky orientovanou výukou. Netradiční zdroje elektrického napětí články z ovoce a zeleniny Galvanické články sestrojené z nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny a dvojice kovových elektrod představují ideální téma pro badatelsky orientovanou výuku. Cílem žáků je z nabízeného většího množství materiálů na elektrody a nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny sestavit galvanický článek poskytující nejvyšší elektrické napětí. Učitelé si úlohu prakticky vyzkoušejí s pomocí ukázkového pracovního listu. Navíc bude zmíněna problematika tzv. tvrdých a měkkých zdrojů elektrického napětí. Nabíjení kondenzátoru Nabíjení a vybíjení kondenzátoru představuje situaci, kdy se nabíjecí proud výrazně mění s úrovní nabití kondenzátoru (s velikostí napětí na kondenzátoru). Tento fakt lze ideálně ověřit v rámci badatelsky orientované výuky, kdy studenti vytvoří hypotézu, kterou následně ověřují. V případě této úlohy lze provést ověření nejen čistě experimentálně, ale lze využít jednoduché simulace a numerického modelování s jednoduchými prostředky (kapesním kalkulátorem nebo SW tabulkovým procesorem typu MS Excel). Na úloze lze demonstrovat, že experiment nemusí mít čistě fyzickou podobu, ale může být ve formě numerické simulace. Charakteristika diody Diodový jev je součástí učiva o polovodičích na ZŠ. V poslední době se s diodami setkáváme mnohem častěji v podobě světelných zdrojů tvořených světloemitujícími typy diod (LED). Problémová úloha využívající principy badatelsky orientované výuky může vycházet z úkolu zjistit druh (případně barvu LED) diody zapojené ke zdířkám uvnitř neprůhledné skříňky (tzv. Black box). Skříňku nelze otevřít, lze pouze měřit chování skříňky při zapojení do elektrického obvodu. Učitelé si úlohu sami vyzkoušejí a v roli žáků zkusí najít řešení. Žárovkový řetěz Žárovkový řetěz známý například z osvětlení vánočního stromku představuje elektrický obvod tvořený sériově řazenými spotřebiči (žárovkami) se stejným jmenovitým napětím a stejným příkonem. Zajímavá situace nastává, pokud jednu žárovku v řetězu nahradíme žárovkou o stejném jmenovitém napětí, ale jiném příkonu. Téma lze využít ve výuce dle principů badatelsky orientované výuky.

4 2. Termodynamika, aneb když se z tepla dělá věda lektor Mgr. Stanislav Panoš, Ph.D., stanislav.panos@tul.cz Anotace: Kurz představí možnosti výuky témat z termodynamiky na 2. stupni ZŠ a na střední škole metodami badatelsky orientované výuky (BOV). Cílem je ukázat možnosti samostatného objevování žáků ve výuce fyziky, ale i dalších přírodovědných předmětů. Učitelé získají konkrétní náměty na žákovské experimenty v rámci laboratorních prací badatelsky orientovaných částí hodin včetně metodických listů. Kurz je praktický, účastníci si sami vyzkouší heuristické a praktické aktivity. Hlavní obsahová část kurzu bude zaměřena na praktické ukázky a vyzkoušení si v praxi několika modelových úloh z oblasti termodynamiky vyučovaných badatelsky orientovanou výukou. Měření teploty - teploměry Měření teploty je jedním z frekventovanějších měření v termodynamice. Teploměr je tak jedním ze základních přístrojů používaných při experimentech z termodynamiky. Pro efektivní cestu k cíli je třeba, zejména pokud se s BOV začíná, aby experimentální ověření hypotéz bylo závislé na fyzikálních procesech nikoliv na nedokonalostech měřící techniky nebo metody. Pro efektivní plánování badatelsky orientovaných aktivit je třeba, aby učitel měl povědomí o možných rizicích plynoucích z výběru nevhodných pomůcek. Z tohoto důvodu je třeba znát limity a omezení použití teploměrů při měření. Až při vyšším stupni BOV je výběr použitých pomůcek ponechán na samotných žácích. Úlohy z kalorimetrie Kalorimetrie je hojně používanou metodou pro studium tepelné výměny. Úlohy jako Stanovení měrné tepelné kapacity materiálu nebo Stanovení skupenského tepla jsou velice vhodné pro žákovské experimentování. Téma umožňuje zkoumat vliv řady parametrů a vytvářet různě komplikované úlohy. Je proto velmi vhodné pro BOV nižších i vyšších stupňů. Učitelé si úlohy prakticky vyzkoušejí s pomocí ukázkového pracovního listu. Téma bude obsahovat některá doporučená provedení a upozornění na možná nebezpečí a úskalí. Pot-in-pot refrigerator V zemích tzv. třetího světa se k chlazení potravin používá zařízení zvané pot-in-pot refrigerator (volně přeloženo jako chladnička typu hrnec v hrnci ), které pomocí odpařování vody z porézního materiálu umístěného mezi nádobami ochlazuje uskladněné potraviny. Zařízení je vhodným objektem žákovského bádání. Pomocí BOV mohou žáci buď konstruovat zmíněné zařízení, nebo se naopak snažit pochopit jeho princip.

5 3. Mechanika činnostně lektorka Mgr. Dagmar Panošová, Anotace: Kurz představí možnosti výuky témat z mechaniky na 2. stupni ZŠ a na střední škole metodami badatelsky orientované výuky (BOV). Cílem je ukázat možnosti samostatného objevování žáků ve výuce nejen fyziky, ale i dalších přírodovědných předmětů. Učitelé získají konkrétní náměty pro žákovské experimenty v rámci laboratorních prací nebo badatelsky orientovaných částí hodin včetně metodických listů. Kurz je praktický, účastníci sami si vyzkouší heuristické a činnostní aktivity. Hlavní obsahová část kurzu bude zaměřena na praktické ukázky a praktické vyzkoušení několika modelových úloh z oblasti mechaniky vyučovaných badatelsky orientovanou výukou. Jednoduché stroje experimenty s tzv. jednoduchými stroji (páka, kladka, kladkostroj, ) vhodné pro samostatné žákovské experimentování. Pomocí principů badatelsky orientované výuky žáci vyvodí pravidla pro dosažení rovnováhy na páce. S využitím principů badatelsky orientované výuky se žáci seznámí s různými typy kladek a kladkostrojem. Jejich cílem bude navrhnout vhodný systém pro konkrétní použití. Tato část umožňuje formulování různých hypotéz a jejich následné ověřování. Učitelé si úlohy vyzkoušejí a v roli žáků zkusí najít řešení. Kyvadlo matematické a fyzikální kyvadlo. Pomocí principů badatelsky orientované výuky žáci odvodí závislost periody kmitů matematického kyvadla na relevantních parametrech. Porozumění získané závislosti lze prověřit pomocí řady příkladů a následného srovnání vypočteného výsledku s praktickým experimentem. Prakticky každý z těchto příkladů je vhodný pro výuku s využitím badatelsky orientovaných přístupů žáci navrhnou hypotézu a ověří ji výpočtem, experimentálně nebo oběma způsoby. Učitelé si některé úlohy vyzkoušejí a v roli žáků zkusí najít řešení. Fyzikální kyvadlo je další možná modifikace badatelského zkoumání vlastností kyvadel, která je vhodná spíše pro SŠ. Praktickou úlohou může být Stanovení velikosti tíhového zrychlení převratným kyvadlem. Učitelé si úlohu prakticky vyzkoušejí.

6 4. Netradiční problémové úlohy ve výuce fyziky na 2. st. ZŠ a SŠ lektorka Mgr. Dagmar Panošová, Ph.D.,dagmar.panosova@tul.cz Anotace: Kurz představí možnosti zařazení problémových úloh do výuky fyziky na 2. stupni ZŠ a na střední škole. Tyto úlohy jsou ideální pro badatelsky orientovanou výuku (BOV). Cílem kurzu je ukázat možnosti samostatného objevování žáků ve výuce nejen fyziky, ale i dalších přírodovědných předmětů. Učitelé získají konkrétní náměty pro žákovské experimenty v rámci laboratorních prací a badatelsky orientovaných částí hodin včetně metodických listů. Kurz je praktický, účastníci sami si vyzkouší heuristické a činnostní aktivity a seznámí se s principy badatelsky orientované výuky a jejich využitím ve výuce fyziky na 2. st. ZŠ a SŠ. Hlavní obsahová část kurzu bude zaměřena na praktické ukázky a vyzkoušení několika problémových úloh z různých oblastí fyziky vhodných pro badatelsky orientovanou výuku. Kapalný světlovod kapalina vytékající otvorem v nádobě může sloužit jako světlovod využívající totální odraz světla. V rámci motivační fáze badatelsky orientované výuky učitel jev předvede a žáci mají za cíl experiment zopakovat a vysvětlit. Cílem jejich bádání je určení podmínek, kdy jev nastává. Učitelé si úlohu prakticky vyzkoušejí a v roli žáků zkusí najít řešení. Světlo na dně bazénu v létě lze za slunečného dne pozorovat na dně bazénu pohybující se světelné obrazce. Jak souvisí s vlněním hladiny? Žáci navrhnou hypotézu a teoretickým rozborem ji ověří. Ukázka jevu na experimentu s akváriem. Úlohu je možné řešit velmi jednoduše (po provedení určitých aproximací a zanedbání) i velmi složitě, je proto vhodná pro badatelsky orientovanou výuku nižších i vyšších stupňů. Kouzelná sklenice svíčka stojící na talířku naplněném vodou způsobí po přiklopení sklenicí vzestup vodní hladiny uvnitř sklenice. Pomocí metod a postupů v rámci badatelsky orientované výuky lze formulovat a ověřovat hypotézy o příčině tohoto jevu a zkoumat různé parametry jev ovlivňující. Učitelé si úlohu prakticky vyzkoušejí. Ráz těžkých koulí při středovém rázu dvou těžkých koulí dochází k uvolnění značného množství energie koncentrované do místa dotyku koulí. Může dojít až k propálení papíru umístěného mezi nimi. Žáci formulují hypotézu o výsledku experimentu a ověří ji. Cílem bádání je stanovit, za jakých podmínek k propálení papíru dojde. Učitelé si úlohu prakticky vyzkoušejí a v roli žáků zkusí najít řešení.

7 5. Badatelsky orientovaný přístup ve výuce finanční gramotnosti Lektorka: Mgr. Helena Picková, Anotace: Kurz seznamuje účastníky s možnostmi badatelsky orientované výuky a představuje jednotlivé principy takto vedené výuky v kontextu finanční gramotnosti, tj., prezentuje, jak obvykle vypadají a jak se formulují finanční hypotézy a jaké metody se používají k jejich ověření. Pozornost je věnována především modelovým situacím a příkladům, s kterými se žáci mohou setkat v běžném životě. Kurz se zaměřuje na tři základní problémové okruhy: zkoumání hodnoty peněz, srovnávání cen zboží a úvahy nad výhodností nabízených slev, vytváření osobních a rodinných rozpočtů včetně rozboru půjček a spoření. Hlavní obsahová část Předmětem této části kurzu bude prezentace vybraných příkladů, problémů a situací, které se dotýkají vyučování finanční gramotnosti a odpovídají tématům vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět. Budou však uvažovány pouze ty, u kterých lze uplatňovat principy badatelsky orientované výuky. Konkrétně se kurz zaměří na tři základní níže uvedené okruhy. Hodnota peněz V této části budou představeny situace, které mají za cíl, aby si žáci zkoušeli porovnávat peníze, s kterými mohou běžně přijít do styku (tj. formulace hypotézy), a aby následně zkoumali jejich hodnotu (ověřování hypotézy) a přemýšleli o dalších možných souvislostech. Smyslem je ukázat, že nelze jednoduše srovnávat bankovky v různých měnách, ale je nutné zohledňovat kurz, cenovou hladinu, výši platů, daní apod. v dané zemi. Podle zahrnutí vhodných podmínek, které je třeba uvažovat, lze nastavit obtížnost modelové situace a tak téma přizpůsobit danému ročníku a věku žáků. Pozornost v tomto okruhu bude také zaměřena na sledování hodnoty peněz v průběhu času. Cena zboží a jeho slevy Tato část se týká bádání, které směřuje k porozumění cenovým mechanismům a především fenoménu slev, s kterým se žák v běžném životě setkává. Na konkrétním příkladu slevy v jistém obchodě budou prezentovány principy badatelství: stanovení hypotézy, které zde reprezentuje stanovení (ne)výhodnosti dané nabídky, kterou žák poté dále zkoumá a ověřuje tak platnost této své výchozí představy-hypotézy. Toto zkoumání zahrnuje srovnávání rozdílů absolutních a relativních čísel, počítání procent, úvahy ohledně nákupu dalšího zboží, vzdálenosti obchodu, prostředku dosažení obchodu (pěšky, MHD, automobil) a dalších možných aspektů. Rodinný a osobní rozpočet, spoření a půjčky V probírané oblasti se jedná o zkoumání, která souvisí se sestavováním rozpočtu a plánováním budoucích příjmů a výdajů. V konkrétní modelové situaci žák stanoví potřeby a přání (svá nebo rodiny), které by měly být v určitém časovém úseku hrazeny, tj., formuje se tak výchozí představa - hypotéza. Bádání je poté reprezentováno úvahami žáka ohledně srovnání předpokládaných příjmů a výdajů pro finanční pokrytí předpokládaných potřeb, tj. jedná se o sestavení rozpočtu. Bádání bude rozšířeno úvahami o možnostech spoření a především o problematice půjček a zkoumáním jejich (ne)výhodnosti.

8 6. Badatelsky orientovaná výuka matematiky na 1. stupni ZŠ Lektorka: Mgr. Helena Picková, Anotace: Kurz seznamuje účastníky s možnostmi badatelsky orientované výuky a představuje jednotlivé principy takto vedené výuky v matematice na 1. stupni ZŠ. Tyto principy jsou především prezentovány na vybraných úlohách, které vedou žáky k přemýšlení a zkoumání zadaného problému. Úlohy jsou představeny na různých stupních obtížnosti, aby je bylo možné zařadit do výuky na celém prvním stupni. Kurz se zaměřuje na tři oblasti matematiky: aritmetiku, geometrii a statistiku včetně problematiky vizualizace zpracovávaných dat. V hlavní části kurzu budou představeny vybrané matematické problémy v úrovních obtížností vhodných pro různé ročníky prvního stupně základní školy, na kterých lze dobře uplatňovat principy badatelsky orientované výuky. Smyslem je ukázat, že matematika není jen o rychlém a správném počítání, ale především o schopnosti řešit problémy a myslet. Konkrétně se kurz zaměří na tyto uvedené okruhy: Aritmetika magické čtverce Rozvoj základních početních dovedností a matematického myšlení na základě badatelsky orientovaných principů je v této části prezentován na základě magických čtverců, což jsou speciální čtvercové tabulky, ve kterých jsou čísla uspořádána tak, že všechny horizontální, vertikální a diagonální součty jsou stejné. Cílem badatelské výuky je potom zjišťování struktury a vztahů, na kterých jsou magické čtverce založeny. Tento typ zkoumání je představeno na úlohách různé obtížnosti, tak aby mohl být zařazen do výuky každého ročníku prvního stupně ZŠ. Na konkrétních příkladech je také ukázáno, že práce s magickými čtverci nepodporuje pouze tvůrčí a flexibilní myšlení, ale přispívá též ke zvyšování početních dovedností žáka. Geometrie Tento okruh se soustředí na představení problémů, které vedou ke zkoumání plošných a prostorových útvarů a ke zjišťování souvislostí mezi jejich různými mírami. Jako vhodný příklad jsou prezentovány úlohy zaměřené na zkoumání mezi obvodem a obsahem různých mnohoúhelníků. Téma je ilustrováno na příkladu oplocení v pastvině, ve kterém mají žáci zjistit, že útvary se stejným obvodem mohou mít různou plochu a ve kterém konstruují různé útvary pro daný obvod a hledají nejlepší řešení pro daný záměr apod. Práce s daty - grafy Tato oblast je zařazena do programu kurzu, ačkoliv nepatří mezi klasická matematická témata prvního stupně ZŠ, neboť práce s různými daty a údaji hraje stále důležitější roli v současné společnosti, která je obklopena nadbytkem informací. Prezentace je zaměřena na práci s různými typy dat, které získá žák měřením nebo pozorováním okolního světa (např. průběžné měření venkovní teploty v průběhu roku, evidence různých typů stromů v okolí školy, počet a pohlaví sourozenců žáků, výška a hmotnost žáků) a které pak následně podrobuje zkoumání, které zahrnuje porovnání, sumarizaci, hledání vztahů a souvislostí a grafickou prezentaci.

9 7. Bádání na pomezí fyziky a chemie? lektor: Mgr. Jaroslav Vyskočil, jarda.vyskocil@seznam.cz Anotace: Kurz ukáže možnosti nového výkladu a bádání ve fyzice, chemii a v jejich vzájemné mezipředmětové interakci. Kurz seznámí, jak žákům 2. stupně škol a studentům středních škol přitažlivým způsobem představit badatelsky orientované úlohy a experimenty z fyziky a chemie. Hlavní obsahová část Novinky z fyzikálních a chemických oborů, aneb když se fyzik stává chemikem a naopak. Vzájemné prolínání fyziky a chemie v nových vědeckých objevech. Souvislosti Nobelových cen za fyziku a chemii. Problémové otázky řešené postupy s využitím badatelsky orientovaného vyučování. Průběh badatelského řešení bude podporován experimenty, pomocí nichž se dospěje k výslednému řešení. Ohled bude brán na mezipředmětové významy propojení fyziky s chemií. Nejprve se provede krátký rozbor problému a navrhnou se různé hypotézy vedoucí k jejich správnému řešení. Poté se hypotézy experimentálně ověřují. Důraz je kladen na žákovo samostatné bádání, experimentování a pozorování. Žák tímto způsobem sám objevuje zákonitosti, jimiž se přírodní procesy a jevy řídí. Z toho vyvozuje obecné závěry pro řešení i pokládání si dalších problémových otázek. Příklady problémových otázek řešených badatelským postupem: Proč mastná polévka pomalu chladne? Mění se teplota při schnutí sádry? Proč? Lze psát křídou lépe na hrubý, či hladký papír? Proč? Jaká společná vlastnost spojuje dvojice materiálů: železo a beton, zub a amalgám? Experimenty z fyziky a chemie se zaměřením na badatelské a inovativní formy vyučování v mezipředmětovém, fyzikálně-chemickém, podání. Základ těchto aktivit tkví v nastolení experimentálních problémových úloh, jejichž vyřešením žák dochází k odvození obecnějších závěrů. Žák navrhne hypotézy k řešení problémových praktických úloh, provede dané experimenty a tím své hypotézy ověří. Poté následuje vyhodnocení, v nichž žák své původní domněnky potvrdí, či upraví podle experimentálních důkazů. Příklady experimentů prováděných badatelským a problémovým postupem: Filtrace různých směsí, porovnání různé hustoty a rozpustnosti látek, tepelné vodiče a izolanty, aj.

10 8. Jak bádat nad sluneční soustavou? lektor: Mgr. Jaroslav Vyskočil, Anotace: Kurz seznámí učitele fyziky a chemie (případně i dalších přírodovědných oborů) 2. st. ZŠ a učitele SŠ s dalšími možnostmi vzdělávání v astronomii, astrofyzice a astrochemii. Hlavní důraz bude kladen na mezipředmětové vazby, a to nejen v oblasti přírodních věd. Učitelé se seznámí s praktickými otázkami badatelsky orientovaného vyučování, s novinkami a současným stavem poznání sluneční soustavy z pohledu astronomie, astrofyziky a astrochemie. Učitelé se dozví, jak zajímavě zapojit mezipředmětové vztahy do vzdělávání v astronomii, naučí se jednoduché experimenty z fyziky a chemie aplikovat do astronomických věd a badatelsky přemýšlet nad výukou nejen astronomie. Hlavní obsahová část Novinky a současný stav poznání o tělesech sluneční soustavy seznámení s nejaktuálnějšími novinkami v oblastech astronomie, astrofyziky a astrochemie sluneční soustavy. Mezipředmětové vztahy a využití informací v moderním vyučování fyziky a chemie. Využití aktuálního stavu vědeckého poznání sluneční soustavy jako podkladu pro badatelsky orientované vyučování. Využití vývěvy v učivu o astronomii experimenty s vývěvou a jejich aplikace ve výuce k tématu o astronomii. Příklady badatelsky orientovaných otázek pro žáky/studenty, jejich řešení a experimentální důkazy. Problémové otázky ve výuce astro (-nomie, -fyziky, -chemie) příklady a způsoby řešení problémových otázek ve výuce témat z astronomie, astrofyziky a astrochemie s využitím badatelského přístupu. Týmová práce žáků, obhajování svých názorů, práce s fotografiemi z moderních kosmických sond (představení základů vědecké práce v astrovědách a jejich aplikace do vyučování). Astronomická konference jako mezipředmětový projekt žákovská astronomická konference, její realizace ve škole a zkušenosti s ní. Mezipředmětové vazby, týmová spolupráce žáků, badatelský přístup, mezipředmětové propojení fyziky, zeměpisu a informatiky. Experimenty ve sluneční soustavě Využití experimentu ve výuce fyziky, chemie a biologie, důraz na hledání badatelského přístupu v experimentálním pojetí vyučování. Pozorování Slunce projekcí a přes sluneční filtr, porovnání s aktuálními snímky ze SOHO, badatelské úkoly a úlohy. Pohled na atmosféru Země a Venuše, experimentální ověření rozdílných vlastností atmosfér, problémové úlohy s badatelským přístupem.

11 9. Zkoumáme rozmanitosti přírody v terénu lektorka: Mgr. Ivana Honsnejmanová, ivana.honsnejmanova@tul.cz Anotace: Kurz je určený pro učitele 1. st. ZŠ, kteří se zajímají o terénní výuku ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody. Seznámí učitele 1 st. ZŠ s cíli, přednostmi a úskalími terénní výuky, plánováním různých druhů exkurzí a vycházek do přírody, experimenty v přírodě, badatelsky orientovanou výukou, vybranými metodami práce, plánováním a organizací takového typu výuky. Představí možnosti zařazení terénní výuky do ŠVP pro základní vzdělávání na 1. stupni ZŠ. Učitelé 1. st. ZŠ si v druhé části kurzu v přírodě vyzkouší metody terénní badatelsky orientované výuky a seznámí se s metodikou vedení takových hodin. 10. Badatelská výuka ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět lektorka: Mgr. Ivana Honsnejmanová, ivana.honsnejmanova@tul.cz Anotace: Kurz seznámí učitele 1. st. ZŠ s badatelsky orientovanou výukou, vybranými metodami práce, plánováním a organizací takového typu výuky. Představí možnosti zařazení badatelské výuky do ŠVP pro základní vzdělávání na 1. stupni ZŠ. Učitelé 1. st. ZŠ si prakticky vyzkouší metody badatelsky orientované výuky a seznámí se s metodikou vedení takových hodin. Lektorka kurzu představí videoukázky příkladů dobré praxe výuky a pracovních listů. Učitelé obdrží metodický materiál k výše uvedené problematice. Důraz je kladen na rozvoj dovedností a kompetencí učitele, který se bude tomuto tématu věnovat. 11. Přírodověda a matematika badatelsky pro 1. st. ZŠ Lektorka: Mgr. Bedřiška Rychtaříková, rychtarikova@zsstraz.org Anotace: Kurz Přírodověda a matematika badatelsky pro 1. st. ZŠ si klade za cíl, seznámit učitele 1. stupně s metodikou badatelsky orientovaného vyučování (dále BOV), s jednoduchými experimenty, které lze realizovat ve výuce formou BOV a propojit je s učivem matematiky. Učitelé získají náměty na pokusy, které lze využít nejen v hodinách přírodovědy, ale i v hodinách matematiky.

Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech (EDUTECH CZ1.07/2.3.00/ )

Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech (EDUTECH CZ1.07/2.3.00/ ) PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech (EDUTECH CZ1.07/2.3.00/45.0011) Ing. Miloš Hernych Ing. Markéta Dubová, Ph.D. Základní

Více

Charakteristika předmětu:

Charakteristika předmětu: Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Volitelné předměty Člověk a příroda Seminář z fyziky Charakteristika předmětu: Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Seminář z fyziky je vzdělávací

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 118 12 Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78. uděluje akreditaci

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 118 12 Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78. uděluje akreditaci MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 118 12 Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78 Č.j.: 25613/2010-25-616 ROZHODNUTÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy posoudilo žádost instituce: POD STROMEM

Více

vývojvoj a perspektivy

vývojvoj a perspektivy Příprava učitelu itelů fyziky na JU vývojvoj a perspektivy Jiří Tesař, katedra fyziky PF JU Brno 13. 14. 9. 2007 Historie přípravyp pravy učitelu itelů na PF JU 1948 Pedagogická fakulta (pod UK Praha)

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Pořadové číslo: 20 1. Název

Více

Gymnázium, Český Krumlov

Gymnázium, Český Krumlov Gymnázium, Český Krumlov Vyučovací předmět Fyzika Třída: 6.A - Prima (ročník 1.O) Úvod do předmětu FYZIKA Jan Kučera, 2011 1 Organizační záležitosti výuky Pomůcky související s výukou: Pracovní sešit (formát

Více

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78. uděluje akreditaci

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78. uděluje akreditaci MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 118 12 Praha 1, Karmelitská 7, P.O.Box 78 Č.j.: 25613/2010-25-616 ROZHODNUTÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy posoudilo žádost instituce: POD STROMEM

Více

Zkoumáme rozmanitosti přírody v terénu. MgA. Ivana Honsnejmanová

Zkoumáme rozmanitosti přírody v terénu. MgA. Ivana Honsnejmanová Zkoumáme rozmanitosti přírody v terénu MgA. Ivana Honsnejmanová Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech (CZ.1.07/2.3.00/45.0011) TENTO PROJEKT JE

Více

Badatelsky orientovaná výuka. na 1. stupni ZŠ

Badatelsky orientovaná výuka. na 1. stupni ZŠ Badatelsky orientovaná výuka na 1. stupni ZŠ Obsah Cíle semináře: o seznámit s pojmem BOV o představit práci v hodinách prvouky, přírodovědy (a dalších) z vlastní zkušenosti o nabídnout nápady a témata,

Více

MgA. Ivana Honsnejmanová

MgA. Ivana Honsnejmanová Badatelská výuka ve vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět MgA. Ivana Honsnejmanová Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech (CZ.1.07/2.3.00/45.0011)

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy v MŠ Pořadové číslo: 5 1. Název

Více

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV?

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Co je to BOV? BOV = Badatelsky Orientovaná Výuka Inquiry Based Science Education (IBSE) Inguiry = bádání, zkoumání, hledání pravdy cílevědomý proces formulování problémů, kritického

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

Matematika. 11.4. Výzkumný přístup při výuce matematiky

Matematika. 11.4. Výzkumný přístup při výuce matematiky 11.4. Výzkumný přístup při výuce matematiky Matematika 25.4. Využití informačních technologií ve výuce matematiky 16.5. Konstruktivistické pojetí výuky matematiky 30.5. Aplikace ve výuce matematiky a rozvoj

Více

Zpracoval: PaedDr. Václav Heller

Zpracoval: PaedDr. Václav Heller Zpracoval: PaedDr. Václav Heller Přírodovědecká fakulta UJEP v Ústí nad Labem 2005 - 2 - OBSAH Obsah... 3 Úvod... 4 1. Optika I... 6 2. Optika II... 16 3. Optika III... 25 4. Výboje v plynech... 37 5.

Více

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace

ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Žadatel projektu Název projektu Název operačního programu Prioritní osa programu Název oblasti podpory Celkový rozpočet projektu ZŠ a MŠ Brno, Kotlářská 4, příspěvková organizace Škola pro život v 21.

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV. Ing. Lenka Skoupá

Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV. Ing. Lenka Skoupá Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV Ing. Lenka Skoupá Badatelsky orientovaná výuka Výuka založená na základě aktivního a relativně samostatného poznávání skutečnosti žákem, kterou se sám učí objevovat

Více

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ Helena Picková, FP TUL Projekt EduTech: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech, CZ.1.07/2.3.00/45.0011

Více

Využití IBSE ve výuce fyziky

Využití IBSE ve výuce fyziky Olomouc, 2. - 4. září 2011 Využití IBSE ve výuce fyziky Josef Trna Pedagogická fakulta Masarykova univerzita SEVENTH FRAMEWORK PROGRAMME 5.2.2.1 SiS-2010-2.2.1 Grant agreement no.: 266589 1. Úvod Některé

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak funguje svět v MŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak funguje svět v MŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,jak funguje svět v MŠ Vzdělávací program,,jak funguje svět v MŠ Pořadové číslo: 7 1. Název vzdělávacího programu: Jak funguje svět v MŠ 2. Obsah -

Více

VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ. na Přírodovědecké fakultě. Irena Smolová

VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ. na Přírodovědecké fakultě. Irena Smolová VZDĚLÁVÁNÍ UČITELŮ na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci Irena Smolová Olomouc, 12. ledna 2019 Kreditový systém studia Doktorské studium Navazující magisterské studium Ph.D. Mgr. Bakalářské

Více

Informace k realizaci projektu Kvalitní výuka (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost -EU)

Informace k realizaci projektu Kvalitní výuka (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost -EU) Informace k realizaci projektu Kvalitní výuka (Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost -EU) Projekt Kvalitní výuka v ZŠ Senohraby (dále jen projekt) bude realizován v předpokládaném termínu

Více

IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol

IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol Číslo klíčové aktivity Název klíčové aktivity IV/1 Individualizace výuky pro zvýšení efektivity rozvoje matematické gramotnosti

Více

Vzdělávací aktivity ve vzdělávání

Vzdělávací aktivity ve vzdělávání Vzdělávací aktivity ve vzdělávání dospělých Cíle výuky, učební cíl Cíl výuky zachycuje to, co má účastník na konci učební jednotky vědět nebo umět. Učební cíl tedy popisuje ne to, co lektoři chtějí nebo

Více

Seminář z fyziky II

Seminář z fyziky II 4.9.43. Seminář z fyziky II Volitelný předmět Seminář z fyziky je určen pro uchazeče VŠ technického směru navazuje na vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Fyzika, který je součástí vzdělávací oblasti Člověk

Více

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU:

METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: METODICKÝ LIST K TECHNICKÉMU KROUŽKU: Název kroužku: Kroužek robotiky základy elektrotechniky Jméno autora kroužku: M. Klimeš Anotace: Zapojení pasivních a aktivních součástek, jejich základní diagnostika

Více

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia

Studijní program je těsně vázán na vědeckou činnost Katedry experimentální fyziky PřF UP či praxí Forma studia Standard studijního Didaktika fyziky A. Specifika a obsah studijního : Typ doktorský Oblast vzdělávání Fyzika/Učitelství 40 %/60 % Základní tematické okruhy Mechanika, termodynamika a kinetická teorie,

Více

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace P R O J E K T O V Ý Z Á M Ě R EU peníze školám Žadatel projektu: Název projektu: Název operačního programu: Prioritní osa programu: Název oblasti

Více

Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace

Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace Střední škola strojní stavební a dopravní, Liberec II, Truhlářská 360/3, příspěvková organizace OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Modernizace výuky technických škol LK prostřednictvím ŠVP a kurikula

Více

Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol

Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol Nabídka pro učitele a žáky základních a středních škol Nabídka přednášek, seminářů, témat projektů na: http://www.mff.cuni.cz/verejnost/fs Fakultní školy Aktuality Nabídka přednášek, seminářů, témat pro

Více

5.3.1. Informatika pro 2. stupeň

5.3.1. Informatika pro 2. stupeň 5.3.1. Informatika pro 2. stupeň Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie umožňuje všem žákům dosáhnout základní úrovně informační gramotnosti - získat

Více

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Cíle výchovy a vzdělávání: Otázky spojené s konceptem klíčových kompetencí podle RVP. Učitel a cíle výuky. Pavla Zieleniecová, MFF UK 1 Obsah: 1. Tři otázky

Více

NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z

NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z NÁVRH A REALIZACE ÚLOH DO FYZIKÁLNÍHO PRAKTIKA Z MECHANIKY A TERMIKY Ústav fyziky a biofyziky Školitelka: Studentka: Ing. Helena Poláková, PhD. Bc. Lenka Kadlecová AKTUÁLNOST ZPRACOVÁNÍ TÉMATU Původně

Více

Jak efektivně přednášet v době e-learningu

Jak efektivně přednášet v době e-learningu ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Jak efektivně přednášet v době e-learningu David Vaněček Masarykův ústav vyšších studií Katedra inženýrské pedagogiky Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU FYZIKA ( čtyřleté studium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia) 1. Obsahové vymezení předmětu v předmětu fyzika se realizuje obsah vzdělávacího oboru Fyzika ze vzdělávací oblasti

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

VY_52_INOVACE_2NOV40. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 30. 10. 2012 Ročník: 9.

VY_52_INOVACE_2NOV40. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 30. 10. 2012 Ročník: 9. VY_5_IOVACE_OV40 Autor: Mgr. Jakub ovák Datum: 30. 0. 0 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Transformátor Metodický

Více

CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU

CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU CHEMICKO-INŽENÝRSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VE STRUKTUROVANÉM STUDIU Milan Jahoda Zdroj Peter Hamersma, Martin Molzahn, Eric Schaer: Recommendations for Chemical Engineering Education in a Bologna Three Cycle Degree

Více

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h)

A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) A1 Marketingové minimum pro posílení výchovy k podnikavosti (8h) 2.1 Základy marketingové strategie (2,5h) Učitelé se seznámí se základní marketingovou terminologií a s možnými cestami rozvoje firmy. V

Více

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda Ondřej Šimik Kontext přírodovědného vzdělávání na 1. stupni ZŠ Transformace české školy - RVP ZV Člověk a jeho svět

Více

KALIMANTAN Základní škola Lipůvka 7. Obsah:

KALIMANTAN Základní škola Lipůvka 7. Obsah: 7. Obsah: 1. Identifikační údaje... 1 2. Charakteristika školy... 3 2.1. Úplnost a velikost školy... 3 2.2. Vybavení školy... 3 2.3. Charakteristika pedagogického sboru... 4 2.4. Dlouhodobé projekty, mezinárodní

Více

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dana Pražáková

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Dana Pražáková Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Dana Pražáková Kdo a co můţe ţádat: Oprávněný žadatel: základní škola se sídlem mimo hl. město Praha Jedna ZŠ může podat pouze 1 projekt Maximální možná částka

Více

ÚVOD Didaktika fyziky jako vědní obor a jako předmět výuky v přípravě učitelů F Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc.

ÚVOD Didaktika fyziky jako vědní obor a jako předmět výuky v přípravě učitelů F Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY ÚVOD Didaktika fyziky jako vědní obor a jako předmět výuky v přípravě učitelů F Prof. RNDr. Emanuel Svoboda, CSc. DIDAKTIKA FYZIKY JAKO VĚDNÍ OBOR - zákl. oblasti HROMADA poznatků, dovedností,

Více

Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět:: Fyzikální praktika A. Charakteristika vyučovacího předmětu a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu U vyučovacího předmětu fyzikální praktika je časové vymezení dáno učebním

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Číslo výzvy: 21 Žádost o finanční podporu z OP VK - IP oblasti podpory 1.4 - unit costs Číslo prioritní osy: 7.1

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Číslo výzvy: 21 Žádost o finanční podporu z OP VK - IP oblasti podpory 1.4 - unit costs Číslo prioritní osy: 7.1 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR I. Souhrnné informace o projektu Číslo operačního programu: Název operačního programu: Číslo výzvy: 21 CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název výzvy: Žádost o finanční podporu

Více

Přírodověda, matematika 5. ročník (Volný čas)

Přírodověda, matematika 5. ročník (Volný čas) Přírodověda, matematika 5. ročník (Volný čas) Jméno a příjmení autora e-mail Název práce Lenka Jeřábková Ondřej Černý sipvz@gym-ul.cz Volný čas Zaměření zde uveďte číslo a název části modulu, kam řadíte

Více

Funkce chemického pokusu ve výuce chemie

Funkce chemického pokusu ve výuce chemie Funkce chemického pokusu ve výuce Funkce vyplývají ze struktury pokusu a charakteristiky výuky a vzhledem k cílům výuky Informativní Formativní Metodologická Vyberte si každý jednu chemickou reakci (z

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ

STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ STRUČNÝ POPIS E LEARNINGOVÝCH KURZŮ A) KURZY ZAMĚŘENÉ NA METODIKU DISTANČNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ A E LEARNINGU. Metodika on line vzdělávání E learning v distančním vzdělávání B) KURZY ZAMĚŘENÉ NA PRAVIDLA VEDENÍ

Více

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE

II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE II. MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Tato oblast je v našem vzdělávání zastoupena jedním předmětem matematikou, od 1. do 9. ročníku. Podle vývoje dětské psychiky a zejména

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Přírodověda Vzdělávací obsah předmětu Přírodověda je tvořen z tematických okruhů Rozmanitost

Více

Přírodní vědy. Doplňující pedagogické studium - geografie - učitelství pro SŠ a ZŠ

Přírodní vědy. Doplňující pedagogické studium - geografie - učitelství pro SŠ a ZŠ Přírodní vědy Doplňující pedagogické studium - biologie - učitelství pro SŠ a ZŠ Anotace: Program je zaměřen na pedagogickou a oborově didaktickou přípravu pro učitelství přírodovědných předmětů na základních

Více

Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ. Jiří Tesař

Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ. Jiří Tesař Hodnocení a klasifikace při výuce F na SŠ Jiří Tesař Hodnocení a klasifikace Většinou nejneoblíbenější činnost učitele: stresové a konfliktní situace musí se rychle rozhodnout musí zdůvodnit své rozhodnutí

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Fyzika Obsahem předmětu Fyzika je oblast neživé přírody a současných technologií. Žák si osvojí

Více

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Fyzikální chemie Studijní obor: Aplikovaná chemie Zaměření: Forma vzdělávání: Celkový počet vyučovacích hodin za studium: Analytická chemie Chemická technologie Ochrana životního

Více

Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků.

Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků. PROJEKT 2 příloha Název projektu: Inovace přírodovědného vzdělávání s důrazem na rozvoj matematicko-fyzikální gramotnosti žáků. Název oblasti podpory: Zvyšování kvality ve vzdělávání Předpokládaný termín

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro 2. stupeň základních škol Připravili jsme pro Vaše žáky celou paletu naučných programů a besed zaměřených

Více

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO

PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Přírodní vědy Šablona V PŘÍLEŽITOST PRO EVVO Prezentaci za účelem zprostředkování poradenství koordinátorům EVVO a pedagogům vyučujícím přírodovědné obory připravila Dáša Zouharová, Lipka pracoviště Kamenná,

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Dodatek č. Školního vzdělávacího programu Obchodní akademie Lysá nad Labem, obor 63-4-M/02 Obchodní akademie, platného od. 9. 202 - platnost dodatku je od. 9. 206 Informační a komunikační technologie je

Více

MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU

MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU MĚŘ, POČÍTEJ A MĚŘ ZNOVU Václav Piskač Gymnázium tř.kpt.jaroše, Brno Abstrakt: Příspěvek ukazuje možnost, jak ve vyučovací hodině propojit fyzikální experiment a početní úlohu způsobem, který výrazně zvyšuje

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Žadatel projektu: Základní škola Brno,Bakalovo nábřeží 8,příspěvková

Více

Pohyb. Klid a pohyb tělesa vzhledem ke vztažné soustavě. Druhy pohybu - posuvný a otáčivý - přímočarý a křivočarý - rovnoměrný a nerovnoměrný

Pohyb. Klid a pohyb tělesa vzhledem ke vztažné soustavě. Druhy pohybu - posuvný a otáčivý - přímočarý a křivočarý - rovnoměrný a nerovnoměrný A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Fyzika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení vyhledává a třídí informace a na základě jejich pochopení,

Více

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY

OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY OBSAH VZDĚLÁVÁNÍ KURIKULÁRNÍ DOKUMENTY RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co nás čeká? Obsah vzdělávání (vědomosti, dovednosti, hodnoty, vlastnosti) Kurikulum (charakteristika, typy) Kurikulární dokumenty Standardy

Více

PROJEKT PODPORY TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ

PROJEKT PODPORY TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ PROJEKT PODPORY TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ Gymnázium Židlochovice, přísp. org. Administrátoři soutěže: Mgr. Dana Pauková, Mgr. Hana Vybíralová 1 Základní informace cíl: o motivovat žáky a studenty

Více

Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor. Praha, 23. 10. 2013

Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor. Praha, 23. 10. 2013 Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha, 23. 10. 2013 OBSAH 1. Příprava a realizace mezinárodních výzkumů v počátečním vzdělávání a v oblasti celoživotního učení 2. Národní systém inspekčního

Více

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe.

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Brožura dobré praxe. Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Brožura dobré praxe Chemie Projekt Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických

Více

Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech

Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech CZ.1.07/1.1.16/01.0030 Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech Program 9:00 9:05 zahájení a představení týmu, aktivity 9:05 9:15 spolupráce SŠ se ZŠ 9:15 9:25 spolupráce s profesní sférou,

Více

B E N C H L E A R N I N G P R I O R I T A 2, 3, 4

B E N C H L E A R N I N G P R I O R I T A 2, 3, 4 B E N C H L E A R N I N G M E T O D A Z L E P Š E N Í V Ý S L E D K Ů P R I O R I T A 2, 3, 4 CO JE BENCHLEARNING Hlavním cílem benchlearningu a/nebo benchmarkingu je snaha nalézt lepší způsoby realizace

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Fyzika Vyučovací předmět Fyzika je tvořen z obsahu vzdělávacího oboru ze vzdělávací oblasti

Více

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Název: Zkrat Výukové materiály Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se stane, když se

Více

Konkurenceschopnost pro Třeboňsko

Konkurenceschopnost pro Třeboňsko Konkurenceschopnost pro Třeboňsko Personální zabezpečení manažer: Jana Coufalová metodik: Jaroslava Lhotská, Anna Kohoutová ICT technik: Ivana Kubínová, Martin Rosocha Partnerské školy Základní škola a

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Studijní program Učitelství pro základní školy, Učitelství pro střední školy (navazující magisterské studium,

Více

Témata pro maturitní práci oboru 78-42-M/01 Technické lyceum školní rok 2013/2014

Témata pro maturitní práci oboru 78-42-M/01 Technické lyceum školní rok 2013/2014 Střední průmyslová škola strojnická Vsetín 1) Alternativní zdroje energie Obsah z předmětu: Fyzika Vedoucí maturitní práce: RNDr. Jiří Homolka Témata pro maturitní práci oboru 78-42-M/01 Technické lyceum

Více

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule a i-učebnice

Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika v učebně fyziky, interaktivní tabule a i-učebnice Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Práce a energie, tepelné jevy, elektrický proud, zvukové jevy Tercie 1+1 hodina týdně Pomůcky, které poskytuje sbírka fyziky, a audiovizuální technika

Více

Pilotní šetření TIMSS Školní zpráva. Základní škola a Mateřská škola Kostelní 93, Jistebnice. Kód vaší školy: sk18

Pilotní šetření TIMSS Školní zpráva. Základní škola a Mateřská škola Kostelní 93, Jistebnice. Kód vaší školy: sk18 Pilotní šetření TIMSS 2019 Školní zpráva Základní škola a Mateřská škola Kostelní 93, Jistebnice Kód vaší školy: sk18 Praha, říjen 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Projekt TIMSS... 3 3 Šetření TIMSS 2019... 3

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu: ŠVP DUHA 2016 pro základní vzdělávání, čj. 111/16/ZSKR Škola: Základní škola a mateřská škola Křinec - příspěvková organizace, Školní 301, 289

Více

VY_52_INOVACE_2NOV67. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 9.

VY_52_INOVACE_2NOV67. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: Ročník: 9. VY_52_INOVACE_2NOV67 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 3. 4. 2013 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Elektromagnetické a světelné děje Téma: Lom světla

Více

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program

Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program Číslo materiálu Předmět ročník Téma hodiny Ověřený materiál Program 1 VY_32_INOVACE_01_13 fyzika 6. Elektrické vlastnosti těles Výklad učiva PowerPoint 6 4 2 VY_32_INOVACE_01_14 fyzika 6. Atom Výklad učiva

Více

Základní škola a Mateřská škola Třešňová 99 Osoblaha Výsledky žáků ze základní školy

Základní škola a Mateřská škola Třešňová 99 Osoblaha Výsledky žáků ze základní školy Kód školy: 13017 HLAVNÍ ŠETŘENÍ PISA 2015 ŠKOLNÍ ZPRÁVA Základní škola a Mateřská škola Třešňová 99 Osoblaha Výsledky žáků ze základní školy Praha, leden 2016 Obsah 1 Úvod... 3 2 Šetření PISA... 3 3 Gramotnosti

Více

5. 9. FYZIKA Charakteristika předmětu

5. 9. FYZIKA Charakteristika předmětu 5. 9. FYZIKA 5. 9. 1. Charakteristika předmětu Předmět Fyzika vede žáky ke zkoumání přírody a jejích zákonitostí. Učí je pozorovat, experimentovat a měřit, zkoumat příčiny přírodních procesů, souvislosti

Více

VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU. Jana Škrabánková Vít Schindler

VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU. Jana Škrabánková Vít Schindler VYUŽITÍ ICT VE VÝUCE FYZIKY NA GYMNÁZIU Jana Škrabánková Vít Schindler Struktura prezentace 1. Připomínka ke stavu výuky přírodovědných předmětů na území ČR, speciáně fyziky 2. Specifické profesní kompetence

Více

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika)

Přijímací řízení zohledňující specifika nekvalifikovaných učitelů s dlouhodobou praxí (metodika) Rozšíření akreditace studijních oborů o kombinovanou formu studia s podporou různých forem e-learningu a dalších moderních didakticých metod (CZ.1.07/2.2.00/18.0023) Přijímací řízení zohledňující specifika

Více

Příprava na vyučovací hodinu. a její vyhodnocení. Upraveno podle: Jiří Tesař

Příprava na vyučovací hodinu. a její vyhodnocení. Upraveno podle: Jiří Tesař Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení Upraveno podle: Jiří Tesař Příprava na hodinu - z čeho vycházíme? RVP, ŠVP (Učební plán, Učební osnovy) kompetence, očekávané výstupy, průřezová témata,.

Více

KITTV PedF UK TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ pro školní rok 2010/2011

KITTV PedF UK TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ pro školní rok 2010/2011 KITTV PedF UK TÉMATA BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ pro školní rok 2010/2011 PRO STUDENTY OBORU Informační a komunikační technologie se zaměřením na vzdělávání Algoritmizace a programování v Imagine Tvorba a ověření

Více

Rozměry lidského těla jako důležité indikátory zdraví Učitelský průvodce

Rozměry lidského těla jako důležité indikátory zdraví Učitelský průvodce PROFILES IBSE Teaching/Learning Materials Metodická příručka Vytvořeno pracovním týmem PROFILES, Masarykova univerzita, Česká Republika Předměty: Přírodověda, Fyzika, Přírodopis Ročník: 5 až 9 Rozměry

Více

Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017

Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017 Základní škola Louny, Školní 2426, příspěvková organizace Plán dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků v roce 2016/2017 Ředitel Základní školy Louny, Školní 2426, příspěvková organizace vydává v souladu

Více

Mgr. Lenka Nováková Mgr. Jaroslav Milfait Mgr. Stanislav Srba 9. Odborný garant: Mgr. Jan Žídek 10. Materiální a technické zabezpečení:

Mgr. Lenka Nováková Mgr. Jaroslav Milfait Mgr. Stanislav Srba 9. Odborný garant: Mgr. Jan Žídek 10. Materiální a technické zabezpečení: Pořadové číslo: 2 1. Název vzdělávacího programu: Metodický workshop Zeměpis 2. Obsah - podrobný přehled témat výuky a jejich anotace včetně dílčí hodinové dotace: Obsah vychází z činnosti metodického

Více

12 Tepelná čerpadla zažívají renesanci Metodický list

12 Tepelná čerpadla zažívají renesanci Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 12 Tepelná čerpadla zažívají

Více

Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy

Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy Didaktika přírodovědy a rámcové vzdělávací programy Josef Trna Pedagogická fakulta MU v Brně Abstrakt: Jádrem příspěvku je problematika konstituování didaktiky přírodovědy jako mezioborové didaktiky, včetně

Více

Nabídka vybraných pořadů

Nabídka vybraných pořadů Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. Vsetínská 78 757 01 Valašské Meziříčí Nabídka vybraných pořadů Pro střední školy a učiliště Seznamte se s naší nabídkou poutavých naučných programů zaměřených nejen na

Více

Příklad dobré praxe XXI

Příklad dobré praxe XXI Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe XXI pro průřezové téma Člověk a svět práce Ing. Iva Černá 2010

Více

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce

chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce chemie Chemické směsi Akademie věd ČR hledá mladé vědce Úvodní list Předmět: Chemie Cílová skupina: 1. ročník SŠ Délka trvání: 90 min. (laboratorní cvičení) Název hodiny: Směsi Výukový celek: Soustavy

Více

Představení projektu sciencezoom2. Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Představení projektu sciencezoom2. Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Představení projektu sciencezoom2 Tomáš Lysenko-Chvíla / Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích 2014 11.11.2014 O projektu Název: sciencezoom 2 popularizace VaV na JU Příjemce: Jihočeská univerzita

Více

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem)

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Téma: Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ,

Více

The adventures of Hocus and Lotus

The adventures of Hocus and Lotus The adventures of Hocus and Lotus 2015 Obsah 1. Popis vzdělávací činnosti... 3 2. Jazyky používané v průběhu školení... 3 3. Vzdělávací sektor, pro který je kurz určen... 3 4. Cílová skupina... 3 5. Instituce

Více

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika

4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika 4.6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika 4.6.1. Charakteristika vyučovacího předmětu Fyzika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Fyzika spadá spolu s chemií, přírodopisem a

Více

EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM -

EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM - EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM... 1 CÍLE PROJEKTU... 2 KLÍČOVÉ AKTIVITY... 2 PROJEKTOVÝ TÝM... 6 HODNOCENÍ PROJEKTU... 6 VÝSTUPY PROJEKTU... 7 EU PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM - Zlepšení podmínek pro vzdělávání na

Více

Vzdělávací obor fyzika

Vzdělávací obor fyzika Kompetence sociální a personální Člověk a měření síly 5. technika 1. LÁTKY A TĚLESA Žák umí měřit některé fyz. veličiny, Měření veličin Neživá měření hmotnosti,objemu, 4. zná některé jevy o pohybu částic,

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou Týdenní ročníkový plán

Více