Se stroji TRUMPF přes celé spektrum tlouštěk plechů. Volba laseru

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Se stroji TRUMPF přes celé spektrum tlouštěk plechů. Volba laseru"

Transkript

1 Se stroji TRUMPF přes celé spektrum tlouštěk plechů Volba laseru

2 01 Pevnolátkový nebo CO 2 laser? Diskuse stále trvá. Přitom je odpověď vlastně velmi snadná: Rozhodující je způsob použití. Otázka závodní dráhy Stejně jako výkonný terénní vůz, který zvládne i pouštní rallye, se i CO 2 laserové stroje propracují jakoukoliv tloušťkou materiálu a nemají téměř problémy ani s jeho proměnlivou kvalitou.

3 Obě technologie se vzájemně doplňují. Při vysokotlakém řezání tenkého plechu je pevnolátkový laser dobrý, rychlý a efektivní. Pro řezání silnějších plechů dusíkem je nyní stejně jako dřív vhodnou volbou CO 2 laser, zejména pokud jde o kvalitu řezných hran. Claus Schaupp, Marquardt & Schaupp, s. r. o. N ic se nejí tak horké, jak se to uvaří. Intenzivní diskuse o ideálním zdroji záření, která po dlouhou dobu probíhala mezi výrobci laserových zařízení a výzkumnými ústavy, měla mezi zákazníky mnohem uvolněnější podobu. Uživatelům ať už to byli menší firmy nebo velcí výrobci jde o to, jakou úlohu je třeba řešit, a o kompletní balíček laser plus stroj. Rozhodující je efektivita a hospodárnost výrobního zařízení. Proto se uživatelé záměrně rozhodují buď pro svižný vůz, nebo robustní džíp. Laserový řezací stroj s technologií CO 2 tak potvrzuje svou pozici jako mnohostranný terénní vůz. S výkonem laseru až osm kilowattů řeže ocel o tloušťce od 0,5 do více než 30 milimetrů to je ideální při zvládání náročných rallye u mnoha subdodavatelů, pro něž je důležité rychlé střídání variant a malé velikosti sérií. CO 2 laser v těchto situacích poskytuje při tavném řezu tenkých až silných materiálů dobré až vynikající výsledky, je technicky propracovaný a je dimenzován na každodenní náročnou práci v průmyslu.pevnolátkový laser je naproti tomu určen pro tenké materiály a vysokou rychlost řezu. Tento závodní vůz se sice popere i se silnější konstrukční ocelí čeho ale nedosáhne, to je flexibilita a všestrannost jeho protějšku využívajícího plyn. Musí se například vejít do silného nerezu, ale jeho nejoblíbenější závodní drahou je plech tlustý maximálně pět milimetrů. To, čím se oba zdroje záření v první řadě při svém použití liší, je vlnová délka laseru. Zatímco CO 2 laser pro průmyslové použití vysílá záření ve střední infračervené oblasti s vlnovou délkou deseti mikrometrů, mají pevnolátkové lasery s výkonem několika kilowatt přibližně desetkrát menší vlnovou délku přibližně jednoho mikrometru. Menší vlnová délka záření má rozhodující důsledky pro proces obrábění. Protože mnoho kovových materiálů silněji absorbuje světlo s malou vlnovou délkou, je přinejmenším u tenkého plechu možná vyšší efektivita výrobního procesu. Barevné kovy jako například měď lze čistě řezat pouze touto vlnovou délkou. CO 2 laser oproti tomu řeže lépe při tloušťce plechu od pěti milimetrů. Stejně jako silniční závodní vozy dávají i laserové stroje s pevnolátkovým laserem přednost určitému povrchu, totiž konstrukční oceli a tenkému plechu; na nich dosahují extrémní rychlosti.

4 Pomocí CO 2 laseru lze na stroji na řezání trubek vyrábět komplexní zásuvné spoje. Dokonce i v silné konstrukční oceli zajistí CO 2 laser skvělý řez. CO 2 laser svaří nádobu a víko na neprodyšné pouzdro palivového filtru. Flexibilita CO 2 laseru je u nás velmi žádána, protože zvládá všechny materiály jako konstrukční ocel, hliník i nerez s tloušťkou plechu do 25 mm. Dietmar Dirks, Röhrig, s. r. o. a spol., k. s. Fóliované plechy nebo barevné kovy jako měď a mosaz? Pro pevnolátkový laser žádný problém. Pevnolátkové lasery jsou energeticky efektivní, a proto mají podstatně nižší spotřebu energie. Budu s nimi řezat tenký plech, ten tvoří asi 50 procent mé výroby. S jemnými až filigránskými vzory si pevnolátkový laser dobře poradí, jak je vidět na tomto ciferníku z nerezu. John Feijen, Metaal Techniek BV Při svařování karosářských dílů se projeví silné stránky pevnolátkového laseru: rychlé a přesné vedení paprsku umožňuje zmenšení přírub a to i při ovládání na dálku.

5 Pevnolátkový laser se prosadí ve sféře 3D a u tenčích plechů. V budoucnu stále ještě budeme mít stroje s technologií CO2, u karosářských dílů s tloušťkou 2,5 milimetru však přejdeme na pevnolátkový laser. Erhard Hujer, Hujer Lasertechnik, s. r. o. Pro hloubkové svařování rotorů turbín z nerezu je CO 2 laser správně zvoleným nástrojem. Rozhodující je zde příkřejší úhel dopadu laserového paprsku na tlustý plech, který vyhovuje CO 2 laseru, ale brzdí pevnolátkový laser a vytváří tak nežádoucí miniaturní otřep. Při posuzování hospodárnosti se názory značně rozcházejí. Je třeba se dopracovat k tomu, které faktory mají skutečně silný vliv na náklady. Faktor spotřeby proudu a plynu činí v rozporu se značnou pozorností, která se mu přikládá pouze asi tři procenta nákladů na díl. Zůstávají náklady na obsluhu, které zpravidla nezávisí na stroji, a náklady na stroj. Záchytný bod poskytne hodinová sazba stroje, ale ještě důležitější je odpověď na otázku, kolik dílů za hodinu stroj vyrobí. Když oba aspekty sloučíme, zjistíme výši nákladů v eurech na jeden díl. Příklad: Při tavném řezu nerezu do čtyř milimetrů dosahuje zařízení TruLaser 5030 fiber s pevnolátkovým laserem o výkonu 3 kw až třikrát rychlejšího posuvu než srovnatelná varianta stroje s technologií CO 2 s výkonem laseru 5 kw. To zkracuje dobu obrábění dílu až o 45 procent a výrazně snižuje náklady na jeden díl. Pevnolátkový laser skýtá i další potenciál pro úsporu nákladů, protože jej lze integrovat do sítě a využívat na více strojích. Především zařízení, která nepracují čtyřiadvacet hodin denně, jsou pro to mimořádně vhodná. V kombinovaném stroji je laser například aktivní pouze po omezenou část doby obrábění dílu, protože stroj provádí vysekávání nebo se konfiguruje. V laserových svařovacích zařízeních je to kvůli instalaci přípravků podobné. Pevnolátkové lasery zde mohou výrazně zvýšit efektivitu, protože je lze během milisekund přepnout z jedné aplikace na jinou. Stroje jsou inteligentně řízeny systémem LaserNetwork a automaticky si vyžádají laserový paprsek tehdy, když jej potřebují k obrábění. Je to systém, který má budoucnost. < Pevnolátkové lasery jsou vhodné pro perforaci a strukturování solárních článků. Dokáží rovněž vytvářet kódy typu Data Matrix.

6 V oboru laserového obrábění ještě mnoho procesů nebylo zcela pochopeno, říká Michael von Borstel. Pro CO 2 lasery i pevnolátkové lasery bude i v budoucnu vznikat množství nových aplikací, je přesvědčen Klaus Wallmeroth. 02 Mírové soužití? O budoucnosti laseru a o otázce, zda pevnolátkový laser jednou přece jen nevytlačí CO 2 laser, diskutují Klaus Wallmeroth a Michael von Borstel, kteří ve společnosti TRUMPF zodpovídají za vývoj a výrobu obou těchto typů laseru. Srdečně vás vítáme na diskusním setkání o tom správném laseru... Klaus Wallmeroth (se smíchem přerušuje): Diskusní setkání? To vás musím zklamat. Můj kolega i já jsme hluboce přesvědčeni o oprávněnosti existence obou typů laseru. Michael von Borstel: Mírové soužití proto, že jak pevnolátkový laser, tak také CO 2 laser si svými specifickými výhodami ještě dlouho udrží své místo na slunci. Pokud je to tak, proč se v poslední době tato diskuse tak rozhořela a dostala se téměř do polohy otázky víry? Wallmeroth: Myslím, že je zatím jednoznačně patrný marketingový záměr zainteresovaných kruhů. Mnozí se zjednodušenou argumentací snaží zavděčit škatulkujícímu způsobu myšlení. Von Borstel:Volba správného laseru je dána aplikační úlohou. Rozhodující jsou individuální požadavky příslušné aplikace. Co je doménou laseru v pevné fázi? Wallmeroth: Při obrábění tenkých plechů má pevnolátkový laser čili diskový nebo vláknový laser navrch a přesvědčuje

7 při tavném řezu vysokou rychlostí. Má to fyzikální důvody: Při řezání plechu o malé tloušťce vznikají mimo jiné v důsledku vysokých rychlostí ploché řezy a v důsledku toho je malý úhel dopadu. Pevnolátkové lasery pracují s vlnovou délkou jednoho mikrometru, a tak se za těchto podmínek velmi snadno absorbují, takže diskový nebo vláknový laser postupuje vpřed mimořádně rychle. Totéž platí pro barevné kovy: Měď nebo mosaz absorbuje laser s menší vlnovou délkou výrazně lépe než paprsek CO 2 laseru s vlnovou délkou 10 mikrometrů. Proto také pořízení laseru v pevné fázi vyjde dráže... Wallmeroth: To je v mnoha případech pravda, ale díky vysoké rychlosti obrábění a díky tomu snížení nákladů na jeden díl se tato vyšší investice velmi rychle vrátí. A ve stále větším počtu případů lze tyto pořizovací náklady už zpočátku udržet na nízké úrovni, a to tehdy, když více strojů spolupracuje v síti TRUMPF LaserNetwork. Pomocí tzv. optického vlákna se například kombinovaný stroj TruMatic 3000 fiber a robotická buňka TruLaser Robot 5020 dělí o jeden diskový laser TruDisk hospodárněji už to nejde. A co tedy, pane von Borstele, zbývá pro CO 2 laser? Von Borstel: S vlnovou délkou deseti mikrometrů má CO 2 laser jasnou výhodu s přibývající tloušťkou plechu. U CO 2 laseru je tomu jinak než u pevnolátkového laseru: čím více se řez blíží 90 stupňům, tím lépe. Od úhlu dopadu 80 stupňů může výkon laseru optimálně zasáhnout do plechu. Pokud teplota stoupá, účinek se dokonce ještě zesiluje. Ale nejen při tavném řezu silné konstrukční oceli, nerezu a hliníku, ale i v celém spektru tlouštěk plechu přesvědčuje CO 2 laser jako univerzální nástroj s trvale vysokou kvalitou řezu a dobrým posuvem. Už se technologie CO 2 laseru vyčerpala? Von Borstel: Myslím, že konce zdaleka ještě nedosáhla. I když je CO 2 laser zavedená technologie, neustále se zlepšuje. Nejnovější vývoj zvýšil energetickou efektivitu CO 2 laserů i procesní Relativně robustní disk obsadil sféru několikakilowattových výkonů.; naproti tomu vláknový laser citlivý na zpětné odrazy slouží především v oblasti jemného řezání. Klaus Wallmeroth Dále optimalizujeme CO 2 laser a stále lépe přizpůsobujeme laserový paprsek požadavkům příslušné aplikace. Michael von Borstel efektivitu díky další optimalizaci spojování výkonů. Kromě toho se laserový paprsek stále lépe přizpůsobuje specifickým aplikačním požadavkům. U pevnolátkového laseru, pane Wallmerothe, existují dvě koncepce, disk a vlákno. Platí i zde princip soužití? Wallmeroth: Skutečně. Relativně robustní disk obsadil sféru několikakilowattových výkonů. Vláknový laser citlivý na zpětné odrazy slouží především v oblasti jemného řezání. Lze si přesto představit, že společnost TRUMPF jednoho dne vybaví vláknovým laserem klasický stroj na obrábění plechu? Wallmeroth: V současnosti nepozorujeme žádný vývoj, který by vyvracel naše přesvědčení, že pro několikakilowattové stroje je vhodnějším pevnolátkovým laserem diskový laser. Proto vidím vláknový laser jako vhodný spíše v těch obráběcích strojích, které jsou koncipovány pro zcela speciální segmenty jako již dnes například typová řada TruLaser Cell Při dovybavení laserem TruFiber se projeví silné stránky tohoto zdroje záření při jemném obrábění velmi jemných dílů, jako jsou například lékařské přístroje a implantáty. Je tedy v oblasti laseru ještě nějaká neprobádaná oblast? Von Borstel: V oboru laserového obrábění ještě mnoho procesů nebylo zcela pochopeno. To znamená, že často sice víme, co se děje, ale nevíme, proč se to děje. Takto nám například nová infračervená technologie Ústavu pro proudové přístroje Stuttgartské univerzity (IFSW) umožnila pohled klíčovou dírkou. Díky tomu víme, že paprsek CO 2 laseru je po celé délce řezu absorbován rovnoměrně, zatímco u pevnolátkového laseru je absorpce nerovnoměrná. To potom způsobuje turbulence a výstřiky. Wallmeroth: Velmi mnoho se nyní děje v oblasti laserů s krátkým pulsem. Pro řezání materiálů, jako je tvrzené sklo nebo plasty vyztužené uhlíkovými vlákny, které nelze obrábět jinými metodami, jsou vyvíjeny vysoce výkonné lasery s vlnovou délkou v zelené části spektra. Tyto lasery slibují zajímavé nové aplikace například v oblasti elektromobilů a fotovoltaiky. Kromě toho bychom neměli zapomínat na bouřlivý vývoj u diodových laserů! Stručně shrnuto: Nástroj laser zůstává mladý i 50 let po vyrobení prvního laserového zábleskového zařízení. Pro CO 2 laser stejně jako pro pevnolátkový laser i v budoucnu bude vznikat mnoho nových aplikací. <

8 03 a CO 2 laser Vysoce kvalitní, odolné a flexibilní: Stroje značky TRUMPF s CO 2 laserem si poradí s jakoukoli tloušťkou plechu. Stroj TruLaser 3030 obrábí s řeznou hlavou plechy až do tloušťky 25 milimetrů. Inteligentní řešení z trubek a profilů? Stroj TruLaser Tube 7000 zajistí vysoce kvalitní řez. Strojem TruLaser 8000 lze obrábět plech o délce až 16 metrů. Snadno automatizovatelné a flexibilní: stroje TruLaser Cell 7040 pro 3D řezání a svařování laserem. CO ² laser dostupné stroje: TruLaser TruLaser řady TruLaser řady TruLaser řady TruLaser řady TruLaser TruLaser Cell TruLaser Cell řady TruMatic TruMatic TruLaser Tube řady TruLaser Tube řady

9 Pevnolátkový laser dostupné stroje: TruLaser 1030 fiber +++ TruLaser 5030 fiber +++ TruLaser řady 7000 fiber +++ TruLaser Cell 1100 fiber +++ TruLaser Cell řady TruLaser Cell 7040 fiber +++ TruLaser Cell TruLaser Robot TruMatic 3000 fiber +++ Vyvinuto pro řezání dílů tvarovaných zatepla: 3D laserový řezací stroj TruLaser Cell S jedním laserem TruDisk řeže TruLaser 5030 fiber tenký plech velmi hospodárně. Robot TruLaser 5020 rychle a čistě ve 3D vytváří svary se složitou geometrií. Jeden příklad za všechny: Stroj TruMatic 3000 fiber je ideální pro použití v síti a kombinuje laserové řezání a vysekávání. Pevnolátkový laser Hbité, přesné a efektivní: Stroje TRUMPF s pevnolátkovým laserem si při řezání a svařování rychle poradí. 03 b

10 04 Nové aplikace při obrábění materiálů, revoluční kroky ve vývoji a stroje nového typu: ohlédnutí za více než 50letou historií laseru. Milníky 1960 // V květnu 1960 zažehl Dr. Theodore H. Maiman první laserové zábleskové zařízení. Rezonátorem byl rubín, zdrojem záření záblesková výbojka // Řezání plechu První funkční řeznou plynovou tryskou začíná rozmach řezání laserem, růst subdodavatelského trhu a rozvoj snadno ovladatelných průmyslových laserových strojů // Firma TRUMPF představuje první kombinovaný laserový vysekávací stroj. Jako zdroj záření slouží CO 2 lasery s výkonem 500 a 700 wattů z USA. // Společnost TRUMPF se představuje jako výrobce laserů. Její první CO 2 laser TLF 1000, který sama vyvinula a vyrobila, disponuje výkonem paprsku přesahujícím jeden kilowatt a je prvním kompaktním laserovým rezonátorem s vysokofrekvenčním buzením // CO 2 laser S touto kategorií vstupují do odvětví obrábění materiálů vysoce výkonné lasery. I v nepřetržitém režimu poskytují vysoký výkon při přijatelné energetické efektivitě. kolem r // Značení laserem Již brzy se vyskytla myšlenka použít laser k vyrývání značek do materiálů. Trvalo však téměř deset let, než byly k dispozici snadno ovladatelné systémy vhodné pro průmyslové využití // Carl Haas začíná ve Schrambergu s vývojem pevnolátkových laserů. Dnes patří jeho firma do skupiny TRUMPF. // Svařování Tailored Blanks. Plechy uříznuté na míru výrazně pomáhají při výrobě lehčích a úspornějších vozidel. Dnes se po celém světě používá více než 400 automatických laserových svařovacích zařízení na tyto plechy a jejich počet se dále zvyšuje.

11 Využíváme síť LaserNetwork, v níž laserový rezonátor zásobuje více komponent jako například laserový stroj, kombinovaný stroj a svařovací robot. To nám na světovém trhu poskytuje rozhodující konkurenční výhodu. Dr.-Ing. Mathias Kammüller, předseda představenstva divize obráběcích strojů/elektrického nářadí společnosti TRUMPF 1992 // Řezání stentů Lékařské přístroje jsou dobrým příkladem toho, jak laser může do určitého odvětví přinést revoluci: Když po celém světě výrazně vzrostla poptávka po stentech, byl laser při jejich výrobě nástrojem první volby // TRUMPF rozšiřuje výrobní program integrací výrobních postupů, jako je laserové svařování a obrábění trubek. V řezacím zařízení s plochým ložem TRUMATIC LY 2500 poprvé pevnolátkový laser obrábí tenké plechy // V modelu TruLaser 1030 fiber představuje společnost TRUMPF stroj, který se vyznačuje nízkými investičními i provozními náklady a snadným ovládáním. Diskový laser TruDisk 2001 umožňuje vysokou rychlost posuvu v tenkém plechu do tloušťky tří milimetrů a použití v síťovém režimu. // TRUMPF představuje model TRUMATIC L 3000, laserové řezací zařízení s plochým ložem a pohyblivou optikou. Nepohybuje se obrobek, ale obráběcí hlava poletuje nad plechem // Pulsy s diodovým laserem Výhradně pevnolátkový laser výrazně zvyšuje svou efektivitu a výkon a proniká do aplikací využívajících svařování, vrtání,značení a ve stále vyšší míře i řezání // Kromě CO 2 laseru si místo na slunci získává také diskový laser jako společný zdroj záření pro dvě aplikace v síti LaserNetwork nebo jako vysoce výkonné řešení pro obrábění tenkého plechu ve stroji TruLaser 5030 fiber // 40 let laseru ve společnosti TRUMPF po celém světě je na trhu již CO 2 laserů.

12 Glosář ze světa laseru Klíčové pojmy Absorpce (= lat. pohlcení) znamená při obrábění materiálu laserem pohlcování laserového záření obrobkem. Stupeň absorpce tedy množství pohlceného laserového záření se při stejné vlnové délce u různých materiálů liší. A opačně platí: V jednom materiálu se při různých vlnových délkách projeví různé stupně absorpce. Navíc závisí stupeň absorpce na úhlu dopadu, na teplotě, stavu agregátu a vlastnostech povrchu materiálu. Obráběcí optika Obráběcí optika zaostřuje laserový paprsek zrcadly nebo čočkami. Kromě toho obsahuje rozhraní pro stroj, například pro snímače, a může přivádět pomocné látky a plyny. CO 2 plynový laser Běžný typ laseru pro obrábění materiálů. Laserové záření vzniká ve směsi plynů z oxidu uhličitého (CO 2 ), dusíku (N2) a hélia (He). Molekula CO 2 generuje laserové záření. Dusík a hélium slouží jako pomocné plyny. Vlnová délka CO 2 laseru Divergence (= lat. rozbíhavost) Laserové paprsky jsou nasměrované. Nejsou to však rovnoběžné paprsky, ale odchylují se a tím pádem se rozbíhají. Tato rozbíhavost se označuje pojmem divergence. Úhel otevření (úhel divergence) udává, jak moc se laserové paprsky rozbíhají. Pevnolátkový laser Běžný typ laseru pro obrábění materiálů. Aktivním prostředím je dotovaný krystal nebo dotované sklo. Typickými příklady jsou: Nd:YAG a Yb:YAG (neodymem a ytterbiem dotovaný yttritohlinitý granát ) a Yb:sklo. Vlnová délku laseru v pevné fázi převážně závisí na dotovacím iontu a pro uvedená prostředí činí asi jeden mikrometr. Procesní parametry Ovlivňující veličiny, jimiž lze proces obrábění řídit. Například jsou to: výkon laseru, hustota výkonu, průměr laserového svazku, poloha ohniska, rychlost obrábění a provozní režim. Řezný plyn Plyn, který podporuje proces obrábění. Při řezání laserem například pracovní plyn vytlačuje roztavený materiál z řezné spáry. Vedení paprsku Dráha mezi zdrojem záření a obráběcí optikou a součástky, které vedou laserový paprsek. Laserové paprsky lze vést volně, například v ochranných trubkách a vlnovcích. Laserové paprsky laseru v pevné fázi a diodového laseru lze vést k obráběcí optice laserovými optickými kabely. Kvalita paprsku Základní vlastnost laserového paprsku. Kvalita paprsku popisuje chování paprsku při šíření a tím i možnost jeho zaostření. Kvalita paprsku je určena rozbíhavostí (divergencí) laserových paprsků za prvním krčkem a průměrem krčku. Charakteristické veličiny, které popisují kvalitu paprsku, jsou poloměr laserového svazku v krčku, hodnota M² a tzv. K- faktor. TRUMPF Special vydává společnost TRUMPF Werkzeugmaschinen GmbH + Co. KG, Johann-Maus-Straße 2, Ditzingen, Za obsah zodpovídá Dr.- Ing. Mathias Kammüller, šéfredaktorka Anke Roser, redakce pr+co. gmbh, Stuttgart, Norbert Hiller, Julia Schmidt Fotografie KD Busch, Udo Loster, Gernot Walter, sazba a výroba pr+co. gmbh, Stuttgart; Gernot Walter, Markus Weißenhorn Reprodukce Reprotechnik Herzog GmbH, Stuttgart, výroba frechdruck GmbH, Stuttgart

Průmyslové lasery pro svařování

Průmyslové lasery pro svařování Průmyslové lasery pro svařování (studijní text k předmětu SLO/UMT1) Připravila: Hana Šebestová V současné době se vyrábí řada typů laserů. Liší se svou konstrukcí, poskytovaným výkonem, účinností i charakterem

Více

Využití výkonových laserů ve strojírenské praxi svařování, dělení a další technologie

Využití výkonových laserů ve strojírenské praxi svařování, dělení a další technologie Využití výkonových laserů ve strojírenské praxi svařování, dělení a další technologie RNDr.Libor Mrňa, Ph.D. Ústav přístrojové techniky AV ČR Dendera a.s. VUT Brno, FSI, ÚST, odbor svařování a povrchových

Více

Pozvánka na Euroblech 2014 BOOST YOUR BUSINESS. Tolik inovací, jako nikdy dříve.

Pozvánka na Euroblech 2014 BOOST YOUR BUSINESS. Tolik inovací, jako nikdy dříve. Pozvánka na Euroblech 2014 BOOST YOUR BUSINESS Tolik inovací, jako nikdy dříve. Boost Your Business TOLIK INOVACÍ, JAKO NIKDY DŘÍVE! Co očekáváte od firmy TRUMPF? V první řadě inovace, které Vás posunou

Více

1 Svařování Laser-Hybridem

1 Svařování Laser-Hybridem 1 Svařování Laser-Hybridem Laser-Hybrid je kombinace svařování nejčastěji pevnolátkovým Nd YAG laserem a jinou obloukovou technologií. V zásadě jsou známy tyto kombinace: laser TIG, laser MIG/MAG, laser

Více

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství.

Úvod. Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. Laserové kalení Úvod Povrchové vlastnosti jako jsou koroze, oxidace, tření, únava, abraze jsou často vylepšovány různými technologiemi povrchového inženýrství. poslední době se začínají komerčně prosazovat

Více

efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily

efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily efficiency in laser cutting Bystar L Velkoformátové laserové řezací systémy na plechy, roury a profily 2 Bystar L velký, přesný a autonomní Vzhledem k velikosti pracovní oblasti překračují univerzálně

Více

Přehled produktových řad. OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru SENZORY PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI

Přehled produktových řad. OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru SENZORY PRO MĚŘENÍ VZDÁLENOSTI Přehled produktových řad OL1 Přesné vedení v dráze v plném spektru Výhody A DENÍ V DRÁZE V PLNÉM SPEKTRU B C D Přesná detekce v rozsahu mikrometrů E F OL1 je díky svému 10 mm širokému světelnému pásu s

Více

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.4. Pevnolátkové lasery. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.4. Pevnolátkové lasery. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.4 Pevnolátkové lasery Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Dělení pevnolátkových laserů podle druhu matrice a dopantu Matrice (nosič): Dopant: Alexandrit

Více

ByVention. milestone in. laser cutting. Nejmenší laserové řezací zařízení na standardní formáty plechů

ByVention. milestone in. laser cutting. Nejmenší laserové řezací zařízení na standardní formáty plechů milestone in laser cutting ByVention Nejmenší laserové řezací zařízení na standardní formáty plechů ByVention nejvyšší efektivita a vše, co k tomu patří Neobyčejný systém pro řezání laserem ByVention zaručuje

Více

Dělení a svařování svazkem plazmatu

Dělení a svařování svazkem plazmatu Dělení a svařování svazkem plazmatu RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. Osnova: Fyzikální podstat plazmatu Zdroje průmyslového plazmatu Dělení materiálu plazmou Svařování plazmovým svazkem Mikroplazma Co je to plazma?

Více

Vláknový laser UBRA LX

Vláknový laser UBRA LX Vláknový laser UBRA LX Vláknový laser UBRA LX Vláknový laser UBRA představuje vysokorychlostní 2D laserový systém pro efektivní dělení materiálu spojené s vysokou účinností, dynamikou, spolehlivostí a

Více

Laserové technologie

Laserové technologie OTEVŘENÁ SÍŤ PARTNERSTVÍ NA BÁZI APLIKOVANÉ FYZIKY CZ.1.07/2.4.00/17.0014 Laserové technologie Hana Chmelíčková Společná laboratoř optiky UP a FZÚ AVČR, 17. listopadu 50a, 772 07 OLOMOUC, ČR Laboratoř

Více

Připraveni na budoucí výzvy

Připraveni na budoucí výzvy Růst podpořený efektivitou a stabilitou Připraveni na budoucí výzvy Schwertberg/Rakousko říjen 2012. Po rekordním obratu v hospodářském roce 2011/2012 dokázala společnost ENGEL v prvním pololetí současného

Více

Optiky do laserů CO2

Optiky do laserů CO2 Optiky do laserů CO2 SMĚROVÁ ZRCADLA S OPTIMALIZOVANOU ODRAZIVOSTÍ DO LASEROVÝCH REZONÁTORŮ A PAPRSKOVÝCH VEDENÍ Každé zrcadlo má svůj vlastní název, podle toho, kde se v laseru CO2 nachází a za jakým

Více

Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemesel, CZ.1.07/1.1.30/01.0038, Přednáška - KA 5

Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemesel, CZ.1.07/1.1.30/01.0038, Přednáška - KA 5 LASER A JEHO FYZIKÁLNÍ PODSTATA Název projektu: Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Příjemce: SPŠ strojnická a SOŠ profesora Švejcara Plzeň

Více

Rozbrušovací kotouče SECUR EXTRA Super-tenké

Rozbrušovací kotouče SECUR EXTRA Super-tenké Rozbrušovací kotouče SECUR EXTRA Super-tenké 21 Zejména při řezání tenkých plechů a tenkostěnných profilů lze vidět přínosy našich řezných kotoučů SECUR EXTRA pokud jde o inovaci a hospodárnost. Tyto jsou

Více

Nákup strojního vybavení dílenské víceúčelové haly

Nákup strojního vybavení dílenské víceúčelové haly Technické podmínky Veřejné zakázky Nákup strojního vybavení dílenské víceúčelové haly Obecné technické podmínky platné pro celou dodávku Kvalitní a spolehlivé stroje. Součástí dodávky budou všechny komponenty

Více

BySpeed Pro. laser cutting. efficiency in. Dynamický úsporný balíček pro maximální spolehlivou produkci

BySpeed Pro. laser cutting. efficiency in. Dynamický úsporný balíček pro maximální spolehlivou produkci efficiency in laser cutting BySpeed Pro Dynamický úsporný balíček pro maximální spolehlivou produkci 2 BySpeed Pro dynamické, efektivní, nepostradatelné BySpeed Pro je dynamický úsporný balíček pro maximální

Více

Neomezené aplikace. Automobilový průmysl Železnice Petrochemický průmysl Kosmonautika Stavebnictví Užitková vozidla Zemědělské stroje

Neomezené aplikace. Automobilový průmysl Železnice Petrochemický průmysl Kosmonautika Stavebnictví Užitková vozidla Zemědělské stroje 4 5 Automobilový průmysl Železnice Petrochemický průmysl Kosmonautika Stavebnictví Užitková vozidla Zemědělské stroje Neomezené aplikace Použití obráběných rour a profilů je univerzální. Může to být v

Více

Řezání ŘEZÁNÍ. Pilové pásy Řezné kotouče Řezné kapaliny Pásové pily Řezání

Řezání ŘEZÁNÍ. Pilové pásy Řezné kotouče Řezné kapaliny Pásové pily Řezání Značka DoALL je v oblasti řezání známá od roku 1919, kdy Leighton A. Wilkie vyrobil první pásovou pilu a firma DoALL je od té doby lídrem v oblasti inovací pásových pil a pilových pásů. DoALL je jediným

Více

Lasery optické rezonátory

Lasery optické rezonátory Lasery optické rezonátory Optické rezonátory Optickým rezonátorem se rozumí dutina obklopená odrazovými plochami, v níž je pasivní dielektrické prostředí. Rezonátor je nezbytnou součástí laseru, protože

Více

VRCHOL MOBILNÍHO TIG SVAŘOVÁNÍ

VRCHOL MOBILNÍHO TIG SVAŘOVÁNÍ NOVINKA MicorTIG série VRCHOL MOBILNÍHO TIG SVAŘOVÁNÍ www.lorch.eu Balíček TIG-Power: Kompaktní. Vysoce flexibilní. Intuitivní. TIG svařování, kdekoli chcete: Je jedno, zda jde o provoz na rozvodnou síť,

Více

Automatizace je naší motivací

Automatizace je naší motivací Automatizace je naší motivací 02 Springer Automatizace je naší motivací Společnost Springer GmbH inovativní společnost pro váš úspěch v automatizaci Springer Automatizace je naší motivací Silou inovace,

Více

Řezání lanem. Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48

Řezání lanem. Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48 Řezání lanem Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48 Řezání diamantovým lanem je nejjednodušší a nejúčinnější způsob práce s velkými betonovými konstrukcemi, například

Více

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů.

Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Kalení Pomocí laserového paprsku je možné rychle a kvalitně tepelně zušlechtit povrch materiálu až do hloubek v jednotkách milimetrů. Výhody laserového kalení: Nižší energetická náročnost (kalení pouze

Více

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.2. Základní konstrukční součásti laserů. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.2. Základní konstrukční součásti laserů. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.2 Základní konstrukční součásti laserů Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Konstrukce laseru 1 - Aktivní prostředí 2 - Čerpací zařízení 3 - Optický

Více

Cold Weld. Optimální pro svařování tenkých materiálů. Weld your way.

Cold Weld. Optimální pro svařování tenkých materiálů. Weld your way. Cold Weld Optimální pro svařování tenkých materiálů Weld your way. www.cloos.de Síla je v kvalitě. Friedrich Nietzsche 2 < CLOOS Weld your way. > 3 Svařování s minimálním přívodem tepla 4 < CLOOS Metoda

Více

BySprint. efficiency in. laser cutting. Ekonomické laserové řezací zařízení pro aplikace převážně do šesti milimetrů

BySprint. efficiency in. laser cutting. Ekonomické laserové řezací zařízení pro aplikace převážně do šesti milimetrů efficiency in laser cutting BySprint Ekonomické laserové řezací zařízení pro aplikace převážně do šesti milimetrů 2 BySprint soustředěný a ekonomický BySprint je optimální zařízení pro uživatele, kteří

Více

Plazmový řezací systém TransCut 300

Plazmový řezací systém TransCut 300 Plazmový řezací systém TransCut 300 Plazmové řezání s kapalným provozním médiem Jméno přednášejícího Pobočka Firma Ulice Místo Vysoká mobilita s plazmovým řezacím systémem TransCut 300 Kompaktní, přenosný

Více

Info Přehled šroubovitých vrtáků VHM (I) Vrtací nářadí. Doporučení použití W = vhodné X = omezeně vhodné Hliník > 10% Si W W W W W W W W

Info Přehled šroubovitých vrtáků VHM (I) Vrtací nářadí. Doporučení použití W = vhodné X = omezeně vhodné Hliník > 10% Si W W W W W W W W Inklusive Info Přehled šroubovitých vrtáků (I) Značka 0 0 0 0 0 0 0 0 Závodní norma Závodní norma Závodní norma Závodní norma 6539 6539 6539 6539 5 x D Skládaný vrták Skládaný vrták Číslo položky 11016

Více

Svařování do úzké mezery. Revoluce ve svařování silných materiálů. Weld your way.

Svařování do úzké mezery. Revoluce ve svařování silných materiálů. Weld your way. Svařování do úzké mezery Revoluce ve svařování silných materiálů Weld your way. www.cloos.de Musíte mít jasnou vizi toho, co chcete udělat a té se musíte držet. Roger B. Smith 2 < CLOOS Weld your way.

Více

CZ.1.07/1.1.30/01.0038

CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Název projektu: Automatizace výrobních procesů ve strojírenství a řemeslech Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.30/01.0038 Příjemce: SPŠ strojnická a SOŠ profesora Švejcara Plzeň Monitorovací indikátor: 06.43.10

Více

PRODUKTOVÉ NOVINKY 2015 /2. Společnost skupiny SWAROVSKI Group www.tyrolit.com

PRODUKTOVÉ NOVINKY 2015 /2. Společnost skupiny SWAROVSKI Group www.tyrolit.com PRODUKTOVÉ NOVINKY 2015 /2 Společnost skupiny SWAROVSKI Group www.tyrolit.com OBSAH 2 Nový produkt Doplňkový sortiment OBSAH PREMIUM rozbrušovací kotouče 4 BASIC lamelový kotouč 5 PREMIUM Hrubovací kotouč

Více

Filtry MANN+HUMMEL pro kompresory

Filtry MANN+HUMMEL pro kompresory Filtry MANN+HUMMEL pro kompresory MANN+HUMMEL filtry: spolehlivé a hospodárné Při výrobě stlačeného vzduchu velmi úzce spolupracují odlučovače oleje, které odstraňují olej ze vzduchu, se vzduchovými a

Více

KRITÉRIA VOLBY METODY A TRENDY TEPELNÉHO DĚLENÍ MATERIÁLŮ Ing. Martin Roubíček, Ph.D. - Air Liquide

KRITÉRIA VOLBY METODY A TRENDY TEPELNÉHO DĚLENÍ MATERIÁLŮ Ing. Martin Roubíček, Ph.D. - Air Liquide KRITÉRIA VOLBY METODY A TRENDY TEPELNÉHO DĚLENÍ MATERIÁLŮ Ing. Martin Roubíček, Ph.D. - Air Liquide Metody tepelného dělení, problematika základních materiálů Tepelné dělení materiálů je lze v rámci strojírenské

Více

PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD

PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD ӏ Svařování ӏ Manipulace ӏ Broušení, frézování, řezání ӏ Lepení ӏ Robotické buňky ӏ Jednotlivá pracoviště ӏ Robotické

Více

Perfektní základ: Pásová bruska GX 75 / GX 75 2H

Perfektní základ: Pásová bruska GX 75 / GX 75 2H Perfektní základ: Pásová bruska GX 75 / GX 75 2H GX 75 popř. GX 75 2H tvoří základ systému. Výkonná pásová bruska, na kterou se při profesionálním použití můžete vždy spolehnout: robustní konstrukce, snadná

Více

Výkon a spolehlivost pro novou perspektivu

Výkon a spolehlivost pro novou perspektivu _ XTRA TEC XT XTENDED TECHNOLOGY Výkon a spolehlivost pro novou perspektivu Inovace výrobků Frézování VÝKON A SPOLEHLIVOST SPOLEČNĚ POSUZOVANÉ, JEDINEČNĚ ŘEŠENÉ Příští generace úspěšné řady nástrojů Walter

Více

Zdroje optického záření

Zdroje optického záření Metody optické spektroskopie v biofyzice Zdroje optického záření / 1 Zdroje optického záření tepelné výbojky polovodičové lasery synchrotronové záření Obvykle se charakterizují zářivostí (zářivý výkon

Více

Plazmové svařování a dělení materiálu. Jaromír Moravec

Plazmové svařování a dělení materiálu. Jaromír Moravec Plazmové svařování a dělení materiálu Jaromír Moravec 1 Definice plazmatu Definice plazmatu je následující: Plazma je kvazineutrální soubor částic s volnými nosiči nábojů, který vykazuje kolektivní chování.

Více

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS

Tisková informace. srpen 2009 PI 6589 PT MS Tisková informace Nový laserový měřič vzdálenosti pro venkovní použití: Měřič GLM 250 VF Professional od firmy Bosch měří vzdálenost přesně až do 250 metrů Měření těch největších vzdáleností i za nepříznivých

Více

Tvrdší. Agresivnější. Žluté. Nové řezné kotouče Kronenflex

Tvrdší. Agresivnější. Žluté. Nové řezné kotouče Kronenflex Tvrdší. Agresivnější. Žluté. Nové řezné kotouče Kronenflex Není nad opravdu dobrý nástroj Pro nás, jakožto vynálezce vysokootáčkového řezného kotouče, je plynulá optimalizace a zlepšení našich výrobků

Více

Lasery. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013

Lasery. Biofyzikální ústav LF MU. Projekt FRVŠ 911/2013 Lasery Biofyzikální ústav LF MU Elektromagnetické spektrum http://cs.wikipedia.org/wiki/soubor:elmgspektrum.png http://cs.wikipedia.org/wiki/ Soubor:Spectre.svg Bezkontaktní termografie 2 Součásti laseru

Více

Preciznost se musí osvědčovat každý den.

Preciznost se musí osvědčovat každý den. KOV Preciznost se musí osvědčovat každý den. Vysoce výkonné vrtačky FEIN s maximální přesností vystředěného běhu. Přesné vrtání na nejvyšší úrovni: jako síťové nebo akumulátorové stroje. S vynálezem první

Více

Eclipse Magnetics MODULAR. Magnetický upínací systém. Zvýšení produktivity práce Snížení investičních nákladů

Eclipse Magnetics MODULAR. Magnetický upínací systém. Zvýšení produktivity práce Snížení investičních nákladů Eclipse Magnetics MOULAR Magnetický upínací systém Zvýšení produktivity práce Snížení investičních nákladů Power Matrix Modular je variabilní modulová jednotka, nabízí vyšší výhody a úspory nákladů v porovnání

Více

Řada Walter Perform nový standard pro malé a střední dávky

Řada Walter Perform nový standard pro malé a střední dávky Informace k objednávkám Výrobní kompetence _KOMPETENCE V OBRÁBĚNÍ Řada Walter Perform nový standard pro malé a střední dávky Vrtání, závitování, frézování 1 PERFORM, ADVANCE, SUPREME Výrobní řady Walter

Více

JEDEN SYSTÉM, KTERÝ VYDÁ ZA ČTYŘI FLEXIBILITA PŘI ZNAČENÍ A ŘEZÁNÍ

JEDEN SYSTÉM, KTERÝ VYDÁ ZA ČTYŘI FLEXIBILITA PŘI ZNAČENÍ A ŘEZÁNÍ EPP - 200 JEDEN SYSTÉM, KTERÝ VYDÁ ZA ČTYŘI FLEXIBILITA PŘI ZNAČENÍ A ŘEZÁNÍ Stroje Procesy Řídící systémy Programování Prostředí Kdo si stanoví pro plazmové řezání a značení vysoké požadavky, potřebuje

Více

Dalšími důležitými rysy jsou:

Dalšími důležitými rysy jsou: CAD/CAM software pro CNC programování obráběcích strojů (Autogen, plazma, laser, vodní paprsek). Je výsledkem více než 25 let zkušeností v úzké spolupráci s výrobci a uživateli takových typů strojů. Perfektně

Více

energeto Vyjímečné okno

energeto Vyjímečné okno 1 energeto Vyjímečné okno Podstatné pro energetickou účinnost okna je Uw hodnota. Čím je tato hodnota koeficientu tepelného prostupu (Uw) nižší, tím je energetická účinnost okna vyšší. Zlepšením (snížením)

Více

Měření závislosti indexu lomu kapalin na vlnové délce

Měření závislosti indexu lomu kapalin na vlnové délce Měření závislosti indexu lomu kapalin na vlnové délce TOMÁŠ KŘIVÁNEK Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Brno Abstrakt V příspěvku je popsán jednoduchý experiment pro demonstraci a měření závislosti

Více

DRYPOINT M PLus. Sušení. Hospodárnost na minimálním prostoru. DRYPOINT M PLUS, řešení dva v jednom pro filtraci a sušení

DRYPOINT M PLus. Sušení. Hospodárnost na minimálním prostoru. DRYPOINT M PLUS, řešení dva v jednom pro filtraci a sušení Výrobky Beko DRYPOINT M PLus Sušení Hospodárnost na minimálním prostoru DRYPOINT M PLUS, řešení dva v jednom pro filtraci a sušení Výrobky BEKO Sušení DRYPOINT M PLUS Dva v jednom: úspěšný koncept membránových

Více

Spolehlivý partner v oblasti zpracování plechu ORGANIZACE

Spolehlivý partner v oblasti zpracování plechu ORGANIZACE KASPER KOVO ORGANIZACE Historie 1992 založení firmy v Úpici 1996 zaměření se na zpracování plechu ve spolupráci s evropskými firmami 1999 instalace prvního laseru 2001 přestěhování do nového areálu v Trutnově

Více

HT4400. Systém pro řezání se suchou plazmou HySpeed 400 A s kyslíkovou technologií LongLife a spotřebními díly CoolCoreTM

HT4400. Systém pro řezání se suchou plazmou HySpeed 400 A s kyslíkovou technologií LongLife a spotřebními díly CoolCoreTM HYPERTHERM USA 30..0 HT4400 Plazma HySpeedTM pro přímé pálení a řezání úkosu Systém pro řezání se suchou plazmou HySpeed 400 A s kyslíkovou technologií LongLife a spotřebními díly CoolCoreTM Začíná tam,

Více

STROPNÍ STATIVY. ...kvalita provìøená medicínou

STROPNÍ STATIVY. ...kvalita provìøená medicínou STROPNÍ STATIVY...kvalita provìøená medicínou Systémy stropních stativů od společnosti TRUMPF Flexibilita a svoboda designu Optimální využití prostoru a individuální poziční nastavitelnost zařízení to

Více

Kardex Remstar v technologickém svazku se společností Intertex Systémy skladování a vychystávání pro extrémní požadavky u těžkého a dlouhého zboží

Kardex Remstar v technologickém svazku se společností Intertex Systémy skladování a vychystávání pro extrémní požadavky u těžkého a dlouhého zboží Kardex Remstar by Intertex Kardex Remstar v technologickém svazku se společností Intertex Systémy skladování a vychystávání pro extrémní požadavky u těžkého a dlouhého zboží Standard Solution Vertical

Více

Laserová řezačka LC-F1 NT

Laserová řezačka LC-F1 NT Laserová řezačka LC-F1 NT Automation Laserová technologie Lasertechnologie Stanztechnologie Software Storing Schneidtechnologie Abkanttechnologie Automation Lasertechnologie Laserová řezačka Řada LC-F1

Více

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8. Laserové zpracování materiálu. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011

Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8. Laserové zpracování materiálu. Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Laserové technologie v praxi I. Přednáška č.8 Laserové zpracování materiálu Hana Chmelíčková, SLO UP a FZÚ AVČR Olomouc, 2011 Lasery pro průmyslové zpracování materiálu E (ev) 0,12 1,17 1,17 1,2 1,5 4,17

Více

Přehled produktových řad. Lector63x Inteligentní. Flexibilní. Intuitivní. KAMEROVÉ ČTEČKY KÓDŮ

Přehled produktových řad. Lector63x Inteligentní. Flexibilní. Intuitivní. KAMEROVÉ ČTEČKY KÓDŮ Přehled produktových řad Lector63x Inteligentní. Flexibilní. Intuitivní. Výhody A TNÍ. FLEXIBILNÍ. INTUITIVNÍ. B C D E F Lector63x nabízí optimální kombinaci výkonu a flexibility v kompaktním pouzdru.

Více

Text, který bude přednášen

Text, který bude přednášen Text, který bude přednášen Snímek 0 (úvod) Dobrý den, jmenuji se Jan Poisl, jsem žákem Střední školy v Hradci Králové, studuji 3. ročník oboru Informační technologie a reprezentuji Královéhradecký kraj

Více

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann.

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. NOVÁ DIMENZE VÝKONU. V tomto materiálu jsou zčásti vyobrazeny také prvky výbavy, které nejsou součástí sériového vybavení. 2. Fahrerhaus Fahrerhaus.

Více

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření

Světlo 1) Světlo patří mezi elektromagnetické vlnění (jako rádiový signál, Tv signál) elmg. vlnění = elmg. záření OPTIKA = část fyziky, která se zabývá světlem Studuje zejména: vznik světla vlastnosti světla šíření světla opt. přístroje (opt. soustavami) Otto Wichterle (gelové kontaktní čočky) Světlo 1) Světlo patří

Více

PRINZ technika řetězových pil: Výzva pro řezání

PRINZ technika řetězových pil: Výzva pro řezání PRINZ technika řetězových pil: Výzva pro řezání V oblasti techniky řetězových pil vyvíjí a vyrábí přední rakouská společnost PRINZ už od roku 1947 pro profesionální použití pily, příslušenství a náhradní

Více

On-line datový list FLOWSIC200 FLOWSIC200 / FLOWSIC200 PŘÍSTROJE PRO MĚŘENÍ RYCHLOSTI PROUDĚNÍ

On-line datový list FLOWSIC200 FLOWSIC200 / FLOWSIC200 PŘÍSTROJE PRO MĚŘENÍ RYCHLOSTI PROUDĚNÍ On-line datový list FLOWSIC200 FLOWSIC200 / FLOWSIC200 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC200 Na vyžádání Tento produkt nespadá podle článku 2 (4) do oblasti

Více

Svafiování elektronov m paprskem

Svafiování elektronov m paprskem Svafiování elektronov m paprskem Svařování svazkem elektronů je proces tavného svařování, při kterém se kinetická energie rychle letících elektronů mění na tepelnou při dopadu na povrch svařovaného materiálu.

Více

On-line datový list FLOWSIC30 FLOWSIC30 / FLOWSIC30 PLYNOMĚR

On-line datový list FLOWSIC30 FLOWSIC30 / FLOWSIC30 PLYNOMĚR On-line datový list FLOWSIC30 FLOWSIC30 / FLOWSIC30 A B C D E F H I J K L M N O P Q R S T Objednací informace Typ Výrobek č. FLOWSIC30 Na vyžádání Přesné specifikace přístrojů a údaje o výkonu výrobku

Více

KOV. Nová technika vrtání pro rychlé a flexibilní nasazení. FEIN KBH 25 první ruční systém jádrového vrtání kovu na světě

KOV. Nová technika vrtání pro rychlé a flexibilní nasazení. FEIN KBH 25 první ruční systém jádrového vrtání kovu na světě KOV Nová technika vrtání pro rychlé a flexibilní nasazení. FEIN KBH 25 první ruční systém jádrového vrtání kovu na světě Nová dimenze jádrového vrtání s FEIN KBH 25. První ruční systém jádrového vrtání

Více

LuminiGrow 200R1 svítidlo je ideální pro vnitřní pěstování včetně řízkování, vegetace, růstové fáze a kvetoucí fáze. Odvod tepla

LuminiGrow 200R1 svítidlo je ideální pro vnitřní pěstování včetně řízkování, vegetace, růstové fáze a kvetoucí fáze. Odvod tepla LuminiGrow 200R1 Nejpokročilejší kultivační LED svítidla, Vaše nejlepší volba! Vlastnosti: LuminiGrow 200R1 svítidlo je ideální pro vnitřní pěstování včetně řízkování, vegetace, růstové fáze a kvetoucí

Více

Komplexní výrobní linka pro High-Tech traktorové kabiny

Komplexní výrobní linka pro High-Tech traktorové kabiny ODBORNÉ TÉMA Komplexní výrobní linka pro High-Tech traktorové kabiny Fendt se spoléhá na svařovací techniku od Cloos. Odborný článek od S. Nüchtern-Baumhoff, Carl Cloos Schweißtechnik GmbH, Haiger Foto:

Více

Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti

Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti Úvod» Novinky» Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti 17. 02. 2012 Valivé ložisko klíč k vyšší účinnosti Valivá ložiska a energetická účinnost tyto dva pojmy lze používat

Více

Rotační odjehlování...

Rotační odjehlování... TURNAMAT Pily Odjehlování Čištění Stohování Řešení Stroje Systémy Rotační odjehlování... Modulární stroje pro odstraňování otřepů z trubek a profilů. ...vyvinuté pro tvarové trubky a silné otřepy! Hledáte

Více

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI ZELTWANGER GRUPPE PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI MAURO DE SIMON ZELTWANGER AUTOMATION GMBH LISTOPAD 2016 DATA & FAKTA SKUPINA ZELTWANGER Založení 1982 Společnosti ve skupině 5 Zaměstnanci 340 Skupinový obrat

Více

PLASTINUM - řešení mikrobuněčného pěnového vstřikování.

PLASTINUM - řešení mikrobuněčného pěnového vstřikování. PLASTINUM - řešení pro mikrobuněčné pěnové vstřikování 03 PLASTINUM - řešení mikrobuněčného pěnového vstřikování. Spojuje výhody jednoduchého chemického napěňování s efektivitou fyzikálního procesu. 02

Více

CNC stroje VANAD. laserové. Ucelené řešení. Optimalizace parametrů. Otevřený řídicí systém VÝVOJ A VÝROBA CNC PÁLICÍCH STROJŮ OD ROKU 1994

CNC stroje VANAD. laserové. Ucelené řešení. Optimalizace parametrů. Otevřený řídicí systém VÝVOJ A VÝROBA CNC PÁLICÍCH STROJŮ OD ROKU 1994 VÝVOJ A VÝROBA CNC PÁLICÍCH STROJŮ OD ROKU 99 laserové CNC stroje VANAD > Ucelené řešení Návrh a dodávka kompletního pracoviště s možností integrace do stávající výrobní linky Školení, dodávky spotřebních

Více

IRB 1660ID Vysoce výkonný robot ID pro obloukové svařování a obsluhu strojů

IRB 1660ID Vysoce výkonný robot ID pro obloukové svařování a obsluhu strojů Per Loewgren, globální manažer pro výrobky pro oblast středně velkých robotů, obloukové svařování, řezání a nepřetržité laserové svařování IRB 1660ID Vysoce výkonný robot ID pro obloukové svařování a obsluhu

Více

od 70mm (měřeno od zadní desky s axiálním výstupem) interní prvky opatřeny černou antireflexní vrstvou, centrální trubice s vnitřní šroubovicí

od 70mm (měřeno od zadní desky s axiálním výstupem) interní prvky opatřeny černou antireflexní vrstvou, centrální trubice s vnitřní šroubovicí Model QM-1 (s válcovým tubusem) QM-1 je základním modelem řady distančních mikroskopů Questar, které jsou celosvětově oceňovanými optickými přístroji zejména z hlediska extrémně precizní optiky a mechanického

Více

Přehled produktových řad. Ranger3 Vysoký 3D výkon v malém pouzdru 3D VISION

Přehled produktových řad. Ranger3 Vysoký 3D výkon v malém pouzdru 3D VISION Přehled produktových řad Ranger3 Vysoký 3D výkon v malém pouzdru Výhody A VÝKON V MALÉM POUZDRU B C D E Nový standard pro vysokorychlostní 3D F Vzhledem ke kontinuálně rostoucímu tlaku na stále rychlejší

Více

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje

Zeleno-žlutá má sílu. Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zeleno-žlutá má sílu Filtry MANN-FILTER pro stavební stroje Zaručená kvalita originálního náhradního dílu: Program výrobků MANN-FILTER pro stavební stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry

Více

Systémy VELES. Laserové ořezávání plastových výlisků. Jsme odborníci na laserové technologie.

Systémy VELES. Laserové ořezávání plastových výlisků.   Jsme odborníci na laserové technologie. Systémy VELES Laserové ořezávání plastových výlisků Jsme odborníci na laserové technologie. www.narran.cz Laserové ořezávání plastových výlisků Ukázky ořezávaných dílů Plasty se staly jedním z nejpoužívanejších

Více

Díky zkosenému tvaru zpřesňuje řezání Broušené boky se nedotýkájí řezaného materiálu, díky čemuž vzniká čistý řez

Díky zkosenému tvaru zpřesňuje řezání Broušené boky se nedotýkájí řezaného materiálu, díky čemuž vzniká čistý řez VLASTNOSTI pilových listů TECHNOLIT PILOVÉ LISTY kategorie: ŘEZÁNÍ CT - Tvar kónický, dobroušený ČISTÝ Díky zkosenému tvaru zpřesňuje ání Broušené boky se nedotýkájí aného materiálu, díky čemuž vzniká

Více

Šetřete svůj čas a peníze s Thermdrill

Šetřete svůj čas a peníze s Thermdrill Tepelné tváření otvorů úsporná alternativa k navařovaným a nýtovaným maticím a dalším technikám spojování Thermdrill lze použít pro: Šroubové spoje Pájené a svařované spoje Ložiska/fitinky Samořezné šrouby

Více

Energeticky redukovaný krátký světelný oblouk ke spojování tenkých plechů a smíšených spojů

Energeticky redukovaný krátký světelný oblouk ke spojování tenkých plechů a smíšených spojů coldarc Energeticky redukovaný krátký světelný oblouk ke spojování tenkých plechů a smíšených spojů Dr.-Ing. Sven-F. Goecke 2004 EWM HIGHTEC WELDING GmbH EWM-coldArc 1/ 14 Sven.Goecke@EWM.de 22.03.2006

Více

Řada LaserControl LASEROVÉ MĚŘICÍ SYSTÉMY S TECHNOLOGIÍ DIGILOG

Řada LaserControl LASEROVÉ MĚŘICÍ SYSTÉMY S TECHNOLOGIÍ DIGILOG Řada LaserControl LASEROVÉ MĚŘICÍ SYSTÉMY S TECHNOLOGIÍ DIGILOG 01 LC50-DIGILOG PERSPEKTIVNÍ LASEROVÝ MĚŘICÍ SYSTÉM PRO OBRÁBĚCÍ CENTRA Nový objev vynálezců. Pozoruhodný výkon řady Laser- Control zaručuje

Více

SVAŘOVACÍ KUKLY OPTREL - NOVINKY

SVAŘOVACÍ KUKLY OPTREL - NOVINKY SVAŘOVACÍ KUKLY OPTREL - NOVINKY ing. Jan Veverka, OMNITECH spol. s r.o. 1. Historie firmy Optrel Firma Optrel vznikla v roce 1985. Sídlo firmy je ve Švýcarsku, Industriestrasse 2, CH 9630 Wattwil. Firma

Více

Příručka trojí úspory. Šetřím čas, práci a peníze s třísložkovými směsmi Messer.

Příručka trojí úspory. Šetřím čas, práci a peníze s třísložkovými směsmi Messer. Příručka trojí úspory Šetřím čas, práci a peníze s třísložkovými směsmi Messer. Moderní materiály volají po moderních plynech Při výrobě a montáži ocelových konstrukcí je celková efektivita produkce výrazně

Více

Nástroje PKD MODCO : Přesnost v sériové výrobě.

Nástroje PKD MODCO : Přesnost v sériové výrobě. _ SILNÍ VYTRVALCI V TŘÍSKOVÉM OBRÁBĚNÍ Nástroje PKD MODCO : Přesnost v sériové výrobě. Inovace výrobku Řešení PKD NÁSTROJE PKD: PRODUKTIVITA V SÉRIOVÉ VÝROBĚ S NÁSTROJI MODCO. Pro zkušené profesionály

Více

ŘEZNÉ A BRUSNÉ KOTOUČE

ŘEZNÉ A BRUSNÉ KOTOUČE 73 NORTON VULCAN Brousící a řezací kotouče Program Norton Vulcan Vám nabízí kompletní řadu řezacích a brusných kotoučů pro úhlové brusky, ruční nářadí s benzinovým motorem a malé stolové stroje. Profesionální

Více

Nové návěsové pneumatiky pro objemnou přepravu doplňují řadu Conti Hybrid

Nové návěsové pneumatiky pro objemnou přepravu doplňují řadu Conti Hybrid Tisková zpráva Nové návěsové pro objemnou přepravu doplňují řadu Conti Hybrid Pneumatiky pro velkoobjemové návěsy v rozměrech 435/50 R 19.5 a 445/45 R 19.5 pro regionální a dálkovou přepravu Valivý odpor

Více

Řezné kotouče Kronenflex Pokyny pro použití

Řezné kotouče Kronenflex Pokyny pro použití Pokyny pro použití Řezné kotouče se vyznačují velkým spektrem použití. V naší paletě výrobků jsou obsaženy kotouče pro obrábění oceli, nerezové oceli, pro veškeré důležité neželezné kovy, různé druhy litiny,

Více

PERSPEKTIVY BEZ HRANIC

PERSPEKTIVY BEZ HRANIC PERSPEKTIVY BEZ HRANIC Nová definice oken PROGRESS - se systémem RAU FIPRO X VYVINUTO PRO LETADLA... Perfektní pro vaše okna Se systémem RAU-FIPRO způsobila společnost REHAU v roce 2008 revoluci na trhu

Více

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem

Tisková zpráva. Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem Tisková zpráva Nejvýkonnější 18-ti voltová úhlová bruska: GWS 18 V-LI Professional od firmy Bosch s lithium-iontovým akumulátorem březen 2010 PI 6918 PT Nejvyšší poměr odbroušeného materiálu a výkonu při

Více

EcoCCore NOVÁ DIMENZE V OBLASTI ČIŠTĚNÍ A ODMAŠŤOVÁNÍ DÍLŮ.

EcoCCore NOVÁ DIMENZE V OBLASTI ČIŠTĚNÍ A ODMAŠŤOVÁNÍ DÍLŮ. EcoCCore NOVÁ DIMENZE V OBLASTI ČIŠTĚNÍ A ODMAŠŤOVÁNÍ DÍLŮ www.durr.com Čištění dílů jako plnohodnotný plnohodnotný proces proces Neustále stoupající nároky na kvalitu dílů vyžadují v oblasti průmyslového

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Zámečník (kód: 23-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér; Důlní zámečník; Mechanik

Více

LuminiGrow 600R1 - nejúčinnější způsob, jak vypěstovat zdravé a výnosné plodiny. Odvod tepla

LuminiGrow 600R1 - nejúčinnější způsob, jak vypěstovat zdravé a výnosné plodiny. Odvod tepla LuminiGrow 600R1 Nejpokročilejší LED svítidla, Vaše nejlepší volba! Vlastnosti LuminiGrow 600R1 - nejúčinnější způsob, jak vypěstovat zdravé a výnosné plodiny. Vysoký výkon Výkonné 5W LED diody Osram běží

Více

Stroj na lepenou vazbu Quickbinder

Stroj na lepenou vazbu Quickbinder Stroj na lepenou vazbu Quickbinder Quickbinder Kompaktní univerzální kvalitní stroj na lepenou vazbu Plně motorické přestavování všech důležitých funkcí pro nastavení tloušťky knižního bloku a formátu

Více

Coiljoiner. Shape. Join. Look ahead. Zařízení pro svařování laserovým paprskem určené ke spojování pásů svary vysoké kvality metodou coil-to-coil

Coiljoiner. Shape. Join. Look ahead. Zařízení pro svařování laserovým paprskem určené ke spojování pásů svary vysoké kvality metodou coil-to-coil Shape. Join. Look ahead. Coiljoiner Zařízení pro svařování laserovým paprskem určené ke spojování pásů svary vysoké kvality metodou coil-to-coil Obchodní značka firmy weil engineering gmbh Stroje a zařízení

Více

Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141

Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141 Obloukové svařování wolframovou elektrodou v inertním plynu WIG (TIG) - 141 Při svařování metodou 141 hoří oblouk mezi netavící se elektrodou a základním matriálem. Ochranu elektrody i tavné lázně před

Více

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT

Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Plynové kondenzační kotle Logamax plus GB192i Logamax plus GB192iT Vytápění s budoucností Připraveni na budoucnost Logamax plus GB192i - nástěnný kondenzační kotel S řadou kondenzačních kotlů Buderus budete

Více

Zeleno žlutá je odolná. Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje

Zeleno žlutá je odolná. Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje Zeleno žlutá je odolná Filtry MANN-FILTER pro zemědělské stroje Stejná výkonnost jako první den Program výrobků MANN-FILTER pro zemědělské stroje: Vzduchové filtry Olejové filtry Palivové filtry Filtry

Více

Marketing Zacílení vývoje Original Equipment

Marketing Zacílení vývoje Original Equipment Product Fact Book Marketing Zacílení vývoje Original Equipment Pneu ContiEcoContact 5 byla vyvíjena ve spolupráci s našimi OE zákazníky a byly respektovány jejich požadavky na optimalizaci valivého odporu.

Více

Ušetřete za elektřinu

Ušetřete za elektřinu Ušetřete za elektřinu Poři te si solární balíček od APINU Všeobecný úvod S nabídkou fotovoltaických balíčků SPPEZY, se zaměřil APIN a Schneider Electric na vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Více