Time management (plánování času)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Time management (plánování času)"

Transkript

1 Time management (plánování času)

2 Nedostatek času? Výmluva! Rozlišujeme: skutečný čas měřený hodinami, vnímaný čas závisí na prožívaných událostech. Osobní vnímání času závisí na stupni uspokojení, které v dané situaci zažíváte. Volného času historicky přibývá ale trávíme neefektivně (televize, elektronické hry, komunikace na internetu, ), řešíme věci, které nemůžeme ovlivnit. Prodlužuje se i délka aktivního života - průměrný věk dožití v ČR: 1920 muži 47,1 let, ženy 49,6 let; 2002 muži 72,1 let, ženy 78,5 let; 2011 muži 74,7 let, ženy 80,7 let. Čas nelze rozmnožit ani ušetřit dá se pouze přeskupit! Omyl: V budoucnu budu mít více času nebudete! Čas jsou peníze? Ztráta času je nenahraditelná!

3 Time management (TM) TM je neustále se vyvíjející se metodika racionálního využití času; zabývá se efektivním plánování času - jak při vysokém pracovním nasazení žít spokojeně a vyrovnaně. Cíle TM: - mít svůj časový rozvrh pod kontrolou, efektivně využívat čas, - získat čas na všechno co pokládáme za důležité a co chceme, - získat čas na odpočinek, přátele, rodinu, koníčky, - vyhnout se stresu z nedostatku času, řešit méně krizových situací, - získat maximální finanční efekt, - naplnit vlastní cíle, představy o životě. V širším pojetí lze do TM zařadit nauku o zvládání konfliktů, metody rychločtení, zásady ergonomie na pracovišti, umění vedení porad apod.

4 Vývoj TM Podle přístupu v oblasti plánování dělíme TM do 4 vln (generací): 1. generace systém upomínek (sepisování úkolů s poznámkami) bez zařazení do širších souvislostí a časového sledu; 2. generace používání kalendářů a diářů (časové plánování konkrétních činností); 3. generace sleduje stanovení cílů (od krátkodobých až po dlouhodobé), porovnává jejich důležitost a přiřazuje jim priority; organizuje čas, zdroje a pomůcky; respektuje týmovou spolupráci a delegování úkolů, definuje nástroje kontroly plnění úkolů; 4. generace zaměřuje se více na priority než stanovování cílů; zdokonalení 3. generace o respektování individualit (hodnot) každého člověka, jeho spokojenost a dlouhodobou efektivitu; zabývá se sebepoznáním;

5 Základní principy 4. generace TM Člověk je víc než čas pouze spokojený a vyrovnaný člověk je schopen dlouhodobě efektivně pracovat. Cesta je víc než cíl nelze pouze čekat na splnění cíle, je pro to třeba něco dělat, nemarnit čas. Zevnitř je víc než zvenku je třeba pracovat na svém osobním růstu, na svém charakteru, člověk může změnit pouze sám sebe. Pomalu je víc než rychle změny osobního růstu je lepší provádět pomalu drobnými změnami, rychlé změny obvykle nejsou trvalé a nevytváří návyk. Celek je víc než část je třeba vyváženě zlepšovat všechny složky života (nejen hospodaření s časem).

6 Produktivní čas Produktivní čas je doba, kdy má člověk maximální energii a kdy dělá svou práci nejlépe (rychleji a s menší námahou) na tuto dobu je vhodné plánovat významné a náročné činnosti; naopak mimo tuto dobu plánovat podružnější nebo zajímavou práci. V produktivním čase dělejte obávané věci chybou je opak (děláme věci, které si můžeme snadno odškrtnout nebo zábavné úkoly). S produktivním časem souvisí biorytmy dva krajní případy chronotypů: tzv. skřivani a sovy. Člověk se obvykle nejlépe soustředí dopoledne (před 10 hod.). Obecně je třeba předcházet únavě krátkými přestávkami (vyvarujeme se neefektivity).

7 Stanovení cílů Pro efektivní hospodaření s časem je třeba mít jasno, čeho chceme v daném čase dosáhnout je třeba stanovit cíle, představy do budoucnosti. Nezaměřovat se na jen konkrétní úkoly, ale širší rámec (konkrétní cíle). Při stanovování cílů (osobních i pracovních) musíme vědět proč chceme cíle dosáhnout a jaké prostředky k tomu budeme potřebovat. Velké cíle rozložíme na dílčí (jednodušší, trvající kratší dobu) plnění dílčích cílů motivuje k dalším výkonům. Přesná formulace cílů usnadňuje jejich dosažení. Cíle je třeba zapisovat a mít na očích. Cíle by měly být: jednoznačné měřitelné, akceptovatelné a ambiciózní, termínované.

8 Stanovení priorit Stanovování priorit - třeba dát jednomu přednost před druhým, vybrat si. Podle třetí generace TM se priority vytváří podle jednotlivých cílů a úkolů, čtvrtá generace priority konkrétním cílům a úkolům nadřazuje. Metody stanovení priorit: Eisenhowerův princip Analýza ABC Paretův princip Čtvrtá generace se smířila se skutečností, že není možné stihnout všechno (není možné každý úkol nejprve precizně provést a přitom spokojeně žít). Nestresovat se tím, že něco nestíhám pokud je to na úkor aktivit, které jsou pro mě prioritou => prioritám teprve přidělovat úkoly. Názory člověka se vyvíjejí, proto i prority se mohou měnit.

9 Eisenhowerův princip Matice úkolů (činností) rozdělených podle naléhavosti a důležitosti: Priorita A vysoce naléhavé a důležité (vyřídit osobně a ihned) (přichází neplánovaně zvenčí nebo z priority B); Priorita B důležité, ale méně naléhavé (mohou počkat, je třeba naplánovat - termínovat); největší vliv na úspěch; Priorita C naléhavé, méně důležité (možno delegovat na podřízené); Priorita D málo důležité i málo naléhavé (nedělat nebo dělat, pokud mě to baví); Snažte se o to nepohybovat se v prioritách C a D, ale nejvíce v prioritě B (priorita A příliš stresuje a vyčerpává). Pokud se zdá něco důležité, měli bychom se ptát: Bude to důležité i za rok? Jestliže ne, není to důležité ani dnes.

10 Analýza ABC ABC analýza rozděluje činnosti do 3 skupin (může mít i více jak 3 skupiny) A úkoly naléhavé a důležité (nutno dělat přednostně); B úkoly důležité, ale nenaléhavé (možno delegovat a kontrolovat jejich plnění); C úkoly nenaléhavé a nedůležité (možno odkládat a nedělat). Analýzu ABC lze aplikovat nejen na čas, ale např. na finance, výkonnost pracovníků, znalosti aj.

11 Paretův princip Paretův princip říká, že 80 % přínosů zajistí činnosti, které trvají 20 % času. Naopak zbylých 80 % času strávíme věcmi, které přinesou pouze 20 % úspěchu. Je nutné odhalit, kam která činnost patří určit si důležité a nedůležité úkoly. Je pak nutné dát prioritu několika málo důležitým věcem. Není výhodné provádět všechny činnosti naprosto perfektně a dokonale (a naopak na některé úkoly je třeba se zaměřit).

12 Plánování času Po stanovení cílů a priorit je plánovat, stanovit časový rozvrh. Pro dobré plánování je dobré znát sám sebe (své silné a slabé stránky, svůj styl práce, své pracovní návyky, svou produktivní dobu). Pro dobré plánování se doporučuje vytvořit si časový snímek (denní, týdenní, i delší) zapisování si veškerých činností a jejich čas. Bez plánu ztrácíme motivaci, děláme všechno a nic, necháváme se řídit událostmi, nedosáhneme cíle. Naplánované činnosti je třeba flexibilně upravovat podle okolních změn, podle změn priorit. V pracovním životě může být možnost plánování omezená někde si lze organizovat pracovní čas podle sebe, jinde jsme naopak omezeni; v osobním životě je mnohem širší možnost volby. Plánování musí být vyvážené do všech oblastí (jinak by úspěch v jedné oblasti mohl přinést neúspěch v oblastech jiných).

13 Zásady plánování - všechno si zapisovat, nejlépe do přenosného systému; - doporučuje se mít celý plán pohromadě (na jednom papíře, na jedné obrazovce); - počítat s časovou rezervou (10-40 % podle charakteru práce nečekané události, různá vyrušení), příp. mít rezervní program; - spíše se doporučuje týdenní plánování (u 4. generace TM), příp. denní (u 3. generace) vycházíme ale z plánů měsíčních, ročních i dlouhodobějších; - plány na další den dělat koncem předešlého dne (ne ráno začátkem dne). - na konci dne/týdne plán vyhodnotit (zpětná vazba), nesplněné úkoly přesunout na nejbližší dobu; - aktivity spojovat do účelných celků; - nezapomínat na odpočinek, osobní rozvoj, rodinu, přátele.

14 Zloději času 1. Vyrušování pracujte v době nebo v místě, kde nikdo neruší; vypněte si telefon, Skype, 2. Odkládání nepříjemných věcí na poslední chvíli (myslíme na ně, trápíme se tím) udělat hned nebo stanovit konkrétní čas na řešení (ale může do toho něco přijít, můžou se vyskytnout problémy, můžete po vyřešení přijít na lepší řešení). 3. Měnící se priority (do)řešte věci postupně (pokud můžete rozhodovat o prioritách), podle plánu. 4. Špatné plánování pokud neplním naplánované úkoly a přepisuji je z jednoho dne na další vzniká stres z diáře; 5. Dostávání se do obrazu souvisí s vyrušování a s odkládáním složitých úkolů (např. u nevyřízených ů několikrát čtu a odkládám, raději hned vyřizovat do konce nebo smazat). 6. Špatné vedení porad a schůzek vymezit si čas na konkrétní body.

15 Sednout a začít Na každém úkolu je nedůležitější a nejtěžší začít ho dělat když se do úkolu ponoříte, dostanete se do stavu proudění a často zapomenete na čas. Chybou bývá, že většina lidí se psychicky zničí ještě dříve než vůbec začne - vsugerujete si obtížnost úkolu a naštvete se na něj, - po naštvání se na úkol se naštvete ještě sami na sebe (na svoji neschopnost), - při větším množství nesplněných úkolů svůj cíl vzdáte; říkáte si: Proč já blbec to vůbec dělám?!, - trýzníte sami sebe, ztrácíte většinu energie, neřešíte další úkoly; - vzniká samonaštvávací kolečko. Musíte si říkat: Jsem úžasný, úkol vyřeším, jdu na to! řešte jen úkol, ne vztah k úkolu (zda mě baví nebo ne), pusťte se hned do práce a nepřemýšlejte o náročnosti úkolu když se soustředíte (a nepřemítáte o možných potížích), na velikosti úkolu nezáleží!

16 Prokrastinace Prokrastinace je výrazná tendence odkládat plnění činností a úkolů, zejména těch nepříjemných, na pozdější dobu provádíme nedůležité nebo žádné činnosti (nezaměňovat s leností nebo odpočinkem). Člověk ztrácí energii, získává pocit viny a selhání, je flustrovaný, není schopen začít důležité činnosti a opět prokrastinuje (začarovaný kruh). Někdy se prokrastinace definuje jako neschopnost odolat aktuálním požitkům mozek je příliš orientovaný na přítomnost, příp. činnosti přinášející krátkodobý užitek. Prokrastinace brání v dosažení životních cílů, úspěchu a efektivity. Práci, na které mi záleží a kterou bych rád udělal dokonale, odkládám (obava před neúspěchem nebo pomalým úspěchem). Dlouho odkládané úkoly většinou vzdáme (což nám může krátkodobě přinést úlevu).

17 Jak bojovat s prokrastinací? Apely na zodpovědnost nebo síla vůle dlouhodobě nepomáhají. Řešení: - uvědomit si prokrastinaci a upravit své myšlení, - stanovit si dílčí, postupné cíle (sloní metoda), - dávat si jasné termíny (stanovit si termín sám), - nenechávat věci na poslední chvíli, - začít nepříjemnými věcmi, - nemít ochromující strach ze selhání (seznámit se s hrozícím rizikem při neúspěchu), - zakázat si v určitou dobu konkrétní činnosti (např. Facebook, hry, určité webové stránky, ).

18 Pravidla time managementu - Dělat věci podle stanovených priorit (nedopustit, aby urgentní záležitost vytěsnila důležitou). - Delegování povinností (co mohou dělat jiní, ať dělají jiní, zejména rutinní práci), důvěřovat jiným a nepřeceňovat svou nenahraditelnost. (neříkat si: nikdo to neudělá lépe, než to někomu vysvětlím, udělám si to sám ), delegování zvyšuje kvalifikaci a sebevědomí podřízených. - Efektivně používat pomůcky k vlastní práci. - Systematické plánování času používat diář nebo plánovací software získat ucelený pohled na vytíženost, odhalovat časové kolize (předcházení stresu a spěchu). - Umět říci NE zejména se nenechat připravit o čas na důležité věci (zachovat slušnost, nutno nést následky svého odmítnutí). - Umět s věcmi švihnout odhalit, na kterou činnost se nehodíme (nedělat nebo delegovat).

19 Pravidla time managementu - Včasná a úplná informovanost vyvarování se zbytečné či chybné práce => úspora času. - Rušivé vlivy (telefonáty, návštěvy, neplánované porady) rozhození z koncentrace. - Časové rezervy (na případné spontánní a neočekávané aktivity) předcházení stresu. - Uspořádání pracovního místa (individuálně podle sebe) přehlednost, minimální čas věnovaný hledání. - Řešte jen své problémy - ne problémy jiných lidí (nerozdávejte svou energii). - Nepřehnat plánování do velkých detailů nevěnovat plánování příliš času na úkor vykonávání úkolů.

20 Efektivita práce - Používejte efektivní nástroje papír a tužku, digitální diáře, Microsoft Outlook, Lotus Organizer, chytré telefony se synchronizací dat, - Schraňujte všechny důležité informace na jediném místě nutno řešit co (úkoly), kdy (kalendář), priority a kategorie úkolů, stanovit zdroje; (např. nechte si přeposílat poštu ze všech schránek do jediné). - Maily, které lze rychle vyřešit, vyřešte (již se k nim nebude nutné vracet); - Nevyřešené maily označit (např. barevnou vlaječkou, hvězdičkou) není nutné je neustále číst a kontrolovat. - Nepodstatné nebo vyřešené věci smažte nebo archivujte. - Poštu vyřizujte jen několikrát za den (vždy se na ni v klidu soustřeďte). - Omezte množství sledovaných newsletterů, webů, diskuse na fórech. - Vytvořte si systém na označování souborů a adresářů, jejich hierarchii; obdobně si udělejte systém ve struktuře ové pošty. - Udržujte své kontakty aktuální (telefony, ové adresy).

21 Preferujte tvůrčí práci Většina lidí tráví nejvíce času prací výsledek nezávisí na tom, jak dlouho pracujete, ale s jakou koncentrací! Výkonní nejste, když uděláte hodně práce (která nemá velký přínos), ale když nějak zvyšujete svoji hodnotu - věnujete se pouze zásadní a tvůrčí práci přinese to více uspokojení i finančních hodnot. Spočítejte si cenu svého času (příjem dělený počtem hodin, kdy nespíte) může-li někdo jiný udělat některé činnosti za méně peněz, hoďte to na něj (uklízení, vaření, opravy čehokoli, nákupy, );

PhDr. Dana Rabiňáková TIME- MANAGEMENT

PhDr. Dana Rabiňáková TIME- MANAGEMENT PhDr. Dana Rabiňáková TIME- MANAGEMENT 1 2 Úvod Řídíte čas vy, nebo jste jím vlečeni? Během semináře zjistíte, v čem děláte nejčastěji chyby při řízení času a najdete i možnosti, jak s časem pracovat.

Více

Osobní efektivita Konference ACERT Asociace certifikovaných jazykových škol JAK DÁL V JAZYKOVÝCH ŠKOLÁCH. Miriam Zábrženská 31. 3.

Osobní efektivita Konference ACERT Asociace certifikovaných jazykových škol JAK DÁL V JAZYKOVÝCH ŠKOLÁCH. Miriam Zábrženská 31. 3. Osobní efektivita Konference ACERT Asociace certifikovaných jazykových škol JAK DÁL V JAZYKOVÝCH ŠKOLÁCH Miriam Zábrženská 31. 3. 2012 JAK TO POZNÁM Cvičení: Oznámkujte se na stupnici od 1 do 10 (1 nejhorší,

Více

Co teď a co potom? Jaké kroky mám udělat k úspěchu

Co teď a co potom? Jaké kroky mám udělat k úspěchu EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Co teď a co potom? Jaké kroky mám udělat k úspěchu PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Mgr. Petra Koťátková Co se dnes dozvíte Jak umím organizovat svůj čas Cvičení 1

Více

TIME MANAGEMENT ZLÍNSKÝ KRAJ. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu

TIME MANAGEMENT ZLÍNSKÝ KRAJ. Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu TIME MANAGEMENT Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_EKO1019 Autor Ing. Adéla Hrabcová Datum 1.

Více

Jak sladit rodinný a pracovní život. 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová

Jak sladit rodinný a pracovní život. 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Jak sladit rodinný a pracovní život 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Vaše témata Nejčastější problémy: Mám hodně práce, kterou nestíhám ve vymezeném čase Nemám volný čas pro sebe a na odpočinek

Více

RADKA LOJA ŘÍZENÍM ČASU ŘÍDÍTE SVŮJ ŽIVOT. Miluješ život? Pak neztrácej čas. Neboť čas je tkáň, z níž se život skládá.

RADKA LOJA ŘÍZENÍM ČASU ŘÍDÍTE SVŮJ ŽIVOT. Miluješ život? Pak neztrácej čas. Neboť čas je tkáň, z níž se život skládá. RADKA LOJA ŘÍZENÍM ČASU ŘÍDÍTE SVŮJ ŽIVOT. Miluješ život? Pak neztrácej čas. Neboť čas je tkáň, z níž se život skládá. Benjamin Franklin WEB OSOBNÍHO ROZVOJE ČLÁNKY, SEMINÁŘE, AUDIONAHRÁVKY, VIDEA www.mindtrix.cz

Více

Manažerská psychologie 1

Manažerská psychologie 1 Manažerská psychologie 1 7. přednáška Time management Mgr. Petra Halířová Literatura Pacovský, Petr: Člověk a čas. Time management IV. generace. Praha, Grada 2006. Gruber, David: Time management. Praha,

Více

TIME MANAGEMENT JAK EFEKTIVNĚ VYUŽÍVAT SVŮJ ČAS 1. CO TO JE TIME MANAGEMENT 2 2. STANOVENÍ CÍLŮ A PRIORIT 2 3. ORGANIZOVÁNÍ ČASU 4 4.

TIME MANAGEMENT JAK EFEKTIVNĚ VYUŽÍVAT SVŮJ ČAS 1. CO TO JE TIME MANAGEMENT 2 2. STANOVENÍ CÍLŮ A PRIORIT 2 3. ORGANIZOVÁNÍ ČASU 4 4. EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI JAK EFEKTIVNĚ VYUŽÍVAT SVŮJ ČAS 1. CO TO JE 2 2. STANOVENÍ CÍLŮ A PRIORIT 2 3. ORGANIZOVÁNÍ ČASU 4 4. ŽROUTI ČASU 4 VOLITELNÝ PŘEDMĚT

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Osobní efektivita. Učební texty k semináři

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ. Osobní efektivita. Učební texty k semináři INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Osobní efektivita Učební texty k semináři Autoři: Ing. Miloš Paleček (Brno) Datum: 22. listopadu 2012 Centrum pro rozvoj výzkumu pokročilých řídicích a senzorických technologií

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže Mia Brown mia.brown@example.com 18. ledna 2017 Dostává se Vám do rukou výstup z Dotazníku zvládání zátěže, který sleduje dvanáct základních strategií,

Více

OSOBNÍ EFEKTIVITA. Ing. Miloš Paleček (Brno) 22.11.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

OSOBNÍ EFEKTIVITA. Ing. Miloš Paleček (Brno) 22.11.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ OSOBNÍ EFEKTIVITA Ing. Miloš Paleček (Brno) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 OBSAH Část 1: Motivace ke změně v osobní efektivitě - Najdi

Více

Aplikovaná informatika Time management teorie časového plánování a užití OIS. ZEMÁNEK, Z. PLUSKAL, D. SMETANA, B.

Aplikovaná informatika Time management teorie časového plánování a užití OIS. ZEMÁNEK, Z. PLUSKAL, D. SMETANA, B. Aplikovaná informatika Time management teorie časového plánování a užití OIS. ZEMÁNEK, Z. PLUSKAL, D. SMETANA, B. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského

Více

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka:

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: VEDENÍ LIDÍ a DELEGOVÁNÍ PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: forma ukládání úkolů PROČ zdůvodnění úkolu ztotožnění se pracovníka s úkolem přesvědčit se o tom,

Více

Aplikovaná informatika

Aplikovaná informatika 1 Aplikovaná informatika VYUŽITÍ OSOBNÍCH INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ V PRÁCI BEZPEČNOSTNÍHO MANAŽERA ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

Podzimní škola NSZM. erské dovednosti koordinátora. RNDr. Radim Misiaček. Hodonín, 6.11.2008

Podzimní škola NSZM. erské dovednosti koordinátora. RNDr. Radim Misiaček. Hodonín, 6.11.2008 Podzimní škola NSZM Manažersk erské dovednosti koordinátora RNDr. Radim Misiaček Hodonín, 6.11.2008 Předběžný program Vedení týmu, týmová práce Řízení času Stanovování vlastního postupu Stanovování a vyhodnocování

Více

Náš čas aneb Je možné (dobré) mít vše hotovo? úvod

Náš čas aneb Je možné (dobré) mít vše hotovo? úvod Vědeckotechnický park UP Přednáška Lukáše Gregora Náš čas aneb Je možné (dobré) mít vše hotovo? úvod Jedním ze současných trendů je zlepšování schopností v rámci organizování práce a času. Metoda Getting

Více

Motivace. Proč má smysl za každých okolností. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Motivace. Proč má smysl za každých okolností. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Motivace Proč má smysl za každých okolností něco dělat PaedDr. Mgr. Hana Čechová Už dlouho si říkáte, že si něco přečtete, budete chodit na angličtinu, konečně se naučíte hrát na klarinet. Dejte se do

Více

Soustředění. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena

Soustředění. 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz. všechna práva vyhrazena Soustředění 2015 Kateřina Sodomková, katerinasodomkova.cz všechna práva vyhrazena Umění soustředit se Ano, někdy to je skutečně umění, dokázat se plně soustředit na to, co děláme. Jsou situace, kdy nám

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0763 Název školy SOUpotravinářské, Jílové u Prahy, Šenflukova 220 Název materiálu INOVACE_32_MaM 2/ 01/03/18 Autor Ing. Eva Hrušková Obor; předmět,

Více

Prava a povinnosti cizinců na českém. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.

Prava a povinnosti cizinců na českém. pracovní listy. Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1. Prava a povinnosti cizinců na českém Time pracovním management trhu NÁCVIKOVÁ WORKSHOP LEKCE pracovní listy Projekt Změňte to! Podpora uplatnění migrantů na trhu práce (reg. číslo CZ.2.17/2.1.00/34351)

Více

MD-10- Organizování-5.Delegování

MD-10- Organizování-5.Delegování MD-10- Organizování-5.Delegování 5. Delegování 1. ÚVOD Rozložení kompetencí formou centralizace, nebo decentralizace má poměrně trvalý charakter. Manažerská praxe však nutně potřebuje organizační nástroj,

Více

OSOBNOST MANAŽERA 3 1.1 Rysy osobnosti manažera 3 Schopnosti 4 Inteligence 4

OSOBNOST MANAŽERA 3 1.1 Rysy osobnosti manažera 3 Schopnosti 4 Inteligence 4 OBSAH ÚVOD 1 KAPITOLA 1 OSOBNOST MANAŽERA 3 1.1 Rysy osobnosti manažera 3 Schopnosti 4 Inteligence 4 Znalosti, dovednosti a zkušenosti 5 Vlastnosti osobnosti 5 Motivy a potřeby 6 Postoje 7 Hodnoty 7 Zvláštní

Více

Manažerská psychologie a manažerské poradenství

Manažerská psychologie a manažerské poradenství Manažerská psychologie a manažerské poradenství Manažerské činnosti a psychologie PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Obsah Povaha činnosti, fragmentace a proměnlivost Manažerské činnosti Mise a vize Činnosti související

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

OBSAH: ÚVOD... 1. iii. kapitola 1 TYPY A CÍLE PORAD... 3. Základní koncept řízení porad... 3. Operativní porada... 4. Výrobní porada...

OBSAH: ÚVOD... 1. iii. kapitola 1 TYPY A CÍLE PORAD... 3. Základní koncept řízení porad... 3. Operativní porada... 4. Výrobní porada... OBSAH: ÚVOD............................................................ 1 kapitola 1 TYPY A CÍLE PORAD............................................... 3 Základní koncept řízení porad................................................

Více

JAK V KLIDU STÍHAT, CO JE TŘEBA. Zuzana Ježková - Psychologické tipy

JAK V KLIDU STÍHAT, CO JE TŘEBA. Zuzana Ježková - Psychologické tipy JAK V KLIDU STÍHAT, CO JE TŘEBA Zuzana Ježková - Psychologické tipy Abychom to všechno stihli Papír a tužku Něco na zub Komentáře vedle obrazovky Zuzka Ježková Psychologie Projektové řízení: BE(e)PM Hodina

Více

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Distanční studijní opora Monika Chobotová Jarmila Šebestová Karviná 2011 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176)

Více

33 tipů pro lepší osobní time management. info@effectivity.cz www.osobniproduktivita.cz Praha, 2012 www.osobniproduktivita.cz

33 tipů pro lepší osobní time management. info@effectivity.cz www.osobniproduktivita.cz Praha, 2012 www.osobniproduktivita.cz 33 tipů pro lepší osobní time management Praha, 2012 www.osobniproduktivita.cz Jak se nezamotat ve změti úkolů a spletitých životních cestách? Sdílíme tipy, které nám pomohli si život zjednodušit, přiměřeně

Více

Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A ROZPOČTEM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY

Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A ROZPOČTEM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY Pracovní sešit Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A ROZPOČTEM HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY TIME MANAGEMENT Pro společnost RABAT ČR, a.s. dne

Více

management Komplexní program rozvoje manažerů 4MOTION TM Cesta vzhůru

management Komplexní program rozvoje manažerů 4MOTION TM Cesta vzhůru 4MOTION TM Komplexní program rozvoje manažerů Cesta vzhůru management 4MOTION TM : Program rozvoje manažerů Manažerský rozvoj není událost, ale proces. Místo jednorázových interních školení zvolte komplexní

Více

Bariery efektivity. Kurz Jak sladit rodinný a pracovní život pracovní listy. Být zaneprázdněn neznamená, že jednáme efektivně. S.

Bariery efektivity. Kurz Jak sladit rodinný a pracovní život pracovní listy. Být zaneprázdněn neznamená, že jednáme efektivně. S. Bariery efektivity Být zaneprázdněn neznamená, že jednáme efektivně. S.Covey Zamyslete se a odpovězte na otázku, KDE ZTRÁCÍTE NEJVÍCE ČASU. Podívejte se na téma z pohledu každodenního života nikoli pouze

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 360 zpětné vazby www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Ukázka nové 60 zpětné vazby Monika Ukázková monikaukazkova@tcconline.cz. listopadu 206 ÚVOD Tato zpráva je výstupem 60 zpětné vazby, která byla realizována společností

Více

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ

Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ děláme z dobrých firem skvělé Zveme Vás na vzdělávací program: 1. ŘÍZENÍ PROCESŮ Proč jsou procesy na prvním místě Úspěšné společnosti optimalizují své procesy, zvyšují efektivitu výroby, prohlubují flexibilitu

Více

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE

MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE MANUÁL ŠŤASTNÉHO RODIČE VAŠE PRVNÍ LOUČENÍ Pokud jste se rozhodli, že nastal čas, aby Vaše dítě začalo objevovat nový svět a kamarády ve školce, potom si o tom s dítětem povídejte. Vysvětlete mu, že ve

Více

OBSAH. Část První Management vlastní osoby...1

OBSAH. Část První Management vlastní osoby...1 OBSAH Část První Management vlastní osoby..............1 Kapitola první Time management...................3 Úvod...................................................3 Čas běží..............................................3

Více

Time Management For Business Excellence

Time Management For Business Excellence 13. 5. 2015 Time Management For Business Excellence aneb jak konečně plánovat s přehledem Mám pocit, že nemám věci pod kontrolou a můj čas ovládají druzí. Část věcí odkládám a nedokážu být vždy efektivní.

Více

Operační program Praha Adaptabilita spolufinancuje Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Operační program Praha Adaptabilita spolufinancuje Evropský sociální fond. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Podrobná specifikace předmětu plnění SPECIFIKACE PŘEDMĚTU I. ČÁSTI VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ROZVOJ OSOBNOSTNÍCH A IT DOVEDNOSTÍ Místo konání prostory dodavatele Náplní této aktivity

Více

To vše odděleně! Přitom mají stejný cíl: spokojeného zákazníka.

To vše odděleně! Přitom mají stejný cíl: spokojeného zákazníka. Firmy investují nemalé prostředky do posílení loajality zákazníků, zjišťování jejich spokojenosti a vnímání značky. Další prostředky směřují do výběru a motivace zaměstnanců, tréninků a školení, do průzkumů

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

Cíl kurzu: Naučit účastníky technikám efektivní komunikace a zvládání emocí, lépe poznat sám sebe a rozvíjet svoji komunikační obratnost.

Cíl kurzu: Naučit účastníky technikám efektivní komunikace a zvládání emocí, lépe poznat sám sebe a rozvíjet svoji komunikační obratnost. Příloha č. 1 Specifikace předmětu plnění Specifikace jednotlivých kurzů: 1) OSOBNOST MANAŽERA A EFEKTIVNÍ KOMUNIKACE Cíl kurzu: Naučit účastníky technikám efektivní komunikace a zvládání emocí, lépe poznat

Více

CviČENÍ: Modifikovaný rozhodovací proces, metoda rozhodovací analýzy

CviČENÍ: Modifikovaný rozhodovací proces, metoda rozhodovací analýzy CviČENÍ: Modifikovaný rozhodovací proces, metoda rozhodovací analýzy Cíle cvičení: Osvojit si aplikaci modifikovaného rozhodovacího procesu Osvojit si aplikaci metody rozhodovací analýzy Prohloubení způsobilostí

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

Projektové řízení. Dana Diváková

Projektové řízení. Dana Diváková Projektové řízení Dana Diváková Projektové řízení Jak úspěšně realizovat projekt? Jak se vyvarovat nejčastější chyb? Rizika v řízení projektu Jak zajistit úspěch projektu? Klást si správné otázky Jakých

Více

Projektové řízení jako základ řízení organizace

Projektové řízení jako základ řízení organizace Projektové řízení jako základ řízení organizace Aleš Chudý, ředitel divize IW ales.chudy@microsoft.com Technický seminář Bratislava 6.10.2008 Obsah Potřeby byznysu a IT Řešení EPM Microsoft EPM Optimalizační

Více

Management. Modul 7 Delegace

Management. Modul 7 Delegace Management Modul 7 Delegace Výukový materiál vzdělávacích kurzů v rámci projektu Zvýšení adaptability zaměstnanců organizací působících v sekci kultura Tento materiál je spolufinancován z Evropského sociálního

Více

10 nových priorit rozvoje managementu

10 nových priorit rozvoje managementu 10 nových priorit rozvoje managementu Richard Dobeš Managing Partner CEE living performance Krauthammer Založení v roce 1971 300 tréninkových konzultantů 24 poboček v 16 zemích 1971-2010: >25.000 účastníků

Více

Specifikace vzdělávacích aktivit / kurzů přehled část A

Specifikace vzdělávacích aktivit / kurzů přehled část A Příloha č.4a - Detailní specifikace předmětu zakázky _část A Specifikace vzdělávacích aktivit / kurzů přehled část A Vzdělávací kurz Místo realizace Cílová skupina Poče t účas tníků Počet skupin Typ kurzu

Více

HTS Report LMI. Dotazník motivace k výkonu. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard 1. vydání. Hogrefe Testcentrum, Praha

HTS Report LMI. Dotazník motivace k výkonu. Jan Ukázka ID Datum administrace Standard 1. vydání. Hogrefe Testcentrum, Praha HTS Report LMI Dotazník motivace k výkonu ID 8389-226 Datum administrace 28.02.2019 Standard 1. vydání LMI Přehled výsledků 2 / 15 PŘEHLED VÝSLEDKŮ Obsah Testový profil Vyhodnocení škál Grafické zobrazení

Více

Projektově orientované studium. Metodika PBL

Projektově orientované studium. Metodika PBL Základní metodický pokyn v PBL je vše, co vede k vyšší efektivitě studia, je povoleno Fáze PBL Motivace Expozice Aktivace Informace Fixace Reflexe Základním východiskem jsou nejnovější poznatky z oblasti

Více

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz Miliónový rok David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz ÚSPĚCH NENÍ ŽÁDNÉ TAJEMSTVÍ ZPŮSOB MYŠLENÍ + VĚCI DĚLAT MÁTE JEDEN CÍL OVLÁDAT ENERGII (život sám i hmotné věci v něm jsou energie) (otevřete

Více

Klasifikace a význam cílů Struktura plánu

Klasifikace a význam cílů Struktura plánu PLÁNOVÁNÍ Co je to plá Klasifikace a význam cílů Struktura plánu Strategické plá Postup při sestavování plánu Metody plá Bariéry plá - definice manažerská aktivita zaměřená na budoucí vývoj firmy, určující

Více

Význam teambuildingu. Kdy jej uskutečnit Závazek. Teambuilding 1

Význam teambuildingu. Kdy jej uskutečnit Závazek. Teambuilding 1 Význam teambuildingu Kdy jej uskutečnit Závazek Teambuilding 1 Teambuilding workshop Je užitečný pro odborníky, kteří hledají nové strategie, techniky a prostředky teambuildingu Umožňuje řídícím manažerům,

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Jan Hodnocený tcconline@203.5149.cz.49766 360 zpětná vazba KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení dílčích kompetencí Hodnocení

Více

Obsah. Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3. Pět tipů pro organizaci práce v kanceláři 19. Předmluva. Část první Zorganizujte si své činnosti 1

Obsah. Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3. Pět tipů pro organizaci práce v kanceláři 19. Předmluva. Část první Zorganizujte si své činnosti 1 Předmluva ix Část první Zorganizujte si své činnosti 1 Úvod 2 Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3 Tip 1 Deset principů time managementu od Johna Adaira 3 Tip 2 Pět nejhorších nástrah, kterým byste

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

Projektové řízení. Ing. Miroslav Žilka, Ph.D.

Projektové řízení. Ing. Miroslav Žilka, Ph.D. Projektové řízení Ing. Miroslav Žilka, Ph.D. Týmová spolupráce Prezentační dovednosti Kreativita Projekt REHP Kalkulace nákladů Přesvědčivost Rozpočet TE hodnocení projektů Diplomacie Zásady projektového

Více

Manažerská psychologie a manažerské poradenství

Manažerská psychologie a manažerské poradenství Manažerská psychologie a manažerské poradenství Vybrané otázky vedení a řízení PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/28.0138 Název projektu: Modularizace manažerského a psychologického

Více

Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017

Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017 Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017 Co je six-pager? Amazon používá six-pager pro zvýšení efektivity svých meetingů. Jde o dokument, který si na začátku schůzky všichni přečtou, aby se dostali

Více

Slaďování v každodenní praxi. 8.12.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová

Slaďování v každodenní praxi. 8.12.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Slaďování v každodenní praxi 8.12.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Program 11:00 12:30 Krátká rekapitulace Jak efektivně plánovat výklad, cvičení, individuální práce 12:30 13:00 pauza 13:00 14:00 Tipy

Více

Analýza SWOT. Strategický management 05

Analýza SWOT. Strategický management 05 Analýza SWOT Strategický management 05 Využití metody: Plánování, rozhodování Facilitátor: ano Ideální počet účastníků: 4 8 (možno i více) Základní pomůcky: Flipchart, flipové papíry, lektorský kufřík

Více

10 jednoduchých. kroků pro efektivní online studium

10 jednoduchých. kroků pro efektivní online studium Tento ebook je určen především pro studenty Interactive online programů LIGS University, ale také pro všechny, kteří chtějí studovat online efektivně. Cílem ebooku je poskytnout studentům rady a doporučení,

Více

Posilovna sebevědomí. DEN 1 1. krok SEBEPOZNÁNÍ

Posilovna sebevědomí. DEN 1 1. krok SEBEPOZNÁNÍ Posilovna sebevědomí DEN 1 1. krok SEBEPOZNÁNÍ Kdo jsem... Jmenuji se Jan Čepelka. Jsem syn Miloně Čepelky, herce Divadla Járy Cimrmana. 9 let jsem kouč a člověk, který lidem pomáhá v životě dosahovat

Více

Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici

Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici Ing. Petra Palasová Co musí umět efektivní manažer Dvě základní otázky: Jaké jsou vlastnosti efektivního manažera? Co musí zvládat, umět,

Více

Příloha č. 2 Technická specifikace zakázky část I. Měkké a manažerské dovednosti

Příloha č. 2 Technická specifikace zakázky část I. Měkké a manažerské dovednosti Příloha č. 2 Technická specifikace zakázky část I. Měkké a manažerské dovednosti Vzdělávací aktivita Celkový počet účastníků Počet skupin na 1 skupinu v hod. celkem za všechny účastníky v hod. Místo realizace

Více

Základy modulu SCRUM. Specialista modulu SCRUM. Projektové řízení a pracovní metody

Základy modulu SCRUM. Specialista modulu SCRUM. Projektové řízení a pracovní metody Základy modulu SCRUM Specialista modulu SCRUM Softwarové rozvojové projekty jsou kvůli své složitosti a tomu, že na začátku chybí přesně definované požadavky nebo se požadavky v průběhu projektu mění,

Více

Vývoj vybraných hodnotových orientací studentů FHS UK mezi roky (pro 6. olomouckou podzimní sociologickou konferenci)

Vývoj vybraných hodnotových orientací studentů FHS UK mezi roky (pro 6. olomouckou podzimní sociologickou konferenci) Vývoj vybraných hodnotových orientací studentů FHS UK mezi roky 2002 2016 (pro 6. olomouckou podzimní sociologickou konferenci) Libor Prudký FHS UK Vznik: Vývoj výzkumu Na základě srovnávací a sekundární

Více

Řízení pracovního výkonu

Řízení pracovního výkonu Řízení pracovního výkonu Účel řízení pracovního výkonu Zhodnotit výkon Motivovat Formulovat pracovní cíle Aktivně řešit problémy Řízení pracovního výkonu o Systematický proces zlepšování pracovního výkonu

Více

V prezentaci jsou postupně popsané prvky změny:

V prezentaci jsou postupně popsané prvky změny: V prezentaci jsou postupně popsané prvky změny: Problémy, které má změna řešit Postavení oddílů s právní subjektivitou Nové typy členství Poslání zaměření a hodnoty Propojenost poslání a vize s cíli a

Více

TIME MANAGEMENT ZLODĚJI ČASU. 1. Špatná osobní kontrola času

TIME MANAGEMENT ZLODĚJI ČASU. 1. Špatná osobní kontrola času TIME MANAGEMENT Hodně manažerů prakticky všech typů firem má času málo, jejich pracovní den spíše připomíná situaci bojujícího o přežití. Velké plány i příjemné zdánlivě zbytné věci jsou neustále odkládány

Více

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ

SOFT SKILLS A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Projekt vznikl za přispění Nadace ČEZ A FORMY VZDĚLÁVÁNÍ Společnost: VÍTKOVICE POWER ENGINEERING Zástupce: Mgr. Pavel Řehánek Soft Skills (nebo-li měkké dovednosti ) Co jsou to Soft Skills??? Pojem "osobnost"

Více

Management. Ing. Jan Pivoňka

Management. Ing. Jan Pivoňka Management Ing. Jan Pivoňka Stanovení osobní vize V souladu s kotvou Konkrétní představa Citový náboj Stimul pro aktivní jednání Krátkodobější cíle motivace Výjimky Jasná vize Pohodoví lidé Úspěch bez

Více

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti

Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti Komplexní vzdělávací program zaměřený na stres a stresové situace na pracovišti 1 Rozdělení vzdělávacího programu Vzhledem ke komplexnosti problematiky stresu na pracovišti považujeme za vhodné rozdělit

Více

Co by rodiče měli udělat po podání žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům.

Co by rodiče měli udělat po podání žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům. Co by rodiče měli udělat po podání žádosti o vyšetření v poradně. Několik rad rodičům. Čím více informací má poradenský pracovník předem k dispozici, tím větším přínosem může návštěva poradny pro dítě

Více

SW podpora projektového řízení

SW podpora projektového řízení Browser MS-Project SW podpora projektového řízení Společnost appcore s.r.o. nabízí služby v oblastech systémové integrace, softwarové integrace a řízení organizace. Veškeré služby naší společnosti jsou

Více

ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS

ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS ANALÝZA A PROJEKTOVÁNÍ SYSTÉMŮ Řízení projektů zavádění IS Roman Danel VŠB TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení Literatura Staníček, Z, - Hajkr, J.: Řízení projektů zavádění IS do organizací.

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Vše, co se dá měřit, se dářídit! Ovšem to, co je pro maximální výkon nezbytné, je jen těžko měřitelné. HRANICE maximálního výkonu

Vše, co se dá měřit, se dářídit! Ovšem to, co je pro maximální výkon nezbytné, je jen těžko měřitelné. HRANICE maximálního výkonu Vše, co se dá měřit, se dářídit! Ovšem to, co je pro maximální výkon nezbytné, je jen těžko měřitelné. HRANICE maximálního výkonu Co jsme si připravili Hranice maximálního výkonu Výsledky, úspěch a životní

Více

KOMPETENČNÍ MODEL NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ PRO KLIENTA

KOMPETENČNÍ MODEL NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ PRO KLIENTA Kontaktní osoba: Ing. Petr Sára, Ph.D. Mobil: +420 605 941 994 E-mail: sara@mc-triton.cz NÁZEV PROJEKTU: ZVÝŠENÍ KVALITY POSKYTOVANÝCH VEŘEJNÝCH SLUŽEB MĚSTEM KRÁLÍKY A ŘÍZENÍ MĚÚ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU

Více

Dotazník pro zaměstnance PLASTON AG

Dotazník pro zaměstnance PLASTON AG Dotazník pro zaměstnance PLASTON AG Příloha č. 1 Vážení zaměstnanci, předkládáme vám tento dotazník a prosíme vás o co nejpřesnější a pravdivé zodpovězení otázek. Získané informace o vašich názorech umožní

Více

ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST. Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 KOMPETENČNÍ MODEL

ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST. Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 KOMPETENČNÍ MODEL ZVÝŠENÍ KVALITY ŘÍZENÍ NA MĚSTSKÉM ÚŘADU LANŠKROUN V RÁMCI OP LIDSKÉ ZDROJE A ZAMĚSTNANOST Reg. č. CZ.1.04/4.1.01/89.00080 PRAHA, 2013 Kompetenční model je nástroj práce se zaměstnanci MěÚ Lanškroun. Slouží

Více

ZÁSADY ŘÍZENÍ FAREM. Seminář SCHP Motorest Naháč Ing. Pavel Kerber

ZÁSADY ŘÍZENÍ FAREM. Seminář SCHP Motorest Naháč Ing. Pavel Kerber ZÁSADY ŘÍZENÍ FAREM Seminář SCHP Motorest Naháč 8.11.2017 Ing. Pavel Kerber Úvod Špatný management stojí firmy 30% zisku (mezinárodní výzkum) 15% zaměstnanců využívá svůj potenciál na 100%. Tudíž 85% ne.

Více

Návrh a management projektu. Řízení a koordinace projektu

Návrh a management projektu. Řízení a koordinace projektu Návrh a management projektu Řízení a koordinace projektu ČVUT FAKULTA BIOMEDICÍNSKÉHO INŽENÝRSTVÍ strana 1 Ing. Vladimír Jurka 2013 Program přednášky Komunikační nástroje Dokumenty řízení projektu Řízení

Více

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2017 Váš plán pro úspěšný nový rok JANAPEKNA.CZ 1 Část 1 Než začneme: Jaký byl pro vás rok 2016? Vítejte! Než se pustíme do plánování vysněného roku 2017, musíme se podívat, jaký byl rok 2016.

Více

Rezerva = 1. zadní vrátka

Rezerva = 1. zadní vrátka Rezerva = 1. zadní vrátka Mnoha lidmi podceňovaná, mnoha přeceňovaná, ale všeobecně se ví, že je potřebná. Rezerva. Troufám si říct, že bez kvalitně vybudované rezervy není možné tvořit mnohem větší a

Více

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat

Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Jaroslav Dvořák Dobrý tým-radost pracovat Týmová spolupráce mě nestresuje práce s pacienty, ale práce s kolegy trpělivost Hra na týmovou spolupráci 4 týmy 1. 3b / -1b 2. 4b / -2b 3. 3b / 0b 4. 3b / -2b

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI

OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI OD ZÁVISLOSTI K SAMOSTATNOSTI Zkušenosti z Poradenského centra SPMP ČR SAMOSTATNOST Samostatnost v dovednostech, sebeobsluha hygiena, oblékání, jídlo atd. limity potřebují vždy určitou míru podpory a péče

Více

Základní struktura prodejního rozhovoru

Základní struktura prodejního rozhovoru PÉČE O KLIENTA II. Základní struktura prodejního rozhovoru CÍL Pozitivní závěr Uzavření obchodu Překonání námitek/ argumentace Prezentace řešení Analýza stávající situace - vyvolání diskuse odkrytí potřeb

Více

Pracovní listy. k ebooku. Jak najít odvahu a začít podnikat na mateřské dovolené Jana Vojtášková

Pracovní listy. k ebooku. Jak najít odvahu a začít podnikat na mateřské dovolené Jana Vojtášková Pracovní listy k ebooku Jak najít odvahu a začít podnikat na mateřské dovolené 2016 Základní zpracování konceptu podnikání Alespoň základní zpracování konceptu podnikání je pro Vás před začátkem podnikání

Více

NENAHRADITELNÁ ASISTENTKA PERFEKTNÍ ŠÉF

NENAHRADITELNÁ ASISTENTKA PERFEKTNÍ ŠÉF Anotace kurzů Kurz NENAHRADITELNÁ ASISTENTKA a PERFEKTNÍ ŠÉF Šéfův svět mail: kristyna@sefuvsvet.cz tel: +420 603 172 577 web: www.sefuvsvet.cz V Praze, dne 10. 03. 2017 Vážení, právě jste si stáhli anotaci

Více

Akční plán pro zavedení systému hodnocení zaměstnanců

Akční plán pro zavedení systému hodnocení zaměstnanců M.C.TRITON, spol. s r.o. www.mc-triton.cz Zpracoval: Josef Šamánek Název projektu: Otevřený úřad efektivní řízení lidských zdrojů na MěÚ Slaný Reg. č. projektu: EU OPLZZ CZ.1.04/4.1.01/57.00141 Akční plán

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. a.s. Ž Ď Á R N A D S Á Z A V O U VÝZVA

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. a.s. Ž Ď Á R N A D S Á Z A V O U VÝZVA Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky a.s. Ž Ď Á R N A D S Á Z A V O U VÝZVA k podání nabídky na dodávku vzdělávacích služeb ORLZ CZ.04.1.03 Vzdělávání

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY:

Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: Příloha 3 AUTOEVALUACE ŠKOLY: ZŠ Háj ve Slezsku,okres Opava,příspěvková organizace Zaměření autoevaluace CÍLE KRITÉRIA Podmínky ke vzdělávání Zlepšovat materiální podmínky ke vzdělávání škole, Zabezpečení

Více

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu

Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi. Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Implementace finanční gramotnosti ve školní praxi Digitální podoba e learningové aplikace 0 (vyuka.iss cheb.cz) Analýza priorit cílů a jejich realizace při sestavování osobního finančního plánu Ing. Radmila

Více

Měření výkonnosti v procesech MÚ Kopřivnice s podporou systému ATTIS

Měření výkonnosti v procesech MÚ Kopřivnice s podporou systému ATTIS Měření výkonnosti v procesech MÚ Kopřivnice s podporou systému ATTIS Česká republika Moravskoslezský kraj 24 tisíc obyvatel Úřad s rozšířenou pravomocí Obsah: 1. Procesní řízení 2. Měření výkonnosti 3.

Více