Z PR AVO DA J. Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje. Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Z PR AVO DA J. Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje. Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj"

Transkript

1 Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje Z PR AVO DA J Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj OBSAH: informace o projektu TRANSITION FACILITY zajímavosti, kaleidoskop, kuriozity 3 stalo se v roce informace o ČSOP 6 regionální centrum a základní organizace ČSOP v kraji 7 8 nevládní organizace v kraji 8 9 připravujeme na leden až květen Vydala ZO ČSOP 52/01 a 44/03 pod záštitou RC 44/16 v prosinci 2006 Vydání tohoto Zpravodaje je financováno ze zdrojů EU z programu Transition Facility Evropské unie.

2 Informace o programu Transition Facility 2004 Program Transition Facility (Přechodový nástroj) byl vytvořen Evropskou komisí pro nově přistupující země jako pokračování pomoci v oblastech, kde administrativní a institucionální kapacita dosud není dostačující ve srovnání se stávajícími členskými zeměmi. Program je zaměřen na oblasti, které není možné financovat ze strukturálních fondů, v období let V rámci tohoto programu byl podpořen projekt podaný Českým svazem ochránců přírody Posilování činnosti nestátních neziskových organizací monitorujících a prosazujících zájmy občanů. Cílem projektu je zlepšení informovanosti a hlubší zapojení občanů do řešení problémů ochrany přírody a krajiny v ČR. Konkrétně se jedná o zlepšení informování veřejnosti o aktualitách v ochraně přírody a krajiny v jednotlivých krajích; podporu řešení standardních problémů v oblasti ochrany přírody a krajiny; zapojení veřejnosti do akcí a programů ČSOP a celkové posílení spolupráce subjektů z veřejného i neziskového sektoru. Cílovými skupinami jsou ekologické neziskové organizace v ČR, krajské, městské a obecní úřady, správy velkoplošných chráněných území a veřejnost. V rámci projektu budou realizovány následující výstupy: vydání a distribuce tiskovin (krajské informační zpravodaje, rádce pro řešení problémů v oblasti OPK, leták Natura 2000, manuál Vzorové projekty z praktické péče o přírodu) zprovoznění informačních služeb na krajské úrovni školení zástupců NNO zapojování veřejnosti do akcí ČSOP příprava společných projektů na krajské úrovni Přínos projektu pro cílové skupiny: zvýšení informovanosti o problematice ochrany přírody a krajiny v ČR posilování partnerství mezi jednotlivými cílovými skupinami a subjekty zapojenými do řešení projektu prostřednictvím přípravy společných projektů posilování vlastních aktivit cílových skupin v oblasti ochrany přírody a krajiny s využitím výstupů projektů.

3 Zajímavosti a kuriozity z činnosti ČSOP Chcete se vydat do přírody za poznáním? Víte kde jsou v kraji naučné stezky a kdo se o ně stará? Podívejte se na ZO ČSOP Letohrad, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto,Svitavy, Polička, Novohradka a Podorlicko. Chcete se podílet na tvorbě naučné stezky? Připravují je v Moravské Třebové a v Poličce. Víte, co je to smyslově naučná stezka a chcete procvičit v přírodě svoje smysly? Podívejte se na odkaz ZO ČSOP Podorlicko. Víte, že v našem kraji rostou orchideje v přírodě? Mapují je ZO ČSOP Podorlicko a Rybák Svitavy. Chcete se podílet na péči o ně? Sledujte ZO ČSOP Moravská Třebová, Choceň, Podorlicko, Svitavy a Novohradka. Potřebujete se poradit o problémech životního prostředí? Obraťte se na ZO ČSOP Zlatá Studánka. Našli jste poraněné zvíře? Obraťte se na ZO ČSOP Zelené Vendolí nebo Novohradka. Chcete se vydat za přírodou do ciziny? Zahraniční expedice připravují ZO ČSOP Ústí nad Orlicí a Podorlicko. Vadí vám žáby rozjeté na silnici? Obraťte se na ZO ČSOP Podorlicko. Chcete vědět jak pečovat o ptačí budky? Poradí Vám v ZO ČSOP Moravská Třebová v Podorlicko, Choceň, Kostelec nad Orlicí. Chcete se poradit o houbách a naučit se je poznávat? Obraťte se na ZO ČSOP Podorlicko nebo na Mykologickou spolek Choceň. Víte co je to ptačí den? Chcete se vydat za poznáváním ptáků do terénu? Podívejte se na akce ZO Rybák ČSOP Svitavy, Zelené Vendolí. Chcete se dozvědět něco o záchraně raků? Podívejte se na ZO ČSOP Kostelec n. O. a Zlatá studánka. Potřebujete se poradit o ochraně starých stromů? Obraťte se na ZO ČSOP Zlatá Studánka. Chcete sázet stromy? Pomozte ZO ČSOP Třemošnice, Zelené Vendolí, Podorlicko. Zajímají vás stará řemesla a chcete si něco sami vyrobit? Podívejte se na akce ZO ČSOP Podorlicko, Zlatá Studánka Víte kde jsou brontosauří šlápoty? Poradí vám ZO ČSOP Ústí nad Orlicí. Chcete se vydat za zvířátky do záchranné stanice? Navštivte ZO ČSOP Novohradka a Zelené Vendolí. Chcete chodit do oddílu mladých ochránců přírody a jezdit na tábory? Obraťte se na ZO ČSOP Podorlicko, Choceň, Zlatá Studánka Potřebujete program na školní výlet? Obraťte se na ZO ČSOP Podorlicko,Novohradka, Zelené Vendolí. Chcete jít na cestopisnou přednášku? Podívejte se na akce ZO ČSOP Podorlicko, Zlatá Studánka, Vysoké Mýto. Chcete navštívit ekovýchovný program se třídou? Podívejte se na nabídku ZO ČSOP Podorlicko, Zlatá Studánka, Novohradka, Zelené Vendolí nebo na programy ekocenter Paleta, Kostelecké Horky. Chcete pečovat o studánky? Poradí vám ZO ČSOP Podorlicko a Choceň. Víte co je to hledání jara? Dozvíte se na ZO ČSOP Podorlicko. Víte jak oslavit den země? Poradí ZO ČSOP Vysoké Mýto, Choceň, Podorlicko. Víte jak třídit odpad? Poradí ZO ČSOP Zlatá Studánka. Chcete strávit vánoce se zvířátky? Navštivte záchrannou stanici Novohradka. CHCETE POMÁHAT PŘÍRODĚ? Staňte se členem ZO ČSOP!

4 Stalo se v roce 2006 ZO ČSOP Choceň Akce ke Dni Země turistický pochod Putování okolo sedmi křížů. Soutěžní výtvarná výstava Malujeme po Zemi. Autobusový zájezd - květen v rámci světového dne přírodních parků jsme navštívili Karlštejnsko ZO ČSOP Třemošnice Výsadba 500 ks jedle bělokoré v NPR Lichnice-Kaňkovy hory ve spolupráci se Správou CHKO Železné hory a LČR Nasavrky. ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová Ornitologická expedice pro členy organizace do oblasti Mazurských jezer v Polsku. Mezinárodní mykologická konference za účasti čtyř států spojená s výstavou fotografií pana Junka a výstavou hub. Na naučné stezce programy Rodina na stezce, Hledání jara na stezce, Pes na stezce a Škola na stezce. Transfer obojživelníků z oblasti Přívrat přeneseno přes obojživelníků. Fotografická soutěž na téma Příroda a technika, spojená s literární soutěží a týdenní výstavou fotografií. Soubor 12 cestopisných přednášek pro veřejnost, přednášky z oblasti přírodních věd. Rukodělné činnosti pod názvem Inspirace. Mapování orchidejí v oblasti Českotřebovka pro program Biodiverzita. Letní tábor pro mladé ochránce přírody v záchranné stanici Pasíčka. Akce ke Dni Země Ekošlapky pro českotřebovské základní školy. ZO ČSOP Zlatá studánka Soutěže: Přírodovědná soutěž ZŠ regionu Poznávání rostlin, živočichů a nerostů. Soutěžní stezka ke Dni životního prostředí. Autobusové exkurze: Pasíčka, Zderaz, Toulovcovy maštale. Po stopách křídového moře sběr zkamenělin. Větrné elektrárny a regionální zajímavosti okolí Moravské Třebové. Ukliďme svět: úklid okolo Ekocentra Červenka ZŠ Habrmanova, úklid Křivolíku a okolo Billy. Besedy na téma domácí ekologie spojené s exkurzemi: Čistička odpadních vod. Pitná voda pramen Vrbovka. Šetření energie v domácnostech. Anketa pro občany města Česká Třebová v oblasti životního prostředí prostřednictvím ČT Zpravodaje. Otevírání Zlaté studánky s kulturním programem. Přednášky zaměřené na cestování a životní prostředí. Dílny s přírodními materiály. ZO ČSOP Polička Damašek 2006: kosení mokřadních společenstev PR Damašek (k. ú. Pustá Rybná), VKP Pod nádražím, VKP Pod kravínem (k. ú. Borová), VKP Suchopýrek (k. ú. Korouhev). Celková udržovaná plocha lokalit je 5 ha. Cílem je zachování druhové rozmanitosti daných mokřadů. Účastní se cca 70 dobrovolníků. ZO ČSOP Ústí nad Orlicí Brontosauří šlápoty pochod pro rodiče s dětmi s přírodovědnou tématikou. Přírodovědný zájezd Norsko, Švédsko, Finsko červenec 06. ZO ČSOP Letohrad Sázení stromů prvňáčků 4. ročník/výsadba okrasných jabloní podél železniční trati uprostřed města za účasti dětí a jejich rodičů. Obnovení funkce malého rybníčku v Letohradské bažantnici pro zachování obojživelníků.

5 ZO ČSOP Rybák Svitavy Ptáci v zimě víkendové sledování výskytu druhů ptáků, kteří přebývají zimu v naší oblasti. Zúčastnilo se 85 respondentů. Zprávy o výskytu ptáků nejen ze Svitav, ale i dalších 12-ti obcí Svitavska. Ptačí den 2006 ve Svitavách soutěžní odpoledne pro žáky svitavských škol. Kvizy, soutěže i terénní pozorování s bohatou odměnou. Akce k 80. výročí založení České společnosti ornitologické. Vítání ptačího zpěvu jarní vycházka po trase naučné stezky v Březové nad Svitavou. Zúčastnilo se 24 zájemců převážně z Březovska. Ptačí festival terénní exkurze se zaměřením na podzimní tah ptáků v oblasti rybníků Nový, Mušlový a Hvězda u Opatova v rámci Světového festivalu ptactva. Účast 20-ti milovníků ptactva. Zahájení provozu ornitologické pozorovatelny u Dolního rybníka ve Svitavách. Pozorovatelna byla vybudována z dotací Města Svitavy a Krajského úřadu Pardubického kraje. Monitoring hnízdních populací ptáků přírodního parku Údolí Křetínky. Dvouletého mapování se zúčastnilo několik členů organizace. V rámci mapování jsme v červnu pořádali i Víkendových výzkumný tábor Východočeské pobočky České společnosti ornitologické se sídlem v Pardubicích v tomto území. ZO ČSOP Novohradka, Velikonoční slavnosti s programem zaměřeným na pletení pomlázek, proutěných košíků a různých jiných výrobků. Posezení s občerstvením pro cca 40 dědečků a babiček z domova důchodců ze Žďárce u Skutče. Toulky České pošty si paní starostka obce Slepotice u nás zajistila pro své spoluobčany celodenní program (prohlídka expozice s výkladem, přírodovědná soutěž, opékání buřtíků a procházka po přírodní rezervaci Maštale. Zde se poukazovalo hlavně na studánky o které pečujeme. Den dětí, připravené ekohry a soutěže jak pohybové tak i vědomostní. Liščí narozeniny soutěž určená hlavně pro dětské kolektivy, které si mají připravit dárek k narozeninám lišky obecné žijící v záchranné stanici Pasíčka. Houbařská výstava. Zelená stezka-zlatý list, krajské kolo přírodovědné soutěže. Dětský pracovní tábor s účastí 45 dětí. Drakyjáda, po programu v expozici se přešlo na spodní louky záchranné stanice a každý si pustil svého ručně vyrobeného draka. Při této příležitosti se vypustilo 6 vyléčených kalousů ušatých. ZO ČSOP Moravská Třebová Značení PR Dlouholoučské stráně. Entomologický monitoring PR Dlouholoučské stráně (materiál se v současnosti zpracovává). Monitoring bobra evropského na řece Třebůvce, Moravské Sázavě a Jevíččce ZO ČSOP Vysoké Mýto Vydání skládaček k naučným stezkám vysokomýtska za finanční podpory Pardubického kraje a Města Vysoké Mýto. Účast na Dni Země. Přednáška k filmovému představení POUŠŤ. ZO ČSOP Zelené Vendolí Den Země Polička, výstava hrad Svojanov, Den s Lesy ČR, Jarní a podzimní vycházka do přírody pro veřejnost, kroužkování ptáků, letní tábor Kodas, letní tábor studentů ze zahraničí, soutěž pro školy Zlatý Ježour.

6 Český svaz ochránců přírody Český svaz ochránců přírody je největším českým sdružením zabývajícím se ochranou přírody, krajiny a životního prostředí s velmi rozmanitou činností. Ta se týká péče o přírodně cenná území, provádění přírodovědných průzkumů a mapování, přes programy zaměřené na ochranu biodiverzity, péči o handicapované živočichy, ochranu kulturních památek, práci s dětmi, mládeží, osvětu veřejnosti až po účast ve správních řízeních. V roce 2006 Český svaz ochránců přírody oslavil již 27. výročí svého vzniku. Specifikem, kterým se ČSOP odlišuje od většiny obdobně zaměřených organizací, je fakt, že svoje činnosti provádí především v základních organizacích a prostřednictvím dobrovolníků. K dnešnímu dni máme řádně zaregistrováno 360 základních organizací s 5217 členy, v kolektivech Mladých ochránců přírody, kterých je 121, je zaregistrováno 3357 dětí a mládeže. Spolu s individuálními členy, kterých je 66, členská základna čítá 8640 členů. Představujeme naše programy: ČSOP dlouhodobě pečuje o více než 3500 hektarů přírodně cenných ploch, 200 památných stromů, 320 hektarů historických parků a více než 30 památkových objektů, po dlouhá léta se základní organizace ČSOP starají o podporu ohrožených druhů rostlin a živočichů v rámci programu Ochrana biodiverzity. V rámci programu tak bylo např. provedeno mapování výskytu orchidejí, vážek, obojživelníků, ledňáčků, ale také starých krajových odrůd ovocných dřevin. Mimo mapování, která přinášejí cenné informace pro ochranu přírody, byly realizovány rozmanité podpůrné činnosti určené pro vybrané druhy organizmů. Například byly čištěny, opravovány a nově instalovány různé hnízdní podložky a budky pro dravé či zpěvné ptáky i pro netopýry. Pro obojživelníky byly zbudovány tůňky a mokřady, pro plazy zase suché kamenné zídky a pro ledňáčky bylo upraveno několik břehových úseků podél vodních toků. V loňském roce se do realizace 280 projektů zapojilo 77 základních organizací ČSOP, 11 jiných občanských sdružení a 2 jednotlivci. zařízení Národní sítě stanic pro zraněné a handicapované živočichy ročně přijmou téměř 10 tisíc zraněných volně žijících živočichů 180 druhů, z nichž se po vyléčení do přírody navrací přes 50 %. Na podporu jejich činnosti a získání finančních prostředků byla vyhlášena veřejná sbírka Zvíře v nouzi. do tradiční přírodovědně ekologické soutěže Zelená stezka Zlatý list se pravidelně zapojuje 4 tisíce dětí ČSOP každoročně organizuje českou část akce UNEP Ukliďme svět. Od roku 1993, kdy ČSOP tuto akci koordinuje, se do ní zapojilo 600 subjektů (nejen z ČSOP), uklízet přišlo obyvatel (dětí, mládeže a dospělých) a sebralo se kg odpadu. nechceme také jen nečinně přihlížet změnám, kterými naše příroda a krajina vinou člověka procházejí. Chceme výrazně a aktivně přispět k zachování a obnově našeho přírodního a kulturního dědictví. Proto jsme vyhlásili dlouhodobou celostátní kampaň Místo pro přírodu. Cílem kampaně je získání finančních prostředků na výkupy přírodně a krajinářsky cenných pozemků (přírodě blízkých lesů, mokřadů, stepních lokalit, květnatých luk a dalších ohrožených stanovišť) s cílem zajištění jejich trvalé ochrany, pozemků tvořícím součást navrženého územního systému ekologické stability za účelem jejich postupného převedení do přírodního stavu (především výsadeb zeleně), pozemků v okolí vodních toků vhodných k jejich postupnému převedení do přírodního stavu v rámci programu tzv. revitalizací (obnova mokřadů, nivních luk, břehových porostů apod), rozsáhlá je i naše publikační činnost. Vydáváme metodiky zaměřené na rostlinnou a živočišnou říši. Z posledních nejzajímavějších to jsou: Péče o dřeviny rostoucí mimo les, Ochrana velkých šelem v České republice, Ježci vše podstatné o ježcích a jejich ochraně. Nezapomínáme ani na naše členy. Pro ty vydáváme členský časopis Krása našeho domova. Český svaz ochránců přírody se neomezuje jen na ochranu přírody v rámci České republiky. Aktivně spolupracujeme se Slovenských zväzom ochrancov prirody a krajiny a dalšími zahraničními partnery.

7 Základní organizace ČSOP v Pardubickém kraji 43/08 ZO ČSOP Na Plachtě Nový Drahoš 3 - Rokytno, HOLICE 44/03 ZO ČSOP 44/03 Novohradka Bor u Skutče 47, PROSEČ pasicka@pasicka.cz tel.: web: Hlavní náplň činnosti: záchranné stanice volně žijících živočichů Pasíčka, ekologické programy pro MŠ a ZŠ nejen v expozičním areálu stanice, výstavy a osvětové akce pro veřejnost. 44/06 Hlinsko č.p. 120, VČELÁKOV 44/11 ZO ČSOP Družstevní 252, TŘEMOŠNICE j.stehlik@kovolis-hedvikov.cz Hlavní náplň činnosti: terénní práce v NPR Lichnice Kaňkovy hory a PP Obůrka, ochrana biodiverzity program Podpora hnízdních možností zpěvných ptáků v lesích, účast ve správních řízeních. 44/12 ZO ČSOP Černý čáp Na Vlaštovce 821, SKUTEČ 44/16 ZO ČSOP Klub ochránců SPR Habrov Široká 31, CHRUDIM tel.: /17 ZO ČSOP Nasavrky Libáň 9, NASAVRKY 47/02 ZO ČSOP Čeperka Dvořákova 256, ČEPERKA 47/03 ZO ČSOP HEUREKA Vladimír Mauer, Lány u Dašic 34, PARDUBICE 2 50/02 ZO ČSOP Rybák Svitavy Dimitrovova 29, SVITAVY ma@gy.svitavy.cz tel.: web: sweb.cz/konsterna Hlavní náplň činnosti: Monitoring rostlin, ptáků, obojživelníků a netopýrů, popřípadě i některých dalších vybraných skupin organizmů (motýli).praktická ochrana rostlin, ptáků, obojživelníků, netopýrů a některých dalších skupin organizmů. Managementové zásahy v přírodě ve prospěch ohrožených lokalit a druhů organizmů.péče o zvláště chráněná území přírody (PP, PR) na Svitavsku. Pořádání soutěží a terénních akcí pro žáky, studenty a veřejnost (Ptačí festival, Vítání ptačího zpěvu, Ptáci v zimě apod.). Účast ve správních řízeních. Neperiodické vydávání zpravodaje KonSterna (přibližně 2x ročně) 50/03 ZO ČSOP T. G. Masaryka 653, LITOMYŠL 50/05 ZO ČSOP Sluneční 42, MORAVSKÁ TŘEBOVÁ tel.: Hlavní náplň činnosti: Přirodovědný monitoring Moravskotřebovska (zoologie výskyt bobra, ornitologie výskyt dravců, čáp černý, entomologie brouci, motýli, botanika vstavače, střevíčník, modřenec, ). Péče o zvláště Chráněná území moravskotřebovska (značení, infotabule, údržba). 50/09 ZO ČSOP Jevíčko JEVÍČKO 50/10 ZO ČSOP 50/10 Zelené Vendolí č.p. 42, VENDOLÍ groszmanova@wo.cz tel.: web: sweb.cz/zelene.vendoli Hlavní náplň činnosti: Pomoc a záchrana zvířat v nouzi, ekocentrum, ekoporadna. 48/16 ZO ČSOP Ochránci přírody MUDr. Richard Minařík, Barákova 194, , KOSTELEC NAD ORLICÍ Minařík.richard@tiscali.cz tel.: Hlavní náplň činnosti: návrat raka říčního do řeky Zdobnice. 50/01 I. ZO ČSOP Polička Erbenova 508, POLIČKA CSOP.Policka@unet.cz tel.: Hlavní náplň činnosti: péče o zvl. chráněná území.

8 52/01 Podorlicko Česká Třebová Táborská 689, ČESKÁ TŘEBOVÁ tel.: web: Hlavní náplň činnosti: Praktická ochrana přírody starost o orchideovou louku, vyvěšování a čištění budek pro ptáky, sázení stromů, transfer obojživelníků, program studánky České Třebové a další. Vzdělávací a výchovná činnost přednášky pro dospělé z oblasti životního prostředí, rukodělné činnosti, soutěže pro dospělé, děti a mládež (fotografická, krmítka, ptačí budky). Výstavy z oblasti životního prostředí a přírody. Provozování smyslově naučné stezky Údolím Skuhrovského potoka a programy na ní. Dva oddíly mladých ochránců přírody soutěže a letní tábor. Činnost ekocentra Podorlicko. Správní řízení v oblasti města Česká Třebová a Českotřebovska. 52/02 52/02 CHOCEŇ Smetanova 959, CHOCEŇ Lenka6311@seznam.cz tel.: web: spongilit.webz.cz Hlavní náplň činnosti: Soustavná péče s dětským oddílem mladých ochránců přírody Spongilit (schůzky každý pátek, případně sobotu), práce v přírodní rezervaci Peliny (asanační práce, údržba tabulového a pásového značení), výroba a kontroly ptačích budek, péče o dvě studánky, jarní podzimní výprava s oddílem, letní táboření s oddílem. 52/03 3. ZO ČSOP Jiráskova 731, ÚSTÍ NAD ORLICÍ hana.fialova@seznam.cz tel.: web: bude do 02/2007 Hlavní náplň činnosti: enviromentální výchova. 52/04 ZO ČSOP ŽAMBERK Kameničná 35, ŽAMBERK agroeko@zamberk-city.cz tel.: /06 ZO ČSOP LETOHRAD Náměstí Svobody 334, LETOHRAD m.hatka@tiscali.cz tel.: Hlavní náplň činnosti: péče o maloplošné území Letohradská bažantnice, monitoring výskytu invazívních rostlin, osvětová činnost, práce s mládeží. 52/07 ZO ČSOP Vysoké Mýto Talafúsova 462/IV, VYSOKÉ MÝTO/IV b.rejlkova@seznam.cz tel.: , Hlavní náplň činnosti: Výchovná činnost a vzdělávací činnost. Zapojení mládeže do sázení stromků. Přednášky. Naučné stezky. Den Země. 52/14 Trosečníci č.p. 35, OSTROV Hlavní náplň činnosti: péče o chráněná území PP U Kaštánku, PR Třebovské stěny, Přírodní park Lanškrounské rybníky. Realizace terénních úprav ÚSES v oblasti působnosti organizace. 52/15 Zlatá Studánka U Podhorky 1671, ČESKÁ TŘEBOVÁ zlatastudanka@seznam.cz tel.: web: zlatastudanka.ctrebova.cz Hlavní náplň činnosti: pořádání exkurzí a výletů s eko zaměřením, přednášky a besedy, tvůrčí dílny s přírodními materiály, přírodovědné regionální soutěže pro ZŠ, výukové programy pro MŠ a ZŠ, ekologické poradeství, vedení dvou oddílů MOP, péče o staré a památné stromy. 52/RS SDRUŽENÍ ZO ČSOP Ústí nad Orlicí Jiráskova 731, ÚSTÍ NAD ORLICÍ Sdružení ZO ČSOP Ústí nad Orlicí v současné době zastřešuje sedm ZO ČSOP:Česká Třebová Zlatá studánka, Choceň, Letohrad, Ostrov Trosečníci, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk, a oddíly MOP ČSOP: Křečíci Česká Třebová pracují při ZO ČSOP Zlatá Studánka, Spongilit při ZO ČSOP Choceň, Stopaři E Červená Voda při Sdružení ZO ČSOP Ústí nad Orlicí Nevládní organizace v Pardubickém kraji A21 Polička Střítežská 306, Polička tel.: r.habrman@tiscali.cz web: Kontaktní osoba: René Habrman Brandýs ve světě Žerotínova 40, Brandýs nad Orlicí tel.: brandys@naseskola.cz Kontaktní osoba: PaedDr. Ivan Truhlička Česká ekologická společnost čp. 21, Čepí tel.: : miroslavberanek@iol.cz Kontaktní osoba: Miroslav Beránek

9 Českomoravská myslivecká jednota - OMS Malé Hamry 355, Ústí nad Orlicí tel.: cmmj.uo@tiscali.cz Kontaktní osoba: Miloslav Zvára Čajový klub Široká 31, Chrudim tel.: caj.luna@worldonline.cz web: Kontaktní osoba: Zdeněk Jirásek Ochránci přírody údolí Husího krku web: Dobrá nálada K. Světlé 75, Čeperka bule@volny.cz Kontaktní osoba: Mgr. Lenka Burešová EKO Hlinecko o.p.s. Srnská 382, Hlinsko tel.: , fax: , eko@dreamnet.cz Kontaktní osoba: Jiří Socha Ekocentrum PALETA Štolbova 2665, Pardubice tel.: ekocentrum@paleta.cz web: Kontaktní osoba: Jiří Bureš Ekocentrum RENATA Bělá u Jevíčka 125, Jevíčko tel.: info@padmafarm.org, web: Kontaktní osoba: MVDr. Petr Patka Jóga v denním životě - Žďárec čp. 1, Žďárec u Skutče tel.: , joga@gdi.cz Kontaktní osoba: Jan Hlaváček Junák svaz skautů a skautek ČR, Pardubický kraj Jana Palacha 324, Pardubice tel.: jan.stejskal@junak.cz tom.vitek@cmail.cz Kontaktní osoba: Tomáš Vítek Kontakty na jednotlivá skautská střediska a oddíly naleznete na webu: Klub ochrany dravců a sov při sdružení Děti Země Mladé Bříště 2, Humpolec tel.: tyto@atlas.cz web: kodas.detizeme.cz Kontaktní osoba: Pavel Koubek Klub přátel Pardubicka Klášterní ulice 54, Pardubice Kontaktní osoba: Ing. Jan Linhart Klub přátel přírody Lupínek Nádražní 468, Žamberk tel.: zvs-zamberk@quick.cz Kontaktní osoba: Mgr. Bronislava Havlíková Mykologický klub Choceň Zámek 1, Choceň web: Kontaktní osoba: Ing. Pavel Miřejovský Občanské sdružení Altus Školní náměstí 11, Chrudim tel.: altus@chrudimka.cz web: Kontaktní osoba: Gutzerivá Naďa Občanské sdružení Devět skal Betlém 362, Hlinsko v Čechách tel.: skal@ .cz web: Kontaktní osoba: Mgr. Petr Mückstein Občanské sdružení CHIMÉRA Poděbradova 842, Chrudim tel.: chimera@ .cz web: Kontaktní osoby: Monika Kašparová, Mgr. Věra Říčařová OS OKULUS Komenského 26, Moravská Třebová tel.: spec@mtrebova-city.cz Kontaktní osoba: Mgr. Miloš Kostka PRO-BIO regionální centrum Litomyšl Smetanovo nám. 87, Litomyšl tel.: , fax: , j.chladova@worldonline.cz Kontaktní osoba: Ing. František Chlad Sdružení Krajina Počítky 3, Žďár nad Sázavou tel.: , info@sdruzenikrajiny.cz Kontaktní osoba: Mgr. Milan Daďourek Společnost přátel přírodě blízkého lesa Jiráskova 35, Slatiňany tel.: vlass@guick.cz Kontaktní osoba: Ing. Radislava Nožířová Společnost přátel Železných hor Konopáčská 409, Heřmanův Městec tel.: spzh@quick.cz Kontaktní osoba: Ing. Petr Zvoníček Spolek pro ochranu mokřadů Benešovo náměstí 2524, Pardubice tel.: , Kontaktní osoba: Hana Krausová Územní rada Českého zahrádkářského svazu Chrudim Školní náměstí 11, Chrudim tel.: Kontaktní osoba: Zdeněk Procházka Východočeská pobočka České společnosti ornitologické při VČM Zámek 2, Pardubice vcpcso@centrum.cz Kontaktní osoba: Ing. Pavel Žďárek Zahradníci, o. p. s. T. G. Masaryka 527, Litomyšl tel.: , fax: szas.litomysl@lit.cz Kontaktní osoba: Ing. Jarmila Chladová

10 Připravujeme na leden květen 2007 ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová Výstava Ohrožené pralesy v Ekocentru Podorlicko pexesový turnaj a turnaj v sudoku. Přednášky: Emerika s Peldou, Žáby žáby žabičky, Voda v České Třebové, Orchideje v naší přírodě, Rostliny na dovolené Středozemí. Soutěže: Pozorování ptáků na krmítku, Ptačí budky, Živá zahrada. Terénní akce: Houkání sov, Hledání jara na stezce, Záchranný transfer žab. Za orchidejemi do Moravského krasu. Další akce: Ukliďme svět stezku, Den Země. ZO ČSOP Zlatá studánka Česká Třebová Přednášky: Otevření mineralogické expozice spojená s besedou Mgr. M. Michalského: Zajímavosti našeho regionu z oblasti neživé přírody Santorin ostrov vulkánů a fresek (možný dávný pozůstatek Atlantidy?) Přednáší doc. Jiří Štyrský. Autobusové exkurze: Přírodní zajímavosti Moravského krasu návštěva nepřístupných částí jeskynního systému (vede M. Michalski) Pískovcová skalní města (Náchodsko a Broumovsko) a jejich chráněné oblasti (vede M. Michalski). Dílny: věnované aranžování 1x za měsíc vede Hana Fialová, nedělní dílny Patchwork. Soutěže: Květen: Přírodovědné soutěže pro ZŠ: Poznávání rostlin, živočichů a nerostů, Mineralogická soutěž, Červen: Soutěžní stezka ke Dni životního prostředí. Akce ke Dni Země: Ukliďme svět úklid městské části. Přednášky, dílny, exkurze a jiné akce ve spolupráci s ostatními organizacemi ve městě. Květen autobusový zájezd do oblasti Českého ráje. ZO ČSOP Choceň Březen jarní výstava. Duben akce ke Dni Země turistický pochod a soutěžní výtvarná výstava. Květen autobusový zájezd do oblasti Českého ráje. ZO ČSOP Letohrad Sázení stromů prvňáčků 5. ročník/výsadba stromů prvňáčku dvou základních škol, účast rodičů, pamětní listy, osvěta k ochraně zeleně rostoucí mimo les. Upevňování vztahu mladého člověka k místu svého dětství ZO ČSOP Moravská Třebová Výroba a rozmístění ptačích budek v extravilánu města Moravská Třebová. Výsadba zeleně v intravilánu města a budování biocentra Hdánky. Vybudování naučných stezek na Hřebečském hřebenu, Hradisku a Pekle. Monitoring vstavačů v okolí města Mor. Třebová. ZO ČSOP Novohradka, krajské kolo přírodovědné soutěže Zelená stezka-zlatý list. Od března 2007 prohlídky + eko programy pro děti z MŠ a ZŠ. ZO ČSOP Polička, Jaro 2007 terénní úpravy pro přípravu naučné stezky výsadba stromů do volné krajiny (ke Dni Země) Damašek 2007 kosení mokřadů. ZO ČSOP Rybák Svitavy Mezinárodní sčítání zimujících vodních druhů ptáků v ČR ( ) Zapojení do sčítání zejména na toku řeky Svitavy mezi Březovou nad Svitavou a Bílovicemi nad Svitavou. Určeno průměrně zdatným pozorovatelům ptáků a veřejnosti. Ptáci v zimě ( ) Sledování a zaznamenávání výskytu přezimujících ptačích druhů v naší oblasti (zejména na krmítkách, ale i ve městě, zahradě, lese či volné krajině). Určeno široké veřejnosti. Vítání ptačího zpěvu (pravděpodobně 8.5., prozatím bez určení podrobností). Terénní vycházka s pozorováním ptáků a určováním jejich hlasových projevů. Určeno široké veřejnosti. Mapování hnízdních populací ptáků v území přírodního parku Údolí Křetínky (březen-červen). Akce v rámci dvouletého sledování. Určeno jen ornitologicky orientovaným zájemcům s minimálně základními znalostmi určování ptáků. ZO ČSOP Vysoké Mýto Den Země. Přednášky k ochraně živočišných druhů vejcorodí. ZO ČSOP Ústí nad Orlicí Naučná stezka v Údolí Sejfů - 8 tabulí informujících o zajímavostech tohoto VKP. Zájezd po přírodních rezervací v Anglii -ptačí rezervace v deltě Bristol Channel, vegetace, fosilie, ochrana přírody na JZ pobřeží Anglie, ekologická výchova v Anglii. Zájezd určen studentům, učitelům a přírodovědcům. Termín květen. Brotosauří šlápoty - duben Poznávání přírodnin při pochodu v okolí Ústí nad Orlicí. ZO ČSOP Zelené Vendolí Opět vycházka do přírody,kroužkování ptáků,přednášky ve stanici,ekologická výchova ve stanici pro děti ze základních škol.jarní víkendová brigáda pro všechny zájemce. Termíny veškerých akcí jsou pouze orientační. Pro upřesnění kontaktujte příslušnou ZO ČSOP. Připomínky náměty na další číslo zpravodaje pište na freoni@atlas.cz

Z PR AVO DA J Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj

Z PR AVO DA J Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje Z PR AVO DA J Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj OBSAH: informace o projektu TRANSITION FACILITY 2004 2 zajímavosti z činnosti, nabídka programů 3

Více

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva 2010. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 2010 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Kdo jsme? Jsme nezisková organizace. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí s činností oddílu mladých ochránců

Více

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky

Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Lesy ČR a jejich role v ochraně biodiverzity České republiky Vlastnictví lesů v České republice Přehled lesů ve správě Lesů ČR Hospodaření v lesích zajišťuje celkem 77 lesních správ a 5 lesních závodů.

Více

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic

Národní programy ČSOP. Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Národní programy ČSOP Ochrana biodiverzity Pozemkové spolky Národní síť záchranných stanic Ochrana biodiverzity Ochrana biodiverzity Program zahrnuje řadu především lokálních projektů mapování, praktické

Více

Ochrana přírody a krajiny Libereckého kraje. ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Liberecký kraj

Ochrana přírody a krajiny Libereckého kraje. ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Liberecký kraj Ochrana přírody a krajiny Libereckého kraje ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Liberecký kraj Obsah: - obecně o ČSOP... str. 1-2 - informace o projektu TRANSITION FACILITY 2004... str. 3 - Regionální

Více

13. setkání 29. 8. 2012 Mgr. František Teichmann. Ekocentra

13. setkání 29. 8. 2012 Mgr. František Teichmann. Ekocentra Ekocentra Cíle Krátkodobé cíle: seznámení se s činnosti ekocenter a s jejich zástupci v Pardubickém kraji objasnění si možnosti využití ekocenter při výuce na ZŠ i SŠ Dlouhodobé cíle: získá informace o

Více

ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj

ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj OBSAH: Novinky a zajímavosti z činnosti 3 Stalo se 4 5 Setkání s přírodou 6 Živá zahrada 7 Kampaň Místo

Více

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY JIHLAVA. - základní organizace č. 59/11

ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY JIHLAVA. - základní organizace č. 59/11 ČESKÝ SVAZ OCHRÁNCŮ PŘÍRODY JIHLAVA - základní organizace č. 59/11 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2005 Český svaz ochránců přírody Jihlava Český svaz ochránců přírody Jihlava (základní organizace ČSOP č. 59/11)

Více

Výroční zpráva. o činnosti nestátních neziskových organizací v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí v kraji Vysočina za roky 2006 a 2007

Výroční zpráva. o činnosti nestátních neziskových organizací v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí v kraji Vysočina za roky 2006 a 2007 Výroční zpráva o činnosti nestátních neziskových organizací v oblasti ekologie a ochrany životního prostředí v kraji Vysočina za roky 2006 a 2007 Úvodní slovo Jsem velmi potěšen, že spolupráce neziskových

Více

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa CHKO Orlické hory Dobrovského 332 516 01 Rychnov nad Kněžnou ================================================ ================================================

Více

Výroční zpráva. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň

Výroční zpráva. 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň Výroční zpráva 52/02 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Choceň 2011 Kdo jsme? Jsme nezisková organizace se statutem občanského sdružení. Našimi členy jsou dobrovolníci a naše práce souvisí

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Chrudim

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Chrudim +420 461 031 821 Klášterní 54 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 10. 6. 2013 Chrudim Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Název projektu Cíl (e) projektu (SMART), včetně smyslu Vašeho

Více

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU

POZNÁVÁME ŽIVOU PŘÍRODU ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2017-2018 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

PROJEKT - BLOKOVÝ GRANT Harmonie kulturní krajiny na území národní přírodní památky a národní kulturní památky Babiččino údolí

PROJEKT - BLOKOVÝ GRANT Harmonie kulturní krajiny na území národní přírodní památky a národní kulturní památky Babiččino údolí PROJEKT - BLOKOVÝ GRANT Harmonie kulturní krajiny na území národní přírodní památky a národní kulturní památky Babiččino údolí ZÁKLADNÍ INFORMACE Doba trvání: 2 roky (červenec 2008 červen 2010) Realizace:

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY

ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ŠKOLNÍ PROGRAM ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY ZŠ KAMENNÉ ŽEHROVICE, školní rok 2013/2014 Vypracovala: Mgr. Hana Jelínková 1 Dokumenty týkající se programu EVVO Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Pardubice

BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI Pardubice +420 461 031 821 Klášterní 54 BURZA FILANTROPIE 1 V PARDUBICKÉM KRAJI 5. 6. 2013 Organizace - název Kontaktní osoba e-mail, telefon Název projektu Cíl (e) projektu (SMART), včetně smyslu Vašeho projektu

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech

Dokumentace přírodního bohatství. Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska. a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství Formy prezentace přírodního bohatství Ostravska a zprostředkování ve vzdělávacích programech Dokumentace přírodního bohatství širšího Ostravska základ pro ekologickou výchovu

Více

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pobočka Západočeského muzea v Plzni, p.o. NABÍDKA PROGRAMŮ PRO ŠKOLY 2018 / 2019 Doprovodné programy ke stálým expozicím 1 Historická expozice Rokycansko v minulosti

Více

ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011

ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011 ZO ČSOP Ekocentrum Čtyřlístek Výroční zpráva 2011 Jsme občanské sdružení působící v oblasti životního prostředí na Zlínsku. Posláním organizace je vytvá - řet podmínky pro realizaci a realizovat EVVO na

Více

Hodnotící kritéria. projektu. charakteristika. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace. Pozemkový spolek Meluzína.

Hodnotící kritéria. projektu. charakteristika. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace. Pozemkový spolek Meluzína. 2008 Seznam žádostí o příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje Odboru ŽP a zemědělství krajského úřadu na úseku environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Pravidla Rady Karlovarského kraje č. PR 1/

Více

Záchranné stanice handicapovaných zvířat

Záchranné stanice handicapovaných zvířat Záchranné stanice handicapovaných zvířat Cíle Krátkodobé cíle: seznámení se s činností záchranných stanic a se záchrannými stanicemi v Pardubickém kraji Dlouhodobé cíle: seznámení se s možností využít

Více

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010

Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Pozemkový spolek GALLINAGO v roce 2010 Jaromír Maštera Foto: J. Maštera, A. Zedníková, V. Kodet Akreditovaný Pozemkový spolek Gallinago pozemkový spolek pro ochranu volné krajiny - funguje při Pobočce

Více

Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS

Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS Co se skrývá pod MASkou? Tvář naší MAS 6 1 2 Z programů LEADER podpořila MAS 250 projektů celkovou částkou 82 599 742 Kč Celkově přinesla MAS svou činností do regionu více než 100 000 000,- Kč Projekty

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

Výroční zpráva Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec

Výroční zpráva Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec Výroční zpráva 2014 Hamerský potok o. s. Kontaktní údaje Hamerský potok o. s. Nežárecká 103/IV Jindřichův Hradec 377 01 telefon: 606 325 944 e-mail: nezarka@email.cz http://www.hamerskypotok.cz http://stezka.hamerskypotok.cz

Více

Doprovodné programy ke stálým expozicím

Doprovodné programy ke stálým expozicím Doprovodné programy ke stálým expozicím 1) historická expozice Rokycansko v minulosti : Výprava do pravěku (nástroje, činnosti, zbraně, šperky) Na návštěvě ve středověku (erby, rytíři a jejich zbroj, řemesla,

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Počet žáků: 55. Ředitelka školy: Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala: Ludmila Kroupová 1. Charakteristika EVVO 2. Cíle

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Finanční zdroje na EVVO 2013-2014

Finanční zdroje na EVVO 2013-2014 Finanční zdroje na EVVO 2013-2014 Pardubický kraj (30.11.2013 http://www.pardubickykraj.cz/probihajicigrantove-programy ) Norské fondy http://www.mfcr.cz/cs/zahranicnisektor/podpora-ze-zahranici OP ŽP

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová -

Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová - Sídlo ZO: Výbor ZO: Višňovce 1291 Hulín 76824 Pavel Šálek - předseda IČO:65270011 Zdenka Tupá - hospodářka Bankovní spojení:1482174349/0800 Miroslava Matulová - revizorka E-mail:zde.tu@seznam.cz Josef

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019

Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Akční plán k realizaci koncepce EVVO Karlovarského kraje na rok 2019 Stránka 1 z 16 AKTIVITA EVVO č. 19/1 Aktualizovat Akční plán EVVO Karlovarského kraje každý rok 1 Provádět aktualizaci Akčního plánu

Více

SSOS_ZE_3.20 Ochrana přírody v ČR

SSOS_ZE_3.20 Ochrana přírody v ČR Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.20

Více

Akční plán reálná varianta. optimální varianta. 21 21 lůžko OZP, senioři Králíky. 8 8 lůžko OZP, senioři Žamberk

Akční plán reálná varianta. optimální varianta. 21 21 lůžko OZP, senioři Králíky. 8 8 lůžko OZP, senioři Žamberk Financováno z individuálního projektu na sociální Nově navržená kapacita/ Identifikátor Druh reálná 9524318 AESKULAP spol.s r.o. sociální poskytované ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče 21 21 lůžko

Více

Informační panel na Pístovských mokřadech

Informační panel na Pístovských mokřadech Pobočka České společnosti ornitologické na Vysočině 5. května 15, 586 01 Jihlava, IČO 75107988 www.cso.cz/vysocina.html Informační panel na Pístovských mokřadech Foto: J. Maštera Jaromír Maštera září 2010

Více

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Velké šelmy v Beskydech Pozn. projekt je finančně podpořen MŽP. Proto cena 10,- Kč Člověk a příroda Ekologické minimum 12-18

Více

Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015

Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015 Plán akcí ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty, které zajišťuje Ekocentrum Iris pro statutární město Prostějov v roce 2015 a) Výukové programy ve školách, na Ekocentru i v terénu pro ZŠ, MŠ a SŠ T:

Více

1. Mapa Vlašimska a okolí.

1. Mapa Vlašimska a okolí. Obrazová příloha 1. Mapa Vlašimska a okolí. 2. František Kupka (1848): Blaničtí rytíři (dřevoryt). 3. Julius Mařák (1882): Blaník olejomalba z prezidentské lóže Národního divadla v Praze. 4. Zápisník okrašlovacího

Více

XIV. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. SVITAVY září 2015 květen 2016

XIV. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. SVITAVY září 2015 květen 2016 XIV. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE SVITAVY září 2015 květen 2016 Krajské olympiády se zúčastnilo: 44 ZÁKLADNÍCH ŠKOL 29 STŘEDNÍCH ŠKOL Celkem se zúčastnilo 1.330 startujících Regionálních

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2018-2019 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Počet žáků: 53 Ředitelka školy : Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová 1.Charakteristika EVVO. 2.Cíle EVVO. 3.Metody a formy realizace

Více

XIII. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. PARDUBICE září 2014 květen 2015

XIII. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. PARDUBICE září 2014 květen 2015 XIII. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE PARDUBICE září 2014 květen 2015 Krajské olympiády se zúčastnilo: 46 ZÁKLADNÍCH ŠKOL 32 STŘEDNÍCH ŠKOL Celkem se zúčastnilo 1.296 startujících Regionálních

Více

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu

Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu Program CZ02 Biodiverzita a ekosystémové služby / Monitorování a integrované plánování a kontrola v životním prostředí/ Adaptace na změnu klimatu 1. výzva k předkládání žádostí o grant v programových oblastech

Více

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území. zelená linka:

Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území.  zelená linka: Specifický cíl 4.1 Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Specifický cíl 4.1: Zajistit příznivý stav předmětu ochrany

Více

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE Střední zdravotnická škola, příspěvková organizace Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 451 ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE 2016 2017 Obsah Obsah... 1 1. Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017... 2 1.1.

Více

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015

Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce 2014/2015 Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Roční plán aktivit EVVO na ZŠ Plumlov ve školním roce Aktivita Cílová skupina Zodpovědná osoba Termín Způsob hodnocení Splnění Vyučování v přírodě,

Více

v Praze a na Kokořínsku

v Praze a na Kokořínsku Na výletech s mobilem Agentura Koniklec představuje virtuální naučné stezky v Praze a na Kokořínsku Co jsou virtuální naučné stezky? Jedná se o nový moderní způsob značení přírodních, kulturních a turistických

Více

č. Z ze dne u k l á d á 2.1. Radě MČ Praha zajistit realizaci bodu 1. tohoto usnesení Termín: 31.8.

č. Z ze dne u k l á d á 2.1. Radě MČ Praha zajistit realizaci bodu 1. tohoto usnesení Termín: 31.8. MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 12 ZASTUPITELSTVO MĚSTSKÉ ČÁSTI USNESENÍ č. Z-24-005-13 ze dne 18.6.2013 Granty z rozpočtu městské části Praha 12 na realizaci projektů v oblasti životního prostředí na rok 2013 - II.

Více

LESY. MČ Praha Kunratice HL. M. PRAHY. Lesy hl. m. Prahy

LESY. MČ Praha Kunratice HL. M. PRAHY. Lesy hl. m. Prahy LESY HL. M. PRAHY MČ Praha Kunratice LESY HL. M. PRAHY Příspěvková organizace hlavního města Prahy Zřizovací listinu schvaluje Zastupitelstvo hlavního města Prahy Hlavní činnost pro MHMP cca 88 % Hospodářská

Více

Následovala návštěva autobusového nádraží. Tento projekt město financovalo ze Společného regionálního operačního programu a rozpočtu města Votice.

Následovala návštěva autobusového nádraží. Tento projekt město financovalo ze Společného regionálního operačního programu a rozpočtu města Votice. 1. a 2.10. 2009 se v rámci projektu Vzdělaný venkov uskutečnila odborná exkurze do mikroregionu Džbány-Žebrák. Exkurzi připravily manažerky mikoregionu Nechanicko Jana Pečenková a Urbanické Brázdy Ing.

Více

X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. Svitavy říjen 2011 květen 2012

X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. Svitavy říjen 2011 květen 2012 X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE Svitavy říjen 2011 květen 2012 Krajské olympiády se zúčastnilo : 43 ZÁKLADNÍCH ŠKOL 28 STŘEDNÍCH ŠKOL Celkem se zúčastnilo 1.430 startujících Regionálních

Více

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora

CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Upravuje pravidla

Více

Obsah: - informace o projektu TRANSITION FACILITY 2004... str. 3 dodá kancelář ÚVR

Obsah: - informace o projektu TRANSITION FACILITY 2004... str. 3 dodá kancelář ÚVR Obsah: - informace o projektu TRANSITION FACILITY 2004... str. 3 dodá kancelář ÚVR - zajímavosti, kaleidoskop, kuriozity... str. 3 perličky, prostě vše, co by přispělo ke čtivosti a zajímavosti zpravodaje

Více

Naše 5. pionýrská skupina Děčín je nezisková organizace. Všichni vedoucí pracují dobrovolně ve svém volnu, bez nároku na odměnu.

Naše 5. pionýrská skupina Děčín je nezisková organizace. Všichni vedoucí pracují dobrovolně ve svém volnu, bez nároku na odměnu. Výroční zpráva 2012 Kdo jsme: Pionýr je demokratické, dobrovolné samostatné sdružení dětí, mládeže a dospělých, které se zabývá osvětou, kulturně-výchovnou činností a obhajobou a uspokojováním zájmů a

Více

Závěrečná zpráva o realizaci projektu Příhody pražské přírody

Závěrečná zpráva o realizaci projektu Příhody pražské přírody Závěrečná zpráva o realizaci projektu Příhody pražské přírody č. DOT/54/12/010610/2016 Závěr exkurze Proč hoří stráně v Prokopáku. Foto: Zdeněk Chaloupka. Realizátor: Junák český skaut, Skautský institut,

Více

II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL

II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL II. ROČNÍK REPUBLIKOVÉ SOUTĚŽE ZDRAVOTNICKÝCH DRUŽSTEV HUMANITÁRNÍCH JEDNOTEK ČČK A DRUŽSTEV JUNIORŮ ČČK - KUBÍNŮV MEMORIÁL Seč u Chrudimi 6.-8.10.2006 Český červený kříž - Oblastní spolek ČČK Chrudim

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Název projektu. Žadatel Stručná charakteristika Celkové. 1. Pozemkový spolek Meluzína. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace

Název projektu. Žadatel Stručná charakteristika Celkové. 1. Pozemkový spolek Meluzína. Ekologické centrum Meluzína Regionální centrum Asociace 1 Pozemkový spolek Meluzína 29 Seznam žádostí o příspěvek z rozpočtu Karlovarského kraje Odboru ŽP a zemědělství krajského úřadu na úseku environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Název projektu Žadatel

Více

Z á k l a d n í š k o l a V s e t í n, T r á v n í k y 1 2 1 7

Z á k l a d n í š k o l a V s e t í n, T r á v n í k y 1 2 1 7 Z á k l a d n í š k o l a V s e t í n, T r á v n í k y 1 2 1 7 Vsetín 2010 Roční plán EVVO na školní rok 2010/2011 Výchozí situace: Účast žáků v přírodovědných olympiádách Dlouhodobě realizovaný projekt

Více

Transfery obojživelníků u Svitáku 2016

Transfery obojživelníků u Svitáku 2016 Mokřady - ochrana a management Šeříková 345/8, 588 12 Dobronín, IČO 22763198 www.mokrady.wbs.cz Transfery obojživelníků u Svitáku 2016 Závěrečná zpráva projektu Foto: Jaromír Maštera Tibor Neskromník,

Více

Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace

Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Bečov, Okres Most, příspěvková organizace 435 26 Bečov, č. 17, tel. 476 110 317, www.zsbecov.cz PROGRAM ENVIROMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, VÝCHOVY A OSVĚTY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Obsah: 1. Naučná stezka Řevnice 2. Ministezka 3. Ekologizace provozu školy: Udržování estetického prostředí školy, sběr papíru, víček. Aktivní třídění

Více

Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30

Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30 Zpráva o činnosti v oblasti EVVO ve školním roce 2009/2010 na SOŠ SOU Šumperk, Gen. Krátkého 30 Ve školním roce 2009/2010 se konaly tyto akce související s problematikou EVVO. Září: - Příprava plánu EVVO

Více

Cestovní ruch v Národním parku České. Švýcarsko. Riziko nebo příleţitost? Česko-saské Švýcarsko. www.npcs.cz. Cestovní ruch v NP České.

Cestovní ruch v Národním parku České. Švýcarsko. Riziko nebo příleţitost? Česko-saské Švýcarsko. www.npcs.cz. Cestovní ruch v NP České. Česko-saské Cestovní ruch Cestovní ruch v Národním parku České Riziko nebo příleţitost? Česko-saské Cestovní ruch Michaela Andělová České o.p.s. Mgr. Richard Nagel Správa NP České Česko-saské Cestovní

Více

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov

Program environmentálního. vzdělávání, výchovy a osvěty. v ZŠ a MŠ Křižanov Základní škola a mateřská škola Křižanov, příspěvková organizace Program environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v ZŠ a MŠ Křižanov 2014 2015 Koordinátor EVVO: Mgr. Ivana Hejtmánková ZŠ a MŠ Křižanov

Více

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA

Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Tematický plán školní družiny 2018/2019 II. oddělení POZNÁVÁME ZVÍŘATA Děti budou společně během celého školního roku poznávat zvířata z různých koutů světa. Výsledkem bude poznání společně vyrobená malá

Více

Rumpálova 999, Prachatice

Rumpálova 999, Prachatice SZČ - CEV DŘÍPATKA Rumpálova 999, 383 01 Prachatice Tel.: 739 369 457, 606 035 508 www.dripatka.cz dripatka@dripatka.cz Nabídka EVP je připravena s ohledem na požadavky pedagogů a zahrnuje programy pro

Více

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu Vás srdečně zve na tradiční akci Vítání ptačího zpěvu 45 Kč/osoba/program (omezený počet) Zážitkový program zaměřený na poznávání ptačích druhů Beskyd, odchyt ptáků do ornitologických sítí, pozorování

Více

EHP a Norské fondy Program CZ02

EHP a Norské fondy Program CZ02 EHP a Norské fondy Program CZ02 Základní údaje Poskytovatel příspěvku (donor): Norské království, Island, Lichtenštejnsko Zprostředkovatel programu (Řídící orgán): Ministersvo financí Partner programu

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Základy ekologie Ochrana přírody v

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Vycházky do přírody pro rodiče a děti dle Smlouvy OSKOL/FRM/000602/2013/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

Závěrečná zpráva o projektu

Závěrečná zpráva o projektu KVK14EV_BZ_ZZ_01106_2014-00-www.doc str. 1 Závěrečná zpráva o projektu Grantový program Karlovarského kraje Údaje o projektu název projektu: Vybavení botanické zahrady pro ekologickou výchovu Evidenční

Více

EVVO jako nástroj šetrné turistiky v Dr. Jan Eichler ředitel DDM, předseda ZO ČSOP Tilia Krásná Lípa, předseda KČT OV ÚK EVVO jako nástroj šetrné turistiky v Výchozí stav - vysoce kvalitní přírodní prostředí

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody 52/01

Základní organizace Českého svazu ochránců přírody 52/01 Výroční zpráva 2004 Základní organizace Českého svazu ochránců přírody 52/01 Podorlicko Česká Třebová Obsah Úvod 3 Členská základna 4 Kontakty pro rok 2005 5 Výbor základní organizace 6 Publikační činnost

Více

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ

MYKOLOGICKO-BOTANICKÁ EXKURZE DO PP NA PLACHTĚ muzeum Neformální vzdělávací instituce Celoživotní učení Disponuje odbornými znalostmi v oboru přírodních věd: mykologie, botanika, zoologie, entomologie, paleotologie, geologie Sbírkotvorná instituce

Více

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP Správa dokumentů OP Přednáška KGG/UOZP Ze zákona č. 114 Sb. Ústřední sbírku listin ochrany přírody (USOP) vede z pověření Agentura ochrany přírody a krajiny ČR www.nature.cz, www.drusop.cz Podrobnosti

Více

Kontrolovaný subjekt. Stránka 1 z 25

Kontrolovaný subjekt. Stránka 1 z 25 PLÁN VNĚJŠÍCH KONTROL NA ROK Krajský úřad Pardubického kraje Předmět 1 P R OF vybrané obce I. a II. typu 2 P 001 90 560 OZ Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví kontrola dle zák. č. 111/2009, o základních

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj

ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj Ochrana přírody a krajiny Pardubického kraje ZPRAVODAJ Regionálního centra ČSOP pro Pardubický kraj OBSAH: Novinky a zajímavosti z činnosti 2 Naučné stezky ČSOP 3 Kalendář akcí 4 Dělo se v roce 2010 5

Více

Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, ŽELEZNICKÁ 460 ROČNÍ REALIZAČNÍ PLÁN EVVO NA ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 Motto: Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové, nádherné vydání. Hans Christian Andersen Roční

Více

Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014

Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014 Projekty OPŽP ve Městě Vlašim 2007-2014 Ing. Karel Kříž ZO ČSOP Vlašim Eva Lupačová Město Vlašim Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR www.opzp.cz zelená linka 800 260 500

Více

Projekt Zdravé město a jeho přínosy pro město Chrudim

Projekt Zdravé město a jeho přínosy pro město Chrudim Projekt Zdravé město a jeho přínosy pro město Chrudim Členství v NSZM ČR a jeho přínosy pro město Zastřešení mezinárodními institucemi WHO Strategický rozvoj podle standardů EU a OSN postup podle metodiky

Více

V roãní zpráva 2004. Pavel Koubek předseda KODAS DZ. Statutární zástupci KODAS DZ: Pavel Koubek David Poláček Věra Malátková

V roãní zpráva 2004. Pavel Koubek předseda KODAS DZ. Statutární zástupci KODAS DZ: Pavel Koubek David Poláček Věra Malátková V roãní zpráva 2004 Klub ochrany dravců a sov při ekologickém sdružení Děti Země vznikl jako organizace s celorepublikovou působností v roce 1990. I v roce 2004 rozvíjel čtyři základní programy zaměřené

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 118 ze dne 27.02.2019 Realizace programů "Trojka pro rodiny 2019" a "Trojka pro seniory 2019" Rada městské části I. s c h v a l u j e 1. program

Více

X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. Svitavy říjen 2011 květen 2012

X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE. Svitavy říjen 2011 květen 2012 X. KRAJSKÁ OLYMPIÁDA MLÁDEŽE PARDUBICKÉHO KRAJE Svitavy říjen 2011 květen 2012 Krajské olympiády se zúčastnilo : 43 ZÁKLADNÍCH ŠKOL 28 STŘEDNÍCH ŠKOL Celkem se zúčastnilo 1.430 startujících Regionálních

Více

Tab. č. 17 Evidenční číslo Žadatel Nálež.

Tab. č. 17 Evidenční číslo Žadatel Nálež. Tab. č. 17 GVČ-001/15 Český rybářský svaz, místní organizace Přerov Ano Přerov, Přerov I - Město, U rybníka 1034/13 IČ: 18050387 Činnost místní organizace rybářského svazu Přerov 30 000 24 000 80 6 000

Více

Seznam relevantních aktérů SO ORP Žambek a Králíky Verze 3.0 ze dne

Seznam relevantních aktérů SO ORP Žambek a Králíky Verze 3.0 ze dne Seznam relevantních aktérů SO ORP Žambek a Králíky Verze 3.0 ze dne 17. 1. 2018 Typ Název Obec SO ORP Memorandum MŠ Mateřská škola Dlouhoňovice Dlouhoňovice Žamberk ano MŠ Mateřská škola Hejnice, okres

Více

Environmentální výchova

Environmentální výchova Environmentální výchova Environmental education Environmentální výchova Ekologická výchova Environmentální výchova, vzdělávání a osvěta EVVO x ekologie, ochrana přírody, ochrana životního prostředí Ekologickou

Více

Kontrolovaný subjekt. Stránka 1 z 22

Kontrolovaný subjekt. Stránka 1 z 22 PLÁN VNĚJŠÍCH KONTROL NA ROK Krajský úřad Pardubického kraje Předmět 1 P R OF vybrané obce I. a II. typu 2 S 135 82 259 KŘÚ SOŠ a SOU obchodu a služeb, Chrudim kontrola dle zák. č. 111/2009, o základních

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

Mokřady aneb zadržování vody v krajině

Mokřady aneb zadržování vody v krajině Mokřady aneb zadržování vody v krajině Jan Dvořák Říjen 2012 Obsah: 1. Úloha vody v krajině 2. Mokřady základní fakta 3. Obnova a péče o mokřady 4. Mokřady - ochrana a management o. s. Proč zadržovat vodu

Více

Zdroje znečištění vody a břehů Moravské Dyje v katastru města Dačice. ZŠ Dačice Boženy Němcové Globe Games 2013 Litvínov

Zdroje znečištění vody a břehů Moravské Dyje v katastru města Dačice. ZŠ Dačice Boženy Němcové Globe Games 2013 Litvínov Zdroje znečištění vody a břehů Moravské Dyje v katastru města Dačice ZŠ Dačice Boženy Němcové Globe Games 2013 Litvínov Obsah naší prezentace 1. Úvod - Globe tým a naše město 2. Jak jsme postupovali 3.

Více

Sdělení: Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Za obsah tohoto dokumentu je výhradně

Sdělení: Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Za obsah tohoto dokumentu je výhradně PROJEKT MALÉ ŠKOLNÍ ARBORETUM ZŠ SUCHDOL NAD ODROU Sdělení: Tento dokument byl vytvořen za finanční pomoci Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí. Za obsah tohoto dokumentu je výhradně odpovědný

Více

Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách

Pražský divočinový speciál! Největší lužní les v Čechách Pražský "divočinový" speciál! Největší lužní les v Čechách Fotografie Karolína Gelatičová Nedaleko Prahy u obce Velký Osek se na pravém břehu Labe rozkládá Národní přírodní rezervace Libický luh. Se svými

Více

SOKOLÍCI. Kroužek mladých myslivců a ochránců přírody při MS Hrouda Zdice

SOKOLÍCI. Kroužek mladých myslivců a ochránců přírody při MS Hrouda Zdice SOKOLÍCI Kroužek mladých myslivců a ochránců přírody při MS Hrouda Zdice Návštěva pozorovacího srubu volně žijící zvěře v NP Šumava Na návštěvě v NP Šumava lovecká chata, kde jsme bydleli a rybí líheň

Více