1 - Hradec Králové / řeka Labe

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "1 - Hradec Králové / řeka Labe"

Transkript

1 1 - Hradec Králové / řeka Labe Řeka jeden ze základních článků krajiny, měla v mnoha ohledech veliký význam v lidských dějinách. Byla zdrojem obživy lov ryb a vodního ptactva významně doplňoval jídelníček již od pravěkých dob. Řeka byla samozřejmě jedním ze základních zdrojů vody ovšem s určitým rizikem nákazy choroboplodnými zárodky (z toho důvodu i mnohé v blízkosti řeky ležící osady čerpaly pitnou vodu raději ze studní). Řeka byla také od určité mohutnosti toku dopravní tepnou. A byla také oporou při postupném osídlování nových území, které se často dělo proti proudu velkých a středních řek postupně stoupalo do vyšších poloh. Řeka umožňovala činit technická opatření k závlaze polí a umožňovala později využívat vodní síly k pohonu technických zařízení, jakými byly mlýny. Řeka byla také hranicí regionů a ovládaných území (projevuje se to někdy i u pravěkých kultur, které se drží třeba jen na jednom břehu řeky). Řeka byla také mnohdy součástí posvátného prostoru, byla silou, která ohrožovala, která dávala život i sloužila a jako takovou ji lidé uctívali nebo aspoň měli v úctě. Naklonit si vodní božstva nebo nebeské síly se lidé snažili i obětinami házenými do vod řeky (podobně byla s ještě větší oblibou užívána různá jezírka a prameny). Jednou z významných řek v pravěku na našem území bylo samozřejmě i Labe, důležitá tepna dopravy a osídlení. Na místě tohoto zastavení bylo před rokem 1923 z Labe vyloveno římské bronzové vědro se srdcovitými atašemi (ozdobnými prvky). V Labi byly nalezeny také kamenné nástroje středního paleolitu či mezolitu. Ne všechny musí souviset se samotným vodním tokem, neboť dnešní řeka má regulované koryto, které prochází jinými místy než v minulosti. Jistý vztah k řece mají nálezy monoxylů (člunů dlabaných z jednoho kmene) v okolí Jaroměře.

2 2 Plotiště nad Labem / kostel Plotiště nad Labem je spolu s přilehlými katastry Předměřic a Lochenic archeologicky velmi bohatým územím. Doklady osídlení jsou již od neolitu. Tři osady kultury s vypíchanou keramikou, ležící dost blízko sebe a tedy zřejmě nesoučasné, byly zjištěny při výzkumech probíhajících v letech Na JV svahu na terase nad záplavovým územím Labe byla zachycena složitá situace palisádových žlábků a příkopů, které vymezují menší kruhovou a velkou oválnou plochu. Dále se našly typické půdorysy dobových domů. Z četných jam si zaslouží zmínky objekt obsahující pec se souborem hliněných korálů. V jiné jámě bylo 1400 kusů kamenné štípané industrie a v dalších zase lidské kosti. Jáma čtvercového půdorysu obsahovala nápadné množství zvířecích kostí, keramiku, řadu kamenných nástrojů, říčních lastur a červeného barviva. Jde možná o doklad kultovních obřadů. V pravidlené jámě osmičkovitého půdorysu byly nalezeny zbytky páleného vápna, které zřejmě sloužilo k nátěru vnitřních stěn chat. Zcela neobvyklá je drobná keramická plastika muže, nalezená v roce 1964 v prostoru domu patrně pozdní lengyelské kultury. Lokalita má velký význam i pro poznání pohřbívání v mladém a pozdním neolitu. Bylo zde prozkoumáno nejméně 16 hrobů; některé byly umístěny v sídlištních jamách. V jednom bohatě vybaveném pohřbu dětí byly některé ozdoby vyrobeny z ulit pocházejících z oblasti Černého či Kaspického moře, které jsou dokladem dálkového importu v neolitu. Kostra muže s kamennou sekerou, pohřbená do stavební jámy u jednoho domu, mohla být záměrnou, stejně jako náhodnou obětí při stavbě. Osídlení na lokalitě bylo i ve starší době bronzové. Sídliště kultury únětické bylo obklopené téměř 2 m hlubokým příkopem, místy více než 10 m širokým. Podél příkopu si tehdejší lidé postavili obdélníkové chaty o půdorysu přibližně 8 x 5 metrů. Jeden dům byl však dlouhý 10 m. Únětická kultura je u nás první, která využívá bronz a doklady této technologie přináší i sídliště v Plotištích. Byly zde nalezeny 2 zlomky pískovcových odlévacích forem. Jedena byla dokonce oboustranná a kombinovaná - na jedné straně se nacházel negativ dvou jehlic a dýky, na druhé negativ ploché sekerky. Druhá forma sloužila k výrobě dýky. Chronologicky na únětickou osadu navazuje mladší kostrové pohřebiště tzv. věteřovské skupiny. Mrtví byli uloženi ve skrčené poloze. Hroby byly vybaveny milodary: bronzovými jehlicemi a spirálovitými kroužky, dýkami, pazourkovými šipkami, náhrdelníky z jantaru, ale i zlatými šperky a keramickými nádobami; k nim patří i velká zásobnice, ve které byl zřejmě původně uložen dětský pohřeb.

3 3 Plotiště nad Labem / u cihelny (hranice katastru s Předměřicemi) Při archeologickém výzkumu v roce 1989 byl objeven zajímavý objekt, který náleží snad kultuře nálevkovitých pohárů staršího eneolitu a lze jej zařadit mezi dlouhé kultovní objekty. Lokalita se nachází na rozmezí katastrů Plotišť nad Labem a Předměřic nad Labem v pravobřeží řeky Labe na mírném sprašovém svahu. Jednalo se o stavbu vymezenou 121 cm hlubokým základovým žlabem širokým 45 cm. Šířka objektu byla 6-10 m a postupně byla odkryta délka 26 m, která však nebyla konečná. Rozhodně ale nebyl objekt delší než 60 m, protože pak by na něj narazil již výzkum v 60. letech minulého století na sousední ploše. Západní strana se vyznačovala oblým zakončením a přimykal se k ní zahloubený objekt. Dno tohoto zahloubeného objektu bylo tvořeno soustavou propojených oválných prohlubní, ve kterých výzkum objevil žárový pohřeb s velkou amforou a další drobné kůstky. Na počátku 20. století bylo objeveno již na předměřickém katastru 35 chudě vybavených germánských žárových hrobů z doby římské. V roce 1921 byl nalezen na hranici katastru významný žárový hrob uložený v tuhované nádobě. Bohatou výbavu tvořilo bronzové udidlo, 72 cm dlouhý bronzový meč s nákončím pochvy a bronzové kování náčelnické (?) hole. Tyto předměty připomínají nomádskou výbavu. Výzkum v letech odkryl téměř celé pohřebiště z doby římské. Na mírném svahu pravého břehu Labe bylo nalezeno 1318 žárových hrobů popelnicových, 31 žárových hrobů uložených v jamce, dva vyloupené kostrové hroby (jeden z nich byl uzavřen ve dřevěné komoře, kde byla uložena těla staršího muže s chlapcem a pěti psy; komora byla obehnána palisádou čtvercového půdorysu) a jeden birituální hrob (pohřeb dospělého muže muž a několik dalších jedinců doložených pouze spálenými kůstkami). Pohřebiště bylo ohrazeno palisádou a malým příkopem. Další menší palisáda se nacházela ještě uvnitř. Žárové hroby patří století našeho letopočtu a jejich výbava (spony, kování opasků, jantarové perly, stříbrný nákrčník, zlomky bronzových a skleněných nádob, hroty kopí a sekery, římská kování k uchycení meče, nože, nůžky, hřebeny, jehlice, provrtaná mince císaře Galliena z let ) má znaky labsko-germánského kulturního okruhu.

4 4 - Předměřice nad Labem/ křižovatka u zemědělského družstva Na počátku 20. století bylo zkoumáno pohřebiště ze starší doby železné v cihelně cukrovaru v Předměřicích. V roce 1921 navštívil cihelnu z tohoto důvodu muzejní kustod František Žaloudek a nedaleko nálezu žárového hrobu z doby železné si v hloubce 2,5 m povšiml lidských kostí. Tak byl nalezen a vykopán významný eneolitický mužský hrob. Jeho uložení nebylo obvyklé, ale dobře nám zapadá do proměn doby. Vzhledem ke značné hloubce uložení se původně zřejmě jednalo o komorový hrob s výdřevou. Kostra muže ležela ve skrčené poloze na pravém boku orientovaná hlavou k severovýchodu. U jeho hlavy byly nalezeny čtyři oddělené lebky, které patřily mužům a starším dětem, a dvacet centimetrů vysoká amfora. Výbavu doplňoval u nohou umístěný stejně vysoký džbánek zdobený otiskem šňůry. Situace dobře odráží sílící pozici muže v tehdejší společnosti. Čím byla způsobena? Zatímco v předchozím neolitu jsou doloženy jen ruční dřevěné zemědělské nástroje jako je motyka, v eneolitu se objevuje oradlo tažené párem dobytčat. To už nebyla práce pro ženu. I když se v neolitu zajisté válčilo, nejsou doloženy specializované zbraně, ale byly použity zbraně lovecké nebo kamenné teslice či sekery. V eneolitu byly běžně vyráběny sekeromlaty - mlat z broušeného kamene. A ještě v eneolitu přibyla nová surovina, rovněž velmi pravděpodobně vázaná na mužské členy společnosti - měď, která je prvním používaným kovem. Jistě se na našem území vyráběla, jistě byla směňována. To jsou opět mužské činnosti. Třebaže z neolitu máme relativně dobře doložený pohřební ritus, v eneolitu je situace nesrovnatelně horší. Proč? Jsou nedochované archeologické objekty dokladem odlišných nomádských způsobů života? Ukládání mrtvých je skutečně velmi nepravidelné a objevují se i zvláštní či zvláštně vybavené pohřby. Častěji ty mužské. A tak třebaže z východních Čech nemáme doloženo unikátní používání oradla nebo vozů, dokládá kontakty mrtvého z Předměřic onen džbán zdobený otisky šňůry. Dnes říkáme, že tato keramika patřila lidu kulovitých amfor a na naše území se dostala zřejmě z území dnešního Polska, odkud známe doklady používání oradla v zápřahu dobytčat.

5 5 Lochenice / u kostela Neolitické sídliště, pohřebiště a rondel v poloze Na Šancích. Místo bylo osídleno po celý neolit lidem keramiky lineární, vypíchané i pozdně lengyelské. Archeologům je známé již od stavby železnice v roce 1857 a důkladně zkoumáno v letech Rondel, nejpozoruhodnější ze zdejších objevů, byl vystopován v letech ; patřil k sídlišti kultury vypíchané keramiky. Tvořily jej dva soustředné kruhové příkopy zaříznuté ostře ve tvaru V ( šířka i hloubka max. 3,8 m). Palisáda tu nebyla zjištěna, odkrytý úsek představuje ovšem jen malou část celého útvaru o vnějším vypočteném průměru 72 m (vnitřní plocha měla jen 45 m). V poloze Na šancích bylo také zkoumáno 24 hrobů kultury se zvoncovitými poháry. Výbavu tvořily pazourkové nástroje, občas hroty šípů a nátepní kamenné destičky lukostřelců, keramika (mísy, poháry), kostěné knoflíky, zvířecí kosti. Honosnější předměty představovala kostěná spínadla a náušnice ze zlatého dvojitého drátu. Některé hroby byly kostrové, jiné žárové. Na Šancích bylo odkryto také žárové pohřebiště kultury lužické z doby bronzové s nejméně 40 žárovými hroby (původně jich však bylo několik set). Hroby byly jámové a převážně urnové s počtem keramiky do tří kusů. Z milodarů se našly pouze zlomky bronzových předmětů. Mnohé hroby byly zasypány zbytky hranice. Na lokalitě Lochenice II v roce 1961 odkryl výzkum bohatě vybavený žárový hrob s deformovaným mečem z 5. století př.n.l. Asi půl kilometru odtud byla v nivě Sendražického potoka geologickým vrtem nalezena v hloubce 4,8 m (!) keltská spona také z 5. století př.n.l. V letech a 1980 prozkoumáno Na šancích kostrové langobardské pohřebiště s 15 hroby. Jeden hrob bojovníka (vybavený krátkým mečem spathou) byl vykopán v roce 1964 v prostoru kravína (Lochenice III) a menší pohřebiště 7 hrobů doložil výzkum v letech 1973 a nad potokem Olšovkou (Lochenice IX). Ve 4 hrobech byly doloženy uměle deformované lebky. Tato móda byla odvozena od nomádů napadajících Evropu z východu. Pohřební výbavu mimo keramických nádob tvořily v ženských hrobech bronzové a stříbrné pozlacené spony, mušle z Rudého moře, železné řetízky, skleněné a jantarové korále, přesleny, nůžky, klíč a hrudky pryskyřice. Mužské hroby obsahovaly zbraně, křesací kameny a části zvířat uložené jako potravinové dary. U obou pohlaví se vyskytovaly keramické nádoby, přezky, šídla, kostěné hřebeny, bronzové pinzety, železné nože a skořápky vajíček.

6 6 Skalička / pod lokalitou Na skále Kultury popelnicových polí představují rozsáhlý kulturní komplex, který se rozprostíral v mnoha regionech Evropy v mladší a pozdní době bronzové a také v starší době železné. Jedná se o řadu více či méně příbuzných kultur. Základním znakem, jak sám název napovídá, těchto kultur je způsob pohřbívání - tedy spálení těla a uložení popela v popelnici (urně). Na našem území se v mladší a pozdní době bronzové a ve starší době železné (halštatu) objevuje v severní polovině území okruh lužických popelnicových polí (vlastní lužická kultura, slezská kultura, platěnická kultura), na jižní Moravě okruh středodunajských popelnicových polí (velatická kultura, podolská kultura, horákovská kultura) a ve středních, západních a jižních Čechách je to okruh hornodunajských popelnicových polí (milavečská kultura, nynická skupina, knovízská kultura, štítarská kultura, bylanská kultura). Již z uvedeného přehledu vysvítá, že popelnicová pole měla celou řadu nadregionálních kulturních okruhů dělících se na různé dílčí regionální kultury. Pohřby jsou obvykle jen pod malými náspy, výjimečně však mohly být popelnice uloženy i v mohylách. Vedle specifického ritu, je znakem komplexu popelnicových polí také nástup osobité kvalitní keramiky s geometrickou výzdobou a složitou profilací. Četné kultury popelnicových polí se vyznačují také výraznými náboženskými rituály některé z nich jsou spojeny s krvavými lidskými oběťmi. Na lokalitě Skalička, na písečném přesypu při Labi v poloze Na popelnicích bylo ve všech etapách lidu lužických popelnicových polí používáno rozsáhlé pohřebiště, jedno z největších v Čechách. Objeveno bylo koncem 19. století, výzkum probíhal již na začátku 20. století a během 20. století bylo zachráněno více jak 400 žárových hrobů. Nejbohatší hrob obsahoval přes 30 nádob ve 3 vrstvách nad sebou a bronzový nůž. Bohatost výbavy jiných hrobů dokládají např. bronzový hrot kopí, zlomek meče a drobné ozdoby. Chronologicky se dají hroby zařadit především do mladší a pozdní doby bronzové, ojediněle se nacházejí i halštatské hroby.

7 7 Smiřice / u nádraží V prostoru cihelny ve Smiřicích byly ke konci 19. století objeveny kamenné artefakty (štípané kamenné nástroje) náležející do středního paleolitu (cca př.n.l.), kdy zde pobývali neandrtálci. Z místní lokality Zderaz jsou známy i artefakty náležející mladému paleolitu (cca př.n.l.). Do období neolitu (mladší doby kamenné, př.n.l.) náleží lokalita na původně písčitých nánosech u řeky Labe. První zemědělci lidu kultury s lineární keramikou zde v 6. tisíciletí př.n.l. postupně započali s utvářením kulturní krajiny. Povrchová prospekce zaznamenala vedle nálezů kultury s lineární keramikou také keramické úlomky mladší neolitické kultury s vypíchanou keramikou. Kromě keramiky dokládají lineární i vypáchanou keramiku také kamenné štípané i broušené artefakty. Další neolitické nálezy pocházejí z polohy Zderaz nacházející se na hranici s katastrem obce Rodov. Při stavbě železniční vlečky zde na počátku 90. let došlo k poškození neolitických objektů a byly v době příchodu archeologů na místo (ti nebyli o stavbě včas informováni) rozeznatelné již jen nepatrné zbytky někdejších kůlových staveb. Ve Smiřicích a jejich okolí jsou též doloženy nálezy pocházející z období kultur popelnicových polí z mladší a pozdní doby bronzové a starší doby železné (halštatu). Jedná se zejména o horizont slezský a platěnický velkého lužického kulturního okruhu toto období je dokumentováno nálezy keramiky. Na objekty náležející halštatské platěnické kultuře narazil i zmiňovaný záchranný výzkum na Zderaze. Mezi nimi bylo také obilní silo, u nějž se dochovaly i stopy po někdejší zastřešující konstrukci. Zajímavými nálezy byly také polozemnice a pec v jedné ze zkoumaných sídlištních jam. Celkové uspořádání ukazuje zřejmě na malou sídelní jednotku dvorec, které byly v období halštatu rozšířené. Vzácným nálezem z místa je také bronzová spona. Osídlení v prostoru Smiřic existovalo i v mladší době železné (laténu), kdy zde pobývali Keltové. Především se jedná o nálezy úlomků laténské keramiky, ale na keltský objekt by mohla ukazovat i letecká prospekce, která v roce 1997 zachytila rostlinné příznaky (tmavší místa v obilí) na poli u Smiřic, které rýsovaly čtvercovým příkopem vymezený prostor. Mohlo by se jednat o tzv. viereckschanze čtyřúhelné valy, kultovní keltský objekt. To však nebylo dosud dalším průzkumem potvrzeno. V minulosti byly učiněny také objevy keramiky a dalších nálezů z přelomu letopočtu patřící Germánům.

8 8 Holohlavy / obec Záchranný výzkum v letech zachytil na katastru obce Holohlavy neolitické domy na několika od sebe oddělených samostatných polohách. Hluboká skrývka sice zničila mnohé objekty a ty dochované byly pouze sondovány, ale i tak se podařilo doložit vývoj sídelního areálu od nejstaršího stupně kultury s lineární keramikou (severní část) přes střední a mladší (jižní část) po její pozdní stupeň (třetí skupina objektů). Rozbor nálezů doložil objekty srovnatelné s Dolním Slezskem a spojnice kontaktů se středními Čechami a Moravou. Až na sídliště k Holohlavům se například běžně dostávaly kvalitní silicity (křemičitá surovina) z Krakovska. Místo bylo osídleno i v pozdně lengyelském kulturním horizontu v závěru neolitu a počátku eneolitu (pozdní doba kamenná). Nedaleko odtud další v poloze Na Výsluní bylo objeveno na nevýrazné sprašové terénní vlně při Labi mezi obcemi Holohlavy a Černožice sídliště a rondel z období neolitu (mladší doby kamenné, cca př.n.l.). Lokalitu narušila stavba teplárny a v roce 1982 zde byl proveden záchranný výzkum, během nějž byl učiněn významný objev v podobě neolitického rondelu (kultovního objektu kruhového půdorysu). Šlo o rondel zbudovaný lidem mladší vypíchané keramiky, jeden z prvních tehdy známých v Čechách. Tvořila jej dvojice kruhových příkopů o průměru 38 a 27 metrů. Nálezy z Holohlav pocházejí i z mladší doby železné (laténu): Před rokem 1900 byly objeveny v intravilánu obce nejméně 4 kostrové hroby s výbavou (skleněné korále) ze 4. a 3. století př.n.l. V roce 1982 na jižním okraji byly zjištěny další čtyři laténské kostrové hroby; pátý mrtvý byl na svou dobu neobvykle spálen a ostatky uloženy do nádoby a překryty mísou. Kromě hrobů jsou známa přibližně z této doby z katastru Holohlav také sídliště. Jen torzovité stopy zanechalo sídliště z přelomu halštatu (starší doby železné) a laténu (mladší doby železné) z 5. století př.n.l. Laténské sídliště z 3. až 1. století př.n.l. zachytil výzkum v roce 1990 při ústí potoka Jordán do Labe. Nalezeny zde byly kromě jiného dvě zásobní jámy a jáma s pecí, a také železná spona.

9 9 Chloumek / pod kopcem Na vrchu Chloumek bylo v druhé polovině 19. století těžbou písku značně poškozeno žárové pohřebiště (nejméně 72 hrobů). Odborněji bylo v 70. letech 19. století vyzvednuto jen několik hrobů, zřejmě slezské kultury z pozdní doby bronzové a platěnické kultury ze starší doby železné (halštatu). Obě tyto kultury na sebe navazují jakožto součást velkého kulturního komplexu lužických popelnicových polí a zapadají do skladby regionálních variant lidu poplenicových polí v mladší a pozdní době bronzové a starší době železné. Na sousedním návrší Prašivka se nachází hradiště rovněž platěnické kultury z období halštatu. Valy okolo temene jsou již neznatelné, ale v roce 1978 výzkum zachytil palisádový žlab jako pozůstatek opevnění. V nevelké vzdálenosti odtud, asi 3 km severoseverozápadním směrem v chlumu severně od Habřiny a západně od Neznášova, se na výběžku Neznášovského kopce nachází hradiště střední fáze lužické kultury (která předcházela výše zmiňovaným kulturám slezské a platěnické a je součástí téhož lužického kulturního komplexu). Přestože je podstatná část tohoto hradiště zničena stavbou středověkého hrádku Rotemberka, zjistil zde výzkum v roce 1992 stopy valu s palisádou a příkop. *** Na vrchu Chloumek se nachází hřbitovní kostel sv. Václava, který byl postaven na místě původní hřbitovní kaple připomínané již na konci 13. století (1295). Samotný kostel vystavěn ve 14. století, později přestavován a naposledny rebarokizován na počátku 18. století.

10 10 Rodov / mezi Habřinou a Rodovem Od počátku mladší doby kamenné (neolitu) se nový způsob zpracování kamenné suroviny broušením objevuje, stejně jako jinde v Evropě, i na východě Čech. Výroba začínala štípáním a otloukáním, ještě ve starém neolitu je doloženo i řezání kamene, od středního neolitu člověk běžně zvládal i vrtání. Závěrečnou úpravou bylo broušení. Pískovcové brousky, resp. jejich zbytky jsou hojně doloženy na sídlištích, ale je otázkou, zda na nich mohla probíhat výroba větších artefaktů. Zcela běžně zřejmě ne, protože v okolí Turnova se v posledních letech podařilo nalézt řadu specializovaných dílen, i když patří až střednímu neolitu. Kamenné broušené nástroje - sekery a teslice jsou snad nejpočetnějším východočeským neolitickým nálezem. Často jsou nalézány na sídlištích spolu s keramickými střepy, ale vyskytují se i v roli ojedinělých nálezů i na místech, odkud jiný artefakt neznáme. Z hlediska funkce není pochyb o tom, že primárně sloužily k práci se dřevem. I novodobé pokusy prokázaly efektivitu při kácení stromů. Je jisté, že tuto práci vykonávali především (výhradně) muži a archeologicky tuto skutečnost dobře dokládá případ muže ze sídliště v Plotištích nad Labem, který byl pohřben (po tragické události či jako oběť?) s velkou kamennou sekerou do otevřené jámy na hlínu zřejmě již v průběhu stavby domu. Jako milodar byly tyto nástroje ukládány i v běžných mužských hrobech. Tzv. dílny k výrobě kamenných broušených nástrojů se nacházely s jistotou na katastru obce Rodov. Další dílny byly s velkou pravděpodobností na říčce Trotině. Výrobní postupy jsou známy především z dobře doložených hromadných nálezů (depotů), které se nacházejí mimo sídliště, v sídlištní jámě nebo na místech výrobního charakteru, a nabízejí pohled na polotovary. V Čechách jsou depoty považovány za dílenské nebo transportní, hotové výrobky se v nich neobjevují, a je jich známo 14 se 77 artefakty. Většina depotů byla nazezena právě ve východních Čechách; převážně náleží střednímu neolitu, konkrétně kultuře s vypíchanou keramikou. Depot často tvoří 3-9 kusů. Nápadně velké jsou kopytovité klíny (přes 20 cm dlouhé), v hrobech jinak dlouhé jen 10 až 18 cm a na sídlištích 5-18 cm. Větší kusy mohly být na sídlišti zmenšeny úpravami po používání nebo zničeny mimo sídliště při práci v lese, proto je ze sídlišť neznáme v původní velikosti.

11 11 Sendražice / obec V letech bylo nalezeno na katastru obce 35 celých i poškozených nádob (koflíky, poháry, misky, lampičky), 14 kusů jantarových korálů, náušnice ze stočeného drátu. Předměty náležely únětické kultuře ze starší doby bronzové. K témuž období a kultuře se řadí též nález několika sídlištních objektů s koflíky, pazourkovým nástrojem, mazanicí, střepy nádob a kostmi zvířat. Sídliště bylo objeveno v roce 2003 na místě staveniště rodinných domků na sprašovém výběžku mezi dvěma vodotečemi. Významný nález na katastru obce byl učiněn v roce 1952, kdy byl při orbě náhodně objeven meč a dvě štítové puklice. V následujícím roce byl pak na místě proveden záchranný archeologický výzkum, který přinesl další vzácné předměty. V jeho průběhu byl vykopán přímo na místě předchozích nálezů ještě hrot kopí a ve vzdálenosti asi 25 metrů další předměty: stočený římský dvojsečný meč, bronzové nákončí pochvy meče, římské závěsné kování meče, čtyři hroty kopí, dvě římské štítové puklice, rukojeti štítů, dvě železné destičkovité ostruhy, dvě železné knoflíkovité ostruhy, dvoje nůžky, zlomky soupravy cedníku a naběračky a další zlomky bronzových nádob a kování. Jedná se nejspíše o dva žárové hroby germánských bojovníků z období markomanských válek ( n.l.).

12 12 Neděliště / obec Z katastru obce Neděliště pocházejí keramické nálezy slezské a platěnické kultury z přelomu pozdní doby bronzové a starší doby železné (halštatu). Lokalita je však zmiňována především v souvislosti s nálezem z doby stěhování národů. Období stěhování národů bylo velmi dynamickou periodou, kdy docházelo k rozsáhlým přesunům především germánských kmenů a to napříč celou Evropou (včetně zásahů do malé Asie či do Afriky). Dominový efekt, který vyvolal nezastavitelný tlak kmenů, byl spuštěn především vpádem asijských kočovných národů souhrnně označovaných jako Hunové (ve skutečnosti se jednalo o celou řadu kmenů). K rozpohybování usedlých germánských společenstev přispěla i situace v samotné Evropě, kde zvolna upadala síla Římské říše a i mezi samotnými germánskými kmeny docházelo k střetům. V době vpádu Hunů byla tedy Evropa již ve stavu, který pak byl kočovníky násoben a následovalo zhroucení Západořímské říše a k nepřehlednému pohybu různých kmenů a kmenových svazů různými směry po evropském kontinentu. Na území Čech, včetně východních, se v době stěhování národů nejprve nacházely ještě zbytky původních germánských kmenů (usedlé tu již několik století od doby, kdy zaniklo keltské osídlení střední Evropy) především Markomanů. Jejich osídlení však postupně sláblo a bylo dočasně převrstvováno příchody dalších germánských společenstev. Na konci 5. a v počátku 6. století se na našem území prosadil nejvíce kmen Langobardů, který ovládal české území do roku 568 poté pod vedením krále Alboina odchází do severní Itálie. Stopy osídlení z doby stěhování národů se nacházejí na vícero lokalitách ve východních Čechách. Příkladem je i katastr obce Neděliště, kde v roce 1959 bylo v bývalé pískovně porušeno asi deset germánských kostrových hrobů ze sklonku doby stěhování národů (6. století). Vyzdvižena byla mimo jiné i hliněná nádoba, hrot kopí a zlomky kostěných hřebenů.

13 13 Roběřice / u odbočky na Chlum V Čistěvsi (za Chlumem, asi 3 km severozápadně) byl roku 1878 učiněn hromadný nález neolitických kamenných nástrojů. Na zahradě v obci se našla jáma vyplněná asi 50 kusy broušené industrie: kopytovitých klínů, sekerek a sekeromlatů ze šedozeleného metamorfovaného rohovce, hotových kusů i polotovarů a suroviny. Celková hmotnost nalezených artefaktů byla okolo 100 kg. V Lípě (asi 2 km západně odtud) měla být nalezena jáma s několika sty artefaktů a u Lužan (za Hoříněvsí asi 8 km severně odtud) jáma obsahující 28 kusů. Nálezy souvisí zřejmě s výrobou broušených nástrojů v období vypíchané keramiky v celém zdejším regionu. Více než jedno století archeologie řešila původ používaných surovin, především tzv. zelené břidlice (též označováno jako metabazit typu Pojizeří). Původní těžební areály tohoto materiálu byly dříve hledány v Krušnohoří, Podkrkonoší a Orlických horách, v Hrubém Jeseníku, Rychlebských horách a v okolí Sobotína ve Slezsku nebo u Želešic na Brněnsku. Přesná místa těžby ale zůstávala dlouho neznámá. Jasné bylo, že polotovary byly zřejmě zpracovávány v místě těžby, ojediněle byly na sídliště dopraveny bloky o hmotnosti do 12 kg. V roce 2001 byl nalezen zdroj zelené břidlice v řečišti Kamenice, pravobřežního přítoku Jizery. O rok později se podařilo najít konečně i těžební pole u Velkých Hamrů. V nadmořské výšce 500 m byly objeveny desítky těžebních jam o průměru 2-3 do metrů s polotovary seker a kopytovitých klínů. Kousek od této lokality se na katastru obce Jistebsko podařilo nalézt v nadmořské výšce 630 až 710 m část neporušeného těžebního pole s velkou koncentrací polotovarů. Další těžební areály byly v oblasti nalézány i v následujících letech. Právě z Pojizeří byly distribuovány polotovary a někdy i původní surovina do mnoha neolitických osad u nás i v okolních zemích.

14 14 Roběřice / obec V hliníku u Rozběřic bylo roku 1879 objeveno několik koster, které měly na rukách a nohách bronzové náramky a nánožníky. Zmiňované nálezy se však bohužel nedochovaly. Lokalita u Rozběřic je významná ještě jednou skutečností: v blízkém okolí se dochovaly pozůstatky laténských sídlišť u Rozběřic, na Chlumu a v Dolních Nedělištích. Je možné, že některé z nich patřilo k uvedenému pohřebišti. Všechna sídliště byla zjištěna povrchovým sběrem artefaktů a tak je jejich datování orientační. Povrchový sběr je sám o sobě velmi významným zdrojem informací o rozšíření přítomnosti jednotlivých kultur a jejich pohřebišť či sídlišť. Z koncentrace a charakteru nalezeného materiálu je možno vyvodit intenzitu osídlení a případně též typ lokality (zda se jedná o pohřebiště nebo sídliště, případně jen ojedinělý nález nebo depot). Metodou povrchového sběru se podařilo v minulosti objevit řadu nových lokalit. Nejideálnější podmínky pro povrchový sběr materiálu nabízí zorané (případně i uvláčené) pole na jaře nebo na podzim. Nejčastěji se objevují úlomky keramiky, dále kamenné artefakty (ať již štípané nebo broušené), občas i kovové artefakty.

15 14 Všestary / Centrum experimentální archeologie Pravěká vesnice - Centrum experimentální archeologie (CEA) - je budována od roku 1997, a to pod záštitou a z iniciativy pracovníků Společnosti experimentální archeologie. Toto občanské sdružení vzniklo mimo rámec hradecké univerzity (tehdy Vysoké školy pedagogické, dnes Univerzita Hradec Králové - UHK), ale v úzké (i personální) provázanosti s ní. Po celou dobu existence projekt vede dnešní vedoucí Katedry archeologie FF UHK doc. PhDr. Radomír Tichý, Ph.D. On a jeho spolupracovníci (mnozí byli původně jeho vysokoškolskými studenty) získávali zkušenosti při každoročních stážích v archeoparcích v zahraničí, ale i při předcházející realizaci podobného (ale co do rozsahu skrovnějšího) projektu neolitické sídelní jednotky Borek v letech , a nakonec i při budování CEA samotného. Mnohé tyto zkušenosti se pak promítly do koncepce a výstavby areálu. K formování odborných představ přispěla i realizace dvou mezinárodních plaveb Středomořím (expedice Monoxylon I a II) na replikách člunů dlabaných z jednoho kusu kmene. Oba čluny jsou v CEA vystaveny. Již od roku 2000 bylo Centrum experimentální archeologie otevřeno školním exkurzím (na jaře a na podzim), široké veřejnosti od roku 2010 v letních měsících (červenec srpen, jarní a podzimní víkendy). Projekt podporuje obec Všestary, která k jeho realizaci poskytla pozemky. V současnosti probíhá rozsáhlá přestavba celého areálu v Archeopark pravěku, který bude otevřen na podzim roku Nový archeopark bude vybaven i budovou muzea s moderní expozicí. Postupně se rovněž rozšíří soubor ukázkových staveb v osadě.

PRAVĚKÝ RADOTÍN (OD LOVCŮ MAMUTŮ PO SLOVANY) Radotínská Letopisecká komise 24. 10. 2007

PRAVĚKÝ RADOTÍN (OD LOVCŮ MAMUTŮ PO SLOVANY) Radotínská Letopisecká komise 24. 10. 2007 PRAVĚKÝ RADOTÍN (OD LOVCŮ MAMUTŮ PO SLOVANY) Radotínská Letopisecká komise 24. 10. 2007 DOBA KAMENNÁ (cca 2 500 000 8 000 let př. n. l.) - Starší doba kamenná Paleolit - Střední doba kamenná Mezolit (8

Více

VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová

VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová VY_32_INOVACE_01_I./13._Dějepis Doba bronzová Doba bronzová Před 5500 lety (v Evropě před 3000 lety) Kámen je nahrazen kovem = BRONZ Cu -měď Sn cín 20% BRONZ Spojením dvou relativně měkkých kovů vzniká

Více

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 Anotace Semestrová práce je zaměřena na pravěké archeologické prameny v Olomouci a jejím okolí. Vybrala jsem si příměstské části Nemilany a Slavonín,

Více

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu.

Foto č. 1. Pohled na lokalitu Stachovice 1. Obora od severu. Významné objevy pravěkých archeologických lokalit v okolí povodí Husího potoka na Fulnecku. Daniel Fryč V průběhu let 1996 2007 autor článku a předseda Archeologického klubu v Příboře Jan Diviš při povrchovém

Více

DOBA KAMENNÁ. Poznámky: STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT) 3 000 000 8 000 PŘ.N.L.

DOBA KAMENNÁ. Poznámky: STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT) 3 000 000 8 000 PŘ.N.L. DOBA KAMENNÁ TÉMA: DOBA KAMENNÁ - ČLENĚNÍ - učebnice str.14 DOBA KAMENNÁ - ČLENĚNÍ Starší doba kamenná (paleolit) - vývoj člověka, doba ledová, kamenné nástroje, život v tlupách Střední doba kamenná (mezolit)

Více

Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako

Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako 2011 Hlavní pracovní náplní roku byly plošné výzkumy v jádrech měst. Největší akcí byl bezesporu výzkum na městské parcele v České Třebové, vedený jako předstihový na novostavbě muzea, drobnější akce následovaly

Více

Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr.

Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr. Archeologický ústav AV ČR Praha, pracoviště Kutná Hora Stav a perspektivy archeologického výzkumu malínského hradiště Mgr. Filip Velímský Lokalita Malín na výřezu leteckého snímku Kutné Hory Lokalita Malín

Více

Co všechno víme o starším pravěku?

Co všechno víme o starším pravěku? Co všechno víme o starším pravěku? Starší pravěk Starší paleolit Starší doba kamenná Co víme o starším pravěku? Které vývojové stupně člověka známe? člověk zručný člověk vzpřímený člověk rozumný nejstarší

Více

PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné.

PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné. PRAVĚK II. Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o době kamenné. Základní pojmy paleolit mezolit neolit eneolit přisvojovací hospodářství výrobní

Více

2 OKRES DĚČÍN. Autor: Peter Budinský

2 OKRES DĚČÍN. Autor: Peter Budinský 2 OKRES DĚČÍN Autor: Peter Budinský OBSAH 2.1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 2.2 Rejstřík sbírkových nálezů podle období a kultur 2.3 Literatura 2.1 Soupis sbírkových předmětů podle

Více

PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ

PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ ZKOUMÁNÍ VÝROBNÍCH OBJEKTŮ A TECHNOLOGIÍ ARCHEOLOGICKÝMI METODAMI PYROTECHNOLOGICKÁ ZAŘÍZENÍ Z AREÁLU KLÁŠTERA DOMINIKÁNEK U SV. ANNY V BRNĚ ANTONÍN ZŮBEK V letech 2008 a 2009 se uskutečnil záchranný archeologický

Více

Stručný výtah protokolů o rozboru jednotlivých hrobů z nekropolí interpretuji pro přehlednost v následujících čtyřech bodech:

Stručný výtah protokolů o rozboru jednotlivých hrobů z nekropolí interpretuji pro přehlednost v následujících čtyřech bodech: Příloha 1: Souhrnný katalog hrobů Stručný výtah protokolů o rozboru jednotlivých hrobů z nekropolí interpretuji pro přehlednost v následujících čtyřech bodech: 1. Inventář: heslovitý popis pro orientaci

Více

Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010.

Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010. Grantový projekt Struktura osídlení povodí říčky Smutné v době bronzové na Bechyňsku. Terénní archeologické prospekce a výzkumy v roce 2010. Ondřej Chvojka Od roku 2009 probíhá v povodí říčky Smutné na

Více

4c OKRES TEPLICE 3 (P Ž) Autor: P. Budinský, 2014.

4c OKRES TEPLICE 3 (P Ž) Autor: P. Budinský, 2014. 4c OKRES TEPLICE 3 (P Ž) 4c OBSAH 4c 1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 4c 2 Rejstřík sbírkových předmětů podle období a kultur 4c 3 Literatura Autor: P. Budinský, 2014. 4c 1 Soupis

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 2. Doba bronzová a železná. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 2. Doba bronzová a železná. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 2. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Historie vědy a techniky Vývoj techniky v pravěku. Marcela Efmertová efmertov@fel.cvut.cz

Historie vědy a techniky Vývoj techniky v pravěku. Marcela Efmertová efmertov@fel.cvut.cz Historie vědy a techniky Vývoj techniky v pravěku Marcela Efmertová efmertov@fel.cvut.cz Historická kritéria posuzování vývoje techniky v pravěku 1. Kritéria technologická z jakého materiálu a jakým způsobem

Více

ARCHEOLOGIE ARCHEOLOGIE

ARCHEOLOGIE ARCHEOLOGIE ARCHEOLOGIE RANĚ STŘEDOVĚKÉ EVROPY (1) 6. 9. PŘEHLED ARCHEOLOGIE RANÉHO STŘEDOVĚKU V OBLASTECH OSÍDLENÝCH SLOVANSKÝM ETNIKEM 8-9. STŘEDNÍ EVROPA 8. ÚVOD; SLOVENSKO 1. ROČNÍK MAGISTERSKÉHO STUDIJNÍHO OBORU

Více

P R A V Ě K. Jeskynní malby

P R A V Ě K. Jeskynní malby Pravěk P R A V Ě K V pravěku lidé žili nejprve kočovně, umění se proto soustředilo spíše na drobné předměty ozdoby. Dochovaly se různé náhrdelníky, magické předměty, hliněné píšťaly, ozdobené předměty

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0571 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Předmět Téma ŠVP (RVP) Dějepis v kostce Základy společenských

Více

Archeologické poklady Morašic

Archeologické poklady Morašic Archeologické poklady Morašic Mgr. Alena Hrbáčková, Jihomoravské muzeum ve Znojmě Z katastru obce Morašic pochází řada významných archeologických nálezů. Z neolitu publikoval V. Podborský náhodný nález

Více

NEJSTARŠÍ PALEOLIT H. HABILIS. východní Afrika Olduvaj lov drobné zvěře sekáče otloukání, štípání ve skupinách řeč kruhovitá obydlí

NEJSTARŠÍ PALEOLIT H. HABILIS. východní Afrika Olduvaj lov drobné zvěře sekáče otloukání, štípání ve skupinách řeč kruhovitá obydlí VÝVOJ ČLOVĚKA PALEOLIT vývoj rodu Homo před 3 mil. let přisvojovací hospodářství od konce třetihor a čtvrtohory střídání dob ledových (pokles o 10 C) dob meziledových (nárůst o 3 C) vznik lidské kultury

Více

LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury

LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury Periodizace konce doby laténské v ČR mladší/pozdní doba laténská LT C2 D dělení stupně LT D hledání konce LT kultury Filip 1956 konec LT s příchodem Markomanů 9/6 BC Waldhauser 1983 konec oppid mezi 50

Více

Pravěk. periodizace dle používaných materiálů ( doba kamenná, bronzová )

Pravěk. periodizace dle používaných materiálů ( doba kamenná, bronzová ) Pravěk 3miliony př. n. l. až do vzniku prvního písma: 3000let př. n. l nejdelší období v dějinách někdy nazýváme jako prehistorie česky předhistorie žádné písemné prameny, pouze hmotné (malby, sošky, nástroje,

Více

VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK

VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK VY_32_INOVACE_D_362 PRAVĚK Autor: Taťjana Horáková, Mgr. Použití: 6. ročník Datum vypracování: 6. 10. 2012 Datum pilotáže: 24. 10. 2012 Metodika: prezentaci lze použít při seznámení s vývojovými druhy

Více

Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly

Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly Doba halštatská Hallstatt Solné doly, sídliště a pohřebiště, v okolí hradiska (např. Strettweg) Společnost: - horníci - páni strážící obchodní stezky Díky soli se dochovaly organické materiály Hallstatt

Více

Josef Flégl Archeologické nálezy v Dolcích

Josef Flégl Archeologické nálezy v Dolcích Josef Flégl Archeologické nálezy v Dolcích Úvod Za dobrušským gymnáziem a zemědělským družstvem směrem k lesu Halín se nachází lokalita zvaná Dolce. Jde o pomístní název pozemků, které dnes většinou patří

Více

Historie města. Osídlení z doby bronzové na Kamenné věži u Velešína

Historie města. Osídlení z doby bronzové na Kamenné věži u Velešína Historie města Osídlení z doby bronzové na Kamenné věži u Velešína Doba bronzová (cca 2000-800 př.n.l.) představuje v jižních Čechách velmi důležitou epochu. Po př obdobích mladší a pozdní doby kamenné,

Více

VY_32_INOVACE_DVK1101

VY_32_INOVACE_DVK1101 PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_DVK1101 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Pravěké umění DVK / 1. ročník Charakteristika a periodizace pravěkého umění PRAVĚK JAKO HISTORICKÉ OBDOBÍ

Více

Architektura a stavitelství v pravěku

Architektura a stavitelství v pravěku Architektura a stavitelství v pravěku Časová osa Paleolit od 500.000 10.000 let př.n.l. Mezolit od 10.000 5.300 let př.n.l. Neolit od 5.300 3.800 let př.n.l. Eneolit od 3.800 2.400 let př.n.l. První úkryty

Více

MATERIÁLY NOVÉ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Z KATASTRU POPŮVEK, OKRES TŘEBÍČ

MATERIÁLY NOVÉ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Z KATASTRU POPŮVEK, OKRES TŘEBÍČ MATERIÁLY NOVÉ ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Z KATASTRU POPŮVEK, OKRES TŘEBÍČ Jitka Knotková, Muzeum Vysočiny Třebíč Martin Kuča, Ústav archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Brno Úvod

Více

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního

Příloha č. 2 Základní informace o lokalitě1: Odůvodnění výzkumu: Cíle a navrhované metody výzkumu2: nedestruktivního částečně destruktivního Příloha č. 1: Nálezy budou předány podle 23 zákona č. 20/1987 Sb. příslušnému krajskému Jihočeskému muzeu v Českých Budějovicích (dohoda s kurátorkou sbírek Mgr. Zuzanou Thomovou) Příloha č. 2 Základní

Více

Raný středověk, středověk a novověk

Raný středověk, středověk a novověk Raný středověk, středověk a novověk 1. HRUTOVSKÁ STRÁŇ Foto č. 31. Zlomky keramických nádob s bočními foty zlomků Foto č. 32. Zlomky keramických nádob Foto č. 33. Zlomky keramických nádob Foto č. 34. Zdobené

Více

Malostranské opevnění

Malostranské opevnění 1996-2005 Malostranské opevnění Jarmila Čiháková, Jan Havrda V létě roku 1994 došlo k objevu, který byl převratem v poznání vývoje pražského podhradí. Výzkum při zřizování nových suterénů v nárožním domě

Více

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze rok: 2003-2004, číslo výzkumu: 1/03 a 1/04 PRAHA 1 NOVÉ MĚSTO NÁMĚSTÍ REPUBLIKY - čp. 1078/II a 1079/II - areál bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad Archeologické oddělení NPÚ se na výzkumu podílelo částí

Více

VY_32_INOVACE_DVK1105

VY_32_INOVACE_DVK1105 UMĚNÍ NEOLITU VY_32_INOVACE_DVK1105 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Pravěké umění DVK / 1. ročník Obrazová prezentace a charakteristika vývoje umění v období neolitu NEOLIT

Více

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009 Život v neolitu doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2008/2009 Neolit mladší doba kamenná neo lithos = nový kámen Počátky neolitu (zemědělství) jsou spojovány

Více

K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii)

K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii) K počátkům doby železné (metodický list k pracovnímu listu z akce Mezinárodní den archeologii) Cílem listu je podat základní informace o době halštatské/starší době železné a to nejen na území současné

Více

UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE

UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE UMĚNÍ VELKOMORAVSKÉ ŘÍŠE Výtvarné umění zahrnuje složku 1. monumentální (kamenná církevní architektura, freska) 2. užitou (zlatnictví, kovářství) ARCHITEKTURA Mikulčická trojlodní bazilika Velkomoravský

Více

Klíčová slova: Anotace:

Klíčová slova: Anotace: ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Tochovice Tochovice 76 262 81 Tochovice IČO: 71 00 72 02 E-mail: zstochovice@atlas.cz, zsmstochovice@seznam.cz Tel.: 318 682 754 www.zstochovice.cz

Více

Cíle a navrhované metody

Cíle a navrhované metody Příloha č. 2 Cíle a navrhované metody Trojitý rondel zřejmě kultury s vypíchanou keramikou na jihozápadním okraji městské části Plotiště nad Labem objevil na termografickém snímku PhDr. M. Novák, vedoucí

Více

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze rok: 1978-1979, číslo výzkumu: XCI PRAHA 1 - NOVÉ MĚSTO OPATOVICKÁ ULICE - (Pražský sborník historický XIII, 1981, s. 160-190 ARCHEOLOGICKÝ VÝZKUM V PRAZE V ROCE 1978) V říjnu 1978 provedli pracovníci

Více

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541

SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU. Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 PŘÍLOHA Č. 3 SOUPIS ARCHEOLOGICKÝCH LOKALIT V CHLUMCI NAD CIDLINOU Katastr: Chlumec nad Cidlinou Kód katastru: 651541 1. prostor mezi hřbitovním kostelem Nejsvětější Trojice a východní část náměstí, areál

Více

NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI

NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI VY_32_INOVACE_02_Nejstarší osídlení naší vlasti NEJSTARŠÍ OSÍDLENÍ NAŠÍ VLASTI Použité zdroje : PhDr. Harna Josef, CSc. a kolektiv: Vlastivěda Obrazy ze starších českých dějin, Alter 1996 http://pravek.boiohaemum.cz/index.php

Více

Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová

Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová č.j. NZ 50/07 Novostavba rodinného domu v Přerově XI Vinary, ul. Růžová Nálezová zpráva o provedení archeologického výzkumu ARCHAIA Olomouc, o.p.s. Feat. ARCHAIA Brno o.p.s. 2007 2 Tato práce, která vznikla

Více

Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací

Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací Netolice - bioarcheologie krajiny a lidských populací Archeologický výzkum hradiště Na Jánu v Netolicích se v průběhu několika sezón stal komplexním dlouhodobým programem, který spojuje tradiční terénní

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/02

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 16/02 Číslo materiálu: Název materiálu: Doba kamenná Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracovala: Mgr. Petra Březinová 1. Dějiny pravěku 1.1. Doba kamenná Dobu kamennou dělíme na 4 období: 1) Starší doba

Více

S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů. Panama J O S E F O P A T R N Ý. N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4

S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů. Panama J O S E F O P A T R N Ý. N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4 S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů Panama J O S E F O P A T R N Ý N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4 Prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc., 2004 Libri, 2004 ISBN 80-7277-216-3 Obsah

Více

4a OKRES TEPLICE 1 (B CH) Autor: Peter Budinský

4a OKRES TEPLICE 1 (B CH) Autor: Peter Budinský 4a OKRES TEPLICE 1 (B CH) Autor: Peter Budinský OBSAH 4a. 1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 4a. 2 Rejstřík sbírkových předmětů podle období a kultur 4a. 3 Literatura 4a. 1 Soupis

Více

3 OKRES ÚSTÍ NAD LABEM

3 OKRES ÚSTÍ NAD LABEM 3 OKRES ÚSTÍ NAD LABEM Autor: Peter Budinský OBSAH 3.1 Soupis sbírkových předmětů podle lokalit a data nálezu 3.2 Rejstřík sbírkových předmětů podle období a kultur 3.3 Literatura 3.1 Soupis sbírkových

Více

Pravěk - Doba kamenná. Vypracovala: Jana Opluštilová

Pravěk - Doba kamenná. Vypracovala: Jana Opluštilová Pravěk - Doba kamenná Vypracovala: Jana Opluštilová Osnova Starší doba kamenná Paleolit 1.Nejstarší Paleolit 2.Starý Paleolit 3.Střední paleolit 4.Mladý Paleolit Střední doba kamenná Mezolit Mladší doba

Více

Magisterská diplomová práce

Magisterská diplomová práce Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav archeologie a muzeologie Magisterská diplomová práce 2010 Bc. Petra Zelená Masarykova univerzita Filozofická fakulta Ústav archeologie a muzeologie Archeologie

Více

Neolitická revoluce ( př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických

Neolitická revoluce ( př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických IVZ- starověk Mgr. Jana Doleželová Neolitická revoluce (7 500-55 000 př.n.l) Hlavní znaky: Domestikace zvířat a pěstování plodin Budování pevných domů (usedlý život) Výroba keramických nádob Výroba kamenných

Více

Základy biologické antropologie 7. Doc. Václav Vančata katedra biologie a ekologické Ped F UK

Základy biologické antropologie 7. Doc. Václav Vančata katedra biologie a ekologické Ped F UK Základy biologické antropologie 7 Doc. Václav Vančata katedra biologie a ekologické Ped F UK Mapa migrací člověka - genetická Rozšíření anatomicky moderního člověka kolonizační fáze I. kulturní revoluce

Více

Periodizace DB. Starší doba bronzová ( /1550 př.) = BA1, BA2. Střední doba bronzová (1600/ př.) = BB, BC

Periodizace DB. Starší doba bronzová ( /1550 př.) = BA1, BA2. Střední doba bronzová (1600/ př.) = BB, BC Doba bronzová Těžba a zpracování rud Předmincovní platidla Rozvoj obchodu i dálkového Specializace ve výrobě Bronzová metalurgie Rozšiřování osídlení Vznik nobility Plánovitá zástavba protourbánní horizont

Více

Jan Mařík. Libická sídelní aglomerace a její zázemí v raném středověku. Early Medieval agglomeration of Libice and its hinterland

Jan Mařík. Libická sídelní aglomerace a její zázemí v raném středověku. Early Medieval agglomeration of Libice and its hinterland Jan Mařík Libická sídelní aglomerace a její zázemí v raném středověku Early Medieval agglomeration of Libice and its hinterland Jan Klápště et Zdeněk Měřínský curantibus editae Univerzita Karlova v Praze

Více

Keltové práce s textem 1. Rozhodni, zda označíš výrok slovem ANO či NE.

Keltové práce s textem 1. Rozhodni, zda označíš výrok slovem ANO či NE. Keltové práce s textem 1. Chovali drůbež husy. 2. Jejich koně nosili již podkovy. 3. Železnou rudu tavili v železných pecích. 4. Poblíž Duchova v severních Čechách bylo nalezeno asi 200 keltských šperků

Více

SEZNAM ZOBRAZENÍ. Obr. 2. Sídla kmenů v předpolí středního a dolního Rýna v Augustově době. Wiegels 2009, 52.

SEZNAM ZOBRAZENÍ. Obr. 2. Sídla kmenů v předpolí středního a dolního Rýna v Augustově době. Wiegels 2009, 52. SEZNAM ZOBRAZENÍ Obr. 1. Římské vojenské objekty v Augustově a Tiberiově době. Wiegels, R. 2009: Die Varusslacht-ein unlösbares Rätsel? In: Wiegels, R. (ed.): Die Varusschlacht. Wendepunkt Der Geschichte?

Více

Mgr. Ladislav Rytíř

Mgr. Ladislav Rytíř Ladislav.Rytir@archeo4u.cz Mgr. Ladislav Rytíř Předběžná zpráva o výzkumu polykulturní lokality Liboc - Rybničná Předstihový archeologický výzkum, který probíhal od září 2013 postihl plochu o výměře

Více

FOCENO OD JV, DOLE - POHLED NA CENTRUM ARCHEOLOGICKÉ LOKALITY. obr. 1

FOCENO OD JV, DOLE - POHLED NA CENTRUM ARCHEOLOGICKÉ LOKALITY. obr. 1 Příbor - Prchalov Označ. na artefaktech Pr Lokalita publikována: Diviš, J. : Neuvěřitelnou starobylost Příbora prokazují nové archeologické nálezy, Měsíčník města Příbora, leden 1998 Diviš, J. : Legendární

Více

Od kamene k bronzu vývoj sociálních vztahů v severní Evropě

Od kamene k bronzu vývoj sociálních vztahů v severní Evropě Od kamene k bronzu vývoj sociálních vztahů v severní Evropě Kristiansen, K. 1987: From stone to bronze: evolution of social complexity in Northern Europe, 2300-1200 BC. In: Brumfield, E. Earle, T. (eds.):

Více

Cihelna z století v ulici Trýbova v Brně

Cihelna z století v ulici Trýbova v Brně Cihelna z 19. 20. století v ulici Trýbova v Brně Petr Holub, David Merta, Antonín Zůbek Zkoumaná lokalita se nachází v poměrně hlubokém terénním zářezu mezi ulicemi Trýbova a Tomešova. Zářez tvoří do západního

Více

Pravěk na našem území. Skládačka

Pravěk na našem území. Skládačka Pravěk na našem území Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana; www.arup.cas.cz

ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana; www.arup.cas.cz ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 Malá Strana; www.arup.cas.cz Oddělení záchranných výzkumů, pracoviště Restaurátorské laboratoře V Holešovičkách 41, 18000 Praha 8; tel.

Více

MALUJEME BARVAMI Z EMĚ ZEMĚ 2010/2011

MALUJEME BARVAMI Z EMĚ ZEMĚ 2010/2011 MALUJEME BARVAMI ZEMĚ 2010/2011 Projekt Malujeme barvami země vyhlašovatelem soutěže je Jihomoravský kraj ve spolupráci s oddělením Rozvoje země Dolnorakouské zemské vlády realizátorem je Masarykovo muzeum

Více

Fotodokumentace terénního průzkumu historického osídlení na Drahanské vrchovině (leden duben 2008)

Fotodokumentace terénního průzkumu historického osídlení na Drahanské vrchovině (leden duben 2008) Příloha k diplomové práci Tomáš Jurčí, UP Olomouc 2008 Fotodokumentace terénního průzkumu historického osídlení na Drahanské vrchovině (leden duben 2008) Benátky Foto 1 Stará cesta vedoucí z Benátek do

Více

Srovnání historických období pracovní listy

Srovnání historických období pracovní listy VY_52_INOVACE_CVSD2_29_4B Ročník: 4. Srovnání historických období pracovní listy Vzdělávací oblast: Člověk ve světě místo kde ţijeme Anotace: Autor: Tento výukový materiál je určen pro skupinovou práci

Více

PC V ARCHEOLOGII Mgr. Richard Thér, Ph.D.

PC V ARCHEOLOGII Mgr. Richard Thér, Ph.D. PC V ARCHEOLOGII Mgr. Richard Thér, Ph.D. Podpora přednášky kurzu Mezioborové dimenze vědy Počítačová podpora v archeologii 205 642683.040 1068617.732 256.634 106a 206 642682.416 1068617.018 256.609 106b

Více

Skandinávské petroglyfy. Disk z Nebry

Skandinávské petroglyfy. Disk z Nebry Doba bronzová Skandinávské petroglyfy Disk z Nebry Předměty z bronzu - tepání x odlévání - surovina (ţebra x hřivny) - depoty kovů (surovinové x předmětů x smíšené) ŠPERK JEHLICE SPONY ZÁVĚSKY NÁŠIVKY

Více

Novostavba bytového domu vč. přípojek inženýrských sítí, zpevněné plochy ve dvorní části na parc. č. 413/1, 430, 431, 2962 v k. ú.

Novostavba bytového domu vč. přípojek inženýrských sítí, zpevněné plochy ve dvorní části na parc. č. 413/1, 430, 431, 2962 v k. ú. Ar chaia č.j. NZ 01/07 Novostavba bytového domu vč. přípojek inženýrských sítí, zpevněné plochy ve dvorní části na parc. č. 413/1, 430, 431, 2962 v k. ú. Opava-Předměstí Předběžná zpráva o výsledcích archeologického

Více

Buršice 1945 Počet padlých a pohřbených příslušníků německé branné moci v ČR je odhadován na 100 tisíc. První exhumace byly prováděny bezprostředně

Buršice 1945 Počet padlých a pohřbených příslušníků německé branné moci v ČR je odhadován na 100 tisíc. První exhumace byly prováděny bezprostředně Buršice 1945 Počet padlých a pohřbených příslušníků německé branné moci v ČR je odhadován na 100 tisíc. První exhumace byly prováděny bezprostředně po válce, jednalo se například o případy, kdy byla ohrožena

Více

Bohumír Dragoun - Jiří Šindelář Méně známé feudální sídlo u Spů okr. Náchod

Bohumír Dragoun - Jiří Šindelář Méně známé feudální sídlo u Spů okr. Náchod Bohumír Dragoun - Jiří Šindelář Méně známé feudální sídlo u Spů okr. Náchod. V Ottově naučném slovníku nalezneme pod heslem Spy zajímavou zprávu z pera archeologa a historika Jana Karla Hrašeho (1840-1907)

Více

PRAVĚKÉ UMĚNÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

PRAVĚKÉ UMĚNÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_114_VV6 PRAVĚKÉ UMĚNÍ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková PRAVĚKÉ UMĚNÍ Umění je nám vrozené. Nezačíná v historii,

Více

Zpráva o projektu Multimediální přehled dějin umění a hmotné kultury od pravěku do 20.století

Zpráva o projektu Multimediální přehled dějin umění a hmotné kultury od pravěku do 20.století Zpráva o projektu Multimediální přehled dějin umění a hmotné kultury od pravěku do 20.století V roce 2006 byla Gymnáziu O. Březiny a Střední odborné škole Telč přidělena dotace v rámci projektu SIPVZ (

Více

T u c h l o v i c e u K l a d n a ,55 s. š.; ,37 v. d.; 432 m. n. m.

T u c h l o v i c e u K l a d n a ,55 s. š.; ,37 v. d.; 432 m. n. m. T u c h l o v i c e u K l a d n a 50 08 16,55 s. š.; 13 59 24,37 v. d.; 432 m. n. m. Člověk se na území obce dostal podél vodních toků Kačáku a Tuchlovického potoka. Unikátní archeologické nálezy; z paleolitu

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

Kostel sv. Jakuba u Bochova

Kostel sv. Jakuba u Bochova Kostel sv. Jakuba u Bochova Nálezová zpráva z archeologického výzkumu Karlovy Vary KMKK, Muzeum Karlovy Vary 15. března 2008 Mgr. Jiří Klsák, Bc. Jan Tajer Lokalizace a historie kostela Kostel sv. Jakuba

Více

PRAVĚK PŮVOD ŽIVOTA A ČLOVĚKA

PRAVĚK PŮVOD ŽIVOTA A ČLOVĚKA PRAVĚK ÚLOHA 1: Co rozumíme pod pojmem prehistorie (pravěk)? Od kterého období mluvíme o historii? PŮVOD ŽIVOTA A ČLOVĚKA Existují tři teorie o původu člověka a života K život a lidé byli E život a lidé

Více

Hala služeb. při výzkumu jsou označeny písmenem a číslem, u ostatních sond je připojen rok realizace (zobrazil J.

Hala služeb. při výzkumu jsou označeny písmenem a číslem, u ostatních sond je připojen rok realizace (zobrazil J. Zrcadlová kaple Hala služeb Hlavní nádvoří obr.36 obr.40b obr.40a obr.46 obr.48 obr.45 obr.28b obr.32 obr.28a obr.23a obr.52 obr.23b obr.51 B1 B3 B4 B5 B6 D11 obr.50 obr.19 obr.18 obr.28d obr.28c A14 obr.29

Více

Tab. 2. Zahloubené stavby. 1 - obj. 29; 2 - obj. 5; 3 - obj. 84. Obydlí (3), hospodářské stavby (1, 2).

Tab. 2. Zahloubené stavby. 1 - obj. 29; 2 - obj. 5; 3 - obj. 84. Obydlí (3), hospodářské stavby (1, 2). TABULKY 409 Tab. 2. Zahloubené stavby. 1 - obj. 29; 2 - obj. 5; 3 - obj. 84. Obydlí (3), hospodářské stavby (1, 2). 410 Tab. 3. Zahloubené stavby (1 4) a nadzemní stavba se sníženou podlahou (5). 1 -

Více

Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek...". Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi

Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek.... Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek...". Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi liší a je stále nespokojen s tím, jak vypadá - je to č

Více

Železářské pece na sídlišti ze starší doby římské v poloze Rúdník u Vacenovic (okr. Hodonín)

Železářské pece na sídlišti ze starší doby římské v poloze Rúdník u Vacenovic (okr. Hodonín) Železářské pece na sídlišti ze starší doby římské v poloze Rúdník u Vacenovic (okr. Hodonín) Martin Hložek Úvod V roce 1996 v prostoru tratí Rúdnícký dvůr, Rúdnícký mlýn zahájili M. Hložek a M. Chludil

Více

Staré Město u Uherského Hradiště, kód:

Staré Město u Uherského Hradiště, kód: Staré Město u Uherského Hradiště Identifikační údaje Lokalita Staré Město u Uherského Hradiště Obec Staré Město Okres Uherské Hradiště Kraj Zlínský kraj Katastrální území Staré Město u Uherského Hradiště,

Více

Skupina Typ varianta Typ varianta

Skupina Typ varianta Typ varianta Přílohy 89 Hrnce Procházka Brno Ronovec Skupina Typ varianta Typ varianta 02 01.01 04 89 05 02.01 07 08.01 08 81 09 02.01 04.01 05.01 22 33 06.01 10 01.01 02.01 05.01 2 5 9 06.01 07.01 11 01.01 02.01 04.01

Více

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12

Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Mateřská škola a Základní škola při dětské léčebně, Křetín 12 Autor: Mgr. Miroslav Páteček Vytvořeno: září 2012 Člověk a společnost Klíčová slova: Doba bronzová, doba železná Třída: od 6. ročníku Anotace:

Více

Povrchové sběry a jejich problematika. Jakub Těsnohlídek

Povrchové sběry a jejich problematika. Jakub Těsnohlídek Povrchové sběry a jejich problematika Jakub Těsnohlídek Co je povrchový sběr Historie Strategie PS Vybavení Vhodné podmínky Vlivy prostředí Co poté? Co je povrchový sběr Povrchový sběr zjišťuje a zkoumá

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Val u Dobrušky Pravěké nálezy z katastru obce Val

Val u Dobrušky Pravěké nálezy z katastru obce Val Val u Dobrušky Když středověcí obyvatelé Čech rozšiřovali svoje sídliště z nížin k horám, potřebovali k tomu cesty. Síť komunikací, která se tehdy vytvořila, nazýváme zemskými stezkami. Na jedné z nich,

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická. KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc.

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická. KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA Fakulta filozofická KATEDRA ARCHEOLOGIE Doc. PhDr. Martin Gojda, CSc. 15. 16. KRAJINA STŘEDOVĚKU a NOVOVĚKU Pole a obecní pastviny Rybník u zaniklé středověké vesnice Změna hustoty

Více

Otázka: Pravěk. Předmět: Dějepis. Přidal(a): BarboraKleckova

Otázka: Pravěk. Předmět: Dějepis. Přidal(a): BarboraKleckova Otázka: Pravěk Předmět: Dějepis Přidal(a): BarboraKleckova Období od osídlení Země prvními lidmi až po období vzniku prvních lidských civilizací; nejdelší období v dějinách lidstva, které trvalo více než

Více

(pracovní verze) Kovové artefakty z prvního a druhého laténského pohřebiště u Radovesic

(pracovní verze) Kovové artefakty z prvního a druhého laténského pohřebiště u Radovesic Adam Smola Ústav pro pravěk a RDD UK v Praze FF Seminář pro protohis. období 2009/2010 zimní semestr (pracovní verze) Kovové artefakty z prvního a druhého laténského pohřebiště u Radovesic úvod garnitury

Více

Příloha 2-Cíle a navrhované metody. Dosavadní aktivity

Příloha 2-Cíle a navrhované metody. Dosavadní aktivity Příloha 2-Cíle a navrhované metody Dosavadní aktivity Výšinná lokalita Sovice na katastru obce Vetlá, okr. Litoměřice, nacházející se zhruba 6 km severovýchodně od Roudnice nad Labem, představuje jednu

Více

Nejdůležitější archeologické nálezy rychnovského muzea roku 2014 KOSTELEC NAD ORLICÍ stavba šaten školy, čp. 46.

Nejdůležitější archeologické nálezy rychnovského muzea roku 2014 KOSTELEC NAD ORLICÍ stavba šaten školy, čp. 46. Nejdůležitější archeologické nálezy rychnovského muzea roku 2014 KOSTELEC NAD ORLICÍ stavba šaten školy, čp. 46. Na nevelkém dvorku sevřeném dvěma budovami a spojovací chodbou Základní školy Gutha- Jarkovského

Více

Pohřební ritus v neolitu podruhé. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou UK FF v Praze LS 2009

Pohřební ritus v neolitu podruhé. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou UK FF v Praze LS 2009 Pohřební ritus v neolitu podruhé doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou UK FF v Praze LS 2009 Mapa hrobových nálezů LnK v Čechách Zápotocká, M. Bestattungsritus des böhmischen

Více

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011

Život v neolitu. doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011 Život v neolitu doc. PhDr. Miroslav Popelka, CSc. Ústav pro pravěk a ranou dobu dějinnou FF UK ZS 2010/2011 Neolit mladší doba kamenná neo lithos = nový kámen Počátky neolitu (zemědělství) jsou spojovány

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA HISTORIE PRAVĚK TOUŠKOVSKA A EXPOZICE REGIONÁLNÍCH MUZEÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Michal Trnka Historie se zaměřením na vzdělávání Vedoucí práce: PaedDr.

Více

předmět: římské trubkovité kování rozměry: 40 x 21 mm, tloušťka 4 mm materiál: bronz se zelenou patinou vzhled: na ploché zadní straně jsou dva nýtky

předmět: římské trubkovité kování rozměry: 40 x 21 mm, tloušťka 4 mm materiál: bronz se zelenou patinou vzhled: na ploché zadní straně jsou dva nýtky Petra Klečková předmět: římské trubkovité kování rozměry: 40 x 21 mm, tloušťka 4 mm materiál: bronz se zelenou patinou vzhled: na ploché zadní straně jsou dva nýtky o délce 1 a 2 mm sloužící k připevnění

Více

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019

SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 SLOVENSKO-ČESKÁ KONFERENCIA Znečistené územia 2019 PRŮZKUM EKOLOGICKÉ ZÁTĚŽE VE VYBRANÝCH LOKALITÁCH V HRADCI KRÁLOVÉ Základní údaje Objednatel: Statutární město Hradec Králové Doba řešení projektu: 2017

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická. Bakalářská práce. Mohylová pohřebiště v okolí Dýšiny (okr. Plzeň-město) Michaela Kalců

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická. Bakalářská práce. Mohylová pohřebiště v okolí Dýšiny (okr. Plzeň-město) Michaela Kalců Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Mohylová pohřebiště v okolí Dýšiny (okr. Plzeň-město) Plzeň 2013 Michaela Kalců Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra

Více

Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta

Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta Abúsírské pyramidové pole. Zpráva o archeologické expedici 2005-2006* Miroslav Bárta Mastaba z doby 3. dynastie Hlavním úkolem pro tuto sezónu bylo ověření několika teorií o vývoji nekrálovských hrobek

Více

SBORNÍK. Státní okresní archiv Přerov

SBORNÍK. Státní okresní archiv Přerov SBORNÍK 2008 Státní okresní archiv Přerov SBORNÍK Státního okresního archivu Přerov Přerov 2008 Sborník Státního okresního archivu Přerov. Vydal Zemský archiv v Opavě Státní okresní archiv Přerov. Přerov

Více