WYDÁWÁN. Sivazek čtw rlý. W P r a z e, K A T O L I C K É 1 M J C H W E M S T W O « l i O I ^ I N T O Ř E. m <5sftj ss Isia PRO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "WYDÁWÁN. Sivazek čtw rlý. W P r a z e, 1838. K A T O L I C K É 1 M J C H W E M S T W O « l i O I ^ I N T O Ř E. m <5sftj ss Isia PRO"

Transkript

1 PRO K A T O L I C K É 1 M J C H W E M S T W O «WYDÁWÁN 0» K NJŽECJ AR CIBISK UPSK É PRAŽSKÉ l i O I ^ I N T O Ř E. Sivazek čtw rlý. m <5sftj ss Isia W P r a z e, W knjžecj arcibiskupské knihtiskáins, n Wádawa Spinky,

2 Non enim doctas fabnlas secuti. notam fecimus vobis Domini nostri Jesu C hristi yirtutem et praesentiam : sed speculatores facti illins magnitudinis. 2, P et. 1, 16.

3 IILASOWÉ DUCHOWENSTWA K SLAWNEMU DOSEDNUTJ N A S T O L E C A R C IB IS K U P S K Ý v stí: WJTA W PRAZE GEIIO KNJŽECJ MILOSTI NFYDŮ STOGN ĚG ŠJIIO A WYSOCE UROZENÉHO PÁNA, PANA SWODODNÉHO PÁNA SCHRENKA Z NOTZINGU, áim m m u s i x w i p á i W KRÁLOW STW J ČESKÉM, GAKOŽ I VV D IÉCESJC H, BAM- BERSKÉ, M ÍŠEŇSKÉ A Ř E Z E N S K É, HKDSlSISríiiSa ; P R IM A S A K R Á L O W S T W J Č E SK É H O, DOKTORABOHOSLOWJ, ARCIBISKUPSKÉHOCHRÁMUPAnEOLOMAIJCKÉHO KANOWNJKA, UNIVERSITY PRAŽSKÉ USTAWlČNlÍHO EANCURE A STU- DÍJ OCHRÁNCE; PÁNA NABŘEŽANECH, DOBREGOWICJCH, WLAUNOWI- CJCH, W ČERWENÉ ÍÍEČICI, W NOWKM RYCHNOWE, WTEYNK NAD WLTAWAU, WROŽMITÁLU, WE ŠWACUAWONŠOWK a t. (1. a t. cl., w den svu K arla Boromegskclio, 4. Listopadu 1838., wenowáni 0(1 Sledakcj Časopisu pro k a t. duchow enstw o.

4 Lucem redde T L 'K, DUX BONE! patriae ; In star veris enim vultus nl>i TUUS Aifulsit, populo g ratio r it dies, E t soles melius nitent! H ic aine dici Princeps atque P ater! llor. L. IV. Ode 5. et L. I. Ode 2.

5 Pražské Swětské duchowenstwot Zářj milostnau sc síkvvj dnes Praha, Radost kyne zbožným Pražanům, Libý walným městem ples se zmáhá, Ode levná až tam k Hradčanům llrad se [dni, lid se linie wšady, Autla mlaď, i kmet i duchownj * (#iž se w krásném siku wogsko řadj, Hlahol zwoíiu welchlásne zuj! A v Kněz N eyw yššj náš w chrám wstupage S srdcem k Bohu wraucnč zdvviženým; ^ cí ()lj Swrnt, sc dnes snubuge, Okem wděěnau láskau zohněným: (láká wljdnost, galcá citu žiwost, Stkvvj se \v Gcho gíisncm pohledu! Takto Arnoštovva milostiwost 0 kauz lilu srdce prádtidu! VVyslySeli Pán wraucj naše přánj, Poslavv Otce 'milostného k nám ; Neustydne Gelio milowánj, Wždyí gest z české krwc zplozen sám, Cárá wetcw kmene wznešeného, Gehož gméno wlast si rozmilá, K zdobám hlavvnjm urozenstwa ctného, Pérem demantowým wyryla!

6 Tebou, tuk vvscch ústa vířných Čechů Mile prorokugj, Knjžc náš, Tebrtu nowých wzniků, wolných dechu, Wlast si nase wydobude zas; Pod T w ým wljdným, injruplným okem, Uin swé hogné kwety rozwige ; Gazyk český libozwučným tokem Lásku k wlasti w srdcjch rozlige; Wjra walem zkwete, řád se zmfiže, Prchne lest, 1 klam i neswora; Mládež wc ctných mrawjch se rozmůže, Pomine wšj zloty ncstvvora: Gaké nadege kwet ncljčený, Wyniká nám z přjtomnosti T w é\ 0, gak duch náš plesem opogený, Tebaii očekáwá blaho swé! Přigini, Otce, sliby lásky wraucj, Neoblomné našj wcrnosti; Buď Ti slza z očj wšcch se stkwaucj, Rukogmjin gicli citů blahosti; Panug / lidná, panug drahná léta, Uivcdiž Swé w skutek au č e ly ; Z ch n eyz sku tky Twoge twůrce swěta, By se ivečně w cjrkwi za stk w ěly!! Wogtěch Procházím, česlný kanownjk V yšehradský, farář n sw. W ogtěcha.

7 Pražské Řeholnj duchoivenstwo. Proč truehlj sestra Oecliie milostné, Proč slzj oko roilné Morawy? Co zwčstugj ty tóny přežalostné, (Jenž, gako žele matky bezradostné, Se rozlily kol gegj oslawy? Rci, máti slawná! či rozenci twogi We válce padli, w cizokragném bogi? Ci mčnj w krew se toky Gililawy? M oratva. Giž palma Sjrá nade mnau se klene, 01 jwy mjru wíikol mne se pnau; Wgak novau ránu w gjzwy zacelené Mi zaryl osud \v dobe utěšené, Miláček m ug opauštj hlawu mau! Tam, kde se srdce sestry mé ukrýwá, Kde Wltavva swýcb slzj praud wyljwá, Podá A/u Cjrkevv čackau ruku swau. Čecliia. Ay, dcery mé rusalky Labe mého! Sypeyte kwjtj wzácné po dráze; Gá Syna wjtám do královvstwj swého, Přineste vvčnce z listj myrtowého,

8 "VVItawskc wjly, Gemu ku Praze. On přicházj, a rauska s očj klesá! On přicházj, a každé srdce plesá! On přicházj wsciu Swogiiu k oblaze. Prals, Wygasni čelo, Cjrkwi owdovvčlá! Owčnči spánky, swatá ncwfesto! Hle, Ženich twíig, ta liwčzda milostkvclá, Na nižto s láskán družka twogc zřela Twůg TVywolený vgjždj ve město! Nuž, pčgte Ave / komu hlasy dány; Pleseyte zwouy, otewři swé brány Ty chrámuw mogich wcčná majesto! Sťráliít«Pleseyte zvony zawzni warlian zvuku! WySiňte z weže bjlý praporec;,,ílosanna! zpjwey bělostný ínfig pluku 1 s>.a tč vztáhne blažjcj svvau ruku: lo Oni to On! ten Cjrkwc Snoubenec Gá slunce druhé z Olonuíce vjtám, Gá (íindřicha, - Slonu gitro, - čjtám ; Buď obc111 a 1 míig kvet na wcncc! Cíeiiii!» řc lio ln ictiv a. Iílc! (ljtky mé též, na bljzku i v dál!, Sc před tebau, o P ane! skláncgj, Kde prapory posvátnj vjry vál v, liytjříím křjžc po boku ti stáli, Ti pcstugj své vlasti nadčgi : Ti zaslcpcncii modly rozdrtili, Pro spásu bratřj kalich strasti pili, Ti vvzdychagjcjm rány skágcgj.

9 Památky gsau to z b o žne minulosti, Gichž času Pán potomstwu zachowal! I ač ge kryge odcvv rozličnosti, Přede \vo wšecli gedné znj klas powinnosti, Ani gednomu se každý cjli wzdal : Z nieh wšeliký, opustiw otce, matku, Wzaw na se křjž, i odřeknuw se statku, Koraukwi Krista wčrnost přisahal, Vil ()! wzezřiž wljdnč na ty djtky, Pane! Genž swčřcny Tw é mocné ochraně;! w gcgich uádpcch láska k Tobě plane, 1 w nich též tauha wřjti neustane: Žjt Tobě ke cti, Cjrkwi k o li ranč! O! přeblažen, kdož muže sobč řjci:»mňg duch se s lusknu w znúšj nrtd tisfei, s Mně lluče na sta srdej oddaně/ Kugen Tupý, klerik na SlráliowC, w Praze.

10 vin Swěfské duchowenstwo z arcidíécesj. Oil seweru. Stogjt skálu w diwopraudném moři, Kol lij \vjr šuiiij rozpčngný; Na nj clirain sc stkvvj we zlato zoři Rukau wšemoliaucj stawčný. Přes welcbné, wčcné geho čelo Mnoho dáwných wcku přeletělo, Bauřnc wiitry chrámem wiklaly, Gclio základy však trwaly. Tot lile cjrkcw Pánem založená, Gcnž gj sljbil wcčnau ochranu, Ncjiřátely wůkol obkljčcná W NCin nalezla weždy obranu. Dannot bogowali proti skále; On gi hágil, On při nj byl stále; Geho slowo, gebo přispenj, Chránilo gi od poblauzenj. Nenechámt wás sirotků! tak zněla Slowa Pánč při rozlaučenj, A co láska swýift připowcdela, Slawnclio též došlo splnčnj ; Podnes stádci, stálému \vc wjře Dáwá wěrné, laskawé pastýře, Podnes kvvěte wcčne zelený Wjry strom od ncho wstjpený! Hle i k nám naklonila se Láska a nebeská dobrota, Geho

11 Bychom wftdce mcli wzneseného Na obtjžaé dráze žiwota: Aloysin dal nám k našj slasti, Syna wýteěného čcskc wlasti, Gj by zářil k spáse, oslawě, Gako dřjwe družné MorawĚ. Přigmiž tedy, Pane m ilow aný! Berlu to pastýřské znamenj, S kterau druhdy TVogtěch swé kragany. Wedl Stastně k zdrogi spasenj. Tam, kde Arnošt zbožný w swatém stanu, Za lid český se modljwal k Pánu, Tw á necht obot z lůna swatyně Wzhůru wane k nebes wýšině, W této wážné, zasweccué dobč Hleď na knčžstwo, wďné syny Swé Každý z nich se s láskau wine k Tobě, Každý Tebe otcem, wůdcem zwe, Swazek lásky, genž nás k Tobě wjžc, Nám polehčj břemena i tjžc, Trud i strasti mile osladj, Wgecky ztráty hognc nahradj. Protož plesný hlas znj dědinami, Blaho Tw é, o P a n e! wěčne kw ět, Mnohá léta panugž tu nad nám i, Gako liw ězda nám na dráhu sw ěl! Hospodin na Twoge počjnánj, llogně rač w yljti požehnám/! Pakt i nám se blaha dostane, A k nebesům djka powane. Jan Gindřicli Marek, farář w Kozogedech.

12 Od g líiii, Aita! Pán u Otec, Kněz wýborný, Rjše Primas wclcdustogný, Knjže Arcibiskup, Pastýř wzornj, Au sc k stádu béře pokogný. Schrcnk z NoLzingit, králem mjrožádným Obrán z wulc Wládcc wládců wšcch Spráwccm apoštolským Cccliů řádným, (ímě ač cissj, rodný předce Cech. Krásný Morawa wčncc pletla, Plodná kwjtj niwa pěstila, Slávva Rudolfowa kde gest kvvětla, Tam Iln sláwau sláwy dcera wěnčila. Wlastencc wsak túliau k bratřjm plane, (Ježto ináteř gcdna kogila, Duch kde w gcdno srdce gcdcn wane, W geden národ mát gc spogila. Rodem slawný Syn wracj sc wlasti, Wlast Ho wjtá \v stkwostné brány swe, český k zpěwu lid wc zbožné slasti Hospodine, pomilug n\! zwc, Proto hlučno w ozářenc Praze, Městanu se k nebi walj ples, Wc wlasti se obrážj třikrát blaze! Sirau cliot že obgifl Ženich dnes.

13 Žehney, Otče! s Wogtčcbovpa trůnu České zemi rukau swčcenau, Berlau wjry k Swatýcb sidel lůnu, Provvoď Boliejn stád T i swcřenau. Krasolepá kwctiž wesna Tobě] Ticliaunký T ě wánek uljbey, Zdrawj zkwjteyž i na Ijcecli Tobě, Český duch T ě sladce owjwcv. W tiché co obíiti oheň zňatý, Na perntjch žhaucj zbožnosti, Plápolá modlitby wýlew swatý K hwíizdowýši z srdce blubosti. Twíirce! na P astýře shlédni ctncho, Hodcní lidu, a lid hoden {o; Garau wylj w čilá prsa Gcho Sjlu z zdroge ráge wččncho. Buď M í Stjtcm na osudné dráze, Swatau by obhágil wjru twau, Spasné neřesti položil hráze, Wynval bludu kořist vvclebnau; W času bauři na PctrowC skále W wlnách neutonul záhuby, Pawezau by křjže tobc* k clnválo Každý odrazil sjp nehody, Pak o i zige Neslorowa léta, K lid n ě 'plyne z itj Geho běh, W člunu live milosti mořem swěla Břehu s stádem Ho dos/ci n c ch! IV ú cla w A l e x. Pohrnu, farář \v PořiCj nati Sázawan.

14 Řeholnj duchowetistwo z arcidiécesj. Krásné wjtezný na čele hrdinském AVéwody stkwj sc slaweného wjnek, Když mečem strážným zuřiwých nepřátel Bauři rozehnal. Krásné odmenný na prsech Šlechetných íiád se státnjku wznešenému leskne, Když dnehem maudrým pečowal o prospěch Wlasti a krále. KrásnCgi wsak se w zlatolesku zářj Berla poswátná \ve rukau welehných, Giž nosj zbožný sweřeného stáda Ku blahu pastýř. Zář gegj ccstau wedc stádo gistau Ke zdravým pastwám na niwách kwetaucjcli, Tam kde se prýstj pramenem potůček Prawdy nebeské. Zblaudilýin gasnau ona gesti hwezdau, W temnu když nočnjin zmatených na cestách Ojičgj, wljdným kyne gim paprskem Z blankytu wý.še.

15 Wlasti ku wččné kyne od pozemských Wzdálené strastj, kde nenj omylné WášnC, ni swodná w okowjch newláčj Otroky rozkoš. Tobě neywyššj tuto berlu Pán dal, Knjze N áš! Ab w Tw é ruce stkw j se dlauho! Laskawým rač sivých kraganů P astýřem B ý ti a Oleem. Did. Josef Smetana, kapitulár T epelský, professor w P lzni.

16 lu as od mezj otčim}. Požehnaný, genž sc z rjše Swatopluka, CccMi kde wzešla záře kvesianstwj, W gménu Pitní; héřeš wc wlast Nepomuka, W drahé, Swatowáclawské to dčdictwj! Luno této Boliom požehnané zemí Gest i Tw á kolébka, gest Tw á milá wlast! Onat inezi wlastnj počjtá T ě plénic, A že takého má Syna, cjtj slast! Pom azaný P áně! Ty se k nám giž hljžjš* K Cechům bratřjm wěrna sestrá Morawa Telte posjlá; a kamkoli pohljžjš, Wšude radost plodj T w ú k nám výprawa.- Králowská T ě giž \v svvé luno Praha wjtá Na stolici Arnošta a JFoglěcha, Slawníí zwony zníigj od swatého JFjla, W každém oblicegi stkwj sc útěcha! Giž swé hrány otwjrá T i chrám památný, Poinnjk Karla wznesený a oslawa! Primasuw a králůw náhrobnjk poswátný, Stkwostná popelnice Jana, Wáciawa! A co Libušino místo progewuge, To se s plesem w tisjccrém ohlase Po šestnácti wlasti kragjch opíituge: Z drátu bud! ffjle y nám o zoozný' PrimaseI

17 Tak to znj i tu, kde Rožmitálskc lesy Před vvljdnau se rozkladagj Břcznicj, Radostné se wůkol rozléhagj plesy, SlawnC, gako klasy zwonú ziicgjcj. Od úst k ústům Twoge gde tu gméno, StkwCle, gako 11a obloze den nice! S ncywraucneggj wšak tu láskau vyslowcno, Rozprostřeny kde gsau tiché Zřtcnice! *) K. česko-slowanskému tyt vvolagj swčtn S wytrženjin, s chlaubau, s rozkosj: My gsme ffo, co djtc w neyútlegšjm uěku, Pčstowaly 11a tele i na dusi! Zde co ncmluwuátko 11a mateřském kljiiu Ljbal //o, a opít Ijbal lásky ret; YVekem, maudrostj prospjwal w nascm stj mi, My gsme Gelio Betlém, Geho Nazaret!íC Proto my tu wúkol w swatém radovvánj Hospodine, pomilug ny! zpjvvámc, (Jedno chtjce od Tebe Tw é požehnán;! I f ztáhni n iku! žehney! my giz /> lekám e J František IVacelc, zámecký kaplan w B řeznici, ' ) Otčina Neydftstogněgšjho k njžeté, w Prachenskúm kragi, dwě mjle pod Pfjbram j.

18 K njžecj arcibiskupský alumnát. Pán Pánuw pokynul: chrám osiřel, k ncmuž Zbožný Cech zraky swe, swau mysl obracj; Pán kynul Wšemohaucj : W české cjrkwi nenj lilawy. Tu zrak mát milená z úwalu nářekůw K tem wečným pramenům swctla obrátila, Kdež we sláwe nehaslé Wládne Pán osudem swetiiw. Náš hlas s Matky swaté w praud se geden spogil Prosbau lásky plnau ; djtky za Mateřj K TobC, Otče nebeský, Pospol prosby zasjlaly: Dey nám, dey ho synům swým, Pane! genžby nás Cestau k Tobe wodil, wjře učil swaté j Zažhni swjci na swjcnu, Werný lásky žiwé obraz!,,rozsweí swetlo nohaum w mrákotě cest našich, Dey náměstka Cechům, genž by, weden duchem Twé swatosti a lásky Láskau lásku budil swatau!a Sešleí, sešle ho nám, takt gsme my daufali, Ten, genž swet milowal, když swety we tmawé Odpočjwaly gešts Tůni mlhy a mrákoty ;

19 xvn Scšlct, sešle ho nám, Pán Spasitel drahý, Genž wcčné sliby swé swau zpečetil krwj, Genž Beránek od Otce, Sjlu, sláwu a moc pfigal. A lile! tc se milá matko i národe! Twůg hlas, wůni milau Otci nebes, w zlaté Báni zástupy nesly Angelské k nebesům nebes. Vlesey! giz Ho tu máš! giž Ho dušj čilau Wjtá knéžstwo i lid zbožné zanjcený ; Slzy djku, radosti Starcům, mládi z očj kanau. On Syn wlasti milé, gegž nebe nám dalo; Ta twář lásky plná, zrak ten ozářený Nadšenj 111, gakowýmžto Arnošt, / / ogféch a Jan planul. Plesey wlasti milá! teš se i Kn/že n á š! Gcgz wcrným udělil Buk - Spasitel Čechům ; A hle! srdce npřjmná W obeí Tobě nesau Cešj. Znáš ge, znáš Cechy sám, Knjze a wůdce náš! Gsaut to krcw z krwe, genž w srdci oswjceném, W srdci Twém bige wraucjm, Krcw, z njž Wáelaw i Jan swatj. 1 rigmi, přigmi T y nás w stjn péče laskavvé! Tivých úst nás wyučug prawdě nebes gazyk, Skutky Twc po w cd au nás Ceslau, gjž Spasitel wclel, 2

20 Ttvug přjklad naučj cjrkcw a vlast ilraliau Poswátným milovat lásky Božj citem; Wšecko býwati všceliní;m ť Tw é to skutky bud au učit. S tau pewnau nadčgj, Otče nebem daný! Djtky Tw é se winau k T w ýtn přemilým nohaum, Djtky, gež povolá Páu K djlu svému rukau Twogj. P rigm i srdce čilá wjce ned a ltě P án I)jtkám T w ým, a i nám srdce nachyl swogc Otče! w lásce se tin/don K nám, gež k Tobě pog/ nebe! Wácfaw Štulc, alumnus knjž. are. sem ináře.

21 V a I e, e M o r a v i a. A 1 j 0 S S I 0 L I b e r o b a r o n I a s C h r e n k l a n o t z ü n b, v r I n C M, a r C h Tp r a e s V L I i r a s e n s I, L a e t a n t e s C V n C t a f a V s t a p r k C a n t V k M o r a Y I. Jam triumpliali strcpitant sonore Ferra carpenti propiantis il lue, Zwittavae qua amnis sinuato cursu Alluit arva, Atque germanos celebres Mincrvac Arte victores, idcoque nomen Gloriae nactos, secat iu Bollemos Ae Maralianos; Jam ferox saxum sonipes nec ungue Aereo tangcns volitat, superbe Sinciput tollcns ob onus benignum Et venerandum. Ast gemens illie oeulo madente Excubat vates pi a gestiendo Praesulis grati manibus saeratis Oseula ferre, Sieque supremum Moravae paternae In viccs votum tenero profari Cordis all'eetu regionis amplae Sacra Regcnti.

22 Piando longaevnm populo rcfcrtum Limen *) ot prisco capitolia aedes Principi! Gaude vi du ata Yiti Sponsa venusta! Mox enim Sponso pietatc pleno Anuluin geinmis nitidis onustum Por riges, dulccin Patriae Parentcin Laeta videbis ; Pracsidem jam mox bilaris vetusta Urbs suum cernes oculis decore Nnptio ornatnm, lit noque fultum Magniíicenti; Mox ovans festurn rutilante fauce Cum tibi divam penctrabit aedem, Concilles carmen modulante turba:,,eece Sacerdoscc Ecquidein rugae faciem seniles, Candidi frontem pariter capilli (Praesidis suinnii decus ac bonos) nunc Usque ncc orant, Attamen virtus in Eo viresecns, Pcrspicax ct mens aniini fidelis, Quae decet Patrcm lituum tenentem, Considet omnis. Id refert Gmundum, memorant Penates Agminis Mod Pie, celebrat peraevum Moenium Julii, **) sua quae regebat Gonsaga templa. *) L im en» Práli, mide Pragae nomen fabulatur. **) Juliuw wrcii w Olomuci.

23 Ipse Parnass! roscus fatctiir Praeses, ac ipsae resonant Camoenae, Corde quae gestat documenta, musac, Micce Saeerdos. Justus liaec aequa trutinans bilance Caesar, aeterno Superuin favore, Praesulem dignum viduis Pragorum Dat Sacramentis. Nos quidern moesto prcmimur dolore Sic, velut quondam graviter Mileti Audiens plebs : Yix redamata Pauli Ora videbis *) Attamen cuncti, titulus quod almis Fulgeas, Te nunc moderantem babenas Agminis magni decoramus hooce Carmine lacti : Ntiinen aeternum Moderator orbis Te bonis cunctis cumulet, suoque Protegat faustuin studio diserti Nestoris aevo! Ne sciât Chiron larium Tuormn Tecta, sed sospes sine nube tetra l ive divorwn, populique sacrae Utilitati! *) Act. 20, 38. M a t h i a s P a w lo w s h /, Capellaiius B oscovicensis, dioeceseos Oloinucensis,

24 luas z duchowemtwa Olomaucké arcidiecesj. Nchněwey zmilcná sestro na sestru se, Twůg-li nadwznešcný k nám Aloysius Castěg* tauhyplným zpět se ohljžeti S stolco swélio okem bude. K cliřiwe swé zmilitek z matčina náručj Odbjhá, nade čjmž matka se ncmračj. Od matky Zbcničan k pěstce Morawii Nčkdy, přeg, by si zaměřil. W půli swého žit] žet domowein počal JDIjť, růst, kwésti u nás, w přjzni Rudolfowě *) Silný pustě kořen, k wšein w hierarchii Stupňům dráhu si oswogil; Dwau žc inful okras Praesuly zde dwěma, Gichž miláček obrán, w odměnu dáno M u ; Žet tu w luně našem špjži i sláwu swau Powždy w mjře našel plné, Tot w gcinné duši Mu tkwjt bude; z úplná On, co w srdce, či list psáno ge zákonem, Zbožný wezdy konaw, tcž slowu dostogj: Aron, w srdci nosiž gině gicli!a K ardinála arcibiskupa, arciknjžete Kudolfa.

25 Štiistj twébo přegcm, sestro, newěsto ti, Nctaužjc na osud, gjmž bylo určeno: Žádost mjti musj cbowka Morawia, Zornj swit že gi oblažil: Slunce však vysoké má roditelkyni Náležel, s dokladem, osvvety 'že blahé Paprskům veleno semto dorážeti, Wzágem by přetržen nebyl. 0! dráhau te d y ber Swau, P ane! slaw ně se, Zdráw stůgyw pam ěti m ěg tu ctitelů w řelých, Gcž kágj naděge: w střed zplozen že gsi, Králow ská spona dwau m atek! Jan Nep. Tutta, krag. děkan, konsist. rada, farář w Opatowicjcli.

26 Hlas z duchowenstwa diécesj Brněnské. Wččná láska jj milostného nebe W twau T ě prowoď milowanau v la st! Tam, kde čeká swatý úřad Tebe, A při mnohé péči velká slast; Kde úrodné pole vykázala Twé činnosti milost králowa, By se Tebau vůkol rozmáhala Wj ra, ctnost a Božj oslawa. S želem sice Tebe propauštjme, Au T ě vvyš.šj osud odňal nám: A však s plesem Tebe prowázjmc W duchu w starožitný Tf jtíiw chrám, Sestra musj sestře štčstj přáti, Když se ženich sličný suaubj gj; Slušno bratrům s bratry zaplesali, Když ze zisku ti se radugj. T ě včhlasuá powčst předcházela K nám giž od gezera Žmundského; *) Po Morawe kolkol roznášela Kwčty ducha Twého garého. Od Modřických **) lučin k Olomauci Wznášela T ě hodnost wýš a vyš, # ) Gmund w R akansjch, kde byl krag.sk51» děkanem a konsistornjm radan. # í;-) T n by), bij že B rna, R egliradu a Bluěiny posledně kragským děkanem.

27 Až Tw á prsa wljdná, bohowraucj, Zdobil mimo liwčzdu geštt: křjž. Nowau sláwau opět ozářený, Bé řeš teď se k břehům Wltawy, A eo Arcibiskup oswjcený, Dobrý Pastýř, Otec laskawý! Tam kde krygc nebenosná bání; Drahé českých Swatých klenoty, Tam T ě wcdau ti slúhowé Pánč K stolci Twéimt, plni blahoty. Zachowey T ě do neydclsjch časii Hospodin wc zdrawj bugarém! Abys konal a wzdčláwal spásu Gclío lidu w duchu Kristowém. K d yž Tw ú ruka bude zehnáwali Od oltáře Cechům laskawě, P a n e! rac žehnage zpomjnati I na nás sbralřené w M oraw ě! J o s p f H o la s e li, farář na B lansku, patronátu arcibisluipstw j Olomauckého.

28 P d n á i i j 1. O domnělé náboženské šjlenosli swatijch Apoštolu. (Proti n ey siln ěgšjtn w initelům říasůvv n e y n o w ěg šjch.) Od J ak u b a JBecra, řestnélio kom m endatora řádu křižow nického a cjs. k rá l. prolessora dogmatiky. C j srdce giž gednau mocné útčchy pocjtilo, kteráž ležj \v těch slovjch :,,Wjm, že Spasitel mug žiw gest, uwážj také hlubokau bolest, kteranž odpůrcové z mrtvých vstán j Wykupitelowa selivtralými pochybami a náinjtkami auskočnýini připrawugj dušeni veřjcjm. A předčet shledávala neyslawníigšj tato událost w pozemském obcowánj Syna Božjlio, totiž:,,no\vc ožiwcného z hrobu se nawrácenj ve všech vekách neysilnčgšjho odporu. Nic ménč nenaskytnul se od času pohanského mudrce, powčstnélio Celsa, a šjleného zakladatele Islámu a AVolfcnbtitelského fraginentisty smelegšj odpůrce zakladnj této křesťanské pravdy, na kteréž všecka naše nadčge spočjwá, nežli neynowčgšj onen Tubiuský falešný evangelista, kterýž w neybczpečntigšjm ugištowánj očitých Časopis pro líato l. tliicli. XT. 4. 1

29 svvcdkfi: sw. Petra (I. Pet. 1, 3.), sw. Jana (I. Jan 1, 1. 3.), sw. Mautauše (28.) a giných nic ginclio neshledáwá, než wvgádřcnj poblaudilých wěštců a řeči matné šjlencu náboženských. >S takowauto wýčitkau neušetřil ani onoho apoštola, gchožto mrawnj krásau tak spanilý žiwot od okamženj, když na wjru se obrátil, gako nepřetržitým se být i widj řadem díiwodíiw podivvného z mrtwých wstánj Boha-Clowěka, neušetřil ani učitele národtiw, kterýž zaugjmá wšecku naši pozornost, nechat hledjmc buď na důwtipn.au rozwážliwost geho rozumu nebo na wznešenost gcho nnšlének, buď na setrwalost geho wule nebo na wraucnost geho lásky, buď na způsobilost gelio w obcowánj s rozličným lidem nebo na spanilost geho mysli, na geho srdnatost w nebezpečcnstwjch anebo na ráznost wýmhiwnosti geho. Dle nowého zgcwenj Dra. Strausse wšickni apoštolovvé a učedlníci a prwnj wyznawači Páně pogati byli kauzlem stegné šílenosti, cwangelická wyprawowánj o wzkřjšeném mistru giného prý negsau nic, než plodem žiwé obraznosti wěrných staupcncuw gcho, kteřjž, prý, wznešeného mučcdlnjku pro pravvdu a ctnost nigak si předstawiti nemohli, nežli že w gakémsi stawu proměněnj žige, a tak přcdstaweného mrtwého že prý skutečně ožiwcného před sebau widěti se do- mnjwali, a gak se domnjwali, že giným opět wvprawowali. *) Wzkřjšenj Páně nic by te dv giuého nebylo,nežli ničemný wýtwor obraznosti, gjinž se wyznawači *) Porow. Dr. Sfrauss Leben Jesu 1. Kap. 3 Afisclinitt.?. 131.

30 ukřižovaného bavili osmnácte set let, kterýž ale na mocné slowo Tubinského doktora opet do stjnu )áí» ( k sestuupil. Ach, tedy by křesťanský svvtit spočjwal posud w naručj dlauhého piilnočnjho snu, posiulby lichými přeludy byl mámen, kdyby liuiudrý učedlnjk dewatenáctého veku vzdělanosti slunce až k polednjmu nebi byl newyvedl, aby palčivými paprsky gelio uspance konečné zbudil; posud by tisjce pošetilcův hledali mrtvého mezi žiwými, kdyby nový onen evangelista učedlnjky Páně, kteřjž prwnj bági tuto za pravdu udávali, za oklamané fantasty a dobromyslné šjlence byl neprolilásil... Nepochybné se domnjval v hrdosti své spisovatel ncynowegsjho života PánC, kterýž v nadšeném pochopenj vzkřjšenj Kristova přcžwykoval vlastně po eklektiku Cclsovi, po od- Řtepenci Juliánovi, po pantheistském Spinozowi, po nenávistnjku křestanstva Woolstoúowi, po protikřestanském Edelmannowi a po německém šj- Icnci Danieli Mullcrovi, domnjval se, že sauvckým lidem se velmi zavdečj propůgěcnjm téhož swého světla; nebot on gest sobe svedom, mnolioli učenosti mu na to vynaložiti bylo, prvé než se mu z hlubin litcrarnjho zpytowánj zablesknul onen veliký nález, že mezi miliony sauvekýcb křestanuw 011 gediný sám gasného, aneb aspoň iíiiiých gasnegšjbo zraku požjwá. Což tedy divu, že veliký sbor ctihodných hagitelfiv svatyně Hospodinovy k svátému zápasu povstal proti témuž oilwážlhvéinu buřiči, a že giž přes pul sta svedli píuek, aby porazili téhož domnělého velikána. Zdržiige-li ho posud duch twrdosjgnosti, abv zbra- 1 *

31 ne k nohám mocncgšjch popurcův složil, aneb u- ehopil sc opet meče a kopj proti svým vjtezůni, aby seknutj a bodnutj, gak mile ucjtj gcho ránu, stegnau niěrau splácel: nicméně nepochybuge nestranný svědek téhož zápasu, že přepiatý rek touto na hlavu gest poražen. Spisovatel těchto řádkůw nezamcyslj se připogiti k ctihodnému sboru vítězoslavných apolo- getíiw, nebol sc nedá giž snad k důvodům gcgicli nic znamenitého nového přidati, aniž zvláštnj důvody obgasniti hodlá, z nichž dávno zapomenuté námjtky obnoveny, a nařknut], kteráž pronesli neyauhlavnegšj nepřátelé gména křestanskeho, od křesťanův odrodilých opít uvozena byla, Zdržj se i proto apologie takové, an bezpečni; gest přesvědčen, že pravowcrné čtenářstvo téhož časopisu gj nemá potřebj. WvSetřiti chce tedy genom: práwem -li apoštol owé Páně z náboženské /lenosti winěni h ýli mohou? Náležitá odpověď na tuto otázku následovali bude sama sebau, když sc prvé ustanovvj: č/m wzniknmili mohlo podezřen/, že swalj apoštolowé $/lenosti snad, podléhali, a napotoin, když sc vysetřj, c/m se liš/ od skutečných šjlencůw. 1. Pomez], gjmž se delj Šlechetná horlivost od pošetilé třoštenosti, tak někdy splývá, žc v posauzenj gich i ten neyrozumnčgsj člověk v omyl ubehnauti muže. Poněvadž tedy sv. apoštolowe, genž v živote svém nenkogene horlili pro spravedlnost, pro dobré a pravdu, negednau tak bljzko

32 dostoupili k pomczjm nábožensko šjlenosti, že gim nelze bylo wyhnauti se podezřeuj téhož duchovu j- ho neduhu: za skutečné šjlence byli gsau pokládáni. i. Mohli giž tjm w podezřeuj takowé 'tipadnauti, se we sivém powouvnj swrckowanau gcwili horliivost. I v životě šjiencově ukazuge se eos podobného. Zamiloval-li si kdy gaký přelud, bavvj se gjm duše gelto dueni i nocj, svrchovvanau ho pěstuge uáružiwostj, neinyslj, nečinj gi- uéiio nic, než co by k témuž přeludu směřovalo. On wládne cele geho srdcem, a pakli co giného smysly svými pogjmá, shromáždi) toliko, aby swé modle obět přinésti mohl. To platj o Šjlenosti w lásce, \v pobožnosti a giných náružiwostecli. Stcgnau horliwostj pláli sw. apoštolové pro předmět svého milo v án j ; v něm toliko a proti chtěli živvi býti, a předmět tento byl ukřižovaný Ježjš. Pro něho zanjcen dj před celým sliromážděnjm židovské rady swaté kujže apoštolské : Nemůžeme nemluwiti tolso, co gsme viděli a slyšeli. Neují v žádném giném spasenj; nebot nenj giného gména pod nebem dáno lidem, skrze kteréž bychom spaseni býti měli. (Skut. 4, ) S srdcem vvraucjm, s srdcem plným čisté a upřjmnc lásky k Jež jsi Kristu napsal sw. Jan geště w šedém stářj: Widěli gsme slávu gcho, síáwu gakožto gednorozeného od Otce, plné milosti a pra\vdy.* (Jan 1, 14.) Téhož ducha pln volá učitel uároduw ku křestanuni ítjmským:,,kdo nás odlaučj od lásky Kristovy? ani smrt, ani život, ani nastáwagjcj věci ani budaucj, ani vysokost, ani hlubina; (8, 35.) a křestanům vv

33 Galacii jijáe : Ode ume pak odstup, abych se w čein chlubil, gediné w krjži Pána našeho Ježjše Krista, skrze kteréhož swíit mi ukřižován gest, a gá swětu. (6, 14.) Byli snad proto s\v. apoštolově skutečnj šjlenei, že tak mluvili? Muže! hýti srdce gistau vvěcj zanjceno, muže se mysl přede všjm gj baviti, a horlivost muže zcela směřovat! k vyvcdenj gegjmu, a nemusj při tom třestiti. I pravé nadšenj zanjceno gest svým předmětem, an ale se volné pohybuge, wysoko nad obyčegnau drahau, nezasluhuget proto gména Sj len os ti, v kteréž gi chladná sobetnost stjhá. 2. Moliloi podezřenj toto proti apoštolů Páně i tjm vzniknauti, ze pro předm ět nadšenj swého neméně gako pravj šjlenei wšectco obě/owaíi holowi byli. Kdo šjlcnstvj v slabém toliko nástinu zná, nemokl toiio přehlédnauti, gak podivné stálosti v trápenj, gak k volnému nasazován] všeho gmenj svého ano i života schopni gsau takowj lidé, ktcřjž vrtochu gakaus Sjleriu zamilovali. Otevřeme-li genom letopisy vlasten- ske patnáctého stoletj, ay vidjinc, mnoko-li těžkosti lidé tenkrát pro náboženstwj podstupovali a nehod snášeli, mnoko-li trpěli, a gakých saužcnj si ani nevšjmali; gak často kvvapili i k tem neyukrutněgšjin mukám, plni gsauee nepodagné svéhlavosti, an opogeni šjlcnstvjm geinn6gšjch pozbyli citu v, a v bezsmyslné pitomosti k lichým se línali záměrům. Netoliko pravda, nébrž i lež a blud se dočkali svých mučcdlnjkuv. Události této hleděli použiti sehytralj nepřátelé gména křesianského, aby prvnjiu křestauským jnučedlnjkum

34 mohli odeprjti slawné zásluhy hrdinstwj rozwážliwého, a wyhlásiti ge za šjlcnce, pončwadž hotovy i byli, i giněnj i žiwot swůg obetowati, kde toíio obhágcnj prawdy a wjtezstvj křestanstwa požadovalo. A kdož hy pochyboval, že i swatj apošto- iowé zmužilostj takowau nadáni byli? Sw, Pavel duchem svázán předzwjdal, gaká sauženj w Jerusalemě ho očckáwagj, protož řekl staršjm Efeské Cjrkwe :,;Ale nic se těch wěcj nebogjm, aniž činjni duši swau dražšj nežli sebe, gen abych bek swug a přisluhowánj slova Božjlio vykonal, kteréž gseiu přigal od Pána Ježjše. Skut* 20, Ze pak i ostatnj sw. Apoštolowé s njtn w tom sauhlasili, oswědčugj pahorky, ostrowy a města, zasvěcená prolitau krvj gegich, a muěidla oslavená volným se wzdánjin gegich do wůle Božj a wjteznau setrwalostj. 3. Prvvé než ale obětovali žiwot swůg, mo- Llit i proto zlovolným šjlenými se widěti, poněwctdz nespokogeni s tjin, co bylo, s neunawenau horliwostj ivšude hleděli now ých zjskaíi uued/n/kňw nowého náhožcnslwj. Tak počjuá sobe i šjlenost. W stálém nepokogi semo tamo teká a roty staupencůw shánj. Nese to giž s sebau, že z dumy a marnosti nade wšjm, co gest, bez náležitého wyšctřenj nelibost a newůli prohlašuje, že na injsto vecj skutečných svoge, w zimničnj přepiatosti wytwořené domněnky a politické ideály a pronikavé návrhy ku zdokoualenj anebo spjše ku přewrácenj celého svveta, u- wésti chce, a po ničem snažncgi nctaužj, než aby Kvým přeltidným ideálům, gimž swrchowanau při-

35 pisnge cenu, na wsecli mjstcch liorliwýeh netoliko, nébrž i aučinliwýeli zjskala staupencůw. Stegnau snahu wideti i w žiwotě sw. apoštolůw, kteráž byla gim i uložená božským powolánjm. Nikdý a nikde nemohli přestáwati na tom, co bylo, a gak to bylo. Nemohli spokogeni býti se zaslepenosti národu Israelského, s bugnostj wysjlcného Řjina, a s rozšjřeným wňbec panowánjin, kteréhož si uchwátila tělesnost. Gakož sami se powznesli od nižšjho k wyísjmu, od tolio co gest, k tomu, gak by to dle gegich přeswědcenj býti melo; a gakož sami pogali celau dusj swau s hiiry sobe daný prwotnj a wzornj přjklad prawé dokonalosti pro wšeclcy přjpadnosti života: tak se přičinili, aby lidi sauweké přiwedli k pohledu na wečnau krásu a <1olivo, a pohledem na ne, aby gc celau diisj zamilowali: wšcm a každému kladli na srdce gakožto swatau powinnost, liledati co swrchu gest, obléci nowého člowcka, kterýž gest podlé Boha stwořen we sprawedlnosti a swatosti prawdy. Efcs. 4, Kol. 3, 1. Aby králowstwj Božj se na zemi stále rozšiřowalo, aby každé hořčičné zrnko Božjho slowa, wvseté na posvátném poli Judskem, w kmenový vzrůstalo strom, a rozložitými wětwcini weškerau zemi zastiňowal, a we- Skcrá pokolenj lidská aby se pod klenutjm geho slaučila w gedinau rodinu Božj za to se dennc modlili, tomu obětovali wšeekcn čas' a sjlu a žiwot. Wgechnem wsecko se chtěli státi, abv wšude některé aspoň králowstwj Božjmu zjskali. 1. Kor. 9, 22. Gesto ale sw. apoštolové w důležitých těchto

36 w8cech se Silone i náboženskými se srowrnáwagj: odkud to předce, že se od tcelito s neljbostj odwraejme, u oněch ale tak rádi trwáme? že tito posměch a newřcnj způsobugj, onino i na nepřáte- Jjeli wymáhagj sobe uctiwost a wážnošt? že protiwenstwj, učedlnjkům Páně učiněné nepoznalau prawdu do gasněgsjho uwozuge swětla, kdežto nc\přjzniweg j š lenosti prospěch prawdu činj právě podezřelau? Odpoweď na tyto otázky ležj w gednoduclie přjčine, že se lišj sw. apoštolowe práwfi w podstatných wccech od skutečných šjlcneiiw. I I. 1. Prwnj znám en j, gjmž se práwe nadšenj lide, následownc i sw. apoštolowe od šjlenců delj, gest gusnost a vádnosl náhledu, s kterým ž swe powolánj a aučel geho poznánu ni i. P atrii nu tuto wedoinost a díiwodnau přeswedčenost, kterauž se dělj oswjcenec od šjlence, shledáwáme wesmcs u apoštolu Páne. Co gim ncydražšjho bylo, obetowali tomu, co ncywznešenegšjho gest, pončwadž dustogenstwj a swatost powolánj swélio gasnč poznáwali, a s přeswedčenostj tauto pjše učitel národůw sw. Pawel Timotheowi: Wjin, komu gsem uwěřil, a gist gsem, že mocen gest sklad můg zaehowati do o- nolio dne. Meg přjklad zdrawých slow, kteráž gsi ode mne slyšel u wjře a w milowánj w Kristu Ježjši. Dobrého sklad ostřjhey skrze Ducha swa- télio, kterýž av nás přebýwá. 2. Tim. I, W témž duchu dj we swém a we gincnu ostatnjeh

37 apoštolů miláček Páně sw. Jan: Což bylo od počátku, což gsme slyšeli, což gsme očima svýma viděli, a což gsme pilně spatřili, a čeliož se ruce naše dotýkaly, o slowu. života zwčstiigeiue vám, abyste i vy s námi obecenštvvj meli. 1. Jan 1, Z postačitelnýeh důwodůw všickni o tom přesvědčeni gsau, že gim co učitelům národů uloženo gest, pro v č č n a il pravdu bogovati mečem dueba a mocj přjkladti proti špatnosti a ničemnosti veku svého, a gis ti gsau vjtezstwjm, kteréhož dobude sprostnost sv. Evangelium nad vyšňořenými sanstawami pohanských mudrcův, a zbožná gegicli mysl a přjsnost mravů nad velikau pokaženostj lidského pokolei>j; a proto se wygadřugj s Slech ctnau prostosrdečnostj povážlivého ducha před vysokau radau v Jerusaleme:,,Gcstli to spravedlivé před obljčegem Božjm, abychom vás vjce poslauebali, ncžliboha, suďte. Skut. 4,19. Gak docela ginák to vyhljžj v hlaví: šjlencowe! I gcho ducha zmocnila sc sice hlavnj gakási myšlénka, ale myšlénka tato, kterauž výhradu 6 veden a puzen bývá, neobstogj před swet- lem rozumu a zgevenj; sám slepý a neschopen gakého ponaučenj stane se vůdcem slepých; auzkostli wě se štjtj skládali aučet z pravosti svých myšlének a záinčrůw, ano cjtj se i uraženým, domeyšíj-li sc kdo o nčm, že se zodpovjdá. Wzhledem na wyššj důvody nikdý mu ncgsau gasné myšlénky geho, gimiž přede sc hlavně sprawuge, a má-li kdy gasné zřenj w bndaucnost, nelze, a- by se budanenosti této dočekal. K čemu přirozenost kolik stolci] požaduge, chcet on, aby do

38 zrálo za čas gelio žiwobytj. Proto býwá pačjnánj jrflio netoliko prudké, nébrž i zhaubné gemu i (liiivin, podobno oněm boraucjm větrům gižnjch kragin, gicbž vánjin všecko práhne. 2. YVšak právě to nás vede k druhému rozdjlu, kterýmž patrno, že sw. apoštoluw se netýká předházka Sjlenosti. Au šjlenci obyčegriě co nesnášelivj pronásledownjci strach a hrůzu p ů sob/', hled)' sw. apoštolowé pokogným i prostředky, duchownjmi zbraněmi toliko rozšjrili Lrálowstwj pra w d y a ctnosti. Zamilowané domněnky šjlencowy osobugj si welmi lehko gakýsi tagný w člověku saud, a na čem sc we swé zttiiii ustanovil, k tomu napotom rozum, chtěg neolite«*, w mlhavém světic důvodu hledati inusj, a to tjm horlivvegi, čjm wjcc se o ceně svých (ionsnenek a záměrů v domeyšlj, a čjm násilněgi k zdělenj brzo marnostj, brzo ginými pohnutkami poháněn bývá. Nevede-li se mu to pokogným prostředkem, íiaskytugj-li se mu v gclio prosely- továnj neočekávané překážky sc strany těch, kterj ncchtj dle gcho způsobu smeyšleti a snjti: welmi lehko popudj geg vysokomyslnost a vzdor obyčegnj spolcčnjci šílenosti náboženské - - aby násilnými prostředky vynutil, čehož mjrnegšjm způsobem dogjti nemohl, a byt bv i praudv krvve lidské mu bylo proléwati, a staupati po luihroinadených mrtvolách k cjli svých záměrů w : po tlač j každé hnutj autrpnosti, a ukrutným stane sc tyranem, gcdná-li sc o to, aby domnělému nádšeiij svému mezi zaslepeným sauwekým lidem wjry vymohl.... Komu zde negde na mysl

39 pošetilý onen prorok z Mekky, komu nepřipadá krwožjzniwý kralowrah mocného ostrowj, a mnozí ginj političtj a náboženštj šjlenci starého \vfíku, kteřjž pod pláštiim obecného blaha ucho ná- božeustwj hranice zapalowali, mučjrny staweli, a hrůzau na giných wymoei toho usilowali, toliko láska býti může? Takowý duch byl apoštolům Páně a prawým gich w auřade nástupcům po wšecky wíiky docelil neznámý. Nebylit nikdý prouásledownjci, nébrž pronásledowanj, a čemuž giné učili, prwnj museli zachowati lásku i k nepřátelům. Náboženské lhostegnosti gakož i krutého pronásledowánj stegnau mčrau se chowagjcc, proukazowali při wšem, sche horliwčgšjm hlásánj sw. Ewangeliuni w smeyglenj i gcdnánj tu ncywctšj wljdnost, přjwčtiwost a dobromysluost, kteráž i za Nerony s ncžnau swčdomitostj se modljwá, 1. Pet. 2, 1'7. a mdlé u wjře bez hádek o myšlenj přigjmati rozkazuge. lij ni. 14, A gakož na swatých apoštolech šjle w pronásledowánj zuřiwosti polířcšngemc, neshledávváme na nich ani té neymcnšj stopy pyšného ducha, gjmž se domnčukowitj šjlenci nadýmagj, ano naopak tu neyčistšj pohovu a skromnost' Šj ieu.ee obyčegní mnj, žc zwláštnj přjzně nebes požjwá. Čehož rozum neyrozumuěgšjho newidj, o tom se domeyšlj, že to w hrdé přepiatosti swe pogal; Čeho inu obrazotwornost w peřestém záludném swčtle předstawila, k tomu chce nutkati; ale každý odpor, kteréhož při tom zakaušj, pod- uěcuge w učiu záduničiwau myšlénku, žc wysoko seč

40 nad cliátrau státi musj, kteráž maadrosti gcho pochopiti nemůže ; a pakli kde i pokoru 11a odiw stínvj, I ta giného iieivj, než skrytá pýcha, ktcranž gine o swé bezauhonnosti přemluwiti chce. Při tom ale gelio smeyšlenj náramně odpjrá cliowánj a gednánj geho. Sctřjš-li geho řeči, mnjti budeš, že celá gelio bytnost k nebi toliko gest o- hráeena, a žc se nad hwězdami wznášj, že gebo mysl směřuge k torna genom, co prawébo, krásného a dobrého gest : on se ale baw] přcdce genom pauhýiai ^vrtochami, a co zatjin ostatně pronedbán na zemi Ipj, a z bjdné polowičnosti wvbřednauťi nemaže, ncdostáwá se ma stegným časem i chuti i sjly, aby swé sny krásné uskutečnil. W gak welebné sláwě pak stog] naproti těmto lidem prwnj apoštolštj kazatelé křesianstwa! Co se od paměti lidské neudálo, to dowedlo dwanáctc chudých Galilegských. Deelicai gegich úst něměgj pohanská orákula, modly klesá»] w prach, tisjccry mizj předsudky. Gak někdy maně ocel a kámen pokogně spěcj křjsj giskru, a ncočekáwaný dech wětru w plamen gi rozdmycluige : tak žiwé slowo gegich wdechnuté Duchem Božjm tisjce za hodinu w mysli rozněeage, w málo letech skláněgj tři iljly swěta kolena swá před gegich maudrostj, a některá města ctj samu osobu gegich co bohy podobné lidem. Skat. 14, 10. Blahým pnsobenjm gegich slawj omladlé člowěčenstwo gam] swátek du- chownjho nowého zrozen]. Ále gaký cit se ge- \vj w srdci oegicb po wsccb těchto bogjch a \vj-

41 tězstwjeh a neyslawněgsjch triumfech? Byla to snad jíýclia? Nikoli; w iicyhlubšj pokoře a s wedomjm, že docela závislj gsau od Bozjho požehnáni, gednosvorným vsickni pravj hlasem: Milostj Božj gsme, což gsme, a milost geho nebyla w nás daremna. 1. Kor. 16, 10. A tak se nám vtjrá neodolatelná přeswědčenost, že apoštolovo Páně genom tenkráte z náboženské šjlenosti viněni hýti rnohau, gestliže týmž ginénem se nazývá vznešená nadsenost pro svatau věc Božj živá, co skála nepohnutelná vjra, pravá velkodušnost a nepřemožitelná mysli rekovnost. Pro život ale vyplývá z přítomného výkladu zwláší ona důležitá pravda, kteréž neyvjcc ti nepoznávagj, genž Bohem nadšené učcdlnjky Páně z náboženské šjlenosti wi- niti se osmělugj:,,člověk, kterýž Idciwau toliko hýti chce, právě takowau gest networau, gako ten, kterýž srdcem toliko si hýti oblibuge ; dokoná zdravý člověk gest obé. Světlo a teplo mjti musjme, chccme-li se povznésti k Ney- dokonalcgsjmu nečistých wěcech: proč se cjmenutjj a gsau nečisté? Od F rantižka 11 a w ranka, křižownj ku* G sa u věci, kteréž samy sebau gsau zlé ; a gsau věci, kteréž nadužjwánjm toliko zlými se

42 stáwagj, anot nenj věci tak dobré, aby se převrácenost] lidskau a neslušným užjwánjm zlau nemohla stáli. Takt i ony věci, kteréž nečistými a smilnými slovau, samy v sobě negsau nečisto a smilné ; nečisté a smilné gsau genom tenkrát,, když gicli užjwánjm se rušj pořádek, kte- véliož Bulí ustanovil, a na ten způsob člověk swé i ginélio zdravj Lvibj, své i ginélio časné i wtičné blaho podkopává. Ze tyto věci, o nichž zde gcduati obineysljme^ samy sebau negsau nečisté a smilné, v i děti gest z Božjho nsťanowenj, 7, Kristova potvrzenj a powýšenj, z podohenstwj, gchož svátý Pavel itžjvá, a konečné z aučeln, k němuž ustanoveny gsau. Svrchovaně svátý Hospodin řekl: Opustj člověk otce svého i matku a přidržj se manželky své ; a budau dva \v těle gednom. A pože- liuáwage prvnj manželský sňatek řekl :,,Rosttež a množte se, a naplňte zemi.u 1. Mogž. 2, 24. 1, 28. Co tedy neyswčtěgšj Bůh ustanovil a přikázal, nemůže býti nečisté a smilné. Kristus Ježíš, uwáděge dokonalegšj zákon lásky potvrdil netoliko manželský sňatek, řka:,,a takt giž negsan dva, ale gedno tělo. Což Bůh spogil, toho člověk nerozlučug, Mat. 19, 6.; nébrž i swátostj povýšil a zasvětil : Tagemstvj to veliké (svátost) gest, v Kristu a v Cjrkvi. Efes. 5, 32. Protož miuvj svátý Pavel s takowau uctivost] o manželském sňatku, a připodobňuge ho Iv onomu sňatku, kterýž uzavřel Kristus Ježjš s Cjrkvj svatau, a dj : Muž gest hlava ženy, ga- ko Kristus gest hlava Cjrkve: ont Spasitel těla

43 gcgjho. Ale gako Cjrkew poddána gest Kristu, tak i ženy mužům swýin we wšecli wececli. Muži milugte manželky swé, gakož i Kristus milowal Cjrkew, a sebe samélio wydal za ni, aby gi poswetil, očistiw obmytjm wody skrze slowo žiwota, aby sám sobe učinil slawnau Cjrkew, nema- gjej ani poskwrny ani wrásky, anebo co takowébo, ale aby swatá byla a ncposkwrnená. Efes. 5, Důstogen-li manželský sňatek, aby připodobněn byl swatému spogenj Syna Božjlio s ebotj gelio Cjrkwj swatau: dogista sám také gest swatým. A posléze, gaký gest aučel sňatku manželského? Prwnj a hlawnj gest zplozenj a wychowánj člowčka, twora k obrazu Božjmu; zachowánj lidského pokolenj, rozmnoženj sluli Pánč, rozmnoženj Kristowých učedlnjkůw, rozmnoženj mčšianstwa nebeského. Nenj-liž to aučel weledůstogný a swatý? (Jakož ale nynj nemůže wyplýwati čistá woda z pramene nečistého, a zly strom nemůže dobrého owoce wydáwati: na gcwě každému gest, že manželský sňatek swatý gest, pončwadž má swatý aučel. Kdo tedy dle prawidcl zdrawého rozumu, dle ustanowenj Božjlio, dle přikázanj Kristowa posluscn gsa spolu zákonůw cjrkewnjch i inestauskýcli kteréž obmeyslj genom blaho obecenstwa wstupuge w manželský sňatek, a podwoluge se býti nástrogem w ruce Božj k dosažen] oněch důstognýcli a swatých aučclůw : nenj a nemůže býti nečistým. Nečistým a smilným gest toliko ten, kterýž se neohljžege na ustanowenj Božj a dotčené zá

44 kony, t\gc tuto samu. w sobe důstognau a swatau powažuge za předmět rozpustilého a nestaudncho wyraženj, anebo za prostředek k ukogenj nezřj zených pauze tělesných žádostj, anebo konečné ten, kterýž přewracuge a přestupuge w ecken netoliko zgcwený, néhrž i přirozený zákon. Nečistým gest tedy, ponewadž wec čistau poskwrííuge, smiluym gest, ponewadž wěc důstognau sni- žuge; hřjsným gest, ponewadž wce swatau zlehčuge a hanohj; a to sc muže státi buď w myšlenkách, žádostech, řečech, anebo w skutcjch ; skutky t\ to gsau opčt dwogc : buď odporugj zákonům ustciuow enyin, anebo spolu zákonům přirozeným. Abychom sc přcswčdčili, že wšccka nečistota pocliázj toliko z přewráeenosti lidské, o každém gednati dlužno. 1. O n e č i s t ý c h m y š l é n k á c h, z n a l o s t e c h a ř e č e c h. Geden z ncysilnegsjch pudůw, kteréž Stwovitel do lidského srdce wstjpil, dogista gest pud jiohlawnj. Geden z ncysilnegsjch gest, aby se podwolil člowek býti za nástrog w ruce Iiospodi- 110wč k zachowánj a rozmnoženj lidského pokolenj, a ulehčeno hylo gemu weliké břjine powinnostj, kteréž na sebe co manžel a otec přigjmá. Ponewadž ale tak silný gest, počjná w čloweku procitowati, když přicházj djte do let mládcneckých i panenských. Aby ale tento pud mezj nepřekročil, opatřil geg Buh dwcma strážccma: stydliwostj a swedomjm, tak sice, že čjm wjc se onen zmáhá, tjm wjce i tyto čitelnosti nabýwagj a sjlv. Časopis pro Jcatol. tludiou-. xr. 4. 2

45 Stydliwost ukazuge, co sc protiwj swatéinu ustanowenj Božjmu, a swedomj zbraůuge, aby se nestalo nic, čjm by rušen byl a mařen stanoweny od Boba pořádek. Genom tenkráte se nerdj stydliwost, a swedomj powolugc blasu přirozenosti, když poznáwá rozinu w zdrawém uwáženj, že člowčk gest s to, přigjti na sebe weškeré powinnosti, kteréž ukládá ukogenj téhož pudu, a že s to gest, naplniti božský i cjrkewnj i mesiánský zákon. Kdo wzdaluge tyto strážce od pudu polilaw- iijuo, násilnč hasj swatý oheň stydliwosti, konegšj a chlácholj swedomj swoge: dopauštj tomu, aby si onen pud ljbowolne a bezuzdne počjnal. Odstraněna pak býwá stydliwost a swc- donij ukonegšeno, když sc newčasne objra člowek myšlénkami, kteréž uwádj mu na srdce ]io- hlawnj pud, s zaljbenjm se u nich zdržuge, žádá si "ich uskutečnili, takowých řečj poslauchá, a- nebo ge mluwj. Nelzet ginák, než aby av člowsku potlačena a udušena byla na ten způsob wšecka stydliwost, poncwadž častým painatowdnjin, poslauckánjm a mluwenjin tato, sama sebau díi- stogná wec zwšednj, a wšj wážnosti pozbude. Kdvbv se "cšte o ni mluwilo, gaká skutečné gest, a k čemu gi swrchowaný Hospodin ustanowil: u- držela by se déle aspoň we swé dustognosti, a důstoguost gegj by tomu nedala, aby se lidé k nj nectne meli; wšak mluwjwd sc o nj, gakoby we- lemaudrý Bůh při nj nemel žádných zámerůw, gakoby nálezem a hračkau byla přcwrhlé bugnosti. Powážjme-li mimo to, že takovvým tlachánjm se

46 Jiokazj aa Sečka obrazotw ornost, tak žc napotom člowek i ueyswčtěgšj wčci widj w hanebném swětle, a ncydůstogncgsj wěci w nectném odčné rauchu, žc i ncycudnřgsjm řečem necudně roznmj, ba ani pokognc modiiti se nemůže, aby neslušnými obrazy nebyl wytrkowán: zdaž neslugj jji a" cm myslenj a zadosti a řeči takowé nečistými? W čc sama sebau nenj nečistá, když ale zlym užjwanjin zbawuge se wsj důstognosti : pro nečistotu lxdskau nečista gest. ťozorugcmc-li zcwnitřnj ostatnj chowánj lidu, zwlást we wys- Sjeli stawjch, myslili bychom, že w takowých řečech nikdo si nebude libowati; nebol hledj na to, aby íucc a obljčeg byly umyty, odčw bez po- skwiny, pijbvtek stkwauej, AveSkcrc nádoby, ga~ kož i pokrm a nápog, slowem AVŠecko aby bvlo wc 1mi čisté. % toho bychom zawjrali, žc w čistotě wůbcc sobe libugj ; však po hřjchu! práwfe naopak; wne se wšecko leskne čistotau, a nestan(iný hovor neomylným gest důkazem, žc av srdejcli sedmerá nečistota uhnjzděna gest. 0 takowýcli lidech dogista platj, co řekl Kristus Je- ziš o farisegjch a zákonjcjch : Cistjte konvice a mjsy, podobni gste hrobům zbjíeným, kteřjž se zdagj lidem zcavnitř krásnj: ale Avnitř gstc plni nečistoty. Mat. 23, 25,27. ÍMamjtue mi ale někdo : naturalia non šunt turpia. Tomu nikdo neodporuge, ano s aviciiu gsem podotknul, žc ta avcc, o kteréž zde mluwjme, Avzliledcm na swůg aučel důstogná gest, ano i SAvatá; AvSak práwč proto, že se nehledj na gcgj aučel, a přirozenost se gj odgjmá, stává o *

47 se Jianebnau. Nataralia eqiiidem lion sunt turpia, verum si natnra cxuuntur, turpia cvadunt. Gsaut i gine přirozené wcci, kteréž práwft proto negsau hanebné; a předee nenj, kdo by o nich niluvvil, leč tobo gest newyhnutelnc potřebj, a i tenkráte ho žádný rád neposlaueha, a mjlo mu nenj, má-li o tom slow býti šjřeno ; n. p. mluwj-li sc o stinkách, a t. p. Negsau to v fcci hanebné, ani gicb muže bytí zlehčeno, mluwj-li se o nich bez potřeby, poncwadž nepatrné gsau d ncílůstognc ; zilržngc-li sc ale každý 16 elito ícčj, když o i cli nenj třeba, a i w čas potřeby se gich pozdálečj toliko dotýká, a slow nkracuge : tjm Avjcc by se toho melo Setřiti wzhledcin na wec přjtomnau, aby gi nepotřebným wyprawowánjm nebylo zlehčeno. Naturalia non sunt turpia, vemni turpc est, dc hnjusmodi naturalibus absque necessitate loqui. A předčet po hřjebu! gsau tyto wčci, w přemnohých společnostech ncyobljbenegšjm howorein, gakoby naswete o ničem giném počestněgi mluwiti se nedalo; i tam gsau obljbcné, kdež to nevménč přjslušj. *) Hancbno a hřjsno gest, mluwj-li se tak mezi dospělými, neb dj sw. Pawel: Smilstwo pak *) D icitur quidam mendicus caecns in via quosdam praetereuntes quondam his verbis eleemosynam rogasse : Venerabiles dom ini, spargite štípem caeco. O bstupefacti illi sciscitabantm ex eo : Unde nosti, nos esse venerabiles dom inos, qtram sis caecus? At iu e: Q uam primům pulsare vos audieram, non dubitabam,. baud procul vos abesse ab eccle sia. Idque ad captandam benevolentiam dixisse perhibetnr. Si omne?, qui hoc nomine vocantur, ita cognoscendi, imo et venerandi essent, profecto exclamandum ťoret :,.Q uodsi sal evanuerit, in quo salieturv '1

48 a wšeliká nečistota aniž gmcnowána buď mezi wáusi, gako slušj na swaté, Efes. 5, 3.: tjtti horši pak gest, když i nevinná mládež má býti swědkem howoru téhož nestaudného. Čehož sama ze sebe nepoznává, ponewadž nedospělá gest, čehož wedeti nepotřebuge, poněvadž gj to skrý- \\á sama přirozenost, tomu se něj před časent, aby gj připraweno by lo ;nebezpečenstvj k tělesné i (lucliownj zkáze. Poslauchánjm oplzlých řečj procituge w djteti před časem pohlawnj pud, a muvčasné procitnutj toto mu gest neynebezpečněgšjm, poněvadž tu nenj postačitelneho rozumu, kterýž by ho na uzdu pogjmal. W srdci geho se gewj gp.kási taulia, o kteréž sice iicwj, k čemu ge vlastně vede ; domnjwá se však, žehy ukogcuj gegj přjgemué bylo, anot z řeči dospělých vuozumj walo, že se v tom rozkošného cos človvčku naskytuge. Pravda s procituutjm polilawiijlio pudu procitne stydlivost a swěclomj ; však poslauchati-li bude djteti déle řečj takových, u- stydne konečně stydlivost, a swědomj se ukolébá. Stydlivost ncneslušnc muže býti připodobněna uhlu. Nerozpalugeš-li uhel, zachováš ho ; budeš-li ho ale rozpalowati a rozdmychovati: w krátkém se ti rozpadne w pýr a popel. Zarděnost stydlivých twářj vždy vjce bude ochab ováti, čjm častěgi se rd ti bude, až posléze opanuge člověka nestaudnost. A kdo gednau studu pozbyl, zbavj se lehko i svědomj, poněvadž se domnjwá, že doholené gest, při čem se giž netřeba rdjti. Kdo tedy nestaudným mluwenjm v mládeži zbudil před časem pohlawnj pud, anebo dokoná ho zbavil

49 geho strážců: stydliwosti a swědomj, nečistý gest, poněvadž nevinných zavádj k nečistotě, a běda gemu, kterýž pohoršuge gednoho 7. maličkých, genž wěřj w Krista Jcžjšc, lépe hy gemu hylo, aby powěšen byl žernow osličj na hrdlo o;cho, a 011 pohřjžen byl do hlubokosti mořské. Mat. 18, 6. Nebo že poslauchánjm nestaudnýcli řečj mládež neydřjve k skutkům protizákonným svedena bývvá, smutná dokazuge zkušenost. 'S'Však i u dospělých nepřestáná se na myšlenj a řečech, neboť dogista se nebude stracliowati, sebe obavv- něgšjbo se dopustili skutku ten, kterýž ho mnohoinnožstwjkráte směšnau maličkostj genom býti pokládal, a w mjuěnj swéin od giných, snad i u- čeněgšjoh, a těch, genž dokonalegšj magj známost Božjho zákona, byl potwrzen. 2 =Oneclsíýcli «íhnlťjcii. Onen skutek tělesného spogenj dovolený gest, při kterémž se zachowáwá netoliko přirozený a Božj, nébrž i cjrkcwnj a měšťanský zákon, neboť genom tenkrát se dogjti může oněch vznesených aučelu, kteréž Bulí témuž spogenj vytknul, a kterýchž swatá Cjrkcw a měšťanská společnost očekáwá. Přestupuge-li se ale geden nebo druhý zákon, giž se tjm mařj spasitelný pořádek, a že to k dobrému wésti nemůže, tjm se rozumj, že nepořádek nemůže býti základem pravé blaženosti. Poněvadž se ale převvrhlý člověk neysná- ze protiwj zákonům ustanoveným, máge zato, že ginélio negsau, než zbytečné obmezenj swobody : náležité gest, prvvé gednati o nečistých skutcjcli,

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky.

NEŠPORY SVATÉ RODINY ÚVODNÍ VERŠ. Kněz: Lid: Slyš. Sláva Otci i Synu, * jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a na věky. NEŠPORY SVATÉ RODINY revidovaná verze Kněz: Bo Slyš - že, po - spěš mi Lid: Kněz: na - še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po - moc! na - lá - ní! i Du - chu sva jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více

CASÖFI8. w u i D á w i i s r S E D M Y R O C N J B E H. Swazek čh vrfý. W F R A Z. E 1834. lenjžecj arcibiskupská knihtiskárnu, řjzenjm JV- Špinky,

CASÖFI8. w u i D á w i i s r S E D M Y R O C N J B E H. Swazek čh vrfý. W F R A Z. E 1834. lenjžecj arcibiskupská knihtiskárnu, řjzenjm JV- Špinky, CASÖFI8 PRO w u i D á w i i s r o n li N.1 / ECJ A R C IB IS K U P S K É PRAŽSKÉ S E D M Y R O C N J B E H. Swazek čh vrfý. W F R A Z. E 1834. lenjžecj arcibiskupská knihtiskárnu, řjzenjm JV- Špinky, Utaimir

Více

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI

1. NEDĚLE PO SV. TROJICI 1. NEDĚLE PO SV. TROJICI formulář A1 (bohoslužby s večeří Páně) ÚVODNÍ ČÁST VSTUPNÍ HUDBA OTEVŘENÍ K: Ve jménu Boha Otce i Syna i Ducha svatého. S: Amen. POZDRAV K: Milost vám a pokoj od Boha Otce našeho

Více

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ (pro soukromou pobožnost) 1.den Modleme se za celé lidstvo Nejmilosrdnější Ježíši, jehož vlastností je slitování a odpuštění, nehleď na naše hříchy, ale na důvěru, kterou

Více

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ

ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ ADORACE MARIA, MATKA BOŽÍHO MILOSRDENSTVÍ Chválená a velebená budiž bez ustání 3x Též Neposkvrněné početí nejblahoslavenější Panny a Matky Boží Marie. Úvod Dn. 1746: Buď veleben, milosrdný Bože, Že ses

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

ČASOPIS. SwnzeJc tref/. w ir id iiw á is r OII S E D M Ý R O Č N J B Ě H W P R A Z E 1834. Tf' hnjiecj arcibiskupské knihtiskárně, řjzenjm JV. Špinky.

ČASOPIS. SwnzeJc tref/. w ir id iiw á is r OII S E D M Ý R O Č N J B Ě H W P R A Z E 1834. Tf' hnjiecj arcibiskupské knihtiskárně, řjzenjm JV. Špinky. ČASOPIS PKO w ir id iiw á is r OII KNJŽECJARCIBISKUPSKÉ PRAŽSKÉ S E D M Ý R O Č N J B Ě H SwnzeJc tref/. W P R A Z E 1834. Tf' hnjiecj arcibiskupské knihtiskárně, řjzenjm JV. Špinky. Ut enim sine fide

Více

Křížová cesta - postní píseň

Křížová cesta - postní píseň 1.a)U sto - lu s ná - mi se - dí Pán, chléb spá- sy bu - de po - dá - ván, 1.b)A je to po - krm ži - vo - ta, do kon-ce svě-ta bu - de brán, 2.Do tmy se hrou-ží zah-ra - da. Je - žíš se do muk pro-pa -

Více

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8

04/2014. Slovo víry. A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 04/2014 Slovo víry A toť jest to slovo víry, kteréž kážeme. Římanům 10:8 Právě máte v rukou další číslo netradičního, slovem, duchem a mocí nabitého, internetového časopisu, na jehož tvorbě se můžete podílet

Více

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1

KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 KAREL HYNEK MÁCHA BÁSNĚ PŘÍLEŽITOSTNÉ 1 Na příchod krále Slunce zapadlo u věčnosti moře; Na jeho mohylách ţertvy se pálí V růţovém ohni od hory ku hoře. Hluboká noc se za sluncem přivalí, Hlubší neţ hrob

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3)

Epištola Židům. část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Epištola Židům část - 3. Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš (viz Žd 3,3) Podklady: Nedělní kázání: 19. 07. 2015 Téma: Ježíš je hoden větší slávy než Mojžíš. Použit: Český studijní překlad Bible Sloužil:

Více

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16

Neděle 02.08.2015. Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Neděle 02.08.2015 Přistupujme tedy s důvěrou k trůnu milosti. Žd 4,16 Úvodní slovo Zjevení 7,9-17 Zj 7,9-10 Potom jsem uviděl, a hle, veliký zástup, který nikdo nemohl spočítat, ze všech národů, kmenů,

Více

KATOLICKÉ DUCHOWENSTWO.

KATOLICKÉ DUCHOWENSTWO. KATOLICKÉ DUCHOWENSTWO. \Y y d á w á n p ř i s p j w á n ) m mnoha duchownjch a učených mužů o d Knjžecj Arcibiskupské Pražské Iíonsistoie. Čtwrtý ročnj běh. Swazek třeťj. W P r a z e, 1831. W Knjžecj

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48

3. neděle velikonoční. Cyklus B Lk 24,35-48 3. neděle velikonoční Cyklus B Lk 24,35-48 Píseň na úvod 1. [: Můj Pán mne pozval ke stolu svému, to protože On rád mne má :] 3x On má mne, má mne rád. Úkon kajícnosti PANE NÁS BOŽE, SMILUJ SE NAD NAMI

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky.

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve. 3. ročník / 4. číslo. Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve duben 2009 3. ročník / 4. číslo Kristus svou smrtí smrt zrušil. Beránek obětovaný žije na věky. Slovo úvodem Milé sestry, milí bratři, začíná nejdůležitější

Více

Slavný růženec - Věřím v Boha...

Slavný růženec - Věřím v Boha... Slavný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, který z mrtvých vstal. - Otče náš... 1. První den v týdnu časně ráno přichází ke Kristovu hrobu Marie Magdaléna a spatří kámen od vchodu odvalený. - Zdrávas Maria...

Více

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52

30. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,46-52 30. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,46-52 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení z listu

Více

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1

14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 14/10/2015 Z Á K L A D N Í C E N Í K Z B O Ž Í Strana: 1 S Á ČK Y NA PS Í E XK RE ME N TY SÁ ČK Y e xk re m en t. p o ti sk P ES C Sá čk y P ES C č er né,/ p ot is k/ 12 m y, 20 x2 7 +3 c m 8.8 10 bl ok

Více

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45

PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 PŘÍBĚH NÁM VYPRÁVÍ SETKÁNÍ MARIE A ALŽBĚTY. DOPLŇTE SLOVA Z TABULKY NA VYNECHANÁ MÍSTA. PŘÍBĚH SI MŮŽETE ZKONTROLOVAT V LUKÁŠOVĚ EVANGELIU Lk 2, 39 45 V těch dnech se.vydala na a spěchala do hor do města.

Více

Jan Křtitel. 1. Izrael

Jan Křtitel. 1. Izrael Jan Křtitel 1. Izrael 2. Šema Izrael Lk 1, 5-8 Za dnů judského krále Heroda žil kněz, jménem Zachariáš, z oddílu Abiova; měl manželku z dcer Áronových a ta se jmenovala Alžběta. Oba byli spravedliví před

Více

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH

Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH 1.BH Jediná Pravda - Písmo Svaté 2.BH Daniel 2.kap. - proroctví 3.BH Cesty k poznání Boha 4.BH Ježíš Kristus Syn Boží Vykupitel Jan 16,13 2.Petr 1,19 Jan 17,3 Jan 1,1-3.14 Jan 17,17 Amos 3,7 Řím 1,19.20

Více

ZVĚSTOVÁNÍ Po dědičném hříchu byli lidé čím dál tím horší. Hřešili čím dál více, a tím se vzdalovali od Boha. Nenávist, války, otroctví a modloslužba se rozmohly po celém světě. Bůh však hned po pádu prvního

Více

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18

3. neděle adventní. Cyklus C Lk 3,10-18 3. neděle adventní Cyklus C Lk 3,10-18 Čtyři svíce adventní 2. Už zasvitla zase v tmách všedních dní zář druhé svíce adventní. Jít za lidmi s láskou to je náš cíl. Kéž by nás Bůh v tom posilnil. R: Křesťané,

Více

KATmiCKB W PRAZE 1835. TV knjiecj arcibiskupské knihtiskárnč>rjzcnjm TV. Spinky* KNJŽECJ ARCIBISKUPSKÉ PRAŽSKÉ

KATmiCKB W PRAZE 1835. TV knjiecj arcibiskupské knihtiskárnč>rjzcnjm TV. Spinky* KNJŽECJ ARCIBISKUPSKÉ PRAŽSKÉ KATmiCKB w i t i d í í w á s í OD KNJŽECJ ARCIBISKUPSKÉ PRAŽSKÉ E O I I O T l E. W PRAZE 1835. TV knjiecj arcibiskupské knihtiskárnč>rjzcnjm TV. Spinky* Solus!n illicitis non cudit, qui se aliquando et

Více

Ženy v korintském sboru

Ženy v korintském sboru Ženy v korintském sboru 1. Ježíši krásný, panovníku jasný, Boží i lidský synu, tebe milovat a oslavovat žádám každou hodinu. 2. Krásné jsou kraje, pole, luhy, háje, zavítá-li jarní čas: nad vše vezdejší

Více

Radostný růženec - Věřím v Boha...

Radostný růženec - Věřím v Boha... Radostný růženec - Věřím v Boha... I. Ježíš, kterého jsi z Ducha svatého počala. - Otče náš... 1. Bůh poslal archanděla Gabriela do galilejského Nazaretu. - Zdrávas Maria... 2. K panně, zasnoubené muži

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015

ŽALM 23,4A JAN ASSZONYI. SCB BRNO - KOUNICOVA Jan Asszonyi 2015_051 04 Ž23 - Rokle stínu smrti.docx 4. 10. 2015 2015 Hospodin vede na různá místa zelené pastvy, stezky spravedlnosti. Po příjemných cestách pomyslel David na cestu roklí stínu smrti. Tam se nebude bát. Ne pro svo odvahu, nýbrž pro přítomnost pastýře.

Více

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12

2. neděle v mezidobí. Cyklus C Jan 2,1-12 2. neděle v mezidobí Cyklus C Jan 2,1-12 Máš v duši píseň 1. Máš v duši píseň andělských zvonů, máš v duši bolest těch nejkrásnějších tónů. Máš v sobě sílu, po které se touží, máš v sobě naději pro ty,

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

NEŠPORY MARIÁNSKÉ. doprovod

NEŠPORY MARIÁNSKÉ. doprovod NEŠPORY MARIÁNSKÉ doprovod 2 800 ÚVODNÍ VERŠ Bo Kněz: po že, spěš mi na po moc! Lid: Slyš na vo še lá ní! Kněz: Sláva Otci i Synu, * i Du sva chu té mu, Lid: jako byla na počátku i nyní i vždycky, * a

Více

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015

10. neděle po svátku Trojice. 9. srpna 2015 10. neděle po svátku Trojice 9. srpna 2015 evangelium podle Jana 14 Ježíš řekl: 1 Vaše srdce ať se nechvěje úzkostí! Věříte v Boha, věřte i ve mne. 2 V domě mého Otce je mnoho příbytků; kdyby tomu tak

Více

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I

Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I POBO NOST I 277 Pobo nost v den památky V ech vìrných zemøelých I Od svící na oltáøi se rozsvítí velikonoèní svíce. Knìz mù e zùstat ve fialovém ornátì nebo obléci pluviál. Kde jsou k tomu vhodné podmínky,

Více

Slavnost a požehnání sňatku

Slavnost a požehnání sňatku Slavnost a požehnání sňatku tento obřad se používá, pokud se neslaví Eucharistie SHROMÁŽDĚNÍ SPOLEČENSTVÍ Všichni stojí. Ženich a nevěsta stojí před předsedajícím Milost našeho Pána Ježíše Krista, láska

Více

\ B A T E S T a ± \ \ Í i l ) 3 B I f a Z i-.s.k.u * V. p ï ' w i ï ] «i ' i 0 c l 1j» m * l i i i i» i a * i s J k V r.

\ B A T E S T a ± \ \ Í i l ) 3 B I f a Z i-.s.k.u * V. p ï ' w i ï ] «i ' i 0 c l 1j» m * l i i i i» i a * i s J k V r. / ' ' '//'VA ' A 'ic c ü ill û t Ů& UifiY/crs.r.f.. ///Ot / / / /t'f/y te t. / n / a // / j ' -f \ B A T E S T a ± \ \ Í i l ) 3 B I f a Z i-.s.k.u * V r^ k iî i:wxj s u r0 B 0 i).v \T H P A x n fis m

Více

Pobožnost podle Františka Kalouse

Pobožnost podle Františka Kalouse Pobožnost podle Františka Kalouse D: - duchovní (liturg) O: - obec (bohoslužebné shromáždění) ÚVODNÍ PÍSEŇ APOŠTOLSKÝ POZDRAV ÚVODNÍ MODLITBY D: Hospodine, slavný Bože náš, tobě zasvětíme život svůj. O:

Více

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení

Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Pořad ekumenické bohoslužby s připomínkou křtu A. Vysvětlení Bohoslužba se koná na podzim (4. neděle v září), z podnětu ERC. Předložený liturgický formulář je soustředěn k připomínce křtu podle liturgie,

Více

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové

ROK SE SVATÝMI. v Dolním Němčí. sv. Filip a Jakub, apoštolové ROK SE SVATÝMI v Dolním Němčí sv. Filip a Jakub, apoštolové LITANIE Pane, smiluj se. Kriste, smiluj se. Pane, smiluj se. Bože, náš nebeský Otče, smiluj se nad námi. Bože Synu, Vykupiteli světa, Bože Duchu

Více

OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ

OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ OD 2. DUBNA 2012 DO 31. KVÌTNA 2012 8. DÍL KNIHA PRAVDY A VELKÉ VAROVÁNÍ VELKÉ VAROVÁNÍ BOHA DNEŠNÍMU SVÌTU KNIHA PRAVDY 8. DÍL Poselství od 2. dubna 2012 do 31. kvìtna 2012 Poznámka korektora: Pøekladatelé

Více

Šiřte poselství lásky

Šiřte poselství lásky Šiřte poselství lásky Promluva Satja Sáí Báby z 25. prosince 1994 Vesmír je ovládán Bohem, Bůh je veden pravdou, pravdě vládnou ušlechtilé bytosti, kdo je ušlechtilý, je Bůh sám. Vtělení božské lásky!

Více

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky

Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Bible pro děti představuje Bůh podrobuje Abrahama zkoušce lásky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Byron Unger; Lazarus Upravili: M. Maillot; Tammy S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children

Více

1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17)

1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17) 1. CESTA: Nemilujte svět (První Janova 2,15-17) Nemilujte svět ani to, co je ve světě. Miluje-li kdo svět, láska Otcova v něm není. Neboť všechno, co je ve světě, po čem dychtí člověk a co chtějí jeho

Více

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A

O V O C E B O Ž Í H O D U C H A O V O C E B O Ž Í H O D U C H A VERŠE K NAUČENÍ: Galatským 5:22-23a Ovoce Božího Ducha však je láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, tichost a sebeovládání. 1. Korintským 13:4

Více

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání)

Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) Mt 4, 1-11: Povzbuzení k boji s ďábly ( Předpostní kázání) V minulých nedělích jsme slyšeli odpověď na otázku, kdo je Ježíš. Při jeho jordánském křtu bylo bezpečně zjeveno, že je milovaným a vyvoleným

Více

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování

Uzdravení snu. 27. kapitola. I. Obraz ukřižování 27. kapitola Uzdravení snu I. Obraz ukřižování 1. Přání, aby s vámi bylo zacházeno nespravedlivě, představuje pokus učinit kompromis, který by spojil útok s nevinou. Kdo však dokáže spojit to, co je naprosto

Více

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček.

Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. JE Je takový osud, že co je v něm bez chvění, není pevné. Je taková láska, že se ti nedostává světa, byť jenom pro krůček. Je taková rozkoš, že se trestáš za umění, když umění je hříchem. Je takové mlčení,

Více

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B

25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B 25. prosince: Slavnost Naroz. Páně - v noci B VSTUPNÍ ANTIFONA Srov. Iz 40,5 Pán mi řekl: Ty jsi můj Syn, já jsem tě dnes zplodil. Nebo: Radujte se všichni v Pánu, protože se nám narodil Spasitel. Dnes

Více

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv.

Fotografie Jiřího Ortena: originály archiválií jsou uložené v Památníku národního písemnictví literární archiv. Znění tohoto textu vychází z díla Knihy veršů tak, jak bylo vydáno nakladatelstvím Český spisovatel v roce 1995 (ORTEN, Jiří. Knihy veršů. 1. vyd. Praha: Český spisovatel, 1995. 301 s. Spisy Jiřího Ortena,

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera...

Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Studna tří bratří: Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky Ježíš Kristus včera... Ježíš Kristus včera i dnes je tentýž, i na věky. (Žd13,8, Nová smlouva, Křesťanská misijní společnost, 1994) Kdy

Více

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen.

Růženec Panny Marie. Sláva Otci, i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku, i nyní, i vždycky a na věky věků. Amen. Růženec Panny Marie V Lurdech a ve Fatimě Panna Marie doporučuje růženec. Růženec, věnec růží, je modlitební úvahou nad životem Ježíše a Marie vybranými evangelijními obrazy: tajemstvími. 16. října 2002

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha.

Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 1 KNÍŽKA MODLITEB Otče náš.. 3 Zdrávas Maria 3 Andělé Boží, strážce můj 4 Zdrávas Královno. 5 Pod ochranu tvou. 6 Svatý Michaeli archanděli.. 7 Věřím v jednoho Boha. 8 Srdce Ježíšovo a Mariino 9 Modlitba

Více

Klasické náměty ve výtvarném umění

Klasické náměty ve výtvarném umění Narození Ježíše Krista VV-1 Náměty DUM č. 3 tercie osmiletého studia Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Mgr. B. Skrbková Gymnázium Sušice Narození Ježíše

Více

MODLI SE TO NEJTĚŽŠÍ JE ZA SVOU SMRT SPRÁVNĚ ZEMŘÍT. JE TO ZKOUŠKA, JÍŽ NIKDO NEUNIKNE. MODLI SE O SÍLU PRO TUTO ZKOUŠKU...

MODLI SE TO NEJTĚŽŠÍ JE ZA SVOU SMRT SPRÁVNĚ ZEMŘÍT. JE TO ZKOUŠKA, JÍŽ NIKDO NEUNIKNE. MODLI SE O SÍLU PRO TUTO ZKOUŠKU... MODLI SE ZA SVOU SMRT TO NEJTĚŽŠÍ JE SPRÁVNĚ ZEMŘÍT. JE TO ZKOUŠKA, JÍŽ NIKDO NEUNIKNE. MODLI SE O SÍLU PRO TUTO ZKOUŠKU... Dag Hammarskjöld (1905-1961) švédský spisovatel a diplomat, generální tajemník

Více

3 březen 2003. Muž spravedlivý

3 březen 2003. Muž spravedlivý 3 březen 2003 Muž spravedlivý J osef - muž Marie a před zákonem otec Ježíše Krista je v Písmu a liturgii spojován s příchodem Božího Syna na svět, tedy s událostmi kolem Kristova narození a dětství. Tam

Více

Proměna listopad 1932

Proměna listopad 1932 Osudové obrazy z doby mého duchovního žákovství Ludwig Polzer-Hoditz Proměna listopad 1932 V pozadí hrad Křivoklát. Tytéž osoby jako v předchozím obraze, sedící na lavičce v rozhovoru. Já: Bylo pro mne

Více

2.12.2012 1. neděle adventní

2.12.2012 1. neděle adventní 2.12.2012 1. neděle adventní Milost vám a pokoj od toho, kterýž jest, kterýž byl a kterýž přijíti má. Rozjásej se, sijónská dcero, dcero jeruzalémská, propukni v hlahol! Hle, přichází k tobě tvůj král,

Více

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40

29. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,35-40 29. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,35-40 Děti v Africe 1. Děti v Africe nenosí boty, nemaj lavice, neznají noty. :/ R.: Ale když se sejdou v neděli, tak se veselí: Haleluja, Hosana tancujem, Ježíše Pána

Více

OBSAH Ú V O D... 13 P R Á H... 14

OBSAH Ú V O D... 13 P R Á H... 14 OBSAH Ú V O D... 13 P R Á H... 14 I. A C O K D Y B Y C IIO M M Í S T O O L Á S C E M L U V IL I O P Ř Á T E L S T V Í?... 16 R ozdíl m ezi láskou a přátelstvím... 18 C hvála p řátelství při b u d o v án

Více

Získejte nové zákazníky a odměňte ty stávající slevovým voucherem! V čem jsme jiní? Výše slevy Flexibilní doba zobrazení Délka platnosti voucheru

Získejte nové zákazníky a odměňte ty stávající slevovým voucherem! V čem jsme jiní? Výše slevy Flexibilní doba zobrazení Délka platnosti voucheru J s m e j e d i n ý s l e v o v ý s e r v e r B E Z P R O V I Z E s v o u c h e r y p r o u ž i v a t e l e Z D A R M A! Z í s k e j t e n o v é z á k a z n í kzy v! i d i t e l n t e s e n a i n t e r!

Více

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013

SPIRITIZMUS A BIBLE. Strašnice 24. dubna 2013 SPIRITIZMUS A BIBLE Strašnice 24. dubna 2013 TOUHA Znát budoucnost Být fit a zdráv Nahlédnout do tajemna Finanční prospěch SPIRITIZMUS SE JEVÍ JAKO CESTA CO JE TO SPIRITIZMUS? SPIRITIZMUS Založen na domněnce,

Více

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve

Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve Zpravodaj pražské farní obce starokatolické církve červen 2009 3. ročník/6. číslo Když kocour není doma... Slovo úvodem Když kocour není doma, myši mají pré.. Ježíš odešel. Oblak Otcovy slávy ho vzal našim

Více

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz

Kategorie C 2. kolo Nehemjáš kviz 2. kolo Nehemjáš kviz 1) Po 3 dnech pobytu v Jeruzalémě se Nehemjáš vydal na obhlídku města. Vyjel a) v noci b) na svém věrném velbloudovi c) po obědě a vyjel s celým průvodem Neh 2, 12 2) Kolik lidí bylo

Více

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince

Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince Památka svatého Františka Xaverského, kněze 3. prosince S vírou v Ježíše Krista, který nás všechny vykoupil svou krví, prosme za církev a za spásu celého světa. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme,

Více

Yahova Láska k homosexuálům

Yahova Láska k homosexuálům Yahova Láska k homosexuálům Nejkrásnější slova, která kdy dolehla k lidskému sluchu, jsou slova Yahushui vyřčená k ženě, která byla nachytána při cizoložství: Aniž já tebe odsuzuji. Jdiž a nehřeš více.

Více

neděle 18. (5.) října 2015

neděle 18. (5.) října 2015 neděle 18. (5.) října 2015 Otázky na opakování 1. Učí nás Pán Ježíš milovat jenom své přátele? 2. Co je to modlitba? 3. Proč nám někdy Bůh hned nesplní vše za co Ho 4. v modlitbě prosíme? 5. Uveďte konkrétní

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34

2. Neděle v mezidobí. Cyklus A J 1,29-34 2. Neděle v mezidobí Cyklus A J 1,29-34 Čtení z knihy proroka Izajáše. Hospodin mi řekl: "Jsi mým Služebníkem, Izraelem, proslavím se tebou." Avšak nyní praví Hospodin, který si ze mě utvořil Služebníka

Více

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání.

Každá mince má však i druhou stranu. A zde jde o to, že současná kultura je doslova přesycena až brutálním představováním lidské smrti a umírání. Pravda a mýty o smrti a umírání. Je zmrtvýchvstání mýtus? Téma smrti a umírání je nesmírně důležité téma, které v dnešní době u většiny lidí bývá odsouváno někam do oblasti nezájmu a nevědomí. Je to téma

Více

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny

Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně. Nakladatelství Lidové noviny Ze života Sluncem a stínem Selské písně a České znělky Jiné písně České písně Nakladatelství Lidové noviny UOBSAH ZE ŽIVOTA Vítězslavu Hálkovi / 9 Rodné mluvě/12 Píseň lidu / li Mrtvá země /15 Píseň otroků

Více

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSÁKŮ 2011 Kategorie = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící Soutěžní tým (z organizace, oddílu, příp. další informace) Jméno, příjmení

Více

Efezským 1,13: V něm byla i vám, když jste uslyšeli slovo pravdy, evangelium o svém spasení, a uvěřili mu, vtisknuta pečeť zaslíbeného Ducha svatého

Efezským 1,13: V něm byla i vám, když jste uslyšeli slovo pravdy, evangelium o svém spasení, a uvěřili mu, vtisknuta pečeť zaslíbeného Ducha svatého IBLICKÉ POLEČENSTVÍ ŘESŤANŮ ÚSTÍ NAD LABEM SLOVO A DUCH UCH EF 1,13 Jedinečný prostředek spasení Shrnutí: Ve třináctém verši Pavel vysvětluje nejdůležitější věci ohledně spasení. Vysvětluje způsob spasení

Více

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše

Bible pro děti představuje. Narození Ježíše Bible pro děti představuje Narození Ježíše Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot Upravili: E. Frischbutter; Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible

Více

Bhagaván Šrí Ramana Maháriši Dodatek ke 40 veršům o Skutečnosti

Bhagaván Šrí Ramana Maháriši Dodatek ke 40 veršům o Skutečnosti Bhagaván Šrí Ramana Maháriši Dodatek ke 40 veršům o Skutečnosti (zveřejněno na www.rudolfskarnitzl.cz) (Bhagaván Šrí Ramana Maháriši je autorem veršů, zvýrazněných v textu kurzívou.) Vzývání To, co je

Více

Vánoční besídka CB Žižkov 2010

Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Vánoční besídka CB Žižkov 2010 Píseň 1 Pán Ježíš přikázal budete světlem Autor: Tomáš Najbrt Pán Ježíš přikázal budete světlem, budete svítit do okolí. Pán Ježíš přikázal před celým světem, velkým i dětem,

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa

Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Filipským 3,2-11 - 1 Žižkov 26.2.2012 Získat Krista 1. Jediná touha hraběte Zinzendorfa Jestliže účelem mého pobytu ve Francii má být, aby se ze mě stal člověk světa, prohlašuji, že peníze věnované k tomuto

Více

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: "Hadry, kosti dejte, trupy!" Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě

Upířice hupá nad hřbitovem, Rakve ssaje, sedíc nad rovem, Vlíká rubáše, dobývá lupy: Hadry, kosti dejte, trupy! Tu hlava se z hrobu vyvalí, K ženě J.J.Kalina Hadrnice "Hadry prodejte, staré sklo, Kuchařičky, kosti, kosti! Mějte, lidičky, lítosti, Máteli jaké kosti!" Takto od božího rána volá Žena a s nůší na zádech, V ochlostěné sukni podkasaná,

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

Ježíš Dárce života. Texty na tento týden: Žd 1,3; Ko 1,16.17; 1K 8,6; Gn 1,29.30; 2,8.9; Jb 42,1 6; Ž 65,10.11; Mt 5,44.45; 6,25.

Ježíš Dárce života. Texty na tento týden: Žd 1,3; Ko 1,16.17; 1K 8,6; Gn 1,29.30; 2,8.9; Jb 42,1 6; Ž 65,10.11; Mt 5,44.45; 6,25. Týden od 17. do 23. února 8 Texty na tento týden: Žd 1,3; Ko 1,16.17; 1K 8,6; Gn 1,29.30; 2,8.9; Jb 42,1 6; Ž 65,10.11; Mt 5,44.45; 6,25.26; 10,28 31 Základní verš Můj Bůh vám dá všechno, co potřebujete,

Více

Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu

Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu Z ČEHO NÁS VLASTNĚ JEŽÍŠ VYKOUPIL? Mírně dekadentní úvaha v době předvelikonočního půstu 1 Hospodin Bůh pak z prachu země zformoval člověka a do jeho chřípí vdechl dech života. Tak se člověk stal živou

Více

32. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 12,38-44

32. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 12,38-44 32. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 12,38-44 Právě teď je chválit 1. Právě teď je chválit Pána čas, být svatyní jeho svatého Ducha. Svou důvěru slož u něj a chválu Bohu vzdej, sláva Páně toto místo naplní.

Více

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.

2. neděle velikonoční B. S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se. 2. neděle velikonoční B S vírou v Ježíše Krista, našeho Pána a Boha, prosme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se.) Prosme o požehnání pro nově pokřtěné. Prosme o Ducha svatého pro

Více

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i

j k k k i k k k k k j k j j j j ij i k k jk k k jk k j j i 1.Stá-la Mat-a od-ho-dla-ně v sl-zách ve- dle ří-že Pá-ně, na te-rém Syn e-í pněl. Je- í du-š v hoř-ém lá-ní slí-če - nou, bez sm-lo - vá-ní do hlu-bn meč o-te - vřel. a f d b f Copyrght by

Více

п ϵтϵoүɴ мⲁⲁϫϵ ммoϥ ϵcⲱтм мⲁⲣϵϥ cⲱтм

п ϵтϵoүɴ мⲁⲁϫϵ ммoϥ ϵcⲱтм мⲁⲣϵϥ cⲱтм ϵтϵoү ⲁⲁϫϵ oϥ ϵcⲱт ⲁⲣϵϥ cⲱт ϥcϩoүoⲣт ϭɪ oүo ɪ ϵтⲁϯ ⲁɪ ϩⲁ oүⲇⲱⲣo ʜ ϵтʙϵ oүϩϵoүⲱ ʜ ϵтʙϵ oүcⲱ ʜ ϵтʙϵ oүϣтʜ ʜ ϵтʙϵ ⲕϵ ϩⲱʙ тϵɪϵɪϵ Nag Hammadi Library Modlitba apoštola Pavla (codex 1 text 1) přeložil Vagrant

Více

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni:

Květná neděle. Téma. Cíle. Potřeby. 1. Zahajovací modlitba. 2. Diskuze. Ježíš Kristus je náš Král a Bůh. Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Květná neděle Téma Ježíš Kristus je náš Král a Bůh Cíle Na konci hodiny by žáci měli být schopni: Potřeby Popsat jak vypadají a co dělají králové Vysvětlit v čem se Kristus liší od světských vládců Podle

Více

Týden od 23. září do 29. září 2007

Týden od 23. září do 29. září 2007 Týden od 23. září do 29. září 2007 HOSPODIN A IZRAEL NAPLNĚNÍ NAVZDORY SELHÁNÍ Texty na tento týden: Ex 3,6 14; 6,6 8; Joz 24,1 18; Jr 5,19.22; Ez 16,26 29.34; Oz 9,1; J 20,21; Fp 4,4; 1 Te 1,6; 1 J 2,12

Více

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého,

Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 6,5 zvolili Štěpána, který byl plný víry a Ducha svatého, Sk 1,8 ale dostanete sílu Ducha svatého, který na vás sestoupí, a budete mi svědky v Jeruzalémě a v celém Judsku, Samařsku a až na sám konec

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE

UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE KRISTŮV RŮŽENEC 1 UVEDENÍ DO MODLITBY KRISTOVA RŮŽENCE Bůh každého z nás volá a vede. Každý na toto volání odpovídá podle rozhodnutí svého srdce v osobním projevu své modlitby. Křesťanství zná tři výrazové

Více

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6

9. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 2,23-3,6 9. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 2,23-3,6 Čistá jak studánka R: Čistá, čistá, čistá jak studánka duše co setřásla hřích. Čistá, čistá, čistá jak studánka, jasná jak napadlý sníh. Čistá jak studánka 1.

Více

8. Boží přikázání: NEPROMLUVÍŠ KŘIVÉHO SVĚDECTVÍ PROTI SVÉMU BLIŽNÍMU

8. Boží přikázání: NEPROMLUVÍŠ KŘIVÉHO SVĚDECTVÍ PROTI SVÉMU BLIŽNÍMU 8. Boží přikázání: NEPROMLUVÍŠ KŘIVÉHO SVĚDECTVÍ PROTI SVÉMU BLIŽNÍMU Pán Ježíš miloval velice pravdu. Často doporučoval, abychom byli upřímní a pravdomluvní. Ďábla nazýváme správně otcem veškeré lži,

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

Slovo dětem: Píseň ze Svítá:

Slovo dětem: Píseň ze Svítá: 1 Vršovice 5.12.2010 Pozdrav: Milé děti, milé sestry, milí bratři, vítám vás na bohoslužbách v 2. neděli adventní, při kterých bude pokřtěna Viktorka Venclů a zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost

Více

NEŠPORY MATKY BOŽÍ PANNY MARIE

NEŠPORY MATKY BOŽÍ PANNY MARIE NEŠPORY MATKY BOŽÍ PANNY MARIE (1. 1.) revidovaná verze Kněz: Bo Lid: Slyš Kněz: že, po spěš mi na še vo ÚVODNÍ VERŠ Sláva Otci i Synu, * Lid: po moc! na lá ní! i jako byla na počátku i nyní i vždycky,

Více