Česká pirátská strana

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Česká pirátská strana ----------------------------"

Transkript

1 Česká pirátská strana Především je třeba říci, že dokument sice nese název "Zelená kniha o on-line distribuci audiovizuálních děl v Evropské unii: příležitosti a výzvy při tvorbě jednotného digitálního trhu", ve skutečnosti se však soustředí téměř výhradně na oblast kopírovacího monopolu (pod zavádějícím označením "autorské právo"), jak je vidět z neustálého opakování pojmů "zúčtování prav", "poskytování licencí", "zajištění náležité odměny" apod. Přičemž celý text je až na několik málo výjimek prodchnut myšlenkou, že současná kopírovací legislativa (označovaná jako autorskoprávní) je v zásadě správná, jen je zapotřebí doplnit ji tak, aby pokrývala on-line distribuci. Ve skutečnosti je ale tato legislativa beznadějně zastaralá, dlouhodobě nefunkční a její záplatování nepomůže tomu, aby reflektovala současnou úroveň technologií a s ní spjaté sociální změny, natož aby předjímala budoucí vývoj. Zde žádné záplatování nepomůže, celou legislativu týkající se kopírovacího monopolu je Zapotek zcela přehodnotit a naprosto přepracovat, aby odrážela stav a potřeby globální informační společnosti. Neboť Internet nemá žádné hranice a nesmí je mít. Tudíž i položené otázky se z větší části zabývají uměle vytvořenými problémy. Není potřeba řešit tyto problémy a jejich důsledky, nýbrž odstranit kořeny problémů Otázky 1. Jaké jsou hlavní právní a jiné překážky spojené s autorským právem či jiné které brzdí rozvoj jednotného digitálního trhu pro přeshraniční distribuci audiovizuálních děl? - Současné kopírovací zákony (nazývané autorské), naprosto nereflektující realitu a moderní technologie. Jsou zcela nekoncepčně konstruované a tudíž neschopné aplikace na současný, natož budoucí technologický rozvoj a s ním související sociální změny. Jaké rámcové podmínky by se měly upravit či zavést, aby se podnítil dynamický jednotný digitální trh pro audiovizuální obsah a usnadnilo poskytování licencí na více území? - Je nutné naprosté přepracování kopírovací legislativy (označované jako autorskoprávní legislativa) aby odrážela realitu a stav technologií a skutečnost, že internet nemá hranice. Jaké by měly být hlavní priority? - Přestat se marně snažit ohýbat realitu a začít ji reflektovat. 2. Jaké praktické problémy mají poskytovatelé audiovizuálních mediálních služeb v souvislosti se zúčtováním práv na audiovizuální díla a) na jednom území a b) na více územích? - Kopírovací zákony nereflektující, že internet nemá (a nesmí mít) hranice. Jakých práv se to dotýká? Na jaká použití? autorskoprávní legislativa) nemají otázky význam.

2 3. Jaké případné technologické prostředky (například individuální přístupové kódy) by spotřebitelům umožnily přístup k jejich vysílání nebo jiným službám s jejich obsahem bez ohledu na to, kde se nacházejí? - Ve světle faktu, že internet nemá hranice, nemá otázka význam. Přístup k neplaceným službám nesmí být jakkoli omezován. Přístup k placeným službám je věc ujednání mezi jejich poskytovatelem a zákazníkem. Jaký dopad by měly takové přístupy na modely udělování licencí? autorskoprávní legislativa) nemá otázka význam. 4. Může problémy se zúčtováním autorských práv vyřešit zlepšení rámce pro poskytování licencí? - Tyto problémy může vyřešit především naprosté přepracování kopírovací legislativy (označované jako autorskoprávní legislativa) tak, aby odrážela realitu. Je systém autorských práv založený na teritorialitě v EU vhodný pro on-line prostředí? - Současný systém autorských práv je zcela nevhodný nejen pro on-line prostředí. 5. Jak by se dalo provést rozšíření zásady země původu uplatňované u satelitního vysílání na on-line audiovizuální mediální služby a jaké by to mělo výhody a nevýhody? Jaký by byl nejvhodnější způsob určení země původu, pokud jde o přenosy on-line? - V současné době jde o zbytečný konstrukt zasluhující zrušení. 6. Jaké by byly náklady a přínosy rozšíření systému zúčtování autorských práv o přeshraniční kabelový další přenos audiovizuálních mediálních služeb na technologicky neutrálním základě? Mělo by se toto rozšíření omezovat na uzavřená prostředí, jako je IPTV, nebo by mělo zahrnovat všechny formy otevřeného přenosu (simulcasting) po internetu? autorskoprávní legislativa) a faktu, že internet nemá hranice, nemá otázka význam. 7. Jsou zapotřebí specifická opatření s ohledem na rychlý rozvoj sociálních sítí a stránek sociálních medií, založených na vytváření a nahrávání obsahu on-line koncovými uživateli (blogy, podcasty, posty, wiki, mash-upy, sdílení souborů a videí)? - Ne. Sociální sítě a média mají jedinečný propagační potenciál a jakákoli reglan opatření by byla kontraproduktivní, nemluvě o nepřípustných zásazích do soukromí. 8. Jakým způsobem ovlivní další technologický vývoj (např. cloud computing) distribuci audiovizuálního obsahu, včetně dodávání obsahu do více zařízení, a schopnost zákazníků získat přístup k obsahu bez ohledu na místo, v němž se nacházejí? - Potvrdí, že současné kopírovací zákony (nazývané "autorské") jsou beznadějně zastaralé a odtržené od reality.

3 9. Jakým způsobem by technologie mohla usnadnit zúčtování práv? Usnadnil by rozvoj identifikačních systémů pro audiovizuální díla a databáze vlastnických práv zúčtování práv na on-line distribuci audiovizuálních děl? - Ano. Nicméně především je nutné naprosté přepracování kopírovací legislativy (označované jako autorskoprávní legislativa). Jakou roli, pokud vůbec nějakou, zde hraje Evropská unie? - Měla by iniciovat zmíněné přepracování, přestat se marně snažit ohýbat realitu a začít ji reflektovat. 10. Mají současné modely financování a distribuce filmů, vycházející z chronologicky uspořádaných platforem a územně rozděleného vydávání děl, stále význam v souvislosti s audiovizuálními službami on-line? - Nemají. Internet nezná hranice. Jaký je nejlepší prostředek k usnadnění toho, aby starší filmy, na něž se již nevztahuje dohoda o výlučnosti, byly vydávány v on-line distribuci po celé EU? - Razantní zkrácení doby kopírovacího monopolu (označovaného jako ochrana autorských práv). 11. Mělo by se členským státům zakázat zachovávání či zavádění právně závazných distribučních intervalů v souvislosti se státním financováním filmové produkce? - Díla spolufinancovaná státem (tedy z peněz daňových poplatníků) by především měla být nejpozději do tří let (v závislosti na míře spolufinancování) od zveřejnění volně dostupná. 12. Jaká opatření by se měla učinit, aby se zajistil podíl a/nebo významné místo evropských děl v katalogu programů nabízených poskytovateli audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání? - Státy ani EU by neměly ovlivňovat, jaké programy a v jakém rozsahu budou poskytovatelé audiovizuálních programů nabízet. 13. Jaké jsou vaše názory na možné výhody a nevýhody harmonizace autorského práva v EU prostřednictvím komplexního kodexu autorských práv? - Především je nutné naprosté přepracování kopírovací legislativy (označované jako autorskoprávní legislativa) aby odrážela realitu a stav technologií včetně předjímání budoucího vývoje, teprve přepracovaný systém má smysl harmonizovat. 14. Jaké jsou vaše názory na zavedení volitelné jednotné ochrany autorských práv EU? Jak by měla vypadat jednotná ochrana včetně vztahu k vnitrostátním právům? - Dojde-li k harmonizaci kopírovací legislativy (po jejím naprostém přepracování), nebude volitelná jednotná ochrana nutná.

4 4.3. Otázky 15. Je nutná harmonizace pojmu autorství a/nebo převodu práv na audiovizuální produkce, aby se usnadnilo přeshraničního poskytování licencí na audiovizuální díla v EU? - Ve světle faktu, že internet nemá hranice, jde o umělý problém. 16. Je na evropské úrovni zapotřebí nezadatelné právo na odměnu pro autory audiovizuálních děl, aby se zaručila úměrná odměna za používání jejich děl on-line poté, co převedli své právo na zpřístupnění? - Ne. Nechť si každý autor sám dohodne s výrobcem záznamu způsob odměny (paušální, procentem ze zisku,...) Ostatně designérovi židle také nikdo neplatí za každé posezení na ní. Pokud ano, mělo by toto právo na odměnu být povinně spravováno kolektivními správci? - Ne. 17. Jaké by byly náklady a přínosy zavedení takového práva pro všechny zúčastněné strany hodnotového řetězce včetně spotřebitelů? - Zvýšená administrativa, jejíž náklady by byly přeneseny na spotřebitele. Jaký by konkrétně byl dopad na přeshraniční poskytování licencí na audiovizuální díla? - Ve světle faktu, že internet nemá (a nesmí mít) hranice, nemá otázka význam. 18. Je na evropské úrovni zapotřebí nezadatelné právo na odměnu pro audiovizuální výkonné umělce, aby se zaručila úměrná odměna za používání jejich výkonů on-line poté, co převedli své právo zpřístupnění? - Ne. Nechť si každý výkonný umělec sám dohodne s výrobcem záznamu způsob odměny (paušální, procentem ze zisku,...) Pokud ano, měli by toto právo na odměnu povinně spravovat kolektivní správci? - Ne. 19. Jaké by byly náklady a přínosy zavedení tohoto práva pro všechny zúčastněné strany hodnotového řetězce včetně spotřebitelů? - Zvýšená administrativa, jejíž náklady by byly přeneseny na spotřebitele. A zejména jaký by to mělo vliv na přeshraniční poskytování licencí na audiovizuální díla? - Ve světle faktu, že internet nemá (a nesmí mít) hranice, nemá otázka význam. 20. Existují nějaké další prostředky k zajištění náležité odměny autorů a výkonných umělců? Pokud ano, které to jsou? - Dobrovolné odměny placené uživateli prostřednictvím mikroplatebních systémů s nulovými transakčními náklady na straně uživatelů Otázky

5 21. Jsou nutné legislativní změny, aby mohly instituce filmového dědictví plnit své poslání ve veřejném zájmu? Měly by se upravit výjimky podle čl. 5 odst. 2 písm. c) (rozmnožování za účelem zachování v knihovnách) a podle čl. 5 odst. 3 písm. n) (konzultace na místě pro výzkumné pracovníky) směrnice 2001/29/ES, aby se v každodenní praxi institucí evropského filmového dědictví zajistila právní jistota? - Práce institucí filmového dědictví je důležitá a neměla by být kopírovací legislativou (označovanou jako autorskoprávní legislativa) nijak omezována, natož zpoplatňována (označováno jako "zúčtování práv"). 22. Jaká další opatření by se mohla vzít v úvahu? - Naprosté přepracování kopírovací legislativy (označované jako autorskoprávní legislativa) Otázky 23. Jaké praktické problémy vznikají osobám se zdravotním postižením, které chtějí získat stejný přístup k evropským audiovizuálním mediálním službám jako ostatní? - Otázka nesouvisí s online distribucí a digitálním trhem. Problémy se stejným přístupem k audiovizuálním mediálním službám mají jen ty osoby se zdravotním postižením, u nichž z povahy jejich postižení vyplývají obecné problémy se zacházením s počítači a spotřební elektronikou (například nevidomí či ochrnutí). 24. Musí být upraven rámec pro autorská práva, aby se zlepšila dostupnost audiovizuálních děl pro osoby se zdravotním postižením? - Především je nutné naprosté přepracování kopírovací legislativy (označované jako autorskoprávní legislativa). Je pravděpodobné, že tato otázka pak ztratí smysl. 25. Jaké by byly praktické výhody harmonizace požadavků na přístup k on-line audiovizuálním mediálním službám v Evropě? - Taková harmonizace by především byla žádaným odrazem reálné skutečnosti, že internet nemá hranice (a nesmí je mít). 26. Jaké další aktivity/kroky by měly být prozkoumány, aby se zvýšila dostupnost přístupného obsahu po celé Evropě? - Neklást překážky rozvoji národně i celoevropsky působících mikroplatebních systémů s nulovými transakčními náklady na straně uživatelů.

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/170. Pozměňovací návrh. Isabella Adinolfi za skupinu EFDD

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/170. Pozměňovací návrh. Isabella Adinolfi za skupinu EFDD 6.9.2018 A8-0245/170 170 Bod odůvodnění 3 (3) Rychlý vývoj technologií i nadále mění způsob, jakým jsou vytvářena, produkována, distribuována a využívána díla a jiné předměty ochrany. Průběžně se objevují

Více

Příprava na vystoupení z EU není pouze záležitostí orgánů EU a vnitrostátních orgánů, ale i soukromých subjektů.

Příprava na vystoupení z EU není pouze záležitostí orgánů EU a vnitrostátních orgánů, ale i soukromých subjektů. EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO KOMUNIKAČNÍ SÍTĚ, OBSAH A TECHNOLOGIE Brusel 28. března 2018 Rev1 OZNÁMENÍ ZÚČASTNĚNÝM STRANÁM VYSTOUPENÍ SPOJENÉHO KRÁLOVSTVÍ Z EU A PRÁVNÍ PŘEDPISY EU V OBLASTI

Více

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne C(2017) 3356 final

EVROPSKÁ KOMISE. V Bruselu dne C(2017) 3356 final EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 18.5.2017 C(2017) 3356 final Vážený pan Milan ŠTĚCH Předseda Senátu PČR Valdštejnské náměstí 17/4 118 01 PRAHA 1 Česká republika Vážený pane předsedo, Komise by ráda poděkovala

Více

PŘÍLOHA. Provádění strategie pro jednotný digitální trh

PŘÍLOHA. Provádění strategie pro jednotný digitální trh EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.5.2017 COM(2017) 228 final ANNEX 1 PŘÍLOHA Provádění strategie pro jednotný digitální trh Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/194. Pozměňovací návrh. Julia Reda za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/194. Pozměňovací návrh. Julia Reda za skupinu Verts/ALE 6.9.2018 A8-0245/194 194 Bod odůvodnění 21 a (nový) (21a) Je nezbytné uznat zájem veřejnosti podílet se na veřejné sféře bez nepřiměřených omezení na základě výhradních práv, a to pomocí výjimky pro používání

Více

N 111 / 10 / 02, N 112 / 10 / 02, N 113 / 10 / 02 a N 114 / 10 / 02

N 111 / 10 / 02, N 112 / 10 / 02, N 113 / 10 / 02 a N 114 / 10 / 02 N 111 / 10 / 02, N 112 / 10 / 02, N 113 / 10 / 02 a N 114 / 10 / 02 10. funkční období N 111 / 10 / 02, N 112 / 10 / 02, N 113 / 10 / 02 a N 114 / 10 / 02 Usnesení Výboru pro záležitosti Evropské unie

Více

Návrh směrnice (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS))

Návrh směrnice (COM(2016)0758 C8-0529/ /0374(CNS)) 29.5.2017 A8-0189/ 001-013 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 001-013 které předložil Hospodářský a měnový výbor Zpráva Tom Vandenkendelaere Sazby daně z přidané hodnoty uplatňované na knihy, noviny a časopisy A8-0189/2017

Více

Výbor pro právní záležitosti

Výbor pro právní záležitosti EVROPSKÝ PARLAMENT 2009 2014 Výbor pro právní záležitosti 27. 9. 2011 2011/0136(COD) ***I NÁVRH ZPRÁVY o návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o některých povolených způsobech užití osiřelých děl

Více

ZELENÁ KNIHA. o on-line distribuci audiovizuálních děl v Evropské unii: příležitosti a výzvy při tvorbě jednotného digitálního trhu

ZELENÁ KNIHA. o on-line distribuci audiovizuálních děl v Evropské unii: příležitosti a výzvy při tvorbě jednotného digitálního trhu EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.7.2011 KOM(2011) 427 v konečném znění ZELENÁ KNIHA o on-line distribuci audiovizuálních děl v Evropské unii: příležitosti a výzvy při tvorbě jednotného digitálního trhu

Více

Rada Evropské unie Brusel 12. května 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 12. května 2017 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 12. května 2017 (OR. en) 8998/17 ADD 1 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 11. května 2017 Příjemce: Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel, za generálního tajemníka Evropské

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/23. Pozměňovací návrh. Julia Reda, Michel Reimon za skupinu Verts/ALE

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/23. Pozměňovací návrh. Julia Reda, Michel Reimon za skupinu Verts/ALE 25.11.2014 B8-0286/23 23 Bod odůvodnění I I. vzhledem k tomu, že neomezená hospodářská soutěž a rovné podmínky pro společnosti, které podpoří investice, jsou pro toto hospodářské odvětví klíčové, protože

Více

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 16. září 2016 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0280 (COD) 12254/16 ADD 4 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 14. září 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: SWD(2016) 302 final Předmět:

Více

SDĚLENÍ KOMISE. o obsahu na jednotném digitálním trhu

SDĚLENÍ KOMISE. o obsahu na jednotném digitálním trhu EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 18.12.2012 COM(2012) 789 final SDĚLENÍ KOMISE o obsahu na jednotném digitálním trhu CS CS SDĚLENÍ o obsahu na jednotném digitálním trhu 1. Úvod Digitální hospodářství je v

Více

PRÁVO VÝROBCE PRÁVO ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU 75-78

PRÁVO VÝROBCE PRÁVO ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU 75-78 PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU 75-7878 ZVUKOVÝ ZÁZNAM JE VÝLUČNĚ SLUCHEM VNÍMATELNÝ ZÁZNAM ZVUKŮ VÝKONU VÝKONNÉHO UMĚLCE ČI JINÝCH ZVUKŮ, NEBO JEJICH VÝJÁDŘENÍ VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/137. Pozměňovací návrh. Axel Voss za skupinu PPE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/137. Pozměňovací návrh. Axel Voss za skupinu PPE 6.9.2018 A8-0245/137 137 Bod odůvodnění 31 (31) Zásadním předpokladem pro zajištění kvalitní žurnalistiky a přístupu občanů k informacím je svobodný a pluralitní tisk. Ten zásadním způsobem přispívá k

Více

B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU)

B NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 02017R1128 CS 30.06.2017 000.001 1 Tento dokument slouží výhradně k informačním účelům a nemá žádný právní účinek. Orgány a instituce Evropské unie nenesou za jeho obsah žádnou odpovědnost. Závazná znění

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne 2018,

N á v r h ZÁKON. ze dne 2018, III. N á v r h ZÁKON ze dne 2018, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů

Více

14257/16 jh/lk 1 DG G 2B

14257/16 jh/lk 1 DG G 2B Rada Evropské unie Brusel 9. listopadu 2016 (OR. en) 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 9. listopadu 2016 Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět:

Více

14690/1/07 RECH 325 ATO 145 COMPET 348 REGIO 43

14690/1/07 RECH 325 ATO 145 COMPET 348 REGIO 43 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 23. listopadu 2007 (19.11) (OR. en) 15362/07 RECH 378 ATO 155 COMPET 388 REGIO 52 TELECOM 147 POZNÁMKA Odesílatel: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát 14690/1/07

Více

Novely autorského zákona Aktuální autorskoprávní směřování v EU

Novely autorského zákona Aktuální autorskoprávní směřování v EU SEMINÁŘ AUTORSKÉ PRÁVO VE VÝTVARNÉM UMĚNÍ Novely autorského zákona Aktuální autorskoprávní směřování v EU NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE 6. června 2018 JUDr. Adéla Faladová Samostatné oddělení autorského práva

Více

SMĚRNICE. (Text s významem pro EHP) s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 53 odst. 1 a článek 62 této smlouvy,

SMĚRNICE. (Text s významem pro EHP) s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 53 odst. 1 a článek 62 této smlouvy, L 130/82 17.5.2019 SMĚRNICE SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2019/789 ze dne 17. dubna 2019, kterou se stanovují pravidla pro výkon autorského práva a práv s ním souvisejících, jež se použijí

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU VI. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů, v platném znění Ustanovení (část,, odst., písm., apod.)

Více

Rada Evropské unie Brusel 14. listopadu 2014 (OR. en) 14922/14 AUDIO 62 TELECOM 191 PI 120

Rada Evropské unie Brusel 14. listopadu 2014 (OR. en) 14922/14 AUDIO 62 TELECOM 191 PI 120 Rada Evropské unie Brusel 14. listopadu 2014 (OR. en) 15317/1/14 REV 1 AUDIO 65 TELECOM 199 PI 125 POZNÁMKA Odesílatel: Výbor stálých zástupců (část I) Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Rada

Více

Dokument ze zasedání B7-0000/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013

Dokument ze zasedání B7-0000/2013. předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Dokument ze zasedání 22. 4. 2013 B7-0000/2013 NÁVRH USNESENÍ předložený na základě otázky k ústnímu zodpovězení B7-0000/2013 v souladu s čl. 115 odst. 5 jednacího řádu o mikrogeneraci

Více

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

PŘÍLOHY. návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.5.2018 COM(2018) 366 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY návrhu NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, erým se zavádí program Kreativní Evropa (2021 2027) a zrušuje nařízení (EU)

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/0151(COD)

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/0151(COD) Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 7.11.2016 2016/0151(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Více

Vážená paní. - porovnání s oblastmi výkonu kolektivní správy, jak jsou vymezeny v AZ po novele z. č. 102/2017 Sb.

Vážená paní. - porovnání s oblastmi výkonu kolektivní správy, jak jsou vymezeny v AZ po novele z. č. 102/2017 Sb. OCHRANNÁ ORGANIZACE AUTORSKÁ SDRUŽENÍ AUTORŮ DĚL VÝTVARNÉHO UMĚNÍ, ARCHITEKTURY A OBRAZOVÉ SLOŽKY AUDIOVIZUÁLNÍCH DĚL, Z.S. 110 00 PRAHA 1, NÁRODNÍ 973/41 Vážená paní E - mailem Ministerstvo kultury ČR

Více

(1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě.

(1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. Vznik díla 9 Vznik práva autorského (1) Právo autorské k dílu vzniká okamžikem, kdy je dílo vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě. (2) Zničením věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno,nezaniká

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0188/336. Pozměňovací návrh. Thomas Händel za Výbor pro zaměstnanost a sociální věci

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0188/336. Pozměňovací návrh. Thomas Händel za Výbor pro zaměstnanost a sociální věci 7.9.2017 A8-0188/336 336 Bod odůvodnění 18 (18) Je nezbytné zavést požadavky na přístupnost takovým způsobem, aby představovaly pro hospodářské subjekty a členské státy co nejmenší zátěž, a to zejména

Více

REGULACE C ESKY CH ME DIÍ II.

REGULACE C ESKY CH ME DIÍ II. REGULACE C ESKY CH ME DIÍ II. Panel 1. C eská mediální legislativa: čas na změnu? C as na změnu mediální legislativy v době Artuš Rejent, MK C R Základním regulačním nástrojem v Evropě je směrnice AVMS.

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/7. Pozměňovací návrh. Vicky Ford za skupinu ECR

CS Jednotná v rozmanitosti CS B8-0286/7. Pozměňovací návrh. Vicky Ford za skupinu ECR 25.11.2014 B8-0286/7 7 Bod 1 1. vyzývá členské státy a Komisi, aby se prostřednictvím trvalé snahy o provádění a vymáhání stávajících předpisů, jakožto součásti zastřešující strategie, zaměřily na existující

Více

PŘÍLOHY. návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 11.4.2018 COM(2018) 184 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY návrhu SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o zástupných žalobách na ochranu kolektivních zájmů spotřebitelů a o zrušení

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/0081(COD) 21. 6. 2013. Výboru pro právní záležitosti

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2013/0081(COD) 21. 6. 2013. Výboru pro právní záležitosti EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 21. 6. 2013 2013/0081(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro právní záležitosti pro Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci k návrhu

Více

USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti z 57. schůze ze dne 3. listopadu 2016

USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti z 57. schůze ze dne 3. listopadu 2016 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2016 7. volební období 318. USNESENÍ výboru pro evropské záležitosti z 57. schůze ze dne 3. listopadu 2016 k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady,

Více

POLITIKA V OBLASTI AUDIOVIZUÁLNÍCH DĚL A SDĚLOVACÍCH PROSTŘEDKŮ

POLITIKA V OBLASTI AUDIOVIZUÁLNÍCH DĚL A SDĚLOVACÍCH PROSTŘEDKŮ POLITIKA V OBLASTI AUDIOVIZUÁLNÍCH DĚL A SDĚLOVACÍCH PROSTŘEDKŮ Audiovizuální politiku v EU upravují zejména články 167 a 173 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU). Klíčovou součástí právních předpisů

Více

(Text s významem pro EHP)

(Text s významem pro EHP) L 91/36 29.3.2019 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2019/518 ze dne 19. března 2019, kterým se mění nařízení (ES) č. 924/2009, pokud jde o některé poplatky za přeshraniční platby v Unii a poplatky

Více

Rada Evropské unie Brusel 14. prosince 2015 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 14. prosince 2015 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 14. prosince 2015 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2015/0284 (COD) 15302/15 ADD 2 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 10. prosince 2015 Příjemce: Č. dok. Komise: SWD(2015) 271

Více

N á v r h ZÁKON. ze dne

N á v r h ZÁKON. ze dne N á v r h ZÁKON ze dne.... 2018 o přístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací a o změně zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů, ve

Více

Návrh sazebníku odměn INTERGRAM

Návrh sazebníku odměn INTERGRAM Návrh sazebníku odměn INTERGRAM pro vysílání a jiné užití s navrhovanou účinností od 1. 1. 2019 1. ROZHLASOVÉ VYSÍLÁNÍ Sazby odměn pro výkonné umělce a výrobce za užití zvukových záznamů v rozhlasovém

Více

PE-CONS 7/1/19 REV 1 CS

PE-CONS 7/1/19 REV 1 CS EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Štrasburk 17. dubna 2019 (OR. en) 2016/0284 (COD) LEX 1912 PE-CONS 7/1/19 REV 1 PI 7 RECH 24 EDUC 16 COMPET 32 AUDIO 4 CULT 9 DIGIT 6 TELECOM 14 CODEC 84 SMĚRNICE

Více

Územní energetická koncepce Zlínského kraje

Územní energetická koncepce Zlínského kraje Územní energetická koncepce Zlínského kraje 1. Nahrazuje Směrnici 2006/32/ES, o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách a o zrušení směrnice 93/76/EHS 2. Nahrazuje Směrnici

Více

Masarykova univerzita v Brně Filozofická fakulta Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví

Masarykova univerzita v Brně Filozofická fakulta Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví Masarykova univerzita v Brně Filozofická fakulta Ústav české literatury a knihovnictví Kabinet knihovnictví I2010 EUROPEAN INFORMATION SOCIETY 2010 DIGITÁLNÍ KNIHOVNY Seminární práce k předmětu Informační

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0156/153. Pozměňovací návrh. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas za skupinu EFDD

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0156/153. Pozměňovací návrh. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas za skupinu EFDD 21.3.2019 A8-0156/153 153 Bod odůvodnění 5 (5) Podpora kulturní rozmanitosti v Evropě závisí na existenci prosperujících a odolných kulturních a kreativních odvětví, která jsou schopna tvořit, produkovat

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2017 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 30.3.2017 COM(2017) 150 final 2017/0068 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

15239/17 ADD 1 vho/lk 1 DGE 2B

15239/17 ADD 1 vho/lk 1 DGE 2B Rada Evropské unie Brusel 13. prosince 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0380 (COD) 15239/17 ADD 1 POZNÁMKA Odesílatel: Výbor stálých zástupců (část I) Příjemce: Rada ENER 488 ENV 1017 CLIMA

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro kalendářní rok 2016 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 22.3.2016 COM(2016) 159 final 2016/0086 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví míra úpravy přímých plateb podle nařízení (EU) č. 1306/2013 pro

Více

Reforma předpisového rámce EU v oblasti autorského práva

Reforma předpisového rámce EU v oblasti autorského práva DOKUMENTY EU Reforma předpisového rámce EU v oblasti autorského práva Informační podklad k: - návrhu směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu; - návrhu nařízení, kterým se stanoví pravidla

Více

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích

COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE. 1.1 Česká republika zákon o elektronických komunikacích COOKIES V ČESKÉ REPUBLICE Na právní úpravu cookies v České republice je potřeba nahlížet ze dvou pohledů - jednak z pohledu poskytování služeb elektronických komunikací a jednak z pohledu ochrany osobních

Více

Návrh nařízení (COM(2018)0163 C8-0129/ /0076(COD)) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY EVROPSKÉHO PARLAMENTU * k návrhu Komise

Návrh nařízení (COM(2018)0163 C8-0129/ /0076(COD)) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY EVROPSKÉHO PARLAMENTU * k návrhu Komise 6.2.2019 A8-0360/ 001-001 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 001-001 které předložil Hospodářský a měnový výbor Zpráva Eva Maydell Poplatky za přeshraniční platby v Unii a poplatky za konverzi měny A8-0360/2018 Návrh

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů 2015/0284(COD) 29.6.2016 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 20 257 Návrh stanoviska Marco Zullo (PE583.879v01-00) Zajištění přeshraniční přenositelnosti

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0371/12. Pozměňovací návrh. Mylène Troszczynski za skupinu ENF

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0371/12. Pozměňovací návrh. Mylène Troszczynski za skupinu ENF 13. 1. 2016 A8-0371/12 12 Bod odůvodnění D D. vzhledem k tomu, že budování ekonomiky založené na datech silně závisí na právním rámci, který podporuje rozvoj, zpracování, udržování a zlepšování databází,

Více

(Informace) RADA. Závěry Rady o digitalizaci kulturního materiálu a jeho dostupnosti on-line a o uchovávání digitálních (2006/C 297/01) 3.

(Informace) RADA. Závěry Rady o digitalizaci kulturního materiálu a jeho dostupnosti on-line a o uchovávání digitálních (2006/C 297/01) 3. 7.12.2006 C 297/1 I (Informace) RADA Závěry Rady o digitalizaci kulturního materiálu a jeho dostupnosti on-line a o uchovávání digitálních záznamů (2006/C 297/01) RADA EVROPSKÉ UNIE, Berouc v úvahu, že:

Více

7566/17 vho,mhr/tj/lk 1 DGG 3B

7566/17 vho,mhr/tj/lk 1 DGG 3B Rada Evropské unie Brusel 23. března 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0279 (COD) 7566/17 PI 33 CODEC 463 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Generální sekretariát Rady

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 18.12.2015 L 332/19 NAŘÍZENÍ PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2015/2378 ze dne 15. prosince 2015, kterým se stanoví prováděcí pravidla k některým ustanovením směrnice Rady 2011/16/EU o správní spolupráci

Více

Návrh PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY,

Návrh PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.6.2015 COM(2015) 289 final 2015/0129 (NLE) Návrh PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ RADY, kterým se Itálii povoluje zavést zvláštní opatření odchylující se od článků 206 a 226 směrnice

Více

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY,

Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.9.2016 COM(2016) 594 final 2016/0284 (COD) Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se stanoví pravidla pro výkon autorského práva a práv s ním souvisejících,

Více

Autorskoprávní ochrana designu

Autorskoprávní ochrana designu Autorskoprávní ochrana designu JUDr. Pavel Koukal, Ph.D. Právnická fakulta Masarykovy univerzity únor 2012, Brno 1 Kde lze nalézt právní úpravu? zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících

Více

Geoblocking aneb další nařízení z pera Evropské unie. Štěpán Mrázek

Geoblocking aneb další nařízení z pera Evropské unie. Štěpán Mrázek Geoblocking aneb další nařízení z pera Evropské unie Štěpán Mrázek Obsah 1 Proč se vlastně bavíme o nařízeních či směrnicích EU? 3 Obsah 2 Co je to Geoblocking prezentace 4 3 Režim přístupu k webovému

Více

13303/17 ph/dhr/jhu 1 DGE 2B

13303/17 ph/dhr/jhu 1 DGE 2B Rada Evropské unie Brusel 19. října (OR. en) 13303/17 POZNÁMKA Odesílatel: Výbor stálých zástupců (část I) Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Rada TELECOM 238 ENER 406 COMPET 675 DATAPROTECT

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 7-29

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 7-29 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů 29. 6. 2012 2011/0299(COD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 7-29 Návrh stanoviska Marielle Gallo (PE489.674v01-00) Transevropské telekomunikační

Více

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Legislativní akty) NAŘÍZENÍ 20.9.2017 L 242/1 I (Legislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2017/1563 ze dne 13. září 2017 o přeshraniční výměně formátově přístupných rozmnoženin některých děl a jiných

Více

2017 Dostupný z Licence Creative Commons Uveďte původ-zachovejte licenci 4.0

2017 Dostupný z   Licence Creative Commons Uveďte původ-zachovejte licenci 4.0 Osiřelá díla a díla na trhu nedostupná po novele autorského zákona Myška, Matěj 2017 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-367305 Dílo je chráněno podle autorského zákona č. 121/2000 Sb. Licence Creative

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Ročník 2019 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 44 Rozeslána dne 9. dubna 2019 Cena Kč 49, O B S A H : 97. Zákon, kterým se mění zákon č. 285/2002 Sb., o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů

Více

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník. Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK

AUTORSKÁ PRÁVA. Mgr. Alena Kodrasová, právník. Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK AUTORSKÁ PRÁVA Mgr. Alena Kodrasová, právník Advokátní, patentová a známková kancelář KUDRLIČKA & SEDLÁK 2010 KUDRLIČKA & SEDLÁK Zařazení do systému Práva k nehmotným statkům - práva průmyslová - práva

Více

Dokument ze zasedání. Navrhovatelka (*): Catherine Stihler, Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů

Dokument ze zasedání. Navrhovatelka (*): Catherine Stihler, Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropský parlament 2014-2019 Dokument ze zasedání A8-0245/2018 29.6.2018 ***I ZPRÁVA o návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o autorském právu na jednotném digitálním trhu (COM(2016)0593 C8-0383/2016

Více

Využití obsahu digitálních knihoven

Využití obsahu digitálních knihoven Využití obsahu digitálních knihoven Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky Právní rámec využívání obsahu digitálních knihoven Perspektiva rozvoje právního rámce nejen čtení (a sledování) 30. 11.

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES. Ustanove ní zákona č. / 2011 Sb. o Obsah doplňkov ém penzijním spoření. CE LEX č.

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES. Ustanove ní zákona č. / 2011 Sb. o Obsah doplňkov ém penzijním spoření. CE LEX č. Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES Navrhovaný právní předpis ČR Ustanove ní zákona č. / 2011 Sb. o Obsah doplňkov ém penzijním spoření CE LEX č. Odpovídající předpis ES Ustanovení 2

Více

Váš dopis značky Naše značka Vyřizuje / linka V Praze dne 18. dubna 2008. Přiměřená náhrada za soukromé kopírování Konzultace zainteresovaných stran

Váš dopis značky Naše značka Vyřizuje / linka V Praze dne 18. dubna 2008. Přiměřená náhrada za soukromé kopírování Konzultace zainteresovaných stran Ministerstvo kultury Maltézské náměstí 1 telefon: 257 085 111 118 11 Praha 1 fax: 224 318 155 e-mail: posta@mkcr.cz via mail markt-dl@ec.europa.eu Váš dopis značky Naše značka Vyřizuje / linka V Praze

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 30. května 2011 (16.06) (OR. en) 10832/11 Interinstitucionální spis: 2011/0136 (COD) PI 61 AUDIO 18 CULT 37 CODEC 926

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 30. května 2011 (16.06) (OR. en) 10832/11 Interinstitucionální spis: 2011/0136 (COD) PI 61 AUDIO 18 CULT 37 CODEC 926 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 30. května 2011 (16.06) (OR. en) 10832/11 Interinstitucionální spis: 2011/0136 (COD) PI 61 AUDIO 18 CULT 37 CODEC 926 NÁVRH Odesílatel: Evropská komise Ze dne: 26. května 2011

Více

EVROPSKÁ KOMISE GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ PRO VNITŘNÍ TRH, PRŮMYSL, PODNIKÁNÍ A MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY Brusel 1. února 2019 OTÁZKY A ODPOVĚDI TÝKAJÍCÍ SE VYSTOUPENÍ SPOJENÉHO KRÁLOVSTVÍ Z EVROPSKÉ UNIE S OHLEDEM

Více

Shrnutí stanoviska k návrhu přepracovaného znění směrnice o opakovaném použití informací veřejného sektoru

Shrnutí stanoviska k návrhu přepracovaného znění směrnice o opakovaném použití informací veřejného sektoru Shrnutí stanoviska k návrhu přepracovaného znění směrnice o opakovaném použití informací veřejného sektoru [Úplné znění tohoto stanoviska je k dispozici v angličtině, francouzštině a němčině na internetových

Více

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Zákony, doporučení Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb.

Více

1993L0098 CS

1993L0098 CS 1993L0098 CS 22.06.2001 001.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B SMĚRNICE RADY 93/98/EHS ze dne 29. října 1993 o harmonizaci

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY EVROPSKÉHO PARLAMENTU * k návrhu Komise

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY EVROPSKÉHO PARLAMENTU * k návrhu Komise 20.3.2019 A8-0245/271 Pozměňovací návrh 271 Pavel Svoboda za Výbor pro právní záležitosti Zpráva Axel Voss Autorské právo na jednotném digitálním trhu (COM(2016)0593 C8-0383/2016 2016/0280(COD)) A8-0245/2018

Více

EVROPSKÝ INSPEKTOR OCHRANY ÚDAJŮ

EVROPSKÝ INSPEKTOR OCHRANY ÚDAJŮ 30.11.2018 CS Úřední věstník Evropské unie C 432/17 EVROPSKÝ INSPEKTOR OCHRANY ÚDAJŮ Shrnutí stanoviska evropského inspektora ochrany údajů k legislativnímu balíčku Nová politika pro spotřebitele [Úplné

Více

Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o autorském právu na jednotném digitálním trhu. (Text s významem pro EHP)

Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY. o autorském právu na jednotném digitálním trhu. (Text s významem pro EHP) EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.9.2016 COM(2016) 593 final 2016/0280 (COD) Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o autorském právu na jednotném digitálním trhu (Text s významem pro EHP) {SWD(2016)

Více

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti

Informace o nové směrnici o energetické účinnosti Informace o nové směrnici o (ENERGY EFFICIENCY DIRECTIVE - EED) Aktualizace Národního akčního plánu ČR pro OZE a zákon o podporovaných zdrojích energie Nová směrnice obsahuje 1. Nahrazení Směrnici 2006/32/ES,

Více

Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Chráněno právem autorů? Ne!!

Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Chráněno právem autorů?  Ne!! Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Pavel Tůma Obsah A. Práva související 1. Právo výkonných umělců 2. Právo výrobců zvukových a zvukově

Více

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2006/116/ES. ze dne 12. prosince o době ochrany autorského práva a určitých práv s ním souvisejících

SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2006/116/ES. ze dne 12. prosince o době ochrany autorského práva a určitých práv s ním souvisejících L 372/12 CS Úřední věstník Evropské unie 27.12.2006 SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY 2006/116/ES ze dne 12. prosince 2006 o době ochrany autorského práva a určitých práv s ním souvisejících (kodifikované

Více

Základní legislativní dokumenty

Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb. Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách Doporučení

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa

Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Univerzita Palackého v Olomouci Právo duševního vlastnictví - Práva související a kolektivní správa Pavel Tůma Obsah A. Práva související 1. Právo výkonných umělců 2. Právo výrobců zvukových a zvukově

Více

10662/05 ENV 327 STATIS 72 RECH 150 CODEC 560

10662/05 ENV 327 STATIS 72 RECH 150 CODEC 560 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel, 11. červenec 2005 (20.07) (OR. en) 11085/05 Interinstitucionální spis: 2004/0175 (COD) ENV 355 STATIS 73 RECH 158 CODEC 616 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu:

Více

POZICE KOLEKTIVNÍCH SPRÁVCŮ PŘI SPRÁVĚ DANĚ Z PŘÍJMŮ VYBÍRANÉ SRÁŽKOU U VYBRANÝCH AUTORSKÝCH DĚL. Anna Drgová

POZICE KOLEKTIVNÍCH SPRÁVCŮ PŘI SPRÁVĚ DANĚ Z PŘÍJMŮ VYBÍRANÉ SRÁŽKOU U VYBRANÝCH AUTORSKÝCH DĚL. Anna Drgová POZICE KOLEKTIVNÍCH SPRÁVCŮ PŘI SPRÁVĚ DANĚ Z PŘÍJMŮ VYBÍRANÉ SRÁŽKOU U VYBRANÝCH AUTORSKÝCH DĚL Anna Drgová OSNOVA Daň z příjmů vybíraná srážkou Východiska příspěvku Osoba plátce Praxe kolektivních správců

Více

Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc

Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc Snížení stresových faktorů při podnikání v zahraničí aneb jak je důležité znát EEN PhDr. Marie Pavlů, CSc. 14. 10. 2015 Co způsobuje stres podnikům a jejich manažerům? 1. Nemají dostatek financí na rozvoj

Více

ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY

ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY ZMĚNY LEGISLATIVY EU V OBLASTI DANĚ Z PŘIDANÉ HODNOTY LEDEN 2018 1/5 Schválené i plánované změny směrnice Rady 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty (dále jen Směrnice ) K 1. lednu 2019

Více

Návrh SMĚRNICE RADY,

Návrh SMĚRNICE RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Návrh SMĚRNICE RADY, kterou se mění směrnice 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty, pokud jde o trvání povinnosti

Více

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY ČR Jiří Barta, Tomáš Ludík Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

STANOVISKO. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/0280(COD) pro Výbor pro právní záležitosti

STANOVISKO. CS Jednotná v rozmanitosti CS. Evropský parlament 2016/0280(COD) pro Výbor pro právní záležitosti Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 2016/0280(COD) 1.8.2017 STANOVISKO Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku pro Výbor pro právní záležitosti k návrhu směrnice Evropského

Více

Studie AEPO-ARTIS 2007 Souhrn. Práva výkonných umělců v evropské legislativě: Situace a základní prvky pro zlepšení

Studie AEPO-ARTIS 2007 Souhrn. Práva výkonných umělců v evropské legislativě: Situace a základní prvky pro zlepšení Studie AEPO-ARTIS 2007 Souhrn Práva výkonných umělců v evropské legislativě: Situace a základní prvky pro zlepšení O AEPO-ARTIS AEPO-ARTIS sdružuje 27 organizací kolektivních správců práv výkonných umělců

Více

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 16. září 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 16. září 2016 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0284 (COD) 12258/16 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 14. září 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: COM(2016) 594 final Předmět:

Více

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Brusel 6. července 2017 (OR. en) 2016/0279 (COD) PE-CONS 24/17 PI 67 CODEC 856 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o přeshraniční

Více

Osiřelá díla a díla nedostupná na trhu a novela autorského zákona

Osiřelá díla a díla nedostupná na trhu a novela autorského zákona Osiřelá díla a díla nedostupná na trhu a novela autorského zákona Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky Problematika osiřelých děl problém aktualizován v průběhu vytváření digitálních knihoven

Více

Novela autorského zákona a možnosti nových služeb knihoven v digitálním prostředí

Novela autorského zákona a možnosti nových služeb knihoven v digitálním prostředí Novela autorského zákona a možnosti nových služeb knihoven v digitálním prostředí INFORUM 2017 30. 31. 5. 2017 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz 2 Komu to slouží? Omezený přístup k informacím

Více

Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015

Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015 Program kulturní spolupráce mezi Ministerstvem kultury České republiky a Ministerstvem kultury Chorvatské republiky na léta 2013, 2014 a 2015 V souladu s článkem 9 Dohody mezi vládou České republiky a

Více

Návrh směrnice (COM(2016)0593 C8-0383/ /0280(COD))

Návrh směrnice (COM(2016)0593 C8-0383/ /0280(COD)) 7.9.2018 A8-0245/ 001-086 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 001-086 které předložil Výbor pro právní záležitosti Zpráva Axel Voss Autorské právo na jednotném digitálním trhu A8-0245/2018 (COM(2016)0593 C8-0383/2016 2016/0280(COD))

Více

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s.

Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. Směrnice o způsobu nakládání s výsledky výzkumu, vývoje a inovací ve Výzkumném ústavu stavebních hmot,a.s. V návaznosti na předpisy Evropské unie, a to Nařízení Komise (EU) č. 651/2014 ze dne 17. června

Více

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne 4. července 2001

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne 4. července 2001 DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 4. července 2001 o vypracování právních a obchodních rámcových podmínek pro účast soukromého sektoru na rozšiřování telematických dopravních a cestovních informačních služeb v

Více

Návrh SMĚRNICE RADY,

Návrh SMĚRNICE RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 24.6.2010 KOM(2010)331 v konečném znění 2010/0179 (CNS) C7-0173/10 Návrh SMĚRNICE RADY, kterou se mění směrnice 2006/112/ES o společném systému daně z přidané hodnoty, pokud

Více

Obsah. 1. Předmluva 13

Obsah. 1. Předmluva 13 Právní ochrana prûmyslového a jiného duševního vlastnictví- REPETITORIUM Obsah 1. Předmluva 13 2. Základní pojmy 15 2.1. Pojem vlastnictví 15 2.2. Druhy vlastnictví 15 2.3. Základní práva vlastníka 15

Více

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) 19.6.2014 L 179/17 NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 664/2014 ze dne 18. prosince 2013, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1151/2012, pokud jde o stanovení symbolů

Více