MOODLE NA TABLETU. březen ZŠ a MŠ Březová, okres Uherské Hradiště. Jan Bičan

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "MOODLE NA TABLETU. březen 2014. ZŠ a MŠ Březová, okres Uherské Hradiště. Jan Bičan"

Transkript

1 MOODLE NA TABLETU březen 2014 ZŠ a MŠ Březová, okres Uherské Hradiště Jan Bičan

2 Obsah 1. Úvod Vyběr tabletu Android Webový prohlížeč Firefox SWF prezentace Photon Browser PDF DOC ipad Google Chrome (PDF, DOC, PPT) SWF prezentace Dovětek... 18

3 1. Úvod Jak jistě víte, náš MOODLE je naplněn množstvím výukových materiálů, které lze aktivně využívat při domácí výuce. V hojném zastoupení zde naleznete různé flashové prezentace, které si díky SWF formátu můžete pohodlně přehrát přímo ve webovém prohlížeči. Dále jde o jiné běžně používané formáty jako PDF nebo DOC a další. Pokud na MOODLE zavítáte přes stolní počítač, případně notebook, měly by vás veškeré problémy s těmito externími soubory minout. Většina webových prohlížečů si s nimi totiž dovede poradit. Jestliže by přeci jen nastaly určité potíže, manipulace s nimi (stahování a otevírání v jiných specializovaných programech, např. běžný textový dokument si po stažení otevřete ve Wordu nebo OpenOffice) není nikterak složitá. To samé však nelze tvrdit ohledně tabletů. Není pochyb o tom, že celosvětový trend, který spočívá v jejich rapidně se zvyšující oblíbenosti, udeřil i v našich končinách. Množí se nám dotazy a žádáte o pomoc se spuštěním výše uvedených formátů (SWF, PDF, DOC a další) na těchto zařízeních, což bylo podnětem k vytvoření této příručky. Cílem samozřejmě je pomoci s řešením vašich problémů, a to nejjednodušší možnou formou. Na následujících stránkách proto najdete obrázkové návody, které vám krok za krokem popíšou co a jak. Stejně jako ve všech odvětvích elektroniky je mnoho konkurenčních firem, ani u tabletů tomu pochopitelně není jinak. Proto vás jistě nepřekvapí, že nelze vytvořit univerzální návod. V prvé řadě je nutností základní znalost ovládání tabletu, jehož jste vlastníkem. Případně je třeba se s ním předem seznámit, v čemž vám určitě pomůže příručka dodávaná ke každému přístroji, nebo využijte internet, kde najdete plno návodů. Podstatné je si také uvědomit, jaký tablet vlastníte. Řeč není o značce, ale o operačním systému. Dvěma nejpoužívanějšími jsou Android a ios. Tyto operační systémy využívají rovněž chytré mobilní telefony, tzv. smartphony, takže návody v této příručce můžete úspěšně aplikovat i na ně. Zatímco Android najdete na přístrojích mnoha výrobců (např. ASUS, Lenovo, Samsung, Prestigio a další), ios patří společnosti Apple, z jejichž portfolia pochází tablety ipad. K dispozici máme několik zařízení s Androidem a také ipad mini, takže jsme vytvořili de facto dva návody v jednom. Ujistěte se tedy, který operační systém váš tablet pohání, a podle toho si najděte příslušnou část této příručky. Upozorňujeme, že pokud máte Android tablet, musíte mít verzi 4 a vyšší. Pokud nevlastníte výrazně starý tablet, měli byste tuto podmínku splňovat.

4 1.1 Vyběr tabletu Pokud již tablet vlastníte a jste s ním spokojeni, můžete rovnou přejít na návody. Čtete-li však tento dokument čistě ze zvědavosti nebo zvažujete koupi nějakého tabletu, možná následující řádky oceníte. Jak bylo napsáno výše, značek a typů tabletů je hodně. Často se v té změti nevyzná ani někdo, kdo se o elektroniku aktivně zajímá. Na internetu jsme našli dva články, které vám pomůžou udělat si o tabletech určitou představu. Pak již volba tabletu, který je pro vás jako ušit na míru, nebude tak složitá.

5 2. Android 2.1 Webový prohlížeč Firefox Na počítači je v podstatě jedno, kterému webovému prohlížeči dáváte přednost. Na tabletu vám ovšem doporučuji Firefox. Prostřednictvím něj lze totiž umožnit přehrávání prezentací v SWF formátu. Pro stažení a instalaci postupujte podle návodu. Najděte si seznam aplikací, ve kterém najdete ve všech tabletech s Androidem Obchod Play, pomocí něhož si lze stáhnout jakoukoli dostupnou aplikaci. Nutností je registrace, k níž budete vyzváni. Jsou tam jak aplikace zcela zdarma, tak i stojící určitý obnos peněz. Firefox samozřejmě seženete bezplatně. Jakmile na ikonku Obchodu Play klepnete, zobrazí se nabídka. Nevšímejte si jí a klepněte v pravém horním rohu na lupu, která symbolizuje vyhledávání. Do textového pole vepište klíčové slovo firefox a vyhledávání potvrďte. Poté klepněte na první aplikaci v nabídce.

6 Dále klepněte na INSTALOVAT. Vyskočí další okénko, které rovněž potvrďte. Poté už jen čekejte a aplikace se stáhne a nainstaluje.

7 2.2 SWF prezentace Jak již bylo několikrát uvedeno, SWF prezentací najdete na našem MOODLU hodně. Jsou zkrátka jeho nedílnou součástí. Abyste si je mohli prohlížet i na Android tabletu, je zapotřebí stáhnout Firefox a dále nainstalovat Adobe Flash Player. Do prohlížeče zadejte následující adresu. Jelikož Android podpora Adobe Flash Playeru oficiálně skončila před nějakou dobou, je potřeba manuálně stáhnout poslední vydanou verzi a následně ji do přístroje nainstalovat. Není to nic složitého, budete-li postupovat podle návodu. Po načtení výše uvedené stránky se zobrazí seznamy různých verzí ke stažení. Android aktualizace najdete trochu níže. Jakmile tak učiníte, klepněte na nejvýše uvedenou položku, která se následně stáhne do tabletu, což znamená, že je v něm, nicméně pořád není ještě nainstalována.

8 Nyní musíte stáhnutý soubor najít, abyste jej mohli nainstalovat. V seznamu aplikací zvolte Explorer. V některých zařízeních se tato aplikace může jmenovat jinak, např. Soubory, File manager atd. V tomto Exploreru stažený soubor určitě najdete. Ve většině případů v Internal Memory.

9 Dále Downoad, v němž již lze vidět instalační soubor. Klepněte na něj. Podle jednoduchých pokynů jej nainstalujte, ale nespouštějte. Když si najdete ve Firefoxu na MOODLU nějakou SWF prezentaci, bude vypadat následovně. Do šedého boxu klepněte.

10 2.3 Photon Browser Alternativou ke spuštění SWF prezentací je Photon, což je speciální webový prohlížeč. Nainstalujete jej stejným způsobem jako Firefox, přičemž Flash Player instalovat nemusíte. Ke spuštění flash režimu klepněte na blesk v nabídce vpravo nahoře.

11 2.4 PDF Ovšem zpět do Firefoxu. Na MOODLU je rovněž velké množství PDF souborů, které najdete převážně v Třídních knihách (různé pracovní listy). Pomocí Add-onu PDF Viewer si tyto soubory můžete zobrazit přímo ve Firefoxu. Instalace je velmi jednoduchá. Postupujte krok za krokem podle následujícího návodu. Klepněte na nabídku označenou červeným čtverečkem. Pokračujte do Nástrojů a Doplňků.

12 Klepněte na Procházet Doplňky Firefoxu a v nabídce vyhledejte pdf viewer. Klepněte na PDF Viewer a následně Přidat do Firefoxu. PDF soubory se vám budou zobrazovat následovně.

13 2.5 DOC DOC je formát souboru, který se nejčastěji vytváří pomocí programu Word. Jde o soubory, v nichž najdete nejčastěji text, případně obrázky. Pomocí Obchodu Play si stáhněte program Docs To Go a nainstalujte jej. Když si najdete nějaký DOC soubor na MOODLU a klepnete na něj, měl by se stáhnout. Najděte jej na stejném místě jako instalační soubor Flash Player a otevřete pomocí Docs To Go. Přijměte licenční podmínky, registrovat se nemusíte. Takto se DOC soubory budou nyní zobrazovat.

14 3. ipad 3.1 Google Chrome (PDF, DOC, PPT) Prohlížeč Google Chrome, který je rovněž nejpoužívanějším prohlížečem na světě, je podle nás nejlepší možná volba pro ipad. Dokáže si totiž bez problémů poradit s celou řadou formátů, ať už mluvíme o PDF, DOC, ale také PPT, což jsou powerpointové prezentace. Chrome lze jednoduše stáhnout pomocí App Store, což je ekvivalent Obchodu Play u Android přístrojů. K dispozici jsou zde všechny dostupné aplikace, jichž jsou doslova statisíce. Pokud App Store zapínáte poprvé, je nutné se zaregistrovat. App Store najdete na základní ploše. Na ikonku klepněte, program se spustí a vyskočí nabídka doporučovaných aplikací. Do vyhledávače vepište chrome. Po vyhledání zvolte první položku. Následně klepněte vedle ikonky na malý obrázek, který je označen červeným čtverečkem.

15 Chrome se posléze stáhne a nainstaluje. Jakmile se operace dokončí, klepněte na Open a prohlížeč se otevře. Pokud nyní klepnete na MOODLU na soubory formátů PDF, DOC a PPT, zobrazí se následovně.

16 3.2 SWF prezentace Se SWF formátem je na ipadu problém. Vůbec zde není podporován Flash, jehož je SWF součástí. Dlouho jsme hledali nejlepší možnost a nebylo to vůbec lehké. Vyzkoušeli jsme mnoho prohlížečů a nakonec narazili na Puffin Browser. Ten je naprosto skvělý, plynulý a SWF prezentace přehrává výborně. Má však i jednu nevýhodu, s níž je třeba se srovnat nebo zaplatit menší obnos peněz. Puffin je v základu zdarma, ovšem Flash je pro bezplatné uživatele přístupný pouze v omezenou denní dobu. Jde o tzv. off-peak time. Takže doba, která je mimo špičku. Rozmezí je mírně pohyblivé, ale většinou je to od osmi hodin ráno do pěti odpoledne. I to je celkem slušná část dne, kdy můžete služby tohoto prohlížeče využít naplno. Pokud byste chtěli po celý den, lze zaplatit přibližně 20 korun a na půl roku máte vystaráno. Opravdu to není mnoho, ovšem jestliže platit nechcete, pořád se můžete spokojit s omezenou dobou a SWF soubory si prohlížet v uvedené časové pásmo. Puffin stáhnete stejným způsobem jako Chrome přes App Store. Vyhledejte v něm puffin.

17 Vyberte Puffin, který je po vyhledání první v nabídce a jednoduše jej stáhněte a čekejte na jeho automatické nainstalování. Prohlížeč otevřete. Pokud nyní narazíte na SWF prezentaci, zobrazí se následovně.

18 4. Dovětek Doufáme, že vám byl návod maximálně nápomocen. Je však dost možné, že se setkáte s dalšími problémy, které zde nejsou zmíněny. V takovém případě nás neváhejte kontaktovat. Tuto příručku můžeme dle potřeby upravovat a doplňovat. Pokud navíc budete mít vlastní tipy, jak to či ono vyřešit, budeme velmi rádi. S postupem času, jak budou vycházet nové tablety a uvedeny budou další a další verze operačních systémů, se ostatně postupy můžou změnit. Situaci budeme neustále sledovat. Jestliže kombinujete při výuce počítač i tablet a není vám pochuti instalovat další aplikace, addony a podobně, můžete využívání zařízení skloubit. Na počítači si jednoduše přehrajete ony flashové prezentace a zobrazíte další soubory, s nimiž má tablet potíže a na tabletu si můžete snadno číst ve Třídní knize, přehrávat videa a v neposlední řadě také dělat testy, jejichž vyplňování je pro děti na tabletu jistě zábavnější. Vše samozřejmě záleží na vašich preferencích.

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA Strana č. 1 ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA NÁVOD NA VYPLŇOVÁNÍ A ODESLÁNÍ FORMULÁŘŮ IČ: 63078236, DIČ: CZ63078236, OR: MS v Praze, oddíl B, vložka 3044 Strana 1 / 13 Strana č. 2 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod...

Více

Předpoklady správného fungování formulářů

Předpoklady správného fungování formulářů Předpoklady správného fungování formulářů Uživatelská příručka Aktualizováno: 19. 2. 2018 Obsah 1 Úvod... 3 2 Systémové požadavky... 3 3 Práce s přílohami... 3 4 MS Internet Explorer... 3 4.1 Instalace

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

Přidání Edookitu na plochu (v 1.0)

Přidání Edookitu na plochu (v 1.0) Přidání Edookitu na plochu (v 1.0) Obsah : Progresivní aplikace 2 1. Operační systém Android v prohlížeči Chrome 3 2. Operační systém ios v prohlížeči Safari 6 3. Operační systém Windows (desktopová aplikace)

Více

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Návod popisuje kroky od vystavení certifikátu až po odeslání a podepsání dat v obchodním systému CS OTE v prostředí operačního systému Apple

Více

Nápověda a postupy. Instalace a aktivace PDF-XChange Viewer Pro. Instalace a aktivace software. Nápověda a postupy. 1 z 9 27.8.

Nápověda a postupy. Instalace a aktivace PDF-XChange Viewer Pro. Instalace a aktivace software. Nápověda a postupy. 1 z 9 27.8. Nápověda a postupy Zde najdete návody a tipy pro práci, které Vám mohou usnadnit práci s produkty PDF-XChange. V případě, že si myslíte, že by zde neměl některý dotaz nebo problematika chybět, napište

Více

Návod: Jak instalovat aplikace z App Store (vč. registrace bez platební karty)

Návod: Jak instalovat aplikace z App Store (vč. registrace bez platební karty) Návod: Jak instalovat aplikace z App Store (vč. registrace bez platební karty) Chcete stahovat různé aplikace do svého iphone? Jak si založit účet na itunes Store? Jak používat aplikaci App Store? App

Více

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena

Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Elektronické učebnice popis systému, základních funkcí a jejich cena Vytvořil TEMEX, spol. s r. o. Obsah 1. Úvod... 2 Formáty... 2 Cena... 2 2. Systémové požadavky... 3 Interaktivní PDF verze... 3 HTML

Více

Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž.

Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž. Návod k obsluze IP kamery Zoneway. IP kamery jsou určené pro odbornou montáž. Obsah 1 Úvod... 1 2 Návod pro připojení do webového rozhraní... 1 2.1 Připojení kamery k WiFi síti... 4 2.2 Postup nastavení

Více

IP kamery DIGITUS Plug&View

IP kamery DIGITUS Plug&View IP kamery DIGITUS Plug&View Stručný průvodce instalací Obsah balení 1 IP kamera Plug&View 1 napájecí zdroj s kabelem 1 kabel s ethernetem 1 stručný průvodce instalací 1 disk CD s nástroji 1 odnímatelná

Více

Obsah. Facebook Messenger 27 Instalace v systému Android 28 Instalace v systému ios 29

Obsah. Facebook Messenger 27 Instalace v systému Android 28 Instalace v systému ios 29 Mobilní aplikace Instrukce pro uživatele Tento návod vysvětluje, jak si stáhnout tři samostatné aplikace do Vašeho zařízení. Myslete prosím na to, že je nezbytné se do všech aplikací a výzkumu přihlásit

Více

MobileIron Demo. DATUM VYTVOŘENÍ: 8. srpna 2014. AUTOR: Daniel Vodrážka

MobileIron Demo. DATUM VYTVOŘENÍ: 8. srpna 2014. AUTOR: Daniel Vodrážka DATUM VYTVOŘENÍ: 8. srpna 2014 AUTOR: Daniel Vodrážka Obsah Obsah... 2 Úvod... 3 Co budete potřebovat... 3 Důležité upozornění... 3 Možnosti testování... 3 MobileIron Admin konzole... 4 Registrace ios

Více

Instalace a nastavení PDFCreatoru

Instalace a nastavení PDFCreatoru Instalace a nastavení PDFCreatoru Program Komunikátor dokáže převést libovolnou tiskovou sestavu do formátu PDF. Aby však mohla tato funkce spolehlivě fungovat, musí být na počítači nainstalován program

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008, 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení. Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení

NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení. Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení NAS 232 Aplikace AiFoto pro mobilní zařízení Správa fotografií na vašem NAS z mobilního zařízení A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Používat AiFoto pro správu fotografií

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém.

NÁVOD K POUŽITÍ. IP kamerový systém. NÁVOD K POUŽITÍ IP kamerový systém www.slkamery.cz 1 1. Práce se systémem CMS 1. Instalace aplikace Aplikaci CMS nainstalujeme z přiloženého CD. Pokud není CD součástí balení, stáhneme instalační soubory

Více

JAK AKTUALIZOVAT APLIKACI E-PAY BY EDENRED

JAK AKTUALIZOVAT APLIKACI E-PAY BY EDENRED JAK AKTUALIZOVAT APLIKACI E-PAY BY EDENRED Postup aktualizace E-Pay by Edenred závisí na tom, zda máte zařízení, na kterém již byla aplikace předinstalována (pokračujete v návodu na kapitolu 2) nebo zda

Více

iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod

iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod iviewer pro iphone & ipad & ipod touch Rychlý uživatelský návod iviewer lze použít na iphone a ipad pro zobrazení živého obrazu z DVR vzdálený server. I. Použití iphone pro přístup ke vzdálenému DVR Použití

Více

Mobilní OneNet samoobsluha Návod k vytvoření zástupce na ploše

Mobilní OneNet samoobsluha Návod k vytvoření zástupce na ploše Mobilní OneNet samoobsluha Návod k vytvoření zástupce na ploše Obsah 1 Android... 3 2 Windows Mobile... 8 3 ios... 11 1 Android Odemkněte telefon, otevřete aplikaci internet, do adresáře zadejte onenetms.vodafone.cz

Více

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné přihlášení do služby... 3 2 Instalace SecureStore...

Více

Příručka Google Cloud Print

Příručka Google Cloud Print Příručka Google Cloud Print Verze B CZE Definice poznámek V celé příručce uživatele je použit následující styl poznámek: Poznámky uvádějí, jak reagovat na situaci, která může nastat, nebo poskytují tipy,

Více

Podpora. Děkujeme, že jste si vybrali výrobek společnosti NETGEAR.

Podpora. Děkujeme, že jste si vybrali výrobek společnosti NETGEAR. Začínáme Podpora Děkujeme, že jste si vybrali výrobek společnosti NETGEAR. Po dokončení instalace zařízení vyhledejte štítek se sériovým číslem vašeho produktu a použijte ho při registraci výrobku na adrese

Více

Smart Access Pracovní postup

Smart Access Pracovní postup Smart Access Pracovní postup A. Předpoklady... 2 1. Kompatibilita smartphonu... 2 2. Výběr kabelu... 2 a. Zařízení Apple (iphone 4/4s)... 2 b. Zařízení Apple (iphone 5/5c/5s)... 2 c. Zařízení s Androidem

Více

Rychlé nastavení mobilní aplikace Novell Vibe

Rychlé nastavení mobilní aplikace Novell Vibe Rychlé nastavení mobilní aplikace Novell Vibe Březen 2015 Začínáme Mobilní přístup na portál Novell Vibe může správce portálu Vibe deaktivovat. Pokud nemůžete přistupovat k mobilnímu rozhraní Vibe podle

Více

Příručka Google Cloud Print

Příručka Google Cloud Print Příručka Google Cloud Print Verze A CZE Definice poznámek V celé příručce uživatele je použit následující styl poznámek: Poznámky uvádějí, jak reagovat na situaci, která může nastat, nebo poskytují tipy,

Více

Pro uživatele nástroje RICOH Smart Device Connector: Konfigurace zařízení

Pro uživatele nástroje RICOH Smart Device Connector: Konfigurace zařízení Pro uživatele nástroje RICOH Smart Device Connector: Konfigurace zařízení OBSAH 1. Pro všechny uživatele Úvod... 3 Jak číst tuto příručku... 3 Ochranné známky...4 Co je to RICOH Smart Device Connector?...

Více

Instalační příručka. Vlastnoruční digitální podpis. Instalace ovladačů a rozšíření na uživatelský počítač nebo tablet

Instalační příručka. Vlastnoruční digitální podpis. Instalace ovladačů a rozšíření na uživatelský počítač nebo tablet Instalační příručka Vlastnoruční digitální podpis Instalace ovladačů a rozšíření na uživatelský počítač nebo tablet 1. Úvod Tato příručka obsahuje návod jak nainstalovat a nastavit uživatelský počítač

Více

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty

Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Doporučené nastavení prohlížeče MS Internet Explorer 7 a vyšší pro Max Homebanking PS s využitím čipové karty Obsah 1. Instalace SecureStore... 2 2. Nastavení Internet Exploreru... 3 3. První přihlášení...

Více

Podrobný návod na instalaci programu HiddenSMS

Podrobný návod na instalaci programu HiddenSMS Podrobný návod na instalaci programu HiddenSMS Poslední aktualizace: 9. 6. 2009 Samotná instalace programu HiddenSMS se skládá ze dvou kroků: I. PŘIPOJENÍ TELEFONU S POČÍTAČEM - podrobný popis najdete

Více

Skrytá Wi-Fi kamera v síťovém adaptéru HD 1080P Pro Wi-Fi AC

Skrytá Wi-Fi kamera v síťovém adaptéru HD 1080P Pro Wi-Fi AC Skrytá Wi-Fi kamera v síťovém adaptéru HD 1080P Pro Wi-Fi AC Návod k obsluze Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. V Háji 15, Praha 7, 170 00 Tel: 244 472 125, e-mail: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz

Více

Full HD Wi-Fi kamerový modul AI-M002

Full HD Wi-Fi kamerový modul AI-M002 Full HD Wi-Fi kamerový modul AI-M002 Návod k obsluze Kontakt na dodavatele SHX Trading s.r.o. V Háji 15, Praha 7, 170 00 Tel: 244 472 125, e-mail: info@spyobchod.cz www.spyobchod.cz 1 Rychlý průvodce 1)

Více

Nastavení lokálního úložiště certifikátů

Nastavení lokálního úložiště certifikátů Nastavení lokálního úložiště certifikátů Aby bylo možné používat lokální úložiště, je nezbytné vytvořit zálohu privátní části elektronického podpisu, tj. soubor s koncovou *.pfx, nebo *.p12. Soubor je

Více

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další)

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další) Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC i čtečkách s E-Ink technologií (Sony, Nook, a další) - 1 - ereading Jaromír Frič Obsah O tomto dokumentu... 3 1. Instalace čtečky...

Více

Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem

Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem Průvodce aktualizací systému Windows 8.1 krok za krokem Instalace a aktualizace systému Windows 8.1 Aktualizujte prostředí BIOS, aplikace, ovladače a spusťte službu Windows Update Vyberte typ instalace

Více

Instalační příručka. Vlastnoruční digitální podpis. Plugin do webového prohlížeče

Instalační příručka. Vlastnoruční digitální podpis. Plugin do webového prohlížeče Instalační příručka Vlastnoruční digitální podpis Plugin do webového prohlížeče 1. Úvod Tato příručka obsahuje návod jak nainstalovat a nastavit internetový prohlížeč (Internet Explorer, Mozilla Firefox

Více

2011 Všechna práva vyhrazena. Stručné pokyny k zařízení Acer ICONIA TAB Model: A500/A501 Původní vydání: 4/2011. Acer ICONIA TAB.

2011 Všechna práva vyhrazena. Stručné pokyny k zařízení Acer ICONIA TAB Model: A500/A501 Původní vydání: 4/2011. Acer ICONIA TAB. 2011 Všechna práva vyhrazena Stručné pokyny k zařízení Acer ICONIA TAB Model: A500/A501 Původní vydání: 4/2011 Acer ICONIA TAB Číslo modelu: Sériové číslo: Datum zakoupení: Místo zakoupení: Informace o

Více

Instalační manuál k aplikaci LARA Dio pro Android

Instalační manuál k aplikaci LARA Dio pro Android Instalační manuál k aplikaci LARA Dio pro Android 1 z 9 Obsah 1. Úvod... 3 2. Instalace aplikace do mobilního telefonu s OS Android přes službu Google Play... 3 3. Základní nastavení... 4 4. Ovládání aplikace...

Více

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Aplikace

BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Aplikace BEYOND: Two Souls BEYOND Touch Aplikace APLIKACE BEYOND Touch Chcete-li si hru BEYOND: Two Souls vychutnat tím nejlepším možným způsobem, doporučujeme vám hrát ji s pomocí bezdrátového ovladače DUALSHOCK

Více

Příručka Google Cloud Print

Příručka Google Cloud Print Příručka Google Cloud Print Verze 0 CZE Definice poznámek V celé příručce uživatele je použit následující styl poznámek: Poznámky uvádějí, jak reagovat na situaci, která může nastat, nebo poskytují tipy,

Více

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou

Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou Příručka pro uživatele ČSOB InternetBanking 24 a ČSOB BusinessBanking 24 Online s čipovou kartou Člen skupiny KBC Obsah 1 Úvod podmínky pro úspěšné přihlášení do služby... 3 2 Instalace SecureStore...

Více

Provozní pokyny Průvodce Mopria

Provozní pokyny Průvodce Mopria Provozní pokyny Průvodce Mopria Pro bezpečné a správné použití si před použitím tohoto zařízení přečtěte "Bezpečnostní informace". OBSAH Úvod... 2 Význam symbolů... 2 Vyloučení odpovědnosti... 2 Přípravy...

Více

Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide

Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide Windows RT 8.1 Update Step-by-Step Guide Aktualizace Windows RT na verzi Windows RT 8.1 Nainstalováním nejnovějších aktualizací Windows zajistěte, aby byl počítač s Windows RT v aktuálním stavu Zjištění

Více

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace

gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace gdmss Lite Android DVR Mobile Client Návod k obsluze aplikace Pouze pro telefony se systémem Android Obsah 1. VŠEOBECNÉ INFORMACE... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Funkce... 3 1.3 Technické požadavky na provoz aplikace...

Více

Příručka pro studenta

Příručka pro studenta E-learningový portál TUL Příručka pro studenta Verze dokumentu: 5 Obsah Co je MOODLE?... 2 Přihlášení a odhlášení v Moodle, zápis do kurzu... 3 První přihlášení... 3 Úvodní obrazovka po přihlášení a úprava

Více

Návod na miniaplikaci meteostanice WANET pro Windows Vista/7/8

Návod na miniaplikaci meteostanice WANET pro Windows Vista/7/8 Návod na miniaplikaci meteostanice WANET pro Windows Vista/7/8 Návod na miniaplikaci meteostanice WANET pro Windows Vista/7/8 Přehledné zobrazení aktuálního počasí Vaší meteostanice na pracovní ploše v

Více

Obsah. Manuál pro uživatele aplikace ONIF platný ke dni 22. 9. 2011 Řešení společnosti icord International s.r.o. www.icord.cz

Obsah. Manuál pro uživatele aplikace ONIF platný ke dni 22. 9. 2011 Řešení společnosti icord International s.r.o. www.icord.cz Obsah Rychlý návod... 3 Chci se s vámi bezplatně spojit online. Co mám udělat? Rychlý návod... 3 Co vše mohu:... 3 Podrobněji:... 4 Chci se s vámi bezplatně spojit online. Co mám udělat? Podrobněji...

Více

Micro Focus Vibe Mobile stručný úvod

Micro Focus Vibe Mobile stručný úvod Micro Focus Vibe Mobile stručný úvod Září 2018 Začínáme POZNÁMKA: Mobilní přístup na portál Micro Focus Vibe může deaktivovat správce portálu Vibe. Pokud nemůžete na portál Vibe přistupovat prostřednictvím

Více

Manuál pro registraci prostřednictvím webové služby

Manuál pro registraci prostřednictvím webové služby Manuál pro registraci prostřednictvím webové služby 1. Postup pro vyplnění a odeslání registračního formuláře Tento postup je relevantní pouze pro výrobce, kteří vlastní certifikát PostSignum s vyplněným

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba 4NET.TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat služby

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba Dragon TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Doplněk k návodu k obsluze pro myčku nádobí s dovybaveným WiFi modulem

Doplněk k návodu k obsluze pro myčku nádobí s dovybaveným WiFi modulem Doplněk k návodu k obsluze pro myčku nádobí s dovybaveným WiFi modulem Před umístěním, instalací a uvedením přístroje do provozu si bezpodmínečně pročtěte tento návod k obsluze a montážní plán. Ochráníte

Více

Příručka Google Cloud Print

Příručka Google Cloud Print Příručka Google Cloud Print Verze 0 CZE Definice poznámek V celé příručce uživatele je použita následující ikona: Poznámky uvádějí, jak reagovat na situaci, která může nastat, nebo poskytují tipy, jak

Více

Začínáme NSZ-GS7. Síťový multimediální přehrávač. Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění.

Začínáme NSZ-GS7. Síťový multimediální přehrávač. Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění. Začínáme CZ Síťový multimediální přehrávač NSZ-GS7 Obsah obrazovek, způsob ovládání a technické parametry se mohou změnit bez předchozího upozornění. První kroky: ON/STANDBY Zapne nebo vypne přehrávač.

Více

Citrix klient a OneTimePass moje.cpas.cz. Uživatelský návod pro interní uživatele České pojišťovny a.s.

Citrix klient a OneTimePass moje.cpas.cz. Uživatelský návod pro interní uživatele České pojišťovny a.s. Citrix klient a OneTimePass moje.cpas.cz Uživatelský návod pro interní uživatele České pojišťovny a.s. 1 WINDOWS 3 1.1 INSTALACE 3 1.2 PŘIHLÁŠENÍ 10 2 MAC 14 2.1 INSTALACE 14 2.2 PŘIHLÁŠENÍ 17 3 IPAD,

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost o dotace prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém

Více

ALEŠ LICHTENBERG KAISER DATA

ALEŠ LICHTENBERG KAISER DATA Domino Mobile Apps ALEŠ LICHTENBERG KAISER DATA www.kaiser.cz a.lichtenberg@kaiser.cz twitter: @a_lichtenberg Co je IBM Domino Mobile Apps? IBM Domino Mobile Apps je mobilní klient pro Apple ipad, který

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ DIGITÁLNÍ PENĚŽENKY MASTERCARD MOBILE

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ DIGITÁLNÍ PENĚŽENKY MASTERCARD MOBILE 1 Podporované platformy Aplikace MC Mobile je podporovaná na zařízeních: iphone (iphone 3GS, iphone 4, iphone 4S, iphone 5) ipad (ipad, ipad 2, ipad 3rd generation) Android. Pozn.: minimální podporované

Více

Registrace dodavatele na tržiště NEN

Registrace dodavatele na tržiště NEN Registrace dodavatele na tržiště NEN Co budete předem potřebovat: a) Podpisový osobní certifikát Postsignum nebo 1. Certifikační Autorita b) Prohlížeč Google Chrome c) Uživatelská práva na instalaci programů

Více

Aplikace GoGEN Smart Center

Aplikace GoGEN Smart Center Aplikace GoGEN Smart Center Návod na použití aplikace Úvod Aplikace GoGEN Smart Center pro maximální využití Smart TV GoGEN, spojuje vyspělou technologii a zábavu v pohodlí domova. SMART ovládání ovládání

Více

Nejčastější kladené dotazy

Nejčastější kladené dotazy Nejčastější kladené dotazy Než začnete vyplňovat žádost prostřednictvím jednotného inteligentního formuláře, je vhodné si přečíst návod. Přesto se může stát, že v něm nenajdete všechno. V takovém případě

Více

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu.

LAN se používá k prvnímu nastavení Vašeho DVR a když potřebujete nastavit síť na Vašem DVR pro používání po internetu. Návod Video Viewer 1.9.9 1 Dodávaný licencovaný software Následující stránky popisují nejpoužívanější funkce software Video Viewer. Podrobnosti o softwaru a jeho nastavení, najdete v rozšířené příručce,

Více

Rozbalení. Připojení napájecího kabelu. Prvotní nastavení zařízení

Rozbalení. Připojení napájecího kabelu. Prvotní nastavení zařízení Rozbalení Při rozbalování krabice od EET boxu si nejdřív zkontrolujte všechny požadované položky potřebné k provozu (Asus ZenPad včetně kabeláže, hliníkový stojánek a mobilní tiskárna). Připojení napájecího

Více

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET)

STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) STATISTICA 10 Postup instalace plovoucí síťové verze s odpojováním licencí (BNET) 1. Instalace plovoucí síťové verze zahrnuje dvě části: a) instalace serveru a b) lokální instalace na připojených pracovních

Více

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx

Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Nastavení lokálního úložiště certifikátů v OSx Aby bylo možné používat lokální úložiště, je nezbytné vytvořit zálohu privátní části elektronického podpisu, tj. soubor s koncovou *.pfx, nebo *.p12. Soubor

Více

Vystavení osobního komerčního certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Vystavení osobního komerčního certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Vystavení osobního komerčního certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx Tento návod popisuje všechny kroky od vystavení certifikátu až po odeslání a podepsání dat v obchodním systému CS OTE v

Více

Spojte svůj domácí spotřebič s budoucností.

Spojte svůj domácí spotřebič s budoucností. Spojte svůj domácí spotřebič s budoucností. Stručný návod OT-Beileger_EU-DE_Siemens_V002_STAR_cs-CZ.indd 1 12.04.17 13:11 Ve vaší domácnosti právě začíná budoucnost! Jsme rádi, že používáte Home Connect

Více

Průvodce instalací aplikace CONTOUR DIABETES

Průvodce instalací aplikace CONTOUR DIABETES Průvodce instalací aplikace CONTOUR DIABETES 12:24 :24 My Readings dings WED THU F FRI RI Today, Friday, Oct 21 5.2 mmol L 12:23 My Week (Past 7 days) 1 10 My Averages 7 Průvodce instalací aplikace CONTOUR

Více

Registrace do portálu MS2014+

Registrace do portálu MS2014+ 2016 Registrace do portálu MS2014+ Místní akční skupina Hlinecko, z.s. 7.4.2016 Obsah: Úvod... 1 1 Instalace a aktualizace internetového prohlížeče... 2 2 Ověření HW a SW požadavků aplikace... 7 3 Registrace

Více

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu

STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu STATISTICA 9 Postup instalace plovoucí síťové verze na terminálovém serveru a Citrixu 1. Tento návod se soustředí na instalaci na terminálová server a Citrix, ale je použitelný pro jakoukoli instalaci,

Více

Stažení instalačních souborů pro MATLAB a jeho nadstavby z internetu

Stažení instalačních souborů pro MATLAB a jeho nadstavby z internetu Stažení instalačních souborů pro MATLAB a jeho nadstavby z internetu (určeno pro verzi R2014a a novější) Od verze MATLAB R2014a se instalační soubory pro MATLAB a jeho nadstavby stahují pomocí instalátoru,

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba M.NET TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat

Více

Instalační příručka WNP-RP-002 WiFi-opakovač, 300 mbps

Instalační příručka WNP-RP-002 WiFi-opakovač, 300 mbps Instalační příručka WNP-RP-002 WiFi-opakovač, 300 mbps Česky Nastavení Wifi-opakovače v opakovacím módu Tato příručka popisuje kroky, které je třeba dodržovat, pro správné nastavení Vašeho přístroje Gembird

Více

Jak na Bakaláře z mobilního telefonu

Jak na Bakaláře z mobilního telefonu Jak na Bakaláře z mobilního telefonu Elektronickou žákovskou knížku je možné ovládat, případně dostávat notifikace i na mobilní telefon nebo tablet. Rodiče a žáci tak mají online přístup ke klasifikaci

Více

ČSOB Business Connector Instalační příručka

ČSOB Business Connector Instalační příručka ČSOB Business Connector Instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu do počítače...

Více

T-Cloud Zakázka. Uživatelská příručka

T-Cloud Zakázka. Uživatelská příručka Uživatelská příručka Popis služby Služba T-Cloud ZAKÁZKA (dále jen ZAKÁZKA) poskytuje svým uživatelům informace o 99% veřejných zakázek vypsaných v České republice. Služba nabízí uživatelům následující

Více

Registrace do portálu MS2014+

Registrace do portálu MS2014+ 2016 Registrace do portálu MS2014+ Lenka Juklová Místní akční skupina Hlinecko, z.s. 7.4.2016 Obsah: Úvod... 1 1 Instalace a aktualizace internetového prohlížeče... 2 2 Ověření HW a SW požadavků aplikace...

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

1.1 Aplikace a jejich instalace (ios/android)

1.1 Aplikace a jejich instalace (ios/android) 1.1 Aplikace a jejich instalace (ios/android) Zařízení s operačním systémem ios (ipad): 1. Stažení aplikačního softwaru Přes ipad se připojte k itunes Store a spusťte Pafers. Přečtěte si instrukce a stáhněte

Více

Stažení a instalace programu AoA Audio Extractor

Stažení a instalace programu AoA Audio Extractor Co budete potřebovat Stažení a instalace programu AoA Audio Extractor 1. Počítač s připojením k internetu a s volnými asi 30 MB místa na disku. 2. Potřebný čas se bude lišit podle vaší zběhlosti v práci

Více

Návod na půjčování e-knih

Návod na půjčování e-knih Návod na půjčování e-knih Knihy půjčené zdarma prostřednictvím knihovny nelze číst na libovolné čtečce ani v počítači, POUZE na čtečkách ereadingu a v aplikaci pro chytré telefony a tablety se systémem

Více

NAS 243 Aplikace AiData pro mobilní zařízení

NAS 243 Aplikace AiData pro mobilní zařízení NAS 243 Aplikace AiData pro mobilní zařízení Přístup a správa souborů NAS z ios a Android zařízení A S U S T O R C O L L E G E CÍLE KURZU V tomto kurzu se naučíte: 1. Spravovat soubory z NAS aplikací pro

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S PORTÁLEM DUMY.CZ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S PORTÁLEM DUMY.CZ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S PORTÁLEM DUMY.CZ Přihlášení Na portál se dostanete přes webovou adresu www.dumy.cz Registrace (materiál může vložit pouze registrovaný uživatel) Pole pro přihlášení registrovaného

Více

Instalační příručka. Vlastnoruční digitální podpis. Instalace ovladačů a rozšíření na uživatelský počítač

Instalační příručka. Vlastnoruční digitální podpis. Instalace ovladačů a rozšíření na uživatelský počítač Instalační příručka Vlastnoruční digitální podpis Instalace ovladačů a rozšíření na uživatelský počítač 1. Úvod Tato příručka obsahuje návod jak nainstalovat a nastavit uživatelský počítač pro vlastnoruční

Více

Návod ke službě IPTV

Návod ke službě IPTV Návod ke službě IPTV Služba 4NET.TV vám prostřednictvím technologie IPTV zprostředkuje jedinečný zážitek ze sledování televizních pořadů ve vaší domácnosti. Díky připojení k internetu můžete využívat služby

Více

SP-1101W/SP-2101W Zkrácený Instalační Manuál

SP-1101W/SP-2101W Zkrácený Instalační Manuál SP-1101W/SP-2101W Zkrácený Instalační Manuál 05-2014 / v1.0 1 I. Informace o produktu I-1. Obsah balení Smart Plug Switch Zkrácený instalační manuál CD s rychlým instalačním průvodcem I-2. Přední panel

Více

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC a MAC

Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC a MAC Kompletní návod na nákup a čtení eknih ve formátech PDF a epub na PC a MAC - 1 - ereading Jaromír Frič Obsah O tomto dokumentu... 3 1. Registrace na portálu ereading.cz... 4 2. Instalace Adobe Digital

Více

Návod ke službě IPTV HD internet.tv

Návod ke službě IPTV HD internet.tv +420 499 949 494, 777 719 280 (8:00-20:00) info@hdinternet.cz / www.hdinternet.cz Návod ke službě IPTV HD internet.tv 1 Obsah tohoto dokumentu: 1. Úvod... 3 2. Pojmy... 3 3. Popis funkcí Set-Top boxu...

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

ČSOB Business Connector instalační příručka

ČSOB Business Connector instalační příručka ČSOB Business Connector instalační příručka Obsah 1 Úvod... 2 2 Získání komerčního serverového certifikátu... 2 2.1 Vytvoření žádosti o certifikát v počítači... 2 2.2 Instalace certifikátu na počítač...

Více

Uživatelský návod mi-mrasuka

Uživatelský návod mi-mrasuka Uživatelský návod mi-mrasuka Úvod ASUKA ACAST je zařízení pro zrcadlení smartphonů, které vám umožní sledovat např. YouTube, navigaci v reálném čase, jako Google Map nebo Waze, na monitoru vašeho vozu,

Více

Certifikační autorita EET Modelové postupy instalace certifikátu

Certifikační autorita EET Modelové postupy instalace certifikátu Certifikační autorita EET Modelové postupy instalace certifikátu Verze 1.0, 1.9.2016 OBSAH 1 Úvod... 3 2 Instalace certifikátu ve Windows 7... 4 2.1 Instalace ze souboru.p12 (formát PKCS#12)... 4 2.2 Instalace

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více